- Vezeték nélküli fülhallgatók
- DUNE médialejátszók topicja
- Steam Deck
- RX 6600 Aktív Displayport-VGA átalakító probléma
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Hisense LCD és LED TV-k
- Dell notebook topic
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
PociAti #43066 üzenetére
Van a végén 11GB üres hely. Miért nem oda készítesz egy efi partíciót, a megfelelő flag-ekkel? Nem szentírás, hogy a lemez elején kell lennie ennek a partíciónak.
Elötte mindenképpen készíts egy lemezképet(mentést), hogy ha valami félre megy, akkor legyen egy tiszta kiindulópont.Viszont Tibi megoldása is jó lehet, hogy egyszerűen átkonvertálod
-
cigam
titán
Windows mellé opcióval telepítetted?
Ha a BIOS-ba bemész és átálítod a Windows-ra a bootloadert, akkor elindul a Windows?
Ha igen, akkor elképzelhető, hogy valami félrement, és a grub nem ismerte fel a Windows-t, ezért fel sem vette a boot menübe. Itt egy leírás, hogy hogyan korrigálhatod ezt.
(Vagy nem törődsz vele, és a BIOS-ban állítgatod, mikor melyik rendszert akarod betölteni.) -
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #43021 üzenetére
Szerintem a céges, fizetős támogatásra gondolt. Ami nem jelenti azt, hogy ér is valamit, de a rendszerüzemeltetők sejhaja védve van. Nem tudom mennyi difi van a telepített csomagok között (mennyire tartja vissza, teszteli le a fizetős verziókban) Plusz ha nem tudják megoldani, a felmerült problémát, megkérdezhetik a Canonical-t. Lehet rájuk ujjal mutogatni, hogy még ök sem tudják megoldani, akkora gubanc merült fel.
Az hogy valami ma működik, még nem feltétlen fog holnap is. Jöhet egy frissítés, ami hazavág egy eddig hibátlanul működő rendszert. No és persze a felhasználók leleményességét sem szabad alábecsülni.
Nem mellesleg minden rendszert eltörhető, ha elég türelmes, és kitartó vagy
-
cigam
titán
Hogy kinek van a leggyengébb, de mindenre is jó gépe, az miért Ubuntus téma?
Csak hogy meglegyen a szokásos mellébeszélés/hozzászólás gyűjtésem. Érdekes dolog a kettős mérce...
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #43006 üzenetére
Csak hogy meg legyen a szokásos mellébeszélés/hozzászólás gyűjtésem.
Valóban lassan tölt be, de ha megengeded neki, hogy a gép indulásakor készenlétbe helyezze magát a memóriába, egész vállalható sebességgel indul. Értelemszerűen a konténerekből indítva erre nincs lehetőség.
-
-
cigam
titán
Gnome-tweaks, gnome-shell-extension-manager, synaptic, gnome-software, ufw, ezek nincsenek natívan telepítve, amit nem értek, hogy miért?
Mert nem mindenki használja őket, nincs szükség rájuk alapból. Nem értem a "problémát". Ez éppen olyan egyéni ficam, hogy kell-e programindító parancsikonok az asztalra, vagy felesleges.
A magyar mappanevekhez nem kell kilépni/belépni, vagy újraindítani a rendszert? Régebbebről rémlik ilyesmi. Ha nem, jelentd be hibára! Hogy évekkel később lezárják azzal az indokkal, hogy már nem támogatott az a verzió
-
cigam
titán
válasz
mtomi95 #42896 üzenetére
1 pass az semmi. Persze ez nem feltétlen memóriahiba, lehet táp, vga, alapap, bármi.
Ha két ennyire eltérő distrón(más kernel, más driver verzió) is újraindul, az nem valószínű, hogy SW hiba.Az aktuális boot naplója:
journalctl -b
Az előző boot naplója:
journalctl -b -1Elég hosszú, és zanzás, szóval ne ide, hanem vmi szövegmegosztóra. Alaplap BIOS-a alapon van, vagy tuningoltad? Milyen proci van a gépedben? Nem lehet hogy csak az Intel betegsége jött elő nálad is?
-
cigam
titán
RDP? Az nem a Windows sajátja? Úgy tudom Linux-on VNC megosztás van alapból. Viszont a Wayland nincs barátságban vele. Nem tudom hol tart most a fejlesztés.
Plusz macOS alatt elég buta a beépített VNC, nem ismeri a linux user/pass-al történő bejelentkezést. Lehet elég lenne egy okosabb pl.RealVNC kliens telepítése. Esetleg a Linuxban turkálni, hogy hol van a konfig fájl. RaspberryPi OS alatt szerencsére ki van vezetve GUI-ra: [link] -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #42876 üzenetére
Bocsi! Én értettem félre, azthittem ubuntun villog.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #42851 üzenetére
A visszatartott csomagok telepítése: [link]
Vagyis apt-vel is megoldható lett volna, csak tudni kell a mikéntjét -
cigam
titán
válasz
PociAti #42846 üzenetére
Bocsi ezt benéztem, valamiét Kubuntu járt az eszembe....
Mi történik ha az új kiadást felveszed a forrás listába?
/etc/apt/sources.list.d/ubuntu.sources
Types: deb deb-src URIs: http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ Suites: noble noble-updates noble-backports noble-proposed Components: main restricted universe multiverse Signed-By: /usr/share/keyrings/ubuntu-archive-keyring.gpg Types: deb deb-src URIs: http://security.ubuntu.com/ubuntu/ Suites: noble-security Components: main restricted universe multiverse Signed-By: /usr/share/keyrings/ubuntu-archive-keyring.gpgEsetleg ez?
-
cigam
titán
válasz
PociAti #42843 üzenetére
Első körben ments mindent ami fontos, akár egy lemezképet is hozz létre, hogy legyen hova visszavonulni, ha valami nem stimmel.
Itt azt írják, hogy szándékosan van blokkolva a frissítés, de a
do-release-upgrade -d opcióval kierőszakolhatod.A hivatalos oldalon pedig a
pkexec do-release-upgrade -m desktop -f DistUpgradeViewKDE
parancsot ajánlják. -
cigam
titán
válasz
paolinho #42805 üzenetére
A clonezillánál egy fokkal barátságosabb a Rescuezilla ennek is a clonezilla az alapja, csak tettek rá egy GUI-t, ami talán nem olyan ilyesztő mint a terminálos felület. Plusz ezzel tudsz böngészni a mentésben, ha csak 1-2 fájlra lenne szükséged a mentésből.
urandom0
Sajna csak a Windows szemszögéből teszteli. Nem egy lemezképkezelő pl. nem ismeri az EXT4(btrfs,...) fájlrendszert így "rescue" módban bitről bitre tudja lemásolni a Linux által használt partíciókat. Pl. a clonezilla is ismeri azt a szolgáltatást, hogy csak a használt területet menti, az üres helyet nem. -
cigam
titán
válasz
urandom0 #42797 üzenetére
Igen, és köszi a segítséget! Igazából nem is igazán neked szólt a felháborodásom. Azon akadtam ki, hogy annyi volt Uby segítsége hogy tegye fel a Mint-et. A kezdő topikban láttam, hogy már MX KDE komponál jár
Uby:
Lehet hogy felpimpelt és így tetszik valakinek, de pl. alapból felajánlja a TimeShift mentéseket, de miért angolul? Még mindég, pedig nem csak egy éve került a rendszerbe! Így továbbra sem egyértelmű, hogy a root(és a többi "home" mappa) miért került alapból a kivételek közé. Az ember azt hinné a saját mappába összegyűlt fájlok mentése fontos(abb). Ha nekem nem volt egyértelmű, akkor egy kezdőnek?
El kellett olvasnom a 2024-es doksi 58. oldalától, hogy megértsem a dolgot. Ezért jár a piros pont a doksi készítőjének! (Bár én nem írtam volna bele a jobbklikkes új menüpontról szóló apróbetűs megjegyzést- Plusz a képernyőfotókra írt piros betűs instrukciók leírások sem mindig olvashatók, és nem is egységesek. Lásd a piros körvonalú barna háttérre írt kék szöveget. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #42794 üzenetére
A kérdésem a Mint topikban onnan indult, hogy egy telepített friss ropogósra frissített (de szerintem a live is) Mint az asztalon mutatja a rádugott eszközök partícióit. Ha az egyiken jobbklikkelek(ismerkedem, hogy mik az opciók), felajánlja a formázást is. Erre kattintva indul el a "pendrive formázó". De ezt írtam is a linkelt hozzászólásban, a kép alatt.
Erre elkezdesz hetet-havat összehordani pendrive kontra hdd-ről, ill. a telepitő partícionálójáról. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #42790 üzenetére
A merevlemezek formázásához másik program szükséges?
Ez bizony így van
Pontosan mi a difi, egy pendrive, és egy merevlemez formázása között? No és mi a helyzet az SSD-vel? Az hová tartozik formázás szempontjából?
Ha kizárólag pedrive-okhoz hozták létre akkor miért jelenik meg a merevlemez jobbklikkes menüjében a "Forrmázás" menüpontra kattintva?Hogy jön ide az Ubuntu installhelper?
Az nálad fura, hogy a Mintnél csuda hibákat fedezel fel, az Ubuntunál meg nem.
Akkor olvass vissza ebbe a topokba! Az elmúlt hónap(ok) tele van a problémáimmal (és azok megoldásaival).
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #42787 üzenetére
Persze hogy hopperkedni fog, de alighogy feltette az első rendszerét, és rákérdez hol a hálózatok, nem a választ kapja meg, hanem az Ubuntu fikázását, és hogy telepítsen Mint-et? Azért ez erősen elgondolkodtató, és egyáltalán nem nevezném segítségnek. Ilyenkor úgy képzelem el Uby-t, mint ahogy anno Balmert láthattuk. Csak nem az üvölti az átizzadt ingében, hogy developers, hanem azt ,hogy Mint.
Miért nem lehetett normálisan megválaszolni a kérdését? Miért kell azt a látszatot kelteni, hogy amit feltett az egy használhatatlan vacak (ami ráadásul nem is igaz)?!Ez a hiba ablak a tipikus füstszűrős sapka esete. Ha kérdés nélkül jelenti a problémát (pl. Windows), az a baj, ha megkérdi(pl. Ubuntu), hogy küldheti-e, akkor meg az a baj.
Ugyanakkor van ott pár opció, amivel meggátolhatod hogy a jövőben az ilyen jellegű hibákat jelentse-e, és többet ne is zargasson vele. Más jellegű hiba esetén (másik program, vagy ugyanaz, de másik hibakód, valószínűleg újra rákérdez majd) -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #42786 üzenetére
Nem egyszerre akartam használni, csak így tudtam megmutatni, hogy azon a lemezen több partíció is van. Nem mellesleg pontosan milyen problémát okoz a Lemezek program futtatása, és egy jobbklikkes menüvel előhívható előhívása? Nem mellesleg miért Pendrive formázónak hívja magát? A merevlemezek formázásához másik program szükséges? Tudom szőrszálhasogatásnak tűnik, de egy kezdőt összezavar, és adatvesztést okoz ha nem veszi észre, hogy nem a partícióra hivatkozik, hanem a lemezre. Márpedig egy kezdő csak rábök, fogalma nincs mi a difi az sda és az sda1 között.
Hát igen, csak nem a rendszer butaságe ez, hanem a useré.
Tehát a teljes lemez legyalulását, és újrapartícionálását nevezzük formázásnak. Én ezt átgondolnám a helyedben. Bárki mást megkérdezel arról, hogy mi a formázás, az valami olyasmi meghatározást fog mondani, hogy a kijelölt partíción hoz létre egy új fájlrendszert. A partíciós táblát _nem_módosítja (nem törli, nem vesz el belőle, nem ad hozzá, és nem hoz létre újat)
De védd csak nyugodtan a védhetetlent.Ezek után még azt is "elhiszem" neked, hogy mindent megcsinál GUI-ból egy default install után.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #42780 üzenetére
Nem is értem mi a gondod azzal, ha valakinek egy sokkal használhatóbb és jobb rendszert javasol bárki
Nem lenne gond, ha bárki ezzel kapcsolatban tanácsot kért volna, de
- Senki nem kért tanácsot, azzal kapcsolatban, hogy melyik distro lehetne jobb választás.
- Nem jobb, csak agyon ajnározott.Az, hogy neked bevált, és ezért ajánlgatod agyba főbe, nem jelenti azt, hogy valóban rendelkezik olyan tulajdonságokkal, miszerint egyértelműen mindenkinek jobb választás. Ha valóban a többi felett állna, mindenki azt használná, és a többi variáns(ablakkezelő) rég megszűnt volna.
Még csak azt sem mondhatod, hogy nem ismerem a Mint-et, és látatlanban, vakon vagdalózok. Pont pár hete volt hogy az új kiadás kapcsán próbáltam rájönni, hogy mi olyan csodálatos benne. De már az elején egy olyan butaságba futottam(#14771) (megint) ami bár első ránézésre hasznos funkciónak tűnik, de inkább veszélyes. Plusz a "start menü"je sem szimpi.urandom0
Hát, ha az válasznak számít, hogy ehhez letöröltették vele az Ubuntu-t, és felrakattak vele egy Minket ... -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #42777 üzenetére
valahogy egyszerre írtatok fórumtársunkkal, aki sosem javasol, megvárja míg más teszi azt meg és abba köt bele.
Egy régi (Tán 90-es évekbeli?) vicc jut eszembe erről, amikor felfedeztek az AMD CPU-ban egy számítási hibát okozó problémát:
Két processzor megkérdeznek mennyi 2+2:
Intel: ... ... ... ... 4
AMD: ... 5
- AMD, ez nem helyes eredmény!
- Tudom, de gyors voltam... -
cigam
titán
válasz
I02S3F #42775 üzenetére
Olvasd el még1x!
Csak két kérdése volt.
- Hol találja a hálózati megosztásokat a fájlkezelőben
- Tud-e úgy a programok között váltani ALT+TAB hoz hasonló kombóval, ahogy Windows-on.Uby válaszában hozta fel "windows-like működést szeretnél", és valamiért erre pörgött rá mindenki, hogy melyik ablakkezelő hasonlít a Windowsra. Pedig nem ez volt a kérdés, amit még1x feltett #42734
"Akkor ennél a platformnál nem is megoldható az, hogy hálózati meghajtókat hozzak létre? Itt nem is létezik "Ez a gép" funkció?"És senki nem a jó választ szajkózta, csak hogy melyik másik rendszert telepítse fel.
Uby
Nem az volt a kérdése, hogy melyik linux-ot válassza, Vagy hogy másoknak éppen mi a szíve csücske. Mindent összehordtál, csak a kérdésre nem válaszoltál. Legyél büszke, egy újabb Mintes...
Ugyanakkor ez az Ubuntu topik, szóval a Mintes kérdésekkel a Mint, vagy kezdő topikba menjetek át!
Köszi! -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #42768 üzenetére
Nem értem, mi a problémád.
Valószínű az ami nekem is kiverte a biztosítékot. Ahelyett, hogy a fájlkezelőben megmutattátok volna az "Egyéb helyek"-et, elkezdtétek megmagyarázni, hogy inkább telepítse újra az egész rendszert, de úgy hogy az inkább Mint, KDE, LXDE... legyen. Bármit csak Gnome-ot ne.
Tök feleslegesen szívattátok szegényt. -
cigam
titán
Jézus Mária... micsoda terelést(ámokfutást) hoztatok össze szegények.
Szűz 24.04-es Ubuntu, semmi cifs-utils, vagy más plusz csomag telepítése nem szükséges. Csak rábök a fájlkezelőben a "Egyéb helyekre", és ahogy a Windows Intézőben a "Hálózatok" alatt, már listázza is a helyi háló smb megosztásait:
Látja a Raspberry Pi-t, a, a Qnap NAS-t, de még a Mac mini-t is. Semmi plusz varázslat nem kell hozzá.
Értem én hogy kedvenc rendszeretek felé próbáljátok terelni, mert nektek az jött be. Ugyanakkor nem kellene úgy csinálni, mintha lehetetlen küldetés lenne ez egy alap Gnome-os Ubntu-n. -
cigam
titán
Megvan a permissions!
Csak a gnome-software-plugin-snap csomagot kellett telepíteni. Igaz a Beállításokon belül, és nem a Szoftverekben, de megvan.
-
cigam
titán
Újabb vicces tapasztalás. Feltettem a VLC-t, ami beült a tálcára, és nem is lehet bezárni. Feladatkezelő sem lövi le. Persze felőlem odagyógyulhat, de teljesen véletlenszerűen lejátszik pár másodperc hangot az egyik videóból. Ami nappal elég meglepő, éjszaka egyenesen ijesztő
.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #42713 üzenetére
1 hetes telepítés, szinte semmi nincs eltekerve, semmi ppa, mondhatni szűz rendszer.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #42711 üzenetére
Bevette a parancsokat, a program látszólag jól működik, de nem értem a GUI véletlenszerű működését. No meg jó lenne vizuálisan áttekinteni, hogy mi a helyzet.
Irigykedem, Gnome alatt így is a saját boltját nyitja meg. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #42705 üzenetére
Van.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #42701 üzenetére
Pedig akár a sima keresőben, akár a kezelés alattiban keresek rá, csak a #42697-ben berakott ablakhon jutok el.
tordaitibi
Az egyik legjobb távoli asztal kliens. Én Windows-okra csatlakozok vele. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #42695 üzenetére
Már telepítve van, és "Ha terminálba írom be, hogy snap-store, akkor is az Ubuntu-s szoftverek indul el."#42691
Sajna alul semmiMég vélemények sincs.
-
cigam
titán
válasz
growler #42692 üzenetére
Sajna nem. Ott csak a telepített snap csomagokat(programokat) listázza, és ugyanúgy csak megnyitni tudom, vagy előhívni a részleteket, de jogosultág gomb nincs.
Elméletileg így kellene kinéznie:
Lehet a 24-en csavartak egyet, és valamiért letiltották ezt az opciót? Aki 22-est használ és van snap csomagja, az rákukkantana, hogy neki megvan még a "permissions" gomb? -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #42690 üzenetére
Köszi! Ezt keresem de valahogy nem jön elő. Ha a keresőbe beírom, hogy snap store, az ubuntu-s szoftvereket dobja ki. Pedig látszólag telepítve van
Ha terminálba írom be, hogy snap-store, akkor is az Ubuntu-s szoftverek indul el. -
cigam
titán
Új nap új kérdés:
Nézegettem a "szoftverek" app-ot, amin keresztül telepítettem, de nem találok ilyen opciót. Merre van ez a "szoftver központ"?
-
cigam
titán
Köszi az infókat!
-
cigam
titán
A következő csomag automatikusan lett telepítve, és már nincs rá szükség:
libllvmspirvlib17
Ezt az „sudo apt autoremove” paranccsal törölheti.
The following upgrades have been deferred due to phasing:
apparmor gnome-shell gnome-shell-common libapparmor1 xkb-data
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 5 nem frissített.
Az mitől lehet, hogy ezeket a csomagokat nem frissíti? -
-
cigam
titán
Hát ez fura. mondjuk az is gyanús volt, hogy a régiót(időzónát) nem határozta meg automatikusan, nekem kellett kézzel beírni. Pedig volt internet kapcsolata.
-
cigam
titán
Furán viselkedik a telepítő. Rufus-al kiírtam az iso-t pendrive-ra. szépen el is indul róla a rendszer, és a telepítő. Menet közben közli, hogy talált új telepítőt, frissítse-e. Én engedtem neki, de azután már nem engedi végigvinni, véletlenszerűen hol a telepített rendszer méretének beállítása közben, hol utánna a felhasználói adatok megadása közben kilép.
Másnál nem csinál hasonló galibát? -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #42641 üzenetére
Ahaaa... Na majd ha oda jutok kipróbálom.
Köszi! -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #42639 üzenetére
Lehet nem így hívják, de arra a konzol képernyőre gondoltam, amin látható a boot folyamata, a kernel és a többi induló program szerviz, stb.. üzenetei, miközben indul a gép.
Valami ilyesmi:
Nem egy "mezei" terminal előhívására gondoltam, mert az továbbra is működik a megszokott gyorsbillentyűkkel. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #42637 üzenetére
A fontos fájlok, és a mentés kérdését szándékosan kerültem. Teljesen felesleges ezen filózni, Doki16-nak nem segít. Talán nem is őt kell meggyőzni erről, hanem akiknek segíteni próbál. Azok az idős emberek meg még felhasználó szinten sem biztos, hogy érthetnek hozzá. Nekik a laptop egy varázslat, egy csoda.
Még az is lehet, hogy példás rendben készülnek a biztonsági mentések, de ők erről nem tudnak, csak az, aki beállította a rendszerüket. Túl sok az ismeretlen.Miért akkora probléma, hogy a "home" mappában tárolja valaki az adatokat? Ettől még senki nem "érdemli meg" az adatok (részleges)elvesztését. Szerintem az emberek több mint 80%-a ott tartja. Pl. én is.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #42635 üzenetére
Mivel azt is írta, hogy nincs mentés, az adatok pedig fontosak, a törlés nem tűnik jó tanácsnak. Törlés helyett ott a mentés. pl. a fontos/nagy adatok átmozgatása egy külső lemezre. Így a hely is megnő, és adatok sem vesznek el.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #42633 üzenetére
Persze hogy nulla, mert _nem_javasoltam_semmit. Csupán a nyilvánvalóan hibás elképzelésekre hívtam fel a figyelmet.
No és az rendben van mikor a tordaitibi-nek ezt írod:
Két bejegyzéssel előtted én akkora fehér csíkot látok, ami még dajcs tompikán is kifogna!
Csak nem kettős mércét alkalmazol? Eh ..Pontosan hol írtam, hogy szakmai szempontból bajom van a recovery boot-tal?!
Az olyan idióta gyerekes poénkodással van baj, mint a te fotód. Ez _szakmai_fórum. Az ilyen idiótaságokra ott az offtopikok garmadája, a Facebook, meg a tiktok. Sokan nem vevők rá.
De azt is megkérdezhetném, hogy ez a fotó szakmailag miben segített a kérdezőnek?Nem tudok Doki16-nak segíteni, mert nem írta meg, hogy a secure boot kikapcsolása után, visszakapcsolta-e azt. Nem tudom Ubuntu-n hogyan lehet előhívni a a boot konzolt, ami részletesen listázza a kernel üzeneteit, és abból talán kiderülne valami. Ha jól tudom CTRL+ALT+F1-re konzolra kapcsolva már nem mutatja ott az üzeneteket. Valószínű a grub paramétereiből ki kellene törölni a "quiet splash" paramétert. De mivel nem tudom mi lehet a megoldás, nem ötletelek, hátha be tudok illeszteni egy abszolút nem idevaló gagyi képet.
De ha már ötletelés...
A rescue menüben kérjen egy root promptot, és a dmesg paranccsal kérje le a kernel üzeneteit, hátha abban írja mi nem tetszik neki, hol akadt meg.Egy próbát megérne az SSD állapotának lekérdezése (pl a live rendszerről indítva a gépt a hdsentinel GUI változatát futtatva talán kiderülne valami.)
Plusz minek írjam le még1x kpityu2 ötletét, hogy mentse le az egészet egy lemezképbe, ill. a /home partíciót (lehetőleg egy ex4 fájlrendszerű lemezre), és az újratelepítés után másolja vissza a fájlokat, telepítse a telepített programokat.
Azt is meg lehetne tudakolni, hogy aki telepítette, beállította, nem-e készített egy mentést/lemezképet a rendszerről, amit elérhetővé tesz. Plusz meg tudja mondani milyen programokat, telepített állított be a kapcsolattartás céljából.
-
cigam
titán
Fura látni, mikor vak vezet világtalant. Értem én hogy a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve, de ezek az ötletelések...
Kapcsold ki a biosban a secure boot-ot.
Az Ubuntu azon kevesek egyike, aminek nem probléma a secure boot bekapcsolt állapota. Nem mellesleg egy telepített, működő rendszeren milyen problémát okozna?valamiket törölgessél a home nevű könyvtárból. Ebben vannak a felhasználók fájljai, képet, videót törölj.
Pedig az írta a kérdező, hogy nincs mentés a fontos dolgokról: "Van az ssd-n fontos dolog, tehát nem lehet csak úgy formázni és új ubuntut rakni."A "repteres" fotóra már nem is tudok mit mondani.
-
cigam
titán
válasz
atesss #42610 üzenetére
Miért nem próbálod ki egy akármekkora lemezen, akár virtuális gépbe, ahol 16GB-os lemezt/partíciót készítesz a rendszernek?
Amúgy az AI szerint belefér: Az Ubuntu 22.04 telepítése esetén a teljes verzió körülbelül 15 GB helyet foglal az operációs rendszer és a telepített szoftverek számára. A 24.04 viszont 25GB-ot igényel. -
cigam
titán
válasz
Ablakos #42570 üzenetére
Két lehetőséged van:
- A rákövetkező sde3-ból lecsipsz egy akkora darabot, amennyi hiányzik a swapból (14GiB). Ezután az egész sde3-at eltolod a lemez végvére, hogy az üres hely elé kerüljön, közvetlenül az sde2 után. Most már meg tudod növelni az sde2 swap méretét, hogy nagyobb legyen mint 32GB.
- Ideiglenesen kikapcsolod a swap használatát, és az sde3-on létrehozol egy swapfájlt, majd beállítod, hogy a rendszer azt használja. Itt leírtam, hogy mi a teendő. -
cigam
titán
Linux alatt ragaszkodni kell a distro saját csomagjaihoz. Ez nem Windows, hogy mindenhonnan összevadászott telepítőket futtass.
Szóval a helyes sorrend az áruház, a csomagkezelő, és csak legvégső esetben vonj be külső forrást.
Az, hogy snap, vagy nem snap, egyéni ficam kérdése. Mindegyiknek lehet sorolni az előnyeit és a hátrányait.
Orgi Mi az a 2 hiba? -
cigam
titán
Én nem akarom bántani a fordítókat, mert tudom mennyi munka van mögötte, de a kérdést miért nem sikerült lefordítani?
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #42486 üzenetére
Kifejtenéd?
-
cigam
titán
válasz
I02S3F #42484 üzenetére
Mert az otthoni felhasználót nem zavarják a kiakadó/el nem induló programok, amik adott esetben még adatvesztést is okoznak?
Nem állítom, hogy ez lesz, de nagyobb az esélye mint a stabil kiadásnak.
Te nem tudod egyedül eldönteni milyen kockázatokat vállalsz be vele, és ha nem tetszik a válasz, hát rajta, frissíts!Az újabb jobb? Erről mindég az Így jártam anyátokkal epizódja jut eszembe.
-
cigam
titán
válasz
I02S3F #42482 üzenetére
Nem. A számmisztikán kívül mi indokolja a feltételét? Tipikus virtuális farokméret, hogy "nekem már az új béta rendszer fut a gépemen"
Pontosan milyen hiba javítása, vagy új funkció bevezetése hiányzik annyira?
Még a kiadott verziókkal is van n+1 probléma (a legviccesebb talán az, hogy a snap store nem képes frisíteni saját magát, mert fut)
-
cigam
titán
válasz
kpityu2 #42054 üzenetére
Nem a grub helye az érdekes, hanem mostanság valamiért alapból ki van kapcsolva az osprober. Ez fedezi fel a többi (Windows) OS-t, és teszi be a grubb boot menüjébe mint választható opciót.
tordaitibi
Köszi, hogy ráértetted.Sajna túl sok más volt a fejemben, és nem jól jöttek ki a szavak...
-
-
cigam
titán
+2 dolog eszembe jutot:
- régebben volt vmi trükközés, hogy nem az egész samba csomag volt fent, hanem csak egy smbclient (?) csomag ami valamilyen szinten biztosította a távoli hozzáférést Windows megosztásokhoz. Nem tudom mostanság mi települ alapból. Nálad fel van telepítve a teljes értékű samba? Fut is az smbd, nmbd service?
- Van tűzfal? Ki/be vannak engedve a megfelelő portok?kpityu2
Néha én is nekifutok, hogy mitől műkodik, vagy éppen nem, de vagy nem azokat az eredményeket kapom, vagy nem is értem miről írnak. Gyakran Windows-on is problémás a hálózati erőforrások kilistázása. Egyik héten minen oké, a másikban csak a gépek harmada látszik, és olyan is van, 20-30mp-el később a többi is megjelenik egy varázsütésre. -
cigam
titán
válasz
kpityu2 #42035 üzenetére
Mióta kivezették az smb1-et, azóta nincs igazán jó, stabil megoldás. Az smb1 szolgáltatása volt a "tallózás", hogy összeszedi, és kilistázza a hálózat gépeit. Az smb2-ben már nincs ilyen szolgáltatás.
Az is gond lehet, hogy nem vagytok ugyabban a worgroup-ban. A gép pl. "workgroup" nevű csoportban van, a HA meg "mittomén" nevűben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Autós topik
- Formula-1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Medence topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Synology NAS
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- DUNE médialejátszók topicja
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- Nothing Phone 1 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest