- Milyen asztali médialejátszót?
- Logitech G Pro X billentyűzet és egér tesztje
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- OLED TV topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Házimozi belépő szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen monitort vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Hisense LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz lordjancso #16925 üzenetére
Már a telepítéskor ki tudod választani. Ha akkor nem tetted, keress egy billentyűzetkiosztással kapcsolatos beállítást. Valahol ott van (most Linux Mint-en vagyok, így nem tudom megmondani, pontosan mi kell).
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz lordjancso #16928 üzenetére
Pedig mindig meg szokta kérdezni, még ki is lehet próbálni (lehet gépelni). kép
A rendszert lehet "magyarítani" is: a Language settings-ben, ha nem tévedek. Ami még problémát szokott okozni, hogy a listában a legfelső helyre kell mozgatni a magyart, így lesz alapértelmezett.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz lordjancso #16928 üzenetére
Szövegbevitel=Text Entry, amíg angol a rendszer nyelve.
-
lev258
veterán
válasz lordjancso #16949 üzenetére
A leírás jó, viszont valami zavaros a fájlrendszerekkel. A Windows ntfs-t használ, az Ubuntu meg ext3/4-et. Az Ubuntu látja és kezeli a Windows-os partíciókat, fordítva viszont csak kiegészítővel megy a dolog (nem is nagyon ajánlott). Az asztalira az egyik javaslatom az lenne, hogy az Ubuntu telepítésénél húzd le a többi merevlemezt, így amelyik merevlemezről boot-olsz, az a rendszer fog indulni a későbbiekben.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz lordjancso #16954 üzenetére
A Wubi-val tudod Windows alá telepíteni az Ubuntut (ntfs-re), de több sebből vérzik, így nehogy eszedbe jusson.
A választásnál én a boot választásra gondoltam, de szerintem Ubuntu alatt a grup-update-t futtatva megtalálja a Windows-t is és akkor a Grub-ból is tudsz választani.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz lordjancso #16957 üzenetére
Szóval vagy megelégedsz azzal, hogy boot eszközt választasz, vagy pedig odafigyelsz, hogy míg a rendszer külön HDD-re kerüljön, a Grub a Windows-os lemezre menjen fel (ezt ki lehet választani). A leírásban rendszerbetöltő néven szerepel az egyik kép alján. A leírás emellett azt is írja, hogyan készíts biztonsági mentést az MBR-ről, ha valami nem jön össze. Így már csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő merevlemezre kerüljön az Ubuntu.
Ha még mindig bizonytalan vagy, ezt is megnézheted: térkép[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz voyager4.4 #16984 üzenetére
Hát igen, a docx támogatás még nem az igazi LibreOffice-ban, de dolgoznak rajta keményen.
-
lev258
veterán
válasz lionhearted #16986 üzenetére
Nyílt szabvány? Tudtommal az x végződés nélküliekkel is sokat szenvedtek korábban, éppen azért, mert a Microsoft lakatt alatt őrizte. Pontosabban az a gond, hogy a Microsoft a saját specifikációját sem tartja be az Office-ban. Szóval vehetjük úgy is, hogy ők nem támogatják a saját szabványukat (nem azt).
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Fritz Teufel #16987 üzenetére
Nem a Terminállal van bajom, de egy kezdőnek talán nem rögtön ezekkel a parancsokkal kell jönni. Lehet "egyszerűbben" is telepíteni a Dropbox-ot, Google Earth-öt.
-
lev258
veterán
válasz Fritz Teufel #16994 üzenetére
Én annak idején mindkettőt a honlapról letöltött .deb-bel telepítettem, két kattintással.
-
lev258
veterán
válasz Fritz Teufel #16998 üzenetére
Én fagyásoknál már komolyabb gondokra következtetek.
-
lev258
veterán
válasz lionhearted #16997 üzenetére
Valami olyasmi. A helyzet az, hogy a LibreOffice (korábban OpenOffice) az open document format-ot helyezte előtérbe, később elkezdték támogatni a Windows-os formátumokat is. Ekkor még nem is volt hivatalos szabvány a Microsoft részéről. Mikor kiadták a szabványt (több ezer oldal), sok dolgot újra kellett írni, átdolgozni a dokumentumok kezelését ellátó motorban. Ez ma is tart, elég sok anyagot kell átnyálazni. A Kingsoft viszont eleve úgy indult, hogy a Microsoft szabványait támogassa, erre építették fel az egészet. Ez a magyarázat a kérdésedre.
És persze ott a Microsoft hozzáállása is a saját dolgaihoz.[ Szerkesztve ]
-
-
lev258
veterán
válasz lordjancso #17030 üzenetére
Swap akkor kell, ha viszonylag kevés a memória, vagy hibernálni akarsz. Embere válogatja, nálam 2GB. /usr-t még sosem tettem külön partícióra, a /home-ot szokás.
Utolsó kérdésre: pl. Grub customizer.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz lordjancso #17033 üzenetére
Én a saját könyvtáramba teszem (/home/én/program).
-
lev258
veterán
válasz Imilenni #17579 üzenetére
Akkor ez az XP dolga, nem az Ubuntué. Ahogy látom, SIS chip-ed van, ami sajnos nem a támogatásáról híres. Ha neten sem akadsz használhatóra, akkor kénytelen leszel megelégedni az Ubuntuval (vagy variánsaival). A Unity szerintem nem való SIS-es gépre. Esetleg megpróbálhatod beleintegrálni a Windows telepítőbe a SIS driver-t (sajnos ehhez Windows-ra van szükség).
Várjunk csak, ezt nem az Ubuntu írja ki neked? Mert akkor a Windows telepítő nem akar boot-olni valamiért.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Phobion #17797 üzenetére
Egy telepített rendszer esetén nem igazán értem, ennek mi értelme van. Kikapcsoláskor minden eltűnik a memóriából.
Pendrive-ra telepíthetsz rendszert, ami a pendrive-ot fogja hdd-nek használni. Ha pedig a telepítőt teszed pendrive-ra, akkor az a memóriát fogja használni, bár lehet olyat is, ami megjegyzi a változásokat, tehát lényegében rendszerként lehet használni.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Aethelstone #17801 üzenetére
Technikai értelemben valóban nem az van benne, de attól még tárolóeszköz.
-
lev258
veterán
válasz Aethelstone #17803 üzenetére
Bocsi, annyira értetlenül állok előtte, hogy az iróniát sem veszem észre.
-
lev258
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #17816 üzenetére
Tudtommal mindegyik, hiszen a nyílt driver benne van.
-
lev258
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #17818 üzenetére
Nem jelenik meg a videó.
A flash fel van telepítve? Nincs javascript blokkoló a böngészőben?Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #17821 üzenetére
A kártya támogatott, csak egyszerűen a Unity már sok neki. Nincs szó ennél többről.
-
lev258
veterán
válasz Aethelstone #17823 üzenetére
Fentebb említette, hogy arról nem tud boot-olni.
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Nvidia driver-ből esetleg telepítheted a legújabbat a honlapjukról, csak nézd meg, melyik való a kártyádhoz. Azt nem tudom hirtelen, hogy az Intel/Nvidia váltásért felelős programot is telepíti-e, vagy az külön van. A nyílt még eléggé le van maradva és nem túl stabil. A boot animáció az tudtommal velejárója a zárt-nak, de talán még elviselhető. Mi nem megy a helyesírás ellenőrzővel?
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17857 üzenetére
Néhány dolog. UEFI-s gépre 64 bites Ubuntu telepítő kell, emellett a secureboot-ot ki kell kapcsolni a UEFI menüben (ha jól tudom). Továbbá a Windows félhibernálásos gyorsindítását is le kell kapcsolni a telepítés idejére, különben a telepítő nem fér hozzá rendesen a merevlemezhez, partíciókhoz.
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17874 üzenetére
UEFI-nél nem MBR van, hanem GPT. Amúgy a Grub jó helyre települt? Live alóli Grub reinstall esetleg?
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17876 üzenetére
Nem tud boot-olni vagy csak nem tudod rávenni?
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17878 üzenetére
Azok a szervizesek megérdemelnek egy jó nagy ...-t, jelszóval levédeni, amit aztán nem adnak meg.
Viszont náluk kell lennie olyan technikának, amivel lehet nullázni.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17883 üzenetére
Még mindig tartok attól, hogy valami nincs jól beállítva. Ha nyomod a Shift-et, bejön a Grub választómenü? EFI módban indítod a telepítőt? Manuális partíciókiosztásnál elvileg létre kell hoznod az EFI partíciót. Vagy automatikust választasz?
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17885 üzenetére
Az EFI-s dolgokat arra értem, amikor boot-olsz a telepítőről és telepítesz.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen asztali médialejátszót?
- Autós topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Logitech G Pro X billentyűzet és egér tesztje
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Xbox Series X|S
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Kínaiwebáruház, amit jobb elkerülni
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Automata kávégépek
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Utolsó darab! AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - Ryzenhez!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest