- Vezetékes FEJhallgatók
- Házi hangfal építés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bluetooth hangszórók
- Házimozi haladó szinten
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
mezis
félisten
tordaitibi-nek is.
Köszönöm!MBR/BIOS módban vagyok, öregecske a laptop.
A Linux installálása előtt a laptop indításakor ESC-et nyomogatva a gyári BIOS ablakot kaptam. Most az installálás után a GRUB választómenüt kapom, a szokásos 5 menüponttal, ahol a Win10 az utolsó.
Próbáltam a sudo grub-set-default 4, sudo update-grub parancsokat, de újraindításkor változatlanul a Linux boot-ol.
Így már tudom használni mindkét op. rendszert, családom meg vagy megtanulja az ESC-es indítást, vagy a Linux-ot
.
Ha meg mégis szükségem lenne a BIOS-ra, legfeljebb lehúzom az SSD-t.
-
-
urandom0
senior tag
A Distrowatchnál mérvadóbb statisztikát nem lehet találni, ez az egyetlen, amire lehet hagyatkozni. De szerintem jól korrelál a valós használati adatokkal.
Az otthoni felhasználók és a szerverüzemeltetők egy egymást részben átfedő halmaz. Szerveren nem láttam még Mintet, Debiant viszont annál többször, és szerintem aki szerveren Debiant használ, az desktopon is Debian vagy Ubuntu alapú disztrót fog használni. Ez szerintem megint csak magyarázza, hogy miért van bent az első 5-ben a Mint, az MX és a Debian.
Hogy az ilyen CachyOS, és a többiek hogy kerülnek olyan jó pozícióba, az jó kérdés. Mivel a DW oldalletöltési számot mér, lehet, hogy a Cachy fórumán vagy valahol be van linkelve a DW oldala, és ez megdobja az átkattintások számát.
-
User_2
tag
tűzfal: fogalmam sincs. többször nekiindultam már google alapján, de még csak meg se találom ubuntu-ban,
nem találom ilyen néven, hogy firewall, vagy security.
chatgpt alapján ufw-t néztem terminal-ban azt írja not enable-d vagy mi,
van egy másik lehetséges, valami hosszúnevű,
annak meg nem írt a "--help" status lekérdezés lehetőséget, viszont kiad rengeteg karaktert, amit nyilván nem értek.
- python-ban futtatok listener-t, csak vár.
pc->pc-t nem próbáltam.tűzfallal nem tudom mit kezdjek.
-
Tutu7030
veterán
-
-
Syl
nagyúr
Ubuntu natívan támogatja az MS RDP-t, a Mac-re meg van Microsoft alkalmazás.
A vnc (vagy más "asztal távirányítás") nekem nem jó, mert egy olyan mini pc-re akarok csatlakozni, amire nincs kötve semmi (se monitor, se bili, se egér), vagyis a fizikai gépre nincs bejelentkezés. -
mtomi95
senior tag
Az egész kép! Konkrétan olyan mintha épp kipurcanna a kártya. Most hogy mondod igen konkrétan ez lehet a háttérben! Az összes streaming lejátszó buggol. Lehet, hogy azt hiszi fel akarom venni valamivel?
Mert a YT, VLC meg mindegy egyéb oké.
Lehet az a baja, hogy az összes Winfos védelmet kilőttem? Smartscreen, defender. Meg kontárkodtam ezek kikapcsolasa miatt a gpeditbe és szolgáltatásokba. Elképzelhető hogy winen ezek valamelyikével próbálja védeni a tartalmat a gyártó? -
mtomi95
senior tag
HDMI kábellel van összekötve. Próbáltam azt is, hogy másik kabellel, de ugyanaz a hiba.
Más eszközt nem tudok rá kötni most és nincs rajta csak a TV.
Próbáltam Chrome és FF-al. A hardveres gyorsítást ki és bekapcsolni az összes Windows gaming hülyeséget kikapcsolni, de semmi.
Hol tudom megnézni mit logol?
Verziószámra ugyanaz a driver van fent mint ami Ubuntun is, de semmit nem segít. -
PociAti
őstag
Igen, ez volt a tervem.
Csak nem találtam hogyan kell, mert még nem ástam a mélyére.Kíváncsi vagyok rá mit reagál arra, ha a listába felveszem a 24.04 tárolókat, bár ez olyan evidensnek tűnő megoldás, amit önállóan meg kellene tudni lépnie.
Most archiválom a cuccaim egy olyan PC-re, ami ritkán van bekapcsolva. Az is frissíti magát. Abban hagyományos merevlemezek vannak (több terra), a mindennapos gépekben meg SSD-k.
-
PociAti
őstag
Próbálkoztam korábban is a -d kapcsolóval is, úgy sem engedte.
Ezt írta:
sudo do-release-upgrade -d
Új Ubuntu kiadás keresése
A fejlesztői kiadásra történő frissítés csak
a legújabb támogatott kiadásból érhető el.A 23.10 pedig már nem támogatott (lejárt a rövid támogatási időszak).
A hozzászólás második részében KDE-s parancs szerepel, miközben én Xubuntut használok.
Próbálkoztam az itt leírtakkal is:
https://itsfoss.com/upgrade-ubuntu-version/
Ez teljesen összecseng mindazokkal, amikkel korábban próbálkoztam.
Úgy tűnik a 23.10 támogatási időszak lejártával nem lehet simán áttérni a 24.04-re. Az elején, a 24.04.1 előtt pedig nem akartam, kockázatosnak véltem. Naivan úgy számoltam, 24.10 megjelenéséig úgy is simán ráérek. Vagy még azután is, hiszen LTS-ről van szó.---
Ha más nincs, akkor a 24.04-et rátelepítem a meglévő 23.10-re (és talán csak a szükséges dolgokat cseréli le, a beállítások azon része megmarad, amihez nem kell nyúlnia).
-
urandom0
senior tag
Én Linuxos lemez klónozására sosem használtam egyiket programot sem azok közül, amik a tesztben vannak, úgyhogy nem tudom, melyik ismeri a Linuxos fájlrendszereket. Azt hiszem, talán a Macrium ismeri őket, de erre se mernék megesküdni. De ezek színes-szagos GUI-s programok, nehéz kárt csinálni velük, ezért mertem ajánlani őket.
-
Ja, nem ment könnyen, de tényleg azt hittem csak mellékesen van ott a Mintstick ablaka, a másikra koncentráltam inkább, de kicsit a felfogásom is lassú lehetett.
Amúgy annyira nem offoltunk mégse, mert nem Arch vagy RedHat témáztunk, hanem egy Ubuntu deratíváról beszéltünk. Max féloff, de felfoghatjuk tanulságosnak is a thread-et, sokan majd Ubuntu helyett Linux Mint-et akarnak, ha olvassák.
Én nem bánkódom emiatt.
(#42801) tordaitibi
van ám jobbklikkes menü-->formázás
Winen.No, más se hiányzott, mint a Windows hülyeségei!
De aztán belejöttem Gparted és társaiba.
Azért ez nagy megnyugvás nekünk! Gondolom neked is.
-
Ja értelek már! Eléggé össze tudtál zavarni, azt hittem a particionáló screenshotja is okkal van odarakva. Azt meg nem tudhatod, hogy az a jobbgombos kiegészítő kifejezetten a Mintstick-re van drótozva, de ki akarna amúgy merevlemezt formázni egysoros jobbgombos menüből?
Pendrive esetén logikus, hogy bedugpd, jobbgomb és felugrik a pendrive-író. De lehet neked nem logikus, no mindegy, ez így jól van ott, ez a lényeg.
Nem is merem megkérdezni, mi a fenének raktál be a Mintstick ablak mellé egy totál más funkcióval bíró program képét, ennyi erővel még berakhattál volna médialejátszó képét is!
-
urandom0
senior tag
Miért nem lehetett normálisan megválaszolni a kérdését? Miért kell azt a látszatot kelteni, hogy amit feltett az egy használhatatlan vacak (ami ráadásul nem is igaz)?!
Egyébként én adtam egy majdnem jó választ. Írtam, hogy úgy emlékszem, van egy "+ Other locations" (magyarul talán egyéb helyek?) menüpont a fájlkezelőben, na oda kell beírni a NAS IP címét úgy, hogy smb://-vel kezdődjön
Ő azt válaszolta, hogy: Tökéletesen emlékeztél. Csak annyi eltérés van, hogy nem kérte a NAS címét, mert azonnal látszott maga az eszköz. Így már mindenhez hozzá tudtam férni, ami rajta van.
Úgyhogy tulajdonképpen megoldódott a dolog.
-
Hogy jön ide az Ubuntu installhelper?
Nem az ubiquty része a particionáló is? Háde!
Akkor olvass vissza ebbe a topokba! Az elmúlt hónap(ok) tele van a problémáimmal (és azok megoldásaival).
Biztosan láttam, de ugye ha régieknek vannak gondjai, az más, mintha egy most kezdő akad el. De amúgy ne sajnáld, hogy letöröltettük kollégával az Ubuntut, ez a gyakorlás része, mindenki törölt már százszámra disztrókat és rakott fel másikat, ez ilyen. De most már visszagörgetek és megnézem, milyen gondok voltak, amúgy én nem is erre utaltam, hanem arra, hogy ami a Mintnél hiba, ugyanaz van az Ubuntunál is, az ubiquity miatt.
Az a gyanúm amúgy, hogy a pendrive író appok lebutítottak és szerintem nem kezelnek particiókat, bár ők maguk létrehoznak, ha szükséges. Ez nem tuti, de ezerszer használtam a Minstick-et és szerintem ilyen, meg a többi is.
Ha kizárólag pedrive-okhoz hozták létre akkor miért jelenik meg a merevlemez jobbklikkes menüjében a "Forrmázás" menüpontra kattintva?
Kizárt, hogy ilyen történjen. Semmi köze egyiknek a másikhoz. Ha már egy megírt pendriveról zajlik a telepítés, minek is jönne be a pendrive író? Valamit megint benéztél!
-
Nem mellesleg miért Pendrive formázónak hívja magát? A merevlemezek formázásához másik program szükséges?
Ez bizony így van, de nem csak a Mintstick, hanem a többi pendrive-író appnál is, ISO és egyéb képfájlok kiírására van, nem meghajtók formázására. De nem is tudok egyszerűbbet elképzelni, mint ezt a megnevezést: pendrive formázó! Szerintem direkt értetlenkedsz, mert ez még nagyanyámnak is egyértelmű lenne... Ha ez így egy kezdőt összezavar, akkor ne is menjen PC, notebook közelébe, mivel azért egy pendrive és a merevlemezek között csak különbséget tud tenni.
Ezen nincs mit védeni, egyébként az Ubuntu installhelper particionáló része szerintem egyértelmű és mint írtam, ugyanezt használja a Mint is. Az nálad fura, hogy a Mintnél csuda hibákat fedezel fel, az Ubuntunál meg nem.
Mivel lehet mégsem viccelsz, így legyen mindenkinek egyértelmű:
Pendrive (ehhez kell a pendrive formázó)
Merevlemez, alias HDD
Mennyivel egyszerűbb így óvodás szinten, nem?
-
urandom0
senior tag
Hát, ha az válasznak számít, hogy ehhez letöröltették vele az Ubuntu-t, és felrakattak vele egy Minket ...
Nézd, szerintem ennek túl nagy jelentősége nincs.
Ha valaki csak azért akar Linuxozni, mert van egy régi gépe, ami Windows-szal már nem igazán használható, az úgyis rájön idővel, hogy Linux-szal sem lesz használhatóbb
De ha valaki más okból használ Linuxot, mondjuk mert azt hallotta, hogy biztonságos, vagy mert a nyílt forráskód miatt, akkor úgyis végigmegy pár disztrón/asztali környezeten, mire leragad annál, amelyik a legjobban tetszik neki.Storytime: én Suse-val találkoztam először (akkor még így hívták), azt hiszem egy CHIP CD mellékletén volt. Feltelepítettem, beállítgattam, aztán el kellett mennem valahova, otthagytam olyan 2 órára, a háttérben ment valami letöltés. Mire visszaértem, az asztalon az összes ikon átváltozott .desktop fájllá, nem lehetett rájuk kattintani... valami összeomlott a plasma-desktop-ban. Nekem akkor ennyi elég volt, hogy azt mondjam, hogy jó lesz ez, de kell neki pár év, mire használható lesz. Utána pár évig nem is néztem a Linux felé.
Ha az ember ilyen hibákkal találkozik, az nem jó.Az Ubuntunak egészen a közelmúltig volt egy olyan szokása (vagy tán még mindig megvan), hogy defaultban telepítve volt a whoopsie. Ez azt okozta, hogy mindenféle, totálisan jelentéktelen programösszeomlás miatt ilyen ablakok jelentek meg:
Érted, összeomlik valami random service, amit a systemd úgyis újraindít másodperceken belül, és egyébként a felhasználó úgysem tud vele mit kezdeni, az sem tudja, mi az, de azért ilyen ablakokat dobál fel a rendszer... ebből az jön le az embernek, hogy milyen szar ez a Linux, most lett telepítve, de már bugos.
-
Még csak azt sem mondhatod, hogy nem ismerem a Mint-et, és látatlanban, vakon vagdalózok.
Látom, ismered, bár igen szerencsétlen eset ha egyszerre akarod használni a particionálót és a pendrive író Mintstick-et. A linkelt képen legalábbis ez látszik. A menet közbeni particionáló meg az ubiquty installhelper amúgy közös Ubuntuval, a Mintstick az Mint-es és kifejezetten pendrive-hoz van, nem HDD-hez. Úgy látom több időt kéne ismerkedéssel töltened.
De már az elején egy olyan butaságba futottam
Hát igen, csak nem a rendszer butaságe ez, hanem a useré.
Különben már többször leírtam, hogy a kollégának nem csak a Linux Mint, hanem a Kubuntu is javasolva volt kipróbálásra. Azt is leírtam, miért nem az igazi kezdőknek az Ubuntu, de ezt is százan leírták már a Kezdő topikban. Gondolom ez nem különösebben zavar, csak hajtogatod ugyanazt, min t a pereces.
Nem áll a többi felett a Mint, egyszerűen sokkal jobb totál kezdőknek, mert mindent megcsinál GUI-ból egy default install után, amit akar a user. Ubuntun ez sajnos nincs így.
-
I02S3F
addikt
-
urandom0
senior tag
Végül is megkapta a választ kérdező, megtalálta a hálózati megosztásokat. Akkor meg mi a baj?
Én is Mintet ajánlottam neki, pedig nem is használom (pár napja szépen csendben felkúszott a helyére az OpenSuse). De a Mint tényleg kirak mind UI-ra, frissítések, csomagkezelés, tűzfal, stb. Ubuntuban még egy nyomorult gufw sincs (biztos nem fért bele a 6 GB-os ISO-ba). Ha a kezdő user megkérdezi, hogy engedjen ki valamit a tűzfalon, mit mondasz neki? ufw allow....?
És most akkor nézd meg, egy 10 perce telepített Ubuntu:
Pedig semmit nem csináltam, szólt a frissítéskezelő, hogy vannak frissítések, azokat telepítettem, elindítottam az App centert, rákattintottam a Manage-re, ott is jelezte, hogy vannak frissítések, na mondom akkor "Update all", és erre ez.
Azóta újraindítottam, megint bementem az App centerbe, megint Update all, és megint ez. Ez nevetséges, most ezt meglátja egy kezdő, hát nem az fog a fejében járni, hogy de jó ez a Linux... -
...ahogy Windows-on
Erre én galádul bedobtam a windows-like kifejezést.
No mindegy, annyiban jobb lenne a Kezdő Linuxos topik, hogy ott azért majd mindenki őszintén írhatna és azt írná 10-ből 9 ember, hogy inkább egy Linux Mint-et rakjon fel az alap Ubuntu helyett. De egyébként itt sem szentségtörés egy kifejezetten Ubuntu alapú disztrót javasolni szerintem. Nem is értem mi a gondod azzal, ha valakinek egy sokkal használhatóbb és jobb rendszert javasol bárki is, az a gond, hogy ez Ubuntu topik?
Hát akkor nyugodj meg:
System:
Host: Mint-C-22-Latitude-5520 Kernel: 6.8.0-39-generic arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 13.2.0 clocksource: tsc
Desktop: Cinnamon v: 6.2.7 tk: GTK v: 3.24.41 wm: Muffin v: 6.2.0 vt: 7
dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Linux Mint 22 Wilma base: Ubuntu 24.04 nobleLegyél büszke, egy újabb Mintes...
Hogy mi?
Az nekem jó, ha valaki kezdőként a jobb rendszert fogja használni? Egyszerűen egy megtévesztő infó alapján rakta fel a kolléga az Ubuntut, de ha már így történt és láthatóan nem igazodik el benne, akkor már hagyjuk, had szenvedjen vele? Írjuk le, hogy nem baj, jó lesz ez neked, igaz ahhoz, hogy be tudd állítgatni, fel kell raknod egy gnome-tweak nevű csomagot...egyszerűen nevetséges az egész!
És még egyszer leírom, javasolva lett a Kubuntu is a Mint mellett.
-
Tök feleslegesen szívattátok szegényt.
Azzal, hogy egy sokkal kezelhetőbb rendszert ajánlottunk egy normálisan használható fájlkezelővel? Tényleg nagy szivatás. Nem a Gnome-mal van a baj, hanem azzal, amit az Ubuntu használ belőle. A Nautilus fájlkezelő nincs totál lebutítva? Dehogynincs, mindenki lecseréli valami másra. Most javasoltuk volna egy alapból snapfüggő lebutított rendszer farigcsálását ahelyett, hogy egy valóban jó és kezdőknek is könnyen használható Linux Mint-et ajánlunk?
Nincs ebben több, kár ezen ennyire kiakadni. Azt felesleges lenne hozzátennem, hogy ha én ajánlok valamit, akkor azt ajánlom, ami szerintem jobb, ugyanezt tedd Te is, de ne kritizáld azt, hogy más mit javasol, főleg ha értelmes ellenérved nincs.
-
-
-
És ha az ezen az útvonalon kéttkattal indítod a snap-store-t, akkor sincs Permissions lehetőség?
[link]
Akkor passzolok.
Manuálisan sem sikerül az engedélyeket átállítani, terminálból?sudo snap connect remmina:audio-record :audio-record
sudo snap connect remmina:avahi-observe :avahi-observe
sudo snap connect remmina:cups-control :cups-control
sudo snap connect remmina:mount-observe :mount-observe
sudo snap connect remmina:password-manager-service :password-manager-service
sudo snap connect remmina:ssh-keys :ssh-keys
sudo snap connect remmina:ssh-public-keys :ssh-public-keys
-
Egyáltalán van ilyened?
Kpityu2, ez biz' így működik, éppezért nem is tudsz snap appot bizergálni mert csak olvasható a fájlrendszer.
Lehet persze, én már csomagoltam ki, buheráltam meg csomagoltam vissza snap appot.
csak nem olyan egyszerű, közvelenül nem lehet benne csak úgy törölgetni meg átírogatni. -
-
kpityu2
őstag
A Gnome Szoftver-ben nekem sincs. Nézd már meg baloldalt lent a névjegy menüpontban, hogy igazából mi is a szoftverkezelőd neve. Sajnos kezd elharapózni hogy a program igazi nevét úgy kell előkotorni a taszk listából.
Hmm. Most nézem, hogy a Remmina-hoz nekem se dobja fel a jogosultságokat Discover alatt. Pontosabban a sima verzióhoz oda van írva, hogy Full Access, de a Snap verzióhoz nincs semmi.
-
sudo snap install snap-store
Ezután lesz, ha nem tenné be az indítóját a start, bocsánat Alkalmazásmenübe akkor a
/snap/bin/snap-store
útvonalon kétkattal indítható.
Kpityu2, igaz nekem őskövület a rendszer de a Discoverbe nyoma nincs amit mutattál.
Se a gyári Szoftverek-be. csak a Snap tároló-ba van ez a lehetőségem.
Ez nem zárja ki hogy az újabb verziós Ubuntukba már integrálták a lehetőséget a stoftverkezelő programokba. -
A mezei nem jó, Szoftverek stb.
Neked a Snap tároló, snap-store kell, és abban van csak benne ez mint a képen, van egy Permissions lehetőség.
Ez a Permissions csak ebben van benne, se Discover, Synaptic, se semmi másba nincs.Pofára ugyanaz mint a normál Szoftverek, a menübe Snap tároló néven fog megjelenni.
-
urandom0
senior tag
Így van, ahogy kpityu2 mondja, ezek halasztott frissítések. Csak egy kisebb csoport kapja meg őket első körben, hogy ha súlyos hibák lennének ezekkel a frissítésekkel, ne mindenki szívjon vele. Idővel persze az összes felhasználó meg fogja kapni őket.
apt.conf-ban ki lehet kapcsolni ezt a viselkedést, de nem ajánlott. -
Egy ideje már megy ez a Kept Back Ubuntu alapokon, ha az egyik csomagkezelő nem frissít, a másik lehet igen.
Nálam épp most a
sudo nala update && sudo nala upgrade
tart vissza csomagokat, viszont az apt csomagkezelővel meg frissült ugyanazon pár csomag.================================================================================
Kept Back, Will Not Be Upgraded
================================================================================
Package: Old Version: New Version: Size:
linux-generic 6.8.0-36.36 6.8.0-38.38 17 KB
linux-headers-generic 6.8.0-36.36 6.8.0-38.38 17 KB
linux-image-generic 6.8.0-36.36 6.8.0-38.38 17 KB
================================================================================
Summary
Upgrade 60 Packages
Kept Back 3 Packages
#
63 frissített, 7 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 451 MB.
A művelet után 297 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] n
Megszakítva.
ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$
Resolving the Error “The following packages have been kept back”
-
Dhampir
félisten
Hú, ez a szolid megoldás nekem is pont jól jött, köszönöm szépen!
Eddig a Flatpak-es Switcheroo-val próbálkoztam.
-
-
-
Pár napja raktam fel EFI-s notebookra, most megnéztem a régi legacy-s notin is, mindkettőn lefutott az installhelper frissítése után a telepítési folyamat. Hiba nem volt menet közben.
Normál install volt 3rd party alkalmazások nélkül. Mintstick pendrive-íróval írtam ki az iso-t. -
Ja a boot splash-ra gondolsz, hogy annál látható lenne, hol akad el a boot folyamat! Ez egy jó ötlet, tényleg nem kell kivenni a GRUB-ból a quiet splash opciót, a felfelé nyíl lenyomására látható a folyamat.
(#42641) tordaitibi
A Del gombot nem tudtam, hogy előhívja az is a splash-t, de a felfelé nyíl egyszerűbb nekem.
-
-
Persze hogy nulla, mert _nem_javasoltam_semmit. Csupán a nyilvánvalóan hibás elképzelésekre hívtam fel a figyelmet.
Akkor csak a szokásos önkéntesrendőrködés, értem. Arra nagy szükség van mindenütt, itt is. De ha már így van, miért nem jelentkezel Topikgazdának?
Nem tudom Ubuntu-n hogyan lehet előhívni a a boot konzolt...
A leírás, amit linkeltem, épp ezzel kezd, de ezek szerint meg se nézted, mert téged csak a tompikás csíkos megfogalmazás zavart. atyaisten...
-
Teljesen igazad van, de gondolom mindenki ismeri a saját mappa és könyvtárszerkezetét. pl. valakinél a Videók alatt ha van 900GB vegyesfelvágott akkor gondolom nem a gyerek első gügyögős videóját fogja deletézni hanem a tegnap letöltött pornóvideót ami felejthető, újra letölthető.
Az első példában említett pótolhatatlan kincseket meg ha valaki a /home meg a C meghajtón tartja, és nincs másolata az meg is érdemli.Nekem az igazán fontos cuccaim kb. 160GB, ezeket 2000 óta gyűjtögetem és 4 helyre vannak archiválva.
-
Egy betelt /home esetén home usernek adjál jobb ötletet, mint egy Live alól néhány 500M-1-2Gb méretű videót törölni hogy legalább felálljon a rendszer. Utána úgyis ezt kell tenni, akkor meg mindegy.
Én nem tudok jobb megoldást.
Tévedtem igen nem láttam a képet hogy a partíció 3/4-e szabad, de ha tényleg betelt volna, nincs jobb ötletem. -
Ahhoz képest, hogy mindenkit kiosztasz, mi is a javaslatod a problémára?
Lehet ettől jobban érzed magad, de a javaslatod nulla, így a hsz-ed is kb annyi.
A repteres képem meg csak egy záróakkord volt, előtte volt egy szerintem valid javaslat is a Ubuntu 22.04 boot repair how to guide leírásban. Persze ha a vakokat és világtalanokat említjük.... azt biztosan nem láttad.
Amúgy szakmai szempontból mi a bajod a recovery boot-tal?
-
atesss
addikt
Na, végül pont ez lesz.
Ki kellene próbálnom még most este gyors egy annó (~2 éve) hibásnak titulált és akkor mással kiváltott miniPC-t. Amire pár napja ránézve rájöttem hogy még az is lehet csak az SSD halt be.
Úgyhogy akkor felrakok mondjuk egy új 24.04-et, és akkor két legyet egy csapásra.
Prime95 ugye elérhető Ubuntura ? Vagy mit ajánlotok egyszerű stress test-nek ? -
Lacc
aktív tag
Sikerult a regi 22.04 telepitovel, az meg nem az ujabb es ott mukodott hiba nelkul.
De most rovid leszek, az elobb reszletes valaszt adtam, de lefagyott a firefox linux alatt, sajnos nem Windowson vagyok.
Legyen egy pelda kep az internetrol, mert mar nem tudok screen shotot kesziteni.
Itt tokeletesen latszik az SSD mint nvme0n1 es latszanak a particiok mint nvme0n1p1 es nvme0n1p2, es a tobbi.
Na nekem ezek a particiok nem latszodtak egyaltalan az installerben amikor a manual particiot megnyitottam! Total semmi, ez nem volt ott.
Ellenben ezek a particiok megjelentek a Disks alkalmazasban, sot meg a nautalisban is megtudtam nezni a Windows drive-omat ami az nvme0n1p4-es particion volt, de az installer nem latta a particiokat az SSD-nek.I02S3F Alul azt lehet kivalasztani hova akarom tenni a boot loader-t, melyik meghajtora, na ott a listaban volt 1db "null", mint Java,Python ertek es ennyi.
Szerintem az ubuntu, fedora csak szimplan nem szereti a regi hardvereket, ez a PC is egy AMD AM4-es, a laptopon is most adta meg magat az ubuntu... az a baj, hogy ugyanaz van mint 20 eve, szep-szep a linux, de olyan hardware-t kell venni alaja, amire feltudod tenni, regi ifju korom.
-
Orgi
addikt
Úgy indul a friss telepítés után, hogy hiba a Panel alkalmazásban és utána Ubuntu belső hiba... de csak 2 hetente használom ezt a régi laptopot a szülői házban, meg amúgy a hibaüzeneten kívül nem látok mást, nem látom magát a hibát, szóval mire legközelebb előtte ülök, gondolom már ki lesz javítva
-
-
-
I02S3F
addikt
"A számmisztikán kívül mi indokolja a feltételét?" - Hát figyelj oda. Home user vagyok. Nem mission critical rendszert futtatok. Persze! Semmi gond a 22.04 LTS-el sem (nekem legalábbis), csak tetszik az új-(don)-ság.
"Pontosan milyen hiba javítása, vagy új funkció bevezetése hiányzik annyira?" - Nincs racionális válaszom! " Az újabb, jobb" reményében futok neki az ilyennek. Csak tetszik.
-
-
-
-
+2 dolog eszembe jutot:
- régebben volt vmi trükközés, hogy nem az egész samba csomag volt fent, hanem csak egy smbclient (?) csomag ami valamilyen szinten biztosította a távoli hozzáférést Windows megosztásokhoz. Nem tudom mostanság mi települ alapból. Nálad fel van telepítve a teljes értékű samba? Fut is az smbd, nmbd service?
- Van tűzfal? Ki/be vannak engedve a megfelelő portok?kpityu2
Néha én is nekifutok, hogy mitől műkodik, vagy éppen nem, de vagy nem azokat az eredményeket kapom, vagy nem is értem miről írnak. Gyakran Windows-on is problémás a hálózati erőforrások kilistázása. Egyik héten minen oké, a másikban csak a gépek harmada látszik, és olyan is van, 20-30mp-el később a többi is megjelenik egy varázsütésre. -
-
kpityu2
őstag
A múltkor ezt a snap, flatpak dolgot már kitárgyaltuk, az a baj ezekkel, hogy maga a konténerkezelés túlságosan integrálva van. Nincs az, hogy látod, hogy itt van egy 1,5 gigás konténer és azután ha hely kell, letakarítod. A Dockerben az a jó, hogy tényleg mintha virtuális gép lenne, egy blokk az egész és saját környezete van a konténerkezelésnek és nem keveredik a normál csomagokkal.
#41980 hcl: Nem független. Az OS rendszerhívásait használja. A Docker gyakorlatilag a linuxos chroot felpimpelt változata. Mondjuk Windows alatt tényleg virtuális gépként fut.
-
"Akkor a gyakorlatilag virtuális gépek kijelentést hogyan máshogy lehet érteni?!"
Pontosan úgy, hogy a "gyakorlatilag" kifejezés nem azt jelenti, hogy biztosan az
Olyan, mint egy virtuális gép, de nem feltétlenül az."Pont ez a "börtön" biztosítja, hogy nem csak az OS-hez nem fér hozzá, de a többi futó programhoz sem."
Ezt mondtam, független az OS-től, amin fut, nincs 1:1 hozzáférés. -
-
-
-
urandom0
senior tag
Gondolom, a kiadás előtti utolsó néhány nap már nagyon szoros a fejlesztőknek, és nem ilyen "apróságokkal" foglalkoznak, mint a fordítások, hanem a komolyabb bugokkal. Meg hát nem egy random jött-ment akárki ez a csávó, hanem egy Canonical alkalmazott.
És valószínűleg nincs is annyi ukránul és oroszul is tudó fejlesztő a közösségben, aki át tudta volna nézni őket.
Mondjuk itt látszik, hogy voltak már szeptemberi commitjai, és azokat sem javította ki senki idáig. Szerintem ezen felbátorodva gondolta úgy, hogy a kiadás előtt még gyorsan belecsempész néhány troll fordítást. -
kpityu2
őstag
Múltkor én is küzdöttem egy smb megosztással, azt hiszem valami jogosultságprobléma. Más a jogosultság ha az fstab mountolja és más ha a munkamenet indulásakor csatolódik fel. Amikor munkamenetből csinálod kézzel akkor persze megkapja a jó jogosultságot. Igazság szerint nem volt kedvem az fstab paraméterezésével küzdeni, a Lemezek programmal beállítottam, hogy a munkamenet betöltődésekor csatolja fel, nekem így is jó az desktop gépen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Autós topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Vezetékes FEJhallgatók
- PlayStation 5
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Háborog az Apple az iPhone-ra írt első pornóapp miatt
- Tenisz topic
- Házi hangfal építés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest