Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eGPU tapasztalatok
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Milyen videókártyát?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Köszönöm szépen mindannyiótoknak a segítséget!
A csavaros módszer sajnois nem működött, de ma elmentem egy közkedvelt barkácsáruházba, vettem csavarkiszedőt és így valóban egyszerűen kijött. Mondjuk szerencsére volt itthon menetvágó a négyzetes befogás miatt.Bár valamiért a szerelőcsavar nyílása ferde, így a fejhőmérő is ferdén áll

-
Daneeka
senior tag
Comandantet mondjuk nem ajánlják presszohoz akkor mar inkább Kinu, presszohoz az is jó lesz.
-
Glottis
senior tag
Ha már úgyis Eureka eladás dömping van..

Munkahely/életmód váltás - kiegészítés miatt elgondolkodtam, hogy amúgy sem nagyon van kihasználva a mostani Mignon Specialita.. Viszont jó lenne valami olyan kézi örlő, ami minőségben az Eureka szintet meg tudja ugrani, vagy akár jobb is. És, esetleg így utazósnak is jó lenne. Csak espresso -ra használnám (napi 1 dupla), ez a későbbiekben sem változik.
Mit tudtok ajánlani, ha nem szégyellek akár 6 számjegyet is kiadni ezért? Úgy látom, a Comandante, 1Zpresso szokott menni ajánlásként. -
Nyufiful
csendes tag
-
-
válasz
üzenetére
A Bab sztem kivalo volt, ha minden kavezo ilyen lenne nem szolnek egy szot sem. Kenyabil ittam egy flatwhite-ot majd 20percre ra egy presszot is. A reggeli zsenialis volt, pont a Giesen melle ultunk le
Arban meg korrekt mert csak 890 a fw, meg Veszpremben is 990-ert adtak. Budapesten meg mar tobb helyen 1k felett van. -
brumi1024
veterán
válasz
qvik27
üzenetére
Azt néztem már, de nem voltam még, felírtam.
Ott van még a this is melbourne too is, régen voltam ugyan, de akkor jó volt.Veszprém, tizen1: tejes italt nem kósoltam, de múlt hétvégén nagyon jó volt a mosott etióp duplapresszóban. A Babot én sem javaslom, a Beavert meg legközelebb kipróbálom, mindig a tizen1-be járunk.
-
-
törölt tag
Én is ma voltam a Tizen1-ben, bár én általában dupla presszót iszom náluk, abban szerintem piszok erősek, 10ből 9szer telitalálat, de kóstoltam már a tejeseket is, na ott mindig elveszi a kávé ízeit a tej, valahogy az mindig üres lesz. Egy időben hordtam haza is a presszó pörkölésekből, egész jó eredményeket értem el belőlük
Viszont nálam érdekes módon a BAB volt csalódás, kétszer voltunk, szerintem mindkét alkalommal rosszul volt valami beállítva náluk. -
Ittam egy fw-ot a Tizen1-ben, annyira nem ajultam el tole. Olyan ures volt a kave, rossznak nem mondanam, de jo sem volt. Otthon barmikor jobb kavet keszitek. Bar az atlag kavekhoz kepest itt a varosban tenyleg kimagasloan jobb.
Holnap elnezunk Almadiba a Bab kavezoba amirol lattam mar, hogy tobben probaltatok es pozitiv a velemeny, szoval meglatjuk. -
válasz
rastacsz
üzenetére
Uh el ne kezdjük újra

Más. Útközben betértem Rétságon (Rétságott
) az R coffe&roastery-be, ahonnan volt már egy felemás érzetű rendelésem fél éve. Komoly géppark, kedves kiszolgálás, kaja, süti, kv, pia all in one.
A kapott dupla etióp nem tökéletes, volt benne valami kis hátsó kesernye és nem robbant fel a gyümölcsbomba, de finom. Inkább a pörkölésben látom a gyenge pontot.Saját cumót árulnak és bizony simán van a polcon januári pörkölés kitéve, de az átlag 1-2 hónap. Találtam azért kotorászva május elejeit is (de nem abból, amit szerettem volna). Namost ez 16k Ft\kg áron nincs rendben továbbra sem. Értem, hogy Nógrád megyében durván hardkór a specialty vonal meghonosítása, meg minden, de akkor sem csinos.
-
rastacsz
tag
Ezt így itthagyom a kávé fagyasztva tárolásával kapcsolatban.
Mivel ezeddig nem találtam sehol számszerű adatot.
Az alábbi táblázat alapján, a szobahőn tárolt kávé egy nap alatt öregszik annyit, mint a fagyasztóban 90 nap alatt. -
-
-
törölt tag
-
-
-
-
-
urbi107
tag
Végül gaggia baby classra és arfim haus self örlőre esett a választásom.
-
nate82
csendes tag
Szia nekem majorra van téve és 0.0g a visszamaradó, előtte pofoznom kellett mert nem akart 1-2 tized gramm kijönni.
-
roBEEsz
csendes tag
Most látom @sz.zs hogy árulod a Mazzert... ha gyors el tudnám passzolni a Specialitat már venném is..
-
Dyde
aktív tag
Az normális hogy belerakok 7g kávét a CM702be, ledarálom lemérem és 6g darált kávé jön ki?
-
-
DWT Toolhoz való tü akad valakinél?
Nem szeretnék venni csak ezért 100 darabot -
sz.zs.
őstag
válasz
Glfwaas.sze
üzenetére
Expolygonnál jóval olcsóbb, de csak rendelésre van és kb. 1 hónap.
-
nate82
csendes tag
válasz
Glfwaas.sze
üzenetére
3d nyomtatott dózermentesítés? https://www.thingiverse.com/thing:5185313
-
Glfwaas.sze
újonc
Sziasztok!
Esetleg lapul valakinél felesleges motortakaró lemez dózeres Mazzer Major tölcséresítéshez?
Kicsit sokallom a Danettinél a 7900 Ft + szállítást egy hajlított lemezért..
Vagy esetleg létezik igényes megoldás a motortakaró lemez helyettesítésre? Még nem találkoztam vele.Köszönöm előre is!
-
verti1
tag
Ez hasonló kategória mint a tized fokos PID állítgatás és a század pontos grammozás. Elméletileg, papíron levezetve van neki jelentősége egészen biztos. Gyakorlatilag kizárt, hogy érzékelhető. Jelen példát nézve dupla annyi pénz elköltésével nulla javulás a csészében.
-
nate82
csendes tag
válasz
verti1
üzenetére
Ennek a valósságát vagy valótlanságát csak labor körülmények között, pontos, többször megismételt mérésekkel lehetne alátámasztani. Én jelen pillanatban letettem az előző válaszomban kifejtett okok miatt a bevonatolásról, csak nem értem (bár vannak sejtéseim) hogy az SSp kések akkor miért nem kaphatóak bevonatolás nélkül? Lehet nagyobb lenne rá a kereslet.
-
válasz
verti1
üzenetére
Vagy igen,vagy nem. Én -mint írtam- nem számoltam, és nem is mértem. Ilyen alapon egy belső hűtésű őrlőbe fölösleges a bevonatolt kés.
A másik, hogy ilyenkor az elvégzett munka egy hányada lesz hő - ez nem az őrlési időtől függ leginkább. Ha ez rövid idő alatt keletkezik, akkor nagyobb lesz a felmelegedés, hisz a kések sem tökéletes hővezetők (a kávémorzsák meg főleg nem).Nem mondom, hogy van jekentősége, de azt sem látom megalapozott állításnak, hogy nincs.
-
nate82
csendes tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Szeretek hosszú időre berendezkedni, ellenben utánanézve a gyári Major kések élettartalmának ami 600Kg, a mostani kávézási szokásaim mellett is 25 év alatt menne tönkre így pedig annyira tényleg nincs sok értelme bevonatoltatni.
-
válasz
verti1
üzenetére
Otthon is melegszik minden, ami súrlódik. Nem arra utaltam, hogy sűrű használat esetén felmelegszik az egész őrlő, leginkább a kések. Arra utaltam, hogy a kések által közölt mechanikai energia egy része okoz állapotváltozást (főleg a kávészemekben), egy másik része -épp a súrlódás okán- melegedést: részben a késekét, részben az őrleményét. Az őrlemény hőmérséklete megemelkedik, ha csak rövid időre, akkor is. Kissebb súrlódási együtthatónál kevésbé. Aztán persze az őrlemény visszahűl, ahogy kihullik, és a magasabb hőmérséklet a kipárolgást gyorsítja.
Nyilván nem állíthatom, hogy ez egy bevonat esetén érezhető lesz az italon, mivel sem számítást, sem mérést nem végeztem, de biztos, hogy nem lehet egy legyintéssel infinitezimálni.
Az is igaz, hogy intenzív használatnál ez erősebben jelentkezik, de a kések hűtését alapvetően megoldja tűrhetően egy hűtőventillátor meg a fémes kapcsolat a tartószerkezethez.
-
WarLock07222
tag
válasz
nate82
üzenetére
Nem kifejezetten érzem a vonzóerőt abban, hogy örök élet utánig rendezkedjek be az eszközökkel. A gyári élettartam az általad említett késeknél, otthoni fogyasztás mellett nagyságrendileg is közel 20 év. Mindeközben az utóbbi 2-3 év önmagában átírta teljes egészében a kávés eszközök / technikai lehetőségek térképét. Kevéssé látom indokoltnak, hogy egy ilyen, amúgyis kopó, de leginkább jelenlegi helyzetben is nagyon evolválódó alkatrész élettartamával kapcsolatban akár egy percnyi gondolat átfusson a fejemen.
-
nate82
csendes tag
válasz
verti1
üzenetére
Tudom hogy mire találták ki ezeket a bevonatokat, ellenben az alacsony súrlódási együttható miatti alacsonyabb felmelegedés és a sokkal hosszabb késélettertam miatt van létjogosultsága, ellenben abban igazat adok hogy itthoni használatnál csak drágább késekre (számomra elég drága egy mazzer 151h kés) van értelme megcsináltatni és akkor ténylegesen örök élet meg egy napra letudva az örlőkés cseréje. Az hogy a csészébe kiérződik-e vagy sem, én mint egyszerű felhasználó nem tudom neked megmondani.
-
Dyde
aktív tag
Köszi még1x mindenkinek aki segített. Megjött a Dedica + CM702.
Tudom, tudom de valahol el kell kezdeni
Sajnos a bottomless portafilter még úton van, de nem bírtam ki hogy ne próbáljam ki. Hát learning curve azért lesz itt nem kicsi úgy látom. Hiába néztem vidókat azért nem egyszerű ez. Első nekifutásra egyből legfinomabb fokozaton ledaráltam a friss kávét, hát a gyári nyomáscsökkentős karral, 1 csepp se jött le belőle
gondolom túl "jó" lett a tömítés, aztán durvábbra raktam az őrlést és sikerült lefőzni egy adag kávét. Lelkes vagyok egyelőre nagyon, de a elég nagy ugrás a kapszuláshoz képest. Na lényeg hogy megköszönni akartam meg egy kezdő amatőr beszámolót
. Viszont mostmár ezzel a szintel gondolom inkább fáradját át az amatőr topikba ugye?
-
rastacsz
tag
válasz
vicces1
üzenetére
Akkor a Tb1 a tuti, minden más már felesleges. Mellé még egy saját márkás kézi.
Mi meg itten kjú gréderkedünk@justgiveup
Kézi karossal (manuális lever) sokminden még menthető (meg mondjuk egy decenttel, ami flow módban van), ami egy pumpás, de akár nyomásprofilos "okos" géppel is kuka. A kisebb flairek keskenyebb és magasabb pogácsája pedig még egy fokkal megengedőbb. (bolondbiztosabb) kézinél kell viszont az előkészítés mellé még egy perc koncentráció, amikor húzod, míg a pumpás egy gombnyomás csak. (flow controlos pumpás viszont kb ugyanúgy koncentrálós, mint a kézi) -
p.lac
tag
válasz
justgiveup
üzenetére
Kétszer ugyan úgy a korongot se tudod előkészíteni, és a manuálisnál látva a lefolyást be tudsz avatkozni. Nincs a manuális gép ebben hátrányban. Itt a kérdés szerintem az, hogy mennyire szeretsz játszani.
-
justgiveup
tag
válasz
pbalint
üzenetére
Persze, arra számítottam, hogy erre egzakt választ nem lehet adni
Inkább a véleményekre/tapasztalatokra vagyok kiváncsi, hogy ha választani kell, akkor a tapasztaltabbak mire szavaznának.
Amitől még kicsit tartok, hogy ugyan a nyomással tudok játszani könnyen a karos gépnél, viszont kétszer ugyanazt az életben nem fogom tudni megcsinálni
-
p.lac
tag
Ha szeretsz játszani és nem kell gyakran sok kávét készítened, akkor szerintem egy manuális gép (Robot, Flair) jobb választás. (Szabadságot ad a vízben, mert nem kell korróziótól tartanod, mindig friss (nézz meg 1-2 bojleres képet), és az igényeidnek megfelelő vizet használhatsz, szabadon játszhatsz pl. a Robotnál a felsőszűrő miatt az adagokkal, szabadságod van az előáztatásban, a nyomás, de akár a flow profilozásban is, az előmelegítés szintjével van ráhatásod a hőmérsékleti profilra, és nem utolsó sorban a karjaidban érzed az egész folyamatot, egy tükörrel látod a lefolyást és azonnal tudsz reagálni, akár azzal, hogy egy kialakuló csatornásodás miatt rövidebbre húzod a shotot. Nyilván ezek csak akkor előnyök, ha ez érdekel és kifejezetten élvezed,mert ha nyűg, akkor kell egy pidelt gép.)
-
stereofan
tag
válasz
urbi107
üzenetére
ez is hasonló a jurához, vastag lemezház, de rozsdamentes a bojler, könnyen szerelhető, tuningolható.
szörfözve inkább sötétebb pörkölésekkel jól használható.
ezekből kb. 15g megy a nagyobbik kosárba. friss pörköléssel/őrlés esetén a karból érdemes kiszedni a nyomásfokozós részt. a kazán csavarokat érdemes cserélni mert el szokott pattanni. -
urbi107
tag
Saeco aroma kávégépről mi a véleményetek?
-
JackFeryll
őstag
válasz
justgiveup
üzenetére
Én profilozás lehetősége nélkül már nem vennék gépet, nem csak a profilok miatt hanem a shotok "menthetősége" miatt is.

Kényelem/workflow, szerviz igény, ár ami itt még tényező lehet. -
pbalint
csendes tag
válasz
justgiveup
üzenetére
Én azt mondanám, hogy a nyomás profil változtathatósága, de szerintem nem ilyen egyszerű a kérdés. Gaggiat is lehet dimmerrel szabályozni, de számomra teljesen más élmény, mint amikor a tenyereden érzed az ellenállást. Ahogy írtad, a Flair58-cal is lehet játszani a hőmérséklettel, akár egy hagyományos vízforraló kancsó mellett is. Más kérdés a felhaszánlói élmény, mert mások a nyűgjei és az előnyei a két gépnek
. -
justgiveup
tag
Szerintetek mi a fontosabb a pontos hőmérséklet szabályozhatóság vagy a nyomás profil változtathatósága? Amiatt kérdezem mert kacsingatok az espresso felé és bizonytalan vagyok, hogy kezdjek mondjuk egy Flair 58-cal, ahol tudok valamennyire játszani a hőmérséklettel, de azért túlzásba nem lehet vinni. A másik opció, hogy egy PID szabályozós Gaggia vagy hasonló kategória, ahol a nyomásprofil lesz a szűk keresztmetszet.
Mit gondoltok? -
vicces1
aktív tag
válasz
beleriand72
üzenetére
Béla elmond mindent őszintén,
amúgy itt nem rendeljük meg privátba a véleményeket, ez egy közösség, ez pont mindenkire tartozik. -
verti1
tag
válasz
nate82
üzenetére
Súrlódás és az él tartósságának növelése céljából fejlesztették ki ezeket a bevonatokat a szerszámiparban a termelékenység növelése miatt. Véded a drágán előállított szerszám élét, hogy tovább bírja, illetve csökkented a súrlódást, hogy növeld a sebességet. Egy kellően értékes SSP kés élettartamának növelésének van létjogosultsága elsősorban kávézók esetén. Otthoni körülmények között a bevonat nélküli is halálig tart nagyjából egy kés kis túlzással. Nagyüzemileg előállított mennyiségnél nem számottevő tétel a bevonat és a gyártók különböző marketing szövegekkel eladhatják a színes késeket. Az alap kérdésem továbbra is az, hogy miként jelentkezik ez pluszban a csészében?
-
nate82
csendes tag
-
nate82
csendes tag
válasz
nate82
üzenetére
Kértem végül árajánlatot bevonatolásra, Titániumnitridre és titáncarbonitridre a kevés megrendelés és az "elavultsága" miatt eléggé drága ajánlatot adtak, ellenben új fajta bevonatokra amik keményebbek is mint az előző kettő késpáronként 12800Ft+ áfát írtak. Ezek a Krómalumínium-nitrid, a másik pedig a titániumbórnitrid. Mivel úgyis cserélnem kell a késeket így valószínűleg egy 151C típusú késpárt bevonatoltatok és majd meglátjuk milyen lesz. (A céggel beszélve már csináltattak náluk titániumbórnitrides és DLC-s bevonatot is örlőkéspárra)
-
beleriand72
tag
Biancát szeretnék venni, újat. Őszinte szavakat szeretnék, mi a vélemény a gépről, mi a hibája, érdemes, nem érdemes (nem hasonló tudású gépet nézegetek, hanem ezt) A felhasználói vélemények jöhetnek privátba is, köszönöm előre is.
-
v-paci
aktív tag
Szombathelyen vagy Zalaegerszegen tud valaki ajánlani kávégép szerelő mestert? Lenne egy karbantartásra váró Lelit-em.
-
Hario az max kotyogóshoz vagy AeroPress. Nekem valamelyik PRO széria van a kotyesz/AP mellé, de van mozgása a tengelynek miközben tekered... Szóval nem egy minöségi darab, nehéz is tekerni, presszóra teljesen alkalmatlan.
Graefböl nekem a 800-as széria volt az már presszó képes. De az is csak a kínálat alja.
Nézd meg az AVX-es olcsóbb kézi örlöket, minöségben a Hario felett vannak, ha van keret akkor inkább 1Zpresso, Kinu...
Szerk: ...vagy weinmaker Mazzere
-
weinmaker
őstag
Még mindig vihető egy fincsi Mazzer Super Jolly.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Én úgy látom (de csalhat a szemem és a tudásom is hiányos) mintha többféle pörkölés lenne egyberakva. Van ami kráteres (olyan 2CR közeli) és van ami 1CR elején van. Ettől még lehet jó az ami a csészében landol.
Ezért kár volt az a gene-t eladnod.

Az darálásnál számít, hogy egyik szem világos a másik meg sötét (keménységük más-más) ?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eGPU tapasztalatok
- Sorozatok
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen videókártyát?
- Arc Raiders
- Kés topik
- További aktív témák...
- Eladó Abit Radeon 128MB videokártya
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- SZÁLCSISZOLT FÉM HATÁSÚ Dell Latitude 5420 14" Touchscreen i5-1135G7 16GB 256GB 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z270 i7 6700 16GB DDR4 240GB SSD 2TB HDD GTX 1660Ti 6GB Zalman S2 TG 400W
- Samsung Galaxy S25 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

, de köszönöm hogy eloszladtad a problémámat
gondolom túl "jó" lett a tömítés, aztán durvábbra raktam az őrlést és sikerült lefőzni egy adag kávét. Lelkes vagyok egyelőre nagyon, de a elég nagy ugrás a kapszuláshoz képest. Na lényeg hogy megköszönni akartam meg egy kezdő amatőr beszámolót