- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Sok memóriát spórol a neurális textúratömörítés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen monitort vegyek?
- Canon MILC: EOS R és M topik
-
PROHARDVER!
A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Én nemrégiben V60-asokat nézegettem, csak aztán határtalan hozzáértésemnek
hála még éppen a vásárlás előtt jöttem rá, hogy a gépem nem tud olyan felbontást illetve bitrátát, ami a V30-nál gyorsabbat indokolná, és a jelenlegi 128-as kártyáról most töröltem a 2022-es nyaralás képeit-videóit, így arra gondoltam, hogy megleszek még egy ideig ezzel. Amúgy én ilyen arany középútnak a 256-os V60-ast nézegettem, az alzán elég jó árban is volt hétvégén még.
-
kovsol
titán
Sony esetében nincs nagy rejtély, mert ha valamihez nem elég a kártya akkor azt nem tudod használni se. Átrakod 600Mbitre, és elkezded a felvételt mindjárt kiírja, hogy nem jó a kártya.
És hogy ne maradjunk kételyek között itt van a hivatalos táblázat: [link]Amúgy a szabvány azt adja meg ,hogy mi az az írás ami alá nem esik be. Hiába van egy kártyád ami tud írni max 90MB/s-el is, ha valójában a háttérben ezt nem tudja beton stabilan tartani, akkor nem kapja meg a V90 -t.
-
Jack72
aktív tag
Nekem egy hasonló van, ami már 10 éves.
[link] -
vond
MODERÁTOR
válasz
qnadam #45264 üzenetére
Ja.
Én legalább javítottam a hülyeségemet. Ez az youtuber meg azóta se szedte le a videót, vagy írta oda, hogy nagyon benézte.
Amúgy most néztem meg gyorsan a Picture Profile-okat. Ez már az "új" Color Science-szel jött ki, ugye? Szebbnek, természetesebbnek érzem a színeket. Még a PP Off is használhatóbbnak tűnik, és mintha többet is lehetne visszahúzni belőle.
-
kovsol
titán
Pár hete rendeltem egy K&F Concept Alpha Camera Sling Bag 4L
Ha esetleg valaki APSC gépének, agy A7C szériának keres pici mindennapi táskát ami nagyon praktikus is merem ajánlani.
A9+28-200 al is elbirkózik, de akkor már aztán tényleg ki van maxolva.
Sajnos a 4literesből csak fekete van.K&F, közvetlenül a gyártótól, ingyenpostával,
colormango25
kuponkóddal. -25% -
vond
MODERÁTOR
válasz
qnadam #45258 üzenetére
Esetemben PAL rendszerben a Rec Frame Rate 100 fps, mellette a sima Frame Rate meg 25. Alatta írja is, hogy 4x-es lassítás, 5 másodpercből lesz 20 másodperces klip.De valaki, akinek van V90-es kártyája, igazán kipróbálhatná már.
Vagy ez most gyorsítja a felvételt? Ha igen, akkor elég hülyén van feltüntetve.
Igen, így is van, ahogy a legutóbb írtam. Ez gyorsítja a felvételt, nem lassítja. Hülyeség van a YouTube videóban is. Bocsika a variálásért. Akkor marad a 4K50, sebaj.
S&Q-t amúgy sem szeretek használni.
-
vond
MODERÁTOR
Csak a szett - tudásához viszonyított - olcsóságát szerettem volna még jobban érzékeltetni.
Ha ennyire nem megy itthon a kitobi, akkor 25-30-ért biztos nem fogom eladni. Annál többet ér, hogy legalább van mit rátenni a gépre, ha minden más obim foglalt, vagy éppen elég ennek a minősége, tudása.
De egyébként ebben a pillanatban 104 eurót adna érte az MPB, és a biztosított szállítást is ők intézik.
Megnéztem neked, Clear Image Zoom esetén is ugyanúgy megy az Eye-AF és a Tracking is.
-
PNP
őstag
Szerintem lényegtelen, mit látsz MPB-n, ha nem ott akarod eladni, illetve survivorship bias... Szerintem 25-30-ért lehet eladni, afölött csak hirdetni, a mkII amúgy is csak annyiban különbözik, hogy full műanyag, nem tudom, ez kinek ér meg felárat.
A 4K120 beállítás még lehet glitch is, meg kellene nézni a tényleges file-t, de valóban drágák a V90 kártyák.
Azt meg tudod esetleg nézni, hogy videózásnál Clear Image Zoom-ot használva ugyanolyan az AF, vagy leegyszerűsödik? (Tehát pl. megmarad-e az Eye-AF, van-e tracking, stb.)
-
Sordoran
addikt
Ha találsz vevőket a kitobira 66 ezerért szólj, nekem is van egy darab feleslegbe.
A 4K/120fps-hez kell a V90, talán a 100-hoz is már. Én is sokat gondolkodtam rajta (A6700-ashoz), de végül maradtam a V60-nál, már az is borsosabb áron megy. Később lehet beszerzek egy kisebb kapacitású V90 kártyát, de eddig nem éreztem hiányát. -
vond
MODERÁTOR
Basszus, nekem csak most lett meg, hogy ez a kis gyösz ZV-E10 II
tud 4K 100/120 fps-t is S&Q módban. Szerk.: Nem tud, ez gyorsítás, nem lassítás. Beállítani igen, de kipróbálni sajnos nem tudom, mert csak V30-as kártyáim vannak. Nem semmi ez 316 ezerért (ha eladom a kitobit, akkor ~250-ért).Amúgy elég a V60-as SanDisk Extreme Pro SDXC szerintetek? A V90-es kártyáknak azért elég kemény ára van.
-
p_adam
addikt
válasz
lugosi #45247 üzenetére
Persze, hogy teljesen jó nyers teljesítményű, csak már 6 éves, nem hiszem, hogy az A7RVI-ban is marad, de lehet az se jön egy ideig.
Nagy divat, hogy megannyi új kamerába teljesen ugyanazokat a szenzorokat pakolják, és eladják új modellként, mikor a kiolvasás sebessége, AF pontok, stb. stb. mind befolyásolják, hogy hardver szinten mit tud nyújtani (a processzor önmagában nem elég). Telefonoknál is hasonlóan stagnál a dolog.
Vélhetően nem tudnak már újabb szenzor technológiát ugyanolyan, vagy alacsonyabb költségen előállítani, így haszon szempontjából ez a leggazdaságosabb.
Képminőségben már az RX1RII 10 éves, de szintén háttérvilágításos BSI szenzorával sincs gond (korábbi A7RIII A7RIV összehasonlításokból is annyi látszik, hogy meglehetősen kicsi a különbség), csak az AF limitált a technológia által.Ebből az "új" modellből szimplán nem lehet leszűrni, hogy fognak-e még a vonalba jelentősebb fejlesztési pénzt tolni, vagy hosszú távon tényleg az A7C vonal fogja nyugdíjazni. Persze nyilván figyelték a piacot, mielőtt megkapta a zöld jelzést.
-
p_adam
addikt
válasz
kovsol #45245 üzenetére
Archive 2024 · My opinion and thoughts about Fujifilm X-Trans V 40Mpix sensor
Teljességgel mindegy, milyen feldolgozó szoftver milyen beállításával nézzük, az X-Trans szenzorok bármelyike maszatol bizonyos részleteket, textúrákat (nem mindent egyformán). Vélhetően azért, mert már a kamerán belül (azaz mindenféle RAW kimenet Előtt) szükség van bizonyos fokú feldolgozásra. Legalább beleillik abba a narratívába, hogy JPEG módban is "jó" a kamera. GFX fájlokkal semmilyen probléma nincs.Ebben a videóban elég keményen kap az RX1 III is:
Is This What You Waited 10 Years For? Sony RX1R III
A probléma, hogy az AF-et rendbe kellett rakni, az új hardverhez bele kellett suvasztani az aksit, így nem fért be kihajtható LCD, az optika maradt, amilyen, az ára mindennek vészesen emelkedik - ez a végeredmény. -
válasz
p_adam #45234 üzenetére
"Aztán ha kipróbálnád, lehet fordított sorrendet állítanál fel, ki tudja."
Simán lehet, sajnos élőben egyik géphez se volt szerencsém, és valószínűleg nem is lesz, ez csak egy elméleti sorrend volt amit írtam.
"még ebbe az RX1 III-ba is a 61MP-es szenzort tették (meg az FX2, stb.) arra utal, hogy a Sony mostanság eléggé belassult szenzor fejlesztés terén"
Nem vagyok otthon a Sonyban (se), de azért a 61 megapixeles szenzor azért elég jó kéne hogy legyen, nem?
Ijk
"viszont ott a Sony AF ami messze elver minden egybefix gépet"Igen én az AF-et nem vettem figyelembe, igazából valahogy az AF sose fontos igazán nekem. Régen amikor az MF gépekről átálltam AF-re, akkor azt nagy ugrásnak éltem meg, minden más azóta nálam nem csapódik le annyira. AF-C-t pl csak 1-2x használtam, hogy kipróbáljam hogy az mi is. Nekem a legminimálabb, legalapabb AF is elég, sőt mostanában visszálltam MF-re sok esetben. Igaz videózni pl. nem szoktam.
"GFX100RF hogy hazabeszéljek szvsz legjobb vázban is, és a legfőbb előnye a felbontás"
Hát igen, nagy méretű szenzor + nagy felbontás, az tényleg jó. Nekem - amellett, hogy elérhetetlen, és olyasmit kritizálok, ami messze meghaladja a lehetőségeimet és a képességeimet is - specifikációk terén két helyen csalódás a GFX, az egyik a fényerő a másik a stabi. Tudomásul véve, hogy nem olyasmire lett kitalálva amikhez ezek kellenének, nekem személy szerint jól jönne (ha majd 10-15 év múlva lesznek még kapható és egyben lévő használt példányok
).
kovsol
Az x100VI optikáját nagyon jól megcsinálták, nekem az volt a döbbenet mikor láttam, hogy közelre is optimalizálták, az szerintem nem lehetett egyszerű, hogy ennyire egyenletesen jó képet adjon mindenhol. -
kovsol
titán
válasz
p_adam #45236 üzenetére
Fuji RAW -t amúgy az LR nem olvassa be default rendesen. Nincs benne részletesség. Ahogy nézem a korábban linkelt tesztben is LR RAW default settings.
C1 ban rendesen tölti be a fuji raw -t. Ha LR -t használsz Fuji RAW -hoz akkor a "RAW Details" opciót be kell pipálni akkor tölti csak be részletesen.
Meg egy kompakt kamerára azt írja nincs elég bokeh, vegyél Sigma 35 f1.2 -t helyette.
Oké. Az egész tesztből látszik, hogy fogalmuk nincs hogy kellene finomhangolni az optimálisra a beállításokat. -
p_adam
addikt
Én úgy tudtam, hogy a kamerán belüli crop a képtér közepéről történik, ott bőven elegendő, amit tud. Persze az új profilokkal együttesen Fuji-t, Leica Q-t majmoló gimmick, részemről tök felesleges, értelmetlen koncepció, pont azt veszi el, amiért ilyen kamerát venni érdemes - szenzorméret - ha utólag egy képhez hozzáad a vágás, akkor úgyis el lehet végezni jobban.
Sport- vagy vadfotózásnál sokkal érthetőbb, miért van rá szükség, vagy azt, hogy 4k videót meghaladja a szenzor felbontás, így kb. nem sok látszik abból, ha crop módban van, vagy digitálisan stabilizált, még a kiolvasás is jobb, a vignettálás eltűnik, amitől homogénebb a háttérmosás jellege.
De mindegy, ha még ez sincs, akkor már tényleg mit adnak elő, mint érdemi újítás, valószínűleg kicsit sem véletlen, hogy ilyen "csendes" bemutató lett.
Ahogy írtam korábban, nem mintha változniuk kellene, a méret és súly úgyis határt szab mindennek. A MILC-k előbb-utóbb elsöprik ezeket, ha már nem kell mechanikus zár, meg nem gond a hőelvezetés és fogyasztás, de ez még odébb van.
Eddig is jók voltak a kompaktok. Így, hogy vélhetően jó az AF, sokkal használhatóbb, bár a fix optikák mindig lassabbak, mint nagyobb méretű társaik.Ennél gyengébb, de jó vintage optikák tökéletesen használhatók 61MP-en, ennél jobb a Sonnar. Ami különbség, hogy teljesen nyitott rekeszen nem lesz saroktól sarokig CA mentesen éles. Szvsz az, hogy van karaktere úgy, hogy éles is, inkább jó tulajdonság, ha nyitott rekeszen portrézok, akkor mért jó, ha tűéles. Ezen kívül haters gonna hate, kap is rendesen. Újonnan ennyit kompakt kamerára nem adnék ki, van sok más, persze.
Általánosságban elmondható, hogy ezek a legújabb kamerák kezdik túlhaladni a 'szükséges' szintet (+ egyre több buta gimmick), miközben az előző generáció kb. fele annyiért hozzáférhető. Már tényleg vannak visszalépések korábbiakhoz képest, csak arról szól a dolog, hogy mikor fognak "véletlenül összeválogatni" olyan képességeket, ami tetszettek innen-onnan, de már kezdik közelíteni az "ideális" szintet. Csak pl. valamiért a méretet nem szeretnék úgy csökkenteni, hogy ne nyírbálának vele túlságosan minden mást.Ha továbbra is egy ilyen vélhetően hibásan elvégzett teszt az irányadó, akkor nem tudok mit mondani. Vannak jobb optikák? Igen. Nagy a különbség? Nem. Vannak optikáim azonos látószöggel, a nagy egészet nézve ott is ezt lehet elmondani. Viszont azt, hogy a fényerő/szenzorméret mekkora különbéget okoz esztétikailag, bárki látja webes felbontáson is, ami ezeknek a kameráknak sziklaszilárd helyet ad a piacon.
Tényleg összevethető a Summilux-M 35/1.4 ASPH. teljesítményével és képi világával a Sonnar. Igaz, hogy az 1994 óta létezik, de ilyen méretben ennél többre - szerintem - nincs szükség, mindkettő abszolút jó a mai 61MP-es szenzoron (akinek ez sem elég, tud mást választani). -
kovsol
titán
válasz
kovsol #45237 üzenetére
Azt hozzá teszem, hogy részletességben, és magas ISO melletti részletességben sokkal jobb, mint pl az A6100. Zaj mintája is sokkal jobb. Én még a zaj szűrést le is vettem -4 -re.
Kezelő gombok fényéveket vernek a Sony APS-C -re. Több kompromisszumot érzek Sony gépet kezembe fogva, ha azt az egyet nem számolom, hogy nem lehet cserélni rajta az objektívet. -
Ijk
nagyúr
válasz
p_adam #45240 üzenetére
Gfx100rf obija felbontasra lett konfiguralva, hatalmas a torzitasa amit szoftveresen korrigal. Nem ér fel egy 35GM-el vagy 35 APO-val, de közel van hozzájuk és a méretet is szamitasba kell venni.
A Sonnar ezzel szemben nekem még old-school optikanak tűnik, ahol nem engedték el a torzitast a felbontasert. Ezek jellemzően jóval lágyabb optikak, nem kozelitik meg egy modern obi felbontasat, vagy sokkal nagyobbak.
Persze ettől nem lesz rossz, de én ennél a digitális zoom, kroppolas opciót kizarnam. Képi világa portreknal biztos hogy sokkal szebb mint a GFX. -
p_adam
addikt
Ahogy látom, mindegyik 5.6-os rekeszértéken lett összevetve, és semmi mást nem lehet kiválasztani, és minden Iso-n ilyen, tehát vélhetően kézzel fókuszáltak, ami azért nem feltétlen precíz ezeknél (én legalábbis kicsit se szeretem). Az RX1RII képeivel valami szimplán nem ok, látható a másik teszten, hogy kicsit sem ilyen, bár ami igazán tetszik benne az az, ahogy a tárgy "Zeiss módra kiugrik" a képből, ez ebből nem fog látszani, nyilván más is tudja, csak nem ilyen méretben.
A GFX100RF képei szintén nem jók valamiért, messze annak kellene a legjobbnak lennie.
Az X100VI viszont lényegesen gyengébb (ami az árából és az X-Trans szenzorok részlettelen rajzolatából ill. az Aps-c eleve kisebb fizikai méretéből adódóan nem meglepő). -
Ijk
nagyúr
válasz
p_adam #45236 üzenetére
Ismerem ezt az oldalt, rendszeresen olvasom, de az x100vi teszttel nem értek egyet. Ő kifejezetten extrém fenyeros fix parti, ill. cserélhető opciokban gondolkodik, tehát teljesen kiesnek ezek a gépek az érdeklődési körén.
Nem 2d világ, de arra alkalmas hogy felbontast osszehasonlitsuk. Természetesen ez csak egy optikai jellemző, és nem mindenkinek prioritás. De relatív kis optikaknal valami kompromisszumot kötni kell, vagy fenyeroben, vagy felbontasban.
-
válasz
p_adam #45236 üzenetére
A legdrágább Hollywoodi filmekben se ilyen optikákat használnak, vajon miért.
mondjuk úgy, hogy használnak ilyet is, olyat is.
dolgoztam pár éve egymás után két autóreklámban. az autó ugyanaz volt, a reklámokban voltak közös pontok meg különbségek is, az egyik európai piacra készült, a másik közel-keletire.
előbbit hawk anamorf optikákkal vették fel, amiknek egészen vintage képük van, lágyak, a kép szélén kifejezetten életlenek, torzítanak is (és szerintem manapság már túl trendik), a másikat zeiss supreme prime-okkal, amik viszont tűéles. láttam mind a kettő nyersanyagát egymás mellett, nagyon durva a különbség.
egyik se jobb vagy rosszabb, egyszerűen más.de leginkább megvárnám az új gépből származó képeket, hogy milyenek
-
kovsol
titán
válasz
p_adam #45236 üzenetére
Szerinted hype kamera, szerintem meg az egyik legélvezetesebb kamera amit valaha használtam.
Objektívje meg több mint elég, és éles is. Olyan hangulata van a képeknek amit nagyon szeretek. Nem mellesleg egyik másik gépemmel se tudtam kézből hosszú záridős képeket lőni nappalMég filter se kellett, mert van beépített ND, az IBIS meg 1/4s 1/8s -t is simán megtart kézből.
A6100 A6300 A7III A9 (+RX100 ZV1, asszonynak van Canon gépe is) -el tudom összehasonlítani. De más gépet is használtam egy-egy projektre pl A1
Meg úgy 15 objektívem is vanNem fogok győzködni senkit semmiről, nem vagyok egyik cég eladásának haszonélvezője.
Itt már van rajta grip egyébként+extra filter az időjárásállóság miatt. -
p_adam
addikt
Hol lehet ott rekeszelni? Ez így nem sokat mond.
Linkeltem a tesztet, látszik, hogy tök éles optika (még makró módban is), van némi hordótorzítás (Leica Q-ban még több) és kromatikus aberráció, de nem vészes, pont ettől lesz krémes a rajza.
Szerintem ez a "tesztábráról megmondjuk mi milyen" kevésbé működik. A való világ nem 2D. A legdrágább Hollywoodi filmekben se ilyen optikákat használnak, vajon miért. A Sonnar optika nem esik ebbe a "csapdába", aki ezt nem érti, az azt szajkózza, hogy 13 éve tervezték, miközben a Leica abból űz sportot, hogy a 60-as években optikáit gyártja újra. Annak ellenére, hogy zsákszámra jönnek az új optikák, mégis kevésről tudom elmondani, hogy igazán teszik a képe. Gyors 50-esből a filléres vintage optikák között is tudok sokat, ami már - nekem - teljesen jó, de szélesebb látószögnél már nem annyira.Azért, mert az X100VI a hype camera mintapéldája, ezáltal képminőségben sehol nincs egy RX1 "közepes, elavult" optikájához képest, de viszonylag kevés olyan személy van, aki ezen a körön kívül mond véleményt róla. Akinek tetszik úgy, hogy más kamerákkal is össze tudja vetni, nyilván elfogadja a kompromisszumokat, de vannak benne bőven.
-
Ijk
nagyúr
válasz
lugosi #45233 üzenetére
Nekem a Leica a legkevésbé vonzó, relatív nagy az obi tehát cserélhetőssel sem vagyok rosszabb helyzetben, de cserébe a váz az kiváló azt el kell ismerni.
RX1RIII kompakt, bár nekem a mélység a meghatározó, viszont ott a Sony AF ami messze elver minden egybefix gépet ebben a pillanatban. Az obi rajza szép, de nem nagy felbontású (főleg a DPR tesztábrán valamiért messze alulmarad).
GFX100RF hogy hazabeszéljek szvsz legjobb vázban is, és a legfőbb előnye a felbontás, remekül lehet vele utókomponálni (ellövöd a képet és utólag hatalmas vágási potenciállal bír), és nem mélyebb mint az RX1 fizikailag, súlyeloszlásban meg sokkal jobb.X100VI-t nem említem mert nem ez az árkategória.
NIncs egyértelműen legjobb vagy legrosszabb, Q3 felbontásban középütt van és szépen rajzol, RX1 pici és bitang jó az AF, GFX pedig kompakt 100MP setup, nyugodtan lehet vele akár 63mm-ig vágni akkor is lesz 20MP-ed és az éles is.
Szóval egyéni prioritás a kérdés, de őszintén szólva ha az AF-ben tudok kompromisszumot kötni (nem akciófotózom) nem tudom miért ne az X100VI-t válasszam az új RX helyett. -
p_adam
addikt
válasz
lugosi #45233 üzenetére
Aztán ha kipróbálnád, lehet fordított sorrendet állítanál fel, ki tudja.
Engem pl. a Leica Q nem nyűgözött le (már pusztán a méretéve se), mikor egy napra kölcsönkaptam, bár nem is úgy jött ki a lépés, hogy érdemben tudjam használni. De használok kb. egy fél tucat 28-ast, de nem magában, így mégsem ilyet szeretnék egy kompakt kamerára.
Ellenben a 35/1.4 Leica M szinte az egyetlen 35-ös, amit jobban szeretek, mint az RX1 optikája (meg a 35/1.4 Zeiss ZM, de az sincs már meg rég, és vaskosabb), viszont az még drágább és még AF sincs. Bosszant is, hogy ilyen jó a Sonnar, sokkal egyszerűbb lenne figyelmen kívül hagyni a sok hátránya miatt.Előbb utóbb felesleges lesz a mechanikus zár, és akkor jobbára elvész ezeknek a kompaktoknak a jelentősége. De az, hogy még ebbe az RX1 III-ba is a 61MP-es szenzort tették (meg az FX2, stb.) arra utal, hogy a Sony mostanság eléggé belassult szenzor fejlesztés terén.
-
válasz
p_adam #45232 üzenetére
Még arra a gépre gondoltam pont én is, de végül nem írtam le, mert más az érzékelő mérete, és nagyon más a fényerő. De teljesen rokon kategóriának érzem én is.
A 3 közül ha az egyiket választhatnám, akkor a Leicát választanám. Nem csak a márka miatt (de azért is), hanem az objektív miatt elsősorban. Második lenne a Sony, és csak harmadik a Fuji. -
p_adam
addikt
Mindegy, melyik paramétert nézzük, ez a gép kb. egy súlyban van az X100VI-tal úgy, hogy (szvsz) sokkal szebb képű optika van rajta. (vagy ha használt II-est nézünk, akkor még árban se több)
Nem nagy dolog egy grip, alig növeli a méretet, de akinek ez se kell, az minek tegyen rá. Ahogy pl. egy Ricoh GR nek se kell elmozdulni attól, ami (szintén fix LCD, ahogy a régi X1000-ak) az RX1-nek sem, ezek már mind kult kamerák. -
Ijk
nagyúr
válasz
p_adam #45228 üzenetére
Nekem a kompaktság az hogy legyen vékony a gép, minél inkább tégla formájú - kis optikai kinyúlással, de a használhatóság miatt nem kell miniatürizált váz amit nem lehet rendesen fogni, kezelni és IBIS hiányában alacsonyabb záridővel kitartani. Fuji nagyon eltalálta ezt a X100VI-vel, GFX100RF-el, csak a Sony szintű AF kellene.
Jelen esetben egyedül a tilt kijelző elvesztését nem tudom elfogadni. -
p_adam
addikt
Akkor meg az lenne a baj, hogy már nem kompakt.
Az optikája kiválóan rajzol abban a távolságban, ahol érdemben használják.
Akinek tetszik, annak tetszik, akinek meg nem, az úgyis beleköt valamibe. -
Ijk
nagyúr
-
-
kovsol
titán
Nem tudom, de én inkább vennék egy A7CR -t, és mellé pár pici objektivet, mint pl a sony 24mm f2.8 g vagy sony 40mm f2.5 g
-
Új Sony RX1R III bemutató (Budapest nyomokban felfedezhető)
-
vond
MODERÁTOR
válasz
norbert1998 #45213 üzenetére
Ja, az elfelejtettem beleírni, hogy természetesen HIGH beállításon volt az Auto Power Off. Most pótolom.
-
válasz
kovsol #45214 üzenetére
az e10ii ezt aranyosan megkérdezi az első bekapcsolásnál.
viszont úgy rémlik, hogy valamelyik vázban (talán a 7iii-ban?) nem volt benne ez alapból, csak egy frissítéssel került be.
vasárnap egy kellemesen 30 fokos tornateremben volt szerencsém videózni, ahol a tető üvegén át a nap is besütött
de volt pár ventilátor a plafonon. a7iv, 4k50, az ulanzi hűtő 40 fok körül tartotta a hőmérsékletet, de a markolat és az obi között így is kellemetlenül forró volt a váz a végén. de nem állt le bő egy óra alatt
-
kovsol
titán
válasz
norbert1998 #45213 üzenetére
Mondjuk legtöbben azzal sincsenek tisztában, hogy akármelyik modellről is van szó van egy olyan menüpont ami engedi, hogy tovább fusson melegen.
Fuji ezen még túltesz azzal is, hogy van egy "boost" mód ami alapól ki van kapcsolva, de ez még az AF teljesitményre is kihat, mert nélküle a processzor sebessége is vissza van véve, hogy spóroljon az aksival. -
norbert1998
nagyúr
Volt erről videója egy másik modellnél talán DIY Perks-nek, hogy alapból szoftveres korlát volt, "kamu" túlmelegedés, amit panaszára "javítottak", egyből többet tudott azonnal a kamera, majd a srác még dobott bele egy vízhűtőt és onnantól korlátlan lett a felvétel mennyisége.
-
vond
MODERÁTOR
Bedobom ide is. Gondolom, nem mindenki olvassa a videós topikot.
Egy kis házi Sony ZV-E10 II overheating/túlmelegedés teszt, ha esetleg valakit érdekel:
Első kör: Beltér, 24 fokos lakás, nulla légmozgás, a gép csak egy táskára ledobva, 4K50 4:2:2 10bit 100Mbps H.265, folyamatos Eye AF, maximum monitor brightness, hálózati dolgok nem mentek, Auto Power Off a High beállításon, 30 perc környékén figyelmeztetés, 36-nál kikapcs.
Második kör, pár perc után újraindítva: minden ugyanaz, csak felraktam állványra a gépet. A kb. fél óra utáni figyelmeztetésnél Ulanzi CA25 hűtő 1-es fokozaton felrak, jel azonnal eltűnik, és azóta már eltelt kb. egy óra, és még mindig megy a felvétel. (Ez a hűtő nem biztos, hogy 100%-ig kompatibilis a Mark II-es E10-zel, ha lóbálom a kamerát, leeshet róla - mondjuk ez nem lesz jellemző kb. soha
). Szerk.: ZV-1-en is ilyen, amire "hivatalosan" is jó, úgyhogy ez szerintem ilyen.
Az előbb 10%-os akkunál rádugtam PD töltőre, töltöttségi szint stagnál, rögzítés megy tovább, túlmelegedés nem jelentkezik a hűtővel. Valószínűleg a kártya fog betelni bő egy óra múlva.
Következtetések:
- Viszonylag meleg szobában, hűtés nélkül 4K50-ben kb. fél órát lehet vele magabiztosan egyben rögzíteni.
- A kis Ulanzi hűtővel kimegy a világból már 1-es fokozaton is (mondjuk nem sok különbség van az 1-es és 2-es között, legalábbis hangban - mindkettő hangos).
- Egy 95-100%-os akkuról kb. 2 órányi 4K50-et lehet rögzíteni.
- PD-s töltéssel nem merül az akksi 4K50-es rögzítés közben sem. -
Márton
nagyúr
"korábban nem írtam le, mi történik akkor, ha mind a záridő, mind az ISO "elment a falig.""
őőő, de épp ezt írtad itt:
"beállítod, hogy mennyi legyen a max ISO (nekem ált. 3200-ra van állítva) és ha azt eléri, akkor marad 1/125-ön, a beállított rekeszen, és ISO3200-on, és alulexponált képet fogsz látni EVF-ben"
Nem marad 1/125-ön, hanem még hosszabb záridőt állít be és nem fogsz alulexponált képet látni (ahogy most helyesen írtad)
-
Neck
veterán
válasz
Márton #45204 üzenetére
Ez ilyen min-max algoritmus.
Beállítod az Aperture priot. ISO AUTO-n. Tegyük fel, hogy a vakító napfényről mégy befelé az árnyékba, majd be egy sötét szobába. Ami történik:
- Amíg el nem éred az auto ISO min SS értékben beállított minimum záridőt, addig növeli a záridőt. Tehát, ha mondjuk 1/125 -nél hosszabb záridőd nem engedélyeztél, akkor amíg tudja, növeli a záridőd, és az ISO 100 lesz, viszont amint már túl sötét lenne a beállított expohoz, elkezdi növeli az ISO-t. Az ISO-nak pedig az AUTO ISO menüben adhatsz meg egy maximum értéket. Tegyük fel, hogy ez 25600. Ha annyira sötét van, hogy 1/125 záridő mellett már elérjük az ISO 25600-at, és még így is túl sötét az expo, akkor visszamegy a záridő beállításokhoz, és tovább növeli a záridőt úgy, hogy az ISO 25600-at ne haladja meg.
Egyedül a rekesz lesz fix, mivel azt rögzíted "A" módban.
A fenti leírásom egyébként nem igazán mond ellent a korábbi hozzászólásomnak, egyedül annyival egészíti ki, hogy korábban nem írtam le, mi történik akkor, ha mind a záridő, mind az ISO "elment a falig."
Mondjuk nekem úgy van beállítva a váz, hogy azért ahhoz elég sötétnek kell lenni, és ott pl én már teljesen manuális beállításokat használok azért, hogy optimális legyen az adott szituációhoz.
-
Ijk
nagyúr
Sigma 35 f1.2DN II gondolom nemsokára érkezik.
Kíváncsi leszek mit hoz optikailag, mert a mérete már egész jónak tűnik, "legnagyobb" problémám az Art-al a súlya és hossza volt. -
hito
nagyúr
válasz
motocoder #45177 üzenetére
Üdv! Én tegnap vettem észre és mivel volt már 2x is ZV-E10 II-m, a - maximálisan pozitív - tapasztalataim miatt azonnal meg is rendeltem. Mondjuk nekem sajnos nem sikerült ilyen jó áron hozzájutnom, amikor vettem már felment az ára 316 369-ről 316 370-re
A valaha kiadott egyik legjobb ár-érték arányú Sony MILC-nek tartom. Képelni is tökéletes, de videóra igazi svájcibicska. Nem úgy mint az előd, ami egyikre sem volt megfelelő, még alulról sem súrolta a lécet.
RX100m6-ot fog elvileg váltani. Mostanában úgy voltam vele, hogy jó lesz ez nekem, "kis" kompromisszummal legalább farzsebben is elvan és nincs obicserélgetés. Nem kellett volna meglátnom az Alza-s akciót, akkor még egy darabig jó lett volna az RX100, max m7-re upgrade-eltem volna. -
kovsol
titán
Mondjuk ha 1/50 volt a záridő akkor azért az a képkocka lehet elmosódott a videóból kivéve.
-
gyapo11
őstag
válasz
magyargyerek #45198 üzenetére
Codecfüggő, hogy a videóból kimásolt kép milyen minőségű. Mjpeg pl. jpg minőség minden egyes frame, és akárhol vágható a videó mert minden frame kulcsframe. Persze így nagyobb méretű lesz a file. Van a 4k meg 6k foto, amikor csinál egy rövid videót és bármelyik frame menthető képként.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest