Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eGPU tapasztalatok
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Milyen videókártyát?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Neck
veterán
Sziasztok,
Olcsóbb fix nyomású és hőmérsékletű presszógépem szeretném valami komolyabbra cserélni. Őrlőt már szereztem be: Graef CM800 -- tudom, nem ez a leg-leg-leg, de azt hiszem, ezzel már kielégítően be lehet állítani a szemcseméretet.
A használt felújított cinkelt cuccok sajnos nem opció, Németországban vagyunk, és nem szívesen vennék törököktől valami szemetet a végén. Nem értek hozzá, és annyira azért nem beszéljük jól a nyelvet, hogy ne beszéljenek ránk valami szutykot

Szóval, ajánlást szeretnék kérni (2-3 típus) amely új, boltban megvehető, garanciális, beállítható, kilégítő egy jó presszóhoz, strapabíró, és azért nem ez a legdrágább.
Szóval jó best buy amit ajánlani szoktatok
Az sem baj, ha később PID-esíthető
Azért is kérem a segítséget, mert tartok attól, hogy veszek egy Gaggiát, és kiderül, hogy valami átcímkézett kevésbé jó minőségű cucc (többen intettek ezzel kapcsolatban).Előre is köszönöm a válaszokat

-
iatti
aktív tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
még nem biztos. lámpa fórumon olvastam a hozzáértőktől,európába beérkezik valami német elosztóba,majd onnét tovább a magyar postába. mindenhol dekkolhat akár egy-egy hónapot is. főleg a mostani helyzet miatt,utazhat a csomag 60-90 napot is.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ápr 29-én rendeltem, 06-án hagyta el Kínát, és júni 1-én érkezett. Ez is hosszú idő, na de mi a tököm lehet vele az elmúlt 3 hétben?
Asszem erről már lemondhatok. -
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Nekem egy hónapba telt, hogy kijusson Kínából

Egy hete alakult a státusz "left country of origin"-re.
nókomment... -
You!
újonc
Köszi a reagálást! Tudom hogy nem egy kategoria, az árukon is érződik, csak mivel Lelit a kinézett gépnis, azt gondoltam viszonyitasi alapnak jó lesz, a Baratza pedig a keret teteje, ha a Glendat veszem alapul gépnek. Akkora lényeges ugrás lenne a kettő között minőségben? Ezek szerint a Baratza lenne a jó választás, vagy van más alternatíva ebben az árban? A graefek pl agyon vannak dícsérve mindenhol.
Nem feltétlen a gyári pid a vesszőparipám, inkább az hogyha pideltetem utólag ugrik a garancia elvileg... pid nélküli géppel, pedig kezdőként nem tudom mennyire tudnék boldogulni és jó csapolásokat csinálni. Ráadásul V5 helyett megjelent a V6 is tán, bár nem találom ez miben térne el az elődtől, és pláne ki forgalmazza.
-
verti1
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
A szétszedett keret majd az egész doboz alá. Egy másik lapos dobozba ami össze illik a naggyal, úgy kell elképzelni mint ezek a moduláris egymásba rakható szerszámos dobozok. Ez a része még nincsen kész. Igazából ezek az apróságok zavartak, hogy táncot járnak a csomagtartóban. Mindent berakni a dobozába macerás nagyon. Így sokkal gyorsabb, egyszerűbb az egész szállítás.Ide még két zacsi kávé is befér.
-
You!
újonc
Sziasztok,
totál újoncként kérdeznék egy valószínű elég általánosat. Egy régi automata delonghit nyúzok évek óta otthon és irodában is. Szeretnék szintet lépni a kávé élményt tekintve és venni egy belépő szintű karos espresso gépet, amivel megtanulhatnám a kávé keszítés csínyját-bínját.
Az elvárásaim igazából egyszerűek, de nem igazán kompromisszum képesek:
- hiába belépőszint, szép cremás espressot lehessen vele készíteni, ha kiismerem a gépet és már tudok vele bánni
- tejes italokhoz is legyen alkalmas(flat white, latte, capuccino), a párom imádja őket, tehát jó lenne, ha a gőzölő funkció is szuper lenne rajta
- lehetőleg standard méretű portafiltere legyen, úgy érzékelem az 58 mm-től eltérő méretek hátrányt szenvednek kiegészítők terén, meg úgy egyáltalán
- legyen normális szervízháttér, tudjam hova vinni javítani ha szükséges garancián túl is, és lehetőleg ne aranyárban mérjenek hozzá alkatrészt
- napi 2-6 espresso lenne vele lefőzve és 2-4 tejes téma (ez alapján nem érzem indokoltnak a dual boileres gépeket, nem lenne kihasználva igazán, és bár biztos kényelmesebb, de a felár is jelentős)
- a gyári pid mindenképp előny lenneAmit szánnék rá az nettó 250 ezer(cégre venném, tehát új gépek között keresgélek), viszont ebbe már egy elfogadható őrlő és egy minőségi tamper is jó lenne, ha beleférne. Nincs kőbe vésve a keret, de laikusként ezt gondolnám reális összegnek, amit jó szívvel, gondolkodás nélkül elköltenék rá. Ettől eltérni felfelé csak akkor szeretnék, ha nagyon erős érv szól mellette. Lefelé természetesen lehet menni :D
A fentebbiek fényében számomra a Lelit Glenda tűnik a legjobb választásnak eddig, a keretet nézve pedig egy Lelit Fred, Graef CM900 vagy egy Baratza Sette 30 férne bele mellé őrlőnek.
Mit gondoltok jó felé tapogatózom, vagy más fele kellene elindulnom? Örülnék nagyon bármi nemű tanácsnak! Glenda tulajok reakciója pedig kifejezetten jól jönne, akár pozitív, akár negatív. Na meg persze a darálókról is jó lenne véleményt hallani.
Végül pedig, ha tudtok ajánlani olyan céget/cégeket, akik ilyen kategóriájú gépeket árulnak, és értenek a munkájukhoz, vásároltál tőlük és jó szívvel ajánlod őket, azt is örömmel venném! Nem szeretnék egy árukeresőről vagy multiból rendelni csak mert pár ezerrel olcsóbb. Aki meg esetleg nagykert tud javasolni, annak meg egyenesen aranyba foglalnám a nevét :D
Köszi a segítséget!
-
Illesvik
csendes tag
Sziasztok!
Saját Rancilio Silviam eladó lett: [link]
Üdv Viktor -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
qvik27
üzenetére
Akkora mázlid van.

Óbudai kávéfőző szervizEcetes témára: [link]
Minden további kérdéssel az automata kávégépek topikjába fáradj.
-
zolnagy
őstag
Egy ismerősőm eladná Brasilia Lady gépét. A gépet korábban én adtam el neki 2018-ban.
Ára 100e Ft
Hirdetés: [link]
-
sziasztok,
Ilyet tud valaki átnézni/javítani Óbuda környékén?
De'Longhi Espresso EC820
(Anyóskám átmosta ecetes vízzel, azóta folyik belőle a víz inadekvát helyeken is :-) )
Választ privátban, ha kérhetem!
Köszönet,
Q -
válasz
soldier2
üzenetére
ennél a gépnél jellemző, hogy némi kávé fel tud jutni a víztérbe a pogiból (ahogy lenyomod tökig a kart, összeszorítva a rugót, teljesen megnyílik a tér a bojler és a pogi között, ráadásul a dugattyú felfele "szív" közben)
mivel a kazán nehezebben hozzáférhető nyitott bojleres gép léte mellett is, sajnos, ezért ezt célszerű minél jobban megakadályozni. az az ims 35 mikronos eleve egy nagyon sűrű szövésű valami, ide lett kitalálva
(de aeropress filtert is fogok használni szerintem, és akkor persze mindegy is lenne, de inkább legyen full house
)meg azért is cserélni akarom, mert azon volt a kartömítés, amit körbecsiszoltam és telement finom gumitörmelékkel, amit nem bírok kiszedni a két réteg közül

viszont, újabb felfedezés: ez a rohadt bojler mégis alu lesz
, mert a réz felületbe belecsiszolva nem sárga, ami előjön. az elején réz bojleresek voltak, aztán költségcsökkentés végett átálltak alura. gondolom arra is került egy réz bevonat, mert azon tapad meg igazán jól a króm.szívás.
ezzel együtt még mindig elég nagy reményeim vannak a géppel kapcsolatban.
az e61 felsőszűrő egyébként 2-3 mm-rel magasabb, mint a henger, amire húzom, így némileg a vízteret is növeltem vele, meg a dugattyú nem nyomja már így épp. mivel a 18-as kosár is simán belemegy a gyári karba, belefér pár mm magasság elvesztése, úgy is 16 grammos duplából iszunk szimplákat

-
-
-
norkov84
tag
Sziasztok!
Van 2 vízlágyító eszközöm, amiktől jelképes ellenértékért cserébe megválnék:
Bontatlan Oscar 150 párna - vihető 1 családi csomag pöttyös túró rudiért cserébe:

Szintén nem használt, szilikon szívócsőre húzható gyantás lágyító (Rancilio Silvia csövére ráment) - ingyen odaadom, ha valaki eljön érte:
Helyileg Bp XIII. ker, Lehel tértől nem messze.
Érdeklődés priviben.
Köszi! -
-
na, első tapasztalat: a bojler felszíne látszólag repedezett, de szerintem ez még akkor lehetett ilyen, amikor rákerült a króm anno, mert dremellel sem jön le semmi, de tényleg semmi, csak szedi egyenletesen (de mivel egyenetlen a felület, első körben csak a kiálló részeket).
szóval azt hiszem, kap majd egy savfürdőt, ami leszedi az oxidréteget, akkor jól lefotózom, hogy ilyen is volt, aztán úgy is hamar újraoxidálódik

az expolygonos tömítésekben pedig egy csomó majdnem jó. majdnem.

.
rögtön egy kérdés az esztergályost már látott szakikhoz: mondjuk egy gumi kartömítés külső oldalából le tudnak szedni 1 mm-t? (csak mert akkor rá lehetne tenni az e61 felsőszűrőket)
-
-
kaligula
tag
Üdv! A minap beszéltünk arról, hogy várok mindenkit szeretettel a Blue pörkölőben gyakorlásra, cuppingra, géptesztre, vagy bármire, amire igény van. Kvázi közösségi térként használható a hely ilyenkor. Az egyszerűség kedvéért létrehoztam egy face eseményt jövő hét szombatra. https://www.facebook.com/events/625310721525329/ - itt lehet jelentkezni, ötletelni. A tér is látható a pörkölő oldalán.
-
-
adampofaa
csendes tag

Ez a fehér kis "pumpáló" mod elérhető kishazánkban? Milyen formában keressek rá?
A kinti megfeleloje megvan icing decorator, de fogalmam sincs itthon, hogy keressem. -
-
na, megjött az expolys megapakk, nekiesek az öreg vasnak, mint tót az anyjának

-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Ha másfél hétig nem fogom használni a GC-t, érdemes előtte leengedni a bojlerből a vizet?
Köszi. -
Bazsee71
őstag
válasz
üzenetére
Elég sok Jura gépet lőttem már be, max dózissal és legfinomabb őrleménnyel sem dobták el a főzést (S70 és S90 széria).
Tudományos cikket nem olvastam, de több tucat beállítást végigkóstoltam, nekem az itt leírt módszer volt a befutó. A kávék pedig messze voltak az olaszos presszótól.
-
törölt tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Juránál ha túlléped a nyomást, eldobja a főzést, érdekes OPV megoldás.
Könnyebb reprodukálni az optimális TDS-t automatán durvább őrleménnyel, gyorsabb lefolyással, a gyártók hamar rájöttek erre, nemrég volt ebből tudományos cikk, de lehet ragaszkodni az olaszos presszóhoz, csakhogy ott 1:3-as arányok vannak, nem lehet minden tökéletes. -
Bazsee71
őstag
válasz
üzenetére
Mi a túl lassú? Nekem még egy 20 másodperces sem az, ami egy automatánál kb. elérhetetlen (átlag espresso arányt tartva).
Az extra finom őrlemény velejárója, hogy el tud dugulni időnként, takarítani is sűrűbben ajánlott. De aki ezzel együtt tud élni, azt elég jó kávékkal ajándékozza meg a gép. Régebbi Jurákkal legalábbis ez a tapasztalatom. -
törölt tag
-
vicces1
aktív tag
Haver mindenképpen kinézte ezt a "csodát" magának.
Mivel biztassam szerintetek a lebeszélésen kívül? -
gyuri860213
tag
válasz
üzenetére
Persze tudom, nagyobb a meghibásodás lehetősége és több karbantartást igényel. Azért ide írtam előbb mert tudom hogy itt igényesebbek a felhasználók a végeredmény tekintetében így tudják mérlegelni az adott gép képességeit is, nem csak azt hogy lefőz valamit és tejet habosít. Lagoon kollégának már írtam, de még nem válaszolt.
-
törölt tag
válasz
gyuri860213
üzenetére
Tévút a túlzottan lassú lefolyásra törekedni automatánál (is).
Van itt egy automata topik aktív felhasználókkal: [link] -
kaligula
tag
Szuper, köszönöm!
A rendrakást csak azért írtam, hogy legyen valami "feltétel" is azért.
Parkolás: a 7a előtt van egy nyílt parkoló, sajnos bent max 2 kocsi tud leparkolni. Ez épp nem a zűrös környéke a kerületnek.
Bejutni úgy lehet, ha engem felhívtok, és kinyitom a kaput: a sorompós bejárat nem hozzánk vezet! (nem bonyolult, csak annak hangzik).
Szombat 12 órát javasolnám. van pár gépünk, dolgok szétszedve is heverésznek, eléggé indusztriál, erre készüljetek. A szűrt vizet most próbáljuk újra behúzni stb. -
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Céges kávéfőzőt (automatát) keresünk. napi 20-30 kávé max. Tejes italt is isznak páran. Most egy Melitta van használatban de az utóbbi időben sok vele a baj. Szervizeltetjük hamarosan de szeretnénk mellé egy másikat is venni, felújított, jó állapotú gépet keresünk Pesten, szervíztől, forgalmazótól.
A lényeg hogy az eszpresszó kis jóindulattal elfogadható legyen, most 10mp alatt jön át a legfinomabb beállítással. illetve hogy tejes ital után könnyen tisztítható legyen a tejhabosító része. A melittánál rögtön felajánl egy easy clean opciót és csepptálcába kiöblíti a tejhabosító fejet egy kis gőzzel, valami hasonló megoldást keresünk az új géphez hogy ne száradjon a csőbe és a fejbe a tej.
Tudnátok pár típust ajánlani márkától függetlenül? nem kell hogy értintőképernyős legyen és 100 féle programot tudjon, csak espresso és tejhabosítás legyen, egyszerű tisztítással a tejes résznél. A daráló lehetőleg espresso közeli finomságig legyen állítható.
Köszönöm. -
-
vicces1
aktív tag
Akinek nem szentségtörés, B. mokan készítettem egy black pearlt tejesen. (prec. szűrő, előmelegített, pontos víz, őrlemény töltés)
Állati finom lett, nekem még jobban bejött mint presszón. -
stereofan
tag
biztosan nem gyári, ha felújítanék egyet, én is oda tenném, mert jellemzően az a legalkalmasabb hely egy ilyen nyomógomb részére.
ha rákeresel a google képtalálatok között, akkor többet is láthatsz ilyen nyomógombbal, de látni fogod a gyári kivitelt is.
ha sikerül elindítani akkor nézd meg milyen az őrleménye.
ha ok, akkor később szerelhetsz rá egy tölcsért is a dózer helyett, ha már ilyen nyomógombos. -
JózsefK
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szia
Nekem szimpla 9-9,5 g
Dupla 18 g
GC full - omron pid 93fok
Lefolyas 28-32 mp
A következők nem biztos h sokat segítenek neked: :-)
Catler őrlővel 13
Hario skerton pro 5. menet alja látszik
Remelem segít valamit
Én a hagyományos kávét szeretem és nekem nagyon bejött -
na, sokat agyaltam, hogy hogyan lehetne megmanométerezni a mini gaggiát, de úgy döntöttem, hogy sehogy, helyette összerakok egy manométeres kart és egyrészt kimérem a rugót alapesetben, aztán kitapasztalom érzésre a rásegítést/ellentartást, aztán berakom a fiókba és használom.
-
-
kzoltann
aktív tag
Szerintem a lefolyas tempo az inkabb a kave mennyiseg és örlés szemcseméreten mulik, ha a prep jo.
Esetleges band-aid megoldas ami nem tul környezetbarát az aeropress filterpapir a portafilterbe (sztem elég felulre, de van aki az aljára is tesz eloaztatva). Szegedi boltnak van 60mm filterpapir ami szinte tökéletesen beleillik a szurobe.
Video a temaban:
https://www.youtube.com/watch?v=xxmkPVqvopM -
-
Naked filterrel, hogy a pékbe lehet ilyen lefolyást? [link] úgy nézem, hogy nálam a széleken kevésbé jön és nincs ilyen szép színe sem, de gyanítom inkább kv függő a dolog. A vízterítésre ill a nyomásra tippelek, hogy az lehet a difi. Opv-n tudok állítani, de a lefolyáshoz?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eGPU tapasztalatok
- Sorozatok
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen videókártyát?
- Arc Raiders
- Kés topik
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 128GB Gold-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4162, 100% Akksi
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire B650M R7 8700F 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 PLUS Seasonic 750W
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4025
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

(de aeropress filtert is fogok használni szerintem, és akkor persze mindegy is lenne, de inkább legyen full house
, mert a réz felületbe belecsiszolva nem sárga, ami előjön. az elején réz bojleresek voltak, aztán költségcsökkentés végett átálltak alura. gondolom arra is került egy réz bevonat, mert azon tapad meg igazán jól a króm.

A feltételek: tisztán kell hagyni mindent magunk után