Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vTamas35
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Nyilván automatához képest lehet jót kihozni, de nekem nem adott annyival többet friss spec kávéval, mint szintén viszonylag friss kommersz kávéval, hogy megérje kifizetni a 4-5X különbséget. Egy automatában általában a pangót kapod először, az őrlemény a legfinomabb beállításon is durva (pedig cseréltettem kést és a lehető legszűkebbre állítattam be), a lefolyás nem több 15 másodpercnél és az előkészítés meg olyan amilyen. A juránál külön szivatás, hogy a főzőcsoportot nem tudod kivenni, elmosni így a tisztasága is necces hiába futtatod végig rajta a tablettás tisztító programot rendszeresen. Minőségre viszont tényleg jobbat csinál az alap automatáknál, de én azert sajnálnám bele a jó kávét

-
vTamas35
csendes tag
Alapból én is azt mondanám, hogy csak a friss kézműves kávét használnám mindenhol, de egy automata tényleg nem hálálja meg, az életben nem fogja kihozni azt a különbséget amit ráköltesz pluszban. Nálunk az asszony miatt mindíg van a gépparkban egy automata. Én is próbáltam Locavore-val etetni meg Nordával itatni egy darabig, de nem érte meg. Érdemesebb találni egy jó helyet ahol lehet 2-3 hónapos pöriket kapni a kommersz kávékból, azokból kiválasztani ami ízlik és kész. Töredék áron megvagy majdnem ugyanazzal a minőséggel. Az automata mindíg kompromisszumos, minőségben az életben nem lesz hasonló sem egy karos géphez, cserébe kényelmes. Az asszonynak vettem egy Jura Z7-et, amit tényleg elég széles spektrumon lehet állítani, egész jó hőfokra megy fel, 15g-ot őröl a legerősebb beállításon de minőséget az sem tud... a kávé “hígabb” gyengébb minőségű, a tejhab meg levegősebb lesz. Hozzátéve, hogy a kávéfogyasztó közönség 99,9%-a tökéletesen boldog lesz az automatás kávétól is. A különbség vizuálisan:

-
vTamas35
csendes tag
válasz
paljoc
üzenetére
Na ja a Jura Cool Control beteg áron van és csak 0,6 l. Én úgy oldottam meg az asszonynak, hogy 1300-ért vettem egy literes üveg kancsót, ami belemegy a hűtő fiókba, a tetejébe applikáltam a szilikon csövet és kész. Ha használja odarakja a gép mellé, bedugja a csatlakozót és kész. Szerintem így is ugyanolyan kényelmes ha közel van a hűtő...

-
vTamas35
csendes tag
válasz
Zotmund001
üzenetére
Miért nem próbálod ki inkább azt amit mindenki mond? A vákumról volt szó, hogy felejtős, mert csak felgyorsítja az oxidációt (a vákum kiszívja a CO2-t a a rostok közül, első bontásnál megy helyére a friss oxigén és kuka), a többi is macerás. Ha kevés lenne a hely, akkor simán ragaszd le a szelepeket a bontatlan zacsikon dobd a fagyóba, amit meg bontasz mérd ki adagonként 47ml-es mézesüvegekbe, vissza a fagyóba és ennyi... ez tuti működik és zacsinként csak egyszer kell vele szöszölni pár percet, nem pedig minden adagnál nyitni, mérni, visszagázosítani...
-
vTamas35
csendes tag
válasz
Zotmund001
üzenetére
1. A vákum miatt szépen távozik a babokból a CO2, ami tartósítja és az első nyitásnál levegő kerül a helyére amitől gyorsan ledöglik.
2. A nitrogén jó lehetne de szerintem felesleges macera.
Itt azért ki lett már kísérletezve elégszer minden és ami nem romlott el azt nem kell megjavítani, az adagonkénti fagyasztás a legegyszerűbb. -
vTamas35
csendes tag
Ha van valakinek elfekvőben 58.6-os fragola féle pergtamp klón, amitől megválna, akkor dobjatok már privátot. Eladtam az enyém a régi őrlőm mellé, de nekem az jött be a legjobban... Köszi előre is.
-
vTamas35
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Lehet benne valami. Egy ideje én is gyakran szívok az egyenetlen lefolyással a nagyon világos pöriknél minden vudu ellenére. Most ezen felbuzdulva lementem a Majorral kézihajtány sebességre (13hz), meg külön edénybe őröltem, nem karba és egyből összeállt középen, ízhiba sem jött ki, csak kicsit finomabbra kell így venni. Na majd kísérletezem...
-
vTamas35
csendes tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
"30mp alatt ~73g lett a két csészében összesen"
Ha a javasolt arányokat (1:2 - 1:2,5) akarod követni, akkor 35-40g-ot célozd be a két csészében összesen 17g kávéból. Vagy főzd le külön a két duplát.

-
vTamas35
csendes tag
Megjött nekem is az új PY Etióp Guji. Alapból az Etióp kávék a kedvenceim, de most ez ízlik a legjobban a kínálatból. Felmentem vele 93 fokig, kicsit lassú (35s + 9s előáztatás) lefolyással, 17g / 38g, Norda tuning vízzel, baromi jó lett. Még tesztelgetem más paraméterekkel, de eddig nagyon bejövős.

-
vTamas35
csendes tag
-
vTamas35
csendes tag
“1 kg citromsav, ami egy életre elég kb., 700 ft”
Köszi, hogy belinkelted a múltkor. Ránéztem a boltra és ha már ott voltam vettem egy kiló keserűsót és szódabikarbónát is hasonlóan “brutális” áron (nem volt 2000 a három kiló cucc). Csak egy kis citromsavat akartam venni most meg már tuningolom a Nordát a HX-hez. Ritkábban kellene fórumot olvasgatnom

-
-
vTamas35
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
"kell-e a HX-es szívás"
Azért ez felhasználó függő. Ahol sok a vendég, vagy isznak tejes italokat is, ott azért lehet jó választás egy HX vagy ha a pénz nem akadály akkor egy DB. Én soha nem értettem, hogy mi a para a HX-el, meg a hűtőcsapolással. Gyakorlatban annyi különbség van a két folyamat között, hogy csapolás előtt a fejöblítést, amit amúgy is csinálnál 5 másodperccel később állítod le. Konkrétan nincs egy mozdulat különbség sem a többiben. Illetve nem a PID értéket figyeled, hanem az alatt a súlyos 5 másodperc alatt a fejhőmérőt. Lehet, hogy ez valakinek kényelmetlen, de nem nevezném őrületes szívásnak, vagy nehezen reprodukálhatónak. Én a kezdetektől HX-et használtam, (az irodában volt tuning GC) és ez az egyetlen stabil pontja a készletnek (vagy csak azért nem akartam lecserélni mert nem bírom megemelni...
). Plusz ugye a "HX szívásért" cserébe van 3 kg-os hőstabil réz fej, baromi jó vízterítés, 3l-es réz kazán, roto pumpa, kicsi tuninggal programozható előáztatás, meg kb. 30-40 évig elketyeg, és szép 
Persze napi 2-3 shotra sokkal gazdaságosabb egy tuning GC.
-
vTamas35
csendes tag
-
vTamas35
csendes tag
Most kivételesen rendeltem egy kört a casmo-tól. Eddig nem próbáltam mert sokan írtátok, hogy elég háklis. Első körben a Mormorát próbáltam, az hálistennek elég baráti volt. Jokeren elsőre teljesen szép lefolyást csinált (91 fok, 18g/38g, kb. 35s). Ízre is tök jó volt (bár én sem érzem ki a teljes gyümölcskosarat).
Ha vannak bevált receptek ne tartsátok magatokban.
-
vTamas35
csendes tag
Sziasztok. Rákaptam délutánonként a filterre, lenne pár kérdés a gurukhoz

Pesti pörkölőktől mit érdemes kipróbálni (eddig PY filter Yirgája ment)?
Arányokat ilyen 1:15 körül lőttem be, 3 perc lefolyással, kinek mi jött be legjobban?
Csináltam egy gyors videót is lehet szétszedni...
Ja és a víz mezei Norda. -
vTamas35
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Hát nem tudom... így a videók alapján ez egy 3 dekás műanyag valami, aminek az aljába berakod a kávét, a tetejébe a forró vizet, amit a tetejébe épített bicikli pumpával (pumpálásonként!!!) áttolsz a pogácsán. Ennek a kütyünek is biztos megvan a maga helye és szerepe, de én az alábbi jelzőket azért kicsit erősnek tartom:
"brutálisan nagy és hosszan tartó valódi cremát ad, konkrétan szebbet, mint bármilyen asztali gép amit eddig láttam"
"valódi - nagyon jó minőségű - eszpresszót lehet csinálni"
Ok, hogy nem a hardcore (sznob) felhasználók a célközönség, de azért azt amit ezzel a kütyüvel összepumpál az ember, azt ne nevezzük már espressonak, meg valódi cremának, meg jobbnak mint amit bármelyik asztali gép produkál na...

-
vTamas35
csendes tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Simi kisérletezett anno amikor az enyémet is csinálta. Lehetett volna egy manuális megoldás, ahol egy karral közvetlenül az OPV-t állítod, de arról letettem, van elég dolog csapolás közben. Így csak az előáztatást csinálta meg rajta egy külön vízkörrel, külön OPV-vel amit egy a csepptálca alá rejtett időrelé szabályoz. Nagyjából annyi, hogy a második OPV-n beállítod a kívánt nyomást az előáztatáshoz, az időrelén meg az időtartamot és amikor tápot kap, akkor először a beállított nyomást adja a megadott ideig, majd visszakapcsol az eredeti vízkörre és adja a 9 bart. Nem egy full nyomásprofilozás de nekem bőven elég a HX-hez.
Így néz ki -
-
vTamas35
csendes tag
Berendeltem egy V60 szettet otthonra. Eddig nem filtereztem, van valakinek rutinja, hogy a Majoron espresso jokerhez képest mennyivel kell nagyjából durvábbra venni (mondjuk a tárcsán 1-1,5-2 számot), hol érdemes próbálkozni, hogy a tartományban legyek? A cél 18g-ból 1:15 arány kb. 3 perc alatt. Előre is köszi.
-
vTamas35
csendes tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Ja persze, azért is engedtem el. Csak magamban szörnyűlködtem. Az emberek 90%-a simán isteni kávénak tartaná... Anno én is egy a csillagok akkori állásának megfelelően jónak gondolt benzikutas kávé után kezdtem belevetni magam a témába, hogy egyszer én is olyan “jó” kávét ihassak otthon. Mostmár azért nem akarok “olyan” kávét inni
Amíg nincs meg rá az igény a tömegeknél, addig marad ez, én meg kávézok otthon. -
vTamas35
csendes tag
válasz
WiZARD
üzenetére
A magyar átlag azért elég gyatra kávézó fronton. Ma például egy autómosó kis kávézójában kértem egy jó eszpresszót a vicc kedvéért és végignéztem a munkafolyamatot:
- A dózer félig volt a reggel leőrölt kávéval
- A gép mellől előkapott a barista lány egy hideg kart egyes szűrővel
- Belapátolt max 5-6g kávét
- Lenyomta az őrlőre applikált tamperrel
- Előkapott egy hideg csészét
- Minden további flanc nélkül felpattintotta a kart és indította a csapolást
- Majd átküldött 15 másodperc alatt egy deci vizet azon az 5g őrleményen amíg tele nem lett a csésze
- Természetesen adott mellé tejszínt is
- 350...Mindíg elkap a kísértés, hogy tartok egy kiselőadást a kávékészítés fortélyairól, főleg egy olyan helyen ahol baromira ráérne odafigyelni... de elengedtem.
-
vTamas35
csendes tag
Nekem is jobban esik reggel egy [jó flat white] 2:1 tej:kávé aránnyal, délután meg egy jó dupla ristretto. De már nekem is rá kellene próbálni a filterre. Van valami jó hely ami nem a belvárosban van?
-
vTamas35
csendes tag
válasz
Koczó93
üzenetére
Reggeli PY Abyssinian Mocca.
Mostanában nagyon ráálltam az etióp ízvilágra, tudtok még hasonlókat mondani, amit érdemes lenne kipróbálni? -
vTamas35
csendes tag
-
vTamas35
csendes tag
Kinek mi a macera, nekem ez sosem fájt. Csapolás előtt a többi gépen is ráindítasz egyet nem? Ha meg igen, akkor hűtőcsapolás annyival macerásabb, hogy pár másodpeccel tovább folyik... Persze én ezen szocializálódtam, így szoktam meg, a GC-t csak próbálgattam.
Majornál mi volt a végeredmény a ZM késekkel? Felejtős a menetemelkedés miatt? Az enyém három fázisos, így egészen tág keretek között tudok játszani a fordulatszámmal (frekiváltó), a tudomány jelen állása szerint melyik lett az überf@sza, mindent verő kés?
-
vTamas35
csendes tag
Az enyém beszűkítőzve nem fűt túl, ha úgyfelejtem max pár másodperccel tovább hűtőcsapolok és egy fokon belül marad a csapolás alatt. De ne érts félre nem akarok meggyőzni senkit. Nálam teljesen bevált ez a konkrét gép, másnak lehet rémálom lenne egy hasonló... Mindenki vegye azt amit legjobban szeret használni.
-
vTamas35
csendes tag
Engem három év alatt nem sikerült meggyőznie senkinek, hogy cseréljem le, pedig kaptam érte eleget.
Az E61 is inkább szerelem gyerek mit racionális döntés, de ettől függetlenül semmi baj vele, ha az ember nem sajnálja azt a pár másodperc extra melót a hűtőcsapolásra. Ezt is szét lehet tuningolni, hogy tudjon mindent amit kell. A PID hiányát lehet rutinnal (fejhőmérő/hűtőcsapolás) pótolni, a hőstabilitás és a vízterítés pazar, előáztatás tuning, roto pumpa benne, nekem ennyi elég. Ja és tényleg szépek 

-
vTamas35
csendes tag
válasz
paljoc
üzenetére
Hát kell gyakorolni az tuti, főleg ha valakinek annyira nincs semmiféle érzéke hozzá mint nekem, de ilyen alap mintákat össze lehet hozni, nekem is ugyanez a kiöntő van otthon. Én reggelente szoktam tejjel inni kis 150ml-es (flat white) csészében a dupla espressohoz az a 100ml tej még az a kategória nekem ahol megmarad annyi karaktere a kávénak, hogy ne legyen szentségtörés. Ami kihívás, hogy a mintát sokkal kevesebb tejből kell összehozni mint egy nagy latte-nál...

-
vTamas35
csendes tag
válasz
mdav88
üzenetére
Na ja, ilyenkor milyen jó az a HX
Nálam kb. már automata üzemmódban megy, csak leteszem a szélére a kiöntőt, hanyagul belelógatom a gőzcsövet és 10 másodperc után kész
Kollégám vett egy tuning GC-t neki próbáltam megmutatni a trükköt, de azon ez tényleg művészet, én is csináltam olyan bubikat...Pár hónap szünet után rendeltem megint PY Yirgát (aramo), most valahogy nagyon eltalálta a mester. Meggyaláztam tejjel is és még így is tök jó lett. Kicsit fintorogtam, mikor elfogyott az aricha, de ez most ott van
Etióp hetek jönnek!
-
vTamas35
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Küldtem privátot.
-
vTamas35
csendes tag
válasz
John3:16
üzenetére
Meg lehet azért oldani. Nekem pl. Simi beépített egy plusz kört a pumpa után, egy időrelé kapcsolja a solenoidot, van benne egy külön OPV tetszőleges nyomáson, az előáztatás idejét meg az időrelén állítod és kész. Rotopumpánál nagyon nem árt, ott a nyomás gyorsabban épül fel, mint a rezgőpumpáknál. Nekem teljesen jól működik. [link]
-
vTamas35
csendes tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
"De miért jobb egy blend, mint pl egy SO?"
Nem jobb, olcsóbb. Egy robusztás blend beleférhet a 4-6000 / kg ársávba, egy SO nem. Meg amíg nincs egy espresso-képes szetted, addig felesleges is SO-ra költeni, viszont egy friss blenddel jobban jársz mint a bolti kávékkal. Persze vannak nagy jó arabica blendek is, de az megint inkább a 10e+ ársáv.Én pl. csináltam tegnap egy PY Abyssinian Mocca - Yirga blendet (a prorciózás végén kimaradt kávékból), az elég jó lett még flat white-nak is

-
vTamas35
csendes tag
Én ezt használom két éve, teljesen jó. 2 hetente szoktam vele visszaöblíteni, a felsőszűrőt (IMS200) meg most kaptam le vagy 6 hónap után (E61, baromi macerás leszedni a gépemen) fel voltam készülve, hogy mi vár alatta, de meglepetésemre makulátlanul tiszta volt, 0 lerakódás, vagy kosz. Ja és ez a kiszerelés is kitart pár évet.
-
vTamas35
csendes tag
válasz
hifis50
üzenetére
Szinte ugyanezt csinálom én is
csak én alátét helyett a gőzcsövet mozgatom lassan felfelé (fél centit kb.), teljesen bolondbiztos megoldás. Amúgy van sok jó videó amiről meg lehet tanulni, de tuti sokkal egyszerűbb ha van aki megmutatja. Nekem ez volt az első dolog amit jó gyorsan megtanultam (valamennyire), hogy az asszonynak tudjak villantani, hogy miért kellet az a 60 kg vas a pultjára
Meg ugye a kevésbé műértő vendég is hamarabb hasraesik egy közepes latte art-tól, mint egy tökéletesen elkészített espresso-tól 

-
vTamas35
csendes tag
Azért ez is teljesen gépfüggő. Az enyém pl. 20 perc alatt kész, 50 perc alatt már el is felejtem, hogy kávéztam... A teljes nyomásprofilozást Simi is csak manuálisan tudta volna megoldani, így maradt az előáztatás, viszont azt kedvemre variálhatom 1,5-9 bar között, tetszőleges időtartamban. A vízterítése, hőstabilitása remek, egyszerű mint a faék, szép, és valószínűleg 30 év múlva is jó kávét fog főzni. A HX valóban nem a legjobb rendszer, valóban melósabb mint a PID, egészen pontosan annyival, hogy így 10 másodperccel tovább öblítem a fejet, mint mondjuk egy PID-es géppel. A hőmérsékletet figyelve, miután csapoltál vele párat és tudod, hogy hogy alakul a görbe a hőnél, fokra pontosan reprodukálhatod a csapolásokat, aminek a hőingadozása csapolás alatt +- 0.4 fok körül mozog. Célközönség meg nyilván az, ahol sok tejes ital is fogy a családban (általában nem mindenki hardcore egy háztartásban). Nem high end űrhajó, nem is annyiba kerül, nem is érzeném ki a különbséget. Nyilván mindenki azt istenít amibe beleszeretett, de érdemes tartós használat után leírni egy kategóriát szvsz. De lassan kész lesz a tuning GC az irodába és mehet az összehasonlítás

Kávérandira fel tudok ajánlani egy frekiváltós 3 fázisos Majort, ha még az ilyen csepp gépek is játszanak

-
vTamas35
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Meg gépfüggő is az, hogy mennyire szükséges az előáztatás. Rezgő pumpánál lehet elhagyható, vagy kevésbé fontos, mert lassan épül fel a nyomás, de rotopumpánál szerintem nagyon kell. Ott függetlenül az egyéb megoldásoktól (előáztató kamra az e61 fejben) szinte azonnal megcsapja a pogácsát a 9 bar. Nekem utólag került beépítésre a funkció és rengeteget dobott a lefolyások minőségén.
-
-
vTamas35
csendes tag
válasz
bandras83
üzenetére
Azért, mert alapvetően, a fénytől, hőtől és párától véded a kávét, ha nincs teljesen légmentesen lezárva a csomagolás, akkor a szivacsos szerkezete szépen magába szívná a marhapöri szagát, a párát stb. A hűtő a legrosszabb megoldás, akkor inkább szobahőmérsékleten. De szerintem kár ezen tovább elmélkedni, a fórumon kismillióan próbálták már a mézesüveges, adagonkénti fagyasztást és még eddig mindenkinek bejött. Ha valami nem romlott el, nem kell megjavítani...
-
vTamas35
csendes tag
"kevés érv szól a fagyasztás mellett, de annál több szól ellene: pl. a hőmérsékletkülönbség miatt kialakuló kondenzvíz kicsapódása, ami beszívódik a kávéba, jelentősen sietteti az oxidációt"
Persze, feltételezve, hogy van ideje a kávénak kiolvadni, magába szívni a kondenzvizet és elkezdeni sietni az oxidációval, azalatt az 5-10 másodpec alatt amíg eljut a fagyóból a darálóig... A fenti inkább akkor lenne érvényes, ha nem adagonként tárolod, hanem egy kilót veszel ki a fagyóból és azt akarod elhasználni szépen lassan szobahőmérsékleten. Nekem kis üvegekben az elmúlt jó év, másfél év alatt még nemigen volt minőségi romlás a fagyasztás miatt.
-
vTamas35
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Mert a népszerű 1:2 arány inkább dupla ristretto... De szerintem felesleges ragaszkodni a pontos terminológiához, próbálgatni kell, hogy melyik kávé milyen aránynál ízlik a legjobban szőkülés előtt, ott megállítod és azt kell elnevezni ahogy szeretnéd

Egyébként az olaszok szerint valóban, a lefolyási idő változatlan espressonál és doppionál is, a mennyiség 30/60 ml, ristretto 15ml. De a világos pöris SO kávék is távol állnak már az olasz szabványtól, ezeknél szerintem azért nagyobb tér marad a kísérletezgetésre.
-
vTamas35
csendes tag
válasz
üzenetére
Nagy arc a srác. A művész tollából:
"nem tudom neked mi a mosogatólé, de nálam tényleg jött a crema is rendesen, és az is meglett, mi a lyuk oka közében, hogy csak félig volt a kávé betöltve.... Komolyan mondom tényleg egyszer felveszem videóra a tejhab készítést és a kávélefolyást is, mert már unom ezt a sok fikázást, tény, hogy egy alsó kategóriás cucc, de gyanítom kiderülne a döbbenésekből, hogy a tagok 99%-a érdekelt valamilyen eladásban, márka terjesztésében. A saját ismerőseim bűnrossz kávét főznek le ugyanezen a gépen, nekem is hetekbe került a tejhab eltalálása + hónapokba a jó kávé. Meg lehet csinálni? Meg lehet csinálni."
Hát megcsinálta

-
vTamas35
csendes tag
Nem hiszem, hogy az egymás utáni duplákkal van a baj, inkább az egymás utáni gőzölés/csapolás a probléma. Uyganazt a kazánt fűti túl a gőzöléshez, amit a csapoláshoz használsz, ezért várni kell amíg visszahül.
gpbenedek: annyit pontosítanék csak, hogy bár a hx-el valóban lehet egyszerre csaploni és gőzölni, de az ott is csak egy kazán van (gondolom DB-re értetted) a gőz számára, azon vezeti keresztül egy csövön a hideg vizet, és éri el a kívánt hőmérsékletet mire a fejen kilép a csapoláshoz.
-
vTamas35
csendes tag
Meg miért kellene mindenkinek azt venni ami épp népszerű. Engem például pont nem érdekel, hogy nincs divatban a gépem, amíg számomra tökéletes eredményt produkál, szeretem használni és jól is mutat a pulton. Darálóval kapcsolatban mindíg bennem van a "kávébogár" a gép cseréjén még soha nem gondolkoztam....
...Egészen a ballószögi halálcsillag bejelentéséig
Kíváncsian várom a fejleményeket! -
vTamas35
csendes tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Nemsokára ez jön nálunk, ha teljesen kész lesz az irodában a tuning GC. Eddig, mióta elkezdtem komolyabban elmerülni a témában, csak e61-et (fulltuning
) használtam. Most a régi darálóm és egy rézcsövezett GC van az irodában, azzal próbálva óriási volt a különbség ugyanazon a kávén (egy pörkölés), megjegyezve, hogy a pid még nincs kész így a próbálgatást abba is hagytam, de kíváncsi leszek mit mutat, ha kész.Egyébként szerintem sem a kávéfőző a legszűkebb keresztmetszet egy szint (képesség) felett és mindenki a saját "szerelmét" isteníti. Mondjuk az e61-esek családja egy méltánytalanul elnyomott kisebbség a fórumon
Én nem vitatom, hogy jó a GC, csak akkor szoktam csodálkozva nézni, amikor az e61-et minősítik mindenre alkalmatlannak... Kicsit kevesebb tuninggal mint egy GC-re kell ki lehet szűrni a gyengeségei nagy részét (fejhőmérő, programozható előáztatás, szűkítő), a 4 kilós réz fej, 3 literes kazán, rotopumpa meg nem hinném, hogy hátrány
Tény, hogy ha nem fogy sok tejes ital a családban akkor felesleges és elég a GC, tény hogy pacsálós és Nordával anyagi csőd lenne használni, viszont szvsz a legszebb gépek, oda lehet rakni bármelyik konyhapultra, lehet játszani a világos pörikkel espressonak és szünet nélkül lehet tolni a latte artot a vendégeknek had pislogjanak... 
mdav88: majd számolj be hogy muzsikál a gép
-
vTamas35
csendes tag
Milyen géped volt? Továbbá segít, ha leírod, hogy mik a kávézási szokásaid, hogy tudjunk gépet ajánlani. Sok tejes italt iszol, többen használjátok... Az általad megadott keret mondjuk az áltában javasol, tuning GC + felújított SJ-ra elég ami kiszolgál minden igényt, ha nem kell egy gőzgép a sok tejes ital miatt. Ha komolyabb géppark kell, az 300 fölött kezdődik használtan.
-
vTamas35
csendes tag
válasz
Toobee
üzenetére
Én próbáltam a gyárit, 35-öst, majd a 200 mikronost, nálam a sorrend is kb. ez volt. A 200-as fenn van vagy másfél éve és gyönyörűen működik... Gondolom te is a felsőszűrőre értetted nem a réz vízterítőre. Az én gépemen a gyári felsőszűrővel összeált középen üres csapolásnál, az IMS-el pedig szép egyenletesen jön a zuhany az egész fejen. Mondjuk nem egy nagy tétel kipróbálni, ha nem jön be meg el lehet adni.
-
vTamas35
csendes tag
válasz
soldier2
üzenetére
Ezt aláírom, mindíg meg is kapom érte a magamét, de soha nem tudnának rábeszélni, hogy cseréljem le egy pides kis gépre
E61 HX, roto pumpás, programozható (mennyiség) gombokkal, szabályozható előáztatással, fejhőmérővel, szűkítőzve, kazánszigeteléssel, 3 literes rézkazánnal... egyszerűen nem vágyok többre és nem esek hasra plussz 10 másodpec hűtőcsapolástól. Arról nem beszélve, hogy két év után is meg tudok állni a konyhában és gyönyörködni benne. Persze az észérvek ellene szólnak, de az meg kit érdekel
főleg addig, amíg tudok olyanokat húzni mint a speciality kávézók a csilliós gépparkjukkal (vagy csak nem tudom kiérezni a különbséget)... Egy bizonyos szint felett már tényleg az is számít, hogy mibe szeretsz bele. Ha hozzámvágnának egy GS3-at azért lehet meginognék 
-
vTamas35
csendes tag
válasz
mdav88
üzenetére
Szerezz be Paljoctól egy fejhőmérőt hozzá (anélkül tényleg vaklövészet), meg rakass be egy szűkítő, hogy ne fűtse túl a fejet, ne legyen nagyon "sárkányos" és úgy próbáld ki. Filléres tuningok de ég és föld a különbség. Ha meg eladod a fórumon, akkor ezek úgyis kellenének a leendő tulajnak. Majd számolj be, hogy hogy jött be.
-
vTamas35
csendes tag
válasz
paljoc
üzenetére
Bevallom a reggeli első kávé nekem is barátságosabb tejjel butítva. A 150ml-es flat white csészében 80-100ml tej a duplához még egész karakteresen meghagyja a kávé ízét, ezt úgy tuningolom kicsit, hogy nem keverem el a cremat öntés előtt, hanem végig alá öntöm, csak a minta kerül a crema fölé. Sokat dob az összhatáson, ha elkeverem, hogy "egyenletes legyen a vászon" akkor sokkal mosottabb, gyengébb az íze.

-
vTamas35
csendes tag
válasz
paljoc
üzenetére
A PY - Abyssinian Mocca is nagyon betalált. Alapból szeretem az etióp, száraz kávékat, de eddig ez a legjobb. Nálam veri az Arichat is. 89 fokon, lassú lefolyással, 17/38 arányban volt a legjobb, bogyós gyümölcsös, rumos aromával, végén kis boros utóízzel.
Remélem sűrűn lesz belőle... -
vTamas35
csendes tag
Ja én is ezt gondoltam és mégis... Ráadásul az őrlemény finomságának beállítása mellett (mert nem volt elég változó) a fordulatszám is befolyásolta a kivonatolás hosszát
Mondjuk azt a mai napig nem értem, hogy mitől csatornásodott folyamatosan egy hónapig, azóta pedig tökéletes annak ellenére, hogy ugyanaz a rutin. Vagy ennyit számít az az 1-2 kiló bejáratás az új késeknek, vagy tényleg rá kell hangolódni. De ahogy látom itt azért sokan szívnak azzal, hogy megevesszük az elvileg sokkal jobb darálót aztán egy-két hónapig rosszabb az eredmény mint előtte...Bazsee71: Kicsit lemaradtam, mi lett a végeredmény a ZM kések csapatpróbájának Majorral? Ott is túl kicsi az espresso tartomány a menetemelkedés miatt?
-
-
vTamas35
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
16g/38g, 9s előáztatás 2 baron, 35-40s 9 baron, 89 fokon, Major 30hz-en volt a legfinomabb, most értem a második zacsi végére
érdekes, hogy lassúra hagyva jobban kihozta a gyümölcsös ízeket.Hozzátéve, hogy specialityre alkalmazlan HX-en készült
, tehát próbálgasd te is serényen és én is várom a tippeket, ebből tuti lesz még rendelés.
-
vTamas35
csendes tag
Nem tudom nálam a spec kávé nem kizárólag Nordával készül. A várakozást nem értem, max akkor várok ha az egyik csapolást 86 fokon a következőt 92-n akarom lőni. Ráadásul valóban beteg állat vagyok, mert amellett, hogy csak jófajta SO kávékból készítek espressot, amellet ugyazt képes vagyok tejjel is elrontani
, plusz az asszony, meg a vendégek is azt kérik, de ezért nem tartanék két gépet. De itt offolom a témát mielőtt átmennék HX náciba, szerintem kitárgyaltuk milyen esetekben jó választás, mikor nem. Ha összes szakmai szepmpont ellenére is gagyi a HX, akkor azért kell, mert szép 

-
vTamas35
csendes tag
Szerintem azért egy kicsit túl van misztifikálva ez a hűtőcsapolás téma, ha 4 fokkal lentebb akarok menni, akkor pár másodperccel tovább csapolok, ha egy hete használod már a gépet, akkor tudod, hogy + - 1-2 két fokkal a cél előtt kell lekapcsolnod és megkapod a kívánt hőfokot, felrakod a kart és azt tarja... vagy csak az enyém valami csoda HX
Abban teljesen egyetértünk hogy a PID kényelmesebb, pontosabb és víztakarékosabb, de nálunk néha én is, az asszony is meg a fránya vedégek is isznak tejes italokat, ezért nem lenne elég egy GC. Espressora tökéletes, akkor én sem ezt választottam volna, egy DB meg horror árban mozog, de ha cserére adnám a fejem akkor az lenne az irány. Amit nem értettem, hogy mitől lett a szegény HX alkalmatlan speciality-re 
-
vTamas35
csendes tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
"a saját silvia is eladó lesz"
Mi lesz helyette?
-
vTamas35
csendes tag
Én két éve használom, 20 perc alatt hőstabil (okos dugaljal időzítve, távirányítva), amennyi kell egy GC-nek is, szűkítőzve nem lövi túl a hőt (meg igazából nem is áll sokáig bekapcsolva otthon senkinek). Azt nem tudom értelmezni, hogy speciality kávéhoz miért nem jó??? Fejhőmérővel, a hűtőcsapolás hosszával a hőfokot egészen pontosan be lehet lőni és 0,5 fok ingadozás van csapolás alatt. Sok vizet fogyaszt az tény, Nordával én sem használnám, szűrővel nem gáz. Nálam a csepptálcából egy szilikon csővel (kb 100 Ft) van elvezetve a lefolyó víz. Otthonra nem tudom miért nem praktikus, hacsak a hely szűke miatt nem
Már sokszor meghallgattam az ellenérveket, de igazából egyikkel sem tudok azonosulni, vagy nem állják meg a helyüket (felfűtési idő, nem hőstabil, nem lehet reprodukálni a hőmérsékletet...), vagy engem nem zavar (mint pl. az a 3-5 másodperc amit hűtőcsapolásra szánok, sok vizet használ). Tegyük hozzá, hogy az enyémet eléggé kimaxolta simi (programozható előáztatás, szűkítők, fejhőmérő stb.) de egyenlőre ez az egy biztos pontja van a szettemnek, nem cserélném le. Persze elfogadom, ha másnak meg nem jön be, de azért azt nem jelenteném ki, hogy nem alkalmas valamire... -
vTamas35
csendes tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Talán a különböző igényeknek megfelelő gépkategóriákkal lehetne még kiegészíteni. Gyakori, hogy az új érdeklődőknél megjelenik igényként, hogy többnyire tejes italokat fogyasztanak, legyen arra is alkalmas a kávéfőző. Itt az ajánlott GC még elboldogul, de ha a családban egyszerre többen is kávéznak, esetleg gyakori a vendégsereg, akkor érdemes lehet megemlíteni a többi kategóriát is.
Tejes italoknál a tökéletes espresso elkészítése mellett, fontos a tökéletes tejhab elkészítése is, lehetőleg a csapolással egy időben, vagy azt követően a lehető leggyorsabban. (A megfelelő minőségű tejhab krémes állagú, mikro buborékokkal „dúsított”, kinézetre talán a festék állagára hasonlít, megtapad a kiöntő falán, nincsenek benne szabad szemmel látható, nagyobb buborékok, latte art öntésére alkalmas.)

Egy kazános gépek (single boiler dual use):
Leggyakrabban ajánlott gépek a kategóriában: Gaggia Classic (2015 előtti), Rancilio Silvia

Ez a kategória a legjobban elterjedt belépő szinten, ami a többséget teljes mértékben kiszolgálja némi tuning kíséretében (rézcsövezés, PID, előáztatás stb.). Jellemzően egy kis kapacitású (2-3 dl) kazán található benne, ami egy külön kapcsoló segítségével tudunk „gőz” funkcióra állítani, majd a megfelelő hőmérséklet elérése után gőzölésre használni.Előnyei: árban a leginkább elérhető, espresso készítésére kicsi tuninggal tökéletesen alkalmas, az ajánlott gépek szabvány 58mm fejjel rendelkeznek, kiegészítők széles választékával használhatóak.
Hátrányai: egynél több tejes ital készítésénél már sokat kell várni, játszani a gőzöléshez megfelelő hőmérséklet eléréséhez, majd a következő csapoláshoz visszahűtéshez, újrafűtéshez… A hőstabilitása rézcső-tuning nélkül, az alacsony űrtartalmú kazán miatt nem túl jó, gőz kapacitása alacsony (ami kezdőknek, egy tejes ital készítésénél még előny is lehet, mivel több idő áll rendelkezésre a tej textúrájának kialakításához, nehezebb elrontani).
Hőcserélő gépek (heat exchanger, HX):
Itt már szélesebb az ajánlott gépek listája, inkább gyártókat írnék a teljesség igénye nélkül: Rocket, ECM, La Scala, Nuova Simonelli… (Árban az ugrás használtan is alsó hangon +100.000 Ft az előző gépekhez képest.)Itt is egy kazánról beszélünk, de teljesen más működési elvről. A kazán átlagosan 1,5-3 liter kapacitású, mindig gőzölésre kész hőmérsékleten, nyomáson tarja benne található vizet. A csapoláshoz szükséges hőmérsékletet úgy éri el, hogy a víztartályból érkező hideg vizet egy rézcsövön keresztül vezeti át a forró víztartályon megadott idő alatt. Általában Faema E61 fejjel szereltek (4kg-os réz fej, amelyben forró vizet keringet a rendszer, így tartja ideális hőmérsékleten csapolás közben).

Előnyei: egyszerre lehet csapolni és gőzölni, egymás után többször is, nincs minőségi romlás a cremánál, vagy a tejhabnál a várakozás miatt, remek hőstabilitás, minőségi anyaghasználat, minimális odafigyeléssel, karbantartással évtizedekig elketyegnek.
Hátrányai: az ideális csapolási hőmérséklet beállítása „manuális”, PID beépítésének a rendszer működése miatt igazából nincs értelme. A megoldás a pontos hőmérséklet beállításához egy fejhőmérő beépítése szokott lenni, ahol a kívánt hőmérsékletet a hűtőcsapolás hosszával állítjuk be (pacsálós és plusz pár másodperc). Kiválasztásánál oda kell figyelni, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a konyhapulton (nem kicsik)...
Két kazános gépek (Double boiler):
Ugyanazon gyártók magasabb árkategóriás gépei, plusz ahol a pénz már tényleg nem akadály: La Marzocco (Linea Mini, GS3), Slayer és társai…Két külön kazánnal szereltek, egy nagy kapacitású a gőz, egy kisebb pedig a kávé számára. Általában a kisebb kazán alapból PID vezérelt, magasabb árfekvésben már az előáztatást, illetve a csapolás közbeni nyomásprofilt is lehet állítani.

Előnyei: egyszerre lehet csapolni és gőzölni egymás után többször is, nem kell tuningolni, hűtőcsapolni, esőtáncot járni, minden paraméter finomhangolható. A szabályozható paraméterek használata miatt remekül reprodukálható a kívánt eredmény nagyobb erőfeszítés nélkül.
Hátrányai: Drága…
Ui.: A megfelelő espresso gép kiválasztása során, a költségvetés tervezésénél úgy érdemes kalkulálni, hogy a darálóra fordított összeg közelítse meg, vagy mutasson túl a kávégép áránál. Nagyobb esély van a jó kávéra egy minőségi daráló / átlagos kávéfőző kombóval, mint egy gyenge daráló / minőségi kávéfőző párossal.
-
vTamas35
csendes tag
Ne érts félre, nem tisztem védeni senkit. Ha valamit veszek és nem olyan amilyennek kellene lennie én is hangot adok neki, és az eladónak a kritikábol is tanulnia kellene (sz.sz. +1), nem megsértődni rajta. Csak azért szóltam hozzá, mert nekem csak pozitív tapasztalataim voltak eddig velük amit legalább annyira érdemes megosztani, mint a negatív visszajelzéseket.
-
vTamas35
csendes tag
Érdekes amiket írtok, nekem még soha nem jött elrontott pörkölés Jánoséktól. Alapból PY fan vagyok, de amikor kell egy kis változatosság, akkor mindíg tőlük rendelek, általában valamelyik havi akciós SO különlegességet. Az elmúlt két évben még nem fordult olyan elő, hogy gond lett volna a kávéval, nem lett volna raktáron, nem lett volna jó a pöri, vagy ne érkezett volna meg a csomag 2 munkanapon belül stb., sőtt életem két legjobb kávéja is onnan jött (a szüreti kávé is nagyon betalált
) Persze lehet, hogy csak nekem volt szerencsém, de úgy korrekt, ha ezeknek a véleményeknek is hangot adunk mielőtt leírnánk őket. -
vTamas35
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Kérdés, hogy melyiknél írják rá a pörkölési dátumot, hogy tudjuk, hogy 1-2 hónapos, milyen alapanyagokból dolgoznak az "ipari" kávéknál, milyen eljárással pörkölik, hűtik (vízpára vs. levegő), hogyan történik az alapanyag (zöld) szállítása, tárolása stb. Ha fontos a minőség, íz stb. én tuti nem boltból vásárolnék, ha meg mégis onnan vásárolok, azt meg felesleges adagonként fagyasztani, hiszen annak valóban néhány hónap meg sem kottyan. Annyiban igazad van, hogy valószínűleg és egy tök friss csibót is döglöttnek vélelmeznék a minősége, íze miatt.
A lényeg, hogy nem a fagyasztás lehet a szűk keresztmetszet, ha nem ízlik a bolti kávé, hozzátéve, hogy boltit nem próbáltam fagyasztani, de kétlem, hogy hamarabb romlana fagyóban, mézesüvegben, mint a friss pöri. Én próba szintjén legalább kipróbálnám a kézműves kávékat is, aztán mindenki eldönti, hogy a különbség ér-e annyit.
-
vTamas35
csendes tag
válasz
Corsair90
üzenetére
Van megoldás, ne vegyél bolti kávét. De komolyan, azt azért túlzásnak érzem fagyasztani, jó eséllyel már döglött mire kibontod. Ha tényleg jó kávét akarsz inni, akkor pont az alapanyagon nem érdemes spórolni. Simán hűtőben ne tárold. Folytasd a mérethelyes mézesüveget fagyóban, csak friss kávéval, eddig bevált mindenkinek.
-
vTamas35
csendes tag
válasz
adpeter
üzenetére
Ma kaptam én is belőle. Nagyon kemény, tényleg ahogy kibontod már olyan narancsos, mintha Frei kezelte volna valami nagyon természetes aromával
Egyet csapoltam most belőle, de itt még az én csapnivaló ízlelésem sem tudta kihagyni az átható narancsízt. Van belőle két zacsi, úgyhogy nekiesek a tesztelgetésnek, kiváncsi vagyok mit lehet kihozni belőle, de elsőre baromi jó. -
vTamas35
csendes tag
Félévente engem is elkap a kényelem iránti vágy, nyomok egy gombot a Jurán, és irígykedek, hogy ez mennyire egyszerű, aztán megkóstolom... és megyek is vissza WDTzni mint a kisangyal

Lehet pár év múlva nekem is elegem lesz a vacakolásból, de egyenlőre beláttam, hogy ha kell a minőség a szervezetemnek, akkor rá kell szánnom azt az öt percet a kávéra. Ha valami ételkülönlegességet akarok otthon elkészíteni akkor is többet pepecselek mint a Jamie Oliver...
Plusz mondhat akárki akármit, a WDT sem tart tovább, mintha csak simán kézzel oszlatnám el. Az meg hogy elmebetegnek néznek, az már ott megvalósul, amikor meglátják a 60 kg vasat a pulton, a liftek vezérlésére predesztinált frekiváltóval
stb. a megmosolygás viszont általában addig tart, ameddig megkóstolják az első kávét, utána általában beüt az aztakurv@ faktor és nincs több kérdésük...
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4248,100% Akksi
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4022
- 152 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-12450H, RTX 4060
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3985, 100% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X13 G1- i5-10310U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

). Plusz ugye a "HX szívásért" cserébe van 3 kg-os hőstabil réz fej, baromi jó vízterítés, 3l-es réz kazán, roto pumpa, kicsi tuninggal programozható előáztatás, meg kb. 30-40 évig elketyeg, és szép
én azért nem dőlnék a kardomba ![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Lehet én is megcélzom inkább az 50 fokot, nehogy baj legyen... 

pedig az enyém is olyan mint a te kiöntőd 
Etióp hetek jönnek!

stb. a megmosolygás viszont általában addig tart, ameddig megkóstolják az első kávét, utána általában beüt az aztakurv@ faktor és nincs több kérdésük...