- Kompakt vízhűtés
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Az Office-t is elengedi a terméktámogatás nélküli Windows 10-en a Microsoft
- Apple notebookok
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen monitort vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Mini-ITX
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
joecontra
addikt
Nem baj az ha a Windows bootloaderével akarja a Linux-ot indítani. Anno mikor az Ubuntu és az XP dualboot-ban voltak akkor kezdetben úgy volt, hogy belehegesztettem az Ubuntu bejegyzést a XP loader konfigjába.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Sziasztok!
Az mitől lehet, hogy a gépre direktbe kötött, ledek szerint fizikai kapcsolatot felállított modemet nem hajlandó érzékelni a rendszer?
A jelenség: a modem szépen felállította a fizikai kapcsolatot, de a boot folyamat megáll ott, hogy "Waiting for network configuration" és addig nem mozdul semerre, amíg nem indítom újra a modemet.
Persze bejelentkezés után is 50% esélyem van rá hogy legyen net (pedig a ledek szerint a modem a szolgáltató hálózatához és a géphez is kapcsolódott). Ha nincs net, olyankor pingelni se tudom a modemet.
Miért nem hajlandó észrevenni a modemet, ha egyszer ott van a s**gében?
Ennek nem úgy kéne kinéznie, hogy ha feláll a rendszer és a modem is végzett, akkor van élő netkapcsolat?Amúgy kábelmodem, DHCP-vel.
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
A Linux Mint mellett szól, hogy a szoftverek nagyon jól össze vannak válogatva benne.
Nekem anno a Linux Mint 13 MATE verzióval volt reboot problémám, ezért továbbléptem. A 17-es verziókat nem próbáltam, de a 13-as XFCE kiadást lassabbnak éreztem egy Xubuntu-hoz képest. Nem tudom ez azóta változott-e.
Egy gondosan összeállított, kevésbé lehangoló színekkel feltémázott Xubuntu remix alternatíva lehet.
Ez csak egy magánvélemény.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Ez mi lehet?
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz Kendek #21313 üzenetére
A távoli gép Windows 7-t futtat, én egy XP-s gépről próbáltam. A TeamViewer verzió minden esetben ugyanaz: TeamViewer 10.
Fenyő
Köszönöm neked is a reakciót. Ha ez áll fenn, mit tehetek?A vicc az, hogy amikor legelőször próbáltam patentul működött Ubuntu alól is.
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
Sziasztok!
Mitől lehet az, hogy TeamViewer-en nem tudok csatlakozni egy távoli géphez olyan üzenet kíséretében miszerint a távoli gép nem futtat klienst holott mégis?
Windows alól is próbáltam, ott nincs ilyen gondja.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz student #20554 üzenetére
Ahogy írták is egy Xubuntu neked alkalmasabb lenne. A paneleket ide-oda lehet rakosgatni hozhatsz létre újakat amennyit akarsz, a "Start menü" ikonját is cserélheted valamint az ablakkezelő lehetővé teszi hogy képfájlokból rakd össze az ablakkeretet (az egyik ok amiért nekem szimpatikus) így könnyű egyedi ablakdekorációt kreálni akár Windows-ra hajazót is. Mondjuk nekem a Windows-ra hajazó kinézet miatt egyszer egy-ketten a fórumon nemtetszésüket nyilvánították ki, de ez nem kell hogy izgasson.
Total Commander és IrfanView futnak Wine-nal.
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
válasz szetcsuszott #20376 üzenetére
HP oldalán nincs valami letölthető dokumentum/csomag ami esetleg segíthetne?
Üdv,
j -
joecontra
addikt
Sziasztok!
Miért lehet az, hogy a Thunar "Egyéni műveletek"-ben definiált elemek az asztali helyi menüben kétszer jelennek meg? Bárhol a fájlkezelőben rendben van, de az asztali jobb-klikk menüben minden 2x szerepel.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz Blum1866_2 #19299 üzenetére
Kulturált civilizációkban ezért nem ugatnak be.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz szundybence #18420 üzenetére
Azt hiszem én értem mit szeretnél. Egy Wine alá nem telepített .exe fájlhoz szeretnél asztali beállítófájlt - .desktop- (ikon az asztalon) készíteni. Amit sikerül összehozni, az meg nem indítja az .exe-t.
Jól értem?
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Sziasztok!
Kérdezni szeretnék a GTK témázással kapcsolatban. Pontosabban GTK3-al kapcsolatban.
Van ugye egy fallback téma (azt hiszem) amit akkor vesznek fel a GTK3 alkalmazások, ha az aktuális rendszertéma nem tartalmaz gtk-3.0 mappát és annak megfelelő tartalmat. Ennek a témának van egy jellegzetes sötétkék színe.
Ezt szeretném én megváltoztatni például zöldre. Semmi más változtatást nem eszközölnék rajta. Van erre valami járható út? Nem feltétlenül akarnék mélyebben belenyúlni a rendszerbe. Ha valahogy ki lehetne nyerni a GTK3 fallback téma fájljait az nagyon jó lenne.
A segítséget előre is köszönöm.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz voyager4.4 #17847 üzenetére
Inkább Win32DiskImager-rel próbáld.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz joecontra #17705 üzenetére
Sajnos nem jó. Bekapcsolom a gépet, a boot process lemegy, a modem felállítja a fizikai kapcsolatot de nem jön be egy oldal sem. A modemet se tudom pingelni: connect: network unreachable.
Ilyenkor átbootolva egy live rendszerbe a NetworkManager indikátora csak pörög-forog de nem jut eredményre. Modem és a gép újraindítása után live rendszer alatt működik a net. Ezután HDD-ről bootolva a telepített rendszeren is jó.
Nem értem én ezt.
Nem lehet valahogy megoldani, hogy a modem hídként viselkedjen?
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
Köszönöm.
Telepítettem és ez alapján beállítottam.
Holnap beszámolok, hogy megoldotta-e mert két reboot között nem reprodukálódik a jelenség.Üdv,
J -
joecontra
addikt
Sziasztok!
Kábelmodemes internet, DHCP-ről kap IP-t. Ha a modem a boot process alatt Waiting for network configuration... rész előtt már felállította a fizikai kapcsolatot, akkor a process leragad ennél a feliratnál és semerre tovább.
Ha újraindítom a modemet, akkor az segít, bekonfigurálódik a hálózat és megy minden rendben.Én feleslegesnek érzem a modem újraindítását, ha már egyszer felszinkronizált a hálóra. Windows alatt pl. ha a modem felépítette a fizikai kapcsolatot, akkor már a net is ment.
Tudnátok adni néhány tippet, hogy mit próbáljak meg? Előre is köszi.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz mAtThEw0319 #17511 üzenetére
Esetleg nomodeset kapcsoló?
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz jonnyjoker01 #17412 üzenetére
Linux ISO-t pendrive-ra Windows alól a Win32DiskImager programmal, Linux alól pedig a dd parancs használatával érdemes.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz jonnyjoker01 #17384 üzenetére
Sajnos fogalmam sincs, hogy ahhoz mit kéne letölteni.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz jonnyjoker01 #17384 üzenetére
Szerintem akkor driver gond lesz, ha betöltődött valami egyáltalán. Milyen GPU van abban a gépben?
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz jonnyjoker01 #17382 üzenetére
A xrandr parancsra milyen kimenetet ad?
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz jonnyjoker01 #17375 üzenetére
Indítasz egy root fájlkezelőt. Nautilus esetében ezt írod a terminálba gksudo nautilus majd megadod neki a jelszavadat.
Elnavigálsz a /usr/share/X11/xorg.conf.d/ mappába és létrehozol egy fájlt pl. 20-monitor.conf néven.Megnyitod és nagyjából úgy kell feltölteni, hogy ilyen legyen a szerkezete:
Section "Monitor"
# HorizSync source: builtin, VertRefresh source: builtin
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown"
ModelName "LVDS-1"
Modeline "1280x768_60.00" 79.50 1280 1344 1472 1664 768 771 781 798 -hsync +vsync
Option "DPMS"
EndSectionNa azért nagyjából úgy töltöttem ki, jónak kell lennie. Próbáld meg, aztán majd meglátjuk.
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
ubyegon2
ilyenkor szokták írni sokan, hogy laptopot használnak
Az eredeti hsz-ben nem írta, hogy laptop de örülök hogy neked ez ilyen egyértelmű volt és hogy jót mulatsz.jonnyjoker01
Laptopról van szó.
Laptop-okra nem jellemző, hogy nem menjen át az EDID infó a DDC csatornán. Vagy kell kézzel gyártani egy konfigfájlt a megfelelő felbontáshoz, és/vagy zárt driverrel megpróbálkozni.ubyegon2
A MINT nem Buguntu,- ezt mondtam, nem azt, hogy a MINT nem Ubuntu.
Mi a különbség? A Buguntu-val melyik disztróra céloztál akkor?Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz jonnyjoker01 #17333 üzenetére
Valószínű, hogy az X szerver nem tudja kiolvasni az EDID adatokat a kijelződből. Milyen kábellel kötötted össze a gépet és a megjelenítőt?
Üdv,
J -
joecontra
addikt
A wubi telepítési lehetőség már nem megszűnt?
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz nobiand #17199 üzenetére
Én úgy fognék neki, hogy még Windows alól megcsinálni a helyet a linux-nak (külön partíció). Ezután a telepítőben a Valami más opciót kell választani és kézileg megadni neki a már előkészített helyet.
Én az ilyen automatizált megoldásokban nem bízok, kis nem körültekintés és repültek az adatok.Üdv,
J -
joecontra
addikt
Sziasztok!
Az alábbi pastebin-ből meg tudja valaki mondani, hogy miért csak harmadjára, negyedjére sikerül működésre bírni a hálózatot?
Legalább ennyiszer indítottam újra a modemet (mindig sikeresen felment a hálózatra) és kétszer a gépet de még a modem diagnosztika oldala sem jött be. Azt megpingelve pedig a network unreachable szöveget dobálta.
Mindezt úgy, hogy a modem már rég fent volt a hálón. Egyszer még olyat is csinált, hogy bejött a modem diagnosztika oldala majd pár másodperc múlva elment.Kérlek segítsetek mert ezt minden nap el kell vele játszanom és annyira nem mókás. Nem az lenne a normális, hogyha indítom a gépet a modemmel együtt akkor ha a rendszer és hálózati kapcsolat fizikai rétege is felállt akkor működjön egyből?
Kábelmodemes internet dhcp-ről kapok IP-t, NetworkManager nincs ha ez számít.
Köszönöm előre is.
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
-
joecontra
addikt
válasz ubyegon2 #17066 üzenetére
Gondolhatod akkor mi van ha a telepítő USB beteszi magát /dev/sda eszköznek így /dev/sdb jelölést kap az első merevlemez, arra teszed a GRUB-t és uram bocsá' nem UUID alapján rögzít az fstab-ba ill. a grub.cfg-be.
Majd a telepítés végeztével kiveszed a pendrive-t így az elsődleges merevlemez a /dev/sda lesz a rendszer meg a /dev/sdb-ről akar bootolni.Azt hiszem Fedora esetén jártam így. Persze megoldottam, de extra kört kellett futnom.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz lionhearted #17060 üzenetére
Nálam például nem mindegy, hogy a pendrive menet közben csatlakozik vagy boot alatt is jelen van. Ha menet közben csatlakoztatom akkor /dev/sdc de ha boot alatt már csatlakozik akkor meg /dev/sdb.
Szerintem erre gondolhatott. Ezért nézem meg mindig az lsblk paranccsal dd előtt, mert egyszer majdnem megviccelt. Szerencse, hogy még cfdisk-ben felfedeztem ezt és nem az egyik merevlemezt dd-ztem le.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz Fritz Teufel #16696 üzenetére
Egy apró kiegészítés: mielőtt az ember kiadja ezt a parancsot, nem árt biztosra menni hogy valóban a pendrive a cél, nem pedig valamelyik adatmeghajtó.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
-
joecontra
addikt
válasz Fritz Teufel #15899 üzenetére
Rendben, kezdjük az elején.
Én a random fagyásra azt írtam, hogy hardveres eredetű is lehet. Erre te azt írtad mint minőségbiztosító mérnök hogy szerintem egy OS képes egy zárlatot lekezelni.
Tehát szerinted: lehetséges hardver eredet = OS lekezeli a zárlatot.
Remélem, látod.Részemről nem kívánok ezen tovább rugózni.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz Fritz Teufel #15895 üzenetére
gondolod, hogy a zárlatot képes lekezelni egy operációs rendszer?
Ne csúsztassunk azért, nem ezt írtam.ilyen még nem láttam...
Olyat viszont láttam már, hogy kontakthiba miatt megáll az egész gép (befagy). Erre gondoltam, hogy akár az is lehet. Tippeltem, segítő szándékkal.Annak örülnék ha lejjebb vennéd az offense level-t, a szükségesnél érzékenyebben reagáltál a felvetésre. Felesleges volt a mérnöki végzettségedet lobogtatni.
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
Sziasztok!
A következő problémá(k)ba futottam.
1) Amikor webböngészőből mentenék egy doksit bizonyos célhelyre nem engedi más néven, máshová elmenteni.
2) Letöltöttem egy témát és nem engedte kicsomagolni mert nem engedélyezett (/home mappában sem). Gksu-val minden gond nélkül sikerült.
Én itt valami jogosultságkezelési problémára tippelnék. A GUI-s programokat természetesen gksu-val indítottam minden esetben, sudo-t a terminálban csak csatolási pontok létrehozásához használtam valamint program telepítéskor.
Van valakinek ötlete, hogy miért szemétkedik?
Xubuntu 13.10 a delikvens.
Minden tippet szívesen veszek.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Sziasztok!
Ha minimal-ból építek fel egy Ubuntu telepítést, akkor a pl. netbank-ban átutaláskor ha le OK-zom akkor nem történik semmi.
Bármely más hivatalos Ubuntu disztrónál ez nem esik meg.Szerintetek ennek mi lehet az oka?
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Feltettem a 14.04-et. Olyan gyors mint a szélvész, érezhetően gyorsabban reagál mindenre mint a korábbi társai.
Kellemes meglepetés.Üdv,
J
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- EREDETI JÁTÉK KULCSOK - STEAM, EA, UBISOFT, EPIC GAMES - LEGJOBB ÁRON
- Indiana Jones and the Great Circle kód - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest