Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vtechun
veterán
Sziasztok! Jobb minőségű (Frei párizsi vanília) kávét szeretnék lefőzni - egyelőre kotyogóson. (tudom ez ellentmondás ) Kérdésem az lenne, hogy 4 személyes gépen szeretnék kétszemélyest főzni. Ilyenkor nem gond, hogy nincs színültig "megtömve"? Vagy simán mindegy meddig tömöm?
Ill. van az a kis szűrős fedelecske. Az kell rá? Mert van egy a felső részen is a gumitömítés alatt. Eddig is főztem vele, de valamiért eléggé zaccos lett, ez a túl finom őrlés miatt lehet?
-
vtechun
veterán
válasz soldier2 #44522 üzenetére
Ez a kis fedelecske(egy zaccos főzet után - nem én raktam fel) . De mitől függ, hogy 2 vagy 4 személyes lesz a kávé? Vagy a kis kávétartályból (amibe rakom a kávét) kellene kisebb és nagyobb is? Vagy nem rakok bele annyit, ha két személyre akarok? A Frei cafeban őrlik, elvileg kotyogósra...
-
vtechun
veterán
Sziasztok! A leendő Bialetti Brikka Elite-emhez szeretnék majd valamilyen darálót. Ebayen nézegettem
Brand-New-Handheld-Mini-Mill-Slim-Coffee-Grinder-Free-Shipping-Ceramic-Slim-New
Mini-Stainless-Steel-Manual-Hand-Crank-Spice-Coffee-Bean-Grinder-Mill-Tool
Stainless-Steel-Hand-Manual-Mini-Coffee-Bean-Grinder-Mill-Kitchen-Grinding-Tool.Ezek közül szerintetek melyik lenne a legjobb választás? Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
-
vtechun
veterán
Hello. Birtokomban került egy Dolce Gusto masina. Namármost, horror áron van hozzá a kapszula. Arra gondoltam, hogy venni kellene valamilyen utántölthető kapszula megoldást. Valakinek van ezzel valamiféle tapasztalata?
Ezen kívül, egy abszolút hagyományos kotyogós van, de abban nem lesz habos sohasem a kávé
Majd a jövőben tervezek venni egy kétszemélyes Brikkát, vagy, ha nagyobb lesz a ház, valami eszpresszó masinát, de most ezzel kellene beérni.
Ez a kapszula jó lehet?
-
vtechun
veterán
-
vtechun
veterán
benne lenne az asszony abban a gaggiaban, de nem tetszik neki a színe fújjam le hőálló ezüsttel? De igen, szép állapotúnak tűnik, meg rendezettnek.
viszont általában max 2 személyre kell kávét főzni, arra ideálisak ezek? Nem akarom, hogy féltöltettel menjen, meg stb, mint amikor egy 4személyes kotyogóson 2 személyest főzök, az se az igazi szvsz.
mod2: akkor a Bialetti Brikka nagyszerűsége ellenére is ki lehet jelenteni, hogy pl. ez a Gaggia más ligában játszik?
[ Szerkesztve ]
-
vtechun
veterán
válasz Surda- #47133 üzenetére
tulajdonképpen egy kis Hario mini mill-re gondoltam volna egy valamilyen jó kávéfőző mellé. Reggeli testmozgásnak is megfelelő a kis darálás, egyéb testmozgás után
A keret meg akkor így őrlővel legyen mondjuk 50, és akkor valami használt Gaggia jó lenne. Persze valami szebb színben lenne az igazi
-
vtechun
veterán
válasz Surda- #47143 üzenetére
Itt látok gépeket: [gaggia-gran-gaggia-style]. Ezek miben rosszabbak, mint mondjuk a Gaggia Baby? Vagy egész más az elv?
Miért van szükség PID-re? Kézi darálóval mi a probléma?
Azt hittem elég egy gaggia baby, meg egy daráló.
Itt látok sokkal olcsóbban is új gépeket, ezekkel mi a gond?
[ Szerkesztve ]
-
vtechun
veterán
válasz kaligula #47191 üzenetére
tudsz linkelni ebből? Mert itt vagyok az Ukrán határ mellett, aztán, ha tényleg vannak ilyen lehetőségek, akkor lehet élnék ezekkel Köszi!
persze holnap veszem át az avx-es hario & brikka elite párost úgyhogy egy darabig úgysem lesz változás
ui: egyébként vannak trükkök, hogy egy kotyogóssal, mondjuk a példa kedvéért a Brikka Elite-tel hogyan lehet kihozni a legtöbbet adott kávéból? Gondolok itt a belerakott víz paramétereire (hőmérséklet, szűrt-szűretlen, stb.) láng, hőhatás mértéke. Köszi!
-
vtechun
veterán
hello, ennél a kotyogós videónál írnak a kommentek között egy ilyet: "Az összes mérés, összes adata a film leírásan elhelyezett linkből elérhető lesz. "
ezt a linket nem nagyon találtam, valamit lehet erről tudni? Egyébként csináltam eddig olyat, hogy vízforralóval előforralt vizet töltöttem bele, aztán nagyobb lángon főztem le, de akkor ezek szerint a brikkával majd hideg vízzel kell főzni. Kíváncsi leszek.
-
vtechun
veterán
válasz paljoc #46841 üzenetére
Szia!
Milyen a kávé? Mi is vettünk ilyet, ajándékba
más
3x főztem már a brikkával, annyira nem érzek nagy különbséget a régi kotyogóshoz képest, persze egyelőre előre darált a kávé, de az a régi kotyogósnál is tényező volt.
Nem tömtem meg, de tele volt, tisztított vizet használtam. A kiöntő H2O jelzéséig töltöttem. Szobahőmérsékletű a víz. A brikka beszerzése előtti napon egy inspiráló videó (Vissza a kotyogóhoz - Kávékalmár) hatására a régi kotyogósban az alsó részben felforralt vízre tekertem rá a felső részt, akkor nagyon szépen jött le, és finom is volt relatíve. Pici hab is volt rajta
A videó szerint a brikkába nem kell előmelegített víz, anélkül is értékelhető eredményt ad. De nem éreztem az erőt, tegnap reggel raktam is fel ide egy videót arról, hogy főzte le először a kávét.
Olyan, mintha kicsit gyors lenne a "robbanás". Amit még megfigyeltem, hogy a pogácsa főzés után teljesen kitöltötte a rendelkezésére álló helyet, lehet kevesebb kávé is elég lenne? Olyan 16 gramm rémlik.
Tudtok esetleg trükköket, hogy kihozzam a maximumot belőle?
-
vtechun
veterán
válasz gubabela #47436 üzenetére
Mini mill lett, együtt vettem az eladótól, az AVX-es fórumról. 17500 volt a 2-es brikka és a mini mill, előbbi érintetlen, soha nem volt használva, a Hario volt néhányszor. Szóval nem volt vészesen drága.
Az indexes howto-ban leírt kávék vajon bolti őrlésűek vagy szemesen is meg lehet őket venni?
Egyébként miben nyilvánul meg az, hogy ha csersavas egy kávé? Vagy, ha megégett? Mert ugye eleve kesernyés a kávé mint olyan.
-
vtechun
veterán
Tesztelgetem ezt a LIDL-s bio kávét, akárhogy is csinálom, savanyú lesz. Brikka, 7-8-9-es fokozaton őröltem Hario mini-vel. Lehet, hogy ennek ilyennek kell lennie, nem tudom
Nem vagyok nagy eszpresszó fogyasztó (latte-t szoktunk inni), most csak a kóstolás kedvéért ittam feketén. Csészébe öntve 60 fokos lett az eredmény - gondolom a szobahőmérsékletű csésze jelentősen hűtötte.
Teszteltem ahogy a brikkás "Vissza a kotyogóhoz" videóban láttam, 80 gramm vízzel, H2O szintig töltve, ill. alul a kazánban vonásig töltve vízzel. Ez utóbbi adott legszebb Crema-t a tetejére. Ami tartósnak is bizonyult.
A 80 grammos nagyon durva volt, de anyósnak ízlett - bár ő szarvasin és kotyogón edződött világ életében.
---
A kávé eleve egy keserű téma, nekem nem tűnt égettnek max ebben a 80 grammos témában, de milyen az amikor megégeti a kotyogó?Ha esetleg Nyíregyházán tudna mutatni valaki egy olyan kávét - lefőzve, ami finom az ő mércéje szerint is, akkor szívesen élnék a lehetőséggel
---
Holnap reggel megint kipróbálom ezzel az üzletben őrölt Tchibo-val.
-
vtechun
veterán
válasz vtechun #47529 üzenetére
Eljöttem a nyíregyházi Freibe. Rendeltem egy itáliai eszpresszót. Na ez egyáltalán nem volt savanyú. Lehet a savanyú íz a csersav? Magában, mindenféle ízesítésű nélkül sem volt élvezhetetlen, de tejszínnel teljesen kellemes volt. Meg sem közelíti az otthoni, ha Brikka, ha sima kotyogós.
-
vtechun
veterán
válasz vtechun #47552 üzenetére
Megint Brikka szopás...
Hazavittem most egy Frei Afrikai Capuccino-t. Ez is savanyú lett. Tehát gondolom ez a csersavasság, nem? Nagy lehet a lángom? 8-as tekerés a Hario Mini Mill-en. 90 gramm víz volt - mellesleg a H2O jelzésig. Habosan jön le, maradt is egy kis ideig a hab, de nem izlett a kávé. Ez egyébként 3-as pörkölésű a 10-ből Frei skála szerint. Az előző bio Lidl is savanyú volt. Ma vettem egy automatából (pénzes) is, annak is hamar elmúlt a crema-ja, viszont egyáltalán nem volt savanyú.
Szóval a legfőbb problémám jelenleg a brikkával, hogy mindig savanyú. Bocsi, ha fárasztó vagyok, de nem tudom elhinni, hogy mások is ilyen ízű kávékat főznek brikkával és ízlik is nekik.
-
vtechun
veterán
Amire gondoltam, hogy van egy indukciós főzőlapom, arra valami lábasban feltenném, az elég intenzíven meg tudja tolni, hátha sokat melegit rajta kívül is a legkisebb gázrózsa. 4-5 perc mire lefő, szobahőmérsékletű vízzel indítva.
Szerintem nem ilyennek kellene lennie a kávénak egyébként. A keserű ízt sem szeretem, de ez bántóan savanyú.
-
vtechun
veterán
válasz Surda- #47602 üzenetére
Távol áll tőlem. Csak tényleg szeretném kihozni a maximumot a rendelkezésemre álló lehetőségekből. Az tiszta sor, hogy nem ezek a kávék a non-plus ultrák, de gondolom nem kellene, hogy ihatatlan legyen, miközben tényleg eléggé odafigyelek a körülményekre. Ráadásul hirtelen felindulásból anyósnak adtam a maradék 450 gramm Lidl bio kávét, pedig jó lett volna gyakorolni.
-
vtechun
veterán
válasz von toth #47608 üzenetére
Az ár nem érdekel, mert napi max. egyszer iszunk, azt meg ki lehet bírni. A Frei eleve 10 ezres kategória - árban. Annál több meg nem is nagyon szokott lenni semmi majd kipróbálom kevesebb vízzel is (állítólag akkor kisebb az esély a megégésre), meg lehet nagyobb lángon kellene? Mármint úgy, hogy oldalt ne nyaldossa.
-
vtechun
veterán
Tényleg nem trollkodok. Most arra gondoltam, hogy nem-e a hosszú lefőzési idő a ludas. Sose jön ki 2 percen belül. Akinek élvezhető eredményt adott, az nem véletlenül mindenki elektromos lapon csinálta? Ahol nem éri hő az oldalát?
Az index fórumon is felmerült ilyen jellegű jelenség.
-
vtechun
veterán
Grat. Ez jó kis gépnek tűnik otthoni célra, lehet nekem is ez lesz a Brikka helyett. Akkor eladó lesz egy 2-es Brikka (10 körüll).
Brikka téma: mostmár egyértelműen savanyú minden, amit vele főztem, nem csak nekem másnak is. Csináltam egy Dolce gusto patkolást.
A tchibo féle Wiener melange (nem gagyi ABC-ben kapható) kávéval. Ez előre lett kotyogóra daráltatva a pár hete. Ezt a munkahelyi Dolce gusto gépben lefőztem. Kicsit csálén jött le, de sikerült. Izgultam, hogy ne legyen savanyú, nem is volt. Teljesen rendben volt. Szóval a kávé nem lehet ludas. Már csak az a kérdés, hogy az én brikkám nem hibás-e?
-
vtechun
veterán
Ha lekvár nem is, de pálinka készíthető jó 😂😂
Mennyire normális azt hogy Brikka esetében, amikor mosogatóba teszem a kávé lefőzését követően ("robbanás" után azonnal lekapva a tűzről), sziszeg az oldalához érő víz - azaz viszonylag hamar vízgőzzé alakul. Tehát eléggé forró. Valamiért van egy olyan gyanúm, hogy nálam nagyobb hőfokon üzemel a kelleténél. De majd persze kiderül, h a megérkezik a Malabar. 8 kattanás a Harion, h2o szintig töltött szűrt viz.
[ Szerkesztve ]
-
vtechun
veterán
válasz vtechun #47818 üzenetére
Az asszony most értesített, hogy vett ebből a Női szeszélyből az előbb novemberi pörkölést. Erre is kiváncsi leszek.
-
vtechun
veterán
válasz Bazsee71 #48028 üzenetére
az ipari hulladék szerintem a Karaván, Paloma, meg ezek, sokan mégis azt isszák.
Ez a kolumbiai kávé, ami szeptemberi pörkölésű, ipari hulladék lenne?
az őrlés meg mindegyiknél friss volt. Egyszerűen szerintem a brikka túl savas kávét csinál. Lehet akkor is savas lenne vele, ha 2 hónapig levegőn lenne őrölve
Majd a Malabar-ra kíváncsi leszek
[ Szerkesztve ]
-
vtechun
veterán
Megjött a Malabar. December elsejei pörkölés. Elvileg 14 gramm az előírás, annyit rakjak bele? Vagy amennyivel vízszintbe lesz(így szoktam)? Mert ugye a kávék se mind egyforma sűrűségűek.
Más.
Vettem egy kis french presst. Annak segítségével lehet csinálok majd capuccino-t, latte-t. Ahhoz szerintetek, kb. hogyan adagoljam a dolgokat(víz, kávé), ha 2 személyre készítem?Köszi a segítséget.
-
vtechun
veterán
válasz kozsy18 #48196 üzenetére
8-as szemcsemérettel őröltem a Mini millel. Brikkának is, meg a FP-nek is. Mennyire normális az FP alján a viszonylag nagy holt tér? Kb. 3-4 cl folyadék fér oda, vagy az a hely lenne a kávénak? Itt is lehet személyenként ugyanannyi kávéval számolni, mint mondjuk egy kotyogósnál? 7 gramm körül?
Egyébként a Malabar is savanyú lett a brikkával, pedig nagyon szépen jött le, semmi robbanás, sunyiban kihabozódott.
-
vtechun
veterán
Sziasztok!
Ez az Aldis akciós Ambiano masina jó lehet szerintetek?
-
vtechun
veterán
troll on!
tényleg? Mert gondoltam veszek kettőt, hadd legyen tartalék is
troll off.
Vettem a tescoban 1540 Ft.!!!-ért 3 személyes French Press-t. Azóta lehet a kávéknak az ízét érezni. Tényleg érezni a Pacificaffe - Indian Monsooned Malabar -nak a fás, földes jegyeit.
Ennek a Tesco Finest Colombian Supremo Ground Coffee a kávénak is teljes jellegzetes az íze a malabarhoz képest is, meg a Tokaji Kávé Manufaktúra Női szeszélye is egészen más. A Brikkában mind egy kaptafa volt, savanyú, ihatatlan lé.
A nyugdíjasok kaptak itt ajándékcsomagot. Benne bravos őrölt kávéval, még az is iható volt a FP.-vel. Kollégák, akik a szarvasin edződtek, teljesen meg voltak vele elégedve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hiába Musk kritikája, az ausztrálok szerint megoldható a közösségi médiás tiltás
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Sikernek tűnik a Xiaomi első EV-je
- Vezetékes FEJhallgatók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Asszociációs játék. :)
- Synology NAS
- Facebook és Messenger
- Windows 7
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest