- Home server / házi szerver építése
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- Extra D betűvel jöhet GeForce RTX 5090D utódja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
fjudors
aktív tag
válasz
macilaci78 #161527 üzenetére
hát, ha nem tud kigazdálkodni egy sörsátrat magának a munkához, akkor valamit rosszul csinál.....
-
Mauzes
addikt
válasz
csemberlen #161520 üzenetére
A gázcsőt úgy értve, hogy bármely cső a házban, amiben gáz megy? Mert a gépész azt mondta, hogy szerinte ez a gázóráig tartó csőre vonatkozik, nem a belső csövekre. De neten olvasva ezt sokan meg máshogy értik.
#161522ncc1701: elvileg én is így tudom, de inkább maradnék a fehér megoldásnál. De valóban olvastam olyat, hogy még a szolgáltató sincs nagyon képben.
-
ncc1701
veterán
Azóta volt reggel 7-kor egy kis kedélyes qrvaanyázás, asszony nem olyan nyugis, mint én (mondjuk 15 éve én azzal kezdtem volna, h kapásból felrugom az embert, ha nincs tanú). Már régen nincs jó viszony, ez nem szempont. Ügyvéddel üzengetünk egymásnak pár éve ilyen esetekben.
Viszont hívott most a másik szomszéd (fiatal pár, 2 éves gyerekkel), h ő is átmegy szólni, mert másodszor keltették fel a komplett családot hajnal 5-kor.
Majd valamit kitalálok, h kibasszak vele én is, nem gond.
Ez az egész a tiszteletről szólt volna. Ha szólnak elötte, h ez lesz, akkor becsukjuk az ablakokat, és kb ennyi a történet. -
Mauzes
addikt
válasz
Borisz76 #161523 üzenetére
Nem értek egyet, az hogy kényelmesebb neki hűvösben csinálni, az még nem jogosítja fel, hogy hajnalban dolgozzon. Ez csendháborítás. Ennyi erővel mondhatná, hogy ő inkább megvilágítva éjszaka dolgozik egész nyáron, hogy hűvös legyen. Úgy is csak pár nap egy helyszínen, hát ki lehet bírni...
Viszont először mindenképp megéri a szomszéddal megbeszélni. De azért van rá bőven esély, hogy vita lehet belőle és megromlik a viszony. Ha ezt mindenképp el akarod kerülni, akkor nyeld be.
-
Chris0321
veterán
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Borisz76 #161523 üzenetére
A munkavégzésre is van törvény, nem kötelező tűző napon dolgozni. Persze ha nem 5-kor kezdi, hanem 8-kor, akkor kiesik pár munkaóra, több munkanapra lesz szükség, de ez már minden írásnak megfelel.
6030D: felújításkor a melósoknak meghagytam, hogy ha a szomszédok valamelyike nyafog, szóljanak nekem és irányítsák hozzám, majd rendezem. És persze kedvesen, aranyosan. Ne álljanak le vitázni, erősködni.
Mindenkivel meg lehetett beszélni a dolgot, például a felső szomszéd a karon ülő csecsemőt is tudta altatni délután, "beütemeztük" ezt is. -
Borisz76
nagyúr
válasz
ncc1701 #161521 üzenetére
Valahol jogos a felháborodásod mert a zaj miatt nem tudsz rendesen pihenni....de fordítsuk meg a kérdést :
Te mikor csinálnál hasonló munkát ?
Napközben a nagy melegben a tűző napon vagy hajnalban , amikor még hűvösebb van ?
Na ugye....
Azt a pár napot ki lehet bírni egy egész évből....nem minden nap keverik a betont hajnalban az ablakod alatt.... -
ncc1701
veterán
válasz
csemberlen #161520 üzenetére
Swarcban meg bárhogy kicserélik, papper nélkül. Senki sem ellenőrzi. Csak mondom a tényeket.
-
ncc1701
veterán
Jogi témában otthon van valaki? Tegnap is, ma is hajnal 5-kor kezdte a melós a szembe szomszédnál csinákolni a kerítést. Keverőgép, meg minden, azaz a nyitott ablakunktól max 7-8 méterre, naná, h felkeltünk. Ma szóltam neki, h holnap nem akarok erre kelni, de még leoltott, h hüle vagyok, mert halkan dolgozik, különben sem tudja csinálni ezt tűző napon.
Nincs erre valami országos törvény, h mittomén reggel 7 elött nem lehet ilyesmivel zajongani? Mert akkor holnap kamerázok kicsit elötte. -
4D4M
senior tag
válasz
attila199207 #161518 üzenetére
Marginalis lehet manapság a kozetgyapot aránya a homlokzati szigetelések körében. Tuzfalaknál és égéstermék elvezetők környékén lehet mint egyetlen lehetőség, de ezek nem gyakori szituációk. Ezen túl nincs korlátozas.
-
attila199207
tag
Arra gondolok, hogy alapvetően tetőtér esetén a nem éghető szigetelés aǰánlott, de ez nem pontosan tető hanem oldalfal. A hálózással az a gond, hogy 5m hosszú 1,5magas háromszög, nagyon nehéz lenne lehálózni a tető megbontása nélkül, mivel nem fèrsz hozzá a sarkokhoz.
-
4D4M
senior tag
válasz
attila199207 #161515 üzenetére
Kérdés, hogy jelen esetben lehet hungarocell vagy csak kőzetgyapot?
~
Arra gondolsz, hogy a kozetgyapot megsertodik és ledobja magát az EPS láttán? Vagy milyen inkompatibilitas merülhet fel?Elég ha bedübelezem vagy kell hálózni is, tekintve hogy a tető alatt van és nem látszik?
~
Ha nem éri UV és sikerül úgy felrakni,hogy nem fúj a szél át rajta, akkor megsporolhatod a hálózást, de nyilván sérülékenyebb és tűzveszelyesebb lesz. -
4D4M
senior tag
válasz
Mauzes #161512 üzenetére
d) az új készülék besorolása:
da) megegyezik a meglévő készülék besorolásával, a készülék elhelyezése a létesítéskor érvényes műszaki biztonsági feltételeknek változatlanul megfelel, továbbá kéménybe kötött készülék esetében az új gázfogyasztó készülék csak olyan egyedi, önálló égéstermék elvezető berendezésbe csatlakozik, ami megfelel az új gázfogyasztó készülék gyártója által előírt követelményeknek; a kéményseprő-ipari közszolgáltató megfelelő minősítésű nyilatkozata rendelkezésre áll arról az égéstermék-elvezető rendszerről, amelyhez az új készülék csatlakozik, vagy
db) ha az új készüléket a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel, a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe, vagy
dc) ha az új készülék EK típusvizsgálati tanúsítványa szerint a 2. melléklet 5.2.4.1. b) pontjának megfelelően alkalmas nem a gázkészülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel történő szerelésre és az alkalmazott égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer gyártójának a 2. mellékletben megadott részletekre kiterjedő utasítása alapján szerelik, valamint a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe.
A d) pont teljesülése a db) pont révén is megtortenhet, tehát ha találsz egy a feltételeknek megfelelő gazszerelot és a készülékkel együtttanúsított égéstermék elvezetőt használod és nem gyujtokemenyes és kisebb hőterhelésű, akkor nagy valószínűséggel működni fog.
-
attila199207
tag
Sziasztok! 2 emeletes családiházon 7cm hőzetgyapot szigetelés van, mellé épült garázs, sajnos a varázs betonfödémje és a garázs sátorteteje között, ami a házzal összeér, nincs szigetelés. Egyszerübben a garázs tetőszerkezete alatt az oldalfalon nincs szigetelés. Ez kb 10nm. Kérdés, hogy jelen esetben lehet hungarocell vagy csak kőzetgyapot? Elég ha bedübelezem vagy kell hálózni is, tekintve hogy a tető alatt van és nem látszik?
Köszönöm a segítséget előre is. -
Mauzes
addikt
Ezt mondta egy gépész is, de a neten meg általában azt olvasom, hogy kell gázterv. A jogszabály nem 100% egyértelmű nekem, de ez alapján is gyanús.
Pl. a "fogyasztói gázvezeték" az mit jelent? Az a gázóráig tartó szakaszt jelenti? Ahho tényleg nem kell hozzányúlni, de a háztartásban lévő gázcsövekhez meg biztosan hozzá kell nyúlni.
Ugyanígy a "besorolás megegyzik" sem tudom, hogy mire vonatkozik.
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, szeretnék egy megerősítést kérni, hogy jól értelmezem-e a jogszabályt. Nyílt égésterű kazán cseréjét tervezem kondenzációs típusra. Jól gondolom, hogy ehhez mindenképpen kell gázterv és engedélyezés? Azaz kizárt, hogy egyszerűsített bejelentés legyen, ugye?
Az egyszerűsített (nem tervköteles) kazáncsere feltételei közül az alábbiak miatt gondolom, hogy nem tud teljesülni:
- "a készülékcsere nem jár a fogyasztói gázvezeték cseréjével, átalakításával" - ez akár elméletileg teljesülhetne is, de nehezen tudom elképzelni
- "az új készülék besorolása megegyezik a meglévő készülék besorolásával . . ." - ha ez az A, B, C, stb. besorolást jelenti, akkor ez eleve nem teljesülhet, hiszen a nyílt égésterű az B, a kondenzációs meg C típusú. -
vans?
őstag
Sziasztok,
van egy 90 cm lepcsohazunk az uj hazban, ahova nem terveztunk kapaszkodot, mert nem fer el igazan, es szukseget nem latjuk. Azzal riogatnak viszont, hogy nem kapunk igy hasznalatbavetelit. Szerintetek erdemes igy beprobalni? Ha megis koteleznenek ra, milyen ideiglenes megoldas lehetne a legjobb, amit utana eltavolitunk..?
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
cOxeR #161507 üzenetére
Van hegesztő topik is, ahol vsz. sokkal többet tudnak mondani a témában (nálam biztosan), de ezzel amit linkeltél csak kínlódni fogsz vsz. Minden hiba ott van amit írtam + amikor pajzsot írtam, valójában sisakra gondoltam, nem ilyenre amit linkeltél ami helyből lefoglalja az egyik kezed.
A jobb gépek tip egyébként 1kg-os huzallal dolgoznak. Ami meg mindenre is jó az sanszos, hogy semmiben sem lesz igazán jó... -
ecaddsell
aktív tag
válasz
cOxeR #161505 üzenetére
Nagyon olcsót nem érdemes venni itt sem, nálam pl. túl rövid a testkábel ill. a csipesze nem nyílik elég nagyra.
Ami ilyen melegben mint most még számít, hogy nem lehet folytonosan dolgozni vele, hanem csak az idő kis százalékában. A kicsit jobb gépeknél ez több.
Engem 3x is kihúzott a bajból, azaz megtartottam, de ha ma venném akkor testkábel meg csipeszére jobban figyelnék.
Egyébként pajzs, huzal stb. bőven 100 felett lesz, azaz akkor éri meg, ha jó eséllyel többször is fogod használni és beltérben véleményes.
Az Iweld jó márka egyébként. -
válasz
ecaddsell #161502 üzenetére
Ez nem is rossz, néztem pár videót, illetve van “noname” gép is relatív olcsón THO 35e. Azért azt is megnézem lehet-e bérelni helyben, de ilyen 9-10e/nap kb ha eladom a gépet vagy használom még 1-2x már meg is éri venni egyet.
Iweld helyi cég onnan is lehetne venni, nekik vannak jó cuccaik ahogy láttam, de azért az inkább 50-60e a legalja. -
DJGABI
addikt
válasz
lappy #161483 üzenetére
Ez jó cikk volt, köszi. Úgy látom a tolókapunak inkább csak hátrányai vannak.
Gondolkoztunk rajt, vagyis hát megemlítettem ezt. De a jelenlegit max váznak használnám, mert elég nehéz...Alja zárt, felül lécezett.(#161482) 4D4M motorizálás nem kell. Nyitás irányba bőven van hely, max tereprendezés kell, de ásni-vésni-betonozni amúgy is kell majd mert egy jó 20 centivel feljebb van az udvarnak az a része, mint a járda.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
cOxeR #161494 üzenetére
Porbeles hegesztőt te is simán megpróbálhatod. Profik nem használják mert drága az anyag pláne ha több fajta is kell belőle (és nem is mindenhez van), de zártszelvényhez jó. Kicsit átmenet a hegesztés meg a forrasztás között.
Max. többet kell flexelni meg kefével tisztítani a salakot, ha nem megy annyira.
Kulcs, hogy minden ív indítás előtt a huzal végéből kb. 1 centit le kell vágni (én oldalcsípőt használok rá) ill. a salaktól (meg minden mástól) meg kell tisztítani a fémet. -
kunberci
senior tag
válasz
cOxeR #161494 üzenetére
Bevont elektródás hegesztéshez nagyon "nem árt" a gyakorlat, a
több éves, évtizedes gyakorlatot semmi nem pótolja.
Te elsőre biztos nem fogsz olyan varratot csinálni ami, mint mechanikailag, mint esztétikailag megfelelő (MMA).
Védőgázas hegesztéssel inkább lehet próbálkozni (ha az ember kezdő). De egy kevés gyakorlat azért ott sem árt.
Mondjuk egy közepes vagy egy "nagyobb" kombi gépet hurcolászni
palackkal karöltve sem egyszerű.
Akár 10kg CO-2, vagy corgon (CO-2 Argon keveréke) palackot szállítani sem egyszerű (sima autóval nem is lehetne).
Inkább a csavarozást válaszd, hegesztéshez inkább hívjál valakit.Bár a második szomszédnál "szaki", csinálta a hegesztést, hát
olyan ronda, rossz varratokat még nem is láttam (MMA). -
kiir
tag
Kedves hozzáértőbbek!
Pincefödém-alátámasztás lesz, a statikus kiírta. Zártszelvény oszlopok alját acél talplemez tartja, aminek az aljára még egy 15 cm hosszú zártszelvény-darabot hegesztünk és ezt nyomjuk a beton pontalapba. A beton egy 30*30-as, 45 cm mély gödörbe megy. Az első két gödröt kiszedtük, és ennek alapján a pincepadló jelenlegi rétegrendje alulról: talaj, sóder (2-3 cm), valami kátrányos vízszigetelés, beton (6-8 cm), csemperagasztó, járólap.
A betonozás előtt két kérdésem merül föl:
(1) sóder kell-e a pontalap aljába és oldalába a talajhoz?
(2) vízszigetelést hogyan oldjam meg a gödör aljában és oldalában?A ház 80 éves, a pince ennek megfelelően nagyrészt talajszint alatti és eléggé párás. A HMV-tároló és a kazán miatt télen sem hideg, de amúgy sima pinceként van használva.
Ti mit csinálnátok?
-
4D4M
senior tag
válasz
Chris0321 #161485 üzenetére
Osszessegeben a betonmennyiség lehet akár ugyannyi is, ha normálisan időtállóan alá akarjuk támasztani a tolókapu sinjet, ezért ezt nem forszíroztam (:
Szennyvíz csövet amúgy egy sima körbeszigetelessel ki lehet zárni az alaptestbol és nyugodtan kibetonozhato a környéke.
-
Chris0321
veterán
válasz
cOxeR #161479 üzenetére
Én egy szóval sem mondtam, hogy lakatost hívj. Én azt írtam, hogy olyan embert, aki tud heggeszteni. Nem tudom hol laksz, de ha én itt békés megyében falun kitennék egy hírdetést a helyi adok-veszek csoportban, akkor biztos jelentkezne pár ember aki megcsinálná nekem a kerítést, ha esetleg az ismerettségi körömben ne lenne erre ember. Esetleg kollega, kollega ismerőse, stb.
-
4D4M
senior tag
válasz
DJGABI #161481 üzenetére
Úszókapu 2 görgőcsoporton lóg ,ami az egyik oldalon egy méretezett alaptesten van rögzítve. Tolokapu ezzel szemben egy teljes mozgastartomanyon végigvezetett sínen gurul. Előbbi egy masszívabb nagyobb merevsegu szerkezet így drágább is.
Gyártás fel milliotol indul normális minőségben.
50-100k az alapozás
200-300k a motorizalas. -
DJGABI
addikt
Sziasztok!
Van egy 3 méteres kétszárnyas kertkapunk, de pont elég rossz helyen van (illetve felújítás miatt pont az útba esik a sóder is), csak befelé nyílik, így állandóan le kell szedni ha be szeretnénk járni. Oldalra (utca felől nézve jobbra) viszont bőven van hely, így szívem szerint úszókapu/tolókaput raknék. Motorizálás szerintem nem szükséges, eltolni el tudom kézzel is, még manuálisan is kényelmesebb lenne, mint a jelenlegi helyzet... Lenne pár kérdésem:
1, mi a különbség úszó- és tolókapu közt?
2, vannak esetleg elérhető tervek hozzá? szerszámok, szaktudás meglenne hozzá após részéről, hogy esetleg magunknak megépítsük.
3, mennyi lenne kb ennek a költsége? GCD csatornán van egy videó róla, de elég gányolósnak tűnik - még így laikusként is -. [link] Ilyen szetteket néztem, oké van anyaglista, de ez még csak a váznak is a talpa ha jól gondolom [link] [link] -
válasz
Chris0321 #161469 üzenetére
Átmenő csavar ott is.
Oszlop vastagság egyenlítésre meg alátét, vagy csak 3 oldalasra elvágok 1-1 zártszelvényt és az alsóbb pontokon mint egy palást teszem fel és mivel ez is szögletes meg a rögzíteni kívánt vízszintes tartók is biztosan jobb mint egy sima alátét.. 2,5m-enként van oszlop, így 3 oszlopot tudok a két szélén egy szállal összekötni, kellően vastag csavarnak ezt el kellene bírnia.
Jó lenne ha megcsinálná valaki… de eddig 2 lakatost hívtam ide, kerites miatt és többet egyet se szeretném látni a ház körül: -
psion2101
tag
Sziasztok!
Elrontottam valamit szerintem nagyon.Januárban vettem cementet és sok lett nagyon.Van kb 30 zsák és ha megütögettem akkor keménynek tünik.Ha kinyitom akkor ilyen porhanyósabb lesz,de azért vannak bőven kavicsok benne.Amiket ha összenyomok akkor nagyrészük szétjön.Mennyire kuka igy a cement?Betonkeverőben kevernék belöle betont kerti tárolónak meg ilyesminek.
Garázsban volt tartva -
válasz
jackbacsi87 #161471 üzenetére
ha engem kérdezel, akkor a fürdő lesz a legdrágább
panel fürdőt újítunk fel Pécsett, 2m x 1,55m azaz nem nagy, de másfél milliónál nem volt alacsonyabb összeg a teljesre anyaggal, de volt 3,5-es ajánlat is.
épített zuhany, tolóajtós zuhanypanel, új mosdó/szekrény, új wc, falig bontva új burkolatokkal. mindenből igyekeztünk vállalható minőséget választani, ami már éppen nem sz*r. -
szaszyka
senior tag
válasz
Szia. Átfolyós vízmelegítőben tudok annyit segíteni, hogy nekem múlt héten cserélték. Bosch therm, 1,5m kémény csatlakozó csővel, cserélt gáz, és csatlakozó vízcsövekkel, falba berakott szellőzőcsővel a fürdőben... Számlával, munkadíjjal 310k
-
válasz
Szia!
Mindig szokták mondani, hogy a műszaki tartalom nagyban függővé teszi a felújítás költségét.
Az általad leírtak alapján a fűtés-melegvíz egy sarkallatos kérdés.
Villanyos korszerűsítés után ha felteszel 1-1 klímát, akkor a konvektorok skippelhetőek, de a hely miatt leszereltetném őket csövezésükkel együtt (ami külön pénz).
Ha amerikai konyhát csinálsz a szobából (gondolom akkor a konyhából lenne egy kis háló) akkor az kéménykiállás macerás lesz ott.
Kis lakásnál (szerintem) kiemelten fontos az egyedileg odatervezett bútorzat, ami ugyan drágább, de az utolsó zeg-zugot is ki tudod használni majd.
Ha én csinálnám, és magamnak, akkor felszedném a metlakit és kompletten padlófűtésesre alakítanám a lakást, akár egy Mika kazánnal a konyhában lévő konvektor helyén, akár a falon egy kombi kazánnal (ha a ház kéményezése befogad egy új kazánt). Így mehetne akár a nagy nappali-konyha és a kis háló koncepció (ami egyébként nekem is szimpatikusabb). -
macilaci78
nagyúr
válasz
A villany a legkisebb gond, bár meg kell kérdezni a közös képviselőt, mire szabad bővíteni? Ha a ház rendszere nem bír el többet, akkor lehet patt helyzet.
A mozaikparketta 8-10 mm vastag, teljes felületén ragasztott. Ha nem mozog, nincsenek kijáró lamellák, nincs itt-ott felázva, összeszáradva, akkor valid a megtartása, én felcsiszoltatnám és lecserélném a szegélylécet is. De én szeretem a fapadlót.
A jó hír, hogy ragasztott, alatta valószínűleg beton van. Ha csere a parketta, akkor meg kell csiszolni a betont, aljzatkiegyenlítő és mehet rá akármi.Metlaki ugyanez: ha stabilan áll, maradhat. Gyantás alapozó, aljzatkiegyenlítő és mehet rá akármi. Például közös síkon mehet rá ragasztott vinyl, SPC, végig a lakásban, be a WC-be, fürdőbe. Vagy klikkes burkolat.
Kéménynek kérdezz utána: egyedi, vagy gyűjtő: Ha gyűjtő akkor az szopó, nem tudod bélelteni. Ha egyedi, akkor egy jövőt álló kombi gázkazánt tennék fel radiátorokkal.
De albérletbe kiadni spórolás címszóval gatyába ráznám a konvektorokat, egy frisebb kazán akár használtan (mi 5-8 éves Bosch kazánt dobtunk ki felújításkor).Ha az elektromos hálózat engedni fogja, akkor villanybojler sokkal komfortosabb, mint az átfolyós kazán.
-
jackbacsi87
senior tag
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem. Szüleim bedobták az ötletet, hogy mamám lakása az enyém lehet ha érdekel, húgommal egyezkedjek, fizessem ki. (Ketten lennénk örökösök.)
Még 5 évig van hol laknom ezért azon gondolkodom, hogy fel kéne újítani és albérletnek kiadni. A felújítás költségeivel viszont nem igazán vagyok képben, meg pár dolgot nem tudom, hogy lenne érdemes megoldani.36 m2-es földszinti tégla lakás Győrben. Ablakokat, bejárati ajtót nem bántanám.
Villany 1000 éves alu, az csere, amper bővítés is kell. (16A van.) Munkadíj nem nagyon lenne, egy részét megcsinálnám meg van 2 villanyszerelő haver.
Víz, szennyvíz csőveket gondolom érdemes cserélni, ha már felújítok. Ezek nem tudom mennyibe fájnak. Iletve a felső szomszéd amerikai konyhás nappalit csinált a kecójából, ezen én is elgondolkodtam. A csövek ugyan azon a falon vannak, elvileg minimális átalakítással jár.
Műpadló van a helységekben, alatta kő. Itt még bizonytalan vagyok, mi lenne a jó megoldás. A szobában van csak parketta, azt lehet megtartanám.
Festést szerintem megoldom.
Fürdőnél csempézni kell, meg a kádat lecserélném zuhanyra.
És a víz, fűtés....
2 konvektor van, az egyik haldoklik. A melegvizet gázos átfolyós vízmelegítő adja, szintén haldoklik.Van, amit kihagytam? Milyen költségekkel érdemes számolnom szerintetek?
-
axioma
veterán
válasz
macilaci78 #161466 üzenetére
indukcios, gazt elsokent kottettuk ki
takaritas: a pult anyaga ezert tunik jonak, azt is nyuzzuk [most a legegyszerubb forgacslapost ertem rajta]
uveg szarabbul takarithato [lecsuszik rola a habos, meg elobb latszik koszosnak mint aminel ezt nem segiti a 2 kulon fenyvisszaverodes] _szerintem_, akkor mar lehet hogy jobb a [nem feltetlen fenyes feluletu] nagy alaku padlolap is -
Chris0321
veterán
válasz
cOxeR #161434 üzenetére
Nem tudom a heggesztésen kívül milyen más lehetőséged lenne a szélső oszlopokon. Megpróbálkozhatsz a heggesztéssel de az nem csak úgy megy. Vagy sikerül, vagy nem. És inkább nem. Nekem is próbálták az iskolában tanítani, de azért nagyon más ha olyan csinálja aki keni vágja a dolgokat mintha valaki először próbálkozik. Ezétt is ajánlottam volna a szakembert aki megcsinálja neked elsőre tuti jóra.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
macilaci78 #161467 üzenetére
-
macilaci78
nagyúr
válasz
axioma #161455 üzenetére
Az a kérdés, hőt mennyit kap? Nyílt gázégős főzőlapra rátett nagy lábas elvezeti a lángot hátra és a bútorhátfal, SPC, vinyl ezt nem bírja. Egy indukciós főzőlappal ilyen gond nincs.
A másik a takarítás: zsíros, olajos, stb szennyeződések rászáradva, elkezded dörzsölni, azt a felületnek bírnia kell. Az SPC falburkolatok ilyen 0,15 mm kopóréteggel bírnak, míg egy padlóra való 0,30-0,55 mm jellemzően.Én ha nem akarnék unalmas hidegburkolatot a falra, akkor valami fancy üveget tennék fel. A fal felőli oldalán lehet minta, szín, akármi, de szemből sima síküveg annak minden előnyével.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
kacsento1 #161452 üzenetére
Nekem is felajánlották, de elvetettem. A minimális ív mellett a merőleges síkok találkozásánál szar takarítani. Ha a vízvető elkoszolódik, lepattintom és letakarítom, esetleg le is cserélem. De lehet, csak régimódi vagyok. Ugyanezért ér a csempe a földtől 240 centiig a konyhabútor mögött is.
-
w.miki
veterán
Ez milyen méretű csatlakozó, ami bemegy a wc tartályba?
Képek
Ali-ról szeretnék rendelni bidét, ami egy T csatlakozóval csatlakozik a tartályhoz, több csatlakozó méret is választható, nem tudom melyik kell nekem? -
kacsento1
senior tag
válasz
axioma #161455 üzenetére
A csempe már fent van, ezért ez nem megoldás. Én is sokat agyaltam mi legyen a pult mögött, mivel én se szerettem volna csempét, de a többi megoldás nekem nem tűnt annyira hosszútávúnak. Ezért maradt a csempe, de akkor már 60x60-ast raktam, hogy legalább középen ne fusson fuga, és a lapok között 1mm hézag van. Azt kikenem szilóval vagy akrillal
-
Mauzes
addikt
válasz
axioma #161455 üzenetére
Ez érdekes kérdés, nem a csempét szoktál előbb felrakni, és utána megy a konyhabútor beépítés? Ebben az esetben nagyon nehéz lenne, hogy előre ennyire pontosan rakják fel a csempét, hogy milliméterre érjen majd be alá a munkalap.
#161457ncc1701: ez is egy érdekes felvetés, hogy a fal alakjára marni a munkalapot. Ez standard része egy asztalos munkájának? Tehát ha nem magadnak csinálod, hanem megbízott szaki, akkor azt mindig a helyszínen marják alakra?
-
6030D
addikt
válasz
axioma #161448 üzenetére
Volt egy T profil, a fekete. Nem vigyáztunk rá, használtuk a konyhát, ahogy kell. Nem tudom, valamivel tömítette-e a profil alatt, gondolom igen. De például a mosogató körül a 15 év alatt elkezdett púposodni, mert bejutott a víz.
AssAssynn: mindenki addig köpködte a 4. emeleti lakást, amíg ki nem nézett az ablakon. A konyha volt a lakás közepén, két oldalon a szobák, azoknak is az ablaka a hegyre nézett.Mondjuk a legkirályabb akkor volt, amikor cserélték az ablakot, akkor volt egy kb 3,5x1,8m-es lyuk, ami ha egyben üveg lenne, az nagyon adná. A panoráma meg annyira megtetszett, hogy most is ezt nézzük, csak lejjebbről.
-
axioma
veterán
válasz
kacsento1 #161452 üzenetére
De akkor a csempet ultesd a pultra, ne a pult menjen neki a csempenek.
Amugy munkalap "anyagabol" (nyilvan nem vastagsagaban) keszult hatlap az mennyire problemamentes? Raadasul hatarozottan NEM a munkalap szineben, nekem az hogy felkuszik a falra az nagyon sok, ellenben a pult minosegu hatlap az sokkal inkabb tetsz, mint a csempezes. Vagy SPC jobb oda is?
-
kacsento1
senior tag
Ha már konyhapult a téma. Arról mi a véleményetek, hogy a régebben előszeretettel használt vízzáró profil (ami végigfut a pult és pl. a csempe találkozásnál) helyett, sima szilóval végigkenni? Én ezen agyalok, ugyanúgy mint a végzáró profil, ez is szerintem már divatjamúlt megoldás.
-
ncc1701
veterán
válasz
macilaci78 #161447 üzenetére
Muternál vagy 10 éve van tömör tölgy munkalap, köszöni, jól tartja magát. Nem azon vágja a húst, hanem deszkán. Rendszeresen főz, még az a korosztály.
-
axioma
veterán
válasz
Mauzes #161440 üzenetére
Van. Mosogatogepbol van hogy oda pakolunk ki, es neha itt-ott kis viz megall, ha nem vesszuk eszre, az a pulton all amig felette "szarad" (majd a masik elpakolja
) a cucc. Na ez a viz ez ha ott marad egy ideig (azert nem orak, inkabb egy nap+), akkor bizony felpuposodik. Ha le van torolve rovid idon belul, akkor az nem, sot ha kiszarad akkor is visszamegy.
Tuti nem engednem leccel, az azon kivul hogy nem latom hogy hasonlo viztol miert ne puposodna fel, me'g takaritani is szar (a szabadonallo tuzhely es a pult kozott az van).
@6030D ez azert sokkal kevesbe randa, de itt van lec, vagy csak egymasnak van engedve es vigyaztok a vizre? -
macilaci78
nagyúr
válasz
Mauzes #161440 üzenetére
Nálam a jobb oldali megoldás van.
Nincs is kényes helyen, csak a mosogató van abban a csomópontban. Semmi baja.A marósablon sem olcsó, használni sem triviális. Kérdezd meg, van-e egyáltalán sablonja hozzá?
5 éves a konyha, mosogatógép nincs, átlátszó szilikonnal van kikenve.Fém profil egyszerűbb, univerzális dolog, nem kell hozzá ész, speciális szerszám, ha siperül pontosan méretre szabatni a lapot, akkor a gyári élzárás kerül mellé, ami vagy feldagad, vagy nem.
A mosogató, főzőlap kivágás tömítettségére az életünket is rábízzuk, de erre a vágásra nem?
Impregnáló folyadékkal egyszer (!) lekentem a pultot, mert hülye módon a késsel haloványan beleértem a dekorit rétegbe és nem kockáztattam, de ennyi.
ncc1701: nem rossz megoldás a tömör tölgy, amíg nem éri víz, vegyszer, foltokban zsír, gyöngyöző söröskorsó...
Ha parkettaként, asztallapként is meg-megsérül, miből gondolod, hogy egy munkafelületként tartós marad esztétikailag is? Persze akinél a főzés kimerül a házhoz rendelésben, annak semmi panasza nem lesz rá...
Mauzes: kb bármelyik zárt pórusú fa jobb megoldás, mint a sima tölgy, például a bükk. Kb bármelyik hőkezelt, vagy ammóniakezelt fa jobb, mint a sima tölgy, például gőzölt akác, termotölgy. Kb bármelyik egzótafa jobb, mint a sima tölgy, például teak...
-
6030D
addikt
válasz
Mauzes #161440 üzenetére
Nekünk ugyanezt mondta az asztalos, én hittem neki. Ő csinálta az előző konyhánkat is 2009-ben, és a profilos összeillesztésnél nem hólyagosodott fel, pedig 5-6 centire volt tőle a mosogató. [kép]
Azóta csinált már nekünk rengeteg bútort, és mindig bejöttek a javaslatai, így az új konyhánál is elfogadtuk, hogy legyen ez. Kb addig tűnt fel, amíg csupasz volt a bútor. Miután belaktuk, már észre se vesszük. -
ncc1701
veterán
válasz
Mauzes #161444 üzenetére
Mert nem szemét fát aprítanak le, és ragasztanak össze, és laminálják be műanyag hulladékkal. Bemegy a víz a műanyag laminálás alá, és belülről szedi szét azt a szemetet.
Az max anyagában rohad el, de azt meg rendszeresen át kell olajozni. Sztem igazi, szakmáját szerető asztalos szívesebben dolgozik szép fával, mint fahulladékkal. -
Mauzes
addikt
válasz
ncc1701 #161441 üzenetére
Nem értek hozzá, a tömör tölgy hogy oldja meg ezt? Hogy nem tud felpúposodni, mint az egyéb anyagok? Gondolom ennek a megmunkálása is nagy öröm lenne az asztalosnak.
Köszi nektek is, #161442tboy93, #161443f4lcon. Simán benne van, hogy csak neki lenne sokkal egyszerűbb, ha nem kellene összemarni, és próbált kicsit e felé terelni.
De számomra meg nagyon fura lenne, hogy csináltatok egy full új konyhát csomó pénzért, modern anyagokkal és megoldásokkal, és akkor van benne két ilyen nagyon old school alumínium profilléc, ami teljesen szétbarmolja az esztétikát és a felület egységességét.
-
-
válasz
Mauzes #161440 üzenetére
Szerintem összemarni sokkal macerásabb, meg nehezebb. Nekünk a régi profilléces volt, volt mart van, ezerszer jobban néz ki. Felhívta rá a figyelmet az asztalos, hogy ha kifolyik valami oda, töröljük fel, mert akár fel is ázhat, de ennyi, nem kell azért félni tőle, nem az első csepp vízre fog felpúposodni. Vizes lesz, letörlöd, ennyi. Ne hagyd állni rajta.
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, nem tudom, hogy jó topikban vagyok, konyhabútorral kapcsolatos kérdésem lenne.
Új konyhabútort csináltatunk asztalossal és a munkalapnak az illesztése merült fel tervezésben (U alakú konyha lapjai).Ha megnéz az ember egy hagyományos konyhát / régebben épített konyhát, akkor a munkalapok illesztése szinte mindig egy profilléccel történt. Ha pedig egy modern konyhakatalógust nézeget az ember vagy bemegy egy kiállítóterembe (pl. XXL Lutz), akkor feltűnik, hogy a munkalapok illesztését manapság szinte mindig esztétikusabb módon, összemarással csinálják. Lásd lent bal vs. jobb.
Na most az asztalossal is szóba került ez a téma és ő azt mondta, hogy ő a profillécet szokta javasolni. Mégpedig azért, mert az összemarásnál fennáll annak a veszélye, hogy beszivárogjon a víz és a lapok szélét picit kikezdi. Mert hiába van szépen vágva és szilikonnal ragasztva, évek alatt minimális rés fog keletkezni, a víz pedig rendkívül agresszív szivárgás szempontjából, így ha odaömlik valami, esetleg áll ott a víz véletlenül, akkor a beszivárgásnak nagy a kockázata. Ez a veszély természetesen profillécnél is fennáll, de ott még ha fel is válik vagy púposodik fel az anyag széle milliméteres méretben, ott el van takarva. Összemarásnál pedig nagyon látszik, ráadásul onnantól kezdve könnyebben is sérülhet mechanikai úton. Tehát megcsinálja szívesen az összemarást is, de a tartósság a fő szempont, akkor ő a profilt javasolja.Erről a kérdésről van bárkinek tudomása vagy tapasztalata? Logikus, amit az asztalos mondott, viszont azt is nehezen tudom elképzelni, hogy az az iszonyat nagy számú mai konyha, ahol összemart munkalapok vannak, azok majd mind tönkremennek szivárgás miatt.
-
neil_mullen
aktív tag
Sziasztok! Betonfödémre (úsztatott aljzatbeton alá) lépéshang szigetelésre az EPS vagy a Rockwoll Steprock jobb szerintetek?
-
sbazsi
veterán
Van egy Hajdu FT10 (felső bekötésű) bojlerem.
Ehhez szeretnék egy új csaptelepet, mert a mostani már eléggé csöpög.
Jelenleg egy Mofém junior evo van kb 10 éve.
A fő bajom ezzel, hogy nagyon alacsonyan van, nehéz így mosogatni.
Na meg az normális, hogy 10 éven belül csöpög?Találtam egy ilyet: Diplon ST0310. Ismeri valaki ezt a márkát, vagy a konkrét típust?
Ennek mintha vagy 15 centivel magasabban lenne a kifolyó része, ami sokkal jobban hangzik.
De kérdés, hogy mennyire megbízható a márka -
válasz
Chris0321 #161431 üzenetére
Köszi! Vettem végül 50x50-es zártszelvényt - megfelelő magasságra vágva (1,8m) azt ráhúztam a régi oszlopra így nincs “tákolás”, fent meg kapott műanyag dugót az összes, így nem lesz benne víz.
A vízszintes tartókat ettől függetlenül is csavarozni fogom vélhetően - de lehet veszek egy trafót (25-30k körül max eladom egy pici bukóval, vagy bérelek egyet) és meg is hegesztem… azért arra nem támaszkodnék, mennyire lesz jó így elsőre. Ráadásul a csavarozás részt ezzel le is tudom zárni, mert ha a menet véget+csavart meghegesztem, le nem jön többet.
Embert nem hívok mert olyan árakat kaptam, hogy elmehetnek a búsba, ha őszinte akarok lenni, pláne nekem van rá időm is.
A két legszélső oszloppal vagyok bajban, mert azokat nem tudom így megcsinálni, mert dróthaló van ráfeszítve ott sajnos csak a toldás marad fölfelé, illetve kell távtartó is, ugye amit írtál, hogy egy síkban legyen, ez ugye 2-2 pontot jelent az oszlopon mert a harmadik a toldott részre esik. Van erre valami javaslat? (amennyire lehet ugye legföntre kerül)
A szerkezet a szomszéd felől lesz csak látható, tartós legyen inkább a szépség az nem elsődleges (értsd normális keretek között, mert jóban vagyunk és ezt meg is akarom tartani)… közös kerítés én fizetem, én csinálom. (elvált anyuka 2 nagyobb lánnyal, nem ez a fő költési dolog számukra, de a nád már lerohadt és azt se tudják pótolni évek óta) -
Chris0321
veterán
válasz
cOxeR #161379 üzenetére
Hello.
Heggesztés. Azzal növeled meg az oszlopot és a keresztvasat is heggesztesd fel az oszlopokra. A csavar meglazulhat, nem néz majd ki jól a barkácsolás az oszlop tetején, plusz nem árt ha rendesen le tudod zárni az oszlop tetejét, hogy ne fagyjon bele a víz és nyomja szét a csövet és arról se feletkezzünk meg, hogy ha toldod az oszlopot nem árt ha ugyanabban a síkban lesz végig, hogy a trapézlemez szépen felfeküdjön. Ha rá vagy belehúzol valamit a jelelnlegi oszlopba, akkor a felső sor zártszelvény kicsit kintebb vagy beljebb lesz. -
CsodaPOK
senior tag
válasz
f4lcon #161426 üzenetére
Ezt sajnos nem tudom megmondani. Kb. 30 éves vakolatról van szó. Könnyűszerkezetes ház, betonyp külső héj, azon hungarocell, háló és vakolat. Ránézésre ilyesmi kinézete van:
[kép]
A lejött anyag "hátsó" oldala, illetve a hálóban bennemaradt anyag sötétebb szürkés/ cement színű.A minta/érdesség nem számít. Simán egyenesen akarom szintbe húzni, majd festeni. A lényeg, hogy jól tapadjon az anyag, bírja a napot, telet, vizet, stb.
Amúgyis egy borzalom ez a "kapart" mintázat. Megül benne a kosz, egy rémálom a festése. Fapapuccsal csapkodnám, aki kitalálta.Ezt az anyagot néztem most:
Mapei Mapetherm Sajnos ez is csak 25 kg-os kiszerelésben van, de árban legalább nem vészes. -
macilaci78
nagyúr
válasz
6030D #161421 üzenetére
Én az erkélykorlátról flexeltem le valami keretet, amit az erkélyajtóval szemben hegesztettek fel, födémig érő üveg volt benne, egy hőcsapda.
Következő évben lemostam mosogatószeres vízzel az egész korlátot és két rétegben lefestettem a sarki festékboltban vett matt fekete zománcfestékkel. Semmi baja nem volt 5 évig. -
ncc1701
veterán
válasz
Fox Mulder #161417 üzenetére
Sztem látszani fog a javítás, készülj lelkileg arra, h az egészet festened kell.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Fox Mulder #161420 üzenetére
Ez nem fa, legalábbis nem a hagyományos értelemben. Préselt felület vákuumfóliával, vagy valami hasonló. Nemigen javítható.
-
AssAssynn
addikt
válasz
Fox Mulder #161420 üzenetére
Nekem is ilyen ajtóim vannak. Meg szerintem rengeteg háznál, ami az elmúlt 10 évben épült ilyen. Most is árulják ezeket a legtöbb barkács áruházban. Oldalról nézve biztosan fából van. Elől-hátul, ahol fehér, ott ilyen mintás. Őszintén én sem tudom, hogy ez csak festék-e rajta, vagy valami más is van még rajta. Nekem meg sajna az aljuk van elszíneződve, mert fröccsenő víz mellett tárolták őket. Én is gondolkodom rajta, hogy mi legyen velük. Lecsiszoljam-e az egészet és úgy fessem újra, vagy pedig erre a meglévő rétegre fessek-e rá valami vastagabb festékkel. Maga a szerkezete jó amúgy. Sima fenyő ajtó szerintem.
Ami engem inkább zavar, hogy a hangszigetelése persze ennek is nulla. Bár nem tudom melyik beltéri ajtónak jó a hangszigetelése... ötlet erre? Persze gondolom marha drágán létezik jó. -
6030D
addikt
válasz
macilaci78 #161418 üzenetére
Én így csinálnám (csináltam): csiszolópapír (100-120, ami van kéznél) a felületi rozsdára és hogy legyen tapadófelület, portalanítás, zsírtalanítás. 3 réteg. Azt hiszem Trinát 3in1-et vett a kivitelező, nem volt rossz. 1 év után még fent van.
Szüleimnél 20 éve hemerájttal kentük (ugyanez a processz, 3 réteg), köszöni az is jól van. Ott mondjuk az ajánlásnak megfelelően picit rozsdás felületre ment, úgyhogy az új oszlopok kint voltak kicsit a levegőn patinásodni. -
válasz
macilaci78 #161419 üzenetére
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Fox Mulder #161417 üzenetére
Tartok tőle, hogy az ajtólap maga valamilyen fólia bevonatos, az üvegezőléc lehet fa.
Vedd ki a zártestet és látni fogod az ajtó anyagát felületkezeletlen állapotában. Esetleg akaszd le az ajtószárnyat és nézd meg az alját, azt nem szokás felületkezelni. -
macilaci78
nagyúr
válasz
cOxeR #161414 üzenetére
Jól számoltál, 8,64 m2 a felületed. Számolj még rá kb 10%-ot, mert az ecseten és a kannában is csak marad valamennyi.
Milyen felhasználásra kell? Milyen végeredményt akarsz elérni?Festés előtt zsírtalanítsd, portalanítsd a felületet, egy réteg alapozó és egy, vagy két réteg fedő festék az alap, de van olyan festék, ami alapozó és fedőfesték is egyben.
Zománcfestékkel van tapasztalatom, ecsettel felhordva meglátszik az ecset nyoma, de szépen kifeszül pár perc alatt. -
-
Mennyi festék kellhet 40x20-as zártszelvény lefestéséhez? 6m-es szál 12 db, 1l-re tippelek kb ahogy a felületét számolom, ha nem tévedek ~9 négyzetméter.
Valami konkrét festék javaslat amit egy rétegben elég használni? -
válasz
razorbenke92 #161402 üzenetére
+ macilaci78
Ma is tanultam valamit.
-
pjen
félisten
válasz
Alladin888 #161410 üzenetére
Az asfora egy sűlyesztett szsrelvény, max kiemelő kerettel lehet falon kivülivé tenni.
-
Alladin888
kezdő
üdv
tégla lakásba ,ha most sejtésem,hogy nem falon kívüli kdpcdolók dugaljak vannak,akkor lehet a meglévők helyére falon kívülit tenni? Schneider asforát szeretnék. -
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Egy ház külső hungarocell szigeteléséről kb 30x30 cm-en lejött a vakolat. A hungarocell és a háló érintetlen. Milyen anyaggal lehetne ezt ésszerűen kijavítani?
Ésszerű egyenlő: kis kiszerelésben is kapható és nem kell huszonhárom rétegnyi különböző anyagot felkenni.
Valami all in one megoldást keresek, amit "vakolatként" felkenek, majd száradás után mehet rá egy kis festék és kész is.Köszi szépen!
-
axioma
veterán
válasz
Fox Mulder #161403 üzenetére
nem alapmazolt ajto nyersen? az vekonylazurra ugy reagalt, vastaggal ra lehet menni, volt covid elott valaki aki azzal csinaltat mutatott [igaz barnara]
mondjuk feltunne, az eleken akkor nem feher, de nem tudom kivenni milyen resz van a kepen -
macilaci78
nagyúr
válasz
H-Mano #161404 üzenetére
Az, hogy laza, elfér, nem fogja a lamellát legyilkolni, ennyi játék a lamellának belefér.
Az alsó lamella fazonja eltér a többitől? Gondolom, illene neki. Ebbe tehetsz súlyt.Persze, ehhez ki kell venni. Nálam redőnyös úgy oldotta meg, hogy hézagosan leengedte majdnem teljesen, az egyik sarkánál felemelte az alsó lamellát, a másiknál kézzel ráfogva lent tartotta, így a lamella átlóba keresztbe fordult és kifért a két lefutó között. Kitolta előre az alsó 3-4 lamellát és oldalra az alsót már le lehet húzni. Én menetes szálat tolnék bele és meleg ragasztóval beragasztanám. A 6 mm-es rozsdamentes szálnak sincs darabja egy ezres, 1 méter hosszú, ha kell, rövidebbre vágod. Tippre 5 szál is befér, annak már van súlya...
Amikor a sajátomat szereltem, az erkélyablak redőnyének volt hasfájása: elszakad a lamella. Levettem a redőnytok borítását, így láthattam, hogy maga a tok is fel van csavarozva az ablakkeretre. Levettem az egyik lefutót (2 csavar), kidobtam a sérült lamellát, összefűztem az épeket és összeraktam. Volt még 2-3 lamellányi tartalék a rúdon.Ekkor még nem ismertem az átlóba fordítós trükköt.
Apáméknál friss kivitelezés, pár hetes. Az én szobám egyik ablakán az alsó pár lamella kidudorodik. Tippre hosszú legalább az egyik alsó lamella és a keleti tájolásnak megfelelően a reggeli napon hőtágulást szenved el, lehet benne 2-3 mm felesleg. Azért megy le koppog, mert csak az alsó lamellák érintettek, a fentiek lenyomják a súlyukkal. -
H-Mano
tag
válasz
macilaci78 #161400 üzenetére
Üdv!
A lefutóban vannak vékony filccsíkok.Szerintem vagy a lamellák vékonyak, vagy a lefutó túl széles a lamellához.(Magyarul lötyög...A lefutó szélessége kb. 14mm, a lamella csak kb. 7 mm)
Minden 3. lamella kb. a lefutó ellenkező oldalára fekszik fel, ezért "hullámos" a leeresztett felület.Ez hosszabb távon nem biztos hogy egészséges.
De engem most a melegben bekövetkező szorulás (feltekert állapotban) ami bosszant. -
válasz
macilaci78 #161401 üzenetére
Szerintem fa, néhol rájavítottam fehér lazúrral, de az ilyen gumiszerű anyagként elkezdett leperegni róla.
-
válasz
Big_Boss #161378 üzenetére
Mindig azt mondom, nincs hülye kérdés, hülye az aki nem kérdez.
A lamellákkal kapcsolatban:
Mindig arra kell nekik domborodni, amerra a felcsavarás iránya mutatja, azt pedig a tengely redőnysíkhoz viszonyuló helye adja meg.
Bizonyos tokok esetén a tengely a redőnysíkon kívül helyezkedik el, így a lecsévélt redőny homorú része néz kifelé. Más esetekben (nálunk is) a redőnytok a redőnysík ház felőli oldalára esik, ilyenkor a lecsévélt palást külseje néz kifelé, így a redőnylécek domború fele néz kifelé.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Fox Mulder #161398 üzenetére
Biztosan fa? Nem valami fólia, laminátum?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mobil flották
- Milyen légkondit a lakásba?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Home server / házi szerver építése
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- PlayStation 5
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Yettel topik
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- Új Catler TC 9010 prémium konyhai robotgép 1400 W - 2 év bolti gari!
- Gyerekülés Eladó
- Duotts C29 elektromos kerékpár
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xbox Ultimate előfizetések
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest