Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Home server / házi szerver építése
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Még sokáig drágák maradnak – sőt, tovább drágulnak – az SSD-k
- Ne várj sokat a vásárlással: drágulás a láthatáron
- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen monitort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
rostiron
őstag
Sziasztok
A panel lakásba régi Dunaújvárosi lemezradiátor van. Megoldható valahogy hogy a végébe egy légtelenítőt tegyek ? Találtam egy képet a neten , ilyen radiátorról van szó.
A végén az a hegesztett kupakot meg lehet fúrni ? -
Gabonetta
aktív tag
Sziasztok!
Kinéztünk egy házat, ami a 90-es évek elején épült. Padlófűtéses. Kérdésem, hogy kell-e "félni" egy több mint 30 éves rendszertől? Az osztógyűjtők újszerűnek tűnnek, a tulajdonos elmondása szerint pár éve átmosatták a rendszert.
Köszönöm előre is a válaszokat! -
flash-
veterán
értem. Azért szeretném felvinni mert az alsó szinten nem tartózkodunk jelenleg ott léynegében mindegy hogy hány fok van.
ezek tükrében mit javasolsz?
COMPUTHERM Q72RF -
emre
veterán
Hát ennél funkciójában gyakorlatilag lényegtelen hogy mi jelzi a hőigényt a kazánnak.
Mert ide elég egy sima on-off termosztát.
Ha az emeletre viszed a termosztátot az alsó részen valószínűleg hűvösebb lesz. Az a qurva meleg levegő ismeri a fizikát és felfelé áramlik, ezáltal a felső rész előbb éri el a megfelelő hőfokot amikor is kikapcsol a kazán. Tehát szerintem a jelenlegi helyén jól van. Én egy viszonylag hűvös helyre pakolnám, ahol nincs kitéve sugárzó hőnek, légáramlatnak....stb
A kérdés hogy a hordozhatóság miatt megéri-e a plusz költség. Nem tudom mi a cél. A komfortérzet lehet jobban növelhető lenne termofejes radiátorszelepek felszerelésével. Mondjuk ezt fűtési szezonban macerás lehet megoldani. Illetve egy jól beállított rendszernek szinte felesleges a applikációs vezérlés mert gyakorlatilag nem kell hozzányúlni. Na jó a mostani modern kazánoknál ahol minden szart le lehet olvasni a működésről és állítani lehet jó pár paramétert, meg a fogyasztást is kijelzi van előnye. -
flash-
veterán
ez egy nagyon régi kb 30-35 éves álló gázkazán, nem pontosan ez de ehhez hasonlóan néz ki ( [link] )
ilyen termosztáttal [link]
eleve nem tudom nyerek e bármit egy modern termosztáttal (jobban érzékel stb) vagy amig ez müködik adddig kb mindegy? vagypedig inkább jobban járok ha olyat vennék ami ugyan nem wifis de fel tudom vinni az emeletre ahol egész nap tartózkodunk hogy az ottani hőfok alapján érzékeljen. lehet az fontosabb mint hogy egy termosztát wifis
-
emre
veterán
Általánosságban a kazán gyártójának a saját egysége a legoptimálisabb választás üzemeltetés szempontjából, de jóval drágábbak egy univerzális termosztátnál.
Bár ezeknél elképzelhető hogy bus rendszerűek és vezetékkel kell kapcsolódnia a kazánhoz, ami utólagos kivitelézésnél gondot okozhat. -
flash-
veterán
Wifi termosztát kérdés:
Milyen/melyik wifi termosztátot vegyem (gázfűtés)ami távolból androidos appal is vezérelhető,de a fali konzolján is lehet állitani a hőfokot?Ketszintes csaladi hazban Emeleten van a háloszoba a jelenlegi fali termosztát pedig a foldszinten gondolom csak a fali típusú játszik,de melyiket ajánljátok?
-
=WiNTeR=
senior tag
Sziasztok! Immergas VICTRIX MAIOR TT 28 ErP kazán nem hajlandó melegvizet csinálni (a fűtés rendben megy), mivel folyamatosan aktív napkollektoros működésre hivatkozik, a saját információs menüje szerint a használati hidegvíz hőmérséklet összevissza ugrál 30-80°C között, ami természetesen nem igaz. Ez valamilyen megdöglött szenzor lehet vagy mi szerintetek?
-
ozark
csendes tag
pjen félisten? Nem válaszol? Úgyis kijavít mindenkit, megvárjuk amíg reagál...
-
tibbike01
addikt
Ma volt egy kis időm, összraktam a vízszűrőt. Elsőre jó lett! Nem csepeg sehol és a víznyomás is nagyon minimálisan csökkent, szinte észrevehetetlen.
2 dolog, ami kicsit zavar:
1. A szűrt vízben nagyon sok ilyen apró kicsi buborék van, szinte már fehér színű a víz tőle és nem átlátszó. Nyilván 1-2 perc után eltűnik. Ezzel lehet valamit kezdeni, hogy ne legyen?2. A szűrt vízben még mindig találok apró fekete pöttyöket, ami valószínüleg a KDF tötletből (szén) töltetből való. Lagalább 3 percig folyattam a vízet és azóta is többször kiengedtem, de még mindig akad benne fekete pötty. Érdemes lenne megcserélnem a szűrőket? Most az első szűrő egy 5mikronos üledék szűrő és a második a KDF töltetes 3 rétegű.
Illetve ennek a KDF szűrőnek az egyik végén volt egy fekete gumi tömítés, az alulra vagy felülre kell, hogy kerüljön?

-
-
HollyBoni
veterán
válasz
Technical
üzenetére
Akkor ezeket felejtsd el. Neked egy rendes vízlágyító kell. Viszont lágy vizet és RO-t sem jó inni (amúgy RO elé is kell vízlágyító ha kemény a víz). Ezeknél általában vagy az egyik csap elé beraknak patronokat amik "visszaraknak" bizonyos ásványi anyagokat a vízbe, vagy meghagynak egy csapot ahova sima hálózati víz jön.
Ha nem olyan sok a vízfogyasztásod, akkor egy vízlágyítót egész emberi áron meg lehet úszni. De az is legalább ~200 ezres történet lesz. Általában 1 évente kell karbantartani, és sóval kell tölteni folyamatosan (pár naponta vagy hetente, attól függ mennyi vizet fogyasztasz).
Nem tudom merre vagy, az Agrovíznél vannak olcsóbb Euro-clear vízlágyítók. Nálunk van egy és teljesen jól teszi a dolgát, meg a cég is normális.
Rendes lágy vized csak ilyennel lesz. A polifoszfát sem lágyít igazából, csak segít hogy ne rakódjon le annyira a vízkő. -
ozark
csendes tag
Igen nekem is ugyanez a polifoszfátos szűrőm van a mosó/mosogatógép előtt és ez arra jó is, de hát ettől a patrontól nagyobb is, de ezt is max. 3 havonta cserélni kell - mármint a töltetet -, 300g megyen bele kb...én ezekbe a patronokba nem hiszek, egy normális egész házra való BWT pedig 5 kilónál indul...az a tuti!!!
-
tibbike01
addikt
válasz
Technical
üzenetére
Nekem ilyen van. Évente kell benne polifoszfát töltetet cserélni.
-
Technical
kezdő
Üdv!
Van esetleg valakinek tapasztalata ezzel [link] vízlágyító típussal?

Egyéb más, működőképes megoldás, ami nem igényel gyakori karbantartást is érdekel...

-
ozark
csendes tag
Én nem mondtam, hogy kell - kötelező, hanem hogy számoljon! Egyébként a készülékbe nem a rendszered miatt tesznek tágulásit, hanem a készülék védelme miatt! Ez így van pont. Amúgy szerelő itt már mindenki...semmit nem jelent. A gépész tervezőnek hiszek csak, lehetőség szerint mindig is terv alapján (családi ház is) dolgozunk...
-
lm83
őstag
válasz
Reggie0
üzenetére
Szervusz.
Nálunk hasonló volt, csak még volt rajta valami műanyag takaró, azért más a képen
https://prohardver.hu/tema/lakasfelujito_szerelo_szakemberkereso_nagy_topic_viz_gaz_villany_futes_festes_burkolas_stb/hsz_152845-152845.html
Szerelők nem tudtak benne belsőt cserélni, szét kellett vésni sajnos
https://prohardver.hu/tema/lakasfelujito_szerelo_szakemberkereso_nagy_topic_viz_gaz_villany_futes_festes_burkolas_stb/hsz_157194-157194.html -
Ablakos
addikt
Lehet, hogy nem teljesen topic kompatibilis a kérdésem.
Vegyes tüzelés előremenő cső hőmérséklet mérés és az érték wifin továbbításra szeretnék ötletet kapni. Komplett megoldást eddig nem találtam. (Megvesz, beszerel, működik) -
ozark
csendes tag
Mi mindegy mit írunk, hiába szerelek ilyet 25 éve, pjen akkor is jobban tudja és mindegy mi, de biztos az ellenkezőjét írja...
-
emre
veterán
válasz
astrojoe12
üzenetére
olvasd el
-
pjen
félisten
válasz
astrojoe12
üzenetére
Szia. Nekem Ariston van 8 db acél lemez radiátorral és nincs külön tartály. Évente átlag 1x kell rátölteni.
-
ozark
csendes tag
válasz
astrojoe12
üzenetére
Tudni kellene, hogy mennyi víz van a rendszerben összesen. Ennek megfelelően 10% - ehhez természetesen hozzá lehet adni a készülékben találhatót is! Kisebb rendszerekhez valóban elég lehet az ami a kazánban van. Én most cseréltem egy készüléket (4db radiátor, kb. 60-80 liter víz ment a rendszerbe)...nem kellett plusz, nem ingadozik, stabil a nyomás!
-
astrojoe12
tag
válasz
astrojoe12
üzenetére
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Szerinted is kell kiegészítő tágulási tartály a készülékben lévő mellé? A Vaillantos szerelő szerint felesleges, de én nem értek hozzá, nem tudom eldönteni kinek van igaza. -
ozark
csendes tag
válasz
astrojoe12
üzenetére
Ez jellemzően 1,2-1,5 (valószínűleg adatlapján rajta van), a sűrű töltögetést okozhatja egy hibás automata légtelenítő, vagy rendszer tömörtelenség (folyás, csöpögés), ill. a leggyakoribb a tág-tartály alulméretezése (vagy nem léte!).
Alapvetően a készülékben lévő magát a készüléket hivatott védeni, legtöbb esetben szükséges még további tartály és biztonségi szerelvény-csoport beépítése, de a tág-tartályból - ha csak nincs eldurranva - nem szökik a levegő, persze rá lehet mérni, de ennek nagyon kicsi az esélye!
Nagyon jó cikk a témában! -
4D4M
senior tag
válasz
astrojoe12
üzenetére
A vizoldali nyomást nullára kell csökkenteni és egy autoszelepes pumpaval 0.8-1.5 barra kell fújni. A pumpalas alatt is biztosítani kell, hogy a vizoldali nyomás 0 maradjon. Miután kész, a vizoldalt az imént beállított előnyomás fölé 0.2 barral kell tölteni a rendszert.
Ha víz jön a tágulási légoldalabol, akkor a tágulási kuka.
Egyebkent a biztonsági szelep megakadalyozza, hogy szeznyomd a csöveket, ezt látod is amikor a fűtési ciklus alatt 2.5-3 barra nő a nyomás (ez lenne a az egyetlen gyanús jel, hogy a tágulási hibás) -
astrojoe12
tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a gázkazánban lévő tágulási tartályt hány bárra kell fújni levegővel és hogyan? Vaillant ecoTEC pro VU 246/5-3 kondenzációs kazán. Szerintem az utóbbi tíz alkalommal csak víz lett utántöltve a rendszerbe és félek, hogy a tágulási tartályban már nincs levegő és a vízzel szétnyomom a csöveket.Engedjek le egy kis vizet és utána fújjam fel a tágulásit levegővel?
-
HollyBoni
veterán
Nem fog belőle kimosódni semmi.
Ha csak az utána lévő csappal van gond akkor nyert ügyed van.
Kicsavarod kicsit a szűrőházat, alá vödör, teleenged, szűrőház visszacsavar, vödör űrít, ismétel. Vagy kicsavarod a hollandert a szűrőházból úgy hogy közben kicsit folyik a víz, és raksz rá egy dugót/kupakot. Magára a hollanderre nem tudom van e valamilyen kupak/dugó, az is lehet arra is létezik.Én leereszteném az egészet és raknék egy új csapot, ~5-6 ezer forintos tétel. Egy ilyen rendszerben nincs olyan eszeveszett mennyiségű víz. De ha nagyon akarod még úgy is tudsz csapot cserélni hogy közben folyik a maradék víz. Igazából szűrőt is lehet úgy gyors cserélni, mondjuk ilyen koszos szűrőnél nem árt kicsit átmosni a szűrőházat sem.
-
setup
tag
Sajnos rájöttem miért nem volt tisztítva. Előtte és utána van ez a piros elzáró és persze pont az utána lévőt nem lehet koppig zárni, a felénél megszorul. Próbáltam többször, hátha bejáratódik, de semmi változás.
Pincében van, így az összes vizet nem lehet megvárni, amíg ott lefolyik a rendszerből, mert nincs az a vödör, ami nem telik ott meg. Az a legalacsonyabb pontja az egész háznak és emelet is van... Örököltem, ezért csak gondolom, de vélhetően amikor betojt ez a golyóscsap, onnan nem volt tisztítva.Próbáljam meg, hogy fenn kinyitom a csapot és úgy járatom, hátha kimosódik belőle valami
az a baj, hogy úgy megszorul, hogy visszanyitáskor is félek, nehogy letörjem... -
Reggie0
félisten
Sziasztok!
Ennek a rendszervaltashoz kozeli elzaro csap tipusat/cikkszamat be tudja azonositani valaki? Kaphato meg valahol?
-
ozark
csendes tag
Én kidobtam, szerintem egy kalap kaki...bár nekem csak a hidrováltó utánni szivattyút indította együtt a kazánnal. Most egy sima merülőhüvelyes digitális termosztát teszi ezt (emos, nem computherm). Igaz nekem busos gyári ariston nem is termosztát hanem hőérzékelőm van (modulállja a kazánt, nem kapcsolgat össze-vissza, mint a honeywell elődje és nincs túlfűtés sem)...sokan úgy odavannak ezekért a Computhermekért, sokat fel is pakoltunk belőlük, de nem egy megbízható valami szerintem!
-
atika88
senior tag
Sziasztok,
A padlófűtés vezérlésemről egy Computherm Q8RF digitális multizónás központi vevőegység és 4 db vezeték nélküli programozható Computherm Q8RF TX szobatermosztát gondoskodik vagyis csak gondoskodna...ami egy Fisher levegő-víz osztott hőszivattyút FHIF-WHS-081CE3 indít/állát le.
A tavalyi szezonban is volt, hogy véletlenszerűen elindult egy egy zóna... annak ellenére is, hogy maga a zóna vezérlő termosztát ezt nem kérte

Egy hete újra: elvileg a 4-es szoba zona automatikusan fogja és elindítja a vezérlőt (piros fény látszik, fűtés indul). De: a zóna termosztáton semmi de semmi nem látszik, a kis padlófűtés ikon se h fűtene. Amúgy se kell neki: mert a szobában a megfelelő hőmérséklet van!
Ma újra: tavaly elemcserélt 3-as zóna úgy döntött fűtést kér a nagy semmire, de persze a termosztát nem jelzett semmit. Csak szimplán indítja a központi vezérlőt.És természetesen véletlenszerűen le is áll egyszer csak mindig, piros aktív feny is kialszik. De ez így egyelőre meghatározhatatlan h miért és mikor...de legalább leáll.
UI: szivattyúvédő funkció mindenhol inaktív, mindenhol többször is ellenőriztem, nincsen automatikus program beállítás sem. Igen, a zónákon az órákat is pár perccel későbbre állítottam be, nehogy kavarás legyen.
Járt már valaki így
? Komolyan butaütést kapok már mert olyan rendszertelenül és szarul kapcsol, az összes zóna, hogy ez már nem hiszem, hogy szimpla elem merülés lenne
-
ozark
csendes tag
Most csak egy ilyenem van, 1 hetet bír és ilyen gyönyörű...
-
ozark
csendes tag
Igen azért írtam, hogy nem zárják ki egymást, nem is helyettesítik. Iszonyat iszapos (eternit csővezeték a gerinc) és irdatlan klóros a vizünk, 22-es keménységgel párosulva. Az indirekt tárolómból évente fél vödör vízkő jön ki, meg a nagy anód eltűnik, a csempék heti takarítás után is sárgák...stb. a készülékek előtt (mosógép, mosogatógép) van polifoszfátos vízlágyító, de ugye az inni nem fasza...
-
HollyBoni
veterán
Tök mást csinál a vízlágyító meg aktív szén és mechanikai szűrő. Néha mindhárom kell, pl. RO elé.
A vízlágyítóval annyi a baj, ha első belépési pontra teszed, akkor vagy kell egy csaptelep ahol van sima víz is, vagy valahova kell remineralizáló, mert lágy vizet nem jó innni.Amúgy a magyarországi BWT egy rémálom. Nálunk "megterveztek" egy RO rendszert, ahol az RO gép elé beraktak egy aktív szén szűrőt aminek az áteresztési kapacitása fele akkora mint ami az RO gépnek kell minimum (!). Mikor ezt mondtam nekik, az volt a válasz hogy "tudják, de ez máshol működött". Le is halt az RO gépünk valószínűleg vízhiány miatt. 3-4 hónapig volt náluk szervizben, közben többször nem válaszoltak email-re és hívogatni kellett őket, de sokszor még telefonon sem voltak elérhetőek. Megcsinálták garanciában a gépet. Utána pedig postán (!) küldtek a javításról egy 250 ezres számlát, amit a kollégám befizetett mert nem tudott róla hogy amúgy ez garanciális javítás volt. Utána megint 1 hónapig kellett üldözni őket, és végül visszaküldték a pénzt...
És ez a hivatalos, központi BWT szerviz. Bármi kell a géphez, csak rajtuk keresztül lehet beszerezni. Én biztos soha többet nem veszek semmilyen BWT terméket.
-
-
tibbike01
addikt
válasz
HollyBoni
üzenetére
15ezer ft és 1 hét mire megjön minden. De ha nincs érezhető hatása, akkor inkább szkippelném. Persze igazad van, talán ha újra kezdeném, akkor lehet bevállalnám, de a jelek azt mutatják, hogy értelme nem sok lenne. Az lesz, hogy összerakom, ami most van és ha nem oke, akkor berendelem ezeket:

-
HollyBoni
veterán
válasz
tibbike01
üzenetére
Pár perces meló, bárhol beszerezhető idomok. Amiket megrendeltél vissza tudod mondani/visszaküldeni. Esetleg megtartod őket és felhasználod egy jövőbeli projektnél.
Vagy tovább izgulsz, beépíted 1/4" cuccokkal és meglátod jó e, ha igen akkor boldog vagy, ha meg nem akkor úgyis megveszed a többi dolgot.

-
ozark
csendes tag
15 ezer/év szerintem nem sok...így gari is van + át is van nézve...
-
tibbike01
addikt
válasz
HollyBoni
üzenetére
Az idomok már meg vannak véve. Egyszerűen 2 perc alatt be tudom tekerni és kész.
A T idomhoz ki kellene szerelnem a sarokszelepet, vennem kell még hozzá egy bk könyököt a mosogatógéphez (hogy lefele nézzen és külső menet legyen) a másik oldalára meg egy 3/4 -> 3/8 gyorscsati vagy hollander. Ja és még egy csap is jó lenne oda, hogy tudjam zárni szűrőcserekor a szűrőházak elől.
Nem az összeg miatt agyalok, de ha nem lenne kb semmi jelentősége, akkor inkább szkippelném.
-
HollyBoni
veterán
válasz
tibbike01
üzenetére
Így tekints erre a dologra: valamennyire visszafogja az áramlást, amit ki tudnál küszöbölni egy 2-3 ezer forintos idommal. Itt teljesen értelmetlen és felesleges a szűkítés. Ez nem olyan mint mikor kiépítesz egy drága, bonyolult rendszert, és agyalni kell hogy vajon megéri e visszabontani az egészet vagy nem, mert már csomó pénz és energia van benne. Csak 1-2 olcsó, bárhol beszerezhető idomról van szó.
Egy golyóscsap is csak egy rövid szakasz. Ahogy zárod el, egy idő után mégis csak kevesebb lesz az áramlás, nem?
-
tibbike01
addikt
Nem igazán mennek le nagyobb darabok a fenti szűrőkosár miatt. Arra mindig figyelünk, hogy amit felfog a kukába kössön ki. Illetve helytakarékos nagyobb szifon nem igazán van.
Régen, amikor nem volt mosogatógép, szűrőkosár és nem kellett a hely alul szó nélkül a nagy robosztus szifont rakta mindenki. Ma már más a helyzet.
-
Warpig
aktív tag
Teljesen igazad van. Csak átlagos Mari bácsi meg Feri néni nem tud mit tenni, ha akarja a garanciát. Lehet számolni, hogy 5 éven keresztül esetleg megspórol egy új készülék árát, ha nem hívja évente a gari miatt a szerelőt. Viszont, ha az első 5 évben bármi baj van, akkor meg jön a plusz kiadás, ami nem kevés lesz. Nehéz ügy ez sajnos..
-
4D4M
senior tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
A "tágítással" az a baj, hogy neked a szűk keresztmetszet a lényeg, teljesen mindegy mit raksz 1/4" után, mindig az 1/4" fog limitálni.
~
Ebben a formában ez nem állja meg a helyét. Nincs kitüntetett szerepe ennek a pontnak az ezt követő szakaszhoz képest, csak valamivel nagyobb nyomást használunk el súrlódásra. Vagy máshogy fogalmazva, minden sorbakötött ellenállás "limitálja" a térfogatáramot. -
ozark
csendes tag
Azt azért tudjátok, hogy az 5 év gari nem automatikus? Minden évben szakszervíz a lejárat előtt kazán átnéz - te fizetsz, majd ő pecsétel...
Amúgy nekem most lesz 5 éves ariston cares premium (már nem gyártják)...semmi nem volt cserélve benne, annyi hogy évente kipucolom, nem kompresszorral
hanem darabokra szedem és mindent amit ki kell...ezt senki nem fogja nektek, mer akkor 1 címen fél napot lehet a szerelő, fél nap alatt 5 címen 5x annyit megkeresnek! -
B_I_G
tag
válasz
tibbike01
üzenetére
3/4 y elosztót is tudsz tenni, talán az a legegyszerűbb
vagy a 3/8 oldalra arconak van rá megoldása -
HollyBoni
veterán
válasz
tibbike01
üzenetére
A Chatgpt nekem múltkor nyomásesés számolásnál folyamatosan rossz helyre tett egy tizedesvesszőt mikor átváltott két mértékegységet, és totál hülyeség jött ki. Mikor megírtam neki, elnézést kért, aztán ugyanúgy rosszul számolt. Vagy visszakérdeztem hogy honnan szedett bizonyos információkat, és nem tudott semmilyen forrást mutatni. Tudnám sorolni.
Teljesen értelmetlen a leszűkítés, és nagyon könnyen megoldható probléma. De ahogy érzed.
-
-
HollyBoni
veterán
válasz
tibbike01
üzenetére
Erre jó a 3/8", meg a csaptelepen is az van szóval felesleges nagyobb, de leszűkíteni 1/4"-re hülyeség. Veszel egy egál 3/4" T idomot meg egy 3/4"-3/8" szűkítőt, bármilyen épületgépészeti boltban megtalálható. Az is lehet van alapból ilyen szűkített T idom vagy valamilyen más idom.
Az 1/4" visszafogja az egészet. Nem tudom az aktív szenes szűrő mellett mi lesz a másik. Az aktív szenes szűrőknek azért van nyomásesése (függ attól hogy milyen), de nem vészes. Persze vízminőségtől függően folyamatosan tömődnek el.
-
tibbike01
addikt
válasz
HollyBoni
üzenetére
A konyhai 3 utas csaptelepem szűrt vizes ágára szeretnék egy viszonylag egyszerű szűrt vízet varázsolni (vízszűrő kancsó minőség már jó lenne).
A kombi sarokszelepet szeretném megcsapolni, amiből egy 3/8-as ág megy a csaptelep felé (nem szűrt), egy 3/4-es ág pedig a mosogatógép felé. Na ide a 3/4-es ághoz tenném be a bekötő idomot, majd a bekötő idomba az a golyóscsapot. Innen 3/8-as csővel és sarok idomokkal mennék a szűrőházak felé. A 2 szűrőház összekötve közcsavarral. A 2. szűrőház végére közvetlenül a csaptelep flexicsöve menne 3/8-as. Ide vettem egy 1/2-3/8 kk menetes átalakítót.
Ha valahol a rendszerben van egy minimális távolságnyi (kb 1cm) 1/4 szűkítés, akkor az a teljes rendszerre, illetve a végső kifolyáson hatással lesz. Limitálja a nyomást/áteresztést?

-
HollyBoni
veterán
válasz
tibbike01
üzenetére
Szerintem rossz helyen nézelődsz (no offense). Ez egy nagyon elterjedt cső és csatlakozó rendszer amit nem csak vizes dolgoknál, de pneumatikában is használnak.
Pl. én a pneustore-tól szoktam sokat rendelni, ahol van poliamid, polietilén, poliuretán cső még 16-os méretben is.
Egy épületgépészeti boltból pedig úgy válogatsz össze sima menetes idomokat ahogy szeretnél. Gyorscsatiból pedig kb. akármilyen kombinációt találni.A "tágítással" az a baj, hogy neked a szűk keresztmetszet a lényeg, teljesen mindegy mit raksz 1/4" után, mindig az 1/4" fog limitálni.
Az a gond hogy nem tudom mit csinálsz, miről kötsz mit hova, így nehéz tanácsot adni.
-
tibbike01
addikt
válasz
HollyBoni
üzenetére
Az a durva, hogy mindenhol csak 1/4-es csövek vannak, ritkán találni 3/8-ast. Az idomok is 1/4-esek többnyire. A bekötő idom, ami a listában is van az oldalsó furat csak 1/4-es
ezt tágítom ki 3/8-asra a golyóscsappal. A szűrőházak amúgy 1/2-esek.Szóval vízszűrős boltokban, vízszűrőhöz árult termékek között a 3/8-as számít a max méretnek.

A sarokszelepről mivel kellene "kiállnom"?
-
HollyBoni
veterán
válasz
tibbike01
üzenetére
Olyan menetre soha ne tekerj semmit ahol gumitömítés van. Egy kis érdesítés jól jöhet, de nem érdemes túlzásba vinni. Ez a cső olyan vékony és puha hogy egy erősebb ollóval el tudod vágni, de jó a csípőfogó, sniccer.
Nem tudom mihez meg hogy lesznek ezek a szűrők, de az a 3/8 cső nagyon picike.
-
tibbike01
addikt
válasz
HollyBoni
üzenetére
Látom jól képben vagy a vízszűrő témábam, ez a szilikonzsíros ajánlás jól jött nekem is! Hétvégén tervezem összerakni ezeket:
(2db szűrőház lett rendelve)

Loctite zsinórral akarom majd tömíteni, de kezdő vagyok a témában. Minden menetre kell tekerni vagy csak arra a menetre, ahol nincs gumi tömítés? Fűrészlappal érdesítsem a felületet? Nincs csővágó szerszámom. Éles késsel jól lehet vágni a csövet?
Van bármi javaslat, amire figyelni kell? Remélem nem fog nagyon kecsökkenni a víznyomás. -
setup
tag
#8901Warpig
Úgy nem nagyon férek hozzá, mert közel van a falhoz, de pincében van, szóval a nap nem sütötte. Ezért van némi bátorságom a dologhoz.#8902HollyBoni
Köszönöm szépen, akkor 5" lesz a varázsszó. Lövésem sincs, hány mikronos, de felteszem csak azért tették be, hogy ha az utcában megbontják, akkor ne duguljon el a minden is, mert gázbojlerekkel operált szegény korábbi tulaj, de azokat már lebontottam. -
HollyBoni
veterán
Ezek a szűrők elég csereszavatosak. Méretből van 5", 10", 20" (20"-nál szokott lenni vékonyabb meg vastagabb).
Ránézésre neked 5" méretű szűrőbetét fog kelleni. Először is tudni kéne hogy egyáltalán mi a cél a szűrővel. Gondolom csak sima üledékszűrő, ebből a méretből inkább csak az van, nagyobbaknál van mindenféle más. Üledékszűrőnél el kell dönteni hány mikronost szeretnél és milyen fajtát.
Írd be hogy 5" szűrőbetét, tele van vele az internet.A szűrőház kék része elég jól bírja, ha az alja átlátszó műanyag, azzal óvatosabban. Van direkt műanyag szerszám ezekhez, de sok mindennel le lehet szedni. O gyűrű az az átlátszó szűrőház tetején van. Szűrőbetétekhez nem kapsz O gyűrűt, nem is feltétlen kell új, ha most nem ereszt. Összerakáskor kenj az O gyűrűre valamit (szilikonzsír a legjobb).
Az hogy pontosan milyen szűrőbetét van ebben, azt neked kb. senki nem fogja megmondani. Ha kiszeded és letisztítod akkor talán jobban látod hogy mivel van dolgod. Ki tudod szedni a szűrőbetétet, visszatekered a szűrőházat üresen, és lesz víz.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali játékos kérdések órája
- Facebook és Messenger
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Assetto Corsa Rally
- OpenMediaVault
- Gumi és felni topik
- Home server / házi szerver építése
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Elon Musk billiomos lesz, ha kitör a gépek forradalma
- További aktív témák...
- Kona Mahuna 2020 29" L-es vázméret MTB
- DeLonghi Magnifica Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- BMW 325XI 3.0L sor6 218LE 2008
- Krups EA81 Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Jura Impressa F70 Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

az a baj, hogy úgy megszorul, hogy visszanyitáskor is félek, nehogy letörjem...