- Kompakt vízhűtés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED TV topic
- Kábellel oldaná meg a 12VHPWR gondjait az ASUS
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Tápos kibeszélő offtopik
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.12.07)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gombinyó
őstag
válasz
zsamiatt
üzenetére
Rettentő lassan tölt be a DSM a login után. A storage managerig kb el se jutsz. A szolgáltatások, VM-ek nem futnak. Nekem ezek voltak a tünetek mikor feladta az egyik cache SSD. Gyakorlatilag le se tudtam ellenőrizni mi a gond csak elkezdtem kivenni az SSd-ket. Az egyikkel elindult a rendszer és akkor gyorsan töröltem is a cache tömböt, azóta gond nélkül megy a rendszer. Túl nagy lassulást nem érzek egyébként a működésben a cache tömb nélkül se. Még egyszer nem raknék bele ssd-t dram cache nélkül.
-
Sanya
nagyúr
válasz
zsamiatt
üzenetére
1.: update 4 nem hozott olyan frissítést, ami orvosolhatna ilyen hibát.
2.: ha írási cache-nek volt beállítva, egyforma méretű SSD volt, akkor előfordulhat, hogy annyi írás történt mindkettőre, egyszerre ( ha gyorsítótár, akkor egyszerre használja a rendszert a kettő) és akár egyszerre is pukkanhatnak el.
Kérdés, hogy tényleg elpukkant-e? Öcsémnek csak belassult és kidobta a rendszer mindkettőt, bár neki csak olvasási cache volt és intel optane memória (ott FW frissítés megoldotta, az SSD firmware frissítése)
Szóval a rövid válasz: nem tudom. -
boborján2
senior tag
válasz
zsamiatt
üzenetére
Érdekesek ezek a ransoware hírek.
Elhiszem hogy minden update ellenére megtalálják a kiskaput a csúnya gyerekek, de mindig olyanok a hírek , hogy soha nem derülneki ki a részletek.
Nem tudjuk pl. a 98672 -ben említett hírekben sem , hogy mennyire volt a válalatnál júzer error. Nem derül ki , hogy esetleg dolgozónak az accountját szerezték e meg vagy valóban úgy jutottak be hogy minden biztonsági intézkedés rendben volt. Vagy esetleg a kettő között félúton van az igazság,Én ezeket a híreket azért mindig fenntartásokkal kezelem , főleg úgy hogy az újságírók is szeretnek dolgokat nagyobbra fújni , mint ami.
-
Tamarel
senior tag
válasz
zsamiatt
üzenetére
Pedig jól mondta.
Link aggregation ugyanúgy 1gigabit egy kliens irányába, csak az smb multichannel-lel lesz több (az usb-s cuccok nem az igaziak nas-hoz).https://kb.synology.com/en-us/DSM/tutorial/smb3_multichannel_link_aggregation
-
-
-
paolinho
addikt
válasz
zsamiatt
üzenetére
Arra gondoktam, amikor nekiálltam tesztelni a dolgokat, hogy a Plex is ilyen alapra épül, és noha ott is a megfelelő jogosultságok voltak szükségesek ahhoz, hogy elinduljon az adatátvitel, de ott viszonylag egyszerű volt mindent rendberakni.
De sajna a Jellyfin másabb. Már maga a program előkerítése sem volt egyszerű. Nem csak szimplán letölthető a Telepítendők közül.
Én sajna odáig jutottam csak vele, hogy a laptopon regisztráltam a fejlesztő oldalán, és utána oda belépve el tudtam tallózni a filmekhez a NAS-on. Viszont a DSM-ből a https://felhasznalo.synology.me:8096 irányából sehogy nem tudom életrekelteni a Jellyfin-t. Biztos én bénázok, de nekem ez nem annyira egyszerű, és nyilvánvaló, mint snno volt a Plex. -
paolinho
addikt
válasz
zsamiatt
üzenetére
Persze, hogy a megfelő usert használtam, hisz laptopon ez fut probléma mentesen, igaz ott egészen a Filmek almappáig meg tudtam oldani a csatolást, míg a tv-n csak a meghajtót engedte csatolni.
Egyébként az a fura helyzet áll fenn, hogyha a laptop is be van kapcsolva, és nem csak a NAS fut, és a szervernek a laptopot választom a tv-n, akkor minden film látszik, és le is játszhatóak, de ha NAS-t jelölöm meg szervernek, akkor csak egy általam képzett FILMEK mappa bukkan fel, de tartalom nélkül, ugyanis nem tudok a mélyére nézni. -
Borisz76
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
válasz
zsamiatt
üzenetére
A letöltő NAS-omban volt egy 4TB és egy 6TB HDD. Ezek helyére egy 8TB SSD került. A médiás szerverben 2db 4TB HDD volt, ezeket 2db 8TB SSD váltotta. Csak a hálózatos cuccaim összfogyasztásáról tudok nyilatkozni, ezt megmondja a routeren futó NUT szerver: ups.realpower: 78. Ez router+2 switch+AP+2 NAS.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
zsamiatt
üzenetére
Mivel a HDD menet közben mozgatja a fejet ( seek hang ) ezért azt nehéz csökkenteni.
Szokás a NAS alá tenni rezgéselnyelő anyagot ( gumilap , hungarocell darab stb....) de az nem veszi el a seek hangot. Ez csak a NAS által keltett rezgést csatolja el a szekrénytől, asztaltól....amire / amibe teszed.Másik megoldás - mivel hálózati eszközről beszélünk - , hogy a ház olyan pontján helyezed el a NAS-t ahonnan már nem hallod a hangját.
Csak áram és LAN kábel kérdése....Utolsó , de drága megoldás , hogy kicseréled a HDD-t egy halkabb tipusra.
-
boborján2
senior tag
válasz
zsamiatt
üzenetére
Nem gondolnám ,hogy ez szipmlán szerencse kérdése.
A nas megy nonstop ,az egy dolog. De a pc-t nem fogom csak azért járatni ,hogy az az 1-2 HDD ami benne van ,nehogy leálljon. Van hogy naponta 2-4 alkalommal ki/be kapcsolom. 25+ év alatt 1db hdd-m ment tönkre. Ma is van olyan sok ezerszer ki/be kapocsolt hdd a lomosban ami teljesen hibátlan.
Gari nem érdekel ,mert hamarabb elavul vagy kicsi lesz a tárhelye ,mint hogy elromlik. Mentés meg mindenről is van 3 helyen. -
stigma
addikt
válasz
zsamiatt
üzenetére
Átgondova picit igazad van, igaz erősen függ a böngésztől is amiben használod, melyre példát is írtál.
Én Safari és Chrome-ot használok, Mozzillában a felugró ablakokat tudod böngészőn belül tiltani és Microsoft Edge-ben is.De szerintem túltárgyatuk az eredeti hsz-t ami arról szólt, hogy ,,valamit kihagytam és nem működik" volt.
#88492huan : Örülök hogy megy, szerintem a legegyszerűbbn konfigurálható VPN-ek egyike.
-
stigma
addikt
válasz
zsamiatt
üzenetére
Hi, nem akarok okos régi fórumtárs lenni, de pop up is köztük van amit szűr-> ad blocking rész
https://adguard.com/en/adguard-browser-extension/overview.htmlNem elég telepíteni csak és routerbe beállitani , hanem rendesen is kell konfigurálni. Nekem közel 6-700ezer domaint szűr, sem pihole sem adguar esetén nem volt felugró ablakom az elmúlt 2-3 évben.
nyilván a standard listájat melyek előre definiáltak, külföldi oldalakat szűrnek, ha magyar specikukus az oldal, külön kell whitelistbe hozzáadni. -
huan
őstag
válasz
zsamiatt
üzenetére
Tehát mit kell választanom abban az esetben, ha nem akarok másolatot a meghajtókról, csak bővítésre használnám a nas-hoz, egyben lenne szükségem rá a benne lévő meghajtók kapacitására (azaz egynek lássa a nas) és bővítéskor hozzáadódjon a kapacitás, ne töröljön semmi.
Kell a Raid? Milyen Raid, ha igen? -
jozsi252
veterán
válasz
zsamiatt
üzenetére
&kenwood
Köszönöm a felvilágosítást, nem gondoltam hogy körülbelül hasonlóan meg lehet úszni a fogyasztást! Azt tudom hogy a CPU a legnagyobb fogyasztó, de azt hittem hogyha egy külön gépet rakok össze akkor azért többet fog enni mint egy erre dedikált eszköz.
Köszönöm a magyarázatot!
Melorin
Fentebb felvilágosítottak a dologról. -
IRO21
senior tag
válasz
zsamiatt
üzenetére
"A self signed tanusitvany mas teszta. Az biztos, hogy a gyari tanusitvanyai nem on alairtak."
Dehogynem, a telepítéskor generálódó Synology tanúsítvány bizony self-signed.
Akkor még nem tudni milyen hosztnéven fogod majd elérni a NAS-t, sőt lehet, hogy internet kapcsolata sincs. Nincs tanúsítvány kibocsátó aki ilyen helyzetben aláírna.
Bár egy-két kínairól el tudom képzelni
Ha már mindent kipróbáltál amit házilag lehet, nyithatsz support ticketet is.
Elég gyorsan meg szokták oldani a problémákat.Még egy ötletem támadt, de ez kicsit erőltetett, és elég szerencsétlennek kell hozzá lenni, hogy pont ez okozzon problémát

Ha van előtte eszköz (router, tűzfal), ami port forwardot végez, és valaki bekapcsolta vagy bekapcsolódott rajta az OpenVPN, akkor csak odáig jut el a csomag és szintén tanúsítvány problémát jelezne.
Persze ehhez az kell, hogy a default portot használjátok és tudjon OpenVPN-t az eszköz, szóval elég kicsi rá az esély, de egy ellenőrzést megér. -
IRO21
senior tag
válasz
zsamiatt
üzenetére
Itt többségében mindenki rendes CA aláírt (általában let's encrypt) tanúsítványt használ, ezért most kipróbáltam egy gyári Synology self-signeddel is.
A hivatalos fórumban többen írták, hogy egy frissítés óta már nem eszi meg a self-signed tanúsítványokat, de még mindig működik azzal is, szóval ez nem lehet akadály.DSM: 7.1.1-42962 update 4
VPN server csomag: 1.4.7-2901
kliens: Windows 10 Enterprise v2004 19041.2486 Sandbox
OpenVPN GUI 11.38.0.0/2.6.1Nincs jobb ötletem mint restart (esetleg csak csomag újraindítás), konfig export és megnézni egy Sandboxban frissen telepített OpenVPN GUI-val.
A logban pontosan milyen hibák szerepel? Van más is ezen kívül, esetleg előtte?
-
IRO21
senior tag
-
bozsozso
őstag
válasz
zsamiatt
üzenetére
Saját domain-el át lehet vinni csak 1-2 fiókot kb. 40-50-ből? Ez szerintem nem megoldható vagy igen? Pont ez a bajom, hogy nem mindenki akarja viszont pár kollégámnak és nekem is hiányzik ez a része. Én sem akarok ezzel foglalkozni csak jelenleg nem látok más megoldást. Ezzel is max. az én problémám oldódna meg a többi kollégáé nem, mert nem szeretnék más beengedni a nasomra.

-
-
Bandiahegyro
tag
válasz
zsamiatt
üzenetére
beszéljünk már magyarul.
azt hiszem nem írtam, hogy nem kell backup, azt sem, hogy a raid helyettesíti.
arra voltam kíváncsi, hogy mi a véleményetek arról, amit sok helyen olvasok raid kapcsán, miszerint egy batch-ből felépíteni kockázatosabb, mint szétszórt gyártásból.
Erre azt írod:
Ez hulyeseg. Semmivel nem kockazatosabb.
Erre linkelek egy régi studyt, de linkelhettem volna naprakészebb véleményeket is, ugyanez.
Erre azt írod értelmetlen amit írok és legyen backup.
Ettől még tévedhetek a kérdésemmel, ha azzal lehet, csak valahogy félremegy.
A viccben régen pina szerepelt, lehet ma már ezt backuppal mesélik, mármint hogy mindenről az jut eszébe. -
válasz
zsamiatt
üzenetére
Azért mert nem automatán szinkronizál a drive.
Ha nincs VPN amikor netet lát tud szinkronizálni. Ezzel nehéz versenyezni. Ehhez képest állandóan jelenzkezzek be a VPN-re,majd akkor nekiáll szinkronizálni. Ha kész van,akkor elérem a dokumentumainat ami kell.Meg használok másik VPN-t alkalmanként és varialgatni macerásabb.
-
válasz
zsamiatt
üzenetére
4,5 cm vastag szivacs: [link]
2,5 cm vastag szivecs: [link]
Ragasztott falap 60 x 20 x 1,8 cm : [link]Én a 4,5-es szivacsot használtam, de a falappal szerintem elegendő a 2,5-es is, mert nem a NAS 4 talpán keresztül adódik át a terhelés a szivacsra, hanem a falap eloszlatja a teljes 20 x 23 cm-es felületre (én ekkora méretre vágtam a szivacsot és a falapot is a DS920+ alá).
-
válasz
zsamiatt
üzenetére
Képek és videók tárolása, valamint feldolgozása... habár utóbbi inkább a képekre értendő.
Igazából nem gondolkodtam rajta, csak láttam a Synology oldalán mint ajánlott HDD. Aztán láttam az árát és azon gondolkodtam, hogy vajon mire fel a felár.
(#81580) Sanya
Közben néztem pár tesztet róla és hm... igazából semmivel sem jobb mint a WD vagy más gyártó HDD-je.
-
Rick4
félisten
-
Digger
senior tag
válasz
zsamiatt
üzenetére
Családi cégről van szó és saját eszközökről.
A munka leginkább az irodában történik, de itthonról is kell időnként dolgozni és hasznos lenne ha a családtag ugyanazt az asztalfelületet használhatná itt is, ott is.
De ez inkább a Windows hiányossága, de gondoltam hátha van rá Synology, vagy külső fejlesztőtől származó megoldás
A M$-nak van valami megoldása az OneDrive-n keresztül, de én ha lehet nem bíznék rájuk semmilyen adatot. ha ugyanaz tudna menni a NAS-on keresztül, az jó lenne. -
törölt tag
válasz
zsamiatt
üzenetére
Egyrészt nyugodtan elhiheted ,hogy 2 session=2 ipv4 , ahogy írtam. A telekomnák jelenleg így van jelenleg , sőt nagyon régóta így van. Nyilván bevésárolt jóelőre tartományból és amíg van kapacitása , addig szabadon gazdálkodik vele.
-----
Amikor azt írtam hogy" aki nem tud adni publikus címet", azt nem nevezném internet szolgáltatónak.
Ott nem mondtam hogy ipv4 vagy ipv6 , csak azt hogy publikus cím.Te kérdezted honnan vegyenek , ha nincs. Csak erre reagáltam hogy itt jön képbe az ipv6. -
-
Statikus
senior tag
válasz
zsamiatt
üzenetére
Kb ezerszer le lett írva, hogy adattároló elé UPS-t rakunk és nem teszünk kapcsolót sehova (sem okoskonnektort, sem kapcsolós elosztót).
Szerintem az emberek nagy része nincs tisztában azzal, hogy milyen adatok írása zajlik egy NAS-ban és mi törtténik akkor, ha csak részben íródik az adat, mert kilövik alóla az áramot... Nem csak a fénykép, meg a torrent a kritikus, hanem az oprendszer, a filerendszer írási folyamata is, főleg az. De csak kapcsolgassák.
-
Rick4
félisten
válasz
zsamiatt
üzenetére
Pontosan, ahogy mondod. Én, akik sokat megyek, kb 2 év alatt 80 ezer km-t, a régi euro2-es autók helyett euro6-osakat használok, azaz a kipufogógáz szennyező része a töredéke, mint ha én is 24 éves autóval rohangálnék, nem beszélve a nyújtott olajcsere- periódusról, és az unióban régóta kötelező egyre növekvő arányú újrahasznosítható anyagokból épülő autóknak, a tévéket, más eszközöket meg mások veszik meg, akik szintén a régi, nagyfogyasztású, korszerűtlen cuccaikat cserélik le környezetbarátabb, mégtöbb újrahaszosítható anyagot tartalmazó termékre, tehát nem csak hogy miattam kevesebb olajat kell kibányászni, meg az autóim nagyobb része újrahasznosítható, de ha pukk van, még akár ki is szállhatok belőle, amíg egy régi kotlából max kanállal szednek ki, azaz én tovább fizethetem az adót, amiből lehet a környezetvédelemre fordítani... Lehetne ezt sorolni, aki nem akarja érteni, úgyse érti...
Kösz, hogy benéztél, ha máskor se értesz dolgokat, kérdezz nyugodtan.
Phülöp: Gondolom az is euro6-os, és 150 ezer km után olyan a kipufogócső belülről, mint ha felpolíroztad volna, ugye? Ja, hogy nem? ház akkor szennyezed a környezetet minden beindítással.
Nem is értem, miért értelmezed félre a két dolgot összekeverve, súlyos tévedés azt hinni, hogy a régi termék újracserélése a fogyasztói társadalom problémája. Nem, pont ellenkezőleg, hogy ha egy hibátlan, de más dizájnnal rendelkező terméket veszel, a régi pedig a szemétbe kerül, az a fogyasztói társadalom hibája.
Esetemben minderről szó sincs. Nem a vétel a lényeg, hanem a használat, amennyiben modern, sok újrahasznosítható anyagot tartalmazó, kisfogyasztású, euro6-os autód van, amin nem kell 10 ezrenként olajat se cserélni, ellenben van benne rendes kipufogógázkezelő rendszer, akkor igenis tettél valamit a környezetért, arról már nem is beszélve, hogy az autógyár csak a haszonból tud kutatásokat végezni, fejleszteni, ha te nem veszel semmit, akkor nyilván tudod, hogy az erényként, de minimum pozitívumként feltüntetett hozzáállásoddal ellentétben a valóság az, hogy egy fityinggel se járulsz mindehhez hozzá. És nem, egy ilyen autót nem kell kétévente cserélni, mert az újnak szebb a lámpája, nem erről szól az egész.Egy régi autóban még a klímagáz is a környezetszennyező szériából való, ajtópárpitok, szigetelések, műanyagok mind mind újra nem hasznosítható anyag... Ha valami igazán káros a bolygóra, akkor ezek a kocsik azok, nem véletlenül vannak szénné adóztatva nyugaton, és nem véletlenül tiltogatják ki őket egy csomó helyről.
Pitiless, az a helyzet, hogy én is gondban vagyok az autóválasztással, valószínű a következő elektromos lesz, de első körben már rég nem autózom annyit, mint régen, igyekszem minél kevesebbet ülni a kocsiban, ez is egy irány...
Nade lapozzunk, mert ez nem topictéma, még csak nem is kapcsolható hozzá semmilyen szinten sem, egyrészt mennyiségileg is túlbeszéltük, másrészt nem ide tartozik.
-
pitiless
senior tag
válasz
zsamiatt
üzenetére
Kövezzetek meg, de nekem most teljesen low budget nasom van. Tavaly kaptam egy DS220j-t (új volt, csak a hdd-ket át kellett raknom egy számítógépbe, a vasat megkaptam ajándékba). Egyik barátomtól megvettem 2 db WD RED 3 TB-os lemezt 15e Ft-ért, ezeket beraktam RAID1-be. Hétfőn mondta be az unalmast az egyik lemezt, szereztem hozzá 10k HUF-ért egy jó állapotban lévő használtat. Visszaépítettem a kötetet és megy minden tovább. Így nekem eddig az ismerkedés a Synologyval 25000 Ft-ba került.
DE szeretném megjegyezni, hogy ezt arra szántam, ha már van, ismerkedek (HP microserver gen7 volt előtte TrueNAS-sal) vele. Ha megdöglik megint egy hdd, akkor két újat fog kapni. Semmi olyan nincs rajta, ami ne lenne meg máshol. Viszont megtetszett annyira, hogy esetleg majd vegyek egy nagyobbat. -
Multibit
nagyúr
válasz
zsamiatt
üzenetére
Akkor nézz be IDE! Embyhez nem tudok hozzászólni.
Azt tudom, hogy az évek során nekem soha nem volt gondom az mp+NFS megoldással. Korábban, mikor a tévék lejátszóinak a kadenciahelyes lejátszás is leküzdhetetlen akadályt jelentett, nekem ez a legtermészetesebb módon ment mediaplayerrel.
Most a Plexet csak adatbázisként használom. Plex kliensből nem kérek. Az Apple TV 4K kielégítő megoldás számomra (Infuse Pro). -
tjsz
senior tag
-
nor.bert
csendes tag
válasz
zsamiatt
üzenetére
Azt gondoltam, a 4db HDD többet fogyaszt, mint a gép, de erről nincsenek adataim.
Értem én a számolgatásodat, csak nekem két NAS-om van és jócskán kilógok az átlagfogyasztásból, tehát az áramért is duplán fogok fizetni, tehát havi 6 ezer, ami egy évben már nem lebecsülendő összeg. Tudom, akinek van pénze majomra, annak legyen banánra is.
-
nor.bert
csendes tag
válasz
zsamiatt
üzenetére
Ezt találtam a témában:
[Mi akadályozza meg, hogy a Synology NAS hibernált állapotba lépjen?]
Ha ezt komolyan kell venni, akkor gyakorlatilag a hibernálás nem használható normál körülmények közt. Szerintem, ha olyan alap dolgok, mint a QuickConnect, az IPv6, vagy egy USB-n csatlakozó eszköz nem engedi a hibernálást, akkor ezt működő szolgáltatásként nem volna szabad hirdetni.A kikapcsolás csak akkor alkalmas, ha távolról is be tudnám kapcsolni. Erre van lehetőség? Amit ismerek, azok csak helyi hálózatból működnek, pl. DS finder androidon.
-
Multibit
nagyúr
válasz
zsamiatt
üzenetére
Én ezt Transmission Remote GUI-val oldom meg.
Letöltéskor meg lehet adni neki bármilyen célterületet, onnan fog seed-elni.
Letöltés után, ezt utólag is meg lehet változtatni. Ekkor a torrenten állva jobb egérgombos menüből az "Adatok helyének beállítása (F6)" menüponttal tudod átmozgatni (nem másolni) új helyre a fájlokat. A seed onnan folytatódik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Kompakt vízhűtés
- Gumi és felni topik
- Futás, futópályák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Qualcomm lapkával és nagyobb teleppel várható a CMF Phone 3 Pro
- Iqos cigaretta
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- OLED TV topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- IPHONE FELVÁSÁRLÁS AZONNAL!
- Lenovo Legion Pro 5 16ADR10 / RTX 5060 115W / Ryzen 9 8945HX / 32GB DDR5 / 2.5K 240Hz /Garancia 2028
- Dell XPS 13 Plus 9320 i7-1260P 32GB 512GB 4K+ TouchScreen 1 év garancia
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 32GB 1000GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- AKCIÓ! iMac Pro Intel Xeon W2150B 64GB 1TB VEGA 64 16GB!!! 1 év garancia!
- HP ProBook x360 435 G8 Ryzen 5 5600U Refurbished - Garancia
- iPhone 17 Pro Max Mélykék - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Lenovo Thinkpad E495 Ryzen 5 3500U, Radeon Vega 8, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, gar
- Asus TUF F15 FX506HE / 15,6" / i5-11400H / RTX 3050 Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD! BeszámítOK!
- Apple iPhone 13 /128GB /Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia / akku: 85%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.

Patice