- Házimozi haladó szinten
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Robitrix
senior tag
a helyzet az, hogy az végül is több teszt-ből kijövő natív eredmény, amit össze lehet hasonlítani legalább. különféle játékok FPS kevéssé egyértelmű. Igen vegyes képet mutat. egy passmark pont persze inkább irány mutató, ami jó benne, hogy sok ezer grafikai kártya szerepel benne és így egy relatív összehasonlitást csak mutat a kártyákról.
-
Robitrix
senior tag
A 8 GB -os RTX 5060 TI nyers teljesitményben nem igazán sokat lendit előre a 4060 TI 8 GB-hoz képest. Gyakorlatikag smmit nem hoz a GDDR 7 ram a GDDR 6-hoz képest. De még a RTX 3060 TI-hoz képest se olyan nagy az előre lépés. Aztán hogy mit produkál játékban a 16 GB VRAM nem láttam még. Elöny lehet még a több frame generálás, ami megdobja az FPS számot. Ami persze nőveli a latency-t is... hála a DLSS 4.0-nak... aztán, hogy mi ér meg mit mire lecserélni az megint más kérdés. ár/teljesítményben a sima RTX 4060 a legjobb vétel, amennyiben ugye magasról leszarja az ember, hogy egy játékot mondjuk 145 FPS-asel játszik vagy mondjuk 158-cal.
-
Robitrix
senior tag
lássuk... az extrán túl drága árakat nem figyeltem.
rtx 3060 12 GB 16851 pont passmark 102-120 ezer átlag ár 110 ezer 6,5 HUF/1 passmark pont
RTX 3060 TI 8 GB 20384 pont 149 ezer 7,31 huf/passmark
RTX 4060 19718 pont 120-130 ezer átlag 125 ezer 6,34 huf/passmark
rtx 4060 TI 22739 pont 172-190 ezer átlag mondjuk 180 ezere 7,91 huf/1 passmark
rtx 5060 TI 8 GB 22612 172-190 ezer átlag 180 ezer 7,96 HUF / passmark
RTX 5060 TI 16 GB 192-240 ezer közt.átlag 215 ezer passmark teszt még nincsen róla, a 16 GB vélhetöen emel a teljesítményen, de hogy az mennyiben lesz pariban az árral nem tudni.
az RTX 4060 TI 8 GB és a 5060 TI 8 GB teljesítménye közt szinte semmi különbség az árakban se nagyon. a DLSS 4.0--n kívül mi értelme nem igen tudjuk
A sima 5060-at még nem ismerjükár/teljesítményben még mindig a sima RTX 4060 a legjobb. (fogyasztásban is) Majd ha jön az sima 5060 meglátjuk mit produkál s mennyiért.
-
nokia3650365
aktív tag
5800x b550m lap PCI-E 4.0-ba a 12gb 3060 12gbról érdemes lenne 5060ti 16gb ra cserélni vagy a konfig kihajtja az 5070 et is? A táp fsp gold+ ténylegesen tudja az 550W az lehet kevés lesz, mondjuk nálam minden UV-n megy.
-
mcs
veterán
válasz
partizanka #260 üzenetére
5070el sokkal jobban járnál.
-
Yutani
nagyúr
válasz
partizanka #260 üzenetére
Én erre biztosan nem cserélem a 3060 Ti-t, de ha neked elég, akkor hajrá!
-
partizanka
kezdő
Szerintem ez lesz nekem a következő upgrade, feltéve ha elviszik a 3060ti-t
-
pengwin
addikt
válasz
Héraklész #256 üzenetére
Sajnos manapság csak annyit garantál az OC felirat, hogy emelnek ilyen pár %-okat a maximális órajelen.
Leginkább tényleg a hűtés, dual BIOS és hasonlók miatt éri meg drágább kártyát venni, még gyári OC nélkül is. Ha nem ront el valamit nagyon a gyártó, akkor úgyis a TDP lesz a teljesítményt korlátozó fő tényező, nem a hűtés.
-
Jinxb1rd
addikt
OC-t azért érdemes venni, mert azt könnyebb eladni utána. Mert sok ember azt hiszi,hogy az jobb. Soha semmi más értelme nem volt OC-t venni. Az egyik legegyszerűbb marketingfogás az embereken.
-
pengwin
addikt
válasz
Héraklész #253 üzenetére
De, megmagyarázta.
Minek fizetnél +5 ezer forintot ugyanazért a hardverért meg 1,1% boost órajel többletért? Kb. 30 másodperc magadnak beállítani ugyanezt az olcsóbb modellel.Az a cikk meg valami kritikán aluli hülyeség és totál irreleváns egy ilyen esetben, amikor fizikálisan ugyanaz a két kártya.
Egyébként sem OC meg nem-OC modell közül választunk, hanem minél olcsóbban akarunk egy jó hűtésű, jó felszereltségű kártyát venni. Az OC még "komoly" gyári OC esetén is csak minimális különbség az alapmodellhez képest, amit egy 5-10 perces UV-val megverhetsz.
-
paljani
aktív tag
válasz
Héraklész #253 üzenetére
Van olyan OC variáns ahol tényleg van (lehet) érdemi különbség de ez a konkrét eset nem az. Tipikusan a jelentősen drágább OC kártyáknál szokták egyrészt komolyabbra venni a hűtést (tápellátást, alkatrészeket stb.) másrészt nagyobb fogyasztáskeretet engedni BIOS-ból. Tekintve ez csak a nevében OC nincs érdemi különbség a kettő kártya között.
-
Zol77
aktív tag
Köszi a választ!
tényleg jó a vélemény a tesztben a Zotacról,
én ezt a kettőt néztem:
ZOTAC RTX5060TI - 16GB Twin Edge - ZT-B50620E-10M
ZOTAC RTX5060TI - 16GB Twin Edge OC - ZT-B50620H-10M
Az első 202 , a második 207 ezer.
Lényegében ugyanaz a kettő,az OC gondolom kb + 2-3 fps-t ha jelent.arabus:
köszi ,de ezzel nem tudok mit kezdeni,kintről nem fogok rendelni,csak itthoni vásárlásban gondolkozok. -
Yutani
nagyúr
Neked kvázi két és félszeres gyorsulást hoz az 5060 Ti, szóval ha találkozik a preferenciáiddal és van ennyiért, ami már MSRP ár, szerintem vedd meg. A Zotax 5060 Ti AMP két ventis kártyáról van TPU teszt, ott jót írtak róla (nem tudom, ez a modell van-e célkeresztben).
-
Zol77
aktív tag
Azt láttátok,hogy az 5060 , és 5060 TI kimaradt az ajándék játékból?
Még a mobil 50-es kártyák is ott vannak,csak ez a kettő nem.
Az új Doom jár most az 50-es kártyákhoz [link]
Most 200 körül már van Zotac 16GB 5060 TI a firstshopnál,ez jó vétel lehet? Asus párti lennék,vagy Gigabyte,de ez a Zotac jó áron van.
1660 super van most,arról váltanék,és új jöhet szóba csak,és ezen a fogyasztási szinten ,ami átlag 150W környéke.
Tudom,van olcsóbban erősebb,meg jobb használtban,
vagy kicsivel többért újonnan erősebb,de nagyobb fogyasztással. Tápot most nem akarok venni emiatt,meg elég ez a teljesítmény is.
Nekem a 3 év garancia többet ér kis fogyasztással,nem vagyok hardcore játékos. -
PTM
aktív tag
Én azért egy korrektebb kifejtéshez ragaszkodnék, főleg hogy a hőtan egy alapvető elemére épül, miszerint a párolgás endoterm folyamat. Itt is erről van szó, csak a folyékony nirogén gyorsan elpárolog, amivel hamar képes egy jelentősebb mennyiségű hőt elvonni a környezetétől (a chiptől) miközben a saját belső energiája nő.
-
Hunwar
csendes tag
Az kétségtelen hogy kicsit túl lett bonyolítva,beszélve.Már az utolsó szőrszálat és szálkát is meg lehet keresni a témában,nézőpont és fizika alapján....
Összegezve,amit problémának látok,a mai hardverek hatalmas hőtermelése,amit több módon próbálnak csökkenteni,és elvezetni Egyszerű köznyelven Hűteni.
A CPU-k esetében 120-240-360-as egyszerű AIO-val szép eredményeket lehet elérni,persze a hatalmas tornyokkal is 2x12-vel.
A VGA esetében viszont,említve kiszakad az alaplap foglalatából,és egy mATX-es alaplap fele akkora,elgondolkodtató.Azt már nem is említve ha valaki mini ITX-es házba akar egy kis,de erős konfigurációt összerakni,felér egy kazánnal... -
Yutani
nagyúr
Szerintem felesleges a pluszt és mínuszt ide keverni. Simán csak hőáramlás, a magasabb hőmérséklet (hűtőborda) áramlik az alacsonyabb (hűtő közeg, itt gáz) felé, kiegyenlítődésre törekedve.
A folyékony nitrogén esetén az alacsony az nagyon mínusz, így magát a hőtermelő forrást is le tudja rántani mínuszba. De attól még a termelt hő ugyanannyi maradt, azt el kell vezetnie a nitrogénnek.
Legalábbis ennyi, asszem ide a thremodinamika II. főtétele vonatkozik.
-
Hunwar
csendes tag
válasz
Kisgépkezelő #237 üzenetére
Egyszerű ellenhatásra gondoltam,semmi nagy dologra.+/-,Jó vagy Rossz,Fekete vagy Fehér,Meleg vagy Hideg.Az erősebb,a többség győz.
A Nitrogén hűtésnél - a + ellen.
Egy VGA-GPU/CPU esetében egy szoba átlagőmérséklete a,Chip hőmérsékletével szembe. + a + ellen.Ezért csak vezeti és ténylegesen nem hűti. -
ricsip
addikt
válasz
hokuszla #242 üzenetére
Mondjuk ezt lehet hogy én sem fogom már soha megérteni hogy egy olyan, alapvetöen izometrikus-szerű, félig-meddig ál-3D játék, mint amilyen a diablo, hogy a bánatos francba tud megenni gigantikus gpu-kat is, amik közben meg olyan 1000x komplexebb környezettel is megbírkóznak, mint egy "sokkal-3D-sebb" szájberpank (ami szintén elég pocsékul lett megírva)
.
-
hokuszla
senior tag
válasz
huskydog17 #241 üzenetére
nekem is simán megy a d4 4k-ban szar gainward 8gigán rt off
hangatanul dlls3on
5060tin sokkal jobb lesz -
huskydog17
addikt
"Frame Gen VRAM igényes (és kell neki egy jó alap framerate, hogy ne csak a szart maszatolja)."
Igen, kell az 50-60 fps minimum, de ha a játékban bírja az adott 8 GB-os VGA és a FG is még belefér a büdzsébe, akkor miért is ne próbálhatná ki a felhasználó? Manapság még viszonylag kevés játék van, ahol a feature használhatatlan 8 GB-os kártyákon, a legtöbb FG-t támogató játéknál gond nélkül menni fog. Ha az embernek fontosabb a folytonosabb mozgás, akkor annak egy nagyon hasznos feature. Nincs útban a feature és emiatt fog kifutni egy játék a VRAM-ból. Az új Transformer modell egyébként csökkentett a VRAM igényen. Simán van értelme olyan játékokban ahol megvan az alap render sebesség.
"Természetesen a DLSS az jó dolog, de mivel leginkább 1440p-n és fölötte ad jó minőséget, ahol megint csak a 8GB VRAM lesz a korlátozó tényező (még felskálázással is)."
DLSS 4-re ez már nem igaz. A TM modell masszívan javított a képminőségen, még 1080p kimeneti felbontáson is jobb minőséget ad Quality mellett, mint a játék saját TAA algoritmusa. Előfordulhat olyan játék, ahol ez lehet a döntő tényező, tehát ahol aktív felskálázással még belefér a 8GB-ba, míg a nélkül már nem, láttunk már ilyet. Ha tehát a felhasználó belefut egy olyan játékba, ahova kevés a 8 GB, akkor a DLSS egy esély/lehetőség lehet a helyzet javítására, miközben még a képminőség is javul. Azonban nem csak olyan játékoknál jön nagyon jól, ahol kevés a 8 GB VRAM, hanem minden játéknál, nem csak sebességet nyer, de képminőség is javul. Mivel a kisebb kártyák jóval gyengébbek, kisebb a tempó, így ott sokkal nagyobb segítség lehet a DLSS, mint high end cuccnál.
Ezen felül még sok más RTX feature van, amelyek nagyon hasznosak tudnak lenni VRAM-től függetlenül.
-
Fairy34
újonc
Reménykedtem benne hogy jó kártya lesz,de ezzel az AI meg szoftveres trükkökkel nálam eléggé leszerepelt a kártya
-
huskydog17
addikt
Nem is arról beszéltem, hogy most mindenki Intelt vegyen, erről szó nincs, nem erre céloztam, hanem egyszerűen az Intel arra mutatott rá a Battlemage-el, hogy üzletileg is ki lehet hozni 12 GB-os dVGA-t 300 dollár alatt.
A 300 dollár tehát nem egy olyan határ, ami alatt nem lehet 8 GB-nál többet adni, ezt legfeljebb az NV és az AMD próbálja csak elhitetni a vásárlókkal.
Ez a dolog teljesen független attól, hogy te vagy én szubjektíven, a saját igényeinknek megfelelően mit választanánk. Ettől még tény, hogy a 300 dollár alatti kategóriába is lehet hozni 8 GB-nál többet úgy, hogy ne legyen veszteséges a hardver.
A CPU overhead egyébként nagyon fel van fújva, messze nem olyan nagy a gond, mint ahogy egyesek beállítják. Kb. 8-10% az elmaradás gyenge CPU esetén az NV/AMD pároshoz képest. Néhányan itt úgy próbálják előadni, hogy ettől már teljesen használhatatlan a Battlemage, miközben ez extrém mértékű túlzás."De a Vram nem pótolja a GPU powert."
Ez ugyanúgy fordítva is igaz: a GPU Power nem pótolja a kevés VRAM-ot. A 8 GB-os 5060-as kártyák nem kiegyensúlyozottak, megfojtja a kártyákat a kevés VRAM. Igaz, hogy az Intel-nél vannak szoftveres gondok, de ott a hardver legalább kiegyensúlyozott lett. A szoftvert utólag is rendbe lehet tenni, de a hardvert nem.
Indiana Jones-nál például az Arc A770 és B580 az RTX 3080-as tempóját hozza, kizárólag azért, mert a 3080-at megfojtja a 10 GB VRAM. Ez nyilván csak egy játék, de a CB csomagjában már most 4 olyan játék van, amelyek a 8 GB VRAM miatt játszhatatlanok, és ez az arány idővel csak rosszabb lesz.
"Mindeki eldöntheti hogy neki jobb egy 250-280 euros kártya 10- 12 GB vrammal, Driver problémákkal és CPU overhead problémákkal vagy egy 10-30 % kal gyorsabb kártya 8 GB vrammal.280 Euros áron."
Nem csak ez a két opció van. Nem kötelező 300 dollárért/euróért 8 GB-os VGA-t venni, ahogy Intelt sem kötelező venni, van még használt piac is, illetve ha az ember egy picit még hozzátesz, máris tud venni 16 GB-os zöld vagy piros kártyát. Mindenki a pénztárcájával szavaz, én részemről soha nem fogok 8 GB-os VGA-kra szavazni (nyilván új termék esetén, a használt piac egy teljesen más történet). Megértem, hogy sokan igen, viszont egyre nehezebben védhető a dolog, sőt objektíven nézve egyáltalán nem védhető. Az NV nem véletlen nem küldött egyetlen 8 GB-os változatot se a tesztelőknek. Üzletileg ki kell hozniuk, de reklámozni nyilván nem fogják, nem akarják, mert ők is tudják, hogy az szemét.
"Én az 5060/ 9060XT kártyát választanám 300 euros áron továbbra is."
Ha maximum 300 eurós keretből kéne beszerezni egy VGA-t, én biztosan a használt piacon keresnék egy RTX 3060-at (12GB). Úgy látom már 100k alatt mennek, ami kb. 200-250 euró, így maradna is a 300-ból egy kevés másra.
-
mcs
veterán
válasz
BerserkGuts #222 üzenetére
Két ventis Gaming X 3060 Ti igaz, hogy ugyanakkora fogyasztással 10 fokkal hűvösebb volt, mint a mostani 4070 Super Ventus 2X, de jobban is fűtötte be a házamat.
Szerintem hatékonyabb hűtés eleve nagyobb mennyiségű hőt képes elvezetni a gpu-ról, de javítsatok ki, ha tévedek. -
Dilikutya
félisten
Szerintem kimondottan rossz vétel. Régebbi játékokra az én RX570-em is jó 4K-ra, ami az elmúlt években érdekelt. Egyszerűen nem jött ki annyi olyan játék, amennyinél már azt mondanám, hogy itt a csere ideje. Pláne hogy tápot is kéne cserélni, meg akkor szünetmentest is hozzá.
-
Jinxb1rd
addikt
válasz
Sidorovich #229 üzenetére
Mint a nagypapák.
Legközelebb ha biciklit veszek, azt is csak fok és hőleadás alapján, mert úgy tűnik ez a legfontosabb -
Benjami
csendes tag
Egy ember nyugalmi állapotban 70...120 watt hőt sugároz ki, ami kemény fizikai munkát végezve 500 watt nagyságrendre is felmehet. A videokártya által leadott hő kizárólag attól függ, hogy a tápegységből mekkora teljesítményt vesz fel (azaz az összes, tápegységből felvett watt hővé alakul, információvá nem tud átalakulni). Ha a gyenge hűtés miatti túlmelegedés miatt vissza kell vennie a felvett teljesítményt, akkor a leadott hő is arányosan kevesebb lesz. Ezért a gyenge hűtésű kártya esélyes, hogy kevesebb hőt fog leadni (nyilván csak abban az esetben, ha eléri azt a hőmérsékletet amikor visszaszabályozza magát).
-
GEIL
addikt
4060ti és 4070 között van....de "mégis támogat minden új technológiát"......ezért a pénzért nem feltétlenül rossz választás.
Természetesen ez egy 1080p-s kártya és ne legyenek illúzióink 4k-n erőltetni medium-low körül a játékokkal....de egy "enyhe kompromisszumos" 1440p-re is jó lehet....régebbi címeknél meg főleg. -
Hunwar
csendes tag
...és ekkor jött az ötlet,hogy folyékony Nitrogént használnak.
A vitatott nézőpont szvsz,hogy ezt az adott TDP hőt,valahogy vissza,nyomni,tuszkolni,folytani,negatív irányt elérni.
A piacon kapható hűtők,ezt csak elvezetni tudják,csökkenteni nem vagy talán kevésbé,a cél hogy minnél hamarabb,gyorsabban,és hatékonyabban,eltávolítani.
A folyékony Nitrogén esetében,közel -200c , a +100c-vel szemben.
Hatalmas a különbség. -
Sidorovich
senior tag
1-1 a hangosan megnevettetések állása.
Félelmetes, hogy egyes emberek egója ennyire nem engedi annak lehetőségét sem, hogy esetleg téved, vagy félreért, inkább elkezd hőbörögni meg olyan dolgokat a másik szájába adni, amit az sose mondott. Ha mindenkivel szembemegy az autópályán, akkor is ő egy zseni és mindenki más a hülye. Mert aki PC-t tud összerakni, az olyan mintha pálinkát főzne, az már felér az élet iskolájával, neki senki ne magyarázzon semmit...
-
Yutani
nagyúr
válasz
1. Ha két egyforma TDP-jű kártyát meghűtesz egy kisebb, két ventilátoros (de elégséges) és egy nagyobb, 3 ventilátoros hűtéssel, azonos hőelvezető környezetben az utóbbi halkabban fog működni. Általában ez a batár hűtések előnye.
2. Hacsak nem mindkettőt bezárod egy kis, szellőzetlen házba, mert akkor hiába a nagy hűtés, ugyanúgy felforrósodik a levegő a kis házban, mint a kisebb hűtővel, mivel a kártyák TDP-je azonos, így ugyanazt a hő mennyiséget termelik.
3. Mivel azonos a termelt hő mennyisége, ezért a szobádat ugyanúgy fűtik, csak jól szellőző házban a 3 ventis kártya halkabban fog működni.
-
PTM
aktív tag
válasz
Dunning és Kruger az összes ujját megnyalná a posztjaidon.
Azt se fogod fel, hogy mit írnak le neked, de nagy mellénnyel még te próbálsz másokat kiosztani. -
paljani
aktív tag
válasz
Hát nehogymá’ neked megmagyarázzuk itt a sokiskolánkkal, hogy főd nem lapos…
-
Egon
nagyúr
Na ja.
A cégnél a srácok egy viszonylag nagy, 8 személyes iorodában ülnek négyen. Van egy Xeon procis 2 vga-s (rtx Quadro 4000) workstation, fogyaszt vagy 1000 Wattot. No ezt a két ünnep között jól meghajtotta az egyik srác, kemény teszteket futtatott rajta. A portás meg kétségbeesve hívott, hogy 30 fok van a helyiségben...
Mondtam neki, hogy csavarja le nullára a radiátort, úgy talán nem lesz túl meleg: télvíz idején mégiscsak zsenánt lett volna légkondit tolni... -
nyakdam
aktív tag
válasz
A szobádban a gyengébb hűtésű mellett jobb ülni, mivel nem olyan hatékony, így a hő lassabban távozik a kártyáról. Ehhez válasz még egy rosszul szellőző házat és mégkevésbé érzed, hogy fűti a szobád. Tök mindegy egyébként milyen kártya, a felhasznált energia a szobádban köt ki, hacsak nem vezeted ki közvetlenül a szabadba. A rossszabb hűtés/szellőzés esetén lassabban távozik a hő a felületről. Egy kis fizika mindenképp rádfér…
-
pengwin
addikt
válasz
Te baromi gyenge vagy szövegértésből.
A kártyának nem mindegy, hány fokosak rajta az alkatrészek, de ha két kártyának azonos a TDP-je akkor a szobádat mindkettő ugyanannyira fogja melegíteni. Attól nem lesz hűvösebb a szobád, hogy MSi SUPRIM X 5070-et veszel MSi Ventus 2X 5070 helyett. Ennél jobban nem tudom leegyszerűsíteni.
-
BerserkGuts
addikt
Ez már hihetetlen ami itt megy majd bemesélitek nekem hogy a rossz szellőzésű ház az nem fog jobban melegedni ugye aha hogyne nézzétek hülyének a...........
Na meg nem számít semmi sem tök mindegy milyen vga-t veszel az is ugyan olyan mind egyforma és nem számít hogy melegszik mint az állat á dehogy á nem.
Például egy Msi ventus hát hogyne ugyan olyan jó mellette üldögélni így nyáron a melegben mint egy jobb hűtésű videokártya mellett na elmentek a pi.... -
BerserkGuts
addikt
válasz
parandroid #197 üzenetére
Milyen ugyan az a vga? te miről beszélsz alkatrészek tekercselések nem ugyanazok vagy szemed sincsen ennél az olcsó 5070-nél 110fokra melegedik fel mert gyenge minőségű.
Aztán a gyenge felfogásoddal meg értelmezéseddel ez a 110fok ugyan olyan jó lesz mint amikor normális 60fokos gpu-val 60fokon üzemel egy kártya hát bravó van sok eszed akkor hajrá vegyed.
Értelmezés az nulla de hozzá értésed sincsen böfögöd az iskolából a termodinamikát kit érdekel nem az iskolában vagy.
-
BerserkGuts
addikt
válasz
Sidorovich #198 üzenetére
hülyeséget szerintem abba lehet hagyni meg a terjesztését mert nem mindegy milyen kártyát veszel ami ilyen melegben nyomja majd rád a 80fokos levegőt biztos kellemes lesz egy 2ventis msi ventus
hajrá vegyél te nagy okos
aztán lehetőleg fojtsad is meg a legkisebb doboz házzal amiben még 1 ventit sem használsz
-
válasz
HUN_Sector #218 üzenetére
Inkabb szazat/ora.
-
S_x96x_S
addikt
Na és mi van az AI-val vezérelt, dinamikus túlhajtással?
Sokan azért szidják az új rendszereket,
mert az fránya algoritmus mindig feltolja 100+ fok fölé ( CPU, GPU, ... )
és emiatt nem lehet őket hűteni/s
-
Hunwar
csendes tag
válasz
xtremist #212 üzenetére
Egy vga-t mivel hűt az ember,vagy vízzel,vagy levegővel,és fémmel..de lehet az cpu-is,vagy az alaplap bármely komponense,...mind hővezetők...közegek...Semmilyen formában nincs itt fogalom keveredés,annak lehet problémája vele,aki nem ismeri az anyagokat,milyen tulajdonságokkal rendelkeznek,de az már egyéni soc-probléma...
-
Jinxb1rd
addikt
Sziasztok! Az újépítésű lakásunkba épp most terveztetjük a fűtést. Nem tudjátok egy kis szobára elég egy kártya? Mert a konyhába biztos kell kettő, szeretünk kint ülni és két lekvároskenyér közt römizni néha-néha. Fürdésnél nekünk elég a 40 fokos víz, mennyi kártyát dobjunk a vízgyűjtőbe hozzá a tetőről? Előre is köszönöm!
-
xtremist
őstag
Egyszerűbben nem lehet már elmagyarázni, ne keverd addig a fogalmakat amíg már nem jössz ki belőle.
"Maga az elektromos áram is termel hőt" Ezt a megállapítást nem tudom hova tenni, ezzel mit akarsz bizonyítani, az egész téma az elektromos áram által termelt hőről szól, ezért nem kéne belekeverni a fűtőközeg által szállított hő témáját. -
Hunwar
csendes tag
válasz
xtremist #210 üzenetére
Nyilván hogy nem egy,de ezt ketté is bontottam.A VGA esetében koncentrált a hő és ez a probléma.Erre merült fel téma okán,hogy milyen formában lehet elvezetni.A VGA akkor lenne zárt rendszer,ha vákum házban lenne,és semmilyen formában nem érinkezne levegővel ez így nagyon pontatlan és irreláis,de mivel ez nem lehetséges otthon,talán labor körülmények között,ott lehetne pontosítani.Maga az elektromos áram is termel hőt,láttunk már vezetéket elolvadni,szintén egy érdekes megállapítás...
Ezt tényleg nem kell eröltetni. -
xtremist
őstag
Ne erőltesd ezt, látszik hogy nem érted hogy miről van szó. A szoba légtere szempontjából zárt rendszer a vga (vagy egy elektromos fűtőtest) mert nincs más kapcsolata a külvilággal a légtéren kívül. Bemegy az áram, teljes egészében hővé alakul, és ezt csak a levegőn keresztül adja le. Ezt össze akarod hasonlítani egy olyan fűtésrendszerrel, ami nem csak a légtéren keresztül érintkezik a külvilággal, hanem a le nem adott hő továbbhalad a fűtőközeggel, nem kényszerül arra hogy minden hőenergiát leadjon a szoba légterének. Az hogy közegáramlás szempontjából melyik nyitott és zárt, semmi köze az aktuális témához, itt a hőenergia lehetséges útja ami a lényeg.
Ezért értelmetlen a két rendszer jellemzőit egymással összevetni. -
pengwin
addikt
Igen, a 60-as, 70-es széria mindig is a kisebb-nagyobb kompromisszumokról szólt, csak nem mindegy, hogy mekkorák azok a kompromisszumok, és mennyi pénzért kell beletörődni ezekbe a kompromisszumokba.
Sajnos a fogalmatlan fogyasztók így is fognak annyi pénzt tolni ebbe a piacba, hogy tovább mehetnek a gyártók ezen az úton, pont ezért nagyon fontos, hogy az ügyeletes kockák folyamatosan károgjanak emiatt - így legalább pár "normie"-hoz eljut az üzenet.
#179 parandroid
ÉRdekes kis fizikai eszmefuttatás ez, na...#183 b.
Mennyibe kerültek azok a kiherélt AMD videókártyák és mennyibe kerül az 5060 Ti 16GB?
Mekkora a teljesítményszint? Reális-e, hogy olyan beállításokat alkalmazna egy falhasználó azokon a kiherélt (gyakorlatilag IGP szintű) AMD kártyákon, ahol belefut a kevés VRAM+herélt PCIe korlátaiba?
Az ezekre a kérdésekre adott helyes váélaszokból kiderül, hogy teljesen más a két eset.
Ettől még azok az AMD kártyák természetesen ipari hulladékok voltak, de sokkal könnyebb ezeket a korlátokat lenyelni a hiperolcsó kategóriában, mint az 5060 Ti árszintjén.#184 BerserkGuts
Ennyi pénzért még ha kompromisszumokkal is, de legyen jó 1440p-re.
A 2014-es GTX 970 kb. 445 2025-ös USD-nek megfelelő áron már képes volt akkor kompromisszumos 1440p játékra. ha erre ma alkalmatlan egy vadi új 399 USD-s kártya, az visszalépés, mert 11 év alatt ennek a szintnek nem 10%-ot kellett volna lejjebb mennie árban.#185 huskydog17
annyit korrigálnék, hogy üzleti szempontból nem fail
Ezzel sajnos én is tisztában vagyok, a Steam Hardware Survey-ből is jól látszik, hogy bejön az NV számítása. Mondjuk szerintem üzleti szempontból az NV vezetése és befektetői elmehetnek a búsba. Nem érdekelnek a szempontjaik, mert fogyasztóként teljesen ellentétesek az ő érdekeik az miénkkel - egy normálsi piacon ők is elégedettek lehetnének, meg mi is egy videókártya vásárlás után... én ehelyett azt érzem, hogy most náluk összpontosul minden elégedettség.
a többi aktuális gen feature pedig hab a tortán
RTX VRAM igényes.
Frame Gen VRAM igényes (és kell neki egy jó alap framerate, hogy ne csak a szart maszatolja).
Természetesen a DLSS az jó dolog, de mivel leginkább 1440p-n és fölötte ad jó minőséget, ahol megint csak a 8GB VRAM lesz a korlátozó tényező (még felskálázással is).
Ezért nem érzem ezeket túl hasznosnak 8GB-os NV kártyákon. a 16GB-os 5060 Ti-on már mindegyik vitathatatlan plusz.#187 BerserkGuts
Ha van két, 200W-ot fogyasztó kártyád, egy jobb és egy gyengébb hűtésű, akkor mindekettő 200W teljesítménnyel fogja melegíteni a szobádat. Mindegy, hogy az egyik GPU 65°C-os, a másik meg 80... ameddig nem throttlingol a rosszabb hűtésű kártya addig ugyanaz a hőmennyiég fog megtermelődni és kikerülni mindkét kártya környezetébe.Ha meg elkezd throttlingolni a gyengébb hűtésű kártya akkor meg pont, hogy kevesebbet fog fogyasztani és kevésbé fogja melegíteni a szobádat, mint egy jó hűtésű kártya... pedig forróbb lesz maga a kártya. Így már érted?
-
Hunwar
csendes tag
válasz
xtremist #206 üzenetére
Ott a víz ami szállítja a hőt,a vga esetében a levegő,és mivel szabadon mozog ezért minden más is átveszi/veheti,viszont mivel a radiátor is hőforrás,ezért fűtűnk vele télen,érdekes lenne ha csak maga a radiátor lenne meleg,50c,a szoba meg 10c,megkérdőjelezhető akkor a létjogosultsága...az alapja a dolognak a hőelvezetés,az hogy milyen formában,konstrukcióban van az más kérdés.
Pont hogy a radiátornál zárt rendszer van,mert a vizet cirkuláltatni kell,a csövekben,ami természetesen halad tovább a többi radiátor felé,végig a rendszerbe,majd a végpontál újra fel kell melegíteni a lehült vizet.A levegőt szabadon lehet áramoltatni,írányítani,fujatni vagy szivatni.
Két külön kategóriába van sorolva,nem véletelen van vízhűtés/fűtés és léghűtés/fűtés.
Mind 2 esetben átveszi a hőt a környezet,csak önmagában a cél amit el akarunk érni az nem mind1.
Én a VGA-t akarom hűteni,és nem azzal fűteni.Az meg hogy a szoba X-c vel lesz melegebb,egyértelmű,mivel hőforrás.. -
paljani
aktív tag
válasz
Sidorovich #198 üzenetére
BerserkGuts tapasztalatain a tolmácsolásodban hangosan felröhögtem…
-
xtremist
őstag
A példád ebben az esetben alapból téves és félrevezető, mert egy szoba fűtése radiátorral nem egy zárt rendszer, a radiátor által át nem adott hő tovább tud haladni a fűtőrendszerben az áramló fűtőközeg által, míg egy vga hűtésénél nincs más útja a hő elvezetésének, mindenképp a szobában veszi át a környezete valamilyen formában. Az emiatt emelkdő hőmérséklet különbség javítja a hőátadás sebességét, a radiátornál ez nem fog megtörténni, csak kevesebb hőt ad le a fűtőközeg mielőtt továbbáramlik.
-
Sidorovich
senior tag
válasz
parandroid #200 üzenetére
Nekem pl. egy 200W-os RTX 4070 van beépítve egy 12 literes SFF gépházba (Fractal Design Ridge).
A szobámat nem, de a gépházat nagyon gyorsan felfűti.
Hangos és melegszik? Igen. Érdekel? Nem. Régen nekem is nagy gépházaim voltak, olyanok mint kb. egy szélcsatorna, de most ki akartam próbálni, mit lehet kihozni egy PS5-nél alig nagyobb méretben. Hangos és melegszik, de még így is halkabb és hűvösebb mint bármelyik gamer laptop, miközben nálam még azok sem mentek tönkre 3-4 év 80-90 fokon gamelés után sem. Itt 70-75 foknál megáll minden, a hang meg nem zavar mert fejhallgatóban játszom. Szóval én elengedtem már ezt a hőmérsékleten aggódalmaskodást rég. -
Hunwar
csendes tag
válasz
Trailblazer #203 üzenetére
Sajnos az igaz és tény,de ez sem megoldás már,amikor egy mATX-es lap fele akkora mint egy vga...
-
Hunwar
csendes tag
válasz
Ugyan azon fogyasztással,ugyanannyi hőt ad le,az egészben az a nem mind1,hogy ezt milyen gyorsan lehet eltávolítani,szinten tartani,jobb esetben csökkenteni,kordában tartani.
Itt mérvadó a ventik száma/mérete(rpm)a hűtőborda mérete/anyaga.
Személy szerint azon a véleményen vagyok,hogy ebben az 5000-es szériás kártyáknál,már alap felszeretség lehetne egy Hybrid hűtés,mert ez már nem buli,hogy kiszakad a vga a helyéről,ez a alátámasztgatás meg olyan sufni tuning,mint amikor egy részeg embert a falnak támasztasz,hogy ne döljön el,vagy le kell ültetni..
(és ezzel együtt nőne a hűtés hatásfoka is...)
-
hokuszla
senior tag
válasz
ha fekete likban setét energiával sütünk egy 16 gigás kártyát mennyivel nő gyorsabban az entrópia mint 8 a gigásé?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Házimozi haladó szinten
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Path of Exile (ARPG)
- BestBuy ruhás topik
- Politika
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Sorozatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Razer Blade 18 QHD+ 300Hz mini-LED i9-14900HX 32GB DDR5 RTX 4090 2TB SSD (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest