-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz szoke12 #42294 üzenetére
Nekem elsőre kicsit fura ez a systemd file.
Mert ha a user=root + akkor minek sudo?
Illetve ssh alól root userként le tudod futtatni a parancsot?/usr/bin/sudo -sE /usr/bin/example-app --no-sandbox
Javaslom ezt elolvasni:
[link]A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
-
-
Frawly
veterán
válasz szoke12 #37687 üzenetére
Nekem ez öregedő noti hardverhibájának tűnik. Ugyanis ha egy disztró 3. nekifutásra indul az gyanús. Ha driver, szoftverprobléma lenne, akkor 3-ból 3-szor sem menne. Ez az egyszer megy, egyszer nem tipikusan gyengélkedő hardverre utal. Első körben a 16.04-gyel próbálnám meg újra, ha azzal megy, akkor mondjuk egy Manjaro-val első körben, vagy valamivel, ami nem Ubuntu-alapú.
-
válasz szoke12 #37687 üzenetére
Nézd meg a Terminálba írt sudo dmesg paranccsal a kernel naplót. Lehet benne olyan bejegyzés ami segít kideríteni mi nem tetszik neki. Ha nem találsz egy rövid ráutaló üzeneteket, ne ide másold be az egészet, hanem egy szöveg megosztóra pl. [link]
A kifagy azt jelenti hogy onnan csak a Reset gomb segít, vagy egy idő után (20-30 mp) megint működik tovább. Mennyi memória van benne, milyen háttértárral? Induláskor válaszd a memóriatesztet, és fusson legalább egy éjszakán át (a 24-48 óra lenne az ideális, de még az sem mindig perdöntő)
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
I02S3F
addikt
-
Rimuru
veterán
-
-
spammer
veterán
válasz szoke12 #26676 üzenetére
Ubuntu verziótól függ, 15.04-től systemd-vel lehet automatizálni, egy service és timer fájlt kell létrehoznod, lásd például: [link]. Arch Wikin bővebben olvashatsz a unit fájlokról [link], ezzel talán már el tudsz indulni, nekem nem volt még szükségem login nélküli megoldásra.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
spammer
veterán
válasz szoke12 #26673 üzenetére
Aha, akkor az úgy a legegyszerűbb szerintem is: a scriptbe betolod a linkeket
wget
-tel és a-N
kapcsolót használva a wget csekkolja az időbélyeget, azaz ha a neten lévő eltér (frissebb), mint a lokális fájl, akkor letölti. Azt, hogy melyik mappába töltse le a-P
kapcsolóval tudod megadni. (man wget)Például ilyesmi:
wget -N -P /konyvtar/ahova/letolti "http://example.com/valami.zip"
szerk: a fórummotor szintaxiskezelése még nem tökéletes...
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz szoke12 #26668 üzenetére
Tehát, van egy szerver neten, ahova fel tudod tolni a fájlokat (internetes fájlok) és van egy másik gép, ahova automatikusan le kellene húzni a fájlokat, illetve szinkronban kellene tartani a "szerverrel" (internetes fájlok). Jól értem?
rsync
vagygit
szerintem meg tudja oldani neked.Egyébként publikus fájlokról van szó vagy privát?
[ Szerkesztve ]
-
kispx
addikt
válasz szoke12 #25862 üzenetére
> "Milyen nyelven érdemes elindulni, és milyen környezettel?"
Amilyen nyelven tudsz, és amelyik környezet kézre áll.Én C++ + Qt párost használok.
C# alatt emlékezetem szerint a GTK#-pal tudsz grafikus felületet csinálni. Ha jól látom, akkor már Winforms-szal is.
[ Szerkesztve ]
-
sz.balazs.95
veterán
válasz szoke12 #24954 üzenetére
Jaj, ezt egyszer én is besz*ptam.
Nem másolta át a fájlokat a Dolphin, de semmi hibaüzenetet nem dobott rá.
asszem nekem más karakterek hozták elő a problémát, de a végeredmény ugyanaz volt.Azóta inkább hagyom a KDE desktopot.
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
válasz szoke12 #23903 üzenetére
Mert mediaplayer-el játszaná le. Ha nincs hozzá megfelelő directshow filter, akkor nem is fogja semmi lejátszani. (Kicsi az esélye, hogy egy fájlkezelőbe VLC-t integrálnak.)
Ja, ubuntu... A lényeg ugyanaz csak pepitában.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
szoke12
őstag
válasz szoke12 #23900 üzenetére
Sikerült odáig eljutnom, hogy feltettem az mplayer-t és az mplayerthumbnails-t. De csak egy random képet mutat a videóból az oldalsó sávon. nem játsza le kicsiben. Hogyan tudom rábírni, hogy kicsiben játsza le, hogy elő tudjam nézni?
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
-
szoke12
őstag
válasz szoke12 #23788 üzenetére
Mindegy, nem is olyan fontos a kurzor... A lényeg hogy megy a dolog.
Viszont, pörög tovább a fantáziám, és szeretném megoldani azt, hogy amikor a firefoxot bezárom, akkor egy másik progi is záródjon be. kde felület alatt ez megvalósítható?
Gondolom, írni kell egy scriptet, ami lefut, és kilövi a másik alkalmazás pidjét.
De hogy tudom ezt összekapcsolni egy alkalmazás bezárásával?"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
spammer
veterán
válasz szoke12 #23548 üzenetére
Haladó vagy shell script topikban rákérdezhetsz: lényegében egy script kellene, ami elindítja a lejátszót és aktiválja a kijelzőt (xrandr) és figyeli, hogy a videólejátszó (process) fut-e (bezáródott-e). Ha nem fut, akkor kikapcsolja a kijelzőt (xrandr) aztán a script is kilép.
szerk: na pont megelőztek.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
-
törölt tag
válasz szoke12 #23494 üzenetére
A „Winhez vannak szokva” érv már arról szól, hogy próbáltad nem Windowsként mutatni, és nem tudták használni vagy ez csak előfeltevés a részedről? Mert én azt vettem észre, hogy a legegyszerűbb felhasználó is hamar megbarátkozik a Gnome vagy a KDE (vagy XFCE, vagy LXDE) felületén található logikusan felépített menüszerkezettel. Mert az van odaírva: alkalmazások (bár ez a kifejezés többeknek elsőre fura), utána meg szép logikusan az alkalmazások csoportosítva felhasználási terület szerint. Nem csak úgy windowsos módra egybehányva. A csoportokon belül a programok ABC-sorrendben, adott esetben nem csak a program neve, de egy rövid, egy-két-három szavas leírás is.
-
spammer
veterán
válasz szoke12 #23494 üzenetére
Azért legyen már bennük annyi hajlandóság/nyitottság az újra, hogy ne kelljen még az ikonoknak is 100%-ban úgy kinézniük. Mi nehéz megtanulni való van azon, ha egy ikon máshogy néz ki, vagy más a panel színe? Ikonok alatt úgyis ott a felirat, van start menü is (magyarul), a böngésző is ugyanaz. Ha ennyit nehéz megtanulni, akkor hogyan használják egyáltalán a gépet?
-
Lathronos
őstag
válasz szoke12 #23491 üzenetére
Ami ugyanúgy néz ki mint a Windows 7, úgy működik mint a Windows 7, az maga a Windows 7. A linux köszönő viszonyban sincs a Windows-zal, így ne várd, hogy ugyanúgy működjön. Ha Windows 7-et akarsz, minek neked linux? Mielőtt fejest ugrunk a medencébe, ajánlott meggyőződni róla, hogy víz is van-e benne, valamint azt se árt végiggondolni, vizesek akarunk-e lenni.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Lathronos
őstag
válasz szoke12 #23452 üzenetére
Vagy a szolgáltatóra. Nálam T-Home net van, 10/05, amiből a maximális letöltési sebesség 1.3 MB/s(ez ritka mint a fehér holló), viszont az átlag 250-300 kB/s. A modem/router egybe van, a szolgáltató által adott Cisco, aminek a Wi-Fi-jéről szintén nem tudok nyilatkozni a jó ízlés határain belül. Januárban lejár a 2 év hűségidő és cserélem is DIGI-re.
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
lev258
veterán
válasz szoke12 #23450 üzenetére
A mindenféle böngészőbe települő kiegészítők a Linuxos Firefox-ot is tudják támadni (de csak azon belül fognak garázdálkodni). Elég, ha egyszer egy rossz oldalon rossz helyre kattintasz. Ha megtörtént a baj, érdemes a rejtett firefox mappát is teljesen kipucolni. A letöltési dolog csak nálad jelentkezik. Ilyenkor az internetkapcsolat is megszakad?
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
félisten
válasz szoke12 #21240 üzenetére
Ha a böngésző gyorsítására gondolsz, FF- re van megoldás.
Speed up Firefox by mounting the profile in tmpfs (RAM) [Linux only]
Ebben az SSD tuningos leírásban egyszerűbb módszer is van a Firefox gyorsítótárának áthelyezése RAMDISK-re bekezdésben.
Ne zavarjon, hogy Wines a leírás, a FF- nél ugyanaz a helyzet Linuxon is.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
lev258
veterán
válasz szoke12 #21064 üzenetére
Persze, majd ha lesz időd meg egy géped szórakozni vele, szólj nyugodtan, aztán végignézzük. És akkor vagy privátban, vagy a Mint topic-ban.
Kicsit későn kapcsoltam, hogy át kellett volna vinni a diskurzust.
Ja, és Cinnamont lehet Ubuntu alá is tenni.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szoke12 #21062 üzenetére
Csak ezzel az a gond, hogy még nem találkoztam a problémáiddal, pedig most is Mint-en vagyok és nem egy Mint került ismerősök, szülők kezébe is. Mágikus kezeid vannak.
De komolyan, én adnék neki még egy esélyt és újra végigmennék azon, amit eddig csináltál. Csak szépen, óvatosan.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz szoke12 #21057 üzenetére
Hűha. Hát tényleg nem tudom, mi lett azzal a rendszerrel. Nagy gond lenne újrarakni? Továbbá javaslom a Systemback alkalmazást, amivel biztonsági mentés készíthető akár az egész rendszerről.
A ma estéd szabad? A telepítés megvan 10-20 perc alatt. Amúgy az ISO-t honnan szedted?[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
-
lev258
veterán
válasz szoke12 #21050 üzenetére
A beállításaiban ki lehet kapcsolni az effekteket. Milyen videókártyád van? Általában elég gyors, főleg a kikapcsolás. Az előzőben írt qarecorder valójában csak qarecord, másik egyszerű lehetőség pedig [link].
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szoke12 #21043 üzenetére
Jelenleg gőzöm nincs, hogy sikerült eltüntetni a boot témákat nálad, de a linken az is szerepel, hogyan lehet másikat telepíteni. Itt találsz párat: [link]
Ha már így sikerült, merj valami mást használni.
pl. qarecorder[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szoke12 #21041 üzenetére
Az okát én se értem, mert a splash screen csak úgy nem szokott cserélődni. Mindjárt keresek egy linket, hogy visszaállítsd.
[link]
1. To change the default splash screen
HXY: ne aggódj, nem törték fel. Minden egyes bejelentkezett tty-hez és Terminálhoz egy új "user" van, de az még mindig te vagy.[ Szerkesztve ]
-
Skilly
aktív tag
válasz szoke12 #21024 üzenetére
Szia!
En eddig Ubuntut hasznaltam, de az unity nekem nagyon nem jon be, bar ugye lehet varialni a feluletet. Csak kezdokent nehez.
ubyegon2 es spammer javaslatara most alltam at Linux Mint 17.1 KDE verziora. Nekem nagyon bejon. Szuper, gyors es jol hasznalhato, testreszabhato.
HyperX
-
törölt tag
válasz szoke12 #20952 üzenetére
Nem tudom, milyen a windowsos Skype, de a linuxos verziós beállítási lehetőségei elég karcsúak. A kameránál gyakorlatilag semmit nem tudsz állítani.
A Skype helyett én pl. a guvcviewer programmal tudok ilyeneket állítani. Ha itt állítok fényerőt, kontrasztot, a Skype-ban is olyan lesz. (Egyszerre a két programban persze nem tudod megnézni.) -
-
törölt tag
válasz szoke12 #19557 üzenetére
Életképes, csak néha a grub2 nem a win boot partícióját jelöli bootra, hanem magát a win-t. Elvben kézzel be lehet billenteni bootra, ha a grubban a wines soron nyomsz egy E betűt, és átírod a lemezt.
Ez csak akkor járható, ha költözött a win bootja is, ami az új lemezen első helyre került, mit a régin is volt. Illetve, ha nem volt ilyen 100 megás partíciód a régin, akkor meg valószínűleg valamelyik aktív partícióra pakolta a rendszerindító fájlokat, és ezért nem látja őket.
Legrosszabb esetben win telepítő, javítási konzol, login, fixboot, fixmbr, ubuntu telepítő grub helyreállítás. Vagy ilyesmi.Közepes szopóroller ha nem csináltál ilyet, ha csináltál akkor 10 perc újraindításokkal együtt.
Javaslat: Mielőtt belefogsz jegyezd meg a partíciókat azonosítható formában (méret, sorrend, label, ilyesmi)
-
-
N0zer0
senior tag
válasz szoke12 #19513 üzenetére
Szerintem Windowst nem lehet dd-vel költöztetni, erre megvannak a windowsos megoldások. Milyen Windowsról van szó? Mert ha Vista vagy újabb, akkor mehet egy dd, az átklónozza az új HDD-re a 20 gigás partíciót, amit aztán a Windows saját lemezkezelőjével meg lehet növelni 40-re.
-
imibogyo
veterán
válasz szoke12 #19095 üzenetére
Cserepes virágot....
Viccet félretéve valami nagyon kis hardverigényű linuxot. Mondjuk XFCE-vel, vagy talán még jobb lenne egy Lubuntu LXDE-vel. Konkrétan nem tudom mit bír ez a gép (elég kis gyengének néz ki), feleségem Netbook-ján (mondjuk az erősebb) egész jól elvan a Xubuntu, csak pár eye-candy-t kapcsoltam ki. Átlagos használatra teljesen megfelelő. Én azért elsőre talán mégis inkább a Lubuntu-t próbálnám ki, az direkt kis teljesítményű gépekre van.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz szoke12 #19011 üzenetére
Van valami praktikus oka, hogy a régi /home most fontosabb lett a mostani működő rendszer stabilitásánál?
Szerintem most hagyd, az új meghajtóra majd már úgy telepíted, ahogy akkor célszerű!
Tényleg még a héten kéne új alaplapot venned! Nem vicc.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
válasz szoke12 #18954 üzenetére
Szerintem frissíts fel a trusty HWE-re a géped, ahogy tippelem driver problémád van, és a 3.2 kernel már nem mai gyerek, a 3.13 elég jó a hozzá tartozó xserver-xorg csomagokkal.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Elérhető az Intel kisebbik B-szériás Arc VGA-ja
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Nyaralás topik
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Kiderült, hol fogadja Kína a TikTok-menekülteket
- Vissza a PC Masterrace-re
- OLED TV topic
- Megszabadul a gyengén teljesítő dolgozóitól a Meta
- Windows 10
- További aktív témák...
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- World of Warcraft Mists of Pandaria Collector s edition
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!