Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házimozi belépő szinten
- Apple MacBook
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen egeret válasszak?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kompakt vízhűtés
- Milyen videókártyát?
- Májusi hardverszeánsz
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drótszamár
őstag
válasz
triklin #23629 üzenetére
Nekem annó ez segített:
WiFi.setTxPower(WIFI_POWER_8_5dBm);
https://forums.adafruit.com/viewtopic.php?t=202730De lehet te más bugra szaladtál rá most.
-
Urna
tag
Talán a "Túlélték, mégis meghaltak" főcím jellemzi...
Nem volt eddig a fő fókuszban, a gépet "hibásan" és töltő nélkül vettem, az akkuban nem volt már annyi hogy a led indikátorok jelezzék (amúgy ez mennyire de mennyire jó funkció egy consumer termékben te jó ég) és kipróbálni se tudtam a töltő hiányában.
Felnyitottam óvatosan, 18650-es cellák vannak benne amik igazából cserélhetőek újakra, ha kell, első körben annyi a terv hogy vagy leszedem az alaplapról azt a fésű-szerű csatlakozót vagy pedig az akkun cserélem le egy másikra. Nem akarom nagyon piszkálni, mert az akku töltésvezértő és visszajelzője nagyon jó lenne ha működne de ki kéne nyomozni majd hogy melyik pinen mennyi és mi ment be illetve ki.
Ez a része még tolódik, igazából nem szerertném se az alaplapot se az akkut változtatni, hátha az alaplap még valakinek jó lenne donornak. Esetleg ha találok csatlakozót csak az akkuhoz valahogy .. mondom ez még körvonalazódni fog -
Urna
tag
válasz
ViZion #23647 üzenetére
Az eredeti terv az volt hogy egy Pi-t pakolok egy régi iBook 4-be. Még kéne a touchpad amit működésre kéne bírni, satás optikai meghajtó már megvan meg kijelző is. Hely is éppen hogy lenne mindennek ahogy méregettem.
Nem firss a projekt, mert ült szegényem 1-1,5 évet a polcon de most nincs hajtás munkában.
Sorban haladgatok, most a touchpad meg a tápellátás ami még kérdőjeles.. a touchpadnél eszembe jutott hogy kicserélem egy usb-s re és nem szenvedek .. de a fedél-záró mechanika meg mellette szól.. cserébe ennek csak egy gombja van és adb-s
Most ha minden kötél szakad és a Pi inkább home szerverre megy .. akkor meg már van egy billentyűzetem. Ami .. hát nekem legalábbis kényelmesebb mert lapos, de hosszabb bill útjai vannak mint a legtöbb low profile cuccnak. -
Urna
tag
válasz
ViZion #23645 üzenetére
Hát nem szépségdíjjas a dolog .. de végülis proto szóval nem is kell neki. Cserébe ez a monstrum akkora hogy nem fér már be a bill alá a házba (mindegy is majd a véglegesnek kell)
Itt ugye pont kapóra jött hogy a saját pcb-m végén illetve a szélén is kihoztam a gpio illetve a gnd pineket. A zöld kisebb pcb az "gyári", még a projekt elején amikor a megfelelő szallagkábel csatit kerestem, akkor láttam aliexpressen és ilyen újradrótozásra pont jól jött. A fekete vezeték ami az elejébe megy a kék pcb-nek az a kivezetett gnd, a piros majd narancs pedig a 9-es pinből végülis a 10-es GPIO-ba visz, a 17-es volt helyén.
rednifegnar
Nem tudok rájönni hogy mi lehet a baj, az én eredeti cpp-s kódommal is tudtam olvasni róla adatot, ViZion által linkelt datasheet alapján is jónak kéne lennie és amit én találtam róla adatot az Adafruit/ Circuitpython oldalán az alapján is csak simán kéne mennie a GPIO 18-asnak ... de nem teszi.
ESP32-s2 mini / LOLIN S2 Mini néven van ez a lapka. Lentebb írtam hsz-ben, hogy folyamatosan shortot jelez rá és nem tudok róla pull.down-al olvasni semmit .. örülök hogy meg lett oldva.. de érdekelni azért a miértje a dolognak. -
Urna
tag
Sikerült!
Végülis ahogy leírtam itt korábban, már el is kezdett pörögni a fejemben hogy hát a ground az csak ground azzal lehet a legegyszerűbben megoldani a -1 pin dolgot. Jó kis Rubberducking..
Szóval a bill-ből jövő gnd ment is bele az esp-jébe, a felszabaduló pinre pedig az Fn sor pcb pinje mehetett. Most nagyon proto jellege van.. nem egy szépség, de majd a kövi nyák jobban sikerül úgyis
Furcsállom hogy mi van ott azzal a 18-as lábbal .. de örülök hogy meg lehetett oldani.
Most nyugodtan mehetek a touchpadra tovább. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #23636 üzenetére
[link - LM317 adatlap]
Ha megnézed több különféle applikáció, ill. rajz is van az adatlapon. Van amelyiken polarizálatlan kondi van rajta (pl. 100nF), és van ahol elkó. Ez alapján feltételezem, hogy az LM317 nem túl érzékeny rá, hogy milyen kondi van rajta.
A 78xx és 79xx sorozatú stabkockák eléggé gerjedékenyek, ezért a ki- és bemeneti oldalára erősen ajánlott 100nF közvetlenül az IC mellett, és esetleg elkó is! Az elkóknak sokkal nagyobb az ekvivalens soros veszteségi ellenállása (ESR) azonban gerjedésre hajlamos áramkörökben, ez a veszteség segít a parazita rezgőkörök jóságát lecsökkenteni olyan szintre, hogy ne gerjedjen az áramkör.
Léteznek olyan stabilizátorok (kapcsolóüzeműben is) amelyek nem stabilak kerámia/fólia kondikkal, hanem elkó kell rá. Némely típus adatlapján pedig külön kiemelik, hogy ez a típus stabil kerámiakondikkal is! -
Urna
tag
válasz
ViZion #23638 üzenetére
Sajnos mind kellene
30 pines a szallag amiből 27 vég megy bele a billentyűbe. Sorok, oszlopok, 2 LED 1 ground.
Igazából az jutott eszembe, hogyha nem jutok megoldásra, hogy max a két led közül az egyiket nem fogom használni, elég lesz a CapsLock led-je esetleg a GND-be teszem a szalagkábelét... Ezzel felszabadulna egy pin.. esetleg megnézhetem majd a shiftregistereket is .. ahogy láttam azzal ki lehet tolni a lábak számát. És ha a touchpad is kész akkor 4 pinnel még kevesebb is ez a szörnyűség mint kéne.
A lenti= korábbi példakódra amúgy ez a kimenete:Figyelés elindítva...
GPIO változás:
- GPIO 9 (pin: board.IO18): HIGH
Ha valakit érdekelne hogy a nem short-tester milyen kód (hátha esetleg két független bibi van a két kódomban ), akkor tegnap elkezdtem rendezni a git repót is:
code.py
Majd felkerülnek ide a pcb verziók filejai is ahogy van időm. -
Urna
tag
válasz
ViZion #23635 üzenetére
Tudtommal nem...
Viszont leszedtem a másik ESP-t és ugyanaz a shortcut-tester hiba "pucéran" is ... amivel lehet haladni:
Vagy van valami gyárilag a 18-as pinnel, ami miatt shortra jelzi (és nem jó a pin-diagram amit eddig használtam) Pinout
Én rontottam el valamit az esp-vel... eeeh nem tudom benne lehet a pakliban.
Lehet hogy rossz a python kód amivel keresem a shotot (ezt akkor bedobom lejjebb.. de ha ez rossz akkor fura, hogy pont ugyanezen a pinen nem tud működni a billentyűzet sem...)Bármi más bibi ami esetleg abból adódik hogy circuitpython-t használok és nem arduino ide / cpp- kódot.. mert amikor a scannert futtattam (ami cpp volt), akkor a 9-es pinre érkező adatot szépen olvasott ki .. de most nem tud a python..
Valószínű, hogy át kell tervezni azt az egy bemenetet majd a végleges PCB-ben.A shortcut-tester:
import board
import digitalio
import time
# Lista a vizsgálandó GPIO-król
pins_in_use = [
board.IO39, board.IO40, board.IO37, board.IO38,
board.IO35, board.IO36, board.IO33, board.IO34,
board.IO18, board.IO21, board.IO16, board.IO17,
board.IO15, board.IO14, board.IO13, board.IO11,
board.IO8, board.IO9, board.IO6, board.IO7,
board.IO4, board.IO5, board.IO2, board.IO3
]
inputs = []
for pin in pins_in_use:
dio = digitalio.DigitalInOut(pin)
dio.direction = digitalio.Direction.INPUT
dio.pull = digitalio.Pull.DOWN # VAGY PULL.UP a billentyűzet függvényében
inputs.append(dio)
# Előző állapot
last_state = [False] * len(inputs)
print("Figyelés elindítva...\n")
while True:
current_state = [dio.value for dio in inputs]
if current_state != last_state:
print("GPIO változás:")
for i, state in enumerate(current_state):
if state:
print(f" - GPIO {i + 1} (pin: {pins_in_use[i]}): HIGH")
print("---")
last_state = current_state[:]
time.sleep(0.0001)Így most ennyit sikerült előrelépni.. ami valószínű akkor hogy lehet hogy nem rossz a PCB, és talán nem is folyt meg a forrasztása a másiknak.
További ötletek? -
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok, hátha...
LM317T-hez miért elektrolit 1uF-os kondit rajzolnak, amikor van filmben is ugyanez ? (És nyilván élettartama is sokkal nagyobb). Illetve mi értelme egyáltalán picike 1uF elektrolit kondiknak ?
-
Urna
tag
válasz
JulianSinulf #23632 üzenetére
Uh nagyon jó észrevétel, én már lehet túl sokat néztem a boardot és nem tűnt fel
Mindkettő óngolyócskát leszedtem, a hiba továbbra is fennálAryes
Igen be van forrasztva.. habár már megbántam párszor. Viszont van itthon egy ugyanilyen esp, egy korábbi (ugyanilyen) nyákon, azt leszedem és megnézem csupaszon hogy mit ad.
A két board között nem sok hely van, de láthatólag nem folyt be semmi.
Van egy multiméter itthon .. de a mérő végei amit bele lehet tenni elég nagyok ide .. neten láttam finomabb, csipesz-szerű eket is .. de elfogadok ajánlásokat -
Az esp board be van forrasztva az alaplapba? Ha nem, akkor húzd ki és úgy is futtasd a tesztet, lehet, hogy maga a board hibás vagy ott lett vmi rosszul forrasztva.
Ha be van forrasztva, akkor nézz be a két lap közé, valószínű megfolyt valahol az ón.Multiméter nélkül hogy lehet bármit is csinálni, ami elektronika?
-
Urna
tag
Sziasztok!
Kis segítséget szerertnék kérni mert elakadtam egy régebbi projekt debugolásával.
Röviden: Van egy esp32-es iBook G4 billentyűzet scannerem/ adapterem, ami már igazából majdnem készen is van, a mostani hsz-t is erről gépelem. Egy "apróbb" bajom van csak.. valahogy van egy rövidre zárt GPIO pinem amit nem találok sehol se (mármint a rövidzárat, a pint pontosan tudom hogy melyik)..és nem nagyon tudom hogy a hardweres debugging hogy megy .. lehet ez a jel hogy kéne egy rendes multimétert vennem, mert egy elég fapadosom van ami a mostani projekthez már túl ormótlan.
Az fájó gpio láb az F1-F9-es sorhoz tartozik, és biztosan hardveres a hiba, mert írtam rá egy shortcut scannert is és az is megerősítette hogy még a billentyű rádugása előtt grounded a pin. A kérdés .. hogy hogy kéne kiderítenem hogy hol van a shortcut?
Amit eddig próbáltam:
A szallagkábel-csati lábait nézni hogy nincs-e a kérdéses lábnál rövidzárlat.. erről külök képet is de én nem láttam ( de nekiestem egy adag fluxxal és kicsit karcsúsítottam a forrassztásokat)
A pcb rajz alapján megnéztem hogy esetleg a párhuzamosan futó szálak közt nem keletkezett-e sérülés.. de nem láttam semmit.
Becsomagolni a teljes cuccot maszkolószallagba, hogy nehogy amikor becsukom a fedelét akkor a billentyűzet alja shortoljon.. de ugye a bill előtt is shorted. Kifutottam az ötletekből most ..
Mivel még a touchpad hátra van, a végleges pcb nem ez lesz.. szóval nem hatalmas hiba, de jó lenne ezzel is fejlődni picit.
Ha segít akkor a pcb-ről is küldök linket.Köszönöm előre is az ötleteket!
-
triklin
tag
Sziasztok!
Van egy nagy problémám, ami már teljesen kiakaszt.
Van itthon több futó ESP32-m, több éve programoztam őket, viszont most hadrendbe állítanék még néhányat. Sikeres flashelés után egyszerűen nem jelennek meg a wifik közt. (esp32 dev, esp32 c3 super mini, lillygo t-dsiplay s3 stb). Próbáltam több programot, gyári firmwareket, sőt még nerdminert is, flash ok, de nem jelenik meg az ssid. Serial monitoron látom, hogy AP módban indulnak. Vicc az, hogy próbából egy egy működőre ráflasheltem ugyanazt a programot amivel működött és azóta az sem látszódik. Kábel-táp-bootmód-rossz program szerintem kizárható, mi lehet még? Szolgáltatói router miatt lehet? Pc-telefon, mindenről próbáltam.Köszi.
-
ViZion
félisten
Sziasztok, 12V pwm-ből kellene esp32-re egy bemenetre adni. Előny, ha 3-5 állapot van, nem csak on/off.
Mivel ez pc alaplap kimenete, a feszosztót elvetettem.
Alin optós szintillesztő mennyire jó erre?
Mennyire szereti a pwm bemenetet, aminek a frekije sem ismert? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tibi-d #23620 üzenetére
Köszi !!!
Ügyes
A kis csöves fejhallgató erősítőm volt az első, őt is standby-ba teszi a főkapcsoló, Arduino ON (Dfrobot Beetle) és a bekapcsológomb körüli LED nyomja a fade-et
Ha megnyomom 1x, behúzza a fő toroid primerjére a 230V-ot és indul a boogie. Ha megint megnyomom a gombot, elengedi. Ha áramszünet van, elenged (tehát monostabil a relé), ergo ismét áram kell rá az Arduino-tól és behúzva megtartani végig ON állapotban.
@rednifegnar: adatlap úgy írja, hogy trigger áram 12mA max, tehát ennél kisebb is lehet. Az ESP gyönyörűen tartja a 3.3V-jával amúgy.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #23621 üzenetére
A szuperkondival több gond is lehet:
- vannak olyan típusok amelyek csak kicsi árammal használhatók (amit linkeltél az is ilyen). Ha nagy árammal töltöd-kisütöd akkor hamar tönkremegy, ill. a rel nagy ESR-je miatt a funkcióját sem látja el.
- A gyors feltöltéséhez nagy áram kell, és kb. közel zárlattal indul emiatt a stabilizátor, amit esetleg nem szeret hosszabb távon. Ha kisebb árammal töltöd akkor viszont sokáig fog tartani.Szóval ha már szoftver, akkor úgy kell megírni, hogy ha csökken a táp, akkor azonnal kapcsoljon ki minden olyan funkciót, ami áramot fogyaszt (pl. wifi), és mentsen.
Jó esetben ehhez akár n* 10ms is elegendő lehet, az 1 másodpercnek pedig bőségesen elegendőnek kell lennie.A stab előtti pufferfeszt kellene figyelni, így veheted észre a leghamarabb, ha elkezd csökkenni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ekkold #23618 üzenetére
Hmm nagyon köszi !!
1-1.5 mp-et mértem, hogy 5V-ról leesik a tápfesz 3-ra, Wifi ON és egy http szerveren keresztül kapcsolgatom a saját ledjét.
Két kondival kb. 3 mp-ig van fesz, ez 2x 47000 uF névleges, ami majdnem 100k uF.
Van viszont ilyen, ami eszembe jutott régebbről, szerintem kiváló lehet.. hmm ?
Figyelem közvetlenül ezt a feszt és ha 4.8-at eléri kb, indul gyorsan az eeprom-ba írás, aztán jöhet a szundi.
Ez lévén 1F, ~20-30 mp-ig kellő lassúsággal esne fesszel, hogy az ESP befejezzen mindent, amit akarok.
Hogy ne kelljen a stabit is az áramvesztés esetén etetni, arra gondoltam, hogy egyenirányítás/graetz után a mostani kondikkal kicsit simítok, előáll egy sacc 6-6.5V körüli tápfesz, erre stab IC, eldisszipálom amit kell kényelmesen (legalább behasználok egyet, van egy marék)
és stab IC mögött diódával sorba jön a szuperkondi, ő immár 5V-on.
Ezzel pedig már tudom etetni a NodeMCU-t, akárcsak most is, mert a VIN láb 5V-ot is fogad (belső stabija van) és voilá.
Figyelni pedig a szuperkondit, a többi már csak program.
-
tibi-d
tag
válasz
Dißnäëß #23617 üzenetére
Szia!
Én is csináltam Arduino vezérelt erősítőt, de nálam a vezérlést a TFT kijelzőről lehet elvégezni. A bekapcsoási rutint úgy oldottam meg, hogy egy 230/5V adapter van készenléti üzemben, terhelés nélkül. Ha negnyomom a bekapcsoló gombot egy 5 másodperces időzítőn keresztül meghuzatok egy relét, ami ráadja az 5V-ot az arduinora és az erősítő trafóra a 230V-ot. Az arduino elvégzi az ellenőrzést, és ha minden OK, akkor árhidalja az időzítőt, és bekapcsilva marad az erősítő. Ha ki akarom kapcsolni, akkor a bekepcsoló gombot 2s-ig nyomva tartom, és az arduino elveszi az áthidaló jelet, és elejt a relé, megszakítva az erősítő és saját tápellátását is. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Dißnäëß #23617 üzenetére
sztem ez a kondirol jaratjuk dolog eleg halott otlet, kondin hamar le fog esni a feszej (az oregedest nem is szamolom meg a hofuggest meg az esp esetleges egyeb megjosolhatatlan fogyasztas megugrasait) ide vagy sokkal nagyobb kondi kell vagy rendes taplalas, plusz teszteles (a szilardetst meghuzasa mennyit eszik?).
inkabb valami akku ami ha esik akkor esetleg feltolti magat vagy akkora kapcitasu hogy kb soha nem merul le.
forditva nem tudod megcsinalni? amikor eltunik az aram akkor elenged a rele es az rakapcsol egy akkutaplalast vagy ilyesmi. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #23615 üzenetére
...nincs a neten mikrofarád <-> milliamperóra kalkulátor...
Akkor segítek:
Farád = As/V (amperszekundum per volt)
47000uF = 0,047F
Ha a puffer kondi mondjuk 9V-ra van feltöltve, és a rendszer akkor áll le, amikor 6,5V-ra csökken a feszültsége (mert ugye a stabkockán is marad valamennyi), akkor deltaU = 2,5V
2,5V * 0,047F = 0,1175As = 117,5mAs
Tehát jelen példában 117mA terhelés esetén 1 másodpercre elég a kondiban tárolt töltés.
Ha a kondi nagyobb feszültségről indul, vagy nagyobb kapacitású, vagy kisebb az áramfelvétel akkor hosszabb ideig bírja.
Ha a stabilizátor kapcsolóüzemű (tehát jobb hatásfokú) azzal is lehet némi időt nyerni. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ViZion #23616 üzenetére
Jaja értem.
Oké.
Azért nem veszek battery shield-et, mert nincs gyakorlatom ezekkel a kütyükkel (most tanulgatom, beleértve a teljes ökoszisztémát) és eszembe sem jutott.
De ahogy most elnézegetem, ez meg lehet, hogy a totál overkill lenne arra, amire nekem kell, mert nincs 7/24 igényem. Aztán lehet mégis ez a megoldás.
Nézzük a felhasználói oldalról, hátha arra van vmi mondásotok
Szóval ez egy audio erősítő. Ha konnektorba bedugom, főkapcsoló sincs, indul egy standby mód, mikrokontroller áram alatt, nem sleep meg egyéb módokban, de pl. az áram spórolós modem-off szint oké, ne wifizzen még ekkor. Mindegy is. Kijelző off. Egyetlen gombot figyel, a bekapcsológombot.
Ha megnyomom, túl az egérmozin a kijelzőn, elvégezne pár rutin mérést, feltétel-teljesülést a program, mielőtt megadja a jelet a szilárdtest reléknek, amik behúzzák a trafók primerjeit és indul a buli.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Csecsemőbiztosra szeretném csinálni és arra kellene a "szünetmentes", hogy ha áramszünet van, eldurran egy bizti alkatrészhiba miatt, stb, akkor ezt észlelje a kontroller és lesz rátéve egy ilyen, amibe instant elmenti azt, amit tud. De leginkább az óránkénti számláló állását, mert arra is használnám, hogy mérje a kondikba belement használati órákat (lévén h meleg lesz bent, inkább cserélem őket a gyártó által megadott üzemidő végefele). Van amelyik 2000h-s, van, amelyik 5000h-s, de mérne még jópár ilyen üzemidő jellegű dolgot, ritkán reset-elem a számlálót alkatrész csere alkalmával csak.
Magyarul betáp bármi miatt off esetén legyen maradék saját tápja reagálni, eepromba elmenteni az épp aktuál számláló állásokat, aztán ő is lehunyhatja a szemeit.
Ennyi a cél.
Nyitogatni nem szeretném gyakran a fedlapot, hogy elemezzek (pl. 3x AAA egy tokban). Akksira nem gondoltam, jó ötlet, de gyakorlatilag alig, jó esetben soha nem lenne használva. Odabent vagy 45-50 fok lenne kinti 22 fok mellett amúgy. Kívülre, külső házba is tehetném az akksit, csak az olyan tré, nem szép, nem csinos. Bár mögötte kutya se látja.
Hát, ennyi. Bírjon ki pár mp-et. lehet ezt csak tapasztalari úton fogom megtudni, egyelőre van két említett 16V-os hatalmas kondim, vagy elég lesz, vagy nem. Vagy ha elveszti saját figyelt tápfeszét, eldobatok vele mindent a sleep feletti power módba azonnal és csak egy eeprom írásra marad ideje - bőven elég.
-
ViZion
félisten
válasz
Dißnäëß #23615 üzenetére
Fogalmam sincs
De hogy ne legyen könnyű, add meg azt is, h a proci mennyire van közben terhelve és van-e aktív wifi kapcsolat, milyen a wifi jel erőssége...
Szal. ez sok mindentől függ, amik negyedelhetik akár az időt. Ha UPS kell neki, akkor miért nem veszel egy battery shieldet? -
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok !
ESP8266 NodeMCU kijelző nélkül, pucéron, aktív módban, kb. mennyit megy el a gyakorlatban - inkább úgy kérdezem, mire számíthatok - egy elé tett kis lineár táppal, amiben a stabi előtt 47.000 uF van pufferként ?
Elég csak így tapasztalataitok mentén nagyon hasra kb.
Megvan a 2-3 másodperc ?Sajnos - érthető okokból - nincs a neten mikrofarád <-> milliamperóra kalkulátor
-
rednifegnar
senior tag
válasz
daninet #23606 üzenetére
ja hat egy rendes borda sokat tud ezen segiteni, de van tobb ismim akik regebbi felesleges okostelot hasznalnak webkameranak ilyen celra.
nekem pinyoban van a nyomtato ott is jol jonne ilyen tavfigyeles, de viszonylag keveset nyomtatok igy annyira nem kell hogy tegyek is erte -
JulianSinulf
őstag
Áramfelvételből semmi ilyet nem lehet megtudni.
A spagetti effekt, mikor a levegőbe nyomja az anyagot a nyomtató, mert alatta a tárgy elvált az asztaltól és odébb vándorolt. Egyes nyomtatókban van már olyan funkció, melyek ezt figyelni tudják a beépített kamerájukon keresztül. A hatékonyságuk kérdéses és több tényezőtől is függ. -
JulianSinulf
őstag
válasz
daninet #23606 üzenetére
A Prusa 3Dbuddy kamerája 10-15 másodpercenként küldi a képet.
Valami ilyesmit esetleg beleprogramozhatsz.
A másik megoldás, hogy csak akkor kapcsolod be a stream-et, amikor nézni akaraod.Nekem a másik fajta ESP-Cam modulom van, amin van SD kártya foglalat és még régi mini(micro?) USB csati van rajta. Megtáplálni szigorúan erős forrásról kell, mert a gép 500mA-e nem sokáig viszi el. Ezen is melegszik a kamera rendesen, bár azért fogdosható.
Jobb képet ad, mint a pusa kamerája, úgyhogy gondolkodom ennek a felszerelésén, illetve van ebből kettő, ami a 350-es ágyat jobban átláthatóvá tenné. De egyelőre nem sürget a dolog. Jó a nyomtató, nem nagyon kell félnem, hogy feljönne a tárgy az asztalról.A lényeg, amit ki akartam hozni, hogy az ESP-n lévő szoftver létrehoz egy weboldalt, amire IP cím alapján rácsatlakozhatok böngészőből. Itt indíthatom, leállíthatom a stream-et, így a kamera kímélve van, amikor nem használom. Vannak egyéb beállítási lehetőségek is, mint fényerő, felbontás, stb.
Már kísérleteztem azzal is, hogy a vezérlő elemek nélkül, csak a képet beépítem egy egyszerű html-be. Ez is megoldható, így 1 oldalra akár több kamera képe is kirakható. Mondjuk ilyenkor egy stop stream parancsos gomb lehet, hogy nem árt.
De arra is van lehetőség, hogy a képet a vezérlőgombokkal együtt betegye az oldalra. Ebbe már nem mentem bele.
Az ESP-n futó kód valami alap cucc a netről vagy az arduino-ból, miután hozzáadtam a library-t. De az is lehet, hogy eleve az ESP-n volt. Már egy ideje megvan, nem emlékszem pontosan.
A html kódos részhez segítségül hívtam a chatgpt-t, de a pontos parancsért az ESP-n futó weboldal forrását is nézegetnem kellett, hogy tényleg működjön. -
daninet
veterán
Igen, de egy ilyen dev board-on tiszta szívás ezt kivitelezni. Az egyik gond ha 1.8V feszültséggel táplálom meg ahogyan a fenti manual írja, a kamera nem tud adatot előállítani az ESP-nek mert 2.4V alatt már LOW a jel. Oda akkor kell level shifter minden egyes trace-re.
Szóval majdnemhogy egy saját devboardot építeni egyszerűbb.De valszeg rakok rá egy nagy darab alut és 1 fps-el videózok aztán megy amíg el nem halálozik
Kb 3 dollár volt nem nagy veszteség. 3D nyomtatóhoz kell, hogy lássam spagetti van vagy működik.
-
daninet
veterán
válasz
daninet #23603 üzenetére
mire leírtam megtaláltam. Lényegében arról van szó, hogy babi néni átbacott a kakassal
Az OV5640-ben egy olyan fesz stabilizátor van ami 1.8V-ot vár. Mivel 3.3V-ot kap az ESP-től elfűti a maradékot és 80 fokig melegszik.
Vagy meg kell oldani a külső 2.8V betáplálást (fogalmam sincs egy ilyen integrált lapon ez hogy működik), vagy csak fotókat szabad vele csinálni, streamelni nem szabad. -
daninet
veterán
Sziasztok!
Van egy ilyenem: ESP32-S3 kamerás lap és OV5640 kamera modul.A kamera tűzforróra melegszik miközben képet ad. Nem mértem, de nagyon meleg, nem lehet megfogni. Valami nem oké. De ugye itt drótozás elb@cni nem nagyon lehet. Képet is ad, szóval a konfig jó.
Elvileg 1.8V és 12.8V közötti fesz tartományt támogat.
Nem tudom a hő honnan jön. Lehet, hogy hibás?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Huawei Matebook D15 R7 3700U / 8GB DDR4 / RX Vega 10 / 150GB SSD
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB GDDR5 Rampage Shiva 500W
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad E15 Gen3 AMD - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest