Hirdetés
- Fórumok
- TV & Audió
- Projektor topic
- (kiemelt téma)
-
28100 - 28001
78027 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 29901 29900 - 29801 29800 - 29701 29700 - 29601 29600 - 29501 29500 - 29401 29400 - 29301 29300 - 29201 29200 - 29101 29100 - 29001 29000 - 28901 28900 - 28801 28800 - 28701 28700 - 28601 28600 - 28501 28500 - 28401 28400 - 28301 28300 - 28201 28200 - 28101 28100 - 28001 28000 - 27901 27900 - 27801 27800 - 27701 27700 - 27601 27600 - 27501 27500 - 27401 27400 - 27301 27300 - 27201 27200 - 27101 27100 - 27001 27000 - 26901 26900 - 26801 26800 - 26701 26700 - 26601 26600 - 26501 26500 - 26401 26400 - 26301 26300 - 26201 26200 - 26101 26100 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-11-05 08:50 Téma összefoglaló
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
tank1
tag
-
AVhelper
senior tag
Sziasztok!
Projektor vásárlás ügyében várom a tippeket: (új érdekelne)
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
Édesapám tanár, és vetítene a teremben, nappali viszonyok között is
Prezentáció, fotó, videó- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
ez rugalmas, ahova kell, oda tesszük, a terem hossza kb 10-13m- mekkora a szoba,
10-13m hosszú, 6m széles- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
mindegy, most álló állvány van, de akár a mennyezetre is felszereljük- mennyit szeretnél rá költeni,
50-180- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
nem szeretnénk besötétíteni az ablakokat, hogy tudjanak jegyzetelni. Földszinti tanterem vidéken, van rendes napfény nappal.Előre is köszi!
Szia!
Azért egy a közvetlen napfényt kizáró függönyt be kéne húzni, mert anélkül egy napfényes 10 x 6 méteres teremben nem lehet élvezhető (minimum 25:1 kontrasztarányú), megfelelő méretű képet vetíteni. A megfelelő méretű kép pedig attól függ, hogy attól milyen messze ül a legtávolabbi néző. Tegyük fel, hogy a legtávolabb ülőtől 7,5 méterre van a képtől, aminek a magassága legalább a távolság 1/5 kell legyen, azaz 1,5 m. Ha a vetítő 16:10 arányú képet vetít (ez ajánlott ma már, főleg, ha videót is kell vetíteni), akkor egy 2,4 m x 1,5 m-es képet kéne vetíteni egy jó fényvisszaverőképességű (minimum gain 1, de inkább 1,2 - 1,4) vetítővászonra. Ez pedig nem kis felület, és azon lehetőleg 500 lux feletti megvilágítást kell elérni, amihez tehát minimum 1.800 ANSI lumen fényáramot produkáló vetítő kell.
A nettó 180.000 Ft-os árhatárba az alábbi projektorok beférnek:
Epson EB-U04 (WUXGA 1920 x 1200 felbontás)
Epson EB-W32 (beépített WiFi csatlakozás)
Sony VPL-DW127
Sony VPL-EW235
Acer P1387W (4500 ANSI Lumen fényerő)
Acer X152H (Full HD 1920 x 1080 felbontás)
Panasonic PT-LW330E
Sony VPL-DW122A bruttó 180.000 Ft-os árhatárba az alábbi projektorok beférnek:
Epson EB-W31
Acer P1385WB
BenQ TW526
Epson EH-TW570
Acer P1385W
Optoma W316
BenQ MW526
Acer X1385WH
Epson EB-W04
Optoma W310
BenQ MW523
Acer X133PWHJó válogatást!
-
DuDieHUN
aktív tag
valakinek van személyes tapasztalata Benq W6000/6500 kapcsolatban?
-
CyDoN
senior tag
-
T-CAT
tag
Ráadásul attól, hogy 21:9 lesz a vászon, prizma nélkül ugyanúgy vetíteni fogja fölé is a képet (miért jobb ha a vászon mögötti fekete(?) falra teszi ezt egy a vászon elé feszített textil helyett?)
(#28094) T-CAT
Ha jól értem, h mit szeretnél, akkor kép alapján ez megoldható (ha megnézed, egy csavarral van rögzítve a kar a laphoz). -
_Smooth
senior tag
Engem addig zavart a maszkolás kérdése, ameddig be volt kapcsolva a vetítőn a (igaz, csak alapon) a dinamikus kontraszt. Szélesvásznú filmeknél nagyon zavart, ahogy az alsó és felső sávon változott a fekete.
Ez 16:9-nél nem látszott abszolút.
Aztán kikapcsoltam a dinamikust, így meg már nem zavar, hogy a sávokon a fekete, nem annyira fekete.Ráadásul attól, hogy 21:9 lesz a vászon, prizma nélkül ugyanúgy vetíteni fogja fölé is a képet (miért jobb ha a vászon mögötti fekete(?) falra teszi ezt egy a vászon elé feszített textil helyett?)
(#28094) T-CAT
Ha jól értem, h mit szeretnél, akkor kép alapján ez megoldható (ha megnézed, egy csavarral van rögzítve a kar a laphoz). -
T-CAT
tag
Sziasztok!
Tudtok nekem ajánlani mennyezeti projektor konzolokat?
Olyan kellene aminek a minimális távolsága a plafontól 12-13cm (lehet fixen ennyi is, mert innen lesz optimális a vetítés) és jó lenne, ha lehetne kicsit állítani horizontálisan a vetítési távolságot (néhány centit, csak a fix optika és a képméret pontos beállítása miatt), ha van ilyen. Az is lehet ez mindegyik ilyen "karos" verziónál megoldható, nem tudom...
Bocs a laikus szakszókincsért...
Találtam egy párat én is, de hátha van jobb ötletetek.
Jöhet privátba is!
Köszi előre is!
Valami ilyesmire gondoltam, he ezt mondjuk el lehet forgatni 90fok-ban.

-
DuDieHUN
aktív tag
-
Palika71
őstag
Á nem a nagyságról van szó.(A kezdésen azért túl vagyok már) 5x4 méteres szobában a hosszanti oldalról vetítek a 4 méteres falon elhelyezett 3 méter széles vászonra. (hangfalaknak kell a hely) Csak egy dolog mozgatja már a fantáziámat, hogy a 16:9-es méretű vásznat esetleg azonos szélességű de 21:9-es vászonra cseréljem.
Minden hókusz-pókusz nélkül. Nem kell anamorf lencse sem. A 16:9-es tartalmakat akkor a tv-n nézném.
Nem vagyok hajlandó a maszkolással genyózni. Ha meg viszi a bank a lakásomat, akkor eladok mindent a levesbe. Amennyire rajta voltam évek óta ezen a mozizás dolgon, annyira könnyen feladnám egy szempillantás alatt. Persze ahogy magam ismerem, semmi sem végleges. Ha hiányozna, akkor az adott helyi feltételek mellett lehet össze hoznék egy másik mozit előbb utóbb. Nem is nézem sűrűn, mert nincs sok jó film. De néhány film nagyon igényli a vetítést. pl ami megfogott nagyon legutóbb a Sicario. Tv-n nem ütött volna nekem ekkorát.Engem addig zavart a maszkolás kérdése, ameddig be volt kapcsolva a vetítőn a (igaz, csak alapon) a dinamikus kontraszt. Szélesvásznú filmeknél nagyon zavart, ahogy az alsó és felső sávon változott a fekete.
Ez 16:9-nél nem látszott abszolút.
Aztán kikapcsoltam a dinamikust, így meg már nem zavar, hogy a sávokon a fekete, nem annyira fekete. -
T-CAT
tag
Sziasztok!
Tudtok nekem ajánlani mennyezeti projektor konzolokat?
Olyan kellene aminek a minimális távolsága a plafontól 12-13cm (lehet fixen ennyi is, mert innen lesz optimális a vetítés) és jó lenne, ha lehetne kicsit állítani horizontálisan a vetítési távolságot (néhány centit, csak a fix optika és a képméret pontos beállítása miatt), ha van ilyen. Az is lehet ez mindegyik ilyen "karos" verziónál megoldható, nem tudom...
Bocs a laikus szakszókincsért...
Találtam egy párat én is, de hátha van jobb ötletetek.
Jöhet privátba is!
Köszi előre is!
-
_Smooth
senior tag
Á nem a nagyságról van szó.(A kezdésen azért túl vagyok már) 5x4 méteres szobában a hosszanti oldalról vetítek a 4 méteres falon elhelyezett 3 méter széles vászonra. (hangfalaknak kell a hely) Csak egy dolog mozgatja már a fantáziámat, hogy a 16:9-es méretű vásznat esetleg azonos szélességű de 21:9-es vászonra cseréljem.
Minden hókusz-pókusz nélkül. Nem kell anamorf lencse sem. A 16:9-es tartalmakat akkor a tv-n nézném.
Nem vagyok hajlandó a maszkolással genyózni. Ha meg viszi a bank a lakásomat, akkor eladok mindent a levesbe. Amennyire rajta voltam évek óta ezen a mozizás dolgon, annyira könnyen feladnám egy szempillantás alatt. Persze ahogy magam ismerem, semmi sem végleges. Ha hiányozna, akkor az adott helyi feltételek mellett lehet össze hoznék egy másik mozit előbb utóbb. Nem is nézem sűrűn, mert nincs sok jó film. De néhány film nagyon igényli a vetítést. pl ami megfogott nagyon legutóbb a Sicario. Tv-n nem ütött volna nekem ekkorát.És mihez kezdenél egy Nolan film esetén? (pl. Dark Knight vagy Interstellar)
Nem akarsz maszkolással genyózni, ezért inkább újra sz*psz a vászon felfeszítésével?
Én a helyedben simán kitakarnám a kép felső részét egy black out anyaggal. (Ami nagy ritkán akár le is szedhető, ha pl a fent említettekhez hasonló műsort néznél) -
c4
őstag
-
DuDieHUN
aktív tag
valaki tudja esetleg mi a különbség a Benq W6000 és W6500 között?
-
pittbaba
aktív tag
Sziasztok!
Projektor vásárlás ügyében várom a tippeket: (új érdekelne)
Édesapám tanár, és vetítene a teremben, nappali viszonyok között is
Prezentáció, fotó, videó- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
ez rugalmas, ahova kell, oda tesszük, a terem hossza kb 10-13m- mekkora a szoba,
10-13m hosszú, 6m széles- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
mindegy, most álló állvány van, de akár a mennyezetre is felszereljük- mennyit szeretnél rá költeni,
50-180- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
nem szeretnénk besötétíteni az ablakokat, hogy tudjanak jegyzetelni. Földszinti tanterem vidéken, van rendes napfény nappal.Előre is köszi!
-
thomasrc
aktív tag
Lenne egy kalibrációval kapcsolatos kérdésem.
Van egy projektor, amin a következő paraméterek állíthatóak:
- Brightness
- Contrast
- Color Saturation
- Tint
- Sharpness
- Color Temperature
- Skin Tone
- RGB
- RGBCMY
- Custom Gamma (többpontos gamma)Műszeres kalibrációt korábbi projektornál eddig úgy csináltam, hogy beállítottam a színhőmérsékletet 6500K-re, a kontrasztot és a fényerőt (ebben a sorrendben). Kalibrációnál szerintem ez a három alapdolog, amit az elején kell beállítani. (fixme!)
Na most ezután a szürkeskálát szoktam behangolni az RGB menüből és ennyiből kilőtt a dolog, mert nem tudott mást a projektor.
Viszont most van egy több kalibrációs lehetőséggel bíró projektor és szeretném kihasználni a teljes arzenált.
A kérdésem, hogy a fenti beállításokat milyen sorrendben célszerű bekalibrálni? Mi a különbség az RGB és az RGBCMY között, melyikkel kalibráljam a színeket?
Egyébként a Skin Tone-t szokták használni? Úgy néztem, hogy zöldebbé vagy pirosabbá teszi a képet, de ugyanezt színkalibrációval is meg tudom tenni, szóval akkor mi értelme van ennek a beállítási lehetőségnek? Nem jobb, ha nullára állítom (vagy alapbeállításon hagyom) és úgy folytatom a kalibrálást?
Félreértés ne essék, szívesen kifizetnék egy profit, aki be tudja lőni nekem, de szeretnék jobban belemélyedni a témába és tapasztalatot szerezni.

-
gabika1969
aktív tag
Nem vagyok hajlandó a maszkolással genyózni. Ha meg viszi a bank a lakásomat, akkor eladok mindent a levesbe. Amennyire rajta voltam évek óta ezen a mozizás dolgon, annyira könnyen feladnám egy szempillantás alatt. Persze ahogy magam ismerem, semmi sem végleges. Ha hiányozna, akkor az adott helyi feltételek mellett lehet össze hoznék egy másik mozit előbb utóbb. Nem is nézem sűrűn, mert nincs sok jó film. De néhány film nagyon igényli a vetítést. pl ami megfogott nagyon legutóbb a Sicario. Tv-n nem ütött volna nekem ekkorát.Én láttam anno a képeket, brutális volt emlékszem a "hokedlire"!! Csak az arányok miatt...
Pozitív hozzáállást! Az én lakásom most már talán megmarad, mivel forintosítottak,de ki tudja, most meg a lányunkéra gyűjtünk
A Sicario-t még nem, csak belenéztem az elejébe, mivel az Onkyo-m még nincs itthon, a héten már lesz hang...piszkosul unom már a csendet...szívesen venném, ha Emily Blunt hozná vissza az AVR-emet.
-
jracz
tag
Na! Ugye, mondtam én, hogy már a kezdésnél is nagyobb kell

Anno a motorommal is így voltam és nem bántam meg...Á nem a nagyságról van szó.(A kezdésen azért túl vagyok már) 5x4 méteres szobában a hosszanti oldalról vetítek a 4 méteres falon elhelyezett 3 méter széles vászonra. (hangfalaknak kell a hely) Csak egy dolog mozgatja már a fantáziámat, hogy a 16:9-es méretű vásznat esetleg azonos szélességű de 21:9-es vászonra cseréljem.
Nem vagyok hajlandó a maszkolással genyózni. Ha meg viszi a bank a lakásomat, akkor eladok mindent a levesbe. Amennyire rajta voltam évek óta ezen a mozizás dolgon, annyira könnyen feladnám egy szempillantás alatt. Persze ahogy magam ismerem, semmi sem végleges. Ha hiányozna, akkor az adott helyi feltételek mellett lehet össze hoznék egy másik mozit előbb utóbb. Nem is nézem sűrűn, mert nincs sok jó film. De néhány film nagyon igényli a vetítést. pl ami megfogott nagyon legutóbb a Sicario. Tv-n nem ütött volna nekem ekkorát. -
gabika1969
aktív tag
A fa keret, bár képkeretező cég készítette, néhány meglepetéssel szolgált nekem.
Először is a kereszt merevítőket is rögzítenem kellett egymáshoz képest, mert vászonnal már akkora volt az összsúlya, hogy szétesett volna. Azonban a három méteres fesztávnál mát túl rugalmas a faanyag. Ha nem egyenletes a feszítés akkor domború vagy homorú lehet a keret oldala. Ezért inkább aluprofilból készíteném a keretet. Ez elvileg úgy van kiképezve, hogy van egy nút benne, amibe egy műanyag rögzítő léccel leszorítható lenne a vászon anyag. Nyilván drágább lenne mint egy fakeret, de tartósabb is. Mint esetember is 3 méter széles vászonhoz jobb lenne szerintem.Na! Ugye, mondtam én, hogy már a kezdésnél is nagyobb kell

Anno a motorommal is így voltam és nem bántam meg... -
Janaboy
Topikgazda
A fa keret, bár képkeretező cég készítette, néhány meglepetéssel szolgált nekem.
Először is a kereszt merevítőket is rögzítenem kellett egymáshoz képest, mert vászonnal már akkora volt az összsúlya, hogy szétesett volna. Azonban a három méteres fesztávnál mát túl rugalmas a faanyag. Ha nem egyenletes a feszítés akkor domború vagy homorú lehet a keret oldala. Ezért inkább aluprofilból készíteném a keretet. Ez elvileg úgy van kiképezve, hogy van egy nút benne, amibe egy műanyag rögzítő léccel leszorítható lenne a vászon anyag. Nyilván drágább lenne mint egy fakeret, de tartósabb is. Mint esetember is 3 méter széles vászonhoz jobb lenne szerintem.Ha irsz egybe minden tapasztalattal par keppel egy hozzaszolast, akkor berakom az osszefoglaloba!
-
jracz
tag
Az új keret anyag ötletéről megoszthatnád a gondolataidat, mert én is elkezdtem kattogni egy házi készítésű kereten minőségi vászonanyaggal. A Hérával festett gipszkarton túl nehéz...

Először is a kereszt merevítőket is rögzítenem kellett egymáshoz képest, mert vászonnal már akkora volt az összsúlya, hogy szétesett volna. Azonban a három méteres fesztávnál mát túl rugalmas a faanyag. Ha nem egyenletes a feszítés akkor domború vagy homorú lehet a keret oldala. Ezért inkább aluprofilból készíteném a keretet. Ez elvileg úgy van kiképezve, hogy van egy nút benne, amibe egy műanyag rögzítő léccel leszorítható lenne a vászon anyag. Nyilván drágább lenne mint egy fakeret, de tartósabb is. Mint esetember is 3 méter széles vászonhoz jobb lenne szerintem. -
cinemazealot
addikt
Sziasztok, Valóban. Mivel tovább akartam lépni vászon ügyben a sok próbálkozás után azonban a gyári vászon az ára miatt nem jöhetett szóba. Így megpróbáltam a DIY megoldást. A feszítést magam végeztem egyedül. Nagyon nehéz, fárasztó munka, és megvolt a kockázata, hogy elcseszem, mert nem csináltam ilyet előtte. Itt a fórumon kaptam én is segítséget, még a feszítés metódusa is be volt linkelve egyszer. Szóval jó lett.(szerencsére) A screenline 1,4-es anyagon jól mutat a W1070 képe. Meg vagyok elégedve vele. De lehet inkább spórolnék a gyárira, mert tényleg nehéz volt egyedül felfeszíteni a keretre. Nem fognék hozzá még egyszer. Illetve talán mégis, mert most más keret anyag jár a fejemben.(amivel egyszerűbb dolgozni)
Az új keret anyag ötletéről megoszthatnád a gondolataidat, mert én is elkezdtem kattogni egy házi készítésű kereten minőségi vászonanyaggal. A Hérával festett gipszkarton túl nehéz...

-
jracz
tag
jracz lehetett az a kolléga, ő írt a még vászon nélküli keretéről és a kész produktumról. z123456789 szerintem azért keverhette össze synarral, mert ugyanazt az arcképet használják.

Sziasztok, Valóban. Mivel tovább akartam lépni vászon ügyben a sok próbálkozás után azonban a gyári vászon az ára miatt nem jöhetett szóba. Így megpróbáltam a DIY megoldást. A feszítést magam végeztem egyedül. Nagyon nehéz, fárasztó munka, és megvolt a kockázata, hogy elcseszem, mert nem csináltam ilyet előtte. Itt a fórumon kaptam én is segítséget, még a feszítés metódusa is be volt linkelve egyszer. Szóval jó lett.(szerencsére) A screenline 1,4-es anyagon jól mutat a W1070 képe. Meg vagyok elégedve vele. De lehet inkább spórolnék a gyárira, mert tényleg nehéz volt egyedül felfeszíteni a keretre. Nem fognék hozzá még egyszer. Illetve talán mégis, mert most más keret anyag jár a fejemben.(amivel egyszerűbb dolgozni)
-
_Smooth
senior tag
Kérem?

És így már tényleg teljes a kép

-
DoItYourself
addikt
Na mindegy. A lényeg hogy most megint itt van egy helyen a topic összes DIY megoldása.

Kérem?

-
z123456789
addikt
Vagy inkább felette

Szerintem fix vászonra gondol.(#28067) m3ss
Én nem keretre feszítettem fel, hanem teli lapra (mivel a tervem előtte az volt, hogy asztalosokkal fújatok egy MDF lapot), amit nem sikerült túl jól megoldaniuk... szerencsére. Megszenvedtünk a felfeszítéssel (sikerült még kiszakítani is - nem voltam elég elővigyázatos; feltakarítottam alóla mindent, de a lamináltpadló egyik elemének a sarkában elakadhatott így is), de totál megérte.
Szepin keresztül vettem egy 1.4-es diamond anyagot. Látványosan sokat dobott a képen (még párom szerint is, aki nem igazán vesz észre nem túl feltűnő változásokat).Na mindegy. A lényeg hogy most megint itt van egy helyen a topic összes DIY megoldása.

-
_Smooth
senior tag
3 méterről amúgy sem indokolatlan a 80+ vászon.
Ezért mondom, hogy vetítő esetén látom csak értelmét UHD-ról beszélni, ott viszont tényleg van is.
Amíg viszont sokan 3 méterről (vagy távolabbról) néznek akár 40-42, de jellemzően max 50-55" TV-ket, addig ott hiába tolják bele ezeket a panelokat (persze 10%-nyi vetítős miatt meg nem fognak UHD filmeket kiadni
- szóval köszönjük a bariknak, bár én jelenleg remekül elvagyok a FHD-val is). -
synar
őstag
Most nézem, hogy közben eltűnt a kép, amit linkeltem... nem tudom, előtte még találkoztál-e vele.
Amúgy elég sok ilyenbe lehet beleszaladni gugli segítségével, és akár nagyon eltérő ajánlásokkal/megállapításokkal is. (pl találtam olyat is, ami már nekem - 3 méterről 95" átlóra - 16k vagy afeletti felbontást ajánl
- de az talán nem mozira vonatkozott)
Na ez jó, köszi. Ezek szerint nálam 3m-ről ha lesz 4K akkor már 80"-nál mindenképpen nagyobb vászon kell.
-
cinemazealot
addikt
jracz lehetett az a kolléga, ő írt a még vászon nélküli keretéről és a kész produktumról. z123456789 szerintem azért keverhette össze synarral, mert ugyanazt az arcképet használják.

-
_Smooth
senior tag
Most nézem, hogy közben eltűnt a kép, amit linkeltem... nem tudom, előtte még találkoztál-e vele.
Amúgy elég sok ilyenbe lehet beleszaladni gugli segítségével, és akár nagyon eltérő ajánlásokkal/megállapításokkal is. (pl találtam olyat is, ami már nekem - 3 méterről 95" átlóra - 16k vagy afeletti felbontást ajánl
- de az talán nem mozira vonatkozott)
-
synar
őstag
Nem én vettem a vászonanyagot, nálam csak a Funscreen rolós vászon hullámosodott be, azt feszítettem ki.
-
_Smooth
senior tag
Vagy inkább felette

Szerintem fix vászonra gondol.(#28067) m3ss
Én nem keretre feszítettem fel, hanem teli lapra (mivel a tervem előtte az volt, hogy asztalosokkal fújatok egy MDF lapot), amit nem sikerült túl jól megoldaniuk... szerencsére. Megszenvedtünk a felfeszítéssel (sikerült még kiszakítani is - nem voltam elég elővigyázatos; feltakarítottam alóla mindent, de a lamináltpadló egyik elemének a sarkában elakadhatott így is), de totál megérte.
Szepin keresztül vettem egy 1.4-es diamond anyagot. Látványosan sokat dobott a képen (még párom szerint is, aki nem igazán vesz észre nem túl feltűnő változásokat). -
z123456789
addikt
Pont az a kolléga aki alattad írt. Dr. Synar.

-
synar
őstag
Pontos számot nem fogsz kapni, mivel egyénenként változó az emberi szem felbontóképessége.
De ez talán segít.

Vetítő esetén látom csak értelmét. TV-nél szerintem felesleges az UHD. (legalábbis az átlag emberek TVzési szokásait figyelembe véve)
Talán csak néhány extra feature miatt lehet értelme - pl. FHD passzív 3DKöszönöm a válaszokat!
-
m3ss
veterán
ki is az aki vett vaszonanyagot, es megcsinalta maganak a felfeszitest, keretezest? erdekelnenek a tapasztalatok, lehet en is belevagok hasonloba.
-
_Smooth
senior tag
Pontos számot nem fogsz kapni, mivel egyénenként változó az emberi szem felbontóképessége.
De ez talán segít.

Vetítő esetén látom csak értelmét. TV-nél szerintem felesleges az UHD. (legalábbis az átlag emberek TVzési szokásait figyelembe véve)
Talán csak néhány extra feature miatt lehet értelme - pl. FHD passzív 3D -
gyeniko
őstag
-
Bobolit
aktív tag
Sziasztok!
Október óta eltelt egy kis idő, gondoltam megosztom veletek a tapasztalataimat az "ócó" kínai motoros vászonnal kapcsolatban.
Ebay-ről lett rendelve, kb. egy hét alatt meg is volt a szállítás, hatalmas doboz, alaposan, korrektül becsomagolva. Én plafonra szereltem, ezt sajnos csak két kampóval lehet megtenni, nincs sínes, csúsztatós megoldás, mint a drágább társainál. Azt gondolná az ember, hogy az átlag lakótelepi 260-as belmagasság csak nem olyan brutális, hogy a kábel ne érjen le a földig, de tévedés. Vagy eltakarjuk valamivel a levegőben lógó elosztót vagy átkötjük egy hosszabb kábellel.
Az első leengedés után pár napig rendesen van 'illata', erős műanyag-gumi szag, de elmúlik, kitartás.
A motor nem a leghalkabb, de annyira azért nem vészes, hogy bárkit felébresszünk vele, ellenben a csipogó, ami minden le ill. felhúzáskor csippant, na az roppant idegesítő.
Hullámok persze vannak, ez egy elég nagy vászon - 120" - de esküszöm film közben nem, vagy csak akkor venni észre, ha nagyon keresi az ember.
Összességében tehát elégedett vagyok vele, nekem csak azért kellett vászon, hogy ne kelljen állandóan a tévét le és felpakolni vetítéskor, egyébként tökéletesen meg voltam elégedve a Tikkurila fallal is.
Ha valaki ilyesmiben gondolkodik, szerintem ennyi pénzért ajándék. -
synar
őstag
Egyáltalán nem viccnek szántam, komolyan kérdeztem. Ahogy a full hd tévéknél is megvan az ideális nézési távolság, gondolom itt is.
-
devil-k
nagyúr
Homályos vászonhoz elég az olcsó is.

Akkor jó!

-
yodamastah
őstag
-
devil-k
nagyúr
Sokan vetítenek, de kevesen fórumoznak.

A fő gond, hogy a magyarországi kereskedői hozzáállás sajátosságai miatt szinte mindenki adatlapokról, fórumokról vásárol. az új modellekről nincs vélemény, mivel nem lehet többnyire megnézni őket sehol. A kereskedők nem adják ki tesztelésre a "szakújságíróknak". Így még kissé reklámszagú tesztek sincsenek, nemhogy pártatlan. A projektor.hu nem képes az összes márka minden vetítőjét kipróbálni. Na meg nem is az a céljuk, gondolom. A fórumon előforduló újságíró(k), kereskedő(k) is csak üzleti céllal járnak ide.
És ez eddig se változott, ezután se fog.
És akkor most drága vagy olcsó HDMI kábelt vegyek?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
patroly61
tag
Nekem HD26-om van. Nagyon sokan itt inkább a Benq-t favorizálják...biztosan okkal vagy nem...én nem hoztam haza egyet sem...most talán mindenképpen megtenném.
Én nagyon meg vagyok elégedve, mivel erősebb fényereje van kiváló a haverokkal focit is nézni (bocs
) kora délután, nappal kissé sötétítve.
Hetekig állítgattam, a kalibrálás még mindig nem történt meg sajnos. z123456789 fórumtárs egyszer kifejtett gondolata jut eszembe, nekem nagyon megfelel, a miénk!
Ezt berendezést nyugodt szívvel ajánlom, most nem tudom mennyibe kerül, de akkor (1 éve) drágább volt, mint a Benq. Remélem jó pár évig "megleszünk" együtt, mivel most az audió és forrás-részt kell kicsit fejlesszem. azért is vettem új készüléket és egy jobb vásznat Szepitől, amihez majd esetleg tudok vetítőt fejleszteni, persze azt már lassan a nyugdíjamból!!
Köszönöm a segítséget megfontolom az optomát vagy ha a benq kicsit olcsóbb lesz még azt is.
-
Mezga Aladár
veterán
Lássuk be, hogy a "kereskedői hozzáállás"-nak van más oka is: a magyar vásárlók jelentős része elmegy a bemutató terembe, megnézi, kiválasztja, utána megveszi egy olyan helyen (akár webáruházban), ahol nincs bemutató terem, ezért sokkal kisebb rezsivel dolgoznak és kisebb árréssel, olcsóbban tudják forgalmazni ugyanazt a terméket. Amíg ilyen a piaci környezet, addig a kevés bemutató terem lesz és ott is inkább azokat a modelleket mutatják be, amelyek vásárlói köre különbözik az előbbitől.
A popi forgalmazói megoldották valahogy. A popik ára itthon kb ua mindenhol, és egy csomó helyen nincs raktáron. Így értelmetlen elmenni a bemutatóterembe.
-
gyeniko
őstag
-
Janaboy
Topikgazda
Lássuk be, hogy a "kereskedői hozzáállás"-nak van más oka is: a magyar vásárlók jelentős része elmegy a bemutató terembe, megnézi, kiválasztja, utána megveszi egy olyan helyen (akár webáruházban), ahol nincs bemutató terem, ezért sokkal kisebb rezsivel dolgoznak és kisebb árréssel, olcsóbban tudják forgalmazni ugyanazt a terméket. Amíg ilyen a piaci környezet, addig a kevés bemutató terem lesz és ott is inkább azokat a modelleket mutatják be, amelyek vásárlói köre különbözik az előbbitől.
De nem feletlen csak a kereskedo dolga lenne ez, vannak hazai markakepviseletek..ok is adhatnanak tesztre gepeket!
-
c4
őstag
Az az igazság, hogy ez a hozzáállás már akkor ilyen volt, mikor nem vagy alig lehetett internetzeni, nemhogy webáruházban vásárolni.
(#28053) Mezga Aladár:
Ez a "vita" már 1000x lezajlott, minden maradt a régiben.
-
gyeniko
őstag

A fő gond, hogy a magyarországi kereskedői hozzáállás sajátosságai miatt szinte mindenki adatlapokról, fórumokról vásárol. az új modellekről nincs vélemény, mivel nem lehet többnyire megnézni őket sehol. A kereskedők nem adják ki tesztelésre a "szakújságíróknak". Így még kissé reklámszagú tesztek sincsenek, nemhogy pártatlan. A projektor.hu nem képes az összes márka minden vetítőjét kipróbálni. Na meg nem is az a céljuk, gondolom. A fórumon előforduló újságíró(k), kereskedő(k) is csak üzleti céllal járnak ide.
-
Mezga Aladár
veterán

Jó vitaindító.
-
c4
őstag
A válasz (vagy éppen annak hiánya) arra is visszavezethető, hogy nincs mit válaszolni!
1. Nincs itt olyan aki ismerné/használná/tesztelte volna az adott projektorokat.
2. 1-es pontból fakadóan csak puszta adatokra támaszkodni nem lehet!Az a baj, hogy nálunk (Magyarországon) még ritka a vetítés, kevesen szánnak rá vagy amikor kiszámolják h mennyibe lenne és még akkor se az igazi, sokan meghőkölnek!
Viszont ezzel szemben a házimozis dolgok jobban pörögnek, mert abba többen fektetnek pénzt!
Majd pár ér múlva szerintem fog ez változni nálunk is..Sokan vetítenek, de kevesen fórumoznak.

-
Janaboy
Topikgazda
A válasz (vagy éppen annak hiánya) arra is visszavezethető, hogy nincs mit válaszolni!
1. Nincs itt olyan aki ismerné/használná/tesztelte volna az adott projektorokat.
2. 1-es pontból fakadóan csak puszta adatokra támaszkodni nem lehet!Az a baj, hogy nálunk (Magyarországon) még ritka a vetítés, kevesen szánnak rá vagy amikor kiszámolják h mennyibe lenne és még akkor se az igazi, sokan meghőkölnek!
Viszont ezzel szemben a házimozis dolgok jobban pörögnek, mert abba többen fektetnek pénzt!
Majd pár ér múlva szerintem fog ez változni nálunk is.. -
szepi0808
senior tag
Úgy látom egyesek viccet csinálnak a témából, így akkor javaslom a 640x480-as projit falra vetítve és hagyjuk a fejlődést, mert annak idején az is örömet okozott, akkor most is lehet neki örülni.
-
cinemazealot
addikt
Elmesélem, én hogy jártam: volt egy 5 éves DLP projektorom (a fent említett BenQ). Nagyon büszke voltam rá, hogy ilyen idősen, bőven a garancia időn túl, mindössze 500 lámpaórával ennyire szép színei és makulátlanul hibátlan képe volt. Jelentkezett egy érdeklődő, eladtam neki. Elvittem hozzá, bekapcsoltuk, ő is látta, hogy minden oké vele, mindenki boldog volt. 2 nap múlva írt, hogy gond van, elkezdtek beragadni a pixelek (tipikus DLP gyermekbetegség). A gép már 5 évnél öregebb volt, így semmilyen garanciális javításra nem számíthattam sem a BenQ, sem a forgalmazó, sem pedig a Texas Instruments részéről. Ugyanígy a vevő sem számíthatott semmiféle segítségre, de a gép, amit megvásárolt tőlem, két nap alatt meghibásodott. Te hogy érezted volna magad a vevő helyében? Illetve én köteles lettem volna elállni az adásvételtől és visszavásárolni tőle a már hibás készüléket?
Ezzel csak azt akarom sugallni, hogy ez továbbra is zsákbamacska: hiába van "csak" 2000 óra a gépben, amíg 5000 órát ír a műszaki adatlap, nem lehetsz biztos benne, hogy vásárlás után egy héttel nem ég ki a lámpa, vagy nem kezdenek el gyűlni a beragadt pixelek. Egy DMD chip csere, alsó hangon 50e Ft, egy lámpacsere talán olcsóbban is kihozható. Akkor meg majd szívod a fogad, hogy kidobtál az ablakon 140e Ft-ot (vagy kiadtál 170...190-et valamiért, ami bármikor ismét tönkremehet).
Lehet, persze, hogy semmi gond nem jön közbe és vettél egy olyan gépet, amit több éven át még vígan használsz. De ki tudja ezt előre megjósolni? Szerintem csak akkor menj bele ebbe az üzletbe, ha jól ismered a hirdetőt vagy ha ki tudsz csikarni tőle egy hónap visszavásárlási garanciát.
Újonnan Full HD felbontásút kb. 182e Ft-tól kapsz. Ha megelégszel a HD felbontással is, akkor 122e Ft-tól már nyerésben vagy. Vagy nézz körül a hardveraprón, hátha találsz olyan Full HD-t, amire még van garancia.
-
gabika1969
aktív tag
Én ezeket nézegettem
acer p1500
acer h6510bd
optoma 141x
optoma hd26Úgy láttam a Benq W1070 egy sláger projektor ezért is megy felfelé az ára nekem így már sok. Mondjuk én is inkább új projektort vennék remélhetőleg veszek is. Én személy szerint hosszabb távra tervezek az ilyen dolgokat nem szoktam évente cserélgetni és egy új gép jobb lehet főleg mert itt üzemórákról beszélünk.
Nekem HD26-om van. Nagyon sokan itt inkább a Benq-t favorizálják...biztosan okkal vagy nem...én nem hoztam haza egyet sem...most talán mindenképpen megtenném.
Én nagyon meg vagyok elégedve, mivel erősebb fényereje van kiváló a haverokkal focit is nézni (bocs
) kora délután, nappal kissé sötétítve.
Hetekig állítgattam, a kalibrálás még mindig nem történt meg sajnos. z123456789 fórumtárs egyszer kifejtett gondolata jut eszembe, nekem nagyon megfelel, a miénk!
Ezt berendezést nyugodt szívvel ajánlom, most nem tudom mennyibe kerül, de akkor (1 éve) drágább volt, mint a Benq. Remélem jó pár évig "megleszünk" együtt, mivel most az audió és forrás-részt kell kicsit fejlesszem. azért is vettem új készüléket és egy jobb vásznat Szepitől, amihez majd esetleg tudok vetítőt fejleszteni, persze azt már lassan a nyugdíjamból!!
-
trecom
tag
Mennyi idős, hány óra van a lámpájában?
Azt írják a hirdetésben 2000 óra van benne.
Ez a projektort már érdemes meggondolni?
Privátban elküldtem a linket a hirdetéshez. -
cinemazealot
addikt
Azért is jöttem ide kérdezni mert ha valahová el is mennék megnézni egy projit biztos nem olyan lenne beállítva ami jelenleg meg tudok engedni magamnak.
Más kérdés hogy elég messze lakom mindentől( a világ végén) és jelenlegi ismerőseim között sincs olyan akinél meg tudnék nézni bármilyen készüléket is.
Amilyen készüléket tudok majd venni nekem az lesz a viszonyítási alap.
Erről a projiról Mitsubishi HC3800 valakinek véleménye esetleg van neki tapasztalatok vélemények 140-ért jó vétel lehet?Mennyi idős, hány óra van a lámpájában?
-
trecom
tag
A "popperezés"-en túl, mert az én voltam, ugye?
Én is nagyon azt javaslom, hogy egy bemutató teremben kezdd el az érdeklődést. Amennyiben lehetséges, ideális környezetben nézd meg néhány olyan modell képét, amely számodra anyagilag elérhető (vászonnal együtt!!!). Én is így kezdtem: egy 600 e Ft feletti vetítővel demóztak nekem, egy dedikált bemutató teremben. A következménye az volt, hogy egy hajszál híján örökre feladtam a vetítést. Ismétlem, ideális vetítési környezetben (+ nagyon drága vásznon). Belépő szinten jó eséllyel az alábbiak fognak hiányozni a vetített képedből: élesség, kontraszt (és mély fekete) , színhűség (kalibrálás javítja, de az 20-40 e Ft). Lesz helyette: életlen kép, "csirkeháló"/szivárvány, konvergencia hiba, sötétszürke (vagy helyette képzaj) Ha nincs ideális vetítési környezeted, akkor ezek egy része fokozottabban is jelentkezik.
Azt nem tudom, hogy milyen vetítőt vegyél, mert én középkategóriás vetítőből sem vagyok képes feljebb lépni, annyi kompromisszumot kellene kötnöm.Azért is jöttem ide kérdezni mert ha valahová el is mennék megnézni egy projit biztos nem olyan lenne beállítva ami jelenleg meg tudok engedni magamnak.
Más kérdés hogy elég messze lakom mindentől( a világ végén) és jelenlegi ismerőseim között sincs olyan akinél meg tudnék nézni bármilyen készüléket is.
Amilyen készüléket tudok majd venni nekem az lesz a viszonyítási alap.
Erről a projiról Mitsubishi HC3800 valakinek véleménye esetleg van neki tapasztalatok vélemények 140-ért jó vétel lehet? -
gyeniko
őstag
A "popperezés"-en túl, mert az én voltam, ugye?
Én is nagyon azt javaslom, hogy egy bemutató teremben kezdd el az érdeklődést. Amennyiben lehetséges, ideális környezetben nézd meg néhány olyan modell képét, amely számodra anyagilag elérhető (vászonnal együtt!!!). Én is így kezdtem: egy 600 e Ft feletti vetítővel demóztak nekem, egy dedikált bemutató teremben. A következménye az volt, hogy egy hajszál híján örökre feladtam a vetítést. Ismétlem, ideális vetítési környezetben (+ nagyon drága vásznon). Belépő szinten jó eséllyel az alábbiak fognak hiányozni a vetített képedből: élesség, kontraszt (és mély fekete) , színhűség (kalibrálás javítja, de az 20-40 e Ft). Lesz helyette: életlen kép, "csirkeháló"/szivárvány, konvergencia hiba, sötétszürke (vagy helyette képzaj) Ha nincs ideális vetítési környezeted, akkor ezek egy része fokozottabban is jelentkezik.
Azt nem tudom, hogy milyen vetítőt vegyél, mert én középkategóriás vetítőből sem vagyok képes feljebb lépni, annyi kompromisszumot kellene kötnöm. -
liszi70
nagyúr
-
patroly61
tag
Én ezeket nézegettem
acer p1500
acer h6510bd
optoma 141x
optoma hd26Úgy láttam a Benq W1070 egy sláger projektor ezért is megy felfelé az ára nekem így már sok. Mondjuk én is inkább új projektort vennék remélhetőleg veszek is. Én személy szerint hosszabb távra tervezek az ilyen dolgokat nem szoktam évente cserélgetni és egy új gép jobb lehet főleg mert itt üzemórákról beszélünk.
-
cinemazealot
addikt
Ha alkalmasnak találjátok, ott a helye.(#28038) trecom
Még egy gondolat: a projektor egy képmegjelenítő, a képet pedig az ember a szemével érzékeli. Ahány ember, annyi szem, annyiféle színlátás / éleslátás / érzékenység stb. Biztos vagyok benne, hogy ha valaki egy modell kapcsán maximálisan pozitív véleményéről biztosít Téged, lesz olyan másik ember, aki meg éppen ellenkezőleg érzi. A projektor vásárlás az esetek többségében egy lutri: nem lehetsz biztos benne, hogy amit a nagy közönség ajánl, az Neked is meg fog felelni. Saját magadnak kell megtapasztalni, milyen az LCD szúnyoghálója vagy a DLP szivárványozása. Ha szükséges, menj el kiállítótermekbe, ahol láthatod a készüléket és annak vetített képét, vagy kérd meg a topic lakókat/ismerősöket stb., hogy mutassák meg Neked, hogy az ő általuk választott típus tetszene-e Neked. Ne aggódj, ha valaki megmutatja Neked a gépét, tuti a legjobb körülményeket fogja prezentálni, hiszen saját magának is bizonyítania kell, hogy ő maga annak idején jól választott.
Nem fogsz csalódni. Ha meg mégis, akkor legalább tudod, hogy az a modell nem váltotta be a hozzáfűzött reményeidet. Mész tovább a következőhöz.Vagy ha már eleged van az egészből, bevágódsz egy boltba, megveszed a legközelebb eső gépet és kipróbálod, milyen első projektorosnak lenni és Te leszel a világ legelégedettebb házimozisa. Aztán néhány film és néhány száz lámpaórányi tapasztalat után vagy megtartod, vagy továbbadod és továbblépsz egy másik modellre... ahogy sokan közülünk is.

-
BBéci
legenda
Én általánosságban azt tudnám javasolni egy első projektorát kereső sorstársamnak, hogy mindenképpen olyat vegyen, ami ha nem válik be, nem bukik rajta sokat. Értsd:
- Ha nincs rá garancia, nem, vagy csak nagyon nehezen fogod tudni tovább adni.
- Ha még van rá garancia, bárki szívese(bbe)n veszi meg Tőled vagy ad érte többet, mint egy garancia nélküliért.
- Ha újonnan vásárolod, nem kizárt, hogy élhetsz a 14 napos elállási joggal (bár erre lehet, hogy a bolt int be, mert projektornál sokat számíthat a lámpaidő).Szóval ha még új vagy a témában és egyik típussal sincs tapasztalatod, illetve nincs olyan kritika, teszt, vélemény stb., ami nagyon eltanácsolna valamelyiktől, akkor válaszd azt, amelyiken van garancia, tehát amelyikkel Te -- normál körülmények között -- nem járhatsz rosszul.
És még valami: ha nem kapsz azonnal választ egy ilyen "melyiket válasszam" típusú kérdésre, nem kell kétségbe esni, mert millió plusz egy olyan tényező van, ami alapján mások pl. másképp döntenének, illetve ami miatt a többiek nem is képesek egyértelmű választ adni a kérdésedre. Keress vissza a topic-ban a kiszemelt típusokra, kutass fel további véleményeket a neten (hazai és külföldi oldalakon egyaránt), és ha már odáig eljutottál, hogy az egyiket már szívesebben vennéd meg a másiknál, de egy apró tényező még elbizonytalanít, na, akkor kérdezz rá itt, mert arra a konkrét kérdésre már biztosan több választ fogsz kapni, mint a "melyiket válasszam"-ra.

(#28038) trecom
Nem nekem címezted a kérdést, de azért válaszolok: én anno sokat filóztam a DLP és LCD között (mindkettőnek megvannak a gyerekbetegségei, de mára mindkettő kiváló képminőséget produkál), és végül azért döntöttem a DLP mellett, mert azt mondták, hogy az kevésbé koszolódik, lévén zárt a fényútja. Erre 5 év elteltével megdöglött a DMD chip. Biztos vagyok benne, hogy ha LCD-t vettem volna, akkor meg az LCD színei másztak volna el, vagy optikailag zuhant volna szét a cucc egy takarítás közben. Egyik sem örök időkre van tervezve. Nagyon sokan éltetik a BenQ W1070-t mint belépő projektor, sok Optoma és Acer is "ugyanazt" tudja, de talán kisebb sebességű/szegmensszámú színkerékkel és kevesebb csatlakoztatási lehetőséggel. Én most ősszel vettem egy ilyet használtan 175-ért (van még rá egy bő év garancia), és maximálisan meg vagyok vele elégedve. Korábban egy BenQ MP525P-m volt, azt pont most ősszel vitte el a DMD ördöge.Ez a topik összefoglalóba is beillene.
-
cinemazealot
addikt
Én általánosságban azt tudnám javasolni egy első projektorát kereső sorstársamnak, hogy mindenképpen olyat vegyen, ami ha nem válik be, nem bukik rajta sokat. Értsd:
- Ha nincs rá garancia, nem, vagy csak nagyon nehezen fogod tudni tovább adni.
- Ha még van rá garancia, bárki szívese(bbe)n veszi meg Tőled vagy ad érte többet, mint egy garancia nélküliért.
- Ha újonnan vásárolod, nem kizárt, hogy élhetsz a 14 napos elállási joggal (bár erre lehet, hogy a bolt int be, mert projektornál sokat számíthat a lámpaidő).Szóval ha még új vagy a témában és egyik típussal sincs tapasztalatod, illetve nincs olyan kritika, teszt, vélemény stb., ami nagyon eltanácsolna valamelyiktől, akkor válaszd azt, amelyiken van garancia, tehát amelyikkel Te -- normál körülmények között -- nem járhatsz rosszul.
És még valami: ha nem kapsz azonnal választ egy ilyen "melyiket válasszam" típusú kérdésre, nem kell kétségbe esni, mert millió plusz egy olyan tényező van, ami alapján mások pl. másképp döntenének, illetve ami miatt a többiek nem is képesek egyértelmű választ adni a kérdésedre. Keress vissza a topic-ban a kiszemelt típusokra, kutass fel további véleményeket a neten (hazai és külföldi oldalakon egyaránt), és ha már odáig eljutottál, hogy az egyiket már szívesebben vennéd meg a másiknál, de egy apró tényező még elbizonytalanít, na, akkor kérdezz rá itt, mert arra a konkrét kérdésre már biztosan több választ fogsz kapni, mint a "melyiket válasszam"-ra.

(#28038) trecom
Nem nekem címezted a kérdést, de azért válaszolok: én anno sokat filóztam a DLP és LCD között (mindkettőnek megvannak a gyerekbetegségei, de mára mindkettő kiváló képminőséget produkál), és végül azért döntöttem a DLP mellett, mert azt mondták, hogy az kevésbé koszolódik, lévén zárt a fényútja. Erre 5 év elteltével megdöglött a DMD chip. Biztos vagyok benne, hogy ha LCD-t vettem volna, akkor meg az LCD színei másztak volna el, vagy optikailag zuhant volna szét a cucc egy takarítás közben. Egyik sem örök időkre van tervezve. Nagyon sokan éltetik a BenQ W1070-t mint belépő projektor, sok Optoma és Acer is "ugyanazt" tudja, de talán kisebb sebességű/szegmensszámú színkerékkel és kevesebb csatlakoztatási lehetőséggel. Én most ősszel vettem egy ilyet használtan 175-ért (van még rá egy bő év garancia), és maximálisan meg vagyok vele elégedve. Korábban egy BenQ MP525P-m volt, azt pont most ősszel vitte el a DMD ördöge. -
trecom
tag
Úgy vettem észre mostanában az ilyen kérdésekre már nem nagyon válaszolnak a hozzáértők (tisztelet a kivételnek
) pedig a topik címe "milyen projektort vegyek".
Inkább kérdezz a popperekről, 4K-ról vagy a vásznakról most az a téma. A két kiszemelt projektorról: ha 3d is kell az optoma nem tudja az acer-nek jóval nagyobb a fényereje 6szegmenses szinkerék az optomában komolyabb a videoprocesszor 7 szegmenses szinkerék 6x sebesség.
Mindezt csak olvastam és laikusként írom én is projektor vásárlás előtt állok és szeretnék minnél többet kihozni a kis pénzemből. Azt mondjuk én is aláírom, hogy belépő szinten nincs nagy különbség a projektorok között kép minőségben viszont a kérdezők nem is az ideális gamma érték beállítását szeretnék tudni hanem általánosan. Pl. ha valaki használja az említett tipusokat bevált-e neki, tartósság, típushiba.Amiket leírtál azt én is tudom de köszi sajnos én is azt vettem észre hogy nem válaszolnak de se baj.
Te milyen projikat néztél eddig amik majd szóba jöhetnek?
Még a német ebay-t nézegettem eddig ahol vannak optomák jó áron de nem tudom melyik lenne jó. -
patroly61
tag
Úgy vettem észre mostanában az ilyen kérdésekre már nem nagyon válaszolnak a hozzáértők (tisztelet a kivételnek
) pedig a topik címe "milyen projektort vegyek".
Inkább kérdezz a popperekről, 4K-ról vagy a vásznakról most az a téma. A két kiszemelt projektorról: ha 3d is kell az optoma nem tudja az acer-nek jóval nagyobb a fényereje 6szegmenses szinkerék az optomában komolyabb a videoprocesszor 7 szegmenses szinkerék 6x sebesség.
Mindezt csak olvastam és laikusként írom én is projektor vásárlás előtt állok és szeretnék minnél többet kihozni a kis pénzemből. Azt mondjuk én is aláírom, hogy belépő szinten nincs nagy különbség a projektorok között kép minőségben viszont a kérdezők nem is az ideális gamma érték beállítását szeretnék tudni hanem általánosan. Pl. ha valaki használja az említett tipusokat bevált-e neki, tartósság, típushiba. -
e.vid
senior tag
-
c4
őstag
-
synar
őstag
A gyártó tud cserélni, csak ahhoz ki kell küldeni nekik. Amúgy nem nagyon kell azt cserélni, főleg amíg nincs 4K proji, mert nagyon jó az a 1.2 White Ice matt felület is. Eddig én is azt használtam a keretes vásznamban, de volt időm tesztelni mikor itt volt a 520-as a 4K Diamond vásznat és úgy döntöttem, hogy itt az ideje nekem is cserérni. Mivel hamarosan megérkezik a cég saját demó Sony 4K 520-asa, akkora a vászon is legyen hozzá 4K, amin élesebb a kép.
Ez az élesség különbség mekkora nézési távolságig észlelhető? Ha mondjuk maximum 2m-ig érzékelhető, akkor úgy pénzkidobás, ahogy van.
-
szepi0808
senior tag
Vikthor bár én nem ismerem a vásznat (csak a nevét), de a lényeg, hogy te legyél elégedett és boldog vele!
Láttam az avx-en, szerintem nem vészes az ára!
De azt mindenképp gondold át, hogy x év után is elég lesz-e a 100" vászon és nem kívánsz-e (lesz-e lehetőséged) nagyobbat!Szepi: Amúgy a screenline motoros vásznakban lehet utólag vásznat cserélni?
A gyártó tud cserélni, csak ahhoz ki kell küldeni nekik. Amúgy nem nagyon kell azt cserélni, főleg amíg nincs 4K proji, mert nagyon jó az a 1.2 White Ice matt felület is. Eddig én is azt használtam a keretes vásznamban, de volt időm tesztelni mikor itt volt a 520-as a 4K Diamond vásznat és úgy döntöttem, hogy itt az ideje nekem is cserérni. Mivel hamarosan megérkezik a cég saját demó Sony 4K 520-asa, akkora a vászon is legyen hozzá 4K, amin élesebb a kép.
-
gabika1969
aktív tag
Vikthor bár én nem ismerem a vásznat (csak a nevét), de a lényeg, hogy te legyél elégedett és boldog vele!
De azt mindenképp gondold át, hogy x év után is elég lesz-e a 100" vászon és nem kívánsz-e (lesz-e lehetőséged) nagyobbat!Szepi: Amúgy a screenline motoros vásznakban lehet utólag vásznat cserélni?
Igazad van, viccen kivul, a 100" nem egy nagy meret...en mar a 110"-et is megszoktam. Ki hogy van vele. Inkabb egy nagyobb Szepi olasz...na persze, ha van lé akkor...
-
Janaboy
Topikgazda
-
yodamastah
őstag
-
c4
őstag
Értem. De ennek sok köze nincs a 4K-hoz. ha 4K-n jobb, akkor 1080-on is pontosan olyan előnyöket jelent.
Vászonfelületet pedig a nagyobb gyártók mindig fejlesztettek. De még a közepes gyártók is. -
gyeniko
őstag
Én arra gondolok, hogy ez dolog a vászon felülete szerkezeti méreteivel (nem tudok jobb szót: szemcse, felületi struktúra méret) lehet összefüggésben. Nekem az az érzésem, hogy a kisebb képpont (4K)finomabb "szövésű" vásznat kíván.
-
c4
őstag
Szóval ha 1080-as vetítővel vetítesz rá, akkor rosszabb lesz a kép rajta, mintha 1080-as vászonra vetítenél?
Nem arról van szó, hogy kijött egy új felülettel a vásznat gyártó cég? A vászon tulajdonságainak ugyanúgy kell látszania a 1080-as vetítővel is. -
BBéci
legenda
Hogyan lehet mérni a moaré effektet? Egyáltalán, kell azt mérni, hiszen egyértelműen látható?
Nem marketing, amit írok, nem árulok vásznat és mást sem.
Ugyanarról a Sanyiról van szó, kérdezd meg, igaz-e, amit leírtam. -
trecom
tag
Üdv mindenkinek vetíteni szeretnék a közeljövőben és tanácsokat tapasztalatokat szeretnék kérni két választott vetítő lenne eddig amiket néztem Acer p 1510 150K még garanciás vagy egy Optoma HD80 200K már nincs rá garancia melyik érné meg jobban?
Előre is köszi a válaszokat tanácsokat. -
c4
őstag
Milyen mérési eredményeket és melyik Sanyihoz?
A a lényeg, hogy tapasztalat nélkül alkotsz véleményt. Ezt teszi a többség a HDMI kábelekkel kapcsolatban is.
Ha már Sanyi, bár lehet, hogy csak névrokonok, mesélek egy történetet.
Vetítőt vizsgálgattunk, közben megérkezett Sanyi, ránézett a vászonra és megkérdezte segédjét: milyen HDMI-vel van bekötve? Kiderült, nem azzal, amihez beállították, majd megtörtént a kábelcsere és egyértelműen változott, javult a képminőség is. A gazda szeme azonnal látta, hogy valami nem stimmel a jószágával.Azokat a mérési eredményeket, amiket a 4K-s vs 1080p-s vásznakon mérnek szakemberek.
Tapasztalatom azért van a marketingfogások terén. Háti-Mozi stúdiós Sanyi, kérlek.
Szóval várnám a méréseket. Történeteket és is tudnék mesélni neked. -
BBéci
legenda
Milyen mérési eredményeket és melyik Sanyihoz?
A a lényeg, hogy tapasztalat nélkül alkotsz véleményt. Ezt teszi a többség a HDMI kábelekkel kapcsolatban is.
Ha már Sanyi, bár lehet, hogy csak névrokonok, mesélek egy történetet.
Vetítőt vizsgálgattunk, közben megérkezett Sanyi, ránézett a vászonra és megkérdezte segédjét: milyen HDMI-vel van bekötve? Kiderült, nem azzal, amihez beállították, majd megtörtént a kábelcsere és egyértelműen változott, javult a képminőség is. A gazda szeme azonnal látta, hogy valami nem stimmel a jószágával. -
c4
őstag
-
BBéci
legenda
Ebből majd hasonló hitéleti viták kerekednek, mint a HDMI kábelekből...
Itt is jönnek majd a színesebb, kontrasztosabb jelzők... Persze mérési eredmények nélkül.
Amelyik vászonnál az üvegszálerősítés átüt a vetítési felületre, azt nyugodtan fel kell hasogatni 10 cm-es csíkokra és szalagfüggönynek használni. Arra esetleg jó.Nem válaszoltál, láttál olyat, vagy sem?
-
tank1
tag
-
c4
őstag
Ebből majd hasonló hitéleti viták kerekednek, mint a HDMI kábelekből...
Itt is jönnek majd a színesebb, kontrasztosabb jelzők... Persze mérési eredmények nélkül.
Amelyik vászonnál az üvegszálerősítés átüt a vetítési felületre, azt nyugodtan fel kell hasogatni 10 cm-es csíkokra és szalagfüggönynek használni. Arra esetleg jó. -
BBéci
legenda
-
Genesist
tag
Sziasztok!
Van itthon egy Epson EH-TW570 projektor. A következő a probléma. Ha a vetítő világos képet vetít, akkor a vetített kép jobb oldalán egy keskeny zöld vonal jelenik meg. Bármilyen forrásról hajtom meg, a jelenség tapasztalható. Továbbá a világos feliratokban is látszik a zöld szín a betűk széleinél.
Sötét képeknél (jeleneteknél) nem látszik egyébként. Lefényképeztem, amin elég jól látható.
Szerintetek mi lehet a probléma? Konvergenciahiba? 10 napos, brand new vetítőről van szó, kicsit elkeserítő.

Garancia van rá természetesen még. Nem tudom, hogy pont kifogtam egy gyári hibásat vagy ez gyakori jelenség a 3LCD vetítőknél?
Köszönöm a segítséget!
-
Norbi 72
veterán
A 4K vászonnak nagyon apró a felületi struktúrája, az biztos, hogy a vásznad nem erre specifikált. Sajnos ott az üvegszál erősítés miatti rácsozat erősen befolyásolja az élességet és tudjuk, hogy ez egy olcsó anyag (legalábbis annak idején olcsó volt) és emiatt a színvisszaadása, kontrasztja, fényereje is gyengébb. Amikor lecseréltem én is egy Withe Ice matt 1,2-es felületre, akkor sokat javult a képem.
Nem azt mondom, hogy nem lehet nem 4K specifikált vászonra vetíteni, de a kép az jobb lesz a 4K vásznon az biztos.Na fasza...
-
c4
őstag
A 4K vászonnak nagyon apró a felületi struktúrája, az biztos, hogy a vásznad nem erre specifikált. Sajnos ott az üvegszál erősítés miatti rácsozat erősen befolyásolja az élességet és tudjuk, hogy ez egy olcsó anyag (legalábbis annak idején olcsó volt) és emiatt a színvisszaadása, kontrasztja, fényereje is gyengébb. Amikor lecseréltem én is egy Withe Ice matt 1,2-es felületre, akkor sokat javult a képem.
Nem azt mondom, hogy nem lehet nem 4K specifikált vászonra vetíteni, de a kép az jobb lesz a 4K vásznon az biztos.Na, kezdődik a városi legendák gyártása....
Az SD és a 720p, 1080p vásznak ideje lejárt.

-
szepi0808
senior tag
Nem kell off-ba írnod,alíg bírom elolvasni.

Írta Viktor,hogy pár év múlva feljebb vált projiban,így már lesz egy kíváló vászna.

(#27981) c4
4K vetítéshez jó lesz a jelenlegi vászon(GW CNV 106 1.0),vagy más fajta kell hozzá?
Egyelőre csak tapogatózom.

Lehet belefér az a 2 millás tévé...
Biztos?És ez "csak" 77-es..
Nem azt mondom, hogy nem lehet nem 4K specifikált vászonra vetíteni, de a kép az jobb lesz a 4K vásznon az biztos. -
szepi0808
senior tag
Igen én is így érzékelem, hogy érdemesebb hosszabb távlatokban gondolkodni, mert megéri a plussz felárat. Írtam neki, hogy mikor vihetem hozzá a projektoromat, ledemóztatni. Nekem ez a 3000-es Panasonic olyan képet ad a szintén 2008-as Samsung LCD TV-hez képest, hogy csak nézek mint luki nyúl, pedig egy sima ágybavaló lepedőre van most vetítve... borzalmas, de még így is jobb mint a TV, pláne rendes vászonnal, végre eltűnnek majd a hullámok és az élhajtások a lepedőn.
Ami a projektort illeti, most ez tuti marad 1-2 évig, aztán majd egy Sony 65-ös szintre váltanék persze majd 4K-s érában, majd addigra lesz 75-ös használtan is már. Templom egere vagyok, csak használtban tudok gondolkodni, és most jön a kövezés, hogy le merek ilyet írni mikor bő 400ért akarok vásznat venni... 
A saját véleményem az, hogy csodát nem fogsz látni minőségi és felső kategóriás vászon között, legalább is nekem nem volt olyan hatalmas különbség, mint, ahogyan az ára is tükrözi. De, ha nem túl nagy a difi, akkor tényleg érdemes megvenni a jobbat. Engem a St. ezüst, erősített vásznakkal a világból ki lehetne kergetni érdemes megnézni neked is, ha ilyet választasz.
-
Norbi 72
veterán
Nemrég jöttem haza melóból.
És amit nem kellene off-ba tenni,azt nem kell,és kész!

Devil: Nem nyert.

-
BBéci
legenda
Voltam részese pár összecsapásnak, szerencsére sosem én voltam az, aki a végén kórházban kötött ki.

(#28005) xtremetuning
Jóval többet meséltünk egymásnak annál, hogy mindenre emlékezhess.
-
gyeniko
őstag
Úgy rémlik, hogy a digók és csövesek nem komálták egymást, néha voltak "összecsapások" is.

-
BBéci
legenda
Rég volt, tán igaz sem volt.....(bár a story igaz, ámbár nem emlékszek mikor meséltem Neked erről).
Emlegetett szamár...

-
xtremetuning
addikt
Rég volt, tán igaz sem volt.....(bár a story igaz, ámbár nem emlékszek mikor meséltem Neked erről).
-
BBéci
legenda
Nekem tetszik az ismerősöd! Számomra a ruha funkcionális kérdés. Ez egyébként nagyrészt mindenkire igaz, a különbség az, hogy ki milyen funkcióra használja. "Civilben" én arra, hogy meleg/szellős/kényelmes. Most, hogy jó sok éve nem "marketingelek" a csajok irányába, más funkciót nem adok neki. A munkában hordott ruhának persze van más funkciója is, ezért azt "jelmez"-nek hívom. Vannak emberkék, akik olyan funkcióra is használják a ruháikat, hogy pl. szeretnének másnak látszani, mint amik valójában. Sok ilyet ismerek: 100.000.- Ft-os cipő + albérlet, gratula! Ugyanakkor mosolyogtató visszagondolni arra is, hogy kölyök koromban voltak "digó"-k, "popper"-ek, "csöves"-ek, akik mind sajátosan öltöztek, az Ő ruháiknak volt ilyesmi funkciójuk is. Az autó is tud más funkciót kapni: egy fiatal ügyvéd kollégám hosszú ideig fapados, "kurbli-ablakos", klíma nélküli BMW-t kajtatott égre-földre (erre volt pénze) csak azért, hogy jómódúbbnak tűnjön. Amennyire látom, egyre inkább ez a trend, itthon tutira.
Nekem is "tetszik". Azért az idézőjel, mert nem az esetem, valahogy a csajokat jobban szeretem.

"kölyök koromban voltak "digó"-k, "popper"-ek, "csöves"-ek"
Sajnos én már nem igazán voltam kölyök abban az időben, viszont az előbbiek közé soroltak. -
gyeniko
őstag
Nekem tetszik az ismerősöd! Számomra a ruha funkcionális kérdés. Ez egyébként nagyrészt mindenkire igaz, a különbség az, hogy ki milyen funkcióra használja. "Civilben" én arra, hogy meleg/szellős/kényelmes. Most, hogy jó sok éve nem "marketingelek" a csajok irányába, más funkciót nem adok neki. A munkában hordott ruhának persze van más funkciója is, ezért azt "jelmez"-nek hívom. Vannak emberkék, akik olyan funkcióra is használják a ruháikat, hogy pl. szeretnének másnak látszani, mint amik valójában. Sok ilyet ismerek: 100.000.- Ft-os cipő + albérlet, gratula! Ugyanakkor mosolyogtató visszagondolni arra is, hogy kölyök koromban voltak "digó"-k, "popper"-ek, "csöves"-ek, akik mind sajátosan öltöztek, az Ő ruháiknak volt ilyesmi funkciójuk is. Az autó is tud más funkciót kapni: egy fiatal ügyvéd kollégám hosszú ideig fapados, "kurbli-ablakos", klíma nélküli BMW-t kajtatott égre-földre (erre volt pénze) csak azért, hogy jómódúbbnak tűnjön. Amennyire látom, egyre inkább ez a trend, itthon tutira.
-
BBéci
legenda
-
Gergőke88
addikt
Én is meglepodten anno amikor tolunk vasarolt.
Ugyanarra a szemelyre gondolunk
sok ujgazdag tanulhatna tole.Bbeci: nem ra ertettem az ujgazdagot
!
Új hozzászólás Aktív témák
-
28100 - 28001
78027 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 29901 29900 - 29801 29800 - 29701 29700 - 29601 29600 - 29501 29500 - 29401 29400 - 29301 29300 - 29201 29200 - 29101 29100 - 29001 29000 - 28901 28900 - 28801 28800 - 28701 28700 - 28601 28600 - 28501 28500 - 28401 28400 - 28301 28300 - 28201 28200 - 28101 28100 - 28001 28000 - 27901 27900 - 27801 27800 - 27701 27700 - 27601 27600 - 27501 27500 - 27401 27400 - 27301 27300 - 27201 27200 - 27101 27100 - 27001 27000 - 26901 26900 - 26801 26800 - 26701 26700 - 26601 26600 - 26501 26500 - 26401 26400 - 26301 26300 - 26201 26200 - 26101 26100 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- TV & Audió
- Projektor topic
- (kiemelt téma)
Hirdetés
- Epson EB-FH06 projektor, CSAK 770 óra a lámpában! ÚJ ÁRA 250.000Ft-tól indul !
- SAMSUNG (SP-LFF3CLAXXXE) DLP SMART PROJEKTOR ! UJ MODELL! AKCIÓ!
- Elite screens 120 col Fix vetitővászon eladó
- Barco ClickShare CS-100 R9861510 - Vezeték nélküli prezentációs rendszer
- Ricoh PJ wx2240 - projektor - 3100 lumen- PC 3D ready- HDMI
- Apple iPhone 14 Pro 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Lian Li Vector V100R 750W
- Lenovo Legion 9 16" 3.2K Mini LED Laptop! i9-13980HX / RTX 4090 / 32GB DDR5 / 2TB NVMe! BeszámítOK
- Akyga Mid PC /i3-10100/8GB/GT710/240GB SSD/WIN11 Pro/
- BESZÁMÍTÁS! MSI MEG X570-S ACE MAX alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)