- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Nyakunkon vannak a Microsoft új Surface mobilgépei
- iPad topik
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
őstag
válasz
coolpet #107072 üzenetére
Próbáld meg, hogy felcseréled a két router tápját. Persze csak ha azonos feszültségűek és polaritásúak. Ha a másik kezd vacakolni akkor a táp öregedett el (pl. a kondi bennük). Újraindulásnál természetes, hogy törlődik a log és a log időbélyege a firmware idejét mutatja amíg le nem frissíti egy NTP szerverről.
-
coolpet
senior tag
válasz
Alex91 #107068 üzenetére
Szia,
Úgy néz ki, hogy muszáj lesz vennem egyet, egy 62m2-es panellakást kell lefedni laptop + telefon a Wifivel, de a lakás 2 végében is lesz wifi.
Az N18U jó volt erre a célra és az 3 antennás N-es router volt.
Az AX3000 Mbps RT-AX57 szerintem tökéletes lenne a célra.
Van vele tapasztalat? Stabilitás, szolgáltatások?Van hozzá telefonos szoftver, hogy lehessen managelni?
Köszi!
-
coolpet
senior tag
válasz
uniqm1 #107043 üzenetére
Na update, visszakötöttem az N18U-t, de a hálókabelek rádugva resetben marad...
És a poén, hogy a gyorsmegoldásnak vett N12E is napi 1-2x újraindul. Sőt a system logban aug 1-es bejegyzések vannak, és törlődnek az előzmények. utánna amikor elindul az NTP, már friss logok jönnek, de minden újrainduláskor törlődik és Aug 1-el kezdődik.
Nem értem, egy hete vettem. A másik N12E meg már 2 éve 0-24 megy és osztja a wifit és a hálót a lakás hátsó részében...
-
-
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, jelenleg egy Asus RT-N18U 2.4GHz Wireless router, 600Mbps, Gigabit Ethernet, USB 3.0 típusú készüléket használok. 10 éves, de nem azért cserélném le, mert nem tud olyat, ami nekem kell, hanem már nem elég megbízható. Kezd kicsit szarakodni a hardver, és mivel úgyis költözök egy új házba, gondoltam veszek egy jobb új router-t.
A főbb szempontok lennének:
- kertvárosi családi házba kell, valószínűleg nem túlterheltek a sávok
- az ingatlan méret viszont nagy, 200 nm 2 szinten, úgyhogy jó lenne, ha erős lenne a wifi lefedettség (mindkét szintre tudok amúgy routert tenni kábelen, de inkább csak egyet használnék, ha nincs hátránya)
- funkcionalitás terén nincs semmi különös elvárás, nem használom ezeket. Nekem elég, ha plug & play, működjön minél stabilabban és megbízhatóbban a 7/24 üzem
- kb. 60 ezer Ft-os nagyságrendre gondoltam
- (azt még nem tudom, milyen net lehetőségek érhetők el azon a címen. Jelenleg MTelekom előfizu van a tulaj szerint, szerintem nem optikai)Viszont nem követem a piacot, simán lehetnek manapság már olyan funckiók, vagy inkább döntési szempontok is, amire én nem gondolok. Ha ilyesmi ötlettel vagy tanáccsal is szolgáltok, azt is megköszönöm.
Van valami tuti vétel, amit ajánlanátok ebben a kategóriában?
-
umfrider
senior tag
válasz
Gubek-Einste #107062 üzenetére
Van javaslatod eszközre?
-
milan07
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy új routert olcsón, ami normális. Néha megy a letöltés, online szoktam játszani, ezért fontos lenne, hogy a válaszidő minél jobb legyen, a laptopom tudja a wifi 6-ot. Most egy tenda ac10-em van. Elégedett voltam vele, a letöltési sebesség megfelelt nekem, a pingem se volt rossz játékokban, de azért jó lenne, ha valahogy ebből esetleg le lehetne faragni, ha egyáltalán le lehet. Szóval csak ennyi az elvárás. A tenda-n sajnos naponta megszakad a kapcsolat valamiért, és egyszer visszaállt magától gyári állapotba. Nem sokára 4 éves lesz, esetleg lehet vele valamit kezdeni, firmware frissítés, vagy bármi, vagy vegyek újat?
-
-
-
-
blakey
titán
válasz
tibbike01 #107059 üzenetére
Általános használat során nem fogod érezni a különbséget. Sok eszköz 2x2-es vagy még ennél is “gyengébb”. Olvass, nézz teszteket, látni fogod, hogy gyakorlatilag ugyanúgy teljesítenek. 2,4 GHz esetében ritka a 4x4-es eszköz, tehát a 2x2 elég, 5GHz esetében több a 4x4-es eszköz, de többnyire 2x2-esek vannak, mindkettő bőven kiszolgál, sokkal értékesebb a több RAM. Ha van kedved kísérletezni, akkor vedd meg interneten az AX4200-ast, ha kevésnek bizonyul, akkor visszaküldöd és megveszed az AX6000-est.
-
tibbike01
őstag
válasz
Alex91 #107056 üzenetére
Köszi, ez sokat segített! Iphone 16 pro és Galaxy S24 van a családban. Azt látom, hogy az Iphone támogatja a 4x4-et, de a Galaxy S25 mindenhol csak annyi van írva, hogy MIMO.
Habár nem tudom, hogy egy mobil esetében ennek mennyi jelentősége van.
Illetve azt értem, hogy pl 4x4 esetében stabilabb, gyorsabb kapcsolatra lehet számítani, de a hatótávra ez lehet bármi hatással?Tehát pl egy 4x4-es router távolabb és több falon keresztül "lát el", mint egy 2x2-es?
U.i.: céges laptopomban Intel Wifi 6 AX201 van, amit, ha jól látok csak a 2x2-őt tudja.
-
Alex91
félisten
válasz
tibbike01 #107055 üzenetére
A 2x2, 3x3 és 4x4 a Wi-Fi routerekben a MIMO (Multiple-Input Multiple-Output) technológia konfigurációját jelöli. Ezek a számok azt mutatják, hogy a router hány antennával rendelkezik az adatok egyidejű küldéséhez és fogadásához.
Részletezve:
2x2: A router két adó (transmit - TX) és két vevő (receive - RX) antennával rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy egyszerre két adatfolyamot képes küldeni és fogadni. 3x3: A router három adó és három vevő antennával rendelkezik, így egyszerre három adatfolyamot tud kezelni. 4x4: A router négy adó és négy vevő antennával rendelkezik, lehetővé téve négy egyidejű adatfolyamot.
Mi a különbség a gyakorlatban?
Minél több antenna és adatfolyam áll rendelkezésre:
Nagyobb elméleti sebesség: Több adatot lehet egyszerre továbbítani. Például egy 4x4-es router elméletileg nagyobb sebességet érhet el, mint egy 2x2-es, feltéve, hogy a csatlakoztatott eszköz is támogatja a több adatfolyamot. Jobb teljesítmény több eszköz esetén (MU-MIMO): A MU-MIMO (Multi-User MIMO) technológia lehetővé teszi, hogy a router egyszerre több eszköznek küldjön adatot külön adatfolyamokon keresztül. Egy 4x4-es router több párhuzamos kapcsolatot tud kezelni MU-MIMO-val, mint egy 2x2-es vagy 3x3-as. Ez különösen akkor előnyös, ha sok eszköz van csatlakoztatva a hálózathoz. Potenciálisan stabilabb kapcsolat: Több antenna javíthatja a jel minőségét és csökkentheti az interferenciát, ami stabilabb vezeték nélküli kapcsolatot eredményezhet.
Melyiket válasszam?
A választás attól függ, hogyan használod a hálózatodat:
2x2: Általános otthoni használatra, ahol nem túl sok eszköz csatlakozik egyszerre, ez elegendő lehet. A legtöbb okostelefon és laptop 2x2-es Wi-Fi-t használ. 3x3: Ha több eszközöd van, vagy olyan eszközök, amelyek kihasználhatják a három adatfolyamot, a 3x3 javulást jelenthet. 4x4: A leginkább akkor érdemes 4x4-es routert választani, ha sok nagy sávszélességű tevékenységet végző eszközöd van (pl. 4K streaming, online játékok) és sok eszköz csatlakozik a hálózathoz. Azonban vedd figyelembe, hogy a kliens eszközöknek is támogatniuk kell a 4x4-es MIMO-t a teljes potenciál kihasználásához.
Összefoglalva, a magasabb számok több potenciális sebességet és jobb teljesítményt jelentenek több eszköz egyidejű használata esetén, de a ténylegesen elért sebesség a csatlakoztatott eszközök képességeitől és a hálózati körülményektől is függ. -
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Az Asus TUF AX4200 hogyan viszonyul a TUF AX6000-hez?
Azt látom, hogy ugyanaz a chipset, proci, ram csatik...stb, egyedül a lényegi különbség ez:
AX4200 -> 2.4GHz 2x2, 5GHz 3x3
AX6000 -> 2.4GHz 4x4, 5GHz 4x4Nem vagyok profi, de ezek a 2x2, 3x3, 4x4 értékek pontosan mit jelentenek, illetve miben mutatkozik meg az előnyük? Lefedettség, gyorsaság, stabilitás...stb?
-
gabka86
csendes tag
válasz
kpityu2 #107049 üzenetére
Visszaolvastam a Cudy WR3000S-re keresgélve és tényleg jó tapasztalatok vannak róla. Mivel a Cudy M3000 típus vele egyezik hardverileg (talán picit erősebbnek mondták a wifit) és nekem kinézetre is tetszetős, valamint egész jó árban hozzájutni a 2-es szetthez, teszek vele egy próbát. Mivel nekem alkalmi használat lenne és lan port is elég 1, még örülök is a kedvező árnak.
-
Lagolit
tag
válasz
Gubek-Einste #107031 üzenetére
Beltéri, wifis kamerát szeretnék rákötni. Garázsba csak SIM-es netet tudok berakni.
A távoli elérés nem is fontos, legrosszabb esetben egy rasberry-t rárakok. -
umfrider
senior tag
Sziasztok!
Az alábbiban kérek szépen segítséget:
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
- egy szintes orvosi rendelő, 230 m2, vasbeton és tégla falak vegyesen, 5 rendelő + váró■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
- 1000/250
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
- Xiaomi mesh-ben gondolkodom, 2 db. Ez összegszerűsítve is igaz
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
- ez nem tudom mit jelent (Telekom lesz a szolgáltató)
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
- előfordulhat, hogy egyszerre 40-50 eszköz is csatlakoztatva leszKöszönöm a segítséget
-
coolpet
senior tag
válasz
uniqm1 #107043 üzenetére
Kapott egy másik tápot, ami 11.8V-ot ad le a 11.3 helyett (régi), és lám elindult.
Nem dugtam rá semmilyen kábelt, de a wifire tudtam csatlakozni, és tudtam managelni a ruttert.Megnéztem a régi táppal is, és nem indul vele a Wifi része, nem kommunikál.
Szóval előfordulhat, hogy pont kevés neki már az a táp.Hétvégén majd visszakötöm, és konszolidálom a kábeleket, addig jó az N12E is.
Megírom ha működik rendesen az új táppal.
-
gabka86
csendes tag
válasz
kpityu2 #107047 üzenetére
Wifi7 még borsos lenne és a laptop sem támogatja amit használnék erre a célra.
Tudom, hogy a távolságtól, rálátástól és a zavaró egyéb jelektől, esetleges falaktól függ a dolog és általában optimálisabb szokott lenni a helyzet, nincs fal, vagy ajtó mellett el tudom helyezni a routert ami a pc-vel van kapcsolatba és a notebook is viszonylag rálát vagy legalább is nincs fal közte, de akadhat komolyabb helyzet amikor az egy router nem lenne elég és emiatt a mesh szükség.
-
kpityu2
őstag
-
gabka86
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudok dönteni, hogy Asus tuf ax3000 v2 vagy ax58u v2 legyen (esetleg egy harmadik amire szavaztok)...
Feladat: Rendezvényen standnál pc, majd tőle (rendezvénytől függően) random távolságban egy notebook fix helyen, amiről szeretnék több Gb-ot (raw képek) másolgatni tehát legalább egy 15MB/s sebesség kellene folyamatosan. Az esetleges nagyobb távolság miatt arra gondoltam, hogy 2 routert vennék mesh hálózatot alakítva ha szükséges. Persze elhelyezése nem lenne a köztes node-nak mindig optimális. (Gondolkoztam repeateren vagy antennás acces pointon, deco mesh rendszeren de talán a 2 router a legjobb ár-érték arányban)
Nem lesz internet rákötve, csak egy kis helyi hálózat, lenne kialakítva alkalmanként vele de tutira akarok menni. Melyiknek lehet erősebb wifi-je, melyik router vagy milyen megoldás lenne alkalmasabb eme célra? -
-
zarew
senior tag
Sziasztok! Mondjatok pár routert 30K ig aminek van fizikai wifi kapcsoló gombja.A gugli a wps el keveri.
-
uniqm1
tag
válasz
coolpet #107042 üzenetére
A 470-est, a táp mögött. Ránézésre nálam sem volt baja egyiknek sem, de mivel a tápfesz jónak tűnt, tettem egy próbát.
Az 59U nálam épp a kinézete miatt (is) nyert, de hát ez ízlés kérdése. A kábelek nálam nem látszódnak jobban, mint más routernél, egymás fölött vannak. A visszajelzésre csak egy LED csík szolgál. Különböző színekkel jelzi, ha valami kínja van, normál állapotban pedig fehér. [link]
-
coolpet
senior tag
3 db kondi van rajta. Egyiknek sem látszik baja, viszont a táp csak 11.3V-ot ad le terhelve, és be beesik amikor próbál indulni. és újraindul. Szerintem kevés lesz neki.
-
coolpet
senior tag
válasz
uniqm1 #107040 üzenetére
Az AX59U dizájnra nem annyira jön be, és hátul nagyon látszódnának a kábelek. A visszajelzők nem tudom milyenek, ha egyáltalán vannak.
Az N18U-nál én tápra gyanakszom, 11.3V üresjáratban.
De szét fogom szedni és megnézem. A táp ha nem jó kuka, ragasztott.Melyik kondit cserélted?
-
uniqm1
tag
válasz
coolpet #107038 üzenetére
Szintén N-18U-ról váltottam, nemrég kérdeztem én is, hogy mi legyen az utód. Bár az AX57 is bőven elég lett volna, kicsit feljebb akartam lépni, így az erősebb hardver miatt én is az AX58U v2 és az AX59U között vacilláltam. Ezeket az infókat halásztam össze:
ASUS RT-AX58U V2
Pro:
Megbízható teljesítmény kisebb és közepes méretű otthonokban. Egyszerű beállítás és felhasználóbarát felület. Jó ár-érték arány.
Kontra:
Ha esetleg ez is szempont, a Merlin firmware támogatása nem hivatalos, és bizonyos funkciók nem működnek stabilan. A 160 MHz-es sávszélesség hiánya korlátozhatja a maximális sebességet.ASUS RT-AX59U
Pro:
Magasabb Wi-Fi sebesség, különösen az 5 GHz-es sávon.
Modern, esztétikus dizájn, amely jól illeszkedik a lakásbelsőbe.
Jó teljesítmény nagyobb távolságokon is.
Kontra:
A belső antennák miatt a jelátvitel falakon keresztül gyengébb lehet. Nincs támogatás az ASUSWRT-Merlin firmware-hez.A magasabb sebesség és a modern dizájn miatt végül az AX59U mellett döntöttem. Még csak pár napja van meg, eddig nem tudok rosszat mondani. Kissé tartottam a hatótávtól, de meglepően jó az is - nem sokkal kisebb, mint a megboldogult (bár közben újraélesztett*) N18U-é volt. Azon annak idején DD-WRT, majd később Tomato, illetve FreshTomato volt - ehhez szoktam hozzá, ezért az AX59U kezelőfelülete először nagyon idegen volt, de aztán kb mindent magától értetődően be tudtam állítani, amit akartam. A szülői felügyeletet egyelőre nem aktiváltam, talán nem is fogom (már tinik, nem biztos, hogy értékelnék
), de a menü alapján az is fejlettnek, jól kezelhetőnek tűnik.
*OFF
Az N18U nálam nem indult ugyan újra, de egy idő után folyamatosan dobálta a kapcsolatot, lecsatlakozott a DIGI ONT-jéről és csak reboot után volt hajlandó csatlakozni. Kicseréltem egy kondit, elvileg most jól működik, bár hosszabb ideig még nem volt időm tesztelni. -
coolpet
senior tag
Sziasztok!
Az AX58U tetszik, de mi a különbség a V1 és V2 között? Van vele valami hardveres probléma?
Hol érdemes venni?
45K körül látom mindenhol, kivéve: KazyUgye az N18U-t váltaná, ami most már heti 2-3x magától újraindul, ismeretlen okok miatt...
Tanács?
-
válasz
Gubek-Einste #107030 üzenetére
Megnézem a másik topikot, köszi!
-
Alex91
félisten
válasz
Alex91 #107029 üzenetére
A Ubiquiti Dream Router 7 (UDR7) egy UniFi eszköz, így a mesh hálózat bővítéséhez bármelyik UniFi Access Point (AP) hozzáadható.
Néhány népszerű UniFi Mesh AP:
U6-Mesh: Beltéri és kültéri használatra is alkalmas, kompakt méretű Wi-Fi 6 mesh AP.UAP-AC-M: Kompakt, beltéri/kültéri Wi-Fi 5 mesh AP. Külső antenna csatlakoztatására is van lehetőség a jobb lefedettség érdekében.UniFi Express 7 (UX7): Ez az eszköz önmagában is egy cloud gateway, de mesh node-ként is funkcionálhat egy meglévő UniFi hálózatban. Támogatja a Wi-Fi 7-et és a 10 GbE vezetékes hálózatot.
A legjobb választás az Ön igényeitől és a lefedni kívánt terület méretétől függ. Javaslom, hogy tekintse meg a Ubiquiti weboldalát a legfrissebb termékválasztékért és a részletes specifikációkért. -
kmgabor
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #107034 üzenetére
gyakori és nagy mennyiségű adat mozgatás?
NAS még a jövő zenéje, de filmezésre, letöltésre, adattárolásra, backup-ra lenne használva.
a mobilok szerintem nem azok
Erre nem gondoltamHa frekvenciára nem szűrök akkor TP-Link Archer BE230-at találtam, de hogyha NAS miatt lenne értelme a több 2.5-ös portnak akkor továbbra is a TP-Link Archer BE550 BE9300 marad szerintem.
-
válasz
kmgabor #107033 üzenetére
"fő" számítógép és NAS közé kettő 2.5-ös LAN port kéne nem?
Adatforgalom indokolja a nagyobb sebességet (gyakori és nagy mennyiségű adat mozgatása)?igazából csak az én telefonom használná jelenleg ki (S25), szüleimé nem (Moto G72, Defy 2021), de jövőállóság szempontjából jó ha van nem?
Vagy rosszul állok hozzá a dolgokhoz?
Jövőre tervezés okán lehetséges, hogy hasznos lesz a 6 GHz támogatása de jelenleg elég kevés olyan eszköz van amely valóban ki is tudná használni ezt az előnyt (a mobilok szerintem nem azok). -
kmgabor
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #107032 üzenetére
#107029 Alex91: TP-Link és Asus routerekre gondoltam mesh miatt.
#107032 Gubek-Einste:
1 darab 2.5 Gbps-es LAN és WAN port
"fő" számítógép és NAS közé kettő 2.5-ös LAN port kéne nem?
szükséges a 6 GHz?
igazából csak az én telefonom használná jelenleg ki (S25), szüleimé nem (Moto G72, Defy 2021), de jövőállóság szempontjából jó ha van nem?
Vagy rosszul állok hozzá a dolgokhoz? -
válasz
kmgabor #107028 üzenetére
Van valakinek tapasztalata ezzel a routerrel?
Alapvetően megfelelő eszköz lesz.Illetve érdekelne a véleményetek arról is, hogy átlagos használatra indokolt-e a 2.5 Gbit/s, vagy ez overkill és csak felesleges túlköltés?
1 darab 2.5 Gbps-es LAN és WAN port lehet indokolt a jövőre tervezés okán de hogy minden LAN port az legyen, az már nem.Ha a későbbiekben a földszintre kerülne egy második router, lehet-e gond abból, ha az már csak dual-band?
Nem kellene, hogy legyen gond de szükséges a 6 GHz-es sáv, ki is lesz használva? -
-
-
kmgabor
csendes tag
Sziasztok!
A szolgáltatói DIGI modem és egy nagyon régi router wifijét szeretném kiváltani egy új routerrel.
A DIGI modem az emeleten van, a régi router pedig a földszinten, jelenleg vezetékkel vannak összekötve. Először azt szeretném kipróbálni, hogy egy újabb, erősebb router lefedi-e a két szintet önmagában. Ha nem, akkor később a földszintre is vennék egy második, olcsóbb routert mesh-be kötve. (Azért is lenne jó a földszintre is egy külön router, mert ha a jövőben kerülne oda számítógép, egyszerűbb lenne ott is szétosztani a kábelt.)
Árukeresőn tri-band, 1 WAN + 4(+) LAN portos, 2.5 Gbit/s képes (későbbi NAS miatt), Wi-Fi 7-re szűrve jövőbiztosság miatt a TP-Link Archer BE550 BE9300 tűnt szimpatikusnak.
Van valakinek tapasztalata ezzel a routerrel?
Illetve érdekelne a véleményetek arról is, hogy átlagos használatra indokolt-e a 2.5 Gbit/s, vagy ez overkill és csak felesleges túlköltés?
Ha a későbbiekben a földszintre kerülne egy második router, lehet-e gond abból, ha az már csak dual-band?
Bocs a hosszabb szövegért, és előre is köszi a segítséget! 😊 -
Lagolit
tag
Sziasztok,
Vennék egy kis 4G/5G wifi routert a garázsba (esélytelen a wifi továbbítása) hogy egy webkamerát be tudjak tenni. Lehetőleg minél kisebb legyen, SIM-ből elég ha 1-et fogad, távolból el lehessen érni ha szükséges.
Köszi. -
válasz
Gubek-Einste #107024 üzenetére
Ahham, köszi! Ha mégis inkább én venném, merre nézelődjek? Milyen típusok közül lenne érdemes válogatni?
-
válasz
TigerCat #107021 üzenetére
Inkább a kültéri mobilnetes modem és egy normál beltéri router párosa lenne az ajánlott.
Szolgáltatóknál lehet olyan eszközt kapni amelyre rakható külső antenna, akár kültéri is, illetve lehet kapni ilyenek használtan is. Használtból főleg 4G-s típusok vannak. Az 5G-s eszközök újonnan, nem szolgáltatónál, vásárolva elég drágák még, 100k alatt nincsen is elérhető típus.
-
Multibit
nagyúr
válasz
bluemirage #107022 üzenetére
Amikor Unifi AP-kat használtam, AC típusaim voltak. AC Pro, AC Lite. Home környezetben jól teljesítettek.
-
válasz
Multibit #107019 üzenetére
Sokáig gondolkodtam, hogy leírjam-e... de hátha hasznos.
Ubiquiti UniFi rendszerekkel van tapasztalatom. U6-LR AP sorozat (Ubiquiti Long-Range U6-LR), POE táplálással.
45 darab van. A 3 évesekből 2 darab a múlt hónapban dőlt ki. Ez egy kicsit elszomorít. Remélem, hogy nem a vég kezdete. Mindenesetre berendeltettem +4 darabot belőle.De a lefedettsége ernyőszerű. Irodai (azaz kb. szobaméretben) úgy ér el kb. 2 irodát, hogy a kettő közötti folyosón van... (mint a szállodákban) és kb. 20 lépésenként vannak telepítve ezek az ufók' a plafonra.
58 méter hosszú csarnokban 3 sor adta ki a lefedettséget úgy hogy semmi fal nincs. Raktárakban jobb ez a plafonos ernyőszerű elhelyezkedés, mert a rakatok és sorok közé jobban belát. Ott voltam amikor a telepítés előtt helyszíni műszeres felmérés és az azt követő ellenőrzés zajlott.
Ezek miatt az gondolom és tapasztalatból tudom, hogy az ernyőszerű sugárzás miatt oldalirányban kisebb a kiterjedése főleg alacsonyabb (azaz szobaméretű) plafonnál. Ennél a típusnál a födém irányába, felfele való sugárzás kicsi és nyilván nem is irányítható. De ez itt nem gond, mert a felette lévő szintet lefedjük egy másik AP sorral. Otthoni körülmények között ez az AP már gond lehet, ha a tetőtéri részre plafonos elhelyezésnél minimál jel megy csak. Oldalfalinál, emiatt hátra lenn gyengébb jel. Az irodaépületnél alig lát ki az udvarra, parkolóa.... a csarnokoknál egész jól ellát kívülre, mert rohadt magasan van. Ez az ernyő (mellékhatása)
Persze biztos típusfüggő. De ez konkrét tapasztalat. -
Sziasztok!
Milyen 4G/5G modemet/routert vegyek, aminek van kültéri antennája? Sajnos az épület leárnyékol és amit kaptunk eszközt, nem nagyon fogja a szolgáltató jelét.
Az épületen kívül teszteltük, ott jobb a helyzet. Vodafone kevésbé, Yettel jobb, szóval valószínűleg az ő előfizetésük lesz majd, de ez majd úgyis kiderül ha beletesszük a jelenlegi kártyát.
Köszi! -
válasz
coolpet #107013 üzenetére
Szüleimhez AX59U-t tettem le a már nem támogatott AX56U helyett fő routernek. Teljesen jó a lefedettsége annak ellenére, hogy nincs külső antennája. Ha jól emlékszem csak egyetlen LED van rajta, ami kb. azt jelzi, hogy üzemel, vagy ha valami nyűgje van akkor megváltozik a színe. De ilyen LAN portonként meg wifi rádiónként villogó LED-ek nincsenek, szerintem nincs is rá szükség.
Ebben a hozzászólásban írtam róla, az azóta eltelt fél évben hozzá se kellett nyúlnom. Hibátlanul teszi a dolgát, jó vétel volt.
Annyi limitációja van, hogy csak 3 LAN portja van.
-
BB9000
senior tag
válasz
uffff #107008 üzenetére
Ezt keresed: Asus 4G AX56.
-
yanna
addikt
válasz
Gubek-Einste #107012 üzenetére
Az idő eljárt felettük szerintem.
-
Multibit
nagyúr
válasz
bluemirage #107010 üzenetére
a plafonon lévő ufó is lefedi az alatt lévő szobát
Persze. Kizárólag az alatta lévő szobát -
-
4Grider
nagyúr
válasz
Tompika777 #107009 üzenetére
Mondjuk ott pont olyan 4G routerek vannak, amiket mobilnetes topikban pont nem szoktunk ajánlani.
-
válasz
kpityu2 #107006 üzenetére
A külső antennás megoldások irányíthatóvá teszik a WiFi jelet és már csak fizikai méretüknél fogva is általában több MU-MIMO és nagyobb dbi érhető el a dedikált (tehát adott Ghz-re méretezett) megfelelő számú és nagyságú antennával. Ezrét van a nagy teljesítményű eszközökön sok, nagy és állítható antenna.
Persze aki csak egy szobát akár lefedni ott erre kevésbé van igény, mert a plafonon lévő ufó is lefedi az alatt lévő szobát.Irányíthatóság: kedvencem amikor az antennát arra döntik amerre akarják, hogy menjen a jel... .mert hát oda mutat az antenna....
Nem értve az omnidirectional fogalmát. A gyártó is hibás, mert sajnos semmi útmutatót nem ad a mezei usernek, hogy az állítható antennának mi a lényege.
-
uffff
csendes tag
Sziasztok!
Ideiglenesen szükségem lenne egy olyan routerre, amelybe SIM kártyát tudok tenni, és mobil hálózatról szedné az internetet WIFI-t és LAN-t is szolgáltatna. Tudnátok ajánlani ilyen készüléket?
Köszönöm. -
coolpet
senior tag
válasz
Gubek-Einste #107003 üzenetére
Köszi. mind csúnya, akkor gondolkozom az AX58U-ban inkább ha nincs probléma vele.
-
-
uniqm1
tag
válasz
BB9000 #107000 üzenetére
Köszönöm az ajánlást. Mielőtt kérdeztem, ránéztem több, az összefoglalóban ajánlott típusra - köztük erre is, de aztán kicsit elvesztem a specifikációk között.
Biztosan remek választás lenne (vagy lesz) az ax57, de nem az a fő szempont, hogy a legolcsóbb legyen. Vagy az én esetemben teljesen felesleges lenne kicsit feljebb mennem (pl. 58U_V2 vagy esetleg 59U)?
-
coolpet
senior tag
Sziasztok!
Rendelkezem 2db Wifi routerrel:
- Asus N18U
- Asus N12EMeglátszik mi felé hajlok
A második csak AP-ként működik jelerősítőként. Cél a költséghatékonyság volt.Az N18U ismeretlen okok miatt néha újra indulgat. Logban nem látszik az oka, csak hogy restarting services...
Lassan így 10+ év után csereérett lesz szerintem, helyette keresnék márkán belül egy frissebb alternatívát 60m2 vasbeton panelbe, ahol minden lakásban van jobbról, balról, alulról, felülről 1-1 wifi hálózat.
Igen, átfutottam az összefoglalót, de tapasztalatokat szeretnék, és véleményeket.
Elvárások: Tudja azt amit az N18U
- Legalább gigabit portok
- Lehessen telóról vezérelni.
- Tudja a 2,5 és 5GHz-et.
- Legyen jó lefedettsége
- Legyen benne sávkorlátozás MAC címre (mint az N18U-ban)
- Legyen benne parental control (mint az N18U-ban)
- Legyen benne szóval minden jóság
- Megbízható legyen első sorban. Jó lenne ha tudná az AI Mesh-t, bár a másik router képtelen rá.
Az árát valahol 20-30K körül lőném be.
Mit ajánlatok?
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10mag/16szál) +Új RTX 5060 Ti +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 6800 16GB +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Nagyon kedvező áron!Eladó Synology DS923+ Alza Gari 2027.10.23-ig
- Enermax Maxtytan 750W Titanium Moduláris Tápegység
- Cooler Master MWE Gold V2 1250W Moduláris Tápegység
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest