- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Google Chromecast topic
- Léghűtés topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. január
Új hozzászólás Aktív témák
-
venom8888
őstag
válasz
Tompika777 #106403 üzenetére
Oksa
-
cidalain
veterán
válasz
juhaszmarci #106400 üzenetére
Ha nagyon akarja az ember, a 25k-s tplink otthoni router is tudja a 3 WAN-t, mert mindegyik RJ45 port konfigolható WAN/LAN állásba. (Az más kérdés hogy hogyan menedzseled a forgalmat, mert ha sehogy, akkor tényleg csak ilyen backup szintre jó)
Ugye sokan erre is használnak több vonalat, és ha a fő WAN megy, akkor a másodlagos vonal offon van. De én mindegyik vonalat használom egyszerre, ehhez a jelenlegi eszközön Load Balance módot kellett beállítanom. A lényeges dolgoknál be kellett állítani hogy hol mehet ki. az átlag netezés meg nem érdekel, ahol a router akarja éppen. -
válasz
cidalain #106395 üzenetére
Mindegyik eszköznek megvan a saját logikája, azt meg kell ismerni, különben nehezen fogsz vele boldogulni. Én a Sophos UTM-et ismerem, az pl. nem a pilótavizsgás. Az előfizus résszel nem tudsz mit tenni, URL, AV, Spam, egyéb sigmature alapú szűrések korábban is előfizeztésesek voltak javarészt.
-
Patice
nagyúr
válasz
cidalain #106395 üzenetére
Itthon én egy miniPC-t használok routernek pfSense-el.
Persze meg kell tanulni használni, de szerintem nem sokkal bonyolultabb, mint bármelyik más gyártónak a rendszerét megismerni.
Mikrotiknek is vannak jó eszközei, csak sokan annak is a szoftverétől idegbajt kapnak.
Én amikor először találkoztam vele akkor kicsit kattintgattam a webGUI-n, hogy meglegyen nagyjából a logikája, két guglizás, aztán már hozzá tudtam nyulni. -
cidalain
veterán
válasz
Multibit #106394 üzenetére
Az a baj, hogy olyan szinten nem vagyok jártas, hogy értsem a kérdésed lényegét
Van két bejövő vonal (kábelnet+adsl), sok portforward van, vannak dedikált feladatok amik csak az egyik vonalon mehetnek ki (az adsl fix IP-s, és a távoli oldalon szűrés van, ahol ez az IP whitelistes), és a hardverben vannak azok is beállítva, hogy a telephely bizonyos gépei ne mehessenek kifele (mac alapján beállítva), virtuális alhálózat (azon egy wifi access point, így a wifin lógó gépek még véletlenül sem kerülhetnek a munkagépek alhálózatába) meg VPN. Alapvető ddos védelem is van itt még, illetve tartalomszűrés, meg weboldal tiltólista)
Ezt tudja a mostani, de csak 10/100-as portjai vannak, ami ma már szűkös.
Webes GUI-n bekonfigolom amit kell, az nem nagy ügy, érthető átlátható. De nem hiszem, hogy fel tudnám szoftverezni a cuccot, mert ahhoz nem értek, az egy külön szakma. (Az se jó ha valakit fizetek, hogy beállítsa, mert elég gyakran hozzá kell nyúlni, másik portforwardot bele tenni, régieket kivenni, és azt tudni kell hàzon belül menedzselni) Vagy rá kéne szánnom sok időt hogy ezt megértsem, utánajárjak, megtanuljam. De idöm az nincs. Valami korrekt plug&play eszköz lenne jó, amit megveszek egyszer, aztán arra amire kell jó lesz 5 év múlva is. Semmi éves licensz, semmi eszközprogramozás.Jó lenne még egy Mobilnet vonal bele (mondjuk USB modemmel), de erre nincs a mostaniban lehetőség. (Tegnap a szomszéd utcában áramszünet volt, nem mentek a vonalerősítők, így a kábelnet halott lett, de múltkor az ADSL halt le másfél hétre, míg meg tudták oldani, szóval látszik, hogy kell egy harmadik opció is)
-
Multibit
nagyúr
válasz
cidalain #106391 üzenetére
Egy-két dolgot érdemes tisztázni. Csak out-of-box megoldás érdekel? Elég a layer 3 router, vagy layer 7 (NGFW) igényed van? Ha hajlandó vagy Te magad szoftverezni, vannak lehetőségeid: OPNsense (L3), vagy Sophos Home Firewall (L7)
[ Szerkesztve ]
-
-
Ptakacs74
csendes tag
Sziasztok!
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Egy két szintes családi házba keresek kiegészítő routert a TP-Link WDR1043 (földszinten) helyett egy Asus TUF AX5400 (emeleten) mellé. Sajnos a födém olyan anyagból készült, hogy az ASUS a földszinten már nem mindig ad megfelelő jelet. A TP-link gyakran leáll belassul, bizonytalan a működése. A telekomos router a garázsban (alagsorban) került elhelyezésre, ahonnan strukturált hálózat van az egyes szobákba és a jelenlegi routerekhez.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Telekomos 1Gbites net áll rendelkezésre.
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
Éppen ez a kérdés, hogy milyen készülék lenne alkalmas a biztonságos működésre. Ha elegendő olcsóbb készülék, akkor nem költenék 40-50 ezret.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
A telekomos router jelét szeretném osztani a házban több telefonra és tabletre, valamint home assistantos okosotthon rendszert is működtetek. Erre a rendszerre több, 20-30 eszköz is csatlakozik Zigbee-n vagy Wifin.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Jelenleg a router egyéb funkcióit nem használom, sajnos nem ismerem a lehetőségeket.Örömmel veszek bármilyen javaslatot!
-
cidalain
veterán
válasz
bogabi #106390 üzenetére
Jah
Nézegettem a többit is. Hát egy részük áttért a havi/éves díjas licenszekre. Megveszed a cuccost, aztán x idő után lecsapnak bizonyos szolgáltatásokat, vagy fizetsz. Már, ha jól veszem le. Nehéz szülés lesz ez, úgy látom. Pláne, hogy úgy kell összevadászni, hogy melyik hogy működik, mit kínál, hogyan mennyiért. Nomeg amilyen slendrián dokisakt adnak ki hozzájuk, hogy némelyikről még azt sem tudom eldönteni, hány WAN portja van, mert nem írja (és ugyan tudom hogy megoldható hogy egy Ethernet port ilyen is lehessen, meg olyan is, akár az összes létező egy adott eszköz en, de ezt csak fel kéne tüntet i egy adatlapon)
Van magyar kiberbiztonsági cég, aki ajánl ezek közül, de gondolom megkérik az árát, és a terméken rajta van a haszon. Egy-egy komolyabb megoldás simán becsúszhat 7 számjegyűbe is. Amit kicsit túlzásnak éreznék.
A jelenlegi Cisco (Linksys) RV082-t kéne lecserélni, mert már elavult sebességben és tudásban is, de úgy látom ez nem ilyen egyszerű. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy van amihez tartanak tanfolyamot is. Nabakker azt meg minek? Olyan horror a bekonfigurálása? Nem lenne gyértelmű egy átlag infósnak (pl nekem) egy port forward beállítás? Az már régen rossz. -
-
AnonymusX
senior tag
válasz
Toomy #106385 üzenetére
Nálunk 2 Asus router teljesít szolgálatot és eddig soha nem kellett újraindítani őket. Szóval ha csak az instabilitás miatt aggódsz és csak ezért van ütemezve újraindítás, akkor ezt elfelejdheted. Egyébként az Asus oldala szerint van a szoftverben ilyen funkció.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
AnonymusX #106383 üzenetére
Köszi a megerősítést!
A HA-n van egy xiaomi AX3600 wifi6-os router 20-ért. Mondjuk ezen csak a kínai rom-al
megy a teljes sebesség.
Az alzán láttam ezt a archer AX55pro-t, ami felbontott 23270Ft-ért.
Az ASUS AX57 25000Ft 2-3 helyen.
Szóval akkor bármelyik jó lehet...
A C80 előtt nekem is egy ASUS RT AC57U volt azzal is elégedett voltam,
de a C80-al kicsit gyorsult a WIFI minden eszközömön.
Nem emlékszem, hogy az ASUS-on volt/van e ídőre beállítható újraindítási lehetőség.
Mert a C80-on van és ez nagyon jó dolog. Minden nap hajnali 2-kor újraindul és
így 1x sem volt vele nap közben probléma. -
Patice
nagyúr
válasz
cidalain #106376 üzenetére
Hardveres tűzfalra nekem a következők ugranak be:
Az integrált wifi-t szerintem felejtsd el ezeknél. Azt inkább dedikált AP-okkal érdemes megoldani.
TP-Link Omada az üzleti megoldása ennek a gyártónak.
ER706W
Ez lenne a legközelebb ahhoz, amit leírtál. Nincs személyes tapasztalatom vele. -
AnonymusX
senior tag
válasz
Toomy #106379 üzenetére
Szia!
Én Asus párti vagyok, ezért Asus AX57-et vennék inkább hasonló árban. Érdemes online megvenni, hogy legyen jogod elállni, hisz élőben fog kiderülni, hogy mit tud a környezetedben. Én egyébként javulást várnék, hisz a gépedben Wifi6E cucc van, Wifi5-ös router mellett.
[ Szerkesztve ]
-
hungromit
csendes tag
Sziasztok, a ZTE MF296c 4g routerrol van valakinek személyes tapasztalata, hogy milyen? A One az XXL mobilnet csomag mellé kínálja. Forumban nem talaltam róla infot.
-
-
cidalain
veterán
válasz
bogabi #106378 üzenetére
Ráadásul ez inkább szoftveres tűzfal topic, mint hardveres.
Én meg eszközt szeretnék venni. 2 WAN port + USB mobilnetnek a minimum elvárás. 4 LAN elég, de 8-nak örülnék. VPN, port forward, forgalom management. Virtual LAN is jó lenne. És ha még dual band wifit is tudna, betojnék.
Ilyesmi kéne: zyxel usg flex 200, vagy d-link dsr-1000ac (d-link már kifutó, de majdnem jó is lenne, zyxel nekem kínai, nem ismerem. jó lenne tapasztalat mástól, aki jártasabb ilyen szinten. Meg ajánlás) -
Sziasztok!
Jelenleg egy Archer C80-as routerem van.
1000/300 -as netem van.
Az asztali gépemben egy ASUS PCE AXE5400 -as kártya van.
Kb. 4 méterre a routertől egy betonfallal elválasztva 550/320-at
mérek a speedtest applikációval.
Ez a router vajon tudhatja a 800-900Mbit/s letöltést wifin,
ugyanúgy 4 méterre, 1 betonfallal elválasztva? -
cidalain
veterán
Van itt a fórumon hardveres firewall topic, vagy itt kellene kérdezni hogy milyen tűzfalat vegyek? Kisvállalati felhasználásra kellene egy ilyen eszköz, de a sima konzumer routernél többre lenne szükség.
-
kutga
nagyúr
válasz
kutga #106374 üzenetére
Rossz a link. Erre gondoltam. ASUS RT-AX59U
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/urak!
Egy ilyen routerre rá lehet bízni esetleg egy egyszerű torrent klienst és samba megosztást helyi hálón, média szerverként? [link]
Úgy láttam openwrt képes. Ezeket most külön eszközzel oldjuk meg, de arra gondoltam, ha elég erős, ezt egy eszközzel is meg lehetne oldani. Emellett átlagos router feladatokat kellene ellátnia, gigabites internet előfizetés mellett.
[ Szerkesztve ]
-
dzf007
aktív tag
Melyik a jobb?
Ezeket a sávokat tudja CLM920 wifi6 router
Melyiket érdemes hagyni ? Itt B1,3,8,20 van ha jól tudom.. -
i400
senior tag
válasz
gaben88 #106364 üzenetére
M7350-et használtam egy időben (2016tól) állandóan töltőre kötve. 2 notebook 2 telefon volt rajta max, a hegytetőn elérhető 30-40 mbit közötti netet elbírta
így is sikerült havi 1-1,5 tb-t adatot forgalmazni (filmezés, youtube, videóhívás) a hátlapja nagyon hitvány műanyagból van, az porlad 4+ év után meg az akksi sem hálálta meg ezt a fajta használatot, fel is fújódott. Amazonról jött egy másik bele és működik máig. A gyárilag megadott 8 órás üzemidőt érdemes fenntartásokkal kezelni. Az elődje ami csak 3g-s volt de mellé 5000mah akksival (powerbanknak is lehetett használni), na az egy napot simán elpötyögött
-
Patice
nagyúr
válasz
aproka #106356 üzenetére
1. NE a padlásra tervezd rakni a bármilyen hálózati eszközödet. Nem fog jót tenni neki nyáron a soktízfok.
2. A ház kb. közepén találj egy helyet a szolgáltatói routernek + ha kell switchnek. Ez legyen magasan.
3. Oda vezess minden kábelt össze.
4. Várj a szolgáltató eszközére és majd látod, hogy az elég-e, lehet nem is kell venned mást.
5. Ahol a hálózati eszközeid lesznek, oda rakj minimum egy konnektort is, hogy helyben legyen áram.
6. Lehet most még nem igény, de akár üres csövekkel is készülhetsz olyan igényekre, amikre most még nem gondolsz, de pár év múlva hasznos lehet. Pl. ha akarsz pár kamerát később a ház külső falaira rakni, ahhoz érdemes máris csöveket a falba rakni. Vagy jól jönne majd egy kültéri wifi-t szóró eszköz, annak is kell majd egy LAN kábel. -
Noxy
veterán
válasz
gaben88 #106364 üzenetére
De azt tudod, hogyha bekapcsolod az iPhone 12 Minin a személyes hotspot-t, és utána ha rádugod a laptopra tölteni, azonnal megossza a mobil netet?
Ha meg MAC OS-t használ meg sem kell osztani, mert a wifi helyett az iPhone mobil netre is tud csatlakozni.[ Szerkesztve ]
-
gaben88
őstag
válasz
memorix #106362 üzenetére
iPhone 12 Minit használ a párom, az aksival nem egy erőművész, ezért adnék neki egy dedikált aksis LTE routert. De a szünetmentes se rossz, csak máshol van a gép és a szolgáltatói router és a saját routerem a házban!
TP-Link megoldásaival nincs itt tapasztalat? [link] -
gaben88
őstag
Sziasztok!
Feleségem jövő héttől itthonról fog dolgozni és fontos, hogy mindig online legyen, egy esetleges szolgáltatói hiba, vagy áramszünet esetén is. A notebookja jól bírja aksival, de a net problémásabb. Tudtok ajánani bevállt, stabil, jó wifi-vel és min. LTE mobilhálózat lefedettséggel rendelkező aksis routert? 5G-ről még nem is álmodok...
Köszönöm! -
aproka
újonc
Sziasztok!
Felújítás vége felé haladunk és szeretném elkezdeni a hálózat kiépítését. Segítségeteket kérném router választásában.
Most felújítunk, ezért UTP fali csatlakozókat raktunk a falakba minden helységbe. Telekomtól fogunk netet igényelni, 1 Gbs a max. gyorsaság amit nálunk igényelni lehet. A terv az, hogy a padláson a nem használt kémény falára egy szerelvénydobozt rögzítek, amelybe lenne a Telekomtól kapott router egy TL-SG108E switchel. A switchből menne minden szobába egy UTP kábel a fali csatlakozókba illetve a folyósóra, onnan pedig a routerbe, ami a wi-fit szórná.
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
1 szintes családi téglaház, kb. 90 m2, folyósóra kihelyezve, így 1, max. 2 fal lenne a helységek között, légvonalban nincs olyan helység amelynek a legtávolabbi fala is 7-8 méternél messzebb lenne.■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
1 Gbs
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
10000-20000 Ft
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Egyelőre 2 db Telekomos IPTV, ami a későbbiekben bővülhet, 1-2 Laptop vagy PC, wifit okosotthon eszközök, mobilok
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Jó ár-érték arány és ennek arányosan nagy hatótávolság, sebesség.
Bármilyen tanácsot elfogadok.
Üdv nektek,
Apr0ka -
cyber86
őstag
válasz
vviktorr16 #106349 üzenetére
Szia. Köszönöm a választ.
-
válasz
4Grider #106340 üzenetére
Ez azért ökölszabályként nem feltétlenül igaz.
Esetemben a csopaki Yettel toronytól 1700 méterre LTE-n jelenleg ezt mérem:
Ez most persze minden, csak nem a főszezon.De tavaly egész nyáron, még abban az esetben sem, amikor éppen a legdurvább nyaralói rohamok voltak, és egyben rossz lett az idő, sem mértem egyszer sem 70/30 Mbps-nál rosszabbat. Pedig nagyon kíváncsi voltam a gyakorlati minimumra.
Ehhez persze kellett a Mikrotik SXT. A szomszédnál a kombi beltéri Huawei 10/10 Mbps köré simán le szokott menni...
MaCS
-
vviktorr16
tag
válasz
cyber86 #106345 üzenetére
Én most váltottam egy Asus BE88U-ra, ha nem lett volna szükségem minimum 5 lan portra (+dual wan használatkor még egy port ugrik) akkor biztos, hogy a BE86U választom.
Szóval ha elég neked a 4 lan port és dual wan sem lesz később, akkor szerintem fölös az BE88U, álló routereket én alapból jobban preferálom - neked is az volt.
BE88U és a BE86U között minimális a különbség, mondjuk a BE88U-ban +1GB Ram, de általános felhasználásra bőven sok az 1GB ram is.
BE92U is opció, ha kell a teljes körű wifi7(6ghzes sáv, 320mhz csatorna), de engem ez egyáltalán nem érdekel, szóval nem volt kérdés nálam.
Annyit eltudok mondani, hogy elég sok problémám volt az átállással, az egyik fő gondom, hogy sok ac-s és kevés wifi6os eszközöm van, és konkrétan volt olyan eszközöm ami nem tudott felcsatlakozni a BE88U-ra, vagy ha felcsatlakozott random ledobálta őket. - itt az lett a megoldás, hogy a wifi7 és mlo kikapcsolásra került, így úgy néz ki probléma mentes.
A többi routeremmel a mesh összekapcsolás is elég szenvedős volt, valószínűleg azért mert csak ac/wifi5ös routerek, szóval régi szabványt támogató kliensekkel lehetnek problémák.[ Szerkesztve ]
-
cyber86
őstag
Sziasztok. Váltottam telekomnál 2000-es csomagra és ez végett szeretném lecserélni a routerem Asus AC86U. Két routerrel szemezgetek Asus BE88U és Asus BE86U. 4 pc csatlakozik a routerre és abból 2 tud 2,5 es kapcsolaton kommunikálni. Wifin kb 8 eszköz csatlakozna. Szerintetek melyik routert érdemes választani? Köszönöm.
-
4Grider
nagyúr
válasz
hungromit #106343 üzenetére
A mobilnet erősen osztott erőforrás, ahol a bázisállomásra jobb esetben feljön 2-5 Gbps, rosszabb esetben 1-2 száz Mbps. Ezt szét kell osztani több száz (Balaton parton nyáron több ezer) használó között. Ha nem lenne qos, bazi hamar ledöglene néhány torrenthuszártól az egész. De a mobilnetes kérdéseiddel igazán átfáradhatnál a mobilnetes topikba...
-
4Grider
nagyúr
válasz
hungromit #106341 üzenetére
Egyetlen szolgáltató ad hordozható és publikus korlátlan netes mobilcsomagot, az a one. A náluk kapható xxl csomag viszont garantáltan használhatatlan lesz terhelt környezetben, mert ezt a csomagot automatikusan hátrasorolják, ahogy terheltebbé válik a hálózat.
Az otthonnetért ha megfizeted a havi plusz 4000 Ft-ot, akkor egész hónapban használható lesz máshol is. -
hungromit
csendes tag
válasz
4Grider #106340 üzenetére
Igen a balaton melletti mobilnet helyzetet ismerem, de most mar par éve jobb lett ez a helyzet, ahogy tapasztaltam (legalabbis ahova ok jarnak), igy az nem is lenne rossz, de viszont a bemasolt szoveg alapjan ez tenyleg inkabb helyhez van kotve, jobban mintha siman egy korlatlan netes mobilcsomagot vennenek valamelyik szolgaltatotol es szereznenek egy sajat routert hozza.
-
4Grider
nagyúr
válasz
hungromit #106339 üzenetére
Mobilnet esetében mindenütt más a helyzet. A Balatonon nyáron akkor van esély használható mobilnetre, ha a legközelebbi bázisállomás 500 méteren belül van, optikai a felhordóhálózata és 3500-3600 MHz-en nyomja az 5G-t. Ezekből bármelyik nem igaz, máris közel használhatatlanra lassulhat a net az ott üdülő és mobilnetet használó rengeteg ember miatt.
"Az OtthonNet Basic és OtthonNet tarifákat alapesetben az adott irányítószám területén tudod használni. Az OtthonNet Bárhol Mód segítségével azonban lehetőséged van az internetedet Magyarország területén belül hordozni és használni, ahol áram van. Ezt 30 naponta 10 napig ingyenesen megteheted, de ha több napot töltenél otthonodtól távol, akkor 2000 Ft-ért lehetőséged van további 10 nap hordozhatóság megrendelésére." -
hungromit
csendes tag
-
4Grider
nagyúr
válasz
hungromit #106334 üzenetére
Ha elérhető a címén:
https://www.yettel.hu/otthoni-internet
Ha az első 30 napban lemondja és visszaviszi, nem kell érte fizetni semmit. Ha meg beválik, akkor használja. -
Noxy
veterán
válasz
MaCS_70 #106333 üzenetére
Nem értettem félre, mert ha a középső szinten lenne a router tökéletes wi-fi kapcsolat lenne mind a 3 szinten, meg a kerti teraszon. A pincében, garázsban, teraszon most is van, csak nem stabil. Örülök hogy jobban értesz hozzá mint én, de hidd el hogy tudom hogy nekem mi a jó, mátrixok nélkül is. Fél évig normálisan működött ahogy beállítottam.
-
hungromit
csendes tag
Sziasztok, tapasztalatokra lennék kíváncsi otthoni 4g-s rendszerekkel kapcsolatban. Ismerős nem akar új vezetéket behúzni a házába (bp xii. ker), de a jelenlegi telekomos adsl(!) már gyötrelem számára is. Nem torrent szervert üzemeltetne, csak normál netezés, illetve streaming lenne a cél. Egyrészt az érdekelne, hogy melyik szolgáltató ajánlott erre a célra, illetve felmerült, hogy mobil előfizetés mellé extra sim-et igényelne és azzal oldaná meg, de nem tudom, hogy az úgy is rendben működne e. Az ajánlott routerekről a topik leírásában már olvastam, de személyes ajánlást azokról is szívesen meghallgatok. Előre is köszi a segítséget!
-
"Nem próbáltam, mert ha letudnám hozni a kábelt a középső szintre, akkor Mesh sem kellene."
Itt valami félreértés lesz... A mesh (illetve, amit annak hívunk) független attól, hogy van-e, lehet-e kábelezési lehetőség. Sok helyen még Ethernet mellett sincs mesh -- a 2×2 mátrix (mesh - nem mesh - Ethernet - wifi) mind a négy mezője érvényes.
MaCS
-
válasz
Essejó #106326 üzenetére
Simán. Ha lehetséges, tényleg jobb kerülni, de éppen tegnap írtam az otthoni hálózatos topicba:
Pár saját példa:
Itthon kb. 15 évig ment kb. 40 méteren az Ethernet kábelem konkrétan rácsavarva a 230-ra.
Jelenleg van egy kb. 130 méteres szakaszom, ahol egy csőben utaznak.
Volt egy irodaház, ahol Cat5e helyett Cat5-öt húztak be, de azt aztán mindenhol a 230 csövében.
Volt egy üzem, ahol a három fázisú, 400 V 25 kW-os betápvezeték mellett futó árnyékolt kábelt cserélték le UTP-re.
Egyik esetben sem volt gond.MaCS
-
Beretvás
veterán
válasz
Gubek-Einste #106330 üzenetére
-
Beretvás
veterán
-
Essejó
veterán
-
Beretvás
veterán
Sziasztok..
Remélem tudtok segíteni..
Adott egy "technicolor TC7230" szolgáltatóé.. 3 hete van itt, elejében 2-3 naponta játszotta azt ,hogy pc bekapcsolás után nincs net, csak ha a újraindítom a gépet.. multhéten már mindennapos volt a dolog ahogy ma is megtörtént..valami beállítás lehet vagy simán hibás a készülék, ma jobban megnéztem és nem újat hoztak, mondjuk mindegy is lenne ha rendesen működne.
-
Noxy
veterán
válasz
Essejó #106323 üzenetére
Nem próbáltam, mert ha letudnám hozni a kábelt a középső szintre, akkor Mesh sem kellene.
Most csak a pincébe gyenge a net, meg az egyik kamerának a teraszon.
A többi eszköz hibátlanul megy egy Cudy-l is a házban.
A villanyszerelő elfelejtette, vagy nem akarta berakni a csövet a telefonnak, ezért a meglévő vill.. cső mellé simán berakta a tel..kábelt gipszel a falba.
2db tel.. csatl..dugaljt kibontottam, mindenhol a vill..cső mellé volt gipszelve és bevakolva. Pedig az gondoltam hogy tel..kábellel beuhuzom az UTP kábelt, és minden faxa. Hát nem. -
Noxy
veterán
Na kérem, meg van az első gond a Cudy-l.
Tavaly jun...ban az Alzánál vásárolt Cudy WR3000 nem hajlandó Mesh-ben menni.
Tegnap reggelre az összes kamerám offline volt mert nem tudtak wi-fin csatlakozni. Gépek, telefonok szintén.
Resett után, meg ez jött: [kép]
Mint fő router működik, de amikor a mostani fő routert raktam egy resett után a helyére mesh-nek, szintén hiba.
remélem ezzel van a gond nem a fő routerral, mert az Alza-nál egyszerű ingyenes a visszaküldés. Már úton van az AlzaBoxba, jav.. vagy cserére.[ Szerkesztve ]
-
memorix
senior tag
válasz
jencsikdani #106319 üzenetére
A Sagemcom F@st 5670 egy basic router, nincs játék támogató funkciója. MESH -be nem lehet összekötni azonos Sagecom routerrel. Ez a router ott előnyös használni ahol kicsi az alapterület, nincs felszabdalt terület, 1 szintes ház/lakás van, a falazat nem speciális (vasbeton, vályog)
Nálad valószínűleg vasbeton szint van a két lakotér között . Az alábbi lehetőségeket látom.
- Kábel kihúzása minden olyan fogyasztó felé ami beköthető, (mobil eszközök nem ráköthetőek)
- Jelismétlő berakása, kábel összekötéssel. (Nagy alapterület esetén, sok falazatnál ,felezett sávszéleséggel, 15m nagyobb távolságoknál az átvitt csomagok mérete lecsökken)
- AP pont berakás (másik router AP mode-ba konfigurálása általában olcsóbb megoldás mint a jelismétlő és picivel nagyobb távolságot lehet áthidalni ezzel )
- Sagemcom F@st 5670 Bridge modba rakása és 2 db azonos router vásárlása és kábellel Meshbe rakni.
- Sagemcom F@st 5670 Bridge modba rakása és Triband routerből 2 vagy több vásárlása. (legdrágább megoldás)Szerintem amit Essenjó javasolt az az egyik legköltséghatékonyabb megoldás itt.
-
Essejó
veterán
válasz
jencsikdani #106319 üzenetére
Így kösd össze a két routert link
-
jencsikdani
tag
válasz
memorix #106317 üzenetére
Beltérre kell
Egy 500 mb bőven elég lenne, csak telefonok csatlakoznának
Jelenleg bármi ami nem az emeleten, vagy közvetlen alatta van az távol van.
Sagemcom F@st 5670 Telekom routerünk van
1 gb-os net van itthon, ez meg is van.
Kábelezést megoldjuk
Amennyi sikerül igazából, Ha már az egész földszinten lesz wifi az már jó, Területet mondani nehézkes.
Több mindent is, Az emeleten van a router, az erősítő a földszinten lenne.
Általában minimum 6 eszköz van fixen a routeren, néha több néha kevesebb. Az átlag az a 6 eszköz.
Jelenleg az emeleten van az egyik hálószobában a router, Ami az a szoba alatt van ott van net azzal nincs gond, Jelen esetben 2 hálószoba, De hálószobából kilépve sehol semmi.
Jelenleg van itthon egy másik régi router egy tp link ac1200, azon is gondolkoztam hogy egy külön routert lentre rakni ami csak a wifit küldi, De sehogyse tudtam rávenni hogy a 2 router együtt dolgozzon, valamelyik mindig zavarta a másikat. -
memorix
senior tag
válasz
jencsikdani #106315 üzenetére
Akinek nincs pénze annak minden drága.
Nem írtad le, hogy hova kell (kültér/beltér), milyen sebességet vársz el ettől. Milyen távolságra lesz a routertől a legtávolabbi eszköz ami használja.
Milyen routered van, milyen bejövő sebeséggel, tudsz e kábelezni, mekkora teret szeretnél lefedni. Milyen akadályokat kell a wifi- nek leküzdenie (vasbeton fal/födém/oszlopok, vályog fal, több falazat, távolság, nehezen rálátható sarkok, erősen szabdalt tér, többszintes ház,stb.), hány eszköz csatlakozik a routerra. -
Essejó
veterán
válasz
jencsikdani #106315 üzenetére
A WiFi jel erősítő az egy Marketing Bullshit. A WiFi jelet nem lehet erősíteni. Kiterjeszteni a hatótávot lehet több eszközzel, de ha nem Triband eszközökről van szó (ami nagyon nem olcsó) akkor jellemzően minden további eszköznél a sávszélesség kb feleződik.
-
jencsikdani
tag
Sziasztok. Telekom rendszerhez milyen Wifi jel erősítőt ajánlotok ? Olcsóbb kategóriában nézegetek.
-
memorix
senior tag
válasz
Clark78 #106312 üzenetére
Csak azonos gyártó termékeit lehet Meshbe összerakni. Eltérő Mesh van a TPLinkbe és az Asusban.
TUF-AX4200 nagyon jó lefedettsége van és kellően erős a CPU -a. Azt érdemes fő routernek rakni és a végekre mehet az Asus AC-66 B1. Nálam is így van összerakva a Mesh.
Jellemzőn AC routerre nálam a gyengébb telefonos, tablestes, kamerák, egyéb eszközök csatlakoznak fel, ha nem tudja kiszolgálni akkor átmegy a másikra. Ahol nagyobb a forgalom ott a TUF log minden.
-
Clark78
tag
Sziasztok!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni a következő témában.
Adott egy ASUS RT-AC66U B1, ami a jobb lefedettség érdekben AiMesh Wifi rendszerben van egy RT-AC1300G PLUS V3-mal.
Mostanában eléggé be van lassúlva a rendszer, nem az igazi már és úgy érzem itt az idő AX-re váltani.
Vettem egy TP-Link Archer AX55 AX3000-t a jó ár-érték aránya miatt, de félek, hogy elhamarkodtam a döntést.
Lehet, hogy ez annyival combosabb lesz, hogy lefedi azt a szobát is amihez kellett az AiMesh? Ha nem, akkor jól sejtem, hogy nem fog tudni egyik fent említett ASUS routerrel sem wifi mesh rendszerben működni? Kell hozzá egy saját márkás router pluszban?
Még nem bontottam ki ezt az új routert. Lehet egy ASUS-t kellene venni helyette hasonló paraméterrel?
Előre is köszi!
Üdv, Clark78 -
4Grider
nagyúr
válasz
paul072227 #106310 üzenetére
Ha adott helyen telefonnal van 5G, akkor a ZTE MC801-et javaslom híd (bridge) módban, mögé pedig egy TP-Link AX6000 routert. Ezzel a kombóval valószínűleg nem lesz problémád néhány évig.
-
4Grider
nagyúr
válasz
paul072227 #106308 üzenetére
Amit a yettel bérbe ad, az akár jó is lehet. (Nyilván kell mögé egy switch, esetleg egy komolyabb ap, de a saját LAN-od már ne a szolgáltatóval akard megoldatni.) Van rá 30 napod, hogy kipróbáld (ingyen).:
https://www.yettel.hu/uzleti/irodanet -
paul072227
csendes tag
Üdv.
Router ajánlásra lenne szükségem, mivel egyik szolgáltató sem tud szolgáltatni vezetékes netet az adott üzlethelységbe.
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? 60nm üzlethelység, kocka alakú, falak nem relevánsak
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz? 5G yettel mobilnet, "akár 1Gbit"
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! minél olcsóbb,AX,vagy jobb wifi, meg a lehető legnagyobb lan sebesség ár/értékben
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? 5 asztali gép, 3 telefon, 5-6 wifis ip-kamera, pénztárgépElőre is köszönöm a segítséget.
[ Szerkesztve ]
-
kw3v865
senior tag
válasz
4Grider #106302 üzenetére
Nem lesz net, mert senki nem akarja megosztani. De nincs nagy jelentősége, mert nem akarjuk folyamatosan az élőképet nézegetni. A célnak megfelel így is, jó esetben csak ritkán csatlakozunk rá. Arra a rövid időre meg tök mindegy.
Köszönöm a felajánlásodat
, átgondolom és privátban írok, ha úgy döntök.
-
4Grider
nagyúr
válasz
kw3v865 #106301 üzenetére
Ez így elég nagy hüleségnek tűnik, hiszen csak helyben lehet rá majd csatlakozni és az összes rácsatlakozó eszköz sikítani fog, hogy nincs internet kapcsolat. Leselejtezett, de tökéletesen működő Zyxel NWA5123-AC eszközöket tudok felajánlani GLS csomagautomatából-automatába való kézbesítéssel. A GLS szállítási díját nem állom, azt te fizeted, ha kell 1-2 db. (https://gls-group.com/HU/hu/eseti-szallitasok/dijkalkulator/)
-
kw3v865
senior tag
PoE-s access pointból milyet ajánlotok? 3 emeletes, 6 lakásos társasház lépcsőházába akarom telepíteni, kb. középre, hogy mindenki tudjon csatlakozni a hálózathoz a lakásából. Internet nem lesz, csupán egy helyi hálózat, amit egy darab 4K-s vezetékes kamera, az NVR és egy Mercusys MR60X wifi router fog alkotni (ez a földszinten lesz elhelyezve). Állandó jelleggel más nem fog rá csatlakozni, csak ha valaki meg akarja tekinteni a felvételeket.
A kérdésem az lenne, hogy melyik típust érdemes választani? Ez az olcsó Tenda szerintetek vállalható? [link] Vagy inkább egy TP-LINK-et vegyek? [link][ Szerkesztve ]