-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
laszlohu
addikt
válasz
laszlohu #36135 üzenetére
Úgy néz ki, hogy még konkrétabban be tudtam határolni a problémát,
nevezetesen, a laptopomnak az analóg jack aljzata egyben mikrofon bemenet és fejhallgató kimenet,
persze a bemenet le van tiltva a beállításokban ( bár kb mindegy, mert bekapcsolt bemenetnél is van zaj ),
a kimenetnél ketté van osztva a jel, egyik a fejhallgatóba,
másik a rádióba megy ( hangszóró ),
egyébként az előbbi mondatom nem olyan fontos, mivel direktbe is bekötöttem a fejhallgatót, de a zaj akkor sem szűnt meg.
egyébként ha a hangszóró jackjét kihúztam, akkor csökkent a zaj, persze tétlenségben, de nem szűnt meg. -
-
Frawly
veterán
válasz
laszlohu #35910 üzenetére
Proxyval nincs türelmem kínlódni, egy csomó oldal eleve tiltani is szokta a proxykat. Most nem kifogást keresek egyébként, csak mondom miért nem tudom kipróbálni. Pedig kíváncsivá tett, hogy miért nem mehet.
Egyébként meg az AXN-t sem értem, a webes streameknek pont az a lényege, hogy platformfüggetlen legyen, menjen minden OS és fizikai eszköz párosításban, telórol, táblagépről, PC-ről, Windowsról, Linuxról, MacOS-ről. Ez így, hogy Linux alatt nem megy, elég gáz, az egész értelmét kérdőjelezi meg.
-
-
válasz
laszlohu #28520 üzenetére
Szia!
A keret még nem is olyan vészes, meg a fényerőállítás sem, de az, hogy ha minimalizálom a VLC-t pl egy zenecsatorna live streamnél, akkor a kép megy tovább előtérben, szerintem nem normális. E miatt külön fent kell tartanom egy munkaasztalt, mert csak úgy nem látszik... A másik meg a Skype képernyőmegosztásnál van, hogy a saját képernyő miniatűrje látszik tálcára rakott skype-nál is...
Ha meg áthúzom a "fő"monitorra, amit egy vídia 1070 hajt meg, megy szuperül...
Szóval én driverproblémára gyanakszom, de a 16.06-ra még nem merek frissíteni... Nem tudom, hogy mennyire lenne stabil és lusta vagyok backupolni.
@lev258
Ubuntu 14.04.3 LTS van rajta, a legújabb frissítésekkel, kernellel, ami elérhető.
-
Dhampir
félisten
válasz
laszlohu #26107 üzenetére
Egyetértek, én is kizárólag LTS-kiadásokat szoktam futtatni.
Itt megtalálható, hogyan pofozták ki azt a Xubuntut, habár nem tudom, hogy 16.04-en is működne-e.
-
-
Babetta-X
senior tag
-
Aethelstone
addikt
-
janos666
nagyúr
válasz
laszlohu #23353 üzenetére
Én ezeket próbáltam morgolódva:
Ubuntu v15.10 - szerintem rel. indokolatlanul és abs. nagyon lassú
Xubuntu 15.10 - egész gyors, de félni még nem kell és nincs Vsync
Lubuntu 15.10 - már kellemesen gyors, de nagyon fapad élmény, nincs Vsync
... és ez az, ami most nyertesnek tűnik (legalább is ilyen szempontból):
Debian v8.2 GNOME - még a Lubuntu-tól is gyorsabb és van Vsync is
(Utóbbival egyedül a WiFi-t nem sikerült még működésre bírni. Látszólag beragadt a "hardware kapcsoló", amit a fizikai valóságban már többször megnyomtam, pedig most kerestem meg először. Biztos, hogy valami "nonfree bug" még azután is, hogy parancssorból felrakattam a vonatkozó firmware-t, amit a WiKi ír a hardware-hez.)
A fenti négy telepítésből a Lubuntu EXT4-re, a többi, beleértve a Debian is Btrfs-re ment. Mind a négy esetben csak a noatime mount opciót adtam hozzá az alapértelmezésekhez.
Az összes *buntu "belebarmolt" a Btrfs subvolume struktúrába, a Debian nem.
Azt hiszem egy időre helyet cserél a listámon a *buntu és a Debian.
(A személyes kedvencem még mindig a Gentoo, de az abszolút nem erre a gép + felhasználási terület párosra való...) -
Tamy
őstag
válasz
laszlohu #23233 üzenetére
Emiatt nem szeretném újratelepíteni, annyira nem zavaró, inkább csak furcsa. Logokat majd megpróbálok nézni, de ma pl. még nem csinálta, pedig elég sokszor hagytam magára hosszabb időre. Bár félek nem fogok látni semmit
Most még az jutott eszembe, hogy ilyenkor azt megnézni, hogy a böngészőre vonatkozó billentyűparancsokra se reagál, vagy csak a szövegbeviteli mezőkbe nem tudok írni? Majd kipróbálom ezt is ha ismét előjön.
-
rup1u5
nagyúr
válasz
laszlohu #22850 üzenetére
Köszi.
Ezt írja:
rup1u5@rup1u5-U5F:~$ xinput
⎡ Virtual core pointer id=2 [master pointer (3)]
⎜ ↳ Virtual core XTEST pointer id=4 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ HID 04b3:310b id=13 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ SynPS/2 Synaptics TouchPad id=12 [slave pointer (2)]
⎣ Virtual core keyboard id=3 [master keyboard (2)]
↳ Virtual core XTEST keyboard id=5 [slave keyboard (3)]
↳ Power Button id=6 [slave keyboard (3)]
↳ Video Bus id=7 [slave keyboard (3)]
↳ Power Button id=8 [slave keyboard (3)]
↳ Sleep Button id=9 [slave keyboard (3)]
↳ Asus Laptop extra buttons id=10 [slave keyboard (3)]
↳ AT Translated Set 2 keyboard id=11 [slave keyboard (3)]Szóval ha jól értem ki kéne "lőni" és aztán restart?
Mit kell neki beírni ahhoz?
Egységsugár user vagyok. Számomra a terminál az valami ismeretlen világ amit csak hekkerek használnak. -
lev258
veterán
válasz
laszlohu #22637 üzenetére
Semelyikre. A Vulkan hivatalosan még nincs kész. Amikor bejelentik, akkor elvileg a Valve publikussá teszi a nyílt Intel Vulkan drivert, az Nvidia és remélhetőleg az AMD is pedig a saját driverüket. Ezután pedig még az is kell, hogy készüljenek programok/játékok Vulkan-ra.
Az Ubuntu akkor aktuális verziójának nem sok köze lesz hozzá. -
-
-
-
BoB
veterán
válasz
laszlohu #21501 üzenetére
Mert az Ubuntu-nál nem frissítenek egyből a legújabb szoftverekre. Debian-nál ~2 éves programok vannak.
Ha mindig mindenből a legújabb kell, vagy Arch alapú disztrót használsz, ott az van, vagy ami kell felteszed magadnak Ubuntura, és megoldod hgy frissüljön magától, vagy mindig külön frissíted.
-
nemurea
aktív tag
válasz
laszlohu #21471 üzenetére
Köszönöm, ahogy körbenéztem a neten, valóban van ilyen probléma a Lide-35-ös vonallal, ott is verziók között működött, majd nem... Viszont nálam sokkal prózaibb volt az ok: a 2.0-s USB slotban produkálta ezt a hibát, próbaképp áttettem a 3.0-ba - csont nélkül vitte...
Bocs, ha ezt tudom, nem postolok
-
Lathronos
őstag
válasz
laszlohu #21466 üzenetére
Maxthonnal próbálkoztál? Állítólag az is nagyon jó browser.
(#21467) spammer: vagy Cpt. Pirk kedvence, a Chakra. Bár ott az only Qt miatt elég szegényes a csomagválaszték ha jól tudom.
-
válasz
laszlohu #21462 üzenetére
Java az nem megy semmilyen webkit alapú böngészővel, amióta átálltak npapi-ról ppapi-ra, Chrome esetében ez a 35-ös verzió volt Linux esetében, de 42-estől már Win alatt is kilőtték, bár ott még 45-ös verzióig vissza lehet majd kapcsolni manuálisan ha nagyon kell, hogy lesz-e valaha ppapi support java-hoz az meg egy jó kérdés...
-
BoB
veterán
-
-
lev258
veterán
válasz
laszlohu #21255 üzenetére
Az mit takar, hogy frissített? Nem a menüpontot használtad?
Amikor elindult a rendszer, nyomj Ctrl+Alt+F1-et (vagy F2-t). Jelentkezz be parancssorosan a neveddel, jelszóddal, majd sudo apt-get purge nvidia-current parancs. Újraindítás után (sudo shutdown -h now kikapcsolja) elvileg rendben lesz megint. -
lev258
veterán
válasz
laszlohu #21253 üzenetére
Ez igaz. Ettől még én és sokan mások használják megelégedéssel.
A zárt Nvidia driver-t a További/Egyéb illesztőprogramok menüben tudod felrakni.
A Linux-os flash fejlesztése már jó ideje leállt, az Adobe is unja már az összes flash-t. A HTML5 célja kiváltani valamikor. -
lev258
veterán
válasz
laszlohu #21251 üzenetére
Várjál.
A zártnak nincs köze a Mesa-hoz. Az neked azért kell, mert a nyílt Nvidia driver teljesítménye sajnos elég gyenge. Ha felteszed a zártat és az Nvidia-t használod, könnyen lehet, hogy nem lesznek Chrome problémáid. Amúgy csak kérdem, Firefox alatt rendben működik? -
lev258
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Motoros topic
- Autós topik
- Opel topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kerékpárosok, bringások ide!
- MIUI / HyperOS topik
- Dark Souls sorozat
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest