- Raspberry Pi
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- SSD kibeszélő
- Milyen videókártyát?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- Analóg fényképezés
- Milyen monitort vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- iPad topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lokarson
tag
Sziasztok!
Hol lehet most olcsón 5825u vagy hasonló teljesítményű mini pc venni? Számla nem lenne baj, de nem kizáró ok, ha nincs. Ram és ssd nélkül venném, és 32gb + 1tb ssd-vel bővítem itthonról. Szeretném, ha csendes lenne, ezért nem fontos, hogy sokkal gyorsabb cpu legyen benne. (1135g7-es notebook mellé venném, ami teljesítményével elégedett vagyok). Type-c és 2 monitor kapcsolat az elvárás, semmi más extra.
Köszi. -
Squirrel
őstag
Sziasztok
Szerintetek van értelme amazonról egy geekom a8 mac mini pc-t megvenni? Ryzen 9 8945hs, 32gb ram+2 TB. Voucherrel 750euro.
-
azbest
félisten
a gmktec G9 mini nas gép nagyon kerülendő. Nagyon rossz.
Jeff videói: túlmelegszik, instabil, rossz ház dizájn. [link]
Aztán megpróbálta máshogy is [link] , a kapott tanácsok alapján,
És type-c alakú de nem szabványos 19 voltos tápegység van hozzá, a gép sem megy normál PD type-c táppal, csak a 19V-ossal. Másba dugva tönkre teheti.
Miután kiszerelte a saját házából, akkor kezdett valamennyire működni olcsó dram nélküli ssdkkel, mert azok kevesebbet fogyasztanak. A nagyobb fogyasztású ssd-ktől újraindult a gép. De az alaplapon néhány komponens úgy is forró, talán alultervezték a fogyasztást. -
Imi1981
veterán
válasz
Imi1981 #1747 üzenetére
Bios frissítés nem segített így használom dokkolóval és majdnem tökéletes! Újraindítás gond nélkül megy viszont kikapcsolom a gépet majd be akkor nem indul dokkolóval. Ez viszont nem zavar annyira mert nem szoktam kikapcsolni. Ez mondjuk a másik gépnek is bezavart. Majd veszek egy jobb hdd dokkolót.
Mindenkinek köszönöm aki próbált segíteni!
-
-
szkutyi
addikt
válasz
Imi1981 #1743 üzenetére
Hát ezt a kis ... N100as Mini-pcmet többre tartom mint a 300k-s synology-t...ez csak 60k volt...de van hw transkodolás, n100as procival az egész fogyaszt 10w-ot(+hdd) ugyanúgy vannak halózatok nyitva stb stb stb...ja és bírja a gigabites torrentet, jelenleg is 150+ aktív torrentem van, simán megy a gigabit feltöltés is....
Tudom mert haverral egyszerre csináltuk ezt és egy 300+k-s synology-t...ő szenvedett a torrentenkénti szálakkal, én nem...
Félre ne értsd atom stabil az a rendszer és biztonságos és stb amihez maga a Windows nem ér fel....de hát na... -
Imi1981
veterán
válasz
Multibit #1741 üzenetére
Volt nasom. Akkor megfelelt de ma már gyenge és lassú lenne ( torrent letöltés). Abból egy olyan ami megfelelően erős az rohadt drága. Meg őszintén én Windowsal akarom használni mert szeretem és nagyjából ismerem. Igazából ennyi. Eddig is minipc -t használtam egy HP 800 G1 mini -t és sosem volt problémám vele. Ez amit most vettem hp prodesk 600 g4 dm megszívatott de most már legalább tudom mi a probléma.
-
Imi1981
veterán
válasz
szkutyi #1740 üzenetére
Igen így működik nálam is csak ez így nem jó! Ha távolról indítom újra akkor nem tudom megnyomni a gombot. Vagy frissítés miatt indul újra akkor sem. De legalább akkor nem csak nálam van és ez kicsit megnyugtat 🙂. Veszek egy 2x3.5 dokkolót és az megoldja mert próbáltam. Csak nem akartam még erre is költeni. Régebbi hp 800 G1 mini gépemnek semmi problémája nincs ugyan ezzel a usb3 -sata kábellel külső táppal kombóval.
-
Imi1981
veterán
Na kipróbáltam! Csak a külső tápos 3.5 hdd-kel van problémája amejikek usb3-sata kábellel vannak rákötve! Van egy Axagon dubla helyes hdd dokkolóm és azzal újraindul ! Csak az a probléma , hogy az a dokkoló néha szarakodik és volt adfatvesztésem miatta ( több TB ) és félek azt használni .
Mi lehet a problémája az usb3-sata kábellel ha külső tápot is használok? A db 2.5 hdd/ssd is usb3-sata kábellel van csatlakoztatva csak annak nem kell külső táp és így azzal nincs gondja . Kell vegyek egy jó minőségű 2db 3.5 hdd-t fogadó dokkolót . Ilyen kábelt használok [kép] hozzá való külső táppal . -
Imi1981
veterán
Háttérvilágítás miatt szürke. Holnap kipróbálom egyenként. Most olyan érzésem van mégsem volt hibátlan a gép. Ez nem normális. Már hibás adatok is lettek a hdd-n. Holnap még próbálkozom vele és ha nem sikerül vissza kell állítsam a régi gépen. Most nagyon ideges vagyok mert egy jól működő rendszert csesztem szét. Ez az új ( régi de újabb mint ami volt) gép gyorsabb de valami nagyon nem jó. Holnap délután tudom folytatni. Kösz addig is a tippeket.
-
azbest
félisten
válasz
Imi1981 #1735 üzenetére
Szürke képet mutat vagy fekete a kép (nincs kép) és csak a háttérvilágítás miatt szürkés?
Akkor a beállításokat is elfelejtené, visszaállnának, ha az elem rossz. Bár lehet csak áramtalanításkor.
Viszont külső meghajtóknál alapból szokta keresni az uefi a bootolható dolgokat, ha van valami korábbi oprendszer maradvány, efi partició a külső diszkeken, akkor azokat lehet mindig megtalálja. Azt nem tudom az a gép mennyire okos, hogy a boot sorrendnél lehet-e előrehozni a belső diszket és azonnal arról akarjon.Meg esetleg usb-vel kapcsolatos beállításokat érdemes átnézni a biosban, hiszen azokra vannak dugva.
Ja és próbáltad már egyesével, hogy melyik diszk az aminél kijön a hiba? Nem egyszerre az összest bedugni/kihúzni, hanem egyesével és úgy próbálni.
-
Pötyi
őstag
-
Imi1981
veterán
Sziasztok! Vettem egy régebbi minipc-t egy HP Prodesk 600 g4 mini-t amibe i3 8100T proci 8 gb ddr4 ram és m2 nvme 230 gb -os ssd. Elégedett vagyok vele de van egy olyan problémám , hogy ha rá van dugva külső hdd ( 2 db 3.5 hdd külső tápos és 2 db 2.5 nem külső tápos ) akkor ha újraindítom a gépet és mielőtt bootolna sötét szürke képernyőn áll nagyon sokáig ( kb 10 perc ) és csak utána bootol be akkor is lassan ! Ha nincs rádugva hdd simán újraindúl! Ha rá vannak dugva a hdd-k de kikapcsolom majd bekapcsdolom akkor is probléma nélkül bootol . Mi lehet a probléma hogy újraindítani nem tudom normálisan ha rá vannak dugva a külső hdd-k ? Win 11 pro az oprendszer ha ez számít .
Ugyan így használtam az erlőző mini pc-vel egy HP 800 g1 mini-vel és ott nem volt probléma.
-
azbest
félisten
Hát attól függ mire használod.
Amikor szerverként futtatom, akkor a legkisebbre veszem, 1GB-ra, de mintha a win nem szerette volna, annak legalább 2 kellettSzerverként virtuálisgépekhez inkább a több rendszer ramra van szükségem.
A 16GB-ot akkor próbáltam, amikor AI llm futtatást próbálgattam, hogy tényleg gyorsabb-e, mint a 680m-en. Átállításkor kicsit tovább tart az indulás, mert újra megy a ram tréning.Nem nagyon szoktam játszani, szóval inkább technikai oldalról közelíteném meg. Mekkora felbontás az, amin még vállalható a sebessége a játékban és akkor azzal a beállítással mennyi videoram kell (valamelyik sebességkijelző progi kiírja, mennyit használ - msi afterburner talán, vagy riva tuner?). Csak hasraütésre 4-8GB közt tippelem az ideálisat. Csak beletekerve például ebbe a tesztvideóba, 4-et némelyik játékban túllépte, szal lehet 6 már bőven jó [link]
-
Patice
nagyúr
Még nem.
Amúgy szerintem teljesen más lesz valamelyik router OS-el natívan telepítve.
Van egy kis szerverem, eleinte Win11 volt rajta. Passzív házba raktam, és elég meleg volt az is folyamatosan, de stabil volt.
Linux alapokra átraktam, azóta csak langyos / kézmeleg.Hasonló lesz szerintem itt is. Az alap feladatokkal simán fog boldogulni, de ha terhelem majd extra csomagokkal, akkor fog ez is melegedni.
Csendes ventit szerintem majd ka a tetejére, ha már úgyis ott vannak a csavarhelyek.
-
Patice
nagyúr
Megvagyok az első ismerkedős körrel.
RAM, SSD berakva, Win 11 install.
Konnektorból mért fogyasztás: min. 10.5 W, telepítés közben ingadozott 15 és max. 25 között.
Aztán ahogy felment a win, meg adtam drivert, hogy legyen hálózat elkezdett erősebben dolgozni, akkor többször ment 25W fölé is, de nem tartósan.Most még épp dolgozik a Win Update, proci szinte végig 100%-on pörög a Feladatkezelő szerint, most 20W körül ingadozik a fogyasztás.
Infrás hőmérővel méregettem, mennyiire melegszik fel az egész gépház, egy darabig csak langyos volt, de ahogy a Win beindult jobban, akkor ahogy a proci fogyasztása is megugrott egyből 48 fokos lett a teteje, oldala is 45-re átmelegedett.
Bevetettem a gyári USB-s slim 8 centis ventit, hangos mert teljes sebességen pörög, de cserébe alatta 35 fokos a borda, oldalt 33.
HW info szerint a CPU az előbb aktív hűtés nélkül 70 fok fölé ment, hűtéssel most 50 körül ingadozik úgy, hogy továbbra is dolgoztatja a Win a magokat, persze egyik sem 100% kihasználtságú.
Eddig ennyi, BIOS-ban még nem turkáltam.
-
azbest
félisten
válasz
Multibit #1723 üzenetére
a másik, icipici és eléggé zárt házú n100-asomnál meg full átterveztem a házat és egy nagyobb tömegű borda, plusz a másik oldalról beszívott levegő már vállalhatóvá tette. Bár ott az integrált ramnak nincs hőmérséklet adata, csak a gyári m.2 sata kamu hőmérős ssd-t mikor átcseréltem nvme-re, akkor látszott, hogy fő a feje
Azóta láttam, hogy valamelyik cég csinált másabb házú változatot is, valsz ugyanolyan elrendezésű alaplappal, amin több szellőzőrács volt.
Szal igazából tényleg nem sok kell nekik, de valami kell. Bár ssd-k közt is eléggé nagy különbség van. Amik nekem vannak kicsi ssd-k, azok közül a samsungok elégg forróak, a micron és kioxia ssd-k közül találkoztam kellemesen hűvösekkel jó teljesítmény mellett.
-
azbest
félisten
válasz
petakpa1 #1716 üzenetére
beállítás és komponens függő.
A két n100 masinámat mérve terhelés alatt 30W körül volt a komplett rendszer, üresjáratban meg 7W körül.#1718 Patice
a 6W azért eléggé marketing, mármint a konkrét gép alapértelmezett bios beállításától függően a proci 10-15W körül eszik terhelve. Viszont, a biosban általában állítható a tdp és úgy akár valós 6w-ra is limitálható, persze úgy a teljesítménye is kisebb, mert nem engedi fel magasabb órajelre, pláne több szálon. De gondolom még akkor sem lehet rosszabb, mint amit például az n5100 nagyon takarékos 6W-os procis tud.#1717 Multibit
olvastam anno én is, hogy a nagyon pici bordázatú házaknál akár túl is melegedhet, ha el van engedve a fogyasztás limit. Szóval nekem 1kg súlyú, durván bordás változat van [link]
Egyébként nem feltétlen a procinak van problémája a teljes passzívsággal. Nekem nem tetszett, hogy 30 egynéhány fok környezeti hőmérsékletnél 85 fok körülre melegedett idle a ddr5 ram és az nvme ssd. Ezért egy lassú, de nagy ventit és hozzá készített tartós aljat csináltam az enyémre [link] ami a ram és kártya slotokat hűti. Egy minimális légáramlás már teljesen jó hőmérsékleteket tud hozni. -
Multibit
nagyúr
Jól hangzik a passzív hűtés, de nem mindig elég. Én a Protectli supporttal küzdöttem egy darabig. Az OPNsense alá telepített Zenarmor túlfűtötte a kütyüt. A support (is) az aktív (USB-s) hűtést javasolta. Ami azért érdekes. Akkor miért árulják fanless-ként? Arról nem is beszélve, hogy a support-os csóka azt kérte, hogy nézzem meg, mennyire illeszkedik jól a CPU a hűtőfelülethez
Én nézzem meg? Nem az én dolgom! Mért nem csekkolták a gyárban? Mire való a minőség ellenőrzés?
-
-
azbest
félisten
amúgy még halkabb is tud lenni, az ssd és ram feletti ventilátornál 2000-ről 1000-re véve a system fan kezdő fordulatszámot (start pwm 130 -> 70), már tényleg csak terhelés alatt pörgeti fel a másik, cpu ventit. Már persze, ha egyébként is quiet móra van téve a bios főképernyőn a teljesítmény.
(ezt most hirtelen egy youtubeos videból szedtem hasonló gépről)
Arra nem emlékszem, hogy van -e esetleg a biosban opció a gomb világításra.
A win telepítésnél csak az amd oldaláról letölthető driver csomag [link] és az intel lanhoz az intel oldaláról külön v226 lan drivert [link] kell kézzel, ha nem szeretnéd a kínai csomagot használni
-
pamesz
tag
Kevesebb mint 2 hét alatt megérkezett a K8 plus a német oldalról rendelve. Elsőre nagyon pici, és erős cucc. Tettem rá egy win 11 PRO-t, hasít rajta minden. Mondhatni MAC élmény. 64GB RAM-ot tettem bele, és 1 terrás SSD-t. Az illesztőprogikat a GMKtec oldaláról szedtem, akkor láttam van ott előre konfigolt win is a letöltések között. Egy dolog nem tetszik, a bekapcs gomb világítása, de ez már csak az én bajom.😅 Tényleg iszonyat csendes gép, nálam a WIFI is tökéletes. Később egpu-t tervezek rá kötni.
-
petakpa1
őstag
Beteszem ide is, hátha valakinek lenne ötlete, hogyan lehetne életre kelteni egy Nexbox T11 klónt?
Továbbá ha nem sikerül áletre kelteni, akkor kérdezném az alábbiakat:
1) GMKtec mennyire megbízható gyártó? Van már vele tapasztalat és ha igen milyen?
2) Aki esetleg birtokol már NucBox G3 N100 típusú MiniPC-t attól pedig kérdezném, hogy:
2.1) Idle-ben mennyi a fogyasztása, konnektorba dugós fogyasztásmérővel mérve?
2.2) Ha idle-ben van a gép vagy alacsony terhelésen van épp használva, akkor a ventillátort teljesen lekapcsolja? Azaz tud félpasszívan működni?
2.3) Ugye csak 1 db SODIMM foglalalt van benne?
2.4) mSATA illetve NVMe meghajtóknak hány foglalalt van benne?
2.5) Hagyományos 2.5" SATA meghajtókat nem fogad ugye? -
-
azbest
félisten
ha saját talpon áll a monitor és üres a vesa tartó rész, esetleg a monitor hátuljára szerelheted a minipct vagy kűlső gput.
-
zmaster
csendes tag
7600XT körül nézegettem, AMD vonalon. Ez valószínűleg ~2 ventillátor hosszúságú és ~2.5 slot vastag kártyát jelent, de a jövőbeni upgradek esetén jó lenne ha nem kéne új dokkolót venni
Nem tudom, még méricskélek mi hová fér az asztalomon, de az eredeti cél a minél észrevétlenebb (tehát kisebb) konfiguráció volt. Az sem lenne rossz ha a vga+tápja elférne a monitor talpa alatt, de ez egyrészt megint horizontális elrendezést feltételez, másrészt nem lenne jó a hűtésnek ha takarná valami. -
pamesz
tag
válasz
zmaster #1703 üzenetére
Szia! Én is hasonlókat tervezek, viszont nekem nem számít a külcsín. RTX 4060 TI 16GB kártyát néztem ki, ott talán nem lesz nagy veszteség az oculink sávszélessége miatt. Én olyan dockolót néztem, ahol a táp is kényelmesen elfér. Viszont horizontális kivitelt én még nem láttam. Csak olyat, amint egymás mellett van a táp és a kártya, állítva. Te milyen GPU-t tervezel?
-
zmaster
csendes tag
Sziasztok.
Rendeltem egy aoostar gem12+ PC-t, és amíg szállítás alatt van addig a jövőbeni GPU upgrade-jét tervezgetem, természetesen oculink használatával.
Ebből kéne viszonylag olcsó megoldás, de amiket találtam, még a 3D nyomtatott külső keretek is nekem baromi nagyok. Elveszítené a lényegét a mini pc, hogy kicsi legyen. Ennyi erővel mini ITX-et is építhettem volna. A cél, hogy a jövőben szinte bármekkora vga a lehető legkisebb helyigényű házzal megoldható legyen.
Azt gondoltam ki, hogy egy 90 fokos adapterrel elforgatnám a vga-t az oculink keretben hogy horizontális legyen, és mellé valamilyen SFX vagy SFX 1U méretű táppal talán megoldható lenne, hogy alacsony maradjon és inkább oldal irányba szélesebb valamennyivel, amolyan "slim fekvőházas" kivitel.
Létezik ilyen horizontális külső oculink gpu ház (akár 3D nyomtathatóként is bárhol), vagy ezt tök egyedire kéne megtervezni? :/ -
azbest
félisten
hát, az érkezés egy dolog, mert egy héten belül is itt tudnak lenni a kínából jövő rendelések is. Inkább azért keressük az európai forrást, hogy biztos ne kelljen még ráfizetni pluszban adót, kezelési költséget. Remélem nem szivatnak meg vele. Picit mindig zavaros volt az oldalukon ez. Bár elvileg úgy írják, hogy már rendezve van az adó.
-
pamesz
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
társtopik: Mini-ITX
- Gamer pc-RTX3060TI-AMD Ryzen 5 5600X-32gb DDR4 1000GB NVME SSD
- Eladó! Intel Xeon W3530 + Micron Ddr3 1333mhz 6x4 GB ram + Cooler Master Hyper t212 RGB Cpu hűtő
- HP EliteDesk 800 G5 SFF / i3-9300 - i5-9500 - i7-9700 / 2 X NVMe / USB Type-C / WIN 11 / 27% számla
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- Jól megépített, "erős irodai" vagy "kezdő játékos" PC eladó
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Samsung S23 128GB / normál állapotban / 12 hónap jótállásal
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest