- Milyen egeret válasszak?
- RAM topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Home server / házi szerver építése
- Milyen asztali médialejátszót?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kiderült mit tud a Nintendo Switch 2 rendszerchipje
Új hozzászólás Aktív témák
-
HollyBoni
veterán
Igen, az volt már, de semmi.
Én is a termosztátra gyanakszom, nem értem mi más lehetne. Csak annyira fura hogy látszólag minden működik rajta, de valamiért mégsem küld jelet a kazánnak.
Vezetékeket is néztem, minden WAGO-val van összekötve, nekem jónak tűnik. Meg ha ott valami baj lenne, akkor gondolom be sem kapcsolna a termosztát, mert ha jól értem ugyanazon a két vezetéken kommunikál a kazánnal és kapja a tápot is. -
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Vaillant Ecotec Pro VUW 236/5-1 kazán + Vaillant VRT50 termosztát.Egyik napról a másikra valamiért a termosztát nem akarja vezérelni a kazánt. Beállíthatok rajta akármilyen magas hőmérsékletet, nem kapcsol fel a kazánon a fűtés, a termosztáton sem jelenik meg a fűtés ikon. A kazánon nincs beállítva nyári üzemmód, melegvíz van, kéményseprő üzemmódnál a fűtés bekapcsol.
Esetleg valakinek ötlet hogy mi lehet a gond?
-
gdgt
újonc
Sziasztok!
Tudna valaki gáztervezőt ajánlani Tatán, vagy Tata környékén?
(Privát üzenetben gondolom lehet.) -
robag93
aktív tag
Sziasztok! Adott egy kondenzációs gázkazán, két emelet, két osztóval. Azt szeretném elérni, hogy két zóna legyen a fűtésnek. Vettem egy ilyen Wifis termosztátot. Jelenleg a költségvonztatát szeretném felmérni laikusként mielőtt profit bevonnék a dologba. Addig eljutottam, hogy kell hozzá egy ilyen zónavezérlő. Olvastam némileg ködösen, hogy pl. klímák hőmérséklet szenzorát is lehetne használni Wifivel, így nem kellene külön termosztát a két emeletre. Kérlek titeket homályosítsatok fel, hogy mire lenne szükségem és ez nagyjából milyen költség lenne, kizárólag a minimális eszközszükséglet érdekelne most.
-
BUZZLGHTYR
senior tag
Igen, igazatok van, hat a vizszurot azt nemkell kidobni, masik vizszuro betetet kell bele rendelni es megvan oldva a problema
-
Met
nagyúr
válasz
BUZZLGHTYR #8353 üzenetére
Igen, csak nem mindegy hogy milyen ivóvízbiztonsági engedéllyel rendelkezik amit veszel.
Külföldön nyilván más a szabvány, már ha egyáltalán be lett vizsgálva. -
Balázs Z.
tag
válasz
BUZZLGHTYR #8353 üzenetére
https://notochina.org/
https://chinanever.com/
https://www.reddit.com/r/avoidchineseproducts/
https://www.reddit.com/r/BuyFromEU/ -
Met
nagyúr
válasz
BUZZLGHTYR #8348 üzenetére
Most megtanultad hogy nem rendelünk meg kínából minden sz@rt, mert sz@r szaga lesz.
-
gorje
senior tag
Sziasztok!
Wc öblítőszelepből van valami ajánlott és nem a legdrágább? Barátom a nagyszüleihez kellene. Talán a nyomógombos (könnyebb mint tekergetni?) Eddig olyan volt csak megrepedt a háza.
(Lapos öblítésű a wc) -
pjen
félisten
válasz
BUZZLGHTYR #8345 üzenetére
A víz a viz szűŕötől, mi mástól?
-
Met
nagyúr
válasz
BUZZLGHTYR #8345 üzenetére
Aliról rendeltél vízszűrőt?
-
BUZZLGHTYR
senior tag
Hallo, bekotottem 1 ikyen tipusu vizszurot a konyhai csapra: [link]
Ha a poharba engedem a vizet fura szaga van, talan szarszagu xd, mitol lehet ez?
(furdoszobaba szagtalan a viz) -
mcwizard
tag
Sziasztok!
Van egy Aquastic AQ120 villanybojlerem. Szeretném kitakarítani, valamint kicseréni az anódot és a tömítéseket, és alkatrészeket keresek hozzá.
A hajdualketresz.hu-n lenne is minden ami kell, viszont csak ErP jelölésű bojlerekhez. Annak utánanéztem, hogy az egy 2015 szeptemberi EU-s szabvány. Az én bojlerem 2016-os, de sehol nem látom ezt az ErP jelölést, úgyhogy én úgy gondolom, hogy raktrárról én annó még egy ErP bevezetése előtti darabot kaphattam.
Az lenne a kérdésem, hogy jók lehetnek hozzá vajon az ErP verzióhoz való alkatrészek?
Köszönöm előre is az esetleges válaszokat!
-
pjen
félisten
válasz
Zsmester89 #8341 üzenetére
Szerintem mindenképpen áramtalanidsd mielőtt hozzá fogsz. Ha máshogy nem megy csabd le a kmsz t arra az időre ameddig a vezetéket kikötöd a bojler kapcsaiból.
-
VIPowER
őstag
válasz
Zsmester89 #8341 üzenetére
Így kötötted be?
-
Zsmester89
őstag
Sziasztok! Hajdu villany bojler (120l "K") éjszakairól megy, ki lett takarítva, viszont a hőkioldó lekapcsolja. Kérdés, hogy a tekerő gombbal ki kéne tudnom kapcsolni? Mert 0-ra tekerve is világít a làmpa s nem hallok kattanást.
-
glaci
őstag
Sziasztok!
Közben új helyzet van:
Bele fújtam a nyomáskapcsoló helyén a két csőbe arra gondolva, hogyha ott bent van valami eltömődés, akkor az el tudjon mozdulni.
Ekkor azt tapasztaltam, hogy a fekete cső esetén nem történt semmi, az átlátszó esetén viszont elkezdett valami zörögni.
Jobban megfigyelve feltűnt, hogy a ventillátor forog akkor, amikor az átlátszóba fújok bele. (Van kivül is pár lapát, gondolom saját magát szellőztetni és azok forogtak.)
Aztán vissza kapcsoltam a kazánt, ami továbbra sem jó, viszont feltűnt, hogy amikor én azt gondoltam, hogy a ventillátor zúgását hallom, akkor igazából az nem is forog, mert nem mozognak azok a kinti lapátok, hanem a hőcserélő szivattyúja zúg csak.
Tehát nem csoda, hogy a légáramlás kapcsoló nem kapcsol, hiszen nincsen is ...
Próbáltam mérni az új helyzetben, de nem mentem sokra. A ventillátor motorján 58 ohm ellenállást mértem, amiből a mérőkábel saját (rövidre zárt) ellenállása 16 ohm.
Próbáltam feszültséget is, de bekötve semmi nem mérhető.
A kábel végen viszont furcsa módon 170 volt váltót mérek akkor is, amikor nem csinál semmit a kazán és akkor is, amikor használnám. Na, most érzem, hogy fáradt vagyok, mert nem áll össze a dolog.
Meg kellene valahogyan állapítanom, hogy a ventilátor motor vagy a ventillátor vezérlése-e a rossz, aztán intézni a cserét, de nagyon elakadtnak érzem magamat.Jól jönne egy jó ötlet! Segítsetek légyszi!
Előre is köszönöm szépen! -
glaci
őstag
Kedves Biga123 #8328 és Caldera #8329!
Köszönöm szépen, hogy írtatok!
Szétszedtem. (Egyelőre még csak "kicsit".)
A nyomás kapcsolón nem mértem sem ellenállás sem kapacitás változást a légmozgás hatására. (Zéró ellenállásként, vagyis szakadásként viselkedett végig a mérés alatt.)
Teszteltem a vezérlőt is: Bekapcsolt állapotban 0,4 voltot mértem a nyomás kapcsoló helyén. Mivel ez elég kevés összeszedtem a bátorságomat és egy ellenállás rákötése helyett egyszerüen csak rövidre zártam, amikor a ventillátor felpörgött. Ennél a műveletnél a vezérlő elkezdett gyújtani, így azt legalább biztosan tudhatom, hogy az jól müködik.
(Ez megnyugtató, de ettől még mindig nincsen meg a hiba oka ...)
A nyomás kapcsolóba bevezetett két cső látszólag ép és sértetlen. Az átlátszóban volt némi por, azt kiráztam, a feketét még nem sikerült lehúznom. (Nem merem nagyon húzni, nehogy megsérüljön, de mindjárt megoldom valahogyan.)
Ha belül is meg kell nézni a ventillátort, ahhoz már komolyabban szét kell majd szedni a gépet vagy pedig le kell majd szerelni a kémény elvezetőt, hogy felülről bele tudjak lesni. Szerintetek melyik lenne a jobb módszer?
Illetve a nyomás kapcsolón gondolkodok, hogy azt tüdővel le lehet-e tesztelni? (Itt konkrétan arra gondolok, hogy csak egy csavar tartja. Kiszedném, rákötném a multimétert és megfújnám vagy megszívnám valamelyik csövet. Ha jó, akkor gondolom mérnem illetne rajta valamit, amennyiben nem, akkor meg nem történne semmi, ugyanúgy mint a helyén próbálva. Viszont amennyiben így meg kapcsolna, akkor legalább biztosan tudnám, hogy a ventilátornál vagy a kéménynél kell tovább keresgélni.)
Mi a véleményetek? Működhet így a tesztelés? Vagy inkább más módon kellene folytatnom?Előre is köszönöm szépen a segítségeteket!
Üdv.:
Laci -
csubuka
addikt
Köszi! Úgy érted, hogy a random bauhausos amúgy vállalható lenne a fotón mutatott helyett?
Lehet nézek valami rozsdamentes anyagút. Mert ezen a bézsen már helyenként mintha rozsdásodás lenne. 10 ezer extrát megérhet az...
Mondjuk nem tudom, hogy a magasnyakú vagy alacsonyabb verzió lehet célszerű
-
csubuka
addikt
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Ha extrém áramláshangja van egy csapnak (kicsavartam az aerátort, nem az a felelős), akkor minden bizomnyal maga a csap a hibás nem? Sajnos ez amerikai nappakinál extrém zavaró.
Bútorral együtt jött, gondolom legyártani is kár volt kategória sajnos... Már ha találkoztatok ilyennek korábban és valóban az a hibás.
Ha a hang fontos meg hogy bírja, akkor ugyanikyen stílusút csak Kludi vagy Hansgrohe-t nézzek? Kb azokat láttam a topikban jónak leírva vagy volna egyéb turi tippetek? Sok tízezer lehet simán sajnos ahogy nézem...
-
Biga123
addikt
Mindenképp a pressostáttal kezdeném.
Akár úgy , hogy végigköveted a kis csövet a ventillátorig. Nálam a ventillátorba lógatott venturi cső volt eltörve. De a pressostáton is mérhetsz, ha forgó venti mellett ua az érték minden lábon mint venti nélkül akkor szvsz az lesz a hunyó. Vagy maga a venti vagy a csövezés. De nem vagyok kazánszerelő, szal csak óvatosan.Mert ugye amíg nincs meg a megfelelő nyomáskülönbség addig nem gyújt a kazán.
-
glaci
őstag
Sziasztok!
Van egy Junkers OW23 típusú kazánunk. Ma reggel óta azt csinálja, hogy amikor HMV vagy fűtési igény lenne, akkor felpörög benne a ventillátor, de hallhatóan nem gyújt.
Egy idő után a 45 és a 90 fokhoz tartozó lámpákat villogtatja. (Meg a hibajelző lámpát.)
A kézikönyve szerint a ventillátor nyomáskapcsolója vagy a vezérlő elektronika lehet ilyenkor a rosz.
Tudnátok segíteni letesztelni, hogy a kettő közül melyik?
A nyomás mérő (vagy kapcsoló) dobozon üzemi és alap állapotban mit kellene mérnem? Csak egy kapcsoló, ami ki be kapcsol vagy valamekkora ellenállás / kapacitás értékre állna be? Megpróbálnám kimérni.
Meg a vezérlő tesztelése céljából raknék a helyére egy megfelelő ellenállást vagy kapcsolót (vagy ami kell), hogy lássam úgy működik-e a kazán.
Nem szeretném mindkettőt vaktában cserélni, ha megoldható, akkor először inkább kideríteném, hogy melyik a hibás és csak az egyiket cserélmém ki.Tudtok ebben nekem segíteni?
Előre is nagyon szépen köszönöm!Üdv.:
Laci -
asdf_
veterán
válasz
razorbenke92 #8299 üzenetére
Tehát, ha kevés a melegvízfogyasztás (nem jön friss oldott oxigénnel dús víz a tartályba), magas a hőmérséklet, és alacsony a nyomás, akkor jóval kevésbé fogy az anód.
Itt volt fogyasztás, 4000 kWh-nyi áram tűnt el eddig benne.
Nézd meg, hogy az anód galvanikusan kapcsolódik e az alaplaphoz, és ezáltal a bojlertesthez.
Ezt már nem tudom, össze van rakva. Ilyesmi gyanúm volt nekem is, de csak azt fütyültem ki, hogy ami jön zöld sárga, azon tényleg van-e föld, vagy csak egy darab drót. De sípolt, tényleg föld volt.
Életvédelmi relé (vagy áramvédő relé, vagy fí relé, ki hogy ismeri) legyen
Van, tavaly újítottam fel a kiselosztót, akkor raktam bele, de a jövő évi vízkőtlenítésre a tuti kedvéért veszek egy fűtőszálat.
-
ozark
csendes tag
válasz
icecave #8321 üzenetére
Nem csak ott! Felénk ugyanez Nógrádban! Nagyon sok jó márka van, de hiába ha a szervizes egy idióta, vagy a telefont se veszi fel...így azzal dolgozunk aki értelmes. Nem akarom, hogy utána - mivel én voltam a kivitelező - engem ba**tason az ügyfél, hogy a beüzemelő b*szik felvenni a telefon, ha baj van az amúgy garis készülékkel...persze a pecsételésre jó volt az a 30-80 ezerig terjedő összeg. Na amúgy meg, ha valaki csak pecsétel nálam már amúgy is kiesett a sorból!
-
ramzess
csendes tag
Sziasztok tanacsot szeretnek kerni toletek ,fagaztuzelesu kazanom kilukadt Vigas25 volt es helyette szeretnek venni mas fajtat.,Vagy Atmos 25s vagy Attack 25slx lambda touch tipust.szerintetek akinek van tapasztalata melyik tipus ajanljatok.valaszokat elore is köszönöm.
-
Anaconda
tag
válasz
Caldera #8320 üzenetére
Én is így gondolom....nameg hosszúhétvégén ilyenhez nem nyúlunk...
Ma ránéztem hogy tegmap ledörzsöltem a kezemmel a vizkövet, száraz.
Veszek egy Yato préselőt, 40-ért van. Van még egy két terv, visszahozza az árát...
A múltkor 2 T idom és 2 falikorong presselésért (én mindent előkészítettem) képes volt egy huszast elkérni...
Már akkor is gondolkoztam, hogy veszek préselőt meg egy kalibrálót.Köszönöm a véleményeket.
-
ozark
csendes tag
válasz
Anaconda #8312 üzenetére
Baromság...ariston-westen márkaszervizes haver utóbbi időben 300db körül üzemelt be, mi is rengeteget beépitettünk, és leszámitva néhány genust azóta is köszönik, jól vannak...és az igazsághoz hozzátartozik, hogy már az újabb verzió számú genusokat is javitották...
A szerelőnek meg tökmindegy mit rak fel...miután átadja a gázt, és a készüléket beüzemeli a szakszerviz - többet már nem az ő gondja!
A készülék garancia/karbantartás nem egy gázszerelő felelőssége! Az övé a rendszer...de hát egy gázszerelésbe a vezetéken mi romlik el? -
erdey_a
addikt
Sziasztok! Ki kellett cserélnem a kazán bemenő és kimenő vízcsöveit. A korábbi fémhálós flexi cső helyett most ilyen bordás, nyújtható rozsdamentes csöveket tettem be. Viszont az egyik cső sajnos "sípol". Mit lehet ezzel tenni? Nyújtsak rajta még, hátha az "elhangolja", vagy érdemes lehet rá valami csőhéjat rakni? Az segíthet? Utóbbin azért is gondolkozom amúgy, mert a hidegvíz bemenő csövön kicsapódik a pára.
-
Sziasztok!
Kist tanácsot szeretnék kérni, mégpedig, hogy milyen gázkazánok/márkák ajánlottak és mi az, amit kerüljek.
Adott egy családi ház, kb. 120-130 nm-nyi fűtött területtel. A teljes rendszer cserélve lesz, lesz egy gázkazán (melegvíz nem fog menni róla, csak a fűtés), valamint egy fatüzelésű kazán. A rendszerhez lesz egy nagyméretű puffertartály, 1000-1500 literes (ezt most hirtelen nem tudom, melyik de sanszos, hogy a nagyobb űrtartalmú). Sima, fehér radiátorok lesznek.
Na és itt jön a gázkazán kérdés. Termosztát egy hordozható lesz, nem fix fali.
Én olyan kazánt szeretnék, aminek van appja normális, hogy be tudjam állítani a kívánt hőmérsékletet (akár Homekit kompatibilis, de nem ragaszkodom hozzá), távolról is (pl. hazaérek, ennyi fok fogadjon a házban, stb). -
Anaconda
tag
Szoasztok!
Jól tudom, hogy a fotón látható idom egyben hollander is?
Tehát az ötrétegű cső nem tekeredik de az idomot ki lehet tekerni a csapból?
Újra kellene tömítenem.
-
Biga123
addikt
Amikor a darázs beül a körhintába:
Egyik indulástól kezdve durván, búgott rezgett a kazán, szétszedtem, ez volt benne -
ozark
csendes tag
Az miért kellett??? Magasabban van a lefolyó, mint a kazán?
-
Siriusb
veterán
válasz
Joker88 #8304 üzenetére
Kondenzvíz szivattyú, fűtéskor a kondenzációs kazán szép mennyiséget tud termelni belőle, az van elvezetve a lefolyóba. Nem lehet, csak valamelyik cső nem illeszkedik rendesen?
-
Joker88
őstag
Adott egy új Bosch gázkazán. Pár éves.
A lényeg , hogy a kazánból jön egy szürke gégecső, belemegy egy kis dobozba , amibe valami villamos dolog van mert be van kötve a konnektorba. A kis dobozból megy egy cső a mosogató csaptelep lefolyójába. Na most nekem ez a kis doboz elkezdett csöpögni, függetlenül attól hogy megy e a kazán ,vagy se. Mi a fene az a doboz , és mitől csöpöghet ? -
V Róbert
friss újonc
Sziasztok, kedves csoporttagok van valakinek GENEX HWGTH-12S hőszivattyúhoz valamilyen papírja? Amin rajta van a COP értéke. Nagy segítség lenne, a válaszokat előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen egeret válasszak?
- Battlefield 2042
- Kuponkunyeráló
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Windows 11
- RAM topik
- További aktív témák...
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- Babzsák fotel (Dr. Relax - Gamer, sötét zöld, keveset használt, hibátlan)
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Mobil klíma Tarrington House eladó!
- OPEL CORSA D OPC 1.6 Áron alúl, magánszemélytől kihasználatlanság miatt!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- HP ProoBook 745 G7 laptop /Ryzen 3 4300U/4GB DDR4/256GB NVMe (Erősen "B" kategóriás esztétikailag)
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest