Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• King Unique

titán

válasz Drenadar #24500 üzenetére

Üdv!

Sima ügy, én már sokszor toltam pendrive-ra, külső HDD/ SSD-re Linuxot. Viszont normális sebességhez nem árt egy USB 3.0 eszköz és természetesen a port is legyen 3.0-ás. Valamint arra kell figyelni, hogy az USB-s eszközre kerüljön a rendszer és a GRUB is, így utóbbi nem írja felül a Windows saját rendszerbetöltőjét. Leírások: [link], [link].

Illetve fontos, hogy a pendrive-ra is a helyi rendszernek megfelelő módon történjen a telepítés. Tehát BIOS-MBR | UEFI-GPT szerint kell kiírni és telepíteni, amihez a Rufus javasolt. Megkeverni a kettőt nem szabad, mert akkor úgy jársz, mint én...[link]. :DDD Csak BIOS frissítés segített...

A flash memóriák, mint a pendrive, kevésbé bírják a sok írást. Ezért szoktak ezekre olyan fájlrendszert rakni, ami nem naplóz: FAT32, exFAT, Ext2. A népszerű naplózó fájlrendszerek - Ext3/4, NTFS, HFS+(J) - inkább merevlemezekre javasoltak, mert azoknál ez nem gond. Tehát pendrive kímélés terén az Ext2 előnyös lehet, de lassú. Én hónapokig használtam Ext4-re formázott pendrive-on Linuxot, de semmi gond nem lett vele. Illetve, ha a WTG futtatást kibírja egy pendrive szintén naplózó fájlrendszerrel, akkor talán egy kis Linux sem árt meg neki.
    Persze hivatalosan a kímélés javasolt, Ext2, mert nyilván nem illik más eszközét kockára tenni. :) Illetve egy külső HDD / SSD jobban bírná a strapát.

• lev258

veterán

válasz Drenadar #24500 üzenetére

Mármint a Win 10-ben?
    Ha odafigyelsz, hogy kifejezetten a pendrive-ra települjön és a Grub (rendszerbetöltő) is szintén oda, akkor nem lesz gond. Viszont pendrive-nál érdemes ext2 fájlrendszerre telepíteni.
    Bátran kérdezz még, hogy elég biztos legyél mindenben.

Új hozzászólás Aktív témák