- Bambu Lab 3D nyomtatók
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- SSD kibeszélő
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Leiskolázná a mezőnyt az új Samsung csúcs-SoC
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi belépő szinten
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gregg71
csendes tag
Amennyiben megbizonyosodok róla, hogy a Turmix TX-10 Vapore Plus gépemnél a pumpa adta meg magát, mit tegyek (faragjak) bele helyette?
-
Piftuka
veterán
Köszönöm a választ Mindnyájatoknak!

Akkor mindezeket figyelembe véve, a most megvásárolhatóak közül melyik Brikka változat a legjobb vétel minden tulajdonságát figyelembe véve?
-
törölt tag
válasz
Piftuka
üzenetére
Szelep nélkül, vagyis megemelve a súlyszelepet úgy működik mint bármelyik másik mokka.
Tök fölösleges a lyukas fedél, de az ablakos is, nekem még sosem fröcskölt, igaz jóval kevesebb vízzel használom mint ami az előírt. Majd kipróbálom sok vízzel, miért ne?
Fontos szárazra törölni a menetes részt használat előtt, mert vizesen nem lehet megfelelően szorosra összecsavarni és a tömítésnél folyni kezdhet, elszökik a nyomás. -
stereofan
tag
válasz
Piftuka
üzenetére
alapvetően mindegyik kivitel hasonló, kis különbségekkel, a lényeg, hogy mindegyikben a bialetti szabadalom súlyszelep dolgozik.
minimális különbségek vannak:
eltérés a kosár méretben, anyagában van, illetve a mostani súlyszelepen kicsit más a kidolgozás mintája.
anyagát tekintve az alsó rész is alumínium, csak be van festve feketére.
a felirat is más, az old brikkán cirádás, az elite-n "szögletes" a felirat.
ezek a szériák már csak román gyártásban jelentek meg (lásd: brikka lottó: sok a gyártási hibás darab)
quality & design: bialetti italy, made in romania
-
Piftuka
veterán
válasz
Bazsee71
üzenetére
Ez biztos?
Akkor a cég honlapján ez mind román gyártmány?
-
válasz
mdav88
üzenetére
elég jól ismerem azt a fej-bojler kombót. nem rossz, de nem is különösen jó, a vízterítése az egyik gyenge pontja (nekem soha sem sikerült igazán hibátlanra megoldani, pedig elfogyasztottam pár vízterítőt és felsőszűrőt), de a bojler+fűtés is jobb az űrgaggiában.
a gép viszont, ami köré van építve, kéne

-
Piftuka
veterán
válasz
stereofan
üzenetére
Köszönöm a választ!
"nekem még az old kettes brikkám van, de nemrég volt a kezemben egy ilyen újabb fekete változat is.
a korábbival (elite) is volt már dolgom."Akkor biztosan tudod, hogy mi a különbség? Annyi, hogy más anyag az alja? (Amúgy melyiknek mi?) Vagy van más is?
"mint ahogy más téren, itt is javallott egy jó kézi vagy elektromos őrlő és a frissen pörkölt kávé, ezekkel kellemes élményeket lehet szerezni."
Az egy következő lépés lesz.

"nem hiszem, hogy ebből olasz változat elérhető lenne"
De bizony létezik ilyen változat! Ráadásul nagyon fontos különbségekkel: Olasz vs. román Brikka különbségek
Az a kis üvegtető éppen azt a problémát hárítja el, amire többen panaszkodtak, hogy "fröcsög" a kávé mindenfelé.
Nem beszélve a plusz tömítés meglétéről, ami pedig nyilván azt a problémát hárítja el, amire még többen panaszkodnak, miszerint "ereszt" a készülék, és oldalt is folyik belőle a kávé.
-
Koczó93
őstag
Ismerősnek keresnék bp környékén használt graefet. Ha van valakinek privátban keressen, köszi

-
SoundON
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Köszi köszi a kimerítő leírást

Ha már őrlőteszt, az illetékes Polgár Jenőtől
kérdezem hogy a LIDO E T milyen késekkel van szerelve?
Bár teljesen mindegy, mert brutál szép őrleményt ad és ez a kávé ízében is visszaköszön
Szóval tényleg csak kíváncsiságból kérdezem. Olvasni hogy a LIDO 2ben 48mm Etzinger kés van.
A LIDO E Tben is ugyan ez van?
Én nem tudom hogy mit és hogy kell mérni, mi a névleges méret, de én ezeket mértem:
a belső, forgó kúp külső íve 30mm
a fix külső gyűrű külső íve 40mm. -
horinori2
csendes újonc
Pellini espresso gusto bar. Ilyen őrölt kávéval még nem találkoztam. Presszó géphez ajánlja magát. Nagyon finomra van tényleg őrőlve. Átfolyós főzőmmel is krémes , selymes, kellemesen friss pörköt ízű. Ha én őrlöm ilyen finomra a frissen pörkőlt kávémat, hát kílódva jön át. Nincs valami himi-humi ebben a kávéba?
-
mdav88
aktív tag
Megfelelo erdeklodes hatasara megvalnek az Ascaso duo prof DB gepemtol. Ki van maxolva, amennyire kisgep lehet: pid, rezcso, tagulasi, nyomasszabalyzas, szukito. Friss benne a pumpa, ipari az opv, vizkomentes termeszetesen, a gyari gozkar iparira cserelve.
Standard 3 decis faema kazan+ thermoblokk a vegtelen goznek.
Esztetikailat szep, de sajnos az elejen van ket mely serules, nekiuthettek valamit.Arban 170e kornyekere gondoltam. Kepet lovok hamarosan.
-
horinori2
csendes újonc
válasz
jana86
üzenetére
A Lelit Anna pid géphez még egy Graef /cm702 vs. 800/ is bele kell, hogy férjen/ . Lélektani 200 alatt kell maradjak 20-30-al. Jó presszógép és presszó képes darálóra van szükségem. Kedvelem a világos pörkölést is. Az őrlés fontos tényező .magam is tapasztalom,hogy kicsi változás milyen más ízt produkál. A cm702 megfelelő lenne vagy cm800? A családban csak én iszok presszót egyedül.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
"szélsőségesen világos pörkölés"
Önmagában szubjektív besorolás. Kinek mi? Nekem nem a komfortzónám eszpresszóként. Helyes a mondat úgy lett volna, hogy ritkán. Minden kávénkat kipróbálok eszpresszóként világos pörköléssel is (vannak, amik nekem is tetszettek). A gáz az lenne, ha nem tenném. Szemellenzős nem vagyok, meg legalább mindig kiderül, hogy számomra (ízben) hol vannak a határok. Ez nemcsak a kávék tesztje, hanem önvizsgálat is :-).
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Azt megkérdezhetem, hogy szélsőségesen világos pörkölésekkel miért nem eszpresszózol? Teljesen szubjektíven természetesen

-
Kávé Kálmán
tag
válasz
SoundON
üzenetére
"Amúgy meg ha már 3ember az utcán tüntetésnek minősül, akkor 7őrlő a pulton is tesztelésnek"
Muhahha... teszteléshez minimális objektivitás szükségeltetik, ami nálam a mai Pavoni márkajelű termékekkel kapcsolatosan nehezen előgezhető meg.
Ergo tottálisan szubjektíven. Szeretem a Lido-t és nagyon bírom Barb-ot és Doug-ot. Pláne azok után, hogy az amszterdami WOC-on hozzánk jártak vissza minden nap kávézni, közölve, hogy egyszer elcsábultak máshova, de megbánták. Na, ezek után nehéz nem szeretni őket. A Lido finomságállítása megszokás kérdése. Ténylegesen fokozatmentes és ultrafinom tartományban mozoghatsz vele. Nagyobb (magasabb) mint a mellette állók, de átlagos férfikézzel jól meg lehet markolni. A tavalyi kávé világnapján a gödörben a Strietman-t ő szolgálta ki. Kb. 100 duplát őröltem vele. A Pro800-at ott egy Euréka "etette" és Balázs (Apricot) 4x annyi kávét készített mellettem.
A Kinu M47-es őrleménygyűjtője születése óta (talán pont az ős o-gyűrűs volt problémamenetes :-) egy gyenge pont. Most úgy teleszórták mágnessel (feltételezhetően kirobbanthatatlanul), hogy kifogástalanul tartja a "csészét" és komfortosan levehető. Nagyon karcsú őrlő, ergo gyengébb marokkal is tekerhető (szélsőségesen világos pörkölésekkel nem eszpresszózom). Benne van az anyag. Kifogástalan a megmunkálás. Nagyon aprók a fokozatok (egy klikk 0.01mm-nek felel meg késtávolságban). MOndtam Christiannak, hogy könnyítene a használaton, ha az őrleménygyűjtő belső/alsó éle (a talp és oldalfal találkozása) rádiuszos lenne és nem kéne kocogtatni, hogy totál ürüljön. Nekem már két éve is ez volt persze a kifogásom.
A Traveler lásd mint elébb, csak fele olyan súllyal. Az őrlő aprócska. Még a Hari Mini Mill mellett is. Nem tudom, hogy ez a könnyítés extrém intenzív használat mellett hátrányt, idő előtti öregedést jelenthet-e. Én nem így látom, de hát ez sem nyert még bizonyítást, ergo szubjektív vélemény. Viccesen könnyű vele is őrölni (nekem vasmarkom és azbeszt kezem van), a világ legjobb ex-barátnője viszont ezzel sem esett szerelembe... Christian kicsit ráncolta a homlokát és mondta, h belecsűri a 38-as kést és az asszony is boldog lesz :-). Én meg lecsengetem az egyedi árat. Nekem semmi se drága, hogy megtérítsem a leghevesebb kéziőrlő ellenzékemet és a demo Olympia Moca-t visszavihessem az üzembe. Persze, lehet hogy inkább leszokna a kávéról. Vagy rászokna a kávézóba járásra. Rák tudja, melyik lenne rosszabb... Ja, az őrleménygyűjtő az ős M47-es o-gyűrűs változata (semenet, semágnes).
Apollo. Rádiuszos az őrleménygyűjtő talpa. Taiwan-on nem szeretnek kocogtatni (vagy bepoloskázták a pörkölőüzemet). A design (római oszlop ) SZERINTEM egyszer jó poén, termékként így erre én nem vágyom a pultomon a nem római oszlopfős otthonomban/konyhámban és kávégépem mellett. Ráhekkeltek egy gumipántot, mert úgy könnyebb tekerni. Ezzel küzdelmesebb, mint a többivel (vastagabb, csúszósabb felület). Ez a gumipánt némileg javít a helyzeten, ugyanakkor igazgatható, minden őrlés után, ha ügyelsz a részletekre
(hülyén néz ki, ha ferde).Mindegyik őrlővel szuper nyitott lefolyásokat láttunk és kifogástalan (optikailag is) kávékat rettyintettünk, annak ellenére, hogy a Kinu és Kinuka is 0km-esek voltak. Apollo 3 hónapja őröl, az én Lido ET-m egy éve folyamatos használatban.
A Mahlgut és a HG1 már bizonyított korábban. Szeretem őket, de a méretük miatt (nekem a mobilitás nagyon fontos faktor) nem versenytársak.
Az Apex izgalmas cucc. A Socratic pont a WOC Amsterdam idején magasztalta az egekbe a prototípus őrleményeloszlását talán (Doug dicsekedett el vele :-)), úgyhogy nagy a várakozás.
Minden Lido egy kicsit más késtartót kapott valamint a 2 visszakapta a régi, kúl színét, az ET pedig fekete lesz.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Köszi, érdekelne a Lido is, hogy mit változtattak rajta.

-
soldier2
őstag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
El is feledkeztem az Orphanos kapcsolatodról. Az Apex lehet, hogy érdekel majd, de látatlanban nem mertem belevágni. Persze ha kipróbáltad majd sokan várjuk a véleményt róla.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
"Hogy teljesített a traveler változat?"
Én a Lido-t forgalmazom, de nem fáj bevallani, hogy a Traveler-től erős versenytársat kap. Bár most jön az Orphan-tól is az új készlet (ott is volt egy kis revízió). Az első Apex-ek befutnak abban a csomagban jövő héten :-).
A Traveler ugyanazt produkálja, mint a klasszik M47, csak puritánabb köntösben. Rendkívül könnyű tekerni (még kávéval is :-)) és szinte eltörpül a Hario Mini Mill mellett. Mindezt 47-es késszettel. Odateszi magát. Nem kicsit. De én primér eszpresszózom. Vicces volt, hogy Christian nagyjából beállította a csont új őrlőt és húztunk vele elsőre egy spricc nélküli eszpresszót a Pro800-on. Persze, hogy mesztelen(kedtünk).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
SoundON
üzenetére
"Ezek a digók 'csak' a nyomásmérő dugattyúdra dobtak control C control Vt,
vagy a teljes SE Profileres rendszerre?"A SEP-re szerintem külföldi szakértőket vontak be, hogy értelmezzék, melyik szám/görbe mit mutat/ábrázol. Az még eltart egy darabig, amíg megugorják. De ha belegondolsz, hogy több mint egy éve mutatták be az Esperto prototípusát a HOST Milan-on, és mostanra sikerült összeheftelni egy eladható készletet, akkor bízhatunk benne, hogy mire értelmezik a csomagot, addigra már sikerül továbblépnünk a mai státuszon. A jelenleg megjelenő Esperto modell, nekünk az első - gyorsan elvetett - prototipusunk volt. Pusztán pimaszságból meg is írtam nekik, hogy miért nem fog működni a villába csavarozott csap. Az azért vicces, amikor nézegeted a klónozók műveit. "Kinu" Christian az Apollon - ami egy taiwani wannabe viszonteladója műve - röhögte magát könnyesre.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Hogy teljesített a traveler változat? Meglepő az árazása a többihez képest.
-
stereofan
tag
válasz
Piftuka
üzenetére
nekem még az old kettes brikkám van, de nemrég volt a kezemben egy ilyen újabb fekete változat is.
a korábbival (elite) is volt már dolgom.
az újabb fekete változat is nagyon szép, kicsit más a súlyszelep ezen, de kosár és többi része ugyanolyan. a fekete rész tartósságáról még szerintem nincs tapasztalat.
szerintem azt válaszd amelyik neked jobban tetszik.
a kettessel kb. 1,5 adagot, a négyessel kb. 3,5 adagot tudsz készíteni.
mint ahogy más téren, itt is javallott egy jó kézi vagy elektromos őrlő és a frissen pörkölt kávé, ezekkel kellemes élményeket lehet szerezni.nem hiszem, hogy ebből olasz változat elérhető lenne.
-
SoundON
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Ezek a digók 'csak' a nyomásmérő dugattyúdra dobtak control C control Vt,
vagy a teljes SE Profileres rendszerre?Amúgy meg ha már 3ember az utcán tüntetésnek minősül, akkor 7őrlő a pulton is tesztelésnek,
szóval igen is szeretnék valami olvasnivalót ezzel kapcsolatban is
-
Nibiru
tag
válasz
üzenetére
Ja, olyan volt a kép amit beraktál, mintha te készítetted volna. Találtam közben egy nekem valót különben ami szabályozható. Nem ismertem eddig ezt a gyártót.
-
Piftuka
veterán
válasz
Piftuka
üzenetére
Ha már "visszataláltam" ide, hadd kérjem a segítségeteket "Bialetti Brikka" témában!
Eldöntöttem, hogy beruházok egy ilyen készülékre, és olvastam is mindenféle cikkeket, véleményeket, amely alapján nem egyértelmű még, hogy melyiket volna érdemes:
- Garantáltan nem ég meg benne a kávé? (Ha a bemutató videó alapján használom.)
- Mi a különbség a kettő között?
- A 2 személyes és 4 személyes változatok között az űrméreten kívül van érdemi különbség?
- Van esély Magyarországon, új, olasz gyártmányt beszerezni? (A teljesen fedett, üvegablakos tetővel, saválló kosárral...)
Köszönöm az érdemi, segítő hozzászólásokat előre is!
-
Nibiru
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Már régóta a fejemben van, hogy a konyhában az egyik szekrényajtón amiben a kávézással kapcsolatos dolgaim vannak főleg, lecserélem a fogantyút egy tamperre. De látom nálad sorminta van belőle.

-
törölt tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Na akkor nem kell erőltetni a La Pavonit se ha ilyen a mentalitás mögötte. Ha van fair trade kávé, kéne fair trade kávégép is, bár utóbbiból nincs nagy választék.
-
törölt tag
válasz
pataslogeza
üzenetére
Vélemények alapján lutri mindkettő.
-
törölt tag
Hajónapló
Brikka, hidegen súlyszeleppel, most valahogy beállt, 60 ml vízzel, többszöri próbálozás után is, 14 gramm körüli 15-ös fokozaton őrölt kávéból, szűrőbe őrölve, nem tömörítve csak lehúzva a tetejét.
Omniával is iható. Már amennyire az Omnia iható.Azt a szabályt tudnám kitalálni, hogy ha szelep nélkül forrón ízlik a végeredmény, jó a lefolyás, a szemcseméret miatt nem akad el, akkor érdemes hidegen szeleppel is kipróbálni.
Kb. annyi idő alatt fő le mint amennyi idő a tejhabosításhoz kell, így egyszerre megy a kettő és még több aromát megőriz a tejhab. Asszem ennyi elég is volt, révbe értünk. Tejhabosításhoz lehetne jobb módszer, eszköz is. Majd egyszer.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
SoundON
üzenetére
"Aztaaa...ha ezek egy megúszhatatlan kézi őrlő teszt első pillanatai"
No time for monkey business :-), meg hát nem is értek én ahhoz. Csak annyit "mondok", hogy tegnap szállították le az első La Pavoni Esperto-t (rejtélyes módon a finn disztribútorhoz, Mikulás?????), ami a mi termékünk (nyomásmérő kit) pontos másolata, és 4 hónapja árulnak egy taiwani Kinu másolatot, amit szintén felplecsnizett a Pavoni :-) (La Pavoni Apollo). Milánóban a hiányzó kreatívitást így igyekeznek pótolni. A legszebb az egészben az, hogy a CEO 2017 májusában még megköszönte és gratulált a fejlesztésünkhöz.
-
SoundON
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Aztaaa...ha ezek egy megúszhatatlan kézi őrlő teszt első pillanatai,
akkor az eredményeket is izgatottan várnám
Akár egy publikált linket, akár egy privátot. -
stereofan
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
FTM unipress "rulez"!

-
Kávé Kálmán
tag
válasz
üzenetére
Izzadságos MUNKANAP a pörkölőüzemben:
Az igazán nehéz sorsú kávéfanatikusok nerm rettennek vissza az önkínzástól sem. Visszautasíthatatlan (és "tisztességtelen") ajánlatot kaptam a Christiantól (Kinu tulaj). Beugrik kávézni és hoz még 2 tornaszert az eddigiek mellé. A Traveler mérete egyszerűen észbontó.
-
gregg71
csendes tag
Gaggia-ba mi jelenleg az ajánlott felső szűrő? Ezen kívül van jó alternatíva? Az IMS200 vízterítési problematikájáról már olvastam.
-
törölt tag
válasz
pataslogeza
üzenetére
Az előző 12 cm átmérőjű, ez 10 cm-es: Ardes Cico

-
törölt tag
válasz
pataslogeza
üzenetére
Van olyan lehetőség is hogy főzőlapot veszel meg egy kotyogóst, nagyobb a választék, Ardes 036
-
OImi.
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Köszi! Sajnálom,hogy így van,de rád hallgatok.
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Ha csak innen lehet venni akkor egy Minuto bár a Royalt is dicsérik. Ha máshol is lehet akkor egy Talea Ring. Ha több pénz van rá akkor Jura, olyan 70e felett már az éri meg.
Brikkával is lehet jókat főzni, de kell hozzá jó őrlő. Meg sok tapasztalat. Automatával könnyebb. -
-
pataslogeza
aktív tag
Sziasztok.
Elektromos kotyogos kavefozot keresek.
En 4 tipust talaltam, ebbol kettonek (Ariete mokina,
Delonghi EMKM-4.b) manyag felsoresze van, ami idovel reped/torik, ezert ilyen nem erdekel.Fem felsoreszut kettot talaltam. Egyik a Forever Miss Moka Prestige electro, masik a GAT Splendida 601006.
Hallottatok mar ezekrol? Melyik a jobb a ketto kozul? Esetleg tudnatok valami mast ajanlani ezeken kivul? -
törölt tag
Sziasztok
Egy kis segítséget kérnék.
Tervezem, hogy kávéfőzőt vegyünk. Napi 2x iszunk, ketten vagyunk, tehát nem ipari mennyiség.
Nem akarok százezreket kiadni ilyen célra.
Láttam az összefoglalóban a Brikkát, néhol olvasni róla minőségi problémákat, ami talán orvosolható némi javítással.
Automata esetében nem gondolom, hogy újat vennék, viszont használtból van kínálat a közelben.
[link]
Max. 40-60ezres kategória esetében mit javasolnátok innen? -
-
zolnagy
őstag
Szia! Szerintem nem bújt meg, csak egyszerűen nincs tapasztalata vele senkinek itt.

[Itt] azt írják, hogy átcímkézett mazzer, ami biztató, de én azért még kutakodnék a helyedben, hogy így van-e. Ha működik is, én belekalkulálnék egy késcserét és egy felszabályozást is ( feltéve, ha fragola vállalja) -
OImi.
csendes tag
Sziasztok!
Megbújt a nyamvadt kis kérdésem két kép között,ismét próbálkozok.
Aristarco EMA 75 darálóról érdeklődök. Találtam egyet 100 euróért Ausztriában és haza tudnák hozni. Érdemes foglalkozni vele? -
törölt tag
Hajónapló: 70ml forró víz és 14g Omnia - füstös furcsaság. Graeffel alacsony hőfokon extra rövidre alulkivonatolva volt iható. Nehéz ezt egy forrásponton rotyogó kotyogóssal megközelíteni. Hol vannak itt a tizedfokok. Tejóég. TEJ, Ó ÉG!
-
Nibiru
tag
Mondd ezt a nyuziknak.
A lényeg, hogy a kevesebb kávéhoz, arányában kevesebb mikrohabos tejet tesznek.
Cappucino sosem lesz belőle, mert abban sokkal több a tej. A cortado-hoz viszont valóban hasonlít, ha úgy vesszük, bár abban tényleg mindig egy dupla van plusz ugyanannyi tej. Viszont nem az a finom tejhab kerül bele mint fw-ba. Elvileg. Ja és a fw-ot normális helyeken sosem szolgálják fel üvegpohárban, mert azt tényleg "nem illik'. XD Ha mégis, az egyenértékű azzal, mint amikor az espressod mellé nem adnak egy kis pohár vizet a kávézóban. -
-
törölt tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
A koffeint illetően nem erősebb viszont alulkivonatolt, ezért kevésbé keserű viszont aromás és gyümölcsösebb.
Ki lehet próbálni hogy egy eszpresszó hosszúra engedni a duplát. -
Gravity1234
tag
válasz
üzenetére
A dupla ristretto reszt nem ertem.... az hogy kapcsolodik most ide?
A flat whiteot en iszom, az dupla eszpresszo vagy ristretto alappal keszul, de azzal semmi gond nem volt eddig se, csak a logisztikaval, mert neki eros a dupla.
Ha arra gondoltal hogy dupla ristretto paromnak, hat tudomasom szerint az megerosebb....tehat akkor a valasz nem jo neki. -
Nibiru
tag
Nem. Az eredeti fw szimpla espressoból készült. Új-Zélandon ahonnan elméletileg származik, bárhol kapsz szimplából, most is. Az pedig, hogy idővel többféle változata is kialakult, (a duplából, majd a dupla risretto-ból készült változatok) jó mutatja, hogy az illemnek ehhez nem sok köze van.
Otthon meg aztán édesmindegy, hogy mi "illik".
-
törölt tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Dupla risztrettóból is túl erős lenne? Ez olyan mint a japán jeges kávé, ott jégre főznek egy drip kávét.
A cold brew nem savas, a kávéra jellemző aromás, fás ízek jellemzik, de eláll a hűtőben akár két hétig. Ha ez az ízvilág tetszik, akkor előre el lehet készíteni hetente a heti adagot és elég naponta hígítani.Van olyan módszer cold brewra amihez csak egy szagmentes befőttesüveg kell és valami textil amin átszűröd a végén. 1:4 kávé víz aránnyal, durvára őrölt kávéval 12-24 óra alatt kész is. Egy hétig eláll.
-
Gravity1234
tag
válasz
Nibiru
üzenetére
Ahogy irtam is nagyon mozgatja a fantaziam a cold brew es most a barista szakuzletben 29 rol 18 re van ertekelve Black Friday akcio kereteben. Szoszolni sem kell vele, kb szaktudast sem igenyel, X ora alatt lecsopog, alapbol hideg, es a hutoben meg el is all. Ezert gondolkozom rajta, a kerdes jo megoldas e ez erre, es van e mas?
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Az is egy megoldás lehet, hogy szimplát húzol neki, és az őrlemény mennyiségével lövöd be a lefolyást, hogy ne kelljen a darálót elállítani.
-
-
Nibiru
tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
A cold brew nem intenzív, inkább olyan mint valami tea. Én a helyedben este beállítanám a jeges csöpögetőt, reggelre meg is van a kávéja, magamnak meg egy duplából megcsinálnám a flat white-ot.

Egyébként a fw-nál nem előírás a kávé mennyisége, csak a kávé-tej arány. Akár szimplából is készítheted.Ritkán iszom tejjel a kávét, (általában csak ha nagyon savas, citrusos az alapanyag) de ha mégis akkor az egyik amit iszom az a flat white, de én dupla ristrett-oból szoktam. Ha gondolod, próbáld ki!

-
Gravity1234
tag
Szevasztok!
Tanacsot kernek!
Jelenleg a remek kis Lelittel keszitett presszobol keszitem magam reszere leginkabb a Flat whiteot, neha presszot es paromnak pedig az o "sajtsagos" szimpla presszo kave felontve bogre hidegvizzel. (nagyon durvan mint egy americano, csak nem meleg vizzel)
A problemaim:
- A Flat whitehoz dupla presszo kene, viszont az esetek 90%-ban egyutt kavezunk es paromnak a dupla vizzel felontve nem finom, es tul eros. Ebbol az jon hogy vagy megcsinalom magamnak duplabol a Flat whiteot majd elpazarlok egy szimplat, vagy nem igazi flat whiteot iszom es magamnak is szimpla presszobol csinalom.Melyik kavekeszitesi eljaras lenne a leginkabb logikus es praktikus parom kavezasi szokasahoz a fentieket figyelembe veve?
Tehat: 99%-ban hideg vizzel felontott szimpla presszo (ehhez legkozelebb allo)
Gondolkozom mar regota a Cold drippel, de ahogy olvasgattam, meg ahogy jozan paraszti esszel elgondolom az egy elegge koncentralt, eros kivonat lesz. O pedig nem szereti az ennyire intenzivet.
Mas otlet?
Koszi
G. -
soldier2
őstag
Paljoc Etióp Guji: nagyon ott van a szeren, ha szereti valaki az etióp kávékat érdemes tenni vele egy próbát. Magamnak vettem, de végül a munkahelyen vendégeskedő mezítlábas Silviába tettük bele, kicsit több hő jót tenne még neki, de így is nagyon finom.
-
Elekellek
csendes tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Fél milliméterrel vékonyabb kartömitést kell bele venni, és nem fogja letekerni a kart. Ennyi az egész. Nem gépfüggő hibajelenség.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
paljoc
üzenetére
Ez jó, mostantól mégkevésbé félek egy meghibásodástól. Mondjuk eddig se paráztam túl a dolgot 😉
Neducsimn: érdekes amit írsz, nekem még soha egyetlen alkalommal sem dobta le a kart... Csak azért írom ezt le, nehogy ez is szárnyra kapjon, és holnaptól már úgy legyen emlegetve a típus, mint amibe kapaszkodni kell kávékészítés közben.
-
Nibiru
tag
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- hege8888: Retro Kocka Kuckó harmadjára Hódmezővásárhelyen
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gyúrósok ide!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Napelem
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- További aktív témák...
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 11 64GB fehér / 12 hónap jótállással!
- Nvidia Quadro P4000 // Nvidia Quadro P5000 --- Budapest MPL Foxpost
- Thermal Grizzly Aeronaut paszta 3,9g /BONTATLAN/Több darab/
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3060
- Eladó egy Clevo PA71HS-G i7 7700hq Gtx1070 Kérlek olvasd végig a hirdetést
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
(tudom, hogy más a fej miatt. de ha már 3,5 dl-es rézbojleres, akkor a rancilio megoldása egyébként...)

(szép forma, visszafogott kinézet, gőz integrálva, tetszik)

" - mivl ő gyártja 
Egyébként pont ilyen kerestem. Mennyire szabályozható?

na majd legközelebb!