Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- 3D nyomtatás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen videókártyát?
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Körvonalazódik az új grafikus API-k iránya
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ijk
nagyúr
válasz Vhiktor #52398 üzenetére
Egy komolyabb mozis gépen írisz van, régebbi DLP-nél bizony gyorsan fogynak a lumenek ezáltal, nekem a Runco gyári speckója ha jól emlékszem zárt írisszel 460 lument írt kalibrálva.
Egy modern, 1000+ lumenes gépnél valóban nem érdemes magas gain-nel venni vásznat, és a visszaverődés is valóban hátrány. Mondjuk ha ez utóbbi jelentős szempont akkor oda úgyis jobb egy ALR vászon, vagy a szobával kell kezdeni valamit.Pro Koryak: Nem értem ezt a szem becsapást, ha a fehér fényerő pont annyi százalékkal csökken mint a fekete a kontrasztom pont ugyanannyi lesz. Attól hogy leveszem a fényerőt az IPS monitoromon hogy VA szintű fekete legyen még nem lesz kontrasztosabb a kép a szememnek, mert közben a fehérem is negyedére csökkent.
De tőlem mindenki trükközhet ezzel, szerintem fontosabb hogy legyen 12-16fL fényerő a vásznon, többi másodlagos. Egy régi gépnél szerintem nem elég nagyobb képátlóra az 1.0 gain ehhez.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Pro Koryak
addikt
Mint írtam, az arányán nem változtat, viszont sötétebb lesz a fekete(a sötét részletek is), a fehér is veszít a fényerőből, de a szemed be lesz csapva => kontrasztosabb képet fogsz látni.
Ha nincs mellette közvetlen viszonyítási alapod, meg nem mondod, hogy csökkent a fényerő. -
Vhiktor
veterán
Minél nagyobb a gain érték annál több fény verődik vissza a vászonról a falakra. Mivel a falai világosak ezért a több visszaverődő fény rosszabb képet fog eredményezni minden egyes jelenetnél egy 1.0 gainhez viszonyítva.
Szerintem a magas gaines vászonnak csak ott van létjogosúltsága ahol kevés a fényerő a képméret miatt.
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
Vhiktor
veterán
válasz tobias40 #52396 üzenetére
Mindenen kell ellenőrizni a HDMI feketeszintet. Ha ez nincs egymáshoz lőve a készülékeken akkor alapjaiban lőttek a jó képnek.
A végpontozás alap a kalibrált képhez és persze méginkább a fehéregyensúly és a gamma, de azt csak műszeresen lehet beállítani.
Ha esetleg érdekel kalibrálás, nyugodtan keress meg.
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
tobias40
veterán
válasz makkmarce #52394 üzenetére
Igen,még ezeket megfogom nézni.
Most mozi1 módban van ez biztos,így vettem meg előző tulajtól és a kipontozást csináltam meg rajta.
A HDMI módot a projin kell ellenőrizni?
Azon a boxon Corelec-et használok és azalatt fut a kodi,de megnézem természetesen..Mint írtam a filmek a fontosak hogy a "legjobb" kép legyen ,a tv az másodlagos.
Jut eszembe: PS4-et használna majd a fiam rajta,oda milyen beállítások kellenek?Köszi!
-
Ijk
nagyúr
Lehet hogy ha újonnan rendelsz akkor nem optimális ha van elég lumened. De nincs óriási gyakorlati különbség és nem mindegy hogy használtan kapsz fele-harmad áron egy 1.4-es vásznat szemben újonnan egy 1-1.2-est. Én ezen nem pörögnék túl sokat.
De ha egy régi gép tud 500 körüli lument nem vadi új lámpával, akkor jó az az 1.4 113"-ra.
Ha csak egy sötét függönyt felrak az többet számít lehúzott redőnnyel is (mondjuk én ezt a lehúzott redőnyt úgy tudom értelmezni mint hogy valaki úton használja az autóját és ezt valami bónuszként kellene kezelni).[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
makkmarce
őstag
válasz tobias40 #52389 üzenetére
nekem minden üzemmódba tök más színek vannak sajnos. pl a bright mód a legpocsékabb, ott minden "kizöldül". Érdemes kapcsolgatni, és megnézni a gammát is. Nekem a "mozi" nemigazán jött be, van viszont game(vagy pc, vagy console) mód, és ami még fontos, hogy az eszközön a HDMI módot ellenőrizd, hogy RGB 0-255 legyen, mert alapból az android eszközök is a limitedet RGB-t, vagy a YCbCr használják.
okoskodom, tehát vagyok
-
Ijk
nagyúr
válasz Pro Koryak #52390 üzenetére
Sötét részleteknek sincs köze a vászon gain-jéhez, az a végpontozástól függ. A fekete lesz mélyebb, de a fehér is arányosan, tehát a kontraszt marad ugyan annyi és a sötét részletek is.
A projektor kalibrált ANSI lumenjéből a kívánt felületre ki lehet számolni a fényerőt és azt érdemes 12-16fL-re belőni, jobb esetben ha van elég lumened akkor alacsonyabb lámpa feszültséggel amivel nyersz elég sok lámpaélettartamot, meg a ventik zaja is alacsonyabb.12-16fL ad megfelelő mozis feketét és fehéret, de kizárólag a projektor képességei számítanak, na meg a szoba kialakítása milyen a kontrasztod. Ha eco módban is sok a lumen akkor mehet a szürke vászon, ha normál módban kevés akkor feljebb mész a gain-nel. Szinte kizártnak tartom hogy egy régi 180-200W UHP lámpás DLP 113" 1.0-ás vászonra képes 16fL-re normál lámpamódban, nemhogy ECO-ban. Ha esetleg igen akkor át kell tenni ECO-ba és lesz mélyebb fekete. Bőven jó egy 0.8-1.4 vászon házimozira projektortól függően, főleg egy Screenline.
Ha esetleg van írisz a projektron akkor is inkább azt kell tökig behúzni és magasabb gain-re menni mert akkor javul a kontraszt.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
tobias40
veterán
válasz Pro Koryak #52386 üzenetére
Milyen/melyik vászonnal lenne jó véleményed szerint?
Akarok venni még egyet ez benne volt az elképzelésemben.Mint leírtam az elején ez az egész teszt volt részemről,eldőlt hogy tetszik a vetítés és ezután már okosabb vagyok vmivel,jobban tudok válogatni!
Várom a javaslatodat,köszönettel!
Lesz másik gép is de a jó vászon tudom hogy alap dolog![ Szerkesztve ]
-
Pro Koryak
addikt
-
Ijk
nagyúr
És miért is lett kuka a kontraszt? Semmit nem változtat a kontraszton a gain, csak a fényerőn. Arra a DLP gépre meg nem árt a fényesebb vászon, de jóformán igaz ez az összes régi mozis DLP-re 200W-os izzóval. Probléma a hotspot és a betekintési szög lehet magas gain-nél, de az is inkább 1.5-2 felett, ráadásul Screenline azért nem egy szar márka.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
BBéci
legenda
Egyetértek, pont ez jutott eszembe. Azért nem írtam, mert nem akartam elrontani az örömét.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
válasz tobias40 #52382 üzenetére
A forrás minősége alapjaiban meghatározza a képminőséget, a lehető legjobbra kell törekedni. Ne tőlünk kérdezd, hanem próbáld ki mindegyiket, ami rendelkezésedre áll!
Nem képátmérő, hanem átló!
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
makkmarce
őstag
válasz tobias40 #52380 üzenetére
Első körben mindenképp csináld meg a contrast kalibrálást, annélkül színt se érdemes babrálni, mert rossz kontrasztnál nagyon el tudnak menni a színek is.
Nekem ez nagyon sokat segített, és ezt akár szemre is be lehet lőni ábrák segítségével, ég és föld a különbség, pedig én is csak az XBOX beépített kalibrátorával csináltam.
Én hófehérre vetítek mindent, de még így is élvezhető számomra, ha nem töksötét a jelenet.[ Szerkesztve ]
okoskodom, tehát vagyok
-
tobias40
veterán
Gondolkodtam a kalibráláson(plazmákat is kalibráltattam mindet)nem tudom mennyit javít a képen,még kitalálom,egyelőre nézem így és állítgatok amit lehet.
Elsődleges a filmek,a tv-t csak kíváncsiságból néztem meg.
A média lejátszók cseréje hozhat érdemi változást,képminőségben?
Sajnos a mennyezetem fehér,oldalfalak sötétebbek de nyilván lehetne sokkal jobb,egyelőre ez marad.. (sötétítés redőnyökkel megoldott de ott is van kicsi beszivárgó fény)Azért írtam le a tapasztalatomat hogy ha idetéved egy hasonló láma mint én,bátorítsam a kipróbálásra!
-
Ijk
nagyúr
válasz tobias40 #52380 üzenetére
Focinál elég magas a képtartalom fényessége, ha nem dedikált mozitermed van koromfekete falakkal, akkor kb. 1:100-1:200 a kontrasztod, filmeknél magasabb mivel jellemzően sötétebbek. Emiatt is lehet kifakult a gyep plazmához képest, ill. nem árt bekalibrálni a projektort, továbbá a forrás minősége is meghatározó, mivel jóval nagyobb a képed mint tv-n.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
tobias40
veterán
Túl vagyok az első tesztelésen,köszönöm a segítséget mindenkinek aki segített!
Meglepően jó lett a vetített kép,én rosszabbat vártam,fullhd fimeket nézek a lehető legjobb minőségben egy amlogic lejátszóval kodi alatt,jelenleg.Berakom majd a popiA210-et és a mederer600x-et is kíváncsiságból,ezektől várhatok minőségi javulást?
Természetesen a fekete és a fehér nem olyan mint a plazma tv-men de nem is vártam ezt,színek is kicsit fakóbbak de a 110" kép átmérő mindenért kárpótol!
Kíváncsiságból megnéztem a digionlie tv adásokkal is,a hd csatornák meglepően "jók" voltak.Viszont itt már pl. a foci meccset nézve a fűnek elég érdekes volt a színe és az "állaga",mert olyan volt mintha festett zöld háttér lenne.Lehet még ezeket nekem kell beállítani hogy jobbak legyenek a vetítőn,ha vki segít ebben akkor megköszönöm!De ezek is nyugodtan nézhető kategóriák voltak!
Még a finom hangolások ezután jönnek de én elégedett vagyok vele.Nyilván vannak sokkal jobb vetítők de nekem egyelőre ez megfelel.
Samsung SPA600 vetítővel és egy Screenline amleto 113" fix keretes szürke hátoldalú 1.4 Diamond vászonra vetítek.Csak ajánlani tudom a vetítést olyanoknak akik a nagy képátmérőt keresik elérhető áron.
Természetesen használtan vettem ezeket de így sem került az egész többe mint egy közép kategóriás 50-55"-os LCD tv...Külön köszönöm ljk és péjé kollégák türelmét és segítségét!!
[ Szerkesztve ]
-
Balázs Z.
tag
Sziasztok! Van egy lassan másfél éves, még garanciális Optoma 144X gépem, amit szeretnék rendesen kitisztíttatni. Ezt garanciavesztés nélkül meg lehet csináltatni valahol? Visszaolvasva sokan ajánljátok a Batyó nevű kollégát, hozzá tudtok elérhetőséget adni?
-
Ájvé
veterán
-
Vhiktor
veterán
válasz tobias40 #52374 üzenetére
En mindig visszateszem a lencsevedot. De a por szerintem nem art neki, folt nem tudom hogy kerulhet ra hacsak nincs ujjal tapogatva a lencse.
-
tobias40
veterán
válasz Vhiktor #52370 üzenetére
Mintha lenne rajta kicsi folt mikor megy a vetítés de ha nem gond akkor hagyom így.
Lencse védőt mindennapos használatnál is vissza kell tenni amikor nem használjuk vagy felesleges?makkmarce: engem a zaj nem zavar,(sztem nem is hangos az enyém) inkább a látvány.Én is vmi anyagból gondoltam U alakban.
-
Satyricon
addikt
Sziasztok
Egyik ismerősöm projektort akar venni [innen]. A közelébe nincs más ilyesmi bolt, szóval ragaszkodik ehhez a bolthoz. 200K a rászánt összeg, első sorban prezentációk kivetítéséhez lesz, olyan teremben, ahol nem igazán lehet besötétíteni rendesen. Szóval nagy fényerővel rendelkező kellene, HDMI-s, pendrive-ot hozzá lehessen csatlakoztatni, és wifi-legyen.
Ja, és a lényeg: Szerintetek jobb a 16:9 prezentációra, vagy inkább 4:3 a javasolt?
[ Szerkesztve ]
(lOo \ (llll) (llll) / oOl)
-
makkmarce
őstag
válasz tobias40 #52366 üzenetére
úgynevezett hushboxot szoktak építeni, és akkor az a zajt is csökkenti, de jelenleg én is első körben valami vastagabb anyag fele hajlok, amit csak U alakba feltennék alá, akkor talán nem jönne annyi zaj lehele.
A lencsénél nekem itt lentebb a mikroszálas kendő(amivel a fényképezőgépek lencséit is tisztítják) + ha nedvesség kell, akkor desztilált vizet ajánlották.okoskodom, tehát vagyok
-
Vhiktor
veterán
válasz tobias40 #52367 üzenetére
Ha kivulrol van is valami a lencsen alligha fog latszodni a kepen. Egyebkent meg lenspen a legjobb erre.
-
BBéci
legenda
Megesett, hogy asztalra téve teszteltem vetítőt, rémesen zavaró és barátságtalan megoldás. Hosszabb távon nem tudnám elviselni. Zúg, világít, meleget fúj.
-
Ájvé
veterán
Dohányzó asztal vagy hasonló megoldás nem játszik? Igazából nem egy nagy szerkezet meg szerintem nem zavaró, én néztem állványt hozzá, de lehet plafonra szerelem akkor nem lenne útban. Most még nincs kialakítva a helye, széken van nálam és mellette babzsákról szoktam filmezni (nem pont szemből így) de mondjuk lenne kanapém akkor szerintem nem lenne probléma a projektor mögött nézni a filmet. Nem szépségre megy sajnos, szükség megoldás kell, így keresni a legjobbat szerintem, de persze ti tudjátok, szerintem próbáljátok meg projektor mögött nézni úgy hogy kisasztalon van, hátha, ha nem jó akkor lehet más megoldást keresni.
-
tobias40
veterán
-
tobias40
veterán
Áhh,a keret fel van fixen téve a falra így nem férek hozzá,le kellene szedni de most szenvedtem fel és nincs kedvem újra leszedni..
Majd még átgondolom...Más:lógatva van a plafonról a vetítő és így nem túl szép.Lehet vmivel eltakarni (vászon anyaggal-vékony dobozolással) úgy hogy a fal felé nyitva maradna a szellőzés miatt?
-
Orc
senior tag
Eddig oldalfalon volt a projektor (Optoma HD20), de a Xiaomi-t a plafonra kellene tenni, ami
a páromnak kevésbé tetszik.
Eddig mögöttünk volt a projektor, most majdnem elöttünk/felettünk lenne, tényleg nem "szép".Kinyomom a szemed, eltöröm a lábad... aztán mehetsz amerre látsz!
-
Ájvé
veterán
Ha szabad kérdezni miért baj hogy rövidebb a vetítési távolság? Talán útban van? Plafonra is lehet szerelni akkor már csak nem lenne útban.
Én annyira nem értek hozzá, de ehhez nincsenek ilyen kiegészítők így csak ronthatnál a képen ilyen megoldással, szóval szerintem nem éri meg. -
tobias40
veterán
Vásznakat mivel lehet tisztítani ha van rajta koszos folt,illetve vmi ragacsos folt is ami talán cukros üdítőtől származik? (szürke hátoldalú 1.4 Diamond anyag talán)
[ Szerkesztve ]
-
Orc
senior tag
Sziasztok!
Adott egy XIAOMI Mijia ALPD 3.0 lézer projektor, aminek 1.2-es a vezítési aránya. Nekem 1.8-asra lenne szükségem (430 cm-ről 240-es kép). Ahogy utánaolvastam előtét lencsével megoldható lenne. Ezek mennyire rontanak a képen? Tudtok esetleg ajánlani egy megfelelőt?
Előre is köszönöm!Kinyomom a szemed, eltöröm a lábad... aztán mehetsz amerre látsz!
-
cinemazealot
addikt
válasz Markimark30 #52357 üzenetére
A leírása szerint (37. oldal) támogatja a DLP-Link technológiát, így szerintem bármelyik DLP-Link kompatibilis szemüveg jó lehet hozzá.
-
Markimark30
csendes újonc
Helló.kèszülök venni egy optoma w334e dlp projectort, de nincs információ, hogy milyen 3d szemüveg kell hozzá. Tud valaki segíteni, hogy milyet vegyek? Előre is köszönöm az infót!
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz cinemazealot #52354 üzenetére
Hú most meg fogtál.
Nálam f22 van ott így csináltam.
Utána ellenőriztem a kép szélességét alul felül.(torzul e)
Mindezt nulla függőleges len shift-nél. -
Dorian
félisten
válasz ctrlaltdel13 #52346 üzenetére
Szerencsére egyenes az alja, tegnap meg is nèztem, van a vìzben bőven
[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
cinemazealot
addikt
válasz ctrlaltdel13 #52346 üzenetére
Ez (ha jól értem) a mai gépek legtöbbjénél nem működne, mert azoknál a kép középpontjának tengelye (piros) nem merőleges a képsíkra (kék):
Így a géptest vízszintes mivolta nem hozza magával azt, hogy a vetített kép középpontja vízszintesen egy magasságba kerül a lencse középpontjával. Azoknál a gépeknél pedig, ahol van állítható lens shift (mint pl. Dorian gépénél is), ez a módszer még kevésbé tesz kimérhetővé bármit.
-
BBéci
legenda
-
spiky03
veterán
válasz cinemazealot #52345 üzenetére
Nekem a vászon tartó konzol van zárszervényből.
Mert 20 centit kintebb kellett lógatnom a faltól, hogy a tv és a BD polcok elé lemenjen.SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
Dorian
félisten
Jelenleg a proji okán 74 centire tudom levinni a kèpet, a vászon alja (ùgy èrtem ahová mèg vetìteni lehetsèges rá) 68 centire van. Viszont a vászon mostani lelògatását esztètikusabbra fogom cserèlni, ès mèg egy kicsit, 64 centire lejjebb lesz lehetsèges vinni az alját.
Mondjuk az igaz, hogy már jelenleg is elèg jò, ès vègre takarja a TV alját ami a másik zavarò dolog volt, h korábban 10 centire a vászon alá lògott.
Most már itthon vagyok, megnèztem vìzmèrtèkkel, a proji aljában (ami nem is tart az elejètől a vègèig) 25 centin van 1 centi dőlès, az eleje felfelè nèz. Ha szerencsèm van, ezt korrigálva rendben is leszek az 5m távolságbòl.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz Dorian #52343 üzenetére
Szerintem a 70 centi már nagyon jó. 83 centin van a centersugárzóm teteje, annál lejjebb nem engedhetem a vásznat és igazából nem is vágyom rá. A relax kanapét hátra döntve kényelmetlen lenne 70-nél alacsonyabbra néznem.
Ízlés dolga.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Dorian
félisten
válasz DougButabi #52342 üzenetére
Nem. A vásznat/képet minél lejjebb akarom tenni. Ha ehhez másik konzolt kell vennem, vagy a mostanit valami távtartóval lejjebb tennem, akkor megteszem.
-
Dorian
félisten
Ha nem sikerül a gömbnél normálisan vízszintbe állítani, bemérgelem magam és felfúrok két C acélkonzolt egy fa lappal és ráteszem a projit. Igazából nem is nagyon értem, hogy ennek a mostaninak miért ilyen túlbonyolított a kialakítása.
-
Vhiktor
veterán
Én inkább akkor feljebb engedném a vásznat. Inkább legyen 80cm-en a vászon alja mint 60-on cserébe torzított képpel.
Akkor egyszerűbb párnára ülni és úgy nézniISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
cinemazealot
addikt
válasz spiky03 #52338 üzenetére
Ja, a gép megdöntésével kapcsolatban jutott eszembe: lehet, hogy pokolra jutok emiatt a véleményem miatt, de ha a gépet mindenképpen meg kell dönteni, hogy a kép lejjebb kerüljön, de a trapéz korrekciót el akarjuk kerülni, akkor érdemes lehet a vászon megdöntésével ezt a torzítást kompenzálni.
Mivel a gépnek már egy icipici előre dőlés is elegendő ahhoz, hogy a kép a vásznon lejjebb kerüljön, ugyanekkora dőlés a vásznon (tehát hogy az alja egy kicsit közelebb kerüljön hozzánk, így a síkja kibillen a függőlegesből) szabad szemmel gyakorlatilag észrevehetetlen. Viszont a rá vetített kép nem szenved el trapéz torzulást. Ez persze rolós vászonnál nem annyira kivitelezhető (hacsak nincs húzva az alja), inkább csak fix keretesnél.
-
spiky03
veterán
válasz tobias40 #52321 üzenetére
link
Nálam így néz ki.
Én a ház építésénél már rakattam oda egy konnektort, viszont a HDMIt elfelejtettem
Így az egy íróasztali kábel rendező, vagy mi a neve, azt raktam a plafonra.@Dorian
Nálam is egy picit megvan döntve a projektor mert lentebb már nem ment a lenshift.
Szerencsére annyira nem vészes a vásznon.SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
cinemazealot
addikt
válasz Dorian #52333 üzenetére
Van egy olyan sanda gyanúm, hogy ez a konzol nem lesz végleges. Addig viszont megteheted azt, hogy mivel amúgy is a hátsó fertályon van a súlypont, a konzol két hátsó karját is külön függeszd fel valamilyen sodronyos-kerítésfeszítős megoldással:
A már bemutatott projektor polcom felfüggesztéseEz egyfelől házilag is viszonylag könnyen kivitelezhető, másfelől ezzel adsz neki egy plusz felfogatást, harmadrészt a feszítővel képes leszel finomhangolni a gép előredőlésének mértékét és nem minden azon az egyetlen imbusz csavaron és annak megtépésén fog múlni. Valami ilyesmire gondoltam:
-
makkmarce
őstag
nekem be van falazva végig, a közeli lámpa vezetéke mellé fűztem be még 1 fázist, és utána csak a mennyezeti lámpától kellett elhúznom a projectorig a 3 drótot. A HDMI kábellel nagyobb szívás volt, mert ott bizony kb 7 méteren keresztül végigvéstem a falat.
Aztán a végén egy duplakonnektort szereltem fel, hátha lesz valami kütyü is, amit fenn be kell majd dugni.
Annyi bajom volt csak, hogy mivel a vasbeton gerendákat és a béléstesteket nem akartam nagyon szétverni, ezért a konnektor nem teljesen süllyesztett.[ Szerkesztve ]
okoskodom, tehát vagyok
-
Dorian
félisten
Ok, de azért mielőtt kilazítom, valaki biztos fogja tartani alulról a projit
Ezzel inkább az a gond, hogy a proji súlypontja masszívan hátul van, így valami brutálisan szükséges vízszintes állapotban rögzíteni a gömb imbuszát, hogy úgy is maradjon.
(A mennyezeti dűbelek miatt nem aggódom: mielőtt vetítő felkerült, belecsimpaszkodtam amennyire csak bírtam, nagyon masszív.)cinemazealot:
Sztem a gép segge nem teljesen sík, úgyh érdekes lesz ezt vízszintezni.pkaresz:
A vásznat pont most hoztam lejjebb, hogy lejjebb legyen az alja a képnek. Ehhez kell most a projektort beállítanom, hogy az is lejjebb vetítsen.[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz Dorian #52329 üzenetére
Igen, valószínűleg az imbusz fejű csavarral fogott gömbfej lesz a döntési lehetőség "tengelye".
A gép feneke mennyire sík? Mert legfeljebb azt pl. vonalzóval vagy egy merev vékony léccel meghosszabbítva és a mennyezethez mérve tudnád valamelyest pontosan belőni, hogy melyik irányban vízszintes és melyik irányban igényel még egy kis korrekciót. Tehát ráfekteted a vonalzót a gép fenéklapjára (a konzol karjai alatt) úgy, hogy a vonalzó végei túllógjanak a gépen kétoldalt, és azokat méred a (remélhetőleg vízszintes és sík) mennyezethez. A vonalzó két vége azonos távolságra van a mennyezettől, akkor az a (merőleges) tengely rendben van. Elforgatod a vonalzót 90°-kal és mérsz egy újat. Ha itt is azonosak a távolságok, akkor a gép az erre merőleges tengely mentén is vízben van.
[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
válasz Dorian #52329 üzenetére
Nem tudom milyen konzol ez, de meglepődnék ha a gömbcsukló olyan hülyén lenne benne hogy nem a terheléssel szemben lehet csak kiemelni, azaz a képen nézve felfelé. Vagyis rádobsz egy mágneses vízmértéket a projektorra, kilazítod a gömbcsukló csavarját, belövöd, majd visszaszorítod. Nem fog az kiesni az állítástól.
Gondolom egy mérnöknek nem olyan megugorhatatlan feladat ez.Én jobban aggódom az ilyen felfelé befúrt mini dűbelek miatt, azt kiegészíteném egy kampóval és biztonsági sodronnyal.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Dorian
félisten
válasz cinemazealot #52328 üzenetére
Igen, közben ittam kávét és rájöttem, hogy így igaz.
Viszont ettől függetlenül azt jól gondolom, hogy meg kell, és azzal a gömbbel kell a proji vízszintezését megoldani? Érzésem szerint most nem is vsz-es, hanem az eleje kicsit felfelé néz. Na, ez lesz ami nehéz feladat pontosan belőni. Viszont lehet, hogy az egész problémát meg is oldja.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
cinemazealot
addikt
válasz Dorian #52326 üzenetére
Ne haragudj, de akkor kérésednek megfelelően cáfolok.
Induljunk ki az eredeti felállásból, ahol minden happy volt, épp csak a vászon volt magasabban a kényelmesnél. Ezt Te most lejjebb eresztetted a menetes szárakkal X cm-rel. Ha nem piszkálod a gép lencseeltolását és a konzolt is fixnek tekintjük, akkor ahhoz, hogy a kép ismét pontosan a vászon vetítő felületére érkezzen, a gépet konzolostul szintén pontosan X cm-rel kellene lejjebb ereszteni.
Ezt Te megbolygattad azzal, hogy állítottál a gép lencseeltolásán, így már a vetített képnek nem X cm-es eltolását kell behoznia a gépnek, hanem csak az említett 6-8 cm-t. Ekkor akartad a gépet megdönteni, de ugye többen említették, hogy ez trapéz korrekcióért fog kiáltani, ne csináld!
Tehát ha a konzol dőlésszögén nem változtatsz, akkor bizony ott kell behozni azt a bizonyos 6-8 cm-t, az 1-2 nem lesz elég. Vitee kolléga javasolta még azt, hogy ha lehet, ne csak 6-8 centivel engedd lejjebb a konzolt, hanem lehet az akár 10-12 cm is, mert úgy nem kell a gépben koppra tekerni a lencseeltolást, így a belső mechanikák nem fognak feszülni (ez a hőtágulás miatt is fontos lehet). Az ötlet jó, szerintem is érdemes így tenni.
A gömbfej tekergetését egyébként én nem erőltetném, az nem egy pontosan szabályozható pontja a konzolnak. Ráadásul ha véletlenül túllazítod az azt tartó imbusz fejű csavart, az egész kieshet a helyéről. Ijk kolléga ötlete is támogatandó, miszerint a gépet (esetleg az azt tartó "háromlábú" konzolrészt) ha nem is lánccal, de valamilyen lazább drótpárral érdemes lehet odafogni a mennyezethez (pl. a konzol tartó csavarokhoz, vagy majd a később felszerelendő és már megfelelően rögzített tuskóhoz), hogy ha a konzolt mégis állítgatod, akkor a gép azért másba is kapaszkodjon, ne csak abba, aminek a csavarjait éppen meglazítottad.
-
Ijk
nagyúr
válasz Dorian #52326 üzenetére
Ha megdöntöd a gépet hogy max lencse eltolással a vászon tetejére érjen akkor látni fogod a trapéz alakot, és belövöd a keystone-t. Nem gondolom hogy filmezésnél ekkora szög látható romlást eredményezne. Ha mégis probléma akkor lejjebb engeded. A középső menetes szárra esetleg lehet toldót tenni, bár nem tudom mennyire esik a projektor súlypontjára a felfüggesztés, mert ugye akkor hajlítást is kap.
Egyébként egy ilyen kaliberű gépnél már egy plusz biztonsági láncon is elgondolkoznék egy kampóval, mondjuk én szeretek túlbiztosítani mindent.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Dorian
félisten
válasz cinemazealot #52319 üzenetére
Lehet, hogy ez lesz a megoldás. Viszont (cáfold, ha hülyeséget írok) ha a vetített képet akarom 6-8 centivel lejjebbre, akkor a projektort elég csak 1-2 centivel lejjebb tenni, nem ugyanannyival kell. De most zavarban lettem, ehhez innom kell még kávét
Amúgy gyanús nekem, hogy most nincs vízszintesen a proji, hanem az eleje feljebb van valamivel, az is lehet, hogy csak vízszintbe kéne állítanom. Bár a pontos vízszintezést még fogalmam sincs hogyan csinálom. Elvileg a tartó függőleges részében a gömbcsukló mozgatásával lehet(?), de technikailag nem tudom hogyan fogom megtenni, 3 ember kell hozzá.
- Kell hozzá valami extra hosszú imbusz, hogy ki-be lehessen csavarni és atom erővel rögzíteni vízszintesben
- Valakinek a vízmértéket kell kezelni
Valaki tartsa az egészet alulról, nehogy a padlón kössön ki a cucc[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
válasz tobias40 #52323 üzenetére
Majd következő festésnél kivésed. Felraksz egy konzolt neki, elég sok féle gépet tudsz majd a helyére tenni ha váltasz esetleg. Érdemes normális konzolt venni ezért is (pl. 30kg terhelhetőségűt), ha van rá mód a konzol projektor csatlakozása legyen a vászon tetejével egy magasságban, és minden vízszintes irányban mondjuk 50cm helyet szabadon hagyni, hogy nagyobb gép is elférjen.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
pkaresz
őstag
Ha a mennezeten lesz, s van világítás a plafonon, én onnan venném, ott vinnék neki áramot
s HDMI-t is!
Ha nem ott akkor egy dugaljhoz vezető vezetéket blankolnék meg, spec fúróval tennék az adott helyre egy dugaljat, max ott kellene falat fúrni s vezetéket cserélni. szerintem.[ Szerkesztve ]
"Könnyebb valamit jól megcsinálni, mint megmagyarázni, miért lett rossz!"
-
Vhiktor
veterán
Kábelcsatrona vagy falon belül.
-
tobias40
veterán
A projektorhoz milyen megoldással viszitek a 220-at?
Mert elég rövid a kábele és a falon kívül vinni a vezeteéket és feltenni egy 220-as dugaljat nem túl szép megoldás! -
Vitee
aktív tag
válasz Dorian #52317 üzenetére
Ahogy nézem a képet, ha a belső kulcsnyílású imbuszon elkezdenél csavarni, a lábakat ez nem tolná ki? akkor nyernél 1-2 centit, ami a vetített képen gondolom sokkal többet jelentene. Egyébként meg amit cinemazealot mond, egy vastagabb fa hasábot berakni a konzol és a nyílásáthidaló közé, és meg van oldva a baj. Én olyan vastagot vennék, hogy még tudjak bőven játszani a vertikális eltolással, ne legyél a végpontoknál. Lefested feketére, még jól is nézne ki
Nyilván kellenek majd hosszabb csavarok.[ Szerkesztve ]
"Life before death, strength before weakness, journey before destination."
-
Dorian
félisten
Lejjebb sajnos nem lehet engedni. Mègcsak nem is a mennyezeten van, hanem egy nyìlásáthidalò alján, ami a padlòtòl csak 235 centi. 5m-re van a vászontòl, ès kb. 6-8cm-rel kellene lejjebb vetìtenie. Remèlem ez nem okoz mèg nagy torzìtást.
-
mandju
senior tag
válasz Ashiyo #52308 üzenetére
van ott f3 sx+is, 5500 lumen fényerővel...
* JVC DLA-Z1 * gerriets opera white - ultra thin frame 135" 2.35:1 AT * Trinnov Altitude 16 * FusionAmp * Apollon Audio NCMP 6350 * Apollon Audio NCMP8350 * 3 Pronomic XA1400 * HTPC MadVR * DIY H16-15 Bold Series * 6 BMS18N862 * Trinnov waveforming *
-
Dorian
félisten
-
Dorian
félisten
Tegnap sikerült menetes szárakkal a vásznat a mennyezetről lejjebb "lógatni" így már le tudtam engedni az alját 60 centire. Ez tök jó, viszont most a függőleges lencseeltolás ehhez már nem elég. A mennyezeti konzolon a gömbnél kell a csavart meglazítani, hogy lefelé irányítsam kicsit a projit?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz DougButabi #52309 üzenetére
ja, nalam falon is latszott az atfestett tapeta vetitve, szoval ahogy Vhiktor is irta, a hazfal az potencialisan nezhetetlen lesz.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Márton
nagyúr
válasz DougButabi #52309 üzenetére
Jaja, már Belgiumban a 150"-os lepedőm. Lefolyócső pedig holnap lesz
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
DougButabi
tag
válasz Ashiyo #52308 üzenetére
Nekem is van kerti szettem, kínai 720p vetitő DIY vászon, minőségben nem igazán van ennél lejjebb, de valami nagyon élvezetes, amikor összeül a család egy kis kerti mozira.
De már nézegetem a feljebb lépési lehetőségeket.A ház falára vetítést elvetném, próbáltam az nagyon nemjó, pár ezer forintért lehet kapni kintről valami vászonnak csúfolt lepedőszerűséget, azt rárakni egy feszített keretre már működőképesebb.
A vetítési távolságra is figyelj, az EVO-nak 200 cm-hez majd 4 méter kell projektorral együtt, szóval ez fontos, hogy meglegyen. Csak azért mondom, mert én is néztem ezeket a gépet, de nincs ekkora a teraszom.
-
Ashiyo
csendes tag
Tehát ha példaként csak ezt a kettőt vetjük össze, akkor a 22sx+. Van most mindkettőből 1-1 a piacon és ha az árat + távolságot/benzinköltséget összevetem, akkor kb ugyan annyira jönnének ki.
Köszönöm mindenkinek!
[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz Ashiyo #52304 üzenetére
Inkább projectiondesign amit péjé is ajánl.
Márcsak azért is mert a short throw miatt nagyon nem mindegy milyen a vetítendő felület textúrája. Lehet olyan árnyákos lesz a vetített kép a fal porózussága miatt, hogy nézhetetlen lesz.ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
péjé
őstag
Ha közelrő akarsz vetíteni és ez igény/rászánt keret akkor sztem megfelel a promethean.
Ha távolabbról tudsz vetíteni akkor érdemes megnézni a Projectiondesign evo22sx+ gépeket.
24/7-es üzemre van tervezve, kicsi, könnyű, nagy a fényerő. Nem halk de majd az üvöltözés elnyomja.. -
proci985
MODERÁTOR
igazabol ebben az arkategoriaban nagyon ertelmes cuccot nem fogsz talalni. az emlitett promethean kb 7 eve futott ki, ha mukodik akkor persze jo, aztan ha nem vagytok elegedettek a minoseggel akkor kis bukoval lehet masra valtani. arra ugyelj, hogy ahogy nezem 90 euro korul van a hasznalt lampa bele ha veletlenul cserelni kene.
ujonnan ennyiert nincs 720ps projektor, hasznaltan meg az van, amit talalsz.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Ashiyo
csendes tag
Sziasztok! Ne szedjetek szét miatta, de én egy teljesen alap projektort keresnék a következő célra:
Kültérre (vagy a garázsban fehér falra, sötétben - vagy kertben a ház fehér falára, sötétben) keresünk low budget projektort, 99%-ban sport nézésére. Foci, amerikai foci, kézilabda.
Egy 4K 50" TV leváltására kellene, de csak a meccsek erejéig. Hetente 1-2x lenne használva csak, amikor épp összegyűlik a társaság. Emiatt nem is akarok sokat költeni rá, max 50-60k.
Használtan látok most például "promethean PRM35 projektor short throw" projektort, ami papíron "100cm-ről 200cm széles képet ad". Kb nekünk ez a 200cm kellene méretre. A kép HDMI-ről menne, laptopon keresztül. 720p képminőség jó lenne. Mondjuk hely van hozzá, "minél nagyobb, annál jobb".
A meccsek általában este 8 után, sötétedéskor / sötétben kezdődnek. Nappal nem lenne használva. Nem baj, ha "picit hangos", a hangfal majd elnyomja.
A meccsnézési "igényeink" alacsonyabbak, mint egy mozizásnál vagy játéknál, ezért elég lenne valami alap 720p. Ahogy csúsznak majd sörök, úgy lesz a minőség egyre kevésbé fontos.
50-60 ezres kategóriában találhatok erre alkalmas gépet? Lehetőleg itthoni használt piacról, nem akarok külföldi rendeléssel bajlódni. Tippek, ajánlások?
Nem, nem tudok árban feljebb menni. Nem, nem is akarok feljebb menni. Nem, nem kell külön vászon hozzá. Igen, nekem elég ennyi. Ha nem tudsz segíteni, kérlek ne köss bele feleslegesen. Köszönöm előre is!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest