Új hozzászólás Aktív témák
-
zebra_hun
veterán
Nincsen chiller-em, csak csendes gépet csináltam akkoriban.
3 blokk, CPU, RAM, VGA, majd le a pincébe a radiátorra.
Volt 1db benne silent módban, hogy mégis, vmi legyen. A pumpát lehetett csak hallani ha nagyon figyelte vki.
Most már nincs meg, lebontottam fél éve. Jó ez hűtés nélkül is. Majd ha lesz időm visszaépítem. Így sem rossz, nem kazán ez, ahogyan a ph agymosott csürhéje állítja. Tisztelet a kivételnek.
MC SP sokat nem jelent. Max annyit, hogy 5x egymás után lefuttatod a tesztet és ha túl nagy a szórás, rosszul van a foglalatban az a vacak.
67 67 67 67 68 pl. jó. De ha 67 73 68 73 szórás van, vedd ki, egyenletesen, nem erősen húzd a blokkot.TM5 Usmus a jó (Ext is, de oka van az Usm-nak), és HWINFO. Így nincs semmi adat. Mondjuk Hero-t nem ismerem, fogalmam sincs mi ott a kb. fesz sem.
-
-
MastR
tag
válasz
DroiDMester #39103 üzenetére
Megvolt a TM5 Extreme, és hát mit mondjak… 15 perc alatt 9 "pontot" sikerült összeszedni! Azt hittem, nehezebb lesz pontot szerezni, de egész jól megy. Mondjuk fura, hogy nincs toplista, de gondolom az már haladóknak van.
TM5ExtremeKép
Stabil mint a ForintAmúgy mindketten tudtuk előre hogy az Extreme nem fog lefutni de megcsináltam neked. Viszont amit mondasz hogy irreálisan alacsony az MC SP az nekem is gyanús, már csak azért is mert megy neki a 8000MT/s Ram. Ennél nem használok Contact Framet az a régi gépemben van. Ez most simán az LGA1700 lefogatóval van rögzítve. Delid után nagyon pontosan kell rögzítenem, mert direct-die lesz. Akkor majd kiderül.
-
-
MastR
tag
válasz
zebra_hun #39099 üzenetére
#39097palfitom:, #39098Pioneer:,
Köszi a visszajelzéseket, örülök, hogy bejött a „KS fight sztori”!
Amúgy már az is csoda volt, hogy le tudtam fotózni a két procit együtt, mert a régebbit vissza kell adnom az eladónak, az új meg épphogy csak beérkezett, szóval sajnos mélyebb tesztekre nem volt időm.#39099zebra_hun:
Tudom, jó lett volna Vmin teszt, meg még pár egyéb teszt, ezek jól mutattak volna a topikban, még akkor is, ha az eredmény nem szép.
Viszont eléggé időhiányban szenvedek: az új gép HERO+KS az alaplap dobozán van összedugva,(ez azért fontos mert a vízhűtése szó szerint a fiókban talált alkatrészekből lett összerakva, erről nem mutatnék képet a lelki béke érdekében)
a KS megy delidre és a régi gép sem teljes így az sem releváns.
Ja, és kb 2-3 hét múlva megszülethet a kislányom (2. gyerek) szóval a kis szabadidőm is tovább csökken majd.
Kis türelmet kérek ha minden összeáll, jövök még update-tel!
Fotok a BIOS-ból: SP-k, és V/F 1, 2, 3.
Amúgy milyen chillered van? tudsz egy képet mutatni a setupról?
Ami feltűnt nekem a BIOS állítgatásakor hogy az SVID behavior (Best, Typical, Worst, Intel Fail safe) nagyon nagy mértékben befolyásolja hogy mennyi feszt kap a proci.
Neked ezzel milyen észrevételeid vannak? én typicalon használom, mert az nem feszel annyira.Ráadásul az új KS is érdekes: P-core SP 118, de az MC SP csak 67 – ez szerintem sok kérdést felvet majd.
A jó hír, hogy 8000MT/s CL36-on simán lefutott a Fire Strike CPU test, szóval nem reménytelen a dolog.
van kedvetek 1-2 dolgot kiteszteltetni az MC SP 67-el? lehet megdőlne pár tévhit.@fudi2002? @baryka007
-
zebra_hun
veterán
válasz
Baryka007 #39100 üzenetére
Nem bírtam nézni, megállítottam.
2-es képen rajta van. 42e.
Az még a limitek nélküli BIOS-szal volt. Anno piszkosul lefikáztam itt. Ez volt a csoda gyilok BIOS...
57x az 42e mindig. Ezt az Asus még egy százassal megfejelte, ugyanis 56x az Intel ac.
IBL után egy darabig 56 is volt, de ma már 57 újra.
Kiderült mára, hogy egy ordenári hazugság a degradáció, csak a hülyék brekegnek, röfögnek ilyet.
Új BIOS-okba visszaállították a PL és A limiteket, így sok esetben már 160W-nál megkezdi a freki visszaléptetést.
Cb pl 50, max a jó bin 51x-en ketyeg. Azért 36-37e pont.
57x csak üresbe, vagy vmi ovis terhelésen létezik.
Jobb beállítani az egészet nulláról. -
zebra_hun
veterán
Azért képek jól jöttek volna.
Alapon a 118-as kevesebb feszkót kap a laptól, tehát naná, hogy hűvösebb.
Én kikerestem volna a vmin-t mindkét példányra.
Ok, valószínű az alacsonyabb vid nyert volna így is, úgy is, de színesebb lenne a topik.
Egy "rossz" eredmény/mérés is értékes
Pl. az enyém 8°C vízzel is 100°-os volt alapon..., ma már nem mérgesít.
Aztán ilyen lett beállítva. Itt még relid sem volt.
Relid után meg ilyen.
Így kell bemutatni egy eredményt
Utána meg visszavettem az őrült 57-et 54-re. Mégjobb.
Így lesz a 100°-os prociból 40°. Teljesítménye meg jobb mint alapon. Nem 37e, hanem 40e.
57x-en 42e, de a 2e pont semmi. -
MastR
tag
KS Fight Night – két versenyző, de csak egy maradhat. A feszültség szinte tapintható.
Ma este a közönség két 14900KS összecsapásának lehet tanúja – a tét: a ROG MAXIMUS HERO foglalata.Első menet – Bemelegítés (Windows asztal):
A bal sarokban a boltból érkezett kihívó: gyári Factory Seal, P-core SP 118, 23°C idle – magabiztosan bemelegít.
A jobb sarokban a bontott veterán: 35°C idle – izzad már a POST képernyőnél.
Pontozással a menet a bolti újoncé.Második menet – 3DMark Fire Strike & Valódi harc:
A bontott példány első terhelésre 90°C és thermal throttling – padló, KO.
A bolti bajnok all-core 5.9 GHz, 87°C max hőfokkal, mindenféle finomhangolás nélkül.
Technikai KO. A győztes: a bal sarok bolti harcosa.Jutalomjáték & Regeneráció:
A győztes most Pioneer mesterhez vonul – a fórumos legendához, a delid mesteréhez,
hogy egy prémium delid wellness kezelés után még erősebben térjen vissza a ringbe: alacsonyabb hőfokkal, jobb kontaktfelülettel, és új esélyekkel a tuning trónra.Folyt. köv.: RAM tuning, és talán egyszer... 6 GHz all-core?
-
Benhill
senior tag
Offset voltage csökkentésével a korábbi ram stabilitás megszűnt létezni.
Érdekes mód, előzőleg fesz adatok ezek voltak:
RAM: 1.54375V
SA: 1.232V
VDDQ: 1.205VA fenti SA és VDDQ értékeket nem gondoltam soknak, de növelve még instabilabb lett a RAM, meg a játék kidobált asztalra.
Fogalmam sincs hogy, de elég alacsony értékeket beállítva, teljesen stabil lett.
RAM: 1.50825V
SA: 1.2V
VDDQ: 1.18VLehetséges hogy a VDDQ gyári érték alatt is stable? Nem rosszak ezek a patriot blackout ramok.
-
zebra_hun
veterán
válasz
Baryka007 #39093 üzenetére
Igen, írtam is, oc. Innen a ph-ról vannak a képek. Amit privátba kapok, azokat nem rakom ki. Kivétel ha hozzájárul a tulaj.
Pl. a 310-es TR min egy spéckó eredmény, legjobb eddig. Van másik is, de az közelében sincs, pedig oc az is.A TR táblát nem érdemes nagyon nézni, mert gpu load függően emelkedik. Pl. A 4k-ban mért highest-nél 300 a min fps, pedig a közelében sem jár
(4k DLSS Q)
Gpu limit esetén többet mér.
Cfx nem hazudik, azt kell nézni. Azért csinálják úgy akik pontosak akarnak lenni. -
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #39092 üzenetére
Húú... ilyenkor esik le, hogy mennyire karcsú az RTX 3070 .... De még a 12600K is ...
Ez utóbbi csak akkor, ha 300+ fps el szeretnék játszaniDe ahogy nézem a 12900K-t legalább fixen belehet hozni egy jól beállított 12600K val... Sőt ...
A CPU Render min fps ek elég érdekesek ... Ott nagyon sok információ van ... Például, gyönyörűen látszik, hogy a Raptor milyen erős ... Többek között ...
A többi proci volt pimpelve, vagy csak gyári állapot ? A 14900K-t leszámítva... azt tudom
Érdekes volna egy diagramon látni ezeket az adatokat egymás mellett... Sajnos az én eredményeimet az RTX 3070 miatt nem lenne igazságos ide berakni, pedig úgy elég szép összképet lehetne látni az egészről.
De visszatérve az RTX 4090 re... Brutál !! ... Nagyon durva, hogy 1440p RTX 4090 > 720p RTX 3070 .........
-
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #39086 üzenetére
Akkor nem is folytatom, pedig tudom kikről volt szó a hsz.-ed végén
A TR jobban skálázódik memóriára mint CPU -ra egy bizonyos szint felett... Kvázi 5ghz AC felett, minimálisat hoz már csak a CPU ... Viszont a ramokon ha csak a főidőt csökkentem egyel, az +8-10 fps...
-
arabus
addikt
Na megcsináltam a biost,2901-be tettem a 0x12F mikrokódot.
Eddig ez talán egy egész jó bios lett.
Memóriát azt még tesztelni kell mert nem biztos hogy stabil lesz 8200-on,szerintem ezek a raptorok ennyit nem birnak.
-
zebra_hun
veterán
Na, na, nem szikrának szántam. Nyugalom, bocs.
Ezzel semmi baj nincs. Egyrészt mindegyik nagyon jó, másrészt nem vereny.
Én a munkát nézem, és mindenki.
Az eredmény pedig mesés mindegyiknél.
Volt 12600-am, nagyjából ismerem.
Az egy igen szép eredmény/munka, hogy a kis i5 megpiszkálva hozza az i9 xmp számokat.
Ezt kell nézni.
Az nem érdem, hogy vmit veszel pénzért, majd azzal vagánykodsz.
A 125 min fps 150-re, vagy oc 180-ra ugrasztása igenis szép eredmény, munka.Tehát az i9 alapon 180. Az egy nulla, vacak, ócska, semmi. Azt veszi bárki.
A Te 180-as eredményed szép, az alap i9 pedig sz@r.
I9-től a 250 a jó.
Ha 300-at tudna alapon, akkor az lenne a rossz, ugyanis az megvásárolt eredmény.
A 12600 sosem lesz 14900, bárhogy tekered. Nagyon jó, de nem egy liga.
A 13700k-mat is le keéne mérnem, akkor lenne teljes a lista ide. Mondjuk 3 emberen kívül többet nem érdekel, tehát sok értelme nincs.
Nekem mindig a reszelt eredmény a lényeges. Ezért kell az alap xmp-vel, mint kiinduló.Használni meg mindegyik már a bőven jó kategória. Rég nem arról szól, hogy kevés volna a cpu átlagos használatra.
Van pár kivétel, azok a jó alanyok méregetésre.
Ez a TR kicsit régi, de ha tüzetesen megnézed a log-ot, fogod a fejed a piros grafikon végettHa veszel egy 14900k(s)-t, meglátod.
Itt nekem is így volt, 12600, 13700, 14900.Fudinak is igaza van, ez egy "mindenes" cpu, melóra, játékra egyaránt.
Ára nagyon baráti, teljesítménye meg nem is összehasonlítható a "kedvenceddel"csak viccelek.
Az egy kimondottan játékra kihegyezett proci, kicsivel sok esetben jobb is.
De tudok ellenpéldát is, ahol rotty bazikess, ott meg ez jobb.
Munkára meg össze sem lehet hasonlítani.Ettől független csak nem kövez meg senki, hogy odaraktam.
Kövezzék meg a prociajánlósokat, akik fele teljesítményű kazánnak nevezik, 2x-es fogyasztással.
Full nem igaz, rakják a béna, hazug grafikonjaikat.
Le sem mérik, honnan tudnák
Hub majom is 240W-ozta ibl után... hub..., micsoda paprikajancsi. Meg a zsíroshajú dagatt..., aki intelfóbiában szenved. -
Baryka007
addikt
válasz
fudi2002 #39084 üzenetére
Kihagytál egy fontos információt a két hardver összehasonlításából... Méghozzá azt, hogy az egyik márkájának a neve 'A' betűvel kezdődik, és ez aztán igazán nagy előny ám !
zebra_hun:
Hááááááát... akkor ahol nekem a P5 = 180 az pont egy default 14900K bekapcsolt XMP vel?
Ezzel jól letörtél most ... Mi munka van a 12600K ban, és épp hogy karcolom a 14900K teljesítményét gyárilagPersze sikerült is belém tenned az "ideget" mert... Volt amikor "csak" 14700K ra akartam lépni... Később 14900K-t akartam már inkább... Most egyre jobban húzok egy 14900KS felé
Egyetlen egy dolog várat még magára, ami felteszi az i-re a pontot --> (intel haha)
Hogy a nova lake 2026 ban tényleg DDR6 memóriával jön -e ... Mert ha igen, akkor nem fektetek bele egy KS prociba, amit alapból is nehezebb eladni ugye ...BTW most jót mosolyogtam magamban azért ... Mert eszembe jutott hogy egy ph cikk alatt egy 7600X es kolléga méregette az e-penisét a 12600K-m ellen ... Eleinte azt mondta, mindegy hogyan jövök DD hűtés hideg víz teljesen mindegy ...
Majd amikor "körbe autóztam a 12600K val oda vissza" jött az, hogy csalok, meg külső programmal frame genezek, meg photoshoppolok és hazug k*cs*g intel b**i vagyok ...
Meg megkaptam azt is, hogy jóó de DD hűtöm és fagyasztóba van a radiátorom és hogy ez csalás .... Pedig eleinte mennyire mondták, hogy mindegy mit csinálok
És csak úgy simán eszembe jutott, hogy igazából csinálhat akármit a 7600X jével, ugyan úgy ahogy én is a 12600K val, akkor se fog beérni soha azzalEz most Fudira reflektálva jött ki belőlem is csak úgy
-
fudi2002
nagyúr
válasz
zebra_hun #39083 üzenetére
Azért ilyenkor nézek bután, ugye múltkor is megkaptam: Mert a 9800x elp@csázza a 14900k-t.
Hát akárhogy is nézem, min fpsben ez +10% az amd javára.
Melóban meg a 14900k javára +75%.
Árban a 14900k javára +20%.
Hol is kéne látnom azt az elp@csázást?
A max fpsben, ahol 500 vagy 600 a vita tárgya?
És ilyenkor jön az intel játék alatti 300w-os fogyasztása meg a hűtő.
Valamiért az aida képek meg elmaradoznak, mert egy komolyabb ddr4 odaver neki...UI: Bocsánat, ez kigyütt
-
zebra_hun
veterán
válasz
Baryka007 #39082 üzenetére
Attól függ mibe és hogyan.
1440 highest-ten így tudnád. Ez nincs max-ra kihajtva.
Sok sok játékban igen, vagy valószínű.
Kimondottam a beesést figyeltem.
Mondom sorban, hogy belédcsesszem az ideget
14900 alapon + xmp ~180 fps. Ez a P5, azaz 95%
Normális, azaz optimalizált, nem oc, ddr4, ~240 fps.
Ue csak ddr5 8000 ~260 fps
59x extrém oc, 8000 ddr5 ~ 280 fps. (De ez brutál, nem napi, értelme semmi)
9800x3d 6400c28 310 fps.Belefér a bazi kessbe
De pl egy modern játékban ahol kifut, ott meg pont az ellenkezője.
Mindenesetre a normál 260 p5 is teljesen jó.
Ide be tudod illeszteni a 12600 méréseket. 180 volt azt hiszem a normál. Oc nem érdekes kimondottan, csak a napi.káosz a napom, nem leszek telón egy darabig.
-
zebra_hun
veterán
válasz
Baryka007 #39080 üzenetére
Ez hasznos, köszi.
125-ről 150-re növekszik az 1% min fps egy normális beállítással. Engem ez érdekelt.
Jó az extrém oc, de az nem mindenkinek elérhető.
AVG is 190-ről 245
A kisebb procikat érdemesebb reszelgetni. A nagyok eleve gyorsabbak értelem szerűen.
Amúgy a 720p dlss up/3070 az pont megfelel a 4090 1440 natívnak. Picit könnyebb neki, a 4090 felütközik gpu limitre pár helyen. Arányaiban véve egész pontos.
Sok grafikai beállítás terhel, azért akartam highest preset-et.
Pár vga-t tesztelgettem, melyik hogy viszonyul ugyanazon feltételekkel. Nem laboreredmények, nagyvonalakban jó.
Ha egy 4090-et tennél be, ezt látnád kb. -
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #39079 üzenetére
Sajnos azok az ablakok alul nem jönnek be akkor sem... Kellett volna hozzá a 4K TV ... azon szerintem odarakta volna ...
De !
Megmértem minden felállásában !
A VGA minden felállásban ugyan azon a profilon ment !
Szóval csak a BIOS-ban változtak a körülmények.Ezt kb minden 12600K tudja (talán a ramot leszámítva)
5,0P AC
4,0E AC
4,4R
4133 CL16-16-16Full Default BIOS + XMP sajnos 4000 cl16-16-16 G2 ben indul, de szándékosan nem nyúltam hozzá, csak ahogy a bios akarja
--> Itt nincs már GPU bound
És a vége:
5,5P AC
4,3E AC
4,6R
4200 CL15-15-15
-
-
zebra_hun
veterán
válasz
Baryka007 #39076 üzenetére
Tökéletes és nagyon durván jó eredmény. Highest marad hozzá ne nyúlj!
Köszi.Kérdés:
CFX megy? Kimondottan a 3. szakasz érdekel. Ahogy elkezdi, nyomsz egy start-ot, aztán a végén, de még kapcsolás előtt, stop. Amikor sötétül.
Aztán amikor kész, átváltasz fps-re, kirakod a felső 3 grafikont.
Cpu thread fontos!
Ilyenre gondolok.
Ez fontos lenne nekem. Illetve egy alap xmp is, normál frekivel, mondjuk 5GHz max.
Ezerszeres köszönet.
Ne kapkodj, nem sürgős. De megvárom, mert érdekes lesz -
Baryka007
addikt
válasz
Baryka007 #39070 üzenetére
A ramon tekertem még egy kicsit 324 jött ki a DR ramokkal... Ez a legjobb DR eredményem....
SR el 4300 CL17-17-17 en volt a 329 (1% gpu bounddal)
De DR el 4266 az utolsó ahol postolok, és nem jut el Windowsig ... Szóval ez a plafon... Itt amúgy 4200 CL15-15-15 ment ... HT : OFF stb stb... Szóval az összes trükk... Még 1 friss windows dobna valamennyit ... -
Benhill
senior tag
válasz
zebra_hun #39061 üzenetére
PL1 és 2 azért van maxon hirtelen, mert minden limitet ki szedtem kivéve a hőfok az 90 fokra belőve max.
Vcore settintgs a fenti képen Manualon van, az albeállitás pedig Auto-n van a biosban
Ha simán Auto-n hagyom a vcore-t, akkor eszeveszett feszt ad a lap 1.37V körül terhelés alatt, hibába van beállítva adaptive voltage.
Nemrég volt itt szó hogy mennyi minimál fesz kell a CPU-hoz, aztán én is próbálgattam. :
-
zebra_hun
veterán
válasz
Baryka007 #39067 üzenetére
Nyugodtan
Én máshogy nézem.
A tulaj egy 52xac, és 53x egy vagy 2 magos boost-ot adott fix feszen. Frekit nem.
1.30V ss, ami ~1.23V ds. Na ilyet nem nagyon találni.
Ezt skalpolva simán 55-56x-re lehet rakni.21100=54x
??????=53x
20600=52x
20200=51xNekem sokkal nagyobb fesz kellett. 1.30V ss-én még az 51 sem ment, nemhogy 52.
DD/Relid sokat javít.Szerk.:
Mást mondok:
Bitte egy Tom radír 720p highest preset, dlss ultra perf.
Az nagyon hasznos volna. 3070ti beazonosítva, úgy pont jó lesz. -
Baryka007
addikt
válasz
Baryka007 #39067 üzenetére
Ennyit tud:
Ennél többet nem tudok / nem akarok neki adni... Biosban 1,49v ... Ez már nagyon e-penis kategória ...
CPU Z Validation
De az 5,3 allcoret tudja 1,365v on@ LLC6 (Z690 ROG Strix WiFi D4)
-
zebra_hun
veterán
válasz
lowzor #39065 üzenetére
Szerintem nagyon jó
Máskor majd futás közben lődd a képet, de ez a fix freki/fix fesz-en érthető így is.
1.314V a socket sense, ami ~ 1.24-1.25V die sense Vcore.
Nekem anno így ment a 12600k. Tetszett az idle 500MHz itt.Most szívesen kipróbálnám egy 4090-nel párban. De már nincs meg.
Valaha látott legjobb 12600K, se delid, de dd, ala natur:
Nem az enyém volt.
-
zebra_hun
veterán
válasz
F_Zolee #39062 üzenetére
Lényeg, hogy tudjuk mi a gyenge láncszem.
Egy 12600k esetén nagyon kell, ha 4090-nel van párosítva.
Sok mindentől függ. Profit mindig van, csak ne akarjunk gyenge vga-val kimaxolt grafikát.
Esetemben a HZD lényeges pont. Kell a fix 140 fps, 100 nekem nem tetszik. Very High is kell, alatta nem tetszik.
Hiába vennék egy 5080 vagy egy 4090-et, csak így érhető el a minimum 140. Ott meg is vágom.
De már átálltam 4k-ra itt, ott meg aztán a 4090 is harmat gyenge. De minden cpu is.
Abszolut legjobb benchmark/játék.
Így megint gpu limit lett.
Ez igazából topikon belüli reszelgetés. Nem verseny, csak lehet azt 100 fps-sel is alapon, vagy 150 fps-sel oc nélkül optimalizálva.
Engem a gyári érték és xmp dolgok nem hatnak meg, mindig minimum egy generációt ugrunk itt. Bárki számára elérhető.
Így kell nézni, nem úgy ahogy itt páran sz@rozzák a ph-n. -
zebra_hun
veterán
válasz
Benhill #39060 üzenetére
Biztosan, de nem látni sok mindent.
Vcore=kuka
VRM Vout= az a VcorePL1 és 2 miért 4000W? Az nem védelem úgy.
Amúgy a VRM Vout mennyi? Azaz a Vcore. ~70mV difi van ott. Az az egy számít, semmi más.
Az AVG oszlopot kell nézni, teljesen hibátlan. Nem foglalkozunk elcseszett peak értékekkel, megtréfál csak.
Szuper ez. -
Benhill
senior tag
A 7 fok kül elfogadható a P magok között?
LLC4 most, tovább csökkentettem a cpu vcore-t akkor elhasal, ezekhez a frekikhez ez az alja. -
zebra_hun
veterán
válasz
Baryka007 #39054 üzenetére
Rendkívül sokat
Még egy RTX4090 mellett sincs szinte sehol sem különbség. A 14900 alapon, vagyis egy akármilyen XMP-vel is kifekteti a GPU-t normális, emberi felbontásban/grafikán.
Egy gyengébb CPU-t több értelme van piszkálni.
Millió mérést csináltam, de alig találni olyan szituációt, amikor1440-ben maxi grafikán ne menne 99%-on.
Normálisabbak tudják, hogy nem mérünk procit, memóriát 1440/4k maxi grafikán (GPU limiten), de mindig ezt a sületlenséget olvasni itt a ph-n.
"Miért nem mérik 1440 vagy 4k-n?"...
Ha egy 4090 kifekszik, mégis egy 4070ti super szintű vakaréktól mit várnak el?
Nem fogok millió képet berakni, detto ua. mind.
XMP3200C16, mint a 8000C36. Alig van érdemi különbség.Pl.:
FH5 3200C16
FH5 4300C16
FH5 8000C36Persze ez nem azt jelenti hogy nem lenne értelme, csak ha a GPU gyenge, akkor az lesz a "főnök", az határozza meg a teljesítményt. 1080, de inkább 720p ahol ez látszódna magas grafikán. DLSS is jó, de sokan azt sem értik/fogadják el.
CPU szim-en ugyan látszódik vmi, de egy ilyen gyenge GPU esetén semmit sem ér. Sokan ennél gyengébb videokártyával várják el a teszteket 4k maxi grafikán ...
Való életben is kb nem sok értelme van, hacsak nem a sok fps-re megyünk butított grafikával.
De a ph-n mindenki 4k maxit akar, úgy is játszik. Jah, meg 24/7 videót vág ...Egyébként van olyan rész, szitu, hogy 1440 Highest-ten nem tudjuk teljesen még a 14900k-val sem kifektetni a GPU-t. (X3D-vel sem) Ritka, de van ilyen. Ilyet kerestem, találtam is.
Mai modern csúcs optimalizált játékok képesek ilyenre.
Ilyen pl. a Horizon Zero Dawn Remastered. Végre, egy játék, ami igényel erősebb konfigot is.
Jelenet egy városi zsúfoltság, nagyon megdolgoztatja a gépünk minden részét Very High-on. A 4090 nem jár végig GPU limiten!
Tökéletes alany bemutatni a memória OC hozományát.Horizon Zero Dawn Remastered, 1440 Very High Preset, DLSS Off:
Mivel én korrekt vagyok, a komplett méréseket beillesztem, nem holmi szedett vetett grafikont.
14900k minden esetben lefogva kicsit. Gyári 57x helyett
55xP 44xE 48xR
4090 a GPU limit végett (kiküszöbölhetetlen) 2970MHz-en futott.
Ugyanaz a W10 napi rendszer mindkét gépen, nem érdekelt, nem verseny. Ezért sincs overclock a procin. Kimondottan a RAM profit érdekelt 1440 maxi grafikán.
Majd a RAM-os topikba berakom a profil képeket, ide most nem.DDR4 3200 CL16 18 18 XMP
DDR4 3600 CL16 18 18 XMP
DDR4 3600 CL14 14 14 OC
DDR4 4000 CL15 15 15 OC
DDR5 6000 CL 30 36 36 XMP
DDR4 4300 CL16 16 16 OC
DDR5 7200 CL34 45 45 XMP
DDR5 7200 CL32 42 42 OC
DDR5 8000 CL36 46 46 OCNagyon nem mindegy, hogy 150 fps ami ~100-ig be tud esni, vagy 200 fps ami tartja a 140-et is. Pedig 90%+ végig a GPU használat.
Ez a jelenet nagyon jól mutatja mit tud az adott konfigunk. Még épp nem GPU limit.Leegyszerüsítve a HZD RM táblán:
WinRar szintén kíváló erre:
Ahogy az elején írtam, CPU lefogva, nem érdemes hasonlítgatni az OC eredményekkel.
Amikor nekiálltam, volt hozzá kedvem, mára elmúlt. Rengeteg mérés van normális log-ot is készítettem alá.Ugyanez vonatkozik a CPU OC-ra is. Brahi, poén, nem több.
OK, bench-elni én is szeretek, de az, hogy a 14900k majd hogy megy 6GHz-en egy felesleges dolog a napi használat esetén. Egy 3070Ti esetén semmit de semmit nem fogsz érzékelni belőle.Még egy nagyon fontos:
Egyik eredmény sem rossz, nem fikázásra készültek. Egy 3200 XMP is sok esetben jó. Pl egy 4070 kártyánál olyan mindegy, hiszen az nagyon hamar megkotlik.
ph-t ismerve csak kötözködés van. -
KAMELOT
titán
válasz
DroiDMester #39057 üzenetére
Akkor jól átbaxarintották!
-
főleg hogy nem is ilyen csomagolásba kéne lenni!
nekem a 13900KS és a 14900KS is ilyen csomagolásban volt!
-
MastR
tag
válasz
fudi2002 #39055 üzenetére
Köszi a tippet, gyors rákerestem és lesz mit tanulnom a kollégától is.
Vissza a "bontatlan" doboz témára az utókornak, hogy ti ügyesebbek legyetek mint én.
Rákerestem hogy néz ki egy gyári Intel csomagolás: Gyári
És akkor amire én rászaladtam: Nem annyira gyári -
Baryka007
addikt
válasz
Broken heart #39053 üzenetére
Jó lenne, egy hasonlót kifogni nekem is... Igazából ha már 1,5v alatt látom a 6,2-t akkor már boldog vagyok
Szerencsére van időm keresgélni, próbálgatni... Kérdés, hogy mennyit fog nekem ez megérni
-
arabus
addikt
-
válasz
Baryka007 #39024 üzenetére
Alapjába véve jó az a proci szerintem. Én nem rugóznék rajta, hogy volt-e gépbe előtte, ha van rá élő garancia!
Nekem ilyen számok vannak.
Valamint kapott Pio által egy delidet ami laza 10 fokot hozott kb és azóta is gyönyörűen fut szépen finom hangolva. Nekem AC55-ön van, mert nincs épített vizem, hanem LFIII360 hűti, de szerintem AC59-en sem lenne érezhető különbség játékokon belül pl. Bár a volt nekem fix 1.25!
Egy kis szösszenet még, hogy én a DDR4 tábort erősítem, nem váltottam. -
Baryka007
addikt
Én a részemről inkább vagyok kíváncsi arra, hogy abban a Prime lapban hogyan tudtál egyáltalán Postolni 7800 on, nemhogy egy FireStrike benchmarkot lenyomni !
btw, itt van egy githubos linkem, egy memory guide OC progiról, főként intelt támogat, hiszen nem volt lehetőségem AMD-n tesztelni ... Sok helyen vérzik még, de kiindulási alapnak egy egész jó időzítést tud ajánlani már neked DDR5 re is akár
Github.io - Memory Guide
Próbáld ki, és használd egészséggel... Majd hamarosan jelentkezek hozzá egy újabb frissített adatbázissal. -
-
MastR
tag
válasz
Baryka007 #39040 üzenetére
A RAM tuning eddig kimaradt az életemből, de mostanában valahogy bevonzott ugyhogy számíthasz rá hogy jelentkezem majd eredményekkel.
Ha a 8000 befeszítve nem is fog menni, de 7600-on vagy 7800-on biztosan tudok majd valamit alakítani.
Ezt arra alapozom, hogy az előző gépemben Asus Prime Z790M-Plus -ban 8000-en ketyegett a RAM, miközben a Prime alaplap max 7200-ig kezel RAM-ot.
Született is egy potens eredmény vele: 64 738 pont Firestrike
Itt 7800-on ment a RAM, a feszesebb CL érdekében.#39041DroiDMester:
Húú mesterem minden elismerésem a tiéd, visszakeresve a topikban csak kapkodom a fejem hogy az Összes ROG laphoz és minden betyáros procihoz volt szerencséd és meg is hajtod őket rendesen.Mega Respect!
De nagyon szomorú lennék ha frissen szerzett Maximus Hero lapomban csak 7400-en mennének a RAM-jaim. Ezért ezeket a kijelentéseket én inkább amolyan kihívásnak veszem most, és majd beposztolom ide, ha sikerül.
Az 5.6GHz 1.15Volt az elírás? sztem 1.25V kell azért neki, de majd kitesztelem.
Az 5.9GHz Meghűtését is, kihívásnak veszem majd jelentkezem.#39039zebra_hun:
minden nap úgy kelek, hogy felmegyek a phtoplistára és megcsodálom a 69500-at.(Aztán megyek dolgozni)
Inteligens proci tuning témában, majd kereslek téged és Baryka007 fórumtársat.
-
Pioneer
őstag
Úgy lesz!
-
Pioneer
őstag
Azért a 20 C fok különbség elég szignifikáns a P magoknál, tuti zárványos a gyári forrasztás.
-
-
MastR
tag
válasz
Pioneer #39038 üzenetére
Amúgy kezd összeállni a kép:
Valószinűleg zárványos a proci a kupak alatt és delid nélkül hűthetetlen.Windowsban elvan 35 fokon,
3DMark progi töltődése közben 60fok, Firestrike Physics test 2 secen belül 90fok.
5.9GHz környékén már insta 90fok és throttlingol.Terhelés alatt nem egyenletesek a hőfokok az egyes P magok között. (Pl első 6 mag 85 fok, utolsó két P mag meg 65fok)
Ezért állhatott el a vásárlástól az első tulaj. Visszavitte a boltba, vagy visszaküldték az Intelnek és kaphatott egy újracsomagolást. Szóval delid nélkül élhetetlen.
-
válasz
Baryka007 #39040 üzenetére
A Sima Z790 HERO MAXIMUM 7400MHz-en tud stabilan működni 7600.nál már penge élen táncol!
ettől sajna többet nem bírt stabilan nálam.
a frissített Dark Hero megy 7600.at és kalap kabát szóval az se nagy durranás +200MHz, akinek ez nem elég APEX Encore a következő lépcső!
-
zebra_hun
veterán
Nekem van egy SP93, ami ilyen:
Aztán van egy SP102, ami ilyen:
Ami sokkal fontosabb mint az SP, az az 56x VID.
1.38V Vs. 1.33V @5.6GHz
56x, azaz allcore 5600MHz egy nagyon kellemes freki a Raptoroknak. Ez a max sztem, e felett csak kínlódik.
111/84
Én pl 54x-en használom, és az összestől gyorsabbViccet félre, az SP93 is teljes értékű jó cpu. Nem tudsz vele vagizni, hogy "wow, ez aztán megy 6GHz-en is ..."
Franc ott egye!
Most per pill így néz ki a 102-es 56x-en: [kép] [kép] [kép] -
Mikor vettem belinkeltem ide a fórumba
De itt vannak a képek.
amúgy kicsit bele keveredtem, a 14900KS nek nem speckó a matricája!
a 285K-mon van spec hologramos, amit nem lehet le melegíteni!
-
MastR
tag
válasz
zebra_hun #39023 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a sok tippet és hozzászólást.
#39023zebra_hun:
A te procidon az összesített SP a 93 gondolom. Mennyi a P-Core SP-d?
Az enyémen 101 az összesített SP. Kedvet kaptam tuningolni, benchelni, állítgatni, kiismerni a rendszert. Majd jelentkezem itt a topikban is tippekért stb
Amúgy az első 2 képen a "paszta?" és "lefogató?" feliratokat már az eladónak készítettem hogy mit keresnek ilyesmik egy bontatlan procin.
Még nem döntöttem, hogy mi lesz a procival de valószínű hogy delid után egész jó kis proci lenne belőle.#39024Baryka007:
A neten gyorsan körbenézve az jött le, hogy 105-120 között van nagyátlagban a KS-ek SP-je, meg az hogy a K-s procik SP-jével nem lehet összehasonlítani. Tehát az enyém pont átlagos a KS-ek között.
A lap egy Z790 Maximus Hero lett. (nem Dark Hero, sima Hero)
A 8000MT/s CL38 GSkill Ram simán beröffent XMP-n. A finomhangolás később.#39027DroiDMester:
A te 119-es procidon mennyi volt a V/F feszültség 5.9GHz-hez? és a max VID? Az enyémnek azt az 1.533V-ot eléggé sokallom.#39029fudi2002:
Ha sikerül a procit normális hőfokon üzemeltetni, megyek a RAM topikba#39030KAMELOT:
Alig állítottam valamit az 1.533V az a prociba beleégetett VID amit kér a proci az alaplaptól a 6.2GHz-ért.#39032DroiDMester: és #39031Ubi82:
A dobozon a fő matrica szerintem rendben van: kép
A alulsó már érdekes, de ezt én bontottam ki: kép
Amúgy biztos, hogy ki lett próbálva a proci előttem mert volt egy apró karc/használati nyom a proci alján is: kép -
válasz
DroiDMester #39034 üzenetére
Remélem várható valami teszt a cpu-ról (btw a garancia is elég érdekes)
-
-
válasz
DroiDMester #39032 üzenetére
Az adott példány használat és paszta jelét mutatta, nekem nem magyarázod meg, hogy gyárilag bontatlan volt, matricát meg hagyjuk
-
-
zebra_hun
veterán
válasz
hokuszpk #39025 üzenetére
Pontosan, ahogy Fudi írja.
Az SP113 az a ks számozása. Pontosan nem lehet átvetíteni a k-s SP számra, mivel mások a V/F lépcsők.
Nekem az SP102-n 1.44V a 60x. Neki 1.42V az 59x.
Ezek teljesen egyformák.
SP egy világi marhaság, Vmin a mindent eldöntő.
De pl egy degradált procinál a VID alapján a Vmin már magasabb lesz.
Ezért is legjobb módszer a Vmin meghatározása, lemérése.
Egyetlen degradált proci nincs, mind humbug. Akik hápognak, azok azt sem tudják miről beszélnek.
Egyik se mérte le sem újkorában, sem degra után, mennyi az annyi.
Jó közepes ks, ami kíváló a 14900-akból.Szerk.:
Droid is helyesen írja, igen.
De továbbra is a vélemény, nagyon jó. Csak vannak jobbak.
Kb 50 embernek a világon -
-
Baryka007
addikt
14900KS nél az SP 113 szerintem baromi jó
MC-d kicsit gyengusz, de still jó az !
Attól függ úgyis, hogy milyen alaplapod van mellé... DDR4 es, vagy DDR5 ben Apex / Asrock ITX ... Ebben a két esetben karcolhatod a CPU imc-jének a végét ...
Összességében vannak nagyon jól sikerült 14900K -k amik elérik az SP113 at, de az ritka, talán az első batchből való mind, amikor még nem is volt KS ...
Közép felső tartomány KS ek között is az a CPU, én fixen megtartanám. De ha nem kell én átveszem tőled szívesen -
zebra_hun
veterán
Nekem van egy ritka jó sima k procim, detto ue. Lehetett volna egy átlagos ks.
Szóval ks-ek közt átlag, ami viszont egyértelműen nagyon jó amúgy.Érdekes képek...
Igen, lefogató és paszta nyom. A 0km-es nem ilyen, hanem érintetlen.
Ehhez nem tudok hozzászólni, mérgesítő.
Ami biztos. Akik ks-t vesznek, azok mindig a legjobb VID értékűt keresik, ez nem az.
Az 59x-es érték a legfontosabb, 1.38-1.39V-osak is vannak. Azokat keresik.
De a bolti dolgozók ezt ügyesen csinálják, nem látni nyomot utánuk. Ők nem is pasztáznak, le sem szorítják, csak VID-et olvasnak, aztán profi módon vissza is dobozolják.
Már nagykerben is binnelik sztem, de az nem biztos.
Mindenesetre ritka jó darab, csak nem tartozik a legjobbak közé.
Az én SP93 cpu-m a világ legrosszabbja. Azt használom, azzal megy minden rekord.
Itt a fórumon is 93-96 a leggyakoribb.
Delid után ha beállítod korrektül, mesés konfigot kapsz.
Bár ez alacsonyabb feszt kér be mint egy rosszabb, de mindenképp érdemes időt szánni rá.
Amivel rengetegen nem értenek egyet, érdemes még a szorzókat is kézzel beadni, újratervezni.
A sima k allcore 56x, de 3 magon 60x.
De...,
Asus lapok újra 57x-re állítják. Az piszok magas. Intel 56x-re húzta meg a határt.
A ks-t nem tudom, azt hiszem 58x, de 3 magon 62x.
Alig profitálni abból a frekiből. A fogyasztás már nem lineáris, ~56x-ig az. Utána romlik nagyon a hatásfok.Enyit tudok hozzátenni. Privát vélemény, 14900-ból ritka jó, ks szinten átlagos.
99%-ban az emberek sokkal rosszabbat használnak. -
MastR
tag
Sziasztok!
Vettem aprón egy "bontatlan" (kép,kép) 14900KS-t.
Amúgy a doboz tetején lévő, sok sorozatszámos Intel matrica tényleg gyári volt.
A doboz alján lévő fehér matrica, ami alulról zárja a dobozt az nekem nem volt ismerős mint gyári megoldás.
Végül kibontottam, mert tudni akartam hogy milyen példány. Az alsó fehér matricánál bontottam meg, és hologramos matrica volt az is, szóval az biztos hogy nem otthon visszacsomagolt prociról van szó. Valami Refurbished cucc lehet.Na akkor a lényeg:
P-Core SP:113
MC-SP:87
V/F point:
5.6GHz - 1.324V
5.9GHz - 1.423V
6.2GHz - 1.533VMég csak egy gyors összeszerelésre futotta, gyors teszt alapján forró fejű a kupak alatt.
A mélyen tisztelt fórumtagok véleménye alapján, érdemes egy SP 113-mas procit delid után megtartani? Hol helyezkedik el ez az SP113 a nagyátlaghoz képest?
Köszi -
zebra_hun
veterán
válasz
DroiDMester #39020 üzenetére
Akkor ezt nem tudjuk meg
Láttam benne fantáziát, de tudtommal senkinek nincs x3d 8000-rel olyan, aki bench-elni is tud HZD-t.Azért köszi.
-
-
zebra_hun
veterán
válasz
DroiDMester #38970 üzenetére
Hi!
Ha van egy kis időd, kukkantsd meg bitte a HZD RM 1440 Very High alap TAA, DLSS Off bench-et a 8000-es profiloddal.
A háttérbe méregetünk, és nagyon szereti a sávszélt.
Érdekes volna egy ilyen teszt.
6400-es van.
Összesen két értelmes bench-et találtunk, ahol 1440 maxi graf-on nincs full gpu limit. Lehet a CP77 is olyan vhol a városban, de a bench maga 1440 maxin gpu limites vacak.
HZD RM és a TR 3. menet. Ez a kettő használható.Mindegy, nézd meg kérlek ha van időd, hogy a HZD-ben profitálsz e a 8000-es beállításoddal.
Nem sürgős.Köszi.
-
Anaren91
senior tag
Sziasztok.
Segítség kellene, mert már kihullik a hajam. Ismerősöm össze rakott egy gépet. Intel 14400F proci, Giga B760 Gaming Plus Wifi stb. Nem lehet felrakni a nyomvadt windows 11-et, mert nem látja az installer az M.2 SSD-t. Utána olvastam, már pőróbáltuk betölteni a VMD drivert ami az alaplap oldalán van, próbáltuk kikapcsolni BIOS-ba, de egyszerüen, ha fel is tünik az SSD, akkor hibával kiáll a telepítés, hogy a windows nem tudta telepíteni magát. Nem egy AMD gépet, össze raktam, de ilyennel sose kellett szpni....Valaki segítsen pls, mert felgyújtjuk... Biosban ott van a 990 pro 2TB-os SSD...
-
zebra_hun
veterán
válasz
Találtgyerek #39016 üzenetére
Bitte
Folytatom majd, csak hétfőig egygázon szolgálatban.
Tegnap végeztem egy rendkívül átfogó DDR4 teszttel, de most "szakzsűrikkel" elemezzük
A DDR5 ezután jön.
Előre egy rövid ízelítő:Minden esetben a cpu 55xP 44xE 48xR, tehát nemhogy oc, de downclock van rajta. Azért mert az egy optimális.
Nincs semmi humbug, ht off, stb, full hétköznapi w10. (W11 alatt detto ue.)Minden Bench 2560×1440 maxi grafika, gpu a limit végett 2970MHz, ami párszor 2955MHz.
Érdekesek nagyon. Főleg, hogy a DDR4 XMP min fps amikor a 3. menetben bezuhan, az ~180 fps, oc alatt ~240, de DDR5 alatt ~260 fps. Ez még 54x, majd a DDR5-öt máskor csinálom meg.
Rendered Frames nagyon fontos és jó viszonyítás. De ez kizárólag RTX4090 vagy 5080-ra érvényes, ugyanis a szakaszok fele kb. GPU limit, másik fele meg nevezzük konfig limitnek.
CPU limit kizárva, hiszen ua. a CPU, mégis egyik esetben alszik a 4090, másik esetben meg 99%-on kepeszt. Totál falsch szóhasználat az.
No, majd egyszer elkészülök. Vissza kellett pakolnom egy 700Mb-os driver-t, az új befagyott állandóan...
Kicsit bekaphatja az nvidia...XMP 3200CL16 Vs. 4300CL16
Nem oc, ne hasonlítsd a sajáthoz. HT Off és egy kis proci oc adna egy kicsit még. Ez most nem arra készül. Olyanból van már
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Aprósólyom #39014 üzenetére
Volt p3 tualatinom 1.0ghzes, 1.7ghzen (+70%!) használtam, régi szép idők.
De vissza, sajnos ezt a gyártók nyírták ki, gazdasági megfontolás. Más lett a világ.
Mondjuk aki 13400at vesz, vélhetően nem 4090el használja, szóval neki átlagban elég az xmp is, ha nem elég bizonyos helyzetekben azt meg nem tudja a user mi okozza. -
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #39011 üzenetére
Pedig látszódik online, hogy vesznek 13400 és 14400 procikat a népek, de ezek szerint belövik az XMP-t és ők már "jól elvannak".
Hol vannak azok az idők mikor Tualatin magos Celeron-okat +50% OC-val hajtottak a budget tunerek.
Nagyon trének gondolom, hogy a belépő kategóriában elherdálják az emberek a gépben rejlő plusz erőt. -
Aprósólyom
addikt
válasz
DroiDMester #39012 üzenetére
Az az Asus lap csak egy példa a 14400F+ RAM OC miatt. Az a lap nem releváns a kérdéskörben.
-
válasz
Aprósólyom #39006 üzenetére
ne bohóckodj a b760.al.
pár ezressel több csak a GIGABYTE Z790 D
vagy ASROCK Z790 Pro RS
nem is értem miért kell ilyen filléreken spórolni
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Aprósólyom #39010 üzenetére
Amd topikban
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Aprósólyom #39008 üzenetére
Igen, mert a 14 gen kicsit kevesebb SAval elvan. Node 0.8v vagy 0.9v sztem 6800mhzre sem elég. De majd valaki rámcáfol. Nem volt Bs lapom, nemKs procim még annyi sem.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #39007 üzenetére
Nem tudom hogy mit csinál vagy mi állítható az alaplapban. De ennél az alaplapnál és több lapnál is feltűnt, hogy memory QVL listák közül van külön 13th gen non-K:
* https://www.asus.com/us/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-b760m-plus-wifi-ii/helpdesk_qvl_memory?model2Name=TUF-GAMING-B760M-PLUS-WIFI-II
A 14th gen prociknál pedig nincs szétosztva külön K/KF és külön non-K-ra, hanem egy 14th gen lista van.
Kicsit zavaros, de nekem azt mutatja, mintha engedékenyebb lenne 14th procikkal. Csak nem nagyon találok ennél konkrétabb infót, egyelőre. -
fudi2002
nagyúr
válasz
Aprósólyom #39006 üzenetére
Ha ez 0.8v SAval futott akkor az minden, csak nem stabil kategória. Hogy legyen összehasonlítási alapod, nálam a 13700kfen a 7200hoz kellett 1.15v hogy stabil legyen.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #38999 üzenetére
Eszembe jutott hol próbáljak még keresgélni infót, nézzétek mit találtam:
Asus B760M-Plus WiFi II + 14400F >>> DDR5@7182MHz
Kíváncsi lennék mit mutat egy aida benchmark.
*Forrás: https://www.3dmark.com/spy/53839928 -
zebra_hun
veterán
válasz
zebra_hun #39003 üzenetére
Az általános 3200CL16 és Intel Default 5700MHz...
HZD RM DDR4 3200 CL16 18 18 + Log
Ebben a formában ez édes kevés egy 4090-hez. GPU unatkozik végig. Sokak szerint ez a cpu limit..., ja...
Mindegy, látni, hogy a DDR4 nagyon jó, de a DDR5 megpiszkálva jobb azért. Sok olyan rész van a játékokban, ahol a RAM sávszélen elbukik a mutatvány.Majd megcsinálom rendezettebben egy másik helyre, most az új és legújabb video driver volt, ill. a hzd is egyik frissebb. Nincs különbség, de illik azonosan futtatni. Most ez így jó volt.
-
zebra_hun
veterán
válasz
Baryka007 #39002 üzenetére
Mutatom a másik végletet. Ez már nem annyira szép.
TR bench-ben is pl. az első részben amikor ráfordul a kamera a sok táncoló emberre, megtorpan rendesen. Pedig 14900k mindegyik, és 56 44 48-on futnak. Ezért sem mondom sosem ezt cpu limitnek, csak a hozzá nem értők.
A DDR5 a 2x-es sávszéllel észre sem veszi.
Ugyanez a HZD Remastered-ben is, csak ott végig. Az az egész bench egy városi zsúfoltság, megérzi a RAM sebességet. Pedig ez aztán az egyik legjobb DDR4.
Ilyen 88-95%-on teker végig a 4090, azaz kellene neki még.
12%-ot töltött gpu limiten.
TR grafikonján is a scene 1-ben ott a két púp (zöld). Mivel 3 menetes, nem lehet CFX-szel felvenni.
HZD RM-re már csináltam, nem vészes, de a DDR5 jobban fut. Az még a 9800x3d-t is leelőzi mindenféle oc nélkül is, de a DDR4 sajnos nem.
Majd lemérem xmp-vel is, de az nagyon gyatra.TR DDR5 8000 CL36 46 46
TR DDR4 4300 CL16 16 16HZD RM DDR5 8000 CL36 46 46 + Log
HZD RM DDR4 4300 CL16 16 16 + Log40% vs 12%
-
zebra_hun
veterán
Olyan már van
Az kimondottan a konfig hasonlítására való, gpu nélkül.
Ez valóságosabb, mivel pár grafikai beállítás is terhel. De csak erősebb vga esetén lehetséges.
Azokat inkább pontoknak kell tekinteni, ezeket meg lehet fps-nek nézni.Közben bekerült a DDR4-be a 4090, procit beállítottam 56 44 48-ra, ahogyan a előbbi is futott.
Piszok nagyot megy a 8000C36, de pont ugyanezt hozza a 4300C16 is.8000C36:
6000C30:
4300C16:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Apple iPhone 13 / 128 GB / 89% akkumulátor / 12 Hó Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB CM CMP 510 Seasonic 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest