- Azonnali processzoros kérdések órája
- Apple notebookok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
belavagyokbp
aktív tag
Sziasztok!
Ne haragudjatok, hogy nem olvasok utána, de nem szeretnék több-tízezer oldalt átnyálazni
.
A helyzet a következő: Meguntam a winf*st, és régebben már próbáltam az ubit, akkor nagyon tetszett, így logikus a választás, hogy inkább áttérnék az ubuntura.
Mivel csak netezni/filmet nézni használom a gépet, ezért nekem tökéletes lenne, ámde van nekem egy barátnőm, aki igencsak szeret játszani(főként sims2 kocka...).
Arra gondoltam, hogy virtual-boxba feldobok egy XP-t, így lehetne windowsos programokat is futtatni. A kérdésem az lenne, hogy kivitelezhető-e ez, és hogy a virtualbox-beli gépen látszódni fognak a háttértáraim, van ilyen beállítás? Ha pl USB-n rádugnék valamit a gépre, akkor azt virtual-boxban is látnám, is tudnék róla írni-olvasni; egyszóval egy teljesen használható XP-m lenne?
Köszönöm szépen a segítséget, és mégegyszer bocsánat a láma kérdésért!
-
eternam
tag
válasz
Caldera #2093 üzenetére
1. Mentsd az aktuális drivert az asztalra
2. Tedd futtathatóvá
3. Írd be a terminalba:sudo sh /home/felhasználóneved/Asztal/amd-driver-installer-12-6-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/precise
Már feltéve ha ezt a drivert akarod telepíteni, ha másik drivert akkor értelemszerűen annak a nevét írd be.
Ez telepíti a függőségeket és a home mappában létrehoz egy a disztribúciódhoz való drivert, ami egy deb fájl lesz.
A deb fájlt meg telepíted, sorrendben először a drivert, majd a dev fájlt, és legvégül a Control Centert.
4. Újraindítod a gépet és örülsz.
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
-
-
-
Caldera
aktív tag
Néhány napja a Thunderbird a mappák átvevezése átváltott angolra, a program többi része magyar (menü, ...), korábban a levél mappák neve is az volt. Most pl. Bejövő levelek helyett Inbox. Mi okozza és hogyan lehet visszaállítani?
''Úgy élj, hogyha leperg előtted az életed filmje érdemes legyen végignézned.''
-
-
Lacces
őstag
Hát már megoldottam, hogy újraraktam az egész rendszert, sajnos a terminálig sem tudtam eljutni...
Frissítés visszavonás, ezt nekem Vision kolléga javasolta a Linux abszolút kezdőknek című topicban.
" pt-get " - ez alatt a következő parancsot értetted?: apt-get install --reinstall x11 ?
A frissítés nem biztos, de elsődleges gyanúsított. Egyszer már volt ilyen, hogy jött a frissítés, volt közte az Xorg (eddig ez a közös nevező), és utána bamm, elszállt. De egyszer sikerült helyrehoznom, most viszont nem. (Most másabb volt az összeomlás)
Itt is az volt, este frissítéttem, kikapcsoltam a laptopot, másnap bekapcsoltam és bumm.
Anno, meg frissítés volt után restart, és aztán már csak a terminál szólt nekem.Lehet más volt a bűnös, de én csak ennyit vettem észre.
Lehet majd kereslek itt, vagy privátba, nem tudom, hogy van-e értelme xorg-ot konfigurálni "élő" rendszeren, mármint most újratelepítve és minden jó. Most még nincs hiba.
floatr: Feltelepítem az Ubit, frissítést felpakolok. Felmegyek az AMD oldalára, letöltöm a megfelelő catalyst drivert az .sh fájlt, aztán terminálba be és sh amd-driver....sh paranccsal, aztán az ablakot next-next-next végig kattintás, befejezés, és rendszer újraindítás
-
-
bobalazs
nagyúr
Igaz hogy ráment a fél délutánom, de megérte, a google csodákra képes.
sudo gedit /etc/default/grub
majd ezt a sort módosítani.
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pci=biosirq acpi=force" -
-
bobalazs
nagyúr
00:06.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR5212/AR5213 Multiprotocol MAC/baseband processor (rev 01)
Subsystem: Askey Computer Corp. Device 7084
Flags: medium devsel
Memory at 2c000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]
Capabilities: <access denied>
Kernel modules: ath5kNa ez vajon mit jelenthet? Be van töltve?
-
-
bobalazs
nagyúr
Biztos volt már, de nem győzök visszaolvasni.
iwconfig -ot írva ezt kapom.lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
Jól értem hogy nincs a driver fenn?
lspci-ra
00:06.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR5212/AR5213 Multiprotocol MAC/baseband processor (rev 01)
szerepel. (ez a vezetéknélküli)Mit csináljak:?
a network connection-t kézileg szerkesztve sem csatlakozik, wicd-vel pedig szintén nem talál elérhető hálozatokat. Csak vezetékes működik. A packard Bell notimról van szó. -
-
floatr
veterán
Az ati driver egy futtatható cucc. Meg lehet hívni paraméterekkel, hogy készítsen disztró specifikus csomagokat, és ha abból telepíted, akkor semmi hasonló gondod nem lesz. Ha viszont paraméterek nélkül indítod, kapsz egy setup wizard-ot, ami next-next-finish alapon egy automatikus telepítést csinál, ami nem szerette a DKMS-t, így a frissítéseknél padlózott a driver (főleg kernel, de néha x frissítéskor is)
-
-
floatr
veterán
válasz
eternam #2078 üzenetére
Erre próbáltam rávezetni, köszi
csak diagnosztikai módszerekkel
(#2079) hcl én a mai napig így telepítem ezt a nyomorult catalyst-ot. Az nv driverek-hez már találtam repository-t, ami problémamentessé teszi a frissítéseket (is). De valóban léleknyomorító a helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
-
eternam
tag
https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/ATI
hcl
A legközelebbi gép amit veszek, egy hackintosh lesz 330-ért.
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Fooler89 #2074 üzenetére
Teljesen egyetértek, sokkal egyszerűbb linux alatt megoldani dolgokat, és sokkal több az eszköz a kezedben, mint win alatt. Sőt, 1 dolgot megoldhatsz 20 féleképpen is
Másrészt a win az egyszerű.. Nagyon. Pont ez a gyengéje is. Sokminden nem megoldható vele, zárt rendszer, de egyszerű user-nek ezt pont így jó. Itt a PH-n leginkább szakemberek vagyunk, akik picit többet várnak el egy rendszertől, mint hogy kattintással lehessen grubot telepíteni.
Használatban és elvárásokban különbözünk, és ezért vannak az ellentétek
És igen, itt jön hogy ha egyszerűt akar valaki használjon wint, ha egy kicsit komolyabban akar mókolni a géppel, akkor meg használjon linuxot. Nekem nagy élmény magamnak összeszögelni a rendszerem, és elégedetten használni hibák nélkül
-
Fooler89
őstag
Igazából nekem meg azzal van teli a hócipőm, hogy egyesek egy rendszermentő programot arra akarnak használni, hogy fájlokat másoljanak le. Hihetetlen, hogy olyan szinten tartunk, hogy egy baltával akarunk kenyeret kenni, mert azt ismerjük, megszoktuk.
Elhiszem, sőt tudom, hogy a linuxnak vannak hibái és vannak hiányosságai, de az elvei igen sokat segítenek az informatikában a boldogulásban. A másik, hogy a linux ingyenességével és sok disztribúciójával hatalmas eszköztár és ha valaki ebben más lát, az nyilvánvalóan rosszul értelmezett valamit.
Persze ez azt feltételezi, hogy mi meg akarjuk tudni, hogy az eszközei mit tudnak, hogy használhatjuk.Az itt forgó autószerelő vs. autó hasonlaton meg kínomba nevettem. Az nem jut eszetekbe, hogy az autóhoz jogosítvány kell? Vagy ha veszek egy programozható mosógépet akkor ahhoz van használati útmutató, ami el kell olvasni!
Elnézést ezért a kirohanásért, de már unom 15k hozzászólást olvasni ugyanarról a h*lyeségről.
Ja és még egy üzenet a flémelőknek, nem kell nekünk semmit se bizonyítani, megmagyarázni vagy stb. Le kell ülni programozni és ha jól csinálod akkor érdekel a véleményed. Addig meg használd a más által kemény munkával előállított programot.Kendek: neked jár a tisztelet, mert igazán jó programot adtál a közösségnek.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
eternam #2072 üzenetére
Az a vicc, hogy ezt már réges-rég és többször, sokszor kitárgyaltuk. Folyamatosan visszajár és minden egyes alkalommal ugyanaz a vége. Tudjuk már, hogy az Ubuntu sz@r mert nem Windows, ugyanakkor a Windows is használhatatlan mert sebezhető (persze az Ubuntu is az, erről is volt már téma), állandóan támadják. Nincs olyan operációs rendszer ami jó lenne a számára, inkább idejön és kritizál.
De hiába vált felhasználónevet, gyakorlatilag azonnal felismerni, hogy ő az, még egy ilyen nincs itt. -
eternam
tag
Ja és Brozy, ha ennyire nem tetszik a linux, akkor miért nem használsz csak és kizárólag windowst? Vagy miért nem veszel egy Macintosh gépet? Bár ahogy téged ismerlek, te hamar bebizonyítanád hogy a Mac rendszerek is sz@rok.
-
eternam
tag
Illetve brozy vajon látott-e windózon parancssor-használatot? Mert néha kell azon is rendesen...
Futtatás:
cmd
dxdiag
route printMost hirtelen csak ennyi parancssor jutott eszembe a windowsról, de van sokkal több is.
[ Szerkesztve ]
-
Az xorg konfiguráláskor kérdez párat, nem veszélyes. Frissítés visszavonás alatt nem tudom, mit értesz, én arra gondoltam, hogy lekapni és visszatenni, vagy újratelepíteni az x11-et. (Van az pt-get -nek ilyen lehetősége, hogy újra felteszi.)
Az amúgy meredek, hogy a frissítés vágta haza (ha az). Nagyon ritka az ilyen.
Mutogatni való hater díszpinty
-
Lacces
őstag
És ott kell valamit csinálni? Vagy hogyan kell konfigurálni?
Erről van valami leírás.
Amúgy most nem tudom megnézni, mert már eddig is orosz rulett szerűen jutottam el a login-ig (lefagyott), de most már folyton befagy a bootoláskor.
Jelenleg liveUSB-ről mentem az adatokat.
Itt már nagyon újrahúzás szaga van.A lightdm-et újraraktam, az megvolt (google ajánlotta
), de az nem segített rajta semmit sem. Az x11, nekem új. Xorg configure is.
Amúgy tényleg vissza lehet vonni frissítést? azt meg hogyan?
[ Szerkesztve ]
-
-
BoB
veterán
Természetesen igazad van, és egyetértek veled. Pusztán arra kívántam rávilágítani, hogy a közösség nagy része szerint jó minden ahogyan van, hiszen megtanulták már a használatát, ezért nem törekednek (annyira) rá, hogy a rendszer vagy alkalmazások használatát könnyebbé tegyék olyanok számára, akik viszont nem ismerik. Ezzel ellentétben, pl. Microsoft oldalon metro felület -> elég egyszerűnek tűnik, ha eléültetünk egy nagyit valószínűleg kitalálja hogyan tudja megnézni pl. a képeket (már amennyiben van olyan csempe).
(személy szerint nem szeretem a metro felületet)
Pusztán aggódok mert nem szeretném hogy kihaljon a GNU/Linux
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Lacces
őstag
Igen, ez így már megvan. Csak emlékeimben más kép élt a login-ról terminálban. Volt is egy kis kavar, megoldottam, ez már megvan.
Tegnap volt frissítés.
AMD Catalyst van fent. És tegnap talán volt X.Org frissítés, és az lehet betett.
"Starting LightDM Display Manager rulescessing daemon patcher [fail]" startx parancsra, ez jött ki.
Erre kerestem neten, találtam is megoldásokat, de nem vált be. A lightDM újrainstallálása után sem (persze volt reboot) indul el a grafikus felületAz X beállításához meg nem értek. Meg lehet el is rontanám.
Esetleg van valami ötleted?
[ Szerkesztve ]
-
-
fradi81
veterán
-
Nem feltétlenül csak erre a kérésedre értettem, pontosan tudom, hogy upszilon, aag és brozy egy és ugyanaz a személy. Még bizonyára lehetne hozzácsapni párat, de ezeket ismertem én. És persze nem is csak személyesen neked/rólad szólt az amit írtam. Elhiheted, hogy vannak még páran akik hasonlóan gondolkodnak, és vannak olyanok is akikről még írtam.
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Igazság szerint fogalma sincs, hogy hogyan írjam le a problémát pontosabban.
Nos, tegnap frissítettem az ubi-t, aztán kikapcs gép és alvás, ma munkából haza, bekapcsolom és egy kis nehézségbe ütköztem.A következő jelenik meg a képernyőn (DOS-os formában / Terminál / Konzol, kihogy szereti)
A "Számítógépnév" értelem szerűen kicserélendő egy fiktiv névreUbuntu 12.04 LTS "Számítógépnév" tty1:
"Számítógépné" login:
És ennyi, ilyenkor mit tehetek? Ugyanis telepítéskor nem kért a "Számítógépnév"-hez semmilyen jelszót stb. Még Root-tal sem tudok belépni, egész egyszerűen megvagyok lőve.
Lehet felkéne rakni úgy az Ubi-t, hogy mindent megtartson (bár nekem eddig sosem jött össze, mert szívesen hozz létre mindig swap partíciókat)
Vagy, hogyan kell erre a problémára angolul rákeresni?Nekem ez új nagyon.
-
Márpedig a felhasználók egy jó része (még az okosabbja is) olyan, hogy magától még a gúglit se tudja használni. Vagy lusta. De mind akettő idegesítő.
A másik szépség, hogy a windózos problémákat van, hogy napokig kergeti, de ha Linuxon meg kéne mozdítani az egeret, akkor már milyen szar a reccer.[ Szerkesztve ]
-
A windózt is tanulni kell, ahogy utánam is írták.
Az átlagusernek meg egy újabb windóz vagy ofisz verzió is pont nagy kihívás, mindegy, milyen interface-el.Különben igen, érdems lenne több GUI-s cuccot gyártani, és amúgy egyre több is van, még akár pár évvel ezelőtthöz is.
Viszont aki manapság Linuxra adja a fejét, és egy kicsit is utánanéz, az előre tudja, hogy bizony fog gépelni, és nem fog belehalni.
Az emiatt hőbörgők általában abból a körből kerülnek ki, akik két mondatot nem tudnak megfogalmazni szóban sem, és írásban sem (senki ne vegye magára), illetve elolvasni semmit.Nemrég egy windózfanatikus ismerősnek behalt a gépe, elővakart egy 1.6-os P4-et
és azt használta. Önszántából tett rá egy Lubuntut, az faszán ment vele. Nem ment minden elsőre, de megoldottuk a bajait (nem hisztizett, nekilátott kérdezni, és csinálni, amit mondtam neki), és utána mondta, hogy ez igen, nem volt 100% bejövős neki a rendszer, de látta, ahogy azon a gépen a WinXP használhatatlan volt, ez meg ment, mint a parancsolat. És most már nem szidja a Linuxot, mert belenézett. És a gépelésbe se halt bele.
A csávó most végez bölcsészkaron, kissé geek, de amúgy elég átlag home user/gémer. Meg nem hülye. Valószínű ez utóbbi volt a titok.Tökéletes operációs erndszer nincs. Amíg az a legnagyobb baja valaminek, hogy ezt-azt parancssorból kell csinálni, addig nem zavar
Illetve brozy vajon látott-e windózon parancssor-használatot? Mert néha kell azon is rendesen...[ Szerkesztve ]
-
Jó, hát nem titkolt tény, hogy a Canonical célja az Ubuntu felhasználók számának a további növelése. De erre azért van szükség, hogy a külső szoftverfejlesztők is komolyabban vegyék a rendszert. Ettől még a disztribúció lelkét a közösség adja továbbra is. Persze-persze van pár fizetett fejlesztő, ők teszik személyesen a legtöbbet, de hol lenne az Ubuntu, ha nem lenne aki fordít, aki hibákat jelent, aki javít, aki dokumentációt készít, aki csomagol, aki rendezvényeket szervez, aki rá épít, stb.. Azért látod magyarul a GNOME asztali környezetet, mert pl. Kelemen Gábor csak úgy hobbiból fordít (és persze a csapata). Vagy azért látod a KDE-t magyarul, mert Kiszel Kristóf is úgy akarja, csak úgy önszántából, ellentételezés nélkül. Mondhatok egyszerűbb példát is, mondjuk ha én nem lennék, akkor nem lennének a legfrissebb Gambas (rá lehet keresni) verziók elérhetőek az Ubuntu kiadásaira. Ilyen apróságok, amelyek megkülönböztetik ezt a nyílt forráskódú, szabad, és ingyenes operációs rendszert a többi, kereskedelmitől. A fanatikusok úgy gondolják, hogy a vérszívó, követelőző és tudatlan felhasználókra nem nagyon van szükség, csak hígul a felhasználói bázis. És bár nem ez a helyes gondolkodásmód, mégis a másik véglet sem igazán jó, mikor az ember csak akar, kér, panaszkodik, de tenni és adni meg nem szándékozik. Valahol a kettő között van a helyes út, nem kell feltétlen tenni érte, de el kell fogadni azt ami van. Lehet várni, hogy jobb legyen minden, de nem az asztalra csapva követelni.
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
brozy: Azt is tedd hozzá hogy desktopon alacsony a részesedése.
bob.zxr: Gondolj bele abba hogy mi lenne a véleményed a Windows-ról ha világ életedben Linux-ot használtál volna, vagy nem a Microsoft hanem az Apple termékei terjedtek volna el szélesebb körben.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
BoB
veterán
Sajnos kicsit bronzy mellett kell állást foglalnom. Ugyan imádom az Ubuntut, de én nem vagyok átlag felhasználó. Az átlag felhasználónak fogalma csak alapvető dolgokról van. Ha valami gondja van, hív egy hozzáértőt. Ezzel nincs is gond.
De más rendszerek egyre felhasználóbarátabbakká kezdenek válni, és egyszerű emberkéknek ritkábban kell segítséget kérnie. Egyértelmű hogy azt a rendszert fogja választani ha van ilyen lehetősége, mivel ő sem szereti ha állandóan hívogatnia kell valakit.
A GNU/Linux elég zárt közösség, akik nehezen fogadják el azt az érvet hogy nem akarok évekig tanulni hogy használni tudjak valamit. Pedig el kellene ismerni hogy nem kell autó szerelőnek lenni ahoz, hogy valaki autót vezethessen. ("Amelyik felhasználó nem képes arra, hogy gondolkodjon, az nem hogy oprendszert ne használjon, de számítógépet se") És szükség van arra hogy autót az is tudja vezetni aki nem szerelő. Különben hogyan is várhatnánk az elterjedtség növekedését? Nem mindenki mérnök informatikus.
Ettől függetlenül nem csak ezért nem lesz elterjedt rendszer, hanem azért is mert az átlag emberek azt sem tudják hogy létezik. Nekik számítógép = windows. Jobban fogalmazva számítógép egyenlő azzal ahogy kinéz. Ők meg windowst láttak egész életükben.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Amelyik felhasználó nem képes arra, hogy gondolkodjon, az nem hogy oprendszert ne használjon, de számítógépet se
Itt küzdök naponta olyan idióta libákkal, akik azt nem fogják fel, mi az a hálózati meghajtó. Nem tök mindegy, milyen oprendszert adsz neki?
És hát igen, ezt a cuccot nem pénzért csinálják (na jó, a Canonical igen, de ők sem ebből gazdagodnak meg
).
Nem mindig az ám a jó, ami csillivilli, de nem működik... Előbb-utóbb megtanulja az ember, hogy nem baj, ha randa, de működjön.[ Szerkesztve ]
-
Igen, meg kell várni amíg valaki(k) lefordítjá(k), majd ugyancsak valaki(k) importáljá(k) az alkalmazásba. De tudod ez olyan dolog, ami rajtunk múlik. Ha kell, akkor ne más - ingyen - munkájára várjál, hanem tedd oda magad és segíts benne. Mielőtt azzal jönnél, nem, a fordítók sem fejlesztők, ugyanolyan hétköznapi emberek mint mi. Csak ők tesznek valamit a közösségért, és nem elvárják a munkát másoktól.
Amúgy nem, én még mindig nem tervezem ezt a GRUB-os dolgot (bár semmi sem elképzelhetetlen a jövőben). Ugyanakkor van már ilyen grafikus alkalmazás erre a célra, sokkal funkció gazdagabb mint amit én beépítenék. Jó ideje javasolgatod ezt a témát nekem, de vajon utána néztél-e, hogy milyen megoldások vannak a problémára?
[ Szerkesztve ]
-
oncsi
őstag
Sziasztok!
12.04-es ubi alá szeretnék egy a win-nél évekig használt progi Linuxos megfelelőjét.
RMClock.
[CPU Frequency Scaling Indicator]ez 50%-ban megfelelne, de az egyes frekikhez tartozó VCore feszeket is szeretném beállítani.
Win alatt az RMCklock-al beállítva, kb +1h aksiidőt is el lehet érni, a megfelelő feszek csökkentésével. Gondolom itt is menne ez, csak még nem tudom hogy hogyan.[ Szerkesztve ]
Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél
-
-
válasz
tvse1995 #2022 üzenetére
Ez nem varázsparancs, az eszköz pontos nevét add meg, pl. /dev/sda vagy /dev/sdb, stb.. Mivel a pendrive is csatlakoztatva van, vagy az egyik, vagy a másik lesz az. Csekkold le, hogy melyik, aztán add ki helyesen.
(#2023) andris1602: A parancsokat a terminálemulátorba kell begépelni. Az pedig egy alkalmazás, megtalálod terminál néven az alkalmazások között.
-
andris1602
aktív tag
2 napja láttam először életemben közelről linuxot.
szóval, ha a parancsok kimenete alatt Te azt érted, hogy beírom a futtatásba, és mit dob ki, akkor már az előzőben leírtam, hogy semmit. beírom, ütök egy entert, és eltűnik a futtatás ablak, + nem történik semmi... ha másra gondolsz, légyszives gyépésebben magyarázd el, elég láma vagyok még.
a másik dologgal most dolgozom... egyenlőre a frissítéskezelő is azért szekál, hogy félbemaradt egy frissítés.. most fut az "inteligens" frissítés..
-
törölt tag
Üdv!
A flashvideókat böngészőkben szakadozott hanggal játssza le a FF és a Chromium is. Alsa-plugin, gondolom. Csak nálam, vagy másoknál is? -
válasz
andris1602 #2019 üzenetére
Ne ezt másold be, hanem a parancsok kimenetét. Az semmit sem mond, hogy futtasd a már amúgy is megadott parancsot...
A VLC pedig ott van a Universe tárolóban. Ha nem lenne, akkor pipáld be a szoftverforrásoknál, majd frissítsd a csomaginformációs adatbázist. Utána már telepíteni tudod a Szoftverközponttal is. -
andris1602
aktív tag
a panacsokat bemásoltam, bevette, semmi nem történt, a csomagkezelő nem fut.. a hibaüzenet:
E: A dpkg megszakadt, saját kezűleg kell futtatnia a(z) „dpkg --configure -a” parancsot a probléma megoldásához.
E: _cache->open() failed, please report.amúgy, azért vállalkoztam a csomagos dologra, mert a lubuntu sotware center-ben csak azok az alkalmazások elérhetőek, amik amúgy is telepítve vannak.. a keresőbe beírtam h vlc, semmit nem dobott ki.. megpróbáltam letölteni egy vlc to linux csomagot a netről, de nem tudtam felrakni, merthogy nem debian csomag... -.-
ötlet?
am köszi a segítséget!!!
-
válasz
andris1602 #2017 üzenetére
A félbehagyott telepítés folytatásához add ki a következő parancsot:
sudo dpkg --configure -a
Esetleg hátha valami olyan nyűgje van, utána add ki a következőt is, biztos ami biztos:
sudo apt-get install -f
Ha hibát ír ki, akkor pedig azt mutasd meg nekünk, különben találgatni nem nagyon fogunk.
De egyébként valóban, a VLC enélkül is lejátszik szinte mindent, így érdemes lehet azt használni.[ Szerkesztve ]
-
andris1602
aktív tag
szia
köszönöm a választ. megpróbáltam telepíteni a csomagot, a telepítő megállt félúton, és hiába vártam, nem csinált semmit. -.- aztán újraindítottam a gépet.. azóta a csomakezelő sem indul el, hibaüzenettel kilép..lehet h sikerült a 2. nap elb*sznom?
ezt hogy lehet helyre hozni?
üdv -
-
tvse1995
senior tag
Sziasztok,
van egy kis problémám.
Pendrive-ról telepítettem 12.04-et egy satellite l300-as gépre.
Fel is települt működik minden, vagyis majdnem minden.
Indulásnál ha a hdd-ről bootol akkor csak villog egy kis vonal a bal felső sarokban és nem indul el. De ha a pendrive-ról bootolok akkor simán elindul és ha kihúzom a pendrive-ot akkor sincs semmi baj.A segítséget előre köszönöm.
-
mAtech
aktív tag
colomb2: mentés gomb nincs. Csak OK vagy bezárás.
A megoldás az lett amit mondtál annyival módosítva, hogy --output VGA-1 opcióval beírva.
Kiegészítettem az: /etc/xdg/lxsession/Lubuntu/autostart fájlt a te általad javasolt sorral és újraindításkor már ment is.Csak tudnám, hogy miért ennyire bonyolult
[ Szerkesztve ]
Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...
-
-
mAtech
aktív tag
Sziasztok!
Azzal küzdök, hogy a monitorom felbontása Lubuntu 10.04 alatt ne ugorjon állandóan 1280*1024-re. Hiába állítom be a monitorbeállításnál az 1024*768-at akkor is újraindításkor visszaáll a legnagyobbra. Milyen konfigfájlt kell szögelni? xorg.conf-ot nem találtam.
Köszi,
A.Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...
-
törölt tag
válasz
andris1602 #1999 üzenetére
vlc player a szoftközfonban van.
-
válasz
andris1602 #1999 üzenetére
Mondjuk telepítsd a lubuntu-restricted-extras nevű csomagot.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Apple notebookok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nők, nőügyek (18+)