Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- TCL LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Kompakt vízhűtés
- Autóhifi
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz ubyegon2 #15086 üzenetére
De jól tudják, csak te nem vetted figyelembe azt az apróságot, hogy az fdisk -l a táblázatát nem byte-ban, hanem szektorszámban adja meg:
Vagyis:
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 2048 206847 102400 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 206848 307199999 153496576 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 307200000 365793279 29296640 83 LinuxAz sda1 a 2048-as szektoron kezdődik, ami 2048*512 byte=1 MByte.
Ha ezt a táblázatot vesszük alapul, akkor a 'Start' oszlop értékeit elég 8-cal osztani, akkor kapsz 4 Kbyte-os méretet.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
B@ldrick
aktív tag
válasz ubyegon2 #15088 üzenetére
Nem működnek: elsőhöz kéne ugye a zárt driver, compton-nal pedig lehalt a grafikus felület, az egér átváltozásból láttam csak a whisker lenyiló menüpontjait, livecd-ről kellett törölnöm a conf-ját, hogy helyreállítsam. Azért köszi.
▌iPhone 12 • Huawei P20 Pro • OnePlus 3 • HTC One ▌Linux Mint • Ubuntu • OpenMediaVault ▌
-
RBJ
addikt
válasz ubyegon2 #15144 üzenetére
Nem megyek én mint re. rá se bagóztam az elementary óta. de ha belegondolok az xubi bol is ki lehet hozni hasonlót ránézésre.
furcsa még nekem a felső panel win szerű ablakai is mert még nincs fend dock vagy doky.
valaki tudja, hogy az elementary dockja mi lehetett?[ Szerkesztve ]
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
-
-
teleahocipöm
senior tag
válasz ubyegon2 #15394 üzenetére
A gond az volt, hogy a GRUB elindult, kiírta a választási lehetőségeket : Ubuntu, Yyyy, Zzzz, Win XP. Az Ubuntura kattintva sötét képernyő jelent meg villogó kurzorral és ennyi, de ha az XP-re kattintottam az elindult. Ezért gondolom, hogy a Grub jó lehetett és maga a Lubi sérült.
Esetleg a mountolással lehetett gond, mivel a Win van az elsődleges hdd-n és itt a GRUB is( ha jól sejtem), a Lubi meg a másodlagos hdd kisebbik részén, így valamilyen hiba folytán a rendszerbetöltő nem érte el a másodlagos meghajtót. Elnézést, ha hülyeséget írok, nem értek a Linuxhoz nem is akarok okoskodni, csak felmerült... Megnézem LiveCD terminálból vissza lehet-e varázsolni a grubot.
Köszönöm a segítséget, ha legközelebb ilyen problémám lesz, kapkodás helyett, az itt kapott tanácsok szerint járok el.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz ubyegon2 #15396 üzenetére
Tény, hogy már végeztem volna, ha újratelepítem, mert ez tényleg hamar megvan, csak próbálkoztam hátha....
Igazából nem is tudom, hogy nyírtam ki, mert azon kívül, hogy LiveCD-ről indítottam egy Tiny Core Plus-t, ami a fekete képernyőn csak hosszú sorokat futtatott le a végükön "error"-val, nem csinált semmit aztán lehet, hogy mégis ez kavart be.
De ha már újratelepítem, lehet kipróbálok mást, már tegnap letöltöttem egy jó pár Puppy verziót, Seven, Turbo, Office, XP, a Manjaro XFCE 0.8.0,. A Slax magyar verzióját tegnap megnéztem, tetszik is, de egér nélkül használhatatlan. Ezeket mind az XP és Lubi mellé akartam felrakni tesztelni...
-
addikt
válasz ubyegon2 #15453 üzenetére
én úgy értettem, hogy sorban, mint a katonák - katonasorban - csak nálam nem csökkenő sorrendben, hanem általában ábc sorrendben vannak egy linux images nevű mappában
csupán azért tartom meg őket, mert korábban sokszor előfordult, hogy kellett volna egy-egy disztro valamiért, de épp le volt törölve és emiatt tölthettem le megint. mostanában szántam rá helyet és pár hétig-hónapig nem kerülnek törlésre.
és nincs befejezve a tevékenység, mert mindig találok egy újabb disztribúciót amit ki szeretnék próbálni vagy éppen letörölni. szóval mozgás, változás az van, kb heti szinten[ Szerkesztve ]
:)
-
-
Foose
addikt
válasz ubyegon2 #15457 üzenetére
Egész pontosan miért? A RAM kevés? Úgy látom van Kubuntu 14.04 is,az jobb lenne? Bár jobb szeretném a sima 14.04-et,mert arra csak frissítek... Vagy nem tudom,adatvesztés nélkül tudok-e más 14.04 disztróra is frissíteni?
Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL
-
Fritz Teufel
addikt
válasz ubyegon2 #15533 üzenetére
Szerettem volna a Fedorát látni, hogy mit mutat live-ról, de ha már így alakult, gondoltam átteszem az Ubuntut multiboot-os verzióra, hogy elég legyen egy pendrive a mutatványokhoz.
Mostanában már nem ostromolnak a 14.04 javítási ötleteivel, így lemondok a fejlődésről a stabilitás javára. Valószínűleg visszateszem a 13.10-et, az stabilan képes futni a laptopomon. Az elmúlt 12 év során, mialatt Windows-t használtam, nem telepítettem összesen annyit rendszert, mint két hónapja, amióta Linux-ot tettem fel[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Foose
addikt
válasz ubyegon2 #15565 üzenetére
Van home partíció persze. De akkor most még egyet csináljak? Nem valami nagy a vinyóm,nem tudom mennyire lenne helye. Asszem most 102 GB üres van. (160-as vinyó) Közben a lentebb említett yumi telepítés hiba megoldva. Már tolom usb-re...
-
Foose
addikt
válasz ubyegon2 #15578 üzenetére
Nem tudom,nem próbáltam még. F2-vel beszaladtam a Biosba,ott állítottam át hogy usb-ről bootoljon,de ezután simán csak a grub jött fel,ugyanazokkal a lehetőségekkel mint eddig. Mindjárt kipróbálom.
joecontra,mindjárt nézem
[ Szerkesztve ]
-
Atlantisz48
őstag
válasz ubyegon2 #15593 üzenetére
Jaaaa, akkor azt már próbáltam ( de nem változott a helyzet, kikapcsolt, és amikor újra be bootolt ugyan így volt. ) , visszatérve akkor erre a levelemre tudsz valami ötletet mondani?
-
Foose
addikt
válasz ubyegon2 #15591 üzenetére
Megnézem,köszönöm. Egyenlőre úgy indul a gép,hogy boot közben F11 nyomkodás,majd ott ki tudom választani a 80GB-os vinyót,pedig az ubuntu a másik vinyón van,onnan bootol a gép. Szóval szerintem a xubuntu a másik,nem ubuntus vinyóra tette a grub-ot Viszont a lista között (mit indítson a gép) még mindig ott van a listán a régi 12.04-es ubuntu is. Ez jó nekem?
(#15598) hcl Már ezen túl vagyok szerencsére
[ Szerkesztve ]
-
Foose
addikt
válasz ubyegon2 #15618 üzenetére
Nem,nem kapkodtam el semmit. Kellett egy frissebb rendszer,és ez megtetszett. Az biztos,ha vissza tudom tenni a 12.04-et,akkor az xfce csomagot fel fogom tenni. Na de ahogy nézem a linket,az alapján nem xubuntu ment volna fel,nem? Nekem pedig a gyenge gép miatt az kellett. Végülis a live cd-ről frissítettem 12.04-ről xubi 14.04-re. Gyalulta a 12.04-et,ment a helyére az új,ezért nem értem,a grub miért nem ott van ahol lennie kellene. Lemezen van 12.04-em,azt akkor most telepítsem fel,így hazamegy a fenébe a 14.04. Na de mint ahogy windowson is,amik oda települnek progik,ahol a rendszer van,azokkal mi lesz? Vagy most végülis itt ubuntu esetében minden a home-ra települ?? Nem értem A home-ott a telepítő választotta le,amikor frissítettem xubuntura. Akkor most 12.04 telepítéskor hogy tudom csatolni a home-ot? Ez az,hogy nekem nem 14.04 kellett,hanem egy disztró,mert gyenge a gépem. Nincs nekem semmi bajom a xubuntuval,csak az hogy semmi nem működik Nincs flash,fel sem ajánlja.... Ha valami proginak az ikonját kiteszem az asztalra,és indítanám,akkor hápog hogy nem biztonságos stb... Ilyesmik.
[ Szerkesztve ]
-
Foose
addikt
válasz ubyegon2 #15620 üzenetére
Na már most nem akarok ebbe belemenni, pont az volt a cél, hogy gyengébb gépre.... Most rakom a 12.04-et,de ez a partíció engem kikészít most látott minden partíciót, és de, bocsánat, külön van home partíció. De nem értettem mit akar,nagy nehezen formázom azt amin a rendszer van, de nem jöttem rá, Hogy csatolom a home-ot nem értem ezt a dolgot. És ha akarom ha nem, van egy 2gb-os swap is. Mondjuk asszem ez így ok. Valahogy kínai nekem ez az Ubuntu
-
_Dumber_
őstag
válasz ubyegon2 #15680 üzenetére
nem az volt.. de ha bejön akkor megosztjuk/om..
azért mentem privibe, mert már én sem tudtam hogy mi van a gépén..
a végén láttam, hogy a fstab-ba rosszul írt bele, de először képbe kellett kerülni, úgyhogy megnézettem vele még pár dolgot, hogy ne legyen gond a /home felcsatlakoztatásakor (tulajdonosi jogok..stb) (ez 13 üzenetváltás volt)
ha követte volna az fstab-os hsz-emet, akkor már jó lenne....
-
Nkboy
senior tag
-
_Dumber_
őstag
válasz ubyegon2 #15689 üzenetére
Ezért mentem privátba, mert tuti, hogy sokan megoldást találtak volna, de más úttal és logikával. Ó meg nem tudott válogatni és kapkodott ide-oda. Bármelyikünk logikáján végig ment volna akkor előbb utóbb sikerült..
Royal OS:
hol láttam már ilyet? .. ja meg van : Kununtu Xubuntu, Lubuntu.. igaz a Cinnamon, és a Gnome2 mincs meg.. csak a MATE-en... -
b3Ro
senior tag
válasz ubyegon2 #16315 üzenetére
Koszi a segitseget, de a masodik modszernel nalam mar ott elhasal a dolog, h beirom a sudo fdisk-l, es nem mutatja ki csak a win es particiokat. a disk alkalmazast futtatam, h lassam, h mi van. ott egy kis play gombal eltudtam inditani a linuxos particiokat, ki is irta, h mounting, de ezutan sem mukodott a fdsik es parancs... nincs szerencsem ezen a gepen a linuxxal
----------------------------
(#16317) [pod]Diablo: itt a megoldas: link
[ Szerkesztve ]
-
b3Ro
senior tag
válasz ubyegon2 #16321 üzenetére
cinnamon 64 bites valtozatot rakom eppen pendrive-ra. a 17-es verziot. telepitesnel ugyanugy 3 particio kell ?
1. /; 2. /home; 3. swap ?MOst probaltam elinditani, es ugyan az a problemam mint az elementaryOS-nel. black scrren fogad. eddig egyedul az ubuntu lepett tul ezen a szakazon. neten azt olvastam, h a nomodeset opciot kene beallitani, amit az F6 lenyomasaval lehet elovarazsolni, de nekem ez sem akar elojonni. egyedul a c-vel a parancssort, az e-vel az edit menut tudom elohozni....
[ Szerkesztve ]
-
b3Ro
senior tag
-
Fritz Teufel
addikt
válasz ubyegon2 #16749 üzenetére
Ez csak a miheztartás végett lehetett ;-) Egyébként írta, hogy nem működik ugyan, de együtt lehet élni vele. Ha nem tudod próbálkozás nélkül megjavítani, akkor jó úgy, ahogy van. Márpedig, ha jó, akkor mit akarsz megjavítani?
Ez a baj a szkikkal: állandóan mindent szerelnének, javítanak, próbálgatnak.
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
N0zer0
senior tag
válasz ubyegon2 #16776 üzenetére
Én már raktam fel Ubuntura sikerrel KDE-t, apt-get install kde-full, más nem kellett. A VLC-t is nyugodtan elindíthatod, nem lesz belőle baj.
KTorrent alatt meg Beállítások → Alkalmazás → Egyéb → Több torrent megnyitása csendben és → Összes torrent megnyitása a háttérben. Sajnos olyat nem tud, hogy egy speciális könyvtárból behúzza automatikusan az összes .torrent fájlt.
-
-
válasz ubyegon2 #16781 üzenetére
Mint ahogy olyan sincs, hogy "pszichológiai alapvetés".
Nem jelzem egyáltalán, hogy a "kedvencemmel" baj van. Azt jelzem, hogy ti MINT-es srácok, azt hiszitek, hogy bármit is kaptatok egy háttérképen és egy theme-en felül. Ugyanazok a csomagok vannak, ugyanazok történnek, ha ugyanazt csinálod. Ergo semmilyen hókuszpókuszt nem kell sem pluszban, sem minuszban csinálni. Valamiért eltűnt azt a fájlod, lényegtelen, hogy mihez van köze, de te, aki MINT-ben járatos, nem tudta beguglizni azt az egy fájlt.Nem csodálom, hogy többször meggyűlt már itt az emberek baja veled, tenyérbemászó vagy, és úgy kérsz segítséget, hogy közben azt a közeget csépeled. Most is csak azért írtam neked (egyébként már rég bezártam a fület, tehát visszajöttem emiatt), mert igazából nem te kaptál segítséget, hanem az ismerősöd.
Persze, lehet hogy mindenki más érzékeny, és csak te vagy helikopter.
Egyébként van külön témátok, át lehet menni, istenítenihetitek a MINTet..mind a hárman...
Én viszont ignorálom, bármit is írsz, ne fáradozz.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
válasz ubyegon2 #16806 üzenetére
Bár azt ígértem, hogy ignorállak, azért ha velem van bajod, és állítasz rólam, vagy a tetteimről valótlant, akkor azért kiállok magamért.
Tehát, azt állítod rólam, hogy én helyeztem érzelmi alapokra először a tárgyi kérdéskört... és akkor lássuk az idézeteket időrendben:
Tőled: "Kérdésem az, hogy ha Ubuntura telepítek valamit, kell- e még valami különöset csinálni, hogy utána simán tudjam használni azt a programot? MINT használóként nem ismerem ezeket a plusz lépéseket." Illetve "Kezdem megérteni miért kellett a MINT csapatnak sok idő a 17 kiadásához."
Válaszom: "Úgyteszel, MINT aki vicces. Pedig nem. Nincs több lépés. És senki nem bűntet semmiért. Nem kell a negatív hangnem" ezekután pontos segítségnyújtás.
Tőled: "ne légy már ennyire érzékeny, ha piszkálja valaki az Ubit, mert azzal azt jelzed, hogy tudod, hogy a kedvenceddel baj van, de ne merje senki bántani - pszichológiai alapvetés"Én pusztán értelmi alapon felhívtam a figyelmed arra, hogy két azonos alapú rendszer azonos (apt-get) csomagkezelője nem lehet különböző. És ezt érzelmi szintre (azaz: "jajj, mintben nincs is ilyen!!!! ott minden könyebb!!!") helyezni nem vicces már régóta. Mire megkapom, hogy persze, én kis mimóza lelkű, ha érzem, hogy gond van vele máris sértődöm...
Én is örültem volna, ha értelmi vonalon marad, de megfosztottad a threadet ettől.Go home, you're drunk.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
BoB
veterán
válasz ubyegon2 #16806 üzenetére
Teljesen mindegy mekkora a Google+ elterjedtsége, a nagy számok törvénye alapján még mindig jobban mérvadó mint a haverjaid.
Ki kell állnom lionhearted mellett, Ő volt az aki szakmai oldalról közelítette meg a dolgot és tudott mondani mást is azon kívül hogy jobb mer csakazér mer ez a legjobb mer a kezdőnek ez a jó.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
tvamos
nagyúr
válasz ubyegon2 #16822 üzenetére
""Egyetlen dolgot kell belátni, Ubuntu nélkül nincs Mint." Szerintem ez nem igaz, még az Ubuntu topicon sem. Axiómaként csak ne nyilatkoztassunk ki valótlan megállapítást."
Ezt kifejtened egy kicsit bovebben? Mire gondolsz? Az LMDE-re? Azert az inkabb csak "szepseg tapasz"..."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
BoB
veterán
válasz ubyegon2 #16822 üzenetére
Most neked ment a válasz gomb, de aki inge stb.. Szóval nem feltétlenül rád és csak rád értettem. Aki tudja hogy ilyen, arra értettem.
Amúgy nekem nincs bajom a stílusoddal - nagyon - , én is meg tudok nyilvánulni néha (lásd a bugyuta stílus). Amikor mzx felkapta a vizet pár hozzászólásodon pl. én értettem hogy csak poén semmi komoly.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
tvamos
nagyúr
válasz ubyegon2 #16835 üzenetére
Szerintem már érik a penderítésünk innen offológiai szempontból!
Hat vegulis azert az Ubunturol, meg az abbol szarmaztatott disztrokrol van szo, nem?
Ha egymast ..-znank, akkor az persze stimt, hogy kitiltas!"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Fritz Teufel
addikt
válasz ubyegon2 #16896 üzenetére
Ebben az értelemben inkább gondolatmenetet jelent, amit inkább megérteni kell, mint végigolvasni. Egyébként nem szakmai szó, szerintem is inkább magyarul kellett volna írni Mindegy, legalább tanultál egy új szót ;-)
Egyébként sokan a topik-ra is használják, miközben a kész szó nem szinonimái egymásnak vagyis hibás a használataAsus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Path of Exile (ARPG)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- TCL LCD és LED TV-k
- Xbox Series X|S
- Már több mint 10 millióan próbálták ki az Infinity Nikki-t
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest