Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen notebookot vegyek?
- Boldog Új Évet Kívánunk 2026-ra!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- 3D nyomtatás
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok,
Utazunk Isztambulba, van esetleg tipp-ötlet bármi, mit érdemes kipróbálni, hozni, venni, esetleg valakinek konkrét tapasztalatok?
Köszi!
Szerk.: Nyilván kávés szempontból
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
vicces1
üzenetére
Sajna a french press nem jött be. Tudom, hogy sokan elégedettek vele, jól használják, de vagy nekem van "erre nem tökéletes" french pressem, vagy nem jól csinálom, de nekem nem jött be.
De valamivel szeretnék picit jobb tejhabot, ami jobb, mint az IKEA-s kis kézi pörgő tejhabosító, és egyszerű használni. -
Serpenthelm
csendes tag
Halihó!
Viszonylag korrekt tejhabosítók között a Nanofoamer-nél van most jelenleg jobb választás?
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
üzenetére
Ugyanez igaz a desztillált/ioncserélt vizekre: állhat ilyen megfontolás is gyártói szempontból a "ne idd meg!" feliratok mögött, egyszerűen nincsenek minőségbiztosítva ilyen szempontból.
Ez nem feltétlenül jelentheti azt, hogy mondjuk az ilyen feliratos vizek esetében az ioncserélő gyantáról biztosan leoldódik valami káros cucc, hanem azt jelenti, hogy leoldódhat, és senki sem nézte meg, hogy leoldódik-e. Nem beszélve az egyéb, egészségügyi lehetőségekről. Mai "kártérítős" világban pedig ugye mindenre is gondolni kell.
Bár a víz-vegyszer összevetésben utóbbi számomra nagyobb "kockázatnak" tűnik. -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Jó döntés, és nem csak Neked: Nem ajánlatos, hogy olyan webshopból-oldalról-vegyszerforgalmazótól rendeljen "fogyasztásra szánt" vegyszert, ahol nincs külön kiemelve, hogy az alkalmas arra.
Nem mindegy, hogyan gyártják, és mire vizsgálják be a gyártónál az adott vegyszert; én még analitikai tisztaságú anyagból sem szívesen kevernék fogyasztásra, egyszerűen azért, mert a gyártásnál, folyamatoknál nincs biztosítva az, hogy fogyasztásra nem alkalmas komponensek kerülnek bele.

-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az az átmenőtengely, ami a tetején van (mindkét oldalról ugyanolyan csavarral rögzül) tartja a karokat, és a karok tartják a dugattyút, ami dugattyú egy hüvelyben mozog fel-le. Tehát elvileg, ha az átmenőcsavart kiszeded, akkor a karok beeshetnek a felső üreges részbe, a dugattyú pedig - mivel nem tartja semmi - lefelé kiesik.
Ez ellen megoldás, ha egy ágyra lefekteted amikor kiveszed azt az átmenőcsavart, akkor már nem tud lefelé kiesni a dugattyú, és azért szorul az az egész rendszer, hogy így nem fog elmozdulni semmi.
Én így csináltam, működött.
A nyomásmérő pedig simán két hernyócsavarral rögzül a karon, picit lazítod, és lejön az egész, és nem kell semmilyen "nyomásálló" részt bontani a mérőnél. -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Lehet kaptál már választ, de ettől is "fázol"? Csak az átmenőcsavarnál kell picit figyelni, de ha lefekteted, akkor az sem lesz probléma, nem mozdulhat el a dugattyú
https://www.thingiverse.com/thing:5279687 -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Hm, erre nem tudok válaszolni. Egy átlagos V60 receptem van, amivel nagyjából 3 perc a lefolyás 250g víz esetén.
Mindenesetre ma megvolt a cupping a Burundival, párhuzamosan az Impresso "szilvás" salvadori tételével. A kettő közötti különbségek jól érződtek (az Impresso tétel egyébként egészen jól sikerült elsőre is Robottal), ez alapján azt mondom, hogy a Burundi egészen "zöld", zöldteás-borsós (a fórum alapján, de szerintem is) száraz kávé. Szerintem. De nem vagyok cupping mester.
Köszönöm a tippeket. -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
üzenetére
Robottal próbálkoztam, a saját "standard" módszeremmel, amivel a többség kávé finom szokott lenni: 16g kávé, 55g víz, melegített kosár, a dugattyúmelegítésre még nem szoktam rá, (én vétkem, de ami késik...
), kb. 5 mp előáztatás 1 bar nyomáson, majd onnan fel 6 bar-ra, ahonnan szépen leesik, amikor elfogy a kar úthossza. Na, ez nem működött a Burundinál. Sem a magasabb, sem az alacsonyabb hőmérséklet, vagy több-kevesebb víz nem igazán segített.
Amitől picit jobb lett, az a nyomás, lementem egész extrém alacsony, 4 bar-ra, ez már egészen "értelmezhető", bár ízjegyeket nem mernék mondani.
-
Serpenthelm
csendes tag
Érdekes. Ez a cikk elsőre ellentmond mindennek, aztán a mérési adatokból látszik, hogy ott a lényeg.
Szignifikáns különbség az áramlásban, és a kosár ellenállásában.
És ahogyan elnézem a konkluziót, minél kevésbé tökéletes a kosár (minél kevésbé vannak lyukak a szélek felé) annál nagyobb lehet a hatása.
Hozzáad vagy elvesz, hogy ő csak egy asztrofizikus?
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
dis236
üzenetére
És lehetne játszani azzal, hogy a lefőzött presszót átszűrni filterhez használt papíron, vagy fém szűrőn, vagy AP papíron, különböző nyomáson, esetleg sok réteg papíron. Esetleg utána aki nagyon akarja, aktív szenen...
Jaj, jó hobbi ez, csak nehogy túl komolyan vegyük. -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
bbuffy
üzenetére
A kávépogácsa alatt lévő szűrőt úgy értem, hogy ami a szűrőkosár "vége" felé van, tehát főzésnél az extrakció után. Nem a felsőszűrő oldalról rakott papírra vagyok kíváncsi, annak van ilyen haszna, ez tény, illetve az odarakott puck screen még "akár" javíthat is az áramláson, bár a felsőszűrő önmagában ezért is van, hogy szétossza a vizet (egyébként, amikor a pogácsa nyomása visszatart, önmagában kérdéses, hogy egyáltalán van-e áramlási különbsége az így-úgy felrakott felsőszűrőknek)
-
Serpenthelm
csendes tag
Nem igazán értem, a kávé alá tett papír milyen módon segíti elő a kioldódást? Vegyünk pl. egy VST kosár, megmért, furatméretekkel-eloszlásokkal (elvileg tökéletesen homogén az alja).
A kávépogácsa homogenitása-szemcsemérete, áramlási viszonyok, magasság-keresztmetszet aránya, víz paraméterei mind-mind befolyásolják az extrakciót, de hogyan javítja az extrakciót, a pogácsa alá tett papír, ha egyébként a pogácsa alatt már van egy "rács" ami a kávéőrlemény visszatartását megoldja? -
Serpenthelm
csendes tag
Csak nekem volt újdonság, hogy a Robot kezébe bele lehet tenni a hozzá adott tampert? 🙈
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
vendingo
üzenetére
Sajnos az a tapasztalatom, hogy az akkus csavarbehajtók közül a "leggyengébb és legkisebb" kategória nem igazán viszi a JX-prot még filter álláson sem. Ennek a kategóriának a valószínűsíthető "csúcskészülékével", a Bosch IXO sorozattal próbáltam, sem az 5. sem a 6. sorozat nem vitte, mindkettő 4,5 nm forgatónyomatékkal rendelkezik elvileg. Talán az újabb 7. generáció segíthet ezen, ott már 5,5 nm az ígért maximum, az talán jobb, majd elmegyek az ismerősömhöz.

Ezzel ellentétben egy sima, 12V-os behajtó vitte simán, kb 4-5 nm-re állítva a belső "korlátozását", azt viszont kellően nagynak és "industrialnak" találtam, hogy ne vegyem bele a gyakorlatba.
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem tudom, kinek mi, Kb. egy hete én is feltettem ezt a kérdést, szvsz volt mindenféle vélemény, bár én alapból a 9B-Robot között gondolkoztam, azután képbe került a Flair is, vélemények szintjén.
Azóta jött egy Robot, nálam van pár napja, és nekem jobban tetsző világos, filterre pörkölt (pl. CasMo-tól) kávékat iszok, mint a GC-ről (ami, ne essünk félreértésekbe, NEM teljesen tuning GC). Nekem azzal a Workflow nem vészes, a dugattyú előmelegítést egyelőre nem erőltetem, a kosarat+tartót pedig fejjel ráfordítom a vízforralóra, aztán ott hagyom olyan 10-15 percig, ezzel pont olyan meleg, hogy még kényelmesen meg tudom fogni a kávé betöltéséhez.
Ha van lehetőség, ki kell próbálni, én mondjuk ezt a részét kihagytam, szerencsére nem csalódtam.
-
Serpenthelm
csendes tag
Ha már elindítottam:
Megjött a Robotom (remélem nem olvassa a fórumot, és nem vesznek össze este a GC-vel 🙈), elsőre tetszik.
A Workflow persze majd eldől, hogyan fér bele a mindennapokban (ezt szvsz. nem lehet máshogyan), de nem tűnik vészesnek (nálam a reggel a kritikus, amikor "minden perc számít" 😁).
Kb. harmadjára egészen értékelhető duplát sikerült húznom, ha esetleg vannak konkrét ajánlatok konkrét kávékra (kávé-kimenő-nyomás-hőmérséklet), megköszönöm, egyébként pedig elkezdem a játékot.
Köszönöm mindenkinek a véleményét-tippeket-trükköket-időráfordítást!A következő a 9B lesz, ettől függetlenül. 😈
-
Serpenthelm
csendes tag
Azért nem gondoltam volna amikor megkérdeztem, hogy 9B vagy Robot, hogy ez az áradat lesz belőle

-
Serpenthelm
csendes tag
Ha már Flair: Robothoz képest miben más? A kinézeten kívül.
Másra használható jól/jobban? -
Serpenthelm
csendes tag
Nem tudok kivenni egy hsz-t, ezért nem válaszolok:
Köszönöm!
Azért vagyok itt is, mert szeretek "játszani" a kávéval, bár a GC mellett mostanság inkább a filter az, ami a "játékot" elviszi, ezt szeretném kiterjeszteni kicsit a presszó irányban is főleg a világos pörkölések felé, ahol azt hiszem, vagy bennem, vagy a GC-ben van a baj de inkább az utóbbira gondolnék, mert messze van a tökéletes, "űr-géptől" (Vagy a JX-Pro, ami viszont ajánlott presszóra, szóval ezért erre sem gondolnék).Kinézetre mindkettő tetszik és "egzotikus", ez alapján nehéz dönteni (igen, egy kicsit ennek is szerepe van sajnos vagy nem sajnos, bár ahogyan mondtam, a 9barista megoldásai a mérnöki szememet jobban kápráztatják)
Mennyire működik a 9barista a világos pörkölésekre (Mondjuk CasMo) is? Mert lehet, hogy ez lesz a döntő szempont, amivel kávézás szempontból is tudok előrelépni.
-
Serpenthelm
csendes tag
Ha már előkerült a Robot és nemrég a 9barista:
Szerintetek, ha a kettő közül szeretném az egyiket, melyiket javasoljátok? (A 9barista rendeléssel kapcsolatos nehézségeket csak akkor vegyük figyelembe, ha tényleg túlzottan bonyolult)
Szempontok nem igazán vannak, egy "nem-űrGaggia" mellé szeretném, a világos kávékhoz használnám szívesen, de az esetleges hordozhatóság sem mellékes (mint ahogy a 9barista mérnöki-művészete is tetszik). -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Megnyugtató. A VST-t vettem AVX-ről, és úgy voltam vele, hogy ha már van náluk, ennyit megér kipróbálásra, és nem is kellett (*kell) külön rendelni.

A kisebb adag nekem kifejezetten jól jött, terveztem a standard 18g-ot csökkenteni, GC+18g VST kombónál nekem is olyan 16g körül megy bele normálisan. Szépen jön ki a pogácsa is, picit nedvesebb, mint előtte papírral, de szerintem az csak a puck screenben maradt víz miatt van.
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
Nutra
üzenetére
Plusz macera, ez tény. Néha nekem kiesik a pogácsa előtt: ez az egyszerűbb megoldás. Ha nem, akkor kiesik a gyűjtőedénybe, és onnan szedem ki a kávé közül (nekem mondjuk nem klasszik zaccdobozom van, szóval így nézve lehet egyszerűbb dolgom van)

@123110 Joepapa: Nekem AVX van (tudom, fújfúj
) de nem tudom, hogy jó vagy rossz, nem vettem észre rossz dolgot vele kapcsolatban, de ki tudja... -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Sajnos sehová
Édes-meggy helyett inkább savanyú-cseresznye, ha nagyon bele akarom magyarázni, pedig próbáltam magasabb PID hőfokon is, hosszabb aránnyal is (ez picit segített rajta, de nem eleget). Az idő nagyjából nekem is 30 másodperc (előáztatást nem beleszámítva). -
Serpenthelm
csendes tag
CasMo Giraldo volt/van most esetleg valakinél?
BF-napján rendeltem, szombaton és ma próbáltam rá, többször is, és sehogy sem jön. Sem gyors lefolyásnál (25 s/40g) sem lassúnál (45 s/40g), sem kevesebb kimenőnél (33 g), csak (a szerintem) nem jó savasság. 93-95 °C szintén nem változtatott semmit.
Más CasMo ilyen lefolyásoknál jó szokott lenni. -
Serpenthelm
csendes tag
Azt ugyan írtad, hogy jön egy őrlő, de mivel főzöl kávét? Ha később úgyis innen rendelnél kávét, fölösleges "gyakorlóra" külön kávét venni, mert néhány előkészítés után úgyis meglesz a beállítás, ráadásul (nálam legalábbis) egy új kávénál az első 1-2 húzás amúgy is tapogatózó-próbálkozó kávé. Nem beszélve arról, hogy egy nagyon bolti, túlpörkölt kávénál (amiket -lássuk be- leginkább kotyogós-szarvasi-automata felhasználásra szánnak) mennyire lehet hasznos infót szerezni, nekem pl teljesen máshol jönnek ezek a kávék, nem beszélve a döglődés miatti változásokról.
Egy 250g-os, brazil, Ház kávé vsz. bőven elég lesz arra, hogy kitapasztald, és simán lehet, hogy 3-4 után teljesen jó kávékat kapsz majd.

-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
Mano66
üzenetére
Írva van a csomagoláson, milyen vízzel javasolják (legalábbis a filteren biztosan, és lehet, hogy az oldalukon is).
Én perpillanat 67,4 mg/l NaHCO3 és 125,4 mg/l MgSO4*7H2O (kristályvizes formában bemérve) végső oldattal dolgozok, ez elvileg kb 40 KH és 51 GH körül van. Ezzel jön, és egészen közel van az általuk ajánlott vízhez.
(feltételezem, az ajánlott víz 50 ppm Mg az nem 50 ppm Mg2+-ra érthető, mert az kb. 200 GH lenne) -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
vendingo
üzenetére
Elvileg a szűrőkosár alsó csövén nyomja fel a vizet a kialakuló gőznyomás-majdnem mindegy, hogy a víz hőmérséklet-eloszlása milyen az alsó részben, sőt, amikor az áramlás megindul, akkor keveredik is, tehát egyre inkább kiegyenlítődik, persze sosem lesz olyan "homogén" mint egy jó sokáig, adott hőmérsékleten tartott kazánnak.
Inkább ott keresném a kérdést, hogy miért kráteres a pogácsa: valószínűleg az áramlási viszonyok (iszonyok
) nem kiegyenlítettek, ez lehet az egyenetlen kávétöltésből (wdt esetén nem hiszem), vagy abból, hogy a kávépogácsa előtt vagy után valamilyen áramlási viszony más. A felsőszűrő (ami lötyög) alatt azt érted, ami a Brikka tetejében van, és gyárilag egy tömítőgyűrű szorítja a helyére? -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
vendingo
üzenetére
Biztosan bekavar. Más a hővezetése és valószínűleg a súlya is, és erre még rájön az is, hogy az indukcióstól más intenzitással kap(hat) energiát is.
Én is Brikkáztam, és nálam azt is be kellett lőni, amikor mini kempinges gázfőzőről áttértem sima elektromos főzőlapra.
A legbiztosabb az, ha megvan a bevált Brikka recepted víz-kávé mennyiség, szemcseméret oldalról, akkor ezeket változatlanul hagyva próbálod az indukciós különböző beállításait. Aztán megpróbálsz finomítani rajta. Sok hasznos infót nem írtam
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Áh, csak kíváncsi voltam.
Pont emiatt, általában nem szoktam munkahelyre vinni ilyen kávékat, egyrészt általában nem értékelik a kollégák, másrészt nem szoktak jók lenni, de ezt most kipróbáltam, és nagyon kellemes (ottani mércével) kávékat csináltak az automaták, pedig csak egy Philips Ser. 2200 és valami Sencor gépen voltak főzve. Kollégák szerint sem volt rossz, szerintem sem, a Philipsen egészen hasonlóan hozott mandulás-őszibarackos ízeket, mint itthon.
-
Serpenthelm
csendes tag
Emlegettetek itt néhányszor CM tesztpöriből egy etióp kávét, az elmúlt pár hétből. Ez a "Shoondhisa (Etiópia) T1/D" nevű tesztpöri lenne? (Az én beszerzésem szeptember elején volt).
Kíváncsi lennék, hogy nálatok milyen/milyen volt. Nekem is van belőle, kellemes presszókat csináltam reggelente, de nem igazán volt átütő, kíváncsi lennék, milyen ízjegyeket kaptatok főzés után stb.
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nekem megveheted...én használom erre is a GC-t
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
qvik27
üzenetére
Kár, hogy nincs lehetőségem perpill. szervetlen mintabeviteles alumínium-tartalom mérések kivitelezésére. Esetleg röntgenfluoreszcens méréseket tudnék ajánlani, de azt hiszem, hogy nincs lehetőségem vizes (vagy tejes) minták normális mérésére. Csak magam miatt nem csinálnám, mert nincs kedvem.

-
Serpenthelm
csendes tag
Tegnap hoztam egy adagot az Impresso Chacara Recanto kávéból, filter pörkölésűt. Mivel már majdnem állt két hetet, és nem bírtam ki, ma egy reggeli, munkába indulós kávénak felöntöttem V60-ra.
Nem tudom, ki próbálta, de nekem annyira hozta a whisky (írásmódon ne vesszünk össze lszi. 😁) illatot és ízét, hogy kétszer megnéztem, nem öntöttem-e fel valamivel a hűtőből. (mivel utána nem éreztem magamat extrán jól munkában, feltételezem, nem
) -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
rastacsz
üzenetére
El is felejtettem ezt a részét a főzési recepteknek.

Kipróbáltam egy olyat, hogy az első 50g vizet 95 °C-on, öntöttem fel, 4 percig. Látszik is, a lefolyás tényleg sokkal lassabb lett (pedig már megpróbáltam előre kompenzálva fentebb menni az őrlővel), ezen az irányon jobban kellene növelni a szemcseméretet, mert én így másnak érzem a kávét, mint amit "keresnék". Na, jó játék ez.

-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
rastacsz
üzenetére
De, pontosan erről volt szó az adott helyen, hogy az első adag víz, ami a bloom vize, "elönti", és nem kerül bele a végső italba.
Sosem csináltam így, és a mostani infó-eszmecserén is látszik, hogy nem is kell, de van ilyen "információforrás" a neten is. És emlékeim szerint nem is "noname" helyről, de direkt nem mondok semmi ilyet.
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Hú, ez nagyon jól hangzik, mármint, ez az egész beszélgetésfonat, bár azt hiszem, így olvasva kevesebb jön át, mintha ezt kávé mellett beszélnénk meg (úgy nem lehetne, eseeetleg?
)
Ahogyan mondtam is, nálam az alap recept nem 2X felöntés, hanem 5X, de itt most előjött egy fura kérdés részemről: Az első felöntés (ami tkp. a bloom adagja) ugyanúgy benne hagyjátok a végső italban, igaz? Mert mintha egyszer valahol, valamilyen videóban (talán) lett volna olyanról szó, hogy ezt az első részt "kukázzák".Szóval egyébként az alap receptem:
15->5*50g víz, 95 °C, 30 másodperc időközönként, az 50 g vizet kb. 10 másodperc alatt felöntve. Ebből nagyjából 3.00-3.30 a lefolyás.
Amit kipróbáltam módosításként, az egyszer az volt, hogy az első 50 g víz után 2 percet vártam a 30 másodperc helyett, illetve egy másik módosításként azt is, hogy az első 50 g víz 70 °C-os volt, és a 2 perc várakozás alatt melegítettem fel a maradék vizet 95 °C-ra. -
Serpenthelm
csendes tag
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Simán elképzelhető, hogy vannak ilyen aromák. Ahogy elnézem, a hideg kőgolyó lényege, hogy a forró vizet gyorsan visszahűti és így a lefolyó ital a gyors hűléssel kevésbé veszít aromákat. Viszonylag nagy is a golyó, a hőstabilitás miatt.
Mondjuk, jégkocka helyett ki lehet próbálni ezekkel az "újrahasználható jégkockákkal" is. Az simán beledobható a filter alá, és nem fogja elhígítani az olvadásával a jégkockát sem. És könnyen be is szerezhető.
Persze, akinek van óóóriási kőtömbje, azzal is lehet.
Vagy élelmiszeripari szárazjég? Az kipárolog a kávéból utána
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Már indulok is!!4!
-
Serpenthelm
csendes tag
Azt hiszem, akkor csak a VST marad. Pest környékén hol érdemes beszerezni?
Múltkor volt szó a poharakról, és "honnan": Ma hoztam el két presszós poharat Esze Dorka műhelyéből. Nem volt nagyon szűk "specifikációm" a poharakra, de ajánlani tudom Őt, mert nagyon együttműködően és egyedi gyártással csinál akármilyen poharat.

Ha nem bánjátok, megpróbálok beszúrni néhány képet (vagy linket), illetve az IG oldalát is. Emellett, csak hogy picit kevésbé read-only legyek, a szettem egy részét is láthatjátok, de amúgy a tárgyfotózás nem az erősségem.
https://www.instagram.com/de.ceramics/ -
Serpenthelm
csendes tag
IMS 58-as szűrő helyett mit javasoltok, ami előrelépés lenne? Mindenképpen érdemes elmenni a VST-ig, vagy van köztes út (árban, vagy amiben van különbség)? GC-hez lenne (kar miatt írom, semmi más. 18g méretben keresnék. Köszi!
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Kipróbáltam a 2X öntést, 15g kávé, 50g bloom-35s. (időben nagyjából ennyit szoktam hagyni mostanság), majd ezután 2x100 g víz, 3 perc körül volt a lefolyás.
A "tesztalanyom" a CM Karogato, amit múlt héten náluk-velük összekóstoltam az ő módszerükkel, ráadásul az egy friss pörkölés volt.
A 2x felöntéssel picit "kávésabb", mint az 5x felöntéssel, nekem több a gyümi az 5x felöntéses módszerrel. Szubjektív, határozottan, sosem "tanultam" kávét kóstolni, de lehet, hogy szeretnék majd valahol (tippek jöhetnek esetleg akárkitől
)
Méghogy filterezni egyszerű...
Sőt: lefolyás után mennyit érdemes várni a kávéval? Mert határozottan érzem, hogy nem mindegy, mikor kóstolok rá, hogy "jó-e". -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Sajnos nem olcsó, ez tény. Korábban nem nagyon néztem, még így is olcsóbban sikerült beszereznem, mint a C40.
A héten tartottam "filter-optimálást", V60-ra. Szerencsére egy sikeres CasMo összekóstolás után sikerült egy nagyot lépnem. De nekem pl. valahogy nem áll össze a JH szerinti V60 módszer, sok mindenen variáltam-próbáltam amit lehetett (01 és 02 méretű V60, felöntés kicsit gyorsabban, lassabban, középre vagy szélre öntés (nem papírra értem), őrleményfinomság, hőmérséklet) de folyton marad benne egy "keserű-karcos" él, kellemetlen és nem a kellemes irányból.
Most átálltam egy öntözgetős formára, ahol 5*50g vizet öntök fel, 30 másodpercenként és minden felöntés után egyet-kettőt "forgatok", hogy egyenletes legyen a kávéágy. Ezt egészen reprodukálhatóan tudom hozni, és nincs kellemetlen része.
De ja, egyébként, ezt talán még nehezebb jól csinálni, mint a presszót?
-
Serpenthelm
csendes tag
Egyébként, ha már szóba kerültek a Mazzerek és síkkéses társaik, az ilyen darálóknál mire érdemes figyelni, használtak vásárlása esetén?
Szóval pl. van egy daráló, nem nagyon tudni semmit arról, hogy hogyan-mire volt használva, volt-e felújítva, átnézve stb..Milyen esetben érdemes beugrani, és egy átnézés-felújítás kb. mennyiből jön ki? Van-e olyan típus, ami mindenképpen kerülendő? -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
üzenetére
Szvsz úgy használd, ahogyan jó íze lesz a kávénak.
Nekem pl kellemes a coldbrew ugyanezen a filter beállításon is, de nálam az úgy készül, hogy 18g->250g-ra öntve, French-Press ben (de ez elhagyható, mert nem nyomom le a dugattyút nyilván), 24 órán át áztatva (néha megkeverem, 3-4-szer a 24 óra alatt) aztán leszűröm V60 papíron. -
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
beleriand72
üzenetére
Tonik+jég, és a presszót végül a jégkockára öntsd, ne a tonikra/ba.
-
Serpenthelm
csendes tag
Az IKEA hőmérő valószínűleg túl lassú beállású lesz ahhoz, hogy pontosan mérj kifolyó vízhőmérsékletet. Mivel folyamatosan hűl kifolyás közben, ezért önmagában nehezebb pontosan mérni az abszolút hőmérsékletét, bár vannak erre is tippek a fórumban. A lényeg az összehasonlíthatóság: ha egy olyan hőmérőhöz hasonlítod, ami alapból pontatlan, akkor nem csináltál semmit, csak félrevezetted magad.
Én vettem olyan PT100 hőelemet, ami tíz fokot csalt ezen a 90 °C körüli tartományon (azon a PID-en nézve a hőmérsékletet, amit használok, ellenőrzött, higanyos hőmérővel hasonlítva).Ezek után inkább bontottam egy gázkromatográf K hőelemet
TLDR: A forgalomban, nem túl drágán kapható hőmérők és hőelemek nem biztos, hogy azon a szinten vannak, pontosság szempontból, amire szükségünk van.
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
dusangield
üzenetére
Ebben a hsz-ben több mindent is írtál, ami pont arra utal, hogy valahol a gép-pogácsa között lesz a probléma az extrakcióval.
Igazából valóban, vannak róla cikkek, hogy a túlnyúló papírszűrő OKOZHAT problémát, de ez (az általam hivatkozott cikkben legalábbis) nem feltétlenül egyértelműen kimért. Abban arról ír a szerző, hogy ez az előáztatásnál okozhat valamelyest gondot, de az etrakciónál már kicsi eséllyel.
Én AP papírt használok, nagyobb is, túlnyúlik, rátamperelem.
Szintén a cikkben írja, hogy 58 helyett 55-ös Whatman szűrővel használja (ez egy technikai-analitikai-laboratóriumi szűrő, ki is fejti hosszasan), a cikk szerint tehát az sem baj, ha nem pontosan 58, hanem kisebb.
Vagy vehetsz fémhálót.
Másrészt WDT után ha kiveszed a tölcsért és használsz disztribútort, akkor pont azt a felső pár mm-t ki fogja egyengetni, és akkor ütögetés helyett homogenizálódik a tölcsér helye is.
A tamperelésnél (ha egyébként minden más oké) felém több helyről jött az az infó, hogy "nem kell túltolni". Ha extrém módon összenyomod, majd utána megküldöd vízzel, érzésre (de le nem vezetem fizikailag
) okozhat ez is problémát-csatornásodást. -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
dusangield
üzenetére
Hát...Nem véletlenül vagyok "csendes tag", ritkán írok, főleg olvasok, de az én megérzésem alapján itt "minden megvan", mégsem áll össze. Mindössze azért válaszolok, hogy ezt most kövessem, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy erre mit lehet mondani.
Részletes a leírásod ez tény, lehet, egyszerre túl sok mindent akarsz, és már elvesztél az apróságokban, ezek nélkül is lehet "iható" (de nem feltétlenül tökéletes, ez viszont nagyon más kérdés már, szerintem) kávét főzni.Szvsz (és azért írok, hogy utána konstruktívan építsük egymást
)Mindenképpen friss, "jó" szemes kávéval próbálkoznék, porcióznék (ha nem is őrlési adagokra, de úgy, hogy 3-4 adag legyen egy zacskóban), és bontás után mindenképpen fagyasztóban legyen. Én most kezdtem adagos szétosztást (IKEA-0,3 l-es simítózárasban), egyébként gyorsabb és egyszerűbb a reggeli kómában
A másik: az őrlemény-kávé tömegarányt valahogy nem túlbonyolítva lenne érdemes tartani, mindenféle "akármilyen fancy" (senkit sem megsértve) receptek nélkül. Kb. 30 mp alatt kb 1:2-1:2,5 arány általában jó kiindulás.
Pogi fölé AP papír vagy fémháló: nálam ez drasztikusan javította az ismételhetőséget (AP papír)
Ha BP-en élsz, és az is kérdés, hogy szereted-e a kávét (vagy csak vicceltél?
) menj el néhány igazán ajánlott helyre, és kóstolgass, ha még nem tetted.Hidd el, ha arról van szó, hogy egyszerre savanyú és keserű kávét főzöl, akkor az nem attól lesz, hogy peremes-e a magasítód, vagy milyen vizet használsz. Legalábbis szvsz.
-
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok,
Tudom, hogy volt róla szó, de nem találom a keresővel a "kulcsszót" ami alapján vissza tudnám keresni 🙈 Az Aeropress papír helyett használható fém-hálós "szűrőt" honnan lehet vásárolni? Leginkább itthoni forrással, de ha jobban megéri külföldről, akkor az is jöhet. Vagy ha van valakinek eladó, úgy is jó.
GC-hez, 58,5 kosárhoz használnám, felülre természetesen. -
Serpenthelm
csendes tag
Köszönöm az őrlővel kapcsolatos ötleteket (bocsi, hogy ilyen későn)

Azt hiszem, akkor egyelőre maradok, aztán legfeljebb nézegetek használt Mazzereket. Azokból melyik típusok tartoznak az "ajánlott keresni és venni" kategóriába? Mini-E? -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Köszi.
És úgymond "megéri" váltani bármelyikre egy ilyen "belépő" elektromos őrlőről, vagy inkább "hagyjam", és legyen valamilyen használt Mazzer? A felhasználás nyilván ugyanez lenne.De az igazság az, hogy annyi infó jön itt folyamatosan az őrlőkről, hogy sok mindenen kiigazodok, de ezen az infómennyiségen már nem.
-
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok,
Graef őrlőt használok, főleg presszózok de néha (heti 1-2 általában) filterezni is szoktam.
Tudtok esetleg ajánlani kézi őrlőt helyette, aminél:
-Megéri váltani a Graefről (ha lehet gépiesíteni csavarbehajtóval, az jó
)
-Könnyen vissza lehet állítani amikor a filter-presszó szemcseméret között váltanék?Köszi!

-
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok!
PID-esítéshez honnan szoktatok/tudnék hőelemet vásárolni? Esetleg valakinél lenne elhozható? Nem nagyon találtam "értelmes" helyeket, de nem is nagyon ismerem az ilyen forrásokat. -
Serpenthelm
csendes tag
Halihó!

Volt itt szó múltkor egyszerű, hőlégfúvós pörkölésről. Mivel az van: kipróbálnám, de van erre a módszerre valami kiindulási alap, hogy nagyjából milyen hőmérséklettel, mennyi idő stb.? Lehet írtátok múltkor, de sajna nem találom, azon kívül, hogy volt róla szó. -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Csak hogy becsatlakozzak én is ebbe a dologba, bár nem engem szólítottál:
Gyantafüggő. Vannak ioncserélő gyanták, amik "kémiailag tiszta víz" előállításra alkalmasak, mert hidrogénionokra cserélnek minden más kationt.
A klasszikus desztillációt már kezdi kiszorítani a gyantapatronos előállítás (talán már ki is szorította, bár nálunk is van még), még laboros, viszonylag kicsinek mondható volumenek mellett is. Elég rákeresni a "millipore" márkanévre (nem reklám
) vagy bármi másra. Effektív tiszta vizet adnak, amelyek tényleg "ionmentesek", értve ezt úgy, hogy 'H+' és 'OH-' ionokon kívül gyakorlatilag (és analitikai szempontból is) nincsenek benne más ionok. 
-
Serpenthelm
csendes tag
Gödöllőn, vagy környékén van kávézó, amit érdemes meglátogatni?

-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Hm, levágtam. Nyomásmérőt ha tudok szerezni, rápróbálok milyen lett.

-
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok,
A kérdésem az lenne, hogy az új GC-hez lehet kapni itthon valahol a nyomásszabályozó-szelephez más erősségű rugót? Mert ha jól tudom (de nem mértem), ez egy hátránya a gépnek, hogy egyszerűen túl nagy a nyomás, amire állítva van, de ha jól tudom, lehet cserélni ezeket a gyári szelepen belül. -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Azért linkeltem, mert a másik szűrőtartóra írtad, hogy "nem gyári", és azt hittem direkt keresnél gyári kinézetet, stb.
Nekem van a géphez adott gyári, ami 10-es hatlapfejű csavarral rögzül, a nyitott aljú szűrőtartóhoz viszont imbusz-csavar volt csomagolva, azt hiszem 6-os. -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem tudom, aktuális-e egy nappal később, de van nekik ilyen is. Nekem ilyen van, nem látok rajta hiányosságot, viszont kell hozzá egy hosszabb imbusz-csavarhúzó, hogy össze legyen csavarozva. Nem ereszt, nem lötyög, semmi ilyen.

-
Serpenthelm
csendes tag
Nem jelölök meg választ, de mindenkinek köszönöm.

A rövidebbet húzok szvsz azért nem gondolnám, hogy megfelelő, mivel egy kávé húzásnál pont az a lényeg szerintem, hogy adott víz-kávé arány, adott idő alatt (tartózkodási idő), ehhez szükséges szemcseméret, adott nyomáson (és a hőmérséklet). Ha rövidebbet húzok, a későbbi térfogategységben kioldódó aromákat is elveszítem, ha a szilárd anyag mennyisége ugyanúgy ~18 g.
~9 g kávés szűrőnél a szilárd-folyadék fázisarány nagyjából hasonló maradhat, a tartózkodási idő is.
Ha nincs így, akkor elhihetem, meggyőzés után, viszont azzal azt az alapot kérdőjelezzük meg, hogy presszónál 2-3-szoros tömegű folyadékot szeretnénk adott tömegű kávéból, mert úgy jó. -
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok,
Ha már szóba került a szimpla szűrők használata: Az IMS "The single" szűrőivel van esetleg tapasztalatotok? Megéri? Délutánonként, tejes, habos, néha cukrozott kávékhoz ("desszertekhez
") néha nem tudok mit kezdeni a két adaggal, mert nagyon sok lenne, kiönteni viszont sajnálom. -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
M_Atts.caffe
üzenetére
Nagyon nem ez az árszint, de:
amikor váltottam Brikkáról GC-re, úgy voltam vele, hogy "áh, jó lesz beállításra a maradék kávé". Nem volt igazam, jöttek az össze-vissza lefolyások, és csodálkoztam, hogy miután sikerült "beállítani" gépet, friss kávéval (Pacificaffe pl. amit vettem utána) miért ment el össze-vissza a lefolyás, íz minden. -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
Xabi78
üzenetére
Ezzel kapcsolatban egy 0,5 nőt hozzá tudok tenni: ismerek olyat, akinek Graef darálója van (igaz, én vittem bele ebbe
) és karos géppel főz, (Delonghi Dedica), és tény, hogy a szett nem több százezres, vagy GC, PID stb.
Az viszont tény, hogy ő is úgy szeretne jobb/jó kávét, hogy "pár gomb megnyomás", és valóban hidegen hagyja, hogy a GC milyen szépet terít vagy milyen tuning lehet. A kávémat mondjuk szereti.
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Jó ez a desztvíz dolog.
Egyszerű: Nem kell desztvizet inni
De: ha desztvízzel főzöl kávét, az elfogyasztott kávé már megszűnik desztvíznek lenni, mivel elég sok minden kioldódik a kávékból. Önmagában a napi 2-300 ml, desztvízzel lefőzött kávé nem gondolnám, hogy problémát okoz.
Káliumhiány sem ettől fog kialakulni, főleg ha mellette eszik és iszik is. Főleg ha azt nézzük, hogy keserűsó (MgSO4) és szódabikarbóna (NaHCO3) szintén pont ugyanígy káliummentes, ennyi erővel az is veszélyes lehet. Harmadrészt pedig nem csak káliumra van szüksége a szervezetnek, bármilyen ásványi anyag hiánya okozhat komoly "kellemetlenséget".
Szóval semmi sem fekete-fehér, nem beszélve adott esetben arról, hogy mekkora napi-heti mennyiségről beszélünk. De szerintem nem is feltétlenül ez a fórum lényege, szóval hagyjuk a szakmát és písz
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Brikka-Bojleres kávéfőző-Vízforraló dologra csak a saját tapasztalatom:
Egy év használat után a Brikkámon egy darab vízkő nincs sehol, csapvizet használva
Vízforralónál, most vettem egy Tchibot- az akcióban: 3 v. 5 forralást kellett vele csinálnom első tisztításként (leírás alapján): Ugyanezzel a csapvízzel, ezen körök után már ott volt a vízkő.
Bojleres gépről nem tudok nyilatkozni, 2 nap után vettem Norda vizet, remélem ez elég
Amúgy mi a helyzet a BWT "lúgosító" patronjával? Azt hiszem van olyan is, és az már nem savas.
Arról van valami pontos infótok, hogy a sima gyantával mennyi volt a pH?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Dell S3221QSA 32 4K UHD Ívelt Monitor 27% ÁFÁS
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPad Pro 13 2024 M4 16GB/2TB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- iPhone 17 Pro Max Silver - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3285
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

🙄
)