- Milyen processzort vegyek?
- Hamarosan kapható lesz az Enermax Intel és AMD HEDT platformokhoz szánt AIO-ja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Blu-ray lemez tapasztalatok
- Gaming notebook topik
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz sz.balazs.95 #38596 üzenetére
Annak az akkupakknak már majdnem mindegy, egyébként a 100% DOD se 100%, vagyis a nulla % az nem egyenlő a csontra merítéssel.
Tulajdonképpen esztétikai problémád van ezekszerint.
A felső határ amúgy tökmindegy hogy hány Wh, 65 vagy akármennyi mert túltölteni nem fogja, csak annyi megy bele amennyit az öreg cellák felvesznek.
Ez pl. legyen 50Wh.
Te azt szeretnéd hogy a minimum ne a nulla Wh (ami mint írtam nem nulla!) hanem pl. 10Wh.
Ez százalékosan 20%, ekkor fog kikapcsolni a géped.
Ezt akarod nullára állítani? Vagyis csak maga a kiírt érték a zavaró?Ezt mint írták, egyszerűen be lehet állítani a laposon az Energiagazdálkodásba, az igaz hogy nem olyan lesz mint te akarod, nem nullánál hanem 20-nál kapcsol ki.
(azért nem tudom hogy lehet ezt mert soha nem volt laptopom)Viszont.
Azt átlátod hogy tökmindegy hogy az általad keresett, és egyelőre nem talált überbonyolult módszert, vagy a pár katintással elérhető faék egyszerű módszert alkalmazod,
az akkuidőd ígyis-úgyis ötödével csökken, azaz 1 óra helyett 48 perc lesz.
Értem hogy zavar a % kiírás nem hiteles értéke, de én nem tudok semmi módszert átírkálni.[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz sz.balazs.95 #38596 üzenetére
Tényleg csak ötlet szintjén - még nem használtam. [link]
-
törölt tag
válasz sz.balazs.95 #38589 üzenetére
Ilyesmi kellene?
Xfce > Energiakezelő > Rendszer > Kritikus energia szint
-megadhatod %-ban
-megadhatod mit csináljon ekkor. -
veterán
válasz sz.balazs.95 #38589 üzenetére
Okés. Értem. De akkor is akkubajos.
Ha úgy van ahogy leírtad, pl. 40%-nál kikapcsol villámcsapásszerűen a gép, annak nincs köze a maradék kapacitáshoz, annál inkább az öreg cellák belső ellenállás növekedéséhez.
Vagyis kicsit jobban megterheli a laptop, pl. 1 amperrel, és bezuhan a feszültség a kritikus alá, kikapcsol.
Viszont ha pl. 0,2 amperrel terheleled csak, akkor tudja tartani és így még ki tudnád venni belőle a maradék pl. 18,5Wh-t.
Mint a haldokló telefonakku.
Készenlétbe elvan akár 10 órát is, kiír 50%-ot, jön egy bejövő hívás és máris kikapcsol.Hogy ebbe hogyn lehet beavatkozni hogy a pl. 45% legyen az alsó riasztási határ, arról gőzöm sincs, nincs laposom csak desktopok és ott nincs is ilyen opció az energiagazdálkodásba, logikusan.
de az az akku amúgy se lehet már valami acélos, mennyit megy el róla a gép?[ Szerkesztve ]
-
I02S3F
addikt
válasz sz.balazs.95 #38585 üzenetére
Mondjuk 5 év az sok idő egy akkunak, még bizonyos conzumer laposoknak is!
-
veterán
Azert nulla mert a felhasznal ennyit tud hasznositani, csontra meritve.
Ami termeszetesn nem csontra merites mert akkor el lehetne dobni a pakkot.
Pl. a Tesla es mas villanyautok amikor megallnak akkor nulla a kiveheto energia de persze a pakkba van meg vagy 2-3kWh, de ennek felhasznalasa tonkretenne az akkuegyseget.
Olomakkunal a melykisutes kezdet tartomanya 10,5V, ekkor meg ki lehet venni az akkubol nemi energiat csak nincs ertelme mert 8V alatt kezdenek elgorbulni a cellalemezek es ez = az akku halalaval.
Egy futo ha a vegkimerules hataran doppingszerrel meg tovabb fut akkor elhasznalja azt a tartalekat ami a szervezete mukodtetesere kellene es meghal.Kb. probaltam erthetoen leirni.
Latom egy kollega talalt valamit, kivancsi leszek az eredmenyre.
Szerintem ha sikerul is valamit atirni, az eredmeny az lesz hogy pl. mutat meg 25%-ot es kikapcsol mert a hardveres vedelmet semmivel nem lehet becsapni.
Irhat a laptop akar 50%-ot is, ha barmelyik celle feszultsege 2,7V ala esik akkor a pakk kikapcsol. Ezen sem a vudu, sem a raolvasas nem fog valtoztatni. Ugyanigy mindegy, vizualisan mit ir ki, a toltes leall ha a cellafeszultseg eleri a 4,2 voltot. Fizikailag innentol egy mikrowattot se lehet beletolteni. Es ha a min-max kozott nem 65 wattora, hanem csak 40 ment bele, mert ennyit bir mar csak az eloregedett pakk tarolni, akkor abbol se a joistenke, se Te nem fogsz tudni 65 wattorat kivenni.Ne legyen igazam. De valami azt sugja hogy pedig de.
-
I02S3F
addikt
Szia! Úgy látom tlp-vel és a tlpui-val állítható, amit akarsz!
Ezt keresd: (a tlpui-ban) :
STOP_CHARGE_THRESH_BAT0 START_CHARGE_THRESH_BAT0
A BAT után lehet neked más szám szerepel!
Szerk. : A tlp-t és a tlpui-t telepítened szükséges!
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz sz.balazs.95 #38573 üzenetére
En velemenyem.
Ez nem OS fuggo hanem hardveres.
Nem tudom hany eves az akkupakk.
A pakkba van egy mikrokontroller ami I2C buszon kommunikal az alaplapi charge modullal.
A pakk mikrokontroller szamolja a toltesi-kisutesi ciklusokat, minden ciklusnal meri a bevitt es a leadott energiamennyiseget.
Ez logikusan a pakk oregedesevel egyre kevesebb lesz.
Ez egy lassu, evek alatt kialakulo folyamat.
A buszon kuldott adatakbol a charge pump aramkor alkalmazkodik a pakkhoz, es innen olvassa ki az os is a pillanatnyi toltottseget.
Van beepitve egy maximalis ciklusszam is, efelett kesz, vege, letilt az akkupakk, akkor is ha esetleg meg hasznalhato is lenne.
Ezek ertelme a biztonsag, ha valami az elhasznalodas hataran van, es az a valami egy igen labilis litiumbazisu akku, ami tultoltve akar ki is gyulladhat, vagyis inkabb csereljek mintsem tovabb nyuzzak.Ezokbol hiaba is boncoljuk fel a burkolatot es csereljuk a cellakat ujakra, nem fog mukodni mert a kontrollert is resetelni kellene.
Szerintem nalad ez van amit leirtam es ezen semmilyen szoftverrel es os-sel nem tudsz valtoztatni.
-
I02S3F
addikt
válasz sz.balazs.95 #38580 üzenetére
Sajnos most nincs türelmem most bővebben utána nézni. Tehát könnyen nem lehet megoldani ezt a problémát!
-
I02S3F
addikt
válasz sz.balazs.95 #38577 üzenetére
Ez segít? link
-
I02S3F
addikt
válasz sz.balazs.95 #38575 üzenetére
Kizárt dolig, hogy ne lehetne ezt beállítani. Csak folyton a tlp-t adja keresési találatnak a google.
-
I02S3F
addikt
válasz sz.balazs.95 #38573 üzenetére
Biosból ez nem állítható?
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #30356 üzenetére
A Mint-nek is van MATE verziója. Persze a többségnek a Mint=Cinnamon.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #30350 üzenetére
Én most hallom először, de egy kis kereséssel elég hamar rátaláltam.
Gyakorlatilag a célhardverre szánt egyedi Ubuntu változatokat jelentené.
A fogalom szerintem már nem él, de gyakorlatilag létezik az általad felsorolt területeken, az IoT-t is beleértve.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
sz.balazs.95
veterán
válasz sz.balazs.95 #30336 üzenetére
Update: újrakonfiguráltam az X.org-ot. most a bejelentkezési képernyőig ok, de belépni nem tudok, visszadob a belépési képernyőre.
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
Rimuru
veterán
-
válasz sz.balazs.95 #30310 üzenetére
Ezt nézted már: MouseCustomizations
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
theuprising
tag
válasz sz.balazs.95 #30310 üzenetére
Régen volt ez a btnx nevű csoda is, annak van valami UI komponense is, de nem hiszem hogy most is supportált és használatos. 3 éve volt utoljára commitolva, és csak egy branch van. Ha jól tudom valameddig az ubuntu main repojában is fent volt.
Próbáld meg, ha nem sikerül akkor szerintem marad az atomfizika. -
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #28448 üzenetére
Ugyanarra a hálózatra csatlakozol mobillal? Router nélkül, közvetlenül a gépbe próbáltad?
Nem minden szolgáltatás használja a "szokásos" webes protokollt.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #28446 üzenetére
Tehát azt mondod, nem találta a google-t a ping? Akkor névfeloldási gond van, ami valószínűleg a szolgáltató oldalán keresendő. Térjünk rá vissza holnap (ma, de később ), talán addigra rendben lesz.
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #28444 üzenetére
Live alól, illetve más Live alól csinálja?
Routerrel vagy anélkül?
ping google.com[ Szerkesztve ]
-
koviamy
csendes tag
válasz sz.balazs.95 #26246 üzenetére
Nekem részben más a tapasztalatom. A 14.04-nél az sem frissül automatikusan, amit az Ubuntu Szoftverközpontból töltöttem le. Nekem kizárólag azok a programok frissülnek automatikusan, amik az original rendszerrel jöttek, vagy ppa-t csináltam hozzájuk. Plusz a Virtualbox. Pedig az sehová sem tartozik. Korábban leírtam, hogyan telepítettem. Abban lehet a titok. Valaki megfejthetné, hátha lehetne más alkalmazásokhoz is lehetne használni. Mert eddig nekem csak a ppa volt ami működött. Viszont nincsen mindenhez ppa.
Azt meg végképp nem tudom, hogy most, a 16.04-nél, az Ubuntu Szofterközpont lecserélése után mindez hogyan alakul? Egy biztos, a Firefos és a Vitrualbox frissül. Mert azt már láttam. De mi a hivatalos álláspont? Mi változott? Tudja ezt valaki?
-
Lathronos
őstag
válasz sz.balazs.95 #26260 üzenetére
SOMA, Until Dawn. Na ezektől kitört a frász rendesen játék közben.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #26252 üzenetére
Láttam egy-két említést kis méretű képernyőről a játék oldalán. Valami olyasmit javasoltak, hogy a felbontásbeállításait kell módosítani, valamint a full screen, window mode dolgokat.
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
Múltkor telepítettem debből a krómot, aztán mégis frissült, pedig én is úgy tudtam, hogy nem fog.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Lathronos
őstag
Na lásd kivel van dolgod.. 14.04.5-re telepítettem a Steamet, készítettem fiókot, frissült és működik.
Képekben: ITT
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Nekem 16.04-en fenn van a Steam ( ). Ezen és más rendszeren is indításkor szokta magát ellenőrizni, valamint frissíteni. Vagyis pár indítás után frissülnie kellene.
-
Lathronos
őstag
Valahol a Steam menüjében kell a frissítések keresése vagy valami hasonló opciónak lennie miután bejelentkezel. Nincs elég helyem, hogy feltelepítsem, és minek is tenném, ha nincs Steam-es játékom se fiókom. Ha viszont Ubuntu 16.04-et használsz, az mindent megmagyaráz.
-
Dhampir
félisten
válasz sz.balazs.95 #26240 üzenetére
Az Evolution-t már az NSA irányítja.
-
Lathronos
őstag
válasz sz.balazs.95 #26240 üzenetére
Frissíteni kellene a Steam-et. Ha ez nem megy, töltsd le a deb csomagot a Steam oldaláról és telepítsd azt.
-
sz.balazs.95
veterán
válasz sz.balazs.95 #26216 üzenetére
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
growler
őstag
válasz sz.balazs.95 #26213 üzenetére
]Látom, megoldódott a networkmanager problémád !
Ígéretemhez híven, (és magam megnyugtatására is) kipróbáltam a módszert
egy live CD-n is. (felvetődött bennem a kétség, hogy ez a módszer live CD-n nem,
- hanem csak telepített rendszeren működik.)
De egy törlés, majd kvázi újratelepítés után, ezt találtam a /var/cache/apt/archives
könyvtárban.:[link]A networkmanager - kimásolhatóan - .deb formátumban.
(A verziószámot ne nézd !)[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
válasz sz.balazs.95 #26213 üzenetére
Na, és melyik? Csak hogy meglegyen az utókornak - bár már senki nem tud a 7.2-re frissíteni, aki eddig nem tette meg
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
LógaGéza
veterán
válasz sz.balazs.95 #26211 üzenetére
Akkor meg a régebbi network-manager.deb, ha jól látom ez a verzió (0.9.8.8-0ubuntu7) jött ki releaseben,
és a proposed (ami a hibát okozza) az a 0.9.8.8-0ubuntu7.3.Remélem 64bites a rendszered
Szerk.: Közben nézem, hogy a 7.2-est visszavonták (az volt a hibás), és a 7.3-as viszont javított. Én tennék egy próbát az utóbbival először, ha nem jó, akkor még mindig ott a régi.
Ha meg úgyse, akkor mehet a manuális módszer, azzal ritkán van baj
[ Szerkesztve ]
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
LógaGéza
veterán
válasz sz.balazs.95 #26209 üzenetére
Amúgy van bármilyen konkrét oka, hogy a network-managert piszkálod? Itt szépen leírják a Step2-ben, hogy letöltöd ezt, ezt, és ezt valahol, lemented pendrivera, átviszed a gépedre, nyitsz egy terminált, elnavigálsz a pendrivera, majd
sudo dpkg -i libnl-*.deb
Ha végzett, akkor pedig
sudo service network-manager restart
Vagy ez nem vált be nálad?[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
válasz sz.balazs.95 #26205 üzenetére
Van egy "hülye" kérdésem: ha csak a network-manager csomaggal van baj, miért nem töltesz le egy régebbit mondjuk a Launchpad oldaláról? Ha esetleg megmondod, hogy milyen rendszerre kell, és melyik verzió, akkor adok pontos linket a .deb-hez.
Bocsi, ha már írtad, csak átfutottam a problémakört...
Szerk.: Ott a másik lehetőség, a manuális módszer, amit hcl is emleget. Leszeded a fancy network-managert, terminálban kiadsz egy ifconfig parancsot, a kimenetet bemásolod ide nekünk, elmondod, hogy hogyan kapod az internetet (ha routeren keresztül DHCP-vel akkor könnyű dolgunk lesz), és elmondjuk, hogy mit írj a /etc/network/interfaces-be.
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
"Ok, ott a Live, de abból hogy rakok át bármit is a telepített rendszerbe? "
Visszajutottunk az elejére...most harapott a kígyó a saját farkába !
Ma már nem, de holnap megcsinálom egy live CD-n, és csinálok róla képeket. -
Nem raksz át semmit. Fogod a network config fileokat, és beleírod fixre az interfészt (jellemzően a kábelest), így lesz neted.
Gyá, most kaparjam elő a külső winyómat, amin a mentések vannak... Itt van leírva is
Behúzod a eth0 -t (kábelen) dhcp-re ahogy itt van, akkor van net, nem a networkmanager kezeli a kártyát.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz sz.balazs.95 #26203 üzenetére
Ha kiveszed az egyik interface-t a networkmanager manageléséből, akkor nem vész el. Fixre be kell írni a /etc/network/if... -ba, vagy most éppen ahol az interface fileok vannak.
?? sudo apt-get install wicd, remove networkmanager... nézz utána mert a fene emlékszik már.
[ Szerkesztve ]
-
válasz sz.balazs.95 #26200 üzenetére
Én nagy megelégedésre használtam wicd -t, kiváltotta a networkmanagert, lehet most jól jönne nektek is.
-
growler
őstag
válasz sz.balazs.95 #26200 üzenetére
A telepítőn törölted a networkmanagert ? És megpróbáltad újratelepíteni ?
És amikor eljutottál odáig, be x-elted a "Csak a csomagfájlok letöltése" opciót ?
Majd rákattintottál a Telepítés-re ?
Mindezek után itt: /var/cache/apt/archives nem találtál .deb networkmanager fájlt ? -
growler
őstag
válasz sz.balazs.95 #26198 üzenetére
De neked nem a live rendszeren van szükséged a networkmanager-re, hanem
a telepített rendszereden.
Ha már megvan a telepített rendszeredhez szükséges networkmanager .deb
formátumban, mondjuk egy pendrávra lementve, akkor nyugodtan leállíthatod
a live rendszert. Mert ami neked kell, az rajta van a pendrájvon. -
growler
őstag
válasz sz.balazs.95 #26196 üzenetére
Ha már telepítve van a Synaptic, nyugodtan törölheted a networkmanagert a
Synaptic-ból...azért, hogy megpróbáld - úgymond újratelepíten.
De ha a megfelelő helyen be x-eled a jelölőnégyzetet, akkor nem telepíti, hanem
a kész .deb fájlt megtalálod itt: /var/cache/apt/archivesAzzal ne törődj hogy mi lesz a telepítővel !
Annál egy újraindítás után, az eredeti állapotot kapod vissza.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz sz.balazs.95 #26194 üzenetére
Ha az újratelepítést választod, akkor letölti.
Nem is kell pendrive-ra tenni, mert ha letöltötted, akkor másolhatod egyből a gépen lévő saját mappádba is. -
Dhampir
félisten
válasz sz.balazs.95 #26192 üzenetére
Ez nem vált be?
Kiválasztod a Synaptic-ban azt az alkalmazást, amit telepíteni szeretnél.
Mikor eljutsz idáig, be x-eled a "Csak a csomagfájlok letöltése" opciót.
[link]
Ekkor nem telepíti azt az alkalmazást, hanem.deb formátumban megtalálhatod itt:
/var/cache/apt/archives
Ha ezt a csomagot(okat) kimásolod pl. 1 pen-re, akkor tudod telepíteni azt az alkalmazást
egy olyan gépre, mely nem csatlakozik a net-het -
growler
őstag
válasz sz.balazs.95 #26190 üzenetére
A telepítőn van terminál - igaz ?
Akkor:sudo apt-get update
sudo apt-get install synaptic
És máris lesz synaptic-od.
-
growler
őstag
válasz sz.balazs.95 #26187 üzenetére
A networkmanager helyett akarsz egy régebbi verziót telepíteni...ha jól értelmezem.
Ez a régebbi csomag van a Live CD-n (telepítőn)....nem?
Ha telepítve volt (a live CD-n) - de már törölted...akkor nyitva a lehetőség hogy
"újratelepítsd"... DE !...ha bejelölöd a linkelt képen látható jelölőnégyzetet. és
rákattintasz a "Telepítés"-re, végigfut a folyamat, de a networkmanager nem
települ a live CD-re, hanem a linkelt helyen megtalálhatod .deb formátumban.
Ezt (ezeket) kimásolod valamilyen külső adathordozóra, hogy telepíthesd a
rendszeredre. PL. a gdebi segítségével -
growler
őstag
válasz sz.balazs.95 #26185 üzenetére
Egy régebbi csomagot akarsz telepíteni...ha jól értelmezem.
A live CD-n ez a régebbi verzió van
Ha ez kell neked, és telepítve van (a live CD-n) > töröld.
Majd kezd el újratelepíteni (még mindig a live CD-n) - de ne
telepítsd, hanem a linken leírtak szerint járj el.
És ezt a régebbi verziót, a pen.-rő ltelepítheted a rendszeredre.
(Persze, ha máshonnan nem jutsz hozzá.)[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz sz.balazs.95 #26183 üzenetére
Talán, így is meg lehet oldani.: [link]
-
törölt tag
válasz sz.balazs.95 #26180 üzenetére
Elvileg igen. De utána zárold a verziót, és majd figyeld, mikor jön új, ami javítja ezt a hibát.
-
sz.balazs.95
veterán
válasz sz.balazs.95 #26178 üzenetére
Az megoldhatja a problémámat, ha egyszerűen letörlöm a networkmanager csomagot, majd a telepítőlemezről telepítem?
-
félisten
válasz sz.balazs.95 #25323 üzenetére
Megjegyezzük akkor ezt is! nem használtam még ilyen changert
(#25324) vampire17
Ezt nézd át, hátha találsz benne megoldást.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
válasz sz.balazs.95 #25318 üzenetére
Melyiket használod végül?
(#25319) 8zabi
Inkább a Winx miatt van galiba nálad.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25315 üzenetére
Másik szervert próbáltál? Mint-re gond nélkül felment.
A Variety-hez talán ppa kell.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25312 üzenetére
Talán a wallch tűnik a legjobbnak (Szoftverközpontban megtalálod).
-
Rimuru
veterán
válasz sz.balazs.95 #25305 üzenetére
Szerintem oda inkabb celzott megoldas szokott menni. Amugy akinek megeri az meg is csinalja.
Vigyázat, csalok!
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25282 üzenetére
Akkor már tudod, mi a neve a csomagnak (ott van a zárójelben).
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25279 üzenetére
Haladunk.
Mi a zárt driver sorszáma? Az kell a Terminálból telepítéshez és ott talán elmondja, mi a baja. Vagy felveszed az általam korábban említett ppa-t.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz sz.balazs.95 #25276 üzenetére
sudo apt-get purge nvidia-current
sudo apt-get purge nvidia-current*
sudo apt-get purge nvidia*Ezeket is próbáld ki.
Amúgy csak úgy nem vált át zártról nyíltra, valamit kutyultál, az biztos!
+előztek
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25276 üzenetére
Én inkább a sudo apt-get purge nvidia* (a csillag az egyéb nvidia szóval kezdődőeket is kijelöli, a purge pedig alaposabban takarít) parancsot próbálnám, aztán a sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg parancsot.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25274 üzenetére
Pontosan mit írtál be?
-
sz.balazs.95
veterán
válasz sz.balazs.95 #25272 üzenetére
update: töröltem az nv csomagot de még mindig nem ok.
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25270 üzenetére
Amennyiben nincs másik rendszer a gépen, a Grub rejtett módban működik. A Shift-tel lehet előcsalni, de ezt azonnal nyomkodni kell a bekapcsolás után. Ha még így sem jön elő, akkor nálad nagyon súlyos probléma van, ami nem egy videókártya driver hibája (vagy az csak egy részlete az egésznek).
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz sz.balazs.95 #25254 üzenetére
Szerintem itt az ideje egy új telepítésnek. Ez a Mir próbálkozás elhasalt, vagy nem szedted le előtte a zárt drivert rendesen vagy csak a 304-es felrakása, amíg a mir fenn volt, ez bőven elég, hogy megnyekkenjen a rendszer!
Ha terminalból telepítesz és nem vagy biztos a dolgodban, akkor először a -s opcióval add ki majd a parancsot és látni fogod, mit akar felrakni, így vakon mindenfélét egymásra húzni, az álmoskönyvek szerint se túl jó ötlet.
~$ sudo apt-get install nvidia-current -s
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
dkms fakeroot lib32gcc1 libc6-i386 libcuda1-304 libfakeroot libvdpau1
nvidia-304 nvidia-libopencl1-304 nvidia-opencl-icd-304 nvidia-settings
pkg-config screen-resolution-extra
Javasolt csomagok:
dpkg-dev debhelper nvidia-vdpau-driver vdpau-driver
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
dkms fakeroot lib32gcc1 libc6-i386 libcuda1-304 libfakeroot libvdpau1
nvidia-304 nvidia-current nvidia-libopencl1-304 nvidia-opencl-icd-304
nvidia-settings pkg-config screen-resolution-extraA csomagkeresőben nem is találtam az egyik csomagot, amit a te linked telepíteni javasol.
Célszerű itt is körülnézni időnként.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25254 üzenetére
Nyomd a Shift-et és lesz.
Valami nagyon félrement nálad, hogy a konzol se jön be.[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
válasz sz.balazs.95 #25252 üzenetére
Bootnál nincs GRUB? Ott tudsz választani (recovery mode)-ot.
Ha alapból nem adja ki egy pillanatra sem, akkor nyomogasd a SHIFTet.Szerk.: Itt le van írva minden.
[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
válasz sz.balazs.95 #25250 üzenetére
Amikor bejön a felület, akkor TTY-be ki tudsz lépni szerintem (Ctrl-Alt-F1 pl).
Ha ígyse, akkor meg bootolj recovery módba, és akkor parancssort kapsz."Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
törölt tag
válasz sz.balazs.95 #25248 üzenetére
Hát terminálba!
-
törölt tag
válasz sz.balazs.95 #25236 üzenetére
A tárolókban ott van a 352-es, terminálban a
sudo apt-get install nvidia-352
paranccsal telepítheted.
A current a 304-et rakja fel, ahogy láttad.Ubuntu packages trusty-update: itt is megtalálod a listában a 352-est. Viszont a restricted tárolót elérhetővé kell tenned. Vagy terminálban
sudo nano /etc/apt/sources.list
fájlban a
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu trusty main restricted
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu trusty-updates main restricted
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu trusty-security main restrictedsorok elől (és esetleg a közvetlenül utánuk következő egy-egy sor elől is) kiveszed a #-t.
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25242 üzenetére
Szedd le a zártat purge segítségével. Ha minden jól megy, újraindítás után a nyílttal szépen bejön a grafikus felület.
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25240 üzenetére
Ahogy én látom, ahhoz a 361.28-as driver a jelenlegi legfrissebb (hosszú távú driver).
Érdemes lenne felvenni ezt a ppa-t, ha nem akarod manuálisan feltenni a drivert.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25236 üzenetére
Milyen videókártyád is van? Már régen írtad.
A leírásod elvileg a További illesztőprogramok által ajánlott legújabbat teszi fel. Ennek verziószáma függ a használt rendszertől (mi van a tárolókban) és a videókártya támogatásától.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz sz.balazs.95 #25214 üzenetére
Mit jelent, hogy terminálból telepítetted? Milyen paranccsal? Nekem 14.04 van, van a tárolókban ott van a 352-es is.
-
sz.balazs.95
veterán
válasz sz.balazs.95 #25207 üzenetére
Nos, telepítettem parancssorból: sikerült megint elkúrnom ezt a hulladék X.Org-ot...
Arról nem is beszélve hogy valami tök régi drivert tolt fel a fenesetudja honnan mivel semmilyen ppa-t nem adtam a rendszerhez. Konkrétan a 352.xx helyett 304.xx van fent.Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25205 üzenetére
Akkor elvileg rendben van ez a része. Nem használsz Mir-t.
Terminálból próbáltad már újrarakni a zártat?[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25203 üzenetére
Mit mondanak ezek:
echo $GDMSESSION
echo $XDG_CURRENT_DESKTOP
echo $MIR_SERVER_NAMEUbuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25201 üzenetére
Pontosan hogy néz ki a bejelentkező képernyő? Ott kellene lennie a választási lehetőségnek.
Nem lehet, hogy valamiért a Mir-t használod jelenleg?[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25195 üzenetére
Mi történt, mi változott? Eddig működött, nem?
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz sz.balazs.95 #25170 üzenetére
Sokat vacakoltam mindenféle tárhellyel, aztán az elsőnél maradtam: Dropbox. Igaz, normális méretben fizetős, nem is olcsó (sajnos nincs 100GB-os csomagja, mint a GDrive-nak, pedig az is elég lenne, a GDrive viszont Linuxon hivatalosan nem megy), de mindent tud - megbízhatóan - amit kell, valamennyi platformon. Nyilván ingyen jobb lenne, de az életben a jó dolgokért általában így vagy úgy, de fizetni kell. Mondom ezt vagy 5 éve kizárólag Linuxot használóként.
A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.
-
félisten
-
DrojDtroll
veterán
válasz sz.balazs.95 #25172 üzenetére
bocsi ezt benéztem, a kliens ami van hozzá nem hivatalos
-
DrojDtroll
veterán
válasz sz.balazs.95 #25170 üzenetére
A MEGA nem jó?
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25166 üzenetére
Valami ilyet keress bejelentkezésnél:
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25164 üzenetére
Tudom, hogy fel lehet tenni. De a linkeden is írják, a nyílt driverrel próbálkozzon az ember.
Elvileg a 16.10-ben már alapértelmezett lesz, akkor nagyobb eséllyel számíthatsz a zárt driverek támogatására is.
A Wayland sem alapértelmezett még sehol (Fedora-ék nagyon akarták, de végül nem jött össze), így aztán annak sincs zárt támogatása.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25162 üzenetére
Ha találsz, tesztelheted. Aztán majd megírod, mire jutottál.
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25160 üzenetére
Mir? Hol jársz te?
Tudtommal nem, de részben azért, mert még nincs is ilyen a rendszerben.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25152 üzenetére
Kiadott rendszer tárolóiban nem szokták frissíteni a csomagokat (csak hibajavítások).
-
törölt tag
válasz sz.balazs.95 #25150 üzenetére
Nem ismerem. De hogy a Linuxhoz adott dirvert csak az utolsó előttibe tette bele a HP, az mérsékelten (mondjuk úgy, semennyire sem) a Linux hibája. De linkeltem a frissebbet, telepítsd azt!
-
törölt tag
válasz sz.balazs.95 #25148 üzenetére
Az a HPLIP verzió a 16.04-be kerül alapból. De a külön letöltött drivert telepítheted.
Amúgy erről kérdezd a HP-t! A 3.16.2 a legfrissebb, a megelőző a 3.15.11, abba került a driver.
Ez egy viszonylag új gép, nem?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz sz.balazs.95 #25146 üzenetére
Ennek alapján a HPLIP 3.15.11-es verziója kell. Ehhez 16.04 kell. Vagy letöltöd a legújabb drivert, és telepíted.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz sz.balazs.95 #25144 üzenetére
Mások úgyis kérdezni fogják: HP mi?
-
veterán
válasz sz.balazs.95 #25038 üzenetére
Szia!
Bebootolsz UEFI penről (Win alatt a Rufus jó ennek elkészítésére).
Létrehozol a manuális partíciószerkesztővel mondjuk egy 1GB-os fat32 partíciót. Kisebb is jó, de jobb a béke.
Adsz neki mondjuk egy EFI labelt.
és becsatolod a /boot/efi alá. (nem uefi hanem simán efi!)Üdv. core2
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25036 üzenetére
Azt nem tudom, ilyen útvonalat kap-e, de mint írtam, van neki csatolási pont a kézi particionálásnál.
Bocsánat, nem csatolási pont, hanem ott lesz, ahol fájlrendszert választasz.
[link]
Alulról a 3. a képen.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25034 üzenetére
UEFI módban szükség van egy EFI partícióra (kb. 100 MB, FAT32), és van külön EFI csatolási pont neki, azt kell választani telepítéskor.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25030 üzenetére
EFI partíció van? Megfelelő csatolási pontot kapott? Grub hova került?
-
Raynes
tag
válasz sz.balazs.95 #24966 üzenetére
gyulanknak adok igazat. SSD-n sem kéne ilyenkor törlődnie az adatnak, mert a partíció épp úgy megmaradt, csak a partíciós táblában nem lesz nyoma, de elég hozzá a partíciós táblában újra létrehozni a bejegyzést, és már helyre is áll minden. Ha jól tudom, az SSD épp úgy szektoronként tárol mindent, hiába más technológia.
Az sem igaz, hogy a HDD-n felülíráskor vissza lehet állítani az adatot. Szoftveresen nem, legfeljebb csak a Kürt tudja ilyenkor visszanyerni.
-
gyulank
addikt
válasz sz.balazs.95 #24966 üzenetére
De szerintem más a partíció törlés, a gyorsformázás, és a teljes formázás. Miért csinálna mást SSD-n, mint HDD-n? Az átírt adatot HDD-n se lehet helyreállítani.
-
gyulank
addikt
válasz sz.balazs.95 #24964 üzenetére
Mert ha SDD-n van, miért nem?
[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
válasz sz.balazs.95 #24956 üzenetére
Nekem pár apróság miatt muszáj azt használnom, mert csak ez tudja. De am érdekes, hogy csak külső eszközre nem másolja az ilyen nevű fájlokat, a rendszeren belül igen.
Nincs bajom egyébként vele, olyan értelemben, hogy vmi rosszul működne, csupán sok az újdonság."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
félisten
válasz sz.balazs.95 #24951 üzenetére
It's my pleasure.
Bár, ahogy látom, vannak még gondjaid.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen processzort vegyek?
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Gran Turismo
- Hamarosan kapható lesz az Enermax Intel és AMD HEDT platformokhoz szánt AIO-ja
- PlayStation 4
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX