- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
- Faragott a Radeon RX 7700 XT árán az AMD
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- Házimozi haladó szinten
- ASUS notebook topic
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Hirdetés
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
-
Rövid előzetesen a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
gp Továbbra is szeptemberi premierrel számolnak a fejlesztők, reméljük több halasztásra már nem kell számítanunk.
-
Ülésezik a hardveregylet
ph Az irodai készülékek és monitorok társaságát egy ház, egy egér és egy DAC egészíti ki.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyuri860213
tag
Sziasztok. tudnatok ajanlani valami "bestbuy" szemeskavet? most lucaffee espressot iszom, szep vastag a crema es friss de valahogy nincs meg az a regi átütő csokis izvilag, kicsit lapos, erotlen. regebben pacifficafe pinup espresso volt meg valami robusztasabb blend, azokat szerettem de mar nincs a kornyeken ahol eddig arultak.
70-80% arabika kevereket keresek, kozepes vagy sotetebb porkolest. max 5e. -
gyuri860213
tag
most esik le hogy a CasMo-t Szabolcs csinálja, alias Sid, a régi kávéológiás index fórumos arc. nagy géphackker volt, én is tőle tanultam anno pár fortélyt Jól kinőtte magát Ahogy PallYotz is a kávéológiáról lett pörkölő "mester" Pár éve még én is pörköltem egy fél kg-s forgódobos géppel, a csészényi kávézóból szereztem be a nyerset. aztán ráuntam.
-
gyuri860213
tag
Nem rossz indulatból. csak így fogalmaztam nem kóstoltam még a kávéit, nekem a lélektani határ fölött van az ára. Emlékszem hogy kezdte, otthon pörkölt magának aztán kijárt olaszba egy pörkölőbe "konzultálni" végül idáig jutott vele. A köztes folyamatot nem ismerem, lehet járt "mester" képzésen is. Jó dolgot hozott össze.
-
gyuri860213
tag
Sziasztok
Felmerült hogy lecserélem az "orpan espresso Pharos klón" kézi darálómat egy kisebb méretű elektromosra. Amit ismerek az a Graef CM702 , napi szinten használom a munkahelyen.
Az alábbi gépek között minőségileg , és őrlemény minőség szempontjából nincs túl nagy eltérés ha jól gondolom, ha jól sejtem a belsőrész kb azonos:
-CATLER CG 8011
-Graef CM 702
-De'Longhi KG521M
- SAGE BCG600GC classicom van, A mostani kézi tekerőssel is megvagyok elégedve, 38-as kúpos kés van benne, a tengely mindkét végén csapágy így "központos" a forgórész. Kérdésem, hogy az őrlemény minőségében előrelépés lehet-e ha lecserélem a fenti 4 gép valamelyikére!?
-
gyuri860213
tag
home made biztos vagyok benne hogy a Pharos mögött komolyabb mérnöki munka áll, pl a fokozatok állítása, vagy a "kések". ez rozsdamentes anyagból, persely +2 csapágy, és egy 16fokozatban állítható kerékből áll. 0.5 mm a menetemelkedés, azt osztja 16 részre, így állítható a kúpos rész tengelyhossza.
-
gyuri860213
tag
Expolygontol, 38as "kommersz" . Ha nagyobbat szeretnek nem ferne el a daralo "hazban" plusz ujra kelleme esztergalmi a kozepso reszt ahol rogzitve van a gyurus resz.
38-as kesbol van minosegibb?
Bar szerintem amig a gyuru es a kupos resz a nullpontnal tokeletesen illeszkedik es nincs csorba, hezag stb akkor az ott kihullo orlemeny is konzisztens lesz ha a tengely nem kotyos es kozpontositva van.Az irodai Graef daralot elhozom es kiprobalom a GC vel. Odabent egy saeco pumpas gep van amibol a nyomasfokozot kivettem, azzal ihatot produkal. Ha nem lesz nagy kulonbseg itthon a Graef vs. Kezi daralo kozott akkor lehet nem erdemes beruhazni egyikre sem.
Mas kerdes: 2014 es Imat Lux mennyit erhet? Elvileg hibaja nincs. A kes allapotarol nem lehet tudni semmit.
[ Szerkesztve ]
-
gyuri860213
tag
válasz konzumpro #93962 üzenetére
Rendben. Tény hogy a Sage tetszetősebb, a Graef-ot ismerem munkahelyről, én a tetején lévő fedelet szoktam fel-le nyomkodni hogy a légnyomás kilökje a kávét, de inkább a konzisztens őrleményt nézem mint kinézetet.
Újabb kérdés. Graef CM 702 vagy Catler CG8011? A Catler 10k val drágább.
Vagy találtam 28 ért egy 6 éves Imat Lux-ot, ha késcserés azt nem tudom mennyi, plusz ott a rizikó hogy a motor megdöglik idővel.
Azt látom hogy kb egy átcimkézett Graef-ról van szó, de ezen kívül másban különbözik? A Catler-nél ha jól látom nem alátéttel lehet szabályozni a kést hanem egy műanyag perselyt kell állítani amibe a gyűrűs rész fekszik.[ Szerkesztve ]
-
gyuri860213
tag
"hifista" kézidaráló őrülteknek
Ha lenne felesleges 1400 euróm már rendelném is
Malawi -
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Felújítás előtt áll a GC-m. Az évjáratát nem tudom, Valami Gold verzió, spéci "arany" krómozással és arany tálcával stb. (nem én választottam szándékosan, 10k-ért vettem vaterán 10 éve, repedt kazánnal) Még a gyári ulka pumpa van benne, mire érdemes cserélni? Régen amikor gépeket cserélgettem a Fluid-o-tech pumpára mondták hogy jobb mint az Ulka. Ez változott? Tudnátok konkrét típust javasolni? -
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Újra megkérdezem hátha valaki hozzáértő most olvassa. GC-be szeretném a régi Ulka pumpát lecserélni. Fluid-o-Tech vagy Ulka ex5 legyen? Létezik olyan aminek "lineáris" a nyomás felépülése és a vízszállítása? a mostani még szűkítővel is nagyon agresszív. -
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Céges kávéfőzőt (automatát) keresünk. napi 20-30 kávé max. Tejes italt is isznak páran. Most egy Melitta van használatban de az utóbbi időben sok vele a baj. Szervizeltetjük hamarosan de szeretnénk mellé egy másikat is venni, felújított, jó állapotú gépet keresünk Pesten, szervíztől, forgalmazótól.
A lényeg hogy az eszpresszó kis jóindulattal elfogadható legyen, most 10mp alatt jön át a legfinomabb beállítással. illetve hogy tejes ital után könnyen tisztítható legyen a tejhabosító része. A melittánál rögtön felajánl egy easy clean opciót és csepptálcába kiöblíti a tejhabosító fejet egy kis gőzzel, valami hasonló megoldást keresünk az új géphez hogy ne száradjon a csőbe és a fejbe a tej.
Tudnátok pár típust ajánlani márkától függetlenül? nem kell hogy értintőképernyős legyen és 100 féle programot tudjon, csak espresso és tejhabosítás legyen, egyszerű tisztítással a tejes résznél. A daráló lehetőleg espresso közeli finomságig legyen állítható.
Köszönöm. -
gyuri860213
tag
válasz konzumpro #94829 üzenetére
Persze tudom, nagyobb a meghibásodás lehetősége és több karbantartást igényel. Azért ide írtam előbb mert tudom hogy itt igényesebbek a felhasználók a végeredmény tekintetében így tudják mérlegelni az adott gép képességeit is, nem csak azt hogy lefőz valamit és tejet habosít. Lagoon kollégának már írtam, de még nem válaszolt.
-
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Szeretnék tippeket, tanácsot kérni mi okozhatja a GC vs Gaggia Evo közti produktum eltérést. És itt az Evo javára billen a mérleg. A GC-ben egy 350ml-es rézbojler van, a vízterítő is réz, nem pides, 110-es termosztát van rajta. Szűkítő a pipán de még így is rettenet mennyiségű vizet nyom át üresen. OPV 10 bar-nál nyit. Ezzel szemben az evo-ban minden gyári, egyedül a biztonsági szelep lett megpiszkálva így OPV-ként működik és nyit 9 bar-on, sima alu vízterítővel mégis azonos kávéval és azonos darálás mellett sokkal testesebb és jobb ízt produkál mint a GC. A crema is kicsit világosabb, kevésbé mintás mint az Evo-nál. Lehet ez esetleg a túl nagy vízhozam miatt? túl gyorsan épül fel a nyomás? Hőhiányra nem gyanakszom mert 20 perc után, felfűtést követően 2-3 perccel még picit sárkányos. Termosztát a bojler tetején itt is mint a gyári kazánnál. Lövésem sincs mitől van. -
gyuri860213
tag
válasz zolnagy #95377 üzenetére
Igen belső fűtőszálás, kb egy silvia koppintás, azt leszámítva h mindkét termosztát a tetejére került, a gőzcsap szintén. Tudom hogy nem teljesen reális a két gépet összehasonlítani de érdekel hogy mitől ad jobb kávét az Evo. Próbálkozzak először a szűkítő cserével? Majd mérek egy nyomást az Evo-nál is, de emlékeim szerint az is 9-10 bar-ra lett állítva.
-
gyuri860213
tag
válasz sz.zs. #95395 üzenetére
Tegnap csináltam citromsavazást, levettem a vízterítőt és a szűrőt is emiatt, hát.... szerintem bő 1,5dl vizet átnyom 10mp alatt
Arra tippelek hogy hiába a nagyobb kazán, a nagy vízhozam miatt gyorsan lehűti a kazánban lévő vizet. viszont így belegondolva az OPV még a kazán előtt visszaküldi a víz egy részét a tartályba... Nem tudom. Rendes szűkítőt hol tudok szerezni? Jelenleg kis réz fúvókáim vannak amit elvileg a gáztűzhelyhez adnak javítókészletben ezt faragtam a pipa tetejére. Emiatt lehet nem is zár rendesen az illesztésnél, nem tudom. Mentet kellene vágni a pipába és betekerni gondolom...
A jelenség amit megfigyeltem: A gép elég forró, sárkányos is ha túl korán csapolok, viszont korán elkezd szőkülni, és nem olyan testes mint az Evo-s kávék, azonos mennyiség, szűrő és kávé/darálás mellett.[ Szerkesztve ]
-
gyuri860213
tag
válasz Warloo93 #95413 üzenetére
Majd egy mester megmondja a tutit, de szerintem jobb ha előtte van, így kevesebb hidegvíz kerül be a bojlerbe, kisebb a hőveszteség, a felesleg úgyis az OPV-n kimegy, de minek hűtenéd a bojlert? Ha elé teszed a szűkítőt eleve kevesebb hidegvíz jut egyszerre a bojlerbe.
-
gyuri860213
tag
Sziasztok.
GC-be most építettem be a szűkítőt, jelenleg 60ml/10sec a vízhozam. ez elég? Van egy másik szűkítő is benne a pipa tetején de azon túl nagy a furat így nem vettem ki. Max úgy tudok még növelni a vízhozamon ha kiveszem a pipából, de most nem volt kedvem szétbontani a bojlert is... -
gyuri860213
tag
válasz stereofan #95483 üzenetére
Közben már készült egy kávé is szűkítővel. Sajnos a végeredmény még mindig alul marad az Evo-hoz képest. Csak tudnám miért. Ma már tényleg rámérek az Evo-ra. Az lehet hogy a magasabb nyomás miatt jobb az extrakció az Evo-nál? Ha itt sincs nagy eltérés mérek hőmérsékletet is a vízterítőnél üres csapoláskor.
-
gyuri860213
tag
válasz gyuri860213 #95484 üzenetére
Újabb kávé után úgy tűnik hogy hőhiányos kicsit. Felfűtés után vártam 1-2 percet, majd picit szörföztem még a gőzzel és úgy csapoltam, így már megközelíti az Evo-t. A vízre most már tényleg rá kell mérnem.
-
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Ez vajon egy Graef vagy Cutler koppintás belülről? Látott már valaki ilyet közelről?
https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/44-1-Kavegepek-Eszkozok/289-3-Elektromos-kaveorlok/5/4027-AVX-CG1-kaveorlo -
gyuri860213
tag
Jópofa kis gép, elfogadható áron, okos megoládokkal, kár hogy espresso-ra nem lett kalibrálva.
https://www.kickstarter.com/projects/fellow/ode-brew-grinder-cafe-performance-for-your-countertop -
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Adott egy GC és egy Evo. Azonos darálás mellett az EVO közel nullára befullad. mindkét gép 9-10 Bar-ra beállítva. Annyi különbség van, hogy az GC-ben van egy szűkítő, 50ml/10sec.
A nagyobb vízhozam okozna ekkora különbséget?
Mindkét gépet LM 1 csészés szűrővel használom, azonos tömörítés és töltet mellett. -
gyuri860213
tag
válasz gyuri860213 #97076 üzenetére
Sziasztok.
Erre senkinek nincs valami tippje? -
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Jelenleg egy Graef 702-est nyúzok, de szeretnék "feljebb" lépni és kinéztem egy Eureka Mignon Manuale darálót. 50mm-es síktárcsás. Van itt olyan aki ilyet használ? Esetleg pont graef után kezdte használni? Lesz érdemi változás a darálás minőségben, elkészült kávé minőségében?
Köszi. -
gyuri860213
tag
Hmm értem. Az a baj hogy kb 8 évig kézit tekertem már unom... Napi 5-6 kávét megiszom, plusz amit még a páromnak készítek. Az eureka nettóba kerülne csak, 65-ből kijönnek kb. Így sem éri meg vajon?! Plusz nálam elvi kérdés hogy 100k-t nem adok egy kézi darálóért hacsak a Livi
-
gyuri860213
tag
válasz verti1 #97413 üzenetére
A kézit még én épetettem anno, OE pharos ihlette. A kés benne ugyan csak egy ~40es olcsó kúpos volt az expolyból, viszont dupla csapágyas a tengely két végén. kb 20mp alatt átment rajta egy LM szimplára való, csak nagyon sztatikus volt és a beállítási fokozatok is limitáltak, nem elég precízek. Ahogy nézem a Mazzer és a Fio is 120k körül mozog használtan, én fele ennyit szánnék az új Eurekara.
Na de hátha betoppan valaki akinek van/volt Eureka is. -
gyuri860213
tag
válasz GAgyiXyXy #97514 üzenetére
Köszi a beszámolót. Nem a Specialitát néztem, csak a manuale-t, az jelenleg br 89, de cégre venném így csak nettóba kerülne nekem. Annyi különbséget látok hogy a Spec 55mm-es, míg a manuale 50mm, és persze a plusz elektronika... Viszont ha cégre rendelem és nem hozza amire számítok akkor nem tudom visszaküldeni sem 15 napon belül
-
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Mit gondoltok a Cunill Tranquilo 60mm-es síktárcsás őrlőről? Árban picit a Mignon Manuale alatt van, viszont nagyobb késekkel (50mm vs. 60mm).
Köszi. -
gyuri860213
tag
Magyarországon gyárt , vagy forgalmaz valaki "doserless mod"-ot? Eddig főleg mazzer-hez láttam, de érdekelne hátha "kompatibilis" a kialakítása más gépekkel. Ilyesmire gondolok mint a vidiben, de a 100$ ár kicsit meredek...
-
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Tegnap már kérdeztem ugyan, de most újra. Darálóhoz "csúszkás" vagy doserless megoldást gyárt, fogalmaz valaki ideheza? Nem a cukrásztölcsérre gondolok, inkább arra csőrszerű dologra. Mazzerre valót már láttam, talán kompatibilis más géppel is...
Köszi. -
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Egyedi bojlertömítést szeretnék csináltatni, Pesten hova érdemes menni? Úgy egyedi hogy méretben, nem a "profil". Illetve milyen anyagból kellene amit tartós? Sima szilikon? ~ 10 éve van a gépben és nem tudom már kitől és milyet rendeltem akkor.
Köszi.[ Szerkesztve ]
-
gyuri860213
tag
Sziasztok
PID-hez megteszi egy ilyen k-hőelem vagy PT100-as javasolt inkább?
Köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.