Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Milyen egeret válasszak?
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adp
őstag
na ma megkóstoltam a flow-ba a geisát, tényleg elég jó, mondjuk sztem ittam már jobb kofit pl a casmotol is, baromi komplex volt az tuti de nekem túl "csokis" volt az utóíze, amin pl csodálkoztam
-
Rush77
aktív tag
Szia.
A kart nem kell sokáig húzni felrakáskor mert semmi nem fog változni attól, hogy tovább tartod. Felteszed, meghúzod röviden és elengeded.
Ez a kar úgy működik, hogy a szürke műanyag korong közepén van egy apró luk amiben egy műanyag tűszelep van.
Gyakorlatilag ezzel állítja elő a nyomást a kar.
A zacc ezért is marad elég nedves. Én úgy csinaltam, hogy csapolás után egy csészét a gőzcső alá tettem es kinyitottam a gőzcsapot, amíg a víz kifolyt. Amúgy érdemes várni kb fél-1 percet leszedés előtt.
Ezért van az, hogy ha folyamatosan húzod a kart csapolás közben, a végén vizes marad a pogácsa mert nem tud lefolyni rendesen a víz.
Tömöríteni a nyomásfokozós karban tényleg nem nagyon kell max nagyon finoman (ehhez tényleg nem kell tamper).
Viszont amennyiben nem félsz egy kis szereléstől, ki lehet venni a nyomásfokozót a karból és úgy normális tömörítéssel egész normális eredményt el lehet érni (ehhez viszont kell normális tamper ami ennél a gépnél 53mm).
A darálót nehez megmondani mert egyrészt nincs sztenderd beállítás mert még márkán belül is van eltérés másrészt a különböző kávék más őrlést kívánnak meg.
A legjobb ha mondjuk pl 10es álláson kipróbálod. Ha nagyon gyorsan lejön akkor finomítasz mondjuk 2-3 fokozatot elsőre (utána egyre kissebb lépésekben) amíg ízre és lefolyásra a neked megfelelőt nem találod meg. -
Koczó93
őstag
Az miért van hogy a neten sok képen pl egy Slayer mellett mazzer minit látni? Semmi bajom a minivel csak mindenki nagy hangsúlyt fektet az örlőre, miközben neten gyakran találkozok ilyennel külföldi oldalakon.
-
Clemi
veterán
Sziasztok,
Belekóstolok én is az espresso főzés világába, mondhatni szűz kézzel. Első lépésként beszereztem egy Gaggia Viva Prestige gépet. A kávé daráló még folyamatban van, de addig elhasználom legalább a meglévő darált kávémat, amit a kotyogóba használtam eddig. Tudom, hogy szentségtörés, de valahol csak el kell kezdeni
A kérdéseim (bocsi ha túl láma kérdések): Milyen erővel kell tamperolni? Akartam venni hozzá külön tamperolót, de a szaküzletben azt mondták, hogy ehhez nem kell, mert a sajátjával bőven elég lenyomni és csak gyengén, különben ha nagyon lenyomom nem megy át rajta a folyadék. Ennek nyomás fokozó karja van, azt mikor és meddig kell jobbra húzva tartani? Milyennek kell lenni főzés után a zaccnak? Elsőre nekem nedves, de kemény maradt, második próbára pedig, mikor a főzés alatt végig jobbra tartottam a nyomás fokozó kart, folyadék maradt a zacc tetején és az egész egy vizes trutyi lett. Ez miért volt vajon?
Ha megjön a darálóm, (Graef CM702) azon milyen finomságú darálást állítsak be ehhez a géphez? A szemes kávéból hogy derül ki, hogy azt milyen finomságúra daráljam?Köszi előre is és tényleg bocsi ha túl láma kérdéseket teszek fel, de ezen a téren nagyon kezdő vagyok.
-
-
PetAd
tag
Sziasztok!
Lenne valakinek csőhajlítója Budapesten? Egy 6x0.5mm-es rozsdamentes acél cső végét kellene 180°-ban meghajlítani, sajnos nem megfelelő méretű az L fitting amit rendeltem hozzá, ezért a gyári egyenest kell használnom. Cserébe fel tudok ajánlani egy kis PY kávét.
-
djboris
csendes tag
Rattleware az az Espresso Supply egyik termékvonala, nevezhetjük brand-nek is.
Így definiálják magukat:
"Rattleware is the commercial arm of Espresso Supply and offers a comprehensive line of behind the bar basics for coffee shops and roasteries world wide."
Elég sok presszós cuccuk is van.
[link] -
mzso
veterán
Helló!
Momert kávéfőzőhöz be lehet szerezni valahonnan értelmes áron hozzávaló (vagy legalább kompatibilis) szűrőt?
Hivatalosan hozzávalót, online csak egy helyen látok de az szállítással együtt kb a kávéfőző eredeti árának 20%-át kitenné...
-
nem rossz ez a paljoc ruanda, de egyelőre nem is lesz a kedvencem. a black lxr viszont teljesen korrektül muzsikált a 250 gramm alatt, a végére ledöglött kicsit, de melyik yirga nem döglene le?
-
And06
aktív tag
válasz
djboris
üzenetére
heh, mik vannak

mondjuk kinek mi a "widespread use". a világnak ezen a csücskén annyira nem érezni, még egy kávézóban sem láttam, pedig jártam pár helyen
rosszmájúak gondolják most, hogy még nem ittam
jókávétu.i. ez a márkanév, a "rattleware" haláli. magyar megfelelője lehetne a "bazári" filteres kávéfőző

-
sz.zs.
őstag
Ha Mazzer Mini E-be szeretnék SJ kést, akkor a 33M kell nekem, ugye?!
-
And06
aktív tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
ez most nem kötözködés, komolyan kérdezem, a cuppingos kávét van aki az élvezeti értékéért fogyasztja?
-
gogh
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
És mi célt szolgál? Miért nem követlenül a T elosztóra kötöd?
-
-
von toth
tag
Egyébként a kávétejszín miért nem jó?
-
mentic18
aktív tag
Sziasztok!
Ma láttam a lidl újságban: [link]
Mi a véleményetek róla? -
válasz
Deadzone41
üzenetére
valóban nem írtam, hogy én végig csak eszpresszóról beszéltem!
-
Deadzone41
őstag
Szerintem ezeket a tapasztalásokat presszóból vezeted le. Ha lehet ilyet mondani a presszó egy nagyon tömény ital, és nagyon nehéz jól kioldani a kávét ezzel a technológiával. Szerintem ezért is pörkölnek külön presszóra sötétebbre. Ha a cuppingot veszed alapul, vagy valamilyen fiter technológiát, tisztulna a kép, ott a pörkölt ízjegyek inkább rovására mennnek az italnak, és határozattabban ki lehet jelenteni, hogy egy adott pörkölési fok jobb-e a másiknál, nincs olyan, hogy másképp jó. De ez csak az én anekdotám.
-
válasz
Deadzone41
üzenetére
én úgy tekintek a pörkölési folyamatra, mint ami folyamatosan változtatja a kávé ízét (a kávéból kinyerhető ízeket). sokáig alulpörkölt, ha nyerek is némi speciális ízeket ebben a tartományban, annyira agyonnyomja majd a savanyúság és zöldesség, hogy nem éri meg. ugyanígy, ha sokáig húzom, hiába nyerek ilyen-olyan ízeket, a keserűség elviszi a kávét. a kettő közötti tartomány egy részében viszont - szerintem - ízlés kérdése is, hogy mi az optimális, még talán akkor is, ha a cél a kíméletesség és a kávé bemutatása. a pörkölőket kéne megkérdezni, akik rengeteget profiloztak már, hogy mindig egy adott "ízkészlet" van-e egy kávénál és azon csak rontani lehet, avagy mondjuk a citrusos gyümölcsök háttérbe húzódásával elő lehet-e csalni piros bogyós gyümölcsöket -- ha ez utóbbi, akkor véleményes, hogy mi az optimális, nem?
én személy szerint a piros bogyósokat szeretem a legjobban a kávéban, illetve se a keserű, se a savanyú ízeket nem tolerálom (ami elég alap dolog feltehetően, egy kávé legyen saját ízéből édes).
viszont a piros bogyósokhoz eléggé passzol a csokoládé, és bevallom töredelmesen, hogy nem egy olyan kávét ittam már, ami abszolút gyümölcshangsúlyos volt, mondjuk cseresznye, édes cseresznye... és némi feketecsoki. még azt is bevallom, hogy ezt - számomra - nagyon nehéz überelni.
-
Deadzone41
őstag
Tóth Sándor beszélt arról, amivel én teljesen egyet tudok érteni, hogy van a kávé, és a kávé alapú italok, és a kettőt érdemes külön választani. Az is kérdés, hogy mit jelent a vendéglátás. Vendéglátás-e az, hogy te itt bizony nem teszel tejet a kávéba, se cukrot. Szerintem a jó út az, hogy tereled a vendéget, hogy igya tisztán a kávét, ha vegán szemléletet vallasz felajánlod neki a zabtejet, és ha minden kötél szakad, ott a bocitej.
Szerintem létezik ideális pörkölési fok, és kívül belül egyformán átpörkölt bab, persze csak elméletben. Mint ahogy létezik tökéletes extrakció izé kivonatolás is.
-
Bazsee71
őstag
Megmondom őszintén, hogy folyamatos értetlenséggel küzdök. Legalábbis én ezeket nem véltem felfedezni djboris írásaiban, legfeljebb annyit, hogy más ligában játszik, és tartja magát az ottani szabályokhoz. De a kényszerítés, ellentmondást nem tűrő kinyilatkoztatás nekem nem jött át. Azt meg végképp nem értem, hogy őt miért kellene összemosni a Flow kávézóval, annak hitvallásával. Annak ellenére, hogy jó pár dologgal én sem értek egyet (ennek hangot is adtam múltkor a Daráló podcastben), örülök neki, hogy van egy elit réteg, mert mindig lesz tőlük mit ellesni, az esetleges tévutakat sem nekünk kell elszenvedni (akad bőven). A hype, illetve a gyorsan halványuló nagy találmányok és bukások mindig részei voltak és lesznek ennek a jelenségnek (pl. Tesla, és a teljesen automatizált termelés).
Nekem 100x jobban fáj, ha egy kávétesztben még mindig azt kell olvasnom, hogy tartja-e a cukrot...
A kávépörkölésre csak annyit, hogy szerintem mindig van legjobb. Elég szubjektív dolog, és magamnak én is csak egy tartományt határoznék meg, de ha előtted van egy cupping sor, amit páran végigkóstoltok, abból mindig lesz egy többség által elfogadott legjobb.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
A felgőzölt cukros tej szerintem nagyon jó, csak nem kávéba.
-
válasz
Deadzone41
üzenetére
nekem belefér. nekem egy olaszos espresso blend is belefér, meg a melange. nem szeretem, de nem gondolom, hogy szarabb, igénytelenebb, mint egy szar vagy igénytelen világos pörkölés. mindent lehet jól és rosszul és maximalistán is csinálni. de erősen kettős mércének érzem, hogy kizárunk mindent az egyetlen helyes útra hivatkozva, aztán beengedjük a... zabtejet...
de igazából sz.rok rá. végülis amellett, hogy idegesít djboriska szélsőséges véleménye, én sem akarom kitörölni az internetekről.
idáig a hülyeség.
.
ez meg az, ami foglalkoztatna, de erre persze senki sem reagált: az tényfaktum, hogy egy kávéhoz létezik "tökéletes pörkölés", amihez képest minden más rosszabb? mert én nem ezt tapasztalom itthon a saját, tényleg amatőr kereteim között. nálam tartomány van, amin belül remekel egy kávé és picit más lesz az ízvilága annak függvényében, hogy hol végződik benne. a tartomány alatt valóban alulpörkölt lesz, fölötte meg valóban túlpörkölt.
-
Deadzone41
őstag
Hol látszik az, hogy a specialty-be nem fér bele a tej? A latte art versenyeken? A barista versenyeken? Én lehet lemaradtam valamiről.
Az, hogy a kávés hard core arcok és vegánok messziről kerülik, még nem változtat azon, hogy az eladott italok 99%-a tejeskávé, és egy kávézó abból él, hogy tejet árul összekávézva.fragola.6035: "szerintem a felgőzölt tej finom" Ezt a nem hittem volna, hogy leírod valaha

-
weinmaker
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Egyet kell értsek fragolával, amiket próbáltam alternatív tej számomra ihatatlan kategória. Inkább sosem innék tejes italt.
-
Elekellek
csendes tag
-
Elekellek
csendes tag
A házi készítésű mandulatej tényleg finom. Sajnos nem az ajánlott 1:10-1:15-ös arányban, hanem kb. 1:3-1:5 körül érdemes készíteni, úgy viszont horror drága (tíz deka ötezer forintos mandulából lesz mondjuk három deci tejpótlék). Ez volt eddig az egyetlen tejpótlék, amivel meg bírtam inni a kávét.
-
Bazsee71
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Erre sajnos nem tudok választ adni, mert zabtejhez eddig éppen nem volt szerencsém. A reggeli gyümölcsturmixot szoktam feldobni mandula-, vagy kókusztejjel. Önmagukban azokat sem innám, nem nyújtanak különösebb élményt, de a turmixnak pont jó. Illetve reggel sem hipszterségből használok alternatív tejet, hanem mert azt tapasztaltam, hogy még nem indul be megfelelően az emésztésem, és nagyon megterhel bármiféle tejtermék.
Viszont felcsigáztál, ki fogom próbálni a zabtejet is.
-
válasz
Bazsee71
üzenetére
én azért elsősorban djboris kommentjeire gondolok, nem a kávézóra, ami most nyitott. itt a tejes példát azért emeltem ki, mert ellentmondásos azzal, amilyen elánnal "csak a specialty" megy djboris kommentjeiben.
a kávézó lehet (valószínű), hogy tök szuper és eleve semmi bajom azzal, ami a hitvallásuk, amire létrejött.
paramparya: na, pontosan ez a nagyképű, fellengzős szöveg az, ami miatt valóban felhúzom magam. hogy ha valaki nem pontosan úgy gondolja, ahogy a témába berobbant xy, akkor az nyilván fosmelós kávéra képes és csókolom.
-
paramparya
őstag
"engem tökre nem zavar, hogy van egy új hipszter kávézó és próbálják a maximumot adni, ahogy a "specialty mozgalom" sem"
Ennek pontosan az ellenkezője látszik folyamatosan. Frusztráció, és annak a rendszeres szellőztetése. Nem érdemes itt másról beszélni, mint a kávé villanyszerelő/esztergályos vetületéről, mert előjön a bizonytalanság és meg lesz mondva mindenkiről hogy mekkora hülye, aki próbál egy irányban maximumot kihozni az általános "jóazúgy" helyett.
-
Bazsee71
őstag
Látom valamiért nagyon kiverik a biztosítékot, pedig szerintem semmi rosszat nem tettek, illetve semmi kivetni valót sem látok abban, amit leírtak. Persze lehet a szavakon lovagolni, és minden egyes apróságért beléjük kötni, de szerintem érdemesebb azt előtérbe helyezni, hogy igyekeznek a legtöbbet nyújtani, és erre nem kevés időt, energiát áldoznak. Mint minden vállalkozásnál, itt is a profit a cél, de legalább nem egy tucat hely nyílt, és nem csak beszélnek a konzisztenciáról meg a minőségről.
Szerintem senkire nincs semmi rákényszerítve, mindenki ott kávézik ahol akar, azt iszik amit akar és ahogy akar, és otthon is azzal foglalkozik, amivel szeretne. -
válasz
Bazsee71
üzenetére
miért rosszmájúság, ha qrvára zavar, ha valaki nem kevés magabiztossággal folyamatosan azt kommunikálja, hogy egyféle út a helyes, egyféle abszolút minőség létezik, az elmúlt 100 évben mindenki tök hülye volt stb.? engem tökre nem zavar, hogy van egy új hipszter kávézó és próbálják a maximumot adni, ahogy a "specialty mozgalom" sem, csak közben ne sajátítsanak ki maguknak semmit.
és elméletileg sem stimmel, mert, ha valaki a kávégyümölcsöt akarja adni a maga teljességében, akkor miért a pörkölt magján átfolyatott vízzel demózza? a kávé egy ital, millió módon készíthető, az pedig irányzattól függetlenül elvárható, hogy a lehető legjobb alapanyagból dolgozzanak, bármit is csinálnak vele aztán.
de tényleg, most akkor a rare steak vagy a libacomb a "helyes" módja a húsnak, a "maximális minőség"?
-
de akkor leírom, mert nem szeretem a relativizálást: már azzal sem értek egyet, hogy egy kávét csak egyféleképpen lehet úgy pörkölni, hogy kihozzuk belőle a maximumot, a maximum ugyanis a kávéból kinyerhető ízek "legjobb" összessége, és nincs abszolút igazság abban, hogy 2 szőlő + 3 alma + 1 narancs <> 1 szőlő + 2 alma + 1 dió + 1 mogyoró.
de hogy abban egészen biztos vagyok, hogy ha én iciripicirit máshogy pörkölöm ugyanazt a kávét, mint a specialty-tétel, majd nem öntöm össze 3000 ft-os luxuszabtejjel, akkor az lényegesen többet mutat majd az adott kávéból.
-
-
Rush77
aktív tag
válasz
mdav88
üzenetére
Az a baj, hogy csak reggel megyünk, este jövünk. Nem nagyon lesz lehetőség vinni gépezetet

Milyen jó is lenne a strandon egy jó V60-at durrantani
.Mondjuk sokszor gondolkodtam már egy handpresson vagy egy rok-on (forró vizet meg csak tudnak adni valahol) de most a daráló cserén kívül beállítok még egy ilyen tervvel engem kitesznek otthon a küszöb elé

-
-
John3:16
csendes tag
Az Eurekának egy kúpos darálója van (Olympus 75 KR E) 68 mm-es késpárral, 1000 EUR feletti árral:
https://www.eureka.co.it/en/catalogo/prodotti/macinacaff%c3%a8+istantaneo/1/3.aspxEz lehet még egy érdekes történet, ha végre elkezdik a gyártást:
[link] -
Rush77
aktív tag
Balatonbogláron van valami említésre méltó hely ahol van jó kávé?
-
gogh
csendes tag
Sziasztok! 18 g kávé belefér a 47 ml-es mézes üvegbe?
-
vicces
addikt
válasz
sz.zs.
üzenetére
akkor is csinálja ha lecsavarod a pidet 15-20 fokra, hogy ne kelljen fűtenie?
egyébként meg át kell nézni az elektromos kötéseket és ha mindegyik jó szoros, akkor nem lehet gond. laza saru vagy krimpelés miatt esetleg lehet ilyen gond. a legnagyobb fogyasztó a fűtőszál. ott kutakodnék elsőrorban illetve a tápkábel környékén. -
-
Kedves Fórumtársak!
Aki 50e HUF alatt keres elfogadható minőségű kisgépet, annak jó szívvel ajánlom az enyémet:
La Pavoni GC(P)N
Vannak videók is, egyik egy dupla készítéséről (bár ennél szebb gyakran volt, de a tisztítások után csak egyet készítettem vele), a másik kar nélkül készült, ezen a vízterítés látható. -
sz.zs.
őstag
Ez mitől lehet, hogy amikor fűt a pid, változik a pumpa hangja?
[link]
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Több darab! MacBook Pro 14" M1 32GB RAM 27%-os áfás számla
- Huawei Quidway S5324TP-SI-AC - 24G, 4SFP, L2, managed switch
- Samsung Galaxy S23 Ultra - Green - 8GB /256GB - Újszerű állapot!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 Plus Seasonic 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

de gőzölni azt volt a legjobb, frissen elég jól habosodik, aztán sajnos gyorsan romlik. amúgy sem lehet pár napnál tovább tárolni.

az asszonynak szoktam gőzölni a tehéntejen kivül minden fajta alternativ tejet. a legjobb a házi készitésü mandulatej volt, de az is rátelepszik a kávéra.