Hirdetés

2019. július 17., szerda

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#7651) DasBoot válasza Szirty (#7650) üzenetére


DasBoot
(tag)

Jó szerencsét mindenkinek! Egy kis saját tapasztalat. Évekig Allen-Bradley-vel foglalkoztam, kb .10 évig voltam elektromos karbantartó voltam, itt is Allen-Bradley-k voltak. Most egyr égi ismerősöm saját cégéhez elhívott gépeket telepíteni, plc-vel hibát keresni, automatizálással foglalkozni. Kaptam tőle kölcsönbe egy pc-t TIA portal-al és egy S7-1200-ast ismerkedés céljából úgy, hogy még nem dolgozok nála. Amúgy szerintem az IEC 61131-nek kell megfelelni, a többi "csak" gyakorlás kérdée (persze azért nem ilyen egyszerű, csak leszűkítve a magyarázatot).

[ Szerkesztve ]

(#7652) ratkaics


ratkaics
(fanatikus tag)

Sziasztok!

Step7-ben, azt meg lehet valahogy csinálni, hogy a mindenkori DB tartalmak meglegyenek a behelyezett SD kártyán is? S7-315-ös CPU.
Azért lenne rá szükség, hogy áramszünet, vagy reset esetén a futó paraméterek ne álljanak vissza alap beállításra.

Köszi Előre is a segítséget!

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....

(#7653) langi1978


langi1978
(újonc)

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy OMRON PLC-nél a CX-programmer-ben hol lehetne megnézni azt, hogy mik vannak betámasztva. Ki kellene valahogy listáznom de nem találok rá sehol lehetőséget!

[ Szerkesztve ]

(#7654) Sn4k388


Sn4k388
(tag)

Sziasztok teljesen kezdő vagyok és véletlenül jutottam hozzá egy Allen Bradley Pico 1760-L 18AWA-EX készülékhez és szeretném életre kellteni.

Amire használnám terráriumi fűtőlap kapcsolgatása termosztát álltal 3 külön terkó van plusz világítás kapcsolgatása.

Kérdésem az lenne hogy mikép fogjak hozzá milyen programozókábel kell és milyen program

(#7655) crucified válasza langi1978 (#7653) üzenetére


crucified
(kvázi-tag)

Szia, vizuálisan is láthatod, ha elindítod a Work Online Simulatort és bekapcsolod a a Toogle Watch Window-t. Ekkor láthatod melyik bemenetnek és bitnek milyen az állapota, lent pedig fel tudsz venni konkrét bemenetet, kimenetet vagy bitet és láthatod az állapotát. Piros nyilakkal jelöltem.

Remélem jól értettem a kérdésedet.

Üdv.

[ Szerkesztve ]

(#7656) DasBoot válasza Sn4k388 (#7654) üzenetére


DasBoot
(tag)

Jó szerencsét! A PICO-hoz nem feltétlenül kell programozókábel, mert van kijelzője, és a nyomógombokkal is lehet. Sajnos nem ismerem, de használati útmutatóból minden megtudható.

(#7657) DasBoot válasza Sn4k388 (#7654) üzenetére


DasBoot
(tag)

Egy kis segítség. [link]

[ Szerkesztve ]

(#7658) k-dani válasza langi1978 (#7653) üzenetére


k-dani
(újonc)

PLC Memory ablakban (projektfa Memory elemére duplán kattintva jön elő) balra alul Address fül, dupla kattintás a "Forced Status"-ra.

(#7659) Sn4k388 válasza DasBoot (#7657) üzenetére


Sn4k388
(tag)

Köszi szépen akkor 2 szem rivotril után nekiállok. :))

(#7660) DasBoot válasza Sn4k388 (#7659) üzenetére


DasBoot
(tag)

Nincs mit, bármikor, de azért egy ilyenhez némi villamos imerettség is kell (pl. hőrzékelő átalakító, mágneskapcsoló stb.). Inkább azzal kellene kezdeni, illetve párhuzamosan a kettőt.

[ Szerkesztve ]

(#7661) byte-by válasza Sn4k388 (#7654) üzenetére


byte-by
(tag)

halo

ne kínlódj a gombokkal, felesleges.
kell egy ilyen jelű kábel : 1760-CBL-PM02
meg a picosoft program. főleg ha némileg komplexebb programot akarsz, a lehetőségek adta kereteken belűl.
Dasboot irt a manual-ról, abban megtalálod mi kell hozzá, meg leírást.
de ez is egy micro controller, nagyjábó azt tudja , mint majdnem mind hasonló.

(#7662) Szirty válasza ratkaics (#7652) üzenetére


Szirty
(Topikgazda)

A DB-k alapból ott vannak és áramszünet esetén megőrzik a tartalmukat.

(#7663) Sn4k388 válasza byte-by (#7661) üzenetére


Sn4k388
(tag)

Köszi szépen a segítségeket átnyálazom a manualt, és beszerzek egy ilyen kábelt

(Mivel 220 voltos fűtőlapokat és 220 voltos világítást használok így kell külön mágneskapcsoló hozzá? "PLC is 220 voltról megy")

Hameg nagyon nemegy szólok az ismerősnek aki szerezte hogy csinálja meg feladtam :D

(#7664) DasBoot válasza Sn4k388 (#7663) üzenetére


DasBoot
(tag)

Hi! Én mindig hansúlyozom, ha valaki nem ért pl. a villanyhoz, az mindenképpen bízza szakemberre az erősáramú szerelést, mert élet-, és balesetveszélyes is lehet. A programozással Te is elbíbelődhetsz, abból csak tanulhatsz. Azért sok sikert.

(#7665) ratkaics válasza Szirty (#7662) üzenetére


ratkaics
(fanatikus tag)

Ha az MRES-t is aktiválják akkor a DB tartalmak "vissza állnak" alap értékre. Ezt ki lehet valahogy küszöbölni? A "Copy RAM to ROM" funkció ezt csinálja, ha jól értettem a leírást a siemens support oldalán. Ezt valahogy lehet a PLC programmal aktiválni?

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....

(#7666) Szirty válasza ratkaics (#7665) üzenetére


Szirty
(Topikgazda)

Szia!

Van itt egy kis keveredés...
SD kártyáról írsz, de a PLC-ben MMC kártya van vagy MC kártya (a régiekben).

MC:

A régebbi CPU-k egy részénél (amik a fenti MC-vel működnek) lehet copy RAM to ROM funkciót végrehajtani.
Ez valóban a memóriakártyára másolja a blokkokat amik akkor töltődnek vissza a működő projectbe amikor memória hiba van (ellenőrző összeg).
A copy RAM to ROM funkció CPU STOP módban hajtható végre, a PLC program ezért nem tudja megcsinálni, de sok értelme se lenne.

(#7667) byte-by válasza Sn4k388 (#7663) üzenetére


byte-by
(tag)

halo

a gépkönyv leírja, hogy mennyi a kontaktorok névleges teljesítménye, mennyit lehet vele kapcsolni, ha a kimenet feszmentes relés kontakt. én nem ismerem ezt a típust.

a lámpa hagyján, de a fűtőlap erősen necces. de meg kell nézni a doksikban.

egyébiránt nem árt megrelézni.

[ Szerkesztve ]

(#7668) moseras válasza Sn4k388 (#7663) üzenetére


moseras
(tag)

Üdv,

220 voltos világítás

Nem a reklán helye, de egy ilyen adatlapot meg kell nézni mindenképp:

Ha erre nem figyelsz, akkor össze fognak ragadni az érintkezők...

[ Szerkesztve ]

(#7669) aviator


aviator
(tag)

Sziasztok!

Új vagyok a témában, nemrég kezdtem el PLC programozással foglalkozni, elnézést előre is a nagyon kezdő kérdés(ek)ért.

S7-1500-nál hiba nélkül lefordul a program ha a TOF timer Q kimenetét bekötöm pl. egy ÉS kapuba. 300-asnál erre már hibaüzenetet kapok, a súg azt mondja, hogy a timert nem használhatom így csak úgy, hogy egy tekercsre kötöm a kimenetét. Ennek mi az oka? Vagy valamit rosszul csinálok?

(#7670) Rigor Mortis válasza aviator (#7669) üzenetére


Rigor Mortis
(újonc)

Szervusz aviator!

Tippjeim: mindkét fajta CPU-t TIA Portal-al programoznád és IEC timereket szeretnél alkalmazni (a TIA ezt kínálja fel alapból).

Semmit sem csináltál rosszul, csak szembesültél a két CPU sorozat programozása közötti egyik különbséggel! A helyzet az, hogy a két CPU között generációs különbség áll fenn. Az 1500-nál már megoldották az IEC timer Q kimenete utáni logikai kapcsolatok alkalmazhatóságát, a 300-asoknál ez még valamiért ez nem ment. A 300-as széria eredeti programozói környezete, a SIMATIC Manager sem támogatta ezt az eljárást és a TIA sem. Ez egyfajta sajátosság.

Két útirányt látok számodra a timer-ek jövőbeni alkalmazását illetően 300-as CPU-k esetében. Az első, hogy megpróbálsz együtt élni ezzel a részletproblémával. :D Az IEC timered .Q kimenetét közvetlenül alkalmazod a további logikai hálózatokban, vagy egy tag-et programozol a kimenetre és azt használod.

Amennyiben a belenyugvó álláspont nem opció, használhatsz például a 300-as CPU-knál S5 Timereket. A 300-as még azokat „eszi” szívesebben, azok kimenetére lehet további logikai hálózatot programozni. Az S5 Timereket a „Instructions/Basic Instructions/Timer operations/Legacy” menüben találod.

Tudnod kell, hogy az IEC timerekből annyit használsz fel, amennyi belefér a CPU memóriájába (ez roppant sok), és a barátibb „Time” formátumban adható meg az idejük, ugyanakkor instance DB-t igényelnek. Az S5 timerek száma – CPU-tól függően – kötött, és „S5 Time” formátummal (pl. S5T#100ms) kell beállítani a futásidejüket, ami voltaképpen egy speciálisan kódolt BCD szám. Ez, bizonyos esetekben kényelmetlenségek forrása lehet.

RM.

(#7671) ratkaics válasza Szirty (#7666) üzenetére


ratkaics
(fanatikus tag)

Köszi a választ!
Bocsi, a tévesen SD kártyának írtam. Valójában MMC kártya...
Az automatikus "Copy RAM to ROM"-nak azért lenne értelme nálam, mert azokon a rendszereken, amit a konkrét PLC vezérel sokszor változtatnak paramétereket, amik DB-ben vannak tárolva. Viszont előfordul, hogy a kiterjedt Profibus hálózat hibái miatt a villanyszerelő és vagy gépész kollégák bátran kapcsolják STOP-ba és/vagy MRES-be a CPU-t, mert majd attól helyreáll minden....

Még egyszer köszi a segítséget! :R

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....

(#7672) aviator válasza Rigor Mortis (#7670) üzenetére


aviator
(tag)

Rendkívül jó érzés egy számomra új témában, egy számomra új fórumba írt első bejegyzésemre ilyen választ kapni, szóval nagyon köszönöm a sok hasznos infot és a mai világban példaértékű támogató hozzállást is! :R :R :R

Nem hagyott nyugodni a dolog egyébként még tegnap este, szóval megoldottam a Timer kimenetének közvetlen alkalmazásával, amiről azt hittem hogy nagyon eretnek megoldás, hogy külön network-öt tartok fent egy timernek. Ezek szerint nem az.

Köszönöm még 1x!

[ Szerkesztve ]

(#7673) Rigor Mortis válasza aviator (#7672) üzenetére


Rigor Mortis
(újonc)

Igazán szót sem érdemel!

„Nem hagyott nyugodni a dolog egyébként még tegnap este, szóval megoldottam a Timer kimenetének közvetlen alkalmazásával, amiről azt hittem hogy nagyon eretnek megoldás, hogy külön network-öt tartok fent egy timernek. Ezek szerint nem az.”

Nem az. Sőt! Magadtól rátaláltál a helyes irányra.

Évtizedekig a SIEMENS hivatalos programozási szentenciája a következő volt: „Egy hálózat, egy kimenet.” Aki náluk tanult (jómagam S5-el kezdtem, még valamikor az archaikus időkben 😊 ), eleinte ezt nyomatták neki folyton. Persze a mindennapi gyakorlatban ez az elv sokszor betarthatatlan, illetve nem logikus erőltetni a betartását. De ez nem is törvény, csak iránymutatás. A TIA-ban már nem is ragaszkodnak hozzá annyira.

Ugyanakkor van némi igazságtartalma is. A hálózatokat (itt network, más PLC-knél ugyanez pl. rung) réges-rég alapvetően azért találták ki, hogy egy esetleges full offline hibakereséskor (értsd: leporellóra nyomtatott, tíz centi vastag programdokumentáció átnyálzása során) könnyebben meg lehessen találni egy-egy változót a mellékelt keresztreferencia táblázat segítségével. De manapság sem szégyen tagoltan programozni, főként a TIA-ban, mivel szerintem elég vacak a keresztreferencia kezelése (legalábbis az elődjéhez képest az). Hibakereséskor nagy könnyebbség lehet, ha kompakt hálózatokba lát bele az ember. Persze elaprózni sem kell túlságosan a dolgokat, csak egészséges mértékben.

Mit is "beszélek"? Rá fogsz erre érezni idővel! Röviden: csak így tovább!

Üdv.

(#7674) Szirty válasza aviator (#7669) üzenetére


Szirty
(Topikgazda)

Szia aviator!

"ha a TOF timer Q kimenetét bekötöm pl. egy ÉS kapuba. 300-asnál erre már hibaüzenetet kapok"

Én nem kaptam:

Vagy a 300-ast is a TIA-ra értetted?

(#7675) spkkill válasza Szirty (#7674) üzenetére


spkkill
(kvázi-tag)

Szia Szirty Mester!

A képeden nem látok IEC_TIMER-t,szerintem átsiklottál azon,hogy IEC_TIMER-ről van szó.
A probléma valós.


Megbízhatóságom: http://prohardver.hu/tema/kivel_erdemes_uzletelni_topic_3/keres.php?stext=spkkill&submit=

(#7676) Szirty válasza spkkill (#7675) üzenetére


Szirty
(Topikgazda)

Szia spkkill

Átsiklottam igen!
Elnézést érte, a válaszom storno!

(#7677) szatomi30


szatomi30
(tag)

Sziasztok!

Egy teljesen kezdő kérdéssel fordulnék hozzátok.

Siemens TIA Portalban hogyan tudnék egy kódzárat a legegyszerűbben megoldani? (Létrában.)
A lényeg annyi, hogy a gépen van 3 gomb: A, B és C. Az A 1-est, a B 2-est, a C 3-ast jelent.
Adott egy 4 számjegyű kód, ha ezt a kódot beírom fent említett gombokkal akkor a gép tovább lép a következő fázisba. Próbálkoztam öntartással és counterrel megoldani a problémát, de nem sokra jutottam.

Illetve, ezt a kódzárat érdemes lenne-e a Startup blockba rakni, vagy a Mainbe mint legelső fázis?
Előre is köszönöm a segítséget! :R

szatomi30

(#7678) ratkaics


ratkaics
(fanatikus tag)

Sziasztok!

Moeller PS3-at milyen szoftverrel lehet programozni?

Köszi előre is mindenki segítségét!

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....

(#7679) moseras válasza szatomi30 (#7677) üzenetére


moseras
(tag)

Üdv,

Változók:

Program:

Persze jobb lenne valami kriptográfiai algoritmus az összehasonlításra és tárolásra.

[ Szerkesztve ]

(#7680) Sn4k388 válasza byte-by (#7667) üzenetére


Sn4k388
(tag)

Köszi meglesen :D

Nemkel nagy áramura gondolni egyszer 14w meg két 40w fütőlap menne

(#7681) molntomi


molntomi
(lelkes újonc)

Sziasztok,

Siemens-es kérdésem lenne.
Adott egy S7-es CPU 313C (6ES7 313-5BF03-0AB0/v2.6) PLC, szeretném etherneten keresztül is elérni, viszont nem tudom milyen CP 343-1 modult válasszak hozzá milyen verzióval, idő hiányába nem tudom mindegyiknek átolvasni az adatlapját ezért kérnék egy ajánlást ti mit választanátok.

Amire kell most: Etherneten elérni a rendszert, később akár adatgyűjtésre is használni.

Köszönöm a válaszokat!

(#7682) Tomika86


Tomika86
(fanatikus tag)

Sziasztok!

S7-200 PLC-nél mitől lehet az, hogy a VD területen lévő értékek elvesznek, hosszabb kikapcsolás után?
3 értékről van szó.
Azt olvasom, hogy egy nagyobb kondenzátor van benne csak.

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#7683) joci9 válasza Tomika86 (#7682) üzenetére


joci9
(kvázi-tag)

Szia!

Valami rémlik, 10 éve volt, de sztem be kell állítani. Ezen kívül mintha rá is kéne menteni programból, hogy data blockba kerüljön..
Igen, elvővettem a régi progit, mi másért csinálhattam volna. Külön kell a szavast és a bájtost.
(most vettünk Kincot, ami mintha ennek koppintása lenne, ott lehet állítani olyat is, hogy automatikusan mentsen párat a flashbe.)

üdv

J

(#7684) Tomika86 válasza joci9 (#7683) üzenetére


Tomika86
(fanatikus tag)

Helló!

Elvileg e nélkül is meg kellene őrizni a tartalmát nem?
Van másik gépünk is és ott sincs ilyen amit te írtál.

Illetve ilyen permanens memória az összes S7-200-ban van? Nem utólag lehet beletenni kártyaként?

(#7685) joci9 válasza Tomika86 (#7684) üzenetére


joci9
(kvázi-tag)

Szia!

Na megnéztem:

-Megörző (retentive) adatmemória - Az adatmemóriának olyan területei, melyeket a felhasználó kiválaszt arra, hogy változatlanok maradjanak a tápfeszültség kikapcsolása után is, addig, amíg a kondenzátor és az opcionális elem „cartridge” le nem merül. A V, M, időzítő pillanatnyi értékek és számláló pillanatnyi értékek azok a memóriák, melyeket megörző memóriára lehet konfigurálni.
- Permanens memória - Nem felejtő memória, melyet a programblokk, adatblokk, rendszerblokk, kényszerített
értékek, tápfeszültség kimaradás esetén elmentendőre konfigurált M memória és a felhasználói programvezérlés alatt beírt kiválasztott értékek.
- Memória „cartridge” - Kivehető nem felejtő memória, melyet a programblokk, adatblokk, receptek, adatnaplók és kényszerített értékek tárolására használunk.

Én a másodikra küldtem példát, kolléga szerintem az elsőt kérdezte.

Tipp
Az MB0-MB13 tartomány megörzőre való megváltoztatása lehetővé tesz egy speciális funkciót, mely
automatikusan elmenti ezeket a memóriahelyeket a permanens memóriába a tápfeszültség kikapcsolásakor

ü
J

(#7686) Tomika86 válasza joci9 (#7685) üzenetére


Tomika86
(fanatikus tag)

Szia!

Megnézem pontosan a PLC-t. Ez a 3 adat HMI-ről módosítható és utólag lett rátéve a HMI ezért eddig nem volt vele gond. Csak akkor felejti el ha 1 hétnél tovább nincs bekapcsolva a gép.
Amúgy ezen a 3 adaton kívül semmi olyan adat nincs amit meg kellene jegyezni :D

Köszi!

(#7687) Humbucker


Humbucker
(senior tag)

Üdv!

Most fog indulni egy ilyen PLC programozó tanfolyam a környékemen. azt szeretném kérdezni tőletek, hogy megérné ezt elvégezni?Villamos, és elektromos végzettségem az nincs, csak a programozás egészen érdekelne. Szerintetek el lehet kezdeni ebben dolgozni?Van erre igény olyan szinten, hogy egy pályakezdő is el tudná kezdeni ezt a szakmát majd egyszer, vagy ide is azonnal kellene a sok éves tapasztalat?
Azért kérdezem, mert nem kevés pénzt kell kiadni egy ilyen suliért, és szeretném tudni hogy megérné-e ez nekem?

[ Szerkesztve ]

(#7688) spkkill válasza Humbucker (#7687) üzenetére


spkkill
(kvázi-tag)

Szia!

Visszapörgeted kicsit a fórumot és találni fogsz ezekre a kérdésekre válaszokat. Ha nagyon érdekel és hajlandó vagy a tanfolyamon kívül is időt áldozni a PLC rejtelmeinek megismerésére akkor lehet rá esélyed,hogy olyan tudással rendelkezz amivel a munkaerő piacon labdába rúghatsz. Sajnos az oktatás a béka feneke alatt van. :(
Nemrég egy új kolléga érkezett hozzánk aki 1 éves OKJ tanfolyamot végzett. Fogalma sem volt mi az FC,FB,DB ,mert csak OB1 -ben gyakorolták a programozást és csak LAD-ban. :F

[ Szerkesztve ]

Megbízhatóságom: http://prohardver.hu/tema/kivel_erdemes_uzletelni_topic_3/keres.php?stext=spkkill&submit=

(#7689) Humbucker válasza spkkill (#7688) üzenetére


Humbucker
(senior tag)

és megmaradt?

(#7690) spkkill válasza Humbucker (#7689) üzenetére


spkkill
(kvázi-tag)

Mivel volt ismeretsége "majd belejön" alapon igen.

Megbízhatóságom: http://prohardver.hu/tema/kivel_erdemes_uzletelni_topic_3/keres.php?stext=spkkill&submit=

(#7691) crucified


crucified
(kvázi-tag)

Sziasztok, kinek van tapasztalata Moeller Easy Eaton-nal ( 819-es család ) kapcsolatban? Csatlakoztatom a kábelt, megvan az ONLINE kommunikáció, azt mondom töltse fel a készülékről a PC-re, fel is tölti, de magát a programot nem látom, csak a rendszerben lévő készülékekekt ( Eaton relé és HMI ). Sem létrában, sem funkciós blokkban nem látok semmit,

Tudtok ebben segíteni?

Köszönöm

(#7692) Tomika86


Tomika86
(fanatikus tag)

Sziasztok

Tia portal v15 van a gépemen a gyárban. Szeretnének távolról elérni egy gépet amihez azt írták hogy kell az update 4 hozzá.
Letöltöttem siemens oldaláról, a többit is fel kell telepítenem a 4es elött? (az 1,2,3 update-re gondolok).

Köszönöm

(#7693) rsf válasza Tomika86 (#7692) üzenetére


rsf
(senior tag)

:N

“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

(#7694) Tomika86 válasza rsf (#7693) üzenetére


Tomika86
(fanatikus tag)

Köszi

(#7695) crucified


crucified
(kvázi-tag)

Sziasztok, javasoljatok legyetek szívesek egy egyszerű megoldást a következő feladatra. Egy szerver szoba hőmérsékletét kellene monitorozni ( Pt100 ? ) és neten / weben keresztül üzenetet küldeni a rendszergazdának ( PLC webserver, ha igen milyen ? ).

Köszönöm előre is.

(#7696) Szirty válasza crucified (#7695) üzenetére


Szirty
(Topikgazda)

Szia!

Nem tudok konkrét típust ajánlani, de én valamilyen távfelügyeleti megoldásban gondolkoznék mint amilyen pl. ez.

(#7697) byte-by válasza crucified (#7695) üzenetére


byte-by
(tag)

halo

rapsberry Pi plusz hőmérséklet és légköri modul jó lehet.
occó és a Pi utána egy valag mindenre jó.

(#7698) crucified válasza Szirty (#7696) üzenetére


crucified
(kvázi-tag)

Szia, nagyon köszönöm, ezzel oldottam meg. Tökéletes !

(#7699) crucified válasza byte-by (#7697) üzenetére


crucified
(kvázi-tag)

Szia, nagyon köszönöm. Szirty ötlete nekem most gyorsabbnak tűnt.

(#7700) ratkaics


ratkaics
(fanatikus tag)

Sziasztok!

Step7-ben, ha egy DB területet egy Lock-olt FC módosít, akkor az nem listázza ki a "Go To Location"?

Mert van egy DB terület, amit a "Go To Location" szerint nem ír semmi, viszont, ha felveszem VAT táblába, akkor mindig visszaíródik. Hogyan tudnám megtalálni, hogy módosítja? (A PLC program tartalmaz zárolt FC-ket...)

Köszi előre is mindenki segítségét!

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....

(#7701) Szirty válasza ratkaics (#7700) üzenetére


Szirty
(Topikgazda)

Szia!

Ha a Lock-olt FC alatt know-how protectiont értesz, akkor kilistázza.
A Go-to location a keresztreferencia tábla alapján dolgozik. A know-how blokkokban lévő hozzáférések is belekerülnek a keresztreferencia táblába.
Tehát ha egy védett FC írja pl. az M100.0 bitet akkor azt a go-to location megjeleníti, csak megnyitni nem engedi.

Fontos azonban megjegyezni, hogy:

1.
A keresztreferencia táblázat kizárólag abszolút címekkel történő hivatkozásokat tartalmaz.
Az indirekt címzésekkel történő hozzáférések nincsenek benne. Nem is lehetnek, mivel azoknál a címék futás közben derülnek ki.

2.
Ha nem teljes DB címeket használ a program, hanem rövid DB címeket te pedig teljes címet keresel, azt sem fogja megtalálni.
Írok egy példát.
= DB100.DBX6.0
Ez egy teljes abszolút cím, ez a keresztref táblába kerül, a go-to megtalálja.
OPN DB 100
= DBX6.0
Ugyanazt csinálja, de ez egy rövid hivatkozás, ha teljes címet keresel, akkor a go-to nem találja meg, de azzal lehet keresni rövid címet is (DBX6.0) de akkor minden más DB ezzel azonos bit címét felhozza a listába, tehát neked kell szelektálnod.

3.
Egy címet írhat külső eszköz is. A külső eszköz (PL: HMI, másik PLC) által írt címek sem kerülnek a keresztref. táblába, nem is tudnának hiszen nem a Step7 hatáskörébe tartoznak.

[ Szerkesztve ]

(#7702) ratkaics


ratkaics
(fanatikus tag)

Nagyon szépen a kimerítő választ!

[ Szerkesztve ]

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....

(#7703) bocali


bocali
(lelkes újonc)

Sziasztok
TIA portal V14 SP1-et használok és WinCC-ben felugró ablakot szeretnék csinálni, de a toolboxom elég hiányos és nincs benne screenwindow objectum. Valamiért az online update se működik és nem tudom, hogy honnan lehetne ezt beszerezni. Valaki tudna ebben segíteni?

(#7704) spkkill válasza bocali (#7703) üzenetére


spkkill
(kvázi-tag)

Szia!
Szerintem te ezt keresed:

Megbízhatóságom: http://prohardver.hu/tema/kivel_erdemes_uzletelni_topic_3/keres.php?stext=spkkill&submit=

(#7705) bocali válasza spkkill (#7704) üzenetére


bocali
(lelkes újonc)

Szia,
lehet, hogy azt keresem, de nem sok sikerrel.

(#7706) n0rbert0 válasza bocali (#7705) üzenetére


n0rbert0
(senior tag)

Szia,
Basic panelekben nincs popup screen.

Ha rajzolsz egy téglalapot és ráteszel minden megjeleníteni kívánt objektumot, majd az összes objektumra és a téglalapra is beállítod ugyan azt a visibility-t, ezután egy groupba teszed őket, akkor hasonló eredményt kapsz, mit a felugró ablak. Tanácsos magasabb layer-re rakni a kapott group-ot.

[ Szerkesztve ]

(#7707) bocali válasza n0rbert0 (#7706) üzenetére


bocali
(lelkes újonc)

Oké köszi

(#7708) Oryctolagus


Oryctolagus
(tag)
LOGOUT blog

Szerintetek, melyik a legjobb tanfolyam jelenleg?
Nagyjából kezdőknek.
Nincs diplomám, csak technikus vagyok és a suliban tanultam, de munkahelyen már nem használom, ezért kellene egy oktatás amivel megerősítem a tudást. A későbbiekben jól jöhet egy munkahely váltás esetén.

Arra is gondoltam, hogy megveszem ami kell és itthon megtanulom amit lehet.

Sokféle tanfolyam van, de én olyat keresek ami nem csak amolyan tessék-lássék 'OKJ'(ettől még lehet jó)

Köszönöm!

Per aspera ad astra.

(#7709) joci9 válasza Oryctolagus (#7708) üzenetére


joci9
(kvázi-tag)

Szia!

Fogalmam sincs, de az otthoni tanulás az hasznos tud lenni.
A TwinCAT pl, PC-n fut, és ott lehet szimulálni élesben, Visut írni ilyenek.
A Wgonál láttam ingyenes tanfolyamot pl.
(vagy láttam a fészbuksin Omron NX1P2 Starter kit csomagot, biztos odaadom sokkal-sokkal olcsóbban :-))

ü
J

(#7710) Fortitude444


Fortitude444
(újonc)

Sziasztok!

Munkahelyen egy S7 PLC projektje mellett találtam .ARC nevű valamiféle archive fájlokat, de nemtudom, hogy mire valók, illetve kellenek-e nekem..
esetleg valaki tudja, hogy mik lehetnek ezek? Sajnos neten nemtaláltam rá egyértelmű leírást, hogy mi ez, illetve hogyan lehet megnyitni, annyit tudok róla hogy egy régebbi fajta tömörített fájl..

Válaszotokat előre is köszi.

[ Szerkesztve ]

(#7711) spkkill válasza Fortitude444 (#7710) üzenetére


spkkill
(kvázi-tag)

Szia!
Ezek szerint Sinumerik CNC géppel van dolgod.A fájlok a gép mentései amit az operációs rendszer alatt lehet lementeni,illetve visszatölteni.
A "PLC" egyértelmű,a "DP" a hajtás,az "NC" pedig a CNC vezérlés paramétereiről készült mentést takar.A többi fájl vegyes mentéseket tartalmaz.A CYC.DIR mappában is gondolom hasonló fájlok vannak,valószínűleg a fő és alprogramok "SPF és MPF" vannak ott archiválva.Egyszerű text editorral meg tudod nézni a fájlok tartalmát például az NC paramétereket,de a PLC fájlban nem értelmezhető karaktereket fogsz csak látni.
A mentések elég régiek,nem ártana őket aktualizálni,ha nincs újabb.Ha módosítod a PLC programot,de később meghibásodik például az NC kártya akkor a visszatöltés után nem lesz aktuális a PLC,csak ha Step7-ből aktualizálod.

Megbízhatóságom: http://prohardver.hu/tema/kivel_erdemes_uzletelni_topic_3/keres.php?stext=spkkill&submit=

(#7712) Fortitude444 válasza spkkill (#7711) üzenetére


Fortitude444
(újonc)

Köszi, ez elég segítség lesz! :)

(#7713) crucified válasza Fortitude444 (#7712) üzenetére


crucified
(kvázi-tag)

Szia, még annyit, hogy másold ki ezeket valami külső adathordozóra ha még nem tetted meg, ha valami történik a CNC HDD-vel akkor legyen mentés róla.

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.