-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
SBMke
tag
válasz
szaszlaci #8899 üzenetére
""- Teljesen lesötétített szobánál is maxra kell rakni a kontraszt - fényességet, hogy látható legyen a kép."
Úgy érted, hogy ezt a két állítót teljesen maxra teszed? – Az úgy igen nagyon rettenetes képet produkálhat, lényegében bármi jobb nála."Igen, sajnos már eléggé elöregedett.
""Jelenleg 1024x768 felbontásban használom"
Hogy te úgy "használod", nem sokat számít, mivel ez a gép 800x600-as."Igen, ez igaz, de valahogy az 1024*768 at tökéletesen megjeleníti, olvashatóan, viszont ha már feljebb rakom ( 1280*1024 re, akkor már nem annyira jól olvasható a "szöveg".
""A kérdésem az lenne hogy milyen projektort javasolnátok ?"
Mennyit nézed? 100 ezer Ft körüli prezentációsak tudnak kb. 4000 órát."Amióta megvan ( kb 6 éve ) azóta 1 lámpa eldurrant kb 2700 nál, valamint a mostaniban van benne 2000 óra.
""ACER K520 at néztem"
220 ezertől indul, vakítóan fényes, és XGA, érdekes választás. (Pedig milyen jó gépet kaphatnál használtan 300 ezres határral.. Vagy újként is. Persze 16:9-est.)
De ha sok óra kell, akkor igen, ez a hibrid jó lehet. Nem hiszem, hogy képminőségben sokat lehet tőle várni, de a jelenleginél biztosan jobb lesz."Ha valamit veszek, akkor az új lesz. Használtat nem veszek.
16:9 esnél, a felirat a filmre kerül igaz ? Nekem nagyon színpatikus hogy a fekete "csikban" van , emiatt gondoltam hogy maradok a 4:3 nál. Igen, a jelenleginél tényleg nem nehéz jobbat.
Te személy szerint hasonló árkategóriában mit ajánlanál ? [Jöhet fullhd is]""anno a 3mS10 el teljesen meg voltam elégedve ( azóta 1x már égő is volt benne cserélve, de megint már a végét járja.)"
Lehet, csak koszos, ezért nem ártana kipucolni, főleg, ha poros helyen laksz. 500 – 1000 óránként."Megnézem majd, de biztosan ujat fogok venni.
Mindenesetre köszi az eddigit is!
-
szaszlaci
addikt
"- Teljesen lesötétített szobánál is maxra kell rakni a kontraszt - fényességet, hogy látható legyen a kép."
Úgy érted, hogy ezt a két állítót teljesen maxra teszed? – Az úgy igen nagyon rettenetes képet produkálhat, lényegében bármi jobb nála."Jelenleg 1024x768 felbontásban használom"
Hogy te úgy "használod", nem sokat számít, mivel ez a gép 800x600-as."nem is kívánom ezt nagyon nagyobbra venni"
Ahogy gondolod, akkor nézzünk ilyet.."általában "HD" kat nézek ( xvid - rip )"
Ez 99 %, hogy a gyakorlatban SD, nem pedig HD, mivel ez utóbbi (általában) 1280x720-as felbontást jelent."A kérdésem az lenne hogy milyen projektort javasolnátok ?"
Mennyit nézed? 100 ezer Ft körüli prezentációsak tudnak kb. 4000 órát."(Lehetőleg olyan valaki, aki ért is hozzá, nem csak hasraütésszerüen. )"
Nos, én nem értek hozzá, de azt gondolom, a segítségnek örülni kell, érkezzen bárhonnét is."ACER K520 at néztem"
220 ezertől indul, vakítóan fényes, és XGA, érdekes választás. (Pedig milyen jó gépet kaphatnál használtan 300 ezres határral.. Vagy újként is. Persze 16:9-est.)
De ha sok óra kell, akkor igen, ez a hibrid jó lehet. Nem hiszem, hogy képminőségben sokat lehet tőle várni, de a jelenleginél biztosan jobb lesz."anno a 3mS10 el teljesen meg voltam elégedve ( azóta 1x már égő is volt benne cserélve, de megint már a végét járja.)"
Lehet, csak koszos, ezért nem ártana kipucolni, főleg, ha poros helyen laksz. 500 – 1000 óránként. -
SBMke
tag
Sziasztok,
Költözés miatt uj projektort szteretnék vásárolni.
Ami most van : 3mS10
Ami nem tetszik benne :
- Már nagyon "fakó" a képe
- Teljesen lesötétített szobánál is maxra kell rakni a kontraszt - fényességet, hogy látható legyen a kép.Ami tetszik benne :
- Jelenleg 1024x768 felbontásban használom, és nem is kívánom ezt nagyon nagyobbra venni, mivel a filmek terén általában "HD" kat nézek ( xvid - rip ), szóval nekem nem szükséges annyira a FULLHD felbontás.
Sokkal fontosabbnak tartom hogy a KMPlayer kirakja a feliratot az alsó "fekete csíkra" ami ugye a 4:3 ból ered.A kérdésem az lenne hogy milyen projektort javasolnátok ?
(Lehetőleg olyan valaki, aki ért is hozzá, nem csak hasraütésszerüen. )
- Árban 300 a max ( esetleg kicsivel több ha van értelme hogy több legyen ), de inkább lejjebb.- Hibrid / Led / Laser projektorok mennyire haszálhatók filmnézésre ? Az izzó ideje nagyon szimpi lenne.
- 3D nem követelmény, bár nem baj ha tudja...Várom a segítségeteket, jelenleg az ACER K520 at néztem, de nincs tapasztalatom az "új" projekotokkal, anno a 3mS10 el teljesen meg voltam elégedve ( azóta 1x már égő is volt benne cserélve, de megint már a végét járja.)
Üdv && Köszi
-
szaszlaci
addikt
Vegyünk egy 0,5-ös szürke vásznat, az már igen sötét, viszont ennek már talán érzékelhető a kontraszt javító hatása.
A fény 50 %-át veri vissza, tehát mondjuk 1000 Lumenből – de számolhatsz Candelában is, az helyesebb volna – visszaver 500-at. Utána ez a falra vetül, onnét vissza a vászonra (mondjuk 10 Lumennyi fényáram), és ennek a 10 Lumennek ismét csak a felét fogja visszaverni, azaz 5 Lument. Tehát a "vászon kontrasztja" ebben az esetben 500 / 5 = 1:100.
Ugyanez fehér vászonnál: 1000 / 20 = 1:50. Azért 20, mert a falról rávetülő 1/50-nyi fényt teljes egészében veri vissza.Hát aki meg napsütésben akar vetíteni, meg is érdemli a szenvedést..
-
PNP
őstag
válasz
szaszlaci #8893 üzenetére
Ezt nagyon sokszor láttam már leírva, de mégis hogyan javít a kontraszton? Annyit csinál, hogy eltolja a fehér pontot sötétebbre, tehát nagyobb mennyiségű fény kell hozzá, de ebből az is következik, hogy a környező falakról visszaszórt fény mennyisége is megnő, ami a kontraszt ellen dolgozik. Besötétíthető helyiségben a minél sötétebb fal, és a minél világosabb felület adja a legnagyobb kontrasztot (nyilván most a készülékről nem beszélve).
Ott, ahol egyéb fény is van, valóban érdemes lehet szürke felületre vetíteni, ha a projektor elég erős, mert akkor a környezet fénye (és a projektor szórt fénye) kevésbé tudja lerontani a képet, mintha fehér felületre próbálnál feketét vetíteni.
-
PNP
őstag
Javítsatok ki, de a szürke festéknek/vászonnak nem csak akkor van értelme, ha van a projektor mellett más fényforrás is, mondjuk besüt a nap? Elsötétített helyiségben semmi előnye nincs, itt inkább a projektor fényerejét kellene a fehér felülethez szabályozni, ha másképp nem megy, ND szűrővel.
-
szaszlaci
addikt
Bár nehéz vetített képet fotózni, de a mellékelt képen úgy tűnik, hogy még a szürke felület is túl világos: a fekete szürke.
Kizárólag matt festékkel.
A Héra jó, ha fehér. Ha te keversz hozzá szürkét, NEM lesz jó, mert nagyon nehéz jól felvinni. A szürke beállításához jó, hogy tudd, mire van szükséged, de a véglegeshez érdemes boltban kevertetni szürkét, talán olyan 2 – 3 ezer Ft/liter áron. (A H499 jó lenne, csak feleslegesen drága, és a 499-es árnyalat majdnem fehér.)
-
uhu20
tag
Oké, tetszik az ötlet. Holnap szerintem el is megyek az OBI-ba és beszerzem, ami kell...
És ha már...
Az Infocusom lámpaórája szerint az élettartam kb. 70%-nál vagyok. Mennyire kell komolyan venni? Azaz mondjuk 1800 óra helyett elmegy 2500-at is? Vagy a minőség fog romlani?
-
uhu20
tag
Kösz!
Most én is arra hajlok, hogy megpróbálok a fehéret. Jelenleg halványsárga a fal, így vsz eleve kap a rárakott fehér festék egy kis sötét árnyalatot.
A fényerő nekem OK, nem szeretem, ha bevilágítja a projektor a fél lakást...
Most még az a kérdés, hogy ragaszkodjak-e a matt jelleghez, vagy tkppen ez nem annyira lényeges. Az alternatíva nyilván nem egy fényes lakk, hanem egy átlagos festék.
-
c4
őstag
A szürke felület NEM fényerő növekedésre szolgál, elméletben a kontraszt javítására ötölte ki valaki.
Bár sokszor kétséges, hogy valóban jobb lesz-e a végeredmény, emellett ugye a "fehér" az nem lesz szigorúan véve fehér, kissé szürke lesz.
A fényerőt a nyereséges vásznakkal növelheted. -
uhu20
tag
Üdv,
Böngészgettem a neten és sok helyütt, mint itt is szóba került a tikkurila h499 festék, mint vászonhelyettesítő anyag.
Namost, nekem a képek alapján kissé sötétnek tűnik. Pl. itt egy jó tesztkép:
http://mobilarena.hu/dl/upc/2013-02/01/46431_hydvpim9oasbbpks_h499e5.jpgA jobb oldal a szürke tikkurila, a bal oldal sima fehér fal.
Megfogalmazódott bennem, hogy a szürke háttér nem azért hasznos, hogy az LCD-k gyenge feketéjére rásegítsen? DE!! Nekem DLP-s projektorom van. Van-e erre tapasztalat, hogy itt is a világosszürke fal a jobb, vagy itt inkább a fehér?
-
szaszlaci
addikt
Érdemes lenne megnézned valahol a sima vásznat, mennyire lifegnek a függőleges oldalai, milyen hullámos a felszíne. Sajnos hiába rögzíted, nem lesz az igazi, finoman szólva. De ha nem megoldható a fal, akkor ez van.
Vagy keretes vásznat hajtasz le valahogy.Értelemszerűen van kockázat a használt dolgokban, érdemes megbízhatóbb helyen nézni, mondjuk AV fórum. Régebbi, jó gépeket lehet ilyen áron kapni.
Vagy újként még mindig ott az Acer 5370, a 60-as utódja, és még pénzed is marad.Turbo73: hát ez az..
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest