Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
válasz
Eyesis
üzenetére
Szerintem a 3 járatúra gondolsz. Lehet, hogy azzal van a baj, de nem 100%. Kattan, amikor indítod a csapolást? Ha igen, akkor tényleg el lehet ez tömődve, vagy esetleg más is a bojler belsejében. Amúgy is ki kéne venned a fejet a bojlerrel, hogy le tudd venni a 3 járatút. Én akkor már benéznék a bojler belsejébe is. Új tömítésekre szükséged lesz az összerakáshoz. Milyen vízzel használtad amúgy? A gép mikori gyártású?
Ha jól értettem, akkor a gőzgombot ha kinyitod és indítod a csapolást, akkor a gőzcsövön ugyen jön a víz? -
rgb0007
csendes tag
válasz
Eyesis
üzenetére
Ez állítólag eléggé P&P : GC kit
Kábelek legyártva, sw feltöltve, csak a mérlegnél kell párat forrasztani. Meg a 3D nyomtatás...
Bár azt hallottam, hogy Gaggiuino-hoz nem kell e rézcső tunning. Ha esetleg van valakinek, akinek ilyen gépe van, az leírhatná a tapasztalatait...
Esetleg veszel egy teflonos bojlert, bár az sok helyen írták pattogzik le.
Ilyenre volt már itthon személyes tapasztalat?
Csak azért érdekel, mert a két Gaggiuino-mban kb 2 hónapja cseréltem a bevonatosra, eddig még jónak tűnik.. -
goom
senior tag
válasz
Eyesis
üzenetére
Maradok még picit a tejkrémnél... PID-es kávégép esetében ti milyen hőfokot használtok a gőzöléshez? Azaz: meddig hagyjátok emelkedni a kb. 90°C-os kávé után? Nemrégen egészen meglepő adatot kaptam egy kávézóban... Nekem nem vált be, de (megint) lehet, hogy én bénázok.
-
-
rastacsz
tag
válasz
Eyesis
üzenetére
Ikea? Ott szokott lenni kicsi.
Szerk.: látom, most ott sincs, csak a literes@roBEEsz
elsősorban csekkolnám a késeket a mignonban
A kávék, ha nem egységes méretű szemek vannak benne, nekem el tudják játszani, hogy egyik adag átszalad, másik pedig mintha fulladna...
Blend esetén pedig simán lehet, hogy nem ugyanaz a fajta /méret úgy jön össze, hogy átszalad a víz.
Egyébként milyen kosárral próbálod? Mikori a pörkölés? -
icm
tag
válasz
Eyesis
üzenetére
A gömbfejes megoldáshoz kellene még pár dolog.
Tessék csak tessék, itt egy leírás. Gázos forrasztód ha van akkor a forrasztást is meg tudod csinálni (nyilván nem forrasztó fejet használva). Mérd ki - többször.
Ami a leírásban anno nem volt világos és nem is erőlködtem, hogy ha a Silvia gőzcsövét be is applikálom ki tudom-e venni a víztartályt vagy azon is kell alakítanom. Mennyire használható a gömbfej ha épp kilóg a fej körüli takaró lemezből... nyerek-e bármit avval. Itt áll most részemről a projekt. -
jolti
senior tag
válasz
Eyesis
üzenetére
Nem kell kiszedni, ha szerencséd van. Fentről szét tudod szedni. 17 és 13-as villáskulcs kell hozzá.
Kitakarítod, meg az alsó részt is. Ha szerencséd van, akkor nem kell leszedni, mert csak az apró furat tömődött el. Ha nincs, akkor kiszeded a bojlert és leszeded a bojler oldaláról és úgy puceva.
A múltkor egyik ismerősömét kétszer, vagy háromszor kellett leszedni, olyan dzsuvás volt. De aztán jó lett.(#61936) adp
Nem tudod kiszedni azt a csavart? Úgysem használod a babtartályt, nem? A helyére meg beszabsz egy vékony lemezt és beütöd, vagy bemelegíted, hogy reteszeljen a pöcök és ne állítódjon el.
Vagy marad a leszabályzás és esetleg, ha engedi az anyagvastagság, akkor 1-2 mm-t lekapni.(#61937) Bazsee71
R2D2 és C-3PO közös gyermeke készíti?

-
kozsy18
tag
válasz
Eyesis
üzenetére
Szia!
Szerintem, ha meg tud vele barátkozni válassz egy jó kapszulásat.
Nem a reklám helye, de amit eddig kóstoltam, azok közül nekem a Nespresso ízlett. Vannak olcsóbb gépeik is, ha karban van tartva, szűrt vizet töltenek bele, sokáig elmuzsikál. És mivel azt írtad nem "őrültnek" szánod, egy kényelmes, állandó minőségű, mellette változatos ízvilágú gépet ajándékozhatsz a maga egyszerűségével.
Szerk.:
Egyébiránt én Krups XP5220-al kezdtem itthon, de ez használt berendezés volt.
-
Keresztapper
senior tag
válasz
Eyesis
üzenetére
Először is szedd le azt a műanyag toldatot a gőzcsőről (a minap láttam a felrakott csoportképeden, hogy rajta van). Szerintem ott lesz a gond.
Más: ezt a gőz elfogyást nem értem. Nekem egy sima Coffee Gaggiam volt, de soha sem tapasztaltam, hogy elfogyott vlna a gőz, pedig eleinte 0,5-ös kiöntőt használtam.
-
ronin s8
senior tag
válasz
Eyesis
üzenetére
Akkor pedig a technikád nem eléggé fejlett még.

Én sem vagyok egy latte art guru, de habot azt kitűnőt tudok vele csinálni.
Ha érdekel, elmondom. A kávé után bekapcsolom a gőzgombot, és emelkedő hőnél kezdem el a kondenz vizet kiereszteni (kb. 123-127 magasságában). A gőzölést már 130 környékén megkezdi, és kitart kb. 145 fokig, vagy tovább. Ezekkel az értékekkel midig erős lesz a gőz. /Magát a technikát nem elemezném, arról sok hsz van már fenn./ -
adp
őstag
válasz
Eyesis
üzenetére
ja és ezt is szoktam csinálni: [link]
Még a Baby class külsejét is szépen megtisztítja mert ugye a fényes metál felületen eléggé meglátszik bármi kicsi kosz. A felsőszűrőt is leszedve lefújva valami erős tisztítószerrel jól ki lehet gőzőlni a beragadt koszokat.
a szélein ezt is alkalmaztam mert nem akart kijönni a retek belőle: [link] Annyi hogy elszineződött az anyag de hát most azt ki nézi. -
soldier2
őstag
válasz
Eyesis
üzenetére
Pöpec kávés sarok.
A kétnaponta tersonetezést kicsit túlzásnak érzem. Hetente - kéthetente csináltam anno, néha havonta. Sima vizes vakszűrőzés volt gyakrabban. Tersonet előtt felsőszűrőt, vízterítőt leszedtem. Mivel nordát használtam, citromsavazás csak félévente volt, most látom, hogy elég lett volna évente. -
adp
őstag
válasz
Eyesis
üzenetére
Én minden főzés után kiengedek egy kis vizet, és letörlöm a felső szűrőt. Kb. minden másnap vakszűrözők sima vízzel, de van hogy naponta. Ha egyszerre 2-3 kv készül akkor utána is vakszűrő. Így a vegyszeres vakszűrő elég 2-3 hetente. Arra mosószódát használok. Néha kis cillit banget is de azt csak 2 havonta. Citromsav 2-3 havonta. De most váltottam alacsony ásványi anyag tartalmú vízre és ez meg is látszik a víztartályba nem úsznak fura valamik.
Vakszűrő nálam egy faragott borosdugó. Mindig elfelejtettem venni, de 100%-osan megfelel így nem is veszek már

Fragola szerint szép állapotban volt így a gépem. Pedig csak a tuning óta váltottam vizet.sztem feles 2 naponta a vegyszer
-
-
mester6
tag
válasz
Eyesis
üzenetére
Szia ! Fontolj meg minden tanácsot ami javíthat a helyzeten. A már elmondottakon kívül én az alábbiakat gondolom:
A szűrőtartókart, ha még lehet egy kicsit tovább húzni, húzd tovább,hogy a szűrő pereme jobban szoruljon a gumitömítéshez. Amennyiben úgy érzed, hogy már így is "túlságosan" elforgattad a szűrőtartó kart, vedd ki a tömítést és hasonló méretű papírgyűrűvel (egy vagy két darabbal) emeld meg a gumigyűrűt. Aztán húzd meg kicsit talán bátrabban a szűrőtartó kart.
A papír alátét gyűrű fillérekbe kerül az Expoligonnál. -
prandris
tag
válasz
Eyesis
üzenetére
Nem hiszem hogy a gyűrűnek lenne baja. Inkább rá van égve a zacc vagy ilyesmi lehet. Ne 3-5 naponta keféld szerintem. Én úgy szoktam hogy minden hasznàlat utàn a vakszűrővel elöbligetem. Rakok alá egy tálkát, csapolok vizet a vakszűrőbe és mozgatom a vízterítőnél egy kicsit. Nem húzom rá, csak hogy kiöblítse a zaccot, kávét. Mindig szép tiszta így. Kefém sincs
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz
Eyesis
üzenetére
Szerintem teljesen jól néznek ki!
Ez a mintázódás szerintem inkább azon múlik hogy meg milyen szögben folyik a csészébe le a kávé. Persze alapvetően jó lefolyás kell hozzá. De volt már szerencsém a csészében szép de legalább szar kávét is kóstolni.. 
mgy: majd ha a pavoni is visszaszáll a ringbe, lehet változik a helyzet, rajta vagyok..

fragola.6035: ok, a Bélával való kapcsolatod a te dolgod. Én és még sokan mások nem segget nyalni járunk oda, teljesen normális emberek vannak ott is, tök jó érdekes tartalmakat gyártanak, amik sokszor csak ott jelennek meg. Az hogy beidéztél a lelites témába teljesen jogos, inkább a stílussal van bajom, de mindegy túl van ragozva.. Szerintem viszont annak van a legtöbb tapasztalata aki napi szinten használja a gépet, nálam lassan 1 éve volt, pár hétre. Ha te a posztjaimról azt szűrted le hogy én nem akarom megosztani a tapasztalatomat, hát ok.

Én csak tiszteletben tartom az itteni rendet, lehet ezért nem írnak mások sem..
Véééége.
-
Deadzone41
őstag
válasz
Eyesis
üzenetére
- hideg zsíroldó
- próbáld meg, hogy valóban forró vizes oldatban áztatod, tehát közben forrald a vizet tűzhelyen.
- nem biztos hogy jó ötlet ilyen sűrűn vízkőteleníteni, ha nem akarod a bojlert hazavágni. A sav feloldja a vízkövet, szóval semmit nem kell látnod, hacsak nem valami nagy darabkák válnak le valahonnan. -
soldier2
őstag
válasz
Eyesis
üzenetére
A Mantrában épp tegnap ittam koffeinmérgezésig magam (reggel idupla, majd 2 óra múlva még 2 naked a Mantrában). De nem tudtam kihagyni a "classic" kávéjukat sem. Most épp Gardelli a soros, a gyümölcsös vonalon egy nagyon finom Etióp kávé van a classicra már nem emlékszem mi volt pontosan, de finom csokis kávé volt nagyon, minimális gyümölcsösséggel. Extractionbe sajna nem jutottam el egy ideje, de ha a közelben járok ki nem hagyom.
[ Módosította: radi8tor ]
-
soldier2
őstag
válasz
Eyesis
üzenetére
A videót valamiért nem nyitja meg, de amit írtál, az alapján kartömítés adta meg magát (2 év után mondhatni időszerű). Az Index kávéológián tegnap, vagy tegnapelőtt írta valaki, milyen tömítés kell az expolygonból. Vigyázz, a 9 mm-es nem jó, csak a 8,5 azt hiszem. Otthon kicserélni egyszerű youtubeon keress a Gaggia group gasket change-re, sok video van. Egy facsavar a régi eltávolítására jól jöhet, de darabolhatod is a régit.
-
ronin s8
senior tag
válasz
Eyesis
üzenetére
Ha nincs tele a kosár, miért nem tudod szépen elsimítani...?
Nincs még konszenzus arról, hogy melyik a jobb: a tele vagy a nem tele kosár. 
A csatornásodás sem igazán az elegyengetés miatt van, más oka lehet. Csinálhatja a gép, de pl. ha túl finom az őrlemény, és nehezen indul meg, az is okozhatja. Sőt, ha nincs rendesen visszaöblögetve vakszűrővel a gép, a pumpa lekapcsolása után ott marad a víz, ami szétszedi a felszínt, kráteres lehet.
-
soldier2
őstag
válasz
Eyesis
üzenetére
Az, hogy hány gramm megy egy szűrőbe, nem csak a szűrőtől, de a kávétól is függ. A 7g VST-be pl a classic vonalat képviselő M10-ből, de a GetUp-ból is kb 8g ment bele simán. A világosabb pörkölésű Sidamoból viszont lazán elnyel 9g-ot. Szvsz a szűrőre írt szám az csak irányadó, valamennyivel túllépheted büntetlenül. A 21g-os noname kosarat, ha ritkán duplát főzök mindig telerakom, tetejét szintbe hozom, majd tömörítek. A nem szimpla VST/LM szűrőknél tudtommal ez a helyes stratégia (a szimpla LM szűrővel ugye ez nem kivihető), próbàld megtalálni az ideális mennyiséget, majd utána mérve az őrleményt hozni tudod ugyanazt a kávét napról napra.
-
ronin s8
senior tag
válasz
Eyesis
üzenetére
Én is szoktam pár gyümölcsösebb cuccot inni vele paljoctól, és tudja azokat is!

Jól csinálod az előkészítést, nem ott lesz a hiba, viszont ez tényleg durván szőkül.
Ha előtte picit öblítesz, a PID már kapcsolja is be a fűtést. Ideális esetben a végére is hatással lehet. Szoktak úgy is trükközni, hogy ráfűtenek gőzgombbal egy kicsit (mondjuk 10-12 mp-et, vagy adott hőfokig) csapolás előtt, de előtte kiengedik a sárkányos elejét. Érdemes bevetni mindent a cél érdekében.
(Régebben én is úgy gondoltam, nem szabad fejet öblíteni, mert kicsi a bojler, de ez mára megdőlt.
)Az is lehet, hogy ha picivel lassabb lefolyást állítasz be, javul kicsit...

-
-
lagoon79
tag
válasz
Eyesis
üzenetére
a masodik felet mar nem a cseszebe kelkett volna engedni. probald a 8 mp koruli csepegos indulast beloni. valtoztass az orlesen, ne foglalkozz vele mikyen a szuro. ha meg akkor is ennyire szokul, akkor tenyleg vagy a hofok vagy a csatornasodas. en az utobbira tippelnek mert hamar vizesedik.
-
soldier2
őstag
válasz
Eyesis
üzenetére
Azért, mert a Yirga akkor is jó, ha szar
Volt, hogy kevésbé volt jó, de akkor is nagyon finom volt. A Guatemalát pedig majd legközelebb, bár van még bőven kávé raktáron. Ha meglesz a Pid, megpróbálom kihozni az M10-ből a maximumot, amit a rendelkezésre álló berendezéssel lehet. Finom volt ahogy az Antikváriumban készítették. -
Goose-T
veterán
válasz
Eyesis
üzenetére
Na most fogyott el majdnem a lidlis etióp kávé, nagyon szuper volt szerintem. Sajnos ez is megdöglik pár nap alatt, de még döglötten is kivételesen jó cappuccinót lehet belőle készíteni, szóval szerintem megérte a pénzét. Ennél olcsóbban 100% arabica tartalmú, iható kávét nehéz találni. Talán még a kenyainál is jobb. Most jön majd az ugandai ugyanúgy a Lidl-ből. Ebből az etióp cuccból még egy kávébuzi kollégámnak is vittem, hogy kóstolja meg. Ugyanez a kollégám mondta, hogy rendeljünk a Kapuczinerből, úgyhogy ezekből rendeltem negyed kilókat:
* brazil santos
* velencei gondolások kedvence
* indonézia jáva
* etióp yirgacheffe francia pörkölésselKíváncsi leszek erre a yirgára, nagyon nagy a hype körülötte. Már a Lidl-ben is láttam yirgát Frei kiszerelésben, de én azokat a Frei kávékat bottal sem piszkálnám, mert olyan szakszerűtlenül vannak csomagolva (papírzacskó+fémszalag), hogy még a boltban tutira megdöglenek. Az még rendben, hogy kávészaküzletben úgy adják oda, de polcra kitenni úgy? Miért kell a jó kávékból madáreledelt csinálni?
-
enterlaci
senior tag
válasz
Eyesis
üzenetére
A La Marzocco (vagy klón??) szűrőt én az expolygon-nál vettem. Az MZ.106 cikkszámot rendeltem telefonos egyeztetés alapján és pont így néz ki valóságban.
Tehát a peremes bevállt, egyenlőre jól elvagyok vele, de vst-t nem próbáltam még. -
soldier2
őstag
válasz
Eyesis
üzenetére
Az enyém nem saját tapasztalat, sőt először kapásból rávágtam, hogy igen aztán gondoltam, utánanézek, és 2 helyen találtam méretet, mindkettőnél 56mm. De pl az Olaszpresszo teszten simán belement a Rancilio karba, ami 58 mm-es. Szóval szerintem inkább Vendingonak lesz igaza. Vagy menj be a baristába és próbáld be.
Hopsz. elkerülte a figyelmemet az olaszpresszós teszt végén az összefoglalóban az alábbi mondat: "Egyszer kell megvenni, akármilyen kávégépünk lesz a jövőben, ha szabványos 58-as karja lesz, használni tudjuk és szinte bizonyos, hogy jobb minőséget lehet vele elérni, mint egy hagyományos kosárral.". Szóval mégiscsak jó, ha csak nincs belőle többféle (tudtommal nincs).
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Eyesis
üzenetére
Very nice!
duplából duplát húzol, vagy szimplát? Ki kéne próbálnom az LM szimpla szűrőmet is már, csak nincs kedvem az Ascasot állítgatni.Godzilla helyett a kapszulás kávé szemétszörnye pusztítja el a világot
-
soldier2
őstag
válasz
Eyesis
üzenetére
Ne kínozzatok. 4 napos elvonón vagyok

Mi a baj ezzel a lefolyással? szvsz egész jó lett, bár a mennyiségét nem mutattad.And06 - ha a koffeintartalma a vízével vetekszik, akkor ott valami baj van. Régen brikkáztam utoljára, de emlékeim szerint a koffeintartalma magasabb volt az espressonál. Legalábbis abbós sosem kellett még egy adag. Ezt eddig espressoból csak a Pljoc féle GetUp tudta (más nagyobb robusta tartalmú kávét nem próbáltam, annyira nem jönnek be)
-
GML
őstag
válasz
Eyesis
üzenetére
Sok boldogságot és kitartást!
MÁS:
Van egy Saeco Poemia/ HD8325 (nem ér nevetni
) amit Tchibo Exclusive Origins-szel használok,amit a boltban őröltetek a karos géphez.
Két problémám is van. Egyrészt semmi crema, másrészt a szűrőben a kávé a zacc nem áll egybe, mint ahogy sok helyen látom, hanem egy ilyen sűrű trutyi lesz csak. Egyszerre csak 1 adag kávét szoktam főzni. A kávé adagolását a géphez adott kanállal oldom meg.Mi(ke)t rontok el? Hol/miben hibázok?
Eléggé kezdő vagyok ilyen téren. Tudnátok valami hasznos olvasmányt adni, amolyan How-to-t?

Segítségeteket előre is köszönöm.
-
soldier2
őstag
válasz
Eyesis
üzenetére
Gratula. Azt ugye tudod, hogy a Kávéfogyasztás felpörög a következő hónapokban, betárazhatsz nyugodtan.
U.I. A koffein kis mennyiségben átjut az anyatejbe, így ha anya reggel fáradt, csak óvatosan a koffeinnel, mert könnyen ördögi kör lehet a vége. Általános szabály, hogy ha olyan dolgot akarunk fogyasztani amiből a babának nem akarunk adni, akkor azt lehetőleg szoptatás után 1 órával tegyük (nem korábban, nem később) legyen az gyógyszer vagy kávé.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Robotporszívók
- Jogász topik
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- weiss: Autó költségek
- Napelem
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Sosemhasznált! HP OmniBook 5 i7-1355U 16GB 512GB 16" FHD+ Gar.: 1 év
- Extraflame pellet kályha
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 Plus Seasonic 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nekem van egy felesleges pici Ikeás, de postaköltség többe kerülne, mint amit ér...

)
)
Remélem azért nem ennyire szőkül ki a vége, hanem ez a nagyon telibe világítás a kékes fénnyel okozza/fokozza a jelenséget!? Nálam így folyt a Yirga egyszer: