-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz Postas99 #23260 üzenetére
Nos, szétkaptam a kollégámtól kapottat. 850 mAh akku. Kijelző, fix ábrákkal és egy kis áramkör:
[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz .-..-. #23258 üzenetére
Bocs, ezt most vettem észre. Nekem vannak ilyen kiépítésben cuccok, elvannak jól.
Kérdéseim: mi konkrétan a filléres mcu, mivel táplálod, mi a FW rajta és mit jelent, h tönkremegy (nem bootol, megsül, etc)?Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz Postas99 #23268 üzenetére
Kollégát faggattam, elfbar, tölthető, kijelzős. Ca. egy hónapig szívja és kuka. Külföldi beszerzés.
Hát a többi részre no comment, egy szánalom ez az egész, a szabályozás, a recycling és minden úgy egyben. Sajnos nem csak ezen a területen.Párom tanárnő, még a szelektív gyűjtés gyűjtőszigetes/különkonténeres szakaszában a suliban is minden szelektíven gyűjtve, udvari konténerbe hordva, ahogy kell(ene). Majd lementek megnézni a kukásautót, ami elvitte... nem kellett volna.
Mindent beborítottak egybe. Azoknak a gyerekeknek többet nem kell mondani, h szelektív hulladék.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Postas99
senior tag
Fogyasztói társadalom van, jobban megéri nem visszaváltani hanem újat értékesíteni a gyártó részéről. Az, hogy mi lesz a termék sorsa a kiürülés után azt leszarja a gyártó.
Az itthoni szabályozás, az hogy minden ilyen is TILTVA van. Tehát emiatt nincs LEADÓ pont sem. Szóval minden ilyen is kuka. Miközben a benne lévő akksi és töltő elektronika még bőven újrahasznosítható lenne.
A tiltás oka: A termék nem ismert egészségkárosító hatása és a legfőbb indok, hogy nikotin van ezekben ezért ez jövedéki terméknek minősül. Szóval üldözés van minden téren. Ezek profibb cuccok mint a régi **fbarok mivel tölthetőek (csak az akksi)
A szánalom az, hogy belülről úgy van felépítve, hogy a műanyag szivacsos anyag van átitava valami folyadékkal, ennek a közepén van egy fém henger benne egy izzító szál.
Teház azt nem tudni, hogy amikor izzítasz (tehát szívod, és pára keletkezik), hogy milyen egyéb anyagok kerülnek párásított állapotba, szóval bármit is beszívhat a használója ezáltal. Azt meg főleg nem tudni, hogy a folyadék valójában mit is tartalmaz még az ízen kívül.Engem csak a töltő és az akksi érdekel. Begyűjtöm ha van, ESP cucchoz elegendő lesz.
Na, azért nem csinálok akksi temetőt az otthonomból nekem elegendő 4-5 darab. De megérné ezeket újrahasznosítani otthoni vagy egyéb diy projektekben. Szétszedni pedig gyerekjáték, mert ezeket az újakat szét lehet húzni vagy a tetejénél fogva vagy alulról.[ Szerkesztve ]
-
Postas99
senior tag
-
válasz Postas99 #23262 üzenetére
cégnél sokan használnak ilyesmit, de nem tudom, h eldobósat-e. Majd megkérdezem.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Postas99
senior tag
válasz ViZion #23261 üzenetére
Óh kellett volna valami támpontot is adnom, hogy miről beszélek.
[VAPE cucc]
Az utolsó Redmi Note ami a kezem ügyében volt az a 7-es széria. Előtte jónéhány mefgordult a család kezében. Azóta nem volt közöm hozzá.
A véleményem ugyanaz mint neked: szoftveresen szuper és szar is egyben.[ Szerkesztve ]
-
válasz Postas99 #23260 üzenetére
nekem a Poco az telefon. Nem füstöl.
Xiaomi, tehát szoftveresen szuper és szar is egyben.
-
Postas99
senior tag
válasz Tankblock #23259 üzenetére
Sziasztok!
Kérdés azokhoz akinek már ez eszébe jutott.
Mennyire megbízhatóak a Poco nevű pöfékelős cuccokban található elektronikák?
Gondolok itt a modernebb megjelenésűre aminek van csiricsáré oled kijelzője ami töltéskor animál és megszűnéskor pedig az alja rgb ledekkel mindenféle színben játszik.Ehhez van egy 650mha akksi is a régeikben 850mha akksik voltak.
Kioperáltam már egy ilyet a dobozából és backup féle cuccnak tökéletesnek hangzik, ugye ebben van egy teljes akksi töltő elektronika plusz egy Puya PY32F002A ARM mikrokontroller a kijelző és a ledek vezérléséhez.
Igazán az akksi töltő és az akku ami tetszik. Ugye mások ezt használat után elhajítják viszont akku+töltő ingyé jól hangzik.ESP32-hö backup akksinak elegendő lenne.
-
Tankblock
aktív tag
válasz .-..-. #23258 üzenetére
Jó lesz az a FET számának megfelelő Datasheeten nézd meg a Vgs tresholdot, remélem jól emlékszem, hogy mennyinél nyit. Annál nagyobb FEszültség legyen. Van hozzá szép átviteli karakterisztika is.....
B verzió nem ESP kötsz rá előszőr hanem egy arduinot 5V at pl UNO , vagy fix tápot
Release the Beast....
-
.-..-.
junior tag
válasz Undoroid #23255 üzenetére
Ez rgb 5050 ledekkel szerelt, teljesen általános szalag (5m van egy csomagban), nem a címezhető verzió.
A probléma annyi, hogy a hozzájuk "filléres" kontroller tönkremegy nagyon hamar.Tankblock:
Egy ilyesmi kiindulási pontot találtam a neten:
Keresgélés közben amúgy felmerült bennem a FEt Trigger is lehetőségként, bár talán kicit overkill:
Ebből mondjuk 5-20V signal input verziót tudok a fiókból előkotorni gyorsan, de gondolom egy 3.3V-5V level shifter beiktatásával ideiglenesen akár azt is kipróbálhatom.Ezek mennyire kivitelezhetőek szerintetek?
[ Szerkesztve ]
AMB Rizen9 5900Z, 32GB B.Skill DDR7 Trident Noe, MiSi B550 Tohamawk, NVidea RXT 4080 Hyper, Smasnug 32' OLED 4k@240Hz, MicraSoft Windoors 11 -> De lehet, hogy átvertek :(
-
cog777
senior tag
Ha valaki van olyan elvakult, hogy WSL2-ben akar PlatformIO-t hasznalni es feltolteni a mikrokontrollerbe a firmware-t, itt vannak a lepesek.
0. VSCode es platformIO, telepitese Windows alatt. Linux telepitese WSL-ben
1. usbipd telepitese: winget install usbipd
2. Windows alatti soros port osszekapcsolasa a futo WSL-hez: https://github.com/dorssel/usbipd-win/wiki/WSL-support
Bovebben:
- A BUSID megjegyzese "usbipd list" paranccsal
- Megosztani az eszkozt az admin joggal futtatott "usbipd bind --busid X-Y" utasitassal
- Osszekapcsolni a futo WSL-el: "usbipd attach --wsl --busid 4-4"
3. Telepitsuk a python-t es a python3-venv WSL alatt. "sudo apt install -y python3-venv"
4. UDEV szabalyokat adjuk hozza: https://raw.githubusercontent.com/arduino/ArduinoCore-mbed/refs/heads/main/post_install.sh
4.1 Restart WSL (wsl --shutdown)
5. Megnyitjuk a PlatformIO projektet WSL alatt
6. Forditjuk es feltoltjukHP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
Undoroid
őstag
válasz .-..-. #23254 üzenetére
Üdvözöllek!
Ha jól sejtem, akkor nem a WS2818-hoz keresel valami kapcsolást, hanem valami hagyományos LED-szalaghoz?
Az első ún. címezhető ledeket használ, amivel igazán érdekes effekteket lehet összehozni, míg a hagyományossal a teljes 'strip' végig egyforma színű.
Melyik verzió az, ami most érdekes lehet? Nyilván a második, de azért mégis megkérdezem...
https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-
-
.-..-.
junior tag
A karácsonyra vásárolt rgb ledszalagok IR kontroller moduljai sorban mondják fel a szolgálatot. Mindegyik ugyanaz a típus. Nem is a benne lévő tranzisztorok mennek tönkre feltétlen (bár elég forróak még a gyári 5M-ből visszavágott szalag esetén is), hanem inkább a vezérlő.
Mivel felirat nincs rajta gondolom valami PICxx lehet talán.Arra gondoltam csinálnék ESP alapon valami 3x5A/12V körüli vezérlőt ezekhez.
Mi a véleményetek, milyen olcsó tranzisztort (NPN) volna érdemes ehhez választani?
Esetleg van valami bevált kapcsolásotok?[ Szerkesztve ]
AMB Rizen9 5900Z, 32GB B.Skill DDR7 Trident Noe, MiSi B550 Tohamawk, NVidea RXT 4080 Hyper, Smasnug 32' OLED 4k@240Hz, MicraSoft Windoors 11 -> De lehet, hogy átvertek :(
-
its_grandpa
tag
válasz vargalex #23251 üzenetére
>>Ugye most a kazán "vezérli" a szivattyút.
Én is ebben a cipőben jártam, nagyon megértem a törekvésedet.
Nyílt égésterű öntöttvas gázkazán, a fűtéssel együtt indult a keringető (2-es fokozat).
Nagyon nem jó üzemállapot, mert sok időbe telt amíg a kazán elért egy normális hőfokot (~ 45C).
A táblázatomat nézve 2018.01-ben vettem Aliról 2db XH-W3001-220-at (még 265 volt a $ ) 1.200.-/db áron.
Még most is az első működik.Az érintkező a rézcsövön, a keringető akkor indul ha már 45 fokos a víz és leáll 40-nél. Amikor a szoba termosztát leállítja a kazánt a keringető nem áll le amíg a víz nem lesz 40 fok ( 2 törülköző szárító veszi fel a "hulladékhőt").Az első ESP8266-os relé modult 2018.11 hóban (már 289 volt a $ ) vettem, akkor kezdtem el "okosotthonozni".
-
vargalex
félisten
válasz ViZion #23248 üzenetére
Ugye most a kazán "vezérli" a szivattyút. Azaz, ha fűt a kazán, bekapcsolja a keringetőt is, ha nem, akkor nem. Így a kazán teljes fogyasztását mértem (ez még egy buta kazán, a saját fogyasztása szerintem elenyésző) egy okos konnektorral és emlékeim szerint 1-es fokozaton 10-15 W között volt valahol (de 20W alatt, szinte biztos). 4-es fokozatot persze sokkal több.
Köszönöm mindenkinek, akkor elfogadom, hogy ez így jó. Szerintem az lehet a baj, hogy én mindenáron hagyományos reléhez akarom hasonlítani a működést...
[ Szerkesztve ]
Alex
-
nagyúr
válasz vargalex #23247 üzenetére
Egy LED izzó esetében az is elég, ha a nulla vezeték párhuzamosan fut egy csőben a fázissal egy hosszabb szakaszon. A vezetéknek és az izzóban lévő alkatrészeknek együtt van akkora parazita kapacitása, hogy a közeli vezeték általi indukcióval együtt megtáplálja a LED-et.
Remélem a szaxerűtlen leírásomból átmegy a lényeg -
válasz vargalex #23247 üzenetére
10 W-os keringető? Biztos? Az nagyon szerény.
Engedd el ezt a fénylős témát, meg a feszt amit mértél, ha szétkapsz tetszőleges nagy fehér háztartási gépet, ott is random feszt lehet mérni sok helyen.
Másik, hogy a linkelt videóban egy feltehetően eredeti Fotek van, ahol minden extra: védelmek, hűtés, árnyékolás a helyén van. A Tiéd meg egy klón... Ha keresel, akkor van a neten szétszedett is, h milyen eltérések vannak.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
vargalex
félisten
válasz Tankblock #23246 üzenetére
OK, így a 0 átmenetet értem. Ez akkor csak az AC oldalt érinti, de mivel 50 Hz, így elég gyakran lesz 0 átmenet. Csak, hogy világos legyen a problémám, most teljesen kiiktattam mindent, inputnak egy laptopból bontott akkut használtam (4 ilyen akkuból állt a teljes akkupack):
Majd a probléma a videón látható nagyjából (a halvány fény annyira nem látványos, mert nagyon erősből vált arra, de azért látszik). Ami látható:
1. 2 másodpercnél rárakom az input pozitív ágát és fel is kapcsol az izzó.
2. 8 másodpercnél megszüntetem az inputot, az izzó halványan világít tovább (ez nem olyan látványos a videón, próbáltam sötétben is, de akkor pedig mindenáron bekapcsolta a mobil a világítást, így szintén nem látszott).
3. 14 másodpercnél (picivel előtte) kihúzom a konnektorból az izzót és megszűnik a halvány világításEgyébként, ha ilyenkor visszadugom a konnektorba, akkor általában továbbra is halványan világít. Néhány másodperces áramtalanítás után nem világít tovább.
Nem fog ez gondot okozni egy 1-es fokozaton nagyjából ugyan úgy 10W-ot fogyasztó keringető szivattyú esetén?#23244 Undoroid: természetesen a fázis van az SSR out ágára kötve. Direkt ellenőriztem, illetve megnéztem fordított polaritással is. Ugyan ez a jelenség.
Egyébként a korábban linkelt 2 videó miért állít 2 különböző doglot ráadásul ugyan olyan típusú SSR esetén? (Egyik szerint rövidzár, illetve nyitás van, másik szerint mindkét esetben van kapcsolat a 2 pólus között, csak nagyságrendi ellenálláskülönbség van.
Illetve a később linkelt videóban miért nincs ez a jelenség?Sajna hagyományos izzóm nincs, így másik LED izzóval, fénycsöves izzóval néztem meg. Ezek közül egyik sem világított halványan sem, viszont az input megszűnése esetén az out oldal 1-es lába és a föld között az eredeti Osram LED izzónál 110 V-ot, egy másik LED izzónál (ami nem világít) 180V-ot, a fénycsöves izzó esetén 32V-ot mértem. Fogyasztó nélkül (kicsavartam az izzót a foglalatból) viszont 230V-ot. Ha az inputra nem kötök semmit, csak bedugom a konnektorba a fogyasztót, akkor az 1-es láb és a föld között azonnal rendre 10V-ot, 170V-ot és 32V-ot mérek.
Most már egyáltalán nem értem, hogy hogyan is működne a Solid State Relay...[ Szerkesztve ]
Alex
-
Tankblock
aktív tag
válasz vargalex #23242 üzenetére
Ha az AC-t egy szinusznak modellezzük akkor lesz egy "pozitív" és a "negatív" része és egy úgynevezett 0 átmenete 2x. Na ennél az átmenetnél tud csak kapcsolni az SSR,
Rendes izzóval teszteld. hogyan is viselkedik.
https://www.ia.omron.com/support/guide/18/explanation_of_terms.html
[ Szerkesztve ]
Release the Beast....
-
Janos250
őstag
Boldog új évet!
Foglalkozott-e valaki mobiltelefon WiFi megosztás - ESP32 kapcsolattal.
Az ESP32 tud kapcsolódni a mobiltelefon hotspotjára, kap is mindenféle IP címeket (IPv4, IPv6local, IPv6global), de hiába próbálom az IPv6 globalt, nem tudja elérni.
Rosszul csinálom, vagy ne is próbálkozzak nem fog menni, mert az Androidos telefon nem engedi/nincs implementálva?Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Undoroid
őstag
válasz vargalex #23237 üzenetére
Ahogy a kolléga írta: " Mezei izzóval teszteld. "
Sokszor lehet látni ezt a jelenséget, ha nem a Fázis ág kerül megszakításra! Cserélj a betápodon polaritást (dugd be fordítva a dugvillát) és valószínűleg meg fog szűnni az a halvány fény is! A mezei izzóknál eleve nem fogod tapasztalni ezt! Azok a LED-es kütyük képesek akár 100V-ról, teljes fényerővel világítani, mert a benne lévő kapcsoló üzemű tápegység már akkora betápról is képes működni egészen 250V-ig. A régi izzószálas elődök viszont nem képesek ekkora tartományban működni az induló, nagy áramfelvételük* miatt! Lehet, hogy alig mérhető áramot fog produkálni az SSR kikapcsolt állapotában, de arra nem lesz elég, hogy akár egy kicsi parázslást is produkáljon az izzó!* (Elégé pongyola megfogalmazásban ) van még egy tulajdonságuk: mivel az anyaguk izzik, ezért akkor fogyasztanak kevesebbet, ha már teljesen felizzottak! Ezt egyszerűen ki is lehet próbálni! Megméred egy sima, mezei izzó áramfelvételét üzem közben és lejegyzed. Majd kiveszed az áramkörből ugyanazt az izzót, megméred hidegen az ellenállását és kiszámolod a megmért betáp segítségével (a megfelelő képlet segítségével) az áramfelvételét és a kapott érték nem lesz ugyanaz! Nagyon nem!
https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-
-
válasz vargalex #23242 üzenetére
Erre írtam, h a meghajtó része az izzónak beleszól szerintem a kapcsolásba, van vmi kondi vagy ilyesmi, ami még tart némi kraftot.
0 átmenetnél kapcsolás hasznos, azt jelenti, h a szinusz bármelyik pontján be- vagy kikapcsolod a bemenetnél, a kimenet csak akkor kapcsol be/ki, amikor a szinusz a nullán átmegy "negatívból" a "pozitívba" vagy fordítva. Tehát nem bárhol a szinusz alatt.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
vargalex
félisten
válasz Tankblock #23239 üzenetére
Köszi!
Ahogy írtam, a visszajelző led világít, amikor a Wemos lábát HIGH-re húzom, tehát a relé kapcsol, a nagyfeszültségű oldal is kapcsol (az újonnan vásárolt relé esetén), a rákötött "izzó" világít. Majd, amikor LOW-ra állítom a Wemost lábát, akkor a rákötött (korábban linkelt) Osram LED "izzó" halványan világít tovább (ha az in oldalt lehúzom a próbapanelről, akkor is). Tehát, mintha nem oldana teljesen a nagyfeszülségű AC oldal. De másik LED "izzóval" nem csinálta ugyan ezt. A Wemos D1 mini és a relé között a teszt környezetben egyelőre 10 cm-es vezetékek vannak.
Mit jelent pontosan az, hogy "0 átmenetnél tud kapcsolni"?
[ Szerkesztve ]
Alex
-
válasz Tankblock #23239 üzenetére
nálam rövid vezeték van, kapcsolja a wemos közvetlenül. Kínai klónnál a fene tudja, van itthon pár, de még nem használtam.
-
Tankblock
aktív tag
válasz vargalex #23232 üzenetére
optotriac, azaz csak 0 átmenetnél tud kapcsolni....
Ami lehet probléma az az h 3V tól nyit....
Wemos D1 Mini elvileg 3V3 tud, emelett a kábelezésen is eshet annyi feszültség h már nem tud nyitni.....Próbáld meg fix 3V3 Voltal v 5V nyitni h jóe a relé, arra figyelj h a másik oldalon 230V ne csapjon meg.... (kell az AC a másik oldalra )
aztán nézd meg a Wemossal. ha nem megy akkor jön valami köztes kapcsoló elemről(FET, tranzisztor) 5V hajtása a SSR relének.
Release the Beast....
-
Postas99
senior tag
válasz cog777 #23230 üzenetére
BUÉK Mindenkinek!
Ezek az eszközök analóg értéket adnak (feszültség)
Nincs dokumentáció megadva, hogy ekkora meg akkora füstnél milyen érték jelenik meg a kimeneten. Ezt neked kell kitapasztalni. És itt jutottunk el a kalibráláshoz.
Nem lehet kijelenteni, hogy ha 50% komparálási értéket veszel alapul, hogy tudod egyáltalán hogy az mennyi füstöt jelent. Vagy csak 75% is elegnedő vagy ki tudja mennyi.Ezekkel az a gond, hogy ha még meg is írod a rá a programot, ahhoz hogy jó működjön nem lehet EXhas kitalálni hozzá egy értéket.
Tényleg jobb megoldás egy gyári füstértzékelő, és max ott keresgetsz rajta egy pontot amivel tudod detektálni, hogy füst van a házban. A legjobb megoldás a piezo lábára párhuzamosan kötni egy esp32 nano valamelyik lábát megfelelő illesztéssel. A táplálás pedig szerintem szintén megoldható valamelyik forrpontról.
Sajnos jobb nem jut eszembe. -
vargalex
félisten
válasz ViZion #23236 üzenetére
Ahogy írtam, 230V-os Osram 13W LED "izzó"val teszteltem. Ott is van elektronika...
[ Szerkesztve ]
Alex
-
válasz vargalex #23235 üzenetére
OK, de 230V-os led nincs, ott van vmi elektronika, ami a ledet "hajcsa". Abból meg van pár néhány. Mezei izzóval teszteld.
-
vargalex
félisten
válasz ViZion #23234 üzenetére
Nem is láttam a projektedet. Én is hasonlót csinálok, csak saját kóddal. Egyébként az a fura, hogy ebben a példában is a led-el mutatja be emberünk az SSR-t és nála szépen lekapcsol...
[ Szerkesztve ]
Alex
-
válasz cog777 #23231 üzenetére
ESP32-re lehet pl. ESPEasy-t telepíteni, ami tud külső szerverre adatot küldeni (Blynk.io, thingspeak, ilyesmik), onnan meg tudod tovább feldolgozni, értesítést köldeni akár.
Telepítésről van infó a logout cikkemben, röviden letöltöd, modulodnak megfelelőt ráflasheled, ESP32-nél 2 lépésben kell. Utána webes felületen megadod milyen bigyók és hol csatlakoznak. Rules részben tudsz szabályokat felállítani, "programot írni" hozzá.
Controllereknél kiválasztod, h hova szeretnél adatot küldeni, az eszközöknél bepipálod, h adat küldése controllerre, ennyi... Leírva bonyolultabb, mint végigmenni a beállításokon és megcsinálni. elég alapos doksi van hozzá, a fórumon is sok infó van.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
vargalex
félisten
Sziasztok!
Rég jártam erre... Szóval, gondoltam kis ujjgyakorlatként egy régi gázkazán keringető szivattyúját vezérelném Wemos D1 Minivel (mehetne akár Arduinoval is, de ez akadt elsőre a kezembe) hőmérséklet alapon. Raktam rá egy 0,96"-os OLED kijelzőt, egy Dallas DS18B20 szenzort és eredetileg egy SSR-40 DA-t gondoltam a szivattyú kapcsolásához (mert az volt itthon és ugye ez csendes). Megírtam a kódot, minden működni látszott, a relé vissza is jelezte a kapcsolást a leddel, de a próbalámpám (220V, 14W-os led) nem kapcsolt. Soha nem volt használatban ez a relé, így gondoltam gyárilag hibás. Kipróbáltam egy hagyományos kék relével szerelt panellel, azzal működött a kapcsolás. De azért rendeltem egy SSR-10 DA-t, valamiért biztonságosabbnak gondolom a kék relénél.
Működni látszik, de az SSR relé kikapcsolásakor (a visszajelző led kialszik) halványan világít továbbra is a 220V-os LED (egy másik LED viszont rendben kialszik). Ha kihúzom a konnektorból és újra bedugom (a Wemos-hoz, SSR-hez nem nyúlok), akkor nem világít. Ha nem húzom ki, de az SSR vezérlő lábát lehúzom (tehát biztosan nem kap semmilyen tápot az IN oldalra), akkor is világít halványan kihúzásig. Ez mitől lehet?Valójában hogyan működnek az SSR relék? Mert néztem youtube videókat, leírásokat, de egyik ezt, másik azt írja. Pl. itt azt mondja, hogy rövidzárnak kellene lennie, de ez ugyanakkor azt mondja, hogy nyitott állásban megaOhm nagyságrendű ellenállás van a kimenet lábai között, míg zárt állásban kiloOhm nagyságrend. Ahogy én mértem, nálam utóbbi igaz.
Túl kicsi a load a 14W-os LED bulb-al?
[ Szerkesztve ]
Alex
-
cog777
senior tag
válasz Gergosz2 #23227 üzenetére
Miert, milyen erzekelo kell ha szeretnem tudni hogy ha valami langra kap a lakasban es fust keletkezik?
@Postas99: meg nem vettem semmit, eloszor kerdezek!
Kalibracio? Arra gondoltam, ha mar a gyari riasztok gyarilag kalibralva vannak, akkor talan tudok venni olyat amivel nem kell vacakolni, kimeregetni kulonbozo tavolsagokbol az egest es azt detektalni. Tehat egy kulcsrakesz megoldast szeretnek I/O-val az ESP32-hoz. Mintha regebben lattam volna talan 20-30 euroert de most nem talalom.Amugy BUEK!
HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
válasz cog777 #23228 üzenetére
van vmi okos otthon rendszered? az tud küldeni üzenetet vagy akár tts-t is.
-
Postas99
senior tag
válasz cog777 #23223 üzenetére
Én a helyedben nem használnám:
[Típusok]
Ezek alapján a füst érzékelő a : MQ-135 Gas Sensor
A paraméter típus alapján ez több modell típus is lehet, ha nem jót vettél akkor semmire sem lesz jó. Ezen felül akár 48 órán át is eltarthat a kalibrálás.Janos250: Ha a megfelelő modult válasszuk akkor akár arra ia jó lehet.
Szénmonoxid érzékelő: MQ-7 Gas Sensor -
Gergosz2
veterán
válasz cog777 #23223 üzenetére
Ha nem akarsz nagyon játszani , akkor én egy ilyent vennék : https://netkazan.hu/termek/10742/honeywell-home-r200s-2-optikai-fusterzekelo
Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito
-
cog777
senior tag
Valaki hasznalt mar MQ-2 fusterzekelot vagy mas alternativat? Kell kalibralni ezeket a szenzorokat vagy egybol tudom hasznalni? Megbizhatoak ezek a szenzorok?
Jo lenne ha kuldene uzenetet a telefonomra az ESP32 ha valami "gaz" van a konyhaban, amikor valamelyik csaladtag foz. ESP32-hoz mar sikeresen kapcsoltam kamerat, meg tudnam nezni mi a helyzet.
A szomszed srac veszettul jatszott a konyhajukban a gepen "sutott" valami kajat, amikor megszolalt a fusterzekelo, a felesege bement es latta hogy vagni lehet a fustot, de a srac total nem eszlelte a kulvilagot jatek kozben...
HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
Gergosz2
veterán
válasz gordonfreemN #23221 üzenetére
Most kicsit meglepett ez a 6ks szállítás, legutóbb amikor kistételt rendeltem sima 2k volt a posta. Lehet ahhoz is köze van hogy melyik raktárban van nekik az alkatrész. Amúgy az esetek 99 százalékában mindig bőven 15k felett rendelek
-
Gergosz2
veterán
válasz gordonfreemN #23218 üzenetére
Én elég sok TIs drivert használtam már. Gyorsan rákeresve ez akár jó is lehet neked:
https://hu.mouser.com/ProductDetail/Texas-Instruments/DRV8213DSGR?qs=HoCaDK9Nz5fr9x8VVVVBBg%3D%3D
És igen, mouserről 1 darabot is kihoznak neked (plus nyilván a posta ami 2k, de amúgy 15k feletti rendelésnél gyakorlatilag mindig ingyen van.)
[ Szerkesztve ]
-
Postas99
senior tag
válasz gordonfreemN #23218 üzenetére
Mi a baj a Lomex-el és a HQelektronikával? A RET nekem kicsit fura, tán csak 1* rendeltem onnan..
A Hestore szerintem qrvasok alis cuccot árul itthon egy kissé fölé árazva, igy ha gyorsba kell valami csak akkor vásárolok onnan.Hozzáteszem, a régi szép időkben a ChipCAD-től vettem egy halom cuccot mert nem volt árukészlet hiányuk.. és akkoriban csak PIC-el foglalkoztam.
-
gordonfreemN
addikt
válasz Janos250 #23217 üzenetére
Igen, az összenyitás indította az egészet. Azzal kezdtem, hogy vezérelhetem-e az egy oldali tranzisztorokat egyszerre, egy mikrovezérlö kimenetről.
Keresgéltem azóta motorvezérlő IC-t, de nehéz ügy olyat találni, amihez elég az 5V-os tápom úgy, hogy ebből 4,5V maradjon a kimenetre is illetve kapható is itthon.
Konkrét IC kell, nem moduláris eszköz.
Egyébként egyre nehezebb alkatrészt is beszerezni, az rs components és most látom: már a tme is csak vállalkozásoknak cégeknek szállít... Remek.
Marad a farnell aminél megint csak nem volt egyszerű a legutóbbi rendelésem, hestore, hqelektronika meg a lomex, ja és a ret.¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
Janos250
őstag
válasz Tankblock #23215 üzenetére
P , persze, de attól még a Vgs nem lesz nagyobb, mint a tápfesz.
Sok FET van, aminek kevés az 5V, függetlenül attól hogy P, vagy N.
N <-> P együtt, persze.
Ezért írtam neki, hogy Google H-bridge. Ott megtalálja hozzá a motorvezérlő H-híd minden csínját-bínját!
A vezérléssel kapcsolatos összenyitási veszélyt is.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Tankblock
aktív tag
-
Janos250
őstag
válasz gordonfreemN #23209 üzenetére
Megkerestem az adatlapját.
https://eu.mouser.com/datasheet/2/196/Infineon_IRF7316_DataSheet_v01_01_EN-3363332.pdf
Úgy tűnik, valóban elég jól kinyit (Fig 7)Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
ekkold
Topikgazda
válasz Janos250 #23195 üzenetére
Nekem a win10 csinálta ugyanezt régen. Azért van, mert a CP2102 chipek 90%-a nem eredeti. A gyártó pedig kiadott pár újabb drájvert, amivel csak az eredeti chip megy (a windows pedig ezeket erőlteti). Nálam egy régi drájver levadászása megoldotta annak idején a problémát. Itthon Win7-et használok, azon nincs vele gond.
Ujabb windowsokban le kell tiltani valahol, hogy magától frissítse a drájvert (különben lecseréli a működő drájvert is a nem működőra - és nem is szól) Utána pedig fel kell tenni egy régit amivel működik. Talán megvan valahol amit win10-en használtam - kérdés, hogy a win11-be bele lehet-e erőltetni.http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
gordonfreemN
addikt
válasz Tankblock #23210 üzenetére
Abba gondolj bele ha motor az egy tekercs ahogy meg próbálod megállítani vagy megfordítani az irányt a tewkercxs szerenté az addig fenntlévő áramot fennttartani..... ezért kell egy dióda / FET.....
Ez stimm, csak gyakorlati oldalról ilyenek, hogy az a dióda nem az a dióda...
szkópom is van, de analóg...
Nézegetek motorvezérlő IC-ket, de hestore szegényes belőle (modul nem jó).
Agyalok, hogyan alakítsam át a tápot, de ezt olyan jó lenne megúszni.
¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
Tankblock
aktív tag
válasz gordonfreemN #23209 üzenetére
USB az 500mA oszt ki per vezérlő a USB slotok között. és általában nem éri el 5V se.....
Ha a motor szeretne többet bajban leszel.... és ne a motorra ráírt áramot nézd, hanem az indítási karakterisztikát....
FET lévő Body dióda nem védi meg az a kialakítása végett van ott....
Fluke sztem lassú lesz peak detektornak, max sacc per köbláb (oszcilloszkóp kellene).
Abba gondolj bele ha motor az egy tekercs ahogy meg próbálod megállítani vagy megfordítani az irányt a tewkercxs szerenté az addig fenntlévő áramot fennttartani..... ezért kell egy dióda / FET.....motorvezérlő mellett szavazok abba be van építve minden....
Release the Beast....
-
gordonfreemN
addikt
válasz Janos250 #23208 üzenetére
Kezdem a válaszokat sorban:
Aryes: köszönöm a motorvezérlős tippet. Első körben megpróbálnám ezekkel a FET-ekkel, de ha azt mondjátok halott ügy akkor elvetem és megpróbálom a vezérlőt. A panelt most fogom tervezni, de az alkatrészek már meg vannak.
Egyenáramú vezérlést szántam, nem pwm-eset.Tankblock: rendben, köszi, csak azt éreztem, hogy talán fárasztóak lehetnek a kérdéseim. Az 1V drop-ot én a motorvezérlö IC-re értettem.
Fesz esés nálam is van, 4,9V-ból marad 4,3-4,4 a motorra (van irf7316 is. Ez még jó, a motor 4-6VDC közt működik és 100mA normál illetve 150mA végállás árama van. Esetemben egyébként úgy néztem, hogy az induláskor veszi csak fel a 100mA-t, utána 60mA-rel beéri.
Van egy fluke 87 V DMM-em, azon van peak detector, azzal talán meg tudnám vizsgálni, hogy lekapcsoláskor mekkora csúcsfesz indukálódik.
Freewheel diode: ez ismeretlen volt számomra, de a google azt mondja, ez a flyback dióda, tehát a visszirányú feszültséglökések ellen van (spike). Lehet hibásan, de én azt gondoltam, a 7309-ben lévő védődióda erre a célra megfelel . Ha tévedtem, természetesen erről gondoskodom.
Jelenleg a tesztre USB, de ez termézsetesen nem USB lesz. Egy 5V-os 230/5V DCDC konverter lenne a digitális/vezérlö rész tápja. Ez szolgáltatná a standby tápot is hogy távirányítóról bekapcsolható legyen a hangerőszabályzó, tehát ez adja a tápot a mikrovezérlőnek, de a hangerőszabályzó áramkörének nem, az toroidról.üzemel.Janos250: köszi a tippeket neked is. Nem a FET-en esik 1V a tesztáramkörömnél, hanem sok motorvezérlő IC-nél talalkoztam ezzel, ami nekem nem jó. A nálam lévők szerintem kinyitnak, kólülönben nem hajtana a motor
[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
válasz gordonfreemN #23203 üzenetére
Ha egy FET-en 1V esik, akkor ott baj van. Nem nyit ki rendesen. Akkor melegszik is, nézd meg, melyik meleg!
A FET-ek egy részének kevés az 5V nyitáshoz. A P FET-ek bekötése egy kicsit macerásabb.
Én is inkább gyári panelt javasolnék.
Keress rá Aliexpressen a megvehetőre, és az elvi megoldásra Google-on.
A kódszó: "H-bridge".Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Tankblock
aktív tag
Szia
Ne kérj elnézést, nem kell. Ez a fórum tanulásra van. 1V drop valószínüleg a push pull driverből adódik, nem biztos neked kell vele foglalkozni....
A te megoldásodon is lesz feszültségesés, nem beszélve ha megállítod a motort, főleg hirtelen ott lesz egy nagy feszültség spike (csúcs) ami simán kinyírhatja a FETet.... Kell 4db freeweeel diode amin megint csak for esni feszültség......
Ugye az a 5V feszültség nem egy USB?
DCDC convertert lehet használni, fiygelni kell az áramerősságre, és arra h amennyivel szeretnéd használni általában az ne legyen több mint a 80%....
Jobban jársz ha 9 ... 12V járatod.... és abból csinálsz 6V a motornak és 5V a uControllernek
Release the Beast....
-
nagyúr
TB6612FNG kis tápfeszültségen nagyon jól teljesít, nekem is jó tapasztalataim vannak vele. Pont ilyenekre találták ki.
-
Janos250
őstag
válasz Janos250 #23200 üzenetére
Nálam a probléma elég összetett, sok minden együtt okozta.
Kábel: van olyan kábelom, amire ha ráteszem, megtalálja, hogy CP210x, de pár másodpercenként eldobja, majd újra megtalálja, végtelenségig.
Panel: kiderült, hogy van olyan panelom, amire nem tölthető fel program, bár azt mutatja, hogy felment. Folyamatosan resetel.
A gyári Arduino, az nano, az csak a saját beállításával megy.
Szóval a probléma összetett, valószínűleg nem a driver a ludas, csak véletlen, hogy a frissítés után derültek ki ezek a gondok.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
gordonfreemN
addikt
válasz Tankblock #23202 üzenetére
Szia.
Csak 5V tápom van. Nézegettem ezeket, de mind "fogyaszt" több mint 1V-ot, mire a kimenetre jut (szaturációs fesz miatt talán).
Elnézést, ha bosszantó a kérdésem, nem volt célom ilyemsire, mindössze az van, hogy ez az eslö FET-es alkalmazásom, mikrovezérlöben sem vagyok pro, ezért gondoltam attól, hogy működik, inkább kérdezek.
Tehát erre megoldásként, be lehetne tenni egy dc-dc konvertert, de tényleg nincs más mód?[ Szerkesztve ]
-
Tankblock
aktív tag
válasz gordonfreemN #23192 üzenetére
Szia,
Adatlapot nézd meg kérlek.... megérzésem szerint 2 Gatet hajtani 20 mA nem biztos h jó ötlet. (2 condit fel kellene tölteni illetve kisütni, emelett nem is nyitna ki teljesen.,,,)
használj inkább motor driver IC-t pl [link] .
kicsit egyszerűbb, kisebb helyet is foglal, nem mellesleg működni fog.....
Release the Beast....
-
gordonfreemN
addikt
Köszönöm
Tulajdonképp arrol van szó, hogy a vezérlö egy kimenetéről hajtom meg egyszerre a low és high side-ot azaz az alsó és felsö tranzisztort oldalanként és így elöfordulhat-e valami gond.
De amúgy este kirpóbáltam tesztpanelon, összevissza nyomkodtam az irányváltást és nem volt gond, tehát félig már tudom jó. A másik fele ami speckó esetben fordulhat elö esetleg,olvastam FET felrobbanásokról ha lassan vannak kinyitva stb.¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.