- Billentyűzet gondom van
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA® driverek topikja
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Monitor hiba topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
Kis Tigris #158235 üzenetére
Ha eleve ki van véve a bejelentkezéshez jelszómegadás megkövetelése elől a pipa a jelölőnégyzetből, akkor nem meglepő ha automatikus bejelentkezés történik, amit ráadásul maga a felhasználó állíthatott be, mert alapértelmezetten eleve be van jelölve...
Ha a bejelentkezéshez jelszómegadás megkövetelése működés kell, akkor értelemszerűen újra be kellene azt jelölni (#147526). -
Jarod1
veterán
válasz
pipáld be hogy jelszót kelljen megadni,
újraindítás majd ha azzal belépsz vedd ki a pipát.. -
krealon
veterán
válasz
tordaitibi #158236 üzenetére
"Megzakkant a felhasználói fiókod a gépen, azért nem tud beléptetni abba.
Az userpaswordsba is csak a rendszergazda látszik.
Hogy ezt hogyan lehetne helyretenni, azt nem tudom."A profil sérülést (temporary profile) tipikusan registry szerkesztéssel lehet javítani, egy másik admin jogu felhasználóval belépve vagy offline. Ez egy több lépéses folyamat, időt igényel, de kevesebbet mint egy újratelepítés / újrabeállítás.
-
krealon
veterán
válasz
"A control userpasswords2 parancsra ez ugrik fel, ahol érdemben semmit nem tudok csinálni, amitől megszünne az a fránya bejelentkeztetési ablak"
Ott a jelülőnégyzet (A számítógép használatához...), amivel ki tudod kapcsolni az autómata belépést.
Ha megvan, indítsd újra gépet, majd a jelölő négyzet állapotát állítsd vissza.
Ekkor a kijelölt fiók jelszavát elkéri és újra működni fog az autómata belépés.Persze a jelszó legyen felírva és biztonságos helyen tárolva, mert amit nem használsz, azt elfelejted. (Tapasztalatból mondom.)
-
válasz
Kis Tigris #158232 üzenetére
Megzakkant a felhasználói fiókod a gépen, azért nem tud beléptetni abba.
Az userpaswordsba is csak a rendszergazda látszik.
Hogy ezt hogyan lehetne helyretenni, azt nem tudom. -
Armagedown
őstag
válasz
alak8 #158223 üzenetére
Ha úgyis Ventoyt használsz, akkor felesleges a Rufusal mókolni, mert a Ventoy képes megkerülni a követelményeket és helyi fiókot is készít..
-
krealon
veterán
válasz
Kis Tigris #158232 üzenetére
Egészen véletlenül nem vagy Skype felhasználó?
A Teams-re váltásnál volt egy opció, hogy minden Microsoft-os alkalmazásba léptessen be autómatikusan.
A Settings --> Accounts alatt lehet ezt kikapcsolni.Ha gépinduláskor autómatikusan beléptet, akkor azt a
contol userpasswords2
paranccsal felugró menüben lehet szabályozni.
Ha változott a belépéshez használt jelszó, akkor a kikapcs-/bekapcs módszerrel lehet frissíteni. -
Kis Tigris
tag
Sziasztok.
Mitől van az, hogy ha bekapcsolom a gépet, ez fogad:kb 1 percig csak forog, csak forog, majd jön ez:
Hozzáteszem, semmilyen felhasználói nevet vagy jelszavat nem is kér, be sincs a gépen kapcsolva a felhasználói fiókkal való bejelentkezés...Aztán ha a rendszergazdára kattintok:
10mp alatt beléptet...
Hozzáteszem, az az Alex sem él, nem én csináltam. Ha jól emlékszem, annó valamikor az eset Security kért valami hasonlót hogy készíthessen, hogy a hackerek ne tudjanak belépni a gépbe indításnál. De ez rég volt, ráadásul nem volt ilyen 1 perces helybetopi, pár mp volt, ezért is nem foglalkoztam vele. De pár hete ez már egy perc, ez az idegesítő...Ha a felhasználói fiókhoz megyek, az Alex-et látom ott csak, de hiába törlöm, kövi belépésnél újra ez van. András fiók nincs is külön (amúgy az én vagyok), ha jól emlékszem telepítésnék neveztem el így a számítógépet.
Eset-ben próbáltam keresni, ki lehet e kapcsolni valahol, de semmi ilyen opciót nem találtam, mintha nem is létezn... :/ Szerintetek?
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Hogyan tudom Windows 10-ben rendesen beállítani a sötét módot?
Gépház→Személyre szabás→Színek-nél a színt sötétre állítottam, ennek ellenére a Jegyzettömb háttere vakít a fehérségtől, és a feltelepített programok közül többnek a háttérszíne is vakító fehér.
(Kivéve, ha a feltelepített programban külön be lehet állítani a színeket.)Próbálkoztam kontrasztos megjelenítéssel, azzal viszont az a probléma, hogy átvariálja a weboldalak színét, amivel a normális színkészletű sötét módú oldalak nem jelennek meg szépen.
Windows 7-ben be lehetett állítani a Windows rendszer színeit egyenként is, a háttérre vonatkozóan is.
De a Win10-ben ezt hogyan, hol lehetne megtenni?
Mi a megoldás?Köszönöm szépen előre is.
-
F34R
nagyúr
válasz
alak8 #158223 üzenetére
Tapasztalatbol mondom, hogy felesleges a Rufus korlat kiszedese egy olyan rendszernel amit nem fogsz tudni rendesen hasznalni. az emmc lassu, a 2GB ram keves.
#158224 alak8
Legtobben ott van az msi/exe telepito. Amik a drivers mappaban vannak (cat,sys,inf) azokat manualisan tudod megadni.Powershell script. pedig windows + R powershell. odanavigalsz a mappara amit letoltottol. es kiadod ezt a parancsot.
./autoinstall-intel.ps1 -
Geth
veterán
válasz
alak8 #158224 üzenetére
Én lementeném a repó tartalmát, majd a problémás eszközök hardverazonosítójára rekurzívan rákeresnék az .inf file-okban, és az egyes talált driver-eket telepíteném a eszközök tulajdonságai alatt.
De ahogy nézem van powershell script is, amivel lehet, hogy Te jobban jársz. -
alak8
újonc
Sajnos nem. Képes átdolgozni a win 11 telepítőjét. Kiszedi a microsoft korlátozásait és a win to go funkciója sem pótolható. Aztán az Anyburn meg képes és a Rufus által lérehozott-átdolgozott telepítő pendrájvról egy karcsú ISO-fájlt létrehozni, amit aztán ki lehet írni Ventoy pendrájvra.
Egyébként a laptopon az eszközkezelő rengeteg ismeretlen dolgot talált. A hang meg szerinte pont rendben van. Szóval meg vagyok lőve a windows 10-el...
-
alak8
újonc
válasz
norba69 #158218 üzenetére
A windows 10 1 GB RAM-mal is elmenne. És egy 128GB-os gyors SD-kártyára telepítettem a Rufus win to go opciójával. Működik. A lassúság nem probléma. csak tartaléknak kell, ha mégis lenne olyan program, amit használni szeretnék, de nincsen linuxos megelelője. (Például ilyen a Rufus és az Anyburn is.)
-
Geth
veterán
válasz
alak8 #158214 üzenetére
Chromebooktól függetlenül az ismeretlen eszköz hardver azonosítója alapján is lehet keresni/validálni drivert.
Az eszközkezelőben az adott eszköz tulajdonságainál a Details fülön a Hardware Ids alatt találod a szükséges azonosítókat (VEN_<4 karakter> és DEV_<4 karakter>).
Ez alapján akár gugli keresés is segíthet behatárolni, de chromebook-ra keresve rögtön kidobta például ezt a repositoryt.
Nem biztos, hogy ész nélkül feltenném az egész pakkot, de ezt a repositoryt klónozva/letöltve vagy akár a github felületén rákeresve próbálkoznék.A gép nem tűnik túl acélosnak, nem tudom gondolkodtál-e egy lájtosabb Linuxon? Főleg hogy nemrég azt írtad teljesen kiszállsz a Windows táborból. Bár azóta elég aktív vagy mindkét win topikban, ráadásul egy nem kimondottan win-nel árult laptoppal próbálkozol. Furi :)
-
alak8
újonc
Szevasztok!
A windows 10 nem ismeri föl a laptopom hang-eszközét. A hibajavítás sem tudja megjavítani. Ilyenkor mi a teendő? Hogyan tudnék hozzá drivert telepíteni.
(A gyártói oldalt ne írjátok. Ez egy chromebook, amihez a gyártó, az Acer nem ad semmiféle drívert.)
-
-
zümzümm
senior tag
válasz
King Unique #158207 üzenetére
Közben sikerült, még egyszer be kellett írni a "select disk" parancsot.
Köszönöm a részletes leírást -
zümzümm
senior tag
válasz
King Unique #158207 üzenetére
A select disk résznél elakadtam, mert nem írja ki hogy a 0-ás lemez ki lett választva.
-
-
King Unique
titán
válasz
zümzümm #158205 üzenetére
• How to use DiskPart to clean and format drive not working on Windows 10
• How to format a new hard drive on Windows 10Rendszer számára fenntartott védett partíciót a grafikus lemezkezelő nem enged törölni, az parancssorban (DiskPart) oldható meg, a teljes lemezre a clean paranccsal a megfelelő sorszámú (esetedben 0 és 1) lemezre kiadva, Utána mehet akár a lemezkezelőben is az inicializálás, majd particionálás és formázás.
A folyamat destruktív, az adatok törlésével jár, ennek tudatában alkalmazandó!
-
norba69
senior tag
-
zümzümm
senior tag
Sziasztok,
Segítsetek légyszi, hogyan lehet a partíciókat egybe olvasztani? Egész pontosan a rendszer partíciókat szeretném megszüntetni.Csatolok egy képernyőfotót a Lemezkezelőről. A piros és narancs lemezeken lévő partíciókat szeretném egybeolvasztani. Ezek olyan lemezek amik két korábbi PC-émből lettek beletéve az új PC-be és ezeken volt a win7.
Az új PC lemezei zölddel vannak jelölve, azzal nincs gond, az egyiken van a win10, a másikon adat. Szóval ezeket békén hagyom.
De a piros narancs lemezek partícióit egybe szeretném olvasztani, külön a pirosat és külön a narancsot. Hogyan lehet ezt megtenni? -
-
-
Wolfskin
őstag
válasz
Doky586 #158200 üzenetére
Bisoban lehet csinálni képernyőmentést?
Telefonnal lefotóztam, de nincs is jelentősége, nem volt engedélyezve a hot plug. Megtettem, azóta mindent listáz a Hardver biztonságos eltávolító. Köszi mindenkinek!
Szóval akkor
1 Hardver biztonságos eltávolítóval leválasztom
2 lekapcsolom az áramát (így akkor se pörög föl, amikor indul a gép)
3 bekapcsolom az áramát, hot-plug, automatikusan felcsatlakozik
4 go to 1
-
válasz
Wolfskin #158198 üzenetére
Mutass te is képernyőmentést a biosról ahogy én tettem.
tordaitibi: amíg a lemezkezelő szó nélkül végrehajtja a parancsodat, addig a biztonságos eltávolítás ikon lehetőséget ad arra hogy homlokodracsapj és bezárd a word-ot ami azon meghajtóról nyitott meg egy dokumentumot..
-
Wolfskin
őstag
válasz
Doky586 #158196 üzenetére
Szerintem nem én voltam, legalábbis szándékosan nem, de a registryben amúgy se szoktam csak úgy matatni. Nem lehet, hogy ez az alapértelmezett, és te engedélyezted valahogy?
Az egyébként nem jó, ahogy én mutattam? Hogy a lemezkezelőben "Lecsatlakoztatva"?
Egyébként a C meghajtót(rendszer ssd), és egy másikat (ahol a lapozófájl van) nem lehet lecsatlakoztatni, ott inaktív ez a menőpont.Illetve találtam mégy egy opciót, az eszközkezelő/lemezmeghajtók alatt az egyes lemezekre jobb klikkes menüben van ilyen:
• eszköz letiltása
• eszköz eltávolítása(Érdekes, itt a rendszer ssd is "eltávolítható", csak a tiltás nem jelenik meg)
-
-
válasz
Wolfskin #158195 üzenetére
Akkor régen valamikor letiltottad registryben hogy mutassa. Azt csináld vissza és mutatni fogja. Én is pár meghajtóra tiltottam, de látod a 6TB hdd látszik benne, pedig az sata-n van, látszik a biosban is (port3).
Így lemezkezelőből szerintem ugyanolyan mintha simán lerántanád..
-
Wolfskin
őstag
válasz
tordaitibi #158185 üzenetére
-
Geth
veterán
válasz
Breki #158189 üzenetére
Semennyiben, hiszen már ki van kapcsolva a gyors rendszerindítás.
BSOD esetén a (mini)dump-okat szokás megnézni, például a Store-ból telepíthető WinDbg-vel. Az !analyze parancs ad részleteket a kivételről vagy bug check-ről. Sokszor kiderül, hogy egy driver a ludas, de esetenként hardver hiba is állhat a háttérben.
Ha a rendszer nem tud dump file-t írni, az sok esetben a storage alrendszer (esetenként hardveres) hibájára utalhat. -
-
-
-
Wolfskin
őstag
Sziasztok,
win 10 alatt hogyan lehet leválasztani belső, satás HDD-t?
Vettem egy 5" bővítőhelyre való kapcsolót, ami 6 HDD-t tud le illetve felkapcsolni. Előtte azonban nyilván le kellene választani, mielőtt elveszem, az áramot. Amennyire tudom, a visszakapcsolás plug and play, ha bekapcsolom, felcsatolódik.
Több HDD-m van, ami csak háttértér, biztonsági mentés, felesleges minden alkalommal felpörgetni őket. Csak alkalmanként használnám
A gép: MSI B550 GAMING GEN3, win10pro
-
válasz
King Unique #158179 üzenetére
" Klónozni max. akkor kell, ha eleve külön meghajtó használata a cél"
Pontosan, abszolút, teljességgel EZ volt a cél -
alak8
újonc
válasz
Hát még segíthetnél. Szerintem létezik olyan módosító program, ami rögzíti az aktíváltságot. Úgy szeretném!
-
alak8
újonc
válasz
Ez még ügyesebb módszer! köszönöm a tippet!
-
King Unique
titán
válasz
alak8 #158176 üzenetére
Nem teljesen ugyanaz a kettő, mivel a Rufus a 0-ról telepít egy Windows 10/11-et Windows To Go módban, míg az imént a más által leírt módszernél egy már meglévő, belakott Windows 10/11 rendszer Windows To Go módban használata történik.
De amúgy kissé túl van bonyolítva az utóbbi, ez alapesetben csak annyi, hogy a PC-ből áttenni az SSD-t pl. egy USB-s külső házba vagy adapterhez csatlakoztatni, majd arról bootolni, szükség esetén (ha nem indulna) előtte átkonvertálni Windows To Go módba. Klónozni max. akkor kell, ha eleve külön meghajtó használata a cél és nem a PC-ben lévő meghajtó kiszerelése és USB-n csatlakoztatása.
-
alak8
újonc
válasz
tordaitibi #158177 üzenetére
De igen. Hát ismerd meg. Rufus.
-
-
alak8
újonc
válasz
tordaitibi #158175 üzenetére
A rufus win to go módszere egyszerűbb. A végeredményben szerinted van különbség?
-
válasz
alak8 #158174 üzenetére
A klónozás itt ugyanazt jelenti mint bárhol máshol a világon.
Az eredeti pontos, hű másolata.
Ha Te most fogsz egy bármilyen lemezt, hdd-t ssd-t bárimlyen írható-olvasható adathordozót, sd-kártyát pendrájvot és egy célszoftverrel rámásolod (klónozod) az eredeti Windowsod Linuxod bármidet, akkor az arról ugyanúgy elindul mintha az eredetit indítanád és minden ugyanolyan lesz, bitről bitre, a telepített szoftvereid, a beállítások, minden.Én ezt csináltam csak egy külső usb-s hordozható ssd-re.
Bootképessé kell tenni ha esetleg nem indulna el, efi stb. de ezt itt most sok karakter lenne elmagyarázni.
Lényeg hogy a módszer működik. Így működik minden os alatt a beépített rendszervisszaállítás is. Már ha be van kapcsolva -
alak8
újonc
válasz
tordaitibi #158173 üzenetére
Kicsit sem értem, de ügyes vagy az biztos.
-
válasz
alak8 #158172 üzenetére
SSD bedug egy megfelelő méretű szabad partícióra ráklónoztam a 7 éves belakott, kezemreálló, agyonszoftverezett csicsázott W10-est. Én speciel a Clonezillával csináltam de vannak erre faék egyszerű guis szoftverek.
Majd csináltam egy efi partíciót, arra meg egérhúzással átmásoltam az eredeti komplett efi bejegyzéseket.
Nem nagyon akarózott elindulni, kékhalálos bootképernyő, kellett neki egy pár bcd parancs amit egy Win telepítő pendrive bedugása és bootolása után parancssorba megkapott.
Reboot és szépen működik.
Kiabált az első bootnál hogy ajjaj, én togo lettem, meg ne huzigáljam ki a ssd-t ha éppen fut.
A mutatvány előtt minden sallangot, hibernálást, fast startupot ki kell kapcsolni!!
Arra is fel kell készülni hogy a klón az Univerzum összes gépén nagy valószínűséggel elindul, de azon amiről klónoztad, és még megvan az eredeti, azon UUID ütközés miatt nem fog bootolni.
kékhalállal elszáll, ez teljeséggel érthető. -
alak8
újonc
válasz
tordaitibi #158165 üzenetére
"egy saját aktivált W10 klónt tettem rá usb ssd-re"
Ezt hogy érted? Nekem a Rufus csinált win to go-t. Te hogyan csináltad?
-
alak8
újonc
válasz
King Unique #158168 üzenetére
Értem. Annyi különbség azért van, hogy most a win to go windows 11 indulásakor feldob egy figyelmeztetést lapzófálj problémára hivatkozva. Nem tudom eltüntetni akármilyen beállítást is adok neki.
Egyébként igazad van. olyan kis pénzt ér az asztali gép, hogy nem is érdemes eladni. És akkor nincs is ez az egész problémakör.
-
King Unique
titán
válasz
alak8 #158161 üzenetére
Akkor nem lenne egyszerűbb inkább megtartani a windowsos PC-t, aztán szükség esetén elővenni, minthogy külső SSD helyett valami lassú vacak pendrive-ra telepített Windows 10/11-gyel vesződni?
Egy másik lehetőség a Linux & Windows dual boot, ha van elegendő szabad terület a linuxos PC-ben lévő SSD-n, vagy több SSD van benne. Ha nincsen és / vagy mindenképpen USB-s meghajtón hordozható rendszer kell, akkor van értelme a Windows To Go megoldásnak, egyéb esetben viszont nem sok.Aktiválás szempontjából a Windows 10 és Windows 11 ugyanaz, mindkettő használható testreszabási korlátozásokkal akár aktiválás nélkül is, stb. Vagyis a "tehát a windows 11-et tegyem win to go pendrájvra" ötletnek az aktiválás szempontjából semmi előnye nincsen, a hosszabb támogatás az előny a Windows 11 javára, mivel ugye a Windows 10 általános támogatása idén októberben megszűnik.
-
alak8
újonc
Köszönök mindent.
-
Breki
veterán
Sziasztok
Windows 10 pro géppel van olyan gondom, hogy minden bekapcsoláskor, egyszer BSOD (Blue Screen of Death) van, újraindul utána egész nap hibátlanul megy, de másnap a bekapcsoláskor megint egyszer, de csak mikor indítjuk ugyanaz.
Intel Core 2 Duo E7500
SSD van benne, Windows 10 prof van rajta.
Tényleg csak egyszer indításkor csinálja de akkor mindig.
korábban már mindent próbáltam, kitakarítani porszívózni, sűrített levegővel kompresszorral óvatosan takarítani, memóriákat kiszedni egyesével visszarakni, op rendszert karbantartani, Advanced Systemcare, windowsos saját karbantartó programok stb.
Nem minden újraindításkor csinálja csak akkor, ha huzamosabb ideig le van előtte kapcsolva.
A hibaüzenet
Van valakinek ötlete, hogy mi miatt lehet ez és mi a megoldás? -
válasz
alak8 #158149 üzenetére
Én egy saját aktivált W10 klónt tettem rá usb ssd-re.
Eddig megfordult kb. 15 pc-be laptopba.
Mivel ez nekem egy javítatgatós hordozható rendszer, egy adott gépbe 1-2 órát működik maximum, nem nagyon foglalkoztam eddig ennek a módszernek a jogtisztaságával.
Lehet el vagyok már maradva de régebben ha jól emlékszek 10 vagy 30 nap? aktiválás nélküli próbát lehetett tenni a windowsokkal.
Meg a vízjelen kívül annyi a hátrány hogy némely beállításokat nem enged állítgatni.
Pl. asztal háttér témák színek de enélkül él több 100millió winuser.
Félre ne érts nem erre biztatlak de egy tartalék rendszernek szerintem tökmindegy az aktiválása.
Ha meg egyszer majd 1-5-10 év múlva fix rendszert csinálsz belőle fix gépen, akkor arra átviszed a retailt. -
King Unique
titán
válasz
alak8 #158147 üzenetére
Ha a másik PC-n van Windows 10/11 Home kiadáshoz tartozó digitális licenc, akkor ahhoz csatlakoztatva automatikusan aktiválódni fog a pendrive-on lévő Windows To Go módszerrel telepített Windows 10 Home kiadás is. Sőt, nálam ez olyan PC-n is működött, amin csak Pro kiadáshoz tartozó digitális licenc volt, ott is automatikusan aktiválódott a Home, holott normál esetben azzal csak a Pro kiadásnak kellene.
Tehát nem feltétlen kell itt semmit manuálisan újraaktiválni, licencet Microsoft-fiókhoz kapcsolni majd áthelyezni és egyebek.Ennyi!
-
-
alak8
újonc
válasz
Doky586 #158160 üzenetére
Most is több gépem van, de ráadásul a windowszos gépet most adom el. Van még egy laptop, ami marad is, de azon linux fut és marad is. Tehát ha később valami programnak nem találnám meg a linuxos megfelelőjét (ami szinte kizárt) és mégis akarnám használni, akkor ott lesz a win to go windows 11-es pendrájv. Azon majd tud futni. Lassabban fut majd, de működni fog. És igen, én most szálltam ki végleg a windowszos táborból.
-
-
-
-
alak8
újonc
Home kulcsom van, amit windows7-ről örököltem. Azt nem lehet áthelyezni. Aktíválás hiányában, viszont egy csomó dolog nem működik ami nekem meg esetleg kellhet. Próbáltam VMware és Virtualbox alatt is linux hoston, de ha más gépre teszem a linuxot, és elindítom a virtualizációban a windowst, rögtön észreveszi. Szóval eddig nem találtam megoldást. Tudsz segíteni?
-
alak8
újonc
Szevasztok!
Van egy Rufuszos win to go pendrájvom windows 10 home aktíválttal. Van arra valami módszer, hogy ha átteszem másik gépbe, aktívált maradjon?
-
efemm
tag
válasz
Blindmouse_ #158145 üzenetére
Próbáld meg ezt:
open task manager.
Look for windows explorer.
Right click and click restart.
Also, open Powershell (admin)
Copy and paste this command:Get-AppxPackage Microsoft.Windows.ShellExperienceHost | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}
Hit enter and wait for the process to finish.
Close the powershell and restart your machine. -
Geth
veterán
válasz
Blindmouse_ #158143 üzenetére
Semennyire.
-
Blindmouse_
aktív tag
Az mennyire normális hogy ilyen önhatalmúlag a gép által elkövetett restart után eltűnnek a start menüből az alkalmazások?
Ha rákeresek megvannak, el is indulnak, de a start menüből eltűnt egy csomó minden.
Lusta vagyok a topicban keresni most mert készülök melózni.. -
Petya XT
senior tag
-
-
Petya XT
senior tag
Sziasztok!
Van egy megátalkodott Windows 10-s gépem, amit képtelen vagyok elküldeni aludni. Hiába állítom be, hogy 5 perc múlva kapcsolja ki a monitort, fél óra után szundi, ez bizony nem engedelmeskedik.Valamikor régebben még biztosan működött, de mostmár nem. Ti mit néznétek meg, vagy merre induljak?
Előre is köszi! -
[link] Ilyen egyszerű.
Ha nem használsz bitlockert akkor a microsofttól töltsd le a 10et."amikor még Windows XP-t vagy 7-et használtunk, a gép újratelepítése elég egyértelmű és egyszerű volt"
Ez mára még egyszerűbb lett. Csak el kell felejteni a régi beidegződéseket.
- biosban ki kell kapcsolni a CSM-et
- a post boot menüben választjuk ki a pendriveot (nem a biosban)
- nem formázgatunk hanem minden partíciót törlünk és üres helyre telepítünk -
Jarod1
veterán
legelőször is , csak az a ssd legyen a gépbe dugva amire akarod a wint felrakni,
ha több partíciót látsz telepítés előtt a ssd-n akkor töröld a partíciókat, ( előtte mentsél minden adatott ami kell )ezután egyetlen partíció lesz, a win telepítésénél a win létrehoz egy rendszer partíciót, és egy pici 100 megás külön gyorsító partíciót, de ez nem fog látszani a windowsban külön meghajtóként, rejtett lesz... -
cass
aktív tag
Sziasztok!
Egy kicsit talán szokatlan kérdésem lenne – előre is elnézést, ha furcsán hangzik. Alapvetően nem vagyok teljesen elveszve a számítástechnikában, de be kell vallanom, az utóbbi években kissé lemaradtam a fejlődéssel – mondhatni, már egy „boomer” szinten mozgok ezen a téren.
Régen, amikor még Windows XP-t vagy 7-et használtunk, a gép újratelepítése elég egyértelmű és egyszerű volt: készítettem egy telepítő pendrive-ot, leformáztam a háttértárat, minden adat törlődött, felment a rendszer, és egy teljesen tiszta, „szűz” operációs rendszerrel indulhatott a munka. Jó napot kívánok.
Most viszont azt látom, hogy ez már közel sem ennyire egyszerű. A telepítés során több partíció is megjelenik, és a „friss” rendszer sem mindig tűnik teljesen új állapotúnak – mintha csak részlegesen törlődött volna a korábbi verzió.
Az lenne a célom, hogy a megfelelő licenc megvásárlása után ténylegesen nulláról, teljesen megtisztított háttértárral induljon a rendszer – mintha egy vadonatúj gépet állítanék be.
Ebben szeretnék egy kis segítséget kérni: hogyan lehet ezt manapság helyesen és alaposan megcsinálni?Nagyon köszönöm előre is!
-
cass
aktív tag
Sziasztok,
ne haragudjatok a buta kérdésért, de W10 újratelepítéssel kapcsolatban itt tudok kérdést feltenni, vagy az egy másik topic volna?
Köszönöm
-
Ez nem tudom milyen hiba lehet de hogy egyéni hiba az bizos.
Nekem Opera böngészőn 2 W10 pc-n és 2 linuxos Ubuntun, szintén Opera alatt mindegyiken működik.Korrekció.
most megnéztem egy 3. W10-es pc-n és itt meg nem működik Opera és Edge alatt, viszont Firefoxon meg működikFene se érti a lelkivilágát.
-
dh1
csendes tag
Persze a kép lemaradt...
-
dh1
csendes tag
Sziasztok!
Az a problémám, hogy a Win 10-emen a www.google.com bizonyos részeit nem tudom megnyitni semmilyen böngészőben egy ideje (pl. a legújabb Firefox-ban, Chrome-ban)!
Egy példa: képeket szeretnék keresni a google.com-on.
Keresés, az eredmény rendben megkapom.
Aztán szeretném kiválasztani a képek méretét, hogy bizonyos méretet listázzon nekem (Google/Eszközök).
Itt rákattintok a legördülő menüre, de nem csinál semmit, nem gördül le... 😞
Korábban is csinálta, de akkor a Privát böngészés kikapcsolása segített, mos már az sem
Mi lehet a probléma?
Csatoltam egy képet. Piros nyíl mutatja, hogy hol van a probléma.... (lehet máshol is problémás de én eddig csak Google/Eszközök-nél vettem észre)
A rendszerem:
Windows: 10 Pro
Verzió: 2009
Telepítés dátuma: 2024. 08. 25.
Operációs rendszer buildszáma: 19045.5796
Processzor: Intel(R) Core(TM) i7-3770K CPU @ 3.50GHz 3.50 GHz
Memória mérete: 16,0 GB
Tárterület: 3.64 TB HDD ST4000VX016-3CV104, 2.73 TB HDD TOSHIBA DT01ACA300, 466 GB SAMSUNG HD502IJ, 894 GB SSD KINGSTON SA400S37960G, 3.64 TB HDD ST4000VX016-3CV104, 466 GB SSD Samsung SSD 860 EVO 500GB
Videokártya: Radeon RX 580 Series (8 GB)
Rendszer típusa: 64 bites operációs rendszer, x64-alapú processzor
Kaspersky Premium latest...
Előre is köszönöm a segítséget! -
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #158115 üzenetére
A Samsung Magician szoftverben van Encrypted Drive menüpont, ahol be lehet kapcsolni Samsung SSD-nél a hardveres titkosítást, viszont maga a program OEM Samsung SSD-ket nem szokott támogatni.
A másik meg az, hogy az előbbi normál esetben a PC-be téve SATA / M.2 csatlakozásnál érvényes, nem külső meghajtóként USB-n, utóbbinál a hardveres titkosításhoz nem véletlenül gyárt külön a Samsung hardveres titkosítással ellátott külső SSD-ket.
Vannak hardveres titkosítást tudó USB-s külső házak is, 2,5" SATA SSD-hez pl. ilyen. De ezek rendszerint felárasak és nem feltétlen létszükséglet általános használatnál, mert oda alapesetben megteszi a BitLocker és a VeraCrypt is.
-
Geth
veterán
válasz
Wolfskin #158115 üzenetére
Magician nem támogatja ezeket a PM... oem ssd-ket.
Ami önmagában nem kizáró ok, mert a sedutil (vagy annak valamelyik fork-ja) elméletileg képes rá, bár nem pont az a PM... volt, amit Te írtál (de a datasheet bíztató).
Viszont mivel nem közvetlenül használod, ezért a közbeiktatott eszköznek is támogatnia kell az OPAL parancsok továbbítását.
Ez nemhogy a PCIe adaptereknél jelenthet gondot, de az USB kereteknél pláne.
Emberünk talált egy Realtek chip-es USB enclosure-t, amin keresztül sikerült neki a művelet. Viszont több másik chip-pel nem... szóval még az USB házadnak is utána kell nézni, hogy támogatja-e.Összeségében: sok sikert
-
Wolfskin
őstag
válasz
King Unique #158107 üzenetére
Értem, köszi!
Kösz mindenkinek a segítséget!Egyébként a másik megoldás a hardveres titkosítás, az a leggyorsabb, azonnal aktiválható, vannak is ilyennel ellátott külső SSD-k pl. a Samsung kínálatában is.
Elméletileg ez az ssd is tudja, valami chip van rajta, legalábbis az adatlapja szerint:_ Features/ Encryption:AES-256
De azt hiszem ezen nem lehet beüzemelni. -
lufi7
aktív tag
Sziasztok!
SSD-t cseréltem és feltelepítettem a Win 10-t.
Eddig rendben is van.
Beállítottam magam rendszergazdának és a nejemnek is csináltam egy fiókot.
A párom simán be tud lépni, de én szívok.
Belépéskor küld egy kódot a hotmail-es fiókomba ami sosem ér ide. Rengeteget próbáltam, de nem megy.
Mi a megoldás?
Előre is köszi! -
aprokaroka87
nagyúr
Azt jól értem hogy a Microsoft hivatalos oldaláról letöltött Windows 10 iso a secure boot-ba fog belekötni?
-
-
válasz
tordaitibi #158109 üzenetére
Ott alaplaphoz csatlakoztatott SATA lemezről írtam. És csak akkor kényelmes ha támogatja a (uefi)bios. USB esetén túl nyakatekert és legfeljebb akkor éri meg ha az új alaplap már nem támogatja a jelszókezelést és ki kell kapcsolni.
-
-
válasz
Wolfskin #158106 üzenetére
Veled is előfordulhat hogy fáradtabb vagy, vagy másra akartál kattintani de reakcióidőn belül felugrott az az ablak pont oda ahol egész mást akartál leokzni.
Vagy odaadod egy kollégádnak hogy másolja rá azt a xyz filet amit említett, ő meg mindent rutinból leokz... Ilyesmire is figyelni kell.
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #158106 üzenetére
Na igen, a teljes adatpartíció titkosításának valóban lehet feloldatlan állapotban ilyen szépséghibája a VeraCrypt windowsos használatánál, de erre megoldás lehet a partíciónál a meghajtóbetűjel elvétele, vagy a partíció rejtetté tétele, esetleg az automount átmeneti kikapcsolása. Vagy még ez sem feltétlen kell, mert ez főleg cserélhető lemezként kezelt hagyományos pendrive-oknál szokott gond lenni, ellenben egy külső SSD-t eleve helyi lemezként kezelnek a Windowsok, ahogyan a belső HDD és SSD meghajtókat is.
"A pendrájvjaimre is mindig azt írta, hogy probléma adódott a meghajtóval, a win ellenőrzi a fájlrendszert."
Az tipikusan a hardver biztonságos eltávolításának hiánya, valamint rosszabb esetben eszközhiba (pendrive hibája) miatt szokott lenni...
-
Wolfskin
őstag
válasz
Doky586 #158104 üzenetére
Ez így van, a win mindig feldobott egy üzit, hogy formázná a particiót, "igen", "mégse", viszont nem formázza, még ha leokézom se, ha jól emlékszem nem is tudja. Ez utóbbiban már nem vegyok teljesen biztos, de egyszer kipróbáltam, hogy nem a "mégse", hanem az "ok" gombra nyomtam, és nem csinált semmit.
A Veracryptet se kell installálni, fut portable.
És igen volt másolatom, ha nem is naprakész, de a veszteség nem volt letális. Sajnos a chkdsk engem is elidegenített. A gép fellázadt és gazdája ellen fordult...Többé nem engedem. A pendrájvjaimre is mindig azt írta, hogy probléma adódott a meghajtóval, a win ellenőrzi a fájlrendszert. Aztán ellenőrizte, aztán ugyanaz maradt, legközelebb megint kezdte.
@#158105King Unique köszi!
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #158103 üzenetére
Tipp: így titkosíts, hogy ne szenvedj a lassúságtól sem
Mindkettőnél van pró és kontra, a cikkben lévő táblázat jól szemlélteti.
A magam részéről Windowsoknál inkább BitLocker, a VeraCrypt főleg multiplatformos használatnál (pl. Windows + Linux + macOS) jöhet jól. -
válasz
Wolfskin #158099 üzenetére
A VeraCrypt esetén azt a módot messze elkerülném ahol egy VeraCrypt nélküli windows inicializálatlan és particionálatlannak látja a lemezt és kapásból felajánja a formázást..
Bitlocker előnyei: hogy minden windows alapból támogatja, semmit sem kell installálgatni, nem kell hozzá admin jog. Csak figyelni kell hogy ne tpm-el titkosítson, de állítólag külső eszközöknél nem teszi.
De mind BL mint VC esetén legyen másolatod. A titkosítás legfőbb célja hogy ne kerüljenek idegenhez az adataid. Ennek most is megfelelt nálad jelen esetben. -
Wolfskin
őstag
válasz
King Unique #158100 üzenetére
Igen, én is így értettem, hogy particionálni és "meghajtót titkosíteni", azaz egy partíciót (ahogy szlengben mondják C: D: meghajtót).
Meg fogom nézni azt a Bitlockert, hogy mit tud és milyen kezelni, köszi a linket, amit küldtél, elég informatív! A Veracrypt előnye, hogy ismerem.
De akkor stabilitás, biztos működés szempontjából egyenrangúak?
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #158099 üzenetére
Ha a CHKDSK törölte és felülírta, akkor annak a fájlnak annyi, meg ha utána lefutott a TRIM. TRIM ugye SATA SSD-knél, de USB-n is működik az ottani megfelelője (UNMAP) ha támogatja a külső ház, ahol az említett AXAGON EE25-A6C eleve támogatja.
Eddig pont azt javasoltam hogy BitLocker, meg ha legalább Pro kiadású Windows 11-et használsz (Pro kiadásnál lehet létrehozni, utána kezelni a Home kiadás is tudja), de ha annyira VeraCrypt-ezni akarsz, akkor használd az utóbbit, nekem 8.
Egyébként a másik megoldás a hardveres titkosítás, az a leggyorsabb, azonnal aktiválható, vannak is ilyennel ellátott külső SSD-k pl. a Samsung kínálatában is.
Az adatbiztonság alapvetően ott kezdődik, hogy van a fontos fájlokról legalább egy, de inkább kettő biztonsági másolat másik adattárolón, lásd a téma topikjának 1. hozzászólását és a 3-2-1 adatmentési stratégiát.
A BitLocker és VeraCrypt általi titkosítás is egyfajta adatbiztonság, de az az illetéktelen hozzáférés ellen véd, ellenben az adatvesztéssel szemben nem, mint azt a mostani eset is jól mutatja.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Kutya topik
- AliExpress tapasztalatok
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Billentyűzet gondom van
- GTA VI
- Jövedelem
- Külpolitika
- Konzol Screenshot
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Logitech MX Magyar Business Windows Edition HU Átalakítás és testreszabás / mx keys
- Apple iPhone 15 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest