Hirdetés
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eGPU tapasztalatok
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
TDX
tag
válasz
Parci
üzenetére
Egyébként az első körös rendeléseket elvileg februárban küldik, így lesz pár hónap májusig, mikor a mai rendeléseket küldik. Addig kiderülhet bármi probléma a mottóval, és le lehet mondani két héttel a szállítás előttig a rendelést úgy hogy a teljes összeget visszafizetik (elvileg).
-
TDX
tag
válasz
Parci
üzenetére
Mostanra lett DDP (duties prepaid) szállítási opció is, így 340kból kijön mindennel együtt, így én és beneveztem végül egyre.
elvileg aki anélkül rendelt, nem kell újrarendelnie, hanem írni nekik és küldenek külön számlát a szállítási költség különbözetről (50k volt a ddp szállítás, azt hiszem 32k a nem ddp)Én feketét rendeltem omni késsel. Elvileg a ditting 804 (machined) inspirálta ha jól emlékszem.
-
TDX
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Én a brewistámat enyhén ecetes vízzel vízkőtelenítettem. Mondjuk minimális lerakódás volt csak benne mert visszasózott desztvízzel használom, de 1-2x volt hogy csapvízzel ment, az után volt ez. Utána alaposan átöblítem többször csapvízzel hogy ne maradhasson benne semennyi az ecetből. Durva lerakódás esetén persze nem biztos hogy ez elég, ott lehet valami töményebb kell. A nyakból ez nem szedi le feltétlen mind a lerakódást, ott egy szívószáltisztítót toltam rajta át párszor (ecetesen), úgy az a része amit látni a nyakból, lerakódásmentes lett.
-
TDX
tag
válasz
Parci
üzenetére
Én nem értek a lagomékhoz azon kívül hogy véleményeket olvastam, csak bedobtam az akciót, de többen kellene legyenek itt a topicban akiknek van casaja.
Amiket olvastam, az alapján egyik lagom se verné a ZP6-ot, kivéve 01-et valamelyik 98-as SSP (LU/Brew) késsel, de az igazán drága. Így engem nem annyira mozgatnak ezek az akciós őrlők jelenleg, talán csak kicsit a Mini 2, hogy az irodában ne kelljen C40-el őrölni, de nem érzem úgy hogy feltétlen megérné ezt a felárat (a C40-t biztos jóval olcsóbban lehetne csak eladni). -
TDX
tag
Leárazást (black friday, bár nem csak pénteken) tart az Option-o, kicsit olcsóbb a Lagom Mini 2, Casa és a 01, illetve ingyenes a szállítás, az első kettő esetében DDP (delivery duties paid). Így a mini 2 elvileg 110 ezerre jön ki (és a power supplyt is tartalmazza), a casa kb. 166 ezer, a 01 830+-áfa/vám.
-
TDX
tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Igen. Korábban volt tervben hogy elektronikus legyen az állítás, de azóta ez változott, fix hogy manuális lesz. Az állítás hátil van (hasonlóan mint a philoson).
-
TDX
tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Az állítás mechanikus, csak elektronikusan kijelzi a mért távolságot a kések között (nyilván nem direktbe azt méri).
A kés ami az árban van az a BOOKOO saját 80mm-es kése, a neve Omni80, illetve a 2. körben elvileg már lesz szintén saját SweetCore80 kés is lehetőségként. Az Omni az leginkább Ditting Tanzania-ra hasonlít geometriában, PO és modern espresso a fókusz/ajánlás, várhatóan jó kés lesz de persze még senki se tesztelte. A SweetCore inkább espresso fókuszú. -
TDX
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Köszi!
Hát nem gondoltam hogy nyerő lesz a tippem, nem voltam benne nagyon magabiztos de pont beletrafáltam. Így a decemberi mysteryt ingyen kapom 
@Alabástrom: a forte a dobozában pihen mióta költöztünk (aug. közepe), várhatóan már nem is bontom ki ha sikerül eladni. Nagyon jó őrlő, de én alapvetően preferálom a ZP6-ot ízre (korábban ezt már írtam is szerintem itt a fórumon), és nem probléma nagyon a kézi őrlés nekem úgyhogy megleszek azzal. Illetve az, hogy költözéskor láttam mennyi dolgunk van, örülök ha tudok lejjebb adni belőle például a fortéval. Ha mégse jönne össze az üzlet, akkor lehet próbálkozok majd vele mielőtt meghirdetném, de jelenleg nincs időm nagyon foglalkozni vele. Szóval a jelenlegi mystery tipp ZP6-nak köszönhető

-
TDX
tag
válasz
Uyuarasy
üzenetére
Red clix nélkül. Red clixel is úgy szokás a klikkeket közölni, mint a sima klikkből mennyi lenne, tehát felezed a red clixel való klikkeket. Avagy pl. 4.5 klikknek mondjuk ha a red clixen 9-et csavartál.
Cathfaern #141505: Ode+Brew kést én korábban próbáltam, ebben a hszben írtam róla (igaz az 1. generációs ode volt). Nekem akkor hasonló szint volt C40-hez, azóta beszereztem ZP6-ot amit kicsit, de egyérelműen preferálok a C40-hez, így csak megerősíteni tudom hogy a ZP6 várhatóan jobb annál, legalább is számomra.
-
TDX
tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Igen, tud fogadni csavaros késeket is mert a csavaroknak van furat, de mivel nincs egy századmiliméterre pontos standard arra hogy mekkora a külső átmérője a 80mm-es késeknek, így lehetséges hogy nem megy bele egy kés mert túl nagy. Az összes csavar nélküli kés amiről tudott a mérete belemegy mert kissebb az átmérő, de csavaros késekből van ami nem megy bele, egész pontosan egy SSP HU csavaros és 804 ditting special steel késről tudott hogy nagyobb az átmérője mint 79.90mm.
EAF-en a Bookoo csatornánk Vel (Zerno) és a bookoosok váltottak több különböző késnek is a méreteiről információkat, ott írták a ditting méretet és ez a kép pedig azt hiszem az our coffee shelter yt videójából van. -
TDX
tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Annyi kiegészítéssel, hogy a ditting kések nem valószínű hogy beférnek a p80-ba mert a max. átmérő 79.90mm, aminek igaz alatta van minden csavar nélküli kés, de csavaros verzióban van ami 79.9x mm, vagy ditting akár 80.00 is van ami van. Szóval ha az eredeti mizenen kívül ULF vagy SSP LS-t raknál bele, akkor menni fog, de ha dittinget tennél bele az nem biztos hogy sikerül.
-
TDX
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
valaki tegnap este hirdetett meg egyet FB-n.
-
TDX
tag
válasz
Daneeka
üzenetére
A 2-es jel kb. 250ml bemenő víz, 20g kávéhoz ez nagyon rövid arány. Még a legsötétebb kávék amikbe sikerült véletlen belenyúlnom, is 1:13.6 arány volt ami rendben volt (hosszabbnál a szén, füst és hasonló jegyeken kívül semmi kivehető nem volt). Szóval ha valami világosabbal főzted, 20g-nál érdemes több vizet tölteni, valahol 300-340g között.
-
TDX
tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
A K30 kés ahogy a hirdetésben is írtam, igen, a 64mm SSP HU kés geometriájával egyező (a HU-t erről mintázta Hansung), így amit kihoz a kávékból szintén ugyanaz kéne legyen. Csak a K30 Mahlkönig/ditting kés, az SSP meg SSP.
A Forte a ditting késdel elég más terület az biztos, az is van itthon (ez a két elektromos őrlőm van/volt valaha
), arra még nem szántam rá magam teljesen hogy azt is eladjam mivel az filterre is vetekszik outputban a kézi őrlőimmel. Mondjuk az is igaz hogy bár megvan két éve, szinte alig használtam. Most így aktívabban elkezdem összehasonlítani a ZP6-ommal, mert ha egyértelműen preferálnám filterre a ZP6-ot akkor biztos eladom. De olyan óriási különbség nincs köztük azt tudom, mert iszonyat jó a Forté filterre is (meg modern presszókra). De hogy az MP profiljához közel van-e amit az 54mm-es ditting ad, azt nem tudom, MP-m sosem volt, csak azt, hogy az MP-re azt szokták mondani hogy nagyon kiszínezi a kávékat és nem megbocsátó kés. A fortéval én nem ezt tapasztaltam.
Mindenesetre ha elszánom magam hogy eladjam és Parci nem venné meg azt is, akkor lehet lesz majd egy Forté is az aprón néhány héten belül
-
TDX
tag
válasz
qvik27
üzenetére
én 160-ért vettem használtan Krajcsitól, de korábban is hirdettem már és nagyon nem akart elmenni, ezért nyomott ennyire az ára. No meg sok új őrlő lehetőség van a piacon, ezért is kevesebb a mazzerre a kereslet gondolom. Meg örülnék ha elmenne, nem hirdetgetni akarom (a többi dolgot is szerintem jó áron adom)
A K30 kés geometriája ugyanaz mint a 64mm SSP HU-é, ahogy írtam is. Amúgy a topicban is volt erről a késről régen összehasonlítás (bár nem a HU hanem azt hiszem 151C/más 83mm-es késekkel) ha jól emlékszem, talán Parci meg sz.zs is írt róla
utánakerestem és Parci adott is el egy K30 késes HeyCafet 160-ért régebben, úgyhogy igen

-
TDX
tag
Mostanra eldöntöttem hogy mivel egyáltalán nem espressozok és nem is tervezek ezen változtatni, megválnék az ehhez használt cuccaimtól, így felkerült minden az apróra:
Mazzer Mestre K30-as késekkel
Sworksdesign standard flow stepdown kosár + funnel + puck screens + Normcore tamper
Subminimal Nanofoamer Pro Gen1
Flair 58E (első generációs)
Espresso kiegészítők (Normcore tamper, Kruve kiöntő, BH dosing funnel és WDT, ultraszónikus tisztító) -
TDX
tag
válasz
pikkubee
üzenetére
A kávé mennyiségét ha tudod mennyi kimenőt szeretnél, a kávé:víz arányból számolj. Az arány (itt a víz még a bemenet, nem a kimenő, szóval valamennyi abból még a kávéágyban marad a végén) valahol 1:13 és 1:17 között jó, attól függően hogy mi áll jól a kávénak. De a legtöbbnél 1:15-1:16 között optimális (én 1:16-on szoktam kezdeni), az 1:13 inkább a jóval sötétebb, az 1:17 az ultralightokhoz áll jobban. C40-en 24 klikkel használom (néha van hogy pár klikkel lejjebb megyek, de ritka).
-
TDX
tag
válasz
Plebi
üzenetére
visszasózni ne sütőport használj hanem szódabikarbónát, erről is volt azt hiszem poszt az elveszettek között.
sütőpor = baking powder
szódabikarbóna = baking soda
a sütőporban más is van a szódabikarbónán kívül (valamilyen savanyítószer + keményítő).ahhoz meg hogy mennyi kell hogy adott GH/KH értékeket érj el a visszasózással 0-s vízből: [link]
-
TDX
tag
válasz
vendingo
üzenetére
https://mobilarena.hu/tema/kave_topic/hsz_127513-127513.html
ez alapján tudsz számolni hogy milyen GH/KH-t jelent pontosan x mg epsom és szódabikarbóna, illetve pár népszerű recept.
-
TDX
tag
A nyíl mutatja a szilikongyűrűt.
Egyébként én is kísérleteztem korábban befőttesüvegekkel, nekem valahogy azok sem voltak légmentesen zártak. Igaz sosem vettem külön befőttesüveget, hanem csak azt próbáltam amit máshoonnan szereztem, méz/lekvár volt benne (ilyen kicsi hatszögalapú hasáb formájúban is), gondolom különböző fajták különbözőképp zárnak. Én ISOLAB 078.02.005 centrifugacsöveket használok, mikor Amazon.de-ről rendeltem két éve még jóval olcsóbb volt ott, de úgy látom 10€+posta alatt hozzá lehet jutni most is 50 darabhoz máshonnan. -
TDX
tag
válasz
Uyuarasy
üzenetére
Az enyéimben is van belső perem, csak onnan tudom hogy nem légzárt hogy szilikon gyűrű nélkül, a kupakot jól rácsavarva folyóvíz alá tartva ment bele pár csepp víz.
aliexpressről egyébként a szilikongyűrű filléres dolog, 1200-ért lehet kapni 50 centrifugacsőhöz eleget (pl. itt D30mm CS1.0mm)
-
TDX
tag
Találtam motivációt hogy meghirdessem a kihasználatlan kávés dolgaimat. Topictársaknak adok még egy kis kedvezményt.
-
TDX
tag
válasz
sgery
üzenetére
Feltéve hogy itt a “jobb” = kávé ízjegyeinek intenzitása, akkor annak az indoka szerintem az, hogy milyen kávékat keresnek és értékesítenek.
Általánosan jellemző a kávéikra hogy intenzív feldolgozási fajtákon mennek át (processing), legyen az coferment, infusion, valamilyen élesztővel lévő fermentáció vagy más experimental process. Nem véletlenül kolumbiai a legtöbb kávéjuk
Persze az ilyen feldolgozás nem garantálja, hogy egy kávé “jó” lesz, de ők leginkább ilyeneket szereznek be és pörkölnek. Nyilván ami nem a jobbak közül való, azt nem választják ki hogy később forgalmazzák. -
TDX
tag
Folytatva a nálam lévő espresso géppark leépítését, eladó a K30 késes Mazzer Mestre amit másfél éve vettem Krajcsitól. Szinte sose presszózok, úgyhogy nálam csak a port fogja. Illetve ingyen átadom a nálam lévő sosem használt 1.7mm vastag 58.5mm-es puck screent (vagy áruküldés áráért küldöm).
Valószínű a F58 meg minden más is eladó lesz majd valamikor, mikor ráveszem magam hogy teljesen elhagyjam a presszózást. Igazából havi 1x ha iszok egyet? Úgyhogy elég felesleges ez a sok cucc nálam tényleg. -
TDX
tag
válasz
HunLogin
üzenetére
Ebben a hsz-emben összeszedtem a különböző CM címke színeket már egyszer.
-
TDX
tag
Ha valakit érdekelne CAFEC abaca trapezoid 101 papír (én aromaboyhoz használom), írjon. Rendeltem 21 csomagot €4.50/csomagért, pár darabot szívesen átadok. Amúgy innen rendeltem, ha valaki szintén betárazna (€150 felett ingyen szállítanak magyarországra).
-
TDX
tag
Egy kiegészítés és egy pontosítás:
A v60 sem különleges a conical dripperek között, nem tud semmi olyat, amit az origami nem tudna. Szimplán csak a v60 az industry standard, mert az a legolcsóbb (/anyagfüggően), legnépszerűbb és egyik legrégebbi dripper. Így a minimális bekerülési költség és legtöbb recept ajánlás miatt pluszban ajánlott a conicalok közül.Hogy egész pontos legyek, AP is van itthon amit lehet no bypass drippernek használni, drip assisttal hasonlóan jó mint a tricolate olyan 10-12g dózisnál. Illetve az aromaboy drippere is van nálam, bár még külön nem használtam dripperként, de tervezem majd kipróbálni. Az aromaboyon eddig 200 főzésen vagyok túl, szerintem az mindenre jó, ami nem ultralight.
-
TDX
tag
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
Mivel nálam itthon csak v60-ak vannak (01 és 02 plastic), így nincs saját tapasztalatom flat bottom dripperekkel főzni, úgyhogy bármi amit lejjebb írok, az más filter afficionadok véleményén áll. Én csak három éve filterezek viszont a fórumon kívül EAF és MCL-en is aktívan rengeteget olvastam, de továbbra is, mások véleményét osztom tovább, úgyhogy offba is teszem.
Szerintem az, hogy miben más egy flat bottom mint a v60, nagyon függ a többi paraméterektől, nem lehet teljesen általánosítani hogy a flatek ilyenebbek, a conical dripperek olyanabbak. Magán v60-on is erősen függ az íz a recepttől, ha a kávé, őrlő, papír, hőfok, víz összetétel még ugyanaz is, teljesen más eredmény hoz egy 4 vagy 5 öntést tartalmazó recept mint egy 2, vagy 3. Ugyanígy, a víz összetétel és az őrlő is, például nem gondolnám hogy nagy különbség lenne dripper és dripper között ha minden más ugyan az, viszont az őrlő egy hario mini mill.
Ami tippelgetések vannak arra, hogy miben mások általánosan alapos vagy kúpos dripperek, az az, hogy a laposaknál egyenletesebb kivonatolás lehetséges. Ennek indoklására azt szokták felhozni, hogy flar bottomnál mindenhol ugyanannyira vastag a kávéágy, míg v60-nál középen jóval mélyebb, oldalt vékonyabb. Ez igaz, de az állításról hogy egyenletesebb kivonatolás nem lehetséges, én nem tudok hogy bizonyított lenne.
Szvsz általánosítani csak úgy lehet, hogy feltesszük hogy a következő paraméterek megvannak: jó filter őrlő, jó víz, jó papír, elég világos pörkölések, hattyúnyakú, mérleg, megfelelő dózis az adott dripperhez és öntési skill.
Ekkor a flatek nagy általánosságban balanszáltabbak, míg a v60/origami/ct62/stb. kihegyezettebb tud lenni. De a flatek is kicsit különbözők, van, amin nehéz konzisztens eredményeket elérni mert az alján lévő lyukak kialakítása miatt könnyen stallol, van ami nagyobb, van ami kisebb dózissal optimális pl. pulsar 15+g, stagg 20+g, van ahol lehet negotiálni a papírt amiteljesenmegváltoztatja azt, hogy hogy viselkedik a dripper.Ami kb. általános vélemény, hogy a no bypass téren a pulsar a legjobb, az april nagyon konzisztens a saját 2x100g receptükkel, az orea pedig flexibilis mert v4 alakítható is különbözőképp. Ha nagyon felkelti valami az érdeklődésed, szerintem keress utána és ha megggyőzted magad hogy ez tetszik, próbáld ki. Én szerintem az, hogy milyen dripperrel főzől, leginkább csak flair / preferencia, mindennel lehet nagyon jó kávét főzni és nem látom hogy lenne olyan dripper ami olyat tud, amit más nem (kivéve no bypass és valve irányában).
-
TDX
tag
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
Milyen tekintetben előrelépés? A dripperek közt nincs olyan, hogy valami minden tekintetben jobb, mint egy másik. Ha egy konkrét szempontot nézel, az alapján lehet, hogy van ami jobb, de nincs olyan, hogy egy ultimate dripper.
A dripper anyaga, hogy milyen filtert (papírt) tudsz vele használni, van-e hozzá negotiator (ha használnád), az ára, kinézete és mi az optimális intervallum az adagra, mind egyéni preferencia kérdése. Mi az, amit hiányolsz a V60-ban? Ha simán csak mást szeretnél, próbálj ki tetszőleges flat bottom-ot, no bypasst vagy esetleg hibridet. A V60 a maga tekintetében szerintem tud endgame lenni, ha olyan a célod amit tud hozni.
-
TDX
tag
válasz
beleriand72
üzenetére
Kofion van még raktáron, igaz ott 10% prémium van még rajta.
-
TDX
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Köszi a választ, igen, így érthető hogy miért környezettudatosabb az alu. Az a doboz egyébként így néz ki szétszedve, annyira azért nem kell darabjaira szedni.
Mondjuk az is igaz, hogy ezt meg fogom tartani úgyhogy nem lesz újrahasznosítva
De ha többször rendelnék olyan kávét ami ugyanolyan csomagolásban érkezik, akkor igaz, az alu talán a legjobb a legnagyobb környezettudatosság miatt, mert párnál több csomagolást úgy sem tart meg az ember. -
TDX
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Én pár hónapja kipróbáltam pár People Possession kávét amik szintén alu dobozban jöttek, nekem annyira ott nem jött be az a csomagolás, igaz nem volt visszazáró tetejem és nem lehetett kapni ahonnan azokat rendeltem. Így nekem ott nem jött annyira be ez a fajta csomagolás, mentek korábbi szelepes zacsikba, a dobozok pedig a szép design ellenére csak a helyet foglalták. De majd rápróbálok tőletek is hogy milyen ez a megoldás

Nekem ami a leginkább bejött eddig a csomagolások közül, az ez a fém doboz, amiben van egy plusz műanyag betét a fém tető alatt, ami közel légmentesen záróvá teszi. Persze nem teljesen, de nem érzem azt hogy rosszabb megoldás lenne a műanyag zacskónál és nekem inkább prémium érzetet nyújtott mint az alu doboz (de tetővel lehet az tetszene jobbamn).
Egyébként az újrahasznosítható műanyag zacskóknál miért környezettudatosabb az alu?
-
TDX
tag
válasz
Parci
üzenetére
rxmiss amit ír az csak az, hogy F58-on marad még víz a pogácsa felett mikor eléred a 36g kimenőt, teljesen mindegy milyen profillal. Amit ír, hogy ha ekkor leveszed a kart, ez a víz megy minden fele. Ahhoz hogy ez ne legyen így, ki kell nyomni ezt a maradék vizet is, “pumpálással”, azaz felhúzod még egyszer a kart és lenyomod hogy kimenjen ez a víz és szárazon tudd kiütni a pogácsát.
én ezt nem érzem egy nagy hátránynak, de jobb lenne a workflow ha erre nincs szükség, az biztos.
-
TDX
tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Igaz nem €750/100g, csak €50 körül, de én Augusztusban rendeltem 4 panamai geishát Substancetől. Finca Deborah Echo (cascara infused), Finca Deborah Terroir (washed), Elida estate Aguacate és Elida estate ASD (anaerobic slow dry). Ezek forintban cca. 200k/kg árú kávék. Azt kell mondjam, hogy a ritkaságuk miatt ilyen drágák, de nem kérdés hogy tényleg nagyon jó maga az anyag, 90+-os kávék az nem kérdés. Maga a zöld is több száz $/kg, korábban az Elida estate csúcstartó is volt a legdrágább zöld tekintetében. Szóval az áruk érthető mivel panamai geshák, Jamison Savage egy farmjáról illetve a Lasmastus család egyik farmjáról.
Én azért is rendeltem 4-et is, mert tavaly a kedvenc kávém a Substance egyik nem extra kávéja volt (bár a sima kávék se kifejezetten olcsók nála, 40k/kg körül), így mindenképp újra rá akartam próbálni. És úgy voltam vele, hogy az ő pörkölésüknél kevés dologban bízok jobban ha már ilyen prémium kávékról van szó - talán kb. 10 olyan pörkülő van a világon, akik hasonlóan világosra pörkölnek mint Joachim.
Na de maguk a kávék. Nyilván mindegyik más és más, és az igaz hogy korábban egy pörkölőnél sem ittam olyan kávét, ami annyira a virágosság, jázmin, bergamot a fő ízvilág, mint ezen a négy kávén. A tavalyi sima kávém amit élőben a kávézóban vettem tőle, azon kívül, bár arra a jázmint nem annyira emeltem volna ki, de a virágosságot igen. Szóval ilyen szempontból különleges kávék, de nagyon nem arányos az ár/minőség, de az igaz, hogy minőségben más szint, mint a 20, 30, 40 vagy akár 60 ezer Ft/kg árú kávék amiket eddig ittam.
Visszanézve nem bánom hogy egyszer kipróbáltam őket, egy átfogó képet kaptam róla hogy mi is lehet a kávé. Személy szerint igyekszek visszaállni arra hogy átlagosan kijöjjek 40 ezer/kg alá. A 400g-ból eddig kb. 60g fogyott el, a maradék hosszú ideig a fagyóban lesz és csak néha-néha főzök 1-1 filtert belőle.
-
TDX
tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Korábban a CM víz ajánlás 40GH/20KH volt filterre, presszóra pedig BWT Bestprotectet használtak. Gondolom ez nem változott, bár nem vagyok benne biztos.
-
TDX
tag
A CasMo-nál újra van La Meseta. Az egyik legemlékezetesebb kávé nekem tavaly előttről, és tavaly is bejött a highlightsban. Nagyon intenzíven kijött a ő gyümölcsös íz (szamóca), kicsit funky is volt de nekem nem túl sok. Még várok a rendeléssel, hátha az Elida cascara is elérhető lesz hamarosan mert azt is rendelnék, de ha valaki próbálta az idei Mesetát, szívesen hallanék tapasztalatokat

-
TDX
tag
válasz
verti1
üzenetére
Nekem régi típusú F58-am van, amiben van egy fentebb, a henger alján lévő (kivehető) 1.7mm-es PS. Persze használok hozzá a pogácsa tetején is PS-t, de régen volt hogy nem használtam, és a fenti PS annyira sok dolgot összeszedett hogy abszolút nem volt jó a terítése, a pogácsákon mindig egy helyen lyuk volt, ha arrébb forgattam a fenti PS, a lyuk is mozgott. Szóval azért ha sokat telítődik, szerintem el tudja rontani a vastag PS a terítést az ilyen “nyitott bojleres manuális gépeken” is. Plusz ízben is igazán érezhető ha nem volt sok ideje takarítva a vastag PS. De ha legalább néha kitakarítja az ember, akkor nincs a vastag puck screennel se semmi gond.
-
TDX
tag
Eladóak 18g Ridgeless VST és 18g Reneka kosaraim és az umikot v2-m kihasználatlanság miatt. Illetve ha valakit érdekel, ingyen odaadom a Motta szűrőmagasítóm ami 58mm-en nekem nem jött be, még kiinduláskor kaptam ajándékba a flair mellé, de azóta vettem jobb tölcsért.
-
TDX
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Többeknek volt olyan problémája EAF-en hogy nem volt nagyon stabil, de javítható pár csavar meghúzásával amihez option-o készített útmutatót is.
-
TDX
tag
válasz
public NMY
üzenetére
Ha tej nem kell, high-end az ECM Puristika is (bár vibrációs pumpa van benne az ára ellenére)
Más high-end őrlők: WUG2 és a Titusok (Nimbus, Nautilus, Titus), bár az utóbbi erősen a luxus kategória.
-
TDX
tag
Nem válasz a kérdésre mert nem használok közepes pörköléseket, de én kipróbálnám mind a kettőt ha van rá lehetőség és az alapján döntenék. Gondolom nem túl drága kipróbálni és nem is nehéz, és nem kell egyből elköteleződni 10 litereket venni amíg kipróbálod. De persze lehet valaki megmondja a tutit, csak nem biztos hogy neked is az lenne a preferenciád összehasonlítva.
És ha már víz: én most vettem rá magam hogy újra kísérletezgessek vele, elég sok ideje 20GH/40KH-t használtam epsom só+szódabikarbónából. A Substance ajánlása alapján ki fogom próbálni a GH-t részben kalciumból adva, illetve a GH/KH arányt is körbejárom, az 1:2 amit eddig használtam elég távoli más ajánlásoktól… Innen [sorfozobolt.hu] rendeltem kalcium szulfátot és kalcium kloridot is, megfelelő minőségűek, nem óriási mennyiségek és nem drágák a szállítástól eltekintve.
-
TDX
tag
Ma érkezett meg ah Aromaboy, és kicsit meglepődtem hogy oldalt van a dripperen a lyuk, nem az alján. Valaki meg tudna erősíteni hogy ez normális?
-
TDX
tag
Ha van, akit érdekelne közös Cafec abaca trapéz papír rendelés innen, írjon

Mostanra vettem rá magam hogy rendeljek egy Aromaboyt én is
-
TDX
tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
K6-hoz nem tudok viszonyítani, C40-hez viszont igen, ami elég hasonló elvileg a K6-hoz ízben. Elég könnyű megtalálni az összehasonlításokat, simán csak arra kell keresni a topicban hogy ZP6.
Szerintem nincs nagy különbség a C40 vs. ZP6 között, én konkrétan egy ideje azon gondolkozom hogy eladnám a ZP6-ot mert a C40 is teljesen jó és minimális, amit ízben pluszt ad. Mondom ezt annak ellenére, hogy mikor összekóstoltam őket, konkrétan minden alkalommal a ZP6-ot választottam, mert leheletnyivel savasabb, intenzívebbek és jobban külön-külön érezhetőek az ízek, viszont a “testessége” kevesebb a vele készített filternek. Érezhető az elkészült italon a különbség, de én nem mondanám óriásinak.
Plusz kényelmi funkció a külső állítás a C40-hez képest (de ez K6-on is van ugye), viszont nagyon kellemetlenség hogy gyakran nem akar nagyon az utolsó 1-2 bab leőrlődni (rázással vagy másképp kell ezt megoldani). A C40-ben viszont nagyon szeretem a kinézetét, meg van hozzá black crank/red clix/wood care set úgyhogy emiatt inkább a ZP6-tól válnék meg ha az egyiktől megválnék. Jelenleg a C40 van AP-re ZP6 pedig V60-ra használva, de hogy ezt megírtam szerintem felcserélem a szerepüket egy időre.
-
TDX
tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Ez kb. 0.45g szódabikarbóna és 0.88g epsom (keserű) só 5 liter desztvízre, nem rosszak nagyon az arányok. Szerintem kicsit változtass rajta (csökkents rajtuk), ha nem jön be. Amúgy a CM által filterre ajánlott vize 0.33g és 0.25g, de presszóra nem tudok róla hogy lenne ajánlásuk.
-
TDX
tag
válasz
beleriand72
üzenetére
Eun belül itt lehet venni. Nagyon keveset presszózok mostanában, de ha igen, és light/ultralightból (szinte mindig), akkor ezt a (medium) kosarat használom, yeet/soup stílusú shotokra.
-
TDX
tag
válasz
bayarena
üzenetére
Nemrég nyílt Melbournben az Option-o brew lab.
-
TDX
tag
válasz
beleriand72
üzenetére
27%ÁFA biztos jön rá, + pár % vám. De EUn belül is van pár disztibútoruk.
-
TDX
tag
-
TDX
tag
Na igen, pont ez az, a pörgős helyek nem képviselik azt a kategóriát. Ahol nincs 5mp egy puck előkészítéséhez, az várhatóan nem az a szint, ami közel lenne otthonhoz.
de van olyan hely is (Párizs, Substance café), ahova előre kell helyet foglalnod (1 vagy 2 órás intervallumra), előre single dose fagyasztott adagokból őrölnek adagonként (+purge), hog-ot használnak és mindig 10-20 kávéból lehet válogatni. Életem legjobb kávéit ittam ott. Nyilván ez a luxus kategória, a barista/tulaj évekig versenyzett baristaként, meg is van az ára. De ha valaki arra jár, erősen javaslom.
-
TDX
tag
válasz
bbuffy
üzenetére
Szerintem jelenleg az autocomb az egyetlen WDT ami elég gyors, konzisztens és jó eloszlatást ad hogy kávézóban is lehet használni, és elég strapabíró is elvileg hozzá. Ez volt az elsőszámú célközönsége / erre lett tervezve, bár igaz én még nem használtam és kávézóban sem dolgozok.
-
TDX
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
kb. 0.2 grammal könnyebb volt, mint az enyém (9.33g vs. 9.10g), nem kizárt hogy kihagytak belőle párat, de a kis súlykülönbség nem igazolja azért ezt. Bárhogy próbáltuk a két nanofoamer különböző részeit össze, pontosan akkor nem pörgött a propeller, amikor Nutra nanoscreenje volt fent, szóval csak az lehet a ludas.
-
TDX
tag
válasz
Krajcsi
üzenetére
szerintem nem lesz a C kés baj, ha B-vel zöld se akasztja be (igaz ez pre-production unit volt a videóban).
-
TDX
tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Szerintem a Weber Workshops új brewerére gondolhatott.
-
TDX
tag
Rendelhető az idei CasMo highlights. Elvileg 60 db van összesen.
-
TDX
tag
válasz
Parci
üzenetére
Alsó korlát nincs, bár ha nagyon alacsony a pogácsa, akkor nyilván nem nagyon lesz ellenállás. Szóval lehet fért volna még pár gramm ha 19g került a 20-as vst-be. Persze erősen függ attól hogy mennyire sötét/világos a pörkölés.
Én 18g-s kosarakat (flair high flow, ims, vst, reneka, pesado) max 20g-al szoktam használni, ha annál többet tennék, nem vagyok benne biztos hogy marad hely a puckscreen és a víztér henger alja között, és nem érzem szükségét a többnek. -
TDX
tag
válasz
Parci
üzenetére
nekem az a tapasztalatom, hogy ha a screent a vízforraló gőzében (forróbb mint a forró víz) van előmelegítve a karral együtt, is majdnem teljesen lehűl a screen mire odaérek hogy wdt+tamp, szóval én nem melegítem elő a screent a f58-hoz. Mondjuk nekem a v1 modell van, szóval van egy beépített screen is a flairben, de rakok egyet a pogácsára is.
Szerintem forrásban lévő vizet érdemes etetni a f58at, Lance scacelte ebben a videóban (forrásban lévő víz, fej 3-mas fokozaton előmelegítve kb. 10 percet, kar a flairen előmelegítve, screen nem előmelegítve), kb. 92-93C stabilan két egymás utáni húzásnál is. -
TDX
tag
válasz
HunLogin
üzenetére
Minél vastagabb a kávépogácsa, annál nagyobb az ellenállás. 32g az nagyon sok (legalább is a legtöbb gép esetében), persze a robot kosarába belefér, de sokkal több ellenállása van, ha ennyiből csinálsz presszót. Illetve kb. 2x-es mennyiségű vizet vissza is tart a pogácsa (pl. ha fixen 100ml-el töltenéd fel, akkor 100-32*2 = kb. 36g presszót kapnál a pohárba). Szerintem vedd vissza a dózist, 2x húzz 16g-ból shotot. Vagy vedd sokkal nagyobbra a szemcseméretet, de 32g elég sok. Mindenesetre érdemes mérni hogy hány gramm megy be kvból (tized grammos mérleggel), mert a 18g vs. 19g is ad különbséget adott kávénál, nem hogy 18g vagy 32g.
-
TDX
tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Lehet a kávék nem annyira gyümölcsösek, nem minden filter pörkölés gyümölcsbomba. Illetve milyen vizet használsz? Ha túl sok a buffer, az elnyomhatja a savakat és így valamennyire a gyümölcsös ízeket is.
-
TDX
tag
Ahogy Retep is írta. Kicsit pontosabban: akkor kell lassan tekerni, ha szeretnéd hogy kevesebb legyen a nagyon apró méretű szemcse aránya at őrleményben. Bár tudományos cikkről nem tudok hogy lenne a témában, de nagyon sokaknak az a dokumentált tapasztalata, hogy a kúpos késekkel dolgozó őrlőkben (tartalmazva a legtöbb kézit), lassabb rpm = kevesebb fine.
A lényeg hogy ha konzisztens eredményt szeretnél, hasznos ha fix hogy milyen gyorsan tekered.
-
TDX
tag
válasz
Topuka
üzenetére
Hozzáadsz keserűsót (=Epsom só = MgSO4+7H2O) azért, hogy növeld a nagyon alacsony (akár 0, például desztillált víz esetén) ásványianyag tartalmú víz GH (általános keménység) értékét. Ugyanígy a KH (alkalinity)-t szódabikarbóna hozzáadásával lehet növelni. Lásd pl. [link] korábbi hozzászólásomban az 5L desztillált vízhez lévő értékeket. Ugyanígy nem csak epsom sóval meg szódabikarbónával lehet persze ezeket változtatni, lásd pl. [link] .
-
TDX
tag
válasz
justgiveup
üzenetére
2900€-ra még rájön a 27% ÁFA. Ennyiért máshol is lehet kapni, pl. itt.
-
TDX
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Én Szegeden a Hét kávézóban vettem tavaly egy csomaggal, és nagyon sajnáltam hogy nem találtam meg őket online mert az egyik legemlékezetesebb kávém volt tavaly. Etióp Chelbesa. Mondjuk a jegyzeteim visszanézve 2 kiváló filter lett belőle, a többi brew átlag vagy az alatti volt, de az a két alkalom olyan jó volt hogy így is emlékszem rá. Ha arra járnék, be fogok nézni az earlybe hátha lesz náluk akkor is.
-
TDX
tag
EAF-en többször is olvastam hogy legit a webshop, de saját tapasztalatom nincs velük.
Amúgy ha az AVX-től meg tudod rendelni svájcba szállítással, annál jobb áron nem hinném hogy megtalálod, nekem az angol nyelvre állítva 350 EUR-t ír árnak a honlap. De a df64coffee azt írja price beat guarantee van, úgyhogy ha írsz nekik hogy itt olvsóbban megkapod, lehet tőlük is megveheted annyiért. -
TDX
tag
válasz
Topuka
üzenetére
A presszónál a kosár méretétől és a kávé sűrűségétől függ, mennyi kávé fér el a kosárban úgy, hogy az ne érjen bele a felsőszűrőbe. Tradícionálisan ~7g-os shotok készütek olaszországban, azonban a modern shotok dupla/triplák, általában 18-20g-ból készítve. Ez azért van így, mert nagy általában könnyebb egyenletesen/jól kivonatolni dupla kosárban mint a szimplákban. Ettől még szimplából is lehet főzni jót.
-
TDX
tag
Azok közül amiket eredetileg írtál, a Bambino elvileg másodpercek alatt üzemképes, mivel nem bojleres. PID nincs benne, fixen 93 fokot tud, azt elég stabilan (pl. a linkelt review utolsó szekciójában is van erről teszt).
-
TDX
tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
A kiöntője elvileg nagyon jó, diszkordon többen dícsérik, lehet elég lassan és gyorsan is önteni. Ami a hátránya az a UX (JH review). Amúgy ha ilyet veszel, az AVX-nél van raktáron is, egy ezres+szállítással olcsóbban
de szerintem szinte bármelyik gooseneck megfelel a v60-hoz, anélkül is lehet igazán jó filtert készíteni (pl. így)
-
TDX
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A nanofoamer pro elvileg a napokban indul útnak lengyelországba hajón, onnan fogják továbbküldeni és akkor küldenek trackinget. https://coda.io/d/NanoFoamer-PRO_d8GKceaNwZm
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Napelem
- OTP Bank topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Milyen videókártyát?
- Tőzsde és gazdaság
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Spórolós topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- További aktív témák...
- Jabra Speak2 75 MS Teams USB-bluetooth hangszóró
- LG 65QNED86T3A / QNED / 65" - 164 cm / 4K UHD / 120Hz / HDR Dolby Vision / FreeSync Premium / VRR
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 12GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- Kingston FURY Impact 32GB DDR5 4800MHz KF548S38IB-32
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
elvileg aki anélkül rendelt, nem kell újrarendelnie, hanem írni nekik és küldenek külön számlát a szállítási költség különbözetről (50k volt a ddp szállítás, azt hiszem 32k a nem ddp)
Hát nem gondoltam hogy nyerő lesz a tippem, nem voltam benne nagyon magabiztos de pont beletrafáltam. Így a decemberi mysteryt ingyen kapom
), arra még nem szántam rá magam teljesen hogy azt is eladjam mivel az filterre is vetekszik outputban a kézi őrlőimmel. Mondjuk az is igaz hogy bár megvan két éve, szinte alig használtam. Most így aktívabban elkezdem összehasonlítani a ZP6-ommal, mert ha egyértelműen preferálnám filterre a ZP6-ot akkor biztos eladom. De olyan óriási különbség nincs köztük azt tudom, mert iszonyat jó a Forté filterre is (meg modern presszókra). De hogy az MP profiljához közel van-e amit az 54mm-es ditting ad, azt nem tudom, MP-m sosem volt, csak azt, hogy az MP-re azt szokták mondani hogy nagyon kiszínezi a kávékat és nem megbocsátó kés. A fortéval én nem ezt tapasztaltam.