Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
ozark
tag
Hűha van baj..."legtöbbször"??? Akkor te neked mos ez a szakmád?
-
pjen
félisten
válasz
Audience
üzenetére
Mi az a fali korong? Legtöbbször egy félcolos könyök van és abba van tekerve egy fél ről háromnegyedre colra bővítő excenter. Nem olyan nagyon vékony az, de az is megoldás amit te írsz. Én zsinórral nem szeretek.beállni, ha mégis lazitani kell a kóc bedagad a zsinór nem annyira.
-
skosko
csendes tag
Sziasztok!
A kádtöltő csaptelepnél a "Z" idomot 2 évvel ezelött nem egyforma mélységbe tekerték be a falba, ezáltal a csaptelep is csálén áll.
Le kell szednem a csaptelepet, és gondoltam akkor ezt a ferdeséget javítanám.
Az idomok a falba kenderrel vannak tömítve. Így 2 év elteltével, ezeket beljebb lehet tekerni mondjuk egy fordulatot, vagy mindenépp újra kellene tömíteni?A másik kérdésem pedig, hogy a Z idom és a csaptelep közé gumi, vagy klingerit tömítést szokás használni?
Köszi a segítséget!
-
Zaji
őstag
A felső szintre jó megoldás lehet ez a "kombinált" osztó és egy zónaszelep a radiátoros körre?
-
Zaji
őstag
Nincs a padlófűtés előtt keverőszelep (még).
Padlófűtés esetén 90m2-hez hány körrel tervezzek?
Röviden. Nem így lett tervezve. A gépész tervek alapján a hidrováltóból ment volna külön-külön a három körbe. Aki itt volt gépész nem így csinálta. A földszint padlófűtése ki van építve. A felső szintre ez nem sikerült neki, mert csak egy pár 1" szigetelt csővel állt fel a két körhöz, ami a hidrováltóból egy szivattyúval van ellátva. Már nem Ő a gépészünk. -
Caldera
senior tag
A padlófűtésekhez a fenti képen lévő keverőegység kell, további szivattyú nélkül. A radiátoros körbe kell 1db szivattyú. A hidrováltóból el kell indulni megfelelő csőmérettel, azt kell háromfelé ágaztatni, önálló körönként. Zónaszelepek ne kellenek, a szivattyúktól függ, hogy melyik kör megy.
-
ozark
tag
válasz
eladocuccaim
üzenetére
2-3 L/perc az átlag, de amugy komoly számolást igényel(ne) helyiségenként, tudni kellene a körök hosszúságát, helyiség légköbmétert, stb, stb...
-
eladocuccaim
tag
[kép]
Hello,
Rotaméterek gyakorlatilag 0L/perc-en állnak.
Ennek ellenére jól megy a fűtés, meleg van.
Nem kéne ezeket jobban kinyitni? Nem értek hozzá, nem akarom elrontani, csak fura, hogy ilyen kicsi az áramlás.
(Padlófűtés gázkazánnal) -
ozark
tag
Minek a hőcserélő??? Akkor szoktuk, ha pl. van a rendszeren egy másik hőtermelő, pl. egy vegyestüzelésű kazán nyitott rendszeren...
Keverőszelep!!! Ez kell a padlófűtésekhez, amit a képen látsz! Amúgy meg mindenki arra *assza el a pénzét amire szeretné...helyedben csináltatnék egy gépész tervet, abból a hőcserélőből meg is lenne, mer itt senki nem fog felelősséget vállalni amiért segített, ha nem jön be...
-
ozark
tag
válasz
Keszi86
üzenetére
Hidraulikus váltó alkalmazásakor szinte kötelkező az előremenő ágba a szivattyú, illetve ha kizárólag padlófűtés van és több osztó-gyűjtő amikben nincs külön-külön szivattyú, meg keverő szelep sem (mert, ha radiátor nincs akkor azonos a hőmérséklet, nem kellenek felesleges sallangok), de ezek jellemzően maximum 60 fokos előremenő hőmérsékletű rendszerek. Amit te mutatsz, nincs leírva milyen hőtermelő, de szerintem ez egy vegyes tüzelésű kéményes kazán lesz...ott azért lehetnek magas hőfok értékek.
A keringető szivattyú hőfoktűrése modelltől függ, de általában a fűtési rendszerekben használtak 60°C-tól 110°C-ig bírják, sőt, a modern, inverteres modellek akár 120°C-ot is, de mindig ellenőrizni kell a szivattyú adattábláját. -
Keszi86
csendes tag
Sziasztok.
A képen látható nyomott fűtési rendszerhez kapcsolódóan lenne néhány kérdésem. Annak idején a vgfszaklap.hu oldalon olvastam erről a fűtésről amiben leírják, hogy nyitottak közül ez az ajánlottabb mivel a mostani szivattyúk már huzamosabb ideig is kibírják a magasabb üzemi hőmérsékletet, de sajnos az oldal régóta nem elérhető illetve az ismeretségi körömben nincs aki foglalkozna vele. Mivel hétvégi házba kellene más rendszert nem akarnák. Előnyök, hátrányok és építési tapasztalatok érdekelnének úgy mint cső átmérők, tágulási tartály min-max magasság stb.
Köszi előre is.
-
ozark
tag
NO igen azt nem írta, de gondolom a padlófűtés osztó-gyűjtők előtt van keverőszelep, vagy nincs?
Mondjuk mi ilyen közös rendszernél ilyet pakolunk, értem én hogy olcsóbb lenne 1 szivattyúval, de nem fasza...
Igen én kihagynám padlónál az 1 közöst, helyette 2db ilyen egység, radiátorra mehet az 1 szivattyú...hidrováltó azonnal a készülék után, minimum 1'-os!!!
-
Zaji
őstag
Sziasztok,
A lenti képen a következő a kiosztás:
1 gázkazán
2 hidrováltó
3 földszint padló fűtés
4 emelet radiátor fűtés
5 emelet padlófűtés
Zöld kör-x: keringető szivattyúk
Narancssárga jel: zóna szelepek
A zónaszelepek külön-külön indítják ahhoz a körhöz tartozó szivattyút.
Ez gépészeti oldalról tud így működni?
Válaszokat előre köszönöm.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Választ nem kaptam, úgyhogy tettem be termosztát COM bekötése elé önszorgalomból egy 2A lassú biztosítékot. Papíron 3A-t hazudnak a relé terhelhetőségére, a típusszám alapján 2A. Úgy voltam vele, akkor inkább megelőző jelleggel bekötöm, nem bízom a B16-os kismegszakítóra, mert az alapján simán felgyulladhat, mielőtt leold a megszakító.
-
+ #9116 Technical
Köszi! Túl bonyolultnak hangzik a mókolás, szerintem egyszerűbb lesz lecserélni rádiósra.#9117 Reggie0 persze, előbb-utóbb biztosan megszokja, de 4 hónapos még csak és annyira nem vicces, ha nagy nehezen sikerül elaltatni, de a relé miatt ébred fel. Egyébként is idegesít, hogy nem hordozható a termosztát, szerintem a csere lesz a megoldás.
-
_NCT
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Köszi,
Kipróbálom majd inkább, csinálok egy tesztet...Legutóbb alacsonyabban tartottam (4-es állás), infra hőmérővel mérve kb 55 fokos volt a radiátor, 55 az előremenő, 40-45 között a visszatérő. Viszont így baromi lassan melegedett fel a ház akár 1 fok nagyjából 1.5 óra volt, sokkal hosszabbak voltak az üzemidők.
-
Reggie0
félisten
Elvileg igen, de a kerdes, hogy meddig. Pl. ha lekondenzal a kemeny, akkor a viz visszafolyik a kazanba es azt nem szoktak szeretni ezek a kazanok. Masfelol aranyaiban tobbet kell keringetni, langot gyujtani/eloltani, tehat a nem homerseklet jellegu terhelesek megnonek, a szivattyu, ego stb. oregedese gyorsabb lesz. En ugy hallottam, hogy 60 fok ala nem erdemes menni, de figyelni kell, hogy kondenzal-e.
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Egy nem kondenzációs kazánnál van értelme spórolás szempontjából lentebb venni az előremenő hőmérsékletét? Szigeteletlen kb 80m2-es ház napi 10m3 gáz megy el nappai 20-21, éjszakai 19 fok esetében. Kicsit sokallom. (Tudom, szigetelés, de ez még a jövő zenéje).
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ilyen társasházi fűtésrendszer termosztátjánál a COM-ra illene valami üvegbiztosítékot rakni? Ahogy nézem, a COM a lakás valamelyik kismegszakítójáról kapja a fázist közös körről adott szoba világításával és konnektorával. Az építők nem tettek ilyesmit, más kérdés, hogy a régi termosztát csavarjaihoz a tiplit is kispórólták, csak beletekerték a gázbetonba a csavart

-
Technical
kezdő
A baj az, hogy az elemről működő termosztátok impulzusrelét használnak, ezek sajnos hangosan kattannak, viszont az elemes használat miatt csak ezeket lehet energiatakarékosan üzemeltetni.
A hálózati feszültségről üzemelő készülékek között kellene keresgélni halkan működőt...

A szerelés egyéni affinitás kérdése, nem kezdőknek való!
-
Honeywell CM707 fali szobatermosztátot le lehet cserélni valami olcsó plug&play modellre, ami nem kattan, ha ki/be kapcsol? Egy Westen 240fi kazánt vezérel.
Rendszeresen megijed a baba a kattanástól. Szerelőt nem szívesen hívok, ha könnyen megoldható a csere. Akár Aliexpresses beszerzésre is nyitott vagyok, ha tényleg plug&play a dolog és nem kell hozzá semmi utánállítás, ami elcseszheti a bojlert.
Köszi! -
emre
veterán
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Meg kellene nézetni egy szervizessel hogy tudja-e a névleges mennyiséget.
A használati melegvíz egy második körön üzemel amit a fűtési melegít fel egy hőcserélőn keresztül. Tehát ha a fűtéskor rendben van akkor a problémát a HMV körön kell keresni. Mondjuk ettől függetlenül én a váltószelepre is vetnék egy pillantást.
-
Reggie0
félisten
-
Reggie0
félisten
válasz
eladocuccaim
üzenetére
homerseklet, legtelenites, aramlasi sebesseg.
-
eladocuccaim
tag
Sziasztok,
Mitől lehet, hogy (Ariston) kazán HMV előállításakor hangosan süvít? Az az érdekes, hogy fűtés közben meg totál csendes.
Pár hónapos, szinte új, kezdetektől ilyen.
-
ozark
tag
válasz
astrojoe12
üzenetére
pjennek ne higyjél el semmit, neki minden jó minden nélkül, jó nagy troll!
Komolyra fordítva a szót, igen ajánlott. Mi be szoktuk tölteni, pl. beállítja a rendszerbe a vizet (de nagyon sok jó hatása van, keress rá!), pláne ha szénacélos a szerelés akkor nagyon ajánlott!
Sentinel X100, FERNOX Protector F1
Mi ezekkel dolgoztunk már, persze előtte rendszermosó folyadék, amit el kell távolítani! -
csemberlen
őstag
válasz
astrojoe12
üzenetére
Szerintem egyik rendszernek se árthat, sőt javasolt Fernox adalék bejuttatása. Viszont nem ész nélkül, van hozzá [link] , ezzel kell időnként ellenörizni a folyadékot.
-
Reggie0
félisten
válasz
astrojoe12
üzenetére
Az en rendszerem 16 eves es siman csapvizrol van toltogetve minden adalek nelkul. Neha szerencses az ember. Ha tettem volna bele adalekot, akkor rafoghatnam arra.
Amugy minden evben ratolteni adalekot nem valami szerencses. Merni kell a viz parametereit, ha mar adalekol az ember. Siman tullugositja a vizet az sem jo.
Sajnos sokmindentol fugg, hogy milyen adalekot es mennyit szabad beletenni. Pl. milyen femek vannak a rendszerben, milyen anyagbol van a tagulasi tartaly membranja, stb..
De a kazan karbantartasanak nagyresze nem a viz tutujgatasa, hanem az egoter es azon beluli reszek tisztitasa. A hidraulikaval szokott a legkevesebb gond lenni.
-
pjen
félisten
válasz
astrojoe12
üzenetére
"Teljesen laikus vagyok a témában," ezt én is elmondhatom magamról. Én mondjuk minden évben hívok karbantartót. A C24 20évig ment hibátlanul, de azt is minden évben átnézte szerelő, Adalék viszont sosem került bele és nyilt rendszer volt.
-
astrojoe12
tag
A kérdésem mögött valójában az áll, hogy van Fóton egy közeli rokonom, aki minden évben rak 1 liter adalékot a rendszerhez. Neki is Vaillant kazánja van, mint nekem. Az elmúlt 18 évben egyszer sem kellet szerelni a kazánt. A szelepek, a szivattyú és a kazán fűtő része soha nem romlott el. 240 m2-es házat fűtenek, a gáz fogyasztásuk meglepően alacsony. Idén volt előszőr, hogy szerelőt hívtak, de csak azért, mert már két évtizede nem volt. A szerelő azt mondta, hogy ez a kazán nemrég nagy karbantartáson esett át, minek hívták őt ide. A Vaillant kazán 18 éve nem volt kinyitva, csak évente kapott a rendszer 1 liter adalékot és a hiányzó vizet pótolták évente egy-két alkalommal. A beépített tágulási tartály is eredeti, csak a gumi zsákot cserélte a tulaj tíz évvel ezelőtt saját kezűleg.
Senkit nem akarok megbántani és vádolni, de nem lehetséges, hogy a szerelők azért nem ajánlanak semmi adalékot, mert az nagyon megnöveli az élettartamot?Teljesen laikus vagyok a témában, csupán tisztán szeretnék látni és ezt a történetet ismerem, amit közelről láttam.
-
pjen
félisten
válasz
astrojoe12
üzenetére
Ha a Vaillant szerelő nem ajánlotta Te miért akarsz tenni bele? Nekem se tettek az Aristonba semmit, mikor rákérdeztem a beüzemelő azt mondta nem kell.
-
Reggie0
félisten
válasz
astrojoe12
üzenetére
Valoszinuleg csak kivulrol zoldul, nem belulrol.
-
peeat
tag
Milyen padlófűtés vezérlő termosztátot tudtok ajánlani ? computherm e300 -at néztem .
A kínai M préspofák mennyire jók ? -
astrojoe12
tag
Sziasztok!
A réz fűtéscsövek mindenhol zöldülnek, ahol forrasztva volt két idom. Félek, hogy kilyukad. két éves a rendszer.
Gázkazán van zárt rendszerben, a kazán körüli infrastruktúra rézcsőből van szépen kialakítva, réz csőkígyós melegvíz tárolóval. A fő fűtés ág colos ötrétegű csőből van, a vaslemez radiátorokhoz ismét rézcső leágazás megy. A vízben nincsen semmilyen adalék anyag, a Vaillant szerelő nem ajánlotta egyiket sem.
Tényleg kilyukadhat ahol patina jelent meg?
Mit tegyek, hogy ezt megállítsam és megelőzzem a csövek kilyukadását?Köszönöm, ha segít valaki!
-
Extremex
tag
Sziasztok!
Van egy westen quasar D kombi gázcirkóm.Fűtéskor hamar felmegy a nyomás és a biztonsági szelep csöpögni kezd.Azt olvastam hogy a tágulási tartályban a nyomást kell utántölteni,vagy hibás a tágulási tartály.Az lenne a kérdésem hogy hol van az a szelep ahol feltudom tólteni a tágulási tartályt levegővel?Előre is köszönöm a segítséget
-
ozark
tag
Termosztát függő az hová lehet/kell szerelni, milyen a kazán?
Mert, ha kondenzációs akkor én openthermes/saját modulációs hőérzékelőben gondolkodnék. Ugye ezek kommunikálnak a készülékkel és modulálják-szabályozzák a teljesítményt, stb. ugyanakkor egy sima termosztát csak on/off. Gyakori a túlfűtés is. A sok felesleges kapcsolgatás, ami hosszútávon árt a készüléknek és rövidebb lesz az élettartama, többet fogyaszt, stb.
Tudom pjenek nem, meg a tesójánál sem, meg a szomszédjába sem, de hát a tények makacs dolgok, meg az a fránya fizika is...
Én amúgy szerény véleményem szerint elengedném a computherm vonalat. Megveszik az emberek a hiper-modern kazánokat (vagy bármilyen hőtermelőt) és ezekkel a gagyi szarokkal visszavágják az egészet a 30-as évekbe!
-
flash-
veterán
válasz
AssAssynn
üzenetére
szeretném optimalizálni, mondjuk eleve rossz hogy nem ott van a termosztát ahol kell.
azért is gondolkozok hogy vennék egy hordozható wifi termosztátot.
ez pl jó lehet?
[link]
és egyszerüen csak a régi termosztát helyére kell betenni a vevő egységet? (mert szokták ilyeneknél azt írni hogy a kazán mellé kell tenni) de nekünk most is úgy van hogy a kazán a pincében az mmg am (30 éves) fali termosztát meg a földszinten. -
ozark
tag
Én sem értem őt...ha gépész akkor szégyen, ha nem akkor meg minek okoskodik bele? Ezeket több dugaljal össze lehet hangolni, akármit is - jelen esetben szivattyút - kapcsol...

Amúgy zónavezérlővel is működne, nekem pl. merülőhüvelyes beállíott hőmérsékletre kapcsoló van. -
Gézengúz
addikt
A kazánt vezérli a Computherm Q7RF.
A szivattyú pedig a kazán 39 fokra történő melegedésére kapcsol be illetve 39 fok alá csökkenésére kapcsol ki. Közben feltol minden meleget a házba.
Próbáltam időzítő vezérlést is a szivattyú kapcsolására, de a hőmérsékletváltozásra kapcsolást, egyszerűbbnek és hatékonyabbnak látom.
Rendben vagyunk? -
ozark
tag
Nekem a fürdőben a csőradiátor tetején van 1db automata ami a legmagasabb ponton van, persze a kazánnál van mikrobuborékleválasztó is, de ha levegősödik az lehet egy rossz automatától is (visszaszív), vagy a tág.tartály miatt (alulméretezés, kicsi nyomás)...látni kellene.
-
mzso
veterán
2. Én ezt leginkább arra használtam, hogy leszabályozzam a legtöbbet mert a legnagyobb (és legtávolabbi) szobába kevés hő jutott.
3. Ez ami most nem fűtött pont csutkára van nyitva egy termoszeleppel kombinálva. És itt van a legmelegebb a leghamarabb normál esetben. Egyébként most normális, befelé éget, kifelé meg kevésbé éget, húgyhogy nem tudom mi baja volt...
4. Ez hogy történik? Eddig jó volt, meg most megint annak tűnik.
A lenti radiátornál viszont nem volt termoszelep, csak viszonylag le volt szabályozva. Furcsa...
Levegő csak a szokásos radiátorban volt. (A fürdőben lévő a többinél magasabban.) -
ozark
tag
1. ha a radiátor alul-felül egyforma hőmérsékletű az nem jó, mert nem adja le a hőt és valószínúleg csak átszalad rajta a víz,
2. ezt a "csavarkulcsal", ami magyar nevén torlószelep és igen alul van jellemzően -, tudod beszabályzni az átfolyási sebességet. Álltalában arra is hazsnáljuk, ha nem osztó-gyűjtős a fűtés, hanem "gerinces" t elágazókkal, akkor a hőtermelőhöz közelebbieket szűkítjük, hogy meglegyen az áramlás a távolabbiak irányába.
3. ez miatt látszódik, hogy valószínűleg kevés a toló-szívó erő, kellene + szivattyú,
4. a termosztát fejek le vannak tapadva,
5. valóban lehet levegős is a rendszer, ha csörög biztosan az. -
ozark
tag
válasz
Gézengúz
üzenetére
Én szereltem így, mert egy extra szivattyút kellett indítani (padlófűtés osztóban találhatót és a hidraulikus váltó utánnit, mert volt radiátor is), együtt. Annyi, hogy összehangolás kell és működik, bár a személyes véleményem még mindig az, hogy mindnen computherm gagyi kína, de nem mindenkinek van honeywell szabályozásra zseton..
-
pjen
félisten
-
Gézengúz
addikt
Nem kazán vezérlés került szóba, hanem szivattyú vezérlés.
Kiszálltam, reszeld tovább ha akarod.. -
AssAssynn
addikt
Most elégedettek vagytok vele, vagy valaki panaszkodik, hogy melege van, a másik meg arra panaszkodik, hogy fázik? Ha nincs ilyen, hanem mindenhol egyenletesen meleg van, akkor hagyhatod így is, nem is igazán a spórolás miatt fontos ez, hanem a közérzet miatt.
A javaslatom, hogy olyat soha ne csinálj, hogy egy szobában elzárod a csapot, vagy jégveremmé teszed, mert egyrészt úgy is átvesz majd a környező szobákból hőt, és akkor azokat a szobákat tovább fogod majd fűteni, vagy gyakrabban, így nem is biztos, hogy spórolnál vele, ami viszont még rosszabb lehet, hogy abban a hideg szobában megkezdődik a párakicsapódás, penészedés. Jobb, ha kivan fűtve a ház. -
Gézengúz
addikt
válasz
Power17
üzenetére
Ha a kazánnak van merülőhüvely része akkor oda beledugod a hőmérő szenzort. Ha van akkor oda több hőmérő szenzor is be van rakva. (Nekem van, régi hőterm)
Ha nincs akkor keresel valami olyan helyet ahol a szenzor jól reagál a hőmérséklet változásra.
Az egységen van egy nulla és fázis be és kimenet. Bemenet 230V-ra villásdugóval. Kimenet 230V aljzattal, abba mehet a szivattyú. Smart life/Tuya appban csatlakozol a kütyühöz.
Beállítod a hiszterézist, hány fokon kapcsoljon ki/be. Stb.És elfelejted. Ha érdekel nézegetheted mikor hány fokos a kazán.
-
mzso
veterán
Helló!
Az normális, hogy a befelé jövő ágán a radiátornak a cső égetően forró kifelé, meg alig langyos.
Ami biztos nem normális, hogy délután egyáltalán nem melegített, általam érthetetlen okból. Tekergettem ki/be a szelepeket itt is meg az egyel alatta lévő helységben is, aztán nagy nehezen felforrósodott.
Amúgy az alatta lévő az nem is melegített (az amúgy nem használt helységben) egyáltalán a szezonban, azt hittem el van zárva, de nem volt. Azt épp tegnap csavargattam ide-oda amíg elkezdett meleget produkálni. Mondjuk ez le van szabályozva csavarkulcsos szeleppel kicsire, mert ugye ide csak épphogy kel egy kis hő.
Mitől vannak az ilyen x-akták? Gondoltam esetleg valahogy levegős, de nem jött ki csak pár csepp víz. -
flash-
veterán
sziasztok!
kétszintes családi házban lakunk.
120 négyzetméter alapterülettel rendelkezik.
jelenleg az emeleten 50m2 van lakva, itt lakunk ketten párommal.
a ház alsó részében egy 15m2 szobában pedig anyuka alszik.a házban gázfűtétes rendszer van (kb 30 éves celisus márkájú álló, nyitott égésterű gázkazán)
nos az alsó szinten csak egy két szobában van megnyitva a radiátor (anyuka szobájában, konyhájában, meg a nappalijában..)az emeleten az 50m2 lakrészen belül mindenütt meg van nyitva a radiátorok.
ezek a radiátorok amik a házban vannak egyik sem termo szelepesek.egyáltalán van e értelme ilyen kétszintes házban termo szelepnek? ha igen akkor miért lenne vele olcsóbb a fütés? hiszen egy ilyen fütésű házban úgyis végigjár a víz nem?
eleve azt se tudom van e értelme egyes szobákban lezárni? pont ezért? hiszen az hogy most egyes radiátorokba nem kering be a melegviz számit valamit?summa szummárum hogy lehetne az én esetmben a legoptimálisabban üzemeltetni a fűtést?
csak simán zárjam le ott ahol nem lakunk, vagy meg legyen ott is nyitva de csak harmadig?
esetleg ahol alszunk azokban a szobákban termosztátos szelep legyen? az csak azt szabályozza hogy ne fűtsőn túl és ne legyen ezért meleg, vagypedig ezáltal érezhetően meg is lehet takarítani pénzt mert a kazánnak nem kell annyi vizet melegítenie? -
g.robi
újonc
-
pigmeus
tag
Sziasztok, megint zavarkodnék, nekünk egy nyitott radiátoros rendszer volt, ez lett lezárva a padláson egy csappal, hogy lehessen légteleníteni. Sokszor belevegősödött, hogyha a vegyessel használtam, most ősszel még nem használtam vegyessel, egyelőre működik, viszont azt vettem észre, hogy a két utolsó radiátor nem igazán melegedik fel könnyen, ezek pont a leghidegebb szobák az emeleten.
Ez áramlási gond lenne? Sajnos nincs torló szelep, hanem sima mofém elzáró csapok vannak a radiátor visszatérőkben. Ha ezeket cserélném torló szelepkre akkor ezen lehetne javítani?
Én most azt mondanám, hogy víz, fütés szerelők eddig nem tudtak érdemben segíteni.
Kellene egy épületgépészt keresnem tanács adásra? Vagy kihez lenne érdemes fordulni? -
Power17
tag
Sziasztok!
Valaki használ Computer Q1 RX dugaljt szivattyúhoz? Nekem már 3x előfordult, hogy nem kapcsolt be. Begjött a jel a kazánhoz a Q7 RF-től, de a dugalj nem kapcsolt. Szgelny kazán hírtelen felfűtött majd megállt, mert nem volt elvétel. Azt vettem észre hogy hideg van, de láttam megy a kazán. Mit tudok csinálni, hogy megbízhatóbb legyen? Az adó a nappaliban van kb 2 fal van. A kazán vevője mellett van a dugalj is.
-
csemberlen
őstag
Nyilt égésterű volt, kondenzációs lett, ezért új kémény lett. Egyedül a teljesítménye nem növekedett, ez utóbbi a döntő. kb 1 hónap múlva a gázmüvektől jött róla hivatalos papir, hogy megtörtént a csere. Természetesen nem a sarki kocsmában talált jómunkás ember csinálta.
-
Reggie0
félisten
válasz
molnartibor
üzenetére
Nalunk erre mennyezetfutes/hutes lesz a radiatorok melle. Ha nincs bent hoszigeteles, akkor futesnel majd futi is a padlot.
-
ozark
tag
válasz
csemberlen
üzenetére
Persze, ha az égéstermék elvezetés módja nem változik és típusazonos a készülék, ill. nincs teljesítmény növelés és gázvezeték átalakítás akkor csak le kell papírozni. Ahhoz kell egy fényképes gázszer. igazolvány + egy műszaki biztonsági felülvizsgálói szakvizsga, ezekkel együtt lehet az adott területi szolgáltatóhoz regisztrálni, stb...tök egyszerű amúgy
-
tibbike01
addikt
válasz
molnartibor
üzenetére
-
molnartibor
tag
Nekünk padlófűtés nincs, háló van kb az 1/3 ában, de tippre az ár huzósabb lesz mintha felverem az egészet és újra rakom
. Amúgy nem mondanám rossznak de így közeledve a 40hez már kezd fázni a lábam, és a ház többi részében nincs a padlóban szigetelés és ha felverem a padlót hogy rakjak bele akkor akár azt is felverhetem megint és beletehetem. Ilyen jelenlegi időtervben nincs mert a fehérnép megvétózta
. -
pjen
félisten
válasz
molnartibor
üzenetére
Ha jól működik ÉN biztos nem bántanám, max, ha valahol elromlik oda tennék egy radiátort. Ha van térháló is a betonban azzal mi történik?
-
-
AssAssynn
addikt
Ma éjszaka már 0 fok lesz, hajnalban meg -1-et ír. A kerti csap ettől már el fog fagyni, vagy azért több kell ahhoz?
Ami még fontosabb, hogy erre a csapra minden nap szükség van. Muszáj mindig a lenti fagytalanítóval elzárni, vagy van más mód is rá, hogy megóvjam a fagytól? -
pjen
félisten
válasz
Gabonetta
üzenetére
Szia. Ha belefér a keretbe akkor egyértelmű a csere. Padlófűtés cserét még nem láttam, de szerintem szerte széjjel kell verni a padló burkolatot, felverni a betont a csöveket ujra fektetni, betonozni. Nem semmi. Legalábbis én így gondolom. Második szomszédom minden helységben duplán fektette a csővet. Az egyik a tartalék. Ha a vizet cseréled, ha lehet mindent a falban és ne az aljzatban vezess, ha hiba van elég csak a vaklatot leverni.+ még a villany. Ha kapsz az egészre ajánlatot szerintem számolj rá még 30% ot az előre nem látható problémák miatt.
-
E.Kaufmann
veterán
Társasházi radiátoros fűtési rendszernél, ahol NO COM és NC vezetékek vannak bekötve a termosztátba, ami kapcsolja a "fűtővizet" lakásonként, hány ampert kell bírnia a termosztát reléjének?
-
Gabonetta
aktív tag
válasz
csemberlen
üzenetére
Köszönöm, a villany mindenképpen cserés lenne, alu van, de így már a többi is. Már csak kalkulálnunk kellene.
Mennyibe kerül nagyságrendileg egy 80+40 nm alapterületű tetőtérbeépítéses ház padlófűtésének a cseréje?
Mennyibe kerül ugyanennek a háznak a vízvezetékcseréje?
Tudom, hogy több tényezőtől függ, de nagyjából belőhető?
A jelenlegi gázkazán pár éves, az osztógyűjtők szintén. Ezek megtarthatók? -
Genesist
tag
Sziasztok!
Adott egy Saunier Duval kondenzációs kazán. A napokban elkezdett ütemes, búgó hangot adni kb. azonnal, ahogy indul a fűtés.Ezt mi okozhatja? El lehet tömődve valami?
-
Gabonetta
aktív tag
-
csemberlen
őstag
Nem szakmám a gépészet, de nálunk 3 éve volt egyszerűsitett gázkészülék csere EKCS. Nem kellett se gázterv, se gázmeó mert a gázcsőhöz nem nyúltak.
-
ozark
tag
válasz
dreizwanzig
üzenetére
Appal tudod szabályozni...
-
ozark
tag
válasz
dreizwanzig
üzenetére
Genus miután javitották a hibás szériát jó, csak elég komplikált...pont most beszéltem róla az ariston szervizes haverral. Úgyhogy nekem Clas One lesz...az kiforrott, 1:7 moduláció, már saváló kör hőcserélő, amit nagyon könnyü karbantartani...
Gyerekek: pjent ne kérdezzétek, mert neki úgyis minden jó, minden fasza és mindenhez is ért...én 96-ban végeztem, de még k*rva sok dolgot kell tanulni, ill. követni az innovációkat és nem leragadni a horganyzott csövek és a C4-es kazánok világában...az a múlt, jóvolt, akkor szép volt, de elmúlt...
-
Reggie0
félisten
válasz
dreizwanzig
üzenetére
Nem, brutto. belv-gaz.hu, ajanlott listarol kaptam egyik szomszedtol, telefonban is szimpatikusok voltak, fenykepek es a leirasom alapjan keszitettek az ajanlatot.
-
dreizwanzig
aktív tag
Köszi neked is és mindenkinek a válaszokat!
Az Ariston Genus One 24 kazánról mi a vélemény?
Most egy Baxi Fourtech 24F volt, 9 évet bírt, úgy hogy volt rendszeresen karbantarva, de valami csavar elrohadt benne, így nem lehet kicserélni az elromlott szekunder hőcserélőt benne. Én azért kicsit több élettartamot vártam tőle, de lehet, hogy túl nagy az elvárásom
-
Gabonetta
aktív tag
Sziasztok!
Köszönöm a korábbi válaszokat, most egy másik kérdésem lenne. Szintén a kinézett, ~35 éve épült házról van szó. A vízvezetékek akkoriban miből készültek? Egy ilyen korú ház megvásárlásakor kell számolni a víz- és/vagy csatorna scövek cseréjére?
Köszönöm előre is a válaszokat! -
ozark
tag
válasz
Reggie0
üzenetére
FI, mágneses iszapszűrő (szerintem egy normális Y, vagy hasonlót is kötelezővé tennék), rendszerátmosás alap garancia feltétel a készülék beüzemeléséhez. Mondjuk, ha van már központi FI (és nyilván megvan az EPH) és a villanyszerelő ezt lepapírozza akkor el kell fogadnia a szervízesnek...baxi nagyon jó, de újra leírom ide is: baxi=westen
-
Reggie0
félisten
válasz
buresz8
üzenetére
3 szintre jo az 1.5 baros nyomas, ha tenyleg 1.5 bar. Nekem mar 10%-al kevesebbet ir, mint ahol nyit a biztonsagi szelep, mar csak az a kerdes, hogy melyik a pontosabb
Analog merohoz kepest(igaz csak 10 baros van itthon) meg tobb az elteres, 1.6ot merek es 1.3-at ir a kazan. De ha nagyobb a valos nyomas, mint 1.5 az nem gond. -
Reggie0
félisten
Most kaptam egy masikat baxi kazannal 1.385 misi, de ebbol egy extra atmosas hianyzik.
Viszont azt eszrevettem, hogy mindenhol FI relet akarnak beszerelni, pedig az mar van. De meg sem kerdik

-
Reggie0
félisten
válasz
dreizwanzig
üzenetére
En kemenyezes nelkul kaptam 1.8-as ajanlatot, dragabb kazannal. Ugy, hogy a munkadij katas szamlaval jon, visoznt tobb rendszeratmosassal. En direkt rozsdamentes egesteru kazant kertem, hogy legyen vmi elettartam
Illetve a gepeszetnel nekem extra tagulasi tartaly bekotese a melegvizre, de ugy latom magat a tartalyt kihagytak az ajanlatbol csak a szerelvenyezes es konzol van benne. Maga a tartaly meg 14ezer lenne(de mar megvettem).Igazabol en nagyon gondolkodok azon, hogy inkabb veszek egy hoszivattyut 2.6 misiert es azt en bekotom magamnak tok egyedul, mert csak vizzel es villannyal kell bajlodni. Azzal nyaron majd huteni is tudok.
Kazan(Viessmann Vitodens 100) 515000
Indito idom 36000
Villanyszereles(eph szakvelemeny, termosztat bekotes,stb) 75000+afa
kemenyszakvelemeny es bekotes 45000+afa
Gepeszeti anyagkoltseg 405000
Egyszerusitet gazmeo 85000
Garancialis beuzemeles 45000+afa
Hokozpont szereles munkadij 390000
Gepi rendszermosas 85000
Vegyszeres rendszermosas 75000Anyagkoltseg osszesen 956100
Munkadijak oszesen 635000
Kulsos munkadijak(villany,kemeny,garis beuzemeles) 165000+afa -
ozark
tag
válasz
dreizwanzig
üzenetére
Az kb. 8 méter égéstermék elvezetőt jelent. Az osztott, vagy koncentrikus lesz? Amennyiben változik az égéstermék elvezetés kell a tervező+tervezői átadás-átvétel, mindez addig működik ameddig nincs mérőhely+csatlakozó vezeték átalakítás, ezen túl kell csak szolgáltató átvétel! Felénk 100 egy gázterv és 40e amiért átveszi a tervező a fényképes igazolvánnyal rendelkező szerelőtől...
A kémény jónak tűnik, mondjuk az osztott szerintem olcsóbb, talán picit macerásabb, bár ha közelről tud szívni nem feltétlen.
A gázterv+beüzemelést nem értem, a készülék beüzemelést a szakszervíz végzi, az 30-60 ezer között van.
Amúgy a 2 millió reális. Kazánon meg lehet vitatkozni, nézd meg a szervízhátteret a környékeden én azt tudom tanácsolni. Én, ha újat veszek westent fogok (ariston van jelenleg), mert az 1:1 baxi, csak zöld a burkolat...
-
pjen
félisten
válasz
dreizwanzig
üzenetére
A kémény hosszán sok múlik, nekem szinte ugyanezt csinálták 1,2 milkáért 2022 ben. Szerintem nagyjából rendben van.
-
dreizwanzig
aktív tag
Sziasztok!
Anyumnál cserélni kell a kombi kazánt és újra kell bélelni a kéményt is. Kaptunk egy ajánlatot, amiről szeretném megkérdezni, hogy mennyire reális. A lakás egy 3 szintes tégla társasház földszintjén van.
Kazán (Ariston Genus One 24 EU) 310 000
Indító Idom 45 000
Eph Érintésvédelem + Jegyzőkönyv 110 000
Kémény + Szakvélemény + MEO 345 000
Gépészeti Anyagköltség 315 000
Gázterv + Beüzemelés 110 000
Teljes kivitelezés Munkadíj 350 000Tehát nettó kb. 1.600.000 Ft, áfával az kb 2 millió.
Szerintetek nagyjából rendben van ez az ár?
Illetve ez a kazán javasolt modell? -
válasz
razorbenke92
üzenetére
Nem hogy nincs szükség trükközésre, de nem is lehet trükközni. Szomorú, mennyien vannak teljesen vakon a témában, akkora baromságok vannak a csoportban...
Olyanokat olvastam, hogy kiment az MVM-es szaki, valamit berhelt az órán, aztán azóta csak az óra pörög, de alig tud fűteni a tulaj, másik tag olyat írt, hogy 20 perc alatt forr fel 2 deci víz, teljes káosz.

Aztán szidják a kormányt, hogy így meg úgy átveri őket, nevetséges.A diktálósok háborognak, hogy 2x fizettetik ki velük a számlát - de még ha ez igaz is lenne, elszámoláskor úgyis túlfizetés keletkezik. És azt írja, hogy ő diktálja, mert így nem fizet piaci árat soha. Nagy lifehack...
Alapból a kedvezményes mennyiség ÉVES, csak a diktálósok miatt van havi bontásban kedvezményes és emelt árú gáz, ilyenkor nézik a jelleggörbét, és ilyenkor fontos, hogy felhasználásnak mit állított be a szerződéskötéskor - csak fűtés, csak melegvíz, fűtés + melegvíz...
-
Reggie0
félisten
válasz
buresz8
üzenetére
Milyen futesi rendszered van? Tarsashaz kozponti, sajat csaladihazban stb.. Ha sajat, akkor meg kell lennie egy minimum nyomaserteknek a rendszerben, hogy legmentes maradjon, lehet problema, hogy ez ala megy. Lehet, hogy tagulasi tartalyoddal gond van es nagyon inog a futesi kor nyomasa.
-
válasz
csabyka666
üzenetére
Nem vagyok túl tájékozott benne, de alapvetően igazad van, nincs semmi underground trükközésre szükség.
Ami szerintem megzavarja az embereket, az a támogatott mennyiségek jóváírása a havi számlákon.
Lehet kérni az egyenletes kedvezményt, ilyenkor a hónapban kedvezményesen számlázott gáz mennyisége az éves támogatott 356-od része a hónap napjainak számával szorozva. Ilyenkor kb. egyenletes a kedvezmény, így a havi számla is.
Lehet viszont kérni, hogy a kedvezmény fűtési jelleggörbe alapján legyen. Ilyenkor fűtésszezonban több a kedvezményes mennyiség, nyáron kevesebb.A trükk, hogy sokszor állítja be az MVM (nekem júliusban pont ezt csinálták felhasználóváltozással) hogy átalányt állít be, jelleggörbés kedvezménnyel. Ennek - legalábbis szerintem - nulla értelme van.
Ha valaki trükközik, annak maximum annyi az értelme, hogy minden hónapban (28 naposban és 31 naposban is) pont ki tudja trükközni a maximális fogyasztást anélkül, hogy a havi számlában "piaci" arú gázt is venne.
De a végén úgyis elszámolják, szóval max éves szinten 5-10k amit nem kell meghitelezni az MVM-nek elszámolásig. Hát ezért én nem bajlódnék.De aztán lehet, hogy valamit én nem látok.
-
buresz8
tag
Sziasztok!
A problémám a következő. Van egy radiátor a házban, aminek a teljes jobb oldala jég hideg, míg a bal oldalon rendesen melegszik, felül és alul is. Ha légtelenítem, akkor a teljes radiátor újra átmelegszik, de a következő nap újra hideg a teljes jobb oldala. Már nagyon sokszor légtelenítettem, de újra előjön a probléma. Az összes többi radiátor tökéletesen működik. Mi lehet a probléma? Légtelenítsem töretlenül vagy más lesz a probléma? -
Üdv mindenki!
Facebookon vannak MVM csoportok, ahol gyakran vélt átverésekről megy a diskurzus, olyan már, mint valami alusisakos társulat.
Segítsetek tisztán látni, én belefáradtam. Gáz témában legjobb tudomásom szerint éves kedvezményes m3 mennyiség van meghatározva, de lehetsz akár átalánydíjas akár diktálós, akkor is az éves elszámolásnál ugyanannyit fogsz fizetni, magyarán amennyit elhasználtál a ciklusban. Mert vannak, akik szerint a diktálós jobb, mert akkor át lehet verni a rendszert. Csak azt nem értem, ezt honnan szedték... Diktálósoknak van a jelleggörbe, amihez képest fizetnek adott hónapban, de a végén úgyis össz elhasznált m3 lesz a lényeg, hiába léped túl egy adott hónapban a keretet, ha amúgy éves kereten belül vagy... Nem?!
-
Reggie0
félisten
Jo kerdes, mar kvazi kuka volt akkor is amikor vettuk a hazat(mar akkor rozsdas volt a kulso boritas also 5 centije korbe, csak lefestettek, de tudtam rola), de megfejtettem az okat: a bojler felett levo legtelenito szelepekbol kifolyo viz befolyt a bojler szigetelesehez, egeszen szinultig telt vizzel es elrohadtak a vizek bevezetocsonkjai valamint a termosztat is. Egyik nap megfogtam fogoval, hogy megnezzem le tudom-e lazitani az anyat rola es kb 0 erotol eltort. A bojlertest nem tudom el volt-e repedve, mert nagyon nem ment fel a vizter nyomas se futesnel (5.6 barrol max 6 kore ment fel), pedig a biztonsagi szelepbol nem jott semmi.
Mostani bojlernel 4 barrol felkuszik 6-ra es nyilik a szelep.
-
Reggie0
félisten
Egyszeru oka van: mert en nem vagyok el nelkule, mindig pisil a bizonsagi szelep a bojleren, amikor melegszik fel a viz. Egy ilyen kemeny vizes kornyeken nem egy eletbiztositas mindig a biztonsagi szelepben bizni. Az elozo bojlernel is total beallt es tulment a nyomas. Draga volt a bojler, nem ezt akarom elsporolni.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Zalman Z1 Plus Cooler Master 750W
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Apple iPhone 14 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3925, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest