- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Hobby elektronika
- Hisense LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Melyik tápegységet vegyem?
- DUNE médialejátszók topicja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
-
makkmarce
őstag
válasz
cinemazealot #51887 üzenetére
Lehet egy csinos belül fekete gúla lenne a legjobb, ami be van állítva, úgy a kósza fotonokat is elkapná, ami a projectorból szóródik, kevesebbet vetítene a plafonra és az oldalfalakra is , és nem egy kis felületet érne a felesleges fény.
-
szepi0808
senior tag
válasz
Iludka #51869 üzenetére
Én Screenline Olasz márkára tudok ajánlatot adni és mintát is, de azzal a kis mintából nem sok mindent fogsz látni. Ezért is tettem be a felhasználói képeket és véleményeket, hogy abból lehet igazán következtetést levonni.
Kínai vásznat nem adok és nem is ajánlok, csak prezentációs célra. (engem ne köpködjön senki miatta) -
szepi0808
senior tag
válasz
cinemazealot #51868 üzenetére
Fogalmam sincs, vevőtől kaptam a képeket. A topikban van még több. De szerintem egyszerű a válasz. Az ALR a meredeken érkező fények, ahogy megszűri, úgy oda kevesebbet is ver vissza, ezért nincs akkor "fényszennyezés"
-
makkmarce
őstag
válasz
Márton #51889 üzenetére
szerintem jól van beállítva, mivel amit látsz, az nem a lejátszó kimenete, hanem a kép körülötti terület. A plafonon van a projector, 2.85m magasan, a képem viszont 65+154=219cm-nél van.
Azon gondolkodtam, hogy nagyobb állvánnyal lentebb engedem. Csak mivel a projector a nappali kb közepére esik, most boldog vagyok, hogy még létráról épp elérem
konzol játékoknál és filmeknél minden szép és olvasható, az lehet, hogy szenvedés lenne kis betükkel, de ha ilyen problémám lesz, akkor lehet veszek egy 4k-sat, annak van akkora felbontása, hogy kompenzálja a keystone-ból eredő torzulást. (én hülye azthittem régen, hogy ezt optikából és nem software-ből oldják meg)
-
puxeqe
csendes tag
Sziasztok, szeretnék segítséget kérni!
Szeretnék plafonra szerelhető leengedhető vásznat és egy projektort, a projektor és a vászon között ~2,6M lenne +-20cm. Ez lenne a nézési távolság is. Vettítési méret ~75-90" lenne ideális. A szoba jól sötétíthető.
Ide szeretnék egy fullHD projektort és vásznat együtt ~300K-ból, többnyire csak netflixezésre (nem kell okos projektor).
Nem opció a falra vetítés mivel szekrény elé engedném le a vásznat. Olyan vászon kéne ami mélyre engedhető. A szoba kis méretéből adódóan jó lenne, ha a projektor halk lenne. -
-
cinemazealot
addikt
válasz
makkmarce #51886 üzenetére
Nekem is a dupla maszkolás (optika előtt és a képterület körül) jutott eszembe először, mint legköltséghatékonyabb megoldás. De amit a projektor közelében helyeznél el, az iszonyú homályos lenne a vásznon/falon, ráadásul valahányszor megigazítod a gépet, azt is utána kellene igazítanod (szerencsés esetben erre nem lesz gyakran szükség).
Ráadásul ha a géped fehér, akkor amit a gép előtt helyezel el, szigorú(bb)an fényelnyelőnek kell lennie, különben ha az minimális mértékben is ver vissza fényt (a fehér géptestre), akkor az egész helyiséget beszennyezed nem kívánatos reflexióval. A hushbox persze ilyen szempontból is segíthet.
-
makkmarce
őstag
A light bleeding problémával mit lehet kezdeni? gondolom azért olyan, amilyen, mert belépő szint a projectorom. Nem az zavar, hogy visszaverődik a fehér falról, hanem az , hogy -30-as fényerőnél se feketét küld a projector. Mindig látszik a körvonala a teljes fénykilépésnek.
Itt egy gagyi mobilos kép róla, bejelöltem magát a problémát:
Ez persze jóval nagyobb, mint a vetített kép(keystone -5-el használom), még maszkolni is emberes szélességű anyaggal kéne.
sehogy se tűnik el(kivéve nagyon világos jeleneteknél, akkor azért a fehér fal megmutatja, hogy nem kell költeni philips ambielight-ra) , ECO mode-ban -30-as fényerőnél is látszik, és a fura, hogy nem is igazán hat rá, hiába állítom a fényerőt. Gondolom ez is egy gyengesége a belépő szintnek, vagy ez mindenhol van, és ne erőlködjek?
Magára a keretre a legjobb 5letem eddig az, hogy a projectornál maszkolnám(mondjuk 5 cm-rel előtte tennék egy maszkot, úgy is hushbox-ot tervezek, abba beleférne). Akkor biztos, hogy nem látnám többet. -
Q
senior tag
Nem vetítő vagy vászon, de a mozihoz tartozik:
[MoziSzékek] -
Ájvé
veterán
válasz
Khaosz55 #51879 üzenetére
Persze az enyém 120"-os fix keretes, oldal motoros biztos sokkal drágább.
makkmarce:
Vannak tesztek, Khaosz55 korábban linkelte is meg volt is szó róla. Én hallgattam rá (jó párat megnézett kipróbált) és vettem Xyscreen-t ami lehet nem a legjobb de nem is gagyi, tényleg minőségi ALR vásznat ad megfizethető áron, de persze ha gondolod járj utána és találd meg ami neked a legjobb. Fel milláért azért tényleg jót lehet már venni, nekem fele annyi volt fix keretes 120"-os. -
makkmarce
őstag
lehet valahonnan mintákat rendelni, vasárolni normális áron? (mondjuk nem 30.000-ért egy kis zsebkendő méretet) sokat segítene, ha az ember ki tudná próbálni, mielőtt kifizet rá fél millát.
-
Ájvé
veterán
válasz
Khaosz55 #51877 üzenetére
Jól van én nem rég vettem csak azért írtam, de adtak kedvezményt hála neked amit köszönök szépen :)
Amit írtál vászon Deluxx Cinema Darkvision linkeltem 120" 949€ (kb 350k huf plusz szállítás ami Németországon belül is van vagy 60€) és ez még az olcsóbbak közül van, Optoma 100" 1435€, legtöbb biztos 1000€ fölött van. -
-
Ájvé
veterán
válasz
Khaosz55 #51873 üzenetére
Köszi, korábban már szerintem írtad ezt, én nem emlékeztem rá így.
Deluxx Cinema Darkvision lesz az ha jól értem, ez mondjuk 0,9 gain Xyscreen meg elvileg 0,8-as (nem nagy különbség mondjuk, ha meg a valós alacsonyabb akkor még mindegy is). Futár nélkül (ami Németből Magyarországra vagy 100€ is lehet ekkora csomag esetén, persze ha egyáltalán szállítanak Magyarországra) 949€, hát ennél olcsóbb volt Kínából is. 120" 300k az korrekt ár, még így is olcsóbb gyártótól (vámmal is számolni kell persze, vagy gondolom már azt is számoltad). Én még nem raktam össze (folyamatos halogatás stb részben saját hibám), de végre remélem hamarosan összejön majd. Nekem ha jól emlékszem 712$ előre (napi MNB közép árfolyamon 217160 Ft) majd vámra még kb 30k huf volt, ez így is nagyon jó ár, más márkák bőven 1000€ fölött mennek ilyen méretben és talán semmivel nem is jobbak. Szóval azért van értelme Kínából közvetlen gyártótól rendelni szerintem. -
Quetz
őstag
válasz
Iludka #51869 üzenetére
Van még a Screen innovations-tól a black diamond. https://youtu.be/Rpy4HCIRNxs
Tudtommal a Dreamcinema forgalmazza és nem lesz olcsó. Amazonon 5k usd-t láttam ár megjelölésként. -
Khaosz55
addikt
Szerintem az xyscreen fut németbe deluxx darkvision néven. Nyilván Kínából olcsóbb.
A német deluxx darkvision.
A kínai xyscreen a black crystal anyaggal.
Itt a csoportteszt a amiben a deluxx darkvision bent van.
Ha átnézi az ember a képeket és bele olvas akkor látható, hogy a ház kialakítás, távirányító nyomógombok minden apró részlet 1-1 xyscreen. Véleményem szerint kb át van matricázva.A tesztben írják, hogy inkább inkább 0,6-0,7 a gain érték, szóval lumen kell.
Egy valamit le alkarok szögezni, én nekem totálisan mindegy, hogy valaki fehér, fekete, kék, rózsaszín, ALR vagy akármire is akar vetíteni, tőlem még akár kenyérpirítóval is vetíthet, nem érdekel. Én nem fogok és nem akarok senkit meggyőzni semmiről. Én ezt vettem 120" 300K-ba került, ezt tetszett minta alapján és nem hiszem azért mert kínai nem lenne ALR csak sima szürke (volt több gyártótól mintám), én ezen mozizok világos (nem fehér) nappaliban. 3 hónapig volt előtte a régi fehér 100" 1.1 gain értékes vásznam, felváltva és egyszerre is néztem mindegyiket. Számtalanszor próbálgattam melyik tetszik végül az ALR-nél maradtam.
Nincs moziszoba, nem lesz sötét fal, és nem is lesz, annak ellenére nagyon szeretek filmezni ezzel a setuppal.
Azt sajnálom, hogy nem volt meg a fehér vásznam amikor Viktor kalibrálni volt, akkor lehetett volna mérni mi a különbség, és hogy e egyáltalán. Szemre van. -
-
cinemazealot
addikt
válasz
szepi0808 #51867 üzenetére
A két kép azonos expozíciós beállítások mellett készült? Mert pl. a falon lévő "fényszennyezést" tekintve csak kicsit érzem jobbnak a jobb oldali képet.
Ha a roló mögötti szomszéd helyiségben lévő fényviszonyok változatlanok, akkor a küszöb fényessége alapján esetleg lehet következtetni arra, hogy a baloldali kép mennyivel világosabb.
-
szepi0808
senior tag
válasz
makkmarce #51850 üzenetére
Nem szabad összekeverni a sima szürke vásznat az ALR (Radiance) szürkével.
A sima szürke nem képes másra, csak csökkenteni a fényerőt, amire nem nagyon van szükség, főleg a mozis gépeknél, de már egyre több a manuális íriszes gép, ahol be lehet állítani a megfelelő kimenő fényerőt, ha esetleg sok lenne, de nagyon ritka.
A tikurilla H499 falfesték semmi másra nem képes, csak csökkenteni a fényerőt, kb 0.5 -0.7 gain lehet, így mínusz 50-30%-al. Amennyivel kevesebb fény verődik vissza, annyival "jobbnak" látod a feketét és a falakról visszaérkező is kevesebb. Sajnos a falfestékek élesség és színvisszaadása is sokat ront a végeredményen, ezért sokkal jobb választás egy kifejezetten erre a célra fejlesztett vetítővászon.
Azzal legyen mindenki tisztában, hogy a kínai vásznak olcsóért, csak sima festett pvc felületet tartalmaz nem minőségi anyagot! Csodák nincsenek.
Az ALR vásznak kényszer megoldás arra, hogy aki nem tud és nem akar sötétíteni, de viszont nagy vetített képet szeretne nézni és a moziszobákon kívül is van élet. Tehát sokan nappaliban élvezik a képet, hangot, így neki jó megoldás az ALR vászon, ami arra, hivatott, hogy a meredeken érkező fényeket kizárja és a néző felé verje vissza a projektor által vetített képet.
Persze nincs ingyen ebéd, ennek is vannak negatív hatásai. A meglátásom szerint a legjobb felület a 0.8gain ALR, mert itt a legkevesebb a mellékhatása az irányítottságnak. Ami pluszban erősített, tehát 1.0 gain feletti ALR ott ennek függvényében nő a csillogás és a hotspot és az oldalsó betekintési szög miatti invertálás.
De, ha nincs más választás, tehát nincsenek megfelelő vetítési körülmények a legjobb az ALR felület használata és abból is a 0.8 gain. Itt már csak egy fontos dolgot kell figyelembe venni, hogy legyen elegendő fényerő a vetítő gépnek.
Ide megtalálható néhány kép, amivel lehet prezentálni, amiről írtam:
https://avx.hu/forum/viewtopic.php?f=46&t=75888 -
Vhiktor
nagyúr
válasz
Iludka #51853 üzenetére
A fehér falak miatt és mivel rendkívül közel vannak a vetített képhez ezert olyan lesz filmezés közben mintha fel lenne kapcsolva a villany.
Ha meg sötétre fested le a falat ahova vetíteni szeretnel vagy ha alr vásznat hasznalnal 160"ban szerintem kevés lesz a projektor fenyereje.Ha nem tetszik igy a kep akkor kenytelen leszel valamit kezdeni a kornyezettel, pl sotetebb falak vagy falak elfoggonyozose a vetites idejere.
-
Iludka
tag
vagy ha mégis tennék akkor csak fix vásznat. de abból mennyiért kapnék ekkora méretben alr vásznat?
Új hozzászólás Aktív témák
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Milyen TV-t vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AliExpress tapasztalatok
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.)
- Megújult a PROHARDVER!
- EA Sports WRC '23
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- További aktív témák...
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest