Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz
gytam65
üzenetére
KB az a húszas a különbség értékben is ami a pid ára. A rézcső belemegy a Babybe is, a a rozsdamentes ház tartósabb a műanyagnál, és ha meggondolnád magad könnyebben eladható a Classic. A Babybe kell még egy normális opv, ha nem sikerül beállítani a nyomást a műanyag kacattal ami benne van.
-
SierraFox
tag
F64 EVO kést hol lehet kapni "normális" áron?

-
gytam65
újonc
Sziasztok!
Szerintetek mi éri meg inkább közel azonos árért egy pidelt Gaggia baby dose vagy egy GC.
mindkettő frissen tisztított, felújított elvileg. Esetleg fontos lehet a későbbiekben egy rézcső tuning, azt nem tudom el lehet-e végezni babyn? -
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
nem emeli meg. én amúgy elforgatom tömörítés után, így tuti minden tapadás megszűnik. vákum szerencsére nincs felemeléskor.
-
meander
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Deadzone41 leírását kövesd, vagy a BH-t
(ugyanaz) és biztosan iható desztvizet tudsz venni gyógyszertárban. Jó drága, viszont a Puffer/Mg oldat amit készítesz vele sokáig kitart. -
Peti...(16v)
tag
A v2 nem emeli meg a pogit? Nálam ez gond a v1-gyel, ezért a normál tamperrel még óvatosan igazítok rajta egyet, mert sokszor a fal mellett látszik, hogy elemelkedett. Azért ez így nem az igazi, és magát a lépést is szívesen elhagynám.
Robur hűtés: nem lehet kikötni? Otthoni használatban nem sok értelme van és tényleg idegesítő lehet.
-
válasz
WiZARD
üzenetére
a robur is hűtött. azért húzós lehet egész nap ezt hallgatni, engem már arra a pár másodpercre idegesít

más: fragola-féle maroktampi v2: rohadt jó. a dc-hez v1 volt, ráadásul nem volt ennyire passzentos, ezen felül a szűrő is peremes volt. ehhez képest egy tizedmilliméterre passzoló v2 és egy perem nélküli szűrő maga a nirvána. lenyomod, kész, nem ül fel semmilyen őrlemény sehova. scifi!
a 15 grammos vst-vel is kezdek megbarátkozni, 4 ricni a roburon nem olyan sok, abszolút korrekt kávékat iszunk.
ezen felül szuper habot gőzöltem ma az asszonynak a gaggiával, jól elkapva abszolút alkalmas a feladatra (4 decis kiöntő, aztán sok perc kényszerszünet persze), a külön csatasorba állított quick mill gőzölőt szerintem el is adom.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Sziasztok!
Pár hónapja applikációt farigcsilálunk a manuális gépeinkhez gyártott nyomásmérő kitekhez. Közben kiderült, hogy a jeladó voltaképp mindenre (legutóbb az Aeropress-re hefteltük rá) ráakasztható átalakítással vagy éppenséggel anélkül.
Néhány szpotot már forgattunk hozzá (az első kicsit becsapós):
Amszterdamig még legalább 4 kisfilmet akarunk összeütni, de pumpás nyomásprofilozós gépekből csehül állok. Ha valaki egy egynapos forgatásra szívesen megválik egy R60V-től, akkor választhat az enyémek közül. Megnyugtatásul: a Rocket-en történetesen semmilyen átalakítást nem kell eszközölni. A fejen levő csavar helyére illeszkedik a bluetooth-os jeladó fittingje.
Kössz!
Gábor
Elérhetőségem a szerkesztőségben.
-
WiZARD
veterán
Túl lassú lefolyásnál, túlkivonatolva egyértelműen keserű nekem.
tariattila: indul az örlő 20-24 fokról reggel, erre beállítja a barista, használat közben felmegy 30-40-50 fokra, vagy épp visszahül 30ra ha épp nincs csúcsidőszak, ehhez folyamatosan utána kell állítani - vs reggel is 40 fokról indul, és egésznap ezt próbálja tartani
-
WiZARD
veterán
válasz
Deadzone41
üzenetére
4-5 nap alatt elfogy, fagyasztással - olvasztással kár ennyi időre szórakozni imho. Inkább lehet arra kéne ráállni, hogy ne változzon a kávé.
(#71570) tariattila az ötlet nem rossz, a megvalósítás lehetne jobb. Vendéglátós felhasználásnál melegszik a daráló és a kávé, amivel persze változik a kávé oldhatósága, szükséges szemcseméret... Így lehet eleve meleg, és elvileg tudja is tartani azt a hőfokot. Csak az adott ár mellett, így a 21. században lehetne picit kifinomultabb is a hőfok szabályzása. (Persze a Mythos 2-nél már állítható a hőfok, és talán fejlettebb a szabályzás)
EK43-al nagyon sok édes, kifejezetten jó kávét tudok csinálni. Mythossal, Mazzerrel jóval nehezebb, sokkal pontosabb beállítás kell és sokkal könnyebben megy el a keserű irányba

-
Peti...(16v)
tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
Én fagyasztom adagonként mézesüvegben, és ezek között az adagok között nem is szokott különbség lenni, nekem nagyon bevált ez a módszer. De: holnapra van még egy üvegnyi a fagyóban, megiszom, majd kinyotok egy alig pár napos pörit, ami még a saját zacsijában van. 2-3(-4) csapolás alatt belövöm, majd ez alapján porciózom az adagokat, és mennek a jégre. Na jövő héten tök máshogy fognak viselkedni, ez már most biztos.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
kk831228
üzenetére
Olyat még nekem se sikerült amire őszintén azt mondtam volna, hogy édes. Inkább úgy szokott lenni ahogy Parci is írja, hogyha nem savanyú vagy keserű, akkor már boldogság van.
Tegnap ittan egy nagyon jó valamit a Váci úti T&P-ban, amire rá merném fogni, hogy önmagában édeskés volt, de sajnos nem emlékszem mi volt (pedig kedves volt a kiszolgálás, és amikor letette a srác a pultra, akkor mondta is, hogy itt a két xy espresso, de kollégám beledumált, aztán kifelé elfelejtettem megkérdezni). -
WiZARD
veterán
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Nalunk kb 4-5 naponta fogy el 200g. 14 naponta jon 2 kulonbozo CM, es melle veszunk meg vmit. persze igy mindig lehet szivni az allitassal.
Sajnos csak ideiglenesen vannak ezen a pulton, ha az asztalos vegre elkeszul akkor kapnak egy LM Linea PB-t is a masik pultra

Itthon meg marad a jo oreg Super Jolly, bar nem tudom mennyit fogok itthon kavezni... -
kk831228
addikt
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Na ja, pont így vagyok...

Mindenki olyan "édeseket" húz mindenből, ehhez képest nekem még nem sikerült az utóbbi pár évben, amire azt mondanám, hogy édes, de még kávézóban se ittam, pedig végigjártam már majdnem az összes újhullámost...

-
Peti...(16v)
tag
válasz
WiZARD
üzenetére
“Na meg arra is egyre inkább rájövök, hogy itthon jó kávét csinálni, majdnem mindig változó 200g-s csomagokból nehéz. Eleve változik, öregedik a kávé, és mire jól belövöm addigra el is fogy, és jön a következő fajta.”
Ezzel abszolút egyetértek. Nálam ez jellemző probléma, mivel csak hétvégén kávézom itthon, nagyon lassan fogy a kávé, ezért általában két zacskót veszek egyszerre, hogy ne dögöljön be, és sokszor a zacsi felére sikerül igazán jó belőni mondjuk vasárnap délután, ami persze következő szombaton már nem mindig jó. Nincs mese, többet kéne itthon kávéznom 😀Durva a pultod, elfogadnám ezt a párost egy hosszabb tesztre (persze szabit kéne kivennem hozzá).
-
WiZARD
veterán
válasz
tariattila
üzenetére
El is ment a dobozába a Mythos, és eszembe jutott még 1 problémája, ami otthoni használatra zavaró lehet: a hőháztartása rendkívül primitiv módon van megoldva, elöl ott a fűtőelem, ami mindig fűt, és így tart egy, a gyártó által jónak vélt hőfokot (ezért 0-24 bekapcsolva kell lennie, ami amúgy nem rossz, mert így éjjel is van némi fény a konyhában
). Viszont ha túl melegnek véli magát, akkor bekapcsol hátul 2 ventilátor, ami elég hangos és van hogy csak 1+ óra után kapcsol ki. Picit megütögetve persze azonnal kikapcsol (hallani ahogy ilyenkor kattan a termosztát). Normál használat közben nem kell ütögetni, mert a motor beindítására is átkattan általában a termosztát (Na meg akkor a kávébabok elvisznek némi hőt, így az is hűti kicsit). Nekem gyanús, hogy a fűtőelem akkor is fűt, amikor a ventilátor hűti a seggét...gytam65 igen
-
billyjoe
csendes tag
válasz
tariattila
üzenetére
-
tariattila
veterán
válasz
billyjoe
üzenetére
Ez a QM elég ritka plakettel rendelkezik az szent.... nem is járt ilyen nálam még, vagy nem emlékszem rá.
évjárat nincs az alsó lemezen véletlenül? a belsejében a kapcsoló belső testén matricán van de erre nem kérlek, hogy nézd meg

A Caravel elég csinos, aki ilyet vadászik annak érdemes lecsapni rá..
-
billyjoe
csendes tag
Sziasztok,
Eladnám pár kávéfőzőm & darálóm, a lista:QM 0650: pár helyen lejött a festék, de egyébként jó állapotban van, van hozzá gőzkar, szimpla szűrő, ár: 40.000 Ft (még anno SID-től vettem)
Caravel: gyönyörű állapotban van, van hozzá dupla szűrő és a hozzá való tampert is adom mellé, ár: 95.000 Ft (szintén SID-től)
Ascaso i-mini 2, ár: 35.000 Ft
Képek:
https://drive.google.com/open?id=14-0fU81u_YCfSktMFUDaLrYH58YyGOJw -
zolnagy
őstag
válasz
krupiz
üzenetére
Nem akarom.

Ez is egy R/O szűrő volt valamikor, de most már nem vagyok meggyőzödve, hogy inni annyira jó csak R/O vizet, márpedig ennek a csapnak az az elsődleges szerepe, így kiheréltem és lett egy sima átfolyós szűrő belőle. Amúgy kávégépbe nagyon jó volt az R/O, semmi vizkő nem volt 2 év használat után a bojlerben. -
WiZARD
veterán
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
A Mythos otthonra szar. Beleszórok kimért mennyiségű kávébabot, megőrli a nagyját, utána valami hosszú izével lökdösöm és 4x ráindítok hogy bekapja az utolsó szemeket is. kb 2.5g kávé van ami vagy kijön belőle, vagy nem, de inkább nem, és persze akkor jön ki mégis, amikor nem számítok rá, de ez nyilván pangó örlemény és nem éppen az ízeket javítja...
EK sokkal jobb, látszólag kijön minden belőle, legalábbis nincs egy ilyen meglepetés pakk benne ami néha azért mégis kiesik.Pont ma reggel határoztam el, hogy bármennyi dobozt is kell pakolnom, és bármennyire is nem megy a konyhához a színe, inkább előveszem az EK-t, és megy a Mythos a dobozba, mert itthon csak szenvedés, és bosszankodás vele minden kávé. Na mindjárt át is pakolom

Na meg arra is egyre inkább rájövök, hogy itthon jó kávét csinálni, majdnem mindig változó 200g-s csomagokból nehéz. Eleve változik, öregedik a kávé, és mire jól belövöm addigra el is fogy, és jön a következő fajta. (Amúgy EK sokkal megbocsátóbb, Mythost sokkal pontosabban be kell állítani, hogy jó kávé legyen a vége)
-
soldier2
őstag
"olyan ez, mint a divat, rápörög valami új, izgalmas dologra az ultra réteg, utána csomó minden szarrá válik, aztán fél év múlva eldobja a korábbi divatikont, mint egy rongyot. bocs, de tényleg így megy kb.
" - valami hasonlót akartam írni, de nem volt időm egy hosszú beírásra. Gyakorlatilag mindenhol ez van, ha a munkahelyemet nézem ott is trendek jönnek, mennek. Ami tegnap világmegváltás volt az pár hónap alatt már már bűncselekmény kategória lehet. Akinek van türelme kivár, a türelmetlenebbje meg fizeti a tanulópénzt, cserébe ha tényleg bejön az ötlet pár évvel korábban jutott a tuti cucchoz. -
kk831228
addikt
válasz
paramparya
üzenetére
Gondolom a trendiségre utalt, ami ott volt a hsz végén...
Ma ugye kislányos fiú a trendi... -
válasz
Deadzone41
üzenetére
sajnos nekem sincs jobb tippem, mint együtt használni őket és úgy dönteni. egy-egy koffeinrandi egyszerűen nem alkalmas érdemi infóra, bármi miatt lehet ott ilyen vagy olyan az eredmény. nem kell messzire mennem, a robur elvérzett ott, itthon meg nem.
a 60e mondjuk ahhoz képest sok, hogy egy robur kés a fele, pedig abban több a fém

-
Deadzone41
őstag
hát mihez képest horror a 60e. meg lehet venni a piros csoda bevonat nélkül is, akkor valamivel kedvezőbb az ár. Sajnos nagyon nehéz objektív rangsort állítani az örlők közt, kicsit olyan ez mint a hifi, trendek jönnek-mennek. Igazából senkinek sincs lehetősége, ambíciója ezeket a szóba jövő örlőket egymás mellett kontrolláltan összehasonlítani, ne adj isten megmérni, valamilyen szisztéma mentén, így maradnak az empírikus tapasztalatok egy-egy ember egy-egy élménye alapján, anekdoták és hasonló kapaszkodók.
-
Rush77
aktív tag
Nem tudom. Lehet azért sem volt nagy különbség mert itt a 13. kerületben budapesti viszonylatban relatív lágy (vagy kevésbé kemény) a víz és mellé használtam az oscar vízlágyítót. De mondom az ízlelésem nem túl kifinomult. Majd veszek valami filter pörit és megnézem nordával meg nélküle.
-
paramparya
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Milyen az a "kislányos baristafiú"? Mennyiben befolyásolják a másodlagos nemi jegyek (hiánya) a kávédarálóval kapcsolatos ismereteket?
-
zolnagy
őstag
Aki megvette a BL-t, Pestről jött. Megkóstoltuk a mechanikailag szűrt csapvízünket (átfolyós szűrő 10mikron, aktív szén és 1 mikron szűrő), majd utána a Verát. Nagy különbség nem volt (én azért éreztem a Verában a nagyon enyhe R/O íz jelleget) és mondta a srác, hogy ez a Győri víz sokkal jobb, mint náluk, ami van.
-
nálam elég látványos volt a különbség a vera javára, de itt a csapvíz irgalmatlan kemény és nem is finom (szóval szar...).
-
zolnagy
őstag
válasz
SierraFox
üzenetére
Nem rossz az a miniE, nekem eléggé bevált, főleg az F64 Evo késsel. Egyrészt baromi gyors (egy dupla 5-6 s), másrészt ízben is jobbnak tűnt, mint a gyári késsel ua, de ez lehet, hogy csak placebo..
Innen feljebb is van persze, de ehhez már sztem elég sokat kellene hozzátennem, hogy valamit érezzek. Mondjuk a Brasilia árát, amennyiért ma elvitték tőlem.@Rush77,
ugyanebben a cipőben járok én is. Nekem mondjuk az is jó, ha a Verával kevésbé vízkövesedik a rendszer, mint csapvízzel, mert kényelmes, egyszerű használni. Nagy ízbeli változást én sem érzek. Egyszer ki kéne filterben is próbálni, ott valószínűleg jobban kijönne a különbség. -
Rush77
aktív tag
Ha már így vízről van szó. Eddig oscar párnát használtam. Az elmúlt két hétben verát használtam és nem adott semmi extrát. Talán mintha picivel kevésbé lett volna "karcos" a kávé de ennyi, lehet hogy csak simán beképzelem. Most vettem nordát kipróbálni. Mondjuk simán benne van, hogy a nem túl kifinomult ízlelésemmel van a probléma.
Kapucziner Nicaragua el mozonteval próbáltam. -
válasz
Deadzone41
üzenetére
a gyárinál simán lehet, hogy jobb, annyira én sem imádtam a jolly kést (mini e-ben). de azt messze nem hozza, amennyire hájpolva volt, és hát 60e ft-ért végképp horror. a készítője ráadásul sunyít, hogy milyen kés is az, nem ad egyenes választ, hogy mennyiben is hasonlít a peakre. eleve nem lehet kritikával sem illetni a készítőjét, mert kb. vallás szinten van kezelve, hozsannázó kommentek és csókolom. olyan ez, mint a divat, rápörög valami új, izgalmas dologra az ultra réteg, utána csomó minden szarrá válik, aztán fél év múlva eldobja a korábbi divatikont, mint egy rongyot. bocs, de tényleg így megy kb.

a jolly egy jó daráló. van jobb, persze. a robur például sokkal jobb, olyan fantasztikusan légies az őrleménye, eleve kétszer akkora térfogatú ugyanaz a 18 gramm. nem is kell wdt-zni (tudom, kell, meg szitálni is. én kihagyom). a lényeg, hogy az eszköz így vagy úgy, de alkalmas legyen arra, amire az ember használni szeretné. a divat meg mindegy.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
Kösz a leírást! A Nordát akarom tuningolni, ehhez kéne egy egyszerű recept, hogy x mg a 2 literbe, vagy egy koncentrátum, amiből y ml-t öntök a 2l-y Nordához. Meander írta tegnap a 20mg keserűsót, de lehet hogy félreértettem. Egyelőre leállok, hagyom hogy tisztuljon a kép, vagy valaki előálljon egy bevált recepttel.
-
Deadzone41
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Kisállat boltokban érdeklődj, vannak akik árulnak kimérve RO-t. A bolti ioncseréltekkel nem biztos, hogy érdemes kísérletezni, mert nátrium lehet bennük bőven.vagy ez ami tuti jó
Röviden:
1.38g Szódabikarbóna 1L vízben oldva, ez lesz a puffer koncentrátum
10.14g Keserű só szintén 1L vízben, ez lesz a magnéziumunk.ezeket a koncentrátumokat kevered a sómentes vizedbe pl. egy recept:
Recipe 4 - Barista Hustle Water Recipe
48.8g puffer
19.4g Mg
931.8g sómentes vízHa csak nordát akarsz tuningolni, akkor ahhoz már puffer-t nem feltétlen kell hozzá adni, csak magnéziumot, de ott összkeménységnél számolni kell a benne lévő kálcium és magnézium tartalommal. Kísérletezni kell.
Parci: Én boldog vagyok az ssp késsel, a gyárinál sokkal jobbnak érzem, és finom, édes filtereket is tudtam már vele csinálni. Sajnos sok review-t nem találni róla. Laliról tudok, hogy neki nem jött be és a gyári k30 kést jobbnak tartja. Az SJ nagy deffektje még, hogy nagy a menet emelkedése, úgyhogy ezekkel a késekkel hangyafasznyikat kell tekergetni a tárcsán, és ragasztani kell rá sűrűbb skálát.
Valszeg sosem lesz EK-m, így nálam itt a határ
.fragola.6035: Akkor lehet tényleg félreérthetően fogalmaztam, mert én is így gondolom

-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
Ez így kb. teljes tévedés. Ilyet a darálós baristák szoktak mondani negatív műszaki érzékkel. A Mazzer egy kiváló pontossággal megépített gép. Ami miatt a kislányos baristafiúk fulloffnak mondják, az csak a kés miatt van. Nincs hozzá jó kés, illetve az SSP vagy más kést még nem próbálta itthon senki. Meg már egyébként sem trendi Mazzerrel darálni.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
Kösz! Nézegettem már ezt a linket, de elvesztem a receptekben, és ezért kértem, hogy valaki inkább írja le egyszerűbben, nehogy elkutyuljak valamit. Se RO, se desztvíz itthon, úgyhogy későbbre csúszik a kísérlet.
Mazzer kontra Mahlkonig: nem az a mondás, hogy az EK is az SSP késsel jó igazán?
-
válasz
Deadzone41
üzenetére
Információm szerint nem jó az ssp sj kés. Felkapta az ujhullamos hajp, aztán lapitas van, mert nem jó. Szemben a Mazzer kuposokkal, amik mindig is jól szerepeltek. Szóval nem árt némi onmerseklet az ujhullam felkentjeinek is, nem minden arany, ami fénylik

-
Deadzone41
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
ne így mérd, ennél bonyolultabb a kémiája, hogy 20mg-ot beleraksz, és akkor 20mg-al több magnézium lesz benne. [link] itt le van írva pontosan, kell csinálni egy törzs oldatot, desztvíz, vagy RO víz segítségével az itt leírt arányokkal. Ezek itt úgy vannak kiszámolva, hogy ha mondjuk 980g vízhez 20g magnézium oldatot teszel, akkor 20mg/l-el növelted a beltartalmát. Tehát 1kg vízhez kell mindig arányosítani.
Parci: Nem mondtál nekem ellent, csak pontosítottad. Valóban gyakorlatilag a késprofilon múlik minden. Ha nagyon akarna, biztos a mazzer is tudna jobb profilú kést gyártani, ha más nem, másolhatná a mahlkoenig-et. Az olaszok gátjait valahogy nem törte át az új hullám. Ott van pl az ssp SJ kés, sokkal jobb, mint a gyári. Biztos, hogy mazzer is tudna ilyet gyártani, mégis sem teszi, aztán ezen lehet elmélkedni, hogy miért így van.
-
Peti...(16v)
tag
Végre találtam egy megfizethetőt a héten, már csak ide kell érjen épségben

A K10 komoly cucc, emlékszem hogy jókat húztál vele. Már csak a dózert kéne kiváltani@Deadzone: írd már le légy szíves a keverési arányt, mert próbáltam kimérni 20mg-ot, de nem sikerült, kb. 0,05 grammtól kezd el mérni a mérlegem...
-
Csápájev
őstag
Olvasgattam kicsit a Starbucks face oldalát,nagyon vicces bejegyzések vannak

"Szánalmas!!!!
Még ezt az egy pontot sem érdemelné meg !
Az eladók viselkedése -10 pont!
Amikor egy négy fős társaság elmegy (ebből 3 lány) és minden pohárra képesek voltak a férfinevet felirni a lanyokat meg sem kérdezve hogy hogy hívnak minket! "
Óriási, troll "baristák" lehetnek ott, minden tiszteletem

-
sz.zs.
őstag
Paljoc Kolumbia elég jól adja Brikkában (is)!

-
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
én is kony-t vadásztam, de az bezzeg nem volt, így lett a robur.
apropó, szinte leírni is szégyellem, mert 3 hete már biztos ultragagyinak számít, de van egy eladó compak k10 wbc darálóm. garázsban tartott, keveset futott. egyessel kezdődik az ára, igaz, éppen hogy. ha valakit érdekelne, írjon. jelige: egy peák kést nem kapsz meg ennyié'
-
válasz
Deadzone41
üzenetére
tévedsz.
szegény daráló nem tudja, hogy mit kell őrölnie, csak őröl. van egy motor, egy tengely és egy kés. ha elég erős és pontos, akkor tök mindegy, hogy mire lett tervezve, a késprofil dönt el mindent. azt meg ugye bármikor lehet csinálni bármilyet. mellesleg az ek sem otthoni bohóckodásra lett tervezve, egyik sem. de ez kizárólag kényelmi kérdés, miszerint mennyi pangó őrlemény van és ahhoz mennyire bonyolult hozzájutni.
a roburban például alig van, jóval kevesebb, mint a mazzer miniben (ami otthonra szánt cucc). gyanítom, hogy a kony is hasonló.
-
Deadzone41
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Azért azt látni kell, hogy pl ezek a nagy mazzerek nem specalty szemlélettel lettek tervezve, hanem még az olasz presszóból jöttek. Nem azt fizeted meg bennük, hogy űber szemcse eloszlást produkálnak, hanem hogy gyorsak, és elpusztíthatatlanok. Aztán javítsatok ki, ha tévedek. Ettől függetlenül jól beállítva, szerintem biztos lehet velük specialty alapanyagból is finomat főzni az EK már a kimaxolása a témának.
Nekem a magnézium erős rázással egyből feloldódok a törzsoldatban.
-
Peti...(16v)
tag
-
meander
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Peak legnagyobb baja az ára

Egyébként ezek közül egyik sem kényelmes otthonra max a kis EK. Egyébként szerintem az összesben az "egy bizonyos kés" a nagy szám. A Peak és az EK kése is 500EUR körül mozog. Itthon a Peak kése asszam 200e HUF
...amely kés egyébként belefabrikálható lenne a Royalba, ami pont olyan fordulattal és teljesítménnyel forgatná. Na de ezt az agybajt már elengedtem -
Peti...(16v)
tag
válasz
meander
üzenetére
A mythosról azt hallani, hogy otthonra vesződés a sok pangó (bab) miatt, de mi a helyzet a Peak-kel? Nem mintha elérhető lenne, csak kíváncsiságból, mert úgy tudom otthonra a K30 sem ideális a pangó babok miatt. A Peaknél ez máshogy van megoldva?
Egyébként ami a legjobban furdal, hogy vajon mi a fenétől olyan jó egy EK? Megfelelő pontossággal meg kell forgatni párhuzamosan egy bizonyos kést a másikhoz képest, mi olyan bonyolult ebben? És miért nem klónozzák nekünk negyed áron a kis kínaiak? 😊
Konyt asszem a Keletben láttam, de lehet hogy csak dísznek volt ott. Én azt terveztem be következő lépcsőnek, beleszerettem pár éve, és akkor még jókat is mondtak róla. -
tariattila
veterán
szerencsére alapon lágy a víz... meg a gépem abszolút nem érzékeny ilyesmire

tényleg csak kíváncsi voltam mit ad a szűrt víz...
egyelőre kevesebb műanyag hulladékot, no megittam a csapvizet is de azért volt ásványvíz szépen, ez most minimálisra csökkent (csak a 'család szénsavas fele' miatti pár pet.palack) -
meander
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Ha HB-s recept alapján csinálsz egy Mg oldatot, abban a keserűsó feloldódik 1-2 óra alatt. Onnan már azt adagolod az alap vizedhez és ott már nem kell várni az oldódásra.
-
meander
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Ne érts félre engem nem zavar, ha ilyen őrültségekbe már nem akarsz belemenni. Egyszerűen csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy ez egy specialista fórum, ahol mindenki addig megy el, amíg az őrülete hajtja és a pénze engedi. Én például szitálni nem tervezek, de ugye ezt is az idő dönti el...
Az őrlőkből meg mindegyik jó, amit a fórumozók használnak, de a jók között is vannak jobbak. A robur elterjedt kávézókban, de már kony-t is láttam jó nevű helyeken. Sőt az egyikbe még ittam is nagyon jó eszpresszót konyval. Ezzel együtt valószínűleg a mythos, EK, Peak jobbak lehetnek újhullámos presszóra. Nem tudom, mert nincs egyik se, de azért mégis... Ehhez kapcsolódva pedig szerintem azt érdemes figyelembe venni, hogy a pörkölési karakterek, illetve a kávékból kinyerhető ízek párhuzamosan futnak a technológia fejlődésével. A saját őrlőimen láttam, hogy mennyivel jobban, egyenletesebben oldódnak a háklisabb kávék a jobb őrlővel. Tehát még jobb őrlővel még világosabb pörkölés felé lehet menni. Értsd még izgalmasabb pörkölési profilok felé (a fene tudja ez világosat is jelent-e, nem értek hozzá). Ezt úgy könnyű otthon is visszaellenőrizni, hogy a sok casmos baszakodás után előveszel valami klasszikusabb cuccot és úgy jön le nyitott karral, nulla előkészítéssel hogy szalad az ember a fényképezőért. -
adp
őstag
válasz
tariattila
üzenetére
Sztem ha a geped akarod vedeni keves lesz a kancso. Annyit nem lagyit, foleg hogy mg-t ki tudja mennyit tesz hozza, ami meg kemenyit is foleg ha sok
-
válasz
Deadzone41
üzenetére
már a "mit tett le" részt sem tudom értelmezni, szerencsére ez nem valami összeméregetős-versenyzős dolog. egyszerűen csak az is oké, ha valaki nem akar tds-ezni és az is, ha valaki igen. és egyik sem jobb, menőbb vagy komolyabb a másiknál, simán csak egyéni preferencia, ennyi.
-
tariattila
veterán
Vizes téma... nálunk elég normális ízű a csapvíz de 'nem kellene lemaradni címmel' beruháztam egy bwt kancsóra (meg ugye a környezettudatosság....
)
elvileg ez is magnéziumot ad a vízhez + lágyít is...
Lehet kiégtek a kávéreceptoraim de nem érzek változást, viszont megnyugtat a tudat, hogy tisztább vizet iszunk...
(ezt max. vízcsap elé kötött valamire fogom cserélni de vizet kikeverni már öreg vagyok)
-
Peti...(16v)
tag
Hazafelé beugrottam a gyógyszertárba keserűsóért, de aztán itthon rájöttem, hogy se rendes eszközök, se rendes kávé, úgyhogy felesleges volt. Mindegy, legalább olcsó volt, és cukor van dögivel, úgyis elnyomja majd az ízeket 😀 Bocs, ez már tényleg csak trollkodás.
@Deadzone: félreértesz. Azon akadtam ki, hogy nem sikerül valakinek egy kávé, és az a válasz, hogy szar hozzá a pár éve még topnak titulált, 2000 eurós őrlő. Elhiszem, hogy mindig van mégjobb, és azt is, hogy ez most az EK, de nehogymár ez legyen az új belépőszint! Miközben pár napja írta meander, hogy neki a Kony/DC párossal összejött az élmény.
Elengedem a témát, kiírtam magamból. Megyek vizet keverni. Viccen kívül kérdem: mennyi időt kell hagyni a feloldódásra? És ha bekeveri az ember, egyenletesen eloszlik és lebeg a vízben, vagy ha betöltöm a tartályba, akkor ott röhög majd reggel a Mg a tartály alján? -
Deadzone41
őstag
szerintem nem kell senkit megvédened, hogy mit tett le a kávés asztalra.
Én a kiakadásra reagáltam, ha valaki elégedett a cuccaival, elégedett a kávékkal amit iszik, meg a akar állni a szinten ahol van, attól még nem kell felvenni a fejlődés és újdonság ellenes attitűdöt. nem azért van a fórum, hogy fejlődjön a közös tudás? áljunk meg a norda, mazzer, gaggia kombó mindenre elég szinten, és akadjunk ki, ha valaki tds-ről, designer vízről és hasonlókról kezd el diskurálni? -
válasz
djboris
üzenetére
nincs ezzel gond, én is vennék egyet, ha meg tudnám indokolni magamnak és lenne rá keret, ami nem fáj máshonnan. nálam a robur volt az a szint, ahol meghúztam az "ennél tovább már nem megyek, ezzel letudom egy életre a témát" vonalat. és elfogadom, hogy lesz kávé, ami nem zenél vele. egy eszköz, alkalmazkodni kell hozzá, ennyi.
-
válasz
Deadzone41
üzenetére
"Ha ez a mentalitás menne mindenhol, a két kockacukros, kicsi tejhabos olasz ristrettonál tartanánk még mindig."
milyen mentalitás? az a baj az ilyen kijelentésekkel, hogy durván átesik a ló túloldalára. érted, most is páros lábbal beleszállsz valakibe, aki:
- évek óta kávé fórumozik
- csomót invesztált a cuccaiba, megjárt egy csomó lépcsőt
- tudhatóan jó kávét iszik és foglalkoztatja is a téma, tesz érte
- csak éppen nem pont ugyanannyira van belekattanva ebbe vagy abba, mint teha egy ilyen usernél jön a két kockacukros gúnyolódás, qrva hamar egyedül marad a roppant specialty illető. komolyan, mint a júdea népe front versus júdeai nemzeti front a brian életében, a végén minden klikkben lesz 2-3 ember, aki szerint mindenki más helikopter.
ne már.

-
djboris
csendes tag
Azért ez az EK nekem már legalább 3 éve megvan. Nem mondanám magam az örlőt illetően divathullámra felült embernek. A vásárlás oka egy Osloban kostolt kávé. Amikor hazajöttünk úgy döntöttünk egy barátommal hogy kell. Akkor vettük az ikreket
Ezt azóta se bántuk meg. Sőt még kapott egy custom kést is azóta. Sajnos ez a kés is többe kerül mint amint egy értelmes ember örlőre költ otthon. Viszont a Gitwe így elképesztő szenzori szemmel nézve(kostolva), mást tenyleg nem tudok mondani. Egyébként benne lehet az is hogy az utolsó zsák jobb volt mint a többi. Ilyen különbségeket már sokszor tapasztaltunk. Visszatérve az örlőre nyilván értelmes ember nem vesz EK-t otthonra. Ezzel is teljesen egyetértek -
Deadzone41
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Ha ez a mentalitás menne mindenhol, a két kockacukros, kicsi tejhabos olasz ristrettonál tartanánk még mindig. El kell fogadni, hogy ez a specialty egy elég dinamikusan fejlődő valami, változó trendekkel, néhol vakvágányokkal, aztán mindenki ott húzza meg a lélektani határát a kísérletezésben és útkeresésben, ahol szeretné.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
meander
üzenetére
Ezt vállalom is, a hozzászólásom inkább volt hangulatjelentés, egyszerűen felhúztam magam ezen a "rendes őrlő" kinyilatkoztatáson. Pár hete hangzott el a darálóban, hogy az EK mostani szériájából nem mindegyik tud presszót, össze-vissza szórnak a kések, tehát nem elég legombolnni az árát, még egy adag mázli is kell hozzá. Nemár... Pár éve még a Major, majd a Kony meg a Robur volt a sztár, utána a Mythos, most meg mindenki rohan EK-t venni. Jövőre meg lehet kidobálni, mert kiderül, hogy mindenki hülye és eddig sz@rt ivott, mert az XY az egyetlen szóba jöhető őrlő a világon. Na ez az, ami engem zavar.
Víz: már egy jó ideje Nordát használok, most hogy megírtad a receptet, ki fogom próbálni, de szerintem az én szettemben és tudásomban még nem ez a szűk keresztmetszet, ezért valószínűleg nem fogom kiérezni a különbséget. Aztán ha mégis, jövök téríteni

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Eladó EVGA GT 640 2GB videokártya
- 175 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
- Apple iPhone 16 Pro Max Natural Titanium Titán dizájn, Pro kamera,100% akku,2026. 02. 11
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8600G / 6700XT 12GB / 16GB DDR5 / 512 SSD + 2TB HDD!
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 11 64GB fehér / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

). Viszont ha túl melegnek véli magát, akkor bekapcsol hátul 2 ventilátor, ami elég hangos és van hogy csak 1+ óra után kapcsol ki. Picit megütögetve persze azonnal kikapcsol (hallani ahogy ilyenkor kattan a termosztát). Normál használat közben nem kell ütögetni, mert a motor beindítására is átkattan általában a termosztát (Na meg akkor a kávébabok elvisznek némi hőt, így az is hűti kicsit). Nekem gyanús, hogy a fűtőelem akkor is fűt, amikor a ventilátor hűti a seggét...