Hirdetés
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- 4 billió dollárt ér a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-cégek
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen széket vegyek?
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- OLED TV topic
- Milyen videókártyát?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
enterlaci
senior tag
válasz
avirid #50390 üzenetére
Én annó nagyon hasonlóan gondolkodtam valószínűleg, de a pid-el minden megváltozott. A bojler hőmérséklet szabályzással amúgy is szinte újra tanulod kezelni a gépet. A temp surfing pedig jól hangzik, de ha megtanulsz pid-vel bánni, akkor utána (ha akarsz) könnyebben tanulhatsz temp surfinget bármilyen gépen szvsz.
Az egy hónap alatt sok lehetőséged lesz még... No offense, no rábeszélés... -
kahvesi
csendes tag
válasz
Peti...(16v) #50393 üzenetére
Általában "léggel", de ha nagyon muszáj akkor ecsettel, mert egy mozdulattal kivehető a "gem".
-
kahvesi
csendes tag
Ha valakinek hozzám hasonlóan hirtelen kellene antisztatizálni, erre a képen látható megoldás jól bevált. Most alakítottam át a Mazzer minit tölcséresre és nagyon szórta az őrleményt a tölcsér alján, akkor jött az ötlet egy félig széthajtott gemkapocs formjában, azóta megszűnt a szórás. Tudom, nem elegáns, de hatékony.
-
verti1
tag
válasz
avirid #50390 üzenetére
Fix hőmérsékleted (nagyjából) PID-el lesz csak. A gyári Gaggia 107 fokos thermosztát alsó kapcsolási pontja 100-101 és a felső 111-112. Ez kilépő víz hőmérsékletet tekintve olyan 92-104-et jelent nagyjából, de akkor is ott van még a fent leírt jelenség, hogy túlfűt és csak egy átlag hőmérsékleted van csapolásnál. Elején hidegebb a kelleténél, utána melegebb a kelleténél. Vegyél egy Ikeás hőmérőt (1490 Ft) és játszál vele, ha ezek után érzed, hogy lehetne jobb akkor PID.
-
noss
tag
miben változik az eszpresszó, ha a szűrőtartó kar
a) rendesen előmelegítve (~a fej hőmérsékletén)
b) nincs (szobahőmérsékleten)
van kivonatoláskor?elsősorban feneketlen karra érdekel a válasz, ahol szinte csak a szűrővel érintkezik a folyadék.
-
avirid
tag
válasz
Csápájev #50382 üzenetére
Gyorsan kijelentem, hogy nem vagyok pid-ellenes, csak még nincs és még nem érzem hogy meglenne hozzá a kellő elszántságom.
Talán azért is van ez így, mert még kevés kávét próbáltam és amiket eddig próbáltam azokkal számomra eléggé kiszámítható lett így a gép.
Nem játszadozom még magas szinten a géppel, az önszivatásig se jutottam szerintem még el, tudok számomra kellően egyformán finomakat húzni vele minden nap.
Még ismerkednem kell a témakörrel is, hogy milyen pid legyen, hogy is kell beszerelni, meg tudom-e én magam csinálni, stb., egyáltalán mennyire akarok belemerülni ebbe az egész kávétémába jobban.
Szóval a háttérhatalom fix-hőmérséklet-párti -
Csápájev
őstag
válasz
avirid #50379 üzenetére
A PID egy olyan dolog,amiiben kivételesen egyetért a fórm.
Semmi másban (szűrők,víz,tamperelés stb.) nincs olyan egyetértés,mint abban,hogy a PID kell.
Játszadozni lehet nélküle,de sok értelme nincs. Találgathatsz,hogy ma épp mitől lett jó...
Ha a keret adott,akkor nem érdemes várni,nincs mire.
(Lebuktunk, a háttérhatalom fizet nekünk a gépek pideltéséért,ezért ajánljuk.)
-
soldier2
őstag
válasz
avirid #50377 üzenetére
Ez így nem igaz. Ha van lehetőséged akkor pidet bele minél előbb. Nem új változót kapsz (a hőfokod jelenleg sem fix), de befolyásoéhatod a folyamatot, nem kullogsz az események után. Persze dönthetsz úgy, hogy szívatod magad. Amint lesz egy pid a gépben rájössz, mennyire irányíthatatlan is volt a dolog előtte.
-
avirid
tag
válasz
verti1 #50376 üzenetére
Na ez az, még tanulni akarok én is a pid előtt.
Amúgy nekem elég jók a tapasztalataim, nem szenvedek azzal, hogy rossz a kávé, eddig mindegyiknél megtaláltam hogyan lesz finom. Új kávénál persze kísérletezek és még nem volt olyan hogy elsőre eltaláljam, de kezdem kiismerni a gépet és a darálót, aminek örülök.
Azt szeretem, amikor sima espressoként ízlik de emellett ristrettoként meg még jobban ízlik.
-
avirid
tag
Tudom hogy jó dolog, de szeretném még a gépet jobban kiismerni nélküle (dec.eleje óta van meg), hogy aztán ha lesz pidem, magabiztosabban tudjam értelmezni a pid adta lehetőségeket. Mert attól tartok a hőmérséklet állítgatása egyelőre nekem inkább +1 változót jelent ezen a szinten ahol most én vagyok
. Még ízlelésben is kell fejlődnöm, tágítanom az íztárat többféle kávéval, hogy jobban el tudjam majd különíteni a tapasztalt ízeket. Ugyanakkor azt viszont kezd érdekelni, hogy éppen milyen hőmérséklet adott 20p előmelegítés után, hűtőcsapolással vagy nélküle és gőzgombos továbbmelegítés esetén. Arra gondoltam, hogy ha lehet ilyet, akkor beszerzek egy hőelemet valami kijelzővel, amivel néha tudok játszani és ami esetleg később felhasználható lesz a pidhez is. De még ez is csak egy viszonylag friss gondolat, eredetileg csak azért lett ez a kávéfőző, mert a kotyogósat már sehogy nem bírtam élvezni, most meg a bolti tégla is újra élvezhető lett hétköznapokra. Ugyanakkor ez a gép többre is képes, miért is ne használjam ki néha finomabb kávékkal.
-
verti1
tag
válasz
avirid #50373 üzenetére
Átmeneti állapotnak megteszi az Ikeás hőmérő. Kis barkácsal beépíted a bojler oldalára és tudod figyelni a hőmérsékletet. Sokkal jobb eredményeket lehet elérni mint a vakon csapolgatással, de nem tökéletes. Mondjuk kikapcsolod a gépet, hagyod hogy lemenjen 94 fokig, ott indítod a csapolást, de azonnal őrülten elkezdi fűteni és elfűti a végére a vizet és keserű lesz, főleg hosszabb csapolásnál. Próbálkozni kell, hogy beállíts egy jó átlagot. Egy ilyen felépítésű gépnél mint a Gaggia hatványozottan ajánlott a PID. Ennek ellenére nagyon sokáig használtam nélküle. Sima szörfölés, Ikeás hőmérő...stb. viszont elég sok mindenre megtanítja az embert, nem pedig a PID-et tekergettem, hogy biztos azért szar a kávé....
-
Bazsee71
őstag
válasz
Csápájev #50366 üzenetére
Nálam azóta úgy az igazi, ha lassítom a lefolyást, 35-40s körülire. Egyébként kávéja válogatja, de a vége felé mindig begyorsul, illetve a pogácsán is szoktam látni apró lyukakat (3-4 darabot). Még kísérletezek, hogy mi okozhatja, az sem kizárt hogy túl sok őrleményt teszek a kosárba.
Az vagy akire gondolok?
-
SzuMe
tag
Gaggai Baby-ben cserélném a műanyag OPV-t ilyenre. A nyomó oldalra milyen adapter kellene, hogy a szövetbetétes csövet rá tudjam rakni?
-
Csápájev
őstag
Azokat kérdezném,akiknek szűkítő van a gaggiájukban,hogy nem csatornásodik nekik? Valahogy nem akar az igazi lenni azóta.
-
avirid
tag
Igen, köszönöm a jótanácsot
, itt már olvastam tőletek a Gaggiáknál tanácsos hosszabb lefolyást, ha jól emlékszem 35-38 mp-eket is meg lehet célozni.
Már próbálkoztam is vele, de a Pellini és a Molinari is kissé megkeseredett tőle. Amúgyis ha jól emlékszem valami frissebb pörkölésű, nem bolti kávékhoz volt ez a javallat, de egyébként is ha új kávét próbálok, továbbra is mindig kipróbálom hosszabban is.
Még az alján vagyok a létrának, sok kávét kell még kipróbálnom, pörköldéből való frisset még nem is próbáltam, de hamarosan.
Egyébként ez a Molinari 25 mp körül ízlik a legjobban, főleg dupla ristrettoként.
A héten elvileg megkapom a rendelt réz-vízterítőt és IMS felsőszűrőt, lehet az borítja majd az eddigi tapasztalatokat.
-
mdav88
aktív tag
válasz
killerjohn #50358 üzenetére
Lehet kapni kerámiafilcet - porcelánfilcet, ami ha jól van elkészítve elég tartós. Szépírásúszemély pedig egyedi feliratot készít, ingyé
-
enterlaci
senior tag
válasz
killerjohn #50358 üzenetére
tamponnyomás vagy mi a neve amivel feliratoznak ilyen tárgyakat, de szerintem a sablon elkészítése miatt nem éppen olcsó mulatság
-
killerjohn
addikt
válasz
angelside77 #50349 üzenetére
még mindig az a kérdés, hogy lehet-e valahol egyedileg mintáztatni
-
enterlaci
senior tag
válasz
kozsy18 #50354 üzenetére
Én meg fölraktam a konyhában a polcra mert a kávéfőző környékén a helye
Páradúsnak nem mondanám a lakásunkat, a konyhai páraképződés pedig a növény élettartama szempontjából elhanyagolható.
Amúgy nem lehet, hogy a csapvízzel kap nálam olyan tápanyagot ami jót tesz neki.
-
avirid
tag
Én még újonc vagyok a kávéban, de észlelhető crema a bolti szemes Dallmayr Prodomoval és szeptemberi szemes Pellinivel is szépen jött (GC, nyomásfokozás nélkül). Most jött egy júliusi pörkölésű Molinari és ennek még több cremája van: saját videó.
-
avirid
tag
válasz
killerjohn #50343 üzenetére
Köszönöm, megnyugtató ezt olvasni.
#50337 t-bali3:
Én is gondoltam arra, hogy könnyebben beleragad majd a cucc, de bízom abban, hogy ha minden használat után úgyis visszaöblítem, az majd segít ezen, és elég lesz havonta lecsavarozni rendesen megtiszotogatni, amikor amúgy is kávézsíroldóval is öblítek vissza. -
kozsy18
tag
válasz
enterlaci #50333 üzenetére
Én már rémeket látok, olvastam mindenféle bakteriális fertőzésekről, amik ehhez hasonló tüneteket mutatnak. Pár hete néhány citrussal él együtt az inkubátorban, de csak létezik, és lassan száradnak a levelei.
A klímája kellemes, friss illat van benne, 20-22 fok, napi 6x2 órát lámpázom és párája is van köszönhetően a permetezésnek. De valami még nem stimmel... -
Ezzel a problémával nem vagy egyedül. Sztem mindegy mi van a bolti tasakra írva dátum, az csak a csomagolastol számítják ugyebár általában +2 év. Hogy előtte mennyit állt a kv a pörkölés óta.. Az isten sem tudja.
Találtam már 1,5-re szavatolt kvt is, de az sem volt jobb.
A futarom szerencsére szombat - vasárnap szállítja le a kövi 2 kilós paljóc szallitmanyomat. 1 zacsi felbont és a maradék 7 zacsi repül is be a fagyoba. Már tűkön ülökKülönben én is eltűnödtem egy itthoni pörkölön. De az megint újabb 450 euró és rengeteg kísérlet mire sikerül jót pörizni.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz
killerjohn #50344 üzenetére
Erről nem tudok információval szolgálni, nem kutakodtam a témában, de biztos lehetséges.
killerjohn, ronin s8: A coffehit rendelés postázása miatt már csak úgy tudom vállalni, ha mehet közvetlenül angelside77-nek és ő juttatja el nektek (neki megy coffeehit csomag is), illetve ha sz.zs. tudja még vállalni, és nektek is megfelel.
A hétvégén szembesültem vele, hogy a csészék postázása költségesebb dolog, mert ha alaposan becsomagolom akkor a nagyobb csomagméret miatt már többért viszi a foxpost, illetve ha törékenyként akarom feladni, akkor csak házhoz tudom kérni, úgy pedig minden felárral 1.180,- Ft a szállítás. Kérem ezt egyeztessétek le egymás közt.Z0mbi: Ez nekem nagyon úgy hangzik, hogy a többi kávé amivel próbálkoztál, az mind döglött volt.
-
ronin s8
senior tag
válasz
angelside77 #50342 üzenetére
Kettő jöhet.
-
killerjohn
addikt
válasz
avirid #50336 üzenetére
nekem is ez a kettő van, és jónak tűnnek
a réz komoly előrelépés volt anno az eredetihez képest
Zombi #50339: boltban kapható kv teljesen esélytelen PY kávékkal szemben. Egyszer egy Molinari már majdnem volt olyan jó, megittam fél kilóval, utána jött egy PY Choko, és rájöttem, hogy a Molinari csak illúzió volt.
Biztos, hogy nem PY az egyetlen a földön, aki kávét tud pörkölni, de ami fél éve zacsiban van, az eleve halott. Ő friss pörkölést hoz, garantált alapanyagból - enélkül a business is hamar elapadna, míg a bolti kávékat akkor is megveszik ha szar.
-
Z0mbi
senior tag
válasz
weinmaker #50340 üzenetére
Igen koszi
Jozsi. Egyszer rosszul irtam a telomba azota ugyvan ott
De mar Jozsi.
Egyebkent hozzateszem hogy az 5mp-20-23mp hez mindig hozzaallitom a daralom. A tampereles nyugodt szivvel mondthatom majdnem mindig 15-20kg koze esik (gyakoroltam sokat)
A hofok a fejen - azzal meg szoktam varialni de ahoz kellene lassam a cremat. (mert ezen nem hogy leopard mintat latnek de nagy fekete mosogatole az egesz)
-
Z0mbi
senior tag
Sziasztok,
Olyan reg irtam ide hogy szinte eg a pofamdehat valoszinu azert mert kv fronton minden klaffol az eletemben... kiveve egy dolgot.
Crema.
Eljott a karacsony es hiaba mondtam mindenkinek hogy ne vegyenek vettek. Az esetek 99% ban Paljoc kv jat iszom, elso masodperctol habos extract jon. A babon latszik hogy olajos, stb stb.
NEhez elhinnem igy inkabb kerdezem hogy tenyleg mindegy mit veszek es mennyiert? Minden kv szar es csak Pali tud jo kavet csinalni?
Sogorom 15k/kg os kvt vett es szaraz mint a puskapor. 100% arabica zacsko alapjan friss, megis ha a fejem tetejere allok is csak nem jon 1mg crema sem. Ez jellemzo az osszes tobbire amit valaha vettem kiveve egyetlen alkalmat mikor omnia-t vettem es az is elso pillanattol jott a crema.
Mit cseszek el?koszi
Z -
vTamas35
csendes tag
válasz
killerjohn #50334 üzenetére
Omniához nem kell semmi, csak egy jó Szarvasi
- OCD csak a felszínt egyengeti
- Precíziós tamper azért kell, hogy szűrő peremén is egyenletes legyen a tömörítés, ne csatornásodjon
- Egyengető az elosztás miatt kell, hogy a pogácsa "ellenállása", sűrűsége, homogenitása megfelelő legyen, szintén a csatornásodás elkerülésére, és a kivonatolás egyenletessége miatt (WDT upgrade)
- fragola féle precíziós tamper nem csak a fent leírtakat éri el, de mindíg vízszintes is lesz a pogiNagyjából ennyi, tehát kell mind
-
Csápájev
őstag
Gaggiához ilyen IMS felsőszűrőt használ valaki? Érdemes erre váltani ?
-
killerjohn
addikt
válasz
Bazsee71 #50331 üzenetére
én csak elmélkedek
egyelőre nullához közelítő információm van arról, hogy kell-e spéci tamper, és ha kell, akkor milyen. Vagy pl hogy kell-e OCD/alternatíva. Jelenleg - PY hiányában - Omnia Espressot húzok, és enyhénszólva nem vagyok elégedett. A naked spriccel, kesernyés 89 fokon a kávé... próbálok javítani a paramétereken, persze előbb fel kellene hívnom paljocot és csak utána szórakozni az eszközökkel
Aztán ott van a Catler 9010 kérdése is, amin lazán 1.5 éve vakerálok... szóval elvagyok az ötletelgetéssel, kísérletezgetéssel, fórumlakók kérdezgetésével
-
enterlaci
senior tag
válasz
kozsy18 #50332 üzenetére
Elég sok kiszáradt még az elején. Megmaradt azonban 5-6 szár és ezek jól érzik magukat, nőnek és új leveleket is hoztak. A levél szép fényes, fiatalok élénk zöldek aztán sötétednek.
Én ha nem felejtem el, 3-4 naponta öntözöm, földnedvesre amennyit magában tud tartani. A user manual szerint lágyított vizet igényel, eleinte forraltam is de mióta nem bohóckodok hanem a kemény (18nK°) csapvízzel öntözöm, szebb és hajt. Állítólag kényes az áthelyezésre, erre figyelj!
Lehet hülyeség, de itthon nem hinném hogy van természetes ellensége. -
Bazsee71
őstag
válasz
killerjohn #50324 üzenetére
Én 58.6-ost használok, jó a Strada és Reneka kosarakhoz is. 200 dolcsi harmadából megvan a maroktamper és az egyengető, ennél többet meg nehezen adhat.
-
enterlaci
senior tag
válasz
killerjohn #50326 üzenetére
...nagyobból esztergával lehet...
-
adp
őstag
Mit ki nem találnak: [link]
-
enterlaci
senior tag
válasz
killerjohn #50324 üzenetére
Én annó 58,3-ast kaptam fragolától
-
killerjohn
addikt
A Gaggia ha jól tudom 38.3mm-es. Kérdés, hogy vajon 58 vagy 58.4 mm-es tamper kell hozzá
Nem mintha sok kedvem lenne most kiperkálnom 200$-t egy EazyTamp 5 Star Pro-ért... Csak kíváncsiságból -
enterlaci
senior tag
válasz
ronin s8 #50295 üzenetére
Kösz, hasznos leírásod. Beszélek majd a kollégával, holnap hajnalban indul, elmondom neki hogy a közértek, vagy multik polcairól ne is válogasson. Aztán ideje, illetve tudása nem lesz ahhoz hogy kávézók saját blendjeit keresse, sajnos. A rövid szav. idős és kommersz tömegtermesztett kávékat itthon is ihatnék, de nem szeretem. Itthon pedig kiváló források vannak, szerencsére.
Szóval ez így nekem nem fontos.GAgyiXyXy, neked is kösz!
-
-
zolnagy
őstag
-
rallypix
csendes tag
Szűrőtartó kart felteszed, de nem húzod rá teljesen, majd elkezded szép lassan felemelni a kart (közben persze a szűrőtartóba kapaszkodsz). Mielőtt elérnéd azt a pontot, ahol beáramlik a víz a fejbe, ráhúzod a szűrőtartó kart, és emeled tovább a kart. Utána jön az előáztatás (6-10mp emlékeim szerint jó volt a legtöbb kávéhoz), és elkezded lenyomni a kart.
Sötétebbre pörkölt, főleg robusztás blendeknél nekem is az vált be, hogy kb. 65C-nál emeltem fel a kart, világosabbaknál valahol 75-80C között volt jó. Szerintem próbáld meg nyugodtan a burundit a Pavonival is. -
Xabi78
aktív tag
válasz
coqito #50286 üzenetére
Szia!
Bár a gép felépítését nem ismerem, de vagy a fejnek, vagy, ha van erre hely, a themoblock-fej között lehet esetleg valahol hőmérsékletet mérni. Erre a legolcsóbb lehetőség az IKEAs húshőmérő. Ennek a hústű része bontható, és így a hőelemet (Mondjuk pár réteg alufóliába tekerve (nekem ez nagyon jól működött) vagy valami fémkapszulába (ez kevésbé)) valahova a fej körnékére kellene berakni, így látod a főzőfej hőesését. Bár lehet, a legjobb lenne a thermoblokkra rakni a hőemelemet, mert akkor jobban reprodukálható lenne a végeredmény. Expert fokozat: pidelni a thermoblokkot (páran már próbálkoztak vele, váltakozó végeredménnyel).
Üdv!
X. -
krupiz
csendes tag
-
kozsy18
tag
Van itt valaki rajtam kívül, aki nevelget Kv növénykét?
Lenne hozzá kérdésem. -
soldier2
őstag
-
adp
őstag
válasz
meander #50299 üzenetére
Szerintem elég hasonló a kettő ízvilága. Kalita talán annyival "jobb", hogy, valamivel egyenletesebb a kioldódás az alja kialakítása miatt. Viszont ezt én úgy küszöbölöm ki, hogy több vizet öntök a bloom-nál és megkeverem. Amúgy tök kv függő, "hogy melyik a jobb" Ez kb olyan dolog mint a VST és a Reneka. Egyiknek ez másiknak az áll jól. Szóval világosan egyértelműen nem nagyon lehet nyertest hírdetni.
Érdemes mind2-be jobb minőségű papírt venni az egyszer biztosNekem ha most kellene vennem valami filter eszközt akkor az a Clever dripper lenne. Az eléggé kezdő barát.
French press is tényleg egy elég biztos eszköz. Viszont engem egy két kávénál zavar, hogy eléggé zavaros. Így van, hogy azt is szűrőm V60-al. -
Bazsee71
őstag
Megoldható, hogy a kvqp csoportképről a fórumos tagokat megnevezzük? Jó lenne arcokat társítani a nevekhez. Kezdve balról, mert tippem sincs.
-
sz.zs.
senior tag
Ma ittam meg az utolsó 2 okt. 28.-i pörkölésű Kolumbia Supremot a fagyasztóból, semmi minőségromlás, darálógép sem kellett állítani sehová.... ugyanez nem volt elmondható a Malabarról, azon már 2 hete is 2 osztást kellett finomítani, hogy ne zubogjon át rajta a víz 5 mp alatt....
-
ronin s8
senior tag
Elég erős az a kar, meg a szűrőtartó karmai, ezeket jól megcsinálják.
Előáztatás szerintem mindenképp javallott, sokkal jobb lesz vele a kávé. A hőmérséklethez nem tudok hozzászólni, nekem nincs hőmérőm, de szerintem felesleges, simán ki lehet tapasztalni mindent ezzel a géppel. Én lassan szoktam ráengedni a vizet, eddig még mindig tökéletes maradt a pogácsa, tulajdonképpen ezzel a száraz, tömör pogácsával minden más gépet megver, de ha zavar, tegyél rá szűrőpapírt... -
Bazsee71
őstag
válasz
meander #50299 üzenetére
Sajnos én sem tudok nyilatkozni, hogy melyik jobb, mert én csak Kalitát használok itthon. Casino Moccánál lehet kapni, olcsóbb is mint külföldről bárhonnan.
killerjohn: kalibrált tamperem még nem volt, a másik kettő közül egyértelműen a PalmTamp. A távolságot pedig nem nagyon igazgatom, és jó. Én először Keresztapper egyengetőjével eligazítom az őrleményt, aztán tömörítek a maroktamperrel. Mióta így készítem, azóta öröm nézni, hogy a nyitott karnál az összes lyukon egyszerre indul meg a lefolyás, és 0 spricc. A videódhoz annyit, hogy nálam ugyanígy össze-vissza csurog a víz, de ez abból adódik, hogy semmi ellenállás nincs ilyenkor a rendszeren.
-
mdav88
aktív tag
válasz
killerjohn #50302 üzenetére
ott van még az eazytamp is, az kalibrált és szintez is csillióért...
-
And06
aktív tag
a hétvégén volt időm pavonizni (igaz a burundit sem tudtam bedögleni hagyni a gaggián, igy a vége az lett, hogy a napi 2 helyett napi 2*2 duplát iszok
), még mindig a "játszós" kimbo autogrillt húzom, azaz egy olasznak világos, amúgy sötétebb robusztás blendet. (a burundi amúgy nagyon frankó a gaggián, igaz a lefolyás nem túl szép, frissen bontva is rángatózott, táncolt a vége, de ez a kinézetén és az izén nem látszik)
a netes okosságok kiolvasása után eljutottam oda, hogy a kar felemelése után várok pár másodpercet, majd finoman kezdem húzni még pár másodpercig, és csak utána feszülök neki a karnak, de a vége felé meg veszem vissza az erőt. a hőmérő csik alapján 60-65fokos fejnél emelem fel a kart, felette akármit csinálok bőrös lesz a crema, és befigyel egy kis égett mellékiz. igy viszont egy nagyon kellemes tejcsokis dupla ristretto lesz. kicsit meglepő ez a hőfok, bár viszonyitási alapom nincs, és nyilván amint beáramlik a viz, felugrik a hőmérséklet. nem tudom más mit tapasztal, de ennek a kávénak egyáltalán nem áll jól, ha egyből nagy erővel húzom, keserü lesz, viszont ezzel az "előáztatós" módszerrel frankó.arra van valami trükk, hogy hogyan húzzam fel a szűrőtartót úgy, hogy a kar felemelése ne szivja fel túlságosan a kávét? rallypix mutatta, hogy ő hogy csinálta, de nekem sehogy sem jön össze, igy inkább felteszem a tartót, és nagyon lassan emelem a kart. láttam egy youtube videót, amin a barista felemelte a kart, hogy még éppen ne jöjjön a viz, és a másik kezével feltette a szűrőtartót a karon ellentartva. én viszont ezt nem merem, nem lesz baja, ha a karnál tartunk ellen?
-
killerjohn
addikt
válasz
Peti...(16v) #50297 üzenetére
Tehát van három féle:
- manual, ahol minden manuális
- kalibrált, ahol a kifejtett erőt fixáljuk, de manuálisan kell szintezni
- PalmTamp, ami a felfekvés miatt mindig vízszintes, de a kifejtett erő változhat az őrlemény esetleges térfogatváltozása miatt, ezért a távolságot kell(het) igazgatnimelyiket javasoljátok?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kedvenc zene a mai napra
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Futás, futópályák
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- MÁV topic
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen széket vegyek?
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro Plusz
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Dell Optiplex MT/SFF 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- Új MSI Katana 15 Gamer FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest