Hirdetés
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- 4 billió dollárt ér a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-cégek
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen széket vegyek?
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- OLED TV topic
- Milyen videókártyát?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzso
veterán
válasz
vTamas35 #50985 üzenetére
"hátha megváltozik a véleményed (max tolj mellé egy redbullt
) és akkor hasznos lesz számodra is ez a fórum."
Így az volt. (Bár inkább mások által)
"Ez a fórum a minőségi kávékészítést és fogyasztás hivatott népszerűsíteni."
Szerintem meg "Kávé topic" és nem térítő topic.
"egyszer kóstolj meg egy igazi kávét valami speciality kávézóban"
Ha valami jó ízűt akarok akkor iszok kakaót, forró csokit, vagy teát.
-
Toobee
veterán
válasz
soldier2 #50988 üzenetére
Remélem nem bánja, ha válaszolok helyette: elromlott. Nem mondom ki a nevét, mert nem örül az automatáknak talán megnézni. Szerváltam egy donor gépet, abban remélem benne lesz, ami kell neki belőle. Én szeleptelenítettem a sajátomat, úgy láttam, hogy az a nagyon gyenge pontja a gépnek. Kíváncsian várom, hogy mi sül ki belőle, holnap hozom el.
-
mdav88
aktív tag
off:
onA múltkor valaki keresett Loveramics csészét, T&P-ben beszerezhető:
[link] -
vTamas35
csendes tag
Én kérek elnézést, azt hittem egyértelműbb volt az irónikus felhang. Ez a fórum a minőségi kávékészítést és fogyasztás hivatott népszerűsíteni. Neked nem tudunk segíteni. Nem tudom mivel szeretnéd elkészíteni a nagyon finomra őrölt robusztát... Ha ezt megosztod az segít a pontosabb tanácsadásban. Vagy csak magában fogyasztanád, mert amint írtad a förtelmes kávé, valamint kávékészítés nem érdekel...
Viccet félretéve, egyszer kóstolj meg egy igazi kávét valami speciality kávézóban, hátha megváltozik a véleményed (max tolj mellé egy redbullt
) és akkor hasznos lesz számodra is ez a fórum.
-
-
Bazsee71
őstag
Urak, mehet Matt Perger is a levesbe, és mi sem tudunk semmit: Nespresso érlelt kávéőrlemény
Gondoltátok, hogy van lejjebb?
-
levytee
csendes tag
válasz
zolnagy #49574 üzenetére
Most fogyott úgy el egy 250g-os Honduras, hogy nem porcióztam szét, hanem adagonként öntöttem ki a "gyári" szelepes zacsiból. Hétköznap 1*szer, hétvégén 3-4szer. Ez ~16 kinyitással járt, 1,5hét alatt. A romlásnak nem vettem ki jeleit, szerintem az utolsó is olyan lehetett, mint az első. Szval továbbiakban nem biztos, hogy zacsizok adagonként, bár a Honduras nem egy háklis kávé.
Szerkesztés:
fagyasztásból értendő -
levytee
csendes tag
Ha enni, akkor ilyesmi is érdekelhet: finomsagok
-
Wolfy999
tag
Bár nem vagyok nagy filteres és nincs EK-m se, de az a gyanúm, hogy a sok téren érzékenyebb filter pont ilyen szempontból kicsit megbocsátóbb, mint a presszó. Sokkal durvább az örlemény, így sokkal kisebb lesz az örlemény össz felülete, mint a finomra őrölt presszó őrlemény esetén. Feltehetőleg jobban megmaradnak a belső szerkezetében azok a terek, ahol az illóolajok vannak. Persze ezzel nem áll szándékomban sem cáfolni sem megerősíteni a vitatott teszt eredményét.
Azt viszont több barista oktatótól is hallottam már, hogy oktatás közben ha valamiért őrlés után nem rögtön készítette a presszót, hanem egy 15-20 perc múlva, akkor már érezhető volt az íz béli hanyatlás. -
válasz
fragola.6035 #50967 üzenetére
éppen ezért tűnt erős túlzásnak az eredeti állítás
-
soldier2
őstag
Ha ételbe szeretnéd, akkor fontos az íze nem? Mert ha igen akkor az alpfelvetésed (tiszta robuszta kell) téves. Ha csak nem használsz 200 ft/l-es főzőbort a boros receptjeidhez, mert akkor mehet. A koffeinport kell neked, nem ad hozzá a finom sütihez mellékízt, csak valaki el ne patkoljon ha megszalad az adag
-
válasz
fragola.6035 #50965 üzenetére
jaaaaa. oké, az nem volt meg, hogy őrlés után precízen mumifikálták, úgy részemről is hihető az ügy (cserébe nem teljesen értem a 4 napnak a lényegét a tesztben, de az meg mindegy).
-
fragola.6035
aktív tag
-
válasz
fragola.6035 #50945 üzenetére
akkor tehát az állítás az, hogy annyira szar az őrleménye xy darálónak, hogy a vele darált friss kávé is kóstolhatóan rosszabb, mint a full döglött ek43 őrlemény. kicsit meredeken hangzik, mert a saját - igaz, csak eszpresszós és ek43-mentes - tapasztalataim ennek gyökeresen ellentmondanak (a frissesség magasan az elsőrendű szempont). na de majd tesztelgetnek és további megállapításokat tesznek, akik erre fogékonyak.
cinizmus on: kicsit sajnálni fogom az ek43-akat, amikor mattperger megírja a next big thinget és mindenki vakteszt után cserél, de majd akkor felkapok egyet a szemétdombról.
-
#13880064
törölt tag
Tudjátok, van olyan tea hogy puer. Rövid gőzölés után préselik, majd hosszú éveken át érlelik, minél tovább, annál jobbnak számít a tea.
Kávénál lehet-e hasonló - vagy nem hasonló - módon tartósítani?
Létezik-e olyan módszer ami lezárhatná a kávészem pórusait, megőrizve az aromákat?
Nem pont kapszulára gondolnék, hanem fermentálásra pl. -
Toobee
veterán
Persze, hogy nem az, hisz a szemes nincs megőrölve, ezért nem lehet finom, se durva. Akkor a török boltokban nézelődj.
-
Toobee
veterán
-
mzso
veterán
válasz
vTamas35 #50843 üzenetére
Ötletnek nem rossz, de nem igazán olcsóbb mint mint ha kávéból származna. (Kb egy kilós 1500 Ft-osban van 26g)
De viszont meg van az a hátránya, hogy egyből felszívódik. (Könnyű túladagolni, de egyéb esetben is egy marha nagy löket után hamar lecsökken a koffein szint)Szerk.:
Hopp. Van 100g-os kiszerelés az már inkább elgondolkodtató. Kár, hogy a szállítás még így is minimum 33%-kal megnöveli az árat. -
Toobee
veterán
válasz
fragola.6035 #50941 üzenetére
Tegnap jött meg az IMS felsőszűrőm. Délután kikóstolom!
-
soldier2
őstag
Hát ez a nagy kérdés. Megcsinálták a tesztet valakik, lehozta Daráló podcast, azóta ezen pörögnek elég sokan. Hogy a legtöbb kis daráló sok finom szemcséje annyira hazavágja az őrlemény, hogy a légmentesen zárt EK őrlemény négy naposan sem rosszabb, háromnaposan meg jobb. Sok ember esetében adott a lehetőség, hogy kipróbálja, de senki nem ismételte meg eddig. Ha filtereznék, tuti megismételtem volna már, csak a magam kedvéért, de nagyon nem értek a filterkávéhoz.
-
válasz
fragola.6035 #50941 üzenetére
én általában elég szkeptikus vagyok ezekkel az érzékszervi vizsgálatok alapján tett sarkos megállapításokkal kapcsolatban. azt simán elhiszem, hogy az ek43 magasan ver mindent filterre, elég régóta mondják elég sokan. de egy 1-2 napos őrlemény azért alapvetően kénytelen döglöttnek lenni. vagy filternél messze nem olyan kritikus a frissesség?
-
Bazsee71
őstag
"Az EK orlemenye kb 4 nap utan lesz olyan mint egy atlag orlo friss orlemenye"
Az egy dolog, hogy közben kikristályosodott, de innen indult, ez pedig elég erős. Nálam az átlag inkább egy SJ, persze ez is szubjektív, az Encore-ról pedig inkább rosszat olvastam, mint jót (pont erről a típusról böngésztem külföldi fórumokat 2-3 hónapja egy barátom kedvéért).
fragola.6035: pedig akad, volt aki egy nap alatt letolt 8 csomag arabika blendet.
Aztán majd Béla, mint véres kardot hordozza körbe a különböző felületeken...
-
fragola.6035
aktív tag
-
adp
őstag
válasz
Toobee #50939 üzenetére
Micsoda ellenfelek...
Ha a filter orloket ismerned tudnad hogy az encore egy nem rossz kis otthoni orlo, talan a vario van utana, kommentekben arrol is irtak. Utana kb az EK van amire erdemes kolteni.Na de honnan is indultunk ki?
Egy FP + hario kombotol ami ott van a tesztben.
Most jobb ez elore daralt EK filter orlemenye vagy mint egy 10 ezres tekerose vagy nem?
Nem ertem mit kell ezen haborognotok....
Az mar az en otletem volt hogy be kell menni egy kvzoba es ledaraltatni, nyaralas elott es nem gagyi tekerossel inni a jo draga filter kvtBazsee: igen en is ezt mondtam hogy 4 nap utan lesz olyan mint egy friss amit kis filter orlovel oroltek amit meg realis hogy megveszel otthonra, nem is volt masrol szo.
-
Bazsee71
őstag
Aki tesztelte, az tudta hogy van a pakkban egy EK is, a linkelt tesztet látva pedig onnan nem lehet nehéz ízre kiszúrni. Nem kell ennek szándékosnak lennie, ilyen az ember.
A vetélytársak meg...khmm...együtt nem haladják meg az EK árának ötödét. Én ebből inkább azt vonnám le, hogy az EK őrleménye 4 nap után lesz olyan pocsék, mint amit a többi alapból tud. Ez pedig messze van attól, hogy 4 nap után van még olyan jó, mint a frissen darált.
-
adp
őstag
válasz
Bazsee71 #50933 üzenetére
Felreertesz. Ugy ertettem, hogy otthon megcsinalni a daralast nyaralas elott.
Igazad van de ez az erveles most ide pont nem jo, mivel egy vaktesztrol beszelunk ahol 4 fele orlemenybol/ orlovel keszult kvkat kellett sorbarakni. Ez fel ev multva is ilyen lesz ezekkel az eszkozokkel
-
soldier2
őstag
válasz
sz.zs. #50919 üzenetére
Én nyaralósnak vettem a mini millt a brikka mellé. Nem kell gyakran, de egyre többször gondolok arra, hogy kivágom és kipróbálok valami mást a felsoroltakból. Nem vagyok kézi daráló szakértő, de nem zavar ha dolgozni kell a reggeli kávéért
EK/nem EK: a hagyományos mosópor (daráló) a Baratza Encore volt. Egy darab külföldi teszt volt ahol próbálták, ott ez jött ki, meg is lepődtek a végereményen. Ha vége az aktuális Arabica kávékóstoló körnek akkor otthon minden adott, hogy a saját darálóm darálmányával megnézzem mi történik pár nap alatt egy lezárt üvegben. Az eredeti teszt egyébként filterre volt, nem espresszóra.
-
Bazsee71
őstag
Ezt most nem értem. Ha nincs normális hely, akkor hogy talál EK-t?
Szerintem mindenki elhiszi, hogy magas minőségű daráló az EK, csak érthető a fenntartás is, ha már valami körül ekkora a hype. Mondjuk az elég gyalázatos, hogy ezért a pénzért még egy felszabályozást is el kell/lehet végezni rajta.
Személy szerint azt sem hiszem el, hogy akár csak félévente születhetnek világmegváltó ötletek.Hány nagynevű kávés szaktekintély írja, hogy amit 1-2 éve írt, azt már nem úgy gondolja. Nekem ebből az következik, hogy amit most ír, azt sem így gondolja majd 1-2 év múlva. De ez van, ma mindent gyorsan ki kell tolni a plénum elé, különben elvész a süllyesztőben. Az sem baj, ha az egy mobiltelefon, és robbanásra hajlamos.
-
adp
őstag
Nem ertem ebbe mi ennyire hihetetlen. Az ek nagyon magasan a legjobb filter orlo, gyakorlatilag csak kategoriakkal alatta van a tobbi filterre kompatibilis orlo.
Amugy volt kezi, olcso kis elektromos, meg egy baratza encore ami egy jo otthoni filter orlo.Bazsee: elutazol kulfoldre mekkora esely van ra hogy normalis kvs helyet talalsz? Nem sok. Ezert erdmes meg otthon megtenni.
Amugy 1max 2 napig meg a graef is vallalhato sztem ha jol le van zarva -
Bazsee71
őstag
Jó, így más értelmet nyer (az írásod alapján úgy értelmeztem, hogy 4 nap mire darálás után révbe ér), de még így is szkeptikus vagyok. Ha azt sem tudták volna, hogy az egyik EK, akkor már inkább érdekes lenne. Na meg tartom, hogy mezei halandónak, akit nem áldottak meg a 6. érzékkel, annak tényleg mindegy. A nyaralást meg elfogadom, kinek hogy, én ilyennel biztos nem vacakolnék. Ha már ott egy EK, a jó alapanyag, és egy képzett barista, akkor csinálja meg azt a filtert.
levytee: pontatlan voltam, a felsőszűrőt tartó böszme csavarral van a baj.
Sic.Transit: a PID nem, de a 120k peremfeltétel volt. Abba pedig ez a tuning nem fér bele, PID nélkül meg lehet élni, de minek. Szummázva: nekem mindegy mit vesz.
-
adp
őstag
válasz
Bazsee71 #50926 üzenetére
Nem en talaltam ki. Vakteszten neztek, ugy hogy minden nap elovettek egy lezart adag ek es egy mezei orlo orlemenyet es az elso 3 nap egyertelmuen az ek nyert. 4. nap volt kb olyan mint a tobbi, gondolom akkor meg 5. Esetleg 6. nap is vallalhato lehet.
Sztem az hogy ledaraltatod a kvt egy kvzoban nem hiszem h cink. Minden speciality helyen lehet filterkvt venni es nagyreszt ek-t hasznalnak. -
Bazsee71
őstag
Ez nekem elég macerásnak tűnik, inkább lemondanék a minőségről mint hogy nyaraláson EK-s vendéglátó helyet vadásszak, meg a pincérnél/baristánál kuncsorogjak.
Azt meg elég nehezen dolgozom fel, hogy az EK őrleménye 4 nap alatt érik be egy normál őrlés szintjére. Ez megint ilyen újévi vudu lehet. Én biztos nem darálnék 4 napra előre. -
waxos
csendes tag
válasz
Potrien #50891 üzenetére
Szimplát nem tudom, 41-es tamper és tölcsér hiányában nem próbáltam. A duplát először 17g-al csináltam (nem hittem el, hogy sok lesz bele és emiatt csatornásodik...), de mára 15,6-15,7g kerül a szűrőbe (utángyártott duplaszűrő). Nálam ez adja a legjobb eredményt, és nem tűnt el a testesség sem. Tampert Fragolától vettem (talán egyedileg méretezve, mert azt mondta méretben van egy kis szórás a szűrők közt). Palm tamp nem tudom van-e méretben hozzávaló.
-
adp
őstag
válasz
Sic.Transit #50921 üzenetére
Az a baj ezekkel a mini millekkel vagy akar a kinai valtozattal, hogy filterhez hasznalva maga a kv kg-omnkenti ara tobb mint az orlo. Ezzel mindent elarultam...
sz.zs: ha a nyaralas kocsival tortenik vinni kell az orlod, ha repulovel es mondjuk 4-5 nap akkor be kell menni egy olyan helyre ahol van EK43 es szepen megkerni a baristat hogy daralja le FP-re. Aztan otthon adagonkent lezarni a kis uvegeidbe. Az EK orlemenye kb 4 nap utan lesz olyan mint egy atlag orlo friss orlemenye -
Bazsee71
őstag
válasz
Sic.Transit #50920 üzenetére
De akkor még se PID, se normális felsőszűrő. Persze az szebb, de ez meg kb. örök élet.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
sz.zs. #50919 üzenetére
Nem látom a Handground-ban azt a fejlesztést, amivel jobb lenne egy jó, vagy jóvá tuningolt (központosított) Skerton vagy mini Mill-nél. Ha zavarnak a túl apró szemcsék, akkor még egy apró lukú szűrőt a Kyo mellé téve szerintem összességében sokkal jobb eredményt érhetsz el, mint a Handground-dal.
-
SzuMe
tag
Barátom venne eszpresszó gépet max 120ezerért. Mit ajánlanátok?
-
SzuMe
tag
http://www.home-barista.com/ oldal Nektek sem működik?
-
SzuMe
tag
Tudnátok kicsit írni HX gépek tuning lehetőségeiről?
-
SierraFox
tag
válasz
soldier2 #50908 üzenetére
Van a MeCoffee alaplapján két feszültségszabályzó (FET vagy micsoda, én nem értek hozzá). Ebből az egyik a pumpát tudja szabályozni. Eléggé egyszerűen működik. Százalékosan egy kezdő, egy befejező értéket lehet megadni neki, és egy időintervallumot. Nem komoly nyomásprofilozás ez.
-
adp
őstag
válasz
sz.zs. #50905 üzenetére
extra alacsony hő, gyorsabb lefolyás, ami szelídíti, de valamennyire mocsaras lesz akkor is.
Viszont ahogy látom ez extra friss kávé, én várnék vele 1.5-2 hetet a helyedben. Ezért is írtam pár napja, hogy ne fagyaszd le. Abban az állapotban konzerválod a kávét fagyasztáskor amibe lefagyasztod. Egy ilyen robusztásnak minimim 1 hetet kell pihenni, de inkább 2-3 hetet. 3-4 naposat fixen ihatatlan rossz, most ha így beteszed a fagyiba és egyesével veszed ki az mindig oylan lesz mintha innád az "éretlen" kv-tEzzel kezdtem én is a kvzgatást de már nem tudnám meginni.Az előző teszt olyannyira megutáltatta velem az ilyen blendeket, hogy csak na
-
sz.zs.
senior tag
Hát én szombat óta próbálgatom ezt a Pacific Rome Espressot, de a mocsári robuszta ízen felül semmit nem tudok kihozni belőle...
Lehet, hogy tényleg kár volt lefagyasztanom -
válasz
kaligula #50902 üzenetére
ha itt nem a fejen átfolyó átfolyó vízbe lóg a szonda, hanem tényleg a fej (fém) hőmérsékletét méri, akkor a 75 fok még akár ideális is lehet. gondolom nagy a fő kazán, így még a hőcserélőből is elég forró víz jönne, ha a nyomást is kellően magasra állítod a lendületes gőzöléshez... akkor egy ilyen fej áldás.
de ez csak nettó okoskodás, nincs tapasztalatom ilyen nagygéppel semmi.
-
SierraFox
tag
Szerintem ahhoz, hogy értelme legyen használni, először le kéne cserélnem a Fredet, mert úgy érzem most az a szűk keresztmetszet (meg a tapasztalatlanságom, de az nem konstans). Egy Mazzer Mini jó lenne.
Jó lesz az a 96 körüli, nekem is úgy tűnik, hogy felfelé kell vele elmozdulnom. Köszi!
(Szintén VST-zek, illetve La stradazok)
-
kaligula
tag
Srácok! Van még egy kis Yirga a Macskakőben. Ha arra jártok, számítok a kritikátokra. Akinek van HX fejhőfokokkal kapcsolatban tapasztalata a PY-kávékhoz (nem e61), az ne tartsa magában. Létezik, hogy a rancilio feje csupán 75 fokos csapolás közben?
-
adp
őstag
válasz
SierraFox #50900 üzenetére
Hát ja de a nyomásszabályzással egy új utat nyitottál a kvzás terén. Ha a tejgőzölés nem annyira lényeges kb. nem éri meg lecserélni a géped semmire se főleg ha rézcsövezed/ted is csak gyűjteni egy mythosra és a legfullosabb otthoni szetted lesz
szerk: 96 körül rémlik VST-vel (de nem találom épp a jegyzetem). De neked ez jó eséllyel más lesz a másik pid miatt
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 8GB 256GB 14" FHD 1év garancia
- Xiaomi Redmi 14 C 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 32GB 1000GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest