Hirdetés
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Nikon DSLR topik
- Milyen processzort vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen SSD-t vegyek?
- Projektor topic
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nagyon gyorsan búcsút mondhatunk az olcsó notebookoknak
-
PROHARDVER!
Hobby rádiós topik, téma összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fastfact
csendes tag
Köszönöm szépen mindenkinek a választ erre [link] a kérdésemre!
Ritkán lenne nekem is szükségem powerbankról feltölteni.
Akkor marad az USB-s dokkoló, vagy a csipeszes megoldás ilyen esetre. -
crok
nagyúr
Az, ezzel kezdi a leírást Armel:
This repository is a fork of Egzumer custom firmware, who was a merge of OneOfEleven custom firmware with fagci spectrum analizer plus my few changes. -
crok
nagyúr
Nincs olyan "stock" amire te gondolsz.. a stock az az amivel a készüléket kalibrálták, minden készüléken más, pont ezért érdemes menteni mielőtt bármit csinálsz vele. Ha nem mentettél nem feltétlen lesz belőle gond. Gond akkor lehet ha használtál olyan firmware-t ami belenyúl. Az Egzumer és forkjai nem piszkálják. Ellenben az IJV, fagci, karina, stb. az belepiszkál, sőt, van olyan firmware aminek van saját "kalibráló" firmware-e (ami csak arra való hogy átírja "valamire" hogy utána a firmware "jól" működjön. Azokat kerülném ha nincs mentés a gyári állapotról és nem akarsz olyasmire ráfutni hogy bele kelljen írni kézzel. Vannak un. általános kalibrációs file-ok, ezek kb. olyanok hogy össze volt szedegetve pártíz készülék mentése és abból lett összefésülve egy átlag.
-
(jan)
őstag
A calibration dump amúgy milyen adatokat ment ?
-
crok
nagyúr
válasz
doberman
üzenetére
Annyit jelez DE nem annyi van benne (csak feszt nez, azt is a calibration tarolja). Mindegy hogy gyari firmware vagy Egzumer vagy barmelyik fork-ja (Nikant, F4HWN, Kamil..) vagy akar IJV, Robzyl, fagci, karina, h4wk5, sow4, akarmi.. van ra hw mod is. Meg lehet(be) kulon kalibralni is - de nem ott megy el a dolog, pont ezert irjak a "veszhelyzeti" toltest.. Telegramon kiveseztuk joparszor.
-
doberman
senior tag
válasz
Fastfact
üzenetére
igen tölt mezei telefon töltővel. javallott a töltőbölcső használata, de "vészhelyzetben", krónikus áramhiánykor jól jön ha pl szivargyújtóról (adapterrel) is lehet csepegtetni bele..
crok: egy érdekesség: 4-5 óra után a töltésjelző kék led kialudt.. utána bekapcsolva 100%-ot jelez az egzumer...
-
crok
nagyúr
válasz
Fastfact
üzenetére
Tölt, persze - már ha a csatlakozó rendesen be van kötve.. ugyanis ismert betegsége hogy az aljzat forrasztása nem valami tartós, nálam a háromból egynél pl. forrasztani kellett. De egyébként csak a form factor USB-C, semmilyen protokollt nem ismer mert nincs mögötte semmi a töltésvezérlőben.. natúr 5V-ot eszik csak, sőt, teljesen feltölteni se lehet USB-C-n, a kis töltőbölcsőbe téve még simán tölt rajta és tovább is bírja utána.
-
Fastfact
csendes tag
Sziasztok!
Quansheng UV-K5(8) tulajoktól kérdeznék.
Az USB-C porton keresztül tudjátok tölteni az akkut?
Több töltőt és kábelt is próbáltam, de nem tölt.
Armel F4HWN 4.3 Broadcast firmware-em van, előtte 4.0 basic-kel se ment. -
cigam
titán
Van akik már sikeresen befogták a jeleit: [link]
Talán nem lehetetlen, hiszen van aki jplollel van aki egy az ég felé irányított Helikális(?) antennával vette.
-
cigam
titán
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Hopsz... Nem vittem végig, nem gondoltam, hogy ide nem szállítják.
-
-
cigam
titán
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Igen, persze, csak közben több frekit találtam különböző leírásokban.
---
Akinek esetlég még nincs elég kézi rádiója. CyberMonday akcióban 5k alatt kapható a [BAOFENG UV-S9 III] Igaz Ausztrál hálózati csatlakozóval, viszont ismeri a PMR 6.25kHz-es lépésközt.
-
cigam
titán
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Rosszul írtam a frekit? A Műhold honlapján 437,390 MHz és GMSK üzemmód szerepel.
Itt pedig a vételhez szükséges program leírása. A konfigurációban pedig egy 3. freki szerepel: 427.451
Követni is lehet, hogy éppen merre ját: [link] -
cigam
titán
Ha valaki kihívást keres, és van nagy antennája 437.383.5MHz
-
urgoz
aktív tag
válasz
Bukk900
üzenetére
Quansheng egzumer, f4hwn, robzyl, stb... firmware-ekkel tud jóval többet is.
https://youtu.be/DwE5rg8-95MMondjuk ebben a videóban rosszul van beállítva a lépésköz és a sávszélesség is.
-
Manka76
senior tag
válasz
Bukk900
üzenetére
Szia!
Volt nekem is volt 860 de beállítástól függetlenül simán találtam vele új frekvenciákat repülőset. A PMR-nél meg úgy csináltam hogy az eleje 446.0 volt a vége 446.2 és bármi ment rajta akkor az megszólalt.
A Radtel Rt-950 PRO amit használok az 128X25kHz-t tud, 3,2 MHz. -
Bukk900
őstag
Sziasztok!
Érdekelne, hogy akinek van spektrum analizátor a rádiójában milyen széles sávot tud átfogni?
Az én Radtel RT-860 rádiómban 80 oszlop van, ha 25kHz-es lépésközt állítok be, akkor 80×25kHz=2 MHz-es tartományt tudok szkennelni. Van olyan rádió ami többet tud?
A 2m-es amatőrsávra ez elég, a PMR sávra nem az igazi, mert nem tud 6,25kHz-es lépésközt, a légi sávra, meg nagyon kevés. -
cigam
titán
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Igen, köszi! Ez egyértelműen Excell bug/feature. A csv-ben nincsenek dátumok. Pl. a 6- sorban, az érdi átjátszó 88.5Hz-ét '88. 5. hónapnak értelmezi, mert illik rá, és ő úgyis jobban tudja. (Üdv a szép új világban).
Excell-be elméletileg így kell beolvasni:
Adatok → Külső adatok → Szövegből/CSV‑ből (vagy „Data → From Text/CSV”).
Import varázslóban állítsd be az oszlop típusát Szöveg‑re (Text).
Ekkor már nem próbálja dátummá alakítani.Mind1, a lényeg, hogy a chirp nem problémázik. (Szerintem idióták írták az import modult. Ha nincs CTCSS, nem elég ,,,-vel érték nélkül továbblépni az oszlopokon, ehelyett kamu CTCSS frekvenciákkal kell megtölteni, mert a beolvasott értéket nem vizsgálja, egyből lebegőpontosként értelmezi. Így amikor nincs CTCSS, üres értéket kap, hibára fut. Így nem lehet egyik frekvencia érték sem üres (,,88.5,88.5)
-
baly81
aktív tag
válasz
doberman
üzenetére
Az általam használt (más célú) programokat nem zavarta a beexportált -módosított- adattábla. Nem tudom ezt mennyire befolyásolná.... :
Én az olyan cellák értékeit, amiket nem szeretném, ha automatikus formátumváltás miatt zagyvaság lenne, mindig aposztróffal kezdem (magyar kiosztású billentyűzeten: shift és 1). -
doberman
senior tag
válasz
kiki100
üzenetére
ebbe a pont-vessző őrületbe már én is belefutottam, a freki táblázattal.. 1 jó megoldást találtam... angol excel-el szerkesztett csv lett hibamentes... a magyart állítgathattam ide-oda.. mindig volt valami bajság.. (virtuális gépbe telepítettem egy angol oprendszert, angol office-el na úgy már jó volt..)
-
kiki100
újonc
Én is csináltam ilyet. Az excel (hiába szövegként tárolod) a (pont)-os számokat szereti dátumként értelmezni és átkonvertálja dátum formátumra. Ott keressgélj, ahol dátumként is lehet értelmezni a CTCS kódot.
Érdemes előbb pontokat vesszőre cserélni frekikben, majd külön oszlopban képlettel az duplex/offset-et létrehozni. -
cigam
titán
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Nem lehet, hogy az Excell akar okosabb lenni?
Az első sor kicsit trükkös, mert az egy 2/4m-es átjátszó:
https://www.normafamuhely.hu/kab-hegyi-2-m-4-m-atjatszo/
A dátumot hol találtad? -
Kicsirics77
Topikgazda
Bocs csak közben oktatáson is vagyok hamar dolgoznom kell.
-
cigam
titán
válasz
zolee1988
üzenetére
Köszi! Ezt sose értettem, hogy miért adnak új neveket azoknak a dolgoknak, amiknek már van nevük. Pl. Az autóskamera topikban az USB-s tápegységet, módszeresen HWkit-nek hívják.
Kicsirics77
Pont azért kérdeztem, hogy mi a legjobb/praktikusabb lista. Itt az újabb verzió, ami csak az [FMatjatszok]at tartalmazta. -
cigam
titán
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Hű de nem vagyok képben. Mijaza "codeplug"?
-
Kicsirics77
Topikgazda
Szerintem ne erőltesd a digitális üzemmódot,hogy beletegye, egyrészt a quansheng baofeng nemtudja se a dmr se a c4fm üzemmódot, a dmr is csak pár készüléken megy plussz ott slot1-slot2 meg CC is.
aki akar dmr-ezni az úgyis keres valahol codeplug-ot hozzá, a c4fm meg egyszerű mint a faék, csak a freki kell meg a shift meg dn-wv üzemmód.
De ez csak az én véleményem.
Gratula, szép munka
-
cigam
titán
[link] Ez már az egybefüggő lista, és csak az aktív átjátszókat tartalmazza.
-
doberman
senior tag
17-es sor: 145.700 R4 Békéscsaba... több mint 2 éve leszereltük -AH kiebrudalt minket a tv toronyból, sajnos nem találtunk neki új helyet - bár volt egy reményt keltő helyszín, de ott is megszűnt a kapcsolat... bár az engedélyt megújítottuk, az átjátszó egyenlőre nem működik.
-
cigam
titán
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Köszi!
Csekkolnátok ezt a listát a Chirp-be betöltve? Ha mindent jól csináltam egy automata konverzió a ha2to aktuális listájából. Ha rendben működik míndíg csak egy gombnyomás lesz az automatikus konverzió létrehozása.A másik gondom, hogy a Chirp nem sok digitális üzemmódot ismer, így át kellett konvertálnom pár üzemmódot:
A Chirp nem sok digitális üzemmódot ismer, így át kellett konvertálnom pár üzemmódot:# Üzemmódmode_val = row.get("MODE","")if mode_val == "C4FM/FM":mode_val = "FM"if mode_val == "D-Star":mode_val = "Auto"if mode_val == "DMR/C4FM/D-Star":mode_val = "Auto"if mode_val == "C4FM":mode_val = “Auto"
Esetleg van ötlet, hogy milyen más üzemmódra konvertáljam?
Vagy felesleges ezzel foglalkozni, mert a digitális rádiókat már nem a Chirp-el programozzák fel? -
Bukk900
őstag
Az ISS-ről megint fogtam egy űrhajóst!
Most egy orosz férfi hang volt, már elfelé ment, valahol Azerbajdzsán felett, de itt dübörgött!
Rövid videó: [link] -
Kicsirics77
Topikgazda
Szia.
a ctcss arra kell, hogy ne nyitogassa boldog-boldogtalan az átjátszót, de azthiszem ez már volt téma itt valamikor, a lejövő ctcss meg arra volna, hogy más ne nyissa a rádiód zajzárát csak az átjátszó, igen az UL ctcss frekit a vivőben küldi ki a rádiód az átjátszó felé.
A cigit üzemmódokat meg ismerik az átjátszók amennyiben maga az átjátszó analóg/digitális mint pl a ceglédi az c4fm is.
D-star itthon nem annyira elterjedt.
Egyébként a többit sem használják, néha-néha van forgalmazás digitális üzemben csak.
Köszi, egyenlőre megvagyok elégedve az antennával. -
cigam
titán
Az átjátszó táblázatban van egy CTCSS DL/UL [Hz] oszlop. Ha mondjuk 114.8/114.8 az értéke, akkor az a chirp melyik oszlopába kell beírni?
Jól Tippelek, hogy a
CTCSS mód: Tone
CTCSS :114.8 (A második szám vagyis az UL. Tehát az én rádiómsugározza ezt a kódot, és így indítja az átjátszót?)
Tone Squelch: 114.8 (Az első szám, vagyis a DL. Tehát az én rádióm vevője csak akkor nyit ki, ha van megfelelő térerő, és ezt a kódot érzékeli?)Továbbá mi a helyzet a digitális üzemmódokkal? Pl. nem ismeri a D-Star, vagy C4FM módokat.
Kicsirics77
Gratula! Nagyon szép antenna. -
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Uh, szép kis antenna, grat, kíváncsi leszek a tapasztalatokra

-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Majdnem-- egész pontosan ez az
Jaja, jó bizony, gyorsan csináltam is egy qso-t 40m sávon délután. Pár FT-8 is összejött meg a szoftvereket állítgattam be. -
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Képet meg nem enged valami miatt feltölteni.
Semmi gond, én találtam.
[kép]Jó az az Icom rádió!

-
Kicsirics77
Topikgazda
No a mai nap sem telt el haszontalanul.
Felkerült a cobweb meg össze lett rakva az állomás is.
Szoknom kell még ezt így 1,5 év kihagyás után.Képet meg nem enged valami miatt feltölteni.
-
cigam
titán
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Vagy le nem áll a cloudfare
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Vagy le nem áll a cloudfare
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ugyanakkor ennek ellentmondani látszik az a rengeteg analóg átjátszó (amit nem érek itthonról), és a mai napig fejlesztik őket, hiszen már vannak digitális üzemmóddal működők is. Mondjuk az is igaz, hogy a "reggeli kör"ön kívül alig van rajtuk forgalom.
Ja igen, azt akartam is kérdezni, hogy a néha megszólaló angol nyelvű automata mit mond, mire szolgál? -
Az a baj, hogy ez a vonal szerintem kihal hamarosan, a mai fiatalokat már nem fogja ez foglalkoztatni. Ott az internet, ahol beszélhetnek majd akár a marsi bázissal is a telefonjukról, nem fognak kézi rádióval sz@rakodni.
Ha csak persze nem üt be az ítélet napja, és át nem veszik a gépek az uralmat, mert akkor még jól jöhet egy-két kínai rádió.
-
cigam
titán
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Szerintem az. 100 éve Marczal János segédtiszt nótája volt a varázslat, és hihetetlen. Most egy 10e-Ft-os rádióval belehallgathatsz a feletted repülő ISS átjátszójának forgalmába. Vajon mi lesz 100 év múlva?
-
kiki100
újonc
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Ha igaz, akkor már megérte megvenni. 😂
-
-
cigam
titán
válasz
Hauptmann
üzenetére
https://www.n2yo.com/
Jobbra van egy kék gomb a 10 napos előrejelzéssel. A lista Info oszlopában van egy link, ami egy térképen mutatja az átvonulást, és az időpontokat. Itt a következő:
Nálam 437.800-on semmi, -106dB-s statikus zaj volt
A doppler hatás miatt változik a frekvenciája. Amikor jön inkább a 437.805-ön figyel, amikor feletted van 437.800, és amikor távolodik 437.795-ön.
[link] -
cigam
titán
Ha jól néztem ki az adatokat, 1 óra múlva Magyarország felett fog elmenni az ISS.

-
cigam
titán
Ugye mint kiderült részben az én hibám volt(bár ezt nevezhetném programhibának is), részben nem tudom reprodukálni azután hogy visszatettem a gyárit, és újra az egzumert.
Az a gondom az IJV-vel, hogy nincs benne spektrum üzemmód, ami igen hasznos az új frekik levadászásában. Beállítom x frekire, és több mint 1MHz-et lefed a figyelés.baly81
Nem egyszerűbb, ha a piros LED feszöltsége vezérelne a egy bistabil relét. Amikor a töltő jelzi, hogy kész a töltés, a relé lekapcsolja a kimenetet. A visszabillentés pedig egy nyomógomb, amivel visszakapcsol a relé, és indulhat a töltés. -
baly81
aktív tag
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Sajnos ez sem megoldás, mert az egyenirányító szilícium diódának van feszültségesése (0,6 - 0,7V), de még a Schottky-n is 0,2- 0,4 V esik. Ezáltal a feszültségek nem lennének megfelelők a töltési folyamat során.
Intruder2k5 ötlete közelebb van a megoldáshoz, egy kapcsolót lehetne beépíteni a töltőbölcső kimeneti (akku felőli) csatlakozása és a töltőelektronika közé. Ámde, még mindig ott van az emberi tényező, -mint hibaforrás-, mert ha elfelejti lekapcsolni, akkor adtunk aßarnak egy pofont.
Esetleg meg lehetne automatizálni relével, aminek a 230V oldala lenne a vezérlő. Ha van fesz (be van dugva), akkor a relé behúz és a töltőelekronikától az akku felé tartó, addig nyitott áramkörét zárja. Ha a töltőt kihúzzák, vagy áramszünet lép fel, a relé kiold és nyitja a kapcsolatot az akku és az elektronika között.
Persze olcsóbb, ha kivesszük a készüléket a töltőből.
-
cigam
titán
A legfrissebb. Pár napja szólt, hogy frissítsem, amit meg is tettem. Az eqzumer GitHub oldalán azt olvastam, hogy a hozzá való modult már átvette a chirp, így azt nem szükséges hozzá külön modulként betölteni.
Amúgy most hogy rákérdeztél a rendes használatra, még1x átnéztem közelről, és észrevettem, hogy a pont és a vessző a difi. Szóval valóban az én hibám. Mentségemre szóljon, hogy a CPS a rumblokk vesszőjét követeli meg. Én meg régen használtam... -
cigam
titán
Lófütty van 400MHz-en nem beacon. Amúgy arra is van magyarázat miért tűnnek a chirp-be beírt Broadcast memóriákból a frekvenciák?
---
chirp-hez nem létezik 2m-re és 70cm-re egy általános csatorna kiosztás? Miért? Vagy nagyon rosszul kerestem?
Tudom nem HA2TO-n kellene keresni, de pl. Ő miért nem készít egy chip fájlt a munkájából? (A táblázata sem éppen chirp kompatibilis oszlopelrendezés) -
crok
nagyúr
Friss a Chirp? Az Egzumer firmware saját Chirp modulját használod? Nálam három van ebből és amihez van Chirp modul ahhoz azt is használom (amihez meg nem teljesen kompatibilis arra meg rátudtam vagy reszeltem rajta). De egy sima Ezgumer 0.22-vel nem lehet gond ha "rendesen" használod a Chirp-et hozzá.
-
doberman
senior tag
ha "elpiszkálja", vissza is tudja talán piszkálni.. töröld a memóriában lévő broadcast frekiket, hátha... ja, nem erről de hasonlóról már értekeztek a chirp fórumokon, hogy olyan memória területekre "be tud nyúlni" ami nincs is definiálva a firmware-ben, ergo össze kellene olvasni az egzumer leírást a chirp fórummal... valami csak kiesik ennyi infóból...
ja kérdés: broadcast frekit a gyáriban lehet memo-ba rakni egyáltalán? az tudom, hogy amit az egzumer broadcast scan megtalál azt eltárolja...
-
-
(jan)
őstag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Hiba volt...

Új hozzászólás Aktív témák
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Nikon DSLR topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Milyen processzort vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Nyaralás topik
- VGA kibeszélő offtopik
- Linux felhasználók OFF topikja
- Arc Raiders
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 700W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - OnePlus Nord 4 5G 16/512 GB Használt, karcmentes 3 hónap garancia
- Apple iPhone 14 Pro Max / Kártyafüggetlen / 256GB / 12Hó Garancia / 87% akku
- Playstation 5 kontrollerek 3 hónap garancia
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)