Hirdetés

2018. július 19., csütörtök

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Politika

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-11-16 04:58:22

PROHARDVER!

Normális hangnemet, higgadtságot, kulturált beszédet várunk el egymás és (nagy levegő) még azok iránt is. Ha nem megy normálisan, higgadtan, kulturáltan, akkor inkább ne írj be, köszi! Hírspam oldalt linkelni tilos!
Bővebben...

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#64251) tuki2200 válasza Kékes525 (#64249) üzenetére


tuki2200
(senior tag)

Amikor evek ota azert sirnak, hogy nem tudjak vegezni a munkajukat, meg semmit nem tehetnek semmirol akkor az a minimum, hogy az igyis pofatlanul magas nem csak fizeteseket, hanem juttatasaikat nem emelik meg tovabb.. plane, ha tudjak, hogy az emberek mennyire mennek lefele a lejton, akkor mar csak embersegbol sem... (ugye nem arrol van szo, hogy minimalberrol emelnek es szegenyek eheznek... hanem, hogy lesz-e meg1 spanyol nyaralo vagy A8...)

[ Szerkesztve ]

(#64252) Ringman


Ringman
(PH! addikt)

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a "Stop Soros" törvénycsomag miatt, illetve bírósági szakaszba lépett a menekültügyi szabályozás miatt korábban megindított jogsértési eljárás - jelentette az MTI az Európai Bizottságra hivatkozva.
[link]

megint báncsák a fideszvívmányokat!

multifunkciós agárstadion épül

(#64253) proci985 válasza philoxenia (#64244) üzenetére


proci985
(MODERÁTOR)

ahogy nezem az USA adat se sokkal alacsonyabb (es magasabb az eu atlagnal), szoval nem tudom, csak meglepodtem az adaton.

egyebkent lehetnek elteresek, pl svedeknel a nover is diplomas melo.

weiss: azert abbol meg lehet problema hosszu tavon, hogy a korcsoporton belul masfelszer magasabb a diplomasok aranya nemtol fuggoen.

[ Szerkesztve ]

The first rule of tautology club is the first rule of tautology club. // Social justice in lagom amount.

(#64254) philoxenia válasza proci985 (#64253) üzenetére


philoxenia
(MODERÁTOR)

Az a kérdés, hogy mit számítunk diplomának, persze. A nálunk élő mai rendszert nem ismerem, de régebben azért három-négy év nappali képzés kellett és ez levelezőn akár hosszabb is volt. Viszont azokat nem tudta azért mindenki elvégezni.
Gyanús, hogy az összlétszám, ami a végzetteket illeti, csalóka. Miért van akkora hiány diplomásokból, ha olyan sokan végeznek? Gondolom sok olyan szak van, aminek az elvégzése után, szakirányú elhelyezkedésre nem sok esély van.

'65-ben születtem...

(#64255) Kékes525 válasza tuki2200 (#64251) üzenetére


Kékes525
(PH! félisten)

Ha csak ez lenne a legnagyobb bajuk...

A topik műfaja nem teszi lehetővé az alapos, részletes, mindenre kiterjedő és egyértelmű hozzászólásokat, így hozzászólásom tartalmazhat félreérthető részeket is.

(#64256) Ringman válasza proci985 (#64253) üzenetére


Ringman
(PH! addikt)

főleg így, hogy itthon elég elterjedt az a vélekedés, hogy az anyának a gyerek 3-6-18 éves koráig (vagy örökké) otthon a helye, a távmunkában meg nem sokan hisznek és a részmunkaidős foglalkoztatás sem elterjedt.

[ Szerkesztve ]

multifunkciós agárstadion épül

(#64257) philoxenia válasza Ringman (#64256) üzenetére


philoxenia
(MODERÁTOR)

Sajnos ez a munkáltatókon múlik szinte 100%-ban.

'65-ben születtem...

(#64258) Ringman válasza philoxenia (#64257) üzenetére


Ringman
(PH! addikt)

igen, ez a vállalatvezetési kultúra hiánya, ill. évtizedes lemaradottsága.

- nem jó a távmunka, mert úgysem dolgozik ha nem látom (ill. nem lehet kishitlert játszani)
különösen érdekes ez az olyan szakmákban, ahol nem x munkadarabot kell legyártani, akkor meg nem tökmindegy?
- nem jó a részmunkaidő, mert akkor több embert kell felvenni, meg nem lehet annyira túlóráztatni.

egyébként az óvodák/bölcsődék/iskolák rugalmatlansága (aka nyitvatartása) sem segít ezen.

[ Szerkesztve ]

multifunkciós agárstadion épül

(#64259) philoxenia válasza Ringman (#64258) üzenetére


philoxenia
(MODERÁTOR)

Hát igen, ha lenne részmunkaidő az óvodákban is...
Sok cégnél akkora a munkaerőhiány, hogy a teljes munkaidő is kevés. Persze az urambátyám rendszer sem segít ezen, meg a magyar vállalkozók jelentős részének alacsony mentális/kulturális/szakmai szintje sem. Azért azt bizonyos "első milliót" sokan szerezték elég érdekes módon...

'65-ben születtem...

(#64260) Ringman válasza philoxenia (#64259) üzenetére


Ringman
(PH! addikt)

lehet félreérthetően fogalmaztam: szóval sok embernek jó lenne a 6 óra v 4 óra, mert 8 órázni nem tud mert nincs addig nyitva a bölcsőde/óvoda.

Sok cégnél akkora a munkaerőhiány, hogy a teljes munkaidő is kevés.

így a fél munkaerő helyett így nullát kap :)

multifunkciós agárstadion épül

(#64261) proci985 válasza philoxenia (#64254) üzenetére


proci985
(MODERÁTOR)

itt van egyebkent bovebb adat, a koreaiaknal az atlag 70% (6. oldal) es ahogy tudom ott se dolt ossze a szolgaltatoipar.

sved es pdf, de svedeknek vannak laikusok szamara remekul olvashato osszefoglalo kiadvanyaik. 46. oldalon van elhelyezkedesi informacio. vegzes utan egy evvel jellemzoen 72-95% szakman belul dolgozik. az, hogy miert van hiany ebbol nem derul ki es ennek most ha nem baj nem megyek utana, ugyanis ez boven nem egy forumpostba vagy akarcsak egy blogbejegyzesbe elfero problema. a sok olyan szak van is relativ, a ket muveszeti egyetemen osszesen vegeznek evente 100an, ami a 80ezer kiadott diplomahoz kepest elhanyagolhato szam. ami viszont teny, hogy a pdf szerint diploma milyensegetol fuggetlenul szignifikans kulonbseg van foglalkoztatottsagban.

aztan az is kerdes, hogy mit tekintunk szakiranyu elhelyezkedesnek, pl ismerosi korben van aki designer diplomaval ceget vezet es egy idoben BScs kurzusokat oktatott. ha o nem szakmaban van akkor ugyanugy nincs szakmaban a programozo akinek szinten lekoti minden idejet a cegvezetes.

informatikan belul ahol lattam kb az a helyzet, hogy majus korul azoknak nincs meg szerzodese akik eloszor le akarnak diplomazni, pihenni par hetet aztan szeptembertol munkaba allni. es lehet azt mondani, hogy sokan vegeznek, de ez is relativ fogalom, ha igazabol a varosban dupla annyi embert fel tudnanak szivni azonnal a cegek es itt most a novekedes limitaciojarol beszelunk.

kieg: nekem papiron egyebkent mindket diplomamra "bolcsesz" van irva, mert a computer science az altalanos tudomany es nem a mernokseg ala tartozik :).

[ Szerkesztve ]

The first rule of tautology club is the first rule of tautology club. // Social justice in lagom amount.

(#64262) philoxenia válasza Ringman (#64260) üzenetére


philoxenia
(MODERÁTOR)

Jól értettem. ;) Simán csak kéne egy ügyeletes az óvodákba korán délelőtt és estefelé. Akár ugyanaz az ember, osztott munkaidővel. Csak visszakanyarodunk oda, hogy sokan azt gondolják, ha diplomás vagyok, főnök leszek. Aztán csodálkoznak, hogy vagy kidolgozod a beled is, (bár jobb pénzért) vagy keveset keresel, vagy nincs diplomás munka. Ahhoz, hogy mások utazhassanak nekünk a vasútnál nincs hétvége, nincs éjszaka, nincs ünnep, csak, ha úgy esik. Mégis rengeteg kereskedelmi dolgozó ágált anno a vasárnapi zárva tartás mellett. Persze utaznának vasárnap kirándulni, de vonattal akár, meg meginnának valamit, de hol?
Vagy bezár az ország bizonyos időre mindig, vagy kellenek emberek, akik olyankor is dolgoznak, mikor mások nem. Termelőüzemekben viszont nem megoldás a túl rövid munkaidő, sokszor az ingázás miatt sem. Tőlünk járnak el a faluból sokan napi négy-öt órát utazva a munkahelyre.
A vállalkozóknál arra gondoltam, hogy minél kevesebb pénzért minél kevesebb emberrel, minél több hasznot bezsebelve akarnak dolgoztatni sokan.

'65-ben születtem...

(#64263) philoxenia válasza proci985 (#64261) üzenetére


philoxenia
(MODERÁTOR)

Te egy relatíve szűk szegmensben mozogsz, inkább horizontálisan látod a kérdést. :)
Nekem Magyarországon sokféle helyről, munkakörből és társadalmi rétegből vannak ismerőseim, azért valódi diplomás (az én értelmezésemben) munka közel sincs annyi, hogy az ország munkavállalóinak harmada azt végezze.
Vegyük például a MÁV-ot. Olyan mértékű képzés folyik mostanában feleslegesen, ami azelőtt elképzelhetetlen lett volna, de a gyakorlati munkát egyre inkább csak gátolja. Mind munkaidőben, mind a szelekcióban, mind a gyakorlati hasznában. De ennek a részletezése nemhogy blogbejegyzést kívánna, hanem inkább könyvet. Egy Háború és békét lehetni írni a kérdésről sajnos.
Persze a diploma mint olyan sokféle lehet, de azt tapasztalja az ember, hogy sok területen teljesen elválik egymástól a képzés és a gyakorlat. Alapvető dolgokra nem kerül sor a képzés során, amiket majd a munkaterületen kell megtanulni, plusz időben. Rengeteg felesleges dolgot viszont számon kérnek az iskolában, ami vagy elavult, vagy eleve semmi gyakorlati haszna nincs.
Nem tudom, hogy például Magyarországon egy végzett mérnökinfós, aki a szakmában dolgozik, utólag hogy látja ezt, ha visszamehetne az időben min változtatna. Feleségem elmondása szerint nemrég diplomázott munkatársai például gyakran alapvető, anno általa még a középiskolában tanult fogalommal sincsenek tisztában, amit a munka megkövetelne. Ő közgazdasági szakközépiskolába járt még anno, a közgazdász diploma előtt.

'65-ben születtem...

(#64264) Mister_X válasza philoxenia (#64262) üzenetére


Mister_X
(PH! nagyúr)

"Mégis rengeteg kereskedelmi dolgozó ágált anno a vasárnapi zárva tartás mellett. Persze utaznának vasárnap kirándulni, de vonattal akár, meg meginnának valamit, de hol?"

Itt a haldokló nyugaton érdekes módon meg tudták oldani. Vasárnap zárva a boltok, éttermek nyitva. Aki meg vasárnap is dolgozik (vasutas, buszsofőr, ápoló, orvos, szakács, pincér, rendőr, stb.), az úgy vállalta a munkát, hogy ez benne van a pakliban.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake." --- A warezt tiltja a bushido.

(#64265) t72killer válasza philoxenia (#64250) üzenetére


t72killer
(PH! félisten)
LOGOUT blog (1)

Ő máshonnan kapja.

"vasárnap zárva a boltok, éttermek nyitva." - UK-ben nem hogy a teszkó, de még az egyéb boltok is nyitva vannak vasárnap.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#64266) san01


san01
(PH! addikt)

Új 2Rule mez a Felcsúti játékosokon. Vajon ilyenkor a faszkalap Hollik hol van, hogy migránsozzon? :D

[ Szerkesztve ]

(#64267) Gabás válasza Ringman (#64252) üzenetére


Gabás
(PH! addikt)

és itt a másik, de bánja kánya, a büntetéseket úgyis mi fizetjük, ugye

[ Szerkesztve ]

[ Szerkesztve ]

(#64268) philoxenia válasza Mister_X (#64264) üzenetére


philoxenia
(MODERÁTOR)

Gondolom, (tudom) hogy ott nem annyit keres egy vasutas, mint nálunk.... Sőt a többi szakma sem.
Bejárónőre is telik nekik, nem ők mennek el még munka mellett dolgozni...
Persze, pl. konyhán, ahol nem annyit keres, ott bevándorlókat alkalmaznak. Hány echte német kebabost ismersz? Kik dolgoznak a konyhákon éhbérért...?
Nekünk például a feleségemmel közösen csak hétvégén lehetséges a bevásárlás.
Amúgy nem kötelező vasárnap nyitva lenni nálunk sem. Azokban a "nyugati" országokban, amire gondolsz, egyébként törvény tiltja a vasárnapi nyitva tartást? [link]

'65-ben születtem...

(#64269) proci985 válasza philoxenia (#64263) üzenetére


proci985
(MODERÁTOR)

persze azert is irtam, hogy alapvetoen nem tudok valaszolni.

a MAV egyebkent erdekes pelda: erre a mozdonyvezeto egy jol fizetett melo (gyakorlatilag egyetemi tanar / videki swfejleszto szinten mozog), pont amiatt, mert maceras.

erre annyit tudok mondani, hogy nem a viz a hulye, ha a kacsa nem tud uszni. nem maga a diploma mint kepzesi forma a baj, ha egyes kepzesek kritikan alul vannak osszerakva, vagy ignoraljak a munkaeropiac altali elvarasokat. utobbi sem egyszeru, egyik reszrol a munkaeronek egyszeruen munkaba kell allnia, masik oldalrol viszont meg kell teremteni az alapokat, hogy 5-10-20-30-40 evvel kesobb is kepes legyen az illeto szintentartani magat, mikozben a terulet teljesen meg is valtozhat.

pl hogy szeles statikus tudas szep meg jo, 20 eve meg volt is ertelme, most viszont ott a google es a wikipedia. informaciot keresni 20 eve es ma teljesen mas kategoria, eltero kezsegeket igenyel.

---

btw bejarono az nyugaton se megszokott mert irtozatosan draga. viszont van robotporszivo.

[ Szerkesztve ]

The first rule of tautology club is the first rule of tautology club. // Social justice in lagom amount.

(#64270) pendre54 válasza philoxenia (#64263) üzenetére


pendre54
(őstag)

"Feleségem elmondása szerint nemrég diplomázott munkatársai például gyakran alapvető, anno általa még a középiskolában tanult fogalommal sincsenek tisztában, amit a munka megkövetelne."
"Magyarországon milyen feszültséggel működik az elektromos hálózat?"
"Milyen tenger határolja Csehországot?"
[link] [link]
:D

[ Szerkesztve ]

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

(#64271) philoxenia válasza pendre54 (#64270) üzenetére


philoxenia
(MODERÁTOR)

Szakmai tudásról volt szó. :)

'65-ben születtem...

(#64272) weiss válasza Mister_X (#64264) üzenetére


weiss
(őstag)
LOGOUT blog

Őőőő, mert az eladó nem úgy vállalta vagy mi?

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#64273) Mister_X válasza philoxenia (#64268) üzenetére


Mister_X
(PH! nagyúr)

+t72killer

Jó, nálam a haldokló nyugat egyenlő Németországgal, de zárva vannak a boltok Ausztriában, Svájcban, Luxemburgban (micsoda hülyék ezek a németek!), Belgiumban és Norvégiában, továbbá Hollandia egyes területein is. Franciaország olyan szinten össze-vissza van szabályozva, hogy inkább hagyni kéne az egészet. És igen, törvényi szabályozás alatt állnak, nem csak "megtehetik". Vannak kivételek mindenhol (körzeti kiemelt gyógyszertárak, benzinkutak boltjai, nevezetességek és turistacélpontok környéke, stb.), de a vasárnapi zárvatartás az alap.

A vendéglátásra, most komolyan egy kebabost kell felhozni? :DDD LOL...

@weiss, nem, hanem arrafelé valódi régivágású kereszténydemokrácia van és a dolgozók se vállalnák már.

[ Szerkesztve ]

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake." --- A warezt tiltja a bushido.

(#64274) weiss válasza Mister_X (#64273) üzenetére


weiss
(őstag)
LOGOUT blog

Ez csak a te feltételezésed.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#64275) Mister_X válasza weiss (#64274) üzenetére


Mister_X
(PH! nagyúr)

Mi a saját feltételezésem? Hogy zárva vannak a boltok? Eksü lemegyek neked vasárnao fotózgatni a lehúzott rolókat.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake." --- A warezt tiltja a bushido.

(#64276) weiss válasza Mister_X (#64275) üzenetére


weiss
(őstag)
LOGOUT blog

Értelmeznéd a saját mondataidat?

@weiss, nem, hanem arrafelé valódi régivágású kereszténydemokrácia van és a dolgozók se vállalnák már.

Ez egy feltételezés.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#64278) Mister_X válasza weiss (#64276) üzenetére


Mister_X
(PH! nagyúr)

Tegyük fel, hogy negyven éves vagy és egy áruházaz vezetsz igazgatóként. Úgy nőttél fel, hogy vasárnap együtt van a család, szombaton letudtátok a vásárlást. Egyszer csak leszólnak a központból, hogy mostantól vasárnaponként ki kellene nyitni a boltot. Te bemennél dolgozni? Az alkalmazottaid bejönnének? (ők is keresnek annyit, hogy nemet tudjanak mondani)

Tegyük fel, hogy egy családanya vagy, de egy kis saját boltot nyitottál, hogy ne unatkozz egész nap - tegyük fel, hogy a szakmádban nehezen tudsz anyaként dolgozni (mondjuk légiirányítóként) és/vagy a férjed keres annyit, hogy ne kelljen karriert építened neked is és/vagy mások a preferenciáid és boltot vezetve érzed boldognak magad - egyszer csak szól a városvezetés/botvezetői közösség/fenntartó/orbánviktor, hogy a te boltodnak is nyitva KELL lennie az egységes arculat jegyében. Szívesen kinyitnád a boltod?

Tegyük fel, hogy egy egyszerű állampolgár vagy, aki hozzászokott ahhoz 20-30-40 év alatt, hogy H-P iskola/munka, szonbaton bevásárlás, vasárnap pihenés. Elmennél egy plázába kóvályogni vasárnap?

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake." --- A warezt tiltja a bushido.

(#64279) weiss válasza Mister_X (#64278) üzenetére


weiss
(őstag)
LOGOUT blog

1/ Nem tudom, helyzetfüggő.
2/ Sosem hallottam kötelező nyitvatartásról, lehet hogy van. Nyilván nem nyitnék ki, ha nem létszükséglet.
3/ Nem füvezek, de ha lenne legális lehetőség, lehet megkedvelném.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#64280) Mister_X válasza weiss (#64279) üzenetére


Mister_X
(PH! nagyúr)

Inkább hanyagold a kommentjeimet, én se fogok a tiedre reagálni, megígérem.

"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake." --- A warezt tiltja a bushido.

(#64281) MMIX


MMIX
(PH! addikt)

Mamma mia!

Nyom nélkül eltűnt az egyedüli mammográfiás szűrőbusz is, amelyet átadtak Magyarországon 168óra 2018. 07. 19

Láthatatlanná tevő anyagot találtak fel az oroszok 24.hu 2018. 07. 18
"Az orosz Rosztek állítólag kifejlesztett egy olyan anyagot, ami lemásolja a környezet színeit, és így kvázi láthatatlanná tesz. A cég vezérigazgatója, Szergej Csemezov úgy nyilatkozott, hogy egy sisaknál már sikeresen alkalmazták, és képesek leszek az anyaggal akár tankokat vagy hadászati eszközöket is eltüntetni"

Közpénzen is működik. :)
------------------------

Orbán sajtósa elárulta, miért csapatszállítónak vett géppel ment Izraelbe a miniszterelnök 24.hu

"mivel a Magyar Honvédségnek van repülőgépe, ezért külföldi hivatalos utak esetén inkább a Honvédségnek, és nem egy külföldi légitársaságnak fizetünk."

[ Szerkesztve ]

(#64282) philoxenia válasza Mister_X (#64278) üzenetére


philoxenia
(MODERÁTOR)

Tegyük fel, hogy 1992-ben kezdtél el dolgozni a kereskedelemben, akkor Te is vállaltad az esetleges hétvégi munkát.... Egyébként nagyon bírom, mikor külföldről megmondják, hogy nekünk itt hogy is kéne....
Meddig éltél Magyarországon? Jártál szombaton iskolába?

'65-ben születtem...

(#64284) mekker válasza philoxenia (#64263) üzenetére


mekker
(őstag)

Érdekes, hogy gyakran az infóval példálóznak (nyilván az is benne van, hogy összevág a fórumok célközönségével).

Lehet, hogy nem 2 év alatt tanul meg az enber programozni, hanem 3 alatt, de ezen felül nem fogod azt érezni, hogy full hülye vagy bizonyos témakörhökhöz (és most nem a lineáris algebrára gondolok). Maradjunk annyiban, hogy vannak elavultabb műszaki képzések itthon - ami meg haszontalan, azt low effortra kell venni, és kipótolni mással. Plusz már másodév végétől lehet tolni az ipart, ha valakinek az egyetemből a papír a fontos.

Szakoktól független is olyan lehetőségek érthetőek el kis szülői támogatás mellett, hogy akiknek van sütnivalója (ergo érdemelne diplomát), az tud valamiből hasznot húzni.

Ettől független van igazság az álláspontodban, egy diploma önmagában értelmetlen "mérőszám". És az is igaz, hogy sokan nem azt kapják, amit várnak.

„A felhők nem gömbök, a hegyek nem kúpok, a partvonalak nem körívek, a fakéreg nem sima, és a villám sem terjed egyenes vonalban.” - Wikipedia

(#64285) MMIX


MMIX
(PH! addikt)


Deutsch Tamás letette a Speed pizzéria alapkövét 24.hu

"Deutsch Tamásról eddig nem tudtuk, hogy a sebesség szerelmese (a speed sebességet jelent angolul, mint az köztudott), de igazából Herczeg Tamásról se volt nyilvánvaló, hogy a Pizza Burger Palacsintaházak lelkes látogatója."

- Hát nem éppen köztudott, mert a fotó amivel illusztrálták a hírt, az alapján nem letette, hanem bevette.

[ Szerkesztve ]

(#64287) Hansomester válasza MMIX (#64286) üzenetére


Hansomester
(kvázi-tag)

Most, vagy állandóan hazudik és mindig mindenkinek mindenhol azt mondja amit kell, vagy teljesen megborúlt az elméje.
Húú mi lesz itt 2021-ig :(
Csúnyán végünk lesz, mint a botnak.

"-Sesshomaru nagyúr,biztos, hogy nem veszélyes dolog életben hagyni ezt a nőt? Még bajt hozhat ránk! -Yaken legközelebb nyisd ki a szemedet, akkor láthatod, ez a nő már halott!"

(#64288) Ringman válasza Hansomester (#64287) üzenetére


Ringman
(PH! addikt)

is.

multifunkciós agárstadion épül

(#64289) Giovan! válasza Hansomester (#64287) üzenetére


Giovan!
(senior tag)

A katasztrófa tulajdonképpen tárgyiasult veszély.

(#64290) Ringman


Ringman
(PH! addikt)

[link]

multifunkciós agárstadion épül

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Politika
Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.