- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen egeret válasszak?
- Házimozi haladó szinten
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Nyomtató topik
- OLED TV topic
- Mini-ITX
Hirdetés
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
-
Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
ph A cég megoldása centralizált vezérelhetőséggel, masszív radiátorral és robusztus ventilátorokkal igyekszik vásárlásra csábítani.
-
Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
it Egyre nagyobb probléma az AI hallucinálása – most az osztrák adatvédelmi hatóság veheti elő a ChatGPT miatt az OpenAI-t, alapvetően a GDPR megsértése miatt.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tariattila
veterán
válasz billyjoe #71558 üzenetére
Ez a QM elég ritka plakettel rendelkezik az szent.... nem is járt ilyen nálam még, vagy nem emlékszem rá.
évjárat nincs az alsó lemezen véletlenül? a belsejében a kapcsoló belső testén matricán van de erre nem kérlek, hogy nézd meg
A Caravel elég csinos, aki ilyet vadászik annak érdemes lecsapni rá..
-
HÁZIGAZDA
válasz billyjoe #90096 üzenetére
a végén még kiderül, hogy ezek is csak eszközök...
a robot annyival nehezebb? amúgy szemre a flair karját nyomni kényelmesebb (én meg azt nem próbáltam), a robot igenis tervezési hibás a vékony, húsba vágó karjaival (konkrétan a design miatt ilyen, hogy el lehessen sütni a "robot kezeket"), 9 barnál már frankón fáj.
na de a szépség oltárán ki ne viselne el napi szinten fájdalmat?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz billyjoe #94240 üzenetére
Hogy tovább fűzzem a kérdést, honnan tudja az ember, melyik kancsó a "jó"? (Már ha túllépünk azon, hogy mindenkinek más.) Nyilván amelyiknek a legkisebb a hiszterézise, de ez honnan derül ki?
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
Peti...(16v)
tag
válasz billyjoe #94240 üzenetére
Ne is mondd! Megjött tegnap, pár nappal hamarabb a vártnál, nagy örömmel csomagoltam ki, de hiányosat kaptam, nem volt a kancsónak fedele... Rohadt bosszantó tud lenni az ilyen. Megy vissza az amazonnak. Nem szavazok mégegyszer bizalmat, kipróbálom a tchibóét, remélem nem lesz csalódás.
-
verti1
tag
válasz billyjoe #99867 üzenetére
Ezzel a vízforralón zsonglőrködéssel nem tudok kibékülni. Flair-nél is nagyon sokan csinálják így különböző adapterek segítségével. Elhiszem, hogy működik, de nekem nagyon idegen a dolog. A Flair-nél se tudtam egy hétnél tovább együtt élni a gyári dugattyún billegős megoldással előmelegítês közben.
-
Xabi78
aktív tag
válasz billyjoe #101405 üzenetére
Igen, nagyon tuti az előáztatása, előbb 2 bar, majd feltolja 4 barra, majd onnan ugrik fel 10re. Valószínű ez is hozzájárul ahhoz, hogy nagyon konzisztens a végeredmény.
Én is féltem, hogy nem lesz jó ez a hőfokállítás. Maradjunk annyiban, hogy eddig 70%ban az 1, 30%ban a 0 fokozatot használtam (PY Hello Sicilia, pl). És nem igazán éreztem, hogy még babrálnom kellene vele. A hosszú előáztatás miatt gyakorlatilag a legjobb eredményeket akkor kapom, ha az első csepptől számolom az időt, és 22-30mp között állítom meg a csapolást. Ez azt jelenti, hogy az előáztatással együtt 30-40mp körül van a teljes csapolás ideje.
Valószínű az előáztatás miatt van az is, hogy ugyanazzal a szűrővel a gaggiához képest jóval finomabbra kell őrölni a kávét hasonló lefolyáshoz.Szerk: Én a meleg csészét preferálom, ilyen szempontból is nagyon tuti, régebben forró vízzel pacsáltam. Most meg csak leemelem a csészetartóról. Jól átmelegíti, de nem forró, nekem pont jó.
[ Szerkesztve ]
Cave canem!
-
WarLock07222
tag
-
WarLock07222
tag
válasz billyjoe #102724 üzenetére
Azon gondolkodtam még, hogy vajon valami distribution tool-t meg lehetne-e úgy mókolni, hogy
57.9mm-es legyen, illetve "hosszú nyakú", ne pedig csak simán egy maroknyi. Lehet a Tadamm Ádámot megkörnyékezem valami ilyesmivel, mert az még sokat tudna dobni a shotok minőségén (legalábbis szerintem). Én nem vagyok egy nagy májer a kocogtatásban, úgyhogy általában csak a mini-habverővel szoktam eloszlatni szemre az őrleményt a kosárban, aztán a pulthoz egy minimális ütés és mehet a tamp.Szerk.: 57.5mm-es tamper / tool kell ehhez a vacakhoz.
Most nézem a háttérben a képet Nagyon nagy.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz billyjoe #103836 üzenetére
igen, tudom, hogy a termék jó és igényes, de...
(nagy levegő)
...nevetséges, hogy csinál egy ergonómiailag hibás terméket egy korábbi neves gyártó cuccának közel 100%-os koppintásával, az ergonómiai hibát erőltetett design elképzelések miatt elkövetve, és aztán lehet kapni kiegészítőt, amivel még ebben is jobban hasonlít az elődre és kényelmesebbé válik.
van robotom, tudom, hogy jó, igazából örülök is, hogy normális anyagokból megcsinálta ugyanazt, ami eleve egy jó gép volt, de bakker, egy ennyire alapos csóka picit több eredetiséget is vihetett volna a dologba. vagy nemtom. engem zavarba ejt és nem pozitív értelemben.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
senior tag
válasz billyjoe #105495 üzenetére
Ilyen [link] kosár, 20 g-mal és nem igazán szoktam mérni a kifolyó italt, klassziknál meg pláne nem.
Toobee: számomra a kettéöntögetés szentségtörésnek számít. Mellesleg ez így sokkal egyszerűbb és ízben sem érzek különbséget.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz billyjoe #105636 üzenetére
Én próbáltam pár alkalommal, nekem bejött (bár nekem 200g volt a kiindulás).
Gyári kosár, 18,5-19g be, 1 bar-on előáztatás ~25 mp, utána rugóskaros profil (pontos nyomásértéket nem tudok mondani, de ~9-ről ejti 6-7 bar-ig), összes idő előáztatással 60-70 mp.
Próbáltam 1:2 arány körül (~19g be-> ~40g ki) és hosszabbra engedve is, kb 1:2,7 (~19g be -> ~51g ki). Persze biztosan lehetne még finomhangolni, mert az illata bomba, de ízben nem mindig volt annyira vibrálóan intenzív, de kell az anyag filterhez is, úgyhogy olyan sokat nem presszóztam el belőle.We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz billyjoe #105639 üzenetére
Mivel filter pörkölés, gondolom igen.
Ebben nem leszek nagy segítség, az én PID-em Gábor (Kávékalmár) tanácsára konstans 120°C-ra van állítva. Hogy ehhez milyen kifolyó hőmérsékleti érték tartozik, azt csak ő tudná megmondani... Én csak őrlésfinomsággal és mennyiséggel játszom.We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
WarLock07222
tag
válasz billyjoe #106587 üzenetére
Tegnap direkt Robotoztam "egész nap", hogy erre tudjak normálisan válaszolni. Én inkább side-kicknek érezném ezt a vonalat a Robothoz képest. Lehet, hogy én vagyok elvetemült, de szerintem a Robotnak a gyors előkészítését és gyors eltakarítását még mindig nem tudja verni semmi, ez volt az első szembetűnő dolog számomra. A másik pedig az ízben keresendő. Nehéz ezt szavakkal leírni, de érződik a VST és a Robot (amúgy IMS által készített??) kosara közti különbség. Nekem amúgy bejönnek a Robot lineárisan eső hőmérsékletének és kosarának köszönhető lágy ízek, meg maga a feeling, ahogy az egész szerkezet működik. A Mini Gaggia-n pedig sokkal tisztábbak/markánsabbak az ízek, de az is érződik a pohárban, hogy kisebb nyomással dolgozik a gép (ami amúgy nem feltétlenül baj). Back-to-back shotokat kb. ugyanannyi időbe telik csinálni mindkettővel, az előkészítés ugyanannyira "szemetelős", talán a Robot magas kosara jobban segít beletalálni a célba a kosár magasítóval szemben. Azt még a Robot számlájára írom, hogy itt aztán tényleg végtelen módon változtatható a bemenő adag és az arány, nekem ez picit hiányzik a Gaggian, bár azért nekem sikerült mindenfajta kosárral elég tág határok között jó shotokat húzni, úgyhogy nem érzek olyan vészesen nagy problémát (VST 20-as kosárban a 15g se csatornásodott az aeropress papírral).
Szerintem megfér egymás mellett a kettő, mert amennyire sok a különböző vonás, annyira jó élmény mindkettő használni, és annyira más a kettőből kijövő kávé....
Őszintén szólva most megint bajban vagyok, mert A GÉP valóban a két cucc kombózásából lehetne. Ami akár a Flair 58 is lehetne, de mégsem, az elcseszett workflow és butus hőmérséklet szabályozás / töltögetés miatt. Vagy akár EZ IS LEHETNE, de mégsem, mert nincs benne hőelem (bár elvileg lehet utólag azért belemókolni, de ~350k-ért már rosszul esne még nekiállni modolni rögtön a csomagból kibontva). Utóbbin nagyon sokat gondolkodtam újév környékén, aztán jó pár alvás után elvetettem.
Szóval az a helyzet, hogy én már nem tudom Lehet meg kéne állapodni és nem hagyni tovább működni azt a bogarat?
-
WarLock07222
tag
válasz billyjoe #106626 üzenetére
Még egy kis Robot + Mini Gaggia eszmecsere. Illetve egy +1 Parcinak a fűtött gépeket illetően.
Ma reggel nekiestem a maradék Casmo Gesha kávénak. Eddig csak filterben ment itthon, de gondoltam csak nem kéne elfogynia a 200-as csomagnak legalább egy-két espresso shot nélkül. Úgyhogy húztam egy blooming shotot 15.5g kávéból (ami amúgy eléggé eltűnt a 15-ös VST-ben). Hát, azt kell, hogy mondjam ehhez a recepthez tényleg elengedhetetlen a fűtés. A Robottal egyszerűen nem sikerült ezt soha reprodukálni, mert 1:30-1:45 alatt eléggé kihül a szerkezet, bármennyire is van előre fűtve, szóval mindig volt egy kis karc a shotban. Viszont itt übertiszta ízek és nagyjából ugyanazt hozta mint filterben, csak "zippelve" Ehhez tényleg kellett a stabil 94 fok. Zéró csatornásodás még a shot végére is. Délután bepróbálom ugyanezt a receptet a 20-as kosárban, hogy picivel hosszabbra tudjam húzni, mondjuk a BPlus-os szűrővel + AP papírral, hogy ne rögtön az AP papírra zúduljon a víz. Remélhetőleg még nem fog szétcsatornásodni.
-
WarLock07222
tag
válasz billyjoe #106760 üzenetére
Vettem hozzá, de még nem próbáltam ki azóta Itt van az asztalomon az eredeti csomagolásában. Ma még nem ittam kávét, úgyhogy előkapom a Robotot és nézek egy kört a Bplus-szal. A Gesha elfogyott, úgyhogy ez kerül majd terítékre:
-
WarLock07222
tag
válasz billyjoe #106760 üzenetére
Nem feledkeztem meg a dologról, de még olyan sok tapasztalatot nem sikerült összegyűjteni Egyelőre 4 shoton vagyok túl a Robot + BPlus screen kombóval. Ami amúgy már megrendelés előtt is egyértelmű volt, hogy nehéz lesz finoman bejuttatni a kosárba, a pogácsa tetejére - sajna ez a tipp tényleg bejött, főleg hogy eléggé passzentos, úgyhogy érdemes az ujjammal az esetlegesen tömörítés után a kosár falán maradt kávét leszedni, nehogy megakadjon félúton. Azt nem vettem észre, hogy tönkretenné a pogácsát az, hogy "magasból" beleejtem, de biztos ki lehetne találni valami technikát (cérna vagy ilyesmi??) amivel finoman lehet leereszteni.
Na de nézzük, hogy amúgy mit csinál a cuccos: Ami elsőre feltűnt, hogy a vizet a kosárba töltve sokkal tisztább a víz, mint az eredeti szűrőt használva, amiből nem tudom, hogy mire kéne következtetni. Talán kevésbé "rongálja" a pogácsa tetejét a vízsugár - bár az eredeti screen közepére célozva is szerintem elkerülhető ez az effekt. Ami viszont egyértelmű volt a húzások közben, hogy egyrészt sokkal konzisztensebb volt az eredmény - végig tudtam ugyanazt a flowrate-et produkálni, ugyanazon nyomás mellett. Másrészről pedig mintha a shotok végére kevésbé jött volna elő a "gyorsulás", ami az eredeti screen + filter pörkölés kombónál a shotok 80%-ára igaz. Szemmel látható csatornásodás ott sincs, de valamiért ~20-25g környékén mindig elkezd gyorsulni a shot, és viszonylag nagyot kell ejteni a nyomásból ahhoz, hogy a flowrate konstans maradjon. A BPlus screen-nel viszont közel konstans nyomás (8bar->7bar) mellett tudtam végig konstans flowt produkálni.
Arról, hogy ez a pohárban mit mutat... Háát, nem mernék bele menni olyan nagy megállapításokba, főleg nem ilyen kevés idő, illetve fej-fej melletti tesztelés nélkül. Mintha talán egy picivel komplexebb lenne a kávé a jobban sikerült kivonatolás miatt - de szerintem itt van egy kis confirmation bias, ha már 26k-t kifizettem két darab fém karikára, akkor be is beszélem magamnak a jobb ízt
Kiszedni annyira nem vészes, nekem a tenyerembe rögtön kiesett a cuccos, anélkül, hogy a pogácsa is jött volna utána. Viszont a pogácsa sokkal szebben esik ki a kosárból az eredeti szűrőhöz képest - sokkal kevesebb cucc marad az alján kiütés után.
Így elsőre nagyjából ennyi.
Az 58.5mm-es szűrőről annyit, hogy a használhatatlanság határán van a vastagsága miatt. Legalábbis a Mini Gaggiaval nem lesznek jó barátok, ez tuti. A VST 20-as kosárba töltve 16 grammot még éppen fel tudom rakni a kart Pont annyira vastag, hogy ha a VST 18-at ráállítom a szűrő tetejére, akkor egymagasságban van a VST 20-szal. Viszont a ki-berakás sokkal egyszerűbb, mint a Robottal.
-
WarLock07222
tag
válasz billyjoe #107813 üzenetére
Érdekes. Lehet én iszom túl világos kávékat, de pl. a mostani Awaken is 9 és 10 között a tuti, még 18 grammal is De az is lehet, hogy a kalibrálásnál én kevésbé voltam tökös, mert nem igazán téptem meg az állító részt, csak éppen annyira, hogy elcsússzon rajta a kezem. Úgyhogy simán lehet, hogy az én 9-esem az valójában a te 11-esed.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz billyjoe #108140 üzenetére
Most kipróbáltam 20g-os adaggal (előtte 19 de ott kb ugyanez az eredmény), CasMo filter Burundival. Először megörültem, hogy micsoda kombót találtam a workflow rövidítésére (lásd alább). Aztán picit szomorú lettem hogy 3-4 bar körül átszaladt a víz az egészen elég gyorsan. Allongénak viszonylag iható lett, de ezzel a kávéval esélytelen lesz. Később nontok valamit ami jó eséllyel sötétebb, mint ez (Bagira Ádám elvileg délelőtt érkezik pár kávéval), aztán majd folytatom.
-
WarLock07222
tag
válasz billyjoe #108192 üzenetére
Nekem meg se fordulna NZ-t cserélni erre a kombóra. Multipurpose késsel valszeg amúgy élhetőbb lenne espressora, mert ez a kés tényleg semennyi fine-t nem ad ki magából, az viszont igen, a szélén lévő más kialakítás miatt. Mindenesetre teljesen más műfaj az NZ-hez képest.
-
bbuffy
senior tag
válasz billyjoe #108345 üzenetére
Egy bajom van a casmoval, de az pont elég. Nagyon macerás a kávéjuk legtöbbször. Mire lesz belőle értékelhető, el is fogy. Mondjuk ez igaz az legtöbb atom világos top speciality re is. Nem zárkózom el a vonaltól, sőt, de 16-18k per kg ért nem kísérletezem. Inkább elrontok egy Kenyát itthon és kidobom. (volt már hogy fél kg ment a kukába.)
Ettől még Jó a casmo, kávézóban. Ott belövik helyetted és minden happy....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Gmail
- Futott egy Geekbench kört egy új HTC készülék
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Ukrajnai háború
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Villanyszerelés
- Milyen légkondit a lakásba?
- DIGI műholdas TV
- További aktív témák...
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó
- DJI Mavic Mini Fly More Combo
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!