- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Újra instabilitásba futott a Raptor Lake generáció
- Akciókamerák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Androidos tablet topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Nagyon érzékeny lett a játékok archiválására a Nintendo
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Autóhifi
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Borisz76
nagyúr
válasz
zsamiatt #98189 üzenetére
Pontosan.
Egy időben azt a megoldást választottam, hogy volt 1 db letöltős mappám.
Az ide került anyagokat áthelyeztem egy saját , másik könyvtárba , amiben kategóriákra bontva voltak almappák : Film felirat , Film szinkron , Dokumentum filmek , Dokumentum sorozatok , mese , stb....mappákkal.
Mindet a saját kategóriájába tettem át.
Viszont itt is volt egy "csavar".
Értelem szerűen egy filmet a Filmek mappába tettem de úgy , hogy a Film mappa neve eredeti nyelvű volt. A fájl benne pedig a magyar címmel szerepelt.Pl : Letöltöttem : Aliens.1986.DTS-HD.....
A Film mappa neve lett : Aliens - 1986
A benne lévő fájl pedig : A bolygó neve Halál - 1986
Így ha kerestem egy filmet a Total Commander segítségével, akkor tudtam keresni angol és magyar címre is...attól függően, hogy éppen melyik jutott azeszembefejembe.A legszebb pedig az volt , hogy a Download Station simán folytatta a seed-et.
Aztán mint kiderült....innen tudtam meg...., hogy ezt link-eléssel oldja meg a rendszer. Tehát nincs adatsuplázódás ( 1 nagy több lemezből álló , SHR kötet van ) a köteten belül.
Írtam is róla és csináltam egy szemléltető képet is :
-
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt #98136 üzenetére
tavaly egy 916+-t adtam el 100.000-ért. Én sem adtam volna annyit egy 8 éves NAS-ért igen gyenge atom procival. A tied 5 lemezes erős processzorral, simán ér többet.
Nekem még rizikós az épített NAS, egyelőre én megküzdök a Synologyval. A 923 egy darabig elég lesz 10gbe lan csatlakozóval. Ha majd 4-5 év múlva ajánl jobbat, akkor megveszem, ha nem, akkor építek egyet és dockerban futtatok egy vDSM-et és kész. -
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt #98132 üzenetére
Nem írtam félrevezető dolgokat, a legtöbb állításom mellett van forrás.
A ds1019+ kb 200.000-et érhet használtpiacon.
Az épített nasról majd számolj be, hány éve megy, instabilitási gondok vannak-e, random újraindulások, összességében olcsóbb lett-e, és NAS-t építettél, vagy mini mindenes szervert(otthonra kb inkább ezt csinálja az ember magának)
Az épített NAS is lehet jó, mehet rá xpenology, a hibáival, megkötéseivel együtt, ha megfelel, akkor jó.
OMV is jó lehet, nem Synology, de az alap synology szolgáltatások is befagytak 6 éve, nem nagyon fejlődnek, a dockeres része meg tényleg elgondolkodtató, hisz a synologynak is sok saját csomagja is eleve dockerben fut, sőt, rengeteg plusz szolgáltatást én is dockerben futtattatok.
Munkatársam épített magának NAS-t, de inkább mini szervert, core i7 6. Gen, 32gb ram, 12 lemez, 2ssd, de a leghosszabb uptime rajta 30 óra körül volt, mert mindig fagyott. Bár egy másik munkatársam egy lemezes synologyja is kifagy hetente, szóval itt is ki lehet fogni a "jót". -
válasz
zsamiatt #98120 üzenetére
Egy általános trendet látok én itt, mégpedig hogy a DSM meg a fő applikációk vannak frissítve és a kis csellengeket elhagyták szép lassan. Eleve megváltozott a technológia, mostanában minden konténerben fut, azt meg a saját fejlesztője fejlesztgeti, DSM oldalról elég az alapokat biztosítani (mondjuk ott sem törik össze magukat a frissítésekkel). De pl. a saját ABB verziójuk is konténer alapú lett nemrég a 3.0-tól, szóval még az is arrafelé megy.
-
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt #98099 üzenetére
Értő olvasás az általános iskola második osztályban követelmény.
Hogyan jutottál arra a következtetésre, hogy nekem azt kellene megvenni? Kis és középvállakozás vagyok? Nem írtam, hogy magánembernek, mint nekem mi a jó? Nem fér a világképedbe, amit írtam és egyből támadni kő. -
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt #98084 üzenetére
adatvisszaállítás sebessége mentésből egy 16 terás partíción.
Tételezzük fel, hogy adatot állítasz vissza egy 16 terás diszken, ahol van olvasás, tömörítés, btrfs, stb, mondjuk 40 megabyte/sec sebességgel:
[link]
Minél nagyobb a tömb, annál nagyobb fájdalom az adatvisszaállítás.
A raid a rendelkezésre állási időt javítja, de raid tömb újraépítéskor (hibás disz ki, új diszk be és épít) közben egy másik régi lemez ugyanúgy megadhatja magát, és akkor: hopp! Trust me bro csávót meg hívogatja a főnök. -
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt #98079 üzenetére
Ahol a termék működésképtelensége miatt nem termel a cég, oda nem fognak olyan cuccot megvenni, ami szerinted működik, mert a "trust me bro" cuccokat nem lehet beárazni.
Ha egy cégben szükségem lenne tárhelyre, otthon, egy Synology NAS-on (fotósként tárolod, videót vágsz, stb), akkor csak gyári cuccokat vennék bele, mert bár megy a nemgyári cuccokkal is, de nem feltétlen kifizetődő egy váratlan hiba.
Otthonra meg persze, én sem fizetem ki a gyári szarjait -
válasz
zsamiatt #97908 üzenetére
Haha, hát igen. Én magánszemélyként üzemeltetek 4 NAS-t a családnak. Ha én beszívnék egy zsarolóvírust, akkor a következő lehetőségeim lennének:
1. Van napi szintű snapshotom 1 évre visszamenőleg. Visszamennék annyi napot, amikor még nem ütött be a zsarolóvírus.
2. Van Synology Drive tükrözésem egy távoli NAS-ra. Igaz, hogy zsarolóvírusnál a távoli fájlok is lekódolodnának, viszont van verziózás. Egyszerűen visszaállnék egy korábbi verzióra.
3. Van heti mentésem lokál NAS-ra. Mentés után kikapcsol. 2 éve visszamenőlegesen, smart rotation.
4. Van heti mentésem távoli NAS-ra, szintén 2 évre visszamenőleg. (Nem arra amire a tükrözés megy, egy másikra.)A helyszínek közötti kommunikáció titkosított (VPN).
És én csak egy magánszemély vagyok ebben az esetben. Igaz, talán paranoiásabb, mint az átlag.
BTW dolgoztam egyszer egy kis magyar cégnél, akik szerverhosztingban elég fontosak voltak a 2000-es években. Ott volt olyan, hogy elpukkant a RAID tömbben egy diszk, aztán még egy, szóval szétesett a tömb. Mentésből kellett visszaállni, és akkor derült ki, hogy a szalagos mentés már hónapok óta nem működik, valami féléves mentésből tudtak visszaállni. Az ügyfél az egyik nagy kereskedelmi tévéadó volt...
Én megtanultam a leckét más példáján keresztül.
-
-
paolinho
őstag
válasz
zsamiatt #94772 üzenetére
Arra gondoktam, amikor nekiálltam tesztelni a dolgokat, hogy a Plex is ilyen alapra épül, és noha ott is a megfelelő jogosultságok voltak szükségesek ahhoz, hogy elinduljon az adatátvitel, de ott viszonylag egyszerű volt mindent rendberakni.
De sajna a Jellyfin másabb. Már maga a program előkerítése sem volt egyszerű. Nem csak szimplán letölthető a Telepítendők közül.
Én sajna odáig jutottam csak vele, hogy a laptopon regisztráltam a fejlesztő oldalán, és utána oda belépve el tudtam tallózni a filmekhez a NAS-on. Viszont a DSM-ből a https://felhasznalo.synology.me:8096 irányából sehogy nem tudom életrekelteni a Jellyfin-t. Biztos én bénázok, de nekem ez nem annyira egyszerű, és nyilvánvaló, mint snno volt a Plex. -
paolinho
őstag
válasz
zsamiatt #94764 üzenetére
Persze, hogy a megfelő usert használtam, hisz laptopon ez fut probléma mentesen, igaz ott egészen a Filmek almappáig meg tudtam oldani a csatolást, míg a tv-n csak a meghajtót engedte csatolni.
Egyébként az a fura helyzet áll fenn, hogyha a laptop is be van kapcsolva, és nem csak a NAS fut, és a szervernek a laptopot választom a tv-n, akkor minden film látszik, és le is játszhatóak, de ha NAS-t jelölöm meg szervernek, akkor csak egy általam képzett FILMEK mappa bukkan fel, de tartalom nélkül, ugyanis nem tudok a mélyére nézni. -
Borisz76
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
válasz
zsamiatt #92034 üzenetére
A letöltő NAS-omban volt egy 4TB és egy 6TB HDD. Ezek helyére egy 8TB SSD került. A médiás szerverben 2db 4TB HDD volt, ezeket 2db 8TB SSD váltotta. Csak a hálózatos cuccaim összfogyasztásáról tudok nyilatkozni, ezt megmondja a routeren futó NUT szerver: ups.realpower: 78. Ez router+2 switch+AP+2 NAS.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
zsamiatt #89543 üzenetére
Mivel a HDD menet közben mozgatja a fejet ( seek hang ) ezért azt nehéz csökkenteni.
Szokás a NAS alá tenni rezgéselnyelő anyagot ( gumilap , hungarocell darab stb....) de az nem veszi el a seek hangot. Ez csak a NAS által keltett rezgést csatolja el a szekrénytől, asztaltól....amire / amibe teszed.Másik megoldás - mivel hálózati eszközről beszélünk - , hogy a ház olyan pontján helyezed el a NAS-t ahonnan már nem hallod a hangját.
Csak áram és LAN kábel kérdése....Utolsó , de drága megoldás , hogy kicseréled a HDD-t egy halkabb tipusra.
-
boborján2
senior tag
válasz
zsamiatt #88765 üzenetére
Nem gondolnám ,hogy ez szipmlán szerencse kérdése.
A nas megy nonstop ,az egy dolog. De a pc-t nem fogom csak azért járatni ,hogy az az 1-2 HDD ami benne van ,nehogy leálljon. Van hogy naponta 2-4 alkalommal ki/be kapcsolom. 25+ év alatt 1db hdd-m ment tönkre. Ma is van olyan sok ezerszer ki/be kapocsolt hdd a lomosban ami teljesen hibátlan.
Gari nem érdekel ,mert hamarabb elavul vagy kicsi lesz a tárhelye ,mint hogy elromlik. Mentés meg mindenről is van 3 helyen. -
stigma
addikt
válasz
zsamiatt #88491 üzenetére
Átgondova picit igazad van, igaz erősen függ a böngésztől is amiben használod, melyre példát is írtál.
Én Safari és Chrome-ot használok, Mozzillában a felugró ablakokat tudod böngészőn belül tiltani és Microsoft Edge-ben is.De szerintem túltárgyatuk az eredeti hsz-t ami arról szólt, hogy ,,valamit kihagytam és nem működik" volt.
#88492huan : Örülök hogy megy, szerintem a legegyszerűbbn konfigurálható VPN-ek egyike.
-
stigma
addikt
válasz
zsamiatt #88489 üzenetére
Hi, nem akarok okos régi fórumtárs lenni, de pop up is köztük van amit szűr-> ad blocking rész
https://adguard.com/en/adguard-browser-extension/overview.htmlNem elég telepíteni csak és routerbe beállitani , hanem rendesen is kell konfigurálni. Nekem közel 6-700ezer domaint szűr, sem pihole sem adguar esetén nem volt felugró ablakom az elmúlt 2-3 évben.
nyilván a standard listájat melyek előre definiáltak, külföldi oldalakat szűrnek, ha magyar specikukus az oldal, külön kell whitelistbe hozzáadni. -
huan
őstag
válasz
zsamiatt #85285 üzenetére
Tehát mit kell választanom abban az esetben, ha nem akarok másolatot a meghajtókról, csak bővítésre használnám a nas-hoz, egyben lenne szükségem rá a benne lévő meghajtók kapacitására (azaz egynek lássa a nas) és bővítéskor hozzáadódjon a kapacitás, ne töröljön semmi.
Kell a Raid? Milyen Raid, ha igen? -
jozsi252
veterán
válasz
zsamiatt #84526 üzenetére
&kenwood
Köszönöm a felvilágosítást, nem gondoltam hogy körülbelül hasonlóan meg lehet úszni a fogyasztást! Azt tudom hogy a CPU a legnagyobb fogyasztó, de azt hittem hogyha egy külön gépet rakok össze akkor azért többet fog enni mint egy erre dedikált eszköz.
Köszönöm a magyarázatot!Melorin
Fentebb felvilágosítottak a dologról. -
IRO21
senior tag
válasz
zsamiatt #84437 üzenetére
"A self signed tanusitvany mas teszta. Az biztos, hogy a gyari tanusitvanyai nem on alairtak."
Dehogynem, a telepítéskor generálódó Synology tanúsítvány bizony self-signed.
Akkor még nem tudni milyen hosztnéven fogod majd elérni a NAS-t, sőt lehet, hogy internet kapcsolata sincs. Nincs tanúsítvány kibocsátó aki ilyen helyzetben aláírna.
Bár egy-két kínairól el tudom képzelniHa már mindent kipróbáltál amit házilag lehet, nyithatsz support ticketet is.
Elég gyorsan meg szokták oldani a problémákat.Még egy ötletem támadt, de ez kicsit erőltetett, és elég szerencsétlennek kell hozzá lenni, hogy pont ez okozzon problémát
Ha van előtte eszköz (router, tűzfal), ami port forwardot végez, és valaki bekapcsolta vagy bekapcsolódott rajta az OpenVPN, akkor csak odáig jut el a csomag és szintén tanúsítvány problémát jelezne.
Persze ehhez az kell, hogy a default portot használjátok és tudjon OpenVPN-t az eszköz, szóval elég kicsi rá az esély, de egy ellenőrzést megér. -
IRO21
senior tag
válasz
zsamiatt #84424 üzenetére
Itt többségében mindenki rendes CA aláírt (általában let's encrypt) tanúsítványt használ, ezért most kipróbáltam egy gyári Synology self-signeddel is.
A hivatalos fórumban többen írták, hogy egy frissítés óta már nem eszi meg a self-signed tanúsítványokat, de még mindig működik azzal is, szóval ez nem lehet akadály.DSM: 7.1.1-42962 update 4
VPN server csomag: 1.4.7-2901
kliens: Windows 10 Enterprise v2004 19041.2486 Sandbox
OpenVPN GUI 11.38.0.0/2.6.1Nincs jobb ötletem mint restart (esetleg csak csomag újraindítás), konfig export és megnézni egy Sandboxban frissen telepített OpenVPN GUI-val.
A logban pontosan milyen hibák szerepel? Van más is ezen kívül, esetleg előtte?
-
IRO21
senior tag
-
bozsozso
őstag
válasz
zsamiatt #84369 üzenetére
Saját domain-el át lehet vinni csak 1-2 fiókot kb. 40-50-ből? Ez szerintem nem megoldható vagy igen? Pont ez a bajom, hogy nem mindenki akarja viszont pár kollégámnak és nekem is hiányzik ez a része. Én sem akarok ezzel foglalkozni csak jelenleg nem látok más megoldást. Ezzel is max. az én problémám oldódna meg a többi kollégáé nem, mert nem szeretnék más beengedni a nasomra.
-
-
Bandiahegyro
tag
válasz
zsamiatt #82617 üzenetére
beszéljünk már magyarul.
azt hiszem nem írtam, hogy nem kell backup, azt sem, hogy a raid helyettesíti.
arra voltam kíváncsi, hogy mi a véleményetek arról, amit sok helyen olvasok raid kapcsán, miszerint egy batch-ből felépíteni kockázatosabb, mint szétszórt gyártásból.
Erre azt írod:
Ez hulyeseg. Semmivel nem kockazatosabb.
Erre linkelek egy régi studyt, de linkelhettem volna naprakészebb véleményeket is, ugyanez.
Erre azt írod értelmetlen amit írok és legyen backup.
Ettől még tévedhetek a kérdésemmel, ha azzal lehet, csak valahogy félremegy.
A viccben régen pina szerepelt, lehet ma már ezt backuppal mesélik, mármint hogy mindenről az jut eszébe. -
válasz
zsamiatt #81759 üzenetére
Azért mert nem automatán szinkronizál a drive.
Ha nincs VPN amikor netet lát tud szinkronizálni. Ezzel nehéz versenyezni. Ehhez képest állandóan jelenzkezzek be a VPN-re,majd akkor nekiáll szinkronizálni. Ha kész van,akkor elérem a dokumentumainat ami kell.Meg használok másik VPN-t alkalmanként és varialgatni macerásabb.
-
válasz
zsamiatt #81734 üzenetére
4,5 cm vastag szivacs: [link]
2,5 cm vastag szivecs: [link]
Ragasztott falap 60 x 20 x 1,8 cm : [link]Én a 4,5-es szivacsot használtam, de a falappal szerintem elegendő a 2,5-es is, mert nem a NAS 4 talpán keresztül adódik át a terhelés a szivacsra, hanem a falap eloszlatja a teljes 20 x 23 cm-es felületre (én ekkora méretre vágtam a szivacsot és a falapot is a DS920+ alá).
-
válasz
zsamiatt #81559 üzenetére
Képek és videók tárolása, valamint feldolgozása... habár utóbbi inkább a képekre értendő.
Igazából nem gondolkodtam rajta, csak láttam a Synology oldalán mint ajánlott HDD. Aztán láttam az árát és azon gondolkodtam, hogy vajon mire fel a felár.
(#81580) Sanya
Közben néztem pár tesztet róla és hm... igazából semmivel sem jobb mint a WD vagy más gyártó HDD-je.
-
Rick4
félisten
-
Digger
senior tag
válasz
zsamiatt #81564 üzenetére
Családi cégről van szó és saját eszközökről.
A munka leginkább az irodában történik, de itthonról is kell időnként dolgozni és hasznos lenne ha a családtag ugyanazt az asztalfelületet használhatná itt is, ott is.
De ez inkább a Windows hiányossága, de gondoltam hátha van rá Synology, vagy külső fejlesztőtől származó megoldás
A M$-nak van valami megoldása az OneDrive-n keresztül, de én ha lehet nem bíznék rájuk semmilyen adatot. ha ugyanaz tudna menni a NAS-on keresztül, az jó lenne. -
törölt tag
válasz
zsamiatt #81275 üzenetére
Egyrészt nyugodtan elhiheted ,hogy 2 session=2 ipv4 , ahogy írtam. A telekomnák jelenleg így van jelenleg , sőt nagyon régóta így van. Nyilván bevésárolt jóelőre tartományból és amíg van kapacitása , addig szabadon gazdálkodik vele.
-----
Amikor azt írtam hogy" aki nem tud adni publikus címet", azt nem nevezném internet szolgáltatónak.
Ott nem mondtam hogy ipv4 vagy ipv6 , csak azt hogy publikus cím.Te kérdezted honnan vegyenek , ha nincs. Csak erre reagáltam hogy itt jön képbe az ipv6. -
-
Statikus
senior tag
válasz
zsamiatt #80688 üzenetére
Kb ezerszer le lett írva, hogy adattároló elé UPS-t rakunk és nem teszünk kapcsolót sehova (sem okoskonnektort, sem kapcsolós elosztót).
Szerintem az emberek nagy része nincs tisztában azzal, hogy milyen adatok írása zajlik egy NAS-ban és mi törtténik akkor, ha csak részben íródik az adat, mert kilövik alóla az áramot... Nem csak a fénykép, meg a torrent a kritikus, hanem az oprendszer, a filerendszer írási folyamata is, főleg az. De csak kapcsolgassák.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos autók - motorok
- Telekom mobilszolgáltatások
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Renault, Dacia topik
- Synology routerek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- EA Sports WRC '23
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB WIN
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest