Hirdetés
- Az elmúlt 30 év legjobb processzorai
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- LG LCD és LED TV-k
- CES 2026: újraértelmezte a billentyűzet fogalmát a HP
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Milyen asztali médialejátszót?
- iPad topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
zebra_hun
veterán
válasz
s.bala31
üzenetére
Írd meg bitte, mekkora feszek vannak.
A 36 46 46 58 nagyon nehéz. 46 helyett 48, vagy az egészet 38 48 48 64-re. Esetleg 38 50 50 66. Az nagyban könnyíti a dolgod.
CL érték csak feszt emészt fel, profit alig van. RCD RP viszont nagyot ad ha szoros, de azt a legnehezebb. -
lol, nem gondoltam volna hogy elindul.
a 4 slotos lesajnált gigabyte + cudimm
-
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun
üzenetére
Nyugi, lesz olyan minimalista visszafogott beállítás is a diagramon, amitől megjön a ragnarök
A vicc az, hogy már 1-2 játékban készek a mérések... és tényleg nem sokat számít...
De hát én tipikusan az a fajta faszi vagyok, ha lenne egy F40 es ferka a garázsomban, akkor addig taposnám neki amíg kiesne belőle a motor... mert hát versenyre született az a kocsi, nem arra hogy nézegessék
-
-
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun
üzenetére
Igen a fogyasztás nekem is szép... Arc alatt 140-180w között vagyok 59x ac-val ht offal...
De ht on 57x ac is 130-160w...
Aztán most hogy próbálgatom a profilokat látom én is, hogy 54x en semmit nem vesztek és lemegyek 90w környékére ott már...
De engem az nem érdekel
Viszont a tesztben lesz egy ilyen minimalista profil is 
Talán ma este lenyomom mindet... elég sok variáció... 3 bios profil 4 játék.... az 12 run O.o
-
BITBOYS
addikt
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Hali, korábban már beszúrtam ide de azért újra rákérdezek.. ezeket az értékeket próbáltad már beadni a memóriáknak? [link]
Ha nem is c28-on de c30-on talán menni fog. -
zebra_hun
veterán
válasz
Baryka007
üzenetére
Akkor ok

Én meg örömmel mutatom, hogy a cpu oc nem sokat hoz. Vagyis de, egy eszméletlen fogyasztást
TR 3. menetnél az 5070 sem fog megkotlani. TR-ben ami van eredményértékelő tábla, nem igazán pontos. Addig jó, amíg a GPU Bound 0%. Viszont az ilyen ~80-90%-os használatnál többet mutat a valóstól.
CFX nem hazudik.Neked most High, DLSS Off, 720p:
Írtad, hogy 59x, HT Off-ot kedveled, átraktam én is arra.
Az 1% 225 FPS, és 190W ... nem tetszik
Itt egy régi, 54x, HT On, és 1440p/Natív, Highest:
Ezt az 5070 nem fogja tudni, ez is az időtartam 11%-ában GPU limites volt.
De a 720p High menni fog. 220 FPS 1%-ot illik elérni. -
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun
üzenetére
Örömmel csinálok tesztet, csak maximalista vagyok. És egyből diagram ábrákkal mindennel akarok világot megváltani... Csak nem vagyok büszke az eredményre... Mondjuk valóban jó volna összehasonlítani mással is...
Ezért is mondtam, hogy lesz ott SOTR teszt is !Azt kb mindenki lefuttatta, így lehet számítani arra, hogyha valaki jobb tesztet csinál SOTR ban mint én, akkor Arcban is jobb lesz, és ugyan ez igaz fordítva ! De nem törvényszerű ! Inkább csak iránymutató !
Ma meló után megcsinálom a diagramokat... 3-4 játék lesz. Kétféle, de lehet hogy 3 BIOS beállítással. VGA változatlan marad végig

Arra gondoltam, hogy:
1.- Arc Raiders (nagyon jó teszt... a CPU-t brutál módon tekeri Cinematic grafikai beállításokkal is !)
2.- PUBG (ez csak úgy...)
3.- SOTR
4.- Hogwarts vagy Cyberpunk vagy HZDÉs mégegyszer, örömmel csinálom ne aggódj, sőt...
-
zebra_hun
veterán
válasz
Baryka007
üzenetére
Nem ismerem az Arc Raiders-t, bocs. Sosem mértem.
Mérést mindig olyannal csinálj, amiből sok van. Tudsz hasonlítani, ez elég fontos.
Pl. ha nem láttam volna mások Hogwarts eredményét, kibeleztem volna a gépem.
De láttam, így dicséretet érdemel."Elégedett" ... még jó

Helyesen fogalmazva én úgy mondanám, hogy elfogadni a határokat. Vagy nagyjából elégedett.
Mindig keresünk vmi beállítást ami jobbá teheti. Sosincs vége.Tesztet ne muszájból, hanem örömmel tedd. Nem fontos, az én kedvemért nem kell

Rengeteg teszt készül nálam folyamat, de azoknak kb. pár százalékát publikálom itt.
Szerintem tök jó dolog ilyeneket készíteni, elérni, kihozni egy jobbat az alap eredménytől.
Természetesen adatokat hozzáadva, hiszen a bekerülési költség is fontos tényező.Tudok mutatni cfx log-ot ha megmondod mit, hogyan mérjek le. Sok értelme nem lenne most berakni bármely más játék, ismeretlen jelenetéről egy cfx képet.
Mutasd pl. a TR bench 3. scene komplett futását. Az nagyon jó.
Legyen nyugodtan 720p, de legalább High és a DLSS-t kapcsold ki.
A 3. menet nagyon jó.
Legyen rajta extraként a cpu és gpu használat is. Szálasított is.
-
Baryka007
addikt
válasz
Baryka007
üzenetére
Elkészültem a tesztekkel... De nem vagyok megelégedve... Alapból Arc Raiders nagyon nagyon cpu heavy játék... De tényleg!
Próbálja ki aki nem hiszi !De valamiért (pedig nem látszik a frametime graphon se) be-be szaggat .... 120mp es CFX felvételen 0.02mp volt a stutter 100% nak írja a smoothot ennyire kis szám mellett... De engem idegesít...
Zebra te többet szoktál méricskélni ezzel, neked teljesen sima? 0.0s stuttered van ? Vagy mi a jó itt ?
PUBG még mindig hihetetlen fos... De legalább már 500-700fps között vagyok vele

-
zebra_hun
veterán
válasz
s.bala31
üzenetére
Nekem is ez jött ki. Picivel még mindig jobb, főleg ahol számít is.
De a régi játékokban bárhogy csavarom, a Cache jobb eredményeket ad. Van akinek számít a 760 vs 650 fps azon a szinten.
Nekem többet jelent a min fps erősség.
Az mondjuk sajnálatos, hogy az eredményeket nem osztja meg. Ahogyan szinte egyik sem.
A konfigok nem alapon futottak, ez piros pont. 8400C38 pontosan megfelel a 8000C36, vagy 7600C34 stb oc-oknak.
59 HT off pedig belefér az Intel default limitekbe, ergo nem oc. Mondjuk nekem nem tetszik. 5-6 fps bukó egy 54x.gringoka:
Nézd meg jól a két képet. Minden beállítás ua. Mára már javítva, de ezt egy ms frissítés okozta.
Framerate 144 mindegyiken, de az fps az egyiken 50...MSI AB is alkalmas ilyen méregetésekre.
-
gringoka
aktív tag
válasz
zebra_hun
üzenetére
Csinálok majd teszteket , akkor nem biztos , hogy processzor csere megoldja problémát , ha jól látom picit összetettebb a dolog.
Lehet beállítás is , processzorom sincs optimalizálva ezeket mind megnézem majd.
Megjegyzésként a Tomb raider 2013-as játék bőven 200fps felett van max beállítások mellett, de 120 fps re le van limtálva
Gpu használat 40-50%-on van és mégis van fps dropp kb fél percenként akad egyet -
s.bala31
őstag
Találtam redditen egy érdekes tesztet: Updated 9800X3D vs 14900KS benchmarks in high CPU-usage Ray-Traced games [link]
-
zebra_hun
veterán
válasz
gringoka
üzenetére
Mindig van drop, normális. Ezért mérjük a 0.1%, 1%, stb. fps-eket.
Én ha játszom, megnézem mi az 1% low fps, ott elvágom, és annyi lesz folyamatosan.
Pl. sokan kiíratják a Framerate néven ismert, semmitmondó marhaságot. Az nem fps.
Hamar be lehet ezt lőni néhány perc után.
Nekem is a Framerate egy 140-re limitált játék esetén 160-170-180, de egy erősebb, zsúfoltabb jelenetnél ha beesik 145-re, akkor azt be fogom limitálni 140-re.
Az mindig, minden körülmény közt egy stabil, fix 140 fps-t fog adni.
Hiába a gsync, meg akármilyen sync, a stabil képkockasebességet semmi sem übereli.
Természetesen gond, ha ilyen 40-50-re esik, az szívás.
Nálam a lélektani határ a 120 fps. Az alá nem mennék sose.
Az 1%-nak magasabbnak kell lennie 120-tól.
De ez mindenkinél más, nem vagyunk egyformák.Mutasd meg bitte, mennyi az annyi. Van sok benchmark ami tud mérni min fps-t, másokéval hasonlítani jó az. Vagy ingame videó. De az mindig kicsivel elveszi a Kraft-ot. Én 90Mbit/s-mal írom be 60 fps-sel. Megfogja picit, de nem izgat. Nem verseny ez

-
F_Zolee
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
600-700k-t is érdemes relidelni, hogy jól hűthető legyen. Na meg ennyi varia után igazán vehetnél Z-s lapot te is és akkor lehetne kisajtolni tovább ha kéne.
-
F_Zolee
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Ez is, mint az előző hozzászólónál attól függ mit használsz. De ha nem vagy HC gamer akkor jó az ha úgyse váltasz feljebb.
-
T0mBd1gg3R
veterán
5070Ti-ben mennyit hagy egy 12400F?
1440p és 4K közt váltogatva, kis upscale.Annyi, hogy BCLK OC-s lapom van, így tudom 5gigán járatni.
Sajnos sem a 14600k-t, sem az OC-zott 12700-at nem bírtam lehűteni a Phnatom Spirittel.
Alap all core 4500-on szépen ment a 12700, de az ta teljesítményt nagyjából tudja a 12400 is 5 gigán.
5600 cl36 rmaom van lehet ochzni, de 6000 cl30-at nem tud. Talán 6000 cl34-et -
gringoka
aktív tag
4k 100-120fps a cél , semmi multi STALKER 2, Cp2077...
A monitorom 120hz-re van állitva ,
Pl: STALKER2 max beállítás dlss-el bőven megvan a 120fps kb 80%-gpu használat mellett , cpu kb 30%
Mégis vannak fps droppok ezt szeretném kiküszöbölni , de ugyan ez a helyzet a BF6 Story módban is bőven megvan a 120fps mégis droppol. -
zebra_hun
veterán
válasz
gringoka
üzenetére
Erre nem nagyon lehet pontosan válaszolni.
Legfontosabb kérdés, mi az fps cél?
Milyen grafikai beállításokon?
Melyik játék?
Több játéknál előfordul, hogy kimaxolt grafikán is "döcög" az fps. Sokan ezt a jelenséget hibásan cpu limitnek nevezik. De az fps beeshet a gpu gyengesége miatt is.
Ezért érdemes ezt neked kielemezni. Nagyon egyszerű:
Bemész egy sűrű helyre, darálóba, majd megnézed a kirakott adataidat. Ha a GPU 4k-ban kimaxolva 98-100%-on teker, vedd lejjebb ideiglenesen a felbontást.
FPS növekszik, tudod, hogy ez sok az 5080-nak. Hagyd ultrán vagy ahogy tetszik, csak a felbontást. Addig csökkentsd, amíg nem lesz ~80-90%-os a GPU kihasználás.Azt tudja a konfigod, ez fontos.
Ha ez az FPS szám neked megfelelő, akkor beállítod a grafikát a csúszkákkal és használod, vagy veszel egy erősebb GPU-t.Ha ez az FPS szám neked nem megfelelő, akkor a konfigod gyenge, azt gyorsítsd fel.
Vagy veszel egy jobbat, vagy ezt rázod gatyába. (Ez már megvan, érdemes pénzköltés előtt megnézni, mi is van benne)Hasonlíthatsz bench-ekkel, illetve játékban készült videókkal is. Itt találsz bőven visszaolvasva mindenből.
A GPU limit az egyszerűbb, azt könnyen meg lehet oldani pénzzel. Egyébként GPU overclock-kal is lehet némi teljesítményt nyerni:Sokat ugyan nem, de egy kicsit lehet. Zsebbe kell nyúlni ha nem bírja a videokártyánk.
Dadogás, röccenés, FPS beesés lehet sajnos akkor is, ha a GPU nem fekszik ki. Ez a nehezebb eset, fent erre írtam, hogy sokan tévesen CPU limitnek nevezik.
Igen, lehet az is. Lehet sok más is.
Mutatok pár példát:Cyberpunk ingame jelenet, GPU nem hasal el. (1440 RT Ultra érintetlen preset)
Érdemes figyelni mind a négy OSD-t. Az alap 14900k is ott van, hatalmas fogyasztással, elég gyatra FPS-sel. De odabiggyesztettem három másik beállítást is, hogy mennyit számít némi kézi beavatkozás.
Ha leveszed a fogyasztást, nem használod a gyári extrém OC-kot, sokkal stabilabb, több FPS-t kapsz.
Ez így azért nem teljesen igaz, mivel a konfigot felgyorsítottam. Az 5600MT-es RAM frekit beállítottam 8000-re.
Aztán van egy videó ahol a gyári freki (57x) van optimalizálva szintén 8000MT-es memóriával, és egy OC 61x-en, aminek semmi értelme, de odatettem. Vmit ad, de ~200-220W-on...Ezt érdemes megnézned, hogy GPU limit nélkül mire képes a 14600k, és ha az nem elég, akkor dönteni fejlesztésről vagy optimalizálásról.
Itt van még egy hasonló, de ez 14900k DDR4-gyel párosítva:Ennek a jelenetnek az FPS értéke nem hasonlítható a normális verzióval, mivel nincs benne a gyárilag belerakott fék!!! De a DDR4 gyorsasága a lényeg, hogy mit is ad ha felgyorsítjuk.
Számít sokat a min FPS dadogásban a windows-unk állapota is. Ha mindenféle haszontalan dolgokkal telerakjuk az indítás menüt, azok is képesek mikro akadásokat előidézni.Röviden:
Én megnézném mi a gyenge pontja a gépnek, és ha valóban a 14600k az okozó, akkor cserélném.
Mérlegelni kell, hogy akarsz e optimalizálni, vagy ha ahhoz semmi kedved, akkor a stock teszteket nézni hasonlításra. Én mindig megcsinálom az alapot is, illetve a belőle kihozhatókat is több lépcsőben.
Pénzben most egy 14900k-ra ugrás nem egy nagy költség.
Viszont azt érdemes tudni, hogy az AMD X3D sorozata piszkálás nélkül is hoz nagyon jó eredményeket. Arra váltani drágább.
CPU ajánló topikban folyamat a degradációt regélik, én nem találkoztam még olyannal. Senki sem. Mindenki beállítja amit be kell, gyárilag a borzalmas szó gyenge rá.
Be kell állítani, ajánlott. Mondjuk a 14600k-t is. Illetve a létező összes Intelt. Ez sem rosszabb az eddigiektől.Szerk.:
Normális alaplapban. Kizárólag Z, más nem létezik. -
gringoka
aktív tag
Tisztelt fórumtársak!
Egy rtx 5080 mellé érdemes lenne lecserélni a jelenlegi processzoromat i5 14600kf , egy I9 14900k-ra?
Néha meg meg röccen játék közben ez lehet a processzor miatt?
4k-ban játszom.
Szép napot! -
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun
üzenetére
Hétfőn kedd még szabadságon vagyok jövök pár teszttel...
Amúgy is terveztem egy Arc Raiders tesztet, karira meglepett a haverom egy steam kulccsal... És most amúgy is mindenki ezt játssza !
Baromi CPU heavy az a játék !
Az 5070 ultrán kifekteti a 14900K-t 150w ig lightos profilon is ! (Ami nálam az 57x AC) de nah... durva a játék nagyon... Megéri cpu-t tesztelni vele...
Aztán közben a pubg-t is sikerült megcsinálnom """nagyjából""" tüskementesre... Meg egy szokásos SOTR
A napokban jövök ezekkel, 3 féle bios beállítással akkor
-
zebra_hun
veterán
válasz
Baryka007
üzenetére
Ha már így gyártod a profilokat, mérd is őket. Egy 4300 vs. 4400 igazából sokban nem különbözik.
Én már végigmértem játékokban és bench-ekben is a profitot. Jól jönne még kiegészítés.
Több=jobb/pontosabb.
Mostanában visszamentem CML-re, akkoriban nem nagyon volt pontos, normális mérés.
Nincs is extrém hűtés meg relid, semmi, 25h2 w11 fullon mindennel
Hogwarts-on néztem mit ad egy CML így: [link]
(Természetesen a beépített fékkel, direkt nincs kiütve)
Fék nélkül a 4090 is kifekszik, mivel a játék hibátlan (lenne ha nem fékeznék direkt [link] )
Szóval adj neki, mérd, oszd meg
-
zebra_hun
veterán
válasz
Baryka007
üzenetére
"Hú de megjáratnám azt a rendszert"
Nekem így tetszik. Raptor Lake-en nem az oc a kihívás, hanem az optimalizálás.
Lenti cyberpunk videón tisztán látszik a profit. Cpu oc ad 10 fps-t... meg +100W-ot
26x körbejártam oda-vissza, hol a legoptimálisabb.Természetesen nem zárkózom el a ponthajkurászástól, de napira totál felesleges.
CPU limit nincs, soha nem is volt... -
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun
üzenetére
Hú de megjáratnám azt a rendszert
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Épp ma hülyéskedtem kicsit a ramokkal meg a cpu val is... Rammal nem megy a 4400 az IMC meghal... pedig a 4300 hoz nem kér sokat a VDDQTX meg az SA sem... Már PLL voltagekkel próbáltam stabilizálni... de 8 perces usmus volt a legjobb hibamentes eredményem 4400 on...Aztán rátértem a CPU -ra... 62x 3 magon és 59x allcore HT nélkül ... Egészen tetszetős... HT nélkül több pontom van multiba mint neked
Igaz kell hozzá +600mhz P magokra... E magok meg 47x et kapnak hozzá...Allcore terhelésnél 1,321v kell a HT OFF miatt. 1 magos terhelésnél pedig épp 1,415...
Nekem tetszik... bár értelme nem sok van...Játékokban régen nem a CPU gyengül el, hanem az adatbusz kevés... A CPU malmozik mert nem kap elég gyorsan adatot amit számolhatna ... De a ramot nem bírom gyorsítani...
A HT off kicsit segít olyan játékokban, amik nincsenek jól optimalizálva HT ra, de ennyi az előny ...
-
zebra_hun
veterán
-
Mitől lehet szerintetek az, hogy az egy éve betonstabil, alaposan kitesztelt beállításom tegnap megbukott egy teszten és hibázott? Pont egy éve lőttem be egy 7600 CL36-ot, akkor futott rajta 8 óra aida 4 pipás, anta extrem többször, 20+ óra karhu, 75 perc vst/vt3 váltó, 1 óra OCCT.
Egy ram cserén agyalgattam tegnap, betettem a gépbe de hibázaott a másik ram beállításaival és nem volt kedvem játszani vele, ezért visszaraktam a régi ramot. Próbaképpen elindítottam rajta egy OCCT-és 10 perc múlva dobott 120 hibát. Testmem is belehibázott, igaz elfelejtettem feljebb tekerni a ventiket, ennél lehet az volt a baj, de az OCCT-nél már rendesen mentek

Mit rontok el?
Most visszavettem 7200 CL34-re, egész nap teszteltem ezen hibátlan, de bosszant, hogy nem megy a 7600 ami eddig ment
Jártatok már hasonlóan?
-
MostlyGentle
csendes újonc
válasz
Találtgyerek
üzenetére
Na bakker ezen dolgozok, jelentkezek ha megvagyok, de köszönöm a segítséget előre is.
-
Találtgyerek
veterán
válasz
MostlyGentle
üzenetére
Szia!
Futtass egy pár perc Cinebench multit úgy, hogy megy közben a HWinfo és fotózd ki a cpu-s részt nekünk.
Abból már lehet látni, hogy mennyire elég a hűtő.Így kellene kinézni, csak legalább 5 percig menjen:
-
F_Zolee
nagyúr
válasz
MostlyGentle
üzenetére
Összességében elég lehet a gyári hűtő de ez a te igényességeden is múlik. Én nem szerettem, mert egy i3at is hangosan hűtött a gyári. Sose favorizáltam.
-
MostlyGentle
csendes újonc
válasz
F_Zolee
üzenetére
Semmi köze, csak kb jelezni akartam, hogy nagyjából friss gép (rég nem építettem gépet, kb 15 éve) és érdeklődtem, hogy az itteni szakik szerint elegendő-e a stock intel hűtő, vagy barmoljam szét az egészet?
Nem nagyon szeretnén szétlökni, mert lehet, hogy nem vagyok analfabéta a gépek összeakásában vagy a laposok karbantartásában, de én csak egy mezei CNC-s vagyok akinek a játékok a hobbija.Plusz a ház is remek lett mert a RESET-re van kötve a POWER és fordítva. Nem voltam boldog mert nem volt olcsó, és az első bekapcsolási infarktus megfizethetetlen (csönd és sötétség).
-
F_Zolee
nagyúr
válasz
MostlyGentle
üzenetére
Annyiból lehet jobb, hogy nem a házon belül tolja a meleget szét hanem a venti felé és könnyebben kiviszi meg halkabb is lehet. De ehhez mi köze a ddr5nek?
-
MostlyGentle
csendes újonc
Volt szerencsém a nagy DDR5 áremelkedés előtt összerakni egy új gépet (előtte egy nitro5 lapos volt 11400H-val és 3060-al), most egy i5 14400f, 32GB DDR5 + ARC B580 meg a többi.
Pillanatnyilag a procin a gyári hűtő van, de van egy megvett de bontatlan FSP NE 5 hűtő.
A ház jól szellőzik (2x 120 mm, egy elől egy hátul), a hőfok az ok, érdemes szétbarmolnom mindent, hogy berakjam a hűtést, vagy pillanatnyilag ez rendben van?
(semmi piszkálás vagy tuning, minden alapon). -
zebra_hun
veterán
OC-ban, és szép eredményekben gazdag új évet a topiknak!
Ezzel már egy éve tartoztam a 240W miatt:
Legyen OC is:
Igen, hűtöm a gpu-t is már. Megbarátkozom lassan vele. ~25C, ahogy a proci is. Bár itt erős OC van a cpu-n. (Gyári)
Hosszú játék: -
laychi
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Akkor ott 4.0 x8 fog menni valószínűleg.
Nézz utána mekkora a sebességkülönbség 4.0 x8 vs x16, kb mint 3.0 x16 vs 4.0 x16 -
Garsza
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Mint írták semi hátrányod nem fog belőle származni. Még rtx 5090 -vel sem.
-
laychi
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Nem
1 PCIe 4.0 x16, 1 PCIe 4.0 x1, 1 M.2 Key E for WiFiDe nyugodj meg, nem vesztettél vele semmit.
-
T0mBd1gg3R
veterán
Olyan kérdésem lenne, hogy tud-e a gépem PCI-E 5.0-t?
A B760 chipset elvileg tud
A 12400 proci elvileg tud
De az Asrck B760M PG Riptide alaplapom gyártói honlapján azt írják, 4.0 -
Búék
Friss ropogós Cinebench 2026
-
F_Zolee
nagyúr
Feladom.
-
Sziasztok
Videókártyát cseréltem a gépbe és elkezdtem játékok közben monitorozni a hőfokokat és akkor szúrtam ki hogy a proci 65 wattos fogyasztásnál nem megy feljebb.A long és a short duration limitet 125 wattra állítottam. Kaptam plusz fpst tőle játékok alatt stabil a gép. Viszont felütötte a fejét egy olyan probléma hogy sima alapjáraton kifagy a gép. Van amikor 10 van amikor 50 perc után ez változó. Eddig mertem piszkálni tovább nem. Nulla a hozzáértésem. Tudtok segíteni? Gemini szerint emelnem kellene az alap feszen de nem adok a szavára azért vagyok itt. Legújabb biost felraktam. Proci I5 14500 alaplap Msi B760 gaming plusz wifi.
-
F_Zolee
nagyúr
Merry Xmas és jobb memória árakat a jövőben!
-
Baryka007
addikt
Neked is Merry Sziszmöszt!
-
s.bala31
őstag
Kb 3-4 napja kínlódok az alábbi setuppal Ubi82 ramjaihoz vettem egy ROG DarkHerot. Sajnos hardveraprón nem találtam normális 2 slotos lapot. A kis mini Asrock ami még szóba jöhetett volna de az meg a mérete miatt esett ki. Papíron ez a Dark Hero lap 8000+
Papíron. 7600Mhz volt a cél. 8000-en bebootol de esélytelen értelmes feszekkel megfogni. Visszább is léptem 7600-ra itt már talán egy két rövid kevésbé terhelő bench lefutott volna de pl már az usmus az első percben szórta a hibákat. Úgyhogy ezután még visszább 7400-re. Itt sikerült stabilra hozni, majd megpróbáltam kicsit feljebb 7466-on. Végül is ezen maradtam és eddig jutottam vele. A képeken elvileg látszódik minden lényeges infó:
OCCT stab teszt 43 perc után kezdte dobálni a hibákat ekkor már a ramok 63 fok körül voltak és elszálltak az időzítéseim. Egy 12cm-es ház venti van közvetlen fölöttük az ide már úgy néz ki kevés. DDR4 4200-ra beállított ramokkal jobb bench eredményeket értem el pl SOTTR ddr4 380 fps ddr5-el 350 fps. Viszont valahogy a játékok ddr5-el mintha simábban futnának bár lehet csak placebo
Kicsit többet vártam ettől az upgradetől de ez inkább egy betanulós próba volt a ddr5 irányába a ramokat is a jövő évi platformváltás miatt vettem. Köszönet a sok segítéségért és a kiindulási alapokért Ubi82-nek és zebnek
Boldog karácsonyt mindenkinek!Ui.: A V/F pontos uv/oc valóban jobb mint a hagyományos fix feszes móka
-
A Hardware Unboxed youtube csatorna komment szekciója nagyon ijesztő :/
-
oké van lélektani határ kb ryzen 2600 3600 5600 ez intelben ha jól tudom? 8700 7700K?
szóval van amit érdemes cserélni na de nem mindenre igaz főleg ez a 9800x3d mánia hogy mindenki megveszi mert jó a marketingje aztán saját tesztjükkel buktatják le magukat vagy nem értem mi célt szolgálnak ezek a féligazságok
-
jimpo
senior tag
válasz
BerserkGuts
üzenetére
(meg nem azért de az 5090 egy 4k kártya lenne mit keres 1080p-ben NONSZENSZ amit csinálnak)
OKÉ, rendben
-
valóság azért más ha nem RTX5090 van a gépedben
Na meg a rohadt 1080p most tényleg már ki az aki 1080p-n játszik 2025-ben ráadásul egy 1.000.000Ft-os vga-val akkora fake tesztek ezek hogy hihetetlen ezt bekajálni

Valóságban meg:

Szerintem meg legtöbben legalább 1440p-re mentek már rég:
én meg már 4k-ra mentem fel elég jó ez a 75" nagyobb jobban látható minden:
(meg nem azért de az 5090 egy 4k kártya lenne mit keres 1080p-ben NONSZENSZ amit csinálnak)
-
jimpo
senior tag
Top Tier AM5 Gaming for Less, 7500X3D vs. 9800X3D Benchmarks Hardware Unboxed
Természetesen vannak más CPU-k is a tesztben.
-
Baryka007
addikt
válasz
Benhill
üzenetére
Nekem nagyon tetszik a beállításod
Grat hozzá
Semmi sincs túlfeszelve, de hűtésre ki van maxolva a CPU ... CPU még menne, de ahhoz kellene jobb hűtés (bár ez is rohadt jó, és nem érnél el további CPU oc val 2% teljesítményt sem játékokban....) szóval minden király !
A 4x dimmet is szépen kihoztad fullra... Szép a latency is... Szép... tényleg jó szerintem
-
Benhill
őstag
4 rammal nagyjából megvan a vége, ez már marad, bios beállitások raktározva.
Lenti beállitásokkal 2x lement a CB és 2x TM5 absolut.Ami még feltűnt nem tudom szokványos dolog-e, hogy a RAM-ok, máshogy viselkednek, ha azonos KIT-eket megcserélek a slotokban. Teljesen elveszti a stabilitást és új settings kell.
Képen ilyen beállitsok vannak bisoban:
P-core 58/58/57/57/56/56
CPU Adaptive Offset +0.30V
SA: 1.269V
DRAM: 1,54375V
TX: 1,335V
IA AC: 0.22
IA DC: 1.02
LLC 558 P-core-ok minimális javulást hoznak, 57/57/56/56/56/56 mellett, elegendő a ramoknak kicsivel kevesebb fesz is (1.52125V), valamint kevesebb TX (1,325V) és ugyanúgy megmarad a stabilitás.
AC DC-t amúgy a Chat GPT segítségével lőttem be mostanira, kellemes a procinak az a 2 érték?
-
firstman3333
tag
válasz
zebra_hun
üzenetére
Az UV protect az XTU miatt lett bekapcsolva. Nem azt használom oc-ra, de kíváncsi voltam, hogy mit tud. Sokra nem mentem vele, de legalább megtudtam, hogy melyik a két preferált mag. R23-alatt stabilan 1,272V a vcore. A cpu teljesítmény 207-210W. Az órajelek is tartják az 5,1 és 4,1 allcore frekvenciát. Kicsit magasabb fesszel azért még a 230-al PL-be is beverte a fejét a teljesítmény, ugyanezekkel a freki értékekkel. Közben futtattam R23-at single core is. Eddig tényleg semmi gond. A 115°C határt lejjebb veszem. Néhány dolgot csak azért vettem fel maxra, hogy nehogy ezek okozzanak összeomlást, illetve ne nehezítsék a dolgomat. A V/F sort az alapján állítottam amiket olvastam ezzel kapcsolatban. Így tűnt ésszerűnek. Érdekes, hogy bár elméletben az N/A sorok nincsenek hatással erre a processzorra, a HWinfo így is -0,130V-ot jelez offsetként.
-
zebra_hun
veterán
válasz
firstman3333
üzenetére
Én ezt nagyon is jónak nézem.
1.296V idle az nem rossz. 1.40V sem lenne az. A terhelésest ugyan nem látni, de erre nem mondanék rosszat.
A 115C határ viszont magas. Igaz, nem éri el, de 95C-ra limitálnám.
UV Protection is zavaró tud lenni, kikapcsolva jobb. De a CEP ki van kapcsolva, így sok értelme amúgy sincs. Helyesen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Precision 7550 i7-10850H 32GB 512GB Nvidia RTX3000 6GB 1 év garancia
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3822
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
, milyen magasra teszi a lécet

, és hogy PIO meggyógyítsa majd az elején