-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Az FF 39.0.3-ra frissítés után ez lett:
Your Firefox profile cannot be loaded. It may be missing or inaccessible.
A teljes .mozilla/firefoxot töröltem már. Egyéb ötlet? Köszi.
A FF-trunk (42.0a1) megy hibátlanul.
[ Szerkesztve ]
-
laszlohu
addikt
Én Ubi 14 alatt is és Ubi 15 alatt is az alapból rendszer által feltelepített
Totem playert használom, Ubi 14 alatt útáltam ( kb. fél éve ),
de Ubi 15 alatt szeretem, de lehet, hogy azért, mert kijött a Totemre frissítés.ha pedig a hangbeállításoknál azt állítom be, hogy lehet 100% - nál hangosabb, akkor torzítani szokott a hang,
ezért ezt nem szoktam bepipálnimás téma : Csodák csodájára a Firefox alverzióra is frissít egy ideje, nem csak a főverziókra,
tartsa meg jó szokását[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22093 üzenetére
Ez mondjuk nem mai, de kiindulásnak jó lesz. Könnyen lehet, hogy az Nvidia központban grafikusan is be tudod állítani. Ha telepítés után csinálsz egy Systemback visszaállítási pontot, esetleg érdemes lenne tárolóból a legfrissebb driver-t megpróbálni.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
beloadjoker
őstag
válasz
lev258 #22089 üzenetére
Egyébként ez mit takar pontosan?
"microcode frissítés van (ez valóban új funkció)"
Ezt viszont ha jól emlékszel már használtam
"Viszont lehet adott programot az Nvidia-val futtatni, miközben Intel az alapbeállítás."
Úgy emlékszem optirun-t kellett írni a futtatni kívánt cucc elé és akkor dedikáltat használja, ez így szuper lenne, alapon ivga futna bőven elég alapfeladatokra a hd4600 csak mikor dedikált kell akkor használja az SLI-t
Viszont még mindig nemtudom melyik nvidia drivert tegyem fel, hogy stb stb :/
Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb
-
beloadjoker
őstag
És még lenne problémám, minden újraindításkor megjelenik ez a hiba:
com.ubuntu.apport.apport-gtk-root
Miért van ez?
Ezen kívül van egy külső hdd-m amit nem tud csatolni, ntfs oké de másik gépemen debian wheezy van és probléma nélkül megy vele, a hibaüzikről csinálok képet
Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb
-
beloadjoker
őstag
válasz
lev258 #22089 üzenetére
koszi a valaszt! szerinted hol tudnek ez irant jobban erdeklodni? /sli?/ valatsbal nem problema sem a kijekentkezes sem az ujrainditas!
-
Lacpac
őstag
válasz
lev258 #22086 üzenetére
Ja-ja lejött a kűfődirül. Aztán nem települt. Hiába volt a forcepae kapcsoló.
Azt írta hibának hogy nem ismeri a cpu mikrokódot. Próbáltam a 12.04.05 LTS-t az alternatív telepítőt, de boot után csak egy villogó kurzort kaptam.
10.04lts fölment, befrissít 12-re, (persze már ez sem ment 2 kattal, megszünt a támogatása a rendszernek.)A vas:
HP T510 thin client 16GB flash-el.
VIA Eden X2 U4200 cpu, VIA VX900 chipset.Mit érdemes erre fölpakolni?
[ Szerkesztve ]
-
nemurea
aktív tag
válasz
kormi0312 #22087 üzenetére
Helló! A Synology pont Ubuntun vezeti le, hogy hogyan kell live CD-ről megmenteni a vinyók tartalmát, pontosabban előtte hogyan kell a raid tömböt mount-olni:
Nekem működött a megoldás, bár nem raid0-ban volt az egy szem HDD, hanem csak úgy magában (ettől még kellett az mdadm-os varázslás, csak volume group-okat nem kellett képezni).
-
lev258
veterán
válasz
kormi0312 #22087 üzenetére
Teljesen kezdőként rögtön NAS meg RAID.
Én javasolnám a haladó topic-ot, ott több segítséget tudnak adni.
beloadjoker: Amit látsz, nem az, amit gondolsz. Az Intel driver fenn van, része a rendszernek, ott csak egy procira vonatkozó microcode frissítés van (ez valóban új funkció). Az ilyen SLI megoldások nem tudom, pontosan hogy vannak jelenleg, mennyire támogatottak. A váltás az Intel, illetve Nvidia között viszont megoldott, de minimum kijelentkezés (esetleg újraindítás) kell hozzá. Viszont lehet adott programot az Nvidia-val futtatni, miközben Intel az alapbeállítás.[ Szerkesztve ]
-
beloadjoker
őstag
Hali srácok!
Régen volt már ubi a gépen mert kicsit problémás a grafika, egy y510pről lenne szó, a probléma okozója hogy van benne SLI meg intel kari is, amik közt winen úgy lehet váltani hogyha mindkét nvidia kártya bentvan akkor értelemszerűen SLI ha egyiket kiveszem amihez újraindítás kell akkor pedig él az optimus.
Régen sokat próbálkoztam linuxon hogy összehozzam az SLI és ivga közti váltást /akár újraindítással, kikapcsolással is/ de nem jött össze, sőt még egy kártyával sem ment a váltás bumblebeevel sem!
Most feldobtam a 15.04-et és ami szemet szúrt az illesztőprogramoknál különvette az nvidia és az intel kártyát Ez egyébként mióta van így?! /mintnél olvastam hogy van valami újítás vga téren, de ubinál nem hallottam semmit/ Ezen kívül szerintem most látja mindkét csatlakoztatott nvidia kártyát a gép /lspci/ ! Ez eddig nem volt így szerintem. Persze most nouveau-t használ..Szóval ha lehet szájbarágósan leírnátok hogy ti mivel próbálkoznátok?
/simán valamelyik nvidia driver fel /tényleg melyiket?
/ innen tegyem fel Add driversből vagy terminálból?/ bumblebee mnejen/ne menjen fel, stb stb
[ Szerkesztve ]
-
kormi0312
senior tag
Sziasztok!
Abban szeretném kérni a segítségetek, hogy adott egy Ubuntu rendszer. Arra pontosan hogyan lehetne fel-mountolni 2db HDD-t RAID0 tömbben?
Az a helyzet, hogy van egy Synology NAS amiben ez a két HDD volt raid0-ban. Adatok törlődtek a winyóról és azt szeretném visszahozni Linux-val.
Úgy írjátok le légyszi, mint aki semmit nem ért a Linux-hoz.
Bármi más ötletet is elfogadok!köszi előre is!
-
lev258
veterán
válasz
Lacpac #22085 üzenetére
Honnan? Amúgy már 14.04.3 van, nem?
Én látom. Ja igen, valami nem stimmel szerver oldalon, úgy tűnik. Töltsd le külföldről.
Ha átírom 14.04.3-ra, akkor jó. Valószínűleg a szerverre már felrakták az újat, csak a honlap kifelé még nem frissült.[ Szerkesztve ]
-
Lacpac
őstag
Sziasztok,
Ubuntu 14.04.02 lts hova tűnt a letöltési szekcióból?Semmi, az ubuntu.hu-ról tünt el.
(#22086) lev258
Három napja indítottam el a letöltését, de megszakítottam hogy majd folytatom. Mostanra meg eltűnt az ubuntu.hu-ról.
[ Szerkesztve ]
-
nemurea
aktív tag
válasz
spammer #22082 üzenetére
Köszi, de végigpróbáltam az összes kombinációt sudo-val és anélkül, a pkill xorg hibaüzenet nélkül ugyan, de nem is csinált semmit
Kipróbáltam még a pkill lightdm-et is, de shutdown-nál ugyanúgy feléled a grafikus felület, csak az én bosszantásomra, hogy kétszer körbemenjen a karika, majd megáll és nem moccan többet
De ekkor már persze nem tudok átváltani a 2-es terminálra, mert gyakorlatilag a gép kikapcsolt... Csak a poweroff marad el mindig
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #22080 üzenetére
Lelövöm sudo service lightdm stop paranccsal, átváltok másik terminálra (mert a 7-esen nem adja vissza a promptot), kiadom a shutdown parancsot, erre visszavált a kék grafikus képernyőre, homokórázik kettőt, majd megáll, és úgy marad, én meg nem látom a shutdown eredményét
Ezért imádom a linuxot, mert a legegyszerűbb dolgot is meg tudja komplikálni, illetve ha már azt hiszed, hogy valamit értesz, kiderül, hogy nem
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #22079 üzenetére
Tudom, hogy amatőr kérdés, de hogy érem el, hogy a shutdown parancs kiadásakor ne váltson vissza a grafikus felületre? SHIFT+CTRL+F2-vel átváltok teljes képernyős terminálra, de mikor kiadom a leállító parancsot, azonnal visszavált a grafikus felületre, és ott is ragad, nem látom a parancs eredményét. (Gondolom, le kellene állítani a grafikus felületet, ugye? Azt hogyan is?)
-
nemurea
aktív tag
válasz
lev258 #22078 üzenetére
Este megnézem, a Xubuntu is a grafikus felületen lövi le magát, így csak a kék (grafikus) képernyőt látom.
Szerk: igen, én a Windows 8.1 települése után láttam ezt, de ugye egyszerre tettem be az új (kis) HDD-t és telepítettem rá a Win-t, így nem lehettem biztos benne, hogy nem hardveres a gond.
[ Szerkesztve ]
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok, kis iránymutatásra lenne szükségem: adott egy HTPC/NAS, elsődlegesen NAS-ként fut. Most vettem bele egy kis HDD-t, erre került Win8.1 (majd downgrade 7-re), illetve egy Xubuntu és egy OpenElec is külön partíciókra. Onnantól kezdve, hogy a 8.1-et feltelepítettem, ahogy látom, a linux-alapú rendszereknél (NAS = XPEnology, XUbuntu, OpenElec) kikapcsolásnál szépen leáll, de nem áramtalanítja a gépet (kb. mint Win98-nál a 'Most más kikapcsolhatja a gépet' képernyő, csak itt nem ír ki semmi extrát, a képernyőt is bekapcsolva tartja az utolsó outputtal).
A Win7 (most már az van rajta) szépen leállítja, ebből gondolom, hogy nem hardveres gondja lehet (rákerestem, és inkább tápegység-problémát írnak ilyenkor, ami még elképzelhető is lett volna, mert egy pico psu hajtja a rendszert, bár 3.5 HDD+2.5 HDD+passzív Atom+Ion-os alaplap nem eszik sokat).
A BIOS-t még nem állítottam defaultra, olyan szépen be van lőve, de ha ezt tanácsoljátok, ez lesz a következő - de más tippem nem nagyon van. Ötlet?
-
törölt tag
válasz
#68216320 #22074 üzenetére
Index of /team-xbmc/ppa/ubuntu/pool/main
Innen letöltheted a csomagokat egyenként. És reménykedj, hogy ha csak a Kodi-t rakod fel, akkor nem kell mellé félszáz függőség, mert akkor már lehet rendszergabaly.
-
törölt tag
Ubuntu 14.04 x64-en a Kodi-t szoktam használni Film/Tv nézésre. Most újratettem a rendszert és a tárolóból a Kodi 15 megy fel a régi 14.2 helyett. Sajnos nekem ez a verzió nem jön be, szeretném visszatenni a régebbit. Viszont a tárolóban Trusty-hoz csak az új érhető el. Tudnátok segíteni, hogy hol érhető el a 14.2?
-
-
Damateo
aktív tag
Raktam fel egy vibert a gépre.
Kicsit zavaró hogy a jobb felső sarokba rakja (az X-re), a kis ikont. Tudtok erre valami megoldást? -
-
imibogyo
veterán
válasz
30z.Samu #22064 üzenetére
Én is a beállításokban keresném a hibát, főleg mivel máshol meg jó. Alapvetően én egyébként jobban szeretem a linux rendszereket zenehallgatásra, mint a Windows-t. Bár a mostani külső DAC-om olyan minőségi szintet képvisel, hogy mindegy...
De az MS2+ jobban tetszett Ubi alatt, mint 7 alatt.
-
30z.Samu
félisten
-
30z.Samu
félisten
-
-
30z.Samu
félisten
Sziasztok! Recsegő hangra van valami megoldásotok? Elképzelhető, hogy a PulseAudio csinálja a fesztivált? De csak zenénél recseg, filmnél szépen szól. Értsd: Nem csak a progi alatt, hanem mondjuk Youtube alatt is. Több programot kipróbáltam, mindegyikkel recseg a hang.
[ Szerkesztve ]
Sic Parvis Magna
-
duo
addikt
válasz
gyulank #22055 üzenetére
szerintem ha ubuntu akkor csak LTS. a backport rendszere szerintem remek. a debianénál jobb. frisebb. (bár a debian is nagykirály felváltva használom őket, mindig netinstall-expert mode a telepítés.) de az ubuntu egy nagyságrenddel jobban össze van csiszolva. eddigi tapasztalatom szerint. A netinstallból összerakott ubuntu meg debian sebességű és gépigényű.
a köztes ubuntu kiadásokat hanyagolni szoktam. bár nem mai gyerek a gépem. ld adatlapom.Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...
-
lev258
veterán
válasz
gyulank #22055 üzenetére
Vagy ott az Alt+Tab.
Ha jól emlékszem, a múltkor is valami béta rendszert akartál használni; köztes kiadásoknál ennek végképp nincs értelme. Szerintem fél év nem sok idő, ki lehet várni. Annak, hogy ide megírod, nem látja hasznát senki, te sem. Ha valami nem jól működik, vagy zavar, ahogy működik, inkább csinálj bugreport-ot.[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz
gyulank #22059 üzenetére
>Majd később megint rákattintasz a fájlkezelő ikonjára, hogy előtérbe hozd, de megnyílik egy új, úgy ahogy szokott, és ez kerül előtérbe.
Nem tudom, de ez nem így szokott. Legalábbis nálam, 14.04-en ha már van megnyitva egy fájlkezelő, akkor ismételt rákattintásnál csak simán előtérbe hozza. Ha több példány van belőle megnyitva, akkor jön az "expose"
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
gyulank
addikt
válasz
gery2123 #22058 üzenetére
Nem úgy. Rákattintasz egyszer, megnyílik ahogy alapból megnyílik. Aztán nem zárod be, csak mondjuk rákattintasz a Firefoxra. Majd később megint rákattintasz a fájlkezelő ikonjára, hogy előtérbe hozd, de megnyílik egy új, úgy ahogy szokott, és ez kerül előtérbe. Aztán, mivel te a másik mappát akarod előtérbe, rákattintasz megint az ikonra, és látod, hogy az is meg van nyitva, így hát rákattintasz a kettő közül. Csak ez annyi kattintás feleslegesen, hogy sok. Az Ubuntu stúdiót meg legutóbb nem lehetett telepíteni, mert megállt közben.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
válasz
gery2123 #22056 üzenetére
15.04-et törölve tettem fel. Zavart benne, hogy ha rámegyek a fájlkezelőre, aztán visszamegy panelre, és még egyszer rákattintok, akkor nem az a mappa nyílik meg, hanem még egy fájlkezelő, és megint rá kell kattintanom, hogy rákattinthassak a kettő közül az előbbi mappát nyitva tartó fájlkezelőre. De mivel ebbe még frissíteni se tudok, meg semmit se tudok csinálni, úgy néz ki, vissza kell tennem. Vagy megpróbálom az ubuntustúdiót újra.
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
Próbálta valaki a 15.10-et (Desktop amd64)? Én éjszaka feltettem, elindult, átvezetett pár értelmetlen lépésen, mindegyikbe azt írta, hogy az Ubuntu phone-al jajj de jó nekem, és végül a Phone-om készen áll a használatra. Majd felugrott, eltűnt egy ablak, amibe az volt írva, hogy scope, amíg az ugrált, nem lehetett semmit csinálni, mert amint újra felugrott minden más eltűnt, vagyis, ha rámentem egy menüre, visszahúzódott. Rákattintottam, vagy 30-szor a scope bezárására, és végül sikerült. De ha rákattintok a főmenüre, nem csinál semmit, alatta van 4 fekete ikon, az mind más, ha rákattintok. De nem érek el Firefoxot, fájlkezelőt, meg semmit. Ezen kívül, már egy hónapja is próbáltam letölteni, tegnap is próbáltam háromszor, de csak metalinkkel sikerült.
-
Syl
nagyúr
válasz
Damateo #22049 üzenetére
1. Nem egyszerű. Én mindig egy meglévő ikonfájlt másolok, módosítok.
Az "ikon" valójában egy txt fájl .desktop kiterjesztéssel. És az /usr/share/applications mappában találhatók.
Persze innen ki kell másolni, mondjuk az asztalra és ott módosítani.2. Van egy olyan "program" hogy indítópult, oda kell felvenni amit szeretnél.
Az /usr/bin -ben kell keresgélni.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Damateo
aktív tag
Unity alatt hogy tudok ikonokat készíteni asztalra?
Van mód egyes programok automatikus indítására? -
lev258
veterán
válasz
#63761920 #22042 üzenetére
Akkor most Terminálba: gksu gedit /etc/fstab (így tudod szerkeszteni a fájlt)
Új sorba
UUID=2144406c-eed5-4458-be98-bae89e28b5d7 /media/tarhely ext4 defaults 0 2
Mentés, újraindítás. Elvileg jó lesz. Torrent kliens beállításaiban érdemes úgy állítani, hogy előre foglalja le a helyet neki.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
törölt tag
válasz
lev258 #22039 üzenetére
Szia a sudo blkid eredménye ami a 468 GB része:
/dev/sda1: UUID="2144406c-eed5-4458-be98-bae89e28b5d7" TYPE="ext4"
cat /etc/fstab eredménye:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda6 during installation
UUID=cc0d4864-d62c-4896-8e2e-5650748be79 / ext4 errors=remount
-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=0acbc127-9c23-404e-9a29-d8e48e60221c none swap sw
0 0
De nem tudom hogy tegyem be a 468 GB-tott tárhelynek?
Hiányoznak az alapismereteim. -
törölt tag
-
spammer
veterán
válasz
30z.Samu #22036 üzenetére
Ami valójában jó dolog, mert:
- Közelebb visz a rendszerhez, jobban megismered, ezáltal többet tanulsz.
- Gyakran egyszerűbb is a terminált használni egy-egy feladathoz.
- GUI-tól, DE-től függetlenül ugyanazok a parancsok, míg a különböző asztali környezetekben eltérő helyen lehetnek a beállítások, így hiába szokod meg az egyiket, a másiknál lehet, hogy tök máshol lesz.Egyébként minél jobban el vannak fedve az alapok (parancsok, működési elvek stb.) a GUI által, valójában annál bonyolultabb lesz, amikor majd hibába ütközöl, vagy netán valami komplexebb dolgot szeretnél megoldani.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
30z.Samu
félisten
Bocsi a dupla hsz-ért, kifutottam az időből. Azt szeretném még kérdezni, hogy tudtok-e ajánlani mondjuk média lejátszót, vagy hasznos programokat, amik szerintetek elkél ezen a rendszeren és hasznos is.
Sic Parvis Magna
-
lev258
veterán
-
Just_Reboot
addikt
Üdv!
Mi a különbség a 14.04-es és a 15.04-es Ubuntu között?lev258 Köszi. Akkor nekem a 15.04 való.
[ Szerkesztve ]
-
30z.Samu
félisten
Sziasztok!
Úgy döntöttem teszek egy próbát az Ubuntuval, elsőre elég furcsa, de a külleme tetszik. Viszont azt szeretném első körben kérdezni, hogy tudok-e valamilyen equalizer-t telepíteni a rendszerre. Köszönöm válaszotok előre is!
Sic Parvis Magna
-
válasz
ubyegon2 #22022 üzenetére
Bocs, de ez egybe van kicsit, lejárt az idő és nem tudtam széttagolni!
Úgyis lesz még kérdés.
(#22023) Syl
Azért sok sikert az új Ubihoz, biztosan találsz benne sok újat! vagy nem
VLC teljesen jó, a guruk valami mpv-t használnak, megnézheted azt is. Hasonlít a wines mp classichoz.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
válasz
#63761920 #22000 üzenetére
Fstab szerkesztése:
ALT+F2 lenyomásával előjön egy kis ablak, abba beírod, hogy
gksu gedit /etc/fstab Enter,
ha a gedit helyett más szövegszerkesztőt használsz, akkor annak a nevét kell beírni
beírod a jelszavad és felugrik a root joggal szerkeszthető fstab
A blkid parancs kiírja, mi a meghajtó/partíció UIID száma, az kelleni fog, behellyetesíted egy ilyen sorba :
UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx /media/ubyegon/Data ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
a /media helyett beírod a partíció elérési útjátFstab kiíratása:
cat /etc/fstab parancs segítségével meg tudod nézni az fstab- ot, ha megnyitod a terminal-t és a kiemelt szöveget beírod/másolod és Enter[ Szerkesztve ]
-
No hát, újra a pingvinek között! Ideje volt már, üdvözöllek én is!
Mellik Ubit raktad fel pontosan? Mér' nem Mint-et tettél fel, kezdőknek az a jobb?
Kár, hogy a kedvenced tényleg megputtyadt kissé, betett neki az Isis.lev258 kolléga is a kezdőknek szóló SSD leírást linkelte, ahogy nézem!
[ Szerkesztve ]
-
Damateo
aktív tag
Üdv,
Nem régen próbálkoztam egy Ubuntu 15.04 telepítésével. Már maga a telepítő is nehézkesen működött.
Egyes menüpontok között irreálisan sokat kellet várni 5-15 percet.
Telepítés vége előtt, kiírta hogy frissítések visszavonása, és hogy lehet hogy párcsomagot kézzel kell telepíteni. Csomagnévről nem találtam infót, hogy mégis mire gondol.
Újraindítás után a csökkentet mód fogadott.Ezek után tértem át az Ubuntu 14.04.2 LTS verzióra. Itt minden nagyon simán működöt.
Azóta is stabilan megy a rendszer.
Az lenne a kérdés, hogy mi letehetett a hiba oka?
Lehet-e, vagy egyáltalán érdemes-e, ezt a verziót arra frissíteni?A két verzió verzió frissítési modellje között mik az alapvető különbségek?
-
Syl
nagyúr
válasz
gery2123 #22003 üzenetére
>Na miért volt az a 8 hónap? Ha meg lehet kérdezni
Tavaly év végén egy nagyon jutányos tranzakció keretében sikerült beszereznem egy Macbook Air-t. Sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Elég sok bajom volt a rendszerrel, meg a melós dolgaimra se sikerült 100%-osan beintegrálni (holott OSX-re is van Adobe Indesign), ezért aztán a tavasszal megváltam tőle. Akkor egy desktop gépet építettem Win 8.1-gyel. Most kipróbáltam a tízest és nagyon nemgyerebe.
Úgy döntöttem visszatérek a régi felálláshoz: Linux host és Virtualboxban win+adobe.(#22004) Dhampir
Minteket régebben nézegettem, de nagyon nem tetszenek.
Akkor Ubuntu 14.04-gyel indítok.
A juniti régebben is nagyon bejött.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Dhampir
félisten
Körülbelül én is így vagyok, de Mintre váltottam, mert az adott hardveren ezzel volt a legkevesebb problémám az összes, mostanában kipróbált Linux disztribúció közül, bár nem volt felhőtlen ez sem, de jelenleg okés.
A másik az alap Ubuntu 14.04, nekem kézreáll a Unity is, bár nincs érintőkijelzőm.
Majd kitapasztalod a konfigurációdtól függően is.
Egyébként érdekes, hogy amikor a fél világ a Windows 10 után szalad, akkor mi pont (és ismét) a Linuxot választjuk.
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
8 hónap kihagyás után visszatérnék Linux alapra.
A kérdés, mire váltsak vissza? Elementary Freya vagy Ubuntu (14.04 vagy 15.04)?
Mindkét rendszer elődjét (Luna és 12.04) kb 1-1 évig használtam régebben. A Lunát nagyon szerettem, nagyon stabilan dolgozott, úgyhogy afelé húz a szívemNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Kompakt vízhűtés
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Xiaomi Robotporszívók (robot vacuum, Roborock)
- Akvarisztika
- Futás, futópályák
- Nintendo Switch
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple notebookok
- OLED TV topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest