Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Google Chromecast topic
- Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Koczó93
őstag
Jót tett az R58nak a kisebb fúvóka. Szebbek a csapolások, kicsit lassabban épül fel a nyomás.
Nem lett tökéletes csapolás: [link]Szerk: a manométer tényleg nem túl esztétikus

-
soldier2
őstag
válasz
AXisBOLD
üzenetére
A gond az elképzeléseddel, hogy az új Dedica (vagy valamelyik hasonló plasztik csoda) előbb adja be a kulcsot, mint egy felújított használt Gaggia Baby. De ha ragaszkodsz az újhoz akkor maradj a Dedicánál (itt is van aki azt használja) ha nem akarsz darálással és hasonlókkal foglalkozni egy nyomásfokozós karral kiváltja a kapszulást. Esetleg később egy darálóval, minőségi frissen pörkölt kávéval (a hyperekben ilyent nem találni) még ízben is léphetsz előre.
-
Csápájev
őstag
válasz
AXisBOLD
üzenetére
Kapszulásat nehéz kiváltani,ha nem akarsz babrálni.
A különböző 2 forintos műanyag gépeket én nem ajánlanám,azok nagyon gagyik, szerintem rosszabb minőséget kapsz velük , mint a kapszulásból.
Podos gépet mondanék,de az mondjuk hasonló ,mint a kapszulás
Szerintem itt köztes megoldás nincs.
A kotyogós más ízvilág,mint az eszpresszó.
Mindenképpen eszpresszót szeretnél végeredménynek?
Filteres vonalon sok olcsóbb alternatíva van. Itt egy pár példa [link] -
Szabász
csendes tag
válasz
AXisBOLD
üzenetére
Szia!
Ebben az árkategóriában ez a gép szerintem tökéletes választás:
https://cady.hu/gaggia-viva-style-karos-kavefozo-gep-fekete-szinben-p-27326.htmlDarált kávéval tudod használni és a többit a nyomásfokozós kar elvégzi helyetted! Kávéból 30% Robusta 70% Arabika tartalmú kávékeverékeket érdemes használni! Nekem legalábbis ez vált be!
-
AXisBOLD
addikt
válasz
72lakiluk
üzenetére
& (#79989) sz.zs.
Sziasztok,
GC 90-100k-tól indul, ennyi most nincs rá, használtan nem akarok gépet venni. Biztos nagyon jó, de ahogy sz.zs. is említette, nem ahhoz a szinthez keresek gépet, amit itt a legtöbben képviseltek.
40-50k között kellene egy értelmezhető gép, persze ha a kapszuláshoz képest még minőségi javulás is elérhető az még jobb, de most nem ez a cél.
-
sz.zs.
őstag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Mivel írta, hogy “ semmi szofisztikált “, így a GC szerintem kizárva, mert gondolom nem szeretne darálással, tömörítéssel, méricskéléssel és egyebekkel foglalkozni… Aki kapszulásról vált, az valószínűleg hozzászokott a kényelemhez.
az mondjuk egy dolog hogy én valószínűleg ebben az esetben is GCt vennék, maximum nyomásfokozós szűrőkkel használnám. -
AXisBOLD
addikt
Sziasztok,
megelégelve a szemétgyártást, le szeretnénk cserélni a kapszulás Nespresso gépünket.
Napi max 2-3 kávé, semmi szofisztikált, a DEDICA EC 685-re gondoltunk, de olvastam jót és rosszat is róla.Érvek ellene/mellette? Esetleg más gép ebben a kategóriában?
-
tzsu
csendes tag
Sziasztok!
Régóta zöldkávét iszom. Eddig csak őrölt kávét vettem. Kivételesen szemes kávét rendeletem. Sajnos a darálón nem tudom finomra darálni. Milyen darálót vegyek ami finomra darál? Kézi darálót vennék inkább. Melyiket érdemes? -
mdav88
aktív tag
válasz
norkov84
üzenetére
Nalam most a black sand van, de marad benne valami kesere, ami nem tetszik annyira. Ha nem tolok neki eloaztatast, akkor sav nem erzodik, ha kicsit eloaztatok, akkor van savassaga. Kovetkezo csapolasra levittem a homersekletet 91rol 88ra, meglatjuk eloaztatas nelkul mi lesz a differencia.
-
gogh
csendes tag
Sziasztok! Hálózatra köthető BWT szűrőt hol lehet/érdemes vásárolni?
-
-
Tomi_Sci
őstag
Kőbányai Auchanban nem volt Vera

Móricz GRobyban találkozott már valaki Nordával? -
Bazsee71
őstag
válasz
mdav88
üzenetére
91-92 °C-on áll a PID, 18,5g-ból készítek 40-41g italt, ~35s alatt, előáztatás nélkül. Ehhez az őrlemény a legfinomabbtól a legdurvábbig: White Sand, Black Sand, Black Pearl < White Pearl < Starfish Ezek persze nagy általánosságban, ízlés és a kávé kora szerint variálható/variálandó.
Vizet BWT Bestmax Premium-ról kap a gép.beleriand72:
Inkább írtam privátban, de a honlapon is igyekeztünk sok-sok infót megosztani.
-
mdav88
aktív tag
Bazsee!
Szolgálhatnál némi közérdekű információval a kávékkal kapcsolatban, milyen hőfokon milyen elkészítési móddal érdemes nekiugrani, jöhet komplet legjobb recept is!
Köszi!
-
mdav88
aktív tag
válasz
horinori2
üzenetére
Jó eséllyel senki sem fog szólni érte.... Egy kis menetrögzítő van az állító csavaron, de egy kis bruteforce megoldja

@faema téma
Vízterítőt én dobtam, de ugye sokan végigjárták már famema oldalon a lehetőségeket. Aeropress papírral szépeket lehet csapolni a gyárival is. Nekem most ez van fent:
[link]@parci: kompatibilis egymással a kettő, magasságbeni eltérés van a faema gyári vízterítője és eközött. Ezzel kb a kosarak névleges tömegét tudod ténylegesen tölteni, pl renekába 16gr.
-
mester6
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Köszönöm!
-
horinori2
csendes újonc
Ha a fagyasztóból rögtön őrőljük , nem csapódik ki pára a hirtelem melegtől?
-
horinori2
csendes újonc
válasz
fragola.6035
üzenetére
Lelit Ann pid. OPV állítható garancia alatt? Nálam is átlag 11 bár a nyomás.
-
vicces1
aktív tag
válasz
soldier2
üzenetére
Ilyenekkel kezdtem először,
Pikánsabbá tette a Malabart

Na, jó, abbahagyom a baromságokat! -
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
A krups gvx-ek nem igazán (inkább igazán nem) alkalmas presszózásra. Visít mint a vett malac nem is akármeddig, örleménye nem szép, ellenben csomós és nem homogén. Megpróbálhatja, de magától jön majd rá, hogy ezt tuttira nem akarja.
A gc-t azért add el neki. Két kávé után szívesen lecserélné 
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
a vízterítő/felsőszűrő is hasonló azokhoz?
-
mester6
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ez nekem nagyon értékes információ , köszönet érte ! Egy Faema Familynél kellene fejet cserélnem, akkor Lellittel megolható a javítás?
-
sz.zs.
őstag
Van infó arról, hogy ez a daráló tudja az eszpresszó finomságot?
Krups gvx242
Én úgy tudom hogy nem, de valaki venne tőlem egy GC-t, ilyenje van és nem szívesen cserélné le...Rush77: nyugi, ez csak a grammokra kiporciózott része a dolgoknak, a java az alatta lévő nagy rekeszben van negyed illetve fél literes befőttes üvegekben

dinersgala: ez biztosan jó, ezt már próbáltam [link]
-
dinersgala
tag
helo,
Bialetti brikkához keresek olyan őrőlt
kávét ami nincs annyira finomra őrölve hogy nagyon zaccos lesz az eredmény. Tud valaki ilyet, pl lavazzabol vagy hasonlóból? 
-
Toobee
veterán
válasz
fragola.6035
üzenetére
A miénk is 12 baron ketyegett gyárilag. Nem is lehetett vele egy értelmes kávét se csinálni.
-
mdav88
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
+1
Sajat tapasztalatok is ezt mutatjak. Illetve a termisztot athelyezese is javasolt(bojler tetejen meri a hot)Mondjuk ha egy ascaso steel uno 300e forint koruli arat nezzuk szemben a glenda 180e forintos araval, de szinte megegyezo tudassal... Elnezheto neki a valamivel gyengebb csomagolas.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Szabász
üzenetére
Annyit azért tudni kell a Lelit gépekről, hogy ugyanaz a bojler és fej van bannük, mint a régi Faema Familiben, Brasilia Ladyben, Ascaso Steel-ben, vagy a QM Silvanoban. Nem hasonló, hanem 100%-ban megegyezik, milliméterre ugyanaz. A Lelit lényegében egy gyengébb, vékonyabb burkolatba épített Ascaso.
Kimondottan jót tesz az ilyen kávégépeknek a vízhozam csökkentés, ezért lett szétszedve. Ezenkívül az OPV gyárilag 12 bar-ra van beállítva, ami szintén nagyon nem jó. Mindenképpen vissza kell venni a nyomást.
Ha a legjobbat akarjuk kihozni a kávénkból, akkor ennél a gépnél sem ússzuk meg a vásárlás utáni szerelgetést, beállítást. -
Szabász
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Szia!
Egy kéthetes garanciális Glendat miért kellett szétszedni? Milyen hiba merült fel a géppel? Gondolom ezzel van szerelve Lelit 41 Plus is? Az ozmózis víz akkor hasonlóan megmarja a nikkelezést! Ha Veraval van használva a vízkövet mivel érdemes eltávolítani, ami nem marja meg a nikkelezést? Ez brutálisan néz ki két hét után! ):
Köszi!
-
mdav88
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Szerelni valoban kellemetlen....
-
-
mdav88
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Itt most a kancsós víz, vagy a fej nikkelezésének minősége a problémás?
A nikkelezés nélküli bojler is hasonlóan néz ki?Nagyapám mindig is mondta, hogy a víz nagyon egészségtelen (ezért ivott bort
), erre most itt a bizonyíték, hogy mire képes! -
sz.zs.
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Pedig pont most gondoltam rá, hogy ha meglesz végre a rézbojler a GC-mba, akkor ki fogom próbálni a SoundON által említett BWT Mg+ kancsós vizet, de így akkor nem.... azt hittem, hogy csak az alu-t bántja?!
szuszinho: igen, pontosan!
-
mutyi
senior tag
Engem pl. inkább az érdekelne, hogy ha kiveszem a fagyóból a porciót és egyből ledarálom, ahogy itt sokan teszik, akkor a kávé mivel hideg nem hűti le annyira a szűrőt, hogy mikor darálás után megy fel a kar és kezdődik a lefolyás,akkor esetleg 1-2 fokkal befolyásolja a víz hőfokát,ahogy hozzáér a fagyos darált kávéhoz?
Más: Van egy két hónapos Eureka Mignon Specialita daráló,ami alapvetően nagyon jó, nincs rögösödés és elvileg van benne valami amitől a sztatikusságot is csökkenti.
Szóval a kérdésem arra irányulna,hogy amikor kiporszívózom felül is meg alul is, akkor azzal el lehet bármit "rontani" rajta? Gondolok itt a késekre,hogy az erős szívóhatástól esetleg elállítódik?
A másik dolog amit észrevettem, hogy miután kiporszívóztam álló helyzetben és már semmi sem jött ki, de miután elindítottam a darálót és elkezdtem alul porszívózni, egészen sok kávé jött még ki belőle.
Ezek szerint forgó kések mellett érdemes a porszívózást elvégezni?Másik, hogy a porszívózás után sztatikusságot észleltem, de ha várok egy fél órát, akkor megszűnik. Ez így gondolom más darálónál is hasonló lehet?
-
Bazsee71
őstag
válasz
jana86
üzenetére
Igen, az alapokat már a foundation képzésen el tudod sajátítani, illetve kapsz annyit, hogy el tudj indulni, fejleszteni magad. Tanulható dolog, sok-sok tapasztalatot kell gyűjteni, illetve cuppingokra járni (referenciának). A jellegzetesebb aromákkal is megismerkedsz, utána már könnyebben beazonosítod őket. Egy szó, mint száz, húzz el egy oktatásra.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
sz.zs.: anno a Szücsi Méz-től rendeltem, náluk külön is van "lapka".
A kávés képeket pedig köszi mindenkinek, jó látni.

-
bluesfan
tag
-
sz.zs.
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Én már kb. 2 éve nyúzom ezt a kb. 60-70 db mézesüveget és a kupakok már nem zárnak valami jól, viszont a méhészboltok ha jól látom, nem árulnak külön kupakot, vagy ahogy ők hívják, lapkát.
-
Peti...(16v)
tag
Kávé frissesség téma: nálam is az adagonkénti fagyasztás vált be. Egyáltalán nem érzem macerásnak, amit az ember befektet a porciózásnál, azt visszakapja kávékészítéskor. És a legfontosabb, hogy hetek múlva is pont ugyanazt az eredményt kapod. Ma pl. egy PY Etióp Gujit kaptam ki a fagyóból, még két ünnep között raktam el, és a felírt őrlőálláson és hőfokon egy parádés kávét húztam elsőre, nyitott karral. Jelenleg szerintem nincs jobb megoldás, és a kis üvegek szinte végtelenszer újrahasználhatók.
-
Peti...(16v)
tag
Töredelmesen bevallom, az enyém is elkezdte így 3 éves korára. De annyira nem zavar, hogy gőzcsapot cseréljek. Majd ha lesz valami nagyobb baja, akkor ezt is cseréltetem. A pumpa is halódik, előjött a jelenség, amit múltkor Paljoc említett, hogy előáztatásnál nem tud elindulni a pumpa kis nyomással, csak próbál, lehet hallani az akaratot. Viszont véletlenül rájöttem a megoldásra: a csapolás indítása előtt 2 mp-re ki kell nyitni a forróvízcsapot, és utána gyönyörűen teszi a dolgát szép lassan, fokozatosan épül fel a nyomás.
Hasonló trükkel nyomásprofilozni is lehet (volt már erről szó, de hátha vannak itt újak), csapolás közben meg kell nyitni kicsit a forróvízcsapot (de csak annyira, hogy a mikrokapcsoló ne érzékelje és állítsa le a csapolást), és szépen lehet tornáztatni a nyomást. -
SoundON
tag
válasz
soldier2
üzenetére
Ugyan azt mondjuk.
Semennyire nem szuperzöld a lebomló (széteső) hulladék, pedig a keletkezésének a szándéka az volt hogy környezet barát legyen. Csak hangzatosnak tűnik, de nagyon nem az.
Amúgy meg nem igazán érdekel ez a környezettudatos kávécsomagolás téma mint felhasználó. Szerintem már azzal többet teszünk a környezetért, ha a közértbe viszünk magunkkal saját zacskót vagy táskát mint azzal hogy a kávét mibe csomagolják a pörkölők. Persze örülök ha a csomaglás nem szennyezi a környezetet.Ha már kávé csomagolás, akkor engem sokkkkal jobban érdekel az a vonal, amiben szintén Kis Zoli volt úttörő.
Mégpedig abban, hogy a pörkölő végig gondolja hogy a kávéjával mi történik miután már megvették.
Az zseniális hogy a Holistik eleve 2x100grammra van szétbontva ami így sokat (2-3napot) számít egy átlag otthoni fogyasztónak, de hogy még a zacsikba oxigén elnyelő abszorbert is tett, hogy a már felbontott 100grammos zacsi is kibírjon legalább 2-3kinyitást úgy hogy a visszazárást követően az abszorber elnyelje a zacsiban rekedt oxigént... HÁT EZ CSILLAGOS5ÖS!!! -
jana86
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Egy kicsit visszatérnék erre a témára.... Egy ilyen tanfolyamon azt is tanítják, hogyan fejlesztheted az ízérzékelésed? Egyáltalán fejleszthető az? Vagy inkább csak azt, hogyan tudod leírni, jellemezni az érzett ízeket, aromákat? Vagy a kettő összefügg? Vagy ne kérdezzek ennyit, hanem húzzak el egy oktatásra, és meglátom?

-
sz.zs.
őstag
Én még mindig az adagonkénti fagyasztás mellett teszem le a voksom. Mondjuk én akár 5-6 féle kávét is fogyasztok egyszerre, tehát nálam heteket (de akár hónapokat is) ki kell, hogy bírjon. Van, hogy elfeledkezek egy-egy kávéról, most pl. majd fél éves Sweetshop-ot találtam pár üveggel és még most is hibátlan!

-
sz.zs.
őstag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
Csodák márpedig nincsenek!

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Képregény topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- 3D nyomtatás
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5300 13,3" FHD IPS touch, i7 8665U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- AKCIÓ! Honor 200 Lite 8GB 256GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4237,100% Akksi
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 1TB Nvme SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
az alu faema négycsavaros felfogatást használ, a rezes meg vagy 8 apróbb furatot.

kávét ami nincs annyira finomra őrölve hogy nagyon zaccos lesz az eredmény. Tud valaki ilyet, pl lavazzabol vagy hasonlóból? 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)