Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple MacBook
- Akciókamerák
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Gaming notebook topik
- OLED TV topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Minden ami kínai és óra, és minden ami olcsó és jó óra.
Bizonyítsuk be, hogy ami kínai és olcsó az is lehet jó óra. :-)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Churpik
tag
válasz
Faresz1976
üzenetére
Számlap meg mutatók nélkül? A mutatókat csak visszarakni idegölő
Volt az a készlet, a csináld magad búváróra szett az NH38-cal.
[DIY Watch Club] -
Churpik
tag
válasz
dilajoska1
üzenetére
Ez egy érdekes kérdés, hogy ha kiveszed a tokból az NH35-öt és úgy viszed zacskóban/dobozban a szervizbe, úgy bevállalnak-e mondjuk pld. egy beállítást. Vagy ha addig átrakod egy Seiko tokba (csak azért, hogy ne legyen rajta Pagani vagy Ixdao felirat).
-
dilajoska1
őstag
válasz
dzsi23
üzenetére
Nem is a minőség szerintem nekik a problémájuk. Kb. pl. a Pagani is ugyanazt csinálja mint egy jó minőségű microbrand csak ugye a számlap, szíj és a tok megmunkálása hanyagabb de a szerkezet ugyanaz a Miyota és Seiko mint a microbrandek-ben. ( Meg ugye még magadnak is állíthatsz össze órát Alis alkatrészekből ) Ha meg megfizeted akkor illene elvállalniuk egy 30 ezer ft-os japán szerkezetes órát mint egy 150 ezer ft-os szintén japán szerkezetes microbrandet. Ezt úgy is a tulaj dönti el hogy neki megéri-e vagy nem. Mert kb. a szerkezeten kívül maga az egész órát addig látja még a szerkezetet ki nem veszi a tokjából.
-
dzsi23
addikt
Szép ez a kék kavics számlap.
Watchdives WD0003D Natural Stone Elementum (Blue Agate)
-
dzsi23
addikt
válasz
dilajoska1
üzenetére
Microbrand és microbrand között is van különbség, de alapvetően, amik errefelé szóba kerülnek, elég jó minőségűek, és a minőségbeli szórás is kisebb, mint egy olcsó, alis márka esetén. És szerintem ez a szórás az, ami miatt nem szívesen vállalnak kínai órákat. Bár a microbrandek nagy része is Kínában készül, de a minőségellenőrzés jelentősebb szerepet kap náluk.
Ha egy órás nem vállal el egy mikrobit, mert nem ismeri, és nem is hajlandó utánanézni sem, az leginkább őt minősíti, és szerintem jobban is járok, ha nem nyúl az órámhoz. Biztos vagyok benne, hogy találok másik órást, nem félek attól, hogy mondjuk a Phoibosomat nem vállalná senki.
Azért egy japán szerkezetes órát, ami nem a 20-30 ezer forintos kategórából való, illene elvállalniuk. Ezek a szerkezetek ketyegnek 2-300 ezres Seikokban és Citizenekben is, és némelyik komolyabban van összerakva.
Ugyanakkor mikrobikban is előfordulnak kínai szerkezetek (leggyakrabban ST17-tel és ST19-cel találkozom), na, az jó kérdés...
-
válasz
dilajoska1
üzenetére
Ez egy jó kérdés, nekem van most egy 50 mm-es napi használatban és érkezik egy kicsivel drágább darab is - abban Miyota van, nem NH35. Mivel a méretük miatt sem gyakoriak, így biztosan szeretném majd őket működésben tartani, de még fogalmam sincs kinél és hogyan.
-
-
raziel01
veterán
[link] New Oris ProPilot Date!
a világos színben tetszik. kínaiban nem tudom van-e ilyen de ha nincs akkor majd talán lesz.
-
dzsi23
addikt
válasz
SOAD19
üzenetére
Szerintem az a papír azzal a dátummal csak véletlenült oda.
A weboldaluk szerint 2016-ban alapították a márkát. Én 2018-ban kezdtem órázni, és akkor még a szárnyát bontogatta a San Martin, a logóját is folyamatosan változtatgatta, a képen meg már a jelenlegi logó szerepel. -
SOAD19
addikt
válasz
dzsi23
üzenetére
Ott a képen egy 2013-as dátum... Nem gondoltam, hogy ilyen régi a márka. Azt hittem, hogy ilyen 5-6 éves lehet.
Ami még meglepett, az az, hogy milyen kevés Seiko boutique van Eu-ban, és főleg Közép-Kelet EU-ban. Azt hittem, hogy van azért legalább 1-1 a lengyeleknél, románoknál, osztrákoknál, cseheknél... Legközelebb Milánóban van, meg a németeknél. -
dzsi23
addikt
válasz
bigmasterg
üzenetére
Szép, nem is emlékeztem már erre. Nagyon korai időszakból lehet ez a modell, mert a linken még van arra opció, hogy logó nélkül kérjük.
Szerencsére néhány éve leszokott erről a San Martin, mert szörnyen gagyivá degradálta. -
bigmasterg
addikt
válasz
bigmasterg
üzenetére
Kicsúsztam a szerk időből
-
phrenetiX
tag
Sziasztok!
A Paganin kívül létezik más márkától ilyen kék-arany-ezüst submariner homage? kép
-
dilajoska1
őstag
Tényleg. Mi a helyzet a microbrandeknek ne ezett márkákkal? Az óráskk 80%-a azokat sem ismer, ráadásul 80%-uk ugyanazokat a szerkezeteket használják mint a kínaiak. Azokat se szervízelik?
-
driv4r
aktív tag
Sikerült belinkelned a leggázabb hazai órás 'bizniszmen' 'vállalkozását', parádés:)
Hosszú cikk, de érdemes átfutni, különös tekintettel a Doxa és Cornavin márkajogok lenyúlására:) de a régebbi topikokban is örökzöld téma volt:)
* ne érts félre, nem bántásból írtam, de egyetlen
amúgy lenyúltbolt kirakatában álló órák állapotából még nem feltétlenül szerencsés általános következtetéseket levonni a hazai svájci órák piacát illetően. Amúgy mindenki szenved, WDL is, Babós is, a japán forgalmazók helyzetét nem ismerem, de az se lehet könnyű a sokkal erősebb cseh, román stb online platformok miatt. -
dzsi23
addikt
Tisztában vagyok a "swiss made" felirat kritériumaival, és azzal is, hogy a legtöbb gyártó kis is használja a
kiskapukatlehetőségeket a spórolás érdekében, ezért is mondtam, hogy ne menjünk bele.
De továbbra is tartom, hogy még mindig a svájci kritériumok a legszigorúbbak, még akkor is, ha nagyon megengedőek."Ami svájci órát meg lehet venni "utcáról", de felvágni nem alkalmas, az itt van."
Az általam említettek (Tissot, Certina, Swatch) pont nincsenek. Longines van, de azt direkt csak zárójelben írtam, mert magasabb árszint, mint a többi. -
ace22
tag
válasz
dzsi23
üzenetére
"Biztos vagyok benne, hogy itthon több Swatch, Tissot és Certina (+ talán Longines is) fogy, mint Rolex, mert azok is svájciak (ne menjünk bele, hogy hány %-ban)"
Kreatív könyvelés: "here as long as 60% of the total cost of construction happens in Switzerland they can call it Swiss made".
Ami svájci órát meg lehet venni "utcáról", de felvágni nem alkalmas, az itt van. Kb. a magyar középosztály árszintjén. Rolex és hasonló nincs a polcon... Csak órának túl drágák, de újgazdag társaságban nem lehet mutogatni, mert nem ismerik a márkát. Állandóak az akciók, de a kirakatban az összes mutató áll, nem csak az automatáknál, de a kvarcoknál is... Nem pöröghet a bolt...

Amúgy nálam is, ami a szívemhez nőtt, az az óráshoz kerül, nem a kukába...
-
5-ös kezelő
senior tag
válasz
driv4r
üzenetére
Bár nem ebbe a topikba tartozó, de szervizérett lett a Certina DS P80-asom. Még nem érdeklődtem, mennyi lenne a szerviz, de valszeg marad gyűjteményi darab, nem költök rá. Állítólag márkaszerviz kukázza a werket és újat tesznek bele horror áron. Enyém nem kopott, a műanyag gátkerék sem (alig viseltem), pazarlás lenne - esetleg később kap egy tisztítást, meglátom.
NH-t sztem simán vállal egy jó órás, de nem gazdaságos ugyebár. Kínai szerkezetet, ha vállalnak is, ugyanannyi (v több) meló van vele, miért lenne olcsó a szervize, ez is érthető. Megy, ameddig megy, aztán csere. -
dzsi23
addikt
válasz
driv4r
üzenetére
Én is nézegettem rövid ideig az r/ChineseWatches-t, de nekem is elegem lett belőle (+ az egész redditből, viszont, ha valami konkrét dolgot keresek, akkor hasznos tud lenni).
Részemről röviden annyi a lényeg, hogy tökmindegy, hogy honnan származik, lehet svájci, japán, kínai, és kerülhet bármennyibe, 12 ezerbe vagy 300 ezerbe (direkt nem mondok ennél nagyobb számot, mert egyelőre nem érint), szervizelve lesz, ha "hozzám nő" (ez az egyetlen feltétel, más nem számít), akkor is, ha gtk. A szerkezet is az óra része, szóval, ha nem muszáj, nem cserélem.
Ha nem nő hozzám, akkor meg úgysem éri meg nálam a szervizciklus negyedét sem.
#50085 ace22:
"A "svájci" óra alatt a magyar tulajdonosok gyakorlatilag a Rolex-et értik, nem a Swatch, Longines, Certina, etc. márkákat."Azért ez nagyon nem így van.
Az igaz, hogy magyar laikusok, akiket nem érdekelnek az órák, nagyjából csak a Rolexet (esetleg a Doxát) ismerik, de ők nem tulajdonosok.
Biztos vagyok benne, hogy itthon több Swatch, Tissot és Certina (+ talán Longines is) fogy, mint Rolex, mert azok is svájciak (ne menjünk bele, hogy hány %-ban), elérhető árúak, és bármikor megvehetők, ha beugrik az ember egy plázába. -
driv4r
aktív tag
Fene tudja, van vagy negyven svájci itthon, de csak egy Rolex, az is a feleségemé, Longines és Certina is csak az ő dobozaiban van, Doxa viszont egy sincs, se nála, se nálam.
Viszont Swatch most már két darab is van, a tavalyi év utolsó nosztalgikus szerzeménye egy vintage Red Wood Scuba volt, mert az volt az első igazi saját óránk, kb. felváltva viseltük, még a nászúton vettem neki a ferihegyi duty free shopban.
A DJ nem alapmodell, a DD meg pláne mindig is csúcsmodell volt, kizárólag nemesfém tokozással készült, az egy-két régi acél prototípus ma féltve őrzött gyűjtői kincs. A Rolex teljesen egyértelműen alakítja a katalógusán belüli árlétrát, a csipkedési sorrendet az egyes referenciák között, modellen belül és modellek között is, az egyik fő rendezőelv az árazásban a tokozás anyaga (acél>arany-acél>arany>platina).
De azzal egyetértek, ha csak a listaáras jó, akkor fel kell iratkozni és várni. Mondjuk ez engem nem érint, a régiek jobban tetszenek, azoknál meg szabadpiac van.
-
driv4r
aktív tag
válasz
bigmasterg
üzenetére
Igen, erre jutottam én is, miközben a szilveszteri párost nézegettem és azon morfondíroztam, vajon meddig maradnak még velem, mi lesz a sorsuk. Lehet, hogy el fognak menni még a szervizérettségük előtt, már vége a mézesheteknek, kiszámítható, nyugis kapcsolati szakaszban vagyunk, reálisabban nézem őket.
Én ezt az egész szerviz dilemmát úgy oldom meg, hogy minél drágább / ritkább / megtartósabb az óra, annál inkább nem egyértelműen kidobott pénz az időszakos, de az NH35 javítása egyértelműen GTK lenne, közgazdasági nonszensz, a Parn* tokozásban pl. 7 ezerért vettem meg tavaly a back-up szerkezetet.
De azért ezzel együtt kicsit rossz érzés lenne egy sima csere, a létező szocializmusban szocializálódtam, hiánygazdaság, házilagos javítás, 'nem dobunk el semmit' stb.
-
nebancsa
senior tag
válasz
driv4r
üzenetére
Az amcsik ezek szerint úgy tekintenek most a kínai órákra, mint anno a swatch órákra. Ott is az volt a lényeg olcsó legyen, és sok fajta. Azokat se lehetett javítani. Kínainak viszont annyi előnye van, pár dollárért tudsz venni bele szerkezetet, esetleg ha valamelyik hosszú távon a szívedhez nőne.
-
ace22
tag
válasz
driv4r
üzenetére
Köszi a friss infót!
A "svájci" óra alatt a magyar tulajdonosok gyakorlatilag a Rolex-et értik, nem a Swatch, Longines, Certina, etc. márkákat.
Na jó, a DOXA is játszik. De aki ma svájci órát vesz, az nem, khm, szakértő... Köreikben a Jaeger-LeCoultre, a Patek Philippe vagy a Vacheron Constantin ismeretlen "gagyi".
(A Patek Philippe "Grandmaster Chime ref. 6300A-010" 31 millió dollárral a világ legdrágábban eladott órája, 2019-ben Genfben árverezték el az Only Watch aukción)
Annál viszont az alapmodellek kivételével (DateJust, DayDate), regisztrálni és várni kell (had érezze a felső tízezerhez tartozás érzését occógazdaszágoszan), míg megkapja a tulajdonos, vagy - némi plusz pénzért - megvenni "használtan" (gyakorlatilag újonnan) valakitől, aki korábban regisztrált és kivárta a sorát, nem napi használatra vette, hanem befektetésként, későbbi eladásra..
-
driv4r
aktív tag
Jó, de az a 'Paul Newman' tényleg az övé is volt, különben kutya nem vette meg volna ennyiért, 25M körül indulnak az árak.
Az meg, hogy svájci órák használtan többe kerülnének, mint újonnan, nem helytálló kijelentés, 1-2 gyártó esetében fordul elő ilyen, de kizárólag a keresettebb referenciák kapcsán, a Covid-csúcs óta meg folyamatosan esnek a svájciak indexei.
Nincs már nagyon befektetési kategória sem, max a keresettebb Rolex referenciák listaára és a szürke piaci ára között lehet fogni modelltől függően kb. 10-50%-ot.
Ezzel szemben egy Swatch Group vagy Richemont istállós átlagos új svájci, főleg az 1500-3000 eurós belépő sávban kapásból veszít a szabadpiaci értékéből 30-40%-ot, amint kisétál vele a tulaj a boltból.
-
driv4r
aktív tag
válasz
dzsi23
üzenetére
OK, szóval a te eseted világos, még soha nem merült fel a dilemma, kell-e, megéri-e szervizeltetni, esetleg szerkezetet cserélni, mert egyszerűen nem érték meg az óráid azt az időt, hogy ez aktuális legyen. De ettől függetlenül, akkor te sem nagyon emlékszel itt olyan topiktársra, aki elvitte volna az óráját a normál időszakosra.
Megmondom, miért érdekel a téma, amikor lehalt a a PH, elvonási tüneteim voltak, a WUS, WatchCrunch, kisebb tematikus fórumok mellett elkezdtem a Reddit topikokba is járni. Az egyik ilyen az r/ChineseWatches, az ottaniak túlnyomó többsége szerintem amcsi user. Úgy veszik a kínai órákat, mintha nem lenne holnap, ilyen színű is kell, olyan színű is kell, ilyen számlapos is, olyan számlapos is stb stb. Az ott nyomuló kínai gyártók persze nagyon ügyesen manipulálják a népeket, folyamatosan megy a beetetés, a sneak preview posztok, és a népek is hergelik egymást, nekem úgy tűnik, nagy a csoportnyomás, a nyájszellem. Egy idő után rettentő nyomasztó lett olvasgatni, meg elég színvonaltalan is, teljesen kóros jellegű, valahogy az volt a benyomásom, nem az igazi gyűjtőszenvedély hajtja ott az emberek nagy részét, hanem az unaloműzés, a 'megtehetem, mert olcsó' motiváció, a hoarding szemlélet.
Fura ez az én számból, mert én is kórosan gyűjtő alkat vagyok, de nem találnék semmi kihívást egy 23-ik vagy 46-ik kínai beszerzésében, csak azért, mert megtehetem. És persze megy ott a szar a svájcizás, drága a japánozás ezerrel, meg a 'kínaiak úgyis mindenkit lenyomnak, és ez milyen jó lesz majd a világnak' idióta ideologizálás. A vége az lett, hogy egyre kevésbé tudok lelkesedni az átlagos, értsd ez alatt az Alis kínai márkákért, csak azért mert kínaiak, még nem fogok előttük hasra esni, az igazi áttörést meg még mindig nem látom, alap szerkezetek, csinosodó tokozásban, költséghatékony gyártással, ilyen-olyan marketinggel.
Amit viszont egyáltalán nem olvastam ott, az a válasz lett volna a nyilvánvaló kérdésre, mi a búbánatos lóf*szt kezd a mezei Reddit user 5-6 év után a 40-50-100 kínai órájával, mennyit költ majd szervizre, már ha egyáltalán, vagy csak hagyja porosodni a dobozban, mert megunja. Szóval ennek kapcsán merült fel bennem, itt mi a helyzet nálunk. Hozzáteszem, a sima órás topikban is nagyon kevés szó esik a szervizelésről.
Az én esetem egyszerű, időszakosra csak azt az órát viszem el, amelyet nagyon gyakran hordok. És mivel egyre több órám van, egyre kevesebb csuklóidőt kap egy-egy darab, tehát egyre kevésbé aktuális a szerviz. Vagyis én óravásárlási költségekkel védem ki a szervizelési költségeket. Oh wait... én se vagyok jobb, mint a mezei Reddit user:)
-
ace22
tag
válasz
dzsi23
üzenetére
Három esetből kétszer nem vállalta magyar órás a "kínai" órát (japán óraművel), egy meg nagyon magas áron akart "belenézni". Én sem vinném a több milliós svájci órámat (ha majd lesz) a lepukkant műhelyébe...

Megtanultam elemet cserélni, szíjhosszat állítani, szíjat cserélni, tömítést cserélni/kenni, demagnetizálni. Ha nagyon kellene, állítom a sietést/késést. Ha ennél több szükséges, akkor elengedem.
A YT videói szerint mostanában szintetikus/szilikon olajokat használnak, amiknek a viszkozitási indexe nem változik olyan gyorsan, mint az ásványolajoké, vagyis hamarabb lesz mechanikus hiba (általában rugó fáradásos törése), mint a besűrüsödött olaj miatti elakadás.
A minimum 40 éves Molnyija órám soha nem járt órásnál, és mégis megy, ha felhúzom...

A svájci órák, részben a sajátos üzletpolitika miatt, használtan tudnak többe kerülni, mint újonnan (pl. nem lehet utcáról betérve megvenni, csak előszobáztatás után). Ez a befektetés kategória, amit sokan csak megvesznek, és nem hordanak, csak várják az "árfolyam" emelkedését. A Rolex Daytona újonnan sima rozsdamentes acél kivitelben 11,000 CHF-tól van, de egy Rolex „Paul Newman” Daytona ref. 6239 aukción 17,75 millió dollárért kelt el...
-
dzsi23
addikt
válasz
driv4r
üzenetére
Nem tudom, javításokra emlékszem, de időszakos szervizre nem igazán. Nem kizárt, hogy olyan is volt már, de inkább csak magamról beszélek, az a biztos.
Általábanaz esetek 60%-ában úgy futok neki az óravásárlásnak, hogy hosszútávra maradni fog (a maradék 40% csak kíváncsiság), és ami marad, azt szervizeltetni is szeretném. Viszont sajnos nagyon kevés nő igazán a szívemhez, ezért max. 1-1.5 év után, amikor már egyáltalán nem hordom, megválok tőlük.Az 5-7 éves szervizciklusban hiszek, és mivel a legtöbb óra kevés csuklóidőt kap nálam, inkább 7, mint 5.
8 éve kezdtem órázni, és egyedül a Natural Park érte meg nálam a szervizciklus végét, de az meg ugye kvarc, így tárgytalan. A legrégebbi mechanikus órám a Vostok, de az is csak 4 éves még, viszont, ha eljön az ideje, szervizelve lesz.
Ebben nem a Vostok az egyetlen, de kínai nincs köztük. (A NP-t szervizeltetném, annak ellenére is, hogy csak 12 ezer forintba került, de az szerencsére csak új elemet kér.)De figyelem továbbra is a kínai kínálatot, és bízom benne, hogy találok még olyat, ami nem csak 1 évre marad nálam.
-
nebancsa
senior tag
válasz
Faresz1976
üzenetére
A téma kapcsán elővettem a legöregebb órámat, kb 70 éves. Felhúztam és jár, holnap kiderül mennyire pontos.... Nincsenek nagy elvárásaim, csak egy gyűjtemény része.
Nem tudom mikor hogyan használták és szervizelték, nálam kb. 10 éve van a fiókban.
-
dilajoska1
őstag
válasz
dilajoska1
üzenetére
Rosszul írtam hogy veszít a viszkozításából (ugye az pont az ellenkezője, híg lesz
) de a lényeg hogy besűrűsödik vagy kezd beszáradni sz olaj és ezért kell újra olajozni a szerkezetet. -
raziel01
veterán
válasz
Faresz1976
üzenetére
Alapvetően azt szokták mondani, hogy 6 evente érdemes. Szetszedik, megtisztítják, beolajozzák.
Ettől függetlenül persze elmehet 20 évet is szerviz nélkül nincs kizárva. Nh35 egy igásló, szerintem az elmegy tuti 12-15 évet minimum szerviz nélkül vagy többet. -
dilajoska1
őstag
válasz
nebancsa
üzenetére
Igen. Én csak azokat adom tovább amiket ritkán hordok de vannak olyan óráim amik hiába olcsóbbak de sokat hordom és sajnálnám kidobni.
Faresz1976
Egy idő után pontatlan lesz nagyon az óra és ugye ha nincs normális kenése az alkatrészeknek akkor jobban is kopnak. 4-5 év az az álltalános idő. Kb enyi idő után kezd az olaj veszíteni a viszkozitásából és kezd besűrűsödni. Kellett volna azokat is vinni szervízel i csak akkoroban szerintem nem mindenki foglalkozott ezzel
. Hordták ameddig járt aztán ment a fiókba. -
Faresz1976
senior tag
válasz
dilajoska1
üzenetére
Nem nagyon értek a szerviz témához, de kérdéseim azok vannak.
Mi van akkor ha nem szervizelteted le? Meddig müködnek kenés és tisztítás nélkúl? Annak idejen az orosz órákat sem hiszem, higy nagyon vitték volna óráshoz, és mégis müködtek nagyon sokáig. Vagy ennyire érzékenyek a mostani automata szerkezetek, hogy 4-5 évente óráshoz kell vinni? -
nebancsa
senior tag
válasz
dilajoska1
üzenetére
Én úgy gondolom aki egy órát használ 5-6 évig folyamatosan, az kellőképpen kötődik hozzá, nem fogja sajnálni a szervízt. Viszont mondjuk akinek több tucat órája van és max egy évben jó ha egy fél hónapot van a kezén az óra, felesleges elvinni szervizbe, hisz töredékét használta, mint aki csak egy órája van. Ha pedig kell az órának a szervíz azt úgy is észre lehet venni, mert nem jár pontosan. Akkor el lehet gondolkodni a szervizelésen, vagy szerkezetcserén, vagy másik órán.
Kivételt képeznek a rolex és omega tulajok, mert nekik fontos az időszakos szervíz, hogy tartsa az értéküket az órájuk. 🙂 -
Churpik
tag
Törölve
-
dilajoska1
őstag
válasz
raziel01
üzenetére
Az a baj ha egy új 120.000-es Orientet is leszervízeltetsz 5-6 év múlva 35-40-ezerért akkor is már csak kb 60-85.000ft-ért fogod tudni eladni hiába friss szervízes. Tehát ezeken az órákon de még a drágább órákon is bukni fog az ember. Max ha valaki saját magának letudja szervízelni.
-
dilajoska1
őstag
válasz
driv4r
üzenetére
Én szervízeltetni szeretném ha valaki vállalja. Ugye van két olyan szerkezetem amit nem igazán lehet beszerezni vagy csak nagyobb tételben megredelve szállítják és nem is az olcsóbbak közé tartozik. Remélem hogy az NH és a Miyota szerkezetek szervízelése nem lesz annyi mint egy új szerkezet, bár az NH szerkezetek ára azért elég szépen megugrott és szerintem a Miyoták is így fognak járni. A skeleton óráimmal meg fogalmam sincs mi lesz
. Ha esetleg kifutnak addigra és nem lehet újat venni akkor azokat is megrpóbálom szervízeltetni. Megmondom őszintén én nem szoktam így kidobni órát mert sajnálnám. Annak idején még régi orosz órákat is szervízeltettem pedig nem nagy értékű órák voltak. -
raziel01
veterán
válasz
driv4r
üzenetére
Szerintem ezek ilyen eldobós szerkezetek. Bírja amíg bírja aztán vagy veszel bele egy csereszerkezetet 15-20k-ért vagy egy új órát.
Tekintve, hogy a Paganikat én akcióban 25k-ért vettem biztos nem fizetnék ki ugyan annyit egy szervizre. Eleve az is nehezítés, hogy sok órás nem vállal kínait plusz például egy 120 ezres Orient szervizre is elkérnek 35-40 ezret úgyhogy szerintem nincs olyan eshetőség, hogy gazdaságosan leszervizeli bárki a kínai órát. Az nem szerviz, hogy kalibrál rajta +megkeni a tömítést. Sajnos hallottam már ilyen sztorikat is.
Kb ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor meghal itthon a kávédaráló vagy a vízforraló, azzal sem mész szervizbe, mert a szervizóradíj több, mint maga a gép.
-
driv4r
aktív tag
válasz
dilajoska1
üzenetére
És mi a terved azokkal, melyeket azóta vettél? Hagyod szervizeletlenül 5-6 év múlva is? Vagy veszel bele új szerkezetet? Eladod, mielőtt ki kellene fizetni az aránytalanul magas szervizelési díjat? Hagyod úgy az egészet?
Ne érts félre, nem kekeckedésből kérdezem, érdekel a téma.
-
driv4r
aktív tag
válasz
dzsi23
üzenetére
Őszinte érdeklődéssel kérdezem, mert te régebb óta vagy ebben a topikban, én még csak két éve olvasom / írom:
Volt itt valaha is olyan user, akiről biztosan tudható, hogy elvitte szervizeltetni* a kínai óráját? Függetlenül attól, hogy Seiko vagy Miyota volt benne. Mert az én röpke és szubjektív benyomásaim alapján itt kvázi mindenki csak veszi (és néha eladja) a kínai óráit, de egyáltalán nem foglalkozik a szervizeltetéssel.
Ha az objektív valóság is ez, és nem csak az én felületes emlékeim csalnak meg, akkor viszont eléggé akadémikus kérdés, melyiknek milyen szervizköltsége van.
* az időszakos normál szervizre gondolok, tehát a szétszedés, tisztítás, olajozás, tömítéscsere stb. processzre, nem pedig a meghibásodás miatti javításra.
-
dzsi23
addikt
válasz
zazenke
üzenetére
"9 es miyotán belül melyiket"
Mindet. De az összes mechanikus szerkezetre (így a Miyotákra is) is igaz, minél egyszerűbb, annál kevesebb a hibalehetőség, és annál olcsóbb a szerviz is, tehát részemről leginkább a sima 3-mutatós vagy 3-mutató + dátumos verziók ajánlottak (9039, 9015, 90S5).
De én simán bevállalnék egy komplikáltabb 9100-at is. -
dzsi23
addikt
válasz
5-ös kezelő
üzenetére
"Magam részéről, ha a praktikum a fontosabb, NH36."
Természetesen ezt én is így gondolom, az NH szerkezeteknél nem létezik praktikusabb opció, de csak a pontosságról volt szó.
Ha van választási lehetőség, én is az NH-t választom, még akkor is, ha kicsit pontatlanabb. Sőt, a 8-as Miyotát is a PT5000 elé tenném, mert utóbbit csak cserélni lehet, ha gebasz van, és nem vagyok a kukázás híve.
A 9-es Miyotát pedig legelölre helyezném ebben a viszonylag olcsó szegmensben (rotorpörgés ellenére is, de ez szubjektív lehet). Esetleg némelyik svájci szerkezet taszíthatná le a trónról, de azok legfeljebb akciósan férnek be 200k alá. -
5-ös kezelő
senior tag
válasz
dzsi23
üzenetére
Csak a nálam megfordult példányokról tudok egyéni tapasztalatokat mondani.

Papíron ugye egy 28800-asnak illene pontosabbnak lennie egy 21600-asnál.
Magam részéről, ha a praktikum a fontosabb, NH36. Ha kevésbé számít az új szerkezet ára, javíthatósága hazai órásoknál, akkor PT lenne a választásom. A kérdés persze elméleti csupán, mert megtértem a kvarcszerkezetek irányába, anyagi és kényelmi megfontolásokból, habár ma éppen a legelső automata órám van rajtam (Seiko 5 1998-ból).
-
dzsi23
addikt
válasz
@mriya@
üzenetére
Jaja, USA-ból olykor elég jó áron lehet kifogni Mido automata kornométert, láttam már 200 ezer alatt is (közterhekkel együtt). Persze, ennyiért sem mondanám olcsónak, de akinek fontos, hogy 5s/d alatt legyen, annak a zsebébe kell nyúlnia.
#50060 5-ös kezelő:
"PT5000 nem pontosabb, mint az NH35, csak könnyebb szabályozni és szebben jár"Szerintem stabilabb is a járása, vagyis pontosabb is.
A PT5000-et a 9-es Miyota mellé tenném (tehát az NH35 fölé), de a szervizelhetőség miatt egyértelműen a Miyotát választanám. -
zazenke
őstag
válasz
5-ös kezelő
üzenetére
Csak is mechanikus jöhet szóba. És 5sec/day-en belül már nekem jó. De pl az NH35 az kívül esik ezen
-
5-ös kezelő
senior tag
válasz
zazenke
üzenetére
Nem. Akkor kvarcot vegyél. PT5000 nem pontosabb, mint az NH35, csak könnyebb szabályozni és szebben jár (8 vs 6 tik/sec.) Ha kínai szerkezet a fontos, elég jó a PT, drágább is. Nem rossz a Miyota 9-es széria sem. (Ha automatában gondolkodsz.) És ha nincs szerencséd, bármelyikből kifoghatsz egy rosszabb példányt.
-
Faresz1976
senior tag
-
Faresz1976
senior tag
BUÉK, ha elesnék éjfélre
-
driv4r
aktív tag
válasz
dzsi23
üzenetére
Egyelőre semmit nem veszek fel estére, hó helyzet van, Pest elesett, taxisok nem vállalnak el meredekebb utcás járatokat, saját autóval elindultam, de le se jutok. Egy árva nyomorult ogy. képviselőt se tud felmutatni az utcánk, bezzeg ha lenne, akkor már rég itt lennének a hókotrók.
Fasza kis óra, itt jobban látszik, lehet, hogy én is megcsinálom a szíját ilyen brushed finiselésűre.
-
dzsi23
addikt
-
zazenke
őstag
Jól szűrtem le különböző helyekről hogyha igazán pontos és kínai órát szeretnék akkor PT5000-et kell keressek ? (már egy második órán is gondolkozom
) -
driv4r
aktív tag
válasz
driv4r
üzenetére
#18 2025
Ez csak azért jött, mert pár éve lecsúsztam egy hasonlóról, illetve csehszlovák órám még nem volt, továbbá elég jó áron jutottam hozzá. A Prim a rendszerváltás után kb. osztódással szaporodott, ma már talán csak egy cégnél vannak a márkajogok, de vicces módon az eredeti adjusztálatlan régieket onnan lehet megismerni, hogy azok a krómozott tokosok, tehát ha valaki acéltokos Prim Sportot találna, az
hamisnem autentikus, csak egy kései utánlövés.Amúgy túl sok mindent nem lehet mondani róla, kora gyermeke, elég egyszerű darab, valószínűleg barterezési alap lesz. Illetve az még vicces, hogy a hátlapon a 40 méter vízállóságot néha 4 AT, néha meg 0,4 MPa (mega Pascal?) feliratozással jelzik.

* A #19-et megírom később, valami istenverte barom elkezdett most petárdázni itt a hegyen, megyek, próbálom lenyugtatni a szerencsétlen kutyát:(
-
driv4r
aktív tag
válasz
driv4r
üzenetére
#17 2025
Az idei év legjobb fogása (legalábbis egyelőre, hosszú még az este:), egy újabb Seiko a 70-es évekből, telis-tele menő fícsörökkel: integrált szíj, texturált kék számlap (de milyen kék:), végül pedig fazettált üveg, de belül fazettált, kívül sima.
Nagyon boldog vagyok vele, pici kozmetikai kezelést már kapott, ld. előtte - utána képek, de meghagyom őszinte állapotúnak. Ha modernebb mutatói és indexei lennének, simán letagadhatná azt a kb. ötven évét, ma sem tűnne ki nagyon az integrált szíjas GADA műfaj képviselői közül, ld. PRX, Tsuyosa, Twelve stb.
Tulajdonképpen kimondhatom, ez az idei kedvenc darabom, lehet, hogy mégis ezt viszem el a buliba.
-
driv4r
aktív tag
válasz
driv4r
üzenetére
Azért gyorsan felteszem az újakat is, amíg
józanultárgyilagosan tudok reflektálni a hülye hobbimra, 9 körül megyek át a buliba, onnantól ez már kevésbé lesz esélyes:)#16 2025
Ez a másik topikban már szerepelt, félszemű panda flyback kronó, cal 7018. Anno ez volt a cal 6138/9 házon belüli versenytársa, a Seiko Daini fejlesztette ki, a jóval ismertebb 6138/9 Seiko Suwa gyártás volt. Finom kis werk, sok-sok éven át ez volt a világ legvékonyabb integrált kronó szerkezete.
-
driv4r
aktív tag
válasz
driv4r
üzenetére
Boldog új évet kívánok mindenkinek.
Este abszolút óra-analfabéta társaságba megyek, egyelőre a két kínai között vacillálok, lesznek fiatalok is, hátha sikerül párat megtéríteni.
De az is lehet, hogy egyáltalán nem veszek fel órát, ma már próbálok nem foglalkozni a témával, nem akarok idén is 19-re lapot húzni (a november végi 15 darabos állomány időközben kicsit gyarapodott:)
-
dzsi23
addikt
Revelot Terra 38 Nishikigoi
-
ace22
tag
válasz
Faresz1976
üzenetére
Te azért nem veszel, mert nem szimpatikus a márka, én meg azért, mert nem tudom visszaküldeni, ha valami vacak noname óraszerkezettel küldik japán gyártmányú helyett.
-
ace22
tag
válasz
Faresz1976
üzenetére
Rákérdeztem, megjött a válasz mindkét boltból. Egy mondat különbséggel ugyanaz a válasz szóról szóra:
"While I don't have the specific model number (NH35 or Miyota 8115) for this particular watch, the automatic movement is designed to provide reliable performance and durability."
Vagyis kínai az óramű...
-
5-ös kezelő
senior tag
válasz
zazenke
üzenetére
Nem is arra használom. Csupán a többi órámat ellenőrzöm vele. És le is szoktam beszélni róla azokat, akik rádiós órát akarnak ébresztés céljából venni, pontosan ezért.
D. 50036 : A számból vetted ki a szakkifejezéseket.
Még nem tudom, melyik órámban fogom ünnepelni az év végét.
-
dilajoska1
őstag
válasz
Faresz1976
üzenetére
A Deesio-mba is render alapján miyota volt és talán régebben az is volt benne de aztán lecserélték olcsó kínai szerkezetre.
Utánna már a rendereken is látszott a skeleton óráin hogy nem Miyota. Viszont elvileg a számlap lábkiosztása, a mutatók és a szerkezet mérete megegyezik a Miyota 8N24-el és ha eljönne a szervíz ideje akkor lehet cserélni benne a szerkezetet Miyotára
. -
Faresz1976
senior tag
Hát ez jó kérdés
. Welcome to the world of China!
A képekre nem lehet hagyatkozni, max. támpontok. Viszont a Youtube videókban NH35, ami már megbízhatónak számít. De ugye ezek a videók már "régiek" és tudjuk az NH35 drága és ritka lett, helyette a Miyota került. Lehet ez az oka hogy nincs odaírva a szerkezet, mert Ők sem tudták mi lesz bent
. De az is lehetséges amit korábban írtam, a megmaradt készleteket szórják ki. Ha esetleg rendel valaki akkor kiderül
. -
ace22
tag
válasz
Faresz1976
üzenetére
WM Watchs Creative Store: Movement origin CN (Origin)
WM Watch Outlets Store: Movement origin Jp(origin)A hátoldalról a fotón a rotor mentes a NH35-ön megszokott felirattól. Üres. A Specification részben: "Movement: Automatic movement"
Akkor milyen óramű lehet?
-
Sungoo
addikt
válasz
5-ös kezelő
üzenetére
Ez érdekes, nekem is meghülyült a Lidl-ös. Nem állt meg, csak elcsúszott 2 órát. Ezek csak földön kívüliek lehettek!
-
zazenke
őstag
válasz
5-ös kezelő
üzenetére
rádiójel vezérlésű órát nem szabad ébresztésre használni már nekem is állítódott el 1 órát majd vissza na most ez akár "mindent lekéső" kritikus hiba is lehet
-
Degeczi
nagyúr
válasz
5-ös kezelő
üzenetére
Ez sajnos nem ritka jelenség errefelé, pont rossz helyen vagyunk ebből a szempontból (is?): még hasonló erősséggel, de persze nem azonos fázisban érkezik a földfelszín mentén terjedő, és az ionoszférából visszavert DCF77 jel, a 70-es évekből származó protokollban pedig nincs hibajavítás, ellenőrzés is csak egy paritásbit (és BCD kódolással a 14 meg a 12 paritásbitje azonos, így nem derül ki a hiba...) Fura módon tényleg az óra értéke szokott eltérni, a perc szinte mindig rendben.
Emiatt inkább le is kapcsoltam ezeken a rádióvételt ahol lehet. -
5-ös kezelő
senior tag
válasz
@mriya@
üzenetére
A tríciumost világítani én még látom tök sötétben. Asztali pirosan világító óra 8 cm-es számait is látom, csak egyre jobban elmosódva. Ráadásul hülye sárgák korán szeretnek kelni, reggel 7-től automatikusan felerősödik a fénye a maximumra - kikapcsolnám ezt a funkciót, de nem lehet.
És ha már ébresztőóra, pár napja a rádiójel-vezérlésű órám is 14:20-at mutatott 12:20-kor, vmi zavar támadt az erőben. Elem ki-be, megtalálta a pontos időt. -
Faresz1976
senior tag
válasz
Churpik
üzenetére
Erre sajnos nem tudok válaszolni
. Legrosszabb esetben is 8215, kínai NH35 klónt nem gondolnám, hogy beletették volna. Szerintem a mérete miatt nem lett sikeres, de a már legyártottat el kell adni. Lehet túl optimista vagyok
.
Szerk.:
De kár a gőzért, mert már 22e Ft lett
.Nincs valakinek eladó videókártyája legalább 8gb-os?
-
Churpik
tag
válasz
Faresz1976
üzenetére
Ez érdekes, 20 ezer alatti árról indul NH35-tel, legalábbis annak kellene lennie, 24 követ ír, de sehol nem találom a hirdetésben a szerkezet típusát. Japán-japán, a tesztekben is NH35 van, de a legfrissebb amit találtam az is már 1 éves. 8215 gyanús, vagy ami még rosszabb: valami kínai szerkezet, csak a hirdetést nem javították?
-
@mriya@
őstag
válasz
5-ös kezelő
üzenetére
A flieger nekem sem jön be, de ez a lume számlap igen. 😀
A t25-ös csöveket is már csak szemüveggel látom sajnos.
Marad éjszakára a mobiltelefon. 😢
Vagy inkább az alvás. 😈 -
raziel01
veterán
válasz
Faresz1976
üzenetére
Arra figyeljetek, hogy októberben regisztrált az eladó.
Nekem kicsit gyanúsan olcsó, még értékelése sincs.[link] inkább akkor ez. elsején lesz akció is meg kuponok.
-
Faresz1976
senior tag
válasz
Churpik
üzenetére
Akkor mondok jobbat
.
WM Aquaracer homage 16900 Ft NH35, zafír. Gagyi lume
. WM189
-
raziel01
veterán
válasz
zazenke
üzenetére
Nincs jelentősége, hogy másnak mi a mérési eredménye. Minden óra más.
De, hogy konkrét példát is hozzak van itthon vagy 5 db NH35-ös órám és gyárilag mindegyik máshogy volt belőle. Jellemzően +10s/nap és +40s/nap közé. Ennek az az oka, hogy nem kalibrálják őket egyesével precízen, mint egy svájci órát. -
raziel01
veterán
válasz
zazenke
üzenetére
[link] How to Regulate a Watch using Timegrapher (and Improve Watch Accuracy WITHOUT a Timegrapher)
Timegrapher nélkül is jól be lehet lőni. Watch accuracy app androidra.
Mivel nem ismerjük a tiédet de valami kínai szerkezet lehet benne de kiindulásnak segít ez a kép.
Maxra fel kell húzni az órát az az első lépés.
A Stud lenne amivel az ütéshibát (beat errort) lehet állítani. Alapvetően ha 1 ms felett van nálad akkor érdemes hozzányúlni. Oldalirányban szabad csak mozgatni és nagyon picit lökve rajta. NH35-nél nálam volt ami 2,2 ms volt. 0.2 ms-re be tudtam lőni. Ha ez megvan akkor jöhet a másik kar:
Regulator amivel lehet állítani a sebességet, hogy lassabban vagy gyorsabban járjon. Minden szerkezet más. NH35-nél számlappal lefele mérve +10-12 secre belőve fogsz kapni napi pár órát viselve +2-4s-et. De például a Miyota 8215-nél nálam számlappal lefele minusz 4 sec-re belőve tartja a napi +4-5 sec-et.
A tiédnél azt mondanám, hogy mérjél rá telefonnal és utána nagyon picit mozgatva a karon lehet rajta javítani de úgy képzeld el, hogy 0,1 mm mozgatás is tud +-20 sec/nap is lenni.
Szóval eléggé pepecs munka. Arra figyelni kell, hogy a kezed ne csússzon meg, mert ha a hajszálrugót megütöd akkor össze-vissza fog járni és az otthon nem javítható, órások meg nem vállalják 95%-ban. Én vastagabb fogpiszkálóval löktem rajta egyébként. Fémmel nem érdemes, mert be tud mágneseződni a szerkezet és akkor szintén nem lesz pontos. De érdemes több angol videót megnézni előtte. Vagy ha találsz akkor magyart. -
-
dzsi23
addikt
válasz
zazenke
üzenetére
Kérdés, hogy hosszabb távon mennyire tartja ezt a 18 másodpercet. Ha elég stabilan, akkor érdemes lehet állítani rajta.
Ha csak pillanatnyi pontosságot mértél (pl. Watch Accuracy Meter appal), az nem feltétlenül tükrözi a napi eltérés mértékét. Viseld pár napig, és nézd meg, mennyit téved egyik napról a másikra. -
zazenke
őstag
vásároltam 25 000 ért egy olcsó mechanikus órát gondoltam nem érdemes egyből drágát venni hiszen az atompontos okosórák mellett lehet nem fogok vele kibékülni de amúgy egyenlőre örömmel tölt el hogy" van benne élet". Megmértem a pontosságát android app-al és 18 sec/day értéket mértem többször is ismételve. Erre árából itélve fel is voltam készülve. De kíváncsiságból megkérdeztem a helyi órás mestert hogy lehet e pontosítani mondjuk 5sec értékre és azt mondta nem lehet . Egy másik órás azt mondta lehet de gépre kell rakni és ezt ő nem csinálja
. Viszont láttam a youtube-on hogy pár ezer forint befektetéssel meg lehet vásárolni a kellékeket hozzá a neten , és lehet állítani. Ezt az állítási pontot ez a kis olcsó óra is tartalmazza csak türelem kell mert lehet elsőre nem jön össze a rugó feszítés állítása a kívánt pozicióba. Szerintetek van értelme energiát fektetni vagy az első órásra hallgassak aki azt mondta ez nem lehetséges ? [link] 
-
raziel01
veterán
válasz
Churpik
üzenetére
Én amúgy eskü nem értem ezt a nevesebb gyártóknál. Ha a kínai 30 ezer alatt tud zafír üveget, 200 méter vízállóságot NH35-el akkor nem értem miért nem tudnak belerakni ezekbe 100 métert főleg ha csak egy olcsó kvarc az egész meg csak ásványi üveg.
Kb jobban jár az ember ha 10-12 körül rendel egy addisdive kvarcot Aliról. -
Churpik
tag
válasz
Faresz1976
üzenetére
Sajnos erről a kicsi MDV-10-esről jó véleményt még nem láttam. Minőségbeli problémákat emlegetnek, az 50m karcsú, és még túlárazott is (sokszor drágábban adják, mint a Duro-t). Jó kérdés, hogy ennyiért akcióban megéri-e...
-
@mriya@
őstag
válasz
dilajoska1
üzenetére
Én egy ilyenre vágytam, sajnos egy olcsót elengedtem
, később már csak drágával találkoztam, így nem lett meg sosem.
-
Faresz1976
senior tag
Timex Coca Cola óra 36e Ft
Casio búvár 38,5mm 23e Ft
-
dilajoska1
őstag
Jók ezek a Poljotok.
-
@mriya@
őstag
Nekem ilyenek voltak:
-
@mriya@
őstag
válasz
5-ös kezelő
üzenetére
ezAzért ezek még a gyengülő szemnek is jól leolvashatóak:

A pilot nyert is valami díjat anno.

-
dzsi23
addikt
válasz
fagyalllo
üzenetére
A fotó szenteste készült, társasjátékozás közben, be akartam dobni ide, de akkor láttam, hogy közel az 50k, gondoltam, a kedvenc kínai órám talán méltó lenne erre a "millenniumi" hozzászólásra, szóval kivártam.
Tegnapelőtt már csak 18 hsz. hiányzott, bekapcsoltam az email értesítést is, hogy ne kelljen a topikot figyelnem. [kép] 
-
dzsi23
addikt
válasz
5-ös kezelő
üzenetére
"Jogos volt a kötekedés kivételesen"
A szándék a fontos...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban tilos hozzászólásokban hirdetni!
Használjátok Hardveraprót erre!
A hirdetések linkjének megosztása is tilos!
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Spórolós topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Motoros topic
- Battlefield 6
- Vicces képek
- Autós topik
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3240
- Jawbone Up okoskarkötő, aktivitásmérő
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
. Mert ha levenném akkor tényleg csak egy NH35. Akkor hol marad a poén

, később már csak drágával találkoztam, így nem lett meg sosem.