- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Elérhetők a Micron HBM4 memóriájának mintái
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 3DMark (2013) eredmények
- Everest / AIDA64 topik
- Házimozi és Hifi kábelezés!
- Hobby elektronika
- Miért nem működik a 4K 60 Hz minden HDMI kábellel?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drenadar
veterán
Sziasztok!
Szeretném kipróbálni az Ubuntut USB-re telepítve (a live verzión túl vagyok).
Mennyire "biztonságos" az, ha laptopon w10 mellől telepítem fel pen drive-ra?
Okozhat az eredeti beállításokban gubancot? -
Ez igaz, viszont, ha nem azon a meghajtón van, ahol a Linux is, akkor kár keresgélni.
Amúgy nem árthat az újratelepítés, ez is igaz, fenti esetben meg kifejezetten szükséges lesz! Ha például le lett törölve a Win partícióval, akkor még reboot előtt még lehetne telepíteni, utána már csak Live Linux segít.
Minden leírásban kiemelik, hogy hová kell telepíteni a grubot, nem hiszem, hogy máshová került volna.
(#24494) Foose Volt reboot? Indult a Linux?
-
Foose
addikt
-
Bocs,de ennyire hülye én sem vagyok
Dhampir ft-ban ez fel sem merült, de benned sem az, hogy nem mindenki ismeri mások képességeit ismereti szintjét, ezért csak segíteni akar szimplán!
A komolyabb gond ott van az ilyen megfontolt írással, amire cigam ft is utalt, nem teszel jót senkinek, csak remélem, hogy a "nagy tisztogatók" nem figyelnek fel rá.
A továbbiakban a topikon kizárólag jogtiszta wines játékok, programok virtuális futtatásáról essen szó!
-
-
-
Foose
addikt
Más: adott egy vinyó,ami partícionálva lett,egy (asszem) 30GB-os részén win 7 van,de nem használom mert kevés a RAM a gépben. Másik partíción a linux,de ugye a linux telepítéskor készült grub... Na most ugye ha pucolni akarom a wint,úszik a grub is. Ezt hogy tudom kiküszöbölni? Mármint hogy maradjon meg a grub,és induljon a linux.
-
Foose
addikt
válasz
Dhampir #24485 üzenetére
Bocs,de ennyire hülye én sem vagyok
Ezt szerintem mindenki tudja,magától. Nyilván oka van hogy nincs win a gépemen...
(#24486) colomb2 Mivel nem tudtam egyszerűen felrakni a wine-t,ezért playonlinux van fent. Nem is találok sehol cfg-t... Most próbáltam,igaz nem úgy ahogy írtad,de nem akarja ez az igazságot,én meg nem fogok egy windows játék miatt ennyit tökölni. (nem hanyagolandó dolog,hogy a most wanted nem csak 4 cd-ből áll,van crack is,meg patch....ezt mind wine-al.... Áh...) Rá kell jönnöm,ha játszani akarok,akkor kell a win. Viszont oka van hogy nincs... Marad a játék nélküli élet.
-
Rimuru
veterán
Nem olvastam vissza.
Pl csinalsz egy ilyen mappaszerkezetet:
cd
├── cd1
├── cd2
├── cd3
└── cd4
Felmasolod mindegyikbe a megfelelo cd tartalmat, es winecfg segitsegevel felcsatolod oket. Normalis esetben ilyenkor nem fog toled semmit se kerni a telepito, hanem latja oket es hasznalja is, ergo egybol feltelepiti.
winecfg -> Drives ful, itt szepen be tudsz allitani mindent (pl lehet CD meghajtot is valasztani a tipusnal).
A nem exeket is el lehet inditani, kb ugy ahogy windowson is, valahogy ott is megy. -
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #24482 üzenetére
A másolásvédelem valóban bekavarhat.
Például nekem a 3 Stalker alapjáték közül egyedül a Clear Skyt nem sikerült elindítanom, pedig támogatott a POL szerint. Windows alatti futtatása is a gyári, legális lemez ellenére csak a Tages installálásával sikerült.
(#24484) Foose
Alternatív megoldás: a Linux mellett Windows bootolása és azon játszani az ilyen extrém eseteket.
-
Foose
addikt
Jó,hát gyerekek... Megéri ennyit tökölni egy játék miatt??
Csak mert linuxon akarok win játékot?? Áááá... Nem igazán van sok időm ilyesmire,ha tudom hogy ennyire hogy mondjam,nem egyszerű,bele sem kezdek. Mellesleg az exe hozzászóláshoz: Mint mondtam,nekem 4 cd-s verzió van meg,ami ugye windowson is virtuális meghajtóval telepíthető. Ergo nincs exe amit futtatni lehet,csak mdf meg mds...
-
Raynes
tag
Lehet használni a CD-s telepítőt is, rendesen elindítod a setup.exe-jét, a Wine majd lefut vele. Ha nem menne, attól még a feltelepített játék futhat, akkor viszont csak a POL-os telepítő játszik. Attól, hogy valami nincs fent a POL-os listában, attól még futhat. Nem egyszerű Linuxon wines játékot telepíteni, de adott esetben nem is nehéz, ne add fel túl korán. Még akár POL nélkül, sima Wine-nal is lehet játszani, legfeljebb körülményesebb néhány játékot feltelepíteni. Meg lehet szokni.
-
lev258
veterán
Ez annak tipikus esete, amikor a POL nincs mindenre felkészülve. Pontosabban a Wine-ban neked beállítani a CD-ROM-ot, hogy lássa megfelelően. És akkor még ott van a CD-n levő másolásvédelem kérdése is, ha van rajta. Tehát nem minden esetben könnyíti meg a dolgokat. A Wine megismerése hasznos lehet a számodra. Emellett a Wine adatbázisában is írnak néha lemezes játékokról és az ott szükséges módszerekről.
(érts DVD-t mindenütt)
-
Foose
addikt
válasz
Raynes #24480 üzenetére
Hát,miután átnéztem mik vannak nekem itthon lemezen,és mik azok amik megvannak a playonlinuxban,nem sok lehetőség maradt... Viszont nem vágom,pl most wanted megvan a POL-on,nekem lemezen,de amikor tallózni kell a játékot,nem látja a dvd lemezt a POL. Szóval kuka. Akkor most ennek mi értelme van? Csak azért nem működik,mert nem exe?? De hát akkor miért van a POL listájában? Nem egy 200 MB-os game... Nem vágom. Azt jó lett volna pl feldobni,de hát... Nekem lemezen a most wanted cd1-cd4 verzióban van meg. És Ezekből szerintem már rájöttél,hogy nem buheráltam a wine-t össze-vissza minden oldalról,szoftverközpontból cibáltam le a POL-t.
-
Raynes
tag
Igen. Mindent csomagkezelőből telepíts, úgy lehet a legnagyobb hibamentességet elérni, és úgy frissülnek a csomagok is. Ellenkező esetben csak gányolás, a rendszert is hazavághatod vele, csomagütközések fordulhatnak elő, frissülni sem fog az adott szoftver. Ha a csomagkezelőből nem hajlandó települni, akkor a hibát kell megoldani, ami okozza, nem megkerülni azzal, hogy akkor nem csomagkezelőt használsz, hanem külső forrásból telepíted kézzel. A Linux nem Windows, hogy mindenféle weboldalról vadássz hozzá telepítőket és mindenféle szart, meg kézzel bontogasd. Persze néha szükség van az utóbbira is, ha pl. egy csomag nem található meg sem a hivatalos, sem a kiegészítő tárolókban (pl. PPA), akkor nem marad más megoldás, de az nagyon kivételes eset.
A csomagkezelő majd gondoskodik róla, hogy miből hány bites verziót kell telepítenie. A Wine és a PlayOnLinux pont az a műfaj, ahol a 32 és 64 bites libek is felkerülnek. Be lehet állítani, hogy 32 vagy 64 biten működjön. Vannak ugyanis windowsos játékok, amelyek 64 bites gépen is csak 32 bites Wine-beállításokkal futnak, pl. Mafia 1. Sőt, általában is javallott 32 bites beállításokkal Wine-ozni, mert a legtöbb játék úgy jobban fut.
-
Ha jól tudom azért, mert a "plugin"-ek, az user könyvtárában vannak. Annak az felhasználónak amelyiknek rendben megy a flash, annak a .mozilla/extensions könyvtárába kukkants bele. Elméletileg ott lesz egy libflashplayer.so, vagy hasonló fájl. Azt másold át a problémás user könyvtárába.
Nem teleik el úgy hónap hogy ne találnának valami huncutságot a flash-ben, és már az adobe is rájött, hogy nincs jövője. Erre most állnak át flash-re?
- Miért nem teszed fel a chrome-ot, abban beépítve van a legfrissebb flash, és csak bankolásra használod.
- Miért nem jó a gyári flash? 11.2 az uccsó hivatalos, vagyis probléma nélkül működne, ha csak 9-esre van igény.
- Kicsit túlparázod ezt a bankolást. Mondjuk nekem nincs is említésre méltó összeg a számlámon -
Hahó!!
Jól összekavartátok.
Ahogy a verzióból látszik (12.04) már 4. éve így bankolok nagy megelégedésemre. De a bank a napokban fejlesztette a felületet és egyik nap még ment, a másik nap meg kiírta hogy 9-nél nagyobb verzió kell. Azt is kiírták, hogy csak az én érdekemben fejlesztettek.A bankos felhasználó alatt nosza beléptem az adobe tesztoldalára és ki sem tudta írni milyen verziójú flash-t futtat a firefox.
A "normál" felhasználó alatt (természetesen sudo -s után),közben egy leírás alapján feltelepítettem a firefox alá a cromium legújabb flash verzióját. Nem a bank hanem az egyik online oktatási rendszer miatt ami csak a legújabb flash-t fogadja el. (ennyit arról hogy vége a flash-nek).
A kérdésem arra vonatkozott, hogy root-ként feltelepített flash mi a fenéért nem látszik az összes felhasználó firefoxában. Nem a /home alá mentek a fájlok hanem a /opt és /usr alá.
Nem kérek wint. Amúgy van virtualboxban xp, win7, win8.1, win10. Általában a win7-et használom, de lehet átállok a 10-re ha nem veti el magát sokszor.
-
A firefoxban ki is írja a tesztoldal: You have version 20,0,0,286 installed.
Van egy másik felhasználóm, amin csak bankolok. A netes bankfelületet nem tudom használni, mert kiírja, hogy 9-esnél magasabb verziójú flash kell neki.Nekem ez gyanús, Linuxon FF-ban 20-as verzió, de minek a verziója?
Vegyük úgy, hogy csak nekem volt mindig szerencsém a netbankolással Linux alatt.
Legjobb ha áttolom a biciklit a read-only sávba...
Érdekes, általában én szoktam felkapni a vizet, ne vedd ezt véresen komolyan! Mindenben egyet kéne mindenkinek érteni? Az lenne csak az ideális, de ezt inkább a minielnökünk erőlteti, ne légy te is olyan.
Higgadalom! legalább egy hétig nem reagálok, ha hülyeséget írsz, -deal?
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #24474 üzenetére
>miért visszafelé tereljük a fórumtársat a Win irányába
Nem terelek én senki vissza win-re, csak javasoltam egy virtualbox megoldást ami tuti működni fog. Ha már linuxon nem tudja összehozni.
>Nem, az ő bankja 9. ill. annál újabb verziót követel, ez nem éppen ugyanaz!
Nem egészen. Idézem az írását:
A firefoxban ki is írja a tesztoldal: You have version 20,0,0,286 installed.
Van egy másik felhasználóm, amin csak bankolok. A netes bankfelületet nem tudom használni, mert kiírja, hogy 9-esnél magasabb verziójú flash kell neki.
Tehát fent van a 20-as verzió, ám a másik user-ben a bank mégis sipákol, hogy 9-től újabb kell.
Sok éve láttam már ilyen banki gikszert. IE8-ban kiírta, hogy IE7 vagy újabb kell neki.>konklúzió: csak akkor ajánlgassuk a Wint, ha tényleg nincs megoldás Linuxra
Igazad van!
Legjobb ha áttolom a biciklit a read-only sávba...
-
Így kell sorok között olvasni!
Mindig ez van, most vagy én értelek félre állandóan vagy nem egyértelműen fogalmaztad meg ezt sem!? Én amúgy csak írtam, hogy nekem régóta gond nélkül megy a netbankolás (a fenn lévő flash is elég volt ehhez), az se teljesen logikus számomra, hogy a rengeteg lehetőség közül miért visszafelé tereljük a fórumtársat a Win irányába, amikor Linuxon biztonságosan meg lehet oldani valamit.
az ő bankja új flash verziót követel
Nem, az ő bankja 9. ill. annál újabb verziót követel, ez nem éppen ugyanaz!konklúzió: csak akkor ajánlgassuk a Wint, ha tényleg nincs megoldás Linuxra
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #24470 üzenetére
Nana. Ismét ott vagyunk, hogy olyasmiket olvasol ki az írásomból, ami nincs is ott?
Nem azt írtam, hogy linuxon nem lehet bankolni! Bankja válogatja milyen követelménye van. Egyiknek kell a java, a másiknak flash stb. A leírása szerint az ő bankja új flash verziót követel, ezért írtam, hogy lehet vindózzal jobban (könnyebben) jár. -
Foose
addikt
válasz
Neil Watts #24471 üzenetére
Szoftverközpontban van,onnan telepítem épp. Meglátjuk működik-e nálam is?!
-
-
Olvastál egy cikket, nem értetted, de alkalmaztad az abban leírtakat.
Ez így nem olyan kényelmetlen mint a live, de a win-nél sokkal, a sima felhasználónál egy kissé biztonságosabb.
Kényelem és biztonság együtt! hmmm... ezek ritkán járnak kéz a kézben! Egy pendrive-on lévő Live Linux alkalmazásával 5 perc alatt intéztem el a havi utalásokat, mikor kipróbáltam.
A virtuális billentyűzet mit segít? Van, akit megnyugtat.
Egyébként a keylogger miatt van értelme, ha valaki véletlenül beenged ilyet a gépére.A bankok már 256 bites titkosítást használnak, ráadásul egy utalás több lépcsős, mobilon is jön jelszó.
Biztonság!? Az utcán leszúrnak pár ezresért vagy a mobilodért.(#24466) Syl
valószínűleg a bank követelménye is egyszerűbben teljesül egy win-en, mint linuxon
Mióta Linuxozok, simán tudok netbankolni!
-
-
-
Foose
addikt
válasz
Neil Watts #24465 üzenetére
Hú,ez remek. Ha ennyire nem mindegy,lehet hagyom. Van vagy 30 játék kiírva lemezre,gondoltam majd wine telepítés után kitalálom,mivel játsszak... Hm,ezt dobja fel a parancsra: Ez a csomag nem található: meas-utils. Persze,mert mesa...
direct rendering: Yes OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) G33
(#24466) Syl Köszi
-
Syl
nagyúr
válasz
Raynes #24458 üzenetére
Nem kell vindóz, de az érzésem szerint könnyebb lesz neki. Windows guest-re egyszerűbb telepíteni a guest additions-t, van rá új flash, és valószínűleg a bank követelménye is egyszerűbben teljesül egy win-en, mint linuxon.
(#24464) Foose
Szerintem inkább a PlayOnLinux-ot próbáld. Annak van elég szép adatbázisa. Ha megvan benne a játékod, akkor ő egyedül fogja felrakni a megfelelő verziójú wine-t is, meg magát a játékot is (akár lemezről akár mappába felmásolva a gépre)
-
Mivel a Wine nem minden játékot támogat egyazon minőségben, így jó lenne tudnunk a játék nevét, hogy egyáltalán elindul-e.
Illetve jó lenne tudni hogy milyen VGA-d van, fent van-e hozzá a zárt meghajtó illetve hogy van-e direct rendering-ed.
sudo apt-get install mesa-utils
glxinfo | grep renderÜdv. core2
-
Szia!
Egy pár gondolat:
1. Forráskódból nem telepítünk, csak ha tudjuk mit tartalmaz pontosan illetve nagyon tudjuk hogy mit csinálunk illetve mit csinál a kód. Jó ha tisztántartható a rendszer.
2. A wine pont olyan dolog ami kismillió formában beszerezhető a Szoftverközponoton keresztül, vagy egyéb biztonságos formában.Inkább azt mondd el, hogy mit szeretnél telepíteni, mert a natúr Wine-nál lehetnek jobb alternativák is.
Üdv. core2
-
Foose
addikt
Sziasztok! Tegnap este órákig keresgéltem,hogyan tudom telepíteni a wine-t.... tar.bz2 tömörítésben jött le a hivatalos oldalról,de sem terminálban,sem máshogy nem tudom megcsinálni amit leírásokban írnak. Asztalra kitéve a tömörített fájl,de nem megy. Fájlkezelőben ki tudom csomagolni ha kell,de azzal még nem vagyok előrébb,mert indítani meg nem tudom a wine-t. 14.04.3 (xubuntu felülettel) Millió leírás és videó után Ti mit javasoltok?
-
válasz
ubyegon2 #24454 üzenetére
Én nem vagyok ebben a jogosultságban nagy tudós. Egyszer elolvastam egy cikket, hogy egy kissé nagyobb biztonságot jelent, ha az ember létrehoz egy felhasználót bankolni, de azt a saját felhasználójából hívja meg su-val. A magyarázatot nem értettem teljesen.
Ez így nem olyan kényelmetlen mint a live, de a win-nél sokkal, a sima felhasználónál egy kissé biztonságosabb.
A virtuális billentyűzet mit segít?A firefox frissül az biztos. Lehet időnként be kellene lépnem a bankos felhasználóval is egyenesen.
Én azt hittem a root-tal minden felhasználót izélgethetek és amit telepítek az mindenkire fog vonatkozni.Amúgy is megette a fene a nagy biztonságot, ha a bank adobe flash-t használ. Ezt még én is tudom.
-
gery2123
őstag
alitak :
Csak most olvasom az N3700 gondod. Sajnos mivel elég új a lap, így csak 15.04 felett vagy támogatva. Itt megy minden. Meg lehet próbálni egy friss 4.4 kernelt felrakni a 14.04 alá, de nem érdemes vele foglalkozni. Rakd fel a 15.10 aztán csókolom. Majd ha kijön a 16.04 akkor arra tudsz frissíteni.
A htpc topicban is csak a 15.10 ajánljuk, mert ehhez van jo(nagyon jo) driver.Itt van egy nagyon jó leírás, hogy hogyan legyen fasza kép és hang.
Persze nézd meg a friss hsz - et is azért.
http://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=231955 -
Ha azért van másik felhasználód, hogy bankolásra használsz, le is szedheted! Mitől vagy nagyobb biztonságban, ha másik felhasználóval netbankolsz? Semmivel. Ha parázol, akkor két lehetőséged van, live rendszerről netbankolsz, vagy a normál felhasználóddal, de nem használod a billentyűzetet, hanem felraksz egy virtuális billentyűzetet, például az Onboard-ot és egérrel kattingatsz mindent.
A másik felhasználóval meg az lehet a gond, hogy nem jó csoportba ill. nem jogosítottad fel arra, hogy fogadja az ilyen frissítéseket. Gondolom lejelszavaztad, így a root joggal való frissítés az alapfelhasználó /home-jához fér hozzá, mert a Firefox ott van, mindkét felhasználónál a /home-ban. szerintem az első javaslatomat használd, ezek a felhasználók jogosultságai témát én se vágom annyira magabiztosan, nem is csináltam még másik felhasználót
A másik felhasználóddal tudsz telepíteni mondjuk Synaptic-ból?
-
Egy kis tanács kellene.
Ubuntu 12.04-en feltettem ezt a flash-et: Chrome (embedded), Chromium-based browsers - PPAPI
A firefoxban ki is írja a tesztoldal: You have version 20,0,0,286 installed.Van egy másik felhasználóm, amin csak bankolok. A netes bankfelületet nem tudom használni, mert kiírja, hogy 9-esnél magasabb verziójú flash kell neki.
Amikor root-ként feltelepítettem az újabb flash-t az nem érvényesül a másik felhasználó esetén? Mit kell tennem, hogy az a firefox mindenhol az újabb flash-t futtassa?
-
-
Ha virtualbox-ban feltenném a guest additions-t, akkor melyik linux-header-t kell feltenni? Van belőle választék...
+ ez azt jelenti, hogy minden egyes kernelfrissítés után újra fel kell tenni, hogy fordítson magának 1-et?
-
Raynes
tag
válasz
#40553216 #24437 üzenetére
A te eseteden is látszik, hogy pont nem fér bele. 10 GB nem elég. Mondom, a 10 giga akkor elég, ha
1) dual bootos hobbirendszerről van szó és/vagy
2) alap rendszert próbálgat az ember,
3) azt is főleg 32 biten.Napi szinten használt, teljesen belakott modern desktop Linux, vagy komolyabban próbálgatott 64 bites Linux ebbe a keretbe pont nem fér bele. Egyébként még így is sokkal kevesebb hely kell neki, mint az XP-nél újabb Wineknek, de azért ne essünk túlzásokba, hogy 10 giga, meg 640 KB mindenre elég, mert nem igaz.
A rendes, fullos TeXlive-nak csak a telepítője 3 GB, plusz csomó függőség, feltelepítve sokkal több, mint 4 GB. Mondjuk én már nem telepítem a fullosat, mert *LaTeX-et nem használok, csak sima, csomagok nélküli sima TeX/XeTeX-et, annak meg elég a legkisebb verzió, ami elfér nem egészen 200 megán az összes függőségével együtt. Még így is lefaraghatnék belőle, mert nem kell Type1 fonttámogatás (saját, külső OpenType fontokat használok, benne vannak egy mappában .otf kiterjesztéssel), se CM font, se Metafont, nem kell pdfTeX, se LuaTeX, se semmilyen sallang, csak a XeTeX (+xdvipdfm és texmf), de úgy nem lehet sajnos feltenni, nincs olyan disztribúció belőle, sajátot meg nem tudom hogyan kell csinálni, nem értek a texmftree meg hasonló varázslásokhoz. Pedig ami nekem kéne belőle, beleférne 30 megába is.
-
fpeter84
senior tag
-
-
-
válasz
szimi57 #24440 üzenetére
Szia!
A Win nem tudja kezelni a Linux által létrehozott két partíciót. Linux alatt Gparted segítségével egyesítsd a 2 partíciót és utána formázd FAT32-re, ha csak nem akarsz 4 GB-nál nagyobb állományt rámásolni, ahhoz exFAT v. NTFS kell.
Most látom, hogy nem pendrive-ról, hanem pendrive-ra tetted a Mint-et!
Ebben az esetben Diskpart (clean), vagy egy külső partícionáló programmal kell megcsinálnod az egyesítést, formázást. -
válasz
fpeter84 #24438 üzenetére
Rossz irányba tapogatózol.
a /dev/sdx magát a fiziaki eszközt reprezentálja. Semmi köze a rajta elérhető partíciókhoz, fájlrendszerhez. (Persze van de nem úgy)
Ami neked kell, az a felcsatolási pont tulajdonosának, és jogosultságainak módosítása.
drwxr-x---+ 3 root root 4096 febr 6 16:27 ubiMivel ez alá csatolod fel, megkapja a szülő könyvtár jogait, vagyis csak a root user írjat olvashat, de már a root csoport se írhat rá.
Tehát úgy módosítjuk, hogy te legyél a tulajdonos, és a gép többi felhasználója (users csoport)
sudo chown -R hts:users /media/ubiA tulajdonosváltás után beállítjuk a jogosultságokat:
sudo chmod -R 775 /media/ubiEzekután te leszel a főnök, tudsz írni, olvasni, belelépni, létrehozni, törölni.
-
szimi57
őstag
Sziasztok!
Egy pendrive-ra felraktam a Linux Mintet, kifogástalanul működött. Most szükségem volt egy rendszerinditó pendrive-ra windows alá. Töröltem, formáztam a particiót, de sajnos fileokat nem tudok rá másolni. Rendszerinditót meg lehet csinálni, de a másolás nem megy. Itt a vége...?
-
fpeter84
senior tag
válasz
fpeter84 #24408 üzenetére
A default telepitési user az ubi, a seat* és hts pedig az általam utólag létrehozott userek. Hozzáadtam mindet a gyárilag lérező disk group-hoz is...
root@ubi:/etc# cat group | grep hts
disk:x:6:ubi,seat-1,seat0,hts
hts:x:129:
root@ubi:/etc# cat group | grep ubi
adm:x:4:syslog,ubi
disk:x:6:ubi,seat-1,seat0,hts
cdrom:x:24:ubi
sudo:x:27:ubi
dip:x:30:ubi
plugdev:x:46:ubi
lpadmin:x:113:ubi
ubi:x:1000:
sambashare:x:128:ubi
root@ubi:/dev# mount | grep TOS
/dev/sda1 on /media/ubi/TOSHIBA3TB type ext4 (rw,relatime,data=ordered)
root@ubi:/dev# cat /etc/fstab
...
UUID=b2b720d5-2c3c-48eb-aa4b-c47c24817443 /media/ubi/TOSHIBA3TB ext4 defaults 0 2 // ezt én hoztam létre
root@ubi:/media# ls -ltr
total 4
drwxrwxr-x+ 3 root disk 4096 febr 7 05:10 ubi
root@ubi:/media/ubi# ls -ltr
total 4
drwxrwxr-x 4 root disk 4096 febr 6 16:42 TOSHIBA3TB
root@ubi:/dev# ls -ltr | grep sda
brw-rw---- 1 root disk 8, 0 febr 7 07:36 sda
brw-rw---- 1 root disk 8, 1 febr 7 07:36 sda1Utóbbinál normális hogy 660 a jog rajta? Ha átirom 775-re (nincsen semmi hatása), egy újrainditás után megint 660 lesz... Mostmár az ubi be tud menni a lemezre, tud rá irni is, de az utólag létrehozott userek továbbra sem. Miért nem elég a disk group, ha egyszer ez az owner? Min múlhat a dolog, van valakinek ötlete még?
hts@ubi:~$ cd /media/ubi
-su: cd: /media/ubi: Permission denied
hts@ubi:~$ cd /media/ubi/TOSHIBA3TB
-su: cd: /media/ubi/TOSHIBA3TB: Permission denied
hts@ubi:~$ touch /media/ubi/TOSHIBA3TB/proba
touch: cannot touch ‘/media/ubi/TOSHIBA3TB/proba’: Permission denied -
törölt tag
válasz
Raynes #24421 üzenetére
Nézd, nem azt mondom, nincs igazad a saját szempontodból. Persze lehet akár 50-100 GB is a rendszerpartíció. A kiindulás az volt, hogy elfér-e 10 GB-n. Elfér. A mostani gépemen 32 GB a Win7 és 30 GB a Lubuntu (na, jó, az utóbbihoz még hozzájön a 4 GB swap). Az előbbin alig van plusz progi, az utóbbin csak egyedül a LaTeX 2 GB-ot foglal el. Az előbbin alig van 2 GB üres hely (a képen azért 6 GB, mert töröltem a pagefile-t), az utóbbin 18 GB üres. Pedig szerintem már a LaTeX használata sem hétköznapi.
A browser cache-ek a /home mappában vannak, nem? -
alitak
senior tag
válasz
nemurea #24434 üzenetére
Az összefoglaló helytállló
Most megnézem a Mint Mate mit ad, hogyan futnak a dolgok. A Kodibuntut sajnálom, az tűnt legegyszerűbbnek, főleg, hogy a gép 95% azt fogja használni. Mivel valamilyen buntu van alatta gondolom, ezért konzolból megoldom, amit kell, nincs azzal gond. A 16-os verzió meg most lett rc3, ha kijön a végleges, lehet megnézem live módban. Aztán max csere.
SSD-re megy a rendszer, van mellett 3 HDD, elég az nekem. Nem küzdök pendrive/memóriakártya dolgokkal.
ubyegon2: most már ez a mint xfce felkeltette az érdeklődésem. Közben a Mate is elkészült
-
nemurea
aktív tag
válasz
alitak #24427 üzenetére
Bár már nagyjából kezd irányba állni, ahogy látom, de röviden összefoglalom, nálam mi a szitu:
- ha Ubuntura telepíted, és említetted, hogy nem akarod, hogy a rendszer sok erőforrást használjon, akkor inkább Xubunu, nálam azon (is) van Kodi, gyorsan bootol, a Kodi is zökkenők nélkül megy, de ha épp kell, ott a GUI, lehet FTP-t, miegymást telepíteni
- ha *ubuntu a háttérrendszer, akkor a Kodi annak a drivereit fogja használni, nem hozza magával, mint a sima Kodi telepítésnél. Ezt onnan láttam, hogy először a HD filmeket 80-90%-os prociterheléssel játszotta le (Atom), de miután a Xubuntuban feltelepítettem az nvidia zárt drivert, szépen visszaállt 0-20%-ra, mivel elkezdte használni a grafikus társprocit. Ezt a normál Kodi eleve így csinálta.
- innentől kezdve érdekes, hogy a Server Edition-re milyen meghajtót rakj.
- tuti írtad az elején, de nem olvastam addig vissza: gondolom, HDD-re vagy SSD-re telepíted, nem pendrive-ra. Nekem akkor csinált ilyen furcsa fekete képernyőket, amikor pendrive-ról telepítettem pendrive-ra. Amúgy sajnálom, hogy a Kodibuntu vakvágány lett, az egy jópofa kezdeményezés ilyen esetben.
(Szerk: Máskor ütök egy F5-öt, mielőtt nekiállok posztolni, hogy lássam, időközben már merre ment a társalgás)
-
alitak
senior tag
válasz
ubyegon2 #24432 üzenetére
xfce-t utoljára 2010 környékén próbáltam, notebook-on használtam is, de nagyon idegen volt. Akkor még csak gnome tapasztalatom volt, de szörnyűnek éreztem. Azt mondod adjak egy esélyt mint xfce-nek? Túl sokat nem fogom a felületet használni, távolról/ssh-n megoldom a dolgok nagy részét, amúgy meg kodi megy majd rajta.
mod: miért vártam? Megvártam, míg lejárt a maya, mindemellett gyakorlatilag csak a karácsonyi szünetben van lehetőségem gépet újratelepíteni, ezért bíztam benne, hogy karácsony előtt kijön a friss verzió. Így is lett.
-
válasz
alitak #24431 üzenetére
Ez igaz, viszont a kisebb erőforrásúak közül Mintben jobban tetszik az XFCE. Majd eljutsz ahhoz is.
már nagyon vártam a decembert, hogy cserélhessem a Maya verziót Rosa-ra.
Akkor miért hagytál ki a Mint 13 után három verziót, ha frissebbet akartál a Maya-nál?
Linux Mint 17 "Qiana"
Linux Mint 17.1 "Rebecca"
Linux Mint 17.2 "Rafaela" -
válasz
alitak #24429 üzenetére
Ha a Cinnamon tetszett, akkor mit akarsz a Mate-val? Az csak egy másik DE, az alapok számítanak, az meg ugyanaz.
Mindegy, 17.3 verzióval próbáld ki a frissebb csomagok miatt: xorg 1.17, mesa 10.5.9
Linux Mint 17 "Qiana" (kernel 3.13, xorg 1.15, mesa 10.1.3)
Linux Mint 17.1 "Rebecca" (kernel 3.13, xorg 1.15, mesa 10.1.3)
Linux Mint 17.2 "Rafaela" (kernel 3.16, xorg 1.15, mesa 10.1.3)
Linux Mint 17.3 "Rosa" (kernel 3.19, xorg 1.17, mesa 10.5.9) -
válasz
lionhearted #24423 üzenetére
Értem, tudom, hogy létezik, de nem a repok létezése lepett meg, hanem, hogy a PPA-ban már ott van a 16.04-hez való verzió a programból. Ezek szerint ez csak nekem szokatlan.
(#24427) alitak Ubuntu azért nem csak Unityval létezik, választhatsz még jó párat. A Mintnek egyik nagy előnye, hogy nincs Unitys felülete, bár biztosan fel lehet rakni rá.
-
alitak
senior tag
válasz
lev258 #24426 üzenetére
Igen, ebbe nem gondoltam bele kellőképpen. Viszont Ubuntu desktop a Unity óta nem fekszik, jó ideje Mint-et használok. Megpróbálom a Ubuntu telepítőt, zavar, hogy nem tudtam telepíteni, nem szokott ilyen velem történni
Aztán megnézem a Mint-et.
Köszönöm mindenkinek a tanácsot, ötletet
mod: 14.04.3 telepítő is továbbment a cdrom csatoláson, úgy látszik a kiírás rossz volt valóban. Csak nem értem, hogy mitől, mindkét programmal próbáltam. Na mindegy, my bad.
-
lev258
veterán
válasz
alitak #24425 üzenetére
Akkor a helyedben újra próbálnám egy Ubuntu 14.04.3 desktop-pal, de most győződj meg róla, hogy rendben van a telepítő. Normál esetben nincsenek ilyen cdrom error-ok, meg csatolások. Ezek inkább a hibás kiírás jellemzői.
Egyrészt az asztali verzió támogatása is 5 év, másrészt a szerver verzióban valószínűleg nincs frissebb kernel és Mesa (videókártya támogatás), amilyen az asztaliban van.
Ha szükséges, utólag is le tudod rántani a grafikus felületet. -
alitak
senior tag
válasz
lev258 #24422 üzenetére
Alapvetően Kodi-n szeretnék filmezni. Szervert azért akartam, mert azt 5 évig támogatják. Gondoltam a Kodi telepítéssel felmegy a szükséges grafikus felület is, nem szeretném, hogy a gui zabálja fel az erőforrásokat.
Filmnézés mellett lesz majd mycloud, talán ftp, torrent.
-
fpeter84
senior tag
ubi@ubi:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=66376918-b341-41d2-a465-12cb9269bc33 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=5100da41-4be1-4d35-af07-6a42335a4388 none swap sw 0 0
UUID=b2b720d5-2c3c-48eb-aa4b-c47c24817443 /media/ubi/TOSHIBA3TB ext4 defaults 0 2Az utolsó sort már én írtam bele egy guglizott leírás alapján - elsőre a gparted-es formázás után mountolva lett, de újraindítás után nem mount-olta be magától sehová, ezért túrtam megoldást rá...
-
válasz
ubyegon2 #24402 üzenetére
Már hogy ne lenne? Nevet az előző utáni napokban kapott, mint mindig. Van belőle alpha release, a hónap végén béta is lesz. Van repoja, Xenial néven (tehát nem development). Miért gond, hogy a buildszerver már felkészült az új kiadásra, és a készítők/tesztelők előre tesztelhetnek egy rendszert? Pont ez lenne a lényege, hogy az új rendszerre tudjanak fejleszteni, hogy mikor arra tömegesen átállnak, már stabilabb lesz a programtár, így maga a rendszer is. Valójában ugye ritkán van gond a rendszer magjával, sokkal inkább a kismillió egymásra épülő programcsokorban van a bibi.
Ezért szoktam furán nézni, és olvasni azon kijelentéseket, amikor 1-1 disztrót az általában community által fenntartott repoból érkező csomagok alapján ítélnek stabilnak, vagy omladozónak... miközben azonos körülmények között bármely másik rendszeren is összeomlana, nem a kitalált nevétől függ.
Persze ez alatt nem a Unity fikázást értem, mert az teljesen jogos, hogy a saját OSük alatt a saját felületük mikor mire képes. -
lev258
veterán
válasz
alitak #24420 üzenetére
Nem tudom, a Kodibuntu milyen alapokon megy. Ha 14.04.1-gyel, akkor könnyen lehet, hogy még nincs támogatása a videókártyádnak. Ha 14.04.3-mal, akkor elvileg mennie kellene.
És akkor most mit is szeretnél felrakni? Korábban a szerver verziót említetted, ahhoz viszont alapból nincs is grafikus felület, ha nem tévedek. -
Raynes
tag
válasz
#40553216 #24391 üzenetére
Pedig azt írta, hogy 700 akárhány megát igényel helyügyileg, és ez pluszt jelent, nem kibontási méretet. Lehet csak a pacman cache-e miatt van, nem tudom. Annyira még nem ástam magam bele a pacman lelkivilágába, hogy pucolgassam, meg felesleges lenne, hiszen pont itt jön be az, hogy bőven van szabad hely. Easy piros baseballsapis spammerünk jól írja, és lám, pont engem igazol, hogy a 10 giga hely nála sem lenne elég.
A 20% szabad hely csak egy általános átlagajánlás, ökölszabály, nem azt jelenti, hogy 19% szabad helynél mindenképp agyon fog töredezni. Minél kevesebb a 20% alatti szabad hely, annál nagyobb az esélye a töredezésnek, és annál nagyobb mértékű is lesz. Ebbe a 20%-ba a rendszertartalékos 5% beleszámít természetesen. Attól is függ, hogy mekkora írást kap naponta az adott rendszerkötet/partíció. Ha nincs nagyon nagy írás a rendszeren, vagy csak nagyon kis fájlok, akkor 1% szabad helynél (plusz +5% tartalék terület) sem fog töredezni.
Mondjuk ez már engem kevésbé érint. Megint oda lyukadunk ki, hogy van elég szabad helyem, és az ext4 helyett btrfs-t használok, és az támogatja a defragot, 1% szabad helynél is. Ennek ellenére nem szeretném, hogy nagyon beteljen a rendszerterület, nehogy amiatt szívjak. Inkább legyen neki több hely hagyva, legyen egy kis pazarlás, mint később sorozatos szopórollerezés legyen vele. Az informatika pont az a terület, ahol mindig tartalékokat kell hagyni egy rendszerben, szabványban, tervben. Persze lehet kicentizni is, csak szerintem felelőtlenség és mazohista önszivatás, felesleges kockáztatás, aminek nyereségoldala igazából nincs.
Szerintem ez a spóroljunk a partíciómérettel, meg +100 megát se áldozzunk be, ha nem muszáj szemlélet még a régi, kicsi, párszáz megás HDD-k idejében alakult ki. Ma már átlag kiskerben 500GB-osnál kisebb vinyót nem lehet kapni, és a leghulladékabb gépeket is kb. ekkorával adják minimum. +20-30 giga egyszerűen nem tud ilyen méreteknél számítani. Pláne egy egyedüliként használt rendszeren. Aki csak Windows mellett babrálja, annak lehet tényleg elég a 10 gigás rendszerpartíció, és azt megértem, hogy nem akar az NTFS-ses területből sokat áldozni, mert ha nem használja ki, akkor Windozer alól bukta azt a plusz területet. Egy linuxos user viszont a rendszerterületen is tud adatot tárolni, szükség esetén tudja hasznosítani a parlagon maradt, túlméretezett helyet, így veszteni valója nincs. Inkább legyen valami túlméretezve, mint alulméretezve.
Eleve, ha több böngészőt használ az ember, akkor már azoknak a cache-e be tud teríteni pár gigát, ugyanez igaz a Spotifyra. Igaz ezeket a cache-mappákat át lehet tenni adatpartícióra is, csak hát minek bűvészkedjen vele az ember, a plusz helyet akkor is elfoglalja valahonnan, csak máshová szemetel.
-
alitak
senior tag
Live 15.10 Rufus dd-vel elindult mindenféle probléma nélkül. Kiírtam a Kodibuntut ugyanígy pendrive-ra, de nem megy az install, fekete képernyőt hoz továbbra is :/
-
alitak
senior tag
Windows alatt Rufus-szal is próbáltam (nem dd-vel, az igaz), úgy nem volt jó. Folyamatosan ilyen és emilyen problémák voltak.
Próbáltam LiLi-vel is. Kodibuntu sehogy se indult el, Ubuntu Server 14.04.3 a cdrom nem csatolható hibát adta, a 14.04.1 települt gond nélkül, csak a videón látható jelenség van. Mindjárt megnézem a 15.10-et (LiLi-vel), aztán ha nem jó, megpróbálom a Rufust.
-
-
-
alitak
senior tag
válasz
lev258 #24414 üzenetére
14.04.3 Server verziót nem tudtam telepíteni, mert nem tudta csatolni a cd-romot. Usb-ről telepítettem, nincs is odd, Konzolból csatoltam neki a /cdrom-ba a flash drive-ot, de miután elfogadta, nem tudott fájlokat másolni. Próbálkoztam, kutattam, hogy az internet népe mit mond, csomó mindent kipróbáltam, de nem akart sikerülni. Azért próbáltam a 14.04.1-et telepíteni, az szó nélkül megment. Csak induláskor fura, csináltam róla videót.
Ha a recovery módot indítom, majd resume, akkor szívfúj.
15.10-et töltöm, aztán kipróbálom.
-
válasz
fpeter84 #24410 üzenetére
Nem értem hogyan került fel az acl, minek egyáltalán kiterjesztett jogosultság-kezelés?
Szerintem acl nélkül egyszerűbb lenne, de ha nem, kijavítanak a hozzáértőbbek.
Próbáld leszedni az acl bejegyzéseket és csak normál csatolásokat, jogosultságokat csinálj! még egy link próbáld ki, de hozzáteszem nekem ez szürke terület, de elindulásnak talán... -
válasz
#40553216 #24404 üzenetére
Értem, nekem is simán ment tavaly az akkori alap Mint 17.x-en, nem emlékszem milyen java volt. Ettől még nem értem, miért akar valaki 2014. évi bevallást csinálni most.
(#24405) Sonja
OK, van alfa, de mennyire gyakori, hogy van egy leendő verzióra bármilyen PPA-s csomag? engem meglepett, nincs vele más gond -
-
-
fpeter84
senior tag
és tényleg, ez már jelentős előrelépés - az alap ubi user már hozzáfér, tud irni rá - viszont a hts user továbbra sem
pedig direkt csináltam neki egy alkönyvtárat ezzel az owner-el...
ubi@ubi:/media/ubi/TOSHIBA3TB$ ls -ltr
total 20
drwxrwxr-x 2 ubi ubi 16384 febr 5 22:06 lost+found
drwxrwxr-x 2 hts hts 4096 febr 6 16:41 htsrec
ubi@ubi:/media/ubi/TOSHIBA3TB$ touch proba
ubi@ubi:/media/ubi/TOSHIBA3TB$ ls -ltr
total 20
drwxrwxr-x 2 ubi ubi 16384 febr 5 22:06 lost+found
drwxrwxr-x 2 hts hts 4096 febr 6 16:41 htsrec
-rw-rw-r-- 1 ubi ubi 0 febr 6 16:42 proba
ubi@ubi:/media/ubi/TOSHIBA3TB$ sudo su -
root@ubi:~# su - hts
hts@ubi:~$ cd /media/ubi/TOSHIBA3TB/htsrec
-su: cd: /media/ubi/TOSHIBA3TB/htsrec: Permission denied
-su: cd: /media/ubi/TOSHIBA3TB: Permission denied -
-
fpeter84
senior tag
Ismét a segitségeteket kérném - lehet nagyon triviális lesz a problémám, de én akkor is elakadtam vele...
Bekerült a 15.10-et futtató gépbe egy új 3TB-os vinyó, gparted-el létrehoztam rajta a particiós táblát és leformáztam EXT4-nek, a rendszer mount-olta is egyből, a belső benchmark szerint elég gyors is, a grafikus felületről tudom is használni - de parancssorból kizárólag a root képes még csak belépni, listázni is, nemhogy irni rá... És persze a tvheadend, ami a saját hts-nek elnevezett júzerét használja, az se képes irni rá...
Guglizás alapján próbáltam a /dev/sda és sda1 eszközre is 666 jogot tenni, csináltam rajta egy alkönyvtárat aminek az ownere a hts.hts (mint a /home/hts ahová alapból felvesz), a jog itt is 666, de semmi, mindig permission denied-ba futok...
ubi@ubi:/etc$ mount | grep TOSH
/dev/sda1 on /media/ubi/TOSHIBA3TB type ext4 (rw,nosuid,nodev,relatime,data=ordered,uhelper=udisks2)
ubi@ubi:~$ sudo fdisk -l
...
Disk /dev/sda: 2,7 TiB, 3000592982016 bytes, 5860533168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 01327EF2-BD8F-4CD7-B507-D183CABB4828
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 2048 5860532223 5860530176 2,7T Linux filesystem
-su: cd: /media/ubi/TOSHIBA3TB: Permission denied
ubi@ubi:/etc$ cd /media/ubi/TOSHIBA3TB
-bash: cd: /media/ubi/TOSHIBA3TB: Permission denied
root@ubi:/media/ubi/TOSHIBA3TB# ls -ltr
total 20
drw-rw-rw- 2 root root 16384 febr 5 22:06 lost+found
drw-rw-rw- 2 hts hts 4096 febr 5 22:18 htsrecA mount-olása körül lehet valami gond?
-
Sonja
nagyúr
válasz
ubyegon2 #24402 üzenetére
Alpha 2 már van, de csak MATE, Lubuntu, Ubuntu Kylin és Ubuntu Cloud.
-
válasz
ubyegon2 #24400 üzenetére
https://launchpad.net/ubuntu/+ppas
Itt vannak a támogatott típusok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest