Hirdetés
- 3D nyomtatás
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Gaming notebook topik
- Házimozi belépő szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED TV topic
- Ennyibe kerülhetnek Európában a Xiaomi Pad 7 tabletek
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
trec12
addikt
válasz
Alteran-IT #4645 üzenetére
Telekom normál akciós árainál hasonló csomagban azért alapból olcsóbb a One. Az persze igaz ahol van One meg Telekom ott a Telekom is hasonló árakkal dolgozik...
-
tutis
őstag
válasz
sajnos így van, páromnál újra kellene kötni a digis csomagot, sokkal drágábban adják a one csomagot.
-
Runnerboy88
csendes tag
válasz
2db ci+ modul abból az első ugye díjmentes, HBO MAX Pak van benne. A lakhelyemen csak a PR elérhető mint szolgáltató.
[ Szerkesztve ]
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Runnerboy88 #4643 üzenetére
Várd csak megy, sokan örültek ex Digi, illetve Vodafone előfizetőként, hogy még az egyesülés előtt kötöttek új szerződést, mert gyakorlarilag minden csak drágább lett. Azt sem hiszem, hogy ugyan ezt a csatornakiosztást ugyan ennyj HD adással megkapnád, de majd kiderül, én amúgy sem értettem sosem azokat, akik a 21. században TV-ért képesek ennyit kiadni, ugyanis ebből a 16 ezerből vagy 10-11 ezer TV. Amúgy sem értem hogy kerül ennyibe, van még hozzá plusz box, vagy lejárt a hűség? Ha utóbbi, akkor újrakötéssel talán lehet kedvezőbb az ár, ha előbbi, akkor le kell szokni a TV-ről és mindjárt 10-11 ezerrel kevesebb.
Az viszont biztos, hogy az One-nak nem érdeke neked olcsóbban adni majd semmit, a konkurenciát felvásárolta veled együtt, gyakorlatilag egyedüli konkurenciája a Telekom marad, meg pár kisebb, említésre sem méltó putri cég, szóval nem fogja összetörni magát az One, hogy olcsóbban kapd a dolgokat, sőt úgy lesz vele, hogy ha akar, 2x áron is adhatja a dolgokat, úgy sem tudsz más szolgáltatóhoz menni lassan.
[ Szerkesztve ]
-
4Grider
nagyúr
válasz
Runnerboy88 #4643 üzenetére
Várd majd ki a területedre vonatkozó ajánlatokat. A one mostanában nem arról híres, hogy jóárasítana.
-
4Grider
nagyúr
válasz
Runnerboy88 #4641 üzenetére
Nem biztos, hogy jól jársz vele. Digis területeken elég jelentős áremelkedéssel jár áttérni one-os tv és netcsomagokra.
-
4Grider
nagyúr
válasz
Runnerboy88 #4639 üzenetére
Egyelőre az az eljárás, hogy ha megjelennek a szolgáltatási területen a one-os szolgáltatási díjcsomagok és áttérsz rájuk, onnantól kerülhet egy számlára az összes one-os szolgáltatás.
-
Runnerboy88
csendes tag
válasz
CosworthF1 #4638 üzenetére
Igen ezt tudom.
Egyelőre a számlát a PR-tól kapom,nyilván egy kis idő múlva meg lesz a teljes beolvadás és akkor egy számlát kapok gondolom én mobil+tv+net-ről. Kíváncsian várom,hogy csomagokban lesz-e változás.
-
CosworthF1
csendes tag
válasz
Runnerboy88 #4636 üzenetére
Ha jól gondolom, akkor logikailag "papíron" már most is a ONE része, 2024 közepén az Antenna Hungária nevében lett megvéve a PR-Telecom, az Antenna Hungária pedig beolvadt január egytől a ONE-ba.
-
4Grider
nagyúr
válasz
Runnerboy88 #4636 üzenetére
Nyárig lesz új hír...
-
Runnerboy88
csendes tag
Sziasztok!
Van valami új hír a PR Telekom One-ba való beolvadásáról?
-
tutis
őstag
válasz
kabelmania27 #4633 üzenetére
visszaszereltem a vásárolt elosztót, ezek az értékek születtek.
4 felöltési csatorna megvan, snr változott. fel és letöltési sebesség most jó, mmwo-val és ezzel az elosztóval is megvan az 500/20as sebesség.
a feltöltési teljesítmény nem tetszik igazából, az már határeset igaz? Az hogy mindegyik 51.0, az már a teteje?[ Szerkesztve ]
-
kabelmania27
félisten
elér a tap way out kimenetéig, de szvsz még ne rendeljél új osztót, először modem áramtalanítás után kösd vissza az mmwo helyére a kettes splittert és nézd meg speedtest.net oldalon milyen a feltöltési sebesség, ha nincs meg jelentsd be, ha nem jók a feltöltési értékek állítani fognak az erősítőn, két kettes osztó után társasházban 50 alatt kellene lenni a feltöltési értékeknek.
[ Szerkesztve ]
-
kabelmania27
félisten
Ha az osztócsere előtt nem áramtalanítottad a modemet akkor előfordulhat, hogy nem szinkronizál négy us csatornán. Kettes osztóval a letöltési értékek javultak, SNR is jobb lett mert a 442Mhz-es csatornán is 40,5-ös az érték, azért lett egy feltöltési csatorna mert 52-es lett az érték. Esetleg azt tudod csinálni, hogy a bejövő kábelnél az osztót kicseréled erre, out-ra kötöd a második osztót, tapra hpf szűrő és tévé, ennél az osztónál más irányban vannak a kivezetések ezért csak csak akkor tudod megcsinálni ha a második osztó kábele.
[ Szerkesztve ]
-
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4628 üzenetére
valami nem kóser.
megjött az elosztó, szűrő. az mmwo szűrő helyére feltettem a h2772es elosztót, meg a tv felé a szűrőt. a jelszint letöltésnél javult, de a feltöltési szál 1 lett, és az snr is rosszabb lett
visszatettem az mmwo-t, 4 feltöltés lett. modem restartolva volt
-
EmberXY
veterán
válasz
Alteran-IT #4629 üzenetére
Az tény, hogy első alkalommal kb fél percre kapcsoltam csak ki, de nem áramtalanítottam, csak lekapcsoltam hátul, aztán vissza. Ekkor még ugyanúgy a sárga led mellett kelt életre. Második alkalommal már 6-7 percre csináltam ugyanezt, utána már jó lett. Úgyhogy nem tudom, mennyi idő az álomhatár, de másodjára sikerült.
De mint írtam is, a dolog már előtte este elkezdődött, de akkor még nem tűnt fel, nem akadozott a net sem, csak böngészgettem, csak a sárga led tűnt fel, gondoltam, valami átmeneti dolog lehet. Aztán másnap délután még mindig ugyanez volt, akkor már kezdett gyanús lenni, hogy valami nem kerek, ekkor mértem egy sebességet, és néztem meg, hogy csak 1-1 csatorna megy.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
EmberXY #4626 üzenetére
Nem muszáj 6-7 perc, ez a legalább 10 perces áramtalanítás is a laikus ügyfélszolgálatosok problémamegoldása mindenre, még a kábelszakadásra is, hátha megoldja azt is
Ilyenkor egy perc bőven elég, de ha rögtön újraindítod az is jó, sőt ezeket a modemeket szoftveresen is újra lehet indítani a saját hálózatodból curl vagy egy html kód használatával, szóval még áramtalanítani sem kell, az időnek inkább akkor van jelentősége, ha tápegységgel együtt kapcsolod ki és hagyod azt is egy kicsit visszahűlni.
Cisco modemnél amúgy ez akkor van, ha gond van a fejállomáson, vagy magában a kábelhálózatban van valamilyen érintkezési/szakadási hiba, olyankor is végignézi a csatornákat, de csak 1/1 csatornára csatlakozik és jelzi, hogy probléma van, gyakorlatilag ez amolyan vész üzemmód, így stabilabban működik egy csatornával, de ekkora osztott közegeken az egy csatorna nagyobb probléma, ha valaki pont azt kezdi el nagyobb sebességen húzni, ugye ezek nem mostani modemek és nem ilyen túlterhelt hálózatokra tervezték őket, sajnos a Cisco túl optimista volt a kábelszolgáltatókkal kapcsolatban.
Na de visszatérve, lehet az is hogy éppen valami hibaelhárítás volt a hálózaton és azért indult újra, mert cseréltek egy kábelt, egy osztót vagy valamit és megszakadt a hálózat, de amikor a modem felcsatlakozott, akkor még nem volt teljes a csatlakozás és kicsit hosszabb időbe tartott megcsinálni, így újraindításnál is ugyan ez volt a felállás, viszont mivel sikerült 1/1 csatornára csatlakozni, így onnantól nem indul újra és nem kezdi el újra a szkennelési eljárást, ezért kell újraindítani vagy később, vagy még 1-2 alkalommal, ugye attól függ, meddig állt fent a probléma, de ha ilyen hosszabb távon több újraindítás alkalmával is, akkor valószínűleg tákoltak valamit, csak nem sikerült nekik sem elsőre.
A jelszintek szerint nincs probléma a hálózatban, sőt egész jó a csatlakozás, szóval vagy valami ilyesmi volt amit leírtam, vagy esetleg még akkor is előfordulhat, ha a modem tápja nem ad elég teljesítményt, de az idővel kiderül, ha lesz még ilyen probléma a közeljövőben. -
Alteran-IT
őstag
Nekem az az érdekes, hogy 250-es előfizetéshez is adtak ilyen 24/8-as modemet, nagyon ritka, itt csak 500-as felett adnak újabb modemet, akkor is csak a szar Arris-t, addig nem érdekli őket hogy mi van az internet előfizetéssel, úgy látszik az ilyen kísérleti környék ezekkel a modemekkel.
Viszont a szomszédodnál igazából még rosszabb a helyzet, mint nálad, látszólag jobbak a letöltési jelszintek, de az SNR rosszabb, és nagyobb a zaj a hálózatban, a letöltési jelszintekhez képest ha a feltöltésit nézed, jóval nagyobb a probléma, 52,3 dBmV gyakorlatilag a teteje, az a csoda hogy csatlakozik az a modem egyáltalán egy feltöltési csatornához is, de ahhoz is foggal-körömmel csatlakozik, újraindítás esetén az is előfordulhat, hogy jóval nehezebben tér magához, azért az gáz, ha 4-ből 1-re tud csatlakozni csak és ilyen az adási, itt is lehetnek szakadozások, illetve magasabb válaszidők, az Arris az talán nem is működne ilyen körülmények között.
Ott biztos van valami a hálózatban, az egyik erősítővel is gond lehet, de lehet szakadás is a hálózatban, ami valaminek a függvényében hol jobban, hol kevésbé mutatkozik meg.
Itt is volt olyan, hogy fél napig szar volt az internet, telefonáltam, majd fél órán belül helyre állt, mondom gyors volt. Utána derült ki, hogy hozzá sem nyúltak a hálózathoz, mert jóval utána nézték meg, de annyiban hagyták.
Vagy 3 napig nem volt gond, utána megint, szerencsére megvolt még a probléma, mikor a szerelők kijöttek, látták is a modemek értékei alapján, hol kell kezdeni a hibakeresést, majd egy kábelszakaszt cseréltek, mert megvolt törve, azt ahogy ugye amilyen idő volt és a szél néha kicsit jobban megkapta a kábelt, úgy az pont hol jobban, hol kevésbé érintkezett.
Ez igazából ami ott van, megérne egy nagyobb, csoportosabb, vagy e-mail-es bejelentést, nézzenek utána a központból és utasítsák a szerelőt aszerint a helyszíni korrekcióra, mert így láthatod, csak a bohóckodás megy a szerelő részéről, pedig ő megnézheti a környező modemeket is és láthatja, milyen szar a helyzet másnál is, mégsem csinált semmit gyakorlatilag, mert hogy ha csinált volna, nem ilyen lenne az eredmény sem nálad, sem a szomszédnál sem. De azt legalább eltaláltam, hogy ilyen társasházi környék, ott szoktak a hozzá nem értő szerelők ilyen kókányolást végezni, mondjuk azok máshol is, de mindegy. -
EmberXY
veterán
válasz
kabelmania27 #4625 üzenetére
Megoldódott, köszönöm!
6-7 percig kikapcsolva hagytam, utána helyreállt, azóta már egy 130/10-et mértem, ez itt már csodának számít. (Korábban is kikapcsoltam, de csak alig fél percre, ezek szerint az nem volt elég)
A csatornák is visszajöttek:Bár azt nem értem, hogy miért dobálta el, nem volt áramszünet mostanában.
[ Szerkesztve ]
-
kabelmania27
félisten
válasz
EmberXY #4624 üzenetére
Szia!
Azért csökkent a sebesség és sárga a ds led mert nem fejeződött be a szinkronizálás folyamata, így csak egy letöltési és egy feltöltési csatornát használ a modem, a nyolc/négy helyett. Ha kikapcsolod pár percre a modemet visszakapcsolás után sem jönnek vissza a csatornák?[ Szerkesztve ]
-
EmberXY
veterán
Sziasztok!
A PR ügyfélszolgálati felületén megszűnt a hibabejelentő funkció? Emlékeim szerint mintha régebben lett volna, de most nyomát sem találom.
Egy kicsit megcsappant a sávszél, az amúgy sem acélos 140/10 helyett ma csak 40/5 az ami elérhető.
A modemen a DS feliratú led sárgán világít, ezt már tegnap este elkezdte, de akkor még nem foglalkoztam vele, de most melóból hazérve sem változott semmi. Ki-be kapcsoltam, de nem változik semmi.
Aztán megnéztem, és gyakorlatilag 1-1 csatorna működik össz-vissz:
Másnál van esetleg hasonló hiba?
Nameg ha nem oldódna meg, a hibát csak telefonon tudom bejelenteni, vagy csak én nem találom hozzá a menüpontot az ügyfélkapujukban? -
tutis
őstag
amúgy fura itt minden, egymás utáni mérések ma reggel:
és kb mindig ez van. van amikor 150 körüli a net, van amikor 500. ugyanott ülök, ugyanazon az eszközök vannak bekapcsolva, semmi nem változik. Ezt mind a jelszint ingadozás okozhatja? van amikor -13,-15 körül az utolsó letöltési szálak. -
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4619 üzenetére
a szerelővel telefonon beszéltem csak pénteken, említettem neki a csatlakozókat, de azt mondta hogy moat külső helyszínen dolgoznak a problémán. nem fogok rájuk várni, meg tudom oldani én is, nem tétel nekem ez a pár apróság. hátha javít. utána majd átállitom modem módba, ott nyitott nat volt, így a gamer router jól fog muzsikálni.
-
Alteran-IT
őstag
Ha megrendelted, akkor természetesen mindenféleképpen érdemes megvárni őket, így legalább kevesebb a hibatényező. Annyi hogy ugye eleve ezeket az eszközcseréket, illetve szűrő beszereléseket nekik kellene elvégezni, de gondolom minél kevesebb ilyet csinálnak, annál inkább esélyek a hónap dolgozója címre, vagy nem tudom, igazából nem értem, mert számukra igazán nem nagy tétel lenne és megspórolnának egy csomó problémát meg kiszállást, amit úgy sem tudnak leverni az ügyfeleken, mert pont az ilyen döntések miatt a saját hibájukból keletkeznek, na de mindegy.
Az biztos amúgy, hogy baj van a hálózattal is, én egyedül csak azért maradtam a modem konfigurációnál, mert ugye abból amit eddig leírtál, abból az jött le, hogy igazából neked eddig semmi problémád nem volt a szolgáltatással, mármint sebességbeli probléma, csupán annyi gondod volt, hogy duplán NAT-olt hálózatod volt és az ASUS routered néha egy idő után a WAN oldalon DHCP problémával küszködött a Sagemcom modemmel, ugye erre két egyszerű megoldás volt, vagy az ASUS router megy switchbe (utólag olvastam, hogy azért nem akartad, mert nem akarod elveszteni az előnyeit, de igazából megsúgom, hogy eddig NAT mögött sem élvezted az előnyeit, sőt a dupla NAT miatt még hátrány is volt, switch módban meg a Wifi részét és a webfelületét ugyan úgy eléred, max VPN nem menne rajta, de a Sagemcom NAT-ja mögött eddig sem ment, szóval más előnyt igazából nem tud, gyorsítani nem tud a hálózaton, maximum lassítani), vagy a PR-es modem bridge-be, ugye utóbbiból lett a szolgáltató felőli állítgatás és utána lett problémád a sávszélességgel.
Tehát ebből indulok ki, hogy valami konfigurációs probléma is van, mert szinte lehetetlen, hogy pont akkor bukjon elő ez a hálózati probléma is, legalább is ilyen szinten, mert ugye az tény, hogy a jelszintek sem jók, meg a hálózat is eléggé instabil, mert az Arris ezt hamarabb megérezte, bár ott ugye az elmondásod szerint megvolt a sebesség, csak volt egy időszak, mikor a válaszidő olyan nagy volt, hogy használhatatlan lett, mondjuk lehet akkor a sebesség is beesett, ezt már csak te tudhatod.
Ugye ha én szerelő lennék a PR-nél, meg tudnám oldani ezt a problémát viszonylag elég egyszerűen, mert az elején sem tudtam volna le egy egyszerű modem cserével, plusz a szerelőknek van egy grafikus interfészük a CMTS oldali részhez és látják az összes modem jelszintjét, sőt azt is melyik van melyik erősítő után, röviden van ehhez egy térinformatikai rendszerük, tehát amelyik szerelőnek egy kis affinitása is lenne ehhez a szakmához, az nem hagyott volna úgy ott, mondjuk az ügyfélszolgálat helyében sem állítgatnám ész nélkül a bridge módot és felhívnám a figyelmet az 1-es port dologra, ha már nincs használati útmutató ehhez a modemhez az oldalukon, ahogy a 24-es Arrishoz sincs, kicsit szégyen, mert annál csak pár dolgot kellene átírni és kész lenne a másikhoz is a verzió, vagy 5 perc lenne megcsinálni, na de mindegy.
Viszont visszatérve a Sagemcomra, szerintem abban nem hazudott a szerelő, hogy abból már nincs több, csak Arris van, mert eddig itt kb. mindenki úgy tudta, hogy csak Arrist adnak, a városban egyik ismerősömnek sem adtak mást Arris-on kívül, valaki meg inkább visszább lépett kisebb csomagba, mert neki is csak a baja volt vele és nem ajánlottak fel másik alternatívát, a közintézményekhez is Arris-t raknak, meg a cégekhez is, eddig még a környéken nem találkoztam más típussal, csak a két Arris-al, amit már említettem is, nem tudom hozzád hogy kerülhetett ilyen modem, lehet rendeltek pár darabot tesztnek, amely tesztnek az egyik szerencsés nyertese vagy, csak aztán nem lett belőle nagyobb volumenű beszerzés, mert ugye már csak a Broadcom chipset miatt is drágább egy ilyen modem, meg eleve normálisabb is, csak pont ezek miatt nem éri meg, meg ugye a szoftverfrissítések kérése és fizetése és így tovább, így gondolom abba maradt pár darabnál.
Kicsit feljebb volt egy előfizető, aki kapott egy Compal-os modemet, amit a Vodafone-nál is adnak, lehet már az One-al való egyesülés előjele, viszont az is Puma 6-os, annyi hogy egy kicsit stabilabb az Arris-nál, szóval a lényeg, hogy sok alternatíva nincs, így valószínűleg elég erősen ki kell tartanod a hálózati hiba és a modem mellett, ha meg akarod tartani, mert ilyennel már csak a Telekomnál lehet találkozni, bár már ott a koax hálózatok nagy része DOCSIS 3.1-es és újabb Sagemcom modemeket adnak, ilyen pl. a 3890v3. Nem tudom hozzád mikor került az a modem, lehet az Optiwellától szerezték, úgy látom ott az újabb verziók is elérhetők "refurbished" címszó alatt:https://shop.optiwella.com/hu?f%5B0%5D=field_manufacturer%3A157
Szóval a PR is szolgáltathatna normálisabb modemekkel ha akarnának, csak gondolom nem akartak több drágább modemet beszerezni.
[ Szerkesztve ]
-
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4617 üzenetére
először átszerelem a csatlakozókat, elosztókat, és utána tesztelek. nem kérem még át modem módba, mert így nem lehet majd arra hivatkozni hogyha baj van. remélem javulni fog a helyzet. amúgy minden változtatás nélkül újra jó a sebesség, szóval azt sejtem az utcában lehet valami gubanc a hálózattal. de majd meglatjuk az elosztók és szűrők után milyen jelszintek lesznek. a modemet mindenkép meg akarom tartani, remélem tényleg nem azzal van a gond. esetleg addig megyek míg egy ugyanilyenre nem cserélik. de ezt csak akkor ha kideül hogy modemhiba van, de úgy néz ki ez hálózat hiba lesz.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
kabelmania27 #4616 üzenetére
Igen, de azt nézem egyébként az összes csatornát nézve, hogy azért mert megnőtt a terhelés a hálózaton, valószínűleg nem is kicsit. Kíváncsi lennék, hogy ha most lenne egy ott egy másik, mondjuk Arris modem 500-as hozzáférési lehetőséggel (a szerelőknek van jogosultsága a modem mellé beállítani egy másik modemet teszt lehetőséggel), akkor az mennyivel tudna szedni a hálózatból.
Mert azért el ne felejtsük, hogy 20 csatorna van, optimális esetben az összkapacitás így 1000 Mbit/s, ha egy 800-as előfizetés el kezd szedni maxon, akkor marad 200, ha két 500-as, akkor marad 0, de ha közben egy másik 500-as is elkezd szedni, akkor ilyen ~300-ra redukálja az összeset és így tovább, csak ugye nem 3-4 modem van egy szegmensen, hanem legalább 30-40 és lehet még keveset is mondtam, kérdés hogy családi házban, vagy társas házban lakik-e, mert régi építésű társasházaknál ahol a tetőről kötik be a házakat, ott kit tudja mennyit kötöttek sorba és hány előfizetés van egy szegmensen.tutis:
Dokumentálni kell, időnként méréseket kell végezni, amit ajánlott kábelen, mert azt fogadják el és meg kell mutatni a szerelőnek. Ha pont akkor jön ki, mikor szar a sebesség, rakjon a modem mellé (ideiglenesen egy előbb lévő elosztó kiiktatásával F toldóval és egy új elosztó kihelyezésével a modem helyére, hogy egyszerre működjön a kettő ugyan olyan jelszinten) egy Arris modemet és tesztelje azzal is. Ha ott is baj van, akkor nézze át teljesen a hálózatot, ha csak a Sagemcom-al van baj, akkor az IT-s töröljön minden rá vonatkozó konfigot, mert lehet reggel csak szerencséd volt és valamiért ignorálta a modem, ha így sem megy, akkor rendbe kell rakni a hálózatot és mehet egy Arris modem, csak ne a 1652s-t rakja ki neked, hanem a 2482b-t, tudásában az egyezik meg a most kint lévő Sagemcom modemmel, csak éppen szarabb CPU-val, de hát ez van, így minimum olyat is kellene adni, meg kell mondani neki, ha nincs nála ilyen, hogy vegyen fel mielőtt kimegy hozzád. -
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4611 üzenetére
nem nagy költség, megveszek én bármit csak legyen jó a net. De amúgy megint nulla előjel nélkül megint 150-es netet mérek az 500 helyett, kurvára nem értem mi itt a gond...
jelszintek - mintha romlott volna:
[ Szerkesztve ]
-
Alteran-IT
őstag
válasz
bnorci71 #4612 üzenetére
Itt is azzal kezdik általában, nálunk is az volt az első, hogy a csatlakozókat lecserélték, az nem volt gond, hogy a belső bél alig látszódott ki és alig érintkezett a modemmel, plusz a csatlakozó is majdnem leesett, na mindegy, úgy voltam vele hogy legalább dolgoztak, elmentek azt akkor én is kicseréltem csavarosra, ha ezt kapják, akkor ezzel kell dolgozni, igazából a cégvezetés a hibás, bár valószínűleg a szerelők is annyiban, hogy gondolom nem teszik gyakran szóvá felfele a vezetésnek, hogy "gyerekek, ezzel a szarral nem lehet dolgozni".
Persze az a baj, hogy a kábelek is egyre szarabb minőségűek, a belső ér már régóta nem réz, hanem rézzel bevont acél, kisebb a külső átmérőjük is mindig valamennyivel, plusz a csavaros sem fix, sőt nem is rendes fémből van, igazából eléggé szar, főleg ha még a rövidebb változatot árulják helyben, anno volt olyan amelyik a modemhez rögzítés után szétesett, úgy hogy fogtam és rendeltem aliról préselhetőt, meg hozzá préselőt is, de a normálisabb félét, amiben egy műanyag rendesen vízzáróan összepréselődik és nem engedi leesni és átázni sem, na az fasza kontaktot is ad, évek óta nem kellett ezért hozzányúlnom a koax hálózathoz miután megcsináltam, még a bejövőre is ilyet raktam, mert arra anno ők is valami csavarosat raktak, mert vastagabb volt és arra nem ment rá az a préselős ami náluk van, de az legalább rendes csavaros volt, mert teljes rézből volt, csak már megfeketedett kicsit. -
bnorci71
addikt
válasz
Alteran-IT #4611 üzenetére
nálam szinte minden alkalommal krimpelnek újat a szerelők tv/modem, de szart se ér idővel leesik tudják ők is ,de ezt kapják
amikor leesik rakok rá egy csavarosat és jóvilág, de a modemnél simán visszadugtam -
Alteran-IT
őstag
Betehetsz 1-1 tartalékot, ha nem nagy költség számodra, bár általában felesleges, a szűrők se nagyon szoktak meghibásodni.
Mást nem nagyon tudsz venni, 2-3 normális csatlakozót lenne érdemes venni és cserélni ugye ott ahol mondtuk, csak nem tudnád mivel felrakni, legalább a csatlakozókat kicserélhette volna a szerelő. -
tutis
őstag
válasz
kabelmania27 #4608 üzenetére
Akkor ennyi kell csak?
-
Alteran-IT
őstag
Mondtam hogy várni kell egy kicsit, már csak az állítgatás miatt is, kíváncsi voltam hogy vagy visszaállítják a konfigot, vagy maga a rendszer löki ki a rendellenes működés miatt, valamelyik megtörtént, lehet az IT-snak is jelezett azt a reggeli kávé közbe kilőtte, nem tudjuk.
Az viszont biztos, hogy történt valamilyen irányú változás, mert magától a az utolsó 4 csatorna sem egyenlítődik ki majdnem a többi szintjére, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy jóval kisebb a minimum és a maximum közti különbség. Arra lennék kíváncsi, hogy míg elvoltál, addig a modem nem úgy állt-e át, hogy újra is indult, bár azt lehet nem látod.Mindenesetre végezd el azokat a minimális eszközbeszerzéseket, jobb lesz tőle a hálózatod és nyáron sem lesz sokkal problémásabb, mikor a vezetékeknek is nagyobb az ellenállása.
A modemet meg becsüld meg, különbön Arris-t kapsz és már lehet aznap agyvérzést is kapsz mellé 😂😂😂
Annyi hogy én most már megpróbálnám a modem üzemmódot, akkor nem lesz a DHCP gondod sem, de ha esetleg hirtelen nem 500, hanem csak 499 lenne a sebesség, akkor ne hívd rögtön az ügyfélszolgálatot, mert a 499 elől lekerülhet a 4 🤣🤣🤣Amúgy hülye az a szerelő, látszik nem ért a TV-khez, való igaz hogy a legtöbb új TV-ben van, de ár és márka függő is, hogy tényleg van-e, illetve hogy milyen, az általános tapasztalat az, főleg az olcsóbb TV-k esetén, hogy vagy nincs, vagy nagyon szar minőségű és nem sokat ér. Az viszont több mint valószínű, hogy az illető nem magától jött el a Telekomtól.
[ Szerkesztve ]
-
tutis
őstag
válasz
kabelmania27 #4605 üzenetére
köszönöm, beszerzem az alkatrészeket, mert a szerelő nem jön be. Az utcán, az elosztónál találtak hibaforrást, állítottak valamit, mérettek velem sebességet, bár mondtam nekik hogy az reggel óta jó, de a jelszintek alig változtak, a reggeli képhez hasonlók. De majd átszerelem én a szűrőket, elosztókat, és meglátjuk. Említettem neki hogy kellene szűrő is a tv felé, de azt mondta a mostani beépített szűrős.. Mindenesetre cserélni fogom
[ Szerkesztve ]
-
tutis
őstag
válasz
kabelmania27 #4603 üzenetére
tudnál termék linkeket adni honnan szerezzem be arra az esetre ha a szerelő nem vállalja a mostani rész kicserélését? (mondván hogy most működik)
-
kabelmania27
félisten
Kicsit javultak az értékek mert -11,5 a legalacsonyabb érték, és az SNR is magasabb lett, használt, hogy megmozgattad a csatlakozókat, az osztó nélküli és kettes osztóval nézett értékek között kb 4dB különbség van, ezért nem tűnik rossznak az osztó, az mmwo osztó cseréje után javulni fognak a letöltési értékek. A teletronik kettes spliter tévés kimenetére kellene hpf szűrő illetve az mmwo osztó helyére kerülő kettes osztó tévés kimenetére is.
[ Szerkesztve ]
-
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4601 üzenetére
na a ma reggelt végképp nem értem. felkelek, elolvasom amit írtál, mérek egyet speedtesten wifin, 130mbit.
Közben céges laptop bekapcs, mérek azon is, ott kb 170mbit.
kiviszem kutyát, visszajövök, mérek egyet, 500mbit. wifin.
nézem router programba mérési, ugyanaz. jelszintek nem változtak. nem értem mi történt. itt van router merések, időpontokkal
-
Alteran-IT
őstag
Igen, az az elosztó viszonylag jó, viszont úgy tűnik hogy az is sokat csillapít, nem tudom hogy figyelted-e, de először az volt a baj, hogy a jelszint értékek túlságosan a negatív tartományban voltak. Az EuroDocsis-nál a pozitív tartomány a legoptimálisabb, a negatív inkább olyan, amiben ugyan elmegy, de nem arra kellene kimenni, csak ugye a szolgáltatóknak akkor még több erősítőt kellene kirakni, ami nekik még több pénz, így szarnak rá.
Mínuszos tartományban 13-14 a határ, alatta már kapcsolati problémák lehetnek, sőt bizonyos modemek már hamarabb elkezdenek problémázni, valamelyik meg még -15 esetén is elmegy nagyobb adatveszteség nélkül, na viszont ha most megnézed, akkor erősen a pozitív tartományban vannak a jelszintjeid, kivéve 2-3 csatorna esetén, ahol az egyik mínuszos még mindig és az SNR sem jó, de a másik 2 csatornánál sem, többinél viszont jó.
Ott egyébként egy hálózatoptimalizálást is kellene csinálni és át kellene pakolni a csatornákat, egy hozzáértő IT-snek ez semmiség, de gondolom nem véletlenül vannak ilyen szarul csinálva. Az Upstream is jobb lett, az így fasza, viszont hogy egy osztónál ennyit romlik, az érdekes, ott át kellene nézni rendesen a hálózatot, lehet a kábel is meg van törve valahol, vagy a TV is bezavar, érdemes lenne a TV-s ágra egy viszírányú szűrőt berakni, bár új TV-k esetén már általában nem kell, de úgy tűnik itt még mindig szükséges, sőt valahol máshol is kellene, mert ha az arányt nézem, hogy mennyivel jobbak a downstream szintek azt a kis problémát nem nézve azzal a 3 csatornával, akkor még az upstream értékei így is elég magasak, tehát valami még mindig van ott, amin lehetne javítani, de az már a külső hálózat. Ott a belső részt is érdemes lenne újra kábelezni és újra dugózni, meg cserélni az osztókat, meg 1-1 szűrőt kihelyezni, szerintem sokkal jobbak lennének a jelszintek.
Ami pedig a sebességet illeti, azon a modemen biztos van valami egyéni konfiguráció, amit meg kellene szüntetni, majd holnap fel kell hívni őket és elmagyarázni nekik, hogy tegnap mi történt, meg hogy lett modem csere, de még szarabb lett és hogy akkor elállítottak valamit ezen a modemen és azóta be van korlátozódva rajta a sebesség, állítsák vissza, mert nem akarod a szar Arris modemet, mert azzal rögtön problémád volt, mást nem tudsz csinálni, viszont ha kijön a szerelő, a hálózatot is át kell nézetni vele, bár most mit mondjak neked, azt ne mond neki, hogy ide nézzen fel, mert az durva lenne neki, csak cseréltesd ki vele a dolgokat, meg rakass fel két viszirányú szűrőt a TV-s ágra, sőt azt az ágat amiről hozzád jön a net, nézesd meg, lehet van rajta valahol egy csillapító is, szedje le, azt rakja más hova, mert csak nálad 2 osztón van és így már problémás. De ezeket neki mondjuk automatikusan le kellene végezni, ezért mondtam, nehogy ide irányítsd, mert ez már nekem, illetve nekünk kínos -
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4598 üzenetére
sajnos nem mértem az arrisal. Viszont most hogy említetted a hálózati problémát, szétszedtem az első elosztót is. Lakásba ott jön be a kábel, lényegében 15cm lóg ki a falból, azon van az az elosztó, amit jónak találtatok. Na kihúztam az elosztóból a kábelt, és arra a csonkra tettem rá modemet. Érdekes mérési eredmény született, de ez se jó. Amit nem értek, miért lett megint nagy a letöltési csatorna, és a feltöltési ment egy lejjebb.
a sebesség többször mérve 100-200 között..(kábelen laptopon a modemre dugva)Azt hittem eme megoldásnál már helyrejön minden, de nem úgy tűnik. esetleg kint az elosztó aknában lehet a hiba? de miért lett magas a letöltési rész, ha ezen kábelen pluszba rajta a második képen lévő elosztó utáni kábelrészen meg tök alacsony a letöltési rész?
[ Szerkesztve ]
-
Alteran-IT
őstag
Én is ezt mondom, mármint amit te sejtettél, hogy ugye abból hogy nem tudtad hogy az 1-es portot kell használni, meg ők sem tudták, hogy ez a probléma, valószínűleg az informatikus átállított valamit, központi konfiguráción kívül lehetőség van a modemeknek egyéni konfigurációs paramétereket adni és ha az informatikus sem volt akkor sem a toppon és nem látta, hogy nem az Ethernet 1 portot használod, akkor valószínűleg a beállítások terén sem volt toppon és reset után visszakaphat valami hülye egyénileg beállított konfigurációt, el kellene mondani a telefonba, hogy bármit is állítottak be erre a modemre, állítsák vissza. A modem-bridge mód oda-vissza állításával nem történhet ilyen, ott valami más beállítást basztak el, hogy mit azt konkrétan nem tudom, mert egy csomó mindent át lehet állítani, nem tudom mivel próbálkozott az informatikusuk, annyit tudok csak mondani, hogy biztos nincs toppon az sem. Ugye megadni nem adhatta meg magát, mert akkor vagy végleg kiment volna, vagy nagyobb lenne az ingadozás, mint ha valami limit lenne rajta, vagy a csatornákat nem ugyan olyan módban kezeli, értsd hiába QAM256 a csatorna valós és kijelzett modulációja, a modem eltérhet ettől, egy kábelmodemet elég jól lehet paraméterezni több szempontból is, csak kellő háttértudás is kell hozzá, legtöbb szolgáltató inkább ezért tér át rögtön FTTH-ra amint lehet, még a PR is, egyszerűen hülyék hozzá, amíg TV-t kellett csak szolgáltatni rajta, addig könnyű volt, meg még DOCSIS 2.0 esetén is, feljebb viszont már nem olyan egyszerű, meghaladja a legtöbb szolgáltató személyi állományának a szellemi kapacitását, plusz karbantartás igényesebb is egy koax hálózat (ja meg kódolatlan területeken könnyű meglékelni, egy optikát már nehezebb), bár ha legtöbb esetben nem csak tákolnának, nem nagyon kellene hozzányúlni. A UPC volt toppon DOCSIS témában a szolgáltatók terén, ők viszont már nincsenek itt, szóval kár tovább firtatni a dolgot, viszont érdemes amíg lehet próbálkozni ennek a modemnek a konfigurálásával, reméljük az informatikusuk nem terhelte túl valami hülye paraméterrel a tunert és azért megy kisebb teljesítményen.
-
Alteran-IT
őstag
Mikor az Arris nálad volt, nem nézted véletlenül a webes felületen szintén ezt a részt? Mert a szinkronizálási hibák a szolgáltatók felőli hibás konfigurációkra utalnak (ma már szinte ezért adnak inkább alap konfigurációt a modemeknek, inkább automata legyen a legtöbb, mert hülyék hozzá), vagy ami a jelszintek szerint is valószínű, az a további hálózati hiba, ami innen sajnos nem látható, abból viszont remekül látható, hogy az upstream teljesítmény még mindig kiugróan magas, illetve a magasabb frekvencikán lévő downstream csatornák nagyon nagy teljesítménykülönbséggel működnek, az azon a frekvencián lévőkkel is van valami probléma, valószínű valami zavaró tényező ami inkább azokra van kihatással, lehet valahol sérült a kábel szigetelése, vagy már szar az érintkezés, a mai koax kábelek nem olyan jó minőségűek, mint régen, rézzel bevont acél általában, a magasfrekvenciás jel a külső vékony réz rétegen megy, azonban ha az sérül, vagy túlságosan oxidálódik, akkor az erősen meglátszik a jelen is.
Viszont az Arris-t azért kérdeztem, mert ott látszik a letöltési csatornáknál a javított és a nem javított adat is, ha ott bármelyik részen is rövidebb időtartam alatt nagyobb számokat láttál, akkor az erősen hálózati hibára utal.Az biztos hogy oda egy másik splitter kell, mert sokat javultak a jelszintek, ugyanis annak nagy a csillapítása, de az is biztos, hogy ott más hálózati probléma is van.
Egyébként most router módban van az eszköz nem és úgy is gond van a sebességgel? Mert én megpróbálnám akkor visszarakatni bridge-be és úgy hagyni egy darabig, plusz még adatni neki a bridge után egy reset-et, mert PR-éknél valamit szerintem elbasztak, mert oké hogy eddig is problémás volt a jelszint, de általában mint írtad, meg volt a sebesség, csak aztán távolról belenyúltak a modembe.
Mindenesetre először a hálózati problémákat kellene megoldani, ha azok meg vannak oldva és nem lesz jó 1-2 nap után sem a sebesség, akkor már lehet kérni egy Arris modemet, jobb jelszintekkel az is stabilabban működik, bár nem hiszem hogy a szerelő normálisan át tudja vizsgálni a hálózatot és megszüntetni rajta a zajforrást is, ha a jelszinteket sem tudja értelmezni, meg nem is nézi át ciklikusan a hálózatot.Egyébként Speedtest.net-en melyik szervert használod? Próbáld ki a Budapesti One illetve Szerverplex szervert is, sőt az utóbbival kezd, mert volt hogy az One szervere már többször túlterhelt volt és nem adott vissza ezért valós eredményt.
-
tutis
őstag
Illetve összefoglalnám eddig, mert van amit furcsálok.
A sagemcom modem elvileg jól működött router funkcióban, azaz a sebességgel nem vettem észre hogy gond lenne.. Mivel router módba volt, és néha mintha összeakadt volna az asus routeremmel (elment a net) próbáltam átkapcsoltatni modembe, ami nem sikerült, utólag derült ki hogy az 1-es utp-be kellett volna dugni az asusba menő wan kábelt, akkor működött volna (ezt ma le is teszteltettem, tehát kapcsolható modem funkcióba a sagem, elindult 1-es utp porton)
Mivel nem sikerült megoldani akkor a modem módot, visszaállították routernek, itt kezdődött a sebesség probléma.
Kérdésem ehhez: a modem módba átállítást 2 órán keresztül próbálkoztam. Ügyfélszolgálaton a hölgy mindig mondta hogy most beszél az informatikussal, állítanak valamit, és utána teszteltem hogy megy-e a modem mód, de az utp portra (3-as és 4-es) nem adott jelet (jóhogy mert 1-esre adja, amit sajnos akkor nem próbáltam)
Viszont ebben a 2 órában az ő informatikusuk valamit állítgatott a háttérben. Nem lehet hogy a központban van valami elállítva erre a modemre? Én a modemen nyomtam már hard resetet is (reset 20mp-ig), de nem lett jó a sebesség. Annyi érdekesség még, hogy az arris ugyanerre a környezetre rádugva tudta az 500mbit-et (azaz 450 körül inkább). Az hogy a sagemcom esetleg megadta magát ténylegesen, azt ki lehet valahogy deríteni? -
tutis
őstag
válasz
kabelmania27 #4588 üzenetére
kiiktattam az első képen lévő osztót, ami a fő tv és a modemet ossza meg, azaz amit mondtatok is hogy cserélni kell, és így mértem egyet a modemmel. Rossz hír hogy ezen van a szigetelőszalagos csatlakozó, így azt a hibalehetőséget nem tudom kizárni. A jelszint látványosan javult a letöltési szálakon, de a feltöltés maradt 49es körül. Erre mit mondtok?
Amit nem értek továbbra se, hogy a speedtest.net mérése alapján akár a routeren, akár a modemen kábelesen mérve a sebesség 100-130-150-170MBit, több mérés alapján. Elkezdni akár 200mbit felett, de lassan süllyed.eseménynapló is tele lett megint:
Thu 06 Feb 2025 22:05:08 Figyelmeztetés (5) DHCP WARNING - Non-critical field invalid in response ;CM-MAC...
Thu 06 Feb 2025 22:05:05 Értesítés (6) Honoring MDD; IP provisioning mode = IPv4
Thu 06 Feb 2025 22:04:58 Kritikus (3) SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire QAM/Q...
Thu 06 Feb 2025 22:04:57 Kritikus (3) SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire FEC f...
Thu 06 Feb 2025 22:04:56 Kritikus (3) SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire QAM/Q...[ Szerkesztve ]
-
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4592 üzenetére
ahol a modem van, azt a kabel véget nezte
-
Alteran-IT
őstag
Hol nézett rá, a bejövő ágon, vagy ott ahol a modem van? Mert ha ott, akkor szerintem halvány lila fingja sincs, mit kell nézni, értem mit keres a PR-nél.
Tipikus az az eset, mint amikor írtam, hogy a Cisco modemeknél gond volt a táppal és a modemeket cserélgették a szerelők, mert halvány lila fingjuk sem volt arról, hogy milyen más probléma lehet, itt ugyan az, csak most a jelszinttel van probléma
[ Szerkesztve ]
-
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4589 üzenetére
a fura az hogy ránezett a jelszintre és azt mondta jó
😃 -
Alteran-IT
őstag
válasz
kabelmania27 #4588 üzenetére
Igen, ez a modem tud, ahogy egy Cisco is, nem lesz instabil, az Arris-nál már problémákat okoz az 50-es is, ez tapasztalat.
-
Alteran-IT
őstag
Kár érte, mert sokat ki lehetne belőle hozni, amíg a jelszintek is ilyen rosszak, addig pl. abszolút nem érdemes Arris-t kérni, mert ugye mint írtam, az eleve a gyenge mivoltából adódóan érzékenyebb mindenre és akkor még erre jön rá a csúcsidős terhelés is (igazából mielőtt modemet cserélt a szerelő, ránézhetett volna a jelszintekre és ha ért is hozzá, nem is cseréli ki Arris-ra).
Innen lenne jó valahogy egy direkt koax a modemhez, ha nem megoldható, akkor még azzal az osztóval lehetne variálni amit először fényképeztél, azt ki kell cserélni egy hasonlóra, plusz az F csatlakozókat kicserélni és rendesen rápréselni, a ragasztószalagozott csatlakozót is. -
-
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4586 üzenetére
kötési sorrendet sajnos nem tudok variálni, rejtett helyen vannak ezek kis helyen, más más szobában
-
Alteran-IT
őstag
Ez még egy egész jó osztó, igazából úgy kellene csinálni, hogy rögtön ennek a bejövő osztónak az egyik ágára megy a modem, a másikra meg akkor a két TV egy normálisabb, vagy hasonló osztóval mint ez, főleg ha az internet a fontosabb. Utána meg kellene nézni TV-ken is a jelszintet, azt még szerint igazítani egy kicsit a hálózaton, ami a szerelő dolga lenne.
-
kabelmania27
félisten
Így már nem olyan rossz a bejövő jelerősség.
Amennyiben az mmwo osztóba van kötve tévé cserélni kell kettes splittere, ha a második osztó után nincs tévé akkor az osztó helyére kell tenni egy F toldót és akkor már jók lesznek az értékek. Ha átlehet alakítani úgy lenne a legjobb, ha bejövő kábelen lenne egy kettes osztó, egyik kimenet modem, másik kimenet hpf szűrő és azt lehetne osztani a tévékre, így pozitívak lennének a letöltési értékek, a feltöltés pedig alacsonyabb.[ Szerkesztve ]
-
tutis
őstag
válasz
kabelmania27 #4582 üzenetére
most nézem van még egy ilyen bejövő cucc. bejön kintről, ez megy egyik tv felé, masik meg ehhez az előző linkelt cucchoz
-
Alteran-IT
őstag
Előtte annyit nem tudsz még megtenni, hogy a közvetlenül bejövő kábelre rárakod a modemet és ott is ránézel? Persze már ha ott áram alá tudod helyezni, mert lehet nem javul annyit és akkor mondani kell neki, nézzék át a külső hálózatot is, illetve az erősítőn is állítsanak. Plusz nekem az sem tetszik, hogy a bejövő kábel koax csatlakozóján ragasztószalag van, kíváncsi vagyok vajon az rendesen rá van-e préselve a kábelre és nem csak a ragasztószalag tartja, mert lehet a csavaros F csatlakozó a legkisebb probléma, az osztót viszont tényleg cserélni kellene, már jó régen láttam ilyet.
[ Szerkesztve ]
-
kabelmania27
félisten
Nézd meg nem lazultak-e ki az F csatlakozók az osztónál és a modemnél.
A modem előtti csavaros F csatlakozót kellene cserélni krimpeltre.
Ha nem cseréli ki az elosztót küldök linkeket ahonnan tudsz rendelni osztót és szűrőt, ha nincs tv előfizetésed akkor az osztó helyére lehet tenni egy F toldót.[ Szerkesztve ]
-
tutis
őstag
válasz
kabelmania27 #4579 üzenetére
holnap jön ki a szerelő, ezeket mindenképp elmondom neki
-
kabelmania27
félisten
A modem előtti csavaros F csatlakozónál lehet probléma ha nem jól érintkezik az árnyékolás, illetve ezt az osztót cserélni kellene sima 5-1000Mhz CE feliratú kettes splitter+ tévés kimeneten hpf-re, hogy a modem irányában ne 8dB hanem 3,5dB körül legyen a csillapítás akkor magasabbak lennének a letöltési értékek.
[ Szerkesztve ]
-
Alteran-IT
őstag
Igen ez az. Úgy látszik hogy a szoftver is elég régi, nincs 24 letötltési csatorna, csak 20, ahogy négynél több feltöltési sincs (vagy nincs szükség rá, vagy nem tudnak többet berakni), a probléma viszont inkább a jelszintekkel van. Már a -8-10 dBmV sem túl jó jelszintnek, hát még a -15,6-15,8, szerintem azokat a csatornákat már nem is nagyon tudja használni a modem. Ott valami gond van a hálózattal is, de majd kabelmania jobban megszakérti, nekem az SNR sem tetszik, meg feltöltésnél a majdnem 50-es adásszint, azon már erőlködnek a modemek, terheltebb időszakban lehet még rosszabb is.
Ugye ez a modem ezeket az értékeket még jobban viseli, mint az Arris, ami érzékenyebb mindenre, mivel hogy szarabb, ezért is lehetett már így este fele lagg meg minden. -
tutis
őstag
válasz
kabelmania27 #4576 üzenetére
ennyi van behúzva
-
kabelmania27
félisten
Igen, a letöltési értéknél az utolsó csatornák gyengén jönnek és 33-34-es SNR alacsony és a feltöltési értékek is nyáron 50 felett lesznek-
Ha megírod, hogy milyen osztóval van elosztva a koax kábel és van-e bekötve Fam/Attenuator feliratú csillapító akkor ki tudjuk számolni, hogy milyen a bejövő jelerősség és lehet-e javítani az értékeken.[ Szerkesztve ]
-
tutis
őstag
válasz
kabelmania27 #4572 üzenetére
ezt keressük?
Alteran-IT
Gamer routert tuti nem fogok bridge módba tenni hogy kb az összes funkcióját bukjam[ Szerkesztve ]
-
Alteran-IT
őstag
válasz
4Grider #4557 üzenetére
Sajnos volt már rá példa itt is fórumon, meg itt városon belül is, hogy 500-as csomagra történő váltás és Arris modem után az illető nem sokkal később inkább visszaváltott kisebb internetre, csak kapja vissza a Cisco modemet, mert olyan környéken, ahol pl. sokan egy időben ülnek le netezni mondjuk este, meg stream-et nézni, illetve letölteni, ott eléggé le tud hasalni ez a modem még modem üzemmódban is. Ugye attól függ, mennyire sokan vannak egy szegmensen, meg egy végpont alatt hány eszköz lóg, mert ha 1-2 az nem gond, de nálunk is van 3 gép, 1 laptop, 1 xbox, meg vagy 6 telefon, ennek a forgalmát ugyan úgy megkapja egy másik modem is, pár ilyen összejön és az Arris már megérzi.
Plusz ne felejtsük el, hogy 24/8-as modem helyett 16/4-es modemet kapott, 8 csatornával kevesebbel gazdálkodik, ha az a 16 csatorna kicsit jobban be van dugulva, szintén megérzi magasabb válaszidőként, legalább az Arris TG2482b modemet kellett volna adni, nem pedig a TG1652s-t, igazából utóbbi modemet meg sem kellett volna venni magasabb csomagokra, vagy el kellene kezdeni a TC7200-as modemek helyett adni, a Cisco-t még megtartanám azoknak, akiknek nem kell WiFi opció, csak stabil, kisebb sebességű net.tutis: Mondtam, hogy egyébként nincs ilyen modem a PR-nél, nem is értem, hogy hozzád hogy került ilyen, eddig mindenesetre szerencséd volt vele, amíg nem nyúltak hozzá távolról, de ezek szerint biztos nincs nekik hozzá normális szoftver és menedzsment.
Azért is mondtam, lehet egyszerűbb lett volna az Asus routert switch/birdge módba rakni és nem lett volna problémád vele, most hozzányúlt a nagyszakértelmű PR és annyi is
Egyébként megint hülyeséget beszél az a szerelő, az Arris éppen bridge módban működik stabilabban. Ha router módban kéred és még a modem végzi a NAT-ot, a routing-ot, a DNS-t meg így tovább, akkor még jobban túlterhelődik és mondjuk lehet nem 150 lesz a max. pinged, hanem 300, a 150 minimum lesz olyankor
Értem miért lett Telekom szerelőből PR-esAmúgy hagyd modem módban, adj neki 1-2 újraindítást és végezz teszteket, illetve rakd be a jelszinteket. Azt ne kérdezd, hogy azt azon a modemen hol találod meg a webes felületen, de vagy 23-24 dowstream csatornát kell látnod, meg legalább 4 upstream-et, jó esetben 5 vagy 6 csatornát is láthatsz, attól függ mennyit tudtak berakni.
A többi hibaüzenet amit beraktál az nem vészes, annyi látszik csak belőle, hogy a PR-nek tényleg nincs hozzá rendes szoftvere, nem is tudom honnan szedték ezt a modemet, mindenesetre addig tényleg jól jártál vele, míg nem nyúltak hozzá, azért mondtam hogy modem módban kellett volna hagyni egy kicsit és várni vele, hátha, mert nem tudom mi okozhatja az instabilitást, modem módban stabilabbnak kell lenni, ott lehet valami más probléma is, vagy a modem móddal valami mást is átállítottak a modemen.
[ Szerkesztve ]
-
tutis
őstag
válasz
kabelmania27 #4572 üzenetére
EuroDOCSIS 3.0 a szabvany, de nezem mindjárt mit látok belül, ha megtalálom mit kell neznem
[ Szerkesztve ]
-
tutis
őstag
-
tutis
őstag
Idő nem jegyzett Figyelmeztetés (5) DHCP WARNING - Non-critical field invalid in response ;CM-MAC...
Idő nem jegyzett Értesítés (6) Honoring MDD; IP provisioning mode = IPv4
Idő nem jegyzett Értesítés (6) WiFi Interface [wl1] set to Channel 1 (Side-Band Channel/A)...
Idő nem jegyzett Értesítés (6) WiFi Interface [wl0] set to Channel 36 (Side-Band Channel/A...
Thu 06 Feb 2025 12:59:01 Kritikus (3) SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire FEC f...
Idő nem jegyzett Kritikus (3) SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire QAM/Q...
Idő nem jegyzett Kritikus (3) SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire FEC f...
Idő nem jegyzett Kritikus (3) SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire QAM/Q...
Idő nem jegyzett Kritikus (3) SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire FEC f...
Thu 06 Feb 2025 12:50:50 Kritikus (3) SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire FEC f...
Thu 06 Feb 2025 12:50:46 Kritikus (3) Received Response to Broadcast Maintenance Request, But no Un...
Thu 06 Feb 2025 12:50:46 Kritikus (3) SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire QAM/Q...
Thu 06 Feb 2025 12:50:24 Kritikus (3) Received Response to Broadcast Maintenance Request, But no Un...
Thu 06 Feb 2025 12:50:24 Kritikus (3) SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire QAM/Q...
Thu 06 Feb 2025 12:50:21 Kritikus (3) Received Response to Broadcast Maintenance Request, But no Un...
Thu 06 Feb 2025 12:50:20 Kritikus (3) SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire QAM/Q...
Thu 06 Feb 2025 12:50:19 Kritikus (3) SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire QAM/Q...
Thu 06 Feb 2025 12:50:13 Kritikus (3) Started Unicast Maintenance Ranging - No Response received - ...
Thu 06 Feb 2025 12:50:13 Kritikus (3) SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire FEC f...
Thu 06 Feb 2025 12:50:03 Kritikus (3) SYNC Timing Synchronization failure - Failed to receive MAC S... -
-
tutis
őstag
beüzemeltem a régi modemet, a sagemcomot, hát net sebessége 80-120mbit az 500 helyett. volt hard reset is, alig tért magához. volt hogy 1-2x volt 500 megás netsebesség, de utána újra visszaesett a sebesség. Nem értem a problémát.
holnap kijönnek átnézik a kinti vezetékelést, de lehet kénytelen vagyok mégis az arrist használni, ott legalább volt sebesség, és használom router módba ahogy tanácsolta a szerelő, hátha nem lesz lag. -
tutis
őstag
válasz
kabelmania27 #4560 üzenetére
jelerősséget mértek a kábel végén, azzal nincs gond.
De bosszankodok, mert visszahozták a régi modemet, és nem jó a sebesség, 500 helyett 80-150 között van. egyszerűen nem értem az egészet. a szerelőnek gondolom már kivan a töke annyit variálok. annyit mondott minek kértem át az arrist is bridge módba, routr módba jobban működik. Na ezt se értem, egy bővebb funkció miért stabilabb -
tutis
őstag
válasz
4Grider #4557 üzenetére
én abból indulok ki, hogy este 8-10 között volt probléma, előtte meg utána nem így ha rossz lenne a csatlakozás, akkor mindig rossz lenne gondolom. Osztócsere nem volt, de ha csak lehúzzák a régi modemet, és rádugják az újat, tehát semmilyen körülmény nem változik, akkor én csakis a modemre tudok tippelni. Mivel csapatban játszom, a szerveren amin voltunk a többieknek nem volt semmi probléma, így a játék oldal hibára sem tudok gondolni. főleg úgy hogy nem stabil a ping, van amikor 23, van amikor 30, van amikor 38, de van amikor felugrik teljesen. Aztán van a full akadás, amikor látszólag a ping az jó, de teljesen akad a játék. Xboxon teszteltem néha a netet az xbox menüjében, néha csomagveszteségre 1%-ot írt. Ilyen se volt másik modemmel.
Szerelőt hívtam, nagyon nem akarja visszahozni a sagemet, mondván már leadta selejtbe stb, és hogy csak arrisuk van. de elvileg visszahív még, de nem bízok már benne. Fura hogy én kaptam volna az egyetlen sagemet a pr-nál annó -
tutis
őstag
válasz
kabelmania27 #4555 üzenetére
ha visszaolvasol, pont így van, modemként van használva, és egy elég jó routerem van mellette.
-
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4553 üzenetére
agyfaszt kaptam tegnap este. competitív játék, eddig stabil 22-23as ping no lag. Új modemmel akár 150-es ping, csomó lag stb...
Ma telefonálok hozzák vissza a régit. -
Alteran-IT
őstag
Jaj félre ne értsd te se, nem bántó szándékkal írtam, csak azért hogy velünk is megesik, hogy elsiklunk valami felett, annyi fajta és féle probléma van már, illetve ugye ott vannak a mindennapi gondok is, hogy megesik hogy az információ hiányos, főleg ha mi sem kapunk teljes információkat, de ugye mivel nincs itt sem nem hogy rendes, hanem sima topik összefoglaló sem, mert topikgazda sincs, így nyilván a segítséget kérő előfizetők sem tudják, hogy mely probléma esetén milyen konkrétumokat érdemes megadni, hogy elkerüljük a hosszas egymás melletti elbeszélést, illetve a kellemetlenségeket.
Ráadásul most nekünk is új információ, hogy elkezdtek normális modemeket is osztogatni, annyi hogy ezeket nem tudják sajnos normálisan üzemeltetni, mert hiányzik a kellő tapasztalat és a szakértelem.
Ezzel kapcsolatban pont utána olvastam csak amit írtál, mielőtt elkezdtem írni, hogy a PR-es szerelő az volt Telekomos szerelő és az Arris-t pártolja, most erre is mit mondjak, hogy ne sértsem meg őt sem, a Telekom egy jóval nagyobb és fejlettebb cég, onnan átigazolni egy kisebb, jóval elmaradottabb távközlési céghez ... szóval kíváncsi lennék a szakmai véleményén kívül a körülményekre is.
Mindenesetre reméljük, hogy a terheléssel kapcsolatban valós információkat adott, ugyanis azzal a modemmel pont az a probléma azon kívül, amiket már leírtam, hogy nagyobb forgalmazás esetén nem csak hogy beeshet a sebesség a kisebb kapacitás miatt, hanem szakadozhat is az internet elérés, ugyani a koax olyan módon osztott közeg, hogy ugye egy kapacitáson sok kábelmodem osztozik, illetve azt is kell tudni, hogy gyakorlatilag downstream oldalon minden modem megkap minden információt, tehát ha te letöltesz valamit, azt megkaphatja más modem is, csak ugye más modemek a nem saját adatforgalmukat eldobálják, csak hogy ez a Puma 6 chipsetes modem a többletforgalmat elég nehezen kezeli és ennek a többletadatnak az információáramlásbéli minőségéből és mennyiségéből adódóan lehet a modemre nézve egy elég megterhelő hatása, ugyan így ha te töltesz le valamit és van ilyen modem a hálózaton, szintén hozzájárulsz ahhoz, hogy az ilyen modemek úgymond kicsit megterhelődjenek a saját forgalmuk lebonyolításából adódó terhelésen túl. Amerikában is ezért kezdődtek a perek, gyakorlatilag mikor többen egyidejűleg kicsit komolyabban megterhelték a hálózatot, a modemek gyakorlatilag annyira megakadtak, hogy az internet is elment percekre, míg a modemek kb. észhez nem tértek, aztán kezdődött előről. Ez egy hardveres hiba, amit megpróbáltak szoftveresen megtákolni, ez kicsit teljesítményvesztéssel is járt és még ennek ellenére sem túl stabilak ezek az eszközök, de mint mondtam, nem véletlenül nem látod ezeket az Arris-os modemeket nagyobb szolgáltatóknál, a UPC is pont ezért érdekesen fürdött be a Compal modemekkel, az Arrist el akarták kerülni, csak éppenséggel más gyártótól sikerült ugyan olyan chipset-re épülő modemet venni, nem jártak el kellő körültekintéssel, ezeknek amúgy mind utána olvashatsz, azért mondtam hogy nem adnék arra, hogy az Arris modemek stabilabbak, maximum ott ahol nincs nagyobb forgalom a hálózaton, ahol már átlagos, vagy nagyobb forgalom van, ott csuklanak ezek a modemek, amik alacsonyabb sebességben, megnőtt válaszidőkben mutatkoznak, teljes szakadás talán már nincs, bár viszonylag ritkák az olyan körülmények, én itt pl. nem kockáztatnám meg az Arris-t ahol én vagyok, mert itt biztos probléma lenne vele, ezért várom hogy a Telekom végre befejezze az optikázást, máshogy kizárt a nagysebességű és stabil internet.
Ami a tesztet illeti, próbálj minél nagyobb intenzitású és megterhelőbb, többszálas adatforgalmazású metodikákat (pl. P2P, alias virágbolt), illetve figyeld a modem webes felületét is, intő jel a problémára, ha az uncorrected oszlopban nem nulla van és a számok exponenciálisan nőnek. Bár ilyenkor a corrected oszlopban is elég nagy számok szerepelnek már, csak ugye azokat az adatokat még tudja javítani a modem. -
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4550 üzenetére
félreértés ne essék, minden választ köszönöm, ti mondtátok most is hogy szart kaptam, magamtól nem jöttem volna rá..mindenesetre most egy hétig tesztelem, de ha látok problémát, már nyitom is a hibajegyet. Ráadásul ez ocsmány fekete készülék, a másik szép fehér volt, illett a környezetbe, ez meg nem, szóval még az esztétika sem stimmel...
mindenesetre teszt következik. -
oTiTo
csendes tag
Köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólást, meglett a hiba forrása. Régen, amikor kábelezték a házunkat, csak egy csutaknyi hálókábelt hagytak a dobozon kívül. Ezt valamikor még valaki kb 15 évvel ezelőtt meghosszabbította egy sorkapcsos kábellel utp-vel a végén. Akkor 100-as sebességű volt a hálózat, illetve még thome rézpáron szörföltünk. Net váltás után gigabites router-rel is csak néha-néha jelentkezett a hiba, de már jelen volt. Ráfogtam a Pr-rre (bocsi PR!) és füstölögtem magamban eszköz újraindítások közepette. Hogy minden egyes hibaforrást ki tudjak zárni, vittem egy kábel teszter és megnéztem az összecsokizott kábel.
Azt nem értem, hogy ez 4 nem szimmetrikus szálon hogyan működött, ahogy működött.
Minden hálózati eszköz újraindítás után, vagy fél, -egy napig nem volt jelentős a lassulás.
A rossz kábelt kiváltva egy ideglenessel, a lehető legstabilabban dolgozik minden is, már vagy 2 napja.Köszi még 1x mindenkinek, rövid ping és dolog időket a hálózaton.
Üdv.: oTiTo
-
Alteran-IT
őstag
Igazából az a vicces, hogy a PR-nek alapjában véve az olcsó Puma 6-os Arris-os modemeken kívül más modemjük nincs is, vagyis nem is volt, mert abból anno jól bevásároltak, mivel hogy a piacon más meghatározó szolgáltatónak nem kellettek, ugyanis közismert ezen Puma 6-os modemek kritikus problémája, Amerikában be is perelték érte az Arris-t, vissza is vásároltak egy csomót, aztán legyártottak pár EuroDocsis-os verziót (ugye ők is jól beraktároztak abból a chipset-ből, mert mem tudtak a hibáról), mondván jó lesz ide Európába a putribb országok putri szolgáltatóinak. Ugye a nemzetközi szinten működő szolgáltatók kerülték az Arris-t, de a UPC-nek sikerült azért venni ebből a fajta chipsetes modemből, csak éppen a Compal cégtől, viszont annyi volt a szerencse, hogy UPC elég jól tud szoftveresen foltozni és együttműködni a gyártókkal, így náluk mérséklődött a probléma ezekkel a modemekkel, Telekom viszont tanult belőle és abszolút nem vettek ilyen chipsetes modemet, ők megállapodtak a Sagemcom-al és személyreszabott Broadcom chipsetes modemet gyártattak maguknak, ami a kezdeti problémáktól eltekintve most egész jól megállja a helyét, DOCSIS 3.1 verzió is van belőle nekik, nem nagyon van rá panasz, inkább csak a hálózatokra.
Azért is furcsáltam hogy Sagemcom-ot írtál, mert nem értem mit keres a PR-nél ilyen, viszont a Telekomnál is internetre az 1-es port van kiadva, a többi az IPTV meg ilyesmi.
PR oldalán nincs is felhasználói útmutató hozzá, mondjuk a 24-es Arrishoz sincs, viszont ha az Arris is így működik náluk, akkor vélhető hogy a Sagemcom is, ez szolgáltatói egyéni konfiguráció.
A szerelő amúgy kicsit hülyeséget beszélt, a PR-nek nincs kellő tapasztalata ezzel a modemmel, meg gondolom olyan szoftverezése sincs, Telekomnál is simán megy bridge módba, csak az a feltétele, hogy ne legyen IPTV előfizetés, mert egyébként lehetnek problémák, az alap felállás az volt, hogy IPTV esetén nem is rakják át bridge-be, mert nem volt IPTV, aztán lehetett, de megint módosítottak a szoftverezésen és az Ether1 port lett a net, a többi IPTV. Hogy a PR-hez milyen szoftverrel és alapbeállítással érkezett meg, nem tudni, meg azt sem, melyik hardver verzíó. Ennél a modemnél pl. közismert hogy kicsit jobban melegszik, főleg ha V1-es verzió volt, kicsit combosabb modem és nem mindegy a nyákon lévő elhelyezés meg a hűtés sem pont ezért. Plusz valószínűleg beakadt valami az átállításnál, ugye a 2-4 portok mehetnek IPTV esetén 100-as duplexbe is, ha azokon voltál, lehet beragadt az átállításnál, lehet szoftver hiba is, ha nem a legfrissebb van rajta, meg ha nem Telekomos, mert a Telekomnál már az ilyen gyerekbetegségeket megoldották, ezért fura hogy mit keres a PR-nél egy ilyen, viszont mint mondtam, a melegedés ennél a modemnél nem furcsa és nem is szokatlan. Az Arris meg amit kaptál, az szintén melegszik, ráadásul a Puma 6 chipseten kívűl a konstrukció is szar, mert ha jól emlékszem, az belső tápos, ha kimegy a táp, akkor kuka az egész, plusz a belső táp jobban melegíti az egészet idővel és jobban csökken az egyébként is gyenge teljesítmény, nem véletlen perelték az Arrist Amerikában.
Amit meg a fórumtárs írt, azzal csak egyet tudok érteni. Általában a lehető legjobb tudásunk szerint segítünk szabadidőnkben önzetlenül, de mi is emberek vagyunk, dolgozunk mellette, elfáradunk, öregszünk, figyelmetlenek leszünk, plusz ugye alapjában véve jó pár dolgot nektek is le kellene írni konkrétumként, hogy gyorsabban, a körülményeket jobban ismerve tudjunk segíteni, mert különben csak oda-vissza adok-kapok megy egy jó darabig és a probléma is fennmarad addig.
Tegnap vagy mikor veled egyidőben írt egy másik fórumtárs is, tőle kértem konkrétumokat is, mert ott eléggé többtényezős a probléma, még azóta nem írt vissza. Na ott a Cisco modemnél sokáig volt az a probléma, hogy bár a modem nagyon jó volt akkor a korához képest, de egy nagyon gyenge minőségű gyagyi kínai tápegységet adtak hozzá "gyárilag" (valószínűleg az Optiwellánál), ami pont a névleges értékre volt adva, csak nagyon melegedett és nem hozta a maximumot, ami miatt sok modem instabilan kezdett műkődni, néhány tönkre is ment, aztán kaptak a 15V 1A-es helyett egy 15V 1,5A-est, ami egy fokkal jobb, már csak azért is, mert a modem igénye 15V 1A, ezen a területen köztudott tény, hogy a tápellátást mindig felül kell méretezni, nem alá, nem pont annyira, hanem a kívánt érték felé, csak hülyék nem tudják ezt, pont elég is volt sok problémához. Ugye a szolgáltatók szerelői sem fizika zsenik, sőt néha nagyon egyszerű dolgok is problémákat okoznak nekik, így sokszor volt, hogy ha instabilitási probléma volt, vagy a modem kiment, akkor csak a modemet cserélték, a tápot nem, gondolván az egyszerű gondolatmenetükkel, hogy ugye azzal volt a baj, azt kell cserélni, igen ám csak abba kell belegondolni, hogy miért is van ilyen baj egy ilyen modemmel, volt is hogy 1-2 hét után megint mentek, megint cserélték a modemet és így tovább, elég sokáig tartott mire rájöttek a valós problémára, pedig egyszerű, nálam a 2. csere után tápcsere jött egy 5A-es laptop tápra, azóta atomstabil a modem, bárcsak a hálózat is az lenne.
Szóval elég sokrétűek néha az egyszerűnek tűnő problémák is, nem tudunk mindig mindenkinek mindent körülírni, nekünk is van más dolgunk, elvárható, hogy néha konkrérumkat is kapjunk előre, amivel leszűkíthető és felgyorsítható a segítségnyújtás. Van itt pár topik, ahol egy kiemelt hozzászólásba előre be van írva, hogy ha ott kér segítséget valaki, akkor előre mit írjon meg, mert egyébként csak találgatás és időhúzás az egész, meg sok felesleges hozzászólás generálódik és követhetetlen lesz az egész. Sajnos ez most így alakult, kár azért a modemért, reméljúk az Arris-al nem lesz sok probléma.[ Szerkesztve ]
-
tutis
őstag
válasz
4Grider #4548 üzenetére
közben visszahívott a szerelő, azt mondta újra, hogy a sagemcom bridge móddal mindig baj van. rákérdeztem milyen készülékük van még, de vagy a sagemcom, vagy az arris.
sok sagemcomot cseréltek vissza Arrisre, fura mód azt mondja ő telekom szerelő volt, úgy jött át PR-ra, és a sagemcommal több baj van mint az arrissal. hiába említettem neki a chipsetet, ő azt mondta nem ezt tapasztalja, hanem hogy az arris a megbízhatóbb.
A túlterhetségre is rákérdeztem, azt mondja ne aggódjak, mert ahol lakok (lakihegy), 30-40% a max terheltségi szint, szóval nem lesz sosem probléma azzal hogy a hálózati túlterheltség miatt nem jól működik a modem.
mivel reggel mértem 500 megát, majd később újra 100-at, így a kábelszakasz visszaállásra nem tippelnék. Illetve modemen mérve is direkbe 100 alatti érték volt. (A 100-as értéket úgy értsd hogy 70-110 közötti mérési értékek születtek.Mindenesetre elmentettem a számát, ha tapasztalok bármi anomáliát, megpróbálok újra sagemcomot kérni. emlegetett szoftver részt is, hogy lehet az nem stimmel a sagemcomon, azért nem megy a bridge..hátha későbbiekbena firmware frissítés esetlegesen megoldja ezt
[ Szerkesztve ]
-
4Grider
nagyúr
Vagy mint írták neked, 100-asra visszaállt a gw és a routered között kábelszakasz. A routereden ezt mindig tudod ellenőrizni és általában jobb kábelre történő csere megoldja a problémát.
Az egyes port meg azért nem jutott eszünkbe, mert nem látjuk a hálózatodat, a leírásodban meg nem szerepelt. Meg persze öregszünk és nem jut eszünkbe minden elkövethető hiba. -
tutis
őstag
válasz
4Grider #4546 üzenetére
fingom nem volt hogy milyen modemet hoz a szolgáltató. Az se hangzott el sehol hogy csak az 1-es port jó a modemnek, azt az új modem használati útmutatójában láttam.
sagemcom használatiban nincs ilyen leírva. A szerelő is úgy tett, hogy a sagemcom bridge móddal baj van. Bár ki tudja miért mondta, lehet sok ilyen szar arrisuk van még.
próbáltam hívni a szerelőt, de nem veszi fel, szóval visszahozatni már nem tudom a sagemcomot. ügyfélszolgálatot is hívtam, de ők annyit mondtak, ha baj van, szóljak, vesznek fel munkalapot, figyeljem lesz-e szakadás vagy net sebesség probléma.
szóval most sajnos így jártam. egyébként a modem melegedett, amit furcsáltak a szerelők, elvileg nem kellene melegnek lennie. reggel mértem rajta 500 megát, majd visszaállt 100 megára, amit megint nem értettem. lehet már a végét járta a sagemcom[ Szerkesztve ]
-
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4544 üzenetére
hát ez kurva fasza..
-
Alteran-IT
őstag
De, modem mód esetében általában csak az 1-es port használható, igazából mindegy lenne, mert az egy switch, de a szolgáltatók így állítják be valami idióta megfontolásból, bár ez főleg Telekom esetén igaz az IPTV meg minden egyéb hülyeség miatt.
Én egyébként azt hittem, hogy Telekomos vagy, PR-nél nem szokott Sagemcom modem lenni, ezek szerint most már van, viszont akkor kurva szarul jártál, mert a Sagemcom egy fasza Broadcom chipsetes modem, mely 24/8 csatornát kezel, az Arris meg amit kaptál az egy szar Puma 6 chipsetes modem, ami 16/4 csatornát használ, vagyis kevesebb hálózati kapacitást tudsz igénybe venni ugyan annyi sebesség kihasználása esetén, így a csúcsidő kicsit jobban meg fog látszódni az elérhető sebességeden. -
tutis
őstag
gyerekek, egy banális kérdést teszek fel. Nem lehet hogy a modem funkció csak az 1-es portba dugott utp-vel működik sagemcom esetében? Néztem az arris leírást, és ott konkrétan le van írva. Én meg tegnap a 3-as és 4-es porttal baszakodtam a sagemcomnál, nem próbáltam végig mind a 4 portot.
-
Matrox1995
tag
válasz
Alteran-IT #4540 üzenetére
Igen, levannak foglalva. Lehetséges, hogy már a mostani a rendszer máshogy működik, mint a korábbi, ezt sajnos nem tudom. Ahogy nézem itt elég sok mindent leírnak: [link]
Azt biztos, hogy alapestben már a publikus IP-t se adják ki, csak kérésre. Itt is csak egy félreértés miatt lett kiadva, de nincs használva.
Routerből talán már eleve ez érkezett ide.
Nincs P2P korlát, csak ugye az IPv4-en alapesetben NAT van, IPv6 esetén meg a tűzfal alapbeállítása fogja meg. Letölteni már töltöttem.Feltölteni viszont biztosan nem lehet a jelenlegi beállításokkal.
Igen, valószínűleg ennyit bírhatott a háló, abban az időpontban.
Egyébként most jut eszembe, hogy ez már nem KIFÜ, hanem PRO-M Zrt. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995 #4530 üzenetére
De ugye ami beállítható, az mind le van foglalva, amúgy érdekes, régről úgy emlékszem, hogy a privát hálózatok is egy-egy fix publikus IP címmel rendelkeztek, vagy ezek szerint úgy volt beállítva alapból, vagy már más az alapbeállítás, ugye ezt akkor tudnám, ha abba a szegmensbe dolgoznék.
Viszont ez a router nekem új, mióta van ez? Vagy oda alapból ezt rakták? Mert újabb típus, mint a 892FSP, tehát valószínűleg későbbi beszerzés, csak ennek tekintetében ez már tényleg pénzkidobás, hacsak nem használtan szerezték be, bár kétlem.
A torrentet nem nehéz megkerülni, bár igazából a zárt port és a P2P korlátozás megint más, régen nem volt tiltva alapból, tehát ment, bár akkor meg IPv6 sem volt, mondjuk most se sokra mennek vele igazából.A 866 Mbit/s simán hozza az 500-at jó jelerősség mellett, ott meg látom azzal sincs gond, szóval az a mérés a valós sebességet tükrözi WiFi-n.
Amúgy jó hogy mondtad, most mondom megnézem én is, mennyin linkel alapból ax-en, de mióta frissült a telefon, azóta a VoWiFi-nek is más a jele és a kapcsolati sebességet sem írja ki sehol a telefon, érdekes. Úgy látom az android is visszafele fejlődik Samsungnál. -
Alteran-IT
őstag
Csinálj saját magad egy hardveres reset-et, a központi valamiért nem mindig szokott működni, vagy csak egy sima újraindítást csinál.
Az is lehet ha 100 Mbit/s van, vagy ilyen 94 körüli, hogy 100-as linkre ált át a port amin csatlakozol, nézd meg valahol a duplex-et, hogy mennyi, hogy 100-on vagy gigabiten linkel, de előtte a reset-et mindenféleképpen csináld meg.
Egyébként nem értem, minden szolgáltatónál idióták vannak úgy látszik, ez a DHCP-s dolog nagyon régi probléma, hogy eszköz cserénél, vagy router/bridge váltásnál nem mindig kap a rárakott eszköz IP-t egy darabig, mert be van korlátozva az egyidejű kapcsolatok száma, azt megjegyzi az előzőt és egy darabig nem enged másikat, ki kell ütni a rendszerből és kész, már ha tudják hogy hol lehet, illetve ha van rá lehetőség, vagy 2-re kell növelni az egyidejű kapcsolatok számát, UPC-nél direkt 3-ra volt beállítva, így nem volt ilyen probléma, hülyék ezek.
Viszont ez is megoldható lett volna, ha a kábelmodem router módjában kiszeded annak a WAN MAC címét és klónozod az ASUS vagy már nem tudom én milyen routeredbe, akkor elvileg megkapta volna azt az IP-t, amit addig a modem kapott router módban.
Sajnos ilyennel kell játszani, ha az ügyfélszolgálat hülye, márpedig általában hülye, mert nem IT-s ül ott, sajnos gyakran az IT-nál sem IT-s ül, hanem valami diplomás hülye.
Ezt el kell játszani, utána 1-2 nap után saját MAC címmel meg lehet próbálni az új IP cím kérését, azért írok 1-2 napot, mert minden szolgáltatónál más minimális időlimit van beállítva az idejű kapcsolatokra, illetve a DHCP-re, PR-nél akár 8 óránként is lehet új IP-t kérni, UPC-nél egy idő után ezt feljebb vették, mert sokan visszaéltek vele, Telekomnál meg a fene tudja, illetve DIGI koax területen is kérdéses, lehet gyári alap, az ott is valami 6-8 óra vagy egy nap. -
tutis
őstag
válasz
4Grider #4536 üzenetére
a legszebb az egészben hogy galyra ment a sebesség is, 500 megás net volt még reggel, most csak 100mbit. Gyári beállítás visszaállítást csináltak a modemen, de úgy néz ki valami nem lett jó. Holnap jön a szerelő megnézi mi a gond.. inkább ne is telefonáltam volna nekik...
-
kabelmania27
félisten
válasz
Matrox1995 #4524 üzenetére
Ha nincs elosztva a koax vagy csak egy kettes splitter van a modem előtt általában elfogadhatók az értékek.
-
4Grider
nagyúr
Anno nekem az ügyfélszolgálatot kellett megkérnem, hogy tegyék át modem üzemmódba. Sok éve nem vagyok már pr-os, így nem tudom, hogy most ez lehetséges-e.
Ha átteszik, nem kell semmit kikapcsolnod, mivel modemmé válik, így nem lesz dhcp-je és wifi-je sem. Ha nem csatlakozik rá sem lan-on, sem wifin semmi, akkor kérd át modem üzemmódba. Onnantól kezdve a saját routered fogja csinálni azt, ami a dolga. -
Matrox1995
tag
válasz
Alteran-IT #4525 üzenetére
Aha, hát lehet, itt publikus IP-t nem használunk, csak beállítható. A WiFi-s alhálón és az alap kábelen is NAT-olt a WAN IP cím és különböznek. Sőt, mindkét alhálón kifejezetten gyakran változik a külső IP cím.
Van IPv6, de az le van korlátozva, tehát pl. egy torrent program zárt portot fog mutatni. Valszeg a felület tűzfalán meglehetne oldani, de igazából itt ez nem lényeg, hogy működjön. Egyébként itt Cisco C1111-8P router van, a modem meg a tipik PR-es Arris.
Egyébként észrevettem, hogy a telefonom 866Mbit linkkel csatlakozik, itt egy jó 100-110Mbitel többet mérek Speedtest-en.
-
4Grider
nagyúr
Ha ezt kérdezed, fogalmad sincs, hogy működik a lan-od.
A modem nem dhcp-zik, az szolgaian átad egy ip címet a rá lógó eszköznek. Egy router/ont/gateway tud routolni (és rendelkezik dhcp-vel).
Nyilván azon az eszközön kapcsolod ki a dhcp-t, amivel nem akarsz routolni és címet fordítani. -
tutis
őstag
válasz
Alteran-IT #4523 üzenetére
közben látom már mi a probléma, mindkét eszközön be van kapcsolva a dhcp ha jól értem.
A routeren kapcsoljam ki a dhcp-t, vagy a modemen? -
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995 #4524 üzenetére
Itt is vegyesen oldják meg, sok helyen ahol nincs saját oszlopuk, ott nem tudják megoldani másképpen, földkábelezés viszont nem nagyon van még, bár helyen a gerinc miatt van csak, de épületekbe becsatlakozó még nincs, mondjuk még a hálózat is alig van kiépítve.
Számomra az új oszlopos dolog érdekes, mert itt meg indokolt lett volna pár régi oszlopnak a cseréje, mielőtt felrakják rá az optikát, nem foglalkoztak vele, hogy akár 1 éven belül kidőlhet, felrakták rá a kábeleketNem tudom hogy a működéséről mit tudsz, az biztos hogy rosszul emlékeztem, mert ugye nem 3 publikus IP-t írtam, viszont nem annyit kap egy intézmény, hanem 5-t, a UPC-s hálózatról emlékeztem 3-ra, viszont az 5 az még nagyobb pazarlás, főleg a megoldással.
Anno úgy volt, hogy a PR-es modemtől kapott egy publikus IP-t a Cisco router (892SFP, nem tudom hogy még mindig ez van-e vagy nem, az elképzelés eleve az volt, hogy az SFP bemenetét fogják használni a routereknek optikai kábellel, ez szerintem a mai napig sehol sem valósult meg), az a router felépített ezen a kapcsolaton egy Point-to-Point kapcsolatot a KIFÜ rendszerével, de úgy, hogy ezek a publikus IP címek gyakorlatilag úgy voltak maszkolva, hogy kisebb hálózatokat alkottak és ugye minden hálózatnak van egy hálózati címe, egy átjáró cím és egy szórásos címe, ez egy hálózatnál kapásból 3 olyan cím, amit ugye nem tudsz felhasználni.
Ugye ekkor elment a PR, illetve az adott szolgáltató hálózatából egy publikus IP cím, elment még ugye 3 IP cím a fent említett céllal, plusz a mostani felállás szerint intézményenként 5 cím, gyakran kihasználatlanul és ki tudja most mekkora hálózatokba vannak ezek szervezve, hogy hányszor van még 3 IP ami kiesik. Ugye mint írtam, nem tudom most hogy van, de már akkor arra jutottunk a KIFÜ/NISZ emberivel ahogy beszélgettünk róla, hogy kurva nagy a pazarlás, de úgy voltak vele, hogy ez a felsőbb utasítás, így kell kialakítani, van elég címük, ugye már ez egy nagyon hülye gondolkodásmód, de mindegy, nem tudom most hogy van, változott-e valami, mert azt sem értem, hogy a direkt kapcsolat lévén már miért nem közvetlenül NIIF-es modemek vannak a szolgáltatók által biztosított végpontokon, ugyanis ha vettek volna 40-50 ezerért pár komolyabb több portos (nem kell WiFi-s, így a WiFi SoC meg ilyesmi nem jelenik meg árképzőként) kábelmodemet, vagy ONT-ot és testreszabták volna őket szoftveresen (mint pl. a UPC csinálta a saját eszközeivel), akkor egyrészt az intézményi telefonrendszereket is szolgáltathatnák és lehetne egy egységes telefonjegyzék meg ilyesmi, másrészt nem lennének ilyen IP cím pazarlások és nem kellene több százezerbe kerülő (nem emlékszem milyen áron vették, de volt a fent említett router 3-400 ezer is) Cisco routereket venni teljesen feleslegesen és ugye ezek csak a végponti eszközök, ugye a központi eszközök amik ezeket kiszolgálják szerver oldalról, azok több millióba kerültek és nem csak egy van belőlük, mindez sokkal olcsóbban megoldható lenne, kevesebb erőforrás pazarlással minden téren ugyan akkora teljesítménnyel, mert amúgy a szolgáltatói HGW-k is router módban tudnak Gigabites sebességet szolgáltatni, sőt a Telekom ONT-jai 2 Gbit/s-t is tudnak NAT-olni, ilyen eszközöket kicsit erősebb SoC-al WiFi nélkül nagy mennyiségben fillérekért lehetne venni a Cisco eszközökhöz képest és ugyan azt a feladatot ellátnák már most is, csak minimálisan kellene a szolgáltatói hálózatokat módosítani, egy hálózati szakembernek ez semmiség és már rég meg lehetett volna csinálni, arra is kíváncsi vagyok ha a legtöbb szolgáltató One lesz, ez hogy fog tovább működni, bár a közintézményekig közvetlenül menő osztatlan optikai kábelekből és az 1/1 Gbit/s kapcsolatból sem lett semmi szinte sehol sem, maximum Pesten, illetve sávszélességben ott ahol DIGI vagy Telekom FTTH-t vezettek be és megállapodtak ekkora sebességben.A WiFi 5 sem kevés amúgy, én láttam ac-s laptop adapteren majdnem gigabites sebességet is, annyi hogy egy ax-es routerre volt csatlakozva, ac-s hasonló teljesítményű routerrel valahogy ezt nem sikerült összehoznia, de azonos teljesítményű, más-más gyártójú routerek valós teljesítménye között is nagyon nagy a szórás és ez még ax esetén is fennáll.
-
Matrox1995
tag
válasz
Alteran-IT #4521 üzenetére
Itt Patakon is vegyesen van megoldva a T optika dolog.
Néhol a közmű oszlopon, a legtöbb utcában a saját faoszlopaikon (néhol még újabb oszlopokat is tettek le) és a belvárosban a föld alatt is megy.
A KIFÜ-s IP pazarlás dolgot nem értem. A Cisco routeren van több port. Mindegyik beállítható. Nálunk úgy van, hogy az egyiken a vezetékes privát IP-k mennek, egy másikra a eduroam rendszer van kötve, egy másik privát IP tartománnyal, viszont van átjárás a két privát tartomány között (?). A maradék portra, -amik jelenleg ki vannak lőve - pedig az 5 DB statikus publikus IP-t lehetne beállítani.
Nem tudom régen milyen volt a felület, jelenleg használható szinten van.
Annyi, hogy a PR modemét nem tudom sehogyan se elérni, sajnos, szóval nem tudom milyen lehet a jelszint.
Igen, a peering jó, és közvetlen kapcsolat van a PR és KIFÜ között. Ez meglátszik akkor is, amikor kiadok egy traceroute-ot a pr.hu-ra.
A laptopom 433Mbit-el csatlakozik a wifi-re, de más laptopon láttam 866-ot is, szóval az AP képes gyorsabb sebességre, de csak WiFi 5-ös. -
Alteran-IT
őstag
válasz
4Grider #4512 üzenetére
Ha IPTV-je van, akkor általában nem rakják át modem módba, meg lehetne oldani hogy bizonyos portokon akkor is menjen, de Telekomnál valamiért balf@szok ehhez, lehet már megoldották, nem tudom, meg kell nézni, persze már ha Telekomos, mert a PR-nél még sosem láttam ilyen kábelmodemet, ez Telekom specialitás, azért is írtam, mert gondolom véletlenül rossz topicba írt, de mindegy, ettől függetlenül segítünk neki.
tutis: Abban igaza van 4Gridernek, hogy a dupla NAT az problémás, valahogy meg kellene szüntetni, érdemes lenne az ASUS routert switch módba rakni, hogy a szolgáltatói HGW osszon minden eszköznek címet és csak egy NAT legyen, úgy már is gyorsabb lenne a válaszidő az internet felé, plusz nem lenne ez a szakadozás probléma.
Egyébként ha ez a modem router módban van, akkor ez valamiért gyakori hiba, én nem találkoztam még ezzel az eszközzel, hogy kísérletezzek vele, így csak azt tudom mondani, hogy ha meg akarod tartani a dupla NAT-ot (ami szerintem teljesen felesleges), akkor a routernek egy statikus IP címet állíts be a WAN portra a HGW DHCP tartományán kívül, vagyis pl. a 192.168.0.30 helyett 192.168.0.2-t állíts be, a 192.168.0.1 úgy is a HGW címe, így viszont nem lesz DHCP probléma, hogy megújításkor nem adja vissza azt az IP-t. Mondjuk a bérleti időt is lehetne módosítani, de mindegy, most az a lényeg hogy stabil legyen, nem a kísérletezgetés. -
Alteran-IT
őstag
Szia!
Ahhoz hogy segíteni tudjak, szükségem lenne az alábbi adatokra:
-Modem tápegységének a paraméterei
-Router tápegységének a paraméterei
-Router pontos verziója
-Internet előfizetés sebessége
-A modem információs weboldaláról (192.168.100.1) egy print screen-re a "MAC Address" résznél a címet kisatírozva.Ha ezeket megadod, akkor tudok segíteni, mert egyébként egy nagyobb regényt kellene írnom, mint előzőleg, így le tudnám rövidíteni
Fontos, hogy a modem információs oldaláról kellene egy printscreen a problémás esetben is újraindítás előtt, majd újraindítás után is mikor már nincs probléma.
DNS-nek amúgy már nem ajánlott a Google DNS-t használni, PR-es hálózatról gyakran jobba válaszideje az OpenDNS-nek, illetve mégjobb a CF One DNS-nek a válaszideje, bár az OpenDNS is attól függ, milyen IP hálózaton vagy és melyik útvonalon éred el, néha változik a külföldi elérés és akkor kicsit rosszabb az OpenDNS válaszideje, azonban a CF One még mindig jobb a Google-nél. Telekom hálózaton már megint máshogy lenne, de abba ne menjünk bele -
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995 #4508 üzenetére
A baj az, hogy nagyrészt így tervezik, pedig ez egy nagyon hülye megoldás, falvakban szinte minden szolgáltató így csinálja, de egy falu teljesen más, így nem lehet őket központilag karbantartani, meg központilag szünetmentesíteni sem, azt meg most nem tudom, hogy egyesével ellátják-e megfelelő szünetmentes tápegységgel ezeket az egységeket, hogy áramszünet esetén is legyen hálózat mondjuk csak a telefon miatt is, mert ugye ha pl. a térerő is el megy a tornyok leállása miatt, az jó ha egy vezetékes telefont legalább tud használni az ember, bár ha elő van fizetve rá, optikánál mondjuk kötelezővé tenném a szolgáltatók részére egy csak segélyhívásra használható vonal fenntartását mondjuk a 2-es porton az összes előfizető számára, mert voltak ilyen 1 napos leállások már az évek során Vodafone meg Telekom esetén is. Esetleg ha az Orange-t fogja a telefon és rá lehet csatlakozni, akkor szerencséje van az embernek egy vészhelyzet esetén.
Az a baj, hogy társasházaknál nem nagyon tudnak gyorsan haladni, az engedélyeztetés, ugye a közös képviselővel való megbeszélés után is valahogy be kell juttatni a házba az optikát.
Ugye régen más volt, mikor építették ezeket a házakat, akkor a telefon miatt vittek be alapból a szolgáltatás biztosításához szükséges kábelmennyiséget, így nem utólag kellett tákolni, ásni meg ilyesmi, ezért is van legalább DSL elérhetőség.
A PR-Telecom-nak már jóval nehezebb dolga volt, mert akkor még sehol sem voltak, vagy max. Miskolcon, nem tudom Újhelyben mennyire vagy jártas, de pl. a 9 emeletesnél nézz fel az égre és látni fogod, hogy a bérházakat egy-egy légkábel köti össze egymással, az a PR koax kábele, ott pl. azt hiszem a 9 emeletes úgymond a központi kiindulási pont, oda könnyű volt bevinni, ott felviszik a legfelső emeletre és onnan szétosztják a többi bérház között, majd az egymás melletti bárházak esetén ugye sorban a tetőn viszik el ugyan azt a kábelt, ott pl. ezért is vannak túlterhelve egyes szegmensek, hiszen ugyan azon a szegmensen több ilyen lakóépület van, a tetőről bemegy a legfelső emeletre, ott vagy eggyel alatta kap egy erősítőt, onnan meg 1-2 emeletenként egy zárt elosztót, hogy bárki azért ne nyúlkálhasson hozzá.
Ugye ugyan ezt a módszert nem nagyon lehet optikával kivitelezni, maximum ha a 9 emeletes tetejére raknak egy OLT-ot és rendesen elosztják, de elég sűrű légkábelezés lenne, a Károlyin meg a többi helyen szintén hasonló módon van, egy házba felvitték nagy nehezen, onnan meg a tetőn tovább a többihez, van talán olyan ahol meg lehetett oldani földkábelesen, ahol a bemenők között volt hely, de általában az áramkábelek mellett nem húzzák el a koax-ot, mert csak a baj lesz belőle, lényeg hogy ezek ilyen tákolt megoldások, viszont ilyen szempontból a koax még úgymond egy rugalmasabb megoldás, lehet erősíteni, sokfelé lehet osztani, más hogy a kapacitás nagyon kevés lesz, de meg lehet ezt oldani, optikával viszont elfognak szórakozni rendesen, ott mindenféleképpen szükség lesz földmunkára is a bérházaknál, igazából az lenne a jó, ha a DSL kábelköteg helyett behúznának 1-1 optikai kábelt, csak ugye akkor gyorsan üzembe is kellene helyezni, hogy az aktív előfizetéseket pótolják, normális szervezéssel és az ügyfelek egyeztetésével ez működne is, de ilyen szervezést hol látni ebben az országban? Gyakran még arról sincs normális értesítés, hogy mikor nem lesz áramellátás vagy ilyesmi egy kis időre, az meg megint más, hogy normális országokban nem ilyen trehány módon vannak felgórva a 3 fázis kábelei is az oszlopokra és karbantartás esetén redundánsan is meg tudják oldani addig az ellátást akár, illetve olyan minőségben építenek ki hálózatokat, hogy elég egy szemrevételezés és egy gyors megállapítás, hogy nem kell hozzá nyúlni, mert nincs semmi baja, itt meg évente egy fél napig nincs áram, mert cserélni kell a dolgokat, azt emlékszem, volt hogy karbantartás után egy hónappal megint hozzá kellett nyúlni, viszont akkor kérdés, karbantartásnál mit csináltak?Tele van hülyével ez az ország.
Nem kell annyira lebecsülni a WiFi-t, ha normális WiFi-n használod és nem zajos a környezet, akkor kimaxolható azon is és valós eredményt ad.
Nekem is WiFi 6 van itthon (AX3000), a 250-es előfizetést ki is tudom maxolni, de akár még az 500-ast is ki tudnám (telefon valami 630-at tud), belső hálózaton megy is nagyobb sebesség, ha pl. gépről másolok WiFi-n keresztül a telefonra, vagy fordítva.
Amúgy a KIFÜ rendszere sokkal jobb a PR rendszerénél, azért is mert azt anno még nem ezek az idióták kezdték el, így normálisan ki lett építve és normális külföldi sávszélesség van hozzá, plusz a szolgáltatók kötelezve lettek arra, hogy direkt kapcsolat legyen létesítve a KIFÜ hálózatával, így nem kell a BIX-es kapacitást használni hozzá, még az a szerencse amúgy, mert ugye a RR esetén azt már meg lehetne érezni, viszont így van kapacitás, a végpontokra kirakott eszközök (általában Cisco routerek) meg jól bírják nagy sebességen is ezt a Point-to-Point kapcsolatot, így az elérhető maximális sebesség nem ezen múlik, hanem az adott szolgáltató kapacitásán.
Nekem is egyedül ezzel a megoldással van problémám, mert egy csomó IP címet elpazarolnak ezzel az idióta módszerrel, ha már direkt kapcsolata van a szolgáltatóknak KIFÜ hálózatával, akkor másik VLAN-ba rakhatnák a modemet, kaphatnak egy KIFÜ konfigot, ami ugye a max. 500/20-ra vonatkozik és egy olyan plusz paramétert, hogy ugye 3 IP kapcsolatot engedjen, a 3 címet meg akár DHCP-n keresztül is kioszthatnák, mert ha jól emlékszem, annyi jár egy intézménynek, ezeket meg lehetne MAC cím alapján kiosztani, vagy akár statikusan, mindegy, erre amúgy is van egy külön webes felületük, mondjuk mikor még én találkoztam vele vagy 5-6 éve, akkor elég szar volt, valamit többszöri módosításra vett be meg ilyesmi, amúgy egyszerű felület volt, de a háttér megoldás akkor is borzasztóan siralmas, vele együtt az IP címek pazarlása is, sokkal jobb megoldást tudnék rá, de ezek a hülyék az önkormányzatok és bíróságok ellátását is jól megoldották, először olyan eszközöket vettek, amik nem is voltak alkalmasak az eltervezett rendszer kivitelezésére, szóval hagyjuk is. -
kabelmania27
félisten
válasz
Matrox1995 #4506 üzenetére
Csak net/telefon előfizetés esetén az oszlopra no tv szűrőt tesznek, ez más társaságoknál is így van.
-
4Grider
nagyúr
A mac alapján minimum az eszköz gyártója megtalálható. Vagy tegyél fel egy pc-re/notebookra advanced ip scannert és csinálj vele egy keresést a lanodra.
De eldönthetnéd azt is, hogy saját routerrel routolsz, vagy szolgáltatói gw-el. Mindkettővel routolni nem célszerű, csak ha házon belül szükséged van egy külön alhálózatra. -
oTiTo
csendes tag
válasz
4Grider #4514 üzenetére
Szia 4Grinder, google dns-ek voltak bent 8.8.8.8; 8.8.4.4, de átírtam, hátha az nem tetszik a rendszernek... Az automatikus újraindítást megnézem, vagy betehetek egy kapcsoló órát időzítve, (de hát ez még nem zár ki semmi más bibit). Mindenképp beszélek a szolgáltatóval, de mivel már volt egy modem csere, nem egészen fogom tudni őket egyszerűen meggyőzni, hogy ők a ludasak. Most egy harmadik routert fogok betenni és azzal fogom tesztelni a rendszert.
-
tutis
őstag
válasz
4Grider #4512 üzenetére
kábel az okés.
viszont most hogy belenéztem a modembe, találtam egy érdekességet, amit nem tudok hova tenni:
a router a 192.168.0.30-as ip-n van. nem tudom mi lehet a 0.10-es eszköz.telón rácsatlakoztam a modem wifijére, és ezt látom:
Egyébként azért van a wifi bekapcsolva a modemen, mert egyaz hogy minden újraindításkor bekapcsolódik, másik meg ennek az udvaron is van wifi jele.
opcióban amúgy nem láttam modem módba kapcsolást, vagy azt max úgy lehet hogy kikapcsolom a wifit? -
4Grider
nagyúr
Első körben Cat5e/Cat6 kábelt cserélnék a modem és a router között. A modem miért nem modem módban működik, ha van saját routered?
A saját routered ugye nem ugyanazt az alhálózatot használja a lan lábain, amit a sagemcom is használ? (Ha igen, nem használhatod a wan lábát.) -
tutis
őstag
Sziasztok! Találkozott már valaki a következővel?
Sagemcom fast 3686 modem, utána asus router (most pl egy AX4200-as).
Az asus router módban, innen megy tovább kábelen és wifin is a net mindenféle eszközre.
Bizonyos időközönként a router nem kap netet, a modemen van internet (wifin rácsatlakozva ellenőrizve), de valamiért a router nem sugároz netet. előző routernél is ugyanez a hiba volt, szóval a modemre tipelek, hogy néha bohóckodik, nem osztja tovább a netet a router felé.. Volt már másnak is ilyesmi problémája? néha újraindulás megoldja, néha utp kábelek kihúzása routerből (ami megy tovább a switch felé) az oldja meg.
Elég kellemetlen mert itthonról dolgozok, és volt hogy már meeting közben lett szar a net.
Illetve mostanában találok net szakadásra, gyengébb kapcsolatra utaló jeleket, mintha nem lenne folyamatos a stabil netkapcsolat, ingadozna..szerk: belenéztem a modem logjába:
Prioritás: Hiba (4) - DHCP RENEW WARNING - Field invaid in response v4 option; CM-M...
ilyen sorokat találok néha, bár lehet nem ez probléma[ Szerkesztve ]
-
4Grider
nagyúr
Valami nagyon nem kerek a saját LAN-odban. A realtek hálókártyádnak a saját routered dhcp tartományából kellene kapnia egy belső/privát ip címet, de egy szolgáltatóit kap a pr-tól. Így a géped közvetlenül ki van téve a netre. Ennek alapesetben nagyon nem így kellene működnie.
-
oTiTo
csendes tag
Sziasztok, PR-Telekom internet beállítással kapcsoltban keresek Pr net használókat, akiknél stabil az internet. A hiba már jó ideje fenn áll, kértem már modem cserét, akkor egy darabig háttérbe szorult a szakadozás/lassulás, most megint sűrűsödik. A modem egy Cisco EPC3212 eszköz, a router egy TP-LINK TL-WR1043ND, de előtte Asus RT-N12+ eszköz volt, szintén hasonló hibákkal. Amikor a Cisco modemet cserélték, akkor egy laptoppal teszteltük az internet kapcsolatot és annak az ipconfig adatai lettek beégetve a router ((ekbe), Tplink illetve Asus)) Egy darabig jónak tűnt, kb hetente volt lassulás, vagy szakadás, de nagyon nehezen volt tetten érhető a hiba, néha szinte inkább csak víziónak tűnt a dolog, eszközök újraindításával bírta megint egy hétig... Most ott tart a dolog, hogy esti jól működő internet állapotot követően reggel már szakadt, vagy nagyon lassú net fogad. A modem rebootolásával ismét jó egy darabig. A szolgáltató nem feltétlen partner a net előfizetők "pesztrálásában" kiszállási díj áthárításával, lapattintásokkal, -a modem után nekik nincs dolguk- kijelentésekkel (ami részben igaz) zárják rövidre a témát. El nem tudom hinni, hogy kettő különböző router is ugyan úgy romolhat el, illetve ugyan azokat a hibákat produkálja, mint amit fentebb említettem. Szerintetek milyen megoldásokkal lehetne letesztelni a modemet, hogy egyértelműen bizonyítható legyen a modem hiba?
A routernél dinamikus IP van beállítva, hogy ha a szolgáltató IP-t váltana, se legyen probléma.
Csatolom a TP Link net beállítást, iletve az elöször beállított és működö laptop PR NET ipconfigját.
Üdv.: OtitO
Ethernet adapter Ethernet:
Connection-specific DNS Suffix . : prtelecom.hu
Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GbE Family Controller
Physical Address. . . . . . . . . : 30-D0-42-37-95-E6
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::df97:debf:891d:1eb4%15(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 88.132.207.53(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.254.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : 2024. augusztus 14., szerda 12:46:19
Lease Expires . . . . . . . . . . : 2024. augusztus 14., szerda 18:46:18
Default Gateway . . . . . . . . . : 88.132.206.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 172.20.20.80
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 254857282
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-2C-89-EC-62-30-D0-42-37-95-E6
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 87.242.0.2
87.242.0.10
Primary WINS Server . . . . . . . : 172.20.20.80
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
**************************************************************************** -
Matrox1995
tag
válasz
Alteran-IT #4507 üzenetére
Jah, igen, Újhelyben tényleg ilyen mobil OLT láttam. Gyakorlatilag pont olyan utcai szekrényben van elhelyezve, mint amit a Telekom használ a DSL-hez.
A Telekom gyorsasága miatt én nem panaszkodom. 2023 februárjában az elsők között kötöttek be, amikor a lakhelyem is rendelhető lett. Viszont ha jól tudom, akkor a lakótelepeken és az Erdélyi János úton lévő társasháznál még mindig csak DSL van/rendelhető.
Szóval ezért lesz majd kérdéses, hogy a 4ig hogyan fog haladni a dologgal.
Mivel Wi-Fi-n használom fogalmam sincs, hogy tudná-e hozni az 500Mbitet.
Az biztos, hogy eddig nem hozta, amikor kábellel néztem.
De lehetséges, hogy natúrban, ha nem a KIFÜ rendszerén menne, akkor hozná, viszont akkor meg a külföld lenne rossz, szóval valamit valamiért. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995 #4506 üzenetére
Mindegy amúgy, bocsi, csak olyan furcsa volt nekem, plusz régebbről is 32-ről emlékeztem, mondom megnézem, először 34 volt nekem, aztán láttam, hogy szét van bontva, mondom inkább 32 az a 34
Hát figyelj, jelenleg az Újhelyi OLT-ot sem úgy kell elképzelni, hogy az már egy fix, nagy OLT része, igazából egy amolyan kisebb mobil OLT, ami lefed 4-5 szegmenst ha jól emlékszem, szóval ez amolyan putri OLT, ilyet igazából otthon is össze lehet rakni, ilyen 1U rack verzióban vannak pár modulos verziók, ilyennel le lehet fedni falvakat is, még én is beüzemelek bármikor egy ilyet, nem nagy tudomány, azért megy a PR-nek is.
Patakon meg gyakorlatilag annyit kellene csinálni, hogy a CMTS-eket kikukázni és OLT-ot rakni a helyükre, egy a baj csak, hogy azt a HFC hálózatot sajnos nem nagyon lehet átalakítani FTTH-ra, annyira szét van osztva, azt az optika nem bírná, azért van ugye párhuzamosan építve, illetve lenne, ha folytatódna a kiépítés, de megállt itt is meg Patakon is egyidőben, gondolom sejtették, akkor a DIGI meg a többi után, hogy őket is be fogják olvasztani és egy bizonyos pont után nem forgattak vissza több pénzt a hálózatépítésbe, illetve a korszerűsítésbe/karbantartásba, inkább elrakták zsebre és úgy voltak vele, hogy majd a felvásárló költ rá ha akar, viszont az One-nak muszáj lesz, mert ha a T befejezi az optikát, a koax meg ugye az One tulajdona lesz, akkor a Vario megszűnik, akinek meg ugye nagysebességű és stabil internetre lesz szüksége, az biztos nem az One elavult koax hálózatát fogja használni, amit a PR-től megörökölt, szóval valószínűleg gőzerővel elkezdik majd befejezni az FTTH-t, hogy megelőzzék az elvándorlást, mert ugye az One-nak most egyetlen egy fő célja van, minél több előfizető a kontroll és a minél több pénz miatt, most egy ekkora vállalatnak filléres tétel lesz Újhely és Patak optikai hálózatának a befejezése, sőt jobban is járnánk, ha ők fejeznék be, mert a PR az FTTH-t is elég hanyagul és túl nagy osztással tervezte, reméljük ha az One folytatja, akkor több ésszel és pénzzel csinálják, úgy is hamar megtérül, mert ugye a fenti érvek mellett nem céljuk egy gyakorlatilag nettó veszteséges aktív hálózat fenntartása, mert nem is stabil, nem is nagyon lehet már fejleszteni, ráadásul egy csomó áramot zabál a régi és sok erősítő miatt, plusz tele van már hibákkal, szóval nagyon sok szempont miatt muszáj lesz befejezniük, főleg hogy a Telekom nem fogja megadni magát, szóval vagy komoly fejlesztésekbe kezdenek, vagy lehúzhatják itt a rolót.
Amúgy Patakon még semmi okotok nincs a panaszra, az a 2022-es dátum és a készültségi szint, meg hogy már aktív a kész hálózat, az egész jó, bárcsak itt is úgy alakult volna. Itt Újhelyben tudod mikor kezdték el? 2019-ben, még az önkormányzati választások előtt vagy 3-4 hónappal, aztán jött a Covid, csődöt jelentett a Fibermaster és nem folytatták, majd vagy 2 éve újra neki akartak rugaszkodni, de elvetették, most meg egy éve hozzá kezdtek, de még mindig nincs kész úgy, hogy a város gyakorlatilag 1/4, vagy max. 1/3 részén van kint az optikájuk és gyakorlatilag még az sincs beüzemelve, mint Patakon, hogy elő lehetne rá fizetni, szóval itt sokkal rosszabb a helyzet, viszont sokkal rosszabbak a terepviszonyok is és jóval nehezebb a kiépítés a belváros közepén a sok panel miatt, meg a régi villanyoszlopok miatt is, mert ahol ugye nincs saját telefonoszlopuk, ott a közműoszlopokat használják, csak na, pl. rakj fel optikai kábelt a régi hajlított fém oszlopokra pl. a Rákóczin, vagy az Árpád felső részén, de van egy csomó utca, ahol a PR koax kábele is az ereszek alatt megy el, mert nagyon idiótán lett megépítve a város és az idióta városvezetés által ugyan olyan idiótán lett tovább "fejlesztve".
Sok helyen ugye a villanyoszlopok betápja a föld alól jön, csak hogy sok helyen az a betáp már nem él, mert vagy leégett, vagy beázott és zárlatos lett, vagy ilyesmi és ugye nem ásták ki és cserélték ki, hanem valahol éppen ezért csak odabiggyesztett légkábellel van áthidalva pár oszlopon keresztül, hagy ne mondjam milyen munka ez és akkor ugye ha az Émász (MVM) és a városvezetés sem képes rendbehozni az alap áramszolgáltatási infrastruktúrát, csak foltozgatni, akkor ugye mit várunk a Telekomtól, szerintem mikor belekezdtek, nem tudták mivel állnak szemben, annyira el van hanyagolva, illetve le van élve a város infrastruktúrálisan és nem csak áramszolgáltatás terén, ugyanis van olyan utca amit végre 20 év után megcsináltak, azt pár nappal rá fel is kellett bontani egy részét, mert a vagy 30 éves édesvízi csövek kilyukadtak, illetve valahol széttörtek és ömlött a víz egy éjszakán keresztül, utána pár nappal rá egy lentebbi utcán kezdett el izzadni az út, majd szintén folyni a tiszta édesvíz, szóval vannak itt bőven problémák és ugye a Telekomnak néhány esetben bontani kell az aszfaltot, mert máshogy nem lehet megoldani, csak ők is botlottak már bele olyanba, hogy annyira rossz állapotban volt a vízvezeték, hogy hiába figyeltek rá, baj lett belőle, mert csak a szentlélek tartotta egyben, még ha 10 méterrel arrébb kezdenek földmunkát, akkor is szét megy, szóval így nem lehet haladni. Patak ilyen szempontból más, bár mindketten tudjuk, hogy ott is nem véletlen kellett már távozni a városvezetésnek, de itt jobban szükség lett volna rá, csak itt kevesebb értelmes ember van sajnos, aztán a város 2/3 már gyakorlatilag egy putri színvonalán van és akkor még normális távközlési infrastruktúra sincs, ami esetleg kicsit elfeledtetné ezt, mert a PR hálózata szintén egy lehasznált hulladék hálózat már, a Telekom meg nagyon lassan halad. Ráadásul ugye majd az összes bérháznál is meg kell kérniük az engedélyeket meg ilyen hülyeségeket, hogy be tudják vinni az új hálózatot, szóval hosszú lesz ez még, Patak ilyen szempontból szerencsésebb.Ha 500/20 a max, akkor abból 470/19 nem rossz, már ha tudná tartani átlagban, de itt nekem is az a tapasztalatom, hogy nem tudja, az 500-as netek itt átlagban olyan 300-400 Mbit/s között vannak, magasabb értéket csak maximum ilyen éjfél utáni időkben lehet elérni, mikor már alig használják a hálózatot az előfizetők. Én is van hogy ilyenkor rakok be letöltést, mert ilyenkor jön 250-el, egyébként az ilyen 80-120 Mbit/s csak kínlódás, ráadásul közben nem lehet böngészni ha kiterhelem.
-
Matrox1995
tag
válasz
kabelmania27 #4504 üzenetére
Csak az alap 56 tv csatornás csomag kódolatlan, azon felül kódolt.
És még úgy tudom, hogy akik nem fizetnek elő tv-re, akkor az oszlopon tesznek egy szűrőt, így a kódolatlan csatornák nagy részét sem lehet nézni.
Alteran-IT:
De 32, én voltam figyelmetlen.
Azt az optikai fejlesztést majd hiszem, ha látom. Itt Patakon működő OLT sincs, Újhelyben legalább már az van, persze elég kevés helyen érhető el. A Telekom asszem még mindig nem fejezte be teljesen Patak optikázását, pedig már 2022 nyara óta csinálják.
Szóval a PR/ONE-nál bele sem merek gondolni, hogy mennyi ideig tarthat majd.
A KIFÜ-s PR-es netet leginkább WIFI-n használom: 320/19 a max. Néha kábelen is ránézek a sebességre, ott eddig 470/19 volt max. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995 #4498 üzenetére
Tényleg, ezt csak most néztem, ritka hülyén elbaszták ezzel a selective választással, nem értem akkor minek bérelnek egyáltalán 2x100 Gbit/s-t, ha kong az ürességtől, vagy valószínűleg számítanak arra, hogy talán lesz valami a CF-el.
A PR-nél meg amúgy biztos jobb, meg nem tudom az optikások is hogy lehetnek általában elégedettek, most nézem az ő grafikonjukat is, azért elég gyakori időközönként veri a 30 Gbit/s-os plafont a PR forgalma is, nem csoda hogy sokszor dugulás van, ha átmegy a forgalom az One-ra, az nem lesz rossz, mert ott még van a 200 Gbit/s-os kapacitásból.
KIFÜ-vel a maxot ki lehet hozni a PR-es netből szinte bárhova, már ha a PR-es lokális hálózat engedi, ezzel nekem is van tapasztalatom, itt a sulik is azon lógnak, legutóbb 500/20-as netet kaptak, de két sulinál is jó ha átlagba a 280-320/14 Mbit/s megvan úgy, hogy nincs rajta más forgalom.
Amúgy az, parasztvakítás, nem tudja a hálózat, mert annyi előfizetés van egy szegmensen és olyan kicsi ahhoz képest a kapacitás, hogy max. a rendes körülmények között elérhető, vagy a garantált sávszélességgel tudnak csak operálni, csak azt felejtik el, hogy az előfizető a névlegesért fizet, ha havi 1-2 alkalommal rövidebb időre nincs meg, azt mondom oké, de ha átlagban nincs meg, akkor ott a szolgáltatónak kötelessége azonnal fejleszteni.Amúgy nem biztos hogy annyira felejtős, ha átveszi őket az One, akkor az One egész szervíz csapata átjöhet ide és pár hónap alatt befejezhetik végre az optikai hálózatot, amit ezek a szerencsétlenek nem tudtak 3 év alatt befejezni, ha ez megvan, akkor a bátyádnál az optikai kábelt csak az One dobozába kell átkötni és kész, ja meg ONT-ot kell cserélni, de az a legkevesebb.
#4503 Matrox1995: 32, nem?
A 274 meg az 570 2x van, vagy nem így kell nézni? Vagy valamit kihagytam?
-
kabelmania27
félisten
válasz
Matrox1995 #4503 üzenetére
Köszi, szvsz jó a kiosztás, a film és felvilágosító csatornákon kívül kódolatlanok a csatornák? 314-482Mhz között, esetleg 650Mhz felett lehetnek a docsis letöltési csatornák, de 700Mhz felett a 4g miatt nem szoktak csatornákat pakolni.
[ Szerkesztve ]
-
Matrox1995
tag
válasz
kabelmania27 #4501 üzenetére
Itt jelenleg 34 mux van. [link]
-
kabelmania27
félisten
válasz
Alteran-IT #4495 üzenetére
Értem, köszi az infókat. Telekomnál dsl és FTTH területen van PPPoE, illetve ex inviteles primer körzet dsl és FTTH területen is, illetve ex Digi FTTx területeken.
-
kabelmania27
félisten
válasz
Matrox1995 #4500 üzenetére
Köszi az infót.
Ha jól gondolom egy 5-1000Mhz CE feliratú hármas splitterrel van elosztva a koax.
Amennyiben nincs bithiba rendben van a jel. Ex Vodafone koax területen jelenleg 25 mux van, ex digi területen 314-434Mhz között vannak a dvb-c frekik.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Mindent a StreamSharkról!
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- EA Sports WRC '23
- Windows 11
- Megmosolyogtató tárterülettel indít az iPhone SE
- Kerékpársportok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- 3D nyomtatás
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...