Hirdetés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Őrületes specifikációkkal rendelkezik a Tachyum csodaprocesszora
-
PROHARDVER!
Figyelem! Ez az összefoglaló már elavult! Ha valami nem világos, kérdezz a topikban.
Ha e-book olvasót szeretnél vásárolni, és nem tudod melyiket válaszd, olvasd el a következő írást: Elektronikus könyvolvasó választása
Népítélet, avagy a felhasználók véleménye az olvasóikról
A jelenleg Magyarországon megvásárolható legismertebb olvasók listája:
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Dr.NX
addikt
-
Helios
tag
válasz
Apollyon
üzenetére
Egy dedikált olvasónál (ami másra kb. nem is alkalmas, ilyen pl a PocketBook) én sem feltétlen várom el, hogy rendszeresen frissüljön az oprendszer és az alkalmazások, mert több okból is elég kicsi az e miatti biztonsági kockázat. (Szakmai szemmel nézve viszont elvárható lenne, főleg olyan eszköznél, ami folyamatosan piacon van.)
Az Androidos eszközök viszont más kategória, ott viszonylag erős a hardver és nem csak olvasásra lehet használni. (Itt a fórumon is elég sok példát látni táblagép jellegű használatra.) Ezeknél viszont igencsak indokolható elvárás, hogy a biztonsági réseket folyamatosan befoltozzák, függetlenül attól, hogy nem változik az olvasási élmény.
(Eddig a jobb támogatást élvező telefonok pl. a Pixelek, azért más árkategóriában voltak, az egyéb, már használható tudású, de belépő szintű telefonokhoz képest. Mostantól már belépőszinten is lesz több éves támogatás. A LineageOs pedig nagyon jó, lenne, de azon már nem mennek a banki alkalmazások, és amilyen fafejűek, előbb utóbb más alkalmazások is követik ezt a rossz példát.)
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Cs1csó
üzenetére
Okostelefonoknál a gombhoz kell venni a kabátot: gugli pixelek sok évig támogatottak. Sőt, GrapheneOS-sel még tovább lehet húzni. Vagy más, olyan telót nézni, amire van LineageOS támogatás.
Könyvolvasónál viszont totál mindegy, újabb Android verziókkal csak a hardverigény nő, de könyvolvasási szempontból semmilyen haszna nincs. A koreader, kobo, amazon alkalmazások fognak vele működni, f-droid alatt meg van egy rakat, legacy program is ha kéne. Koreaderből meg lehet régi verziót is felrakni, de előbb fog kihalni a hardver magától, minthogy erre valaha is szükség lenne.
Biztonsági szempontból meg tök mindegy, nyilván nem a pocketbookodon kéne bankolni, de nem is éppen valid célpont ilyen eszközöknek nekimenni. -
pietrrr
aktív tag
válasz
koncsik
üzenetére
Ilyen minimal phone-ja van kollégámnak, múltkor jól ki is faggattam róla.
Összességében engem egyáltalán nem győzött meg.
Bár az akksija valóban tovább bírja, mint rendes kijelzővel, de nyilván jóval kevesebb ideig, mint egy könyvolvasóé. Mondjuk a telefon nem buta, hanem rendes androidos smartphone.
A qwerty billentyűzet (ami nála az egyik fő ok volt a készülék mellett) is csalódás számára, azt mondja magyarul nehézkes használni.
A kijelzője jóval kisebb, mint egy olvasóé (ez mondjuk hordozhatóság szempontjából inkább pozitívum).Mondjuk neki bejött, mert így legalább (elsősorban) olvasásra használja közlekedés közben az okoseszközét, nem pedig egyébre.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
fpeter07
üzenetére
Már van Hisense brand alatt E Inkes teló, de már jó pár éve nem látni új modellt tőlük, valszeg elsőre jó hype volt, aztán lecsillapodott a dolog. Volt még korábban valami ruszki cucc is mindkét oldalán kijelzővel, az is eltűnt / bukta volt.
A minden az egyben dolgok meg általában úgy festenek, hogy mindent is tudnak, de nem elég jól. A dedikált könyvolvasó meg egyvalamit tud, de legalább azt jól. -
Helios
tag
Kis adalék az Androidos olvasók kapcsán: nálam kisebb ellenérvként jelent meg eddig ezeknél az olvasóknál, hogy nem igazán kapnak operációs rendszeri frissítéseket. (És talán nem voltam egyedül ezzel a kissé kérdőjeles gondolattal nyipp #28239-as hozzászólása alapján.)
Most - hogy a telefonnal való összegyúrásról írtatok - jutott eszembe, hogy júniusban kijött egy rendelet (EU 2023/1670) ami a mobilok és tabletek kapcsán többek közt az operációs rendszer frissítésekről is rendelkezik. Történetesen azt írja elő, az utolsó eladott példány eladása után még öt évig kell frissítéseket biztosítani.
Belenézve a rendelet szövegébe, kb. egyértelmű, hogy egy jó adag - Androidos - e-book olvasóra is vonatkozni fog (vagy már vonatkozik is párra), mert azokra ráhúzható a rendelet szerinti táblagép fogalma (2. cikk (1) 8. pont), illetve a BOOX már maga is tabletként hivatkozik ezekre.
Ugyan még szerintem nincs olyan modell a piacon, amire vonatkozna a rendelet, mert csak az idén június 20-a utáni modellek érintettek (ami alatt az adott eszköz első példányának piacra kerülését kell érteni), de ezt az ellenérvet így lassan ki lehet húzni a listáról. -
fpeter07
veterán
válasz
Apollyon
üzenetére
Tök logikus lépés lenne összegyúrni a telefont egy könyvolvasóval. És akkor mégis csak egy teljes értékű eszköz állna az ember rendelkezésére. Másodtelefonként pl. remekül működhetne. Én pl. évente 5x használom a második sim-et külföldi számok tárcsázására/apróhirdetéseknél is meg van adva mint elérhetőség. Főbérlő is ezen ér el, egyes belépési kódok is néha sms-re jönnek. Szóval hiába nem használom az év 360 napján, mégis csak szükséges.
Kiskapuként használható lenne a Whatsapp telefonolásra. Feltételezem SMS-t sem igazán tud fogadni. -
TheHornet
csendes tag
Sziasztok!
Gondoltam szólok, hogy az amazon.de-n a 7 colos Kindle Paperwhite 16GB-os verzióját most árazták le 149,40 euróra. (eredeti ára 192 euró volt). Rendeltem is belőle. Szállítási költség nincs.
Üdv!
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
fpeter07
üzenetére
LTE-t modemet azért kapott, hogy wifi nélkül is tudd szinkronizálni a könyveidet / jegyzeteidet.
Hívni meg azért nem lehet rajta, mert ez nem telefon hanem könyvolvasó. A nevében is benne van: Onyx Boox.
Ha meg nagyobb lesz és nem fér el egy kezedben, akkor meg Palma nem lehet már... palm = tenyér. -
-
hockeyapu
senior tag
válasz
Arolotifar
üzenetére
Ja Én is rád gondoltam !
Ez végre jegyzetelős ! Ekkora méretben nem nagyon van ilyen !
Val' meglepem magam karira !
A kolléga lehülyézett, hogy ő ennyiért egy 55"-os TCL tévét vett !
Mondtam neki, de azt nem tudod zsebrevágni !
-
-
hockeyapu
senior tag
PALMA 2 PRO-t vett már valaki ?
-
Dr.NX
addikt
válasz
TheHornet
üzenetére
Vám értelemszerűen nincs, Németországból a szállítás 49 EUR felett ingyenes, ilyenkor csak a két ország áfakülönbözetét kell fizetni pluszban (19% vs 27%).
További infók a Kindle topik összefoglalójában. -
TheHornet
csendes tag
Sziasztok!
Karácsonyra feleségemet meglepném egy Kindle Paperwhite 11th Gen vagy 12th Gen ebook olvasóval.
Két kérdésem lenne:
1. Árban kb 20-25e Ft a különbség. Tényleg ennyire nagy a különbség a két készülék között?
2. Calibre használható vele? Gondolom könyvek rendszerezésére, olvasóra való feltöltésére?
3. Van bennük magyar menü?Előre is köszi a válaszokat!
-
VMatteo
őstag
Köszönöm a segítséget, az a baj a közelemben (Eger) még véletlenül sem árul senki használt olvasót.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
VMatteo
üzenetére
Az a baj vele, hogy lassan 12 éve ki van vezetve, és 42 ezret kiadni egy olyan olvasóra amiben ilyen kijelző van még, mert már olyan régi, nem kapufa, hanem öngól.
Szóval vagy hardverapró, vagy újonnan az ajánlott Pocketbook, de ilyen Koobe (nem kobo) meg Alcor márkákat venni ma már nem éri meg, se újonnan, se használtan.
-
Gynt
tag
Népítélet (kiegészítés)
Alcor Myth Led
Nagyjából három éve írtam a hivatkozott hozzászólásban található összefoglalót az e-olvasóról, és nemrég gondoltam arra, hogy érdemes lenne kiegészítenem, tekintettel arra, hogy egy ideje ismét elég sokat használom a készüléket.
(Idézőjelben és dőlt betűvel szedve a korábbi megállapításaim, majd következnek a jelenlegi észrevételeim.)Rövid szöveges ítélet:
"Első és egyetlen e-book olvasóm, a célnak teljesen megfelel. Fontos dolog, hogy az első pár hónapban sokat használtam, azóta szinte alig. De erről nem a készülék tehet."
Az elmúlt kb. két évben ismét elég sokat használtam az olvasót.Kijelző:
"Párszor használtam a megvilágítást, akkor teljesen rendben volt, a fényerő állítható."
Kifejezetten sokat használom a megvilágítást, tekintettel arra, hogy téli időszakban, sátrazás közben, az esetenként 14 órás sötétségben így tudok olvasni. A fényerő jó, nem érzékeltem, hogy az ereje csökkent volna.Hardver:
"A méretet tekintve alapvetően rendben van, nem nehéz, de nekem kicsit problémás volt, hogy melyik kézzel fogjam, hogyan tartsam."
Ezen a problémán átléptem, tartom, ahogy éppen kényelmes."Tokot nem nagyon találtam hozzá, ez akkor volt problémás, amikor utazás közben használtam, de aztán erről leszoktam, és inkább csak otthon volt használva."
Tokot nem használok, de ennyivel könnyebb is az olvasó. Egy lefűzhető műanyag irattartóban tartom, így szállítom. Nem ázik be, ennyi elég. Nyilván ütéstől nem védi, de eddig semmilyen problémám nem volt ezzel a megoldással."Az anyaga műanyag. Jó pár év után most vettem elő a készüléket újra, és a műanyag enyhén tapadóssá vált, ez főleg a hátlaphoz éréskor kellemetlen."
Kicsit folyós lett a műanyag, de ezt némi vegyszerrel megoldottam. A kezelés után másfél évvel is van némi "higítószaga", de nem vészes."Az akkumulátort nagyon ritkán kellett tölteni."
Az intenzívebb használat és a világítás rendszeres használata ellenére is nagyon ritkán kell tölteni a készüléket. Különösen azért jó ez, mert nagy hidegben, több napig sátrazva is tudok minden este olvasni.Szoftver:
"Epub formátumot használtam általában, illetve txt formátumú fájlokat. Azokkal nem volt gond."
Mostanában jó pár mobi formátumú fájlt is használtam, azokkal sem volt probléma.Egyebek:
Össz használt idő: kb. 36 hónap
Következő olvasód: amíg ez működik, addig nem lesz.
Mennyire szeret(t)ed: Egyre jobban kedvelem ezt az olvasót.Megérte a pénzét?:
Igen.Olvasási élmény:
Továbbra sem adja azt az élményt, amit egy rendes könyv, de ettől függetlenül megtaláltam a helyét az olvasási szokásaimban. A sátrazáson, utazáson kívül itthon is rendszeresen használom.Összegzés:
Továbbra is a rendes könyveket preferálom, de jó dolog, hogy olyan helyzetekben is tudok olvasni, amikor rendes könyvet nem lehet. Emellett sokkal könnyebb, mint egyetlen könyv, és nem is kell annyira vigyázni rá. -
Gynt
tag
válasz
Cs1csó
üzenetére
Nekem semmilyen nagyobb problémám nem volt az Alcor Myth Led olvasóval:
- semmilyen fagyást nem tapasztaltam,
- többnyire többszáz oldalas könyveket olvasok, elég gyorsan megnyitja mindig,
- érintőképernyő hiányában valóban nehézkesnek tűnhet a navigálás a menükben, de megmondom őszintén, és csak megnyitom a könyvet, és olvasok. A menüben akkor szoktam ténykedni, amikor beállítom az órát az óraátállítás miatt. (Tehát évente kétszer.)
- a világítással sem volt semmi probléma. Ettől függetlenül minden további nélkül elfogadom, hogy van olyan olvasó, aminek jobb, szebb a világítása.A célra teljesen megfelel, jelenleg biztos van sokkal jobb ár/érték arányú olvasó is a piacon, de bőven elég arra amire kell, és nem volt egy nagy összeg majd 10 évvel ezelőtt, amikor vettem. És még most is működik.
-
Cs1csó
titán
válasz
TrishtanAG
üzenetére
+1 25 és 30k HUF között van pár értelmes.

(40-50k HUF-nál (ha vyn ennyi rávaló) inkább új olvasóban gondolkodnek)
-
Cs1csó
titán
válasz
VMatteo
üzenetére
Ez csak egy dolog ami kiemelendő a az említett olvasókkal kapcsolatban (novelbook meg az alcor) mint negatívum.
Nemegyszer szokott az panasz lenni a hasonló topikokra, hogy akik ott vannak egyfajta maximalisták és csak "drágát" ajánlják és nem olyan "olcsó" ami amúgy "jó".
(A házimozis topikokban van magasan a minőség amit a tagok jónak tartanak.Itt nem ez a helyzet, egyszerűen nem szabad olyat venni. Főlwg mint írtam AKÁR 10(!) évre is vehetsz olvasót.
Meg lehet próbálni pl. külföldről egy Kindle-t rendelni valami nem túl régi kiadást ami kellően olcsó.
A "Bemi cognita"át is hanyagold.A legnagyobb baj, hogy ezek sem "elég" olcsók, a legolcsóbb Alcor is 32k HUF.
10k HUF-ot ér esetleg.
44k HUF-ért van 2024-es Kindle12 ezerrel több csak és egy megbízható olvasó. De nyilván zártabb cucc, így jobb a PocketBook vagy a Kobo
(Az Onyx drága) -
Apollyon
Korrektor
válasz
VMatteo
üzenetére
Ez a cucc az Alcor melletti olcsójános márka, rajtaragadt a boltokon már egy évtizede, és még mindig nem sikerült eladniuk a készleteket, már nem is fogják. Pearl kijelző, lol, üdv újra 2013-ban...
Ezekből a márkákból válassz: Pocketbook, Kindle, Kobo, Onyx Boox.
A többi branddel így vagy úgy de szívás lesz.Vagy szánj 50 ezret a Pocketbookra, vagy a felsorolt márkákból nézz valamit használtan.
Még valami: Pocketbookból a Verse "Lite" is kerülendő. Vagy sima Verse, vagy Verse Pro az ajánlott.
-
VMatteo
őstag
Köszönöm az eddigi segítséget, használtan semmit se találok.
Ez az Alcor ekkora kapufa? Akkor marad ez az 50 ezres ársáv, ha jól látom.
Ez? A tok sose rossz: [link] -
Cyone
tag
válasz
Cs1csó
üzenetére
Lehet, hogy nem leszek népszerű 😀, de nálam kb. 3 évig működött egy Alcor Myth Led. Nem volt vele semmi probléma. Egyszer törlődött az olvasott könyvek listája (utóbb kiderült, hogy én voltam a fogalmatlan) és ennyi. Napi egy órát olvastam vele kb. Csak azért váltottam, mert a burkolatának a tapintása vált ragacsossá. Na meg azért a Kindle PW csak jobb (ilyet használok jelenleg).
-
Cs1csó
titán
válasz
VMatteo
üzenetére
Csak Alcor-t NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!
Naívan ezt vettem első olvasómnak, röviden: maga az e-ink panel rendben volt tehát maga az olvasás "működött"
Kb. minden más nem:
- folyton lefagyott, csak a hard reset segített
- egy "nagyobb" (sokoldalas) könyvet bazi lassan tudott megnyitni volt, hogy nem is sikerült
- nem érintőképernyős így a navigálás a beállítások elérése macerás
- a világítása is "sima" (nálam az is bedöglött pedig nem használtam, 2x küldtem szervizbe először szétesett a szövegmegjelenítés, gondolom a szoftvert frissítették vagy visszaállították majd a világítás halt be amit nem használtam csak véletlenül derült ki de mivel gari volt még rá ezért ment is vissza szerencsére nem csinálták meg visszakaptam az árát kipótoltam és vettem egy PocketBook Touch Lux 5-öt.
Ez talán még nem is fagyott le, bármit megnyit, Koreader-t is tud kezelni, érintőképernyős, és meleg fehér fényt is tud a háttérvilágítása.Amúgy egy E-könyv olvasót nem 1-2-3 évre hanem akár 6-8 vagy akár 10 évre vesz az ember ezért nem éri meg spórolni.
(nem azt mondom, hogy 100k HUF-os olvasót kell venni, de azért egy PocketBook Verse vagy egy Kobo BW esetleg Kindle 60k HUF körül már jó választás. -
Gzolo
senior tag
válasz
VMatteo
üzenetére
Alcor ősrégi, és csak hidegfehér, kékes a világítása. Ugyanemiatt Pocketbook Touch Lux 3 se jó, volt annó, gyűlöltem a kék fényt.
Nézz szét használtak között is, 2 éve Tolino Vision HD4-et használok, 20-ért lőttem Marketplace-ről, hideg-meleg fény, inverz megjelenés is van (sötés alapon fehér betűk), és még vízálló is.
Pocketbook Touch Lux 5 is jó lehet, ha találsz.
-
VMatteo
őstag
Pocketbook Verse-nek melegfehér a háttérvilágítása?
Ez lenne a bestbuy?
Pl, ALCOR MYTH LED? mindjárt csak 30e Ft és nem 50, ezzel pl mi baj? -
Apollyon
Korrektor
válasz
VMatteo
üzenetére
- nem kell se wifi, se android
Ha lenne is olyan könyvolvasó amiben nincs wifi, akkor sem kerülne emiatt harmad annyiba, mint wifis társai.A wifi szószerint filléres alkatrész. Azonos kijelzőméreten belül maximum 10-20 ezres különbségek lesznek, mivel a kijelző az ami viszi egy ilyen eszköz árát. Szóval 6"-os méretben 50 ezertől indul a dolog, 70-ig nagyjából. A 7"-esek már 90-100 körül mozognak.
-
VMatteo
őstag
Sziasztok,
Ismét aktuálissá vált az ebook olvasó vásárlása, mert Frei-nek is jelent meg új könyve illetve Dan Brown-nak is
Semmi nagy igényem nincs:
- 6-7"-os kijelző
- meleg fehér háttérvilágítás
- nem kell se wifi, se android
- árban a lehető legjobb, itthonról.Van most vmi bestbuy készülék?
Köszönöm előre is a segítséget!
-
Cs1csó
titán
válasz
Dolphine
üzenetére
Mi az hogy "hogy"?
Kobo szétszedő videó és akkucsere.
Ez elég semmi videó, de keress és biztos lesz jobb" kobo clara battery replacement"
Nem bonyolult eszközök ezek csak kell némi odafigyelés tudás, hogy sérülés ne történjen. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Cs1csó
üzenetére
Tök mindegy hány éves, ha működik. De hogy fokozzuk még a borzalmakat, a 2021-ben megjelent Libra 2 a 2018-ban megjelent Kobo Forma chipsetjét kapta (ugyanaz a CPU és RAM). Bár a Librának kisebb a kijelző felbontása.
Amúgy meg szöveget kell csak megjelenítenie, meg néha képeket, arra pont elég a hardver.
Egyedül az aksi lehet gond. De ha nem volt konstans a fali töltőre forrasztva, vagy sokáig csontszáraz aksival a fiókban felejtve, akkor nem lesz gond az aksival, amit amúgy lehet cserélni.
Van egy utódja a Librának, a Colour, de aki BW kijelzőkhöz szokott, annak a színes visszalépés lesz a gyenge kontraszt miatt olvashatóságban mindenképp.
-
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Nekem van Clara BW-m, de mivel nincs összehasonlítási alapom, ezért nem nagyon tudok róla mit írni. Ha van konkrét kérdés, arra megpróbálhatok válaszolni...
-
TrishtanAG
senior tag
válasz
Cs1csó
üzenetére
Ha jól látom, csak színesben van újabb modell, de annak meg jóval szürkébb a kijelzője a plusz réteg miatt. De az akksin kívül szerintem totál mindegy, hogy mikori modell egy olvasó. A 15 éves Kindle 3-am és a 10 éves Aura One-om is ugyanúgy működik, mint új korában, ahogyan a pár éves Kobo Forma-m is (persze a régi olvasókat szétszórtam a családban, nem használok egyszerre három darabot
) -
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Ha a legújabb firmware van rajta, és működik, akkor nincs gond. De te ne frissíts a megadott verzióra mert brick lehet a vége. USB-n is tudsz rá könyveket tenni, vagy ha kell a wifi, akkor tiltsd le routerben róla a netet, amíg ki nem jön az új fw.
Ja mert wifin is lehet rá offline könyveket tenni, ha natív szoftvert használsz, akkor Kobo Uncaged, vagy a Koreader amúgy is tud Calibre-hez csatlakozni ha van fent plugin. -
válasz
Apollyon
üzenetére
Nagyon köszi a választ, én is inkább a Libra2 felé hajlanék, ha utazok se gond, mert a laptoptáskában elfér, de legtöbbször itthon használom + nyaralás/telelés.
Eladót megkérdezem a FW-vel kapcsolatban, mert arról jelenleg semmi infóm nincs. Ma a készülék amúgy reszponzív lapozásoknál?
TrishtanAG: neked is köszönöm, pont ez volt nálam is az egyik szempont illetve a gombok ahogy írod te is.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Tyler Durden
üzenetére
A Libra 2-t nagyon tudom ajánlani. Clara HD-ról cseréltem Libra 2-re. Sokkal kényelmesebb rajta olvasni a nagyobb kijelző miatt, a lapozógombokkal meg rendesen élmény az egész.
Annyit javaslok, ha nincs rajta még, akkor a 4.38.23429 verziójú firmware-t NE rakd fel.
Az eggyel korábbi is tökéletesen működik és patch is van hozzá. -
TrishtanAG
senior tag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Én ma már csak legalább 7 colosat vennénk, de nem vagyunk egyformák. Plusz a Libra-nak van fizikai lapozógombja.
-
Megint kérdeznék, hátha van valakinek tapasztalata. Nagyon úgy néz ki, hogy a régi Kindle Paperwhite helyett Kobo vonalra mozdulnék át. Ezen két készülék között vacilálok, ha esetleg vkinek van tapasztalata pls ossza meg
Kobo Clara BW vs Kobo Libre 2 /utóbbit ebay-ről rendelném/
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Apollyon
üzenetére
Ezt most találtam a twitter kettőn: [link]
Gondolom akkor nemsoká érkezik valami kobo frissítés. A múltkori gikszer után egyelőre ezt se raknám fel még.
Bár ha nincs valami egetrengető update amúgy sem szoktam, a könyvolvasóval meg sosem netezek a régi böngésző miatt sem – nem mintha ez lenne az egy szűk keresztmetszet az amúgy is már 10 éves linux kernel alatt. -
Apollyon
Korrektor
válasz
TrishtanAG
üzenetére
Ahogy mondod, annyit még hozzátennék, hogy minden egyes Android főverzióval kicsit nő a gépigény, nem számottevően.
Szóval új hardver alá régi Android annyira nem gáz, sőt inkább jobb, a lényeg úgyis az kéne legyen, hogy megnyissa az epubokat / koreader / kindle / kobo programokat.#28241 hockeyapu:
Annak lehet értelme, hogy wifi nélkül is tudd szinkronizálni a könyveidet, ha amazon / kobo egyéb ökoszisztémában vagy.
Külföldön a Libby / Overdrive is menő, a lokális könyvtárba beiratkozva tudnak adott országban élők elektronikus könyveket kölcsönözni havi tagságért, és nem kell a könyvekért fizetniük, mégse warez. Erre is jó lehet a mobilnet. -
hockeyapu
senior tag
Valaki elmesélné, abban mi az üzletpolitika, hogy netezni lehet simmel, de csevegni nem !
Palma pro 2 ?
-
válasz
TrishtanAG
üzenetére
Persze azt vágom, hogy Calibréről lehet ugyanúgy, bár nekem nem nagy történet, hogy gépről másolok fel könyet.
-
nyipp
csendes tag
válasz
insyde5
üzenetére
Az akksiidő azért inkább napokban, mint hetekben mérhető, üzemszerű napi használat mellett szerintem 5-6 nap lehet max. reális, ha mindig felkapcsolva tartod a világítást és bekapcsolva tartod a wifit. Az Android miatt én még nem kezdtem el aggódni, bár lehet, hogy kéne, fene se tudja
Egyelőre nem éreztem hátrányát, hogy nem a legfrissebb droid van rajta. -
TrishtanAG
senior tag
válasz
insyde5
üzenetére
Szerintem a kijelző hamarabb fog összettörni a következő 10 év során, minthogy az elavult droid miatt ne lehessen frissíteni egy KOreadert

Amúgy a Kindle hiába zárt, az Amazon szemétkedései miatt, mint pl. a könyvek random letöréése, mostanában sokan javasolják a megmókolását, ami után azt raksz fel rá, amit szinte csak akarsz (van videó, amiben valaki Mariozik meg Tetrisezik rajta
) -
TrishtanAG
senior tag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Kobo-ra (meg amúgy minden létező másik olvasóra, aminek van net elérése
) Calibre-vel szintén tudsz e-mailben küldeni, meg tud egy online szevert is csinálni, amiről az olvasó böngészőjével töltöd le a könyveket két kattintással. -
Köszi a válaszokat, akku esetében mire lehet számítani? a pw heteket hónapokat bír(t). Gondolom a szürke kijelzö miatt itt azért jóval visszafogottabb akksi idöre kell számítani. Hamarosan érkezik az új scribe, árban jóval magasabb és zárt rendszer. megéri várni ha kijelző olvashatóság és az akksi fontos szempont? Az hogy android egy olvasó "elévülés" szempontjából mennyire időtálló? Ugye a kindle pont a saját rendszere miatt mondhatni Örök Darab. Azért szemezgetek Nem Kindle el, mert az átjárhatóság egyre fontosabb kérdés

-
nyipp
csendes tag
válasz
insyde5
üzenetére
Én Tab Ultra C-t használtam sokáig, kifejezetten szerettem, bár a 10.3" még mindig egy picit kompromisszumos némelyik pdf-re, de semmiképp nem vállalhatatlan. Kézírásos jegyzetelésben nagyon klasszak a Booxok, egész sok mindent tud a saját note alkalmazás, és szinkronizálható GDrive-ra, Dropboxba is.
-
Az Onyx Boox air 5c készülékről mi az általános vélemény? használ valaki korábbi air vagy onyx olvasót? e könyv olvasás, jegyzetelés miatt kérdezem, valamint PDF mennyire problémás ezen a méreten? ( 10"). Van tabletem, de hiába az amoled, 20 p és már minden baja van a fejemnek. Van egy kicsi PW 2015böl (6"), azt szerettem, de én öregszem és kellene a nagyobb kiejelzö mert a pw-on gyakran kell lapozgatni jelenleg
, ezért egy ideje nem is használom ( 1 éve).
-
Cs1csó
titán
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Helló, olyan van, hogy pl. epub formátumú könyvedet elküldöd a Kindle emailre és ők átkonvertálva AZW-re (vagy mire
) küldik a telefonra.
Tehát ebből én azt szűröm le van könyvküldés.
(Pocketbook-om van azon úgy oldom meg, hogy a böngészőben megnyitható a Dropbox oldal vagy akár app is van telón, oda feltöltöm és az e-olvasón bekapcsolom a wifit szinkronizál és már ott is a könyv. -
válasz
TrishtanAG
üzenetére
Nézegettem teszteket róla, nekem a Kindléről max a mail-en keresztüli könyvküldés hiányozna. Amit láttam a Kobóról az így elsőre elég meggyőző volt.
-
TrishtanAG
senior tag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Egy Kindle és Kobo ebben az árkategóriában nagyon hasonlóak, mind minőségben, mind olvasási élményben. Én az utóbbit kicsit jobban szeretem a részletes statisztikája miatt, meg hogy a saját formátumában vett könyveknél vannak olyan finomságok, hogy szépen kiszámolja fejezet és regény szintjén is, hogy mennyi van még hátra belőle. Cserébe persze hiányzik róla az amazon ökoszisztémája, bár ez szerintem megint csak előny.
-
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni, régi könyvolvasómat cserélném /Kindle 5 paperwhite. Sima BW modellre gondoltam. Eddig ugye Kindle vonalon mozogtam, de egyáltalán nem ragaszkodom hozzá. Most amit néztem az a Kobo Clara BW, de semmi tapasztalatom nincs, review-k alapján jó. Bármiféle mást is szivesen meghallgatok, nem vagyok elköteleződve egyik gyártó felé sem.
-
nyipp
csendes tag
válasz
gaben22
üzenetére
Igen, én is tolom neki a fényerőt kb. félig felhúzva, de így is elég becsületes az akkuidő szerencsére. (a tab ultra C-n is kellett már egyébként némi világítás, de ez még annál is sötétebb).
Amit érdemes nagy ívben kerülni, az a gyári billentyűzetes tok, rettenet gáz a minősége
-
gaben22
senior tag
Beújítottam egy Onyx Boox Tab XC-t szakmai PDF és magazin (ÖKM
) olvasgatáshoz ill. PDF jegyzeteléshez. Eddig csak egy Kindle Touch-om volt, azt csak ebook formátumú könyvek olvasására használtam. Első benyomás, hogy háttérfény nélkül ez bizony nagyon sötét nappali (de BP belvárosi) fényviszonyoknál, jegyzetelés pár perc után nekem kellemesnek és használhatónak tűnik, de nincs mihez viszonyítanom. Jópár videót megnéztem, el is mondták bennük, de valahogy videókon nem jött át háttérfény nélkül mennyire sötét. Még barátkozom vele egy darabig. -
A release újdonságainak felsorolását ezzel kezdik, bár csak említik és nem ragozzák túl, hogy az újdonság a 2. pont, a szintetikus oldalszámozás. Utána a programban is elérhető help-et idézi, ami persze egyszerre a leírása a kétféle működésnek.
A kézikönyvből általad linkelt "Page numbering..." rész még csak a Publisher page numbers lehetőséget taglalja, ott még nem vezették át az újdonságot.
-
A KOReader régóta tudja az epub-ba ágyazott fizikai oldalszámok megjelenítését, a margón és a láblécen is. Most csak kiegészítették azzal, hogy ha nincs ilyen beágyazott metaadat és valaki mégis a fix oldalszámokat preferálja (hivatkozás vagy különböző eszközökön futó KOReader példányok miatt), akkor használat beállítható karakterszám alapján mesterségesen generált fix oldalszámokat. Ezt csinálja egyébként az Adobe epub motorja és a Kindle saját szoftvere is.
-
válasz
Oldman2
üzenetére
Lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett, akkor bocs. Én arról beszélek, hogy egy fizikai (papír) könyvben vannak oldalszámok, és hogy nagyon hasznos, ha ezek az oldalszámok az ebookban is megjelennek, illetve kereshetők, mégpedig azért, mert a papír könyv oldalszámára lehetnek hivatkozások, amiket egy elektronikus könyv esetén sem lenne jó elveszteni.
Most utánanéztem, és a Koreader is tudja azt, amit fentebb feltételeztem:
Page numbering and reference page numbers
Nem tudom, hogy ez lett-e az új feature, ha nem, akkor valamit félreértettem.Amúgy a linkelt fejezet írja azt is, hogy a Koreader is támogatja azt, hogy a margón (is) jelzi, hogy hol van vége egy oldalnak, azaz, hogy hol vannak az oldaltörések eredetileg (az eredeti, pl. papír könyvben). Valahogy így néz ki:
(Redditről loptam.
) -
hockeyapu
senior tag
Kinek a Pap, kinek a Papné !
Aki akarja ,használja, aki nem az ne használja !
Ezen mit kell rágódni ? -
Oldman2
nagyúr
Alapeset:
A papíralapú könyvben legtöbbször vannak teljesen üres, vagy részben üres oldalak.
Ha nem fixen van az ebook fájlban rögzítve az eredeti oldal száma (épp arról beszélünk, hogy nem, hanem egy megadott karakter/oldal érték alapján a sw kalkulálja ki azt), akkor soha nem fog egyezni az eredeti oldalszám és a kalkulált.
És ha csak „hozzávetőlegesen” egyezik, akkor semmi értelme. -
válasz
Oldman2
üzenetére
De már elhangzott a megfejtés: a fizikai oldalszám azért kell, hogy a külső hivatkozásokat értelmezni lehessen. Pl. olvasol egy szakcikket (egy folyóiratban), és azt látod a hivatkozásnál/lábjegyzetnél, hogy "lásd X könyv, Y kiadás, 172-173. oldal." Ha ennek utána szeretnél nézni, akkor az kevés, hogy megszerzed az X könyv Y kiadását epub-ban, azt is tudni kellene, hogy mettől meddig tart a 172-173. oldal, és ezen segít ha a fizikai könyv oldalszámai is rögzítve vannak (és meg vannak jelenítve).
-
Oldman2
nagyúr
Közben kipróbáltam ezt az új funkciót, sok értelmét én sem látom (megrögzött KOReader használóként), de ha ez így van megoldva, akkor részemről akár maradhat is.
Most olvasok egy könyvben 377 oldalas epub-ot, azt hogy az olvasón is 377 oldalas legyen, elég tökölős beállítani... én úgy oldottam volna meg, hogy "bekérem" a könyv eredeti összes oldalszámát és ez alapján kalkuláltam volna ki, hány karakter legyen az epub-ban "oldalanként". -
Oldman2
nagyúr
A hivatkozás egy (másik) könyv adott oldalára mindig az eredeti oldalszámra mutat, ami "sima szöveg"
Ha a ugyanabban a könyvben (ebook-ban) hivatkozol egy másik (eredeti) oldalszámra, akkor szövegként megjelenik, hogy pl. "a 23. oldalon", ami technikailag linkként viselkedhet.
Én így szoktam csinálni...
-
Apollyon
Korrektor
-
Bozek
nagyúr
válasz
Cs1csó
üzenetére
Nem értem, miért jó a papír alapú könyv oldalszámozása egy e-book esetén. Engem zavarna, ha elolvasnék 3 oldalt és még mindig ugyanazon az oldalon lennék. Hiába van vissza már csak 100 oldal a könyvből, ha 300-at kell lapoznom. Az e-book oldalszámozása szerint legalább pontosan látom ez utóbbit.
Új hozzászólás Aktív témák
Tiltott témák:
● E-book illegális beszerzése
● Saját olvasó eladásra kínálása
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3310, 100% Akksi
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 128SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy S24+ 256GB,Újszerű,Kabellel, 12 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3763, 100% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 3070Ti 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Én 3 évig kaptam frissítést! 2021 júliusi vásárlás az ugyanilyen telefon.
A reMarkable Paper Pro Move-ban legalább EINK Gallery 3 van, ami sokkal jobb a Kaleido-nál.