Hirdetés
- Megköveteli a hardveres sugárkövetést az új Indiana Jones
- Azonnali hatállyal lemondott Pat Gelsinger, az Intel vezetője
- Házimozi belépő szinten
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házimozi haladó szinten
- SSD kibeszélő
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
Sehogy, mivel telepít rendszerbetöltőt, ott valami más probléma van. Válaszd a kézi particionálást (valami más), majd telepíttesd vele a merevlemez MBR-jébe. Precise-nél volt az, hogy ha pendirve-ról telepítetted, akkor alapértelmezetten annak az MBR-jébe nyomta és azért nem indult el a rendszer. De ahogy elnéztem, most már ki sem listázza annak a partícióit, így valószínűleg nem ezzel van a gond.
-
törölt tag
-
nagyúr
Azt tudom, hogy az kell, csak azt nem, hogy hol keressem. Amit linkeltek ott a parancsra nem jön elő.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
nagyúr
Köszi. Én a blkid-vel próbálkoztam és ott is megtaláltam. De ment a doksiba mert kell ez hogy meglegyen leírva.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
milestone
tag
Köszönöm. Próbáltam. Ezt kaptam:
"A következő csomagok automatikusan lettek telepítve, és már nincs rájuk szükség:
kde-l10n-de kde-l10n-hu kde-l10n-engb kde-l10n-zhcn
Ezeket az „apt-get autoremove” paranccsal törölheti.
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
linux-headers-3.2.0-49
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-3.2.0-49
0 frissített, 1 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 64 nem frissített.
3 nincs teljesen telepítve/eltávolítva.
Letöltendő adatmennyiség: 11,7 MB.
A művelet után 56,3 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja [I/n]? i
Letöltés:1 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates/main linux-headers-3.2.0-49 all 3.2.0-49.75 [11,7 MB]
Letöltve 11,7 MB 4mp alatt (2.676 kB/s)
(Adatbázis olvasása ... jelenleg 750769 fájl vagy könyvtár van telepítve.)
Kicsomagolás: linux-headers-3.2.0-49 innen: .../linux-headers-3.2.0-49_3.2.0-49.75_all.deb ...
dpkg: hibás feldolgozás: /var/cache/apt/archives/linux-headers-3.2.0-49_3.2.0-49.75_all.deb (--unpack):
unable to create `/usr/src/linux-headers-3.2.0-49/arch/x86/tools/Makefile.dpkg-new' (while processing `./usr/src/linux-headers-3.2.0-49/arch/x86/tools/Makefile'): Nincs több hely a lemezen
Nem került írásra apport jelentés, mivel a MaxReports már elérve
dpkg-deb: error: subprocess paste was killed by signal (Törött adatcsatorna)
Hibák történtek a feldolgozáskor:
/var/cache/apt/archives/linux-headers-3.2.0-49_3.2.0-49.75_all.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)"Ezután ezt próbáltam: "sudo apt-get autoremove".
Ez a válasz:
"Próbálja futtatni az „apt-get -f install” parancsot ezek javításához.
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
linux-headers-3.2.0-49-generic-pae : Függ ettől: linux-headers-3.2.0-49 de az nincs telepítve
E: Teljesítetlen függőségek. Próbálja a -f használatával."A sudo parancs rendszergazdai jogokat jelent?
-
God Vazzeg
veterán
Ez nem koncepciós probléma, egyszerűen a linux szerver rendszer alapból, ezért hagyja meg a kerneleket szerintem, hogy ne legyen pánik, ha valami nem működik, hanem vissza butulsz a régivel oszt kalap. Synapticból 1 kattintás leszedni, és ennyi a történet, a rendszer ne gondolkozzon helyettem, mert akkor már windóz, és azt nem szeretnénk hogy olyan legyen
Törölni a /boot alól kell, vmlinuz-3.xxxx akármi a kernel, ott a verziószám mögötte, az ezzel azonos verziójú initrd.img-3.xxx akármi is törölhető. Verziószámokra figyelni!!! A végén sudo update-grub, és ha ez lefutott, sudo reboot.
-
Penge_4
veterán
"Hanem egy mezei user dolga? Nem 1 ilyen koncepcionális probléma van a Linux rendszerekkel, amitől rohanva menekülnek vissza a windows-hoz az emberek."
Ezt úgy mondod, mintha a Windows-ban akár csak lehetőséged lenne törölni bármit is a winsxs-ből anélkül, hogy a rendszert ne vágnád végérvényesen taccsra.
Nem, nem a rendszer dolga, mert ha a kernelfrissítés után megdöglik a rendszered, akkor vissza tudsz bootolni a régi kernelről. Ha meg megbizonyosodtál róla, hogy nem kell és annyira szükséged van arra a plusz helyre (ami bármikor felszabadítható), akkor megvan a lehetőséged arra is, hogy manuálisan törlöd és arra is, hogy ütemezve lefuttatod bármikor az autoremove-t.
-
God Vazzeg
veterán
Itt azért van szükség, mert a kernel tartalmaz sok eszközvezérlőt, és van olyan hogy egy kernel frissítésekor lesz támogatott az eszközöd. Ilyen winnél nincs, ott vagy keresel valahonnan drivert, vagy baxhatod. Itt meg legtöbbször nincs is szükség driverre, az esetek nagy részénél out of box rendszert kapsz telepítés után. Szerintem ez nagyon kényelmes dolog
-
gery2123
őstag
hát sajnos itt sincs. Ma már tuti nem veszem meg De lehet jobban járnék ha vennék egy modernebb gépet vagy 50 k-ba
-- PSN_ID: GerY2123
-
Keeperv85
nagyúr
Ebből semmit sem tudok jobban lehúzni, ugyanis ez egy Asus 1011px noti és az égvilágon semmi külső periféria nincs rádugva. Kivettem az SD kártyát is.
szerk: szerintem az az SD kártya kiegészítő adaptere lesz, de mindjárt megnézem mit csinál, ha azt is kiveszem...
[ Szerkesztve ]
-
Keeperv85
nagyúr
Őőő...
keeperv85@keeperv85-1011PX:~$ sudo mke2fs -c /dev/sda2
mke2fs 1.42 (29-Nov-2011)
Filesystem label=
OS type: Linux
Block size=4096 (log=2)
Fragment size=4096 (log=2)
Stride=0 blocks, Stripe width=0 blocks
305216 inodes, 1220608 blocks
61030 blocks (5.00%) reserved for the super user
First data block=0
Maximum filesystem blocks=1249902592
38 block groups
32768 blocks per group, 32768 fragments per group
8032 inodes per group
Superblock backups stored on blocks:
32768, 98304, 163840, 229376, 294912, 819200, 884736
Checking for bad blocks (read-only test): 0.00% done, 0:00 elapsed. (0/0/0 errdone
Allocating group tables: done
Writing inode tables: done
Writing superblocks and filesystem accounting information: done
keeperv85@keeperv85-1011PX:~$ sudo mkswap /dev/sda2
1. verziójú lapozóterület beállítása, mérete: 4882428 kiB
nincs címke, UUID=d58182d3-7e2b-41c3-8c7d-4bb793e59682
keeperv85@keeperv85-1011PX:~$ sudo swapon /dev/sda2 -
-
MODERÁTOR
Mi értelme lenne neki? Van egy erős jelszavas védelmed, de semmit nem érne mert felül tudnád írni egy gyengébbel. Ráadásul a legkevesebb, hogy bejelentkezéskor egyszer megadod, nagyságrendekkel többször meg kell még a rendszer futása közben, hogy ugyanúgy azonosítsd magad.
-
MODERÁTOR
Ha nagyon zavar, akkor létrehozhatsz egy nem rendszergazda fiókot állandó használatra magadnak, egyszerűbb jelszóval. Így bejelentkezésnél nem kell bonyolult karaktereket gépelned, viszont a su segítségével ebből a fiókból is eléred a másik felhasználódat (illetve a rootot is ha adsz neki külön jelszót). Így ha véletlen ki is derülne az egyszerűbb jelszavad, azzal a rendszerben nem lehet kárt tenni.
-
MODERÁTOR
-
BoB
veterán
Már látom, csak telepítésnél fogadja el. Viszont egyszerűen kiküszöbölhető ez a probláma.
Ebben a fájlban:
/etc/pam.d/common-passwordEbben a sorban:
password [success=2 default=ignore] pam_unix.so obscure sha512Töröld ki az obscure szót, és írd a sor végére hogy: minlen=1
Értelemszerűen így minimum 1 karakter hosszú kell hogy legyen a jelszó. Ha más számot írsz akkor olyan hosszú kell.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Ja, lehetne így is, de azért lássuk be, nem oylan hihetetlen hatalmas gond, hogy be kell másolni egy parancssort... És simán felül is írhatod a jelszavad
Amúgy nem akar okosabb lenni, egyszerűen a fejlesztők ilyenre alkották. Gondolom a biztonságra törekedve.Mutogatni való hater díszpinty
-
Ha más pl. rendszergazda be van jelentkezve, akkor az user nem indíthatja újra a gépet, helyette csak kilépteti?
Na ebben is nagyítóval kell a logikát keresni.
hcl
A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve....
Egy mezei user, aki sikernek könyveli el egy youtube videó megnézését, vagy egy fb bejegyzés megírását, az majd nekiál parancssorban bűvészkedni (vi-vel ) egy olyan fájlal amit csak a root módosíthat, és még a rendszergazdának is csak olvasási jogosultsága van?[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest