Hirdetés
- Projektor topic
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Google Chromecast topic
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gigabyte alaplap topik
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
horinori2
csendes újonc
válasz
thomasrc
üzenetére
Cm702 van. Gyári alátét nélkül nem volt elég finom 1-esen. Egy alátéttel 8-asig tudok lemenni, alatta befullad a világos. A közepes 13-asnál. De ez éppen ezzekkel kávékkal. Szóval óriási a különbség a kávék között is. Hiába két féle és mindkettő világos akkor is nagy különbség kellett finomságilag. Lazább szerkezetű kávé, vagy magasabban termő nehéz, tömör. Ezt szoktam látni az őrlemény térfogatán is. Hát egyelőre ezeket figyeltem meg, de kérem a tapasztalt őstagokat, hogy "szóljanak" (írjanak) bele.
-
thomasrc
aktív tag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Bocsánat, hogy közbeszólok, de ez az őrlési finomság bennem is felvetett gondolatokat, mert én is küzdök még egy kicsit a tökéletes espressoval:
Szóval, én a lefolyást még anno sötét pörkölésű kávéval állítottam be (ha jól emlékszem egy full sötét Lucaffé volt), ami CM 702-őn nálam 14-es fokozatot jelent két vékonyabb alátéttel és erős tömörítést. Így pont kijön az 1:2 - 1:3 közötti arány 25-30 mp alatt mindenféle kávéval (az íz más kérdés).
De, ha finomabbra próbálom venni az őrlést, akkor sem tudok 12-es fokozat alá menni, mert befullad az egész és egy deka kávé sem jön le csapoláskor, pedig úgy érzem, hogy nekem is még egy kicsit finomabbra kéne mennem a világosabb kávékkal, mert mintha a kelleténél ""citrusosabbak"" lennének, ami inkább savanyú íz (azt hiszem ezt mondják úgy, hogy "too bright"). Ezt a hibát próbáltam eleinte a hőfokkal kijavítani, de ha nagyon levittem, akkor iszonyat hamar szőkülni kezdett (12 mp. környékén) és még savanyúbb lett, ha nagyon felvittem, akkor pedig jött mellé a keserűség is, de ez a fura savanyúság még akkor is ott volt benne. Most találtam egy olyan hőfokot, aminél a legkevésbé van jelen ez a savanyúság, de még így is zavarónak találom, szóval valami nem jó.
Ti mit javasoltok erre a problémára?
Most 10 mp-es előáztatással próbálkozom, egy kicsivel jobb, de most, hogy említettétek ezt az őrlési finomságot, gondolkodóba ejtett és lehet, hogy ezzel is kéne játszadoznom. Csak ugye, mint említettem nem bírok 12-es fokozat alá menni, ti meg itt laza 6-8 fokozat különbséget is emlegettek.Szerk.: Egyébként az segítene valamit nektek, ha feltennék egy videót a csapolásról (nem nyitott kar) és egy képet a cremáról?
-
72lakiluk
tag
válasz
horinori2
üzenetére
Áá még nagyon az elején vagyok. Először a műteremben vettem kettőt, arra jártam, már nagyon akartam főzni
abszolút zöldfülűként vettem két spec világosat. Írtam is itt, hogy mennyire megütött az érdekes, savanykás íz. Aztán megtaláltam benne a jót, csak nagyon más volt, mint előtte. Azóta még csak pár csomag ment el, Miskolcon vettem arra jártomban, meg PY félét. Egyenlőre a nem túl 'bonyolult' fajtákat nézem, pid lassan érkezik
de nagyon élvezem a dolgot. -
SlayerSub
tag
A bizonyosság kedvéért azt szeretném kérdezni, hogy a linkelt kosár megfelel a silviába?
Szeretnék egy the single szűrőt, van esetleg tapasztalat, hogy hány grammos szűrő hozza a legjobb eredményt? -
horinori2
csendes újonc
válasz
72lakiluk
üzenetére
Hát a világos pörinél én ismeglepődtem, hogy milyen finomra kell őrölni! 5-6 fokozat nálam. Próbáltam először jobban tömöríteni, több kávét bele, de nem lett jó. Még finomabra kellet őrölni. (Gondoltam addig, biztos nem jól tamperelom vagy nem tudom...).
Kiktől szoktál, milyen féléket venni? -
*Mukeey*
addikt
-
72lakiluk
tag
válasz
horinori2
üzenetére
Én a GC gyáriba 18g-ot, ma reggel 28mp alatt 44g-ot adott le. KB. így a tuti az én ízlésemnek. Biztos jobb kávéd lenne +1-2 grammal, ha elfér benne. Gondolom a kosár kimaxolva adja ki a legjobbat magából. Jövő héten megyek is egy fentebb említett ims kosárért az expolygonba

-
72lakiluk
tag
válasz
horinori2
üzenetére
Zúdítsd csak
én is a válaszokból profitálok
nálam ami eddig járt 6-7 féle kávéból a közepes pöri 9-11 fokozaton, világos 3-6 között volt darálva. Csak viszonyítás miatt írom, tudom minden daráló más. Nem akartam elhinni, mennyire lisztre kellett őrölni a világosat. De pl. PY kávéknál a honlapon van némi mankó a pid-et illetően. Hasznos nagyon. Vagyis lesz majd, ha lesz pid 
-
horinori2
csendes újonc
-
horinori2
csendes újonc
Lelit Anna pid, cm702. Egy hónapja van meg, mennek a kísérletek a Tőletek kapott hasznos információk
alapján. Vannak jó eredmények is. A kávék közt óriási különbségek mind őrlési fokozatok és íz terén is. Nehezen lövöm be őket. Csak friss kávéval kísérletezek. A pogácsa ugyan azon paramétereken néha fenn marad a felső szűrőn úgy, hogy meg van a normál lefolyás idő/mennyiség és a kávé is jó. Mit csinálhatok ilyenkor rosszul? -
-
Tomi_Sci
őstag
Mivel érdemes kitisztítanom a vízkövet egy GC fejből ami nem eszi meg a krómot? Sajnos felületkezelése már nem az igazi, nem akarom tovább rontani.
-
Xabi78
aktív tag
válasz
yazoo1
üzenetére
Szűrőkből a Renekával sokkal könnyebb ilyen crema-t varázsolni. De nem árt, ha jó az őrlő, és a lassabb lefolyásoknál is jellemzően szebben mintázódik, pláne egyes kifolyóval, pláne ha nem középen ér a csészébe a kávé.
Meg persze a jó kávé és friss pörkölés elengedhetetlen. -
yazoo1
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Szép a színe.
Én ezeket a melybarna, sötét színeket hianyolom a kremámban..
Mit befolyásolja szerintetek?
Minden gramm,MP lefolyás, víz ok..duplazok, ims szűrő. Az eleje ilyen de nem tartja meg a végén a krema a sötétebb tonust.
Persze ezt ne kotozkodesnek vegyétek, de vmi már mindent kipróbáltam... lehet köze pl. A hoingadozasnak?
pl.ha 92 fokot akarok a pl.yirgaséfen atfolyatni, akkor 94 re állítom a pidet...mert 2 fokot esik... -
vicces1
aktív tag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Ja, ahogy írja Fragola és Ronin is, ez nem alternatívája és nem is arról szól, de ha nem lesz rézcső, lesz PID a szigetelés mindenképpen hasznos, csak Ő nem fogja a szilikonnal. Ne zavarjon össze, nekem pont van itthon ezért kicserélem, de jó lesz a géped ha rábízod Fragolára. Ha megengedheted magadnak és tudja akkor rezezd!
Én leginkább a bojlert cserélném rézre. (mert félre érthető módon nem Silviam van) -
fragola.6035
aktív tag
válasz
72lakiluk
üzenetére
A rézcsövezés teljesen másról szól, hőszigeteléssel nem lehet kiváltani.
Egyébként ez a méregdrága bojlerszigetelés pont ugyanolyan, mint az olcsó szigetelő filc, vagy a gyári polifoam. Akinek van otthon a fiókban az oké, de értelmetlen több tízszeres áron megvenni, mert egy kicsit sem jobb. -
-
vicces1
aktív tag
Most esett le, hogy van ilyen 10mm-es hőálló szilikon hablemez a műhelyben. Ezzel most jó zártan leszigetelem a bojlert a vacak filc helyett.

Innen jött az ötlet, bár gondolom itt sokaknak már így van tuningolva -
sz.zs.
őstag
válasz
beleriand72
üzenetére
-
mdav88
aktív tag
válasz
beleriand72
üzenetére
Van nekem is itthon ilyen szűrőm, expolygonban lehet kapni kb 400 ft, de elég vállalható végeredménye van.
-
mutyi
senior tag
válasz
beleriand72
üzenetére
Nagyon jól néz ki, gyönyörű cremaval, annyi a bajom,hogy ha jól látom,akkor csak 1kg-os kiszerelésben van, én még az 500 grammot is utálom,mert megdöglik a kávé a felénél, nemhogy 1 kg-ot.
Hiába teszem bele másik szelepes zacsikba, szerintem akkor már elkezdődik a kémiai folyamat. -
stereofan
tag
válasz
beleriand72
üzenetére
iszonyat jól néz ki, főleg ebben a csészében!👍
milyen kiszerelésben kapható?
-
72lakiluk
tag
válasz
beleriand72
üzenetére
Jól néz ki. Izzítom is a kazánt rögvest
az a gyári dupla szűrő, vagy nem 
-
beleriand72
tag
Kávézzunk: Umami SanRemo blend (KVKorzó szavazáson év blendje). Reneka szűrő helyett a fiókban találtam egy felirat nélküli szűrőt, tényleg nem tudom milyen. 17grammból kb 41 gramm, 28 mp, 92 fok, GC rézkazános. A kávé nagyon friss, extra mennyiségű crema, ami nem is nagyon esik össze. Csokis blend fanoknak kötelező, közepestől sötétebb pöri, semmi kesernyés íz.

-
yazoo1
tag
Van egy Momma 56 mm és tamperem,amit kaptam de nekem nem jó,nekem 58 as kell.. párszor használt. Kérésre küldök képeket.
Ár: 2.800 -
sz.zs.
őstag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Az eredetinek valamivel jobb a kidolgozása, minősége, de ennél a szűrőnél ez nem jelent sokat, nyugodtan megveheted a párszáz ft.-ost, a különbségből meg vegyél egy 12/18g IMS-t ( ha még nincs ) , mert ott viszont fényéveket számít a gyári duplához képest. A szimplához viszont szűkséged lesz 41 mm-es tamperre és segédre, ha nem akarsz szívni vele.
-
72lakiluk
tag
Kérdezném hozzáértőktől, hogy pl. az Expolygonnál van ilyen: Marzocco 7 gr-os szűrő párszázas ajánlatban, meg van eredeti Marzocco 7gr-os párezerért. Ez utóbbi sem horror ár, de mégis mi a különbség ? Meg az olcsóbb miért viseli a Marzocco nevet, ha a másik az eredeti ?
kösz. ( tudom, igyak duplát, de mégis ) -
-
Jaszer
újonc
Sziasztok, mi a véleményetek, tapasztalatotoka syphonos kávéval kapcsolatban? Hogy érdemes készíteni, miképp?
-
Tomi_Sci
őstag
válasz
Deer76
üzenetére
Ja, hát igen...

Sajnos ez ilyen: kép1 kép2Valahol itt olvastam, hogy a román Brikkák első generiációjában is ilyen volt, aztán kicserélték Made In Italy szűrőre, mert egyszerre kicsit sok volt a népnek a minőségesés

Amúgy jön hozzá az IMS szűrő. Nekem ami fontos volt, az a kosártömítés. 2004-es gyártmány amúgy.
-
adp
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ez a kenya vagy a Guatemala? Az előbbi elvileg nem rossz filterre.
-
dezs520
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Köszönöm a válaszod,még nem vettem semmit,jobb híján a mellettünk lévő spárba járok darálni,ott van egy ilyen daráló...egy Rancilio Silviához vettem volna,de akkor várok egy jobb ajánlatra...(karácsonyra a szüleim megleptek egy Russelhops darálóval,dehát kritikán aluli,még a bolti őrölt kávé szintjét sem éri el)

-
Bazsee71
őstag
válasz
Gyurike
üzenetére
Bírnia kellene rendes őrleménnyel is. Egyik barátom nyomásfokozó nélküli karral és CM702-vel használja, bírja a strapát. Persze be lehet fullasztani, de pont nem előre őrölt kávéval. Esetleg még a kart nézném meg, hogy a nyomásfokozó része működik-e rendesen, átenged-e.
-
dezs520
senior tag
Sziasztok,Mahlkönig K32 ajánlott daráló? (410€)
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Fujitsu Lifebook A3510 Laptop
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP 200W töltők (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm, 928429-002
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 (5TW13AA) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Most 10 mp-es előáztatással próbálkozom, egy kicsivel jobb, de most, hogy említettétek ezt az őrlési finomságot, gondolkodóba ejtett és lehet, hogy ezzel is kéne játszadoznom. Csak ugye, mint említettem nem bírok 12-es fokozat alá menni, ti meg itt laza 6-8 fokozat különbséget is emlegettek.

Szőkült a vége rendesen...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)