Hirdetés
- CES 2026: Ez lehet a legjobb gamer notebook
- CES 2026: a hatékonyabb szellőztetésre gyúr a Phanteks többkamrás háza
- Nem bánik kesztyűs kézzel a mozgási elmosódással az új MSI monitor
- Őrült módjára szabja át AI-ra a GeForce-okat Kína
- CES 2026: hivatalosan is kettészakítja a PC-s kézikonzolok piacát a Lenovo
- Nyomtató topik
- CES 2026: Ez lehet a legjobb gamer notebook
- Milyen házat vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- SSD kibeszélő
- Lopakodva befutott a Radeon RX 9060
- Mini PC
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
HUN_Sector
üzenetére
De lesz 11%-os minimálbér emelés ...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Varázslóó
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Ez már megszokott, megveszik a választókat.
a saját nép pénzén.
-
HantekDSO
aktív tag
Sajnos ürügy mindig, mindenhol és mindenre található - és nem feltétlenül azt kell hibáztatni, aki előállítja, avagy megtermeli! A legtöbb esetben a gyártó/termelő X dollárért előállít egy terméket, arra az úgynevezett "kereskedő" (tudnék rá jobb jelzős szerkezetet is, de annak a leírása végleges kitiltással járna!
) rátesz sacc/kb. 900%-os hasznot és úgy akarja eladni! (Lásd idei görögdinnye: felvásárlási ár: 40 Ft - eladási ár: 400 Ft) -
jonekk
csendes tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Nem felejtettem el, hogy nem kötelező nekik gyártást bővíteni, hanem nem értek egyet
Pusztán azért nem, mert láthatjuk, illetve látni fogjuk, hogy milyen következményei lesznek ennek. Én pl. meg vagyok győződve róla, hogy egy széleskörű inflációs hullámot fog ez is okozni, mert mindenki a vásárlón fogja leverni a RAM drágulást, ami nyilván minden egyes számítókapacitással rendelkező eszköz működéséhez szükséges.Érdekes, hogy a nagy chipgyártók közül a Micron például képes bevállalni a rizikót, sőt olyan szinten, hogy mindent a vállalati megoldásokra tesz fel hirtelen. Akkor most ők a hülyék, hogy nem úgy cselekszenek, mint a többi chipgyártó? Nekem ez gyanús.
Végső soron tök mindegy, ki mit gondol, mi ígyis-úgyis sz*punk. Ha mindenki átáll AI meg szerver gyártásra, akkor nem lesz mit megvegyünk mezei felhasználóként, de ha nem, akkor meg többször annyit kell kifizetni a RAM-ért, mint korábban, mert a pórnépnek a miliárdos cégekkel kell versenyezni a chipgyártók kapacitásáert. Egy ilyen helyzetben hogy nem elégedetlenek az emberek? Te nem érzed azt, hogy valaki cserbenhagyott valakit?
-
Baltazár123
őstag
A cégeknek nem kötelező gyártást bővíteni, ezt felejted el, ráadásul elég sok tehetségtelen, ámde kellően simulékony és jó kapcsolatokkal rendelkező ember kerül vezetői pozícióba. Ők nem is fognak bevállalni rizikós döntéseket. Igen, abból élnek, hogy termékeket és/vagy szolgáltatást állítanak elő, de ha látják az igény erősödését és ráugranak sok milliárd dollár befektetéssel túl korán és ha az igény mégsem jelentkezik, nos ebben az esetben a nem kevésbé pénzéhes részvényesek, tulajok könnyen lépéseket tehetnek a "dilettáns" menedzsment elküldésére.
A legjobb nem csinálni semmit egy ideig, esetleg ami tartalék van azt kihasználni és maxra járatni a meglevő gyárakat. Az árak maguktól felmennek a kereslet hatására és ebből az extra profitból már be lehet úgy ruházni. Ha bejön, akkor pajzsra emelnek a részvényesek, mert örülnek a magasabb részvény árfolyamnak és az osztaléknak (egy ideig, aztán hozzászoknak ehhez hamar), ha nem jön be, akkor még mindig elfogadják azt, hogy ezt meg kellett próbálni a helyzetben.Persze ebbe bele lehet bukni, lásd Nokia esete. Azt nyilatkozta a főnök, hogy nem csináltak semmit rosszul és mégsem sikerült. Ja, mert mások kockázatot vállaltak az érintő képernyővel és bejött. A nokia meg egy helyben topogott vele, mert már kellően sok tehetségtelen, üzleti érzékkel nem rendelkező ember került a vezetésbe. Az Apple is mondhatni abból él, amit Jobs kitalált, csak azokat a termékeket reszelgetik kicsit jobbra minden évben, de a valódi látnoki újítás sajnos elment Jobs-al abból a vállalatból is.
-
jonekk
csendes tag
+1
Ezért merül fel (bennem legalábbis) a csalás gyanúja. Én nem tudok jóhiszeműen viszonyulni az ilyen hatalmas vállalatokhoz, mert nekik aztán végképp nem számít semmit, hogy a kisember hogyan él. Persze, profitorientált vállaltok, nem bűn az, de más a helyzet, hogyha koordinált, szándékos piaci manipulációról van szó. -
KROK640
nagyúr
"A piacgazdaságilag logikus lépés az lett volna, ha már a COVID alatt elkezdenek kapacitásokat építeni." --- SŐT, ehhez a Covid sem kellett volna, csak a szimplán növekvő igények.
Na de ha nem épít több kapacitást, akkor nem kerül extra pénzbe, és a meglévőket is magasabb haszonnal tudja eladni
-
jonekk
csendes tag
Szvsz engem sem győzött meg a "piac komplexitása" magyarázat, én szívesen látnám ezeket a cégeket valami olyan eljárásba vonva, mint egy RICO per amcsiban, megérdemelnék

De legalább egy ilyen irányú, akár oknyomozói vizsgálat, ami legalább annyit meg tudna állapítani, hogy tényleg "csak" annyiról van szó, hogy a kereslet-kínálat elvét lekövetve az AI mizéria miatt az összes többi szereplőt maga mögé utasította a globális RAM piac (felhőszolgáltatókat, szerverüzemeltetőket, ezáltal mobilszolgáltatókat is beleértve --- minden, ami ezekre épül drágulni fog, ha rövid időn belül nem oldódik meg a RAM hiány), vagy pedig mögöttes, nyerészkedési célú szándék is állt a háttérben (az árak felstrófolása, majd a megnyíló állami büdzsék kiaknázása az AI verseny által generált szituációt kihasználva).
Amikor a Micron hajlandó kivonulni a konzumer piacról (gondolom gyártókapacitás felszabadítása érdekében) majd mindezt megfejelni egy 10 milliárd dolláros japán HBM gyárba való befektetéssel (jelzem, 2028-ra várják a gyártás indulását), akkor nekem kezd nagyon bűzleni a kereslet-kínálat mechanizmust felkínálni a helyzet magyarázatául. Persze, mondhatnánk, hogy a Micron legalább tesz valamit, próbál több RAM-ot gyártani az AI-nak, hogy esetleg az átlagembernek is jusson nehány GB DDR5, de számomra is egyből az a következő kérdés, hogy "miért csak most?" Nem tegnapelőtt hallottuk először, hogy a nagy cégek mind hatalmas AI szerverfarmokat akarnak felhúzni, akkor miért nem kezdtek el számolni a memória gyártók? Nekem ami hiányzik az az átmenet, ami szvsz megvalósítható lett volna a rendelkezésre álló idő alatt. És értem azt is, hogy nagy a baj, ha Kína hamarabb csinál
Én nem tudom ennyire egyszerűen felmenteni a felelősség alól ezeket a céget, számomra itt már túl sok a véletlen. Theodore Roosevelt meg egyenesen forog a sírjában
-
Honnan kellett volna ezt előre tudniuk a gyártóknak? A COVID és az azzal járó home office és egész nap otthon gamelünk időszak szépen lecsengett. Egy kb. 2 évig tartó világjárvány miatt kezdjenek el hirtelen dollármilliárdos befektetésekkel gyárakat építeni?
A ChatGPT és társai meg az egész AI téma kb. 3 éve kezdtek berobbanni ennyire. Nem hinném, hogy bárkinek a jósgömbje 2022 végén megmondta, hogy 2025-ben a csapból is az AI fog folyni és mindenki adatközpontokat fog építeni.
Azon a tényen meg túl könnyen átsiklasz, hogy egy félvezető gyár felhúzása kb. a világ legköltségesebb, legkomplexebb és legidőigényesebb projektjei között van. Dollár milliárdokban mérhető (több 10 milliárd USD), és mire a tervezéstől és alapozástól a teljes kapacitáson gyártásig eljutnak, az legalább 5 év. Az emberiség csúcstechnológiájáról beszélünk, nem egy kakaós csiga gyárról.
Egy másik példa: ha hirtelen valamiért megduplázódna az igény a CPU-ra (mondjuk egy új kriptoláz és új coin amit csak azzal lehet bányászni), a TSMC nem kezdene a kedvedért egy új gyárat építeni jövőre, mit sem tudva, hogy mire elkészül és elkezd gyártani, kelleni fog-e még az a sok CPU vagy addigra leereszt a lufi egy normális szintre. Ilyen az élet, mindenki be van szarva és óvatosan fektetnek be a cégek, valamint megdrágult minden (pl. gyárépítés) még nekik is.
-
Nem az a kérdés, ki beszél szebben, hanem hogy a tények és az időzítés logikailag összerakhatók-e a kérdéses kartellfeltételezéssel vagy sem. Úgy tűnik, összemosol dolgokat. Az első válaszomban megtalálod – és ezt később újrafogalmazva "vissza is igazoltad" – talán ebben egyetértünk: komplex rendszerek nem vitákban dőlnek el, hanem működés közben. Tehát az is lehet, hogy növelltek, csak nem úgy ahogy vártad/tuk. Mi történik ha más okok=problémák is összekapcsolódtak ami lassulással jár? Kartellszerű kimenet vagy talán bizonytalanság, ahogy azt is mondhatjuk, hogy koordinált viselkedésnek hat.
Ugyanakkor a nem skáláztak „ténymegállapítás” sem jelent kartellt ~sok éves átfutású is lehet, ki tudja hány tízmilliárd dolláros döntés, ami gőzünk sem lehet mikorra készül el, mert ez is benne van, hogy valami folyamatban van. Újra végiggondolva: szektoronként eltérően mozgó kereslet mellett kellene kimozogni. Az, hogy ma már tisztán látszik a boom, nem jelenti azt, hogy akkor determinisztikusan előre jelezhető és kiszámítható volt. A bizonyítási teher nyilván annál van, aki kétségeket tud megfogalmazni, nem azon, aki összehangolt, többfrontos piaci manipulációt álít. Így a fentiek hiányával együtt ez továbbra sem tűnik korrekt elemzésnek – ettől még nem lesz igazam, de talán érthető, miért nem keverjük össze a fórumtárssal az utólagos bölcsességet és a döntési racionalitást.
Jelenleg ketten dudáltunk rád, mintha szembe jönnél az autópályán.
-
Graphics
Jómunkásember
Nem fejtettem meg semmit.
Nem fogunk egyetérteni, időt meg nem szeretnék erre pazarolni.

Most ez a helyzet, a múltbeli "miért nem úgy csinálták," na ettől semmi nem lesz jobb...
Ezt rádbízom, csináld. Nekem nincs ennyi felesleges időm. Te ezt jobban tudod, mint a cégek, nem igaz, hogy nem tűnik fel, hogy ez profitorientált Sport...
Honnan veszed, hogy nem növelték a termelést? Mindent olyan tényszerűen írsz le, mintha te tudnád a legjobban...
Bocs, de ezzel nehéz vitába szállni, nem is akarok. Jó szórakozást.
OFFba teszem, mert HDD-kről szól a topic.
Álmagyarazkodni sincs kedvem.
-
pengwin
addikt
válasz
Graphics
üzenetére
Egy kartell viselkedést ne magyarázzunk szabadpiaci fogalmakkal. Lehet elégedetten hümmögni, hogy de Te márpedig megfejtetted ami miatt mindenki csak értetlenkedik, de attól még nem magyaráztad meg, hogy miért nem növelt éveken át egyik gyártó sem kapacitást miközben már a kiszámítható igények is szépen nőttek. És nekik évekkel ezelőtt kellett, hogy legyen információjuk az NV és egyéb partnereik leendő igényeiről. Itt nem random PH!-s forúmozókról beszélünk, hanem globális jelentőségű mamutvállalatokról.
#123 wasd.hu
Melyik mindkettő a hol?
1. amiben válaszoltál nekem (amire válaszoltam)
2. Egy másik topikbeli hozzászólásod, amit a válaszodban linkeltél (nagyon hasonló hangnemben íródott, ugyanebben a témákörben és ugyanazzal a konklúzióval).az említett COVID alatt a keresleti minták radikálisan torzultak hosszabb időtávra szektoronként
A helyzet az, hogy már akkor is nőtt a kereslet felhasználói oldalról, és a különböző online szolgáltatások igényei is megugrottak (lsd. streaming bevételek és forgalmak, PS/XB/PC gaming eladások, extra infrastruktúra igények a távmunka miatt). Igen, lehetett tudni, hogy ezekből nem mindegyik lesz maradandó igény, ugyanakkor azt is lehetett tudni, hogy bizonyos igények csak előbb jelentkeztek a COVID által felgyórsított változások miatt.
Az óvatos skálázás ekkor racionális döntésnek tűnhetett.
És itt van a probléma: NEM SKÁLÁZTAK.
Ezt kéne megérteni... a világ ellátottságát biztosító 3-5 cég tök véletlenül, egymástól persze tök függetlenül döntött úgy, hogy nem építenek érzékelhető extra kapacitást. Éveken át. Ha most kezdik el a bővítést, az erre a krízisre már semmiféle módon nem lesz hatással.
Ha vitatkozni szeretnél, tedd szakmai alapon. Csináld: konkrétumokkal, mérőszámokkal, akár referenciákkal, szektor-specifikus adatokkal. Általánosításokkal nem megyünk előrébb.
Nem fogok helyetted kutatni. Ugyanúgy hivatkozások nélkül szóltál hozzá a témához, csak sokkal hangzatosabban. Attól, hogy telenyomjátok szakmai kifejezésekkel a hsz-etek, még nem lesz autoritatív.
-
Piftuka
veterán
Köszi az info-t! ;)
Ezt nem követtem olyan rendszerességgel, mint a kiszemelt memóriamodul és a videokártya árát, hiszen fejlesztés szempontjából azok fontosabbak lettek volna.
Ám ebben az esetben, akkor leteszek a HDD vásárlásról. Több is veszett Mohácsnál...
#16HUN_Sector
"Intel arc b580 12GB? Az már száz körül megvan újonnan, és ar/érték bajnok."Köszi a tippet, az Intel videokártyákat is figyelemmel kísértem, ám a fenti megjegyzésem lényege az, hogy a 100.000 forintot is irreálisan soknak tartom egy alsó-közép/közép kategóriás videokártyáért.
Hat éve a jelenlegi RX570 videokártyámat 39.000 forintért vásároltam. Az eltelt idő alatti inflációt is figyelembe véve mai értéken ez ~62.000 forint. Az mondjuk reális.
A kártya mostani megfelelője az RX7600, vagy az NVidia RTX3060/5060, Intel vonalon pedig talán a B570; az említett B580 kicsit már magasabb szegmens is.
És ezek is ~100 ezer forint felett, vagy annál drágábban kaphatóak meg.
Ám ha legalább 12 GB video RAM-mal felszerelt VGA-t szeretnék, akkor AMD és NVidia vonalon még jó pár 10 ezerrel feljebb kell lépni vételárban.
Egyszerűen irreális az egész.
#90Kansas
"Szerintem addig vegyél Ryzen 5xxx-et amíg még kapni."
Alapvetően nem rossz ötlet, ám amennyiben nem tudok értelmes áron új videokártyát vásárolni, sajnos nem sok értelme van új CPU-ra költeni. A mostani videokártyámmal a jelenlegi processzor is összhangban van. -
Kansas
addikt
Kicsit más a lépték és a befektetési szükséglet nagyságrendje a magyar semmilyen cég és pl. eregy Micron vagy TSMC közt, nem beszélkve arról, hogy a TSMC(és mások) pedig pl függ az ASML-től hogy milyen ütemben tud gépeket szállítani az új gyárba... de még ha minden összeáll is, egy új gyár felépítése és a gyártás felfuttatása 4-5-6-7 év ami alatt erősen tud változni a piac és frankón be lehet így bukni dollármillilárdokat.
-
jonekk
csendes tag
Az érdekes az egészben, hogy a Micron egyidejűleg a Crucial konzumerpiaci kivonulásával el is döntötte, hogy új HBM gyárat épít Japánban, tehát van az a pénz amiért hirtelen meg lehet hozni egy 10 milliárd dolláros döntést

Ezzel a Micron szerintem nem pont a lassú, racionális, kockázatértékelésen alapuló döntéshozatali procedúrát szemlélteti, inkább tűnik FOMO-nak, hogy minél nagyobb szeletét ki tudják harapni a tortának... (szvsz ez morálisan megkérdőjelezhető, bár azt értem, hogy az üzlet az üzlet)
OK, ez jól jöhet nekünk is, mert enyhítheti az AI piac RAM igényét, amivel több memóriachip maradhat a konzumerpiacnak, de hát ez is évek kérdése... Addig meg dugjuk fel magunknak a kis tízezreinket, amikor az AI szerverfarmok ugyanazért a gyártókapacitásért 10x bevételt hoznak
-
User05
tag
A gyártókapacitást kellene mindenhol növelni. Ha ezt egy Magyar úgymond semmilyen cég meg tudja lépni, a nagy gyártók miért nem tudnak építeni új gyárakat?
-
Graphics
Jómunkásember
Csak előre senki nem tudja felmérni mekkora kapacitás fog kelleni. .
A gyártók nem az endusereket szolgálják ki.Felépíteni egy gyárat, oké és vagy bejön vagy nem.
Nekem mindegy, hogy álmagyarázatnak véled vagy sem.
Én egy közgazdasági fogalmat írtam le, nem én találtam ki, vitatkozni sem fogok róla.

-
Melyik mindkettő a hol? Értem mit szeretnél és mostanában szívesen fórumozok, csak ebben a topikban is többször jelen voltam, amikor tudok, reagálok, de abban igazad lehet, hogy nem szánok elég időt mindenre. Sőt tévedés is becsúszott, aztán javítom ha benéztem, mert ez csak egy hétvégi laza kikapcs.
"de ez csak és kizárólag a kínálati oldal piaci manipulációja miatt alakult így"
A kínálati oldal tudatos kapacitáskezelése valós tényező, ezt nem vitatom. De magyarázatként így bekezdésben beszúrni már téves. Gondold át, egy wafer, NAND- vagy DRAM-gyártó kapacitásbővítése nem gombnyomás: többéves beruházás, bizonytalan megtérüléssel, miközben az említett COVID alatt a keresleti minták radikálisan torzultak hosszabb időtávra szektoronként. Utólag könnyű azt mondani, hogy „látható volt a boom”, de a piac nem egyetlen irányba ment: mobil, PC, cloud, gaming, enterprise mind más ciklusban mozgott legjobb tudomásom szerint. A kapacitás növelés kockázata ugyanakkora veszély lehet, mint az alul teljesítés ->és bukfenc. Az óvatos skálázás ekkor racionális döntésnek tűnhetett. Ez nem összeesküvés, nem személyes, hanem kockázatmenedzsment egy volatilis piacon. Szvsz akár pár okra visszavezetni egy ilyen rendszert nem elemzés, hanem narratíva."A piacgazdaságilag logikus lépés az lett volna, ha már a COVID alatt elkezdenek kapacitásokat építeni."
Ha vitatkozni szeretnél, tedd szakmai alapon. Csináld: konkrétumokkal, mérőszámokkal, akár referenciákkal, szektor-specifikus adatokkal. Általánosításokkal nem megyünk előrébb. -
pengwin
addikt
Mindkét hozzászólásod hihetetlenül összevissza, csapongó, nagyon hangzatos, ugyanakkor úgy érzem nem mondtál semmit.
Mellesleg nem én igyekeztem a problémát egy egyszerű magyarázatra redukálni, hanem több fórumtárs, akik azzal intézik el, hogy "kereslet-kínálat" - és valóban nincs kínálat, mert az azt nyújtó pár globális jelentőségű gyártó inkább hiánygazdaságra akart berendezkedni. Vagyis nem piacgazdasági szereplőként működnek, hanem kartellként. Már megint.
-
Nem védenék senkit, de ebbe a képletbe egyikünk sem lát bele teljes mélységében. Túl sok, egymásra ható tényező mozog egyszerre: technológiai ciklusok, beszállítói láncok, piaci ösztönök, geopolitika, pénzügyi kockázatkezelés. Ezeket „egy okra” visszavezetni szakmailag leegyszerűsítés. Számomra érdekes, de arról épp van tudomásom, hogy nem ilyen szimpla a történet és nehéz lesz összecsapni.
Például nem volt látható, hogy bizonyos szereplők – akár a Microsoft – optimalizáció irányban hosszabb távon negatív trendbe fordulhat. Egy több százmilliárdos piacon ez nem izolált döntés, hanem más gyártókkal (NAND, DRAM, GPU) együtt mozgó rendszer. A történetnek ma sincs vége, csak tünetei látszanak majd. Az pedig, hogy közben százmilliós nagyságrendű felhasználói mozgások (pl. Linux irányába) zajlanak, jelzi: a hype és a taps nem feltétlenül esik egybe a strukturális egészséggel. Rrég a nyakára nőtt a vállalatnak a sok kis marginális mókus.
tl;dr: komplex rendszerek nem vitában dőlnek el/meg, hanem működés közben -
pengwin
addikt
Hagyjuk már az ilyen álmagyarázatokat...

Valóban nincs egyensúlyban a keresleti és kínálati oldal, de ez csak és kizárólag a kínálati oldal piaci manipulációja miatt alakult így.
A memória, NAND, és HDD gyártók nem most tudták meg, hogy milyen tárhely- és memória-igénye lesz az AI miatt épülő adatközpontoknak. Építhettek volna gyártókapacitást, hogy ne az ő termelésük fogja vissza a kiépülést, de ehelyett a kapacitás korlátozása mellett döntöttek.
Borítékolható volt, hogy az igények nőnek: az elmúlt években a mobil- és tabletpiac is rohamosan növelte a NAND és RAM igényét, emellett egyre olcsóbb notebookok jelentek meg 16+512GB kiszerelésben, és az RTX 2000 széria óta tudnia kellett volna a nagy hardvergyártóknak, hogy milyen irányba viszi az NV a fejlődést. Szerintem nem lett volna tulzó elvárás az iparági szereplőkkel szemben, hogy összerakják a 2+2-t ami az NV Tensor és RT hardvere, meg az "All you need is attention" által elindított fejlsztés voltak. Nekik nem annyi információjuk volt erről, mint nekünk, és sokkal koirábban is jutottak hozzá.A piacgazdaságilag logikus lépés az lett volna, ha már a COVID alatt elkezdenek kapacitásokat építeni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Na, akkor a régi gép sem lesz fejlesztve... Mondjuk egy éve halogatom azt is...
-
KROK640
nagyúr
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Chia őrületből is kimaradtam.
Peldad szépen mutatja hogy kerül az ember gép fejlesztési spirálba. -
jonekk
csendes tag
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Én a helyedben várnék még 1 évet, mire minden hardver 10x-esére drágul, eladnám minden hardverem, vennék rajta 1 hektár földet meg 2 traktort és éldegélnék, mint Marci Hevesen
-
jonekk
csendes tag
Maximálisan egyetértek mindennel amit mondasz, igazából én csak hozzátettem egy, az egyszerű "a piac láthatatlan keze" magyarázatnál egy kicsit szándékosabb, illetve következményeiben sötétebb magyarázatot, ami szerintem az egész mögött megbújhat. Persze én amúgy is alusisakos összeesküvéshívő vagyok, úgyhogy én mindenbe mindent belelátok
"You'll own nothing and you'll be happy" ahogy a szlogen tartja
-
thomasa
senior tag
Örök körforgás.
-
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Az szép, akkor a konzolok meg kb semmi más sem marad ki. Így érthető hogy vár a steam
-
HUN_Sector
őstag
És kezdődik a vga pánik. Nvidia 30-40%-os kapacitás megvágás ‘26-ban, azaz az 50xx széria esetében. Gyártanak inkább a szerverekhez [link]
Ha egy üzlet beindul… -
Graphics
Jómunkásember
válasz
HUN_Sector
üzenetére
a DDR3 ára már azért megy fel, mert kifutott a gyártás.
Olyankor a hiány miatt felmegy az áruk.

-
HUN_Sector
őstag
úgy nézem az árukeresőn, hogy megindultak ívesen felfelé a ddr3 ramok is (nem az egész palettára szűrtem, 7-8 típust nélztem meg random)
-
Gainka
őstag
Videokártyák is drágulni fognak 100%...
-
Lazzi023
csendes újonc
-
Varázslóó
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Lapokhoz is kell réz, vezetők többsege abból fut a lapban. Aranyozas csak egy plusz dolog. Csatlakozók aranyozasa pàr 500ft
nem hiszem ha mindenki emel tàp, SSD, hdd és a többi akkor pont a lap nem fog.
hiszen minden más alkatrész hiàba való ha nincs alaplapod. Jöhet egy földrenges alaplap gyártók területén.
-
válasz
HUN_Sector
üzenetére
ez most egy érdekes helyzet és az itx am5-re is megérkezik majd
-
HUN_Sector
őstag
Az alaplap árak nem akarnak beszakadni a consumer piac kiesése miatt? Szörnyű, hogy egy jobb ITX AM5 lap még mindig 100k felett van

-
Varázslóó
őstag
Ahh nincs emelés .. dupla áron van már a hdd
-
JulianSinulf
őstag
Abba a Chia-ba anno beleugrottam.
Méregdrágán (400€ fölött per darab) vettem 4 darab 10 TB-os HDD-t.
Gondoltam, ha már a bitcoin-ról lemaradtam, hátha ez bejön. Később láttam, hogy az értéke csak csökken, szóval.... Most 2 darab HDD van üzemben (nem Chia-ra), a másik kettő pihen. Úgyhogy ez egy jó darabig elég lesz.
Most néztem, 230€ körül kapható is, szóval még mindig nem olyan drága a HDD, mint akkoriban volt. Legalábbis ez a típus.Persze nem úsztam meg ilyen olcsón. Valamivel meg is kellett csinálni a fájlokat.
Korábban szerencsém volt, a megjelenéskor sikerült behúznom a PS5 lemezest 500€-ért. Vagyis eredeti áron. Úgy voltam vele, hogy szakítok a PC játék vonallal.
De a régi 6700K procim nem akart úgy működni, ahogy vártam volna, így a Chia miatt vettem egy 5950X-et. Természetesen új lap kellett alá, meg akkor már +32 GB RAM a 16 GB mellé, mert a sok memória jó a fájlok készítéséhez. Nameg ehhez kellett valami gyors háttértároló is, így még 2 darab 2 TB-os nvme is becsúszott a kosárba. 21%-os kondícióra amortizáltam le őket az idő alatt, míg megtöltöttem a 4 HDD-t fájlokkal. Fontosat nem merek rajtuk tárolni. Az egyik már csak 18%-on van. Főleg a steam veszi fel automatikusan a játszásaimat. A kb. 4 év alatt a 3%-os esés nem is lenne olyan vészes. Bár jónak sem mondanám, tekintve, hogy a steam eme funkciója nem túl régi és más adatforgalom nem nagyon van rajta. A rendszer SSD-m többet dolgozik és nem amortizálódik ilyen gyorsan.
Na, de aztán, ha már van egy erős procim, akkor csak nem kellene hagyni, hogy egy 980 Ti szolgáltassa a képet. Főleg 3 monitorra. Úgyhogy a másik jó üzlet egy 6800XT volt 1300€-ért (mert ezeknek még nem ment vissza az áruk, ugye). Mondjuk ebből kivételesen jól jöttem ki, mert a kártya PCB-je meghajlott és gariban visszakaptam a vételárat. Pont akkor volt "jó" áron egy 4080 1400€-ért, így nem is volt kérdéses a "csere" - vagy inkább vétel, bár míg gariban volt a 6800XT, addig vettem egy 3080Ti-t 1100€-ért, amit gyorsan vissza is küldtem, mikor megkaptam az értesítést a vételár visszafizetéséről. Hiába használtam sokáig a 980 Ti-t nagy megelégedéssel, a 6800XT után már nem volt olyan. Ezért vettem a 3080Ti-t.
Napersze így megint csak egy erősebb gépem lett, mint a PS, bár egy darabig igyekeztem mindkettőt használni. Van, ami PS-re nem jelenik meg, azt tudtam PC-n tolni. Más játéknál meg a PC-s kiadásra kellett várni, azt tudtam PS-en tolni. Meg az ingyen kapott játékokat, amik a PS Plus-hoz jártak.
De már jó egy éve csak talán havi egyszer kapcsoltam be, begyűjteni a havi ingyenes játékokat. Bár volt, amikor azt is telón csináltam, mígnem ősszel lemondtam a PS Plus-t.
Így megint csak a PC maradt. De ez legalább még egy darabig elég lesz és bízom benne, hogy kibekkelem, míg nem emelik a fizum valami normális szintre (esélyesebb, hogy ezt majd egy másik állással fogom csak elérni), meg lejjebb mennek az árak. Vagy leszokom a játékról és elkezdek valami értelmesebbet, hasznosabbat csinálni, ami a testi egészségemet is segíti. -
Kansas
addikt
Szerintem addig vegyél Ryzen 5xxx-et amíg még kapni, mert az AM5 platform árai eléggé elszálltak a DDR5 miatt, de 5600 még 40e, 5700X 60e körül van újonnan(pl. iPon-ban), de extra RAM-ot már DDR4-ből se feltétlen érdemes venni ha van legalább 16GB-od, hiába nem DDR5, azért ezeknek az árai is jócskán felmentek mióta elkezdték megszűntetni a gyártást...
-
thedioda
tag
Szerinte a többségnek már most sincs hdd-je, viszont akinek van, ott ugye pl 18tb hdd van 164k ért ssd hasonlo méretben ennek többszöröse. Arányaiban nemgondolom hogy az ssd ára nagyobb méret esetén akár csak a következő 5 évben annyit esne, hogy megérje mindenre ssd-t venni. Megbízhatóság szempontbol az ssd már rég jobb, plusz ha valami fontos az ugyis több példányban van meg, ebböl kifolyólag nem kéne szempont legyen miröl könnyebb menteni.
-
Lazzi023
csendes újonc
Kíváncsi vagyok mikor lesz irreleváns a hard drive PC építés tekintetében. Mármint megértem hogy szükség van rájuk mert megbízhatóak és könnyebb róluk adatot menteni, de hát már évtizedek óta nem bírja magát megadni magát a technika 😅
-
brabbitz
aktív tag
Pont lekéstem én is, csak AM4->AM5-re való váltást. Utolsó pillantban akartam mindent megvásárolni, és pont ekkor kezdtek megnőni az árak a RAM-oknál, ez már nem fért volna bele.
Szerintem megvárom mig a jelenlegi konfigom leggatyásodik egy Core2 szintjére, max akkor cserélek, REMÉLHETŐLEG addigra normalizálódni fognak az árak.
Addig is a DDR3-as gépeimet is megtartom..
-
tutitibi
senior tag
válasz
Synthwave
üzenetére
Ez is jókor a RAM-ok után, pont , amikor a WIn11-re már mindenképp váltani kel bár én még kértem 1 évet a WIn10-emre. MItől drágul ? van egy ismerősöm ő a zsidókat okolja a drágulásért , ez már beteges azt mondja a háttérből mindent ők irányítanak....kicsit kettyós az öreg van ilyen
-
KROK640
nagyúr
válasz
Szakbarbár
üzenetére
Az árvíz nekem 2012 - re rémlik, meg volt valami gyár tűz is asszem, de nagyjából stimmel
-
zseko
veterán
Nem kötekedés miatt, csak nem releváns a felvetésed abból a szempontból, hogy itthon jellemzően forintért vásárolnak az emberek nem dollárért (legalábbis a vásárlók elég nagy százaléka), így (nem egészen, de) majdnem mindegy hogy dollárban hogy változik, ha forintban kell kifizetni, függetlenül attól hogy ahogy írtad, dollárban érdemes nézni.
Ha akarod érted, ha nem, lapozzál, trollokat nem etetek. -
Sinesol
veterán
A regebbi 250-es helyere jött az uj, az 500 az mar regebben is megvolt.
Igy a kettö összesen mar elég tele volt, ugyhogy kellett a bövites. Meg amugy sebessegben is van különbseg, a regi 250-es 960 evo hibatlanul működik, de azert erezhetöen lassabb volt rendszerlemezkent, mint a mostani 990pro. A random read/ write szerintem teljesen mas liga a 990pro-val es csak az szamit.
Valami-t meg kapcsoltam amugy Samu software-ben, igy csak 1.6TB, de egyreszt nekem ez is sok, masreszt
-
Sinesol
veterán
Szerencsere evekkel ezelött kukaztam a HDD-ket, igy ez mar engem nem erint. Rosszul is lennék màr a HDD hangjatol.
2.5 TB SSD-vel böven elvagyok, ha valami gond lenne, a kisebbik 500 mb helyere is jön majd 2TB.
-
Szakbarbár
aktív tag
Hogy is kezdődött?
2011 Thaiföld árvíz (HDD)
2017 -2018 Kripto láz(Ethereum) VGA
2019 Áramszünet Toshiba gyárban (RAM)
2020-2021 Covid, mindenből hiány volt
2021 Chia kriptovaluta (HDD)
2025 AI: RAM, Nand, HDD
Kihagytam valamit?
Pedig már épp terveztem lecserélni a 2013-as 1,5 TB-os HDD-met és a két külső backupra használt HDD-m is most ment tönkre. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Á, az elmúlt 6 évben ha nem CoD: WaW zombi co-op LAN-ozunk, akkor kizárólag klasszikus Doomot játszom compleveles source port alól. Az utóbbi pár évben főleg speedrun és slaughter, UV only ofc. Na jó, volt egy 35 órás FF VII Remake és egy 15 órás FF XV kitérő is.
Azt hittem, ilyen névvel vevő vagy skilles multiplayerre.

A polcon meg hegyekben állnak a kijátszatlan PS3/PS4/PC játékok. Túlnyomó többségben jRPG-k (egy rakás FF, Tales of és Atelier).
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
"de kell valami, ha indul a téli sorozatkutatás a tv-től messze eső kanapén/ágyon."
Arra jó lesz.
A The Last of Us 2-t nekem is illene már végignyomnom, évek óta csak áll a polcon – egy rakás más címmel egyetemben...
Viszont múltkor nem válaszoltál arra, hogy lenne-e kedved Doomozni.
Odamex vagy Zandronum alól leginkább. -
Ezért vigyázzunk jobban a multitaskingra, sok lesz ez a fül
Hogy ON is legyek teljesen helyénvaló a Belga száma #11 Semplar# Synthwave
Nemrég futott be tesztelésre az új szett: egy logi Master 4 + friss MX keys + 1 mini keyb!
Fura a batár rz03-0204 és rival600 után (műhelygép), de kell valami, ha indul a téli sorozatkutatás a tv-től messze eső kanapén/ágyon.
Ami csúcs, hogy 3 különböző eszköz gombnyomásra, akár a ps5 controllernél. Saját akku, de majd a LoU2 élesben bevirít és lehet elvéreznek szép sorban ezek a li-ion-ok. -
Baltazár123
őstag
ezzel kapcsolatban már sok hete is volt info, zach mondta, hogy a szerver HDD-re 2027-re vesznek fel megrendeléseket a gyárak és nem hiszem, hogy az eltelt időben javult volna a helyzet
behúztam egy kazal HDD-t, már amikor először jöttek az ilyen irányú hírek. 1 évtizedig elég lesz, ha nem nő meg az archiválási igényem drasztikusan.
Igaz, a 4%-os emelés nem vészes és a kisker árak se nőttek veszélyesen, szóval itt talán nem lesz az, mint a ramageddonban
-
ultrasound
tag
Gondolom a Streaming szolgáltatók árai is növekedni fognak ezzel párhuzamosan!
-
sutyesz96
addikt
mind meghalunk!4!
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
antikomcsi
üzenetére
Itt maximum a profit lesz háromszoros.
-
AthlonXP
őstag
Jól van. A következő 10 évben, nem kell pc-t újítani, venni akkor. Nem kell aggódni, a konzolok ára is el fog szállni. Kérdés, mennyivel. De már mindegy is. Örülök, hogy jó 1.5 éve újítottam pct és 32gb ramot vettem bele, tárhelyem is van bőven, vagy 10tb, azzal el leszek évekig. Reméljük 2030 után már tudunk bővíteni, vagy újat venni, mert ahogy olvasom a híreket, addig felejtős lesz a dolog. Hacsak nem jön a 3 vh. ugye, mert akkor meg mindegy lesz teljesen, hogy mennyibe kerülnek a cuccok!
-
antikomcsi
veterán
Az elmúlt 25 évben egymás után jöttek a pánikok, árvizek, földrengések, tüzek, járványok, ami a különböző alkatrészek árát az egekbe lőtte. Most legalább egyszerre kapunk majd mindenből, hála a magasságosnak! Így a csináld magad PC-k nem hiszem, hogy stagnálnának a következő években, szerintem inkább jelentős visszaesés várható. Még a gépfejlesztések is el fognak maradni, nemhogy az újak építése. Persze ez eddig is csak egy kis része volt a piacnak, nem fognak értünk könnyeket hullatni a gyártók.
De be kell valljam, valami kis gonosz dolgozik bennem, és remélem, hogy háromszorosan veri ezt Ludas Matyi vissza rajtuk!
-
laed
aktív tag
Hosszabb távon megvolt a 100% drágulás.
Pár éve vettem egy 2 terásat. Akkor is ingadozott az ára, amikor figyeltem és éppen alacsonyabb volt az ára, lecsaptam rá. (De még így is drágább volt, mint először.)Na de a lényeg hogy ma ugyanaz a vinyó DUPLA áron van. Hát, szerencsém volt....
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
Zsolesz1885
üzenetére
Kereslet-kínálat - Marshall-kereszt. Ez közgazdasági jelenség.
" Alfred Marshall alkotta meg, innen a neve, és a piaci folyamatok (túlkínálat, túlkereslet) elemzésére is használható. "
Mivel most túlkereslet van, így ez felhajtja az árakat. Oké, ha fel akarják hajtani, attól is drágul...
De ez szimpla közgazdaság.
-
Zsolesz1885
tag
G.Skill 2x16GB ddr4 kit ramot 23k-ért vettem újonan. Most 100k-ért megy. Rohadjon rájuk csókolom.
Nyilván láttak egy jól működő szisztémát a covid alatt, és annak jön a második része, popcorn bekészít, jó szórakozást. -
PTM
senior tag
A korábbi trendekből és általában abból, hogy a technológiák piaci megjelenése miként zajlik le, gyakorlatilag kizártnak tartom, hogy ha most nem állnak neki soron kívül bővíteni, akkor majd később fognak.
Ezek ugyanolyan ciklikus folyamatok, mint amiket közgázon is tanítottak szerintem már az első félévben, illetve amiket az elmúlt 25 évben folyamatosan lehetett látni (valószínű korábban is, de akkor még nem néztem ilyeneket), csak talán nagyobbak a kilengések.
-
GreatL
őstag
Kimaradt egy nulla a 4 és a % között.
-
válasz
Krugszvele
üzenetére
ahogy írták is: ramcsere az újabb plattform miatt kellett. Kb. azonos fogyasztás, sokkal több cpu erővel, gyorsabb rammal.
Gémer ram időzítése más, ez van, ahol sokat jelent, máshol alig hoz valamit.
Nem 6 tb, egybevontad a pc-met a home serverrel... A játszós gépben van 2,5 tb ssd, az főleg játékra (ketten is használjuk, néha a nagyfiam is, mindenki mással játszik), a home serverben 4+2 tb hdd (munka, mentés, kamerák, kevés zene és film, családi fotók, etc), meg még 2 ssd az okosotthonnak, virtuális gépeknek, gyakori nas dolgoknak...
Asszony munkái több 100 gb tárhely.
filmnek nem kell 32 gb, a home server ebből olyan 24 gb használ intenzíven. és ez egy kis homelab, házi szerver topikban kb. a kezdő vagyok csak benéztem szint...
-
Pöttön
őstag
Van 1 pár laptopom.
Számszeirnt 4 régebbi alienware, 1 Clevo, és 2 Thinkpad.
2026-ban terveztem ssd-t és hdd-t bővíteni bennük.
Úgy érzem elmarad a bővítés. Normál árak mellett is kész vagyon lenne.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Krugszvele
üzenetére
32GB RAM azért 2025-ben már eléggé alap.
(jó nekem már 2020-ban is 24GB volt majd 32, de akkor is, mostanra nem túlzás
) -
PTM
senior tag
válasz
Krugszvele
üzenetére
Én DDR5-re váltáskor nem a RAM-ot néztem, hanem az egész platformot ami sokal gyorsabb lett a korábbinál. A 32 GB-tal pedig nem úgy voltam hogy miért, hanem hogy miért ne, amikor ez tuti elég lesz nekem és 50 ezer forint se volt két évvel ezelőtt.
-
jonekk
csendes tag
OK valaki tudja esetleg, hogy az alaplap és a tápegység árát milyen ürügyre hivatkozva fogják megduplázni jövő héten?
-
zseko
veterán
válasz
Krugszvele
üzenetére
- Jobb a ddr4, de ezt így elmondani nem uganaz mint használni
- a gamer ram ugyanaz mint az rgb, le lehet húzni vele jókora felárral a megfelelően meghülyítetthülyéketkülöncöket, haszna nincs de legalább 'szép'. Na jó, ez inkább az rgb-re igaz, ramnál legalább van +8% előny +70%felárért.
- Nekem 40TB van a gépemben...
Csak a Steam mappa maga több mint 1TB, most vettem meg a Valhalla-t, eleve magában csak az az egy játék 120GB. Mellette vannak családi fotók, videók (két példányban), és egyebek.
- A 32GB eleve nem is kérdéses, ha nem csak pasziánszra használod a géped. -
szarnyasdino
junior tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Így bizony ráadásul most 20K értékű játékot is adnak mellé
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Krugszvele
üzenetére
"mi értelme egy ddr3 -> ddr4 cserének?"
Mármint egy sokkal gyorsabb, évekkel újabb platformra váltani? Ráadásul a DDR5 korában?
"mi a gémer ram és mennyivel gyorsít egy számítógép működésén?"
A "gamer" RAM marketing rizsa. Az hogy mennyit gyorsít – és hogy az effektív órajel vagy késleltetés vagy mindkettő a fontosabb –, applikációfüggő.
"mit tárolsz otthon, ami legalább 6 terabájt?"
A 6 TB semmi. Személy szerint médiatartalmak, amik internetkapcsolattól függetlenül is elérhetők bármikor. Persze van köztük olyan is, amit már internettel sem tudnál elérni.
-
Krugszvele
senior tag
Félve kérdezem, de
- mi értelme egy ddr3 -> ddr4 cserének?
- mi a gémer ram és mennyivel gyorsít egy számítógép működésén?
- mit tárolsz otthon, ami legalább 6 terabájt? Mondjuk ilyen alapon a 32 gigabájt ramot is megkérdezhetném, lehet csak szereted gyűjtögetni a filmeket, sorozatok. -
Semplar
őstag
-
irodába használtat nézünk, vannak még, akiknél a ram bővítés 1000 Ft/GB áron maradt. Ki tudja meddig. Nyilván nem gémer ramok lesznek... de nem is arra vesszük.
Piftuka: év eleje óta cseréltem/bővítettem apránként: 16 GB->32 GB, +2 TB nvme, +4 TB HDD. novemberben tápcsere is. Biztos valami megérzés volt. Mellette a home servert is cseréltem, 32 GB ddr3-> 32 GB ddr4 ugrással. Most bele sem kezdenék...
-
Graphics
Jómunkásember
Minden hardver ára emelkedik.
SSD, hdd... Memória.
Szállnak el az árak durván.
Régi DDR4 is...
-
Piftuka
veterán
A kínálati oldal gondoskodik róla, hogy az ember ne most fejlessze a számítógépét...

Én egy ideje terveztem, hogy veszek egy 5. generációs Ryzen 7 procit, ha már a jelenlegi alaplapom - a BIOS frissítést követően - támogatja ezt is.
Egy újabb, valamelyest erősebb videokártya is jól jött volna, +16 GB RAM, és szükségem van 1-2 még nagyobb merevlemezre is...
Ám figyelembe véve az árakat, egy darabig marad a jelenlegi konfigurációm.
Nonszensz, hogy a kiszemelt memóriamodul ára négyszeresére emelkedett, és még 100.000 forintért sem lehet kapni egy "épkézláb" alsó-középkategóriás videokártyát sem.Talán a CPU és merevlemez vásárlást még nem vetem el, mert ha "csak" ~4% drágulás várható a HDD-k kínálatában, akkor azt még elfogadhatónak tartom az infláció ismeretében.
Mindazonáltal bár csak a jövedelmünk emelkedne olyan ütemben, mint a memória modulok árai...!
-
És akkor a hdd pánik után a médiában beköszöntött a pánik pánik.
Hiány van pánikból, ideje növelni a termelést. -
az semmi, de állítólag a reset gombokra is nő a kereslet

...lassan bármire rámondják, h hiány, pánik, stb... és az is lesz.
Tényleg még egy alaplap-pánik hiányzik, amikor a fapad "olcsó" lapok 40k-tól vannak.Nyáron vettem egy szép nagy (nekem nagy
) HDD-t a NAS-ba, ezzel kihúzok 10 évet remélem. -
szarnyasdino
junior tag
Na ha van ami nem érdekel manapság hw ügyileg az a HDD. Van vagy 10 itthon
-
Meridian
senior tag
én mondtam... a HDD-knek is van cache memóriájuk, az meg ugye memóriachip...
Máris van indok miért lehet emelni az árakat. -
freeapro
senior tag
Gondolom már a proceszor és az alaplap pánik is betárazva. A bányászattal megtanulták sajnos a gyártók, hogy egy kis kereslet generálás milyen hatalmas profitot képes csinálni.
Új hozzászólás Aktív témák
- 100/100 - 0Perc - WD BLACK SN850P 1TB - Playstation 5
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- ÁRESÉS! ÚJ! BONTATLAN! Külsők SSD 500GB,T5-T7Samsung,SandiscExtreme 500GB
- Kingston 240GB Sata SSD
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 QVO 2,5" SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4242, 100% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3240
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3503
- Apple iPhone 15 Pro / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 88%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
a saját nép pénzén.
megveszed ? Mezőgazdàsz vagy ? Szinte a városba senki. Megvenné mindenki
) rátesz sacc/kb. 900%-os hasznot és úgy akarja eladni! (Lásd idei görögdinnye: felvásárlási ár: 40 Ft - eladási ár: 400 Ft)
Ezért merül fel (bennem legalábbis) a csalás gyanúja. Én nem tudok jóhiszeműen viszonyulni az ilyen hatalmas vállalatokhoz, mert nekik aztán végképp nem számít semmit, hogy a kisember hogyan él. Persze, profitorientált vállaltok, nem bűn az, de más a helyzet, hogyha koordinált, szándékos piaci manipulációról van szó.

) HDD-t a NAS-ba, ezzel kihúzok 10 évet remélem.