Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
sittes79
addikt
Kezdődik
-
Csak nem bírtam a véremmel, megvettem én is. A világ, meg, hogy mennyi mindent lehet csinálni benne nagyon tetszik, a grafika áll-leejtős, a harc része viszont számomra meglehetősen nehéznek és kihívást jelentőnek tűnik, bár hangsúlyozzák, hogy nem soulslike, de néha 10-15 ellenféllel kell küzdeni, néha pedig brutál bossokkal. Emiatt kicsit aggódom, de majd meglátjuk mi lesz.
Jól gondolom, hogy ez inkább kontroller barát játék lesz? -
sittes79
addikt
válasz
l.skywalker
üzenetére
Bocsánat
-
Spizzi
aktív tag
válasz
VágniValó
üzenetére
Nekem is 1440p ultra a cél, persze majd finomhangolok rajta, legtöbb játékban pl. a shadows elég high-on (főleg RT on mellett), ilyen és ehhez hasonló pár beállítás és biztosan lesz egy jó aranyközépút. Olvastam, hogy lesznek olyan grafikai opciók ahol nem az "ultra" a legteteje hanem a "cinematic", gondolom ezek nagyrésze inkább a jövő hardvereinek szól, bár ha a textures fog rendelkezni cinematiccal lehet arra rányomom, elvégre az a legfontosabb grafikai opció (szerintem).
Én egy 7800X3D + 7900XTX kombóval várom a megjelenést, a közétett gépigény a raszterizációs teljesítményre vonatkozik, amiben viszont gyorsabb az XTX mint a 4k ultrához megadott 9070XT(mondjuk RT mellett ezt az előnyt valszeg' el is veszíti), szóval szerintem a 100 frame meg lesz 1440p ultrán. Igyekszem majd úgy belőni, hogy inkább 120 környéke legyen az, nem baj ha AFMF is kell hozzá, nekem semmi bajom vele, én kifejezetten szeretem.... nem is nagyon érződik az input lag ha még olyankor egy AntiLag-ot is rátol az ember. De az AFMF is akkor működik igazán jól ha alapvetően tud a gép saját magától egy stabil 70-90 FPS-t, normális, nem ingadozó frametime-okkal.... annyi meg viszont biztosan röhögve meg lesz.
-
sittes79
addikt
válasz
l.skywalker
üzenetére
Amazon order sajnos csak akkor adjak fel.
-
Spizzi
aktív tag
-
donki
senior tag
Az én előzetes feltételezésem az, hogy a CD-ben nem lesz száz kis apró opcionális és minőségi quest line, valamint erős roleplay töltet sem. Még a készítők sem állítják róla, hogy rpg, ezért valószínűleg tévedés a KCD2-höz hasonlítani.
És éppen ez az állításom leglényege: ha sokan álmodoznak arról, hogy milyen jó rpg lesz, rengeteg kidolgozott mellékküldetéssel, akkor itt nagyon erős kognitív disszonanciának nézünk elébe. Már előre várom ennek a feloldását. (Á, jó rpg-be nem is kellene questek.
)
Vagy egyszerűen csak robban az egész, és újra mindenki eltökéli magát, hogy többé nem fizet előre egy játékért sem. -
Spizzi
aktív tag
" story nincs, és akkor már csak a fejlődési rendszer marad, aminek saját magának kell a játékot elvinnie a hátán. "
Ez így ebben a formában nem igaz, van sztori, csak több mint valószínű, hogy nem annyira hangsúlyos. Fordítsuk meg a dolgot. Van egy játék amiben csak sztori van és azon kívűl semmi más sem ami eltudná vinni a játékot a hátán: RE9. Elvileg még is kiváló játék az is, de én biztos nem fizetnék 70 eurót egy 10-12 órás gameplayre. Ez megint olyan dolog, hogy embere válogatja, nálam akkor került "megérte" státuszba egy játék amikor ha lebontom az összeget és a játékban eltöltött órákat nem eur/h hanem cent/h jön ki végeredménynek.
CD esetében a main story egy dolog, de hány száz kis apró opcionális quest line lehet benne amelyek kellően fantáziadúsak és változatosak. Ott van példának a Skyrim, a main line dragonborn téma sokkal kevésbé foglalkozatott és kötött le mint pl. a tolvajok céhe vonal, birodalmi vs. viharköpenyes acsarkodás vonal stb. A preview videókból szépen látszik azért, hogy a CD-ben van egy erős roleplay töltet is. Az NPC-knek neveik vannak, amíg nem mutatkoztok be egymásnak "???' van a neve helyén. Alapvetően olyan karaktert építész amilyet szeretnél és azokkal a dolgokkal foglalkozol amikkel szeretnél, most nem szeretnék belemenni egy tételes felsorolásba mert amúgyis lehetetlen lenne, de játszhatod a helyi sheriffet bűnözőket keresve, a karavánokal rendelkező kereskedőt, seregeket vezető szabadságharcost és miegymást..... szóval ez az állításod, hogy nincs semmi érdemleges a main questen túl a játékban eléggé támadható, sőt, a CD igazi lényege pont, hogy a main questen túl kezdődik.
Jól írták, hogy nem lesz mindenkinek való, ugyanis.: nem elég csak abba energiát tenni, hogy megcsináld azt amit a játék kér, hanem külön energiát kell tenni abba is, hogy megkérd a játékot, hogy kérjen meg valamire. Ha ez így érthető. Nyilván az elmúlt cirka 10 évben elszokott a többség az ilyen játékoktól mert az összes kiadó a gyors feladat - gyors jutalom tengelyén építette fel a játékát, mert lusták az emberek már arra is, hogy játszanak. De bőven meg van azért még hálistennek' a közössége az ilyen nagyszabású sandbox játékoknak is, pl. a tavalyi KCD2 is a sikertörténetek közé sorolandó.
-
"Mindent összevetve csalódás lesz sokak számára, ez a marketing és a realitás ütközése miatt egyértelmű."
Szerintem is, viszont annyi kontent lesz a játékban + a tény, hogy fel kell találnod magad a környezeted és a skilljeid kihasználásával, hogy fog szülni egy elég erős tábort akiknek ez a vonal bejön.
A Pearl Abbys abból a szempontból fog nagyon jó kijönni ebből az egészből, hogy szerintem a Blackspace engine előtt a szakma fejet fog hajtani. Még ebben a hónapban meglátjuk mennyire lesz igazam

-
donki
senior tag
válasz
VágniValó
üzenetére
Már a videók előtt erre számítottam nagyjából, csak a következtetésem más. A lélegző város a maga egyszerűségében hamar elveszti az újdonságát, story nincs, és akkor már csak a fejlődési rendszer marad, aminek saját magának kell a játékot elvinnie a hátán. A játék állítólag rövidebb mint a műfaj királyai, nem 120 hanem 80 órás, de szerintem már a vége előtt el fog fogyni belőle a lendület. Mindent összevetve csalódás lesz sokak számára, ez a marketing és a realitás ütközése miatt egyértelmű.
-
Spizzi
aktív tag
válasz
VágniValó
üzenetére
Kiváló összefoglalás, kb. ugyanezeket szürtem le én is a videókból.
Nekem abszolút az ugrik be a játékról, hogy ez egy modern Skyrim.... és ezzel engem kilóra meg is vett. Kaptunk már számtalan olyan akció szerepjátékot az elmúlt 10-15 évben ami mittomén' nagyon jó sztori, nagyon elit narratíva, nagyon elit színészi munka stbstb... ebbe a műfajba nekem nem hiányzik most még egy új belépő, pláne, hogy 1-2 év és úgy is itt a Witcher IV, ami meg úgyis annak a műfajnak.... nyugodtan mondhatom, hogy a koronázott királya.
Pont erre van szükségem, hogy végre legyen egy játék ami nem rág a számba semmit, nem fogja a kezem.... de ebből adódóan nem is mondja meg, hogy mit kell csináljak, mit szabad meg mit nem ésatöbbi. Csak szimplán hagyjon játszani, ne erőltessen nekem semmit, engedje meg, hogy elvesszek a világban és úgy élvezzem az időt amit benne töltök ahogy én akarom, mindamellett persze, hogy alapvetően minden porcikájában egy minőségi alkotás nem csak random assetek meg scriptek összedobálva.
A narratívát meg már több hete megjósoltuk itt az egyik ph cikk alatt, Greymane klán lenni szétesve, Kliff bácsi lenni nagyon kemény és az égiektől megáldott, Greymane idővel lenni megerősődve és menni elfoglalni az egész mapot. Ennyi.
Több videóban is elmondták most, hogy ez a játék nem mindenkinek lesz való. Lesznek akik szimplán nem fogják érteni a lényegét az egésznek és ha nem csíp be a prológus akkor sanszos, hogy utána sem fog. Pont mint az RDR2, hogy igaz sokan imádják, de majdcsak annyian azóta sem értik mitől olyan masterpiece az a játék. Le kell ezekhez lassúlni, zenbe tenni az agyad, nincsennek számokban mérhető, azonnal dekódolható egyszerű impulzusok, hogy jönnek az XP-k, skill pointok, nagy dmg szorzók, boom-kapoow feliratok és társaik. Vagy te és van a játék világa, amit vagy átérzel vagy nem. Ennyi.
-
Néztem én is, Skillup, Luke Stephens, JorRaptor meg még vagy kettőt. Ami tény: ez action adventure, szóval ha nagyon kell egy másik név akkor inkább Skyrim.
Továbbá , nem a teljes játék hanem a múlhteti 6 órás játékidő alapján a következő vélemények szummázhatóak:
Videókban említett negatívumok:
- Gombok, control. Nagyon szokni kell a gombokat és komplex, kell bőven betanulási idő.- Nem fogja a kezed a játék. Mint pl Horizonban kisárgul mi mászható, mi nem. Itt magadra vagy utalva, nem lesznek folyton felugró ötletek mint egy Ubisoft játéknál.
- Sok a logikai feladat, puzzle. Szóval lesz jutubnézés ezerrel, ezek a feladatok...dobpergés...visszatérőek, ami a combatra szomjazókat felfogja kúrni.
- Sztori narratíva szempontból Witcher III és Red Dead 2 szintet nyugodtan tessék elengeni, a sztorit egy szalvétán írták meg

Videókban említett pozitívumok:
- Minden város él és lélegzik (ha nem figyelsz forgalmas helyeken meg is lophatnak), NPC-k nem Cyberpunk színvonalúak, de nyilván a többséget csak köszönteni "greet" tudod (vagy kibelezni
) .- Teljes szabadság a felfedezésben, úgy mész és oda ahogy csak akarsz
- A harcrendszer addiktív, a skill fejlesztési fa komplex és szerteágazó. Olyanná 'varázsolod' Kliff bunyó stílusát ami illik hozzád, vagy szívesen csinálod.
- a PC optimalizáció nagyon jóra sikeredett (konzolosoknak továbbra sincs szinte semmi hír...kkhhmmmm)
- Minden benne van amit ígértek és mutattak, SŐT többen kiemelték hogy még a legutolsó feature videóban is tartogatták a puskaport mert a játékban qrva sok mindent lehet csinálni, amikről eddig szó se esett (!!!)
- Ha nézitek a videókat láthatjátok, hogy a Pearl Abbys engedte minden reviewer-nek, hogy saját gameplayt készítsen (!!!)
Szerintem, a látottak alapján: Ez egy odafigyelést és memorizálást igénylő, de abszolút kikapcsoló és gyönyörű, kalandozós, arcade bunyó stílusú korrekt játék lesz, ami a sztori narratíva átlagossága miatt nem lesz az új ipari standard, de tartalmi szempontból majdnem mindenki erre a játékra fog hivatkozni évekig hogy "A Crimson Desert-ben ezt is lehetett!".
Jó lesz ez!!!! -
Spizzi
aktív tag
Na hát a previewok alapján beérett a rengeteg remény és pozitív energia, ugyanis úgy fest, hogy egy kiváló játékot kapunk.
-
Na ki tért vissza....

ON: 24 óra az embargó a Crimson Desert review-kra. Bizony! Ettől nagyvonalúbbat vártam, de tudom, hogy industry standard és pl Red Dead 2-nél is ennyi volt.
Ma 14-től kerülhetnek fel (vagy 15?) azok a review-k, amik a múlt heti eseményen a youtube-reknek és ujságíróknak fejenként 6 óra játékidőt adtak.
-
Spizzi
aktív tag
Egyre több jel utal arra, hogy március 4.-én lejár az embargó, vagy legalábbis bizonyos részleteket megoszthatnak a publikummal vélemény és képi anyag formájában is azok akik a héten kipróbálták a játékot.
Koreában és Amszterdamban volt valami rendezvény a napokban ahol elméletileg több száz YouTuber volt jelen.
-
Spizzi
aktív tag
válasz
l.skywalker
üzenetére
A múlthéten nyilatkozta pont valami nagyobb fejes a cégtől, hogy nem terveznek sem bétát, sem demót mert akkora terjedelmű a játék, hogy nem tudnak és nem is akarnak kiemelni egy pár órás részletet a gameplay-ből, mert hamis képet adna a játékról. Ha a béta egy bossfight lenne akkor azt hinnék soulslike, ha kalandozás és falu fejlesztés lenne akkor meg, hogy valamilyen gyarmat szimulátor stb... 10-20 órás béta pedig nyilván nem lesz amiben talán lenne esély mindenbe kicsit belekóstolni.
-
l.skywalker
titán
Nálam nagyon radaron van, csak az riaszt el, hogy előrendeljem, hogy nem volt belőle semmilyen publikus béta.
-
Spizzi
aktív tag
Ha minden igaz jövőhéten több tucat ha nem több száz YouTuber emberke próbálhatja majd ki a játékot és saját gameplay-t is rögzíthetnek amelyet meg is oszthatnak, úgyhogy lehet majd számítani jó pár preview videóra pár napon belül.
-
Habugi
addikt
Hah, saját topicot kapott.
Klassz lett az első post @bevezető!

-
oriic
HÁZIGAZDA
-
Spizzi
aktív tag
CRIMSON DESERT
Fejlesztő/Kiadó: Pearl Abyss
Műfaj: akció-kaland
Platform: Windows, MacOS, Playstation 5, Xbox Series X|S, GeForce Now
Megjelenés: 2026.03.19.A topik a PC játékok fórumán lett létrehozva, de bátran csatlakozhatnak a beszélgetéshez a konzolos játékosok is!
Bevezető
A Crimson Desert egy nyílt világú akció-kalandjáték, amely egy középkorias, háború sújtotta fantasy környezetben játszódik. A játék középpontjában egy zsoldoscsapat áll, akik különböző hatalmi érdekek és konfliktusok között próbálnak boldogulni. A világ nagy, összefüggő területekből áll, amelyek szabadon bejárhatók, és különböző tájegységeket, településeket és erődítményeket tartalmaznak. A játékmenet főként közelharcra épül, de távolsági eszközök és speciális képességek is szerepet kapnak. A harc dinamikus, valós idejű rendszerben zajlik. A környezet bizonyos mértékig interaktív, így a tereptárgyak és a fizikai hatások is befolyásolhatják az összecsapásokat. A történet egyéni és nagyobb léptékű konfliktusokat is bemutat, miközben a játékos különböző küldetéseken és melléktevékenységeken keresztül haladhat előre. A hangsúly nemcsak a fő történetszálon van, hanem a világ felfedezésén és az opcionális tartalmakon is. A játék többféle elem kombinációjára épít, beleértve a harcot, a felfedezést és bizonyos szerepjátékos döntési helyzeteket. Összességében egy komplex, látványos, akcióközpontú fantasy játék képe rajzolódik ki az előzetes tudnivalók alapján.
Műfaji keretek
A játék nem tekinthető hagyományos értelemben vett RPG-nek. A játékban nem lesz klasszikus szintrendszer, így a karakter fejlődését nem tapasztalati pontokhoz kötött szintlépések határozzák meg. A főszereplő egy előre meghatározott karakter, nem a játékos hozza létre. Az erőviszonyokat nem a karakter szintje, hanem elsősorban a felszerelés és az úgynevezett Abyss pontok befolyásolják. A fejlődési rendszer inkább képességekhez és harci lehetőségekhez kapcsolódik, nem pedig statisztikai értékek folyamatos növeléséhez. Ennek megfelelően a játék műfajilag inkább nyílt világú akció-kalandként írható le, amely tartalmaz bizonyos szerepjátékos elemeket, de nem épül a klasszikus RPG struktúrára.
Pywel világa
A játék fő helyszíne a Pywel nevű kontinens, amely öt jól elkülöníthető régióra tagolódik: Hernand, Pailune, Demeniss, Delesyia és maga a játék névadója, Crimson Desert. Ezek a régiók eltérő környezeti jellemzőkkel és tematikákkal bírnak, a havas hegyvidéktől kezdve a sivatagi területekig. A teljesség igénye nélkül találhatóak a világban városok, falvak, erődítmények és ősi romok, amelyek különféle szerepeket töltenek be a játékmenet és a háttértörténet szempontjából. A világban több frakció is jelen van, amelyeknek saját céljaik, érdekeik és konfliktusaik vannak és ezek egymással vagy a főszereplővel való viszonya hatással lehet a világ eseményeire. A kontinens jelenleg háborús helyzetben van, a játék története során láthatóan több politikai és katonai csoport vesz részt harcokban és az erőviszonyok alakulásában. Pywel teljesen nyílt világként működik, amelyben a játékos szabadon járhatja be a különböző régiókat és településeket, miközben a frakciók küldetéseit, nagyobb összecsapásokat vagy kisebb helyi eseményeket is választhat feladatául.
A Greymane klán
A történet középpontjában a Greymane klán áll, amely egy zsoldoscsapatként működő, korábban jelentős befolyással bíró csoport Pywel területén. A klán múltját belső konfliktusok, veszteségek és széthullás jellemzi, amely meghatározza a jelenlegi helyzetüket is. A történet kezdetén a Greymane már nem egységes és nem számít meghatározó hatalmi tényezőnek, inkább túlélésre berendezkedett, szétszóródott közösségként jelenik meg. A főszereplő Kliff, aki a klán kapitányaként próbálja egyben tartani a megmaradt tagokat, miközben saját múltjával és döntéseinek következményeivel is szembesül. A bemutatott játékmenet alapján bizonyos szakaszokban nem csak kizárólag Kliff irányítható. A játszható karakterek között szerepel egy nő is, aki gyorsabb, mozgékonyabb harcstílust képvisel, valamint egy nagydarab, orkszerű harcos, aki inkább a nyers fizikai erőre épít. Ezek a karakterek eltérő képességekkel és harci megközelítéssel rendelkeznek, ami változatosabb játékmenetet tesz lehetővé. A Greymane nem csak történeti keretként szolgál, hanem több nézőpontból is bemutatja a világ történéseit.
Játékmeneti felépítés és tevékenységek
A játék alapját egy lineárisabb jellegű fő történetszál biztosítja, ami mellett a játékos különféle mellékküldetéseket is teljesíthet. A világ nem csak a harcra és megbízásokra korlátozódik, a játékban számtalan tevékenység is elérhető, illetve rengeteg véletlenszerű esemény is színesíti a felhozatalt.
A hivatalosan megerősített tevékenységek a következők:
- rejtvények megoldása
- favágás
- bányászat
- növénytermesztés
- táborépítés
- craftolás, tárgyak és felszerelések készítése
- főzés
- alkímia
- horgászat
- vadászat
- kereskedelemEzek a tevékenységek szervesen kapcsolódnak a világhoz és nem különálló mini-játékokként jelennek meg, hanem részei a játékmenetnek és a karaktereink fejlődésének.
Technikai háttér
A saját fejlesztésű BlackSpace Engine futtatja a játékot, amelyet kifejezetten a program igényeihez szabták, ami nagy, részletesen kidolgozott és egybefüggően bejárható világ megjelenítését teszi lehetővé töltőképernyők nélkül. A vizuális megjelenés több szempontból is erős, a víz fizikailag modellezett módon viselkedik, a tereptárgyak részletesen jelennek meg nagy távolságból is és a fények minősége is kielégítő. A motor támogatja a modern grafikai technológiákat, tervezetten együttműködik olyan képalkotó megoldásokkal, mint az FSR és DLSS. Az egyik fejlesztő korábbi nyilatkozata alapján a céljuk a stabil teljesítmény elérése volt nagy mértékű skálázhatósággal, hogy a mindenki megtalálja a megfelelő balanszot a saját konfigurációján. Léteznek az interneten belsős vagy meghívásos alapon működő tesztekről kiszivárgott információk, amiknek a hitelességét persze semmi nem garantálja, de egyhangúan azt a véleményt erősítették, hogy már a korábbi build-ek teljesítménye is kiváló volt, gyengébb gépen is magas volt a képkockák száma és frametime, ún. stutter problémák sem voltak.
Egyéb információk
Több különböző kiadásban elérhető a játék:
Digitális kiadások
- Standard ( 69.99 eur )
- Deluxe ( 79.99 eur )Fizikai kiadások
- Steelbook Standard
- Steelbook Deluxe
- CollectorsAmennyiben érdekel a játék és meggyőzőnek találod annyira, hogy elő is rendeld.: a Konzolvilág remek ajánlattal rendelkezik, a Steelbook kiadás 23.890 Ft.-ért elérhető amely kiszállítási díjjal is olcsóbb mint a digitális áruházak ajánlata a Standard verzióhoz.
Bemutató, magyarázó videók:
Crimson Desert - Features Overview #1: Kliff and the Open World of Pywel
Crimson Desert - Features Overview #2: Combat and Progression
Crimson Desert - Features Overview #3: Life in Pywel
Crimson Desert - 50 Minutes of Early Gameplay
Új hozzászólás Aktív témák
- HONOR Magic8 Lite 5G 512GB + CHOICE Cubuds - Gyári Bontatlan, 2028-ig garanciális
- HONOR Magic8 Pro 5G 12/512GB (Black) - Új, Kártyafüggetlen, 2029-ig garanciális
- HP ProBook 6560b, 15,6" HD+, i5-2520M CPU, 8GB DDR3, 500GB HDD, W10, Számla, garancia ( olvasd végi
- Lenovo Thinkpad L450, 14" HD, i3-5005U CPU, 8GB DDR3, 128GB SSD, W11, Számla, 1 év garancia ( olvas
- HP ProBook 650 G2 15,6" FHD, i5-6200 CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, 1 év garancia ( olvasd
- 264 - Lenovo ThinkBook 16 (G7 ARP) - AMD Ryzen 5 7535HS, no GPU
- AKCIÓ! LENOVO ThinkPad P15 Gen1 munkaállomás - i7 10850H 16GB DDR4 256GB SSD Quadro T1000 4GB W
- iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4594
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
, de sebaj addig megveszem a pc digital-t is. Bizom bennuk.

Jó lesz ez!!!!