Hirdetés
- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- (kiemelt téma)
- Nekiment a MacBook Neónak az AMD
- OLED TV topic
- Autós kamerák
- Leégett egy leégés ellen tervezett ROG Equalizer
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Videón a path tracinges 3DMark teszt
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Akciókamerák
- CPU-Tuning HQ eredménytáblázat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
47233 - 47101
47233 - 47101 47100 - 47001 47000 - 46901 46900 - 46801 46800 - 46701 46700 - 46601 46600 - 46501 46500 - 46401 46400 - 46301 46300 - 46201 46200 - 46101 46100 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:41 Téma összefoglaló
A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.
Új hozzászólás Aktív témák
-
KawaBazsy
aktív tag
Fénykép alapján házat/lakást venni nagy bátorság lenne. Én inkább egy 360 fokos kamerával lőnék egyet-egyet minden helyiségban. Nagyon klasszul körbe lehet nézni minden irányban és rázoomolva egyre kisebb torzítással. A legjobb az lenne ha nem külön képek lennénekhanem végig lehetne sétálni mindent és közben mindenfelé szétnézni. Ennél több infót már csak a 360 fok+3D adna, de a 3D sajna elhalt.
A jó fotó arra kell, hogy felkeltse az érdeklődést, utána term. mindenki megnézi személyesen is. Van olyan is, h videot is csinálunk hozzá, meg már alap, h drónnal is körbe fotózom a házakat.
-
Márton
nagyúr
Fénykép alapján házat/lakást venni nagy bátorság lenne. Én inkább egy 360 fokos kamerával lőnék egyet-egyet minden helyiségban. Nagyon klasszul körbe lehet nézni minden irányban és rázoomolva egyre kisebb torzítással. A legjobb az lenne ha nem külön képek lennénekhanem végig lehetne sétálni mindent és közben mindenfelé szétnézni. Ennél több infót már csak a 360 fok+3D adna, de a 3D sajna elhalt.
matterport
-
gyapo11
őstag
Itt ugye az a lényeg, hogy sok kicsi helyiség van, amit normál alapzoom-al nem tudok meglőni, ezzel az uwa-val viszont minden frankón látszik, szal szükséges cucc. Az meg csak pozitív feature, h így tágasabbnak látszanak a szobák. :-) Rakok mindenhova alaprajzot is, azon pontos méretek vannak.
-
Márton
nagyúr
persze. ptgui. ms ice, autopano giga mind megoldja..
nekem 6.5mm-en egy kör és kész a gömb. nem kell több sor. -
gyapo11
őstag
Halszemmel? Próbáltam, iszonyat nagy átfedés kell a szélek görbültsége miatt. Gondolom kell egy közbenső lépés ami visszahúzza a széleket egyenesre. Akkor viszont már kell jó felbontás, hogy ne kockásodjon. A rektilineáris vízszintesen tartva ezr optikailag megoldja.
-
Jack72
aktív tag
Ha kimegyek a kertbe lefotózni valamit, akkor persze nem kell tartalégk gép, de ha eltávolodok a háztól, akkor mindenképpen. Ez gyakran az EDC gép, ami mindig a hátizsájban van, kicsi, viszonylag könnyű. Ha meg olyan helyre megyek ahova nagyon kis eséllyel jutok el mégegyszer, akkor meg főleg. Nagyon utálnám, ha telefonnal kellene kínlódni.
OK csak én sokszor nem magamnak fotózgatok, hanem másoknak is. Például tavaly volt egy egész délelőttös rendezvény, utána három helyre is el kellett küldeni a fotókat. Ment a médiának, az egyik egyetemnek meg a helyi sajtónak. Szóval egy ilyen helyen nem engedhetem meg magamnak, hogy ha a cucc bedöglik, akkor telóval lövök pár képet.
-
qnadam
veterán
az e10ii félautomatán csinálja, néha bekapcsoláskor megkérdezi, hogy akarok-e pixel mappinget, és arra az időre legyek szíves nem levenni az objektívsapkát

-
Atomizer
tag
Sony’s Pixel Mapping (or Pixel Refresh) is a built-in sensor maintenance function. In cameras, it masks dead or hot pixels by sampling adjacent pixels.
Ez amúgy nem kellene havi 100 ilyent lőni. Megvan mennyi időközönkét csinál egyet. Szerintem simán hetek telnek el nekem a kettő között.
[link] nem tudom milyen kamerád van, de menüben is kapcsolható.
Az lesz az! Nem havi száz, de nekem is néhány naponta csinálja, a6400. Volt egy vakus session, ami előtt nem néztem meg hogy áll, a vaku miatt meg ment a mechanikus, így már nem fogom tudni. A kérdés az, hogy a kollega a6000-én sok idő alatt összejöhet-e 1000 ilyen "expo".
-
KawaBazsy
aktív tag
minden kisebb, ami azt eredményezi, h nagyobbnak tűnnek a helyiségek
Ez így van, és túlzásba is lehet vinni. Láttam lakókocsi beltér fotókat és nem hittem a szememnek, meg az utak szélessége is azt sugallta, hogy ekkora nagy nem lehet. Aztán megnéztem a méreteket és nekem volt igazam, legalább kétszer akkorának látszott mint amekkora a valóságban. És még rettentően világos is volt. A valóság meg az, hogy kicsi és sötét. OK, hogy szuper dolgokat lehet művelni a képekkel meg már az AI is besegít ha kell, de azért ennyire nem kellene elszakadni a realitástól, főleg ha termékfotóról van szó.
Itt ugye az a lényeg, hogy sok kicsi helyiség van, amit normál alapzoom-al nem tudok meglőni, ezzel az uwa-val viszont minden frankón látszik, szal szükséges cucc. Az meg csak pozitív feature, h így tágasabbnak látszanak a szobák. :-) Rakok mindenhova alaprajzot is, azon pontos méretek vannak.
-
KawaBazsy
aktív tag
JAh, erre a vizszinten tartásra én is rájöttem, körül is nézek a menüben, hátha van arra is segítség..
-
Márton
nagyúr
"szekrény mélye."
kivéve ha 360 panorámázik valaki
-
benobi2
csendes tag
Sony’s Pixel Mapping (or Pixel Refresh) is a built-in sensor maintenance function. In cameras, it masks dead or hot pixels by sampling adjacent pixels.
Ez amúgy nem kellene havi 100 ilyent lőni. Megvan mennyi időközönkét csinál egyet. Szerintem simán hetek telnek el nekem a kettő között.
De jó, hogy szóba került és egyből a válasz is megvan. Már épp kérdezni akartam, mit csörömpöl időnként a gép kikapcsolás után.
-
gyapo11
őstag
Vettem egy 7.5 mm-es halszemet, hát az tényleg ilyen 5-10 fotó és utána szekrény mélye. Ezért vettem egy 7.5-es rektilineárist, az viszont faja. Vízszintesen kell tartani akkor egyenesek a vonalak, de ha valaki nagyon kreatívkodni akar akkor vízszintestől eltérve görbül minden.
-
gyapo11
őstag
Próbálgattam kültéren, de annyira nem tetszett. Korábban simán tájfotóztam a 30-as Sigmával APS-C-n.. :-) Beltérben viszont nem csak az az előnye, h több minden belefér, hanem ezzel együtt term. minden kisebb, ami azt eredményezi, h nagyobbnak tűnnek a helyiségek, amiket lefotózok. Ez pedig előnyös, ha el akarom adni. :-)
minden kisebb, ami azt eredményezi, h nagyobbnak tűnnek a helyiségek
Ez így van, és túlzásba is lehet vinni. Láttam lakókocsi beltér fotókat és nem hittem a szememnek, meg az utak szélessége is azt sugallta, hogy ekkora nagy nem lehet. Aztán megnéztem a méreteket és nekem volt igazam, legalább kétszer akkorának látszott mint amekkora a valóságban. És még rettentően világos is volt. A valóság meg az, hogy kicsi és sötét. OK, hogy szuper dolgokat lehet művelni a képekkel meg már az AI is besegít ha kell, de azért ennyire nem kellene elszakadni a realitástól, főleg ha termékfotóról van szó.
-
kovsol
titán
érdekes. a6700-ra irja, hogy van auto pixel mapping, de nekem zve10-ii-n nincs, csak sima pixel mapping menüpont, amivel el tudom indítani a folyamatot. De nekem is pár naponta szeretné csinálni..
ja igen, gondolom, mert nincs mechanikus záram. de attól még lehetne állítható, hogy milyen gyakran "kérje"Mechanikus zárral nem rendelkező vázaknál nincs automata. Manuálisan kell blokkolni a fényt a szenzoron (vázsapka, vagy objektív sapkával ellátva), és futtatni manuálisan.
Ezt érdemes megtenned, mert videóból kiszedni a elszíneződött pixeleket még nehezebb. -
Márton
nagyúr
érdekes. a6700-ra irja, hogy van auto pixel mapping, de nekem zve10-ii-n nincs, csak sima pixel mapping menüpont, amivel el tudom indítani a folyamatot. De nekem is pár naponta szeretné csinálni..
ja igen, gondolom, mert nincs mechanikus záram. de attól még lehetne állítható, hogy milyen gyakran "kérje" -
gyapo11
őstag
Ha kimegyek a kertbe lefotózni valamit, akkor persze nem kell tartalégk gép, de ha eltávolodok a háztól, akkor mindenképpen. Ez gyakran az EDC gép, ami mindig a hátizsájban van, kicsi, viszonylag könnyű. Ha meg olyan helyre megyek ahova nagyon kis eséllyel jutok el mégegyszer, akkor meg főleg. Nagyon utálnám, ha telefonnal kellene kínlódni.
-
kovsol
titán
2-3 hét alatt megjött nekem is, a paypal segit, hogy jobban bízz benne.
Én azt vettem észre, hogy időnként kikapcsoláskor megy egyet fel-le a mechanikus zár, nem tudom ,hogy ilyenkor szenzort tisztít, vagy mit csinál. Azt is beleszámolja az expo számba (néhány hónap alatt ~100 ilyen összejött).Sony’s Pixel Mapping (or Pixel Refresh) is a built-in sensor maintenance function. In cameras, it masks dead or hot pixels by sampling adjacent pixels.
-
Atomizer
tag
Hadd kérdezzem, mennyi idő alatt jött meg? Paypal-al lehet fizetni érte?
Megnéztem az A6000-en az expo számot, s magasabb egy ezressel mint az a szám, amit a fotóknak ad (ugye az is minden kattintással egyet nő). Nem tudom miért, ennyi fotót nem csináltam azzal a módszerrel, ahol több expóból rak össze egyet..2-3 hét alatt megjött nekem is, a paypal segit, hogy jobban bízz benne.
Én azt vettem észre, hogy időnként kikapcsoláskor megy egyet fel-le a mechanikus zár, nem tudom ,hogy ilyenkor szenzort tisztít, vagy mit csinál. Azt is beleszámolja az expo számba (néhány hónap alatt ~100 ilyen összejött). -
hemaka
nagyúr
Megnéztem az A6000-en az expo számot, s magasabb egy ezressel mint az a szám, amit a fotóknak ad (ugye az is minden kattintással egyet nő). Nem tudom miért, ennyi fotót nem csináltam azzal a módszerrel, ahol több expóból rak össze egyet..2-3 het, van paypal
-
KawaBazsy
aktív tag
Megnéztem az A6000-en az expo számot, s magasabb egy ezressel mint az a szám, amit a fotóknak ad (ugye az is minden kattintással egyet nő). Nem tudom miért, ennyi fotót nem csináltam azzal a módszerrel, ahol több expóból rak össze egyet.. -
TCr
veterán
A 11mm 1.8-at birtokoltam pár hónapig, de gyorsan ráuntam az efféle kreatívkodásra, rájöttem, hogy nem az én világom az ultra-nagylátó.

-
Atomizer
tag
Néztem az árakat, itthon 360E az A6400, E-Infy-n meg alig több, mint 200.. Nem tom mér nem rendelem meg, írtátok, hogy ott nyugodtan lehet vásárolni, gari is műkszik. Ez utóbbi annyira nem is izgat, a 6000-essel se volt soha, semmi probléma. Monnyuk nincs is sok expo benne 9 évesen, minnyá ki is olvasom.
Én is így vettem nemrég 6400-at. Itthon a használt ára magasabb ennél.
Bogyó bá, e-infin nézted a 6700-at? Eléggé akciós.
-
KawaBazsy
aktív tag
Néztem az árakat, itthon 360E az A6400, E-Infy-n meg alig több, mint 200.. Nem tom mér nem rendelem meg, írtátok, hogy ott nyugodtan lehet vásárolni, gari is műkszik. Ez utóbbi annyira nem is izgat, a 6000-essel se volt soha, semmi probléma. Monnyuk nincs is sok expo benne 9 évesen, minnyá ki is olvasom.
-
Bogyó bá'
nagyúr
A6400-nak jó a követő fókusza. Más liga teljesen mint az A6000. De az A6700 egy új liga ehhez képest is.
Az a6700 egy jó kvázi mindenben jobb gép, viszont az oldalra kihajtós kijelző nem tudom mennyire barátod neked. Én nem gondolom rossz ötletnek ezt. FF vonalat meg nem kell erőltetni ha úgyis ott van egy objektív parkod.A hátsó kijelzőt kizárólag a "helyén", a képek gyors vissza nézésére használom, felvételkor soha. Akkor azt hiszem benevezek rá (megrendelem). Ennyi pénzem van, és szeretnék egy kicsit előbbre lépni. Motorozáshoz sajnálnám a "fő" gépemet vinni, félteném hogy tönkre megy. Az a6000 viszont nagyon nem a kedvencem, azt mindenképpen cserélném.
A videós képességek sajnos egyáltalán nem érdekelnek, nem videózom, max az akciókamerával motoron, azt is egyre kevesebbszer (utálok videót vágni, szerkeszteni).ű

Más: egy érvényes Sony kuponkódotok nincs véletlenül a Sony Központi márkaboltba?
-
KawaBazsy
aktív tag
Srácok!
Kicsi, de sürgős segítségre szorulnék géppark-upgade tekintetében. Jelenleg egy a6000-et használok motorozáshoz (a 18-105-tel), "értelmesebb" fotózáshoz meg egy a6400-at. Az objektív-parkom kizárólag APS-C üvegekből áll, anyagi okokból nem is nagyon tudok változtatni rajta: 50/1,8IS fix (alig használom), valamint Sony 10-18/F4, 18-105G/F4, 70-350G zoomokból.
Az a6000 követő-fókusz teljesítményével (minden második kép életlen) kezdetektől elégedetlen vagyok, így az a6400 menne a motoros táskába (ez jó). "Rendes gépnek" meg vennék egy a6700-at, egy gyári töltővel és egy gyári pótakkuval. Ez mindenestől 593.000,- pénz a SONY központi márkaboltból. (Diákkedvezményt nem tudok érvényesíteni, az utángyártott akkuk meg nekem nem váltak be.)
Halva született ötlet, vagy egy értelmes upgrade az elképzelésem?
FF-re váltani az egyre kevesebb fotózás, valamint a teljesen új objektívpark igénye miatt nem tudok / nem szeretnék.
Én is maradok mindenképp APS-C-n, nem szeretném az FF-et cipelni, meg kifizetni sem.. A 6400-ra váltás van folyamatosan képben, de még egyelőre nem szántam rá magam.. Monnyuk nekem mozgó témák csak a kölkök, statikus dolognál nem jön ki sztem annyira az előnye.
-
kovsol
titán
Srácok!
Kicsi, de sürgős segítségre szorulnék géppark-upgade tekintetében. Jelenleg egy a6000-et használok motorozáshoz (a 18-105-tel), "értelmesebb" fotózáshoz meg egy a6400-at. Az objektív-parkom kizárólag APS-C üvegekből áll, anyagi okokból nem is nagyon tudok változtatni rajta: 50/1,8IS fix (alig használom), valamint Sony 10-18/F4, 18-105G/F4, 70-350G zoomokból.
Az a6000 követő-fókusz teljesítményével (minden második kép életlen) kezdetektől elégedetlen vagyok, így az a6400 menne a motoros táskába (ez jó). "Rendes gépnek" meg vennék egy a6700-at, egy gyári töltővel és egy gyári pótakkuval. Ez mindenestől 593.000,- pénz a SONY központi márkaboltból. (Diákkedvezményt nem tudok érvényesíteni, az utángyártott akkuk meg nekem nem váltak be.)
FF-re váltani az egyre kevesebb fotózás, valamint a teljesen új objektívpark igénye miatt nem tudok / nem szeretnék.
A6400-nak jó a követő fókusza. Más liga teljesen mint az A6000. De az A6700 egy új liga ehhez képest is.
Az a6700 egy jó kvázi mindenben jobb gép, viszont az oldalra kihajtós kijelző nem tudom mennyire barátod neked. Én nem gondolom rossz ötletnek ezt. FF vonalat meg nem kell erőltetni ha úgyis ott van egy objektív parkod. -
KawaBazsy
aktív tag
Próbálgattam kültéren, de annyira nem tetszett. Korábban simán tájfotóztam a 30-as Sigmával APS-C-n.. :-) Beltérben viszont nem csak az az előnye, h több minden belefér, hanem ezzel együtt term. minden kisebb, ami azt eredményezi, h nagyobbnak tűnnek a helyiségek, amiket lefotózok. Ez pedig előnyös, ha el akarom adni. :-)
-
Bogyó bá'
nagyúr
Srácok!
Elvileg a vázon belüli képstabi, a nagyobb akku, a végre type-C csatlakozó és a gyorstöltés lehetősége, a plusz első tekerő teszi számomra vonzóvá. Meg ha jól olvasom, akkor a CMOS érzékelője is jobb (zajmentesebb) a 6400-nál. Nem akarok még egy 6400-at venni, na, de a 6000-et meg nem szeretem motoros túrákon.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Srácok!
-
kovsol
titán
-
KawaBazsy
aktív tag
-
Jack72
aktív tag
Nekem egy év alatt sikerült belenyomnom 4569 expót. A lent említett eset óta van nálam egy tartalék váz is, ha valami gebasz beütne.
-
gyapo11
őstag
Nekem egy használtan vett A7 van 30 ezer expóval, remélem még sokáig bírja.
A fényképezőknél nincs olyan mint az autóknál, hogy x év vagy y km, és ha valamelyik bekövetkezik akkor véhge a garanciának? Mert pl. esküvői fotós 3 év alatt is belenyomkod több százezer expót. -
Jack72
aktív tag
Tavaly ilyenkor vettem a gépet. Ha jól emlékszem, 3 év gari van rá, meg a Sony honlapján beregeltem a gépet, az talán plusz egy év garancia. Pár ezer expos eddig.
-
gyapo11
őstag
A Pentax K-30 és K50-est érintette. Fekete kép, szolenoid hiba. Külső beszállító pocsék terméke. Szerettem én is de amikor egy rendezvényen még a tartalék gép is előhozta ezt a típushibát, akkor döntöttem el a váltást, amit nem bántam meg.
Igen, a Sony-nál meg a zár a gyenge pont de eddig nem volt probléma és nagyon szórtak a vélemények. Vannak, akiknek több százezer expo után adta meg, vannnak olyanok, akiknél sokkal kevesebb expo után.Hasonl= hiba volt a Minolta x20 kijelzője lett kuka, de Akácfa utcában ingyen cserélték.
Sony zárcsere videót láttam YT-on, akkor az hasznos lehet. -
Jack72
aktív tag
A Pentax K-30 és K50-est érintette. Fekete kép, szolenoid hiba. Külső beszállító pocsék terméke. Szerettem én is de amikor egy rendezvényen még a tartalék gép is előhozta ezt a típushibát, akkor döntöttem el a váltást, amit nem bántam meg.
Igen, a Sony-nál meg a zár a gyenge pont de eddig nem volt probléma és nagyon szórtak a vélemények. Vannak, akiknek több százezer expo után adta meg, vannnak olyanok, akiknél sokkal kevesebb expo után. -
gyapo11
őstag
Mi az a hiba? Nekem van egy K-7-esem, egy másik Pentax volt az első tükrös digitális gépem, ezért kicsit szívem csücske a márka.
-
Jack72
aktív tag
-
Neck
veterán
-
Jack72
aktív tag
-
TCr
veterán
Én 10 év után cseréltem az APSC gépemet de csak azért, mert elromlott és nem akartam még 1x javítattni és egy megbízhatatlan géppel nem akartam/mertem elindulni eseményeket fotózni.
Tovább nem vártam és megvettem életem első FF gépét. Ég és föld a kettő. Villámgyors AF, kitűnő képminőség>>>boldogság a köbön.
Miért csinálom? Mert élvezem és az embereknek tetszenek a fotóim. Én vagyok a munkahelyen az udvari fotós. Saját géppel tolom, hülyének is néznek, miért teszek bele ennyi pénzt, amikor ezt senki nem fizeti ki nekem.
Melyik típusokról van szó?

-
Jack72
aktív tag
Én 10 év után cseréltem az APSC gépemet de csak azért, mert elromlott és nem akartam még 1x javítattni és egy megbízhatatlan géppel nem akartam/mertem elindulni eseményeket fotózni.
Tovább nem vártam és megvettem életem első FF gépét. Ég és föld a kettő. Villámgyors AF, kitűnő képminőség>>>boldogság a köbön.
Miért csinálom? Mert élvezem és az embereknek tetszenek a fotóim. Én vagyok a munkahelyen az udvari fotós. Saját géppel tolom, hülyének is néznek, miért teszek bele ennyi pénzt, amikor ezt senki nem fizeti ki nekem.
-
SkyTrancer
senior tag
-
qnadam
veterán
az évente megjelenő szöveg nyilván túlzás volt, a lényeget utána leírtam, amivel magyaráztam miért teljesen felesleges.
Az hogy lejjebb nyomja az árat .... hát
Minden megjelenő modell egyre drágább. De ez dollárban is egyre több, szóval ha úgy nézzük semmivel sem olcsóbb, mindig kifizettetik veled a teljes összeget pár fícsörért.
de amíg erre mindenki azt mondja hogy rendben van addig örül is a piac mert működik is a dolog és elérik a céljukat
Megy a fórum megy a téma, ez jó az jó, csak a képek nem javulnak
2 -3 évente új gép ? atyaisten szerintem ez gáz.. nincs értelme, lehúzás, nem tudom máshogy mondani.Azt már hozzá se teszem hogy a társadalom elmegy a social media irányába meg az AI irányába és annyira manipulált már minden hogy értelmét veszíti lassan ez az egész.
Valami teljesen más irányzat lesz itt az elkövetkezendő 10-20 évben.
Én azt mondom szerintem elég lenne minden második gépet kihagyni a repertoárból, üljenek csak rajta dolgozzanak csak vele, ráér az, bővenlehúzás? mintha kötelező lenne megvenni
még azt se lehet mondani, hogy az újra kényszerítenek rá, ha venni akarsz valamit, még mindig lehet kapni a kettővel (8 évvel) ezelőtti 73-at. -
Ijk
félisten
az évente megjelenő szöveg nyilván túlzás volt, a lényeget utána leírtam, amivel magyaráztam miért teljesen felesleges.
Minden megjelenő modell egyre drágább. De ez dollárban is egyre több, szóval ha úgy nézzük semmivel sem olcsóbb, mindig kifizettetik veled a teljes összeget pár fícsörért.
de amíg erre mindenki azt mondja hogy rendben van addig örül is a piac mert működik is a dolog és elérik a céljukat
2 -3 évente új gép ? atyaisten szerintem ez gáz.. nincs értelme, lehúzás, nem tudom máshogy mondani.Azt már hozzá se teszem hogy a társadalom elmegy a social media irányába meg az AI irányába és annyira manipulált már minden hogy értelmét veszíti lassan ez az egész.
Én azt mondom szerintem elég lenne minden második gépet kihagyni a repertoárból, üljenek csak rajta dolgozzanak csak vele, ráér az, bővenPersze hogy drágább minden új típus, az oka az infláció.
2023-ban 800-ert vettem alig használt A7RIVa-t és az akkor baromi jó ar volt érte, most 600k szurken. De ott az A7III, 2020-ban minden akcióval halmozva kijott 550 vagy 650-bol, most 400 hazai boltban, ugy hogy jelentősen gyengült a FT 6 év alatt. Objektívek ára is szépen esik közben.
Ezek a viták elojonnek amiota fotozom. Minek újabb, minek jobb... Most mégsem akanak sokan 20 éves dslr-el fotózni, pedig gombokert talalni régi gépeket.
Vedd meg a 3 generációval korábbi technikát, töredék áron. Ennek örülni kell. -
kovsol
titán
Én azt mondom szerintem elég lenne minden második gépet kihagyni a repertoárból, üljenek csak rajta dolgozzanak csak vele, ráér az, bővenA gyártók megakarnak élni, profit orientál mind. Nem csak fényképezőgép, minden gyártó. Venni meg nem kötelező. Aki akar vegyen minden szériából, mint ahogy van aki telefont is megveszi évente az újat. Van aki meg ritkán cserél. Szerintem az a jó ha megvan a lehetőség mind a kettőre. Na meg mivel eltérő az embereknél a belépési időpont igy a 2-3 generációnkként csere is eltolva van, szóval mindig lesz akinek aktuális még igy is.
Nekem pl egy 2017-es modell lett lecserélve 2025-ös modellre. Telefonom is egy laza 4 generációval van lemaradva.

Az meg, hogy AI meg anyám kínja az lehet majd kihat arra, hogy magazin reklámjai, plakátok, meg terrmék fotók stb majd generálják stb.
Viszont megmarad továbbra is az a része a fotózásnak, hogy megörökitesz egy vissza nem térő pillanatot. Vagy akár csak maga a készités folyamata okoz örömöt. Esetleg valami müvészi értéket teremtesz, de lehet nem müvészi érték, hanem csak simán dokumentálod az életed fontos eseményeit stb stb. Legtöbb ember aki ezeket a kamerákat megveszi nem haszonszerzésből veszi. Hobbira több gépet adnak el. Amint meg nem az a lényeg, hogy minél olcsóbban, vagy hatékonyabban old meg, hogy több pénzt hozzon, minimalizáld a kiadásokat a vállalkozásban stb, hanem hobbi, és érzelmeket generálsz vele, kikapcsolódsz használata közben akkor már nem racionalitás fog nyerni a legtöbbször. Ha szereted használni az is fontossá válik! Lehet valaki azt élvezi, hogy felfedezhet egy-egy új funkciót, próbálgathatja. Van aki meg ezer éves filmes cuccal fotóz, és azt élvezi. -
SkyTrancer
senior tag
Én azt mondom szerintem elég lenne minden második gépet kihagyni a repertoárból, üljenek csak rajta dolgozzanak csak vele, ráér az, bőven -
kovsol
titán
nekem az a véleményem hogy aki nem tud egy lényegében bármilyen full frame géppel értelmes képet készíteni, annak teljesen mindegy mi van a kezében.
Most a sony is rákapott erre az évente megjelenő gép-áradatra de mi a jóistennek kérdezem én ? Vagyis megmondom... azért hogy megint vegyenek a népek valamit milliókért.
Lehet itt magyarázni hogy jaj ennyiből annyi fókusz meg annyira jó dinamika meg isten tudja mi, de most komolyan...
Ha normális képet kell készíteni azt a gép nem fogja megoldani ott a fotós lesz a gyenge láncszem mindig is az volt és mindig is az lesz.
A fotózás időigényes és látásmód kérdése. Szóval szerintem nyugodtan el lehet engedni hogy mikor mi jelenik meg, mert lényegében ezeknek hogy a7r5 vagy 4 vagy 6 vagy bármi , nulla jelentősége van.
Bocs az offértAzonos kategóriákon belül nem évente jön ki gép. Mutasd meg az RVI nek mi volt alternatívája ami egy éve jött ki.
Alap / Hibrid széria (Alpha 7)
Sony Alpha 7 (2013)
Sony Alpha 7 II (2014)
Sony Alpha 7 III (2018)
Sony Alpha 7 IV (2021)
Sony Alpha 7 V (2025)Nagy felbontású széria (Alpha 7R)
Sony Alpha 7R (2013)
Sony Alpha 7R II (2015)
Sony Alpha 7R III (2017)
Sony Alpha 7R IV (2019)
Sony Alpha 7R V (2022)
Sony Alpha 7R VI (2026)Éjszakai / Videós széria (Alpha 7S)
Sony Alpha 7S (2014)
Sony Alpha 7S II (2015)
Sony Alpha 7S III (2020)Kompakt full-frame széria (Alpha 7C)
Sony Alpha 7C (2020)
Sony Alpha 7C II (2023)
Sony Alpha 7CR (2023)Profi sport / Riporter széria (Alpha 9)
Sony Alpha 9 (2017)
Sony Alpha 9 II (2019)
Sony Alpha 9 III (2023)Zászlóshajó (Alpha 1)
Sony Alpha 1 (2021)
Sony Alpha 1 II (2024)Vlog és Mozi (ZV és FX széria)
Sony FX6 (2020)
Sony FX3 (2021)
Sony ZV-E1 (2023) -
Ijk
félisten
nekem az a véleményem hogy aki nem tud egy lényegében bármilyen full frame géppel értelmes képet készíteni, annak teljesen mindegy mi van a kezében.
Most a sony is rákapott erre az évente megjelenő gép-áradatra de mi a jóistennek kérdezem én ? Vagyis megmondom... azért hogy megint vegyenek a népek valamit milliókért.
Lehet itt magyarázni hogy jaj ennyiből annyi fókusz meg annyira jó dinamika meg isten tudja mi, de most komolyan...
Ha normális képet kell készíteni azt a gép nem fogja megoldani ott a fotós lesz a gyenge láncszem mindig is az volt és mindig is az lesz.
A fotózás időigényes és látásmód kérdése. Szóval szerintem nyugodtan el lehet engedni hogy mikor mi jelenik meg, mert lényegében ezeknek hogy a7r5 vagy 4 vagy 6 vagy bármi , nulla jelentősége van.
Bocs az offértAz RV már 4 éves modell. Nekünk meg örülni kell ennek, mert a régi modellek árát nyomja le az új. Szürkén 600k az A7RIVa, nagyon kevés dolog az amire nem elég jó, miközben hatalmas felbontást nyújt, és Sony szintjén már jó kijelzőket kapott.
-
Dißnäëß
nagyúr
Bocs az offértÉs pontosan erről beszél Tony is.
-
SkyTrancer
senior tag
Bocs az offért -
Dißnäëß
nagyúr
-
hemaka
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Neck
veterán
-
KawaBazsy
aktív tag
Próbálgatom a nagylátót, éles is, halk is, jó lesz. érdemes úgy fotózni vele, hogy vízszintesen tartja az ember, hogy ne dőljenek a vonalak, ezt még meg kell szoknom, nem használtam még ilyet. Frissítettem a LR-t is, hogy ismerje, nem is tudtam, h ilyen új ez a cucc.
-
koxkids
őstag
-
kovsol
titán
-
Neck
veterán
Tanácsot szeretnék kérni. Tele obit nézegetek..
24-105-t eladtam, maradt csak a 16-35PZ, meg pár prime obi (20, 50 és 85 1.8). Eddig a dobogó tetején a 70-200 G2 Macro áll, lehet vele 2x TC-t is használni. Nem vagyok nagy madár fotós, de tetszik a tele világ, így nézegetem a kínálatot.
Láttam korábban volt szó a Tamron 50-400-ról is, az már azért méretesebb darab
Nem APSC vázra kell? Arra ott van a Sony 70-350...
-
kovsol
titán
-
koxkids
őstag
-
Dißnäëß
nagyúr
24-105-t eladtam, maradt csak a 16-35PZ, meg pár prime obi (20, 50 és 85 1.8). Eddig a dobogó tetején a 70-200 G2 Macro áll, lehet vele 2x TC-t is használni. Nem vagyok nagy madár fotós, de tetszik a tele világ, így nézegetem a kínálatot.
Sigma 400 2.8 adapterezve. De lehet azóta van natívan is
Csak kicsit bele kell dőlni majd, de használható. [link]
-
SkyTrancer
senior tag
én sony-n egy Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD-t használtam amit lecseréltem egy Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS-re
nem bántam meg, de a tamron jobb objektív volt, csak ez komolyabb zoom
Viszont azt mindenképp tartsd szem előtt hogy milyen gyújtótávra van szükséged, mert elsősorban azon áll vagy bukik az egész. Mire akarod használni.
Ha a 200mm elég akkor jó vagy nagyon, mert elég sok a választék és ott még eléggé rendben is van a legtöbb objektív, nagyon nem lősz mellé -
koxkids
őstag
-
Neck
veterán
-
kovsol
titán
Szürkén nem akkora nagy már az eltérés köztük.
-
Neck
veterán
Mit jelent, hogy nem túl éles? A sony 24-70 GM II egy kicsivel élesebb nála az biztos, de majdnem kétszer annyi. A sigma 24-70 DG DN ART meg kisebb zoom értéken élesebb széleken de középen az sem. 50mm-en meg a kis Sony-nál az előny. Szerintem tökéletes kis utazó objektív.
Legalább 3 tesztben olvastam, hogy jó, jó, de ahhoz képest, hogy milyen drága, annyira nem verte a seggét a földhöz a tesztelő. Szóval nem abszolút értékben rossz, csak az árához képest.
Kovsol: na az az obi meg a Samyang is izgalmasan hangzik, megnézem.
-
Gascoigne74
csendes tag
Mit jelent, hogy nem túl éles? A sony 24-70 GM II egy kicsivel élesebb nála az biztos, de majdnem kétszer annyi. A sigma 24-70 DG DN ART meg kisebb zoom értéken élesebb széleken de középen az sem. 50mm-en meg a kis Sony-nál az előny. Szerintem tökéletes kis utazó objektív.
-
KawaBazsy
aktív tag
-
deny330
senior tag
Egész jó áron van ez az obi. Kíváncsiságból megnéztem, hogy van-e L-mountra, természetesen nincs.
Utóbbi időben nagyon húzok afelé, hogy leváltom az S5-öt Sonyra az objektív paletta miatt, mondjuk egy A7R3-at bevenne a pocak. Nem igazán pörög a használtpiac ami az L-mountot illeti, és egyre zavaróbb. -
-szabi-
addikt
-
Neck
veterán
Nekem egy olyan obi kéne, mint a Tamron 20-40 f2.8. nagyon szeretem, de néha hiányzik az 50mm a végéről. A 20mm szélességet meg annyira nem használom. Szóval egy 24-50 f2.8, kicsiben. Kár, hogy a Sony csinált ilyet, de nem túl éles, cserébe elég drága.
-
qnadam
veterán
-
PNP
őstag
-
-szabi-
addikt
Eddig egyetlen egyszer éreztem a fény hiányát, tavalyi családi összejövetelen beltérben.
Azon kívül elvagyok vele és azóta lett egy viltrox 25 1.7, igaz ennek kicsit mások a színei. -
qnadam
veterán
egy kicsit élesebb, egy kicsit fényerősebb. ha neked ezekre szükséged van, akkor érdemes.
a helyedben én használnám a meglévőt, és amikor eljön az az érzés, hogy hát jóóó, de kellene a nagyobb fényerő, és ááá, úgyse zoomolok bele nagyon, akkor vennék 18-50-et. -
-szabi-
addikt
google ai szerint nem érdemes.
-
-szabi-
addikt
Szerintetek sony 18-135 obi mellé érdemes beruházni egy sigma 18-50 obira?
-
Dolphine
addikt
-
m3ss
veterán
Gfx100rf, fix 35 f4.
Sony azért van mert kell gyors af es fenyeros üveg is néha , de 90%-ban Fujit használom. Valószínűleg kiszallok a Sonybol mert egy kis Canon M6ii és 32 f1.4 is betölti ezt a funkciót. Mondjuk nagyon ritkán azért jó a Sony is manualozni. A 35GM-el egy nagyon jó szett, de nincs már kedvem sehova elvinni családdal.mondjuk az f4-es uveg nem vonz meg kozepformatummal se.
hja ezt megertem, csaladozni meg ha nem kifejzetten fotozni mesz ilyen kicsi gepek a praktikusak. eosm+22efm-et szerettem, na az tenyleg befert szinte mindenhova es azert apscn f2 meg nem mobiltelefon feeling. meg ha nem is olyan mint egy ff+1.4 uveg. -
Ijk
félisten
Gfx100rf, fix 35 f4.
Sony azért van mert kell gyors af es fenyeros üveg is néha , de 90%-ban Fujit használom. Valószínűleg kiszallok a Sonybol mert egy kis Canon M6ii és 32 f1.4 is betölti ezt a funkciót. Mondjuk nagyon ritkán azért jó a Sony is manualozni. A 35GM-el egy nagyon jó szett, de nincs már kedvem sehova elvinni családdal. -
m3ss
veterán
Értsd úgy hogy 35GM mintha picit lágyabb lett volna sok esetben gyorsan mozgó témánál. Tehát ha az 50GM tűpontosan a szempillákon/retinán volt 35GM 2mm-el mögötte. Ezt 24/33MP-en nem fogod látni.
Persze azzal is számolni kell hogy a gyújtótáv miatt 35GM-nél jelentősen közelebbre kell fókuszálni ha arányaiban ugyanakkora a téma, márpedig közelebbi fókusznál hosszabb úton kell mozgatni a lencsetagokat követéskor.
Egyébként 50 1.2GM hajszálnyival talán élesebb volt mint a 35-ös, de ez is olyan hogy még 60MP-en is alig veszed észre. Ezek gyakorlatban jelentéktelenek.
Én 50GM-et kifejezetten a karaktere miatt tartottam 35GM mellett, mert egyébként baromi közel vannak egymáshoz, de alapvetően 28-35mm-en fotózom. Meglepődtem amikor LR-ban visszanézve kb. 50-50% volt a 35 és 50GM, kifjezetten a képi világa miatt szerettem, a 35-öst meg a gyújtótávért. Ma már bánom hogy az 50-est adtam el, dehát meg kellett finanszíroznom a GFX-et. (35-ös is ment volna de rajtam ragadt
)ez kozepformatum? milyen fenyereju uvegek vannak hozza? minek a sony ha van ilyened?
kivancsi vagyok milyen hattermosast, kepi vilagot lehetne ezzel elerni ha vannak hozza jo uvegek. -
Ijk
félisten
Érzésre azt mondom mozgó témánál élesebbnek találtam az 50 1.2GM-et mint a 35GM-et
ezt nem ertem. ugy erted gyorsabban fokuszalt mozgo temara? vagy a kep lett elesebb?
amugy egyertelmuen gyorsabban fokuszal az 50 1.2, mint a 35 gm. pedig az utobbi is nagyon gyors. az 1.2 gm nevetsegesen gyors.
amugy mind2 brutal eles nyitva, en nem tudnek a 35 gm-be belekotni elessegileg sem. tudom, en kis felbontason fotozok
mind2 qrvajo uveg, brutalisan kontrasztosak ellenfenyben. full hasonlo a rendering, kepkarakter, szinek, kontraszt. itt fotoztam mind2vel egyutt, egyik vaz 35 gm, masik 50 1.2. persze van 1-2 samyang 85 1.4 meg 24 tilt kakukktojas is. azota is b@ssza a csorom, hogy venni kellene egy 50 gm-et, mert olyan a gm-ek utan a zeiss, samyang meg tamron is mintha vmi mas vazzal fotoztam volna a kepeket. szinek es foleg kontraszt ellenfenyben...sokaig kell gyurni. es ha jo nagy flare van a kepen menthetetlen a tobbi uveg. amig a gm olyan mintha napnak hattal fotoznal, brutalis...
de az a baj, hogy 35 gm miatt meg az 50 1.4 gm-et nem hasznalnam eleget. legjobb egy 85 gm lenne a 35 gm melle, de ez a 85 gm II meg r*hadt draga
amig meg nem vettem ezt a 35 gm-et olyan jol elvoltam az uvegeimmel...

az 50 1.4 vs 1.2-vel egyetertek. kb mint a vazas hasonlatom. mondjuk ebben a boltban amit kovsol linkelt elgondolkodnek az 1.2-on

Értsd úgy hogy 35GM mintha picit lágyabb lett volna sok esetben gyorsan mozgó témánál. Tehát ha az 50GM tűpontosan a szempillákon/retinán volt 35GM 2mm-el mögötte. Ezt 24/33MP-en nem fogod látni.
Persze azzal is számolni kell hogy a gyújtótáv miatt 35GM-nél jelentősen közelebbre kell fókuszálni ha arányaiban ugyanakkora a téma, márpedig közelebbi fókusznál hosszabb úton kell mozgatni a lencsetagokat követéskor.
Egyébként 50 1.2GM hajszálnyival talán élesebb volt mint a 35-ös, de ez is olyan hogy még 60MP-en is alig veszed észre. Ezek gyakorlatban jelentéktelenek.
Én 50GM-et kifejezetten a karaktere miatt tartottam 35GM mellett, mert egyébként baromi közel vannak egymáshoz, de alapvetően 28-35mm-en fotózom. Meglepődtem amikor LR-ban visszanézve kb. 50-50% volt a 35 és 50GM, kifjezetten a képi világa miatt szerettem, a 35-öst meg a gyújtótávért. Ma már bánom hogy az 50-est adtam el, dehát meg kellett finanszíroznom a GFX-et. (35-ös is ment volna de rajtam ragadt
) -
m3ss
veterán
Azt mondják az 1.2GM fókusza gyorsabb a 4 motor miatt (amit persze ellensúlyoz hogy nagyobb/több lencsetagot kell mozgatni). Érzésre azt mondom mozgó témánál élesebbnek találtam az 50 1.2GM-et mint a 35GM-et, itt mm-erekről beszélünk fókusztávolságnál, de mivel nincs egzakt mérésem pusztán megérzés, ill. más gyújtótáv, talán nem jelent a világon semmit. Gyakorlatban szvsz nincs különbség.
1.4 vs 1.2 bokeh szvsz abszolút maximalizmus (amiben sajnos szenvedek) kell hogy hajlandó legyél feladni a súly előnyét az 1.4-nek. Van amikor kijön az 1.2 varázsa, 80%-ban szvsz nem mondja meg senki a különbséget.Érzésre azt mondom mozgó témánál élesebbnek találtam az 50 1.2GM-et mint a 35GM-et
ezt nem ertem. ugy erted gyorsabban fokuszalt mozgo temara? vagy a kep lett elesebb?
amugy egyertelmuen gyorsabban fokuszal az 50 1.2, mint a 35 gm. pedig az utobbi is nagyon gyors. az 1.2 gm nevetsegesen gyors.
amugy mind2 brutal eles nyitva, en nem tudnek a 35 gm-be belekotni elessegileg sem. tudom, en kis felbontason fotozok
mind2 qrvajo uveg, brutalisan kontrasztosak ellenfenyben. full hasonlo a rendering, kepkarakter, szinek, kontraszt. itt fotoztam mind2vel egyutt, egyik vaz 35 gm, masik 50 1.2. persze van 1-2 samyang 85 1.4 meg 24 tilt kakukktojas is. azota is b@ssza a csorom, hogy venni kellene egy 50 gm-et, mert olyan a gm-ek utan a zeiss, samyang meg tamron is mintha vmi mas vazzal fotoztam volna a kepeket. szinek es foleg kontraszt ellenfenyben...sokaig kell gyurni. es ha jo nagy flare van a kepen menthetetlen a tobbi uveg. amig a gm olyan mintha napnak hattal fotoznal, brutalis...
de az a baj, hogy 35 gm miatt meg az 50 1.4 gm-et nem hasznalnam eleget. legjobb egy 85 gm lenne a 35 gm melle, de ez a 85 gm II meg r*hadt draga
amig meg nem vettem ezt a 35 gm-et olyan jol elvoltam az uvegeimmel...

az 50 1.4 vs 1.2-vel egyetertek. kb mint a vazas hasonlatom. mondjuk ebben a boltban amit kovsol linkelt elgondolkodnek az 1.2-on

-
kovsol
titán
Azt mondják az 1.2GM fókusza gyorsabb a 4 motor miatt (amit persze ellensúlyoz hogy nagyobb/több lencsetagot kell mozgatni). Érzésre azt mondom mozgó témánál élesebbnek találtam az 50 1.2GM-et mint a 35GM-et, itt mm-erekről beszélünk fókusztávolságnál, de mivel nincs egzakt mérésem pusztán megérzés, ill. más gyújtótáv, talán nem jelent a világon semmit. Gyakorlatban szvsz nincs különbség.
1.4 vs 1.2 bokeh szvsz abszolút maximalizmus (amiben sajnos szenvedek) kell hogy hajlandó legyél feladni a súly előnyét az 1.4-nek. Van amikor kijön az 1.2 varázsa, 80%-ban szvsz nem mondja meg senki a különbséget.35GM az lassabban fókuszál amúgy, mint az 50f1.4.
Magyarázat:
Bár mindkét objektívet 2 darab XD lineáris motor mozgatja, az 50mm-es változat belső optikai felépítése miatt a motoroknak egy rövidebb úton mozgó, optimálisabb tömegű lencsecsoportot kell eltolniuk.Jó persze itt már a top kategórián belüli apró eltérésekről beszélünk.
Egyébként a 20-70 -ben is 2 darab XD lineáris motor van.
F4 obival ilyen fókusz mellett mellé lőni szerintem kb képtelenség. Az már ott user error ha megtörténik. -
Ijk
félisten
Azért az 50GM -el felém kismotoron száguldó gyerekről 15fps -el lőttem egy próba sorozatot. f1.4 1/1000sec, és minden egyes kép éles lett a szemnél, még azok is amikor már olyan közel ért, hogy már kb a feje betöltötte az egész képet.
Jó tudom kevesen használják majd ilyenre
de ezek után szerintem azt jól mutatja, hogy egy átlagos fotózás tempójával azért el fog birni.Azt mondják az 1.2GM fókusza gyorsabb a 4 motor miatt (amit persze ellensúlyoz hogy nagyobb/több lencsetagot kell mozgatni). Érzésre azt mondom mozgó témánál élesebbnek találtam az 50 1.2GM-et mint a 35GM-et, itt mm-erekről beszélünk fókusztávolságnál, de mivel nincs egzakt mérésem pusztán megérzés, ill. más gyújtótáv, talán nem jelent a világon semmit. Gyakorlatban szvsz nincs különbség.
1.4 vs 1.2 bokeh szvsz abszolút maximalizmus (amiben sajnos szenvedek) kell hogy hajlandó legyél feladni a súly előnyét az 1.4-nek. Van amikor kijön az 1.2 varázsa, 80%-ban szvsz nem mondja meg senki a különbséget. -
kovsol
titán
Azért az 50GM -el felém kismotoron száguldó gyerekről 15fps -el lőttem egy próba sorozatot. f1.4 1/1000sec, és minden egyes kép éles lett a szemnél, még azok is amikor már olyan közel ért, hogy már kb a feje betöltötte az egész képet.
Jó tudom kevesen használják majd ilyenre
de ezek után szerintem azt jól mutatja, hogy egy átlagos fotózás tempójával azért el fog birni. -
KawaBazsy
aktív tag
-
KawaBazsy
aktív tag
Lehetne azt is, persze, de akkor nem arányos a kép. Meg csinálhatok több fotót is, de tkp ez az ajánlott, olcsó obi belefér.
-
KawaBazsy
aktív tag
-
Márton
nagyúr
Esetleg Samyang 12mm. Abból az MF nem vészes, van is eladóm
-
PNP
őstag
-
Márton
nagyúr
Van 7.5mm 7Artisans-om is
Ha csak néha kellene a nagyobb fov, mert éppen vízszintesen nem fért bele a téma, akkor nem megoldás a 2 fotós panoráma?
Én csináltam már így egy erőműbejáráson a hatalmas méretek miatt. Csak arra kell figyelni, hogy minél jobban az obi körül forogjon a gép. -
SSJmeszes
senior tag
-
kovsol
titán
-
KawaBazsy
aktív tag
-
KawaBazsy
aktív tag
-
Dolphine
addikt
-
Jack72
aktív tag
Egyértelműen a V az igazi generációváltás, IV-nél inkább az az érzésem hogy valamit muszáj volt kihozniuk hogy ne legyen több évnyi űr és elkezdjenek csak azért Canon, Nikon-t venni mert újabbak.
R szériánál is hasonlóan érzem, másodszorra van a7RIV-m és csak azért nem lett egyik esetben sem RIIIa mert vagy csak alig olcsóbbat találtam, vagy leharcolt csatalovakat még a régi kisfelbontású kijelzővel. RV nagy ugrás már III-hoz képest, csak egyszerűen nem volt szükségem a tudására. RVI-ot meg fotósként abszolút nem venném meg RV-el szemben, ezzel az árkülönbséggel.Tavaly júniusban vettem a IV-et, mert már nem akartam várni az V-re. Utólag visszagondolva, várnom kellett volna. Na mindegy. Pár évig ez lesz, aztán előbb-utóbb kijön az V utódja is.
-
Márton
nagyúr
-
vond
MODERÁTOR
qnadam-nak van Viltrox 9 mm f/2.8. Az szerintem nem lehet rossz erre a célra (sem). Kemény 80 ezer pénz.
-
KawaBazsy
aktív tag
Kéne valami nagylátó az A6000-hez, mert az ingatlanoknál néha kevés a Sigma 18-as kezdője. Tudom, h a Sony 10-18 az jó, de az ára is az.. van esetleg vmi occsósabb, ajánlható alternatva? Fix is jó term.
-
vond
MODERÁTOR
Még pont jól harmonizál a vázzal. Az 50 f1.2 -t volt alkalmam párszor kölcsön kapni, de hiába egy remek objektív, számomra már túl orrnehéz lett vele. Azért +50% már számít. Meg én kicsit úgy érzem az f1.2 vs f1.4 már inkább valami pszichés dolog, mint sem konkrét hasznot hozó upgrade.

Most egyre jobban a gyári objektívek felé orientálódom, hogy a teljes potenciált ki tudjam használni ami a vázban van.
Sony 20-70G
Sony 50GM
Sony 85
Sony 70-200G
Sony 200-600GVan még egy Sigma 35mm, de azt szeretem, meg elégedett is vagyok. 35GM az nagyobb, a sima f1.8 -ra meg nem érzem értelmét váltani. Egyébként meg mivel van egy egész fix obis kamerám a 35-ra
igy egyelőre maradok igy.Tudom ez is túlzás, de a vadfotós szenvedélyemet nem kivánom elengedni
Ahhoz meg kell a 200-600. Az egy céleszköz azért 
Szép "kis" sor.
A 20-70-et és a 200-600-at el tudnám én is viselni a meglévő obik mellé pluszban.
-
vond
MODERÁTOR
A7III-ról totál nincs értelme szvsz A7IV-re váltani, csak annak aki videózik. Szerintem még el is cseszték a kihajtós kijelzővel azt a vázat, de gondolom Sony a sima A szériát már jó ideje hibrid vonalként kezeli, fotósnak meg a R szériát. V-be már belekerült a minden irányba forgatható LCD, A7IV így számomra egy félresiklás a Sonytól.

Tűpontos.
Nekem sosem volt még csak egy kósza gondolatom sem az A7IV irányába, a két A7III-ról váltásról. Az A7V viszont már nagyon is megfontolandó. Csak az a baj ebből is kettő lenne az igazi. 
-
Ijk
félisten
Egyértelműen a V az igazi generációváltás, IV-nél inkább az az érzésem hogy valamit muszáj volt kihozniuk hogy ne legyen több évnyi űr és elkezdjenek csak azért Canon, Nikon-t venni mert újabbak.
R szériánál is hasonlóan érzem, másodszorra van a7RIV-m és csak azért nem lett egyik esetben sem RIIIa mert vagy csak alig olcsóbbat találtam, vagy leharcolt csatalovakat még a régi kisfelbontású kijelzővel. RV nagy ugrás már III-hoz képest, csak egyszerűen nem volt szükségem a tudására. RVI-ot meg fotósként abszolút nem venném meg RV-el szemben, ezzel az árkülönbséggel. -
kovsol
titán
A7III-ról totál nincs értelme szvsz A7IV-re váltani, csak annak aki videózik. Szerintem még el is cseszték a kihajtós kijelzővel azt a vázat, de gondolom Sony a sima A szériát már jó ideje hibrid vonalként kezeli, fotósnak meg a R szériát. V-be már belekerült a minden irányba forgatható LCD, A7IV így számomra egy félresiklás a Sonytól.

Na meg az IV -be nem rakták bele az AI fókuszt, igy nem is üt akkorát. Jó persze jobb a témafelismerése mint a III-nak, de pl egy A7CII tényleg sokkal jobb.
II -ről a III hipertér ugrásnak tünt annó
ez elmaradt utána már. -
Ijk
félisten
ez igaz.keeper rate mondjuk tema fuggo erosen.
en arra gondolok, hogy vegigmentem egy ilyen d70-d90-d300-5d1-5d2-6d-a71-a72-a73 vonalon, hacsak ki nem maradt vmi. es a sor elejen meg egyertelmuen keves volt a dinamikatartomany hogy megfotozz egy dinamikaigenyes tajkepet 1 expobol. 5d2 mar alakult, de pl. magasabb ison az sem volt az igazi, meg egy vignettebol kihuzasnal, kisebb retusalasnal is elkezdhetett korlatozni a szenzor. zaj, szinzaj detto iso 1600 folott.
na most a73-mal ezen a bolygon egy nappal az egen barmilyen tajat meg tudsz fotozni sztem 1 expoval.
a keeper rate is eleg jo, ami egeszen a7III-ig azert kompromisszumos volt ezzel a sorral.
amig lepkedtem ezen a soron mindig ereztem azt, hogy hmm most ez mennyivel jobb ebben meg abban. konnyebb dolgom van, jobb kepet tudok kesziteni egyertelmuen. mert lett af kalibralasra lehetoseg (d300) vagy lett nagyobb kereso (5d1) vagy lett arcfokusz (a71) vagy lett hasznalhato iso3200 (6d) jo af sensitivity (6d) jo nativ dinamika (6d) rendes af lefedettseg es arc fokusz (a71)
aztan a7III-nal blackout, szem fokusz, konzisztens af, jo dinamika es zaj.
a7IV-nel az tunt fel kb, hogy jobb a fogasa
szoval a7III-nal kicsit lelassult a fejlodes. eleg jo lett a vaz szinte mindenre. vagyis nem tudom az ujabb vazak milyenek, mert nem kovettem, a7IV-et probaltam csak. az nekem nem eleg nagy ugras, ezert nem fizetek ennyit.
amugy is teljesen mind1, mert latom hogyha valami technikailag korlatoz az pl az objektiv. mert hasznalhatatlan a legtobb uveg ellenfenyben pl egy gm-hez kepest. gyurhatom barmeddig, akkor se tudok olyat kihozni belole.A7III-ról totál nincs értelme szvsz A7IV-re váltani, csak annak aki videózik. Szerintem még el is cseszték a kihajtós kijelzővel azt a vázat, de gondolom Sony a sima A szériát már jó ideje hibrid vonalként kezeli, fotósnak meg a R szériát. V-be már belekerült a minden irányba forgatható LCD, A7IV így számomra egy félresiklás a Sonytól.

-
kovsol
titán
Még pont jól harmonizál a vázzal. Az 50 f1.2 -t volt alkalmam párszor kölcsön kapni, de hiába egy remek objektív, számomra már túl orrnehéz lett vele. Azért +50% már számít. Meg én kicsit úgy érzem az f1.2 vs f1.4 már inkább valami pszichés dolog, mint sem konkrét hasznot hozó upgrade.

Most egyre jobban a gyári objektívek felé orientálódom, hogy a teljes potenciált ki tudjam használni ami a vázban van.
Sony 20-70G
Sony 50GM
Sony 85
Sony 70-200G
Sony 200-600GVan még egy Sigma 35mm, de azt szeretem, meg elégedett is vagyok. 35GM az nagyobb, a sima f1.8 -ra meg nem érzem értelmét váltani. Egyébként meg mivel van egy egész fix obis kamerám a 35-ra
igy egyelőre maradok igy.Tudom ez is túlzás, de a vadfotós szenvedélyemet nem kivánom elengedni
Ahhoz meg kell a 200-600. Az egy céleszköz azért 
-
m3ss
veterán
ez igaz.keeper rate mondjuk tema fuggo erosen.
en arra gondolok, hogy vegigmentem egy ilyen d70-d90-d300-5d1-5d2-6d-a71-a72-a73 vonalon, hacsak ki nem maradt vmi. es a sor elejen meg egyertelmuen keves volt a dinamikatartomany hogy megfotozz egy dinamikaigenyes tajkepet 1 expobol. 5d2 mar alakult, de pl. magasabb ison az sem volt az igazi, meg egy vignettebol kihuzasnal, kisebb retusalasnal is elkezdhetett korlatozni a szenzor. zaj, szinzaj detto iso 1600 folott.
na most a73-mal ezen a bolygon egy nappal az egen barmilyen tajat meg tudsz fotozni sztem 1 expoval.
a keeper rate is eleg jo, ami egeszen a7III-ig azert kompromisszumos volt ezzel a sorral.
amig lepkedtem ezen a soron mindig ereztem azt, hogy hmm most ez mennyivel jobb ebben meg abban. konnyebb dolgom van, jobb kepet tudok kesziteni egyertelmuen. mert lett af kalibralasra lehetoseg (d300) vagy lett nagyobb kereso (5d1) vagy lett arcfokusz (a71) vagy lett hasznalhato iso3200 (6d) jo af sensitivity (6d) jo nativ dinamika (6d) rendes af lefedettseg es arc fokusz (a71)
aztan a7III-nal blackout, szem fokusz, konzisztens af, jo dinamika es zaj.
a7IV-nel az tunt fel kb, hogy jobb a fogasa
szoval a7III-nal kicsit lelassult a fejlodes. eleg jo lett a vaz szinte mindenre. vagyis nem tudom az ujabb vazak milyenek, mert nem kovettem, a7IV-et probaltam csak. az nekem nem eleg nagy ugras, ezert nem fizetek ennyit.
amugy is teljesen mind1, mert latom hogyha valami technikailag korlatoz az pl az objektiv. mert hasznalhatatlan a legtobb uveg ellenfenyben pl egy gm-hez kepest. gyurhatom barmeddig, akkor se tudok olyat kihozni belole. -
vond
MODERÁTOR
Frankó kis kiegyensúlyozott kombónak tűnik.

Akkor a szállítás is teljesen rendben van. Még jobban megy a vakarózás a rendelésen.
-
Neck
veterán
raadasul ez nem egy technikai sport. madar, sportfotozas meg egy ket dolgot leszamitva.
felmegyek a kezdobe es 1-2 kiveteltol eltekintve semmivel nem latom hogy jobb kepeket keszulnenek, mint 15 eve. soot..es ugye mennyivel jobbak lettek a kamerak.
legtobb temanal a vaz hatasa a vegeredmenyre elenyeszo, plane ha egy a7III mar adott. en csak erre utaltam itt korabban. ezert en nehezen tudom tamogatni.
amig megveszel egy tv-t azt bekapcsolod rogton latod, hogy nagyobb, jobb a kontrasztja stb. de sztem ertettek elsore is. valojaban ez egy felesleges brainstorming, de szeretek trollkodni ujabban
ha mar fotos cuccokra akarnam locsolni a penzt inkabb jo uvegeket gyujtenek.#47091 ja abszolut egyetertek azzal amit mondtal. konfliktuskerulest sokan alkalmazzak. de parkapcsolati tanacsokbol inkabb kimaradok
Jobb képek nem készülnek. Több jó kép igen.
Sok évtizede is készültek jó képek. A keeper rate volt alacsony, sok kockából 1 lett jó. Most kb mind jó lesz, és te döntöd el, melyiket publikálod, nem a technika. -
qnadam
veterán
fene tudja, váz még sose esett szét nálam garanciaidőn belül, objektív viszont igen.
persze ez így nem statisztika
viszont ez a 850e-s a75 most elgondolkodtatott. de nem és nem
600-ért el tudnám adni a négyest, arra még negyedmillát rá kell dobni. annyiból már egész jó helyekre lehet utazni, és az többet tesz hozzá az életemhez. -
m3ss
veterán
-
kovsol
titán
-
koxkids
őstag
Igen, ilyen árkülönbség esetén erősen megérheti. Főleg hogy hogyan kezelik az esetleges garanciális ügyeket. Objektív esetén kisebb az esélye a hibának mint pl váz esetén. Én is erősen agyalok ilyen beszerzésen.
-
m3ss
veterán
-
kovsol
titán
Most már én is innen rendelném
annyira beesett az ára. Amikor én vettem még alig volt 150e Ft eltérés az árak között.03-05-2026 14:02 adtam le a rendelést. Ma hozta a DHL. Két napja adták fel, szóval hamar ideért.
-
vond
MODERÁTOR
-
hemaka
nagyúr
Itt 4379 EUR: [link]
Az A7RV viszont tényleg jó áron van: 2199 EUR: [link] (És hozzá -és a többihez- még 119 EUR az 5 évre szóló kiterjesztett garancia: [link] - Bár ennek részleteit azért még átolvasnám előtte alaposan.)1. Cotswold Cameras Warranty:
We provide a 3-year warranty for all lenses and cameras purchased through Cotswold Cameras. As these are imported products, this warranty is managed by us, not the original manufacturer, to ensure your products are covered throughout the warranty period.2. Optional 5-Year Extended Warranty:
Customers have the option to extend the standard 3-year warranty to a total of 5 years for an additional EUR 119. This extended warranty offers the same coverage as the standard warranty but extends the protection period by an additional 2 years.The 5-year extended warranty must be purchased at the same time as the product(s) in the same order. It cannot be added after the order has been placed or once the product(s) has been delivered.Az mar emesztheto ar, de biztos megy lentebb. Gondolkodtam rajta masodik gepnek, ezer eve nem volt Sonym, de kellene hozza obi is, ketto minimum. Azbugy mar necces palne hogy nem lenne tul sokat hasznalva.
-
kovsol
titán
Az A7RV viszont tényleg jó áron van: 2199 EUR: [link] (És hozzá -és a többihez- még 119 EUR az 5 évre szóló kiterjesztett garancia: [link] - Bár ennek részleteit azért még átolvasnám előtte alaposan.)1. Cotswold Cameras Warranty:
We provide a 3-year warranty for all lenses and cameras purchased through Cotswold Cameras. As these are imported products, this warranty is managed by us, not the original manufacturer, to ensure your products are covered throughout the warranty period.2. Optional 5-Year Extended Warranty:
Customers have the option to extend the standard 3-year warranty to a total of 5 years for an additional EUR 119. This extended warranty offers the same coverage as the standard warranty but extends the protection period by an additional 2 years.The 5-year extended warranty must be purchased at the same time as the product(s) in the same order. It cannot be added after the order has been placed or once the product(s) has been delivered.Nekem most jött meg pont egy rendelésem innen.
-
Taci
addikt
Customers have the option to extend the standard 3-year warranty to a total of 5 years for an additional EUR 119. This extended warranty offers the same coverage as the standard warranty but extends the protection period by an additional 2 years.The 5-year extended warranty must be purchased at the same time as the product(s) in the same order. It cannot be added after the order has been placed or once the product(s) has been delivered. -
Ijk
félisten
-
hemaka
nagyúr
-
Ijk
félisten
-
hemaka
nagyúr
-
Jack72
aktív tag
Akárki akármit mond nekem nagy ugrás volt váltani a Sony-ra. Nem bántam meg. Az AF az brutális, a színvilágot kellett megszoknom. Egy fényerős lencsével meg királyság dolgozni sötét(ebb) helyeken. Lassan egy éve megvan de még mindig babrálok a rengeteg fajta beállítással mint majom a zsebórával.
-
qnadam
veterán
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Ijk
félisten
Teljesen reális a bearazasa, itthon viszont a 27% áfa és hogy nem követték le az árak az eur arfolyamot eléggé megnyomja. Meg kell várni az első akciót, szvsz lesz az 1,8M is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
47233 - 47101
47233 - 47101 47100 - 47001 47000 - 46901 46900 - 46801 46800 - 46701 46700 - 46601 46600 - 46501 46500 - 46401 46400 - 46301 46300 - 46201 46200 - 46101 46100 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- (kiemelt téma)
Hirdetés
- Kiváló retro-hatású fotók - Nikon F-601 filmes SLR fényképezőgéppel
- Fotóállvány Star-26
- 1 db ajándék Nikon D50 6 Mpix DSLR váz + 1 db fizetős Tamron AF 80-210 mm
- Eladó Ricoh GRIIIx prémium kompakt fényképezőgép, karcmentes állapot, kevesebb mint 1.100 expó
- Nikon DSLR DX/FX vázak, Nikkor, Sigma, Tamron fix- és teleobjektívek
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy A17/Samsung Galaxy A27/Samsung Galaxy A37/Samsung Galaxy A57
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Bomba ár! HP ZBook 15u G3 - i7-6G I 8GB I 256SSD I Radeon R7 I Cam I W11 I Garancia!
- ÚJ Lenovo Legion 9 - Intel Core U9 275HX, 64GB, 2TB, RTX 5090 24GB OLED 240Hz 3 év garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R7 1700 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 Super 8GB Kolink Inspire K2 400W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest

Utóbbi időben nagyon húzok afelé, hogy leváltom az S5-öt Sonyra az objektív paletta miatt, mondjuk egy A7R3-at bevenne a pocak. Nem igazán pörög a használtpiac ami az L-mountot illeti, és egyre zavaróbb.